Άρθρο 1 Ορισμός ναρκωτικών

1. Με τον όρο «ναρκωτικά» νοούνται ουσίες με διαφορετική χημική δομή και διαφορετική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά με κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα την μεταβολή της θυμικής κατάστασης του χρήστη και την πρόκληση εξάρτησης διαφορετικής φύσης (ψυχικής ή και σωματικής) και ποικίλου βαθμού.

2. Οι ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά περιλαμβάνονται ιδίως στους πίνακες Α’, Β’, Γ’ και Δ’ του άρθρου 1 του ν. 3459/2006.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να προστίθενται ή να αφαιρούνται ουσίες στις κατηγορίες του άρθρου αυτού ή να μεταφέρονται από τη μια κατηγορία στην άλλη ή να μεταβάλλονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της διάθεσής τους, ιδίως σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2011, 07:06 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Οι θάνατοι από ναρκωτικά αποτελούν ένα πρόβλημα με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
    Η πλέον πρόσφορη ταξινόμηση φαίνεται να είναι εκείνη που βασίζεται στη φαρμακολογική τους δράση και είναι αυτή που παρατίθεται.
    Α. ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ-ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ
    1. L.S.D. (Διαιθυλαμίδιο του d-λυσεργικού οξέος)
    Προϊόντα του φυτού της κάνναβης (χασίς, μαριχουάνα,κλπ)
    2. Μεσκαλίνη, τρυπταμίνες (ψυλοκίνη, ψυλοκυμβίνη, βουφοτενίνη, DMT) και
    άλλες ουσίες φυσικές ή συνθετικές (STP, MDA, “68”, morning glory seeds, nutmeg)
    Β. ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΤΟΥ Κ.Ν.Σ(Κεντρικού Νευρικού Συστήματος)
    1. Κοκαΐνη
    2. Αμφεταμίνες
    3. Crack

    Γ. ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΤΟΥ Κ.Ν.Σ
    1. Οινόπνευμα
    2. Παράγωγα του βαρβιτουρικού οξέος
    3. Υπνωτικά μη βαρβιτουρικά, ηρεμιστικά
    4. Φαινκυκλιδίνη (PCP)

    Δ. ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
    1. Αιθέρας, χλωροφόρμιο, τετραχλωράνθρακας, χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες
    2. Είδη κόλλας (glues),που περιέχουν ακετόνη, τολουόλιο, οξεικό αιθυλεστέρα κ.λ.π

    Ε. ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
    1. Όπιο και παράγωγά του (Μορφίνη, ηρωίνη)
    2. Ναρκωτικά-Αναλγητικά (Μεθαδόνη, πενταζοκίνη, δεξτροπροποξυφαίνη,
    διφαινοξυλάτη, φαιντάνυλη, μεπεριδίνη)
    Πουθενά δεν υφίσταται σοβαρά τεκμηριωμένη διάκριση μεταξύ σκληρων και μαλακων ναρκωτικών και αυτο πρεπει να τονιστεί.
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ι. ΝΟΜΙΚΟΣ
    ΙΑΤΡΟΣ-ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΣ
    Δρ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 12:16 | αναστασιος

    καταρχην οφειλουμε να χωρισουμε τα «ναρκωτικα» σε νομιμα και παρανομα, για παραδειγμα το αλκοολ ειναι νομιμο και κοινωνικα αποδεκτο ναρκωτικο ενω η κοκαινη ειναι παρανομο.(χωρις βεβαια να ξεχναμε οτι η ουσια «κοκαινη» παραγεται υστερα απο χημικη επεξεργασια απο το φυτο «κοκα»).
    την λεξη τωρα «ναρκωτικα την ακουω καθημερινα και εχω καπως μπερδευτει το τι εννουμε «ναρκωτικα».εγω προσωπικα εννοω οποια ουσια ειναι βλαβερη και εθιστικη προς το ανθρωπινο σωμα.Οπως ειναι τα οπιουχα,οι αμφεταμινες,τα βαρβιτουρικα,το αλκοολ.τωρα βεβαια ορισμενοι μη καλα πληροφορημενοι εμπλεκουν σε ολα τα προηγουμενα και την κανναβη,για λογους αγνοιας και κερδους.γιατι απο την στιγμη που οτιδηποτε ειναι παρανομο ειναι προκλητικο και πανω απ ολα κερδοφορο.αυτο το σεναριο το εχουμε ξανασυναντησει με την ποτοαπαγορευση στην αμερικη.Εγω διαφωνω καθετα με την αδικια και την κατηγοριοποιηση αυτου του οικολογικου φυτου που ονομαζεται κανναβη.οπως ξερετε αυτο το φυτο παραγει ρουχα,χαρτι,καυσιμα που αντικαθιστουν τα πετρελοειδη,το συνταγογραφουν και ως φαρμακο τωρα πια στην αμερικη στους ασθενεις με γλαυκωμα και σκληρυνση κατα πλακας,ξυλεια και διαφορα αλλα.Η κανναβη ειναι ενα ψυχωδηλωτικο φυτο.Απο την στιγμη που εχει αυτην την ιδιοτητα ισως την κανει και λιγο ξεχωριστη αλλα οχι παρανομη!σιγουρα δεν ταιριαζει σε ολους αλλα σε οποιους ταιριαζει πιστευω οτι ειναι συνταγματικο δικαιωμα τους αυτη η επιλογη!Να επιλεγουν αυτοι το ευφορικο που τους ταιριαζει.Απο την στιγμη καποιος/α που καθοριζεται υπευθυνος/η να ψηφιζει καθε 4 χρονια ποιος θα τον κυβερνησει δεν μπορει να επιλεξει τι ευφορικο θα χρησιμοποιησει?Αυτο ειναι παραλογο και αντισυνταγματικο.Σε πιο ελευθερες κοινωνιες της ευρωπης αυτο ειναι πιο ρεαλιστικο,ευχομαι σιγα σιγα να αλλαξουν οι συνειδησεις και σε αυτην την χωρα.Καποιος πολυ παλια ειχε πει «πιστευε και μη,ερευνα…»

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 19:21 | Στέλλα

    Κατ’ αρχήν, μπράβο σας που ανακινήσατε το θέμα των ναρκωτικών.
    Παρόλα αυτά, η προσπάθεια αυτή αποτελεί ημίμετρο για τους εξής λόγους:
    1.Βάζει την κάνναβη και τον χρήστη της σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Πως γίνεται να μην είναι κάτι παράνομο, αλλά όλοι οι τρόποι που μπορεί να το προμηθευτεί κανείς να είναι; Και τι υπονοεί το σημείο του νόμου που λέει ότι ακόμα και τα δενδρύλια για προσωπική χρήση τιμωρούνται; Ότι ο μόνος τρόπος που ενδείκνυται είναι να το βρεις από έμπορο αλλά να μην σε δε κανείς; Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι κάπως φαιδρό το να απαγορεύει κανείς σε κάτι να φυτρώσει.
    2. Δεν καθορίζεται με ακρίβεια η ποσότητα των ναρκωτικών που μπορεί να φέρει ο καθένας πάνω του, κάνοντας τον κάθε χρήστη έρμαιο της διακριτικής ευχέρειας του κάθε δικαστηρίου που θα τον κρίνει.
    3. Κακώς μπαίνει η κάνναβη στην διαδικασία κατηγοριοποίησης. Ο νόμος που θα ήταν πραγματικά πρωτοποριακός, θα νομιμοποιούσε πλήρως την χρήση κάνναβης, την παραγωγή της και το εμπόριό της. Απλά πράγματα: coffeeshop, φορολογία πωλήσεων, προσέλκυση τουρισμού. Και το κράτος κερδίζει χρήματα, και απαλλάσσεται η κοινωνία από αυτό το πέπλο εγκληματικότητας που καλύπτει τη χρήση κάνναβης.
    4. Ακόμα και τα υπόλοιπα ναρκωτικά πρέπει σταδιακά να αποποινικοποιηθούν ως προς τη χρήση και να κάνει το κράτος το εμπόριο, φροντίζοντας για την παιδεία του κόσμου και προστατεύοντας τους ανήλικους. Είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου.

  • ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΔΙΟΓΕΝΗΣ», Πρωτοβουλία Διαλόγου για την πολιτική των Ναρκωτικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο σχέδιο νόμου «Κώδικας Ναρκωτικών»

    Η εταιρεία ΔΙΟΓΕΝΗΣ είναι οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κύριο στόχο την προώθηση του διαλόγου για την πολιτική των ναρκωτικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία προωθεί τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων και επιδιώκει τη συνεργασία με επιστήμονες, ερευνητικά κέντρα και τους αρμόδιους φορείς για τη χάραξη πολιτικής για τα ναρκωτικά. Κεντρική επιδίωξη της εταιρείας είναι η συμβολή της στην επίτευξη μιας συνεκτικής, συνεπούς και αποτελεσματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

    Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εταιρεία ΔΙΟΓΕΝΗΣ διατυπώνει τις απόψεις και τις παρατηρήσεις της στην νομοθετική πρωτοβουλία του Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον κώδικα Ναρκωτικών, κάνοντας μερικές γενικές παρατηρήσεις και σχόλια σε ορισμένα άρθρα του σχεδίου νόμου με βάση τη διεθνή εμπειρία της εταιρείας στο θέμα της πολιτικής για τα ναρκωτικά

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    Σωστή ανάλυση.
    Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου –με την οποία συμφωνούμε- αποτελεί σωστή βάση για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών. Η σαφής αναφορά στις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου των ναρκωτικών στην υγεία και τις κοινωνικοψυχολογικές συνέπειες με μεγαλύτερη απ΄ αυτές την ανάπτυξη της εγκληματικότητας και κυρίως η διαπίστωση ότι η στήριξη της προληπτικής πολιτικής ιδίως στην καταπολέμηση της προσφοράς, δηλαδή του εμπορίου, διέψευσε τις προσδοκίες, αποτελεί αναγνώριση ότι η υφιστάμενη πολιτική δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Υπογραμμίζουμε και προσυπογράφουμε ιδιαίτερα την άποψη ότι «μόνο ο συνδυασμός πολιτικών κατά της προσφοράς και της ζήτησης ναρκωτικών, κι όχι μονομερώς η επιβάρυνση των ποινών, εμφανίζει αποτελεσματικότητα».

    Γιατί όχι κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Υγείας;
    Παρά την παραπάνω ορθή τοποθέτηση ότι μόνο ο συνδυασμός κατά της προσφοράς και της ζήτησης ναρκωτικών, εμφανίζει αποτελεσματικότητα, θεωρούμε ατυχές το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελεί πρωτοβουλία μόνο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 4 της νομοθετικής πρωτοβουλίας «τον έλεγχο και την εποπτεία επί των ναρκωτικών ασκεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας». Κατανοούμε ότι το νομοσχέδιο είναι πρόταση της κυβέρνησης και επομένως εξυπακούεται ότι όλα τα αρμόδια υπουργεία είναι συν-υπεύθυνα. Παρ΄όλα αυτά θα ήταν ορθότερο να ήταν το παρόν νομοσχέδιο κοινή πρωτοβουλία και των δύο υπουργείων.

    Προτεραιότητα στη θεραπευτική προσέγγιση
    Είναι σημαντική η υπενθύμιση που περιγράφει η αιτιολογική έκθεση ότι το πρώτο θεμέλιο της ισχύουσας νομοθεσίας για τα ναρκωτικά αποτέλεσε ο νόμος 1729/1987, ο οποίος εισήγαγε χρήσιμες διακρίσεις στην ποινική μεταχείριση και στον οποίο ο νομοθέτης θέλησε συμβολικά, με την Ίδρυση του πρώτου πανελλήνιου οργανισμού απεξάρτησης, του ΚΕΘΕΑ , να τονίσει ότι προτεραιότητα έχει η θεραπευτική προσέγγιση. Στις δεκαετίες μετά το 1987 δεν επιτεύχθηκε η υλοποίηση αυτής της προτεραιότητας. Αν και πρόθεση του νέου νομοσχεδίου είναι να δώσει το ίδιο στίγμα δεν το πετυχαίνει, κατά τη γνώμη μας, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τις δομές και το πρωτείο της ποινικής δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει, κατά την άποψή μας, η αντιμετώπιση τόσο της προσφοράς όσο και της χρήσης ναρκωτικών να απαγκιστρωθεί σε μεγάλο βαθμό από την ποινική και κατασταλτική προσέγγιση. Μια ανάλυση της σχέσης κόστους – αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες πρακτικότερες, αποτελεσματικότερες και οικονομικά προτιμότερες επιλογές. Παραδείγματα άλλων προσεγγίσεων είναι –δυστυχώς- ελάχιστα στον κόσμο μας, γιατί το ισχύον καθεστώς της κατασταλτικής προσέγγισης εμποδίζει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του την εφαρμογή άλλων μεθόδων ακόμη και σε μορφή πειραματισμού. Στην Ευρώπη υπάρχουν όμως παραδείγματα όπως της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ελβετίας και τα τελευταία χρόνια της Γερμανίας, της Τσεχίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση με μεγαλύτερη έμφαση στην θεραπευτική προσέγγιση.

    Με τα δεδομένα της Ελληνικής πραγματικότητας οφείλουμε βέβαια να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη διόρθωση αναχρονιστικών διατάξεων που περιείχε η ισχύουσα νομοθεσία. Το νέο νομοσχέδιο προτείνει σωστές διορθώσεις με την αποποινικοποίηση της χρήσης, τη διάκριση και διαβάθμιση των σχετικών εγκλημάτων ώστε να αποφεύγονται οι δυσανάλογα βαριές ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις και τη διευκόλυνση της εφαρμογής εναλλακτικών μέτρων. Όλα αυτά είναι θετική συμβολή στην εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με αυτή και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εμπλοκή τους στη χάραξη πολιτικής
    Στο σχέδιο νόμου δεν γίνεται καμιά αναφορά στη συμβολή Μη κυβερνητικών οργανώσεων στα πλαίσια της αντιμετώπισης του φαινομένου των ναρκωτικών.
    Κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να υπάρξει μια πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής για τα ναρκωτικά. Υπάρχουν πρωτοβουλίες πολιτών, γονέων και οργανώσεων παροχής υπηρεσιών που δεν έχουν άμεσο δεσμό με την πολιτεία. Θα πρέπει κι αυτοί να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 17:10 | Γ.Ανδρέου

    Ψάχνοντας λίγο ανακαλύπτω οτι δεν έχει αποδειχθεί καμμία αρνητική συνέπεια της κάνναβης στον οργανισμό. Υπάρχουν μερικες υποψίες οτι μπορεί να επιβαρύνει τον ψυχισμό κάποιων βαριά ψυχικά άρρωστων ατόμων αλλά πέρα απο αυτό είναι πιο ακίνδυνη και απο το αλκοόλ. Ο μόνος κίνδυνος είναι οτι κάποιοι την καπνίζουν με καπό τσιγάρου, που με τη σειρά του προκαλεί όλα τα αρνητικά του καπνίσματος τσιγάρου. Α, και μια θεωρία οτι όποιος κάνει κάνναβη πέφτει στην ηρωίνη η οποία βασίζεται…πουθενά. Ποιός ο λόγος να στέλνουμε τους χρήστες κάνναβης κατ ευθείαν στο παραεμπόριο; Βασικά ποιός ο λόγος να μην μπορεί κάποιος να καπνίσει κάνναβη; Θα ήθελα να διαβάσω και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς (αφού βέβαια η άλλη πλευρά ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ, γιατι το μέσο επίπεδο των απαντήσεων είναι οτι το πασοκ θέλει να μας μαστουρώσει). Επιτρέπουμε το αλκοόλ στα περίπτερα, αλλα απαγορεύουμε την κανναβη στο παρκο; Η στο σπίτι μας; Κάποιος πρέπει να απαντήσει σε αυτή τη διάβούλευση.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 01:48 | Κωνσταντίνα

    Το ν/σ είναι γενικά καλό. Κατά τη γνώμη μου, δύο αλλαγές πρέπει να κάνετε:

    1) να προσδιορίσετε την ποσότητα για προσωπική χρήση ανά ουσία. Πχ. 10 γρ. για κάνναβη, 1γρ. για κοκαϊνη κοκ., έτσι ώστε να ξέρει ο πολίτης τί είναι ΝΟΜΙΜΟ να μεταφέρει μαζί του και τί όχι. Η ασάφεια δεν βοηθάει πουθενά. Στο αλκοτέστ πχ. υπάρχει όριο κατανάλωσης και όλοι ξέρουν μέχρι πόσο μπορούν να πιουν και να οδηγήσουν ώστε να μην είναι παράνομοι. Εδώ γιατί δεν το ξεκαθαρίζετε;

    2) να αποποινικοποιηθεί η αυτοκαλλιέργεια, αυστηρά μέχρι 2 δενδρύλια το άτομο. Αλλιώς, αναγκάζετε τον κόσμο να έρχεται σε επαφή με εμπόρους ναρκωτικών, για τους οποίους το χόρτο είναι το καλύτερο «δόλωμα» για αρχή, αφού είναι ακίνδυνο, για να πουλήσουν στη συνέχεια σκληρές ουσίες στους πελάτες τους. Με την αυτοκαλλιέργεια, το χόρτο αποσυνδέεται τελείως από το ναρκωεμπόριο, ο έμπορος απομονώνεται από ένα μεγάλο ποσοστό της πελατείας του (χρήστες κάνναβης) – κι αυτό θα ρίξει κατακόρυφα τις πωλήσεις των «σκληρών», μεσοπρόθεσμα.

    Εύχομαι να βοήθησα.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 16:04 | γηανεις

    αν θέλετε να κάνετε σοβαρή δουλειά (κάτι το οποίο δεν φαίνεται – πάλι ενα πασάλιμα δείχνει οτι κάνετε – γιουνανιστάν ολέ ! – η χώρα της προχειρότητας) διαβάστε και πάρτε συμβουλές απ’τον Δρ. Κλεάνθη Γρίβα !

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 10:53 | Παύλος Σιδηρόπουλος

    Καλημέρα. Είμαι μεγάλης ηλικίας, υψηλότατου μορφωτικού επιπέδου (αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο) και γνωρίζω αρκετά καλά το δύσκολο αυτό θέμα. Θεώρησα χρέος μου να συνεισφέρω στο διάλογο αν και οι απόψεις που κατατίθενται γενικά με καλύπτουν.
    Αρχικά συγχαρητήρια στους υπουργούς που αγγίζουν ένα ευαίσθητο ζήτημα κόντρα σε ΚΚΕ και Εκκλησία που πουλάνε τα δικά τους ιδεολογικά ναρκωτικά, εδώ και δεκαετίες.
    Το νομοσχέδιο κάνει ένα σημαντικό βήμα με την αποποινοκοποίηση της χρήσης αλλά θα πρέπει να σας θέσω μερικά ζητήματα.
    1. Πρέπει να καθοριστούν ενδεικτικές έστω ποσότητες κατοχής για ίδια χρήση ώστε να αποφευχθεί η διαπλοκή με την αστυνομία, τους δικαστές και του δικηγόρους. Πολλοί από αυτούς έχουν πλουτίσει τις τελευταίες δεκαετίες βαφτίζοντας χρήστες εμπόρους ναρκωτικών και ρίχνοντας δεκαετίες φυλακής σε απλά πρεζάκια
    2. Πρέπει ώστε και θεωρητικά να υπάρχει τρόπος προμήθειας με κάποιο νόμιμο τρόπο. ΔΕΝ πρέπει ένας χρήστης κάνναβης να έρχεται σε επαφή με παρανόμους για κανένα λόγο. Αυτό δημιουργεί το πέρασμα σε σκληρότερα ναρκωτικά και άλλες παράνομες πράξεις μιας μερίδας των χρηστών. Ακούστηκαν απόψεις για coffee shop τύπου Ολλάνδιας. Δεν είναι κακή ιδέα αλλά θα προκαλέσει αντιδράσεις και θέλει λίγο οργάνωση (οι Ολλανδοί είναι πολύ οργανωμένος και πειθαρχημένος λαός , γιαυτό και πάνε μπροστά). Ίσως στην περίπτωσή μας να ταίριαζε καλύτερα η καλλιέργεια κάποιων λίγων δενδρυλλίων. Εξάλλου ποιος μπορεί να απαγορέυσει την καλλιέργεια ενός τόσο ωραίου φυτού το οποίο πολλές φορές είναι αυτοφυές (π.χ. από σπόρια καναβουριού)
    3. Οι ποινές για την οδήγηση οχήματος δεν πρέπει να είναι δυσανάλογες με αυτές της χρήσης αλκοόλ . Πάντως καλά κάνετε και προβλέπετε τέτοι θέμα αν και η οδήγηση υπό την επήρρεια κάνναβης είναι πολύ πιο συντηρητική σε σχέση με την επιθετική οδήγηση του μεθυσμένου.

    Αυτά είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε όσο για τις λεπτομέρειες έχω εμπιστοσύνη στην επιτροπή που ετοίμασε το νομοσχέδιο, μέλη της οποίας είναι και αστυνομικοί που ζούν το προβλημα από κοντά και που πιστευω ότι θα προβληματιστούν από τις παρατηρήσεις μου

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 20:13 | Κρίστα Παππά

    Περί βιομηχανικής κάνναβης…
    Η στροφή της Ευρώπης προς αναζήτηση ανανεώσιμων πρώτων υλών φιλικών στο περιβάλλον, από τις οποίες θα μπορούν να παραχθούν οικολογικά προϊόντα με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οδήγησε – αρχές του ’90 – στην αναβίωση της καλλιέργειας της ήμερης (κλωστικής – βιομηχανικής) κάνναβης με χαμηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC, <0,2%). Λόγω των αξιόλογων αναπτυξιακών προοπτικών της, η βιομηχανική κάνναβη εντάχθηκε από την ΕΕ στις προνομιούχες καλλιέργειες και επιδοτείτε αδρά εδώ και 15-20 χρόνια (βλ. και το από 12/09/2011 16:05 σχόλιο του Σεραφείμ Κανδύλα). Η Ελλάδα, παρότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εφαρμογή των σχετικών ΕΚ (ως προς την καλλιέργειά της αλλά και την επεξεργασία της), προτίμησε να παραμείνει εγκλωβισμένη σε ένα «αναπτυξιακό» μοντέλο χωρίς μέλλον (βλ. καλλιέργεια συμβατικού βαμβακιού, απαξίωση κλωστοϋφαντουργικών μονάδων). Εκτός αυτού, η Ελλάδα, παραβιάζοντας έντεχνα την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία , φρόντισε να «αποθαρρύνει» οποιονδήποτε αγρότη εκδήλωνε σχετικό ενδιαφέρον και να προβεί σε εξοντωτικές διώξεις όσων επαγγελματιών εισήγαγαν από την ΕΕ και πουλούσαν νόμιμα στην χώρα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης (οικολογικά ρούχα, πιστοποιημένα καλλυντικά, βιολογικά τρόφιμα).
    Σήμερα καλλιεργούνται παγκοσμίως πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης από τα οποία 180 χιλιάδες εντός της ΕΕ. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση οικολογικών υφασμάτων και λοιπόν παραδοσιακών προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης καθώς και η χρήση της σε νέα «πράσινα» καινοτόμα προϊόντα υποδεικνύει και το μέλλον της.
    Αν και το τρένο των ειδικών ενισχύσεων στο οποίο εντασσόταν η βιομηχανική κάνναβη έχει πλέον χαθεί για την Ελλάδα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής εκμετάλλευσής της καθότι το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης (ΕΚ 73/2009), στο οποίο θα ενταχθεί η βιομηχανική κάνναβη από το 2012, δίνει τη δυνατότητα χορήγησης στηρίξεων για καλλιέργειες με περιβαλλοντικά οφέλη.
    Επιπρόσθετα, οφείλω να υπενθυμίσω ότι – ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρξει ποτέ καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα – η ύπαρξη κανονισμού περί κοινής οργάνωσης της αγοράς σε κάποιο τομέα (όπως συμβαίνει με την βιομηχανική κάνναβη) υποχρεώνει τα κράτη μέλη (επομένως και την Ελλάδα) να μη λαμβάνουν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν ή να δημιουργήσουν εξαιρέσεις από αυτόν. Ομοίως ισχύει και για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές νόμιμων προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης (ενδύματα, χαρτί, καλλυντικά, τρόφιμα, κλπ). Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, «συγκαλυμμένα» και προφασιζόμενη διάφορες δικαιολογίες και νομικά τερτίπια δημιούργησε σοβαρά εμπόδια στη διάθεση νόμιμων προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης (βλ. συστηματικές κακουργηματικές διώξεις επιχειρηματιών για εισαγωγή, αγορά, κατοχή, εμπορία ναρκωτικών, κλπ, κλπ, … εδώ και 14 χρόνια !!!).
    Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα υποχρεούται να εναρμονίσει την εθνική της νομοθεσία. Το παρόν σχέδιο νόμου, αν και παρουσιάζει κάποια θετικά στοιχεία (όπως η κατάργηση της παρ. 1 στ’ του άρθρου 20 του Ν. 3459/2006, οι προσθήκες στην παρ. 2 του άρθρου 41 του παρόντος σχεδίου του δικαιώματος αμφισβήτησης της ιδιότητας των κατασχεθέντων ως ναρκωτικών και της υποχρέωσης των αρμόδιων αρχών να προβαίνουν και σε ποσοτικό προσδιορισμό της ναρκωτικής ουσίας), λόγω των κενών και ασαφειών του θα οδηγήσει και πάλι σε άδικες διώξεις. Συναξιολογώντας και την ευθυνοφοβία – και σε ορισμένες περιπτώσεις άγνοια, αδιαφορία, ανευθυνότητα – των αρμοδίων, η κατάληξη στα δικαστήρια είναι βεβαία (και η αθώωση – βάσει προσωπικών εμπειριών – αβέβαια !!!). Σε ακόλουθο σχολιασμό θα καταθέσω στοχευμένα τα σχόλιά μου για κάθε άρθρο αφορά, άμεσα ή έμμεσα, την βιομηχανική κάνναβη.
    Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι η βιομηχανική κάνναβη με χαμηλή περιεκτικότητα σε THC (<0,2%) καθώς και τα νόμιμα παραγόμενα προϊόντα της (που ενδεχομένως να περιέχουν επίσης ίχνη THC) δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 20:53 | georgios

    na ginei eleftheri i nkaliergia kanavis gia idia xrisi,gia na katapolemithoun ta pragmatika narkotika,na min iparxi nothia emporio.na mathoun ta pedia mas ton diaxorismo tis kanavis apo ta narkotika gia na min mplekoun me auta.na iparxoun magazia pou na poulane kathari canavi.mono etsi tha mporesete na ta kanete kalitera ta pragmatdiladi:kaliergia kanavis gia idia xrisi,magazia me kanavikai pedia pano se auta pou proanefera!!!oi emporoi filaki,oxi kapios pou kani kanavi kai kaliergi gia ton eauto tou apla gia xalarosi sto telos tis meras kai o emporos na einai eleftheros.auta prepei na ginoun nomos!!!

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 17:29 | Δημήτρης

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΗΝΥΜΑ.

    Κάπνιζα κάνναβη για περίπου 15 χρόνια και τσιγάρα καπνού (περιπτέρου) για 20.

    Τα έχω κόψει εδω και χρόνια και τα δύο. Η δυσκολία μου να απαλλαγώ από το κάπνισμα ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισα με την κάνναβη.

    Αν πάρουμε δύο άτομα, έναν με κατάχρηση οινοπνεύματος και έναν με κατάχρηση στη κάνναβη τότε σας διαβεβαιώνω (ως επί το πλείστον) πως ο πρώτος βρίσκεται σε πολύ χειρότερη πνευματική και σωματική κατάσταση.

    Η υποκρισία σας πρέπει κάπου να τελειώσει γιατί έχετε αρρωστήσει κυριολεκτικά την κοινωνία. Δεν λέω πως η κάνναβη είναι ακίνδυνη , είναι ,και δυστυχώς ο κίνδυνος της έχει να κάνει με την φαινομενική ακινδυνότητα της, εύκολα μπορεί να δώσει εσφαλμένες εντυπώσεις πως δεν τρέχει τίποτα ακόμη και στην τακτική καθημερινή κατανάλωση της.

    Δεν θα επεκταθώ στα οφέλη και στους κινδύνους της κάνναβης, τα γνωρίζετε άλλωστε σχεδόν όσο καλά όσο και γω, άλλο που γυρνάτε εδώ και δεκαετίες το κεφάλι για ποικίλους μικρόσυμφερολοντικούς, χρηματικής κυρίως φύσεως λόγους.

    Την καραμέλα που αναμασάτε σχετικά με τον προθάλαμο προς σκληρότερες ουσίες ήρθε ο καιρός να την φτύσετε ή να την καταπιείτε γιατί αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι καθαρά δημιούργημα των αρρωστημένων νόμων σας και μόνο.

    Βάλτε και τα κεράσια στο ίδο καλάθι με την ηρωίνη και θα γίνουν και αυτά προθάλαμός. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ουσία στην κάνναβη που ανοίγει την όρεξή για σκληρότερες χημικές ουσίες, υπάρχουν μόνο ουσίες που ανοίγουν την όρεξη για γλυκά και ζάχαρη. ΤΕΛΟΣ με το ζήτημα του δήθεν προθάλαμου.

    Προσωπικά δεν έχω κανένα άμεσο όφελος αλλάξει δεν αλλάξει ο νόμος, έχω όμως σε έμμεσο επίπεδο γιατί ανήκω στην κοινωνία και αν αυτή λειτουργεί σωστά θα ζω και γώ καλύτερα.

    Όσο για τους πραγματικούς τοξικομανείς (χρήστες κυρίως χημικών ουσιών και οπιου) μου φαίνεται κυριολεκτικά γελοίο σε σημείο κλάματος, που συζητάμε αν θα αντιμετωπίζονται σαν άρρωστοι ή όχι…

    Ελπίζω να μην έχασα τον χρόνο μου γράφοντας το μήνυμα αυτό.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 13:09 | Στέφανος

    Η γνώμη μου είναι ότι το παρόν νομοσχέδιο αλλάζει προς το θετικό κάποια πράγματα αλλά ουσιαστικά δε θίγει ούτε στο ελάχιστο τους εμπόρους, ούτε απαγκιστρώνει από αυτούς τους χρήστες κάνναβης, αφού η καλλιέργεια παραμένει παράνομη.Περνάτε το μήνυμα ότι μπορούμε να κατέχουμε και να προμηθευόμαστε κάνναβη από τους εμπόρους, τους οποίους υποτίθεται κυνηγάτε, αλλά δε μας επιτρέπει να αυτονομηθούμε.

    Επίσης προστατεύονται τα κέρδη του νομικού (παρα)συστήματος αφού δεν έχει οριστεί πόση ποσότητα και πόσα φυτά δικαιολογούν προσωπική χρήση, με αποτέλεσμα η αστυνομία να μην έχει αντικειμενικό κριτήριο αθωότητας.Συνεπώς συνεχίζονται οι άνευ ουσίας δίκες και η εξάρτηση από την υποκειμενικότητα του κάθε δικαστή.

    Θα έπρεπε να γίνει διαχωρισμός κάθε ουσίας με βάση τα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα όσων αφορά τη ζημιά και την εξάρτηση.Επίσης να οριστεί μέγιστη ποσότητα που να δικαιολογεί προσωπική χρήση για κάθε ουσία ξεχωριστά.Το ίδιο και για τα φυτά κάνναβης.Καιρός να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια και να πληγούν κάποια αδίκως προστατευόμενα συμφέροντα.

    Θα έπρεπε να αποποινικοποιηθεί και να επιχορηγηθεί, όπως χρόνια κάνει η ΕΕ, η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης για βιομηχανικούς και διατροφικούς σκοπούς.Αυτή η μη ψυχότροπη ποικιλία κάνναβης έχει το μεγαλύτερο εύρος χρήσεων στη βιομηχανία από κάθε φυτό και η απουσία αναφοράς της στο παρόν νομοσχέδιο μοιάζει ύποπτη.Ούτε εδώ πλήγονται συμφέροντα, σε βάρος της οικονομικής και της αγροτικής ανάπτυξης.

    Τέλος, βρίσκω το σημείο που η δημόσια χρήση ναρκωτικών τιμωρείται με πρόστιμο 1000 ευρώ λίγο ακραίο.Η χρήση σε δημόσιο χώρο είναι κατακριτέα αλλά το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολλά περιθώρια κατάχρησης από την πολιτεία εφόσον επιλέξουν να το χρησιμοποιήσουν προκειμένου να εισπράξουν.Συνεπώς συμφέροντα και κέρδη που αφορούν τα υπέρογκα κονδύλια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι αμφίβολο αν αλλάζουν.Την ίδια στιγμή η εγκληματικότητα έχει φτάσει στα ύψη και η εκεί αστυνόμευση παρουσιάζει έλλειψη.Η κατανομή των κονδυλίων λοιπόν ενδέχεται να συνεχίζει να είναι παράλογη.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 12:12 | Μαρία

    το αλκοολ ειναι ελευθερο και νομιμο κι ομως ειναι σκετο δηλητηριο….ρωτηστε οικογενειες που εχουν καταστραφει απο αυτο….http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4602094. για την ινδικη κανναβη ενα εχω να πω: βγαλτε την απο τους καταλογους των ναρκωτικων!! http://www.grivas.info/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=148:2005-zimmer-a-morgan-kannabh-&catid=117:2011-05-25-18-52-00&Itemid=175 Το αλκοόλ είναι πολύ πιο επιλήψιμη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό – και σε σχέση με τη συμπεριφορά των οδηγών και την πρόκληση ατυχημάτων – αλλά μόνο αυτό διακινείται ελεύθερα. Το αλκοόλ δημιουργεί τοξίνες στον εγκέφαλο, ενώ η κάνναβη όχι.

    * Ανήκει στις ουσίες που δεν προκαλούν εξάρτηση και είναι μη τοξικές (άρα και όποιοι κάνουν χρήση δεν θα έπρεπε να αποκαλούνται τοξικομανείς).

    * Μια έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 1995 και δεν γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα παρουσιάζει την κάνναβη να συνεπάγεται λιγότερους κινδύνους σε σχέση με το αλκοόλ, τον καπνό και τις οπιούχες ουσίες.

  • Το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα για τα Ναρκωτικά ενώ κάνει κάποια θετικά βήματα, δεν δείχνει να εναρμονίζεται όμως με την επιστημονική γνώση και τη διεθνή εμπειρία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον αναχρονιστικό ορισμό και κατηγοριοποίηση των ουσιών. Αν και στο παρόν νομοσχέδιο ο ορισμός βελτιώνεται αισθητά από τον ορισμό του νόμου 3459/2006, καθώς αναγνωρίζει ότι οι ουσίες «με διαφορετική χημική δομή και διαφορετική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα» προκαλούν «εξάρτηση διαφορετικής φύσης (ψυχικής ή και σωματικής) και ποικίλου βαθμού», δεν παύει να χρησιμοποιεί τον όρο «ναρκωτικά», ενώ πιο δόκιμος όρος με βάση τον νέο ορισμό θα ήταν «ψυχοτρόπες ή ψυχοδραστικές ουσίες».

    Επιπλέον, ενώ το ν/σ αναγνωρίζει ότι διαφορετικές ουσίες, με διαφορετική επικινδυνότητα (χημική δομή και δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα) προκαλούν διαφορετική βλάβη (εξάρτηση διαφορετικής φύσης και ποικίλου βαθμού) στον χρήστη, αναπαράγει δυστυχώς την ακατάληπτη κατηγοριοποίηση των ουσιών στους 4 πίνακες του νόμου 3459/2006. Το γεγονός ότι η κάνναβη (με μηδενικό αριθμό καταγεγραμμένων θυμάτων και αποδεδειγμένα ατοξική δράση) παραμένει στον ίδιο πίνακα με την ηρωίνη, και ακόμη πιο επικίνδυνες ουσίες (μορφίνη, μεθαδόνη, όπιο, αμφεταμίνες, κλπ) παραμένουν στους πίνακες 2- 3- 4, ενώ δεν περιλαμβάνονται σε κανένα πίνακα ουσίες όπως η νικοτίνη (καπνός), η αιθυλική αλκοόλη (αλκοόλ), τα ψυχοφάρμακα, ο καφές και άλλες, που πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τον ορισμό, μας δείχνει ότι το ν/σ στερείται συνοχής, επικαιροποιημένης επιστημονικής τεκμηρίωσης, και τόλμης.

    Προτείνουμε την κατηγοριοποίηση των ουσιών και την αντιμετώπιση της εξάρτησης τους στα πλαίσια της μείωσης τη βλάβης, με βάση την επικινδυνότητα τους [1]. Αυτή η κατηγοριοποίηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει ουσίες όπως ο καπνός, το αλκοόλ και τα ψυχοφάρμακα, ενώ πρέπει να εξαιρέσει ρητά την ήμερη (κλωστική) κάνναβη (Cannabis Sativa L) με χαμηλή περιεκτικότητα τετραυδροκανναβινόλης (Δ9 THC) μέχρι 0,2%. Τα ενθεογενή φυτά (κάνναβη, φύλλα κόκας, μανιτάρια, κάκτοι, κλπ) πρέπει να αποτελέσουν μια ειδική κατηγορία και να αποποινικοποιηθεί η χρήση και καλλιέργειά τους.

    [1]http://www.crimeandjustice.org.uk/opus1714/Estimating_drug_harms.pdf

    Ακολουθεί η σύνοψη της κριτικής του νομοσχεδίου ενώ το αναλυτικό κείμενο της κριτικής είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας http://www.iliosporoi.net

    Αποποινικοποίηση της χρήσης αλλά εξάρτηση από το παράνομο εμπόριο

    Σύνοψη:
    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για τον νέο “Κώδικα Ναρκωτικών” είναι ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού της ελληνικής πολιτικής περί “ναρκωτικών” ουσιών, αφού αποποινικοποιείται η κατοχή και προμήθεια ουσιών για προσωπική χρήση (άρα και η ίδια η χρήση), ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι ποινές για καλλιέργεια φυτών κάνναβης -για προσωπική χρήση- (από πλημμέλημα σε πταίσμα), καθώς και οι ποινές διακίνησης. Παράλληλα, κατοχυρώνεται το δικαίωμα του τοξικοεξαρτημένου χρήστη στην θεραπεία- απεξάρτηση.

    Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ο στόχος της Πολιτείας να αποσυμφορηθεί το σωφρονιστικό σύστημα και να εξοικονομηθούν Αστυνομικοί και Δικαστικοί πόροι. Με μια πιο προσεχτική ανάγνωση όμως βλέπουμε ότι ενώ γίνεται μια προσπάθεια να μην θεωρείται ο χρήστης εγκληματίας (με την αποποινικοποίηση της χρήσης- προμήθειας- κατοχής), δεν γίνεται η ίδια προσπάθεια για να καταπολεμηθεί ή να ρυθμιστεί το παράνομο εμπόριο και να απεξαρτηθεί ο χρήστης από αυτό.

    Είναι υποκριτικό και παράλογο, ιδιαίτερα για τους καταναλωτές κάνναβης που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών, να είναι νόμιμο να κατέχουν και να προμηθεύονται μια μικρή ποσότητα από ένα διακινητή, ενώ παράνομο να καλλιεργούν για ιδία κατανάλωση. Θα τρίβουν τα χέρια τους οι έμποροι και τα κυκλώματα που τους συντηρούν, καθώς ο χρήστης θα προτιμά να προμηθεύεται μια μικρή ποσότητα από τη μαύρη αγορά, αφού θα έχει λιγότερες συνέπειες από ότι αν καλλιεργήσει. Με αυτό το τρόπο διαιωνίζεται το πρόβλημα, το κράτος ενθαρρύνει την προμήθεια από τη μαφία, και η κάνναβη παραμένει στη μαύρη αγορά χωρίς κανένα έλεγχο πάνω στη παραγωγή και τη διάθεσή της, χωρίς καμία πρόβλεψη για μείωση της βλάβης. Έτσι το μόνο που μένει στους Έλληνες χρήστες κάνναβης είναι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να καλλιεργήσουν μαζικά για ιδία κατανάλωση, συμβάλλοντας αυτόκλητα στη μάχη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, τη μαφία και τους εμπόρους.

    Επιπλέον, επειδή δεν προσδιορίζονται τα όρια ποσότητας της κάθε επί μέρους ναρκωτικής ουσίας [1] (όπως είχαν προσδιοριστεί από το άρθρο 15 του νόμου 3727/2008 [2]), αλλά και ο αριθμός φυτών κάνναβης που δικαιολογούν τη προσωπική χρήση, ο εισαγγελέας (ή χειρότερα ο δικαστής) θα πρέπει να λαμβάνει αυτή την απόφαση (διαχωρισμός χρήστη- εμπόρου), βάση υποκειμενικών κριτηρίων. Επομένως όποιος συλλαμβάνεται ακόμη και με σχετικά μικρές ποσότητες στη κατοχή του, δυνητικά θα εξακολουθεί να περνάει νομικές περιπέτειες, αφού η αστυνομία δεν θα έχει στη διάθεσή της το αντικειμενικό κριτήριο αθωότητας (μέγιστη ποσότητα που δικαιολογεί προσωπική χρήση) με ότι συνεπάγεται αυτό (περαιτέρω συμφόρηση πλημμελειοδικείων, χαμένος χρόνος και δαπάνες για αστυνομικούς και δικαστές, έξοδα δικηγόρων, ταλαιπωρία χρηστών). Επίσης, δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο διαχωρισμού διακινητή και εμπόρου, με ότι συνεπάγεται αυτό για την εκμετάλλευση του διακινητή από τον έμπορο.

    Αν και γίνεται μια προσπάθεια ελαστικοποίησης και μείωσης των ποινών διακίνησης, για να αποσυμφορηθούν τα σωφρονιστικά ιδρύματα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει από τα αυστηρότερα πλαίσια ποινών για τους διακινητές, πολύ πιο αυστηρά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η έκδοση της Απόφασης – πλαίσιο του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2004 (2004/757/ΔΕΥ) [3] προβλέπει όρια ποινών, για τα βασικά εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών που είναι αισθητά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της ελληνικής νομοθεσίας, ακόμη και από τις μειωμένες ποινές που προτείνονται από αυτό το νομοσχέδιο.

    Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται επίσης από εισπρακτικού χαρακτήρα διατάξεις (για την δημόσια χρήση ουσιών και την αυτοκαλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση), οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα παράλογο κυνήγι συλλήψεων για εισπρακτικούς λόγους εν καιρό κρίσης, αλλά και από ασαφή πλαίσια ποινών που έγκειται στην ερμηνεία του εισαγγελέα (ή του δικαστικού) για το εύρος και τον χαρακτήρα τους. Οι ουσίες δεν αντιμετωπίζονται με βάση την επικινδυνότητα τους, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός βλαπτικότητας της κάθε ναρκωτικής ουσίας και ιδιαίτερα η κατηγορία στην οποία ανήκει, ενώ αναπαράγει δυστυχώς την ακατάληπτη κατηγοριοποίηση των ουσιών του νόμου 3459/2006 [4], αν και ο νέος ορισμός του άρθρου 1 αναγνωρίζει ότι διαφορετικές ουσίες, με διαφορετική επικινδυνότητα (χημική δομή και δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα) προκαλούν διαφορετική βλάβη (εξάρτηση διαφορετικής φύσης και ποικίλου βαθμού) στον χρήστη.

    Πολύ σημαντικό και απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά ή διάκριση σε ότι αφορά την απελευθέρωση της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης για βιομηχανικούς σκοπούς, καθώς και την θεραπευτική- ιατρική- διατροφική χρήση της κάνναβης.

    Τέλος σε ότι αφορά τους εξαρτημένους χρήστες υπάρχουν μερικές ευνοϊκές διατάξεις που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στη θεραπεία (απεξάρτηση), αν και το τελικό αποτέλεσμα απέχει πολύ από τις διεθνείς καλές πρακτικές και εμπειρία. Με το παρόν νομοσχέδιο δεν ενθαρρύνεται ο πλουραλισμός στις θεραπευτικές μεθόδους απεξάρτησης μέσα από εναλλακτικές προσεγγίσεις και οργανισμούς (πέραν των 4 κρατικών οργανισμών θεραπείας), δεν υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση για προγράμματα απεξάρτησης και μείωσης της βλάβης μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα, ενώ εξακολουθεί η εμμονή στην παροχή ιδιαίτερα εξαρτησιογόνων υποκαταστάτων, αντί για ανάπτυξη προγραμμάτων κρατικά ελεγχόμενης χορήγησης ηρωίνης στους εξαρτημένους με στόχο την συντήρηση και σταδιακή απεξάρτησή τους. Αν και αποκεντρώνονται οι θεραπευτικές δομές παροχής υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ μέσα από τη διάχυσή τους στο ΕΣΥ (με απόφαση του Υπουργείου Υγείας), αυτό γίνεται με ελλειπή και ασυντόνιστο τρόπο καθώς δεν αναπτύσσονται παράλληλα κατάλληλες δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης, τα νοσοκομεία στερούνται εξειδικευμένου προσωπικού και κατάλληλων υποδομών, ενώ τα κονδύλια που προορίζονται για πρόληψη και απεξάρτηση συνεχώς μειώνονται.

    Αν και θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Ναρκωτικών κινείται σε σωστή κατεύθυνση, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη, επιστημονικά επικαιροποιημένη, προσέγγιση ακολουθώντας τις παρακάτω προτάσεις:

    1. Κατηγοριοποίηση των ουσιών και αντιμετώπιση της εξάρτησης τους στα πλαίσια της μείωσης τη βλάβης, με βάση την επικινδυνότητα τους.
    2. Περαιτέρω εξορθολογισμός των ποινών τιμωρίας του βασικού εγκλήματος της διακίνησης, κατά τα πρότυπα της Απόφασης – πλαίσιο του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2004 (2004/757/ΔΕΥ).
    3. Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων αθωότητας που δικαιολογούν τη προσωπική χρήση (όπως όρια ποσότητας της κάθε επί μέρους ναρκωτικής ουσίας, αριθμός φυτών κάνναβης, αλλά και ο βαθμός βλαπτικότητας της κάθε ναρκωτικής ουσίας και ιδιαίτερα η κατηγορία στην οποία ανήκει).
    4. Αποποινικοποίηση της καλλιέργειας 5 θηλυκών φυτών κάνναβης ανά άτομο για προσωπική χρήση.
    5. Την ελεγχόμενη από το Κράτος διάθεση κάνναβης, μέσα από τη λειτουργία συλλόγων (κλαμπ μελών) για συλλογική, μη-κερδοσκοπική, καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική (θεραπευτική ή ευφορική) χρήση, αλλά και ειδικών φαρμακείων όπου θα παρέχουν, κατόπιν ιατρικής συνταγής, την κάνναβη για προσωπική χρήση.
    6. Τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.
    7. Τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης για κατασκευαστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μαζική και συστηματική παραγωγή της κλωστικής κάνναβης, όπως έχει αποδείξει και σχετική μελέτη των ΕΘΙΑΓΕ – Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), μπορεί να έχει σπουδαία αποτελέσματα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και της υπαίθρου.
    8. Τον άμεσο διαχωρισμό (και αποποινικοποίηση) των προϊόντων από κλωστική κάνναβη, ή άλλων υποπροϊόντων του φυτού της κάνναβης για διατροφική και βιομηχανική χρήση.
    9. Την δημιουργία κέντρων ελεγχόμενης- κλινικής χορήγησης οπιούχων στους εξαρτημένους, αλλά και καινοτόμων προγραμμάτων απεξάρτησης, επανένταξης και μείωσης της βλάβης, όχι μόνο από τους 4 εγκεκριμένους Κρατικούς οργανισμούς θεραπείας, αλλά και από άλλους οργανισμούς σε συνεργασία με το Δημόσιο κατά τα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών (Ελβετία, Πορτογαλία, κλπ), που να καλύπτονται από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς ή να παρέχονται δωρεάν μέσα από τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
    10. Ανάπτυξη περισσότερων προγραμμάτων δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης και υγειονομικής φροντίδας εξαρτημένων χρηστών, καθώς και περισσότερων κέντρων απεξάρτησης κρατουμένων.

    [1] http://www.emcdda.europa.eu//html.cfm//index99321EN.html?#T1
    [2] http://www.dsvol.gr/_Portal/Documents/nomothesia/3727.pdf
    [3] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32004F0757:EL:HTML
    [4] http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/n3459_06.htm

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 01:15 | Kυριάκος

    Πρέπει να αποποινικοποιηθεί και η αυτοκαλλιέργεια, έως 2 δενδρύλια, για προσωπική χρήση, έτσι ώστε να αποσυνδεθεί εντελώς ο χρήστης από τον έμπορο, την παρανομία, τη μαύρη αγορά, τα έξοδα και την κακή ποιότητα. Μην κάνετε πάλι μισές δουλειές!!! Η ελεύθερη αυτοκαλλιέργια είναι η ουσιαστική τομή, που θα σπάσει το κύκλωμα. Όσο το χόρτο το λέτε «ναρκωτικό», τόσο θα το καθιστάτε «προθάλαμο», αφού όποιος νέος το χρησιμοποιήσει (λόγω του ότι είναι αβλαβές) θα του δημιουργηθεί η αισθηση ότι «και τα υπόλοιπα ναρκωτικά το ίδιο είναι» και θα περάσει πιο εύκολα σ’ αυτά. Ενώ αν παραδεχθείτε ότι η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικί, αλλά είναι ΕΥΦΟΡΙΚΟ ΦΥΤΟ, τότε θα «γκρουπάρετε» αυτόματα όλες τις άλλες επικίνδυνες ουσίες απέναντί του και θα χαλάσετε το καλύτερο «δόλωμα» του ναρκωέμπορου. Σκεφτείτε το.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2011, 17:25 | WTF?

    Ερώτημα… Πιστεύετε οτί μπορείτε να χειριστείτε έναν τέτοιο Νόμο??? «Αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ναρκωτικών»?? Εδώ δέν μπορείτε να χειριστείτε έναν Νομο γιά το αλκόολ… Ο νόμος γιά το αλκόολ Παγκοσμίος λέει οτί Μόνο Ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν αλκοολ. Εδώ στην Ελλάδα τι γίνεται?? Βλέπω παντού Ανήλικους να πίνουν. Καφετέριες, Κέντρα Διασκέδασης κτλ. Πρίν 3 μήνες νομίζω πέθανε ένα κοριτσάκι στην Κρήτη απο υπερβολική χρήση αλκοόλ. Επίσεις ο Νόμος γιά το Εμπορικό κάπνισμα τι λέει? 18 και ΑΝΩ. Στην Ελλάδα καπνίζουν από 14. Οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθευτεί Αλκοόλ και τσιγάρα, ανεξαρτήτου ηλικίας. Μου φαίνονται λίγο Κούκου-Ρούκου ολοι οι νόμοι ΣΑΣ… Πρέπει να συγκεντρωθείτε και να οργανωθείτε σωστά. Είναι απαράδεκτο το γεγονός οτί δεν μπορείτε να χειριστείτε τόσο απλούς νόμους. Και μετά πάτε γιά έναν τόσο γενναίο και θαρραλέο νόμο? Όπως επίσεις δεν ξέρετε να διαχωρίζετε τα ναρκωτικά σε κατηγορίες Σκληρών και Μαλακών.. Προτείνω…
    Πρώτων να γίνει αυτός ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ Ναρκωτικών. π.χ. Α,Β,Γ’Κατηγορίες. Και μετά να διαχωρίσετε τις ανάλογες ποινές για καθε κατηγορία.
    Heroin, Crack-Cocaine και Αμφεταμίνες Προσωπικά ΔΕΝ συμφωνώ στήν Αποποινικοποίηση της χρήσης τέτοιων ουσιών ! Η χρήση τέτοιων ουσιών οδιγεί σε εγκληματικές ενεργιες οπως κλοπές, φόνους, βιασμούς. Αυτό που πιστεύω πως θα έπρεπε να υσχίει ειναι Απεξάρτιση για τους χρήστες Σκληρών ναρκωτικών.
    Όσων αφορά την Κατηγορία των Μαλακών ναρκωτικών πιστεύω πως η ΚΑΝΝΑΒΗ πρέπει να Αποποινικοποιηθεί ΠΛΗΡΩΣ γιά ΕΝΗΛΙΚΕΣ !! «Πίνετε υπεύθυνα»… ΑΛΛΑ… ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ να βρεθεί ένας νόμιμος τρόπος ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ της ΚΑΝΝΑΒΗΣ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ Αποποινικοποιείτε μία ΟΥΣΙΑ αλλά μετά να διώκεται η ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ για προσωπική ΧΡΗΣΗ. ΚΑΝΕΝΑΝ ΧΡΗΣΤΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΗ, ΕΑΝ ΚΥΝΔΙΝΕΥΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΗ 3 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1000 ΕΥΡΩ. ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΑ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΥΝΔΙΝΕΥΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ. ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ?????? ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΛΑΝΕΤΕ !!!!
    Ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσετε το εμπόριο είναι να ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ.. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ COFFEESHOPS. ΕΠΙΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΤΕ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΤΩΝ ΚΑΝΑΒΒΗΣ. π.χ. 30 Ευρώ το καθε φυτό. Μιά χαρά μου φαίνεται κάτι τέτοιο.. Προτείνω ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΙΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΩΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ. ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΚΛΩΣΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ !! ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ??? Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ?????

  • 18 Σεπτεμβρίου 2011, 16:11 | Μαρία

    Εγώ λέω να αφήσουμε τις μαϊμουνιές και να ψηφίσουμε κατ’ ευθείαν την νομιμοποίηση…
    Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε ότι μια οικονομία στηριγμένη στην κάνναβη είναι πολύ πιο κερδοφόρα από αυτήν που ακλουθούμε; (μια οικονομία βασισμένη στο πετρέλαιο)…
    Αν σας είναι όντως δύσκολο να το φανταστείτε ορίστε μερικά πολύ απλά και σαφή παραδείγματα :
    1) To πετρέλαιο τελειώνει η κάνναβη ποτέ.
    2) Η κάνναβη μπορεί να μας δώσει από χαρτί μέχρι υλικά κατασκευής σπιτιών.
    3) Η κάνναβη είναι το καλύτερο φυσικό φάρμακο και χρησιμοποιείτε ως γιατρικό για πάρα πολλές παθήσεις .
    4) 0,00 θάνατοι έχουν καταγραφεί από υπερβολική χρήση κάνναβης… και τέλος (για τους θρήσκους)
    5) Ο Θεός έκανε την κάνναβη κι ο άνθρωπος έκανε το αλκοόλ… Εσύ ποιόν εμπιστεύεσαι;

  • 18 Σεπτεμβρίου 2011, 15:52 | Χάρης

    Προτείνώ την αφαίρεση της κάνναβης από τους πίνακες ναρκωτικών διότι η κάνναβη μπορεί αποδειγμένα να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως στον ενεργειακό, κατασκευαστικό, φαρμακευτικό, τουριστικό κ.α.
    Γιατί να μήν μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε?

  • 18 Σεπτεμβρίου 2011, 02:45 | GIANNIS

    Εφόσον αποποινικοποιείται η χρήση και η κατοχή της κάνναβης για προσωπική χρήση,γιατί να μην νομιμοποιηθεί πλήρως η κάνναβη ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να επιτραπεί η καλλιέργεια σε αριθμό δεντρυλλίων τέτοιο ώστε να δικαιολογείται ως προσωπική χρήση;

  • 17 Σεπτεμβρίου 2011, 16:05 | Νεόφυτος

    Αν κατάλαβα καλά όποιο σχόλιο είναι υπέρ της απελευθέρωσης των ναρκωτικών είτε σκληρών είτε μαλακών παίρνει θετικές ψήφους, αν το σχόλιο ακόμη και με κάποια επιχειρήματα είναι κατά των ναρκωτικών τότε έχει αρνητικούς ψήφους. Τι κόλπο είναι αυτό ρε παιδιά.
    Να είστε σίγουροι πως το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει με πολλά υπέρ, αυτό το θέατρο μην το φοβάστε για εσάς παίζουν, το μόνο που σας διαφεύγει είναι ότι εσείς είστε οι μαριονέτες.
    Εδώ δεν υπάρχει η στοιχειώδη παιδεία στα Ελληνόπουλα από το σχολείο. Ακόμη και σήμερα υπουργοί και πρωθυπουργοί ( φοιτητές του πολυτεχνείου κάποτε )δεν αντιλαμβάνονται πότε έχουν και ποιες ευθύνες, κανείς δεν λέει εδώ γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει τέτοια ώρα αυτήν την διαβούλευση το λέω και ποιο πάνω λύση υπάρχει δεν χρειαζόμαστε την νομιμοποίηση, παιδεία και θεραπεία χρειαζόμαστε και θέλουμε.
    Μ.Φ.Χ
    Νεόφυτος

  • 17 Σεπτεμβρίου 2011, 14:33 | Χαράλαμπος

    Αφαίρεση της κάνναβης από τους πίνακες τους ναρκωτικών διότι η κάνναβη μπορεί αποδειγμένα να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως στον ενεργειακό, κατασκευαστικό, ιατρικό, τουριστικό κ.α. Σωστή χρήση κάνναβης από τους Έλληνες = Σωτήριο όφελος για τον Ελληνικό λαό.
    Τα αρνητικά στον τομέα της χρήσης θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν όπως αντιμετωπίζουμε το αλκοόλ, προσωπικά πιστεύω πως το αλκοόλ έχει ενοχλήσει της Αρχές στους δρόμους με εντάσεις και διαπληκτισμούς πολύ περισσότερες φορές από ότι η κάνναβη και επιπλέων ένας «μεθυσμένος» είναι αναμφισβήτητα υποχείριο της βίας σε αντίθεση με κάποιον «χασικλή», έτσι κάτι απλό όπως «Απαγορεύεται η χρίση κάνναβης σε άτομα κάτω των 18» συν ουσιαστική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία (από την 1η Γυμνασίου) όσον άφορα τις ουσίες, για μένα θα ήταν αρκετό.
    Τα παλιά είναι ξωπίσω μας , εμείς είμαστε εδώ, η νέα γενιά είναι μπροστά μας` Ας σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε` Ας το εκμεταλλευτούμε.
    Με Εκτίμηση

  • 17 Σεπτεμβρίου 2011, 04:22 | Παντελεήμων

    Κατανοώ ότι πρέπει να αναφερόμαστε σε αλλαγές που θα θέλαμε να γίνουν αλλά έχοντας αγανακτήσει από τους καλοθελητές της «καταστολής» εδώ θα δώσω καποιές σύντομες απαντήσεις. Στο άρθρο 29 δείτε τις αλλαγές που προτείνω, αφου είναι αδιανόητο να ελπίζω ότι μπορεί πότε εσείς(οι πολιτικοί) να σταματήσετε να διαπλέκεστε με τα συμφέροντα και να κάνετε πλήρη νομιμοποίηση!!!! Δείτε την απόσυρση της τροπολογίας για τη δραστική ουσία στα φάρμακα μόλις σήμερα, για παράδειγμα…

    Κανένα ναρκωτικό η ψυχοτρόπο δεν σκοτώνει η προκαλεί μόνιμες βλάβες σε καθεστώς νομιμότητας, τουλάχιστον τα πιο διαδεδομένα και στη φυσική τους μορφή (Κάνναβη, όπιο, φύλα κόκας, lsd, ψιλοκυβινούχα μανιτάρια κλπ.) Φυσικά με όλα μπορεί να το παρακάνεις αλλά αυτός δεν είναι λόγος για απαγορεύσεις. Άλλωστε αλλά νόμιμα Ναρκωτικά και φάρμακα παραμένουν επικίνδυνα για την υγεία, ακόμα και στις προτεινόμενες φαρμακευτικές δόσεις. Και όχι μόνο για την υγεία, δείτε την επιθετικότητα και μάλιστα πολλές φορές και σε κατάσταση ασυνειδησίας που έχουν οι βενζοδιαζεπίνες (Τα Λεγόμενα ηρεμιστικά-αγχολυτικά, και υπνωτικά) πχ. Και αυτό όχι ως παρενέργεια που λανθασμένα γράφετε στα χαρτιά των κουτιών, αλλά ως κύρια δράση. Και αυτό το λέω γιατί παλαιότερα είχα πειραματιστεί και με αυτά όντας και υγιής, χωρίς να είμαι ηλικιωμένος, η με ηπατικό πρόβλημα όπως αναφέρει στο κουτί. Επίσης με την κατασταλτική πολιτική ο χρήστης και ιδιαίτερα αυτός που παίρνει σκόνες κινδυνεύει πάρα πολύ από τη νοθεία, αλλά και από την άγνοια καθαρότητας του προϊόντος που καταναλώνει.

    Όσο αφορά στα σχόλια κάποιου «μοναχού» Νεόφυτου αν κατάλαβα καλά, ας αφήσει το ΘΕΟ στην ησυχία του και να μην τον μπερδεύει με τις βρωμιές του ανθρώπου που ήρθε στη γη για να τα κάνει όλα καλύτερα, και μόνο προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει (ο ασυνείδητος και άπληστος άνθρωπος). Όσο για το αν κόβονται τα πάθη εγώ προσωπικά χωρίς καμιά βοήθεια έχω να καπνίσω, όχι μονό κάνναβη, άλλα έκοψα και το τσιγάρο που φυσικά είναι χειρότερο, από το 2004. Το τσιγάρο(καπνός) ομολογώ ότι μου στριφογύρναγε στο μυαλό για 3-4 χρόνια. Ήταν πολύ δύσκολο. Όσο για τη Κάνναβη, όλοι οι βαριοί χρήστες θα ξέρουν ότι κάποια στιγμή μπουχτίζεις, και πάνς σε ένα τέτοιο μπούχτισμα σταμάτησα και δεν επανήλθα, Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξανά επανέλθω δριμύτερος!!!, και μάλιστα αδιαφορώντας και για τον νόμο γιατί δεν πιστεύω ότι τελικά θα γίνει κάτι σωστό. Γιατί όπως είναι το νομοσχέδιο μόνο την εμπορία διευκολύνει. ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ότι οι έμποροι θα εξαφανιζόντουσαν εάν είχαμε ένα καθεστώς πλήρους νομιμότητας. Και αυτό απαιτεί μονό πολιτική βούληση, που ούτε κατά διάνοια δεν έχετε. Το αποδείξατε μισό αιώνα τώρα μας πείσατε για τις προθέσεις σας είστε ταγμένοι υπέρ των εμπόρων. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί να με εντοπίσει πανεύκολα, και να έρθετε να με σκοτώσετε δεν με νοιάζει, μου έχετε καταστρέψει τη ζωή. Τους λόγους θα σας τους εξηγήσω από κοντά αν θέλετε!!!! Δείτε και στο άρθρο 29 τις προτάσεις μου.

    Τέλος για τους φίλους και υπέρμαχούς την νομιμοποίησης επειδή τους αγαπώ, ένα πράγμα μην παίρνετε «Νόμιμα» φάρμακα, οι περισσότερες ασθένειες γίνονται καλά με πολύ υπομονή, πίστη στο Θεό, και….. ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ, που στο τέλος κόβεται από της συντάξεις σας.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 21:04 | Αθανάσιος

    Αποποινικοποιήστε την ινδική κάναβη και ότι παράγει η μητέρα φύση , δεν είναι δυνατόν να είσαι ενάντια στη γη.
    Πολλαπλασιάστε επί 10 τις ποινές των υπολοίπων ψυχοτρόπων ουσιών (χημική επεξεργασία), πιάστε όλους τους εμπόρους που βγάζουν δίχως ιδρώτα χρήμα .
    Βοηθήστε τους ήδη αρρώστους από χημικές ουσίες.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 14:31 | Class C

    prepei oposdipote na ginei diaxwrismos twn narkotikwn.. Apo Class A ta opoia einai irwini-kokaini ktlp. mexri Class C gia kanavi.. meta prepei na ginei pliris apopoinikopoiisi tis xrisis-katoxi-promitheias kai kalliergias indinikis kanavis gia prosopiki xrisi.. MONO ETSI THA KATAPATAKSETE TO EMPORIO KAI ISOS EPWFELITHOUME OIKONOMIKA SAN KRATOS ME TIN FOROLOGISI TI KANAVIS !

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 13:14 | Βαγγέλης

    Νομιμοποίηση της χρήσης της Ινδικής Κάνναβης σημαίνει τέλος στο μαύρο χρήμα που διακινείται (κ το κράτος δεν το φορολογεί), σημαίνει τέλος στην παρανομία που αναγκάζονται (τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Έλληνες βάσει έρευνας) να πέφτουν κ να είναι υπόλογοι στην ελληνική δικαιοσύνη, σημαίνει αποφόρτιση των φυλακών, αποφόρτιση των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό πταισμάτων – πλημμελημάτων (υπάρχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν), σημαίνει ελεγχόμενη κρατική ποιότητα (κ όχι οι αμμωνίες, τα χημικά κ οτιδήποτε ποτίζει ο έμπορος το φυτό), σημαίνει τέλος στην υποκρισία του νόμιμου αλκοόλ κ των νόμιμων ηρεμιστικών που καταστρέφουν οικογένειες… Πάνω απο όλα πιστεύω ότι είναι ένα καλό χτύπημα στη συντηρητική άποψη της κοινωνίας (η οποία ξεχνάει το παρελθόν της) κ ένα καλό άνοιγμα των ορίζοντων αυτής με βήματα θετικά προς τα μπροστά. Ναρκωτικά είναι τα τσιγάρα που πωλούνται σε ανήλικους κ ενήλικους, ναρκωτικά είναι το αλκοόλ, τα ψυχοφάρμακα κ αγχολυτικά χάπια που γράφουν σωρηδόν οι ψυχολόγοι κ οι φαρμακοποιοί στην επαρχία, ναρκωτικό είναι ο καφές κ το τσάι… Θεωρίες περί διαχωρισμού μαλακών κ σκληρών θα έπρεπε να περιλαμβάνουν κάθε μορφή εξάρτησης του ατόμου από ουσίες, φυτικές ή χημικές, ψυχοτρόπες ή όχι.. Το κράτος θα έπρεπε να προχωρήσει σε μοντέλο τύπου Ολλανδίας, μαθαίνοντας όμως από τα σφάλματα της Ολλανδίας. Τα έσοδα είναι πολύ μεγάλα κ θεωρώ ότι θα ξεπεράσουν το τουριστικό προϊόν της Ολλανδίας, καθώς ο συνδυασμός αυτής της αποποινικοποίησης με το καλύτερο τουριστικό προϊόν της Ευρώπης (Ελλαδα) δεν νομίζω ότι έχει ταβάνι στα έσοδα.. Κ από την φορολόγηση του είδους αλλά κ από την προσέλευση του κόσμου. Ας απαλλαχθούμε από τα κόμπλεξ κ ας δούμε την αλήθεια.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 10:37 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (05/08/2011)
    Η ανακοίνωση των γενικών κατευθύνσεων του σχεδίου νόμου για τα ναρκωτικά που παρουσίασε την Τρίτη 2 Αυγούστου ο Υπουργός Υγείας αποτέλεσε αφορμή να εκδηλωθεί για μια ακόμη φορά η παθογένεια του δημόσιου διαλόγου για το κρίσιμο αυτό κοινωνικό ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η συζήτηση μοιάζει να επικεντρώνεται στην αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών πυροδοτώντας μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτούς που πανηγυρίζουν για το ελευθεριακό και εκσυγχρο-νιστικό πνεύμα του νομοσχεδίου, αναγορεύοντας την χρήση και την εξάρτηση σε γεγονός ελευθερίας, και σε εκείνους που διακρίνουν μια κομπίνα της κυβέρνησης για να μαστουρώσει την κοινή γνώμη σε καιρούς μνημονίου, λες και η αύξηση των φαινομένων εξάρτησης δεν προκαλείται από την ίδια την κοινωνική και οικονομική κρίση αλλά από την διαθεσιμότητα των ναρκωτικών. Βέβαια μια επικαιρότητα που εστιάζεται στο «σοκ και δέος» της εικόνας συριγγών, εξαθλιωμένων χρηστών και αναγγελίας θανάτων δεν μπορεί να διακρίνει ούτε τις κοινωνικές αιτίες της χρήσης αλλά ούτε και την παθογένεια των μέχρι τώρα πολιτικών αντιμετώπισης, της ανεπάρκειας του δικαστικού και του σωφρονιστικού συστήματος, των κυκλωμάτων που στήνονται γύρω από την ποινική αντιμετώπιση του χρήστη, του κοινωνικού στιγματισμού και της περιθωριοποίησης, φαινόμενα που βλέπουμε να εντείνονται καθη-μερινά όσο η κρίση διαβρώνει τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.
    Ως εργαζόμενοι στον χώρο της απεξάρτησης μπορούμε να διακρίνουμε τα θετικά στοιχεία των κατευθύνσεων που δημοσιοποιήθηκαν για το σχέδιο νόμου, που ας σημειωθεί έχει κατατεθεί από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στο υπουργείο τον Γενάρη και ανασύρεται σήμερα χάριν της συγκυρίας. Κι όλα αυτά με την επιφύλαξη του μακρού δρόμου που πρέπει να διανύσει από την εξαγγελία μέχρι το τελικό κείμενο που θα ψηφιστεί:
    -Η αντιμετώπιση της χρήσης ως πράξη αυτοπροσβολής (που βέβαια είναι κάτι διαφορετικό από το «δικαίωμα στην χρήση») και η συνεπακόλουθη ποινική αντιμετώπιση της κατοχής ως πταίσμα, αποκαθιστά τον παραλογισμό της θεώρησης του εξαρτημένου ως εγκληματία, όταν το «έγκλημα» στρέφεται αποκλειστικά κατά του εαυτού του. Βέβαια η «παραφωνία» της ελάφρυνσης της ποινής για καλλιέργεια κάνναβης, κατάλοιπο ίσως νεανικό ή επικοινωνιακό τρυκ, κινδυνεύει να περάσει λάθος μηνύματα, και να αποενοχοποιήσει συμβολικά την εξάρτηση μεταθέτοντας το πρόβλημα στον τρόπο προμήθειας της ουσίας.
    -Η προσπάθεια επαναδιατύπωσης των ελαφρυντικών συνεπειών της ιδιότητας του εξαρτημένου στην ποινική αντιμετώπιση της εμπορίας μπορεί να συμβάλλει στον τερματισμό του σημερινού θεάτρου του παραλόγου, όπου μεγαλέμποροι πέφτουν στα μαλακά «εξασφαλίζοντας» βεβαιώσεις ότι είναι χρήστες, ενώ εξαρτημένοι φορτώνονται με εξοντωτικές ποινές κατά το δοκούν.
    -Τα ευνοϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται και ενισχύουν την τρέχουσα νομοθεσία μπορούν να συμβάλλουν στην αποφυγή φαινομένων που κατ’ επανάληψη αντιμετωπίζουμε, να «ανταμείβεται» η προσπάθεια ανθρώπων που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης ή έχουν απεξαρτηθεί, με μια ανάλγητη ποινική μεταχείριση, ακυρώνοντας τόσο την δική τους προσπάθεια όσο και την επένδυση των οργανισμών (και της πολιτείας) στο να την στηρίξουν.
    -Η εναλλακτική δυνατότητα της θεραπείας αντί της έκτισης ποινής όχι μόνο δημιουργεί κίνητρα για μια πορεία απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης αλλά αποκαθάρει και την ιδέα του σωφρονισμού από την παγίδα της εκδικητικότητας. Παράλληλα η ευνοϊκή μεταχείριση των υπό απεξάρτηση ατόμων για να ολοκληρώσουν την προσπάθεια τους ενισχύει αντικειμενικά την θεραπεία αλλά εκπέμπει επί πλέον ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα ότι αυτή η προσπάθεια βρίσκει αναγνώριση και αξία.
    Οι δηλώσεις του Υπουργού εστιάστηκαν κατ’ επανάληψη στην διασφάλιση του δικαιώματος στην απεξάρτηση, στην θεραπεία. Κι αυτό είναι το σημείο που κρίνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης, αν διασφαλίζει στην πράξη τις αρχές που επικαλείται. Εδώ δυστυχώς η πραγματικότητα απέχει από τις διακηρύξεις. Γιατί το δικαίωμα στην θεραπεία είναι συνάρτηση της φροντίδας της πολιτείας για την απεξάρτηση και την Δημόσια Υγεία γενικότερα. Και η διαρκής μείωση των προϋπολογισμών των οργανισμών, η ασφυξία της θεσμοθετημένης πλέον συνεχούς μείωσης του προσωπικού όταν οι ανάγκες γιγαντώνονται, το φημολογούμενο συν- χωνευτήρι με μόνο κριτήριο την μείωση του κόστους, η εγκατάλειψη του ποιοτικού κριτηρίου, η μονομερής αναζήτηση λύσεων στο «φτηνό» υποκατάστατο, είναι τουλάχιστον αντιφατικά με τις καλές προθέσεις που διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου. Ο ενταφιασμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ναρκωτικά, του σχεδίου δηλαδή που θα μετου-σιώσει τις προθέσεις και τα νομοθετήματα σε εφαρμόσιμη πολιτική, είναι μια ακόμη αξιοσημείωτη αντίφαση.
    Ως εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ ζούμε στην καθημερινότητα του εργασιακού μας χώρου την σκοτεινή πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε αυτές οι αρχές που μοιάζει να γίνονται αποδεκτές στο σχέδιο νόμου να γίνουν σεβαστές από την πολιτεία και στο επίπεδο της καθημερινής πράξης κι όχι να αποτελέσουν μια κενή ρητορεία, χρήσιμη μόνο για να συγκαλύψει τον καιάδα των πολιτικών του μνημονίου, στον οποίο ρίχνονται καθημερινά οι εξαρτημένοι μαζί με τις οικογένειες τους, αλλά και τους εργαζόμενους στην απεξάρτηση.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 03:31 | Ελευθέριος Αλούκος

    Δεν γνωρίζω κατά πόσο η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών θα αποτελέσει και «Κερκόπορτα»…. Ο χρήστης αν και ασθενής κατά την προσωπική μου άποψη επιλέγει να καταστρέψει τον εαυτό του, διότι γνωρίζει τις συνέπειες κυρίως στην υγεία του με την χρήση αυτών είτε είναι «μαλακών» είτε «σκληρών». Σωστό είναι να αντιμετωπίζεται μεν σαν ασθενής όμως πέρα της όποιας ιατροφαρμακευτικής θεραπείας χρίζει και ψυχιατρικής υποστηρίξεως αλλά και προσπάθειας να κατανοηθεί από μέρους του πως αν και ασθενής ΕΠΕΛΕΞΕ να κάνει κακό στο εαυτό του. Οι γνωστές δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται κυρίως από τους χρήστες είναι παιδαριώδης στην εποχή που ζούμε καθότι η ενημέρωση είναι πλήρης σχετικά με τα άσχημα που συνοδεύουν τις ναρκωτικές ουσίες.

    Όσον αφορά την προσωπική κατοχή ναρκωτικών ουσιών για χρήση και μόνο πώς μπορεί αυτό να αποδειχθεί; Με γνωμάτευση ιατρού; Και πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο ιατρός αυτός δεν είναι «πατροναρισμένος» για να επιβεβαίωση ότι ο Χ είναι χρήστης και όχι έμπορος;

    Στους φορείς που έχει επιλεχθεί να χορηγούν ναρκωτικές ουσίες πώς θα διασφαλισθεί η ασφάλεια αυτών; Από την στιγμή που και οι χρήστες (που αδυνατούν να λάβουν συνταγή) και οι έμποροι θα γνωρίζουν ότι υπάρχουν ναρκωτικές ουσίες σε φαρμακεία, ιατρεία (Άρθρο 13 παρ 2) θα είναι εύκολος στόχος των καθώς και τα φαρμακεία και ιδίως τα ιατρεία δεν έχουν μέτρα ασφαλείας που να είναι ικανά να αποτρέψουν τυχόν κλοπή των ουσιών. Μην αγνοούμε πώς οι χρήστες όντας ασθενής και υπό τα σύνδρομα στέρησης είναι ικανοί να προβούν σε πράξεις κλοπής ώστε να εξασφαλίσουν την δόση τους, οι δε έμποροι έχουν τα μέσα και το χρήμα για κάτι τέτοιο. Καλό είναι λοιπόν να διασφαλιστεί και η ασφάλεια των φαρμακειών και ιατρείων. Επίσης την μεταφορά των ναρκωτικών σκευασμάτων στους προαναφερόμενους χώρους ποια Υπηρεσία θα την αναλάβει και με τί μέτρα ασφαλείας. Στα νοσοκομεία που η πρόσβαση του κοινού είναι εύκολη σε ποιους χώρους θα αποθηκεύονται και θα φυλάσσονται τα σκευάσματα και την επιτήρηση της ασφαλείας των θα την έχουν οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξις που συνήθως τα νοσοκομεία έχουν υπογράψει συμβάσεις ή φορέας του Κράτους;

    Η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών δεν νομίζω πώς θα έχει την επιθυμητή κατάληξη διότι κατά πρώτον ζούμε σε μία κοινωνία που ακόμα υπάρχουν αντιλήψεις που έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ο νόμος προσπαθεί να περάσει, δεύτερον δεν προστατεύεται ο χρήστης αλλά εύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες μπορεί να κατηγορηθεί και πάλι ως διακινητής και όχι ως ασθενής, δεν είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο του ποιος είναι χρήστης και πώς αυτό ορίζεται με κάποιο άρθρο του νόμου ώστε να είναι σχετικά καλυμμένος και να μην βρεθεί υπόλογος αν όντως είναι απλός χρήστης, ομοίως ο έμπορος μπορεί να επικαλεσθεί πώς είναι χρήστης και όχι έμπορος. Αυτή η «θολή» εικόνα δεν ξεκαθαρίζεται με αποτέλεσμα ο χρήστης να θεωρηθεί εύκολα «έμπορος’ και ο έμπορος «χρήστης». Οπότε καλό θα είναι να δημιουργηθεί ειδικός φορέας είτε μέσω του ΟΚΑΝΑ είτε του ΚΕθΕΑ με ιατρούς και επιστημονικό προσωπικό που να μπορεί και να είναι σε θέση να κρίνει ποίος είναι χρήστης και ποίος όχι. Αν δεν ξεκαθαριστεί αυτό θα είναι ένας φαύλος κύκλος αλληλοκατηγοριών…
    Τρίτον η ασφαλής χορήγηση των ουσιών σύμφωνα με το πρότυπο χορήγησης ψυχοφαρμάκων θα χορηγείτε στους ανθρώπους εκείνους που θα ζητήσουν ουσίες για ιδία χρήση; και πώς θα εξασφαλισθεί ότι ο άνθρωπος εκείνος που ζητάει να του χορηγηθεί η ουσία δεν προβαίνει έπειτα σε πώληση της ουσίας αυτής σε χρήστες που αδυνατούν να λάβουν συνταγές;

    Νομίζω πώς δεν είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία ακόμα για ένα τόσο μεγάλο βήμα. Δεν είναι εύκολο ως λαός ακόμα να δεχθούμε τακτικές και συμπεριφορές όπως στην Ολλανδία ή σε Σκανδιναβικές χώρες. Εάν δεν υπάρξει κυρίως από το σπίτι και έπειτα από το σχολείο μία σωστή ενημέρωση των παιδιών κυρίως ώστε να αντιληφθούν τη διαφορά ενός χρήστη από έναν έμπορο, εάν δεν προβεί και η Εκκλησία σε ανάλογες κινήσεις ενημέρωσις δύσκολα ο Έλληνας θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Οι αντιλήψεις που έχει η Κοινωνία μας δεν «σηκώνουν» τέτοιους προοδευτισμούς. Χρειάζεται σωστή και μεθοδευμένη άρτια ενημέρωση όλων των φορέων που έρχονται σε συχνή επαφή με το κόσμο ώστε να μπορέσει να υπάρχει μία κατανόηση αλλά και αποδοχή.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 18:51 | Νεόφυτος

    Από την οργή μου δεν ξέρω από που να αρχίσω
    Γιατί την διαβούλευση την φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι το Υγείας είναι σαν να προσπαθείς να θεραπεύσεις και όχι να προλαμβάνεις αν το Υπουργείο υγείας μπορούσε να δημιουργήσει μια νοσοκομειακή μονάδα σε κάθε μεγάλη πόλη η οποία να είναι στελεχωμένη από Αστυνομία Ιατρούς Νοσηλευτές και Ψυχολόγους ακόμη- ακόμη και από ένα ιερέα για όποιον θα ήθελε να μιλήσει μαζί του, και να χορηγεί δωρεάν ναρκωτικά σε όποιον χρήστη ναρκωτικών το επιθυμεί τότε ο χρήστης δεν θα χρειαζόταν να εγκλιματίσει για την δόση του.
    Mετά την χρήση που θα έκανε θα τον παρακολουθούσαν οι ιατροί και οι νοσηλευτές μέχρι να συνέλθει, το εμπόριο των ναρκωτικών δεν θα είχε λόγο να υπάρχει και ο χρήστης με την βοήθεια τον ψυχολόγων και των Ιατρών σιγά σιγά κάποια στιγμή θα έμπαινε στην απεξάρτηση, γιατί κανένας δεν θέλει χάνεται στο πάθος του
    Γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης κάηκε τόσο πολύ να νομιμοποίηση κάποιες ναρκωτικές ουσίες η σκευάσματα αργότερα ένας Θεός ξέρει τι θα επακολουθήσει. Όταν γεμίσουν οι φυλακές από κλέφτες θα έχουμε μια διαβούλευση για το αν πρέπει να αποποινικοποιηθούν οι κλέφτες;

    Δεν με ενδιαφέρει τι λέτε φίλοι μου στα σχόλια σας αυτό που εγώ λέω είναι το εξής: Όποιος είναι υπέρ της απελευθερώσεις οποιονδήποτε ουσιών η σκευασμάτων που σήμερα κατατάσσονται στα ναρκωτικά και στα άλλα προϊόντα που δεν κατατάσσονται στα ναρκωτικά αλλά είναι εξίσου επικίνδυνα όπως το τσιγάρο ( φυτικό είναι και αυτό όπως λέει κάποιος παρακάτω ο Θεός το δίνει και αυτό ) το οινόπνευμα ο τζόγος κ.λ.π να κόψει πρώτα ο ίδιος το τσιγάρο για ένα χρόνο για ένα μήνα για μια βδομάδα αν μπορεί, όποιος πίνει οινοπνευματώδη ποτά να τα κόψει για το ίδιο χρονικό διάστημα, όποιος παίζει τζόγο να τον σταματήσει σήμερα κιόλας.
    Λοιπόν όταν τα κόψετε ελάτε να γράψετε το ίδιο σχόλιο που έχετε σήμερα και είναι υπέρ της απελευθερώσεις.
    Δεν μπορείτε να ελέγξετε ένα τόσο δα μικρό πάθος και θα έχετε την δύναμη να κόψετε ποιο μεγάλα πάθοι, με ποιά δύναμη από την στιγμή που μπαίνουν στο αίμα σου είσαι χαμένος ; Αν ο Θεός μας έφτιαχνε για να καπνίζουμε τότε θα μας έδινε και ανταλλακτικά πνευμόνια.
    Δεν είχατε και εγώ μαζί με εσάς την παιδεία που θα έπρεπε να έχουμε, σχεδόν όλοι έχουμε έρθει κοντά με ναρκωτικά όσοι όμως μείναμε μακριά από τα ναρκωτικά μάλλον φύλακα άγγελο είχαμε παρά τύχη.
    Αντί να κοιτάξουμε πως τα παιδιά από το δημοτικό να τα θωρακίσουμε έτσι ώστε να μην ζουν με πάθη με εξαρτήσεις θα νοιαστούμε για το αν εκ των υστέρων πρέπει ο γιός μου να καπνίζει χασίς ή να παίρνει ηρωίνη;
    Διαβάστε πως βίωσε ο φίλος Gerasimos Mikroulis που γράφει παρακάτω όχι κάποια σκληρά ναρκωτικά αλλά παυσίπονα κοιτάξτε τι έπαθε χωρίς να το θέλει ο ίδιος, ρωτήστε στην γειτονιά σας να δείτε αν υπάρχουν άτομα εθισμένα σε χάπια όπως τα παυσίπονα( Lonarid N )
    Σας έχω κουράσει οπότε και το σταματάω εδώ
    Μ.Φ.Χ
    Νεόφυτος

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 15:57 | Stavros

    Διαφωνώ κάθετα με τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών.Η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και δε θα μπορει να ελεγχει αν κάποιος κατέχει ναρκωτικά΄για ιδία χρήση ή για εμπόριο.Διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας,της νεολαίας.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 14:50 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΗΣΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΠΟΥ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΝ 1-2 ΔΕΝΔΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΕΡΜΑ Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 13:54 | Νάσος

    To τι κλάμα και τι ταραχή εχει πιάσει τους λαθρεμπόρους κάνναβης δεν περιγράφεται !!! Μέχρι σήμερα πούλαγαν το χορταράκι (χείριστης ποιότητας βεβαια που δηλητηρίαζε τους Ελληνες πότες) και ειχαν λεφτά με ουρά… Ολοι αυτοί δε, που τους άρεσε να καπνίζουν λιγη πρασινάδα του αγρού αντι να σαπίζουν τα σκότια τους με τα νόμιμα οινοπνευματώδη, ηταν μια ζωη σκλάβοι αυτών των αλητών και ο,τι φραγκάκι περίσσευε πήγαινε σε αυτούς … Το δώρο αυτο που εκανε η κυβέρνηση (αν το κανει τελικά) ηταν μέγα για αυτους τους πολίτες… Ανθρωποι που μια ζωη ηταν άφραγκοι και παράνομοι, αλλα και οργισμένοι διότι ήξεραν οτι δεν έκαναν κατι κακο ουτε καν στον ιδιο τους τον εαυτό, ξαφνικά βρίσκονται ελεύθεροι.. δεν μπορει πια ο κομπλεξικός γείτονας να τους εχει στο χερι και να τους καρφώσει οτι …ΚΑΠΝΙΖΑΝ !!! λεει χόρτο !!! ΠΩΠΩ έγκλημα…!!! δεν ειναι πια σαν λεπροί που πρέπει να κρυφτουν ουτε η οικογένειά τους πρέπει να κρύψει το τρομερό μυστικό… Ποσο πονο και ποση ζημιά θαραπεύει αυτο το νομοσχέδιο… Ενω οι αλλοι, οι καθως πρέπει νόμιμοι πολίτες που τους κατεκρίνουν ζουν χειρότερα με τα ξύδια και τους καφέδες και τα κρέατα και την χημεία.. Ας βρει λοιπόν την δύναμη η κυβέρνηση ανάμεσα στις τόσες αντιδράσεις συμφερόντων να τελειώσει αυτο που άρχισε : Την διάκριση ανάμεσα στο χορτάρι και τις χημικές σκόνες .. Αλλωστε όλος ο πλανήτης προς αυτήν την κατεύθυνση παει.. Οσο για τα ναρκωτικά (διοτι το εν λογω βοτάνι δεν ειναι ναρκωτικό βέβαια) βρίσκω οτι καλό ειναι να παραμείνουν παράνομα και οι ασθενείς σωστά να πανε στα νοσοκομεία. Η εποχή που είχαμε τα δις για να ξοδεύουμε για τις διάφορες ιδιοτροπίες τελείωσε.. Μοίραζε λεφτά σε οκανα, σε δίωξη, σε δικαστές, σε φυλακές κλπ κλπ.. Αν χρειαστεί καποια ενίσχυση το νοσοκομειακό τμήμα που θα αναλάβει τους τοξικομανείς, να την φροντίσουν και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα απο τον βυθό στον οποιο βρισκόμαστε τώρα. Αν και πιστεύω οτι πανω απο το 70 % των τοξικομανών θα βοηθηθούν να απεξατρηθούν απο την πρέζα με την κάνναβη .. Θα δώσουν τον αγώνα τους με φυτικό βοήθημα και οχι χημικό (μεθαδόνη) αλλα με την πολιτεία σύμμαχο και οχι εχθρό και άδικο δυνάστη όπως ηταν μέχρι σήμερα.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 13:28 | Savvas

    Γεία σας και από μένα!
    Ελπίζω αυτά που γράφουμε εδώ μέσα να εισακουσθούν και να μετασχηματίσουν την γνώμη αυτών που νομοθετούν ούτως ώστε ο νόμος για τα ναρκωτικά να γίνει πιο δίκαιος.
    Κάνναβη, διαχωρισμός από τα ναρκωτικά.
    Είναι φυτό που η ουσία που παράγει (thc) δεν προέρχεται από την χημική ή άλλη επεξεργασία του ανθρώπου όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη.
    Είναι προϊόν φυσικό όπως οι τομάτες, ο καφές κτλ. Και σαν φυσικό προϊόν πρέπει να του συμπεριφερθούμε. Τότε μόνο θα απομυθοποιηθεί στην αντίληψη όλων μας.
    Προτείνω:
    Τη νομιμοποίησή τις καλλιέργειας σε όλα τα επίπεδα , από την παραγωγή μέχρι την διακίνηση του τελικού προϊόντος,πάντα υπό την επίβλεψη του κράτους.
    Δημιουργία αδειών, που θα χορηγούνται από το κράτος, για παραγωγή, για εμπορία κλπ.
    Φορολόγηση της πώλησης με συντελεστή βαρύτητας διαχωρίζοντας κλωστική από ευφορική κάνναβη.
    Οικονομικά οφέλη για την χώρα μας με χιλιάδες θέσεις εργασίας, στην παραγωγή(αγροτική), στην επεξεργασία(όταν πρόκειται για κλωστική), στην προμήθεια ( μαγαζιά να πουλάνε μικρές ποσότητες ευφορικής κάνναβης), στον τουρισμό( τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο θα έρχονται να απολαύσουν την άριστη ποιότητα της ευφορικής κάνναβης σε συνδυασμό με τα πανέμορφα μέρη της χώρας μας), στις εξαγωγές(πώληση σε Ολλανδία και σε άλλες χώρες τόσο ευφορικής όσο και κλωστικής).
    Τα οφέλη θα είναι τεράστια για ολόκληρη την κοινωνία.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 11:18 | Kwstas

    ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ???? ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΜΑΛΙΣΤΑ?? ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ 50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΔΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ! ΒΛΕΠΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟ ΦΕΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΑΣΑΡΙΕΣ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ. ΕΠΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ 100,000 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΥΡΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 200,000 ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. ΤΕΛΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ OVERDOSE ΜΕ ΑΛΚΟΟΛ …!!!!! ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥ ΦΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΑΝΑΒΒΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΗΡΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ !

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 11:21 | Kwstas

    Ελπίζω να μήν ξεχάσατε τον Όρο Φαρμακευτικής Κάναββης !! MEDICAL MARIJUANA. Τυχαίο είναι που πολλές ανεπτυγμένες χώρες, Δύσης, Ανατολής αλλα και Ευρώπης έχουν αναγνωρίσει τον όρο Medical MARIJUANA?? Αμερική, Καναδάς, Αγγλία, Ολλανδία, Αυστραλία, Ισπανία, Πορτογαλλία κτλ. Μαλιστα, Κυκλοφορησε και νέο Χάπι με την κυρια ουσια της καναββης «THC» mesa. Λέγεται MARINOL. Αυτο το χαπι βγήκε διότι εαν σου πει ο γιατρος οτι το φαρμακο σου πρέπει να ειναι η Καναββη, και εσυ ΔΕΝ καπνίζεις, τοτε θα παρεις το Χαπακι. Επίσεις υπάρχει και Φυστικο-βούτηρο απο Καναββη που βγηκε για παιδακια με A.D.D. ( Attention Deficit Disorder). Καναββης χρησιμοποειται για διαφορες νοσους κυριως ομως Νευρολογικες. Εγω προσωπικά ειμαι Επιληπτικος και μετα απο συννενοηση με τους Νευρολογους μου εχουμε αποφασισει πως με βοηθαει η χρηση Καναββης. Απο εκει που εκανα 1 κριση καθε μηνα τωρα περιοριστικαν οι κρισεις και κανω 1 κριση καθε 3 μηνες, οπου οι Σπασμοι που ειναι Ανύπαρκτοι !! Ειναι το Φάρμακο μου και θα ηθελα να ληφθει υποψην σας ο ορος της φαρμακευτικης καναββης ετσι ωστε να μην φοβαμαιμην με πιασουν καθε φορα που παιρνω το φαρμακο μου ! οπως επισεις να μην χρειαζεται να Νταραβεριζομαι με τον καθε υποχθονιο Dealer για να παρω το Φαρμακο μου, ΑΛΛΑ να πωλειται στα φαρμακεια !! Αλλες νοσους στις οποιες συνισταται η Κανναβης ειναι 1) Σκληρηνση Κατα Πλακας. 2) Ανορεξια 3) Αυπνια 4) Γλαυκωμα 5) Επιληψια 6) Παρκινσον 7) Ασθενεις με Καρκινο και AIDS.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 11:01 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ (ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ) ΟΛΑ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΟΛΑΝΔΙΑΣ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ 8-9 ΕΥΡΩ G EXEI KAI ME 3,90 TO G ΚΑΙ 150ΕΥΡΟ 40-60 G. KAI 99 EYRO ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ, ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΦΑΜΕ, ΣΤΑΜΑΤΙΣΤΕ ΠΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ, ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΛΕΨΑ ΠΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΕΓΩ ΘΑ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΗΜΟΥΝ ΧΡΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ 15 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΧΩ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΤΟ ΤΗ ΤΡΑΑΒΗΞΑ ΑΠΟ ΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΠΝΙΑ ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΟΛΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ, ΤΗΝ ΕΚΟΨΑ ΜΕ ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ ΑΦΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΕ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΕΙΧΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΒΛΕΠΩ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΒΙΟΛΑΚΗ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑ ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΗΣΤΕ ΤΟΥς ΑΤΙΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ , ΚΑΙ ΣΚΟΤΟΣΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΗΣ ΙΧΝΟΣ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΙΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΟΡΜΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΤΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΗ ΟΧΙ Ο ΕΝΑΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΤΑΜΑΤΙΣΤΕ ΠΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΝΟΩΤΡΟΠΙΑ. ΑΛΑΞΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΗ. ΕΥΓΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΙΣΕΙ ΑΥΤΗΝ.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2011, 19:27 | Μαρία Γιάνναλη

    Καιρός ήταν να γίνει μια τέτοια κίνηση. Απλά θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους πριν ψηφίσουν το νέο νομοσχέδιο. Ας πάρουν παράδειγμα από χώρες στις οποίες υπάρχουν ανάλογοι νόμοι,όπως είναι η Ολλανδία.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2011, 12:29 | Gerasimos Mikroulis

    Να ύπαρξη μέριμνα για την χορήγηση ισχυρών παυσίπονων από ειδικευμένους ιατρούς.
    Ενεπλάκη σε θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα Νταλίκας με λεωφορείο του ΟΣΕ κατά την διάρκεια της Στρατιωτικής μου θητείας. Μέχρι τα 30 μου έτη που συνέβη το ατύχημα δεν είχα χάσει ποτέ την νηφαλιότητα μου, αλλά οι αφόρητοι πόνοι της σπονδυλολυσίας που έπαθα σε σημείο που δεν επιδεχόταν επέμβασης για την απαλλαγή μου από τους πόνους, με ανάγκασαν να εθιστώ στα οποιοειδή παυσίπονα. Έκανα αίτηση στον ΟΚΑΝΑ από την έναρξή του να με δεχτεί και αυτό έγινε εφικτό μετά από δέκα έτη αναμονής το 2006 και όπου από τότε έως και σήμερα παρακολουθώ ανελλιπώς χωρίς υποτροπές. Εκφράζω ένα μεγάλο γιατί; Την δικιά μου χαμένη ζωή ποιος θα μου την δώσει πίσω; Ευελπιστώ να μη συνεχίσει και αυτό το νομοσχέδιο να συντηρεί αδικίες παρόμοιες με την δικιά μου γιατί η ζωή ήταν κόλαση και ακόμα είναι για όποιον βρίσκετε στον κόσμο της τοξικομανίας. Με έκαναν να εγκαταλείψω το σπίτι μου και να μεταβώ σε ενοίκιο στον Πειραιά που με δέχτηκε αρχικά ο ΟΚΑΝΑ του, με ανάγκασαν να επαιτώ για να πληρώνω το ενοίκιο του δωματίου που είχα. Ο ασφαλιστικός μου φορέας δεν με ανεγνώριζε ως ασθενή και παραλλήλως η πρόνοια μου έλεγε πως πρέπει να απευθυνθώ στον ΟΑΕΕ και ο ΟΑΕΕ στην πρόνοια με αποτέλεσμα να εξαντληθώ οικονομικά και να παρασύρω και την οικογένειά μου σε αυτήν την κατρακύλα με αποτέλεσμα να διαλύσω την οικογένειά μου και να μην έχω δει το παιδί μου από 5 ετών και σήμερα είναι 16. Όλα αυτά για να κρατάτε σε ενεργή αγορά την διάθεση των ναρκωτικών, εξυπηρετώντας τις υπόγειες διαδρομές των κεφαλαίων της διάθεσής τους. Να γνωρίζεται πως μια μέρα θα το πληρώσετε και αν όχι σε εμένα στον Θεό. Αυτά, στεναχωριέμαι και εγκαταλείπω την διαβούλευσή σας.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2011, 10:18 | Δανάη

    Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες για το διαχωρισμό μαλακών και σκληρών ναρκωτικών, όπως για τις ελλείψεις του παρόντος υπό ψήφιση νόμου. Η αποποινικοποίηση της χρήσης και της κατοχής μικροποσοτήτων δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός ως προς την επικινδυνότητα αυτών των ουσιών.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2011, 09:20 | Πιτικάρης Θεόδωρος

    Επίσης είναι πλέον επιβεβλημένο, να ενταθούν στης πρόνοιες του νομού και ειδικές κατηγορίες ψυχαγωγικών ψηφιακών παιχνιδιών (MMO), καθώς και τυχερών παιγνίων καθότι είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε παρόμοια με την χρήση ουσιών, αποτελέσματα.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2011, 09:53 | Chron

    Γεμίσατε τις φυλακές με παιδάκια που κάπνισαν κάναβη. Απασχολήσατε αστυνομία – δικαστήρια για να το κάνετε αυτό. Με την απαγόρευση κάνατε πλούσιους τους »οικονομικούς μετανάστες» συγκεκριμένης χώρας που ασχολήθηκαν με αυτό το λαθρεμπόριο.
    Ας κάνει επιτέλους ο καθένας ότι θέλει, αρκεί να μην το κάνει δημόσια και να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους. Χτυπήστε μόνο το εμπόριο, αν και αυτό θα φθίνει από μόνο του όσο καταργούνται οι απαγορεύσεις!

  • 14 Σεπτεμβρίου 2011, 09:36 | Πιτικάρης Θεόδωρος

    Το πρώτο μέρος είναι εξαιρετικά γενικό (Παρ.1), διότι με τον επιχειρούμενο ορισμό, και το κρασί ή άλλα αλκοολούχα μπορεί να χαρακτηριστούν ως ναρκωτικές ουσίες.
    Ο ακριβής διαχωρισμών, των ουσιών είναι γενικά εύκολος, λόγο της χημικής τους δομής, και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος νέος κατάλογος, που θα ανανεώνεται με προεδρικό διάταγμα.
    Δευτερεύοντος δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η χρήση, τιμωρείται όχι για αυτήν κάθε αυτή την χρήση (δικαίωμα στη αυτοδιάθεση) αλλά γιατί με την ενέργεια αυτή χάνετε η αυτοκυριαρχία και βλάπτεται ο χρηστής και πιθανά το κοινωνικό σύνολο.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2011, 22:17 | Κωστας

    Ποτε θα καταργηθει η λιστα του ΟΚΑΝΑ; Γιατι πρεπει καποιος να περιμενει χρονια για να μπει στο προγραμμα(και αν)λες κι εχει αυτη την πολυτελεια;Ειναι ντροπη και τεραστια υποκρισεια ολο αυτο.Τοσο ακρειβη ειναι πια αυτη η μεθαδονη;Αν ναι,τοτε να την πληρωσουμε απο την τσεπη μας(οι ενδιαφερομενοι)Μη λετε ολο τα ιδια και τα ιδια «δεν ειναι τοσο απλο»,»χρειαζεται το ενα,χρειαζεται το αλλο»κλπ. Τριχες κατσαρες,τιποτα δε χρειαζεται, μονο μια τζιφρα απ’τους αρμοδιους. Εχω χασει τοσους φιλους απ’την πρεζα κι εγω ειναι θαυμα που ζω ακομα..για ποσο ομως;Δεν ειναι1-2χρονια αλλα 23 που περναω αυτο το λουκι. Τι αλλο να πω αφου βλεπω οτι δεν ιδρωνει το αυτι κανενος,δε σας ενδιαφερει καθολου το θεμα,μαλλον σας βολευει αυτη η κατασταση(δεν εξηγειται αλλιως)Τελος παντων αφηστε με εμενα και βοηθηστε τουλαχιστον τα νεα παιδια που θελουν να γλιτωσουν απ’αυτη την καταρα και δωστε τους μια ευκαιρια στη ζωη. Αυτα ειχα να πω κι αν εχετε κατι να μου πειτε για το που κανω λαθος,εχετε το eMail μου.. στειλτε δε δαγκωνω ουτε θα παθετε τιποτα αν μου μιλησετε.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2011, 22:44 | Σωτηρης Ελευθεριαδης

    Βγαλτε την κανναβη απο τους πινακες ναρκωτικων

  • 13 Σεπτεμβρίου 2011, 15:16 | Κρίστα Παππά

    Μία γενικότερη επισήμανση σε πρώτη φάση: Ούτε λόγος για την ήμερη κάνναβη και των προϊόντων της (κλωστικά, βιομηχανικά, ενεργειακά, διατροφικά, καλλυντικά, κλπ). Καμμία εξαίρεση, τίποτα !!!!
    Λες και η χώρα αυτή στάθηκε τα τελευταία 14 χρόνια με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι σε περισσότερους από 20 επαγγελματίες που νόμιμα πουλούσαν προϊόντα ήμερης κάνναβης. Λες και δεν κατηγορήθηκαν άδικα για εισαγωγή – κατωχή – πώληση ναρκωτικών ως μη χρήστες !!! Λες και οι άνθρωποι αυτοί δεν οδηγήθηκαν σε οικονομική κατάρευση εξαιτίας της ανεπάρκειας και ανευθυνότητας των κρατικών υπηρεσιών…!!!
    Θα επανέλθω δριμύτερη με λεπτομερείς αναφορές.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2011, 18:45 | Ηλέκτρα

    Να γίνει διαχωρισμός μαλακών – σκληρών ναρκωτικών.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2011, 17:37 | S.H.

    Ο χρησιμοποιούμενος όρος «ναρκωτικά»,θεωρώ πως είναι τελείως,λανθασμένος.»Ναρκωτικά»=νάρκη=λήθαργος.Για τη Κοκαΐνη καθώς και για πολλές άλλες ουσίες,δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο.Ο όρος «ψυχοτρόπα» θα ήτανε καταλληλότερος εφόσον «νοούνται ουσίες με διαφορετική χημική δομή και διαφορετική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά με κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα την μεταβολή της θυμικής κατάστασης του χρήστη και την πρόκληση εξάρτησης διαφορετικής φύσης (ψυχικής ή και σωματικής) και ποικίλου βαθμού.»
    Ειρήσθω εν παρόδω δεν παρατήρησα στους πίνακες ,ουσίες όπως η νικοτίνη(καπνός),αιθυλική αλκοόλη,αιθέρας και λοιποί διαλύτες,θεοβρωμίνη(κακάο/σοκολάτα),πιπερίνη(πιπέρι) και άλλες που ύπερπληρουν τις προϋποθέσεις,περιγραφόμενες εκ του άνωθεν ορισμού.
    Όπως επίσης απουσιάζουν πληθώρα αντιπροσώπων του φυτικού βασιλείου καθώς και του βασιλείου των Μυκήτων.(αυτοφυή,στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας)Παραδείγματος χάριν,αναφέρω ορισμένα:οικογένεια Delosperma[D.M.T.],οικογένεια Αcacia[D.M.T.],Mimoza[D.M.T.],Ipomea[L.S.A.],Arundo Donax,Phalaris,[D.M.T.],Hippophae rhamnoides[Beta-Carbolines],Papaver rhoeas και για να μη μακρηγορώ,πάρα πολλά ακόμη.

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_psychedelic_plants
    http://www.erowid.org/psychoactives/psychoactives.shtml

    Εντυπωσιακό παραμένει το γεγονός πως η κάνναβη(με μηδενικό αριθμό καταγεγραμμένων-επιβεβαιωμένων άμεσων θανάτων,εξαιτίας της) παραμένει στο πρώτο πίνακα μαζί με την Ηρωΐνη,λόγου χάρη.Ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονός πως επικίνδυνες(θανατηφόρες,κάποιες) ουσίες παραμένουν στους πίνακες 2,3 και 4.
    Δεδομένο των άνωθεν,το νομοσχέδιο συνεχίζει από την αρχή του κιόλας,να στερείται λογικής και οιασδήποτε επιστημονικής έρευνας,κατάρτισης και τεκμηρίωσης.Κάποιες ουσίες παράνομες και κατηγοριοποιημένες σε 4 πίνακες χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψιν η επικινδυνότητα τους,κάποιες άλλες(πολλές φορές,πολύ πιο επικίνδυνες όσον αφορά τη δραστική δοσολογία,τη θανατηφόρα δόση [LD50] και τις εξαρτησιογόνες ιδιότητες, από τις παράνομες)αδικαιολογήτως εκτός πινάκων.Και όλες οι «εν πινάκι» ουσίες να διαθέτουν,εξ ορισμού «ναρκωτικές»(κατασταλτικές) ιδιότητες..
    Κύριοι,το έτος είναι 2011 Μετά Χριστόν και μην αμελείτε ότι απευθύνεστε σε νοήμονα όντα.Δε στερούμαστε νοημοσύνης,άπαντες σε τούτη τη ταπεινή γη…Εξ αρχής,λανθασμένο,»βεβιασμένο» και χωρίς ρανίδα «δικαιοσύνης»-υπό τη σκέπη προστατευτικής πολιτικής- το νέο νομοσχέδιο,δυστυχώς…

  • 12 Σεπτεμβρίου 2011, 16:05 | Σεραφείμ Κανδύλας

    Η ημερη(κλωστική) κάνναβη (Cannabis Sativa L) με χαμηλή περιεκτικότητα τετραυδροκανναβινόλης (Δ9 THC)μέχρι 0,2%, πέρα απο το επίμαχο συνθετικό «κανναβη» δεν εχει κανενα αλλο κοινό με την γνωστη μας Ινδική κάνναβη.Προόκειται για φυτό που καλλιεργείται παγκοσμίως,καθώς το σύνολο του υπέργειου μέρους του ειναι πλήρως αξιοποιήσιμο και μπορεί να παράγει-ινες για υφάσματα τα οποια μαλιστα θεωρούνται υποαλεργικά-χαρτί-χρώματα, βερνίκια-είδη κοσμετικής-προιόντα διατροφής-οικοδομικά υλικά-βιοκαυσιμα-βελτιωτικά εδαφους,κλπ. Η καλλιέργεια της στην Ευρωπη οχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιδοτείται βασει των κανονισμών με ποιό πρόσφατες (ΕΚ) 1529/2000,(ΕΚ) 1782/2003. Το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μελέτη με τίτλο «Σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης και κλωστικού λιναριού στην Ελλαδα»στην περίληψη της μελέτης σημειώνει συμπερασματικα «Η κλωστική κάνναβη είναι δυνατόν να αποτελέσει μιά αξιόπιστη εναλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η μεταποιηση της σημαντικό παράγωντα πράσινης ανάπτυξης».Για τους λόγους αυτούς προτείνει την τροποποίηση του αρθρου 10 παράγραφος στ΄ του Νόμου 3459/2006 ως εξής στ)καλλιεργεί η συγκομίζει οποιδήποτε φυτό του γένους της κάνναβης εξαιρουμένων των ποικιλιών της κλωστικής cannabis sativa l, οπως αυτες προσδιορίζονται στον κανονισμό ΕΟΚ 1164/89 της Επιτροπής και οπως αυτές θά προσδιορίζονται εκάστοτε απο σχετικούς κανονισμούς της Ε.Ε……… Η παράγραφος ι)συμπληρώνεται και ισχύει στο εξής ως ακολούθως ι)Η ονομασία της κάνναβης καθώς και σήματα με βάση το σχήμα του φύλλου του φυτού και λοιπών μερών του φυτού της κλωστικής κάνναβης σε τιτλου συσκευασιών και προιόντων απο κλωστική κανναβη και η διαφήμιση των προιόντων αυτών, δεν θεωρείται οτι συντελούν στη διάδοση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2011, 13:36 | βασιλης γεωργαντης

    Πρεπει να αλλάξουν οι νομοι και για αλλα ναρκωτικα όπως τα φυλλα κόκας τα οποια δεν είναι κοκαίνη.Δεν είναι δυνατο να κατηγορείται καποιος για 1 κιλο φυλλών κοκας που αποδιδουν σε 3 γραμμαρια κοκαινης και να κατηγορείται για 1 κιλό παρανομης ουσίας όταν η καθαρή ουσία αυτης είναι 3-5 γραμμαρια.

  • Να αναθεωρηθεί ο κατάλογος Α και να γίνει διαχωρισμός μαλακών και σκληρών ναρκωτικών. Δεν είναι δυνατό η ηρωίνη να μπαίνει στην ίδια κατηγορία με την κάναβη.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2011, 12:26 | Νικόλαος

    αφού θα ψηφισθεί νέος κώδικας για τα ναρκωτικά, γιατί να υπάρχει παραπομπή στους πίνακες του 1 του ν. 3459/2006.
    Τόσο δύσκολο είναι να ενσωματωθούν οι πίνακες στο νέο Κώδικα;
    Γιατί ένα νομοθέτημα δεν μπορεί να ψηφισθεί ολοκληρωμένο, παρά θα πρέπει να παραπέμπει στο προηγούμενο νομοθέτημα;