- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 4

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Άρθρο 4

Το άρθρο 7 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Το μονομελές δικαστήριο ανηλίκων συγκροτείται από έναν πρόεδρο πρωτοδικών σε κάθε πρωτοδικείο, ο οποίος ορίζεται μαζί με έναν αναπληρωτή, πρόεδρο ή πρωτοδίκη για τρία χρόνια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Για τον διορισμό στις θέσεις αυτές αξιολογείται η προηγούμενη συμμετοχή σε ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δικαστών ή η κατοχή διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου στο ειδικό αντικείμενο. Στο δικαστήριο συμμετέχει πάντοτε ο εισαγγελέας ανηλίκων ή ο αναπληρωτής του.

2. Η θητεία των δικαστών και των εισαγγελέων ανηλίκων μπορεί να ανανεώνεται με τον ίδιο τρόπο για μια ακόμη τριετία.

3. Το τριμελές δικαστήριο ανηλίκων συγκροτείται από το δικαστή ανηλίκων της παραγράφου 1 και από δύο πλημμελειοδίκες που ορίζονται από αυτόν που διευθύνει το δικαστήριο. Στο δικαστήριο αυτό προεδρεύει, αν είναι δυνατό, ο δικαστής ανηλίκων και συμμετέχει πάντοτε ο εισαγγελέας ανηλίκων ή ο αναπληρωτής του. Το εφετείο ανηλίκων συγκροτείται από έναν εφέτη ή τον αναπληρωτή του, που ορίζονται σε κάθε εφετείο σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου αυτού, και από δύο άλλους εφέτες, που ορίζονται δικαστές ανηλίκων από αυτόν που διευθύνει το δικαστήριο. Στο δικαστήριο αυτό προεδρεύει, αν είναι δυνατό, ο εφέτης δικαστής ανηλίκων και συμμετέχει πάντοτε ένας αντεισαγγελέας εφετών ή ο αναπληρωτής του, που ορίζονται εισαγγελείς ανηλίκων από εκείνον που διευθύνει την εισαγγελία εφετών. Η παράγραφος 2 του άρθρου 9 εφαρμόζεται και στην περίπτωση αυτή.

4. Η δικαιοδοσία των δικαστηρίων ανηλίκων ορίζεται στο άρθρο 113. Για τη σύνθεση των Συμβουλίων Πλημμελειοδικών και Εφετών ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 305 παράγραφος 1 και 316 παράγραφος 1».