Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων

Μεταφορτώστε το σχέδιο νόμου εδώ.

  • 12 Ιανουαρίου 2021, 17:37 | Αννα Καραβία

    Στην προκήρυξη 1κ/2017 με την οποία διορίστηκαν κάποιοι ως Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ο τελευταίος επιτυχών είχε τουλάχιστον δύο μεταπτυχιακά και δύο πτυχία. Η πλειοψηφία είχε διδακτορικό. Ήρθαν οι επιτυχόντες στα δικαστήρια και βρήκαν υπαλλήλους, αλλά κυρίως Προϊσταμένους ηλικίας 55+ να μην ξέρουν να γράψουν στο word και να ζητούν βοήθεια για το πώς θα μπουν στα mail τους. Αντί να το αλλάξετε όλο αυτό, δε μοριοδοτείτε σχεδόν καθόλου τα προσόντα που πλέον αρκετοί δικαστικοί υπάλληλοι που διορίστηκαν την τελευταία δεκαετία έχουν, και δέχεστε υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που με τα χρόνια εμπειρίας και το σεμινάριο εξ αποστάσεως μιας βδομάδας, θα παίρνουν θέσεις ευθύνης. Φυσικά, οι συνδικαλιστές δε μιλούν και για αυτό δε θα δείτε καμία σχετική ανακοίνωση από αυτούς για την άδικη αυτή μοριοδότηση. Αφου τους βολεύει και αυτούς τους ίδιους και τη γενιά τους. Είναι τέλος απορίας άξιο, πώς ενώ στο υπολοιπο Δημόσιο δεν επιτρέπεται να αναλάβει θέση ευθύνης ένας υπάλληλος ΔΕ, στον δικό μας κώδικα για άλλη μια φορά διαφοροποιούμαστε και είμαστε η εξαίρεση!!! Δε γίνονται αυτα!!!!!

  • 12 Ιανουαρίου 2021, 13:26 | ΛΟΓΙΚΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ

    Εάν σκοπός του Υπουργείου είναι να δημιουργήσει κλάδο ώστε να απορροφήσει αποφοίτους Νομικής σχολής υπάρχει τρόπος πέραν της δημιουργίας του τμήματος «ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου».
    Ας δει το υπουργείο το ετήσιο κόστος σε νομική βοήθεια, κάθε μέρα υπάρχουν εκατοντάδες διορισμοί δικηγόρων προς υποστήριξη όσων βρίσκονται σε διαδικασία ανάκρισης είτε βρίσκονται σε κάποιο δικαστήριο.
    Το κόστος αυτής της υπηρεσίας εκτιμώ ότι βρίσκεται στα 700 ευρώ ανά υπόθεση από τα οποία μέρος πηγαίνει στο κράτος και μέρος στο ταμείο ασφάλισης των δικηγόρων.
    Καταργήστε την νομική βοήθεια, διορίστε νομικούς να ασκούν αυτή την εργασία προς υποστήριξη των κατηγορουμένων ακόμα και με μισθό δικαστικού, το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από το καθεστώς που ισχύει αυτή την στιγμή και επανεξετάστε τις προϋποθέσεις χορήγησης αυτού του ευεργετήματος, δεν είναι δυνατόν υπάλληλος στην γραμματεία να αμείβεται μηνιαίως όσο κοστίζει ο δικηγόρος που θα εμφανιστεί στην ανάκριση είτε σε ένα δικαστήριο για μια ώρα !!!!
    Δεν είμαστε ούτε τόσο χαμηλού επιπέδου υπάλληλοι για να αξίζουμε την μια ώρα της δουλειάς του δικηγόρου που εμφανίζεται για να υποστηρίξει το τυπικό έγκλημα δηλαδή κάποιον που πιάστηκε στα πράσα να τελεί την παράνομη πράξη, αυτό δεν είναι κράτος δικαίου.
    Δείτε πόσες φορές αυτοί που δεν είχαν χρήματα να βάλλουν δικηγόρο κατέβαλαν εγγύηση 5.000 είτε 10.000 ευρώ στην πλάτη του φορολογούμενου. Δεν είναι υποχρεωμένος ο φορολογούμενος να επιδοτεί την παραβατική συμπεριφορά κάθε αλλοδαπού ή κάθε ρομα με μηδενική εισφορά σε φόρους εργασία και ασφαλιστικά ταμεία.

    ΒΑΛΤΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ένσημα να κάνουν την δουλειά του δικηγόρου στα δικαστήρια αντί να κάνετε ανοησίες με άχρηστα τμήματα συνεπικουρίας των δικαστών.

  • 12 Ιανουαρίου 2021, 12:38 | οραματιστής

    Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις για τον Νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. Μου έκανε εντύπωση η δημιουργία του κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου και η προσοχή μου δίδεται στην στελέχωση και εκπαίδευση των μελλοντικών υπαλλήλων αυτού του κλάδου. Ας ξεκινήσουμε με ένα ερώτημα, ποιος εισήγαγε αυτό τον νέο κλάδο, έγινε μετά από αιτήματα δικαστών, που δεν έχουν τον χρόνο ή την κατάρτιση να μελετούν τους νόμους ; Τι εξυπηρετεί να προσθέσεις σε μια ομάδα εργαζομένων ένα ακόμα κλάδο ; Θα κάνει την ομάδα πιο γρήγορη; Θα φέρει αποτελέσματα πιο γρήγορα ; Ποίο είναι το κόστος της ετήσιας εκπαίδευσης; Πως θα πιστοποιείται ότι ο υποψήφιος έχει την δυνατότητα να εργαστεί στον κλάδο αυτό μετά την εκπαίδευση του ; Είναι μερικά από τα ζητήματα που τίθενται. Στην πραγματικότητα όμως το ζήτημα είναι διαφορετικό: χρειαζόμαστε ένα ακόμα κλάδο χωρίς να αναβαθμίσουμε να εκπαιδεύσουμε και να καταρτίσουμε το ήδη υπάρχον προσωπικό ;
    Υπάρχει ένα προσωπικό, που έχει τοποθετηθεί με διάφορους τρόπους και δεν έχει λάβει ποτέ την παραμικρή εκπαίδευση, λειτουργεί μια γραφειοκρατική μηχανή διατηρώντας τύπους και διαδικασίες ξεπερασμένες και άσκοπες, ουδείς ενδιαφέρθηκε ποτέ να ερευνήσει την εργασία που παρέχουν οι δικαστικοί υπάλληλοι και να ταξινομήσει το μέρος της εργασίας που είναι περιττό, δηλαδή γίνεται άσκοπα κοστίζοντας σε φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, υπήρξε ποτέ η παραμικρή προσπάθεια βελτίωσης του ανθρώπινου δυναμικού, υπήρξε ποτέ τμήμα ανθρώπινου δυναμικού που να αξιολογήσει να τοποθετήσει και στην συνέχεια να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους, έγινε ποτέ τοποθέτηση κάποιου με βάση τις γνώσεις, τα ενδιαφέροντα του και τις προσωπικές του ικανότητες σε ένα πόστο, η απάντηση είναι αρνητική αυτός είναι ο λόγος που περπατώντας στις δικαστικές υπηρεσίες δεν συναντάς χαμογελαστούς εργαζόμενους, που είναι πολύ πιθανόν να συναντήσεις σε άλλες υπηρεσίες. Είμαστε ένας κλάδος βαριά δυσαρεστημένων υπαλλήλων, που ακολουθούμε τις οδηγίες του προηγούμενου, τις σφραγίδες και τις θεωρήσεις κάποιου, χωρίς να έχει εξεταστεί ποτέ αν είναι απαραίτητο να γίνει αυτή η δουλειά απλά γίνεται για να γεμίζει ο χρόνος. Απασχολήθηκε ποτέ κάποιος με τον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού της δικαιοσύνης; Μας απασχόλησε ποτέ πως οι υπηρεσίες θα γίνουν γρηγορότερες; Η απάντηση είναι αρνητική γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται. Οι Προϊστάμενοι των τμημάτων βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία, μακριά από τεχνολογία, γνώσεις και παγιδευμένοι σε μια γραφειοκρατία, η μοναδική ικανότητα του προϊστάμενου είναι να χορηγήσει τις άδειες και να ορίσεις τις βάρδιες, ενώ είναι ανίκανος να λύσει το οποιοδήποτε διοικητικό θέμα αφού απουσιάζει η γνώση οργάνωσης, κουβαλάει να γαλόνια της επανάληψης της συνήθειας και της άρνησης να προχωρήσει η υπηρεσία του σε άλλο επίπεδο. Εάν το ζήτημα που έχουν να λύσουν οι προϊστάμενοι είναι πως θα χορηγηθούν οι άδειες και με ποιο τρόπο θα βγουν οι βάρδιες αυτό μπορεί να λυθεί και ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται η έξτρα δαπάνη του προϊσταμένου. Μέτρησε ποτέ κανείς τις διοικητικές ικανότητες του κάθε προϊσταμένου; Κατέγραψε ποτέ κανείς την αποδοτικότητα του κάθε τμήματος και την παραγωγικότητα κάθε υπαλλήλου χωριστά; Έσκυψε σε ένα υπάλληλο που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα είτε έχει χαμηλή απόδοση να κοιτάξει γιατί συμβαίνει αυτό και εάν χρειάζεται περεταίρω κατάρτιση είτε υποστήριξη για να γίνει καλύτερος υπάλληλος. Η απάντηση είναι αρνητική ουδείς νοιάστηκε ποτέ για την εκπαίδευση αυτού του κλάδου και ουδείς θέλησε ποτέ ο κλάδος αυτός να βελτιωθεί. Συμμέτοχος και συνένοχος στην κατάσταση των δικαστηρίων το συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο απέχει από μεθόδους οργάνωσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης, συμβάλει αντιθέτως με τα συνδικαλιστικά του προνόμια στην περεταίρω μείωση των ανθρώπων που απασχολούνται και παράγουν, ενώ απέχει από την οποιαδήποτε προσπάθεια ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού των δικαστηρίων.
    Αυτό που χρειάζονται τα δικαστήρια δεν είναι ένα τσουβάλι ακόμα νομικών, αλλά ανθρώπους που θα εκσυγχρονίσουν τα δικαστήρια, θα διαχειριστούν το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο υπάρχει που θα το εκπαιδεύσουν ώστε να βελτιώσουν ποιοτικά και ποσοτικά την απόδοση του και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη.

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΤΩΡΑ

  • 12 Ιανουαρίου 2021, 12:21 | Μαρία Κ.

    Το σύστημα μοριοδότησης για τις θέσεις ευθύνης μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο μπορεί να εκληφθεί…και αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για το ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση φαινεται να υποκύπτει σε συνδικαλιστικές πιέσεις. Κακός συνδικαλισμός, κακή πολιτική. Πάλι και πάλι.

    Δηλαδή, ένας υπάλληλος που έχει βασικές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές μπορεί να βρεθεί να αξιολογηθεί λιγότερο από έναν υπάλληλο ΔΕ που έκανε κάνα δυο εξ’ αποστάσεως (και δια ζώσης να το έκανε δεν αλλάζει τίποτα, βέβαια)επιμορφωτικά σεμινάρια. Πόσο γέλιο μπορεί να προκαλέσει αυτό; (Γιατί εκτός από γέλια χαράς, υπάρχουν και γέλια απόγνωσης…) Να και κάτι πιο αστείο. Ένας υπάλληλος με διδακτορικό μπορεί, λόγω του επιστημονικού του αντικειμένου, να δύναται να διδάξει σε κάποιο από αυτά τα επιμορφωτικά σεμινάρια, αλλά για να αναλάβει θέση προϊσταμένου στην υπηρεσία του, θα πρέπει να το παρακολουθήσει ως «φοιτητής» ούτως ειπείν…Και δεν είναι θεωρητικό το παράδειγμα, αλλά πραγματικό.

    Και πάμε και στο ουσιαστικό μέρος. Γίνεται το περιεχόμενο των γνώσεων και δεξιοτήτων όλων αυτών των σπουδών να συγκριθεί με το περιεχόμενο των «γνώσεων» και «δεξιοτήτων» που κάποιος «αποκομίζει» από αυτά τα σεμινάρια; Τα εισαγωγικά μπήκαν επίτηδες…Όποιος γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με όλα αυτά τα σεμινάρια, πώς γίνονται, ποια είναι τα πραγματικά κριτήρια αξιολόγησης αυτών που παρακολουθούν, κλπ. θα ξέρει ότι πρόκειται περί κακοπαιγμένης κωμωδίας. Πρόκειται απλώς για μια αυτοαναπαραγωγή ενός συστήματος του τίποτα. Επιμορφωτικά προγράμματα, όπως γίνονται έως τώρα τουλάχιστον, σημαίνει χρήματα (εξτραδάκια) για κάποιους (γνωστοί στην ακαδημαϊκή πιάτσα ως «προγραμματάκηδες»), οι δραστηριότητες και τα κριτήρια αξιολόγησης είναι για παιδάκια του δημοτικού και το Δημόσιο κατ’ άλλα αναβαθμίζει γνωστικά το προσωπικό του…Αλήθεια υπάρχει καμία έρευνα ως προς την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των προγραμμάτων που έχουν τρέξει όλα αυτά τα χρόνια ή απλώς υπάρχουν για να υπάρχουν; Ή υπάρχουν για να έχουν δουλειά κάποιοι;

    Κύριε υπουργέ, αλήθεια, αν τα παιδιά σας (δεν ξέρω αν έχετε) είχαν κάνει τόσο κόπο για να σπουδάσουν και τα βλέπατε στον εργασιακό τους βίο να παραγκωνίζονται από κάποιον χωρίς σπουδές, μόνο και μόνο γιατί αυτός παρακολούθησε δυο σεμινάρια της πλάκας, θα τους λέγατε ότι αντιμετωπίζονται ακριβοδίκαια; Και είμαι σίγουρη ότι και στους Δ.Ε. υπαλλήλους, που ενδεχομένως θεωρούν ότι θίγονται από την άποψη που διατυπώνω, μια τέτοια πρακτική θα προκαλούσε την αγανάκτησή τους εάν επρόκειτο για τα παιδιά τους. Αλλά, πώς να το κάνουμε; Δεν μπορούμε να έχουμε αλά καρτ κριτήρια, κατά πώς μας βολεύει κάθε φορά…

    Επιπλέον, όλα αυτά τα καινούρια παιδιά που μπήκαν στα δικαστήρια με την 1Κ/2017, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών, μπήκαν με όρεξη να δουλέψουν και με ιδέες για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, αλλά και με δεξιότητες που παλιοί υπάλληλοι δεν έχουν. Και αυτό είναι κάτι που το λένε και οι ίδιοι οι παλιοί συνάδελφοι. Με το νομοσχέδιο που προωθείτε, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δώσετε σε αυτά τα παιδιά την αίσθηση ότι όλες οι προσπάθειές τους ακυρώνονται, ότι υποτιμούνται, ότι δεν ανταμείβονται. Γιατί να έχουν κίνητρα να συνεχίσουν να είναι παραγωγικοί και αποτελεσματικοί; Το μόνο που θα καταφέρετε είναι η αναπαραγωγή της κακής δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, από την οποία νοσεί η λειτουργία του Δημοσίου.
    Αντί να βρείτε τρόπους να αξιοποιήσετε ένα τόσο μορφωμένο δυναμικό, να δώσετε τη δυνατότητα συνεργασίας με παλιούς συναδέλφους,κλπ. το μόνο που θα κάνετε είναι να υπάρξει διχασμός μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών υπαλλήλων και απαξία για την εργασία.

    Δεύτερο ζήτημα αποτελεί η κινητικότητα των δικαστικών υπαλλήλων. Δεν είναι αρκούντος κατανοητό, γιατί οι δικαστικοί υπάλληλοι αποκλείονται από αυτή. Εάν συμβαίνει αυτό, γιατί αποτελούν ειδική κατηγορία υπαλλήλων, τότε αυτό δεν μπορεί να ισχύει μόνο κατ’ όνομα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και επί της ουσίας διαφοροποίηση. Το να ονομάσουμε, με άλλα λόγια, το κρέας ψάρι, δεν κάνουμε το κρέας λιγότερο κρέας…Ποια είναι η επί της ουσίας διαφοροποίηση, λοιπόν, που υπάρχει; Εάν δεν υπάρχει, τότε δεν μπορεί παρά ο αποκλεισμός αυτός να είναι απλώς αυθαίρετος. Έαν οι λόγοι είναι εργαλειακοί και δεν έχουν να κάνουν με την ουσία, όπως π.χ. ότι σε περίπτωση κινητικότητας θα υπάρξει μεγάλη διαφυγή υπαλλήλων από έναν χώρο που ήδη έχει πολλές ελλείψεις, τότε θα πρέπει να εξετάσετε, γιατί ισχύει κάτι τέτοιο. Έλλειψη κινήτρων στους δικαστικούς υπαλλήλους (έλλειψη που θα επιταθεί και με τον προωθούμενο τρόπο μοριοδότησης…), σκληρές συνθήκες εργασίας (πχ. στα ποινικά οι υπάλληλοι μπορεί να αποχωρήσουν από την δουλειά τους και στις 10 η ώρα το βράδυ ή και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο αργά…), κλπ.; Με άλλα λόγια, αν κάποιος είναι άρρωστος δεν τον απομονώνουμε στη Σπιναλόγκα, βρίσκουμε τη θεραπεία. Και στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται καν να την βρείτε, απλώς να την εφαρμόσετε, γιατί η θεραπεία υπάρχει…

    Ελπίζω να έχετε την σωφροσύνη να επανεξετάσετε τα ζητήματα αυτά (ίσως και άλλα), εστιάζοντας στα πραγματικά δεδομένα. Πραγματικά πρόκειται για ζητήματα που παραβιάζουν την κοινή λογική. Η κριτική μου είναι καλοπροαίρετη, θεωρώντας καλή τη πίστη ότι και εσείς ενδιαφέρεστε για την ποιοτική αναβάθμιση του έργου των δικαστηρίων και όχι για μικροπολιτικές συνδιαλλαγές.

  • 12 Ιανουαρίου 2021, 11:05 | Θ.Ι.

    Αίσχος!Είχαμε έναν αναχρονιστικό κώδικα τόσα χρόνια ήρθε και αυτό το αίσχος καλούμαστε όσοι διοριστήκαμε τώρα να μην έχουμε καμία ελπίδα εξέλιξης!Ας έρθει ο ιατρός υπουργός μας να καθήσει τότε να εργαστεί στα δικαστήρια και ας ενταχθούμε επιτέλους στην κινητικότητα.Τουλάχιστον αυτά τα καραγκιοζιλίκια που ζούμε δεν θα βρούμε αλλού.Τότε απορώ γιατί βγαίνουν προκηρύξεις σαν την περιβόητη 1Κ που ζητούσαν πτυχία και μεταπτυχιακά αφού το μόνο που μετράει στις υπηρεσίες μας είναι ποιος είναι έχει μεγαλύτερο βίσμα;Μέχρι τώρα είχαμε τις πράξεις τώρα θα έχουμε τις άνευ διαφάνειας μεθόδους καταστρατήγησης κάθε έννοιας ισονομίας!Άξιος υπουργέ!Ήταν δίκαιο έγινε πράξη το κομματικό κράτος επί των ημερών σας!Τουλάχιστον όταν δώσει και ξεκολλήσετε από αυτή την θέση θα έχουμε κάτι να σας θυμόμαστε.Αφού επί των ημερών σας το μόνο που φαίνεται να γίνεται είναι η τακτοποίηση των δικών μας παιδιών!

  • 12 Ιανουαρίου 2021, 10:41 | Δικαστικός Υπάλληλος

    Για γέλια, και για κλάματα για εμάς τους νεότερους. Από την περιβόητη κατηγορία ΠΕ0 πρωτοτυπία των δικαστηρίων που στήριξε γενιές επί γενεών σε προϊσταμενιλίκια και γαλέρες και συμπεριφορές πεζοδρομίου προς αυτούς που οι προϊστάμενοι θεωρούσαν υφιστάμενους και καλοαναθρεμμένους συνδικαλιστές που ανάθεμα και αν δούλεψαν μισή ώρα στην ζωή τους, περνάμε στην κατηγορία των 200 μορίων στην συνέντευξη. Μπράβο υπουργέ, αφού πρώτα φροντίσατε ως κυβέρνηση τα κομματικά σας στελέχη να έχουν πρόσβαση πρώτοι από όλους στα εμβόλια, καλά κάνατε και φροντίσατε να τους βολέψατε και σε θέσεις ευθύνης καταλύοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και αξιοπιστίας των ελληνικών δικαστηρίων. Να μας στείλετε τα ονόματα των νέων προϊσταμένων να τους συγχαρούμε τουλάχιστον.

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 23:10 | Ανδρέας Π.

    Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά αναχρονιστικά σημεία στο νέο κώδικα, τα οποία μάλιστα αντικείνται σε βασικές αντιλήψεις της κυβέρνησης που τον προτείνει:
    1. Η συμπερίληψη των ΔΕ στους υποψήφιους προϊσταμένους διεύθυνσης. Είναι πραγματική καταστρατήγηση κάθε έννοιας αριστείας και οργάνωσης επιτελικού κράτους.
    2. Ο αποκλεισμός των δικαστικών υπαλλήλων από την κινητικότητα στο δημόσιο. Σε ένα επιτελικό κράτος δεν είναι επιθυμητό το άνοιγμα των επαγγελματικών οριζόντων όλων των υπαλλήλων του δημοσίου προκειμένου να διεκδικήσουν ευκαιρίες καριέρας; Είναι φιλελεύθερη αντίληψη ο εγκλωβισμός των δικαστικών υπαλλήλων στις δικαστικές/εισαγγελικές υπηρεσίες ασχέτως των φιλοδοξιών και των ικανοτήτων τους;

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 21:15 | Δοκιμή υπάλληλος

    1) Επιτέλους εναρμόνιση με το υπόλοιπο Δημόσιο κ χορήγηση κανονικής άδειας στους νεοπροσληφθεντες
    2) Να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών
    3) Εφαρμογή Νόμου περί κινητικότητας και στον κλάδο των δικαστικών υπαλλήλων

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 20:25 | Δικαστική Υπάλληλος

    Στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο υπάρχει νέο πρόγραμμα προπτυχιακό που έχει ως στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένων σπουδών στη «Δημόσια Διοίκηση» και περιλαμβάνει Θεματικές Ενότητες που αφορούν τόσο τη θεωρία της δημόσιας διοίκησης και πολιτικής, όσο και την πρακτική εφαρμογή μεθόδων οργάνωσης και λειτουργίας του δημοσίου τομέα. Δεν αναφέρεται στον κώδικα πόσο θα μοριοδοτείται αυτό το πτυχίο για θέσεις ευθύνης. Θεωρείτε ότι δεν χρειάζονται γνώσεις Διοίκησης οι Τμηματάρχες και οι Διευθυντές δικαστικοί υπάλληλοι;

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 18:40 | Χριστίνα

    Το ότι θα εξετάζονται οι υποψήφιοι προϊστάμενοι σε γλώσσα και κατανόηση κειμένου είναι πρωτοφανές. Σε κανέναν άλλο κλάδο δεν προβλέπεται τέτοια εξέταση. Αυτή και αν είν’ η πλήρης απαξίωση των δικαστικών υπαλλήλων. Υποτιμά όλες τις κατηγορίες, είτε είναι ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ. Ο νομοθέτης δηλαδή πιστεύει ότι ούτε την ελληνική γλώσσα δεν κατέχουν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Ότι δεν είναι σε θέση να καταλάβουν και να αποδώσουν ένα κείμενο! Και, επομένως, πρέπει να εξεταστούν σε αυτά τα πεδία και να αποδείξουν τις γνώσεις/ικανότητές τους. Αλλά και το γεγονός ότι ένα σεμινάριο του ΕΚΔΔΑ αναδεικνύεται σημαντικότερο από το άθροισμα τριών βασικών πτυχιών δείχνει επίσης πολλά για το πώς βλέπει ο νομοθέτης τους δικαστικούς υπαλλήλους. Τι γνώσεις, ικανότητες και στάσεις μπορεί πια ένα σεμινάριο να επιτύχει σε επίπεδο διδακτικών στόχων, ώστε να δίνει 100 μόρια; Η επι+μόρφωση έρχεται μετά τη μόρφωση για να συμπληρώσει/επικαιροποιήσει αποκτηθείσες γνώσεις. Πώς γίνεται να μοριοδοτείται η επιμόρφωση και όχι η μόρφωση; Εν τέλει, για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιείται ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας στο θέμα των κρίσεων, αλλά και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τους δικαστικούς υπαλλήλους; Η πλειοψηφία ζητά άμεση εναρμόνιση με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Ως κλάδος δεν χρειαζόμαστε μαθητευόμενους μάγους για να εισάγουν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας καινοτομίες. Κρίσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις, άδειες κλπ όπως και στο υπόλοιπο δημόσιο! Δημόσιοι υπάλληλοι είμαστε όλοι, που πληρωνόμαστε με το ίδιο μισθολόγιο. Γιατί να διαφέρουμε σε κρίσεις, δικαίωμα μετάταξης κλπ;;;

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 17:32 | ΜΙΧΑΗΛ ΘΕΟΦΑΝΗΣ-ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ, ΔΙΚ. ΥΠ. ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    ΜΙΧΑΗΛ ΘΕΟΦΑΝΗΣ-ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ, ΔΙΚ. ΥΠ. ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    Στην αιτιολογική έκθεση σε αρκετά άρθρ γίνεται ειδική αναφορά στην προσπάθεια εναρμόνισης με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, πράγμα επιθυμητό μάλλον από την πλειοψηφία των δικαστικών υπαλλήλων. Στην όλη όμως προσπάθεια υπάρχουν 2 σημαντικά ΛΑΘΗ.

    Το πρώτο είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εναρμόνιση και ο οποίος είναι με αντιγραφή στον προτεινόμενο ΚΔΥ των τρέχοντων αντίστοιχων ρυθμίσεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα ο νέος ΚΔΥ να είναι σε αυτά τα άρθρα τουλάχιστον μια τρέχουσα φωτογραφία της στιγμής του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Τι θα γίνει στην πρώτη τροποποίηση κάποιας από αυτές τις ρυθμίσεις στον Δημοσιοϋπαλληλικό; Θα υπάρχει πρόβλεψη για αντίστοιχη τροποποίηση του ΚΔΥ ή θα μείνει αυτός με την παλιά ρύθμιση και οι δικαστικοί υπάλληλοι θα αρχίσουν πάλι να καταλαβαίνουν ότι η μόνη ιδιαιτερότητά τους πλεον είναι να είναι έξω και πίσω από τις εξελίξεις; Ο μόνος ΣΩΣΤΟΣ τρόπος είναι με αναφορά στο αντίστοιχο άρθρο ώστε με οποιαδήποτε αλλαγή να υπάρχει άμεση εφαρμογή και στους Δικαστικούς Υπαλλήλους. Εξάλλου με αυτό τον τρόπο ορίζονται στο άρθρο 107 οι Συνδικαλιστικές άδειες: «Ως προς τις συνδικαλιστικές άδειες των δικαστικών υπαλλήλων εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους δημόσιους διοικητικούς υπαλλήλους.». Έχουν κάτι παραπάνω οι συνδικαλιστές κι έχουν αυτή την αναφορά ή είναι τόσο σύνθετες αυτές οι ρυθμίσεις για να γίνουν αντιγραφή κι επικόλληση στον ΚΔΥ, όπως όλες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις;

    Το δεύτερο είναι ότι αυτή η εναρμόνιση είναι επιλεκτική αφήνοντας εκτός σημαντικά ζητήματα όπως: η επιλογή προϊσταμένων μοριοδότηση κλπ, αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, ένταξη στο ΕΣΚ.

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 16:32 | ΔΟΚΙΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

    1. ένταξη στην κινητικότητα όπως ισχύει στο Δημόσιο
    2. ξεκάθαρη διαδικασία αναγνώρισης των μεταπτυχιακών γιατί μέχρι τώρα για κάποιο λόγο απορρίπτονται στο πρώτο υπηρεσιακό συμβούλιο του Εφετείου. Πουθενά στο Δημόσιο δεν υπάρχει αυτή η κατάσταση να δυσκολεύουν την αναγνώριση ενώ το έχει χαρακτηρίσει ο ΑΣΕΠ συναφές
    3. αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα όπως ισχύει και στο υπόλοιποι Δημόσιο
    4. υπερωρίες όπως ισχύει και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 16:15 | Ι.Σ

    Διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή στον κώδικα του κλάδου των Επίκουρων Δικαστικών Υπαλλήλων. Δεν συμφωνώ με τον τρόπο μοριοδότησης και τη θέσπιση γραπτών εξετάσεων.Να ισχύσει για τη κινητικότητα ότι ισχύει για τον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα.

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 13:12 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΝΙΑΔΗΣ

    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΝΙΑΔΗΣ, Δικαστικός Υπάλληλος με βαθμό Α΄/ΠΕ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 103 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΜΕ ΤΟ ΟΡΘΟ ΑΡΘΡΟ 92 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ…

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 13:07 | Ε.Ε.

    Με κάλυψε απόλυτα το κείμενο της συναδέλφου. Τα ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ του κλάδου μας αυτή τη στιγμή είναι η άνιση αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών που προσφέρουμε, η άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους- είμαστε άλλη κατηγορία, αλλά τι κατηγορία; υποδεέστερη των υπολοίπων. Τελευταίο και βασικότερο ειναι άκρως απαραίτητο να ανοίξει η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ στον κλάδο μας. Να έρθουν υπάλληλοι που επιθυμούν και να μετακινηθούν όσοι επίσης το θέλουν. Για ποιον λόγο να μην εφαρμοστεί δεν καταλαβαίνω. Εκτός αν υπάρχει ο φόβος ότι θα φύγουν πολλοί υπάλληλοι…ε τότε ας δοθούν κίνητρα για να παραμείνουν- η δημιουργία νέων κατηγοριών υπαλλήλων-δικηγόρων με πριμοδοτηση μισθού έναντι των υπολοιπων ΟΧΙ δεν ειναι κίνητρο. Πιο πολύ μοιαζει με ειρωνία για όλους τους υπαλλήλους που προσφέρουν την υπηρεσία τους στον κλάδο και αντί να δοθεί κάποιο επίδομα ειδικών συνθηκών, δημιουργούνται νέες θέσεις για τους δικηγόρους με πριμ στον μισθό έναντι των υπολοίπων. ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ.

    «Δουλευω ως δικαστικη υπάλληλος και ποτέ δεν κατάλαβα τα εξής:1) ΓΙΑΤΙ οι δικαστικοί υπάλληλοι, ενώ πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς κανένα επιπλέον επίδομα, είναι τελικά μια ειδική κατηγορία και ΔΕΝ εντάσσονται στην κινητικότητα, ώστε με τα προσόντα τους και τη συνάφεια των πτυχίων τους να πάνε σε μια άλλη θέση στο δημόσιο που θα είναι πιο εποικοδομητικοί, αλλά και πιο ευχαριστημένοι οι ίδιοι!2) ΓΙΑΤΙ δεν αναγνωρίζεται ΜΟΝΟ στους δικαστικούς υπαλλήλους ΟΥΤΕ καν ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα;;;;!!! Στο υπόλοιπο Δημόσιο αναγνωρίζεται!!3) ΓΙΑΤΙ οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν παίρνουν ούτε ευρώ για υπερωρίες; Ειδικά όσοι δουλεύουν στην ανάκριση ή στα ποινικά δικαστήρια φεύγουν πολύ συχνά από τη δουλειά τους το βράδυ, χωρίς να πάρουν ούτε ευρώ.4) ΓΙΑΤΙ πρέπει για αποσπάσεις και μεταθέσεις να υπάρχει εισήγηση από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου;;; ΠΑΝΤΑ ο Πρόεδρος θα λεει ότι δεν έχει πληρότητα στο δικαστήριο (ειδικά τώρα που υπάρχουν παντού κενά) …και τελικά δε θα δώσει θετική εισήγηση ποτέ!ΒΑΛΤΕ τους δικαστικούς υπαλλήλους στην ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ!!! Να έρθει κόσμος από άλλες υπηρεσίες και όποιος από τους δικαστικούς υπαλλήλους θέλει να πάει σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, να μπορεί!!!Αν βέβαια θέλετε να λεγόμαστε ειδικός κλάδος και να μη μας μετακινείτε σε άλλες υπηρεσίες, δώστε ΚΙΝΗΤΡΑ να είμαστε ικανοποιημενοι στα δικαστήρια!!!! Επίδομα ειδικών συνθηκών…….???!»

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 12:32 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Κι άλλος Διαγωνισμός? Γιατί κι άλλο Διαγωνισμό κύριε Υπουργέ? Για αξιοκρατία? Και οι επιτυχόντες τόσων Διαγωνισμών πότε θα βιώσουν την αξιοκρατία που διατυμπανίζει η κυβέρνησή σας? Κάθε χρόνο διενεργείτε διαγωνισμό για δικαστές. Κάθε χρόνο επιτυγχάνουν και ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΕΚ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ 100 περίπου άτομα από όλη την Ελλάδα! Όμως μόνο μέρος αυτών εισέρχονται στη Σχολή Δικαστών και διορίζονται. Τα υπόλοιπα ξαναδίνουν και ξαναεπιτυγχάνουν και ξανασυμπεριλαμβάνονται σε ΦΕΚ διοριστέων και ξανά το ίδιο την επόμενη χρονια κοκ. Αυτά τα παιδιά, τα παιδιά μας, που συμπεριλαμβανονται κατ επαναληψη σε ΦΕΚ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ αλλά ποτέ δεν διορίζονται, τι θα πρέπει να πουν για την «αξιοκρατια» σε αυτή τη χώρα? Σε πόσα δημόσια ΦΕΚ διοριστέων θα πρέπει να συμπεριληφθεί κάποιος για να λάβει επιτέλους τη θέση που του αξίζει?? Πότε επιτέλους τα παιδιά μας θα δικαιωθούν? Ποτε θα απολαύσουν τους κόπους των αγώνων τους? Πότε εμείς, οι γονείς τους θα ηρεμήσουμε για το μέλλον τους? Δε θέλετε οι νέοι να φύγουν στο εξωτερικό αλλά με τη στάση σας τους ωθείτε να το κάνουν γιατί βλέπουν πως εδώ επικρατεί η ΑΔΙΚΙΑ! Κανένας νέος διαγωνισμός δεν χρειάζεται. Φτάνουν πια τα τόσα έξοδα για τους υποψηφίους και τους γονείς τους! Φτάνει πια τόση ταλαιπωρία να αποδεικνύουν συνεχώς ότι αξίζουν. Είναι αδιανόητο και πέραν πάσης λογικής να συζητάτε για διαγωνισμό όταν υπάρχουν τόσα παιδιά που πέτυχαν στο διαγωνισμό των δικαστών. Κανείς άλλος, ούτε υπάλληλος, ούτε απλά πτυχιούχος νομικής ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΩΝΕΙ να καταλάβει τη θέση του βοηθού δικαστή όταν υπάρχουν τόσοι επιτυχόντες διοριστέοι αλλά μη διορισθέντες δικαστές. Ποιός μπορεί να βοηθήσει καλύτερα έναν δικαστή απο έναν άλλον επιτυχόντα Δικαστή που δεν διορίστηκε? Προσλάβετε για τις θέσεις των βοηθών δικαστών τους επιτυχόντες διοριστέους (αλλά μη διορισθέντες) δικαστές της Σχολής Δικαστών, ξεκινώντας απο αυτούς του φετινού διαγωνισμού και συνεχίζοντας με αυτούς των προηγούμενων, μεχρι εξάντλησης του αριθμού των βοηθών που χρειάζεστε! Αν όλοι όσοι αξιώνουν να πάρουν αυτές τις θέσεις, βρίσκονταν στη θέση τους, το ίδιο δε θα ήθελαν για τη δικαίωσή τους? Αν βρίσκονταν τα παιδιά σας στη θέση του παιδιού μου, το ίδιο δεν θα θέλατε κι εσείς?. Σε όλο το Δημόσιο, οι πίνακες διαγωνισμών που περιλαμβάνονται σε ΦΕΚ ισχύουν μέχρι την εξάντλησή τους. Οι πίνακες επιτυχόντων διοριστέων δικαστών όμως, ΟΧΙ! Γιατί τόσος υποβιβασμός? Γιατί τόση αδικία? Περιμένουμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα δίκαιη νομοθέτηση, περιμένουμε ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 12:03 | Γιάννης Κ

    Γραπτός διαγωνισμός παντού. Σωστά το κάνατε έτσι.
    Αγνοειστε τις πιέσεις συντεχνιών που ενώ ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι στο ΦΕΚ διορισμού τους ζητάνε να πάνε αυτοί στις νέες θέσεις ως οι προσοντούχοι υπάλληλοι που αγωνιούν για τη στελέχωση της νέας υπηρεσίας.
    Εξάλλου ένα μεταπτυχιακό στην πυρηνική φυσική ή στην ποίηση στο 12 αιώνα δεν νομίζω να προσφέρει στην υπηρεσία. Η υπηρεσία έχει ανάγκη ανθρώπους που είναι οι καλύτεροι (γραπτός διαγωνισμός) ανάμεσα στους εξεταζόμενους την δεδομένη στιγμή και που θα κατσουν στην υπηρεσία αυτή για ένα υποχρεωτικό χρονικό διάστημα όπως έγινε στην ειδική αγωγή με τον υποχρέωση να καθήσουν 5 έτη στη θέση αυτή.
    Επομένως προτείνω
    1. Γραπτός διαγωνισμός ως έχει
    2. Υποχρέωση παραμονής τουλάχιστον 5 έτη στην θέση αυτή χωρίς δυνατότητα υπηρεσιακών μεταβολών για 2 έτη(απόσπαση, μετάθεση)
    3. Στελέχωση των δικαστηρίων με νέους δικαστικούς υπαλλήλους γιατι υπάρχουν πολλά κενά χωρίς να μεταταγει κανένας από τους νεοδιορισμενους του 2017.
    4. Αν δεν γίνει διαγωνισμός λόγω συγκυριών να διοριστούν επιλαχόντες, επιτυχόντες, νομικοί, που συμμετείχαν σε γραπτούς διαγωνισμούς του δημοσίου πχ ΕΣΔΙ, νομικό συμβούλιο κράτους ή όπου αλλού έχει γίνει γραπτός διαγωνισμός τα τελευταία 3-4 χρόνια ξεκινώντας από τον πλέον πρόσφατο.
    Αλλά και έτσι να μείνει το σχέδιο νόμου είναι καλό. Να μπει μόνο 5ετης υποχρέωση παραμονής στη θέση.

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 11:37 | Κωνσταντίνος Χατζής

    Τι να σχολιάσουμε ακριβώς δηλαδή; Ότι ένα διδακτορικό θα μετρήσει 45 μόρια, ενώ η συνέντευξη 200;;; Τότε στις επόμενες προκηρύξεις που θα εκδοθούν και θα αφορούν την στελέχωση δικαστικών υπηρεσιών, το αρμόδιο Υπουργείο να θέτει ως απαιτητό τυπικό προσόν την ευχέρεια λόγου για τους εκάστοτε συνεντευξιαζόμενους. Και αφού για το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο οι διδάκτορες που απαρτίζουν τις απανταχού δικαστικές υπηρεσίες είναι διακοσμητικά στοιχεία, ας ανοίξει επιτέλους η κινητότητα. Και φυλακισμένοι να ήμασταν, σε κάποια στιγμή θα ευελπιστούσαμε αποφυλακίσεως. Όσο για τις περιβόητες νέες κατηγορίες, βοηθών δικαστών, μόνον ως φωτογραφικές μπορούν οι θέσεις να εκληφθούν μιας και φρόντισε το υπουργείο να εξαιρέσει τους ήδη υπηρετούντες. Προφανώς για την νυν ηγεσία του υπουργείου ουδείς από τους εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους δεν είναι άξιος να θητεύσει στις συγκεκριμένες θέσεις.

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 11:23 | Π.Κ.

    ΝΕΟΙ ΚΛΑΔΟΙ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Σε ό,τι αφορά τη σύσταση των δυο νέων Κλάδων θα πρέπει να συμπεριληφθεί ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ στον Κώδικα σχετικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετάταξη των υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων που κατέχουν τα απαιτούμενα, από τον Νόμο, προσόντα.

    Αυτή τη στιγμή εργάζεται στις δικαστικές υπηρεσίες, δυνάμει της υπ’ αρ. 1Κ/2017 Προκήρυξης, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με τα υψηλότερα τυπικά προσόντα.

    ΆΠΑΝΤΕΣ είναι κάτοχοι ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ και ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ τίτλων σπουδών.

    Η επιστημονική τους κατάρτιση είναι αδιαμφισβήτητη.

    Θεωρούμε ότι η μετάταξη στους νέους Κλάδους είναι απαραίτητη και εφικτή, πρώτον, για την άμεση στελέχωση των Κλάδων και την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού και δεύτερον, διότι τα παραπάνω τυπικά προσόντα συνοδεύονται από απτές ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ των υπαλλήλων, σχετικά με τις επαγγελματικές ικανότητες, τις δεξιότητες, την αποδοτικότητα, την υπηρεσιακή συμπεριφορά και την ανάληψη πρωτοβουλιών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    Δεν πρόκειται, δηλαδή, για επιλαχόντες σε έναν διαγωνισμό (όπως προτείνει ο Πτολεμαίος – άλλωστε οι επιλαχόντες των πινάκων κατάταξης του διαγωνισμού της ΕΣΔΙ προσδοκούν την ένταξή τους στον κλάδο των Δικαστικών Λειτουργών, που διέπεται από άλλο Κώδικα).

    Αλλά πρόκειται για υπαλλήλους που αξιολογούνται καθημερινά στις υπηρεσίες τους για την ποιότητα της εργασίας τους και η αξιολόγηση αυτή συνιστά αναπόσπαστο μέρος του ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ τους ΦΑΚΕΛΟΥ, που βρίσκεται στη διάθεση του Υπουργείου.

    Σας καλούμε, λοιπόν, να θεσμοθετήσετε τη δυνατότητα μετάταξης των δικαστικών υπαλλήλων που κατέχουν τα νόμιμα προσόντα, με την ένταξη στον Κώδικα σχετικής μεταβατικής διάταξης.

    Άλλωστε ένας Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων, θα πρέπει πρώτα και κύρια να αφουγκράζεται τις προτάσεις των ίδιων των δικαστικών υπαλλήλων και αυτό είναι το νόημα της ανοικτής διαβούλευσης.

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 11:30 | Π.Π.

    Η διαφορά του μισθού με τις επαυξήσεις που θα γίνουν στους δυο νέους κλάδους που δημιουργούνται θα δημιουργήσει ανισότητα και υπαλλήλους δύο ταχυτήτων.

    Για ποιον λόγο να μην δίνεται κάτι αντίστοιχο στους Υπαλλήλους Πληροφορικής σαν ένα κίνητρο για να έρθουν νέα άτομα; Υπάρχει μεγάλη φυγή υπαλλήλων πληροφορικής από τα δικαστήρια. Με την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, τα δικαστήρια χρειάζονται περισσότερα άτομα πληροφορικής για να μπορούν να διαχειρίζονται το σύστημα. Δωστε τους κίνητρα για να έρθουν νέα άτομα, και να μην φύγουν τα υπάρχοντα!

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 10:44 | Νίκος Νικολάου

    Ο προβλεπόμενος νέος κλάδος Επικοινωνίας θα μπορούσε να στελεχωθεί από απόφοιτους των τμημάτων Επικοινωνίας και ΜΜΕ που υπάρχουν στα Ελληνικά Πανεπιστημιακά ιδρύματα από τις..αρχες του 1990 !!!

  • 11 Ιανουαρίου 2021, 10:04 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΝΙΑΔΗΣ

    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΝΙΑΔΗΣ, δικαστικός υπάλληλος κλάδου Γραμματέων με βαθμό Α΄/ΠΕ. Το υπό δημόσια διαβούλευση ήδη σχέδιο νόμου:<> σε αντικατάσταση του ισχύοντος ν.2812/2000 πάσχει συνταγματικότητας καθότι:
    α)στο άρθρο 144 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ μοριοδοτεί το πτυχίο νομικής με 45 μόρια σε αντίθεση με τα λοιπά συναφή πτυχία της ίδιας προκήρυξης και του ιδίου γραπτού
    διαγωνισμού διορισμού κατά παράβαση των Συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ.
    β) η με κάθε τρόπο εμπλοκή στην αξιολόγηση και προαγωγική διαδικασία των δικαστικών υπαλλήλων των αρχών ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΉΚΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΉ ΕΞΟΥΣΊΑ ΕΚΔΔΑ και ΑΣΕΠ, κατά παράβαση του άρθρου 92 παρ. 3 του Συντάγματος, όπου ο συντακτικός νομοθέτης ορίζει αρμόδια για την αξιολόγηση και επιλογή σε θέσεις ευθύνης τα Δικαστικά/Υπηρεσιακά Συμβούλια.
    Αξ/με κ.Υπουργέ το παρόν σχέδιο νόμου είναι κατάλοιπο της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΔΔΑΔ, όπως Σας είναι ήδη γνωστό η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων με τη διαδικασία του ισχύοντος νομικού πλαισίου του ν.2812/2000 ξεκίνησε το 2013 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως με τις προβλεπόμενες στο παρόν σχέδιο νόμου ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες την εμπλοκή του ΕΚΔΔΑ και του ΑΣΕΠ (ΑΡΧΏΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΉΚΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΉ ΕΞΟΥΣΊΑ), των αιτήσεων διόρθωσης, των ενστάσεων και σε πρώτο και δεύτερο βαθμό Αιτήσεων Ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και του ΣτΕ που θα κατατίθενται σε κάθε βήμα οι διαδικασία δεν θα ολοκληρώνεται ποτέ….ακυρώνοντας στην πράξη την ιεραρχική δομή στον κλάδο των δικαστικών υπαλλήλων και προκαλώντας μόνιμη αταξία στο χώρο της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Επίσης κ.Υπουργέ επιτρέψτε μου να επισημάνω πως σαν το υπό διαβούλευση σήμερα σχέδιο Κώδικα δεν έχει εφαρμογή σε κανένα άλλο κλάδο του δημοσίου….αμφίδρομη αξιολόγηση και μοριοδότηση και υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίου και γραπτό διαγωνισμό στο ΑΣΕΠ και δομημένη συνέντευξη και αξιολόγηση από δύο βαθμών δικαστικά συμβούλια….Δικαιολογημένα δημιουργείται η απορία θα προλαβαίνουν η υποψήφιοι την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την τυπική ανάληψη καθηκόντων πριν τη συμπλήρωση του χρόνου για τη συνταξιοδότησή τους;
    Είναι λοιπόν σκόπιμη η επανεξέταση του υπό διαβούλευση σχεδίου ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ δεδομένου ότι η τυχών ψήφισή του μάλλον ζημία παρά όφελος θα προξενήσει….
    Με τιμή
    Δημήτριος Μενιάδης

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 21:05 | Ράνια Προύσου

    Για ποιο λόγο δεν αναγνωρίζεται η αποκτηθείσα πρίν τον διορισμό προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα βαθμολογικά, όπως σε όλο το Δημόσιο αναγνωρίζεται η επταετία; Γιατί πρέπει σώνει και καλά να διαφέρουν οι δικαστικοί υπάλληλοι από τις ευεργετικές διατάξεις του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων;
    Γιατί ένας νεοδιορισθείς με 10 χρόνια υπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα να είναι στο ΜΚ1 και στον βαθμό Δ;

    Ως προς τη διαφορετική αντιμετώπιση των δικ. υπαλλήλων έναντι των δημοσίων υπαλλήλων… Για ποιο λόγο και ποιοι είναι αυτοί που επιμένουν να μην μπουν ούτε μέσω αυτού του κώδικα οι δικαστικοί υπάλληλοι στο Εθνικό Σύστημα Κινητικότητας; Είναι κακό να έρθουν υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες στα Δικαστήρια και αντίστοιχα κάποιος από τα Δικαστήρια, αν το επιθυμεί, να μετακινηθεί σε άλλη θέση στο Δημόσιο; Γιατί επιμένετε σε αυτή τη «φυλάκιση» του υπαλλήλου στα δικαστήρια για πάντα, χωρίς δυνατότητα αλλαγής θέσης, αν το επιθυμεί; Προτιμάτε να παραιτηθεί;

    Σε κάθε περίπτωση, αν είναι οι δικ. υπάλληλοι ένας ειδικός κλάδος, ας τους δώσετε και κανένα επίδομα … έστω το 1/3 από αυτό που δίνετε σε Δικαστές..
    Δώστε κίνητρα στους υπαλλήλους να είναι ευχαριστημένοι και να μη φύγουν, αν φοβάστε ότι με την κινητικότητα θα φύγουν όλοι!

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 20:52 | Μαριάννα Τιβέρη

    Για την κρίση προϊσταμένων δίνονται 100 μόρια σε ένα σεμινάριο εξ αποστάσεως, 200 μόρια στη συνέντευξη (άρα ο γνωστος του γνωστού) και 45 μόρια στο διδακτορικό που «φτύνεις» αίμα επί 5,6,7 χρόνια για να το αποκτήσεις;;;; Βλέπω καλά? Μάλλον όχι…. πρόκειται για ΜΕΓΑ σκάνδαλο….. Πλήρης διαφοροποίηση από τις αντίστοιχες διατάξεις του δημοσιουπαλληλικού κώδικα.

    Επίσης….. Σε όλο το δημόσιο αναγνωρίζεται ο 2ος μεταπτυχιακός τίτλος στους προϊσταμένους…….. Εμείς και πάλι διαφοροποιούμαστε και δεν παίρνουμε τίποτα για 2ο μεταπτυχιακό; Δηλαδή να μην πριμοδοτηθεί κάποιος που αφιέρωσε άλλα 2-3 χρόνια σε ένα μεταπτυχιακό επιπλέον;

    Είναι ιδιαιτέρως εμφανής η προσπάθεια να σπρώξετε τους ΔΕ υπαλλήλους σε θέσεις προϊσταμένων έναντι των ΠΕ με προσόντα…

    Σε όλο το δημόσιο μόνο οι ΠΕ γίνονται προϊστάμενοι…. Εμείς εξαιρούμαστε ΚΑΙ εκεί και προτιμάμε τους ΔΕ ……Φυσικά υπάρχουν και αξιοι ΔΕ συνάδελφοι… αλλά γιατί πρέπει ΚΑΙ εκεί να διαφοροποιηθούμε από τον ΔημοσιοΫπαλληλικό???

    Πολύ μεγάλο κόλλημα έχει αυτός ο κώδικας στην υποβάθμιση των προσόντων….. Αλήθεια είναι άξιο απορίας πώς εγκρίθηκε αυτό το κείμενο για να φθάσει ως τη Διαβούλευση..

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 17:34 | Αγγελική Δαμηράκη

    Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων

    Δηλαδή :
    1 ημέρα (7ώρες) σεμινάριο «Υπηρεσιακή Αλληλογραφία» = 100 μόρια
    2 χρόνια μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης 15 μόρια
    5 χρόνια διδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης = 45 μόρια
    Συνέντευξη δικαστικού λειτουργού στο παιδί συναδέλφου του = 200 μόρια

    Υπάρχει αλλού στον πλανήτη τέτοια αξιολόγηση. Γιατί δεν βάζετε στο νόμο τα ονόματα των επιλεγέντων από τώρα;

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 16:07 | Σ.N.

    1) Να θεσμοθετηθεί με τον νέο Κώδικα η πλήρης βαθμολογική και μισθολογική αναγνώριση των ετών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Αναγνωρίζεται ως συναφής η προϋπηρεσία αναπληρωτών καθηγητών, διοικητικών κ.ο.κ. και ΟΧΙ των δικηγόρων!
    (Με το ισχύον καθεστώς μειώνεται μόνο κατά ένα έτος η παραμονή στον Γ’ ή και τον Β’ βαθμό).

    2) Να έχουν δικαίωμα μετάταξης στους δυο νέους Κλάδους οι δικαστικοί υπάλληλοι που έχουν ασκήσει δικηγορία.

    Αν δε θεσπίσετε τα παραπάνω να άρετε επιτέλους την απαγόρευση στην κινητικότητα, για να αναζητήσουμε υπηρεσιακή εξέλιξη και εργασιακή ικανοποίηση σε άλλα Υπουργεία.

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 16:14 | ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

    Σύμφωνα με την κατ΄άρθρο ανάλυση της αξιολογούμενης ρύθμισης (σελ. 122) ο διαγωνισμός για την εισαγωγή σε καθεμία από τις τρεις Κατευθύνσεις του νέου Κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου (Διοικητικής Δικαιοσύνης, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και Ελεγκτικού Συνεδρίου) είναι κοινός, για όλες τις προβλεπόμενες κατηγορίες υποψηφίων, διαγωνισμός. Επιπλέον στην ίδια ανάλυση αναγράφεται ρητά και κατηγορηματικά ότι ο εν λόγω διαγωνισμός διέπεται από ρυθμίσεις που εμπνέονται από αυτές που διέπουν τον διαγωνισμό για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) και όχι από αυτές που διέπουν την επιλογή δικαστικών ή διοικητικών υπαλλήλων, γεγονός που καθιστά προφανές ότι ο νεοεισαγόμενος διαγωνισμός είναι ευθυγραμμισμένος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στις απαιτήσεις του διαγωνισμού της ΕΣΔΙ και όχι οποιουδήποτε άλλου. Συνεπώς, οποιαδήποτε πρόταση ή τυχόν σκέψη για ένταξη, με μεταβατική διάταξη στο νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, στο νέο Κλάδο ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου μέσω μετατάξεως των ήδη υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων ΠΕ του κλάδου Γραμματέων του τομέα Πολιτικής Ποινικής Δικαιοσύνης του διαγωνισμού 2009 είναι ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ στην ανωτέρω κατ’ άρθρο ανάλυση αλλά και στο περί δικαίου αίσθημα, δεδομένου ότι τα μαθήματα στα οποία διαγωνίσθηκαν εν έτει 2009 οι εν λόγω υπάλληλοι, στα οποία σημειωτέον διαγωνίσθηκαν και υποψήφιοι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος οποιουδήποτε Τμήματος ΑΕΙ Πανεπιστημιακού τομέα ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής, ήταν: α) Λεκτικές Δεξιότητες και Κατανόηση Κειμένου, β) Στοιχεία Αστικού Δικαίου: 1. Γενικές αρχές, 2. Εμπράγματο Δίκαιο (Εμπράγματα δικαιώματα – Μεταγραφή), 3. Κληρονομικό Δίκαιο (Διαθήκες – Κληρονομητήριο). γ) Στοιχεία Ποινικού Δικαίου (Γενικό Μέρος: κεφ.1, 2, 3, 4, 7, 10, 11, 12) και Στοιχεία Ποινικής Δικονομίας (πλην εκτάκτων διαδικασιών και εκτελέσεως). Τα μαθήματα αυτά ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΑ επ’ ουδενί καλύπτουν την αχανή εξεταστέα ύλη των 3 κατευθύνσεων του διαγωνισμού της ΕΣΔΙ (ολόκληρο το Αστικό, Εμπορικό, Ποινικό, Συνταγματικό, Διοικητικό, Φορολογικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ολόκληρη η Πολιτική, Ποινική και Διοικητική Δικονομία καθώς και η νομική ξενόγλωσση ορολογία), αλλά μόνο ελάχιστο τμήμα αυτής της εξεταστέας ύλης. Κοντολογίς, για την πλήρωση του νεοσύστατου αυτού Κλάδου το ανταποκρινόμενο στο περί δικαίου αίσθημα είναι να γινεί διαγωνισμός με τις προβλέψεις του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και ΕΦΟΣΟΝ κριθεί από το Υπουργείο ως αναγκαία και επείγουσα η άμεση χρονικά στελέχωση του Κλάδου αυτού κατά το συμφερότερο τρόπο, η πρότασή μου είναι να στελεχωθεί από τους (επιλαχόντες) Επιτυχόντες και των 3 κατευθύνσεων (Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, Εισαγγελέων και Διοικητικής Δικαιοσύνης) των τελευταίων χρονικά διαγωνισμών της ΕΣΔΙ (27ου, 26ου, 25ου κλπ.) κατά ιεραρχικά χρονική προτεραιότητα των διαγωνισμών (προηγούνται οι επιτυχόντες του 27ου, έπειτα οι επιτυχόντες του 26ου, κατόπιν οι επιτυχόντες του 25ου κ.ο.κ. σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους στο ΦΕΚ των οριστικών αποτελεσμάτων – διοριστέων), η δε κατανομή τους να γίνει ως εξης: 1. Στις κατευθύνσεις Διοικητικής Δικαιοσύνης και Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου οι επιτυχόντες της Κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης των Διαγωνισμών της ΕΣΔΙ (προηγούνται οι επιτυχόντες του 27ου, έπειτα οι επιτυχόντες του 26ου, κατόπιν οι επιτυχόντες του 25ου κ.ο.κ. σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους στο ΦΕΚ των οριστικών αποτελεσμάτων – διοριστέων), 2. (α) Στην κατεύθυνση Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου, για τις θέσεις στα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια οι επιτυχόντες της Κατεύθυνσης Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης των Διαγωνισμών της ΕΣΔΙ (προηγούνται οι επιτυχόντες του 27ου, έπειτα οι επιτυχόντες του 26ου, κατόπιν οι επιτυχόντες του 25ου κ.ο.κ. σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους στο ΦΕΚ των οριστικών αποτελεσμάτων – διοριστέων) και (β) Στην κατεύθυνση Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου, για τις θέσεις στις Εισαγγελίες οι επιτυχόντες της Κατεύθυνσης Εισαγγελέων των Διαγωνισμών της ΕΣΔΙ (προηγούνται οι επιτυχόντες του 27ου, έπειτα οι επιτυχόντες του 26ου, κατόπιν οι επιτυχόντες του 25ου κ.ο.κ. σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους στο ΦΕΚ των οριστικών αποτελεσμάτων – διοριστέων).

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 16:04 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗΣ

    -Μονόδρομος η ένταξη στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, κ. Υπουργέ. Η τεχνολογική αναβάθμιση των δικαστηρίων που αναμένεται εντός του νέου έτους σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ηλεκτρονική δικογραφία), δεν είμαι σίγουρος ότι θα απαιτεί τον ίδιο αριθμό γραμματειακής υποστήριξης, όσο με θέσεις επικουρίας. Καμία εργασία (ειδικά μετά την ύπαρξη των επίκουρων) δεν εκτελείται από την γραμματεία που να την καθιστά «ειδική». Αφήστε τη δυνατότητα μετακίνησης όσων το επιθυμούν. Σύντομα θα αποδειχθεί ευεργετικό τόσο για το κράτος όσο και για τον κλάδο.
    – Απόλυτη εναρμόνιση με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Έτσι λύνονται προβλήματα όπως οι κρίσεις προϊσταμένων (μοριοδότηση τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που ταλαιπωρούν τον κλάδο χρόνια τώρα) και οι αξιολογήσεις/επιμορφώσεις/άδειες των υπαλλήλων. Δε βρίσκω κανέναν λόγο διαφοροποίησης του κλάδου σε αυτό.
    Μη διστάζετε. Σπάστε τη νοσηρότητα που επικρατεί στο χώρο και έχει τις ρίζες της σε παλιά κομματικά κατεστημένα.

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 15:53 | Στυλιανός Κατ.

    1. Το άρθρο 81 περί μεταθέσεων, μετατάξεων, αποσπάσεων πρέπει οπωσδήποτε να τροποποιηθεί προσφέροντας την ευχέρεια μετάθεσης σε άλλους κλάδους. Η συμμετοχή μας στο ΕΣΚ δίνει την ευχέρεια κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων ΑΜΕΣΑ και χωρίς το κόστος νέων προσλήψεων. Φυσικά, κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα ήθελε μία θέση στα δικαστήρια που θα τον καθήλωνε ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ εκεί. Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων μέσω αμφίδρομης κινητικότητας, ιδίως σε παραμεθόριες περιοχές με σοβαρά προβλήματα.
    2. Επιμόρφωση σε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα προγράμματα της ΕΣΔΔ. Γνωρίζετε αλήθεια πως δεν έχουμε δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα επιμόρφωσης;Τα δικαστήρια δε χρειάζονται μόνο νομικές γνώσεις αλλά και διοικητικές. Οι προϊστάμενοι χρήζουν επιμόρφωσης σε θέματα αξιολόγησης και στοιχειωδών αρχών διοίκησης. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να συντάξουν ένα οργανόγραμμα, στόχους ή αποτέλεσμα των τμημάτων τους (φταίει το προηγούμενο καθεστώς αλλά και η έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων).
    3. Άρθρο 126. Ειδική Μνεία και αναφορά στην απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων, όταν στην αξιολόγηση δεν προσμετράται ο β τίτλος μεταπτυχιακού, κάτι που δεν ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Γιατί άραγε τέτοια διάκριση; Άλλος ένας λόγος που η εναρμόνιση του παρόντος κώδικα με εκείνον των Δημοσίων Υπαλλήλων κρίνεται δίκαιη.

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 13:16 | Ρ.Χ

    1) Στην αιτιολογική έκθεση και μάλιστα στην αρχή της, υπογραμμίζεται με ιδιαίτερη έμφαση η ιδιαιτερότητα του δικαστικού υπαλλήλου έναντι των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων χωρίς αυτή η ιδιαιτερότητα να αποτυπώνεται κάπου συγκεκριμένα, είτε μισθολογικά (πχ με κάποιο επίδομα ή με επιπλέον ΜΚ) είτε με τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία της κινητικότητας. Σε αντίθεση μάλιστα φθάνοντας στα άρθρα για την επιλογή προϊσταμένων διαπιστώνεται με έκπληξη η δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων διεύθυνσης, εκτός των υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ και των δικαστικών υπαλλήλων κατηγορίας ΔΕ σε αντιδιαστολή με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα ο οποίος, ενώ δεν χαρακτηρίζεται από κάποια ιδιαιτερότητα, απαιτεί αυξημένα τυπικά προσόντα για την άσκηση καθηκόντων ευθύνης αυτού του επιπέδου . Αν σε αυτό υπολογίσουμε και τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας που προβλέπεται από το σχέδιο νόμου με συντελεστή για κάθε έτος 3,5 μόρια μπορούμε με έναν πρόχειρο υπολογισμό να δούμε ότι καταστρατηγείται η αρχή των ίσων ευκαιριών εις βάρος των ΠΕ. Πχ αν η διαφορά ανάμεσα σε έναν ΠΕ και έναν ΔΕ υπάλληλο που διεκδικούν θέση ευθύνης είναι 10 χρόνια υπέρ του ΔΕ, με τον συντελεστή 3,5 μορίων ανά έτος, ο ΔΕ υπάλληλος έχει λόγω αυτού 35 μόρια, παραπάνω δηλαδή από το πτυχίο του ΠΕ, το οποίο πλέον είναι σα να μην υπάρχει. Άρα σε περίπτωση που παραμείνει η κατηγορία ΔΕ θα πρέπει είτε να υπάρχει ένα πλαφόν στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας μικρότερο από τα 35 έτη που δίνεται (π.χ. 25 έτη) ή να μειωθεί ο πολλαπλασιαστικός συντελεστής π.χ. 1 μόριο για κάθε έτος υπηρεσίας.
    2) Ακολούθως, η μοριοδιότηση του σεμιναρίου με 100 μόρια για ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ εκπαίδευση 90 ωρών διάρκειας 3 μηνών και της δομημένης συνέντευξης με 200 μόρια, είναι εμφανώς δυσανάλογη με τα 30 μόρια του πτυχίου ΑΕΙ, 15 μόρια μεταπτυχιακού, και 45 διδακτορικού και δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση ισότητα, αξιοκρατία και διαφάνεια , καθώς υποσκελίζεται ένας υπάλληλος ΠΕ με μεταπτυχιακό και διδακτορικό, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε σπουδές πέραν των 10 ετών με διαδικασίες δια ζώσης εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων κατόχων πτυχίων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αφού αυτός λαμβάνει μόλις (30+15+45) = 90 μόρια.

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 13:48 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    1.Σύμφωνα και με το νέο υπό διαβούλευση κώδικα δικαστικών υπαλλήλων, δεν επιτρέπεται μετάθεση προϊσταμένου ως προϊστάμενος. Δηλαδή αν προκύψουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι που τον αναγκάζουν να ζητήσει μετάθεση, θα πρέπει ο προϊστάμενος να τιμωρηθεί και να υποβιβαστεί σε υπάλληλο. Και να ελπίζει ότι στο κοντινό μέλλον θα προκηρυχθούν θέσεις ευθύνης (για να έχει την ευκαιρία να ξαναγίνει προϊστάμενος), πράγμα που δε συμβαίνει στην πραγματικότητα.
    2. Δυνατότητα μετάθεσης προϊστάμενου για συνυπηρέτηση δεν παρέχεται ούτε με το νέο κώδικα, ενώ παρέχεται για τον υπάλληλο. Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα να στον υπάλληλο να ζήσει με την οικογένειά του, αλλά όχι στον προϊστάμενο.
    3. Το να μην έχουν τη δυνατότητα οι δικαστικοί υπάλληλοι να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, είναι κατά παράβαση του συντάγματος άρ. 4 »Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 13:18 | Σ. Κ.

    Oι προβλέψεις του άρ. 7 του σχεδίου αναφορικά με τα κωλύματα διορισμού, φρονώ πως πρέπει να εναρμονισθούν με τις προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα (Ν. 4616/19).

    Ενδεικτικά και μόνο επισημαίνεται πως η παρεπόμενη ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων έχει πλέον καταργηθεί, όπως άλλωστε και τα εγκλήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της απιστίας στην υπηρεσία . και της καταπίεσης.

    Επίσης, δεν είναι κατανοητό με τι εξισούται το κώλυμα της καταδίκης «σε συκοφαντική δυσφήμηση καθ’υποτροπή», δεδομένου πως οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για την υποτροπή (άρ. 88 επ.) έχουν επίσης καταργηθεί.

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 12:01 | Λάμπρος Ε.

    Στο άρθρο 26, η απαίτηση για ενεργό άσκηση δικηγορίας στερεί από άλλους πολύτιμους δυνητικά νομικούς τη πρόσβαση στις νέες θέσεις ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου. Πχ ένας παραιτηθείς δικαστής ή δικαστικός αντιπρόσωπος ΝΣΚ, ένας έμπειρος νομικός σε άλλη θέση, διοικητική, ερευνητική (όχι σε ενεργό δικηγορία) κ.α. θα ήταν άκρως κατάλληλοι για τέτοια θέση (εννοείται με κανονική συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό). Απαιτείται διεύρυνση των προϋποθέσεων επί το ουσιαστικότερο.

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 11:27 | Υπαπαντη Φλεριου

    Δικαστικοι υπαλληλοι με πτυχια, μεταπτυχιακα και διδακτορικα ειναι δεσμιοι, κολλημενοι σε μια θεση γραμματεα και δινουν πιστοποιητικα ή γραφουν στο χερι πρακτικα της Εδρας και τους εχετε με το ετσι θελω καταδικασει για παντα σε αυτη τη θεση, ενω ολοι οι υπολοιποι δημόσιοι υπαλληλοι μπορουν μεσω της κινητικοτητας να μεταφερθουν εκει που μπορει να ειναι πιο χρησιμοι και οι σπουδες τους πιο συναφεις.
    Εφοσον υπαρχει πλαφον στο ποση πρεπει να ειναι η πληροτητα στην υπηρεσια προελευσης για να εγκριθει η μετακινηση του υπαλληλου μεσω Κινητικοτητας, αρα δεν υπαρχει το επιχειρημα οτι θα αδειασουν απο υπαλληλους τα δικαστηρια..

    Για ποιο λογο επιμενετε τοσο πολυ να μη μπουμε στην κινητικοτητα;;;

    Ισοτητα! Να μπουμε κι εμεις στην Κινητικοτητα οπως ολο το Δημοσιο. Δεν ειμαστε ουτε στρατιωτικοι ουτε αστυνομικοι, ουτε γιατροι, για να μας εχετε σε ενα τετοιο ειδικο καθεστως γατζωμενους σε μια θεση και περιορισμενους.

  • 10 Ιανουαρίου 2021, 02:09 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
    Θεωρω οτι θα πρεπει να υπαρξει ειδικη και ξεκαθαρη μνεια ως προς την συνυπηρετηση-αποσπαση-μεταθεση με ενστολους. Ειναι κατι που θεωρω οτι *δεν δημιουργει εμποδια στην λειτουργια των δικαστηριων (καθοτι ειναι μικρος ο αριθμος των συζυγων αυτων) *επιπροσθετως δεν διαλυει τις οικογενειες και ειδικα των στρατιωτικων (ειδικα με αυτα που μας τριγυρνανε..) *και επιπλεον ειναι κατι που θα αναδειξει ετι περισσοτερο το κοινωνικο προσωπο του Υπ.Δικ. και ακομα παραπανω θα ενισχυσει το Κρατος Προνοιας και Μεριμνας.

  • 9 Ιανουαρίου 2021, 23:58 | Μαρία Μ.

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ
    ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ
    Εκεί εξαντλείται η ισότητα.

    ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Άρθρο 84 Προϊστάμενοι Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ
    ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Άρθρο 143 Προϊστάμενοι Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ

    Το απολυτήριο λυκείου θεωρείται επαρκές τυπικό προσόν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη θέση Προϊστάμενου Διεύθυνσης, θέση αμειβόμενη μάλιστα με 450 ευρώ το μήνα. Είναι ιδιαίτερα σκανδαλώδες με δεδομένο το ότι επιλογές από Υπηρεσιακά Συμβούλια για τμηματάρχες δεν έχουν γίνει εδώ και 10 χρόνια και τμηματάρχες έχουν οριστεί με Πράξη Διευθύνοντος Δικαστή όπως ορίζει ο Ν. 2812/2000. Οι Πρόεδροι Πρωτοδικών εδώ και δέκα χρόνια χαρίζουν θέσεις και 290 ευρώ επίδομα θέσης ευθύνης σε όποιον υπάλληλο θέλουν με απλή Πράξη τους και αυτή η προϋπηρεσία μετράει κιόλας για την τοποθέτησή τους σε θέση Προϊστάμενου Διεύθυνσης.

  • 9 Ιανουαρίου 2021, 21:55 | ΑΝΤΩΝΗΣ Σ.

    Επανεξέταση του τρόπου επιλογής των δικαστικών υπαλλήλων ως μέλη ΥΣ (αρθρ. 85§§8,9 Κωδ. Δικ. Υπαλλήλων). Η επιλογή τους επιβάλλεται να γίνεται μέσω κλήρωσης κι όχι ψηφοφορίας, όπως ακριβώς και των Δικαστικών Λειτουργών, ανά έτος κι όχι ανά διετία. Αυτό επιτέλους θα σπάσει το μονοπώλιο προσώπων που διατηρούν θέσεις στα ΥΣ επί σειράς 30 ετών, πολλοί από αυτούς δε τελούν χρέη προϊσταμένων τμημάτων ενώ ταυτόχρονα καλούνται να κρίνουν αιτήματα των ίδιων των υπαλλήλων τους.

  • 9 Ιανουαρίου 2021, 21:30 | ΑΛΕΚΑ ΔΗΜΟΧΡΟΝΗ

    Η ένταξη του κλάδου των Δικαστικών Υπαλλήλων στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας αποτελεί πλέον επιβεβλημένη ανάγκη για το δημόσιο και ατομικό συμφέρον. Υπάλληλοι υψηλών προσόντων βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο που τους υπενθυμίζει καθημερινά πως δεν «ταιριάζουν» εκεί τελικά. Η πρόσληψη νομικού προσωπικού ήταν κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό κι ως προς αυτό δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας. Κ. Υπουργέ, αυτή είναι η ύστατη στιγμή να απελευθερώσετε χρόνια δέσμιους επιστήμονες άλλων πεδίων που καμία θέση δεν έχουν πια στο Υπουργείο ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Σας παραθέτω το άρθρο 4 του Ν.4440/2016 που απέκλεισε το δικαίωμα ένταξής μας στο ΕΣΚ. «4.Από τις διατάξεις του παρόντος εξαιρούνται οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των Καταστημάτων Κράτησης και του Ιδρύματος Αγωγής Αρρένων Βόλου». Μας αξίζει;

  • 9 Ιανουαρίου 2021, 20:06 | Αννα Καρρα

    Επιτέλους, προσθέστε πια στις αιμοδοτικές άδειες ότι οι 2 μέρες που δικαιούμαστε είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας σύμφωνα με την παρακάτω εγκύκλιο και όσα ισχύουν στο υπόλοιπο δημόσιο.. Γιατί στις 2 μέρες θέλουν οι προϊστάμενοι να βάζουν και τη μέρα αιμοδοσίας….ενώ είναι η μέρα αιμοδοσίας (αν παει καποιος πρωι) συν επιπλέον δυο μέρες…
    Αλλιώς θα κάνει πάλι καθένας ό,τι θέλει!

    http://www.poyef.gr/images/stories/files/egkyklioi/egiklios_emodotikes_adies.pdf

  • 9 Ιανουαρίου 2021, 16:40 | Μαιρη Στούμπα

    — Δουλευω ως δικαστικη υπάλληλος και ποτέ δεν κατάλαβα τα εξής:

    1) ΓΙΑΤΙ οι δικαστικοί υπάλληλοι, ενώ πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς κανένα επιπλέον επίδομα, είναι τελικά μια ειδική κατηγορία και ΔΕΝ εντάσσονται στην κινητικότητα, ώστε με τα προσόντα τους και τη συνάφεια των πτυχίων τους να πάνε σε μια άλλη θέση στο δημόσιο που θα είναι πιο εποικοδομητικοί, αλλά και πιο ευχαριστημένοι οι ίδιοι!

    2) ΓΙΑΤΙ δεν αναγνωρίζεται ΜΟΝΟ στους δικαστικούς υπαλλήλους ΟΥΤΕ καν ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα;;;;!!! Στο υπόλοιπο Δημόσιο αναγνωρίζεται!!

    3) ΓΙΑΤΙ οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν παίρνουν ούτε ευρώ για υπερωρίες; Ειδικά όσοι δουλεύουν στην ανάκριση ή στα ποινικά δικαστήρια φεύγουν πολύ συχνά από τη δουλειά τους το βράδυ, χωρίς να πάρουν ούτε ευρώ.

    4) ΓΙΑΤΙ πρέπει για αποσπάσεις και μεταθέσεις να υπάρχει εισήγηση από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου;;; ΠΑΝΤΑ ο Πρόεδρος θα λεει ότι δεν έχει πληρότητα στο δικαστήριο (ειδικά τώρα που υπάρχουν παντού κενά) …και τελικά δε θα δώσει θετική εισήγηση ποτέ!

    ΒΑΛΤΕ τους δικαστικούς υπαλλήλους στην ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ!!! Να έρθει κόσμος από άλλες υπηρεσίες και όποιος από τους δικαστικούς υπαλλήλους θέλει να πάει σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, να μπορεί!!!

    Αν βέβαια θέλετε να λεγόμαστε ειδικός κλάδος και να μη μας μετακινείτε σε άλλες υπηρεσίες, δώστε ΚΙΝΗΤΡΑ να είμαστε ικανοποιημενοι στα δικαστήρια!!!! Επίδομα ειδικών συνθηκών…….???!

  • 9 Ιανουαρίου 2021, 14:22 | ΜΙΧΑΗΛ ΔΡΑΚΙΟΥ-ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Π.Ε.ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    1.Όταν στο σχέδιο του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων υπάρχουν τα άρθρα 123 (Υπηρεσιακή εκπαίδευση), 124 (Εισαγωγική εκπαίδευση), 125 (Μετεκπαίδευση και επιμόρφωση) και 126 (Μεταπτυχιακή εκπαίδευση), διακρίνεται η σημασία που δίνει η πολιτεία στην γνώση, στην κατάρτιση και στην επιμόρφωση των Υπαλλήλων προκειμένου η δημόσια διοίκηση να γίνει ακόμα ποιο σύγχρονη και αποτελεσματική, θεωρώ πως, την προσπάθεια που έχουν κάνει και κάνουν οι Δικαστικοί Υπάλληλοι προκειμένου να αποκτήσουν προσόντα συναφή με το αντικείμενό τους (π.χ. ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΎΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ), ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ στα προσόντα των υποψηφίων προϊσταμένων τμημάτων. Έτσι, ενώ στο άρθρο 138(Βαθμολογική εξέλιξη), παρ.3.(Σε περίπτωση κατοχής περισσότερων του ενός μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται κατά ένα (1) έτος για κάθε τίτλο πέραν του ενός) και στο άρθρο 144 (Κριτήρια επιλογής), παρ 1 ( 1. Τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα:Δεύτερο πτυχίο Πανεπιστημίου: 8 μόρια. Εάν το πτυχίο είναι συναφές με το αντικείμενο της Υπηρεσίας: 10 μόρια.), παραταύτα στο ίδιο άρθρο 144 ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΣΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ Η ΚΑΤΟΧΗ 2ου ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΟΥΝ!!
    Άρα θα πρέπει να προβλεφθεί μοριοδότηση του 2ου Μεταπτυχιακού.

    2. Πρέπει να τροποποιηθεί η διάταξη για το ύψος της μοριοδότηση στο άρθρο 144, των σεμιναρίων (100 μόρια) και της δομημένης συνέντευξης (200 μόρια), διότι υποβαθμίζει υπέρμετρα τους τίτλους σπουδών.( διδακτορικό 45, μεταπτυχιακό 15, δεύτερο πτυχίο 10 κλπ).

    3.Δεν βλέπω τον λόγω υπό όρους να μην ενταχθεί το υπαλληλικό προσωπικό στο Νόμο της Κινητικότητας, η τουλάχιστον στο άρθρο 156 (Μετάταξη) να υπάρχει πρόβλεψη για κάποιον που θέλει να μεταταχθεί σε άλλο Υπουργείο, πέρα από το Δικαιοσύνης.

    4. Στο Άρθρο 109 (Δικαίωμα επανόδου στην Υπηρεσία) θεωρώ πως είναι μεγάλο το διάστημα (1) έτους από την λήξη της θητείας ενός εκλεγμένου, δεδομένου ότι δεν θα έχει οικονομικούς πόρους για αυτό το διάστημα.

    5.το συγκεκριμένο Άρθρο 155 (Απόσπαση):
    Δεν επιτρέπεται η απόσπαση ή διάθεση του ίδιου δικαστικού υπαλλήλου σε γραφείο άλλου μέλους της Κυβέρνησης, υφυπουργού, βουλευτή ή ευρωβουλευτή, πριν από τη συμπλήρωση μιας βουλευτικής περιόδου από την επιστροφή του στην υπηρεσία όπου υπηρετεί, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ. Στα πλαίσια της Ισονομίας και της Ελευθερίας ο Υπάλληλος αλλά και ο Βουλευτής πρέπει να είναι ελεύθεροι από τέτοιου είδους ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ!
    Με εκτίμηση!

  • 8 Ιανουαρίου 2021, 22:10 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Άρθρο 144§3
    Η μοριοδότηση για κάθε έτος άσκησης καθηκόντων ευθύνης κατόπιν επιλογής είναι 3 μόρια. Προφανώς εννοείται κατόπιν επιλογής από Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Επιλογές από Υπηρεσιακά Συμβούλια για τμηματάρχες δεν έχουν γίνει εδώ και 10 χρόνια και τμηματάρχες έχουν οριστεί με Πράξη Διευθύνοντος Δικαστή όπως ορίζει ο Ν. 2812/2000. Αυτοί οι υπάλληλοι που ασκούν καθήκοντα ευθύνης για 10 έτη, δεν θα μοριοδοτούνται την στιγμή που στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα μοριοδοτούνται τα έτη/μήνες άσκησης καθηκόντων ευθύνης κατόπιν επιλογής/ή τοποθέτησης (βλ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.54/2611/9356/2020 Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 84-86 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύει)
    Προς τι αυτή η αντίθεση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Η αδικία είναι καταφανής και πρέπει ως προς αυτό το άρθρο ο Κώδικας να εναρμονιστεί με τον Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων.

  • 8 Ιανουαρίου 2021, 19:39 | Δικαστ. Υπάλληλος

    1) Για τη διασφάλιση των αρχών της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ πρέπει να τροποποιηθεί η διάταξη για τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων προϊσταμένων, καθώς υποβαθμίζει υπέρμετρα τους τίτλους σπουδών έναντι των σεμιναρίων και της δομημένης συνέντευξης (45 μόρια το διδακτορικό – 100 μόρια το σεμινάριο – 200 μόρια η συνέντευξη).

    2) Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων και δικαστικοί υπάλληλοι) προτείνουν, και αιτιολογημένα, τη μη υπαγωγή των δυο νέων Κλάδων (ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου και ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων) στον παρόντα Κώδικα.

    Αν ωστόσο, τελικά, οι Κλάδοι αυτοί ενταχθούν στον υπό διαβούλευση Κώδικα, επιβάλλεται η δυνατότητα ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ των ήδη υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, σε αυτούς.

    Κέρδος για την Πολιτεία: η άμεση στελέχωση των Κλάδων, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και τεράστιο οικονομικό κόστος για τη διενέργεια γραπτού διαγωνισμού (με συνεπακόλουθες ενστάσεις, δικαστικές προσφυγές κ.ο.κ.)

    Κέρδος για τους ήδη υπηρετούντες δικαστικούς υπαλλήλους: η προσμέτρηση της δικηγορικής τους εμπειρίας στο ακέραιο (βλ. άρ. 40), τη στιγμή που αυτή δεν αναγνωρίζεται μισθολογικά, με τα σημερινά δεδομένα, ως προϋπηρεσία, παρά την αυταπόδεικτη συνάφειά της.

    Ήδη στους κλάδους των δικαστικών υπαλλήλων υπηρετεί προσωπικό που κατέχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την πλήρωση των θέσεων των δυο νέων Κλάδων.

  • 8 Ιανουαρίου 2021, 18:52 | ΕΜ

    Προτείνω να μην αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής η άδεια ασκησης δικηγοριας καθώς πλήθος συναδέλφων νομικών έχουν διαγραφεί λόγω αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών κλπ. Ορθοτερο να ισχύσουν οι συναφείς για την συμμετοχή στον εισαγωγικό της σχολής δικαστών διατάξεις, δηλαδη διετία άσκησης δικηγοριας ή πενταετία άσκησης καθηκόντων δικαστικού υπαλλήλου.

  • 8 Ιανουαρίου 2021, 17:41 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΑΓΚΟΥ

    Επίσης ουδεμία σύγκριση χωρεί μεταξύ του ναπολεόντειου συστήματος οργάνωσης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης με το αγγλοσαξωνικού τύπου σύστημα διοίκησης. Το ναπολεόντειο είναι αυστηρά προσηλωμένο στο νόμο και το αγγλοσαξωνικό πιο πρακτικό και ευέλικτο. Η ελληνική Δικαιοσύνη χρήζει ευελιξίας και πρόσληψης προσωπικού ΠΕ Πληροφορικής.

  • 8 Ιανουαρίου 2021, 17:38 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΑΓΚΟΥ

    το 1ο μου σχόλιο αφορά την έκταση και τον πυκνό λόγο του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. Διανύοντας την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και μια εποχή πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, ο κώδικας, όπως νοηματοδοτεί και ή ίδια η λέξη έπρεπε να ομοιάζει με κώδικα, δηλαδή να είναι απλός, λιτός και απέριττος, Κατανοητός από όλους.
    2ον: Οι Δικαστικοί υπάλληλοι έχουν πάψει εδώ και πολλά χρόνια να αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία υπαλλήλων! Δεν πριμοδοτούνται και δεν αποζημιώνονται για τις πολύωρες έδρες τους και την παραγωγικότητά τους! Υπάλληλοι λοιπών Υπουργείων αμείβονται αδρά για την εργασία τους.
    3ον: Επιτακτική η ανάγκη ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης!
    4ον: Εντάξτε το υπαλληλικό προσωπικό στο Νόμο της Κινητικότητας!
    5ον: Λείπει η ευελιξία
    6ον:Διαφάνεια στην κατανομή των διαδικασιών ανα βαθμίδα Δικαστηρίου
    7ον:Τα Ειρηνοδικεία έχουν μετατραπεί σε garbage in-garbage out της Δικαιοσύνης, δικαιότερη κατανομή της δικαστηριακής ύλης σε άλλες βαθμίδες πολιτικών Δικαστηρίων, κατανομή της ύλης σε άλλες οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες (Επιμελητήρια, Δήμοι, Εταιρείες Τοπικής Ανάπτυξης.

  • 8 Ιανουαρίου 2021, 15:58 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Πρέπει οπωσδήποτε να προβλεφθεί ότι αν μια υπόθεση (ποινική, αστική ή πειθαρχική) έχει διάδικο δικαστικό υπάλληλο, τότε εκδικάζεται από δικαστή όμορου δικαστηρίου, στο οποίο ο υπάλληλος δεν έχει υπηρετήσει τα τελευταία πέντε έτη. Ο καθορισμός των δικαστών θα γίνεται από τον πρόεδρο εφετών της περιφέρειας. Ο λόγος της διάταξης αυτής είναι πως οι δικαστές (και ειδικά των μικρών πρωτοδικείων) αναγκάζονται πολλές φορές δικάζουν υποθέσεις υπαλλήλων με τους οποίους συνεργάζονται όλων τον υπόλοιπο καιρό.

  • 8 Ιανουαρίου 2021, 15:03 | Α.Σ

    Τα προβλήματα υπάρχουν και έχουν γιγαντωθεί στα πρωτοβάθμια δικαστήρια. Παραταύτα, εσεις συνεχίζεται να νομοθετείτε για δικαστηρια που αποδίδουν ποιοτικά και ποσοτικά και βρισκονται σε πολυ καλυτερη μοίρα απο τα πρωτοβάθμια δικαστηρια. Τι αλλο να γραψω. Τα προβληματα πρεπει να λύνονται για τα δικαστηρια που εχουν προβλημα. Ειναι δυνατον ο Αεροπαγιτης να θελει βοηθό δικαστη, απο τη στιγμη που η νομολογια του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ειναι προσβάσιμη στην ιστοσελιδα του, ενω οι πρωτοβάθμιοι δικαστες δεν υπαρχει προσβαση ουτε στη νομολογια του δικαστηριου που υπηρετουν. Δεν εχω αλλα λογια να περιγράψω την κατασταση που επικρατεί στα πρωτοβάθμια δικαστηρια και για το γεγονος οτι ουσιαστικά εχουμε αρνησιδικία. Αγωγες και εφέσεις προσδιοριζονται μετα απο 3 και 4 χρονια και εσεις ασχολείστε με τα ανώτατα δικαστηρια που προσδιορίζουν επανω στο χρονο. Προσγειωθείτε στην πραγματικοτητα !!!!!!

  • 8 Ιανουαρίου 2021, 13:02 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Στο άρθρο 13, παρ. 2 (όπως και σε κάθε άλλο άρθρο που προβλέπονται επιδόσεις) θεωρώ αυτονόητο να κατοχυρωθεί και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επίδοσης της πράξης.

  • 7 Ιανουαρίου 2021, 19:21 | Επιτροπή Επιτυχόντων ΔικΥπ ΠΕ 2009

    Σύμφωνα με το σχέδιο νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων καθιερώνεται νέος Κλάδος δικαστικών υπαλλήλων ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου, στον οποίο δικαίωμα ένταξης έχουν κάτοχοι πτυχίου νομικής και δικαιώματος άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος κατόπιν επιτυχίας σε σχετικές εξετάσεις για τον κλάδο αυτό σε νομικά μαθήματα. Επειδή είμαστε κάτοχοι πτυχίου νομικής και πρώην δικηγόροι και επειδή είμαστε δικαστικοί υπάλληλοι του Κλάδου ΠΕ Γραμματέων της Πολιτικής -Ποινικής Δικαιοσύνης ενταχθέντες στον Κλάδο με σχετικές επιτυχείς εξετάσεις σε νομικά και μόνο μαθήματα ήτοι Αστικό Δίκαιο, Πολιτική Δικονομία, Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία σύμφωνα με το διαγωνισμό Δικαστικών Υπαλλήλων του 2009 θεωρούμε απαραίτητο προκειμένου ο νέος Κώδικας να μην πάσχει από αντισυνταγματικότητα όπως επιτρέψει στις μεταβατικές του διατάξεις την ένταξη στο νέο Κλάδο της ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου μέσω μετατάξεως των ήδη επιτυχόντων και υπηρετούντων του διαγωνισμού δικαστικών υπαλλήλων ΠΕ του κλάδου Γραμματέων του τομέα Πολιτικής Ποινικής Δικαιοσύνης του 2009. Να τονισθεί ότι αντίστοιχη μετάταξη ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ο νέος Κώδικας στους αντίστοιχους υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είχαν εισαχθεί με γραπτό διαγωνισμό. Επειδή ο διαγωνισμός των δικαστικών υπαλλήλων του 2009 ήταν ο μόνος διαγωνισμός δικαστικών υπαλλήλων ΠΕ πολιτικής -ποινικής δικαιοσύνης που είχε διεξαχθεί με εξέταση νομικών μαθημάτων του αντίστοιχου κλάδου θεωρούμε ΚΑΤΑΦΩΡΗ αδικία την μη πρόβλεψη δυνατότητας μετάταξης στον εν λόγω νομικό κλάδο ΠΕ Τεκμηρίωσης και επικουριας δικαστικού έργου των ήδη υπηρετούντων εν λόγω δικαστικών υπαλλήλων ΠΕ Γραμματέων επιτυχόντων με το διαγωνισμό ΠΕ Γραμματέων του 2009 στις μεταβατικές διατάξεις και την παράλειψη των εν λόγω υπαλλήλων.
    Παρακαλούμε να μεριμνήσετε όπως αρθεί η ανωτέρω αδικία και συμπληρωθούν οι μεταβατικές του διατάξεις.
    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

    Η Επιτροπή των επιτυχόντων ΠΕ Δικαστικών Υπαλλήλων και ήδη υπηρετούντων, πτυχιούχων Νομικής του κλάδου Γραμματέων του διαγωνισμού Δικαστικών Υπαλλήλων του 2009.