Άρθρο 7 Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και διάστασης των συζύγων– Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1513 ΑΚ

Ο τίτλος και το άρθρο 1513 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1513
Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου – διάσταση των συζύγων
Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.».

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:59 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα

    ΚΙ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ, ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΠΟΤΕ????????????????????????

  • 25 Μαρτίου 2021, 22:33 | ΓΟΝΙΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Το άρθρο 1513 τίθεται ως εξής
    «Στις περιπτώσεις διάστασης, διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσεως του συμφώνου συμβίωσης η άσκηση της γονικής μέριμνας, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Ο γονέας με τον οποίο εκάστοτε διαμένει το τέκνο επιχειρεί τις προβλεπόμενες στην παρ. 1 του άρθρου 1516 του ΑΚ πράξεις, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα»

  • 25 Μαρτίου 2021, 20:52 | ΠΑΝΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

    ΠΙΣΤΕΥΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΤΟΝ ΓΟΝΕΩΝ,(ΔΙΑΖΥΓΙΟ)ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ(ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ),Η ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ!!!ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ!!

  • 25 Μαρτίου 2021, 16:09 | Παρασκευή Δ

    ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ η οποία θα ασκείται από ΚΟΙΝΟΥ και ΕΞΙΣΟΥ και από τους δύο γονείς.
    Ψευδής κατηγορίες, συκοφαντίες ανυπόστατες από αποξενωτές γονείς να τιμωρούνται ΑΜΕΣΑ με σημαντικό χρηματικό πρόστιμο ή ακόμα και με αφαίρεση της γονικής μέριμνας

  • 25 Μαρτίου 2021, 13:19 | Μπατσακουτσας Δημήτρης

    Μετα την πρόταση «..απο κοινου και εξίσου τη γονικη μεριμνα..» να προστεθει και να γινει «..απο κοινου και εξίσου την γονικη μεριμνα η οποία περιλαμβανει την επιμέλεια και είναι αδιασπαστη. Οι γονεις με τους οποίους διαμενει το τεκνο αναλογικα, επιχειρουν τις πραξεις..»

    Παρατηρηση 1 :
    οι διορθωσεις αυτές να γίνουν προκειμένου και οι δυο γονεις να έχουν ίσο χρονο με το τέκνο να μην υπάρχει μονομερείς πραξεις από τον ένα γονέα διασφαλιζοντας πάντα το συμφερον και τα δικαιωματα του τέκνου εχοντας ισοτιμη ανατροφη και από τους δυο γονεις καθως αποτελεί δικαιωμα του παιδιου συμφωνα με τον Ν.2101/1992 «Κυρωση διεθνους συμβασης για τα δικαιωματα του παιδιου καθως και εφαρμογη του Αρθρου 4 του Συνταγματος της Ελλάδας περι ισότητας των Ελλήνων πολιτων.

  • 25 Μαρτίου 2021, 13:10 | Άγγελος Ζυρνόβαλης

    «Άρθρο 1513

    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου – διάσταση των συζύγων

    Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου την ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ. ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ με τους οποίους διαμένει το τέκνο, επιχειρούν τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.».

  • 25 Μαρτίου 2021, 12:26 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΡΒΑΚΗΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ !!

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ – ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ. ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ 1/3 ΧΡΟΝΟ – ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ -ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΠΑΤΕΡΑ. Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΘΕ ΠΑΤΕΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ.-

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:06 | ΟΛΓΑ ΓΚΙΝΗ

    Με την ισχύουσα διάταξη του 1510 ΑΚ οι γονείς ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα, που περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας του και τη εκπροσώπηση του τέκνου. Η επιμέλεια του τέκνου αφορά ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση, την εκπαίδευση του τέκνου καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής. Με το ισχύον δίκαιο σε περίπτωση διαζυγίου η γονική μέριμνα ρυθμίζεται από το Δικαστήριο, με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου.
    Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται, με τρόπο πλάγιο, να θεσπιστεί η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ – ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ. Το ισχύον δίκαιο παρέχει τη δυνατότητα στους γονείς να ασκούν από κοινού την επιμέλεια, ΕΦΟΣΟΝ ΟΜΩΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ.
    Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί όμως η οριζόντια επιβολή του μέτρου σε όλες τις υποθέσεις ανεξαίρετα ή ακόμα και στις περιπτώσεις που οι ίδιοι οι γονείς δεν τη ζητούν?
    Πόσο λειτουργική θα είναι στην πράξη, εφόσον ανοίγει ο δρόμος και για την εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού?
    Μήπως με αυτόν τον τρόπο καταργείται η υποχρέωση του γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, για καταβολή διατροφής, που είναι η αιτία για τις πιο σφοδρές αντιδικίες?
    Πως προάγεται το πραγματικό συμφέρον του παιδιού, όταν θα βιώνει τη χρόνια αντιδικία των γονέων του, που θα προσφεύγουν αναγκαστικά στα Δικαστήρια για να επιλύσουν τις διαφωνίες τους για τα θέματα επιμέλειας, όταν δεν υπάρχει διάθεση υπέρβασης του εγωϊσμου τους και συνεργασίας μεταξύ τους?
    Πόσοι γονείς θα ανταπεξέλθουν στα έξοδα των δικαστηρίων? Με μαθηματική ακρίβεια οι οικονομικά ασθενέστεροι θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν τις αποφάσεις του άλλου γονέα, χωρίς τη διασφάλιση ότι αυτές προάγουν το συμφέρον του παιδιού τους.

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:54 | Κωνσταντίνος R

    Ισόχρονα και Ισόποσα τα παιδιά και με τους δύο γονείς ! Εναλλασσόμενη κατοικία αν μένουν κοντά οι γονείς στο σχολείο. Περισσότερο διάστημα το καλοκαίρι με τον γονέα που δεν θα διαμένει το παιδί συνήθως για να καλυφθεί το ελάχιστο 1/3 που θα προβλέπει ο νέος νόμος.

    50-50 σε όλα τα υπόλοιπα και στις μετακινήσεις των παιδιών, όταν υπάρχουν μεταφορές και χιλιομετρικές αποστάσεις. Και οι δύο γονείς το ίδιο, σε όλα.

    Τα παιδιά φωνάζουν ότι θέλουν φυσική Ισόχρονη παρουσία και των δύο γονέων τους στην ζωή τους ! Δεν τα ακούτε ;

  • 24 Μαρτίου 2021, 13:28 | Νικος

    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ 50-50 ΧΡΟΝΟ! Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ισόχρονη παρουσία και των δυο γονέων τους στη ζωή τους!

  • 24 Μαρτίου 2021, 00:18 | Δημήτρης Δημητρόπουλος

    Προτείνεται η αντικατάσταση του άρθρου 1516 ακ.
    Ός έξεις ο κάθε γονέας δίνατε να προβεί σε πράξεις επιμέλειας χωρίς την συγκατάθεση του άλλου γονέα μόνο μετά από έγκριση αρμόδιου ειδικού εισαγγελέα ο οποίος θα καλείται να διερευνήσει τής συνθήκες και τα μονομερώς καταγγελλόμενα ός προς το αληθές η ψευδές ενημερώνοντας αμφότερους τους γονείς.
    Σε περίπτωση όπου οι συνθήκες και τα γεγονότα επαληθεύονται να επιτρέπει την άσκηση περιορισμένων πράξεων επιμέλειας για σύντομο χρονικό διάστημα και να ασκεί τής προβλεπόμενες από των κώδικα ποινικής δικονομίας διώξεις λαμβάνοντας πάντα υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου η των τέκνων που εξυπηρετείται από την ίση συμμετοχή στην φροντίδα και την ανατροφή του/τους και από τούς δύο γονείς.
    Σε περίπτωση όπου οι συνθήκες και τα γεγονότα δεν επαληθεύονται τότε να ασκεί τής προβλεπόμενες διώξεις οπός αυτές διατυπώνονται στον κώδικα ποινικής δικονομίας
    Διότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να λειτουργήσει σε βάρος του συμφέροντος του τέκνου η των τέκνων που εξυπηρετείται από την ίση συμμετοχή στην φροντίδα και την ανατροφή του/τους και από τούς δύο γονείς.

    Η αλλαγή αυτού του άρθρου μπορεί να οδηγήσει σε έγκυρο και ταχύ εντοπισμό βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών από μεριάς των γονέων σε βάρος των παιδιών και των συμφερόντων τούς.

  • 23 Μαρτίου 2021, 18:06 | Αναστασία

    Όχι στην υποχρεωτική συνεπιμελεια. Σε πατεράδες βιεους πότες βάζετε σε κίνδυνο τα παιδιά μας.υπαρχουν πολλά προβλήματα οι Έλληνες πατεράδες είναι άβουλα όντα κάνουν ότι τους λένε οι άλλοι δεν έχουν γνώμη γνώση.η έχθρα θα βγει στα παιδιά. Όχι άλλη κακοποίηση όχι άλλη βία τι βιώματα θα έχουν αυτά τα παιδιά; Πρίν κάνετε ότι κάνετε σκεφτείτε λίγο

  • 23 Μαρτίου 2021, 16:21 | Ηλίας Παρασκευόπουλος

    Πρέπει να τονιστεί ότι οι συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου του τέκνου, η τρέχουσα διαχείριση της περιουσίας του και πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα (δηλαδή η παραπομπή σας στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516) δύνανται να τελεστούν από τον γονέα με τον οποίο συνυπάρχει το τέκνο ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που λαμβάνεται η ενλόγω απόφαση και άσχετα από τη διαμονή του ή την κατανομή αυτής μεταξύ των γονέων. Προφανώς αυτές οι μονομερείς αποφάσεις δεν μπορούν να επηρεάζουν τη ζωή του τέκνου με ουσιώδη ή/και μακροχρόνιο τρόπο.

    Όλες οι υπόλοιπες πράξεις με ουσιώδη ή/και μακροχόνια επίδραση στο τέκνο οφείλουν να αποτελούν αποτέλεσμα συμφωνίας των δύο γονέων.

    Δεν γνωρίζουμε τι ισχύει με το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 1516 (αξίωση διατροφής).

  • 23 Μαρτίου 2021, 14:24 | Σέβη Σ

    Είναι πραγματικά σοκαριστικό αυτό που πάτε να κάνετε. Θεσπίζετε την υποχρεωτικότητα της από κοινού επιμέλειας ως οριζόντιο μέτρο, δήθεν «κατά το συμφέρον του τέκνου». Πώς προστατεύεται το παιδί που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, που το δίνετε υποχρεωτικά και οριζόντια στον κακοποιητικό γονέα που δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα; Μια υπόθεση για να φτάσει στον Αρειο Πάγο μπορεί να φτάσει μεχρι και τα 15 χρόνια. Καταδικάζετε ένα στα πέντε παιδιά να βιάζονται και να κακοποιούνται σε όλη τους την παιδική ηλικία! το 90% των κακοποιητών είναι οι πατεράδες. Αυτοι, δηλαδή, με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις που είναι προνομιακοί συνομιλητές του κου. Τσιάρα μέσα από τα λόμπι που έχουν φτιάξει.

    «Ένα στα πέντε παιδιά θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα’ Ναυτεμπορική https://m.naftemporiki.gr/story/1447918

    Άρα ο Νομοθέτης αποδέχεται ως πιθανό αποτέλεσμα τον εσαεί τραυματισμό του ψυχικού του κόσμου των παιδιών. Την ίδια ώρα, θίγεται το πολιτικό σύστημα αν του πούμε οτι καλύπτει παιδιοβιαστές τύπου Λιγνάδη. Πάρτε το πίσω. Διαπράτετε έγκλημα.

  • 23 Μαρτίου 2021, 14:29 | Σέβη Σ

    Με ποιον θα μένει τελικά το παιδί σε περίπτωση αντιδικίας; Ποιος θα το καθορίζει; Τι εννοεί ο νέος νόμος «να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα»; Προφανώς, χωρίς να το λετε ευθέως, προχωράτε σε ισόχρονη άσκηση της επιμέλειας το οποίο σημαινει εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου. Την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιού και Εφήβου, θα την λάβετε υποψή στα παρακάτω;

    «Όσον αφορά τις μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της συν-επιμέλειας, καιεπομένως της εναλλασσόμενης διαμονής των παιδιών, στην ψυχική υγεία παιδιών και γονέων, τα συμπεράσματα είναι αντικρουόμενα και θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, προς το παρόν τουλάχιστον, με επιφύλαξη. Οι περισσότερες μελέτες είναι συγχρονικές, λόγω και της πρόσφατης σχετικά εφαρμογής της χρονικής συν-επιμέλειας, τα δείγματα είναι μικρά, και δεν υπάρχουν διαμήκεις μελέτες που να επιβεβαιώνουν τις όποιες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Επιπρόσθετα, μελέτες που αναφέρουν θετικά αποτελέσματα, προέρχονται από χώρες με διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες όπου η επιλογή της συν-επιμέλειας έχει γίνει από τους ίδιους τους γονείς με έγκριση και υποστήριξη των δικαστικών ή/και κοινωνικών υπηρεσιών. Επομένως, δεν αντανακλούν το ποσοστό του χρόνου που μοιράζονται τα παιδιά με καθένα από τους δύο γονείς, αλλά τη θετική μάλλον επίδραση της συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των γονέων.
    Αντίθετα, στα συγκρουσιακά διαζύγια οι γονείς αναλώνονται στην επίλυση των δικών τους ενδοψυχικών και διαπροσωπικών προβλημάτων και δεν είναι σε θέση να θέσουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών, με αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό και την εξέλιξή τους. Τα αίτια των γονικών συγκρούσεων συχνά είναι πολύ βαθύτερα, και δεν αναμένεται να λυθούν απλά με το ισόχρονο μοίρασμα της επιμέλειας, αλλά με κατάλληλη υποστήριξη των γονέων, όπως προτείνεται παρακάτω.»

    https://www.el.gr/nea-taxh-2/neo-chastoyki-kata-tis-ypochr-synepime/

  • 23 Μαρτίου 2021, 13:22 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

    Γεια σας,

    Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΊΖΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΊΠΤΩΣΉ ΤΟ ΚΑΛΌ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΈΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ, ΒΆΣΗ ΑΥΤΟΎ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΊΤΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΉΣΕΤΕ.

    Σύμφωνα, με τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα (European Convention on Human Rights , βλ. Ψήψισμα 2079/2015 ) και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του Παιδιού ( United Nations Convention on the Rights of the Child) ,η διατήρηση και ενίσχυση της σχέσης και με τους δυο γονείς , θεωρείται βασικό κριτήριο για μια ισορροπημένη ανάπτυξη και αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών.

    Συχνά ακούγεται το επιχείρημα , ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη , να αποδεχθεί την πρακτική της συνεπιμέλειας, στην ανατροφή των τέκνων , όμως η πραγματικότητα το διαψεύδει.

    Οι νέοι πατέρες στην Ελλάδα συμμετέχουν ενεργότερα στην ανατροφή των παιδιών τους, σύμφωνα με δεδομένα πρόσφατης μελέτης του πανεπιστημίου Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα, το 73% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρεί, ότι ο πατέρας είναι εξίσου ικανός με τη μητέρα στην ανατροφή των παιδιών, ενώ το 86% πιστεύει ,ότι το κράτος πρέπει να θεσπίσει νόμους για τη συν- επιμέλεια.

    Οφείλουμε, ως μια ευνομούμενη, ευρωπαϊκή κοινωνία να νομοθετήσουμε υπέρ των παιδιών.

    Το στοίχημα για εμάς είναι να εξασφαλίσουμε τη συνεχιζόμενη ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς , τα οποία σε βάθος χρόνου δεν θα παρουσιάζονται, ως παιδιά «διαλυμένων οικογενειών», αλλά οικογενειών, που με τη στήριξη της πολιτείας, δεν στερήθηκαν το δικαίωμα ισάξιας φροντίδας και επιμέλειας και από τους δύο γονείς.

    Σας ευχαριστώ.

  • 23 Μαρτίου 2021, 13:10 | Ζαχαράτος Γιάννης

    Άρθρο 7
    Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και διάστασης των συζύγων– Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1513 ΑΚ
    «Άρθρο 1513
    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου – διάσταση των συζύγων
    Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Οι γονείς με τους οποίους διαμένει το τέκνο αναλογικά, επιχειρούν τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.

  • 23 Μαρτίου 2021, 11:16 | ΑΡΗΣ

    Ο τίτλος και το άρθρο 1513 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίσταται ως εξής:

    «Άρθρο 1513

    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου – διάσταση των συζύγων
    Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα.

    «Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.».»

    προσθήκη
    και φτάσαμε στην ουσία, στις πράξεις του ένα γονέα, στις διατροφές του 1516, το προσφιλέστατο αρθρο του Κου Υπουργού μας
    αλλά και των δικηγόρων, της ενάγουσας..μην τους ξεχνάμε.
    Ε λογικό απο αυτες τις διατροφές βγάζουν μεροκαματάκι οι δικηγόροι, να τους αφήσει άνεργος Υπουργός μας!!
    Σκίζονται για τις διατροφές των «παιδιών» μας

  • 22 Μαρτίου 2021, 18:08 | Κοστίς Νευροκοπλής

    Στο σημείο που το εδάφιο ορίζει:»εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα» προτείνω να προστεθεί η φράση: «υποχρεούμενοι εξίσου σε συνεπιμέλεια».

    Στο σημείο του εδαφίου που αναφέρει: «Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο επιχειρεί τις πράξεις» προτείνω την επαναδιατύπωση ως εξής: » Οι πράξεις που αφορούν την φροντίδα του παιδιού ασκούνται από τον γονέα ο οποίος εκείνη την χρονική στιγμή συνοικεί με το παιδί, στο ένα από τα δύο σπίτια του παιδιού, ενημερώνοντας τον άλλο γονέα.»

  • 22 Μαρτίου 2021, 15:59 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥ

    Αν με το νέο άρθρο 1513ΑΚ, σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης ή λύσεως του γάμου, συνεχίζει να ασκείται από κοινού υποχρεωτικά η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου, με ποιον θα διαμένει το παιδί σε περίπτωση αντιδικίας; Ποιος θα το καθορίζει; Τι εννοεί ο νέος νόμος «να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα»; Προφανώς, πλαγίως προσπαθεί ο Νομοθέτης να επιβάλει μια, μεταξύ άλλων, ισόχρονη άσκηση της επιμέλειας που πιθανότατα μπορεί μόνο να πραγματωθεί στα πλαίσια εναλλασσόμενης διαμονής του τέκνου.
    Το νέο άρθρο περιορίζεται στην αναφορά «ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο», ως αν αναφέρεται σε συναινετικό διαζύγιο, όταν εκεί τα πράγματα είναι γνωστά και «περπατημένα» και όχι σε ένα συγκρουσιακό διαζύγιο που τα μέρη συνήθως δεν συμφωνούν σε τίποτα μεταξύ τους, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούν το παιδί τους για να πλήξουν ο ένας τον άλλον.

    Αυτό που πραγματικά σοκάρει το νομικό κόσμο είναι ότι θεσπίζεται η υποχρεωτικότητα της από κοινού επιμέλειας ως οριζόντιο μέτρο, πράγμα που αποτελεί τραγικό βήμα κοινωνικής οπισθοδρόμησης εις βάρος των γυναικών. Για πρώτη φορά με τόση «ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ» ΑΣΑΦΕΙΑ ΚΑΙ «ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ» ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ προτείνεται από το Νομοθέτη το μοντέλο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας δήθεν «κατά το συμφέρον του τέκνου». Πώς προστατεύεται όμως το παιδί που εγκλωβίζεται στα χέρια του θύτη ενδοοικογενειακής βίας μέχρι να «έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής» (1520 και 1532 ΑΚ); Άρα ο Νομοθέτης αποδέχεται ως πιθανό αποτέλεσμα τον εσαεί τραυματισμό του ψυχικού του κόσμου; Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΑΣΙΦΑΝΗΣ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΥΧΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ.

    Επί της ουσίας, στο νέο νομοσχέδιο απορροφάται εντελώς η έννοια της επιμέλειας από τη γονική μέριμνα. Ανέκαθεν στην ελληνική έννομη τάξη, η επιμέλεια περιλαμβανόταν μαζί με τις υπόλοιπες λειτουργίες στη γονική μέριμνα . Εσκεμμένα παραβλέπεται ότι υπήρχε ανέκαθεν η δυνατότητα «από κοινού» επιμέλειας.

  • 22 Μαρτίου 2021, 14:14 | ΚΑΛΠΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ

    Λάθος διατύπωσης «γονέα με τον οποίο διαμένει το τέκνο»

    Όχι απλά κοινή γονική μέριμνα !
    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ 50-50 ΧΡΟΝΟ! Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ισόχρονη παρουσία και των δυο γονέων τους στη ζωή τους!

  • 22 Μαρτίου 2021, 12:57 | Θανάσης

    Συμφωνώ και εγώ. Να μην υπάρχει η διάταξη που αναφέρει «γονέα με τον οποίο διαμένει το τέκνο» αλλά» οι γονείς θα διαμένουν με το ανήλικο-α τέκνο -α τους ισόχρονα και ισόποσα εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

  • 22 Μαρτίου 2021, 11:24 | Μιχαήλ

    Να μην υπάρχει η διάταξη που αναφέρει » γονέα με τον οποίο διαμένει το τέκνο» αλλά » οι γονείς θα διαμένουν με το ανήλικο-α τέκνο -α τους ισόχρονα και ισόποσα εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

  • 22 Μαρτίου 2021, 08:14 | Νίκος

    Σήμερα η γυναίκα και σωστά, απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες με τον άντρα, της δίνεται η δυνατότητα να εισέλθει στην αγορά εργασίας με ίδιους όρους και επομένως οι προκλήσεις, δικαιώματα και υποχρεώσεις που αντιμετωπίζει είναι ίδια με αυτά του ανδρικού φύλλου.
    Η διατήρηση ενμός νομοθετιθκού πλαισίου που αντιμετωπίζε πριν 40 χρόνια τα ζητήματα οικογενειακού δικαίου λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω είναι αναχρονιστικό.

    Θέλουμε τους μπαμπάδες στην πρώτη γραμμή δημιουργίας, στήριξης και ενδυνάμωσης του θεσμού της οικογένειας, δεν τους θέλουμε όμως στην πρώτη γραμμή ανατροφής του παιδιού.

    Τι πιο πολιτισμένο, υγιές και συναισθηματικά άριστο από το να απολαμβάνει το παιδί ισομερώς και τους δύο γονείς

  • Επιτέλους! ΘΕΣΠΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΩΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

    Η αναφερόμενη εξακολούθηση άσκησης από κοινού της γονικής μέριμνας περιλαμβάνει την έννοια της κοινής επιμέλειας. Το παρόν άρθρο σε συνδυασμό με τις λοιπές διατάξεις του ΑΚ μαζί με τα άρθρο 5 και άρθρο 2 του παρόντος δίνουν την έννοια της κοινής επιμέλειας.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ.

    Το άρθρο 1513 τίθεται ως εξής

    «Στις περιπτώσεις διάστασης, διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσεως του συμφώνου συμβίωσης η άσκηση της γονικής μέριμνας, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Ο γονέας με τον οποίο εκάστοτε διαμένει το τέκνο επιχειρεί τις προβλεπόμενες στην παρ. 1 του άρθρου 1516 του ΑΚ πράξεις, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα»

  • 22 Μαρτίου 2021, 01:32 | Μάριος

    Η από κοινού γονική μέριμνα ισχύει και σήμερα κατά το νόμο, χωρίς όμως να εφαρμόζεται, μάλλον λόγω ασάφειας. Θα ήταν χρήσιμο να διορθωθεί αυτό στο νέο νόμο.
    Όταν ο ένας γονέας επιχειρεί τις πράξεις απλώς ενημερώνοντας τον άλλο, ουσιαστικά καταργείται η έννοια «από κοινού».
    Πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθούν αναλυτικά τα σημαντικά ζητήματα της ζωής του παιδιού (σχολεία, φροντιστήρια, δραστηριότητες, εκδρομές, κλπ), και για τα οποία πρέπει να είναι απαραίτητη η έγκριση και των δύο γονέων.

  • 22 Μαρτίου 2021, 00:54 | Παναγιωτης

    Καλησπέρα σας,

    Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τα παρακάτω:

    1) Γιατί φέρνετε νομοσχέδιο για κοινή γονική μέριμνα και όχι συνεπιμελεια;

    2) Γιατί νομοθετείτε 1/3 του χρόνου αναγκαστικά να είναι με τον πατέρα και όχι 50/50; Το παιδί ΜΑΣ έχει 2 γονείς!
    Εγώ είμαι λιγότερο γονιός; Το παιδί μου έχει λιγότερη ανάγκη τον πατέρα του;

    3) Γιατί πρέπει να πληρώνω διατροφή και όχι να μοιραζόμαστε τα έξοδα του παιδιού, ακόμη και με εισοδηματικά κριτήρια;

    Ο γιος μου είναι 9 ετών και με παρακαλάει να μείνει μαζί μου όχι απλά το μισό χρόνο αλλά μόνιμα.

    Ο γιος μου με ρωτάει γιατί δεν μπορεί ο ίδιος να μιλήσει με κάποιον από το κράτος και να πει ότι θέλει να μείνει μαζί μου;

    Δυστυχώς το δικαστήριο δεν δέχεται την γνώμη του ανηλίκου λόγω ηλικίας.

    Τα Ελληνικά δικαστήρια εκπροσωπούνται από γυναίκες δικαστές οι οποίες δυστυχώς δεν ακούνε καν τον πατέρα και δίνουν τα πάντα στη μητέρα, απομακρύνουν τον πατέρα από το παιδί του. Έτσι οι μητέρες μαθαίνουν να γίνονται αδίστακτες και αυτό κάνει κακό στο παιδί και στον πατέρα.

    Και επειδή αυτό το σύστημα υπάρχει εδώ και 40 χρόνια, με ενοχλεί αφάνταστα αλλά είμαι υποχρεωμένος να το δέχομαι και να φαντάζομαι γιατί υπάρχει και τι εξυπηρετούσε τότε που δημιουργήθηκε.
    Αυτό που δεν δέχομαι όμως είναι να φέρετε εσεις ένα νομοσχέδιο που να αλλάζει τα πράγματα με έναν τέτοιο τρόπο που να με κάνει να νιώθω ότι με κοροϊδεύετε.

    Σας ζήτω να καταλάβετε την δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας και εμείς σήμερα και να νομοθετήσατε με έναν πιο ξεκάθαρο και σύγχρονο τρόπο, την ισοτιμία των 2 γονέων, το 50/50 χρόνο του παιδιού με τους 2 γονείς, την εναλλασσόμενη κατοικία, την συνεπιμελεια και την κατάργηση της διατροφής.

    Εύχομαι να διαβάσετε το μήνυμα μου και να το λάβετε υπόψη σας. Επίσης εύχομαι να συνεχίσετε να μιλάτε με κάποια παιδιά που έχουν χωρίσει οι γονείς τους, όπως επίσης και με κάποιους πατεράδες προκειμένου να διαπιστώσετε ποια είναι η αδιανόητη σημερινή κατάσταση και τι χρειάζεται να γίνει από εδώ και πέρα.

    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    Με εκτίμηση,
    Παναγιωτης

  • 21 Μαρτίου 2021, 20:01 | Ευη

    Δεν μπορει κάποιο ζευγάρι που βρίσκεται σε αντιδικία διότι διαφωνούν στα πάντα να υποχρεωθούν να συμφωνήσουν.Πάνω από το παιδί θα διαδραματίζονται απίστετες σκηνές διαπληκτισμών!Και κάτι ακόμη :η επικοινωνία που ζητάει ο πατέρας να γίνει υποχρεωτική και όχι δικαίωμα.Πώς γίνεται να έχουν κοινή γονική μέριμνα και να επικοινωνεί με το παιδί όποτε τον βολεύει,ή για να διαφωνεί προκαλώντας εντάσεις στην καθημερινότητα του παιδιού.Η δυνατότητα κοινης γονικής μέριμνας εφόσον το επιθυμούν και οι δυο γονεις υπαρχει εδω και χρόνια.Όταν υποτιμά ,εξευτελίζει και δεν υπολογίζει καθόλου την μητέρα μέσα στον γάμο,συνεχίζει να την απαξιώνει και εκτός γάμου, πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει η κοινη γονική μέριμνα;

  • 21 Μαρτίου 2021, 19:24 | ΜΑΡΙΑ Α. ΖΑΦΕΙΡΗ

    Στο άρθρο 7 – Από κοινού άσκηση και εξίσου της γονικής μέριμνας… –

    Ενώ διαβάζουμε πολύ ωραία και σωστά «από κοινού και εξίσου», αμέσως αυτό ΜΑΛΛΟΝ αναιρείται στο ίδιο κιόλας άρθρο.

    Μόνο ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο (εδώ δεν λέει ούτε ΣΥΝΗΘΩΣ διαμένει όπως στο άρθρο 56 αναφορικά με την κατοικία), επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 ; και ποιες είναι οι συνήθεις πράξεις επιμέλειας που αναφέρονται εκεί ; που υποτίθεται είναι μέρος της γονικής μέριμνας που θα ασκείται βάσει του παρόντος από κοινού και εξίσου ;

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΤΕΙ: τί θα φάει ; τι θα πιει ; αν θα κουρευτεί ; αν θα πάει με τους συμμαθητές του στο πάρκο ;

    ή ποια ξένη γλώσσα θα παρακολουθήσει ; ποιο άθλημα θα ξεκινήσει και σε ποιον νέο γιατρό θα αποτανθεί ;

    Διότι τα μεν πρώτα χρήζουν απλής ενημέρωσης τα δε επόμενα χρήζουν ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ !

    Διαφορετικά αναιρείται η ενεργός παρουσία και των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού. ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΥΕΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ.

  • 21 Μαρτίου 2021, 18:12 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Άρθρο 7

    Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και διάστασης των συζύγων.

    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου – διάσταση των συζύγων
    Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο εκ περιτροπής ή εναλλάξ επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.».

  • 21 Μαρτίου 2021, 18:57 | Δήμητρα Τ.

    Η απο κοινού άσκηση γονικής μέριμνας ισχύει και σήμερα αρά ποια η διαφορά? Η μητέρα τα παίρνει όλα είναι η απόλυτη κυρίαρχος στη ζωή του παιδιού και ο πατέρας ουσιαστικά τίποτα αυτή είναι η πραγματικότητα, και αυτή θα συνεχίσει να είναι.Κοινή άσκηση γονικής μέριμνας και κοινή επιμέλεια. Συμμόρφωση της Ελλάδας με το ευρωπαικό δίκαιο.Ας γίνουμε μια ευρωπαική χώρα και όχι η χώρα εφιάλτης για τους χωρισμένους μπαμπάδες

  • 21 Μαρτίου 2021, 17:04 | Christos

    Σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού ελπίζω οι ιθύνοντες αφενός να αναγνωρίζουν και αφετέρου να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τη σημασία της οικογένειας στην καλλιέργεια του σεβασμού και της αξιοπρέπειας ανάμεσα στους ανθρώπους. Στη σύγχρονη Ελλάδα η οικογένεια οφείλει να προωθεί πρώτα απ’ όλα την ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ, με μοναδικό γνώμονα την υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Το διαζύγιο των γονέων δεν μπορεί να υπονομεύει αυτή την αρχή. Οφείλουμε να ξεριζώσουμε το ρατσισμό ξεκινώντας πρώτα απ όλα με τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Τα παιδιά χρειάζονται το παράδειγμα της ισότητας ανάμεσα στους δύο γονείς είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός γάμου. Ελπίζουμε να γίνει επιτέλους πράξη.

  • 21 Μαρτίου 2021, 14:28 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    1ο Ερώτημα:

    Κύριε πρωθυπουργέ,

    το Συμβούλιο της Ευρώπης η Συνέλευση κάλεσε τα κράτη – μέλη να προχωρήσουνε σε μια σειρά από μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν τα ανωτέρω. Ενδεικτικά αναφέρεται:

    Να υπογράψουν (όσα μέλη δεν το έχουν κάνει ) τις διεθνείς συμβάσεις , τη Σύμβαση για την Άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών (ETS No. 160) και της σύμβαση για την επικοινωνία με τα τέκνα (ETS No. 192). [η Ελλάδα δεν την έχει κυρώσει],

    Να υπογράψουν και / ή να κυρώσουν, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, τη Σύμβαση της Χάγης του 1980 για τα αστικά θέματα της διεθνούς απαγωγής παιδιών, να εξασφαλίσουν ότι κάθε γονέας έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται και να συμμετέχει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών τους.

    Να εξαλείψουν από τις νομοθεσίες κάθε διαφορά μεταξύ των γονέων που έχουν αναγνωρίσει το παιδί τους που βασίζεται στο εάν έχουν τελέσει γάμο ή όχι, να εισαγάγουν στη νομοθεσία τους την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας των παιδιών μετά το χωρισμό.

    Ο Συνήγορος του Παιδιού έχει οριστεί για την Ελλάδα ως η εθνική αρχή για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης Δικαιωμάτων του παιδιού. Από ετών η ανεξάρτητη αρχή εισηγείται την διατήρηση της κοινής επιμέλειας.

    Με την τελευταία του έκθεση προς τον Ο.Η.Ε. αναφέρει επί λέξει : 1 Γονική επιμέλεια, γονικές ευθύνες, βοήθεια στους γονείς (Άρθρα 5, 18) Σε περίπτωση διαζυγίου, η άσκηση της γονικής μέριμνας ρυθμίζεται από το δικαστήριο που την αναθέτει στον ένα από τους δύο γονείς, ή εφόσον αυτοί συμφωνούν και στους δύο. Στην πράξη, ως επί το πλείστον η επιμέλεια ανατίθεται στη μητέρα. Εάν τα παιδιά είναι γεννημένα εκτός γάμου, ο πατέρας αποκτά γονική μέριμνα μετά την αναγνώριση, την οποία ασκεί μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό προϋποθέσεις. Οι παραπάνω ρυθμίσεις αποκλίνουν από την αρχή που θεμελιώνεται από το άρθρο 18 της Σύμβασης.

    Γιατι η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαικό συμβούλιο και με την Διεθνής Σύμβαση Δικαιωμάτων του παιδιού άμεσα.

    Η Ν.Δ μέσω του πρώην Τομεάρχη Κου Παναγιωτόπουλου είχε καταθέσει 5 ερωτήσεις πρός την προηγούμενη Κυβέρνηση και την εγκαλούσε για μή συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο. Γιατί αργεί τόσο πολύ η συμμόρφωση με την νομιμότητα?

    2ο Ερώτημα:

    Αυτήν την στιγμή ο πατέρας δεν εκπίπτει βάσει φορολογίας εισοδήματος την διατροφή που καταβάλει βάσει δικαστικής απόφασης , η μητέρα δεν υποχρεούται να παρουσιάζει αποδείξεις οτι τα διαθέτει για την διατροφή των τέκνων.

    Κε Βουλευτά ο πατέρας δεν δικαιούται βοηθημάτων τα οποία τα λαμβάνει η γυναίκα παρόλο που αυτός είναι και μοναδικός υπόχρεος διατροφής , απειλείται η προσωπική του ελευθερία με φυλακίσεις και κατασχέσεις σε περίπτωση μη καταβολής της, είναι ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ και ο Ελληνας νομοθέτης την εξισώνει με βαριά εγκλήματα όπως η απαγωγή (327 ΠΚ) ή η Σύσταση σε συμμορία (187 ΠΚ). Η δε προσωρινή αδυναμία ή η μακροχρόνια ανεργία για τον νομοθέτη δεν αποτελεί ελαφρυντικό, αυτό και επιτάσσει το συμφέρον των τέκνων, την φυλάκιση των πατεράδων.

    Με την παλιά διοίκηση του ΟΓΑ πριν την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ το επίδομα τέκνων το αποφάσιζαν απο κοινού ποιός θα το λάβει απο τους εν διαστάσει γονείς και σε περίπτωση διαφωνίας δεν το λάμβανε κανεις, με την διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ το απέδιδαν αυτόματα στην γυναίκα. Η νέα διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ με εντελώς υπεραπλουστευτικό τρόπο, απέδίδε τα βοηθήματα στον ένα γονέα χρησιμοποιώντας ως μοναδικό κριτήριο το φύλο του (αυτό ονομάζεται έμφυλη διάκριση ή σεξισμός). Κάτι που συνεχίζει να υφίσταται.

    Τελικά συνέφερε και οικονομικά την επιμελήτρια η διάσπαση της σχέσης και η προσφυγή στην δικαιοσύνη.

    Κε βουλευτά ο διαζευμένος πατέρας για την φορολογία εισοδήματος δεν θεωρείται ότι τον βαρύνουν τα τέκνα για αύξηση του αφορολόγητου και αντιμετωπίζετε ως ανύπαντρος!!!!

    Ο Γ.Γ.Δ.Ε. δεν ξεχνάει να το αναφέρει συνέχεια στις ΠΟΛ που εκδίδει.

    Εχουμε μία καθ εξιν εχθρική συμπεριφορά απο την κυβέρνηση σας μέσω του Κου Τσιάρα & του Υπεθό απέναντι σε ανέργους πατεράδες.
    Ολα συνηγορούν στο ότι αυτή η τακτική γίνεται με ένα μόνο σκοπό
    την αύξηση φορολογικών εσόδων και σε καμμία των περιπτώσεων δεν αφορά το ένα ή το άλλο φύλλο. Κοροιδεύετε χαμηλής νοημοσύνης Κες για να κερδίζουν οι συντεχνίες,
    μας κοροιδεύετε όλους για να αυξάνετε τα δημόσια έσοδα.
    Επειδή τα ανωτέρω βρίσκονται σε απόλυτη ανακολουθία με το προεκλογικό σας πρόγραμμα σας καλώ να θέσετε δημοψήφισμα άλλως εκλογές.

  • 20 Μαρτίου 2021, 23:08 | Δήμητρα Μπουκουβάλα-δικηγόρος/διαμεσολαβήτρια

    Θα πρέπει να υπαχθούν στη διάταξη αυτή και οι γονείς-σύντροφοι που έχουν αποκτήσει τέκνα γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους και χωρίς σύμφωνο συμβίωσης.

  • 20 Μαρτίου 2021, 21:23 | Μαρίνα

    Συνεπιμέλεια θα πει και οι δυο γονείς να δρουν από κοινού προς όφελος του/των παιδιών τους. Αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με χρόνους, σπίτια, ποιος έχει περισσότερο το παιδί κλπ, διότι απλούστατα, αν οι γονείς κινούνται με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για το παιδί τους, όλα αυτά ρυθμίζονται φυσικά. Ο γονέας, είτε πρόκειται για τη μητέρα, είτε πρόκειται για τον πατέρα, που θέλει να βρίσκεται στη ζωή του παιδιού του ουσιαστικά, να συμβάλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του, και να αναπτύξει μία υγειή σχέση μαζί του, δεν υπάρχει περίπτωση τίποτα να τον εμποδίσει να το κάνει. Το παιδί χρειάζεται σταθερότητα, γονείς που να είναι δίπλα του, να το στηρίζουν, να του παρέχουν όσα χρειάζεται για να μπορέσει να σταθεί αυτόνομα αργότερα στην κοινωνία. Όλα αυτά δεν μεταφράζεται σε ποσότητες, χρόνους, ώρες, κλπ, διότι απλούστατα το παιδί έχει τη δική του ζωή. Αυτή οφείλουν να σεβαστούν και οι γονείς και ο νομοθέτης. Το νομοσχέδιο αυτό επίσης της ουσίας δεν ασχολείται με το παιδί.

  • 20 Μαρτίου 2021, 21:36 | Μαριλένα

    Συνεπιμέλεια θα πει και οι δυο γονείς να δρουν από κοινού προς όφελος του/των παιδιών τους. Αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με χρόνους, σπίτια, ποιος έχει περισσότερο το παιδί κλπ, διότι απλούστατα, αν οι γονείς κινούνται με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για το παιδί τους, όλα αυτά ρυθμίζονται φυσικά. Ο γονέας, είτε πρόκειται για τη μητέρα, είτε πρόκειται για τον πατέρα, που θέλει να βρίσκεται στη ζωή του παιδιού του ουσιαστικά, να συμβάλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του, και να αναπτύξει μία υγειή σχέση μαζί του, δεν υπάρχει περίπτωση τίποτα να τον εμποδίσει να το κάνει. Το παιδί χρειάζεται σταθερότητα, γονείς που να είναι δίπλα του, να το στηρίζουν, να του παρέχουν όσα χρειάζεται για να μπορέσει να σταθεί αυτόνομα αργότερα στην κοινωνία. Όλα αυτά δεν μεταφράζεται σε ποσότητες, χρόνους, ώρες, κλπ, διότι απλούστατα το παιδί έχει τη δική του ζωή. Αυτή οφείλουν να σεβαστούν και οι γονείς και ο νομοθέτης. Το νομοσχέδιο αυτό επίσης της ουσίας δεν ασχολείται με το παιδί.

  • 20 Μαρτίου 2021, 18:23 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

    Σας εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας με αφορμή τον τρόπο αναμόρφωσης το οικογενειακό δίκαιο & για το προτεινόμενο νομοσχέδιο ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Ζητάμε διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού να ανατρέφεται και από τους δύο γονείς & απόλυτη γονική́ ισότητα όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η γονική́ ευθύνη (μέριμνα & επιμέλεια) να είναι μια και αδιάσπαστη χωρίς κατανομή σε επί μέρους στοιχειά με νομικό τεκμήριο για ίσο χρόνο ανατροφής και εναλλασσόμενη κατοικία. Ζητάμε να μην δοθεί πάλι όλη η εξουσία στους δικαστές και να διευκολύνεται η εφαρμογή του νέου νόμου με την κατάλληλη διατύπωση. Ζητάμε άμεση λύση στο πρόβλημα της Γονεϊκής αποξένωσης των παιδιών.
    Τα παιδιά μας ζητούν ορθή και άμεση νομοθέτηση με πλήρη εφαρμογή κοινής επιμέλειας. Και να θυμάστε χωρίς φυσική παρουσία και των 2 γονέων, καταστρέφονται αθώες παιδικές ψυχές..Η γονική μέριμνα δεν δίνει κανένα επιπλέον δικαίωμα στον γονέα που δεν έχει την από κοινού επιμέλεια απλά θα συνεχίσει να ειναι επισκέπτης με κανένα κύριο δικαίωμα στην καθημερινή ανατροφή του παιδιού του, καθώς επίσης θα αυξηθούν τα περιστατικά Γονεϊκής αποξένωσης του παιδιού από την γονέα που δεν έχει την επιμέλεια. Η διατροφή θα συνεχίσει να βαραίνει μόνο τον γονέα που δεν θα διαμένει με αυτόν το τέκνο του και θα συνεχίσει να απαιτείτε χωρίς οίκτο και συνεχή αυτόφορη διαδικασία σε περίπτωση που ο πατέρας καταβάλει λόγω έκτακτων συνθηκών έστω και 1€ λιγότερο στον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η Ευρώπη μας έβαλε τα γυαλιά εδώ και 6 χρόνια και βάση επιστημονικών ερευνών τα παιδιά σε αυτές τις χώρες που ισχύει η συνεπιμέλεια ζουν και μεγαλώνουν ευτυχισμένα. Κάντε και εδώ το ίδιο ώστε να διασφαλίσουμε το πραγματικό καλό και συμφέρον των παιδιών μας. Το 1/3 επικοινωνία και αυτό αν το δώσει ο δικαστής ειναι ημίμετρο και καθαρή κοροϊδία έναντι της ψυχής των παιδιών μας. Σας ευχαριστώ.

  • 20 Μαρτίου 2021, 18:35 | ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Δυστυχώς, με τη φράση «συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου του τέκνου», μέχρι σήμερα εννοούνται σχεδόν τα πάντα εκτός από την πραγματοποίηση χειρουργικής επεμβάσεως ή τη διαχείριση περιουσίας του τέκνου. Με το προτεινόμενο Άρθρο, επιβεβαιώνεται η απόλυτη εξουσία του γονέα με τον οποίον διαμένει το παιδί, να εγγράφει το παιδί στο σχολείο και σε δραστηριότητες της αποκλειστικής του επιλογής, να επιλέγει μόνος του γιατρό που να αποδέχεται τις δικές του υποδείξεις κλπ. Ακόμη και μη συνήθεις πράξεις επιμέλειας, μπορεί για το συγκεκριμένο παιδί να έχουν ήδη καταστεί συνήθεις, όπως η υποβολή αιτήματος στο ΚΕΣΥ για ψυχο-εκπαιδευτική αξιολόγηση που γίνεται κάθε χρόνο, η δικαιοδοσία αποδοχής ή όχι της προτεινόμενης παρέμβασης κλπ. Ακόμη και η υποχρέωση ενημέρωσης του άλλου γονέα, δεν καλύπτει την ανάγκη για λήψη αποφάσεων από κοινού, που επιτάσσει το συμφέρον του τέκνου και η ανάγκη για γονεϊκή ισότητα, που διακηρύττει γενικώς το παρόν Νομοσχέδιο.
    Ήδη δημιουργείται πρόσφορο έδαφος ακόμη και για αποξενωτικές συμπεριφορές του ενός γονέα εναντίον του άλλου. Αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί πχ με περιορισμό των έως τώρα «συνήθων πράξεων επιμέλειας» στην πραγματικά καθημερινή φροντίδα του παιδιού.

  • 20 Μαρτίου 2021, 13:14 | Τ. Κ

    Αξίζει να διαμορφωθεί και το ύψος την διατροφής των τεκνών και να οριστεί ένα ποσοστό του κάθε γονέα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο πατέρας ΠΑΝΤΑ βαραίνετε με το μεγαλύτερο ποσό διατροφής και μάλιστα ΚΡΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΗΛΟΣ για την επιμέλεια του τέκνου. Φυσικά κανείς πατέρας δεν έχει αντίρρηση στο θέμα της συμβολής ,αλλά πρέπει να γίνετε σωστά η κατανομή και βάση των χρηματικών απολαβών που έχει ο κάθε γενεάς! Δίνω αποφάσεις για να συγκρίνετε και μόνοι σας ,
    Ενδεικτικά ποσά διατροφής που επιδικάζονται από τα Δικαστήρια

    Ο καθ’ ου – πατέρας είναι ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίες απολαβές ύψους 1.700 ευρώ και ιδιοκτήτης δύο ακινήτων από τα οποία γεννά μηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ και η αιτούσα – μητέρα λαμβάνει μηνιαία εισοδήματα ύψους 600 ευρώ και είναι ιδιοκτήτρια επίσης ενός διαμερίσματος στο οποίο διαμένει με τα δύο ανήλικα τέκνα τους, ηλικίας 12 και 14 ετών αντίστοιχα: Το Δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 550 ευρώ για το ανήλικο τέκνο ηλικίας 14 ετών και το ποσό των 450 ευρώ για το δεύτερο ανήλικο τέκνο ηλικίας 12 ετών, ποσά τα οποία βαραίνουν αποκλειστικά τον υπόχρεο – πατέρα των τέκνων.

    Ο καθ’ ου-πατέρας με εισοδήματα 1.000 ευρώ μηνιαίως και η αιτούσα μητέρα με εισοδήματα ύψους 600 ευρώ μηνιαίως και το ανήλικο τέκνο τους μόλις 18 μηνών: Το Δικαστήριο προσδιόρισε το ύψος της μηνιαίας διατροφής του ανήλικου τέκνου στα 350 ευρώ, με τα 250 ευρώ να βαραίνουν τον πατέρα και τα υπόλοιπα 100 ευρώ τη μητέρα και αιτούσα διατροφή για το ανήλικο τέκνο της.

    Ο καθ’ ου – πατέρας γεννά μηνιαίο εισόδημα ύψους 450 ευρώ λόγω ημιαπασχόλησης, χωρίς ακίνητη περιουσία και η αιτούσα-μητέρα είναι άνεργη, επίσης χωρίς ακίνητη περιουσία: Οι ανάγκες του ανήλικου τέκνου κρίθηκε από το Δικαστήριο ότι ανέρχονται στο ποσό των 200 ευρώ μηνιαίως, με τον καθ’ ου να οφείλει να καταβάλλει 150 ευρώ μηνιαίως.

    Ο καθ’ ου πατέρας άνεργος, λαμβάνοντας μόνο την επιδότηση του ΟΑΕΔ και η αιτούσα-μητέρα με εποχιακή εργασία κατά τους θερινούς μήνες έχει εισόδημα περί τα 300 ευρώ μόνον για τους μήνες εργασίας της: Ο καθ’ού – πατέρας οφείλει να καταβάλλει 250 ευρώ το μήνα στο ανήλικο τέκνο καθώς καίτοι δεν έχει προσωρινώς εργασία κρίθηκε από το Δικαστήριο ότι οι γονείς του, ιδιοκτήτες ξενοδοχειακής επιχείρησης, μπορούν να συνδράμουν οικονομικά στην καταβολή της μηνιαίας δόσης διατροφής του ανήλικου τέκνου του υιού τους.

    Ο καθ’ ου πατέρας δεν έχει εισοδήματα, έχει ωστόσο στην πλήρη κυριότητά του κάποια ακίνητα και η αιτούσα-μητέρα είχε μηνιαίο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 550 ευρώ και έξοδα ενοικίου 250 ευρώ: Το δικαστήριο έκρινε πως ο καθ’ ού, εφόσον δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, έχει όλες τις προϋποθέσεις, αξιοποιώντας τον χρόνο και τις γνώσεις του, να εξασφαλίσει μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον 700 ευρώ. Έτσι, ο πατέρας οφείλει να καταβάλλει ως προσωρινή μηνιαία διατροφή στο ανήλικο τέκνο τους το ποσό των 200 ευρώ.
    Κάνατε λοιπόν τις πράξεις και δείτε πώς δικάζονται, δεν μπορεί ο κάθε δικαστής να ορίζει αυθαίρετα τα ποσά και να φτάνει ο πατέρας να ζει με δανικά για να βγάλει πέρα και μάλιστα να συμβάλει και όταν έχει το παιδί στο ορισθέν ποσοστό επικοινωνίας με το τέκνο!
    Πατέρας με εισόδημα 534 ευρώ τον μήνα και έξοδα διαβίωσες 350 ορίστηκε να πληρώνει 150 ευρω και η μητέρα στην κατοχή της με 2 επιχείρησης και έσοδα άνω τον 35,000 τον χρόνο σε ανίλικο τέκνο και μάλιστα να διαμένει στην οικία της μητέρας της, και ούδεν σημασία δόθηκε απο τους δικαστές! Οι πράξεις μαθηματικών δεν βγαίνουν!!

  • 20 Μαρτίου 2021, 12:23 | Μαρία

    Στις περιπτώσεις όπου οι γονείς διαμένουν στον ίδιο δήμο θα πρέπει ο νομοθέτης πρωτίστως να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου και με τους 2 γονείς και να αναφέρει στο άρθρο που αφορά στην ανάθεση της επιμέλειας, πλαφόν την συνεπιμέλεια των παιδιών με εναλλασσόμενη κατοικία ισόχρονα και ισότιμα 50/50 και από τους δυο γονείς καθώς δεν επέρχεται καμία αλλαγή στις δραστηριότητες των παιδιών. ( Να γίνεται εξαίρεση μόνο για πολύ σημαντικούς λόγους ακατάλληλων γονιών ). Δεν είναι δυνατόν το 2021 όπου όλοι, άντρες, γυναίκες, εργάζονται, και τα παιδιά μεγαλώνουν με παππούδες, γιαγιάδες, νταντάδες, η και νέες-ους συντρόφους, να δίνεται αποκλειστική επιμέλεια στον έναν εκ των δύο, και ο άλλος να υποχρεώνετε δια νόμου να έχει λιγότερα δικαιώματα από εκείνα που αποκτά το οικογενειακό περιβάλλον, το βοηθητικό προσωπικό, η και ο-η νέος σύντροφος αυτής-ου του ανθρώπου που ασκεί την αποκλειστική επιμέλεια.

  • 20 Μαρτίου 2021, 10:07 | ΚΑΛΛΙΑ

    Το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει οριζόντια στην καθημερινότητα των παιδιών, διαταράσσοντας τη, υποχρεώνοντας πρώην συζύγους που δεν μπορούν να συνεννοηθούν να μιλούν καθημερινα, ενημερώνοντας για τα πάντα ο ένας τον άλλο, οι οποίοι θα διαφωνούν και θα μαλώνουν συνεχώς και το παιδί θα υπαχρεώνεται από το κράτος να ζει σε εναν παραλογισμό, με πρόσχημα το υποτιθέμενο συμφέρον του που μόνο συμφέρον δεν είναι.
    Την επιμέλεια πρέπει να την έχει ένας και ο άλλος όσο το δυνατό συχνότερη επικοινωνία, ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του τέκνου.
    Σε περίπτωση διαφωνίας και προβολής λόγων ψυχικής υγείας του ενός ή και των δύο, οι γονείς θα πρέπει να εξετάζονται (αμφότεροι) από επιτροπή ψυχιάτρων και λοιπών ειδικών, οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι να εντοπίσουν θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία δεν μπορούν να αποδειχθούν διαφορετικά στα πλαίσια μιας δίκης. Η διαδικασία για την εξέταση της ψυχικής υγείας των γονέων θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, η Επιτροπή των ειδικών να παρέχει εχέγγυα ανεξαρτησίας και διαφάνειας και όχι να παλεύει ένας γονέας με τη γραφειοκρατία και τα προσωπικά δεδομένα, για να αποδείξει ότι ο έτερος γονέας έχει ανάγκη βοήθειας και δεν τη ζητάει, ξεσπώντας στο παιδί και στον άλλο γονέα. Η εξέλιξη της υγείας του γονέα που έχει θέμα ψυχικής υγείας θα πρέπει να παρακολουθείται, με σκοπό την αποκατάσταση των σχέσεων του με το τέκνο και τον έτερο γονέα.
    Εξέταση ψυχιατρική από Επιτροπή θα πρέπει να προβλέπεται και στα πρόσωπα που ασκούν de facto γονική μέριμνα στα τέκνα, αν υπάρχει καταγγελία για θέμα ψυχικής τους υγείας από τον άλλο γονέα και η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων θα πρέπει να κάμπτεται προς όφελος του συμφέροντος του τέκνου. Αυτό θα πρέπει να προβλεφθει νομοθετικά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις είτε γονέων, είτε ανιόντων τους που οντας ψυχικά ασθενείς έχουν είτε ευθέως δικαίωμα (χωρίς εγγυήσεις) από το νόμο π.χ. γονείς, είτε κινούν τα νήματα πίσω από κάποιον εκ των γονέων βλ. ανιόντες (συνήθως πρώην πεθερες).
    Πως θα αποδεικνύονται τα ψυχικά προβλήματα, ποια διαδικασία θα ακολουθείται για να θεραπεύονται και πως θα απαγορευτεί και θα τιμωρηθεί η παρέμβαση τρίτων στην ανατροφή των παιδιών, όταν εκείνοι ασκούν de facto γονική μέριμνα, έχοντας ήδη ανακατευτεί στη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης;
    Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται στη ρίζα τους με θεραπεία και όχι με κρατική οριζόντια και αυθαίρετη παρέμβαση

  • 20 Μαρτίου 2021, 09:13 | ΜΑΡΙΑ

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1516 ΠΑΡ. 1 ΠΡΑΞΕΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ Ε Γ Γ Ρ Α Φ Η Σ Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η Σ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΟΝΕΑ ΚΑΙΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.

  • 20 Μαρτίου 2021, 08:52 | Αναστάσιος Φράγκος

    Το «κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.» να συμπληρωθεί με τη φράση»όποτε αυτή είναι εφικτή»

  • 20 Μαρτίου 2021, 08:47 | Αβραμίδης Τάσος

    Τόπος κατοικίας τόν παιδιών είναι εκεί που μένουν η γονείς του πως είναι δυνατόν σε 50/50 συνεπημελεια να έχει μια και ο όρος επιμέλεια είπατε δεν θα υπάρχει θά υπάρχει εξίσου γονική μέριμνα

  • 20 Μαρτίου 2021, 07:07 | ΕΥΘΥΜΗΣ ΣΤΑΘΗΣ

    ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΙΣΟΧΡΟΝΑ . ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.
    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΠΑΓΙΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ.
    Η ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ .
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΕΧΕΙ. ΔΕΝ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΦΟΥΝ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 2015 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ , ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ .

  • 19 Μαρτίου 2021, 22:02 | Ελίνα

    Στη φράση «Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο» λείπει η λέξη «συνήθως». Οι διατυπώσεις πρέπει να είναι πιο προσεκτικές, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία σε όλο το νομοσχέδιο.

  • 19 Μαρτίου 2021, 22:49 | ΦΑΡΗ ΣΤΕΛΛΑ

    Η καθιέρωση υποχρέωσης του γονέα με τον οποίο διαμένει το τέκνο να ενημερώνει τον άλλον γονέα πριν από την επιχείρηση κάθε πράξης, ακόμη και των πράξεων που ανάγονται στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας και των επειγόντων περιστατικών (άρθρ. 1516 ΑΚ) θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε αποτέλεσμα αντίθετο από το «επιδιωκόμενο» δηλαδή στην πόλωση των σχέσεων, στον πολλαπλασιασμό των δικαστικών διενέξεων και τελικά στη ματαίωση της εξυπηρέτησης των αναγκών του παιδιού. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η πλειοψηφία των χωρισμένων γονέων έχουν κακές σχέσεις μεταξύ τους. Η έλλειψη επικοινωνίας που τους οδήγησε στο διαζύγιο εξακολουθεί και μετά από αυτό. Το παιδί και η εξουσία λήψης αποφάσεων σε σχέση με αυτό αποτελεί τον μόνιμο πόλο αντιπαράθεσης σε αυτές τις περιπτώσεις. Η προτεινόμενη διάταξη θα πυροδοτήσει την αντιπαράθεση αυτή. Το άρθρο πρέπει να επαναδιατυπωθεί. Ο γονιός με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί πρέπει να ενημερώνεται γενικά. Είναι όμως υπέρμετρη δέσμευση του γονιού με τον οποίο διαμένει το τέκνο να οφείλει να ενημερώνει τον άλλον πριν από κάθε κίνηση του.

  • 19 Μαρτίου 2021, 20:51 | ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Το «κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα» όπως προβλέπει το 1ο Εδάφιο του Άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα είναι τελείως αόριστο καθώς δίνει τη δυνατότητα στον γονέα που με τον οποίο διαμένουν το παιδί/τα παιδιά να προβαίνει ανεξέλεγκτα σε ενέργειες που ο ίδιος θεωρεί σωστές με μια απλή ενημέρωση του άλλου γονέα, πριν ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μετά τη τέλεση αυτών.
    Ως εκ τούτου στερεί τη δυνατότητα εκδήλωσης αντιρρήσεων και προβολής άρνησης από τον έτερο γονέα σε θέματα τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα και ουσιαστικά στην άσκηση της καθημερινότητας των παιδιών, γεγονός που αντίκειται στο πνεύμα του νέου νομοσχεδίου.
    Προτείνεται η αντικατάσταση τη συγκεκριμένης αναφοράς με την ακόλουθη «κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα και της σύμφωνης γνώμης του/της σε κάθε άλλο αντικείμενο, πλην αυτών που άπτονται της διατροφής, ένδυσης και ψυχαγωγίας».
    Έτσι, θα αποφευχθεί η κατάχρηση τόσο από τους γονείς με τους οποίους διαμένουν τα τέκνα όσο και από εκδικητικές συμπεριφορές γονέων που δεν διαμένουν με τα τέκνα τους.

  • 19 Μαρτίου 2021, 12:57 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

    ΕΙΜΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΤΗΡΩ ΑΡΙΣΤΗ ΣΧΕΣΗ. ΟΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 4 ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟ Σ/Κ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ ΕΠΙΣΗΣ 2 ΤΡΙΩΡΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ? ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ? ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣ ΑΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΜΗΣΩ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΝΥΚΤΡΕΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΩΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 1/3 ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ . ΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΣΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 3ΩΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΩ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ 1/3 ΣΕ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ? ΔΙΕΥΚΡΗΝΙΖΩ ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΩ ΑΡΙΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ 7,5 ΧΡΟΝΩΝ , ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΩΡΑ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ? ΓΙΑΤΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ «ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟ ΜΠΑΜΠΑ» ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ?

  • 19 Μαρτίου 2021, 12:18 | ΜΑΡΙΑ

    Το «κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα» ενδεχομένως να γεμίσει τα δικαστήρια με υποθέσεις. Η πλειοψηφία των γονέων δεν θα γνωρίζουν ότι θα πρέπει να «ενημερώσουν» για τις απλές καθημερινές ενέργειες που προβλέπονται στο άρθρο 1516 όπου παραπέμπει η διάταξη, και οι κακόπιστοι θα χρησιμοποιήσουν το άρθρο για να αποδειξουν δήθεν κακή διαχείριση από τον άλλο γονέα. Πρέπει να επαναδιατυπωθεί.