ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ – ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ Άρθρο 3 Κατοικία ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 56 ΑΚ

Στο άρθρο 56 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) προστίθεται τρίτο εδάφιο και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 56
Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.».

  • 24 Μαρτίου 2021, 15:23 | A.S

    Η Συνεπιμελεια δεν μειώνει τη μαμά ως γονέα.
    Η Συνεπιμελεια κάνει τον μπαμπά Ίσο με τη μαμά .
    Η Συνεπιμελεια δίνει δικαίωμα στο παιδί να είναι και με τους δύο γονείς.
    Τι ποιο λογικο.
    Πολλοί πολλές αντιδρανε ,αντιδρανε σκεφτόμενοι το συμφέρον του παιδιού η το προσωπικό τους συμφέρον???

  • 24 Μαρτίου 2021, 12:54 | Σωκράτης Καραμπατέας

    ¨»ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει»
    Απορία: εάν ένα ζευγάρι μόλις χώρισε ποιός και πώς αποφασίζει για το ποιός είναι αυτός ο γονέας?
    Πάλι στα χέρια του δικαστή η μπάλλα άρα πάμε για δίκη?

  • 24 Μαρτίου 2021, 11:17 | Θ. Κ.

    Ο ανήλικος έχει 2 γονείς. Αν αυτοί χωρίσουν έχει και ανάλογα σπίτια. Σπίτι και καταφύγιο του παιδιού είναι η αγάπη των γονέων. Αν κάποιος από τους γονείς δεν θέλει ή δεν μπορεί να συμμετέχει ισόχρονα ή είναι αποδεδειγμένα προς το συμφέρον του παιδιού να έχει μειωμένη επαφή με αυτόν τον γονιό (με οριστική δικαστική απόφαση ανεξαρτήτως φύλου), τότε το παιδί να διαμένει με τον ένα γονέα.

  • 24 Μαρτίου 2021, 09:57 | Βαλ

    Μεγάλη και φλεγουσα κουβέντα ανοίξατε…Θα μιλήσω κι εγώ με την ιδιότητα της χωρισμενης μητέρας.Κατ αρχήν να πω πως δε γνωρίζω το νομο επακριβώς,περιμένω όπως κ άλλοι να δω τι ακριβώς θα προβλέπεται.Κατ αρχήν θα ξεκινήσω από το «θετικο» που σκεφτόμουν αρχικά πως θα επιφέρει ο νόμος και αυτό θα είναι για να το πω λαϊκά,να δει και ο έτερος γονεας τη γλυκά του να μεγαλώνεις παιδί και της καθημερινότητας με το παιδί γενικότερα…Προσωπικά,φυσικά δε συμβαίνει σε όλους,μιλάω για τη δικη μου περίπτωση,τις ελάχιστες φορές που έχει δει ο πρώην σύζυγος μου την 17 μηνών κόρη μας,κι αυτό για μερικές ώρες,του την πάω πλυμμενη,ντυμένη,χτενισμενη,φαγωμένη και με μια τσάντα με φαγητά που της έχω φτιάξει για πν ενδεχόμενο,ξεκούραστη,γενικά στην πενα που λέμε,και αυτός κάθεται μαζί της για τρεις ώρες,αχαχα,μπουχουχου,και έχει την εντύπωση πως έτσι είναι όλη μας η ζωή…Πάμε τώρα στα αρνητικά…Ιδανικά,δε θα ήθελα το παιδί μου να ζει τις μισές μέρες της εβδομάδας σε ένα σπίτι και τις άλλες μισές σε άλλο,καθώς,όπως κι εγώ θέλω να έχω μια βάση,το σπίτι μου,ποσο μάλλον ένα μικρό παιδί που θέλει να νιώθει σταθερότητα…στη δικη μου περίπτωση είναι δύσκολο να μείνει και στον πατέρα της,καθώς αυτός εργάζεται στο εξωτερικό,αλλά προσπαθώ να σκεφτώ και τις άλλες περιπτώσεις.Δευτερο και σημαντικότερο κατα την ταπεινή μου πάντα γνώμη…Αν είναι να ζητάμε την άδεια του ετερου γονέα για οτιδήποτε κάνει το παιδί,για οπουδήποτε θέλουμε να το εγγραφούμε δηλαδή,λυπάμαι που το λέω,αλλά την κάτσαμε τη βάρκα.Οχι γιατί δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να συναποφασιζπυν οι γονείς για το παιδί τους,άσχετα απ το αν είναι χωρισμένοι,αλλά ας μη γελιόμαστε…Αν υπήρχε συνεννόηση ανάμεσα στο ζευγάρι,τότε δε θα χώριζε…οι περιπτώσεις που τα διαζύγια είναι βελούδινα και όλα καλά μετά με το παιδί,δυστυχώς είναι ελάχιστες…εδώ εγώ την υπογραφή του πατέρα ζήτησα για να βάπτισω το παιδί και,όχι μόνο δεν την έβαλε ποτε,αλλά με τρέχει και στα δικαστήρια γιατί δε συμφωνεί με την πρόταση μου για διπλή ονομασία (ο καθένας δηλ.το ονομα που θελει),αλλά θέλει μόνο το όνομα που θέλει αυτός,άσχετα αν το παιδί το έχει δει ελάχιστες φορές από τότε που γεννήθηκε.Και το παιδί εν τω μεταξύ παραμένει αβάπτιστο…Καταλαβαινει επομένως κάποιος πολύ εύκολα,πως στόχος του συγκεκριμένου γονεα δεν είναι η διευκόλυνση του παιδιού,αλλά η εκδίκηση προς τον έτερο γονέα…και δυστυχώς δεν αποτελώ εξαίρεση σ αυτό.Σκεφτειτε τι έχει να γίνει επομένως κάθε φορά που ο έχων την επιμέλεια γονεας θα ζητάει την υπογραφή του ετερου γονέα για να ξεκινήσει το παιδί αγγλικά,λογοθεραπειες,φροντιστήρια,κλπ κλπ,φανταστείτε ο,τι θέλετε εσείς…θα τρέχουμε όλοι στα δικαστήρια να λύσουμε αυτα τα θέματα και εν τω μεταξύ τα παιδιά δε θα ξεκιναν σχολείο,δραστηριότητες κλπ;;Δεν ξέρω τι θα επακολουθησει του νόμου αυτού,αλλά δυστυχώς δεν μου φαίνεται ότι έρχεται για να διευκολύνει τις ζωές των παιδιών και των εχόντων την επιμέλεια γονέων…ο Θεός βοηθός….

  • 24 Μαρτίου 2021, 09:33 | Μαρια Μ.

    Υποχρεωτικη συμεπιμελια;;τι γίνεται όταν ο μπαμπάς ασκεί λεκτική βία;; τι γίνεται όταν απειλεί μέσα από τα παιδια ότι θα τελειώσει τη μαμά τους ;;;; Τι γίνεται όταν δεν είναι ενταξη στις υποχρεώσεις του και δεν τον ενδιαφέρει εδώ κ ένα χρόνο τη τρώνε τη φοράνε πως ζεστενονται;; τι γίνεται όταν έρχονται κλαμενα από το σαββατοκύριακο που υποτίθεται θα περνούσαν καλα και αυτός κατανάλωσε αλκοόλ και ξέσπασε στα παιδιά;;
    Να σας πω εγώ τι γίνεται… τρέμει κ φοβάται ξυπναει τι νύχτα κλαίει και ρωτάει «μαμά μαγαπας»… χτυπάει το τηλέφωνο και δεν θέλει ούτε να πάει στο μπαμπά της ούτε να του μιλήσει!!!ξεκινάει ψυχολογο … αντί να τον στείλετε εσείς αυτον που λέγεται «μπαμπάς»σε ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!!! Πάει το παιδί σε ψυχολογο…. και έρχεστε εσείς και μου λέτε για «Υποχρέωτικη συνεπιμελια»… Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ!!!! Καταδικαζεται τα παιδια του αύριο!!!!!

  • 24 Μαρτίου 2021, 08:27 | Κώστας Χαριτόδημος

    Η φράση κλειδί που θα διαιωνίσει το πρόβλημα της γονεϊκής αποξένωσης είναι ο γονέας με τον οποίο συνήθως διαμένει. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Α γονέας να παίρνει το παιδί μακριά από τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας σε άλλη πόλη με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται και όλα τα θετικά που προσπαθεί να εισάγει αυτό το νομοσχέδιο. Για ποιά από κοινού γονική μέριμνα μιλάμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί, όταν ο γονέας που θα έχει πάρει το παιδί σε άλλη πόλη θα φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων τον Β γονέα όπως για παράδειγμα η επιλογή του σχολείου, των γιατρών του, των εξωσχολικών δραστηριοτήτων κ.α. όπου θα είναι αναγκασμένος να επιλέξει ο Β γονέας ενδεχομένως ναι μεν κάποιους/κάποια από αυτά αλλά με τον γεωγραφικό περιορισμό που έχει επιβληθεί από τον Α γονέα.

  • 24 Μαρτίου 2021, 08:37 | Γιώργος Νικολαϊδης

    Τι σημαίνει ο όρος «ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει»; Είναι πέρα για πέρα άδικο για το παιδί ακόμη και με αυτό το νομοσχέδιο να εξακολουθεί να υπάρχει γονέας Β κατηγορίας όταν δεν του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα η κατοικία του να είναι και κατοικία του παιδιού

  • 23 Μαρτίου 2021, 23:36 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΟΣ

    Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα που ΕΚΑΣΤΟΤΕ διαμένει.

  • 23 Μαρτίου 2021, 22:37 | Γεωργακόπουλος Αριστειδης

    Το παιδι δεν ειναι ιδιοκτησία του ενος γονεα. Ειναι καρπος δυο. Πρέπει να του δωσετε δικαίωμα στην επιλογή και αν δεν ειναι σε θεση να επιλέξει απο μονο του να παρθεί μια απόφαση κατά περίπτωση για το που θα διαμενει συνήθως. Δεν μπορει ενα ζευγαρι να ειναι παντρεμενο 5 χρονια και ξαφνικα οταν χωριζει να κρινετε ακατάλληλος ο πατερας (συνηθως) να εχει τα παιδια του τις μισες μερες σπιτι του!

  • 23 Μαρτίου 2021, 18:29 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΓΚΟΥΡΙΔΗΣ

    Να αντικατασταθεί η λέξη ΣΥΝΗΘΩΣ με τη λέξη ΕΚΑΣΤΟΤΕ
    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο ΕΚΑΣΤΟΤΕ διαμένει»

  • 23 Μαρτίου 2021, 16:20 | ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ,
    ΚΡΙΝΕΤΕ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

    Νομοθετήστε βάση των δεσμεύσεων σας στην Βουλή των Ελλήνων και της Ευρωπαϊκής οδηγίας Ψήφισμα 2079/2015 με ίσο χρόνο, εναλλασσόμενη κατοικία, ίσα δικαιώματα γονέων. Μην οδηγείτε την χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια. Νομοθετήστε με μόνο γνώμονα το αληθινό συμφέρον των παιδιών αλλά και των γονέων αυτών,ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ.

    ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟ ΣΥΣΚΕΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ 2079/2015 ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.

    Λουξεμβούργο – Γαλλία – Μάλτα – Ουγγαρία – Δανία – Πολωνία – Εσθονία
    Ιρλανδία – Σλοβακία – Σλοβενία – Σουηδία – Κάτω Χώρες – Τσεχία – Φινλανδία

  • 23 Μαρτίου 2021, 15:04 | Μαρια

    Υποχρεωτικη συνεπιμελια;; Οι υποχρεώσεις των μπαμπάδες που είναι…. τι γίνεται όταν ο μπαμπάς ασκεί λεκτική βία;; τι γίνεται όταν απειλεί μέσα από τα παιδια ότι θα τελειώσει τη μαμά τους ;;;; Τι γίνεται όταν δεν είναι ενταξη στις υποχρεώσεις του και δεν τον ενδιαφέρει εδώ κ ένα χρόνο τη τρώνε τη φοράνε πως ζεστενονται;; τι γίνεται όταν έρχονται κλαμενα από το σαββατοκύριακο που υποτίθεται θα περνούσαν καλα και αυτός κατανάλωσε αλκοόλ και ξέσπασε στα παιδιά;;
    Να σας πω εγώ τι γίνεται… τρέμει κ φοβάται ξυπναει τι νύχτα κλαίει και ρωτάει «μαμά μαγαπας»… χτυπάει το τηλέφωνο και δεν θέλει ούτε να πάει στο μπαμπά της ούτε να του μιλήσει!!!ξεκινάει ψυχολογο … αντί να τον στείλετε εσείς αυτον που λέγεται «μπαμπάς»σε ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!!! Πάει το παιδί σε ψυχολογο…. και έρχεστε εσείς και μου λέτε για «Υποχρέωτικη συνεπιμελια»… Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ!!!! Καταδικαζεται τα παιδια του αύριο με κακοποίηση στην ψυχή τους!!!!!

  • 23 Μαρτίου 2021, 12:22 | Ο ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΑΣ

    θα μου συγχωρεθεί να βγώ λιγάκι εκτός διαδικασίας και να απαντήσω γενικά σε τοποθετήσεις κάποιων κυριών ονοματι… ζορζετ ή μαρίας ή κιτσας

    Και εγώ δεν ξέρω τι νούμερο παπουτσια φαράνε τα παιδια μου
    Ουτε ρουχα τι νουμερο φοράνε

    Τον γιό μου όταν πήγα στον βρεφονηπιακό σταθμό μετα απο 2 χρόνια ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ διότι επι 3 χρόνια δεν ειχα προσωρινα εκτελεστό τίτλο να ερθω σε επικοινωνία μαζί τους.

    Αν και η αγωγή μου ΟΡΙΖΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ειχα προσφυγει σε εφετείο και δεν ειχα δικαίωμα να τα δω γιατι η μανα τους αντιπετώπιζε ψυχοσωματικα προβληματα και οι ανιόντες της εκμεταλλευόντουσαν το μισος των υπουργων και της νομολογίας για τους πατεράδες.
    ΕΙΜΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΣΑΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ
    ΕΠΙΣΗς ζητάω εκλογές

  • 23 Μαρτίου 2021, 11:38 | Ο.ΣΤ.Γ.

    Θα μπορεί δηλ. κάθε γονέας που εκπροσωπεί το τέκνο να επιδίδει τα δικόγραφα που το αφορούν (πχ αγωγή διατροφής) στην κατοικία του τέκνου, η οποία ενδέχεται να είναι ίδια με αυτήν του ενάγοντα?? Πως θα ενημερώνεται τότε ο άλλος γονέας για να παραστεί στο δικαστήριο εάν δεν γνωρίζει για την άσκηση (κατάθεση και επίδοση) της αγωγής???? Επίσης, υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο να είναι δυνατή η επίδοση και στην κατοικία του γονέα, που ενδεχομένως δεν ασκεί καθόλου τη γονική μέριμνα??

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:23 | ΑΡΗΣ

    Άρθρο 56 ΑΚ

    Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.

    Και η υποτιθέμενη συνεπιμέλεια μας πρόσθεσε το

    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.

    Αυτό είναι καραμπινατη συνεπιμέλεια απορώ πως οι πατεράδες θεωρούν οτι ο υπουργός ειναι παραβατης καθηκοντος.

  • 23 Μαρτίου 2021, 01:00 | Ζορζέτ

    Ο πατέρας του παιδιού μου δεν ξέρει τι νούμερο ρούχα και παπούτσια φοράει ο γιος του, που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, υψηλής λειτουργικότητας. Θεωρεί πως οι λογοθεραπειες, έργο θεραπείες, ο παιδοψυχολογος και ο παιδοψυχιατρος είναι για να «μου παίρνουν τα λεφτά» και να «αχρηστευουν το παιδί» που είναι απλά πολύ αντικοινωνικό αντράκι και ιδιότροπο, σαν τον ίδιο, με μια κάποια επιθετική συμπεριφορα, που τον κάνει έως και περήφανο. Θεωρεί ότι η ειδική διατροφή, σε ένα παχύσαρκο παιδί, είναι μια ανοησία και το 8χρονο παιδί μπορεί να τρώει 2 πιτόγυρα κάθε μέρα καθώς δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει, ενώ αντιμετωπίζει και ο ίδιος του προβλήματα υγείας από παχυσαρκία. Σημειώστε ότι κάθε απόγευμα βλέπονται και ο γιος μας τρώει, συνήθως, μαζί του βραδινό…
    Με βρίζει μπροστά του, όποτε τον παρακαλάω να μην του δώσει junk food και να χρησιμοποιήσει τα έτοιμα ταπερ που του στέλνω, ενώ συχνά-πυκνά ξεστομίζει απειλές για χειροδικία, από τον εκνευρισμό του, επίσης μπροστά στο παιδί. Τον παίρνει και τον φέρνει με το μηχανάκι, γιατί κουράζεται πολύ και δεν μπορεί να περπατήσει, άλλωστε για 1 χιλιόμετρο που απέχουν τα σπίτια μας δεν τρέχει και τίποτα. Ο Κορωνοϊός είναι μια σκευωρία, το εμβόλιο έχει τσιπακι, απειλείται η ορθοδοξία και τώρα που έρχεται ο αντίχριστος δηλώνει ότι «εγώ θα πάρω τον γιο μου να πάμε στο βουνό»…
    Ξεχνάει να θυμήσει στο παιδί να πάρει μαζί του την σχολική τσάντα του, μαζί με τα ρούχα που του δίνω γιατί αυτός δεν έχει, όταν το επιστρέφει μετά από ΠΣΚ και πάντα τον φέρνει εντελώς αδιάβαστο. Θεωρεί πως και η σχολική εκπαίδευση δεν είναι και κάτι τόσο το σημαντικό, ενώ η μεγαλύτερη μέριμνα του είναι είτε να φοβερίζει λεκτικά, προτάσσοντας τον σωματικό του όγκο, όποιον του αναφέρει ότι τοσο το παιδί όσο και ο ίδιος χρειάζονται βοήθεια (όταν λάμβανα ήδη την δική μου, και – μαντέψτε- η πρώτη ερώτηση που μου απηύθυνε η ειδικός ήταν πόσο συχνά βλέπει ο πατέρας το παιδί, που εννοείται είχε πάλι αρνηθεί να παραστεί) είτε να πλασάρει και μια δακρυβρεχτη, πονεμένη ιστορία για το πόσο προσπαθεί αλλά οικονομικά δεν μπορεί (βέβαια προ καραντίνας είχε καθημερινά νυχτερινή ζωή και τύχαινε να στήνει και το παιδί ενίοτε στα ραντεβού καθώς, μεθυσμένος, αποκοιμιόταν) ενώ έχει και γνωμάτευση από ψυχίατρο ως μυθομανής. Στην κοινή συνάντηση μας με ειδικό υγείας δημοσίου φορέα, που πραγματοποιήθηκε προ λίγων μηνών εν μέσω απειλών γιατί «θα το χαζέψεις το παιδί, εσύ έχεις το πρόβλημα» και ενώ αδυνατούμε στην δεδομένη φάση να προπληρωνουμε θεραπευτικές συνεδρίες σε ιδιωτικό κέντρο, με χτύπησε με γροθιά στον μηρό μου, διακριτικά, ελπίζοντας ότι η ειδικός δεν έβλεπε, γιατί τόλμησα να αψηφήσω τις οδηγίες του ότι» εκεί μέσα μην τολμήσεις να πεις ότι το παιδί έχει πρόβλημα» και ανέφερα ότι κρίνω πως θα βοηθηθούμε και οι 3 μέσα από συνεργασία με αρμόδιες ειδικότητες. Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, με τον οποίο είμαστε σε άτυπη διάσταση εδώ και καιρό χωρίς να έχει κινηθεί επίσημα διαδικασία διαζυγίου, γιατί οταν είχα τα χρήματα κωλλυσιεργησε και δεν μου το έδωσε κι όταν θέλησε ο ίδιος μου έβαλε ρήτρα για κοινή επιμέλεια, που ενίοτε μεθά και ερχεται να πάρει το παιδί του και να περάσουν χρόνο μαζι,κοιμώμενος σε έναν καναπέ ο ίδιος και το παιδί να με καλεί γιατί πεινάει, που έχει παρελθοντικές καταδίκες, προ γάμου, για παραβιάσεις του κοκ και ατυχήματα, που μας βασανίζει και παράλληλα βασανίζεται, ψυχικά, με την ευερεθιστοτητα του και τα ξεσπάσματα του απέναντι στα αναπτυξιακά θέματα του παιδιού και την δική μου άρνηση συνεργασίας σε παρωχημενα γονέϊκα, κακοποιητικα μοντέλα, που μου ασκεί οικονομική βία καθώς πρέπει να ανέχομαι κάθε συναισθηματική και ψυχική επίθεση, προσβολή και παραλήρημα του, για να παράσχει μόνο τροφή για το παιδί, συμμετοχή στα εξωσχολικα κι ένα πολύ μικρο, συμβολικό πόσο της τάξης των 5-20€ ανά εβδομάδα, ενώ στο παρελθόν κρατούσε όλα τα επιδόματα που καταθέτονταν στον λογαριασμό του για τις ιδιωτικές θεραπείες του παιδιού, χωρίς να μου επιστρέφει το ποσό που προπληρωνα. Προσωπικά αδυνατώ να εργαστώ κανονικά, καθώς το παιδί χρειάζεται υποστήριξη, τόσο μαθησιακά, όσο και κοινωνικά που ο πατέρας του, καθ’ομολογια του, αδυνατεί να παράσχει ή έστω να συμμετάσχει σε αυτήν, οπότε και, ανέλαβα τον ρόλο αυτόν, του βασικού φροντιστή.
    Χωρις να αμφιβάλλω στιγμή ότι τον αγαπάει περισσότερο από όσο δύναται να αγαπά κάποιον άλλο άτομο στον κόσμο, ο άνθρωπος αυτος περιμένει πώς και πώς να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρόλο που έχει ελεύθερη και καθημερινή επικοινωνία με τον γιο του, σαν μια προσωπική νίκη, λέγοντας μου αυτολεξεί «τώρα κόψε τον σβέρκο σου», «δεν θα παίρνεις μια από εμένα», «τώρα κάνε τα κουμάντα σου» «τώρα μείνε μόνη σου». Ο άνθρωπος αυτός, έχει άστατη δουλειά ή όποια απαιτεί μετακινήσεις αλλά και γενικά, λόγω οικονομικής αστάθειας, αλλάζει με μια συχνότητα ανά διετία περίπου οικία, ενώ δεν διατηρεί δωμάτιο παιδικό, κάνει συγκοιμηση με το παιδί που χρειάζεται απαραιτήτως συγκεκριμένο πλανο για να μην παλινδρομει συμπεριφορικά, και αν δεν του καθαρίσω το σπίτι δημιουργείται υγειονομικό πρόβλημα και μαζί του περνά χρόνο εκεί και το παιδί μου. Πως θα διασφαλίσετε λοιπόν μέσω αυτού του νομοσχεδίου μια ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ συνεπιμελεια, σε ένα πρώην ζευγάρι που δεν έχει κανέναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και υπάρχει ψυχολογική, οικονομική, αλλά και έμφυλη βία; Το παιδί μου κι εγώ ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Προσυνεννοουμαστε με μυστικούς κώδικες, τύπου «μαμά να σου θυμίσω τις μπανάνες από το σούπερ» ή «μου έπλυνες το παιχνίδι μου;» κάθε φορά πριν πάει στου πατέρα του, για να με καλέσει τηλεφωνικά και να μου τους πει, αν έχει ο πατέρας του τα νεύρα του και δεν αντέχει το παιδί άλλο την βία της έντασης του, καθώς του ασκεί ψυχολογική βία, με φωνές και επιθετικές κινήσεις, λεκτικές απειλές (δεν σε ξαναπαίρνω από την μάνα σου, δεν θα με ξαναδείς, πλήρωσα βενζίνες να ερθω να σε πάρω, φύγε τώρα από το σπίτι μου και μην ξαναπατήσεις) αν τολμήσει να του πει ότι θέλει να φύγει νωρίτερα από αυτόν, γιατί δεν αντέχει άλλο. Πώς θα πάει και θα στηρίξει το παιδί στις θεραπείες κάποιος που θεωρεί χάσιμο χρόνου και χρημάτων τα θεραπευτικά πλάνα, πώς θα πάει το παιδί του για σωματική άσκηση και εκτόνωση ένας άνθρωπος που δεν μπορεί και θέλει να κινηθεί; Πώς θα διαδρασει το παιδί με τους λίγους φίλους του, όταν οι γονείς των φίλων του δεν επιθυμούν επαφή με τον τόσο έντονα παρεμβατικό και παραβιαστικό πατέρα του; Πως θα μπαίνει και θα βγαίνει από το τόσο απαραίτητο πλαίσιο ασφαλείας, σταθερότητας και ηρεμίας κάθε παιδί και ειδικά τα με αναπτυξιακές διαταραχές παιδιά, αλλά και τα ΑΜΕΑ και όσα δεν θέλουν άλλη επαφή με τον μπαμπά τους γιατί ήταν ουσιαστικά απών από την ζωή τους και κακοποιητικος μέσα στο κοινό σπίτι απέναντι στην μητέρα τους και τα ίδια, κατ επέκταση, περνώντας μισό-μισό χρόνο σε 2 σπίτια, σε άλλες περιοχές, με άλλες συνήθειες, φοβουμενα και μη εισακουομενα; Σας παρακαλώ θερμά, απορρίψτε το. Προστατεύστε τα δικαιώματα μας, γυναίκας και παιδιού. Βοηθειστε μας να ζήσουμε αξιοπρεπώς, μακριά απο κακοποιητικες συμπεριφορές και να μεγαλώσουμε όσο πιο όμορφα και ήρεμα τα ήδη τραυματισμενα παιδιά μας και τους ευατους μας μέσα σε αυτήν την τόσο έντονα επικριτική και αφιλόξενη κοινωνία για μια μονογονεα μητέρα. Στηρίξτε μας, μην μας ρίχνετε μέσα στο κολαστήριο ξανά, μην μας επανατραυματίζετε. Γράφω εδώ, δημόσια, κάτω από το νομοσχέδιο, νιώθοντας ντροπή αλλά στεκομενη με ειλικρίνεια, για να έχω ήσυχη την συνείδηση μου ότι βοηθώ να σχηματίσετε μια ρεαλιστική εικόνα εκείνης της πλευράς που από φόβο και ντροπή συνήθως δεν μιλάει, αλλά σιωπά και καρτερεί να μεγαλώσει το παιδί. Προφυλαξτε μας!
    Με εκτίμηση, οι μητέρες σας και οι μητέρες των παιδιών σας

  • 23 Μαρτίου 2021, 01:22 | Γ Κ

    Καλή η προσπάθεια κ Υπουργε αλλά χρειάζονται βελτιωσεις.Θα πρέπει να αφαιρεθεί η φραση «συνήθως διαμένει».Το σπίτι του παιδιού είναι τα σπίτια των γονέων του. Πάλι συνεχίζει να υπάρχει γονέας β κατηγορίας.ως πότε?

  • 23 Μαρτίου 2021, 01:35 | Π.

    Πρέπει να υπολογιστεί ότι η χειραφέτηση της μητέρας στην επιλογή του τόπου κατοικίας μακριά από τον τόπο της τελευταίας ΚΟΙΝΗΣ κατοικίας, δίνει τη δυνατότητα αποκοπής του πατέρα από το παιδί, γεγονός που προφανώς είναι ενάντια στο συμφέρον του.
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.
    Ο τόπος κατοικίας του παιδιού πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως τη διευκόλυνση της δυνατότητας επικοινωνίας και με τους δύο γονείς και δευτερευόντως τα προσωπικά συμφέροντα και τους σκοπούς του εκάστοτε γονέα.

  • 23 Μαρτίου 2021, 00:01 | Ελίνα

    Η κατοικία του παιδιού δε γίνεται να είναι η τελευταία κατοικία των γονέων πριν το χωρισμό τους, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο και οι δύο γονείς μετά τη διάσπαση της συμβίωσής τους να έχουν αλλάξει κατοικία. Δηλαδή, αν ορισθεί ως κατοικία του παιδιού η τελευταία κατοικία πριν το χωρισμό, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουν πίσω;

    Επιπλέον, αν το σπίτι της τελευταίας κατοικίας ανήκει μόνο στον έναν από τους δύο γονείς, ο οποίος εξακολουθεί να μένει εκεί και μετά το χωρισμό, αυτό σημαίνει ότι και το παιδί θα πρέπει οπωσδήποτε να μένει εκεί, άρα αυτός ο γονέας θα έχει «προβάδισμα» έναντι του άλλου;

  • 22 Μαρτίου 2021, 22:36 | Αναστάσιος

    Στο άρθρο 1511 παράγραφο αναφέρεται:’Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της΄.

    Λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον του τέκνου ,την ισότητα των δύο γονέων και το γεγονός ότι η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού, προτείνεται να αφαιρεθεί η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί και τροποποίηση ως εξής:’Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων’.

  • 22 Μαρτίου 2021, 19:14 | Χατζηβελουδος Κυριάκος

    Αν το σπίτι τελευταία κατοικίας είναι σπίτι το οποίο έχει ο πατέρας πριν το γάμο τι γίνεται.. Μπορεί να πάνε πάρει το παιδί και να είναι ο γονέας με τον οποίο διαμένει το παιδί??? Ευχαριστώ

  • 22 Μαρτίου 2021, 19:01 | Μάρακας ΜΙχήλ

    Εδω πρεπει να υπαρξει αλλαγη. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία και των δυο γονεων.

  • 22 Μαρτίου 2021, 17:31 | Λαδάκης Κωνσταντίνος

    Από τη φράση «ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» πρέπει να αφαιρεθεί το επίρρημα «συνήθως». Από μόνη της αυτή η λέξη αναιρεί την ισότητα μεταξύ των γονέων, τους κατατάσσει σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα και κατ’ ουσίαν παραπέμπει σε αποκλειστική επιμέλεια. Η κατοικία του «δευτερεύοντα» γονέα δεν είναι ξενοδοχείο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός έχει διαμορφώσει κανονικό παιδικό δωμάτιο εντός αυτής. Η κατοικία του οποιουδήποτε καλού γονέα πρέπει να θεωρείται και κατοικία του παιδιού ακόμα και αν εκεί διαμένει 5 ή και λιγότερες ημέρες το μήνα. Μοναδική εξαίρεση επιβάλλεται να είναι η περίπτωση όπου κάποιος γονέας (αληθώς) κακοποιεί ή παραμελεί το παιδί του. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος πρέπει να αντιμετωπίζει το γονέα αυτόν ως δευτερεύοντα και σε ακραίες περιπτώσεις να τον απομακρύνει από το παιδί. 

  • Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ.

    και το άρθρο 56 προτείνουμε να τεθεί ως εξής

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.

    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.».

    (Το θέμα της μετοίκησης αφορά σε αλλο άρθρο και συγκεκριμμένα το Αρθρο 12 (ΑΚ 1519)

  • 22 Μαρτίου 2021, 15:49 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥ

    Με την προσθήκη της δεύτερης παραγράφου στο άρθρο 56ΑΚ, δημιουργείται σύγχυση, αφού οδηγούμαστε στο νομικό παράδοξο ο γονέας που στρέφεται για οποιοδήποτε λόγο δικαστικά κατά του τέκνου του (πχ. αγωγή για μείωση διατροφής) να μπορεί να επιδώσει το σχετικό δικόγραφο στον εαυτό του, για λογαριασμό ωστόσο του τέκνου!

  • 22 Μαρτίου 2021, 14:29 | Λ. Βενιγένης

    Εάν ο νομοθέτης θέλει πραγματικά προοδευτική αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο οφείλει να αναμορφώσει το συγκεκριμένο άρθρο στην κατεύθυνση της πραγματικής εξίσου ανατροφής του τέκνου και από τους δύο γονείς. Αυτό θα γίνει όταν από τη μία θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία του χωρισμού και του διαζυγίου ενώ από την άλλη να προασπίζεται το δικαίωμα ανατροφής και από τους δύο. Με άλλα λόγια ούτε να είναι δέσμιοι οι σύζυγοι της κακής σχέσης αλλά ούτε να μπορεί ένας εκ των δύο να παίρνει το παιδί και να το απομακρύνει από τον άλλο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα και με τις διεθνείς ορθές πρακτικές και δεν χρειάζεται να ανακαλυφθεί ο τροχός.

    Συνεπώς το άρθρο πρέπει να αναμορφωθεί ως εξής:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ – ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ Άρθρο 3 Κατοικία ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 56 ΑΚ

    Στο άρθρο 56 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) προστίθεται τρίτο εδάφιο και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
    «Άρθρο 56
    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ως τόπος κατοικίας του παιδιού προσδιορίζεται ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων, εντός του οποίου ο ανήλικος διαμένει στις οικίες και των δύο γονέων του. Ο τόπος κατοικίας να μπορεί να αλλάξει μόνο με έγγραφη συμφωνία των γονέων ή με οριστική δικαστική απόφαση.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.».

  • 22 Μαρτίου 2021, 14:42 | Κοστίς Νευροκοπλής

    Στο Βέλγιο ορίζονται και οι δύο κατοικίες των γονέων ως κύριες για το παιδί. Το βασικό κριτήριο είναι να βρίσκονται τα σπίτια σε απόσταση λιγότερη της μίας ώρας από τα σχολεία των παιδιών ή τον παιδικό σταθμό.

  • 22 Μαρτίου 2021, 13:16 | Γιώργος Χρήστου

    Η πεμπτουσία της κοινής επιμέλειας έχει αφετηρία και τέλος την κατοικία του τέκνου.

    Το ορθότερο είναι να μην υπάρχει ο όρος «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί.

    Θα συμφωνήσω ότι σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος πρέπει έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.

    Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτό, τουλάχιστον να συμπεριληφθεί ο όρος ότι ως κατοικία του ανήλικου τέκνου να θεωρείται η τελευταία κατοικία όπου διέμενε, για να αποτραπούν εκβιασμοί του τύπου «θα πάρω το παιδί και θα φύγω σε άλλη πόλη» όπως συστηματικά γίνεται ακόμη και σε γάμους που δεν έχουν καταλήξει σε διαζύγιο, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

  • 22 Μαρτίου 2021, 13:21 | Ηλίας Παρασκευόπουλος

    Οι κατοικίες των δύο γονέων οφείλουν να αποτελούν και οι δύο κατοικίες του τέκνου ανεξάρτητα από τον επιμερισμό του χρόνου διαβίωσής του σε καθέναν από αυτούς. Οι δύο γονείς, συνεπώς, πρέπει να βαρύνονται με την ίδια ευθύνη έναντι του Κράτους όσον αφορά στην επικοινωνία του τελευταίου με το τέκνο τους.

  • 22 Μαρτίου 2021, 11:47 | Χ.Ν.Β.

    Πρέπει να υπάρχει μία ΝΟΜΙΜΗ κατοικία του ανήλικου τέκνου, η οποία θα δηλώνεται στις δημόσιες αρχές και αυτή πρέπει να είναι η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων.
    Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 3 του νομοσχεδίου προτείνεται να αντικατασταθεί ως εξής: «…Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς, χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ως τόπος κατοικίας του ανήλικου τέκνου παραμένει ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων, εκτός εάν υπάρχει αντίθετη έγγραφη συμφωνία τους…».

  • 22 Μαρτίου 2021, 11:08 | Μιχαήλ

    Καλημέρα σας. Πρέπει στην πρώτη παράγραφο να υπάρξει τροποποίηση όπου να αναφέρεται ρητά ότι ως κατοικία του ανήλικου τέκνου να θεωρείται η τελευταία κατοικία όπου διέμενε. Πρέπει να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάρει η μητέρα το παιδί-ά και να μπορεί να φύγει από το μέρος όπου διαμένει.

  • 22 Μαρτίου 2021, 00:08 | ΕΛΕΝΗ

    Νιώθω περήφανη που μπορώ να πω ότι είμαι μάνα με το Μ κεφαλαίο. Έφερα στον κόσμο 2 παιδιά και όταν χώρισα με τον σύζυγό μου δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να εκμεταλλευτώ το γεγονός ότι έγινα μάνα για να βλαψω τον σύζυγό μου Γιατί στην ουσία θα πληγωνα και θα έκανα κακο στα παιδιά μου. Ούτε μπορώ να καταλάβω πως μερικοί γονείς (Και σύμφωνα με έρευνες μητέρες) με το που παίρνουν διαζύγιο παίρνουν τα παιδιά μακριά από τον έναν γονέα. Πως είναι δυνατόν να μπαίνουν τα παιδιά σε μια τέτοια διαδικασία ξεριζωμού από τον έναν γονέα (κυρίως του πατέρα) και από τον τόπο που γεννήθηκαν, που μεγάλωσαν, που ξεκίνησαν να έχουν φίλους, να έχουν ζωή. Πως το κάνεις αυτο;;;; Πώς όταν ένα παιδί δεν έχει προλάβει να διαχειριστεί τον χωρισμό των γονιών, να το βάζεις και σε μια διαδικασία αλλαγής περιβάλλοντος αλλά και σε μια διαδικασία να μεγαλώνει και να ζει χωρίς τον έναν γονέα! Αυτό είναι εγκληματικό. Ο ρόλος του γονέα είναι να βάζει το συμφέρον του παιδιού πρώτα και πάνω απ όλα. Κ δεν μιλάμε για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας οι οποίες προβλέπονται ξεκάθαρα από το νόμο. Μιλάμε να μπει σε εφαρμογή ένα νομοσχέδιο οικογενειακού δικαιου που δεν θα δίνει προβάδισμα και δικαιώματα μόνο στον έναν γονέα (κυρίως εμάς τις μητέρες) καταρρίπτοντας εντελώς τα δικαιώματα των παιδιών να ζουνε και με τους δύο γονείς του, οπως γινεται με το υπαρχον οικογενειακο δίκαιο. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Έως τώρα, υπήρχε μια επιλογή° αποκλειστική επιμέλεια μητέρας, πατέρας επισκέπτης κάθε 2ο ΠΣΚ , παιδιά Όχι μόνο βαλίτσες αλλά και παιδιά δυστυχισμένα χάνοντας πολύτιμες στιγμές (για το σωστό μεγάλωμα τους )ενος απο τους δύο γονείς (κυρίως των μπαμπάδων τους), παιδιά που τα αναγκάζουν να ζουν σαν ορφανα, παιδιά που καταλήγουν με τραυματισμένη ψυχική υγεία λόγω της έλλειψης τους ενός γονέα. Ας μην παραλείψουμε τις επιστημονικές έρευνές αλλά και τις χώρες που εφαρμόζεται η συνεπιμελεια που μας αποδεικνύουν έμπρακτα Πόσο ωφέλιμο είναι αυτό για τα παιδιά. Ας τεθεί, λοιπόν, το τεκμήριο της τελευταίας κατοικίας του παιδιού πριν το διαζύγιο!!!!

  • 21 Μαρτίου 2021, 16:39 | Ντινα

    Για να γίνει ο νομος αυτος πραξη πρεπει να δειτε πολλα προβληματα αλυτα τοσα χρονια οσον αφορα τους μονους γονεις.Συμφωνω πως πρεπει ενα παιδι για να μεγαλωνει φυσιολογικα να εχει και τους δυο γονεις.Το παιδι οταν οι γονεις χωρισουν το πιο λογικο θα ειναι να μενει στον τοπο που διεμενε κ προ χωρισμου των γονεων.Οταν ομως ενας απο τους γονεις ειναι διορισμενος χιλιομετρα μακρια δεν μπορει(θα ελεγα και δεν πρεπει)να παρει το παιδι μαζι του,να το απομακρυνει απο τον αλλο γονεα ο οποιος δεν θα συνυπογραψει εκ τουτου δεν μπορει να εφαρμοστει και η συνεπιμελεια.Θα ηταν δικαιο ολων να εφαρμοσετε επιτελους τον νομο που εχει η μητερα στρατιωτικος στο δημοσιο και στους αλλους δημοσιους υπαλληλους,να μπορει να μετατεθει κοντα στο παιδι της.Με αυτο τον τροπο δεν θα υπαρχει και διαμαχη μεταξυ των γονεων.Δεν μπορει να παλευει μια μητερα μονη,η ενας πατερας μονος,χρονια ολοκληρα να βρεθει κοντα στο παιδι του.Τυγχανει μονες μητερες να ειμαστε ολες οι μητερες δημοσιοι υπαλληλοι κ οχι μονο οι στρατιωτικοι.Σας ευχαριστω.

  • 21 Μαρτίου 2021, 14:20 | Σοφη

    Για να αποτραπούν περιπτώσεις εξαναγκασμού συμβίωσης με γονείς κακοποιητικούς (οι οποίες θα ευνοηθούν με το νέο νομοσχέδιο) μια πρόταση είναι να υπάρχει άρση απορρήτου προσωπικών δεδομένων σε περίπτωση ποινικού αδικήματος ώστε να μπορέσει να αποδειχτεί και να προβλέπονται βαρύτατες ποινές σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.
    Η ενδοοικογενειακής βία δεν αποδυκνειεται διότι λαμβάνει χώρα σε ιδιωτικό περιβάλλον.

  • 20 Μαρτίου 2021, 23:00 | Δήμητρα Μπουκουβάλα-δικηγόρος/διαμεσολαβήτρια

    Πρέπει στην κατοικία του ανηλίκου να προστεθεί και η κατοικία αυτού στον οποίο ανατέθηκε η πλήρης άσκηση ή η άσκηση μέρους της γονικής μέριμνας (επιμέλεια) σε περίπτωση που αυτός είναι τρίτο πρόσωπο, όπως για παράδειγμα η γιαγιά ή ο παππούς, ή ο αδερφός και να διαμορφωθεί ως εξής:
    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα ή του τρίτου στον οποίο ανατέθηκε η άσκηση ή η άσκηση μέρους της γονικής μέριμνας».

  • 20 Μαρτίου 2021, 19:52 | Ελίνα

    Σέβομαι απόλυτα τη στεναχώρια των γονέων (μαμάδων και μπαμπάδων) που δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους και τα βλέπουν κάθε δεύτερο ΣΚ, επειδή μένουν χιλιόμετρα μακριά. Όμως, όλοι εσείς που ζητάτε την εναλλασσόμενη κατοικία, έχετε σκεφτεί πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη; Γίνεται ένα παιδί να είναι 15 μέρες στην Αθήνα και 15 μέρες στη Θεσσαλονίκη; Θα πηγαίνει σε 2 σχολεία, σε 2 φροντιστήρια και σε 2 κολυμβητήρια; Προφανώς, όχι. Γι’ αυτό, είναι ουτοπικό να ζητάς κανείς εναλλασσόμενη κατοικία σε τέτοιες περιπτώσεις.

  • 20 Μαρτίου 2021, 19:28 | Ε.

    Εάν υπαρχουν συγκρουσιακές σχέσεις η συνεπιμέλεια ειναι καταστροφικη για το παιδι.Μεγαλώνει το άγχος και η ανασφάλειά του σε μια εποχή που χρειάζεται σταθερότητα εφόσον κλονίζεται η οικογενειακή του σχέση.Μετατρεπει την μητέρα σε έναν αδύναμο κρίκο ,στις περιπτώσεις μάλιστα που είναι οικονομικά ασθενέστερη.Ελλοχεύει εκδικητικές συμπεριφορές απο την πλευρά του γονιού που δεν επιθυμουσε το διαζύγιο.Ηδη υπάρχει η δυνατότητα στα ζευγάρια που το επιθυμούν να μοιρασουν την γονικη μέριμνα,ή αλλιώς να διαλέξουν συνεναιτική λύση στο μεγάλωμα του παιδιού.Δεν είναι εφικτό υποχρεώνοντας ενα ζευγάρι που δεν μπορεί να συνεννοηθεί για τα βασικά και καθημερινά του παιδιού,να μπορέσει να συνεργαστεί.Τα παιδιά εργαλειοποιούνται και γίνονται το αντικείμενο ουσιαστικά της αντιπαραθεσης των δυο χωρισμένων γονιών.Αυτο σίγουρα δεν διαφυλατει το συμφέρον του παιδιού.Το λόμπυ των μπαμπαδων που διαθέτει οικονομική βάση ,εχει την δυνατότητα να χρησιμοποιει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προβάλλει την θέση του σε αντίθεση με τις μητέρες που δεν τους εχει δοθεί βήμα ειτε γιατί δεν εχουν τα χρήματα ή τον χρονο να το κάνουν.Το παιδί αντιμετωπίζεται ως μπαλακι μεταξύ των γονιών.Σε διαζύγια αντιδικίας δεν μπορουν να αποφασίσουν απο κοινου.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ.Ο δυνατότερος θα νικάει.Είτε σε χρήμα ,είτε σε σωματική διάπλαση.Οι Έλληνες δεν είναι Σουηδοί .Η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα ανθεί ,

  • 20 Μαρτίου 2021, 18:25 | ΚΕΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Για πρώτη φορά (άρθρο 1513) καθιερώνεται νομικά η κοινή γονική μέριμνα μετά το χωρισμό, μα η κοινή γονική μέριμνα αλλά και το 1/3 υπήρχε εξ αρχής χωρίς κανένα επιπλέον δικαίωμα για τον γονέα που δεν είχε την επιμέλεια του τέκνου του. Ο νέος νόμος αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου χωρίς ενσωμάτωση της έννοιας συνεπιμέλεια έχει πολλά κενά.Σε 5 κράτη της Ευρώπης εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου η συνεπιμέλεια με εναλλασσόμενη κατοικία με τεραστία επιτυχία βάση επιστημονικών ερευνών πολλών ετών. Όμως η λέξη συνεπιμέλεια στο νέο νομοθέτημα είναι απαραίτητη προϋπόθεση, διότι η γονική μέριμνα δεν καλύπτει σε κανένα σημείο της το καλό και το συμφέρον των παιδιών μας για τους κάτωθι λόγους: 1) Έως σήμερα με τον νόμο του 83 όλοι οι γονείς που δεν είχαν την επιμέλεια και είχαν την γονική μέριμνα δεν είχαν κανένα απολύτως λόγο σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης και γενικά καθημερινότητας και ανατροφής των παιδιών τους. Καμιά μητέρα και ποτέ δεν ρωτούσε για τίποτα τον πατέρα του παιδιού της και αν ο πατέρας έπαιρνε μια πρωτοβουλία π.χ να πάει το παιδί του στον ιατρό την αμέσως επομένη μέρα ήταν εκτεθειμένος νομικά από την πρώην σύζυγο του αφού δεν είχε την επιμέλεια του τέκνου του και δεν είχε κανένα απολύτως δικαίωμα να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το ίδιο του το παιδί. Ήταν ένας απλός επισκέπτης που απλά έπρεπε να καταθέτει στην σύζυγο του την μηνιαία διατροφή του τέκνου του, διαφορετικά θα ήταν λόγω μηνύσεως σε συνεχή αυτόφωρη διαδικασία πηγαίνοντας φυλακή με αναστολή. 2) Οι δικηγόροι των γονέων, μαμάδων που είχαν την επιμέλεια οδηγούσαν τις πελάτισσες τους στα δικαστήρια με πρόσχημα ότι μέσω αυτών θα κόψουν κάθε επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα τους αλλά και θα εισπράξουν παχιές διατροφές κάτι το οποίο δεν θα γινόταν αν έβγαζαν συναινετικό διαζύγιο με τον πρώην σύζυγο τους. Άρα μιλάμε για μια βιομηχανία δικηγόρων που οδηγούσαν τις μαμάδες και με το ζόρι τους πατεράδες στις δικαστικές αίθουσες τάζοντας στις μητέρες που έπαιρναν την επιμέλεια με κλειστά μάτια από τους δικαστές, επιπλέον χρήματα, από τον σύζυγο τους. Με το νέο νόμο οι δικηγόροι θα παρακάμπτουν για τους λόγους που σας ανέφερα τους οικογενειακούς διαμεσολαβητές και θα οδηγούμαστε και πάλι στις δικαστικές αίθουσες κάνοντας μια τρύπα στο νερό. 3) Η εκδίκηση των μανάδων για τους πρώην συζύγους τους μέσω των παιδιών θα συνεχίσει να καλλιεργείτε αφού για μια ακόμη φορά θα έχουν αυτές την επιμέλεια και οι μπαμπάδες απλά την γονική μέριμνα δηλαδή απολύτως τίποτα. Η γονική μέριμνα θα είναι ίδια με την επιμέλεια, διαβάζοντας όμως το νέο νομοθέτημα, δεν είναι ξεκάθαρο σε καμιά περίπτωση ότι ο γονιός που θα έχει την γονική μέριμνα θα έχει την ίδια εξουσία και λόγο στην ανατροφή, με τον γονέα που θα συνεχίσει να έχει την επιμέλεια του τέκνου του και θα διαμένει το παιδί με αυτόν. 4) Η διατροφή αφού πλέον ένας πατέρας θα μπορεί να ζητήσει έως ½ χρόνο επικοινωνίας με το παιδί του, με τον νέο νόμο είναι λογικό και θα πρέπει να μειωθεί αναλόγως, αφού αυξάνεται ο χρόνος επικοινωνίας με το τέκνο του. Μπροστά σε αυτό το γεγονός μείωσης της διατροφής κανένα διαζύγιο δεν θα κλείνει συναινετικά στους οικογενειακούς διαμεσολαβητές, αλλά όλες οι μαμάδες θα καταλήγουν μέσω των δικηγόρων τους και πάλι στις δικαστικές αίθουσες για να μην μειωθεί η διατροφή τους. 5) Αφήνουμε και πάλι με τον νέο νόμο να αποφασίζουν οι δικαστές για το αν ένας πατέρας αξίζει να βλέπει το παιδί του με ψεύτικα δικόγραφα των δικηγόρων των μανάδων τους, που υποστηρίζουν χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο πατέρας του παιδιού σύμφωνα με την δική τους άποψη, θεωρείται ακατάλληλος για να μεγαλώσει και να βλέπει το παιδί του. Η ισότητα των 2 φύλλων που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια έρχεται σε αντίθεση με αυτό το γεγονός να κρίνεται από τον δικαστή ακατάλληλος ένας πατέρας με υποθετικά στοιχεία. Η απόδοση της επιμέλειας σε ένα μόνο γονέα είναι αντίθετη με το σύνταγμα της χώρας μας και απαγορευτικό να μην επιτρέπει σε ένα πατέρα που λατρεύει το παιδί του, να μην μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην καθημερινή του ανατροφή του. Η συνεπιμέλεια έχει αποδειχτεί από επιστήμονες ότι εξασφαλίζει την σωστή ψυχική ,σωματική,πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και ειναι μονόδρομος όπως σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης να υιοθετηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στην χώρα μας, τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για το πραγματικό καλό και το συμφέρον των παιδιών μας, όλα τα υπόλοιπα θα ειναι ημίμετρα και κολοντούπες έναντι του αρχικού στόχου σας. Ευχαριστώ.

  • 20 Μαρτίου 2021, 17:34 | P.

    Όταν μια γυναίκα φεύγει απο εναν γάμο όπου ο σύζυγος και πατέρας του παιδιού της την εξευτελίζει,υποτιμά και φέρεται βίαια ,λεκτικά και σωματικά ,ακόμη και μπροστά στο παιδί και ο πατέρας (ο οποίος ήταν αμέτοχος στην φροντίδα του παιδιού)διεκδικεί την επιμέλεια η΄/και συνεπιμέλεια, λέτε να το κάνει γιατί νοιάζεται για το παιδί του;Και γιατί στην επικοινωνία που εκεινος ζητάει απο το δικαστήριο δεν καθίσταται αυτη υποχρεωτικη,αλλά απλά δικαιωμα του;Για να μπορει να έρχεται όποτε τον βολεύει;Η΄στην περίπτωση συνεπιμέλειας θα συμμετέχει στα έξοδα και τις ανάγκες του παιδιού;θα χρειάζεται παπούτσια το παιδι και θα τρέχει να του αγοράσει;Ή στον γιατρό θα το πηγαίνει όταν αρρωσταίνει;Ή θα ξενυχτάει απο πανω του όταν ψήνεται στον πυρετό;Γιατί αμφιβάλλω αν αυτοί οι πατεράδες που κόπτονται για συνεπιμέλεια αν το κάνουν αυτο!Και πόσο μάλλον όταν υπάρχει αντιδικία,και απολυτη τάση εκδίκησης στην μητέρα που αποφάσισε να απομακρυνθεί από αυτόν τον πατέρα.Αυτός που δεν την υπολόγιζε ούτε μέσα στον γάμο,ούτε και στην διάσταση και το διαζύγιο θα την υπολογίζει μετά;Τότε είναι που το παιδί θα ζεί τα χειρότερα!Κατά τα άλλα αυτό είναι το συμφέρον του παιδιού!!!!.Με τις ευλογίες λοιπόν του κράτους υπομείνετε εσείς γυναίκες τον ανταγωνιστικό,εκδικητικό και θυμωμένο πατέρα!

  • 20 Μαρτίου 2021, 15:56 | Νικος

    Οταν ενα παιδι εχει το σταθερο του περιβαλλον,το σχολειο του,τους φιλους του,τους συγγενεις του κ μια μητερα γνωριζοντας οτι δικαστικα θα παρει αποκλειστικη επιμελεια παιρνει το παιδι κ το σερνει 500 χιλιομετρα μακρυα μην μας λενε καποιες κυριες για το ποιο ειναι το συμφερον του παιδιου κ για παιδι βαλιτσα!!!Γιατι αυτη την στιγμη υπαρχουν χιλιαδες παιδια που οχι απλα ειναι παιδια βαλιτσες αλλα παιδια ταξιδιωτες βαλιτσες κ ψυχολογικα ρακος!!!Αναγκαζονται καποια παιδια να κανουν 1000 χιλιομετρα ανα δευτερο ΠΣΚ γιατι ετσι επελεξε μια ΜΑΝΑ!!!Να στερουνται ολη τους την ζωη ,τους φιλους τους, τον τοπο τους κ τα παντα τους γιατι η μανα μισει τον πατερα!!!ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ως προς τον τοπο διαμονης 50/50 ολα ο καθε ενας τα εξοδα του κ ενα παιδι υγειες!!!Εκτος αν σε αυτη την χωρα η επιστημονικη αποψη θεωρειται ταμπου!!!ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ!!!

  • 20 Μαρτίου 2021, 09:01 | ΚΑΛΛΙΑ

    Ενα παιδί δεν μπορεί να έχει δυο κατοικίες με την έννοια του νόμου, όπως ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να έχει δύο οδηγούς, μια χώρα δεν μπορεί να έχει σταθερότητα με συγκυβέρνηση (οι ίδιοι οι πολιτικοί διαχρονικά το έχουν αποδεχτεί)… Απλά και πρακτικά πράγματα και όχι θεωρίες και πειράματα εις βάρος των παιδιών, εκ του ασφαλούς για να ικανοποιήσουμε συγκεκριμένο lobby. Όσο για τις επιδόσεις, αυτές πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται στην κατοικία στην οποία, συνήθως διαμένει το τέκνο και την ευθύνη του οποίου έχει καθημερινά ο γονέας που έχει την επιμέλεια. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί σύγχυση, μεταξύ των γονέων και αφορμή για περαιτέρω συγκρούσεις…Έτσι κ αλλιώς για θέματα υγείας και εκπαίδευσης που υπερβαίνουν σε σοβαρότητα τα καθημερινά θέματα, οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται, οπότε και να επιδεικνύουν τα αντίστοιχα έγγραφα.

  • 19 Μαρτίου 2021, 22:53 | Μαμά επίσης

    Εσείς ως ενήλικες πλέον, θα θέλατε να έχετε 2 σπίτια στα οποία θα μένετε αναγκαστικά κιόλας και στα 2 κάθε βδομάδα; αυτό θα σας δημιουργούσε σταθερότητα; είστε σίγουροι; δε θα σας δημιουργούσε άγχος;κούραση; δε θα σας έλειπε στο τέλος της ημερας να μην έχετε μια βάση;

    Πως θέλετε λοιπόν ν αναγκάσετε μικρά παιδιά να το υποστούν αυτό; επιπλέον κάθε βδομάδα να τα τρώνε τα χιλιόμετρα κ οι αποστάσεις για τα εξωσχολικά-γιατί φυσικά δε ζουν όλα τα χωρισμένα ζευγάρια στην ίδια σχεδόν γειτονιά –

    Και για τα ζευγάρια: δε μπορείτε να τ αναγκάζετε να συνεννοούνται για όλα κ συνέχεια. Αν αυτό ήταν εφικτό ΔΕ ΘΑ ΧΩΡΙΖΑΝ ΕΞΑΡΧΗΣ.
    η κάθε οικογένεια είναι μοναδική, ακόμα κ όταν το ζευγάρι έχει χωρίσει. Οφείλει το κράτος κ ο νόμος να το λαμβάνει αυτό υπόψιν κ να δρα κατά περίπτωση.
    Το καλό ενός παιδιού, είναι κ οι γονείς του που δεν είναι ψυχολογικά εξοντωμένοι, κάτι που σίγουρα θα δημιουργηθεί από την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που θέλετε να περάσετε.

  • 19 Μαρτίου 2021, 20:51 | R.

    Το νομοσχεδιο ειναι ατοπο και δυστυχως στην χωρα μας εαν παει να εφαρμοστει περισσοτερες πικρες θα φερει παρα οφελη ποσο μαλλον σε καιρο πανδημιας covid , παιδοφιλιας και λοιπων επικαιρων θεματων.
    Τα πραγματα γινονται ακομα χειροτερα αν ομιλειτε για βρεφη ( εως 4 ετων)
    Τα βρεφη, κυριοι, εχουν την αναγκη της μητερας ειναι συνδεδεμενα μαζι της οπως κι ολα τα θηλαστικα. Δεν γινεται να καταργηθουν νομοι βιολογιας.
    Ενα μωρο, δεν ειναι μπαλα , να αλλαζει σπιτια και να μην εχει ενα σταθερο περιβαλλον αρμονιας ωστε να αναπτυχθει ομαλα.
    Ειδικα, οταν οι γονεις βρισκονται σε αντιδικια και υπαρχει ελλειψη επικοινωνιας, συνεννοησης και εμπιστοσυνης, τοτε το νομοσχεδιο ειναι περα ως περα εσφαλμενο. Δεν θα ενωσει αλλα θα οξυνει την κατασταση.
    Ας υπαρξουν οι υποδομες, οι προυποθεσεις και ολα τα συναφη και το θεσπιζετε.
    Ποσο σιγουροι ειστε για το οικειο περιβαλλον του πατερα σε αυτους τους διεστραμμενους καιρους ειδικα οταν το μωρο ειναι αγορι;
    Ποσο σιγουροι ειστε οτι η εγκληματικοτητα δεν θα ανεβει στα υψη;
    Πως το μωρο θα προσαρμοστει με ατομα που δεν γνωριζει οσο ειναι βρεφος;
    Και τελος…. την ψυχη του την ρωτησατε; Ας μεγαλωσει λιγο και αποφασιζει μονο του πως θα μοιρασει τον χρονο του. Δεν βιαζουμε ενα μωρο και δεν ασκουμε ψυχολογικη βια. Δεν ειναι μεσο εκδικησης.

  • 19 Μαρτίου 2021, 20:16 | Ελίνα

    Η φράση «Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων» πρέπει να συμπληρωθεί με τη φράση «με τη ρητή υποχρέωση του γονέα που λαμβάνει το έγγραφο να ενημερώνει άμεσα ή έστω εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και τον άλλο γονέα που δεν έχει λάβει το σχετικό έγγραφο». Αν και πιο σωστό είναι η επίδοση των εγγράφων να γίνεται ταυτόχρονα και στους δύο γονείς προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

  • 19 Μαρτίου 2021, 15:21 | Μαμα

    Στερείτε στους πολίτες βασικά δικαιώματα,το να υποχρεώσετε τους ανθρώπους που δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τα βασικά κ να πρέπει να συναποφασηζουν καθημερινά για πράγματα που αφορούν το παιδί επάνω από το κεφάλι του κάθε άλλο παρά προς το συμφέρον του είναι!το ακόμη χειρότερο είναι ότι ο οικονομικά ασθενέστερος θα μπει στην διαδικασία να ανέχεται τον άλλον όσο παράλογος κ να είναι γιατί δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στην κάθε….διαφωνία!!!τι πάτε να κάνετε;να στερήσετε την φωνή από ανθρώπους γιατί δεν έχουν χρήματα;ο δυνατότερος οικονομικά κερδίζει;

  • 19 Μαρτίου 2021, 12:51 | ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Περιπτώσεις παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ή/και αναπτυξιακές ή/και ψυχικές διαταραχές: η ψυχο-εκπαιδευτική γνωμοδότηση εκδίδεται από το ΚΕΣΥ και οι γονείς με δικαίωμα συν-απόφασης, έχουν την ευχέρεια να αποδεχτούν την παροχή που έχει εγκριθεί, ή να την απορρίψουν. Ενδεχομένως υπάρχει και δυνατότητα υποβολής ενστάσεως για επανεξέταση εντός 10 ημερών. Ομοίως για την απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας από το ΚΕΠΑ. Το έγγραφο όμως αποστέλλεται μόνο στον έναν γονέα και η προθεσμία των 10 ημερών τρέχει. Είναι δίκαιο; Μήπως θα πρέπει να αποστέλλεται υποχρεωτικώς και αντίγραφο εις τον άλλον γονέα; Για την οικονομία, υπάρχει και δυνατότητα αποστολής με ηλεκτρονικά μέσα, εφόσον και ο έτερος γονέας έχει θέσει τέτοια εις την διάθεση του αποστολέα.

  • 19 Μαρτίου 2021, 12:51 | Βαγγέλης Ντάλλας

    Είναι μια ευκαιρία να εφαρμοστεί και στην πράξη η ισότητα.
    Τα παιδιά έχουν δύο γονείς. Δεν υπάρχει λόγω φύλλου καλύτερος και χειρότερος. Αυτό είναι ρατσισμός.
    Ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και των δύο έναντι των παιδιών τους.
    Με αυστηρά μέτρα για όσους δεν το πράττουν.
    Αυτό μόνο και τίποτα άλλο. Όλα τα υπόλοιπα τα βλέπω με δόλο να θολώσουν την αλήθεια.

  • 19 Μαρτίου 2021, 12:06 | ΜΑΡΙΑ

    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το ανήλικο σε περίπτωση άσκησης της επιμέλειας από κοινού και από τους δύο γονείς, θα έπρεπε να γίνεται και στις δύο κατοικίες. Η προστασία του ανηλίκου απαιτεί αυτή τη διπλή επίδοση ώστε να λαμβάνουν γνώση και οι δύο γονείς ακόμα και στις περιπτώσεις που για κάποιο λόγο οι δύο γονείς διαφωνούν ως προς την αντιμετώπιση κάποιου ζητήματος που αφορά το παιδί. Εξάλλου ανάλογη περίπτωση ο νόμος απαιτεί όταν επιδίδεται αγωγή έξωσης οπότε η επίδοση πρέπει να γίνει όχι μόνο στον εκμισθωτή αλλά και στον/στην σύζυγο που ζει στο ίδιο σπίτι.

  • 19 Μαρτίου 2021, 11:25 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

    Συγχαρητήρια για την προτοβουλία σας.
    Ελπίζω ότι το παρών νομοσχέδιο θα δώσει ουσιαστικές λύσεις στη πλειοψηφία των διαζευμένων γονέων και να δώσει μια καινούρια κουλτούρα επικοινωνίας ανάμεσα στο γονείς με όφελος των παιδιών. Έχω 2 ερωτήσεις:

    1) Για ποιο λόγο έχει φύγει ο όρος «μαχητό τεκμήριο» του 1/3 του χρόνου επικοινωνίας; Με αυτό τον τρόπο πως ειναι δυνατόν να υπάρχει κατοχύρωση του ελάχιστου χρόνου επικοινωνίας?

    2) Η δημοσια διαβούλευση τελιώνει στις 1/4/21. Πότε σκοπεύετε να πάει στη βουλή προς ψήφιση?

  • 19 Μαρτίου 2021, 10:23 | Τριαντάφυλλος Καλατζής

    Σε περίπτωση λήξης του γάμου, η μητέρα παίρνει το τέκνο μαζί της ώς συνήθως, με άμεσο αποτέλεσμα την ψυχική διαταραχή του παιδιού ,με την άμεση αλλαγή του περιβάλλοντος, της αποχώρισες απο τον χώρο που γεννήθηκε και μεγάλωσε .Ακόμα και αλλαγή στο σχολείο όπου είναι άμεση. Βάση των επιστημονικών ερευνών επιβάλετε να μην υπάρχει αλλαγή στην κατοικία ή έχουμε εναλλασσόμενη κατοικία προς 50/50. Στο διεθνή χώρο, υποστηρίζεται σθεναρά ότι με την εναλλασσόμενη κατοικία, κατοχυρώνεται μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στους γονείς, στη φροντίδα και ανατροφή των τέκνων, προσφέροντας στον ανήλικο τη δυνατότητα να διαβιεί στην καθημερινή του ζωή τόσο με τον πατέρα όσο και τη μητέρα. Το παιδί έχει δυο λειτουργικά σπίτια, την πατρική και μητρική του κατοικία. Ενθαρρύνεται έτσι η ισόρροπη επαφή του παιδιού και με τους δυο γονείς. Σε διεθνές συνέδριο (2017), συναντήθηκαν 12 εξέχοντες ερευνητές – αυθεντίες, λαμβάνοντας υπόψη την ανασκόπηση της συνολικής σχετικής βιβλιογραφίας, τεκμηρίωσαν τα οφέλη της συνεπιμέλειας και συμφώνησαν στα κάτωθι (Braver και Lamb, 2017): «Τα ευεργετικά αποτελέσματα της συνεπιμέλειας είναι εμφανή σε ένα ευρύ φάσμα αξιολογήσεων που αφορούν στην ψυχοσωματική λειτουργία των παιδιών, (α) χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και γενικότερα ψυχικής δυσφορίας, (β) χαμηλότερη επιθετικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς, μειωμένη χρήση αλκοόλ και ουσιών, (γ) καλύτερη σχολική απόδοση και καλύτερη γνωστική ανάπτυξη, (δ) καλύτερη σωματική υγεία, ε) χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος και (στ) καλύτερες οικογενειακές σχέσεις. Στο ίδιο συνέδριο τέθηκε το ερώτημα εάν θα πρέπει η υψηλή γονική σύγκρουση ή η αντίθεση ενός γονέα για την κοινή επιμέλεια να αποτελέσουν βάση για εξαίρεση. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη, δεδομένης της πληθώρας αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν το αντίθετο. Συγκεκριμένα, η Nielsen εξέτασε 27 διαφορετικές μελέτες, που δείχνουν ότι τα παιδιά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κοινή επιμέλεια, ακόμα και όταν οι γονείς είχαν υψηλά επίπεδα συγκρούσεων. Από τα ευρήματα της Bergstrom (2015), συμπεραίνεται ότι η κοινή επιμέλεια ωφελεί τα παιδιά ακόμη κι όταν ένας από τους δύο γονείς αρχικά αντιτίθεται. Παρομοίως, η Nielsen (2017) εξέτασε 6 διαφορετικές μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κοινή επιμέλεια ακόμη κι όταν ο ένας γονέας αντιτάχθηκε αρχικά στο σχέδιο της κοινής ανατροφής . Συμπερασματικά, και οι 12 ειδικοί ερευνητές συμφώνησαν ευρέως ότι η κοινή επιμέλεια θα πρέπει να αποτελεί νομικό τεκμήριο, και ότι κατ’ ελάχιστο το 35% του χρόνου του παιδιού θα πρέπει να κατανέμεται σε κάθε γονέα με εναλλασσόμενη κατοικία, ώστε το παιδί να δρέπει τα οφέλη της, και ότι η ύπαρξη σύγκρουσης μεταξύ των γονέων ή εναντίωσης από τον ένα γονέα στην κοινή επιμέλεια δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο για την αποτροπή ή αντίκρουσή της. Φαίνεται ότι η σύγκρουση δεν είναι στατική και σταθερή καθώς το ίδιο το δικαστικό περιβάλλον την υποκινεί, και μειώνεται μετά τη λήξη των διαφορών (Kelly, 2007). Η αποκλειστική επιμέλεια πυροδοτεί τη σύγκρουση, καθώς στις χώρες όπου εφαρμόστηκε η συνεπιμέλεια (Βαλένθια, Καταλονία που έχουν παρόμοια κουλτούρα με την ελληνική) η σύγκρουση και η αντιδικία μειώθηκαν σημαντικά.