Άρθρο 2 Αντικείμενο

Αντικείμενο του νόμου αποτελεί η αναμόρφωση των σχέσεων μεταξύ γονέων και τέκνου μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο, την ακύρωση του γάμου ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:01 | Ειρήνη Κ.

    Τι θα πει συναινετική συνεπιμέλεια;
    Ποιανού τη συναίνεση πρέπει να έχουν τα παιδιά για να έχουν δυο γονείς;
    Συνεπιμέλεια ίσος χρόνος και εναλλασσόμενη κατοικία.
    Αυτές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού, αυτά οφείλονται να εξασφαλιστουν.
    Η εκπαίδευση των δικαστών, να γραφτεί στο νόμο.
    αλλιώς κανένα παιδί δεν εξασφαλίζει ότι θα έχει τους γονείς που το αγαπάνε
    όποιος δεν είναι κατάλληλος (με αποδείξεις) να απομακρύνεται
    είτε άνδρας είτε γυναίκα! Το παιδί έχει ανάγκη απο καλούς γονείς.

  • 29 Μαρτίου 2021, 16:54 | Μαρία Παππά

    Αξιότιμοι,έχετε ιδέα πόσοι ριχνουν ευθυνες σε γυναίκες για ψευτοσύνδρομο αποξένωσης για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες και για να «πέσουν στα μαλακά» στα ποινικά δικαστήρια???Με ποιο δικαίωμα μειώνουν έτσι την μητρότητα?Είναι πολλές οι γυναίκες!!!!Πολλές!!!Και για ένα καπριτσιο τους να εκδικηθούν τις πρωην θα απαξιώσουμε την έννοια της μητρότητας?Πριν μετρήσουμε κι άλλα θύματα…γυναίκες-παιδιά πρέπει να δείτε σοβαρά το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας,διαφωνώ κάθετα με το Αμετάκλητα!!!Έστω πρωτόδικες.Οι μισοί το θέλουν για να μειώσουν ή να κόψουν διατροφή.Μόνο αυτο τους νοιάζει.

  • 29 Μαρτίου 2021, 16:09 | Μιχάλης Καρδαράς

    Ο συγκεκριμένος νόμος θα έχει ισχύ μόνο στην περίπτωση που υιοθετηθεί το 2079/2015 ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα
    α) χρόνος 50 % για τον κάθε γονέα με το ανήλικο τέκνο
    β)εναλλασσόμενη κατοικία
    γ)plans parenting
    δ)κατάργηση διατροφής και ισομερή κατανομή μηνιαίων οικονομικών εξόδων διαβίωσης ανήλικου τέκνου

  • 29 Μαρτίου 2021, 16:05 | Α. Καλοδούκα

    Να ληφθεί υπόψη και η προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας όπως ορίζονται στον Ν.4531/2008 μετά το διαζύγιο ή τη λήξη συμβίωσης.

  • 29 Μαρτίου 2021, 15:30 | Δημήτρης Καραβασίλης

    Το άρθρο 2 να γίνει:
    Αντικείμενο του νόμου αποτελεί η αναμόρφωση των σχέσεων μεταξύ γονέων και τέκνου μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο, την ακύρωση του γάμου ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης και την αναγνώριση τέκνου που γεννήθηκε εκτός γάμου.

    Γενικώς είναι κακογραμμένο το κείμενο σας με πάρα πολλά κενά, και υποτίθεται ότι πληρώνεστε για να κάνετε μια δουλειά σωστά, κι όχι για να διορθώνουμε εμείς το κείμενο που εσείς δεν καταφέρατε καν να συντάξετε όπως χρειάζεται.

  • 29 Μαρτίου 2021, 15:49 | Καλλιμαχος

    Θα πρεπει να προστεθει :
    Για την αναμόρφωση και την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ των σχεσεων γονέων με τέκνο μετα την διασπαση του γαμου ή συμβιωσης είναι η από κοινου και εξίσου ανατροφή του τέκνου. Γονεας ή Τρίτος ο οποίος δεν εφαρμόζει ή δεν επιθυμει αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον του τέκνου σύμφωνα με ΑΚ 1511 και Ν.2101/1992

  • 29 Μαρτίου 2021, 13:44 | Ιωάννης Βιδάκης

    ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    α. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπηρετήσει (αποκλειστικά) τα κάθε είδους συμφέροντα των παιδιών. Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να μεγαλώνουν στην κοινωνία, στο πλαίσιο και των δύο γονέων τους (στενή οικογένεια) και των οικογενειών και των δύο γονέων τους, πατρικής και μητρικής, του πνευματικού τους γονέα, (ευρεία οικογένεια), συγγενών, φίλων και γειτόνων.
    β. Συνεπώς στο νομοσχέδιο οφείλεται να υπάρχουν διατάξεις οι οποίες να ρυθμίζουν μεταξύ άλλων, την επικοινωνία και την ανάπτυξη των σχέσεων των παιδιών χωρισμένων γονέων, όχι μόνο με τους γονείς τους αλλά και με την ευρύτερη οικογένειά τους (μητρική & πατρική).
    γ. Ο γονέας που έχει την γονική επιμέλεια και συνήθως λαμβάνει διατροφή οφείλει να διασφαλίζει την επικοινωνία και την ανάπτυξη των σχέσεων του ανήλικου τέκνου με όλη την οικογένεια του άλλου γονέα αλλά και με την δική του – δηλ. οφείλει να μην απομονώνει το παιδί από την ευρεία οικογένειά του.
    δ. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ένας γονέας ενώ λαμβάνει την διατροφή, έχει αποξενώσει το ανήλικο παιδί από τον άλλο γονέα (με διάφορες μεθοδεύσεις) και το έχει απομονώσει επίσης από όλη την οικογένεια του άλλου γονέα και πιθανόν και από τα πρόσωπα του δικού του περιβάλλοντος που διαφωνούν με αυτήν του τη στάση και συμπεριφορά.
    ε. Συνεπώς στο νομοσχέδιο προτείνεται να προστεθούν ανάλογες διατάξεις με τις υποχρεώσεις του γονέα που ασκεί την γονική μέριμνα, να μεριμνά για τα ανωτέρω, με την απειλή της σταδιακής μείωσης έως του μηδενισμού της διατροφής και της άρσης της γονικής μέριμνας.
    στ. Επιπλέον ο γονιός που θα έχει την γονική μέριμνα και λαμβάνει διατροφή, οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τον άλλο γονέα τουλάχιστον τρείς φορές το έτος σχετικά με τα βασικά ζητήματα της ανατροφής του τέκνου, (θέματα υγείας, σχολείου, εξωσχολικές δραστηριότητες, άλλα σημαντικά στοιχεία), ανεξάρτητα της επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα.
    ζ. Επίσης στο νομοσχέδιο προτείνεται να προβλεφθούν τα ακόλουθα στην περίπτωση χωρισμού των γονέων και ύπαρξη ανήλικου/ων τέκνου/ων – πριν την ανάθεση της γονικής επιμέλειας έστω και προσωρινής, (για την προστασία όλων των δικαιωμάτων των παιδιών):
    ζ1. υποχρέωση διενέργειας ψυχομετρικού ελέγχου /τέστ από δημόσιο φορέα και για τους δύο γονείς
    ζ2. υποχρέωση γραπτών προτάσεων προς τον φορέα διαμεσολάβησης και από τους δυο γονείς, σχετικά με όλα τα ζητήματα ανατροφής και γονικής μέριμνας για τα τέκνα τους – ιδιαίτερα σε όσα δύναται να διαφωνούν: για παράδειγμα εκκλησιασμού τέκνου, κ.α.
    ζ3. υποχρέωση διενέργειας ελέγχου DNA, και για τους δύο γονείς, μητρότητας (υπάρχει αιτιολόγηση!) και πατρότητας από δημόσιο φορέα
    η. Πρόσθετα στο νομοσχέδιο προτείνεται να υπάρξει ρύθμιση σχετική με την περίπτωση όπου, ο ένας γονέας επιδιώκει ή/και επιτυγχάνει την γεωγραφικά απομάκρυνση του ανήλικου τέκνου από τον άλλο γονέα, να μην μπορεί να το πράξει χωρίς πρότερη ειδική δικαστική απόφαση. Εάν δε το πράξει χωρίς ανάλογη δικαστική απόφαση, να της αφαιρείται η γονική επιμέλεια και να διακόπτεται η χορήγηση της διατροφής.
    θ. Επιπλέον καθώς ο γονέας που έχει την γονική επιμέλεια και λαμβάνει διατροφή, μπορεί να απειλεί τον άλλο γονέα, π.χ.με διακοπή της επικοινωνίας του με το παιδί του, ώστε να μην του δίνει το ανήλικο τέκνο, για να έχει χρόνο με τους παππούδες του, τους θείους και τα ξαδέλφια του (απομόνωση όλα από τα μέλη της μίας οικογένειας του παιδιού), προτείνεται στο νομοσχέδιο να τεθεί ανάλογη διάταξη, περιορισμού ή/και εξάλειψης αυτού του φαινομένου.
    ι. Επίσης προτείνεται στο νομοσχέδιο να υπάρξει ρύθμιση ως ακολούθως:
    Τα ανήλικα παιδιά, χωρισμένων γονέων και με προβλήματα σχετικά με την ανατροφή και την επικοινωνία των τέκνων τους, να συναντιώνται υποχρεωτικά τουλάχιστον δύο φορές το έτος, σε κοινωνική δημοτική υπηρεσία, ή σε άλλη δημόσια δομή, ή παρουσία ενός διαμεσολαβητή, με τον γονέα που δεν έχει την γονική επιμέλεια ή/και με μέλη της οικογενείας του
    ια. Επιπλέον να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη ως εξής: οι σχολικές μονάδες και οι υπηρετούντες σ΄ αυτές, υποχρεούνται να ασκούν ισότιμη μεταχείριση στους διαζευγμένους γονείς με ανήλικα τέκνα, ανεξάρτητα του ποιος έχει την γονική επιμέλεια.

  • 29 Μαρτίου 2021, 11:32 | ARIS

    Επειδή οι Κυρίες έχουν μάθει το προηγούμενο καθεστώς που επαιρναν τα παιδια και εφευγαν, σαν να ήσαν μόνες τους

    επειδή οι Κες επικαλούνται το δικαίωμα τους να φευγουν σε αλλη πολη χώρα ήπειρο σαν να είναι αποκλειστικό κτήμα τους τα παιδια και να μην έχουν καμμία υποχρέωση

    επειδη δεν έχει πέσει σύρμα στις Κες και στους Κους ότι όταν κάνεις παιδί δεν έχεις πλέον δικαιώματα αλλά υποχρεώσεις και δεν είναι καθόλου δικαίωμα σου να παιρνεις το παιδί σαν βαλίτσα και να το πας οπου θες,

    επειδή και με αυτό το νομοσχέδιο έχει πέσει σύρμα οτι οι Κες εχουν μόνο δικαιώματα και μπορούν να πανε οπου θέλουν αποξενώνοντας το παιδί απο τον άλλο γονέα
    ζητάμε την αντικατασταση του ορου επιμέλεια-κοινη γονικη μεριμνα του 1/3 με τον όρο ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΒΑΡΩΝ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ 50/50

  • 29 Μαρτίου 2021, 11:19 | aris

    Κύριε Υπουργέ
    βλέπω σε ποσοστό αληθινών δημοσιεύσεων η πλειονότητα ανδρών, γυναικών παππούδων γιαγιάδων να ζητάνε αλλαγή του νομοσχέδίου και τροποποίηση την νομοθέτησης της Νομολογίας που επιδιώκετε,
    οι δε αληθινές δημοσιεύσεις ζητάνε ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ.
    πανευκολο να εξακριβωθεί χωρίς να εισαι ειδικός

    Για υπεράσπιση του νομοσχεδίου του οποίου ουδεμία σχέση έχει με ισότητα γονέων, ισότητα βαρών , κοινή ανατροφή βλέπουμε ονόματα συνήθως με την ίδια σύνταξη λόγου να μιλάνε για

    αντρες βιαστες (οι κυριες μετα το διαζύγιο το πήραν χαμπάρι)

    για αντρες κακοποιητές ανηλίκων (το χαμόγελο του παιδιου σε έκθεση του για το 2020 τα αντίθετα ακριβώς λέει, διπλάσιο ποσοστό καταγγελιών για κακοποιήσεις παιδιών απο την μητέρα σε σχέση με των πατεράδων)

    για κακοποιήσεις γυναικών, υποννοώντας ότι όλος ο αντρικός πληθυσμός στην Ελλάδα ειναι κακοποιητές. (παλι μετα το διαζύγιο τον πηραν χαμπάρι ασχετως αν ειχαν σχέση δεκαετίες, η διατροφάρα πρέπει να χτιστεί σε γερά θεμέλια)
    Επειδή είναι στημένο καλά το όλο οικοδοήμημα της μη ψήφισης συνεπιμέλειας
    επειδή τα φθηνά κόλπα απευθύνονται σε χαμηλής νοημοσύνης άτομα, γεγονός που προσβάλει τους ψηφοφόρους της Κυβέρνησης
    Σας ενημερώνω ότι έχει γίνει σκοπός της ζωής μας η απόδοση δικαίου και η τιμωρία των ενόχων για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων.

  • 29 Μαρτίου 2021, 11:05 | Μαρίνα Αθανασίου

    Τα παιδιά έχουν δύο γονείς.Δεν γίνεται το οποιο διαζύγιο να στερεί από απο το παιδί τον έναν γονέα.Τιμωρητικο μου μοιάζει.
    Χωρίζουν ως σύζυγοι αλλά παραμένουν για πάντα γονείς.Για την ψυχική ισορροπία των παιδιών μας

  • 29 Μαρτίου 2021, 10:36 | Estella

    Θα ήθελα λοιπόν στα πλαίσια της αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου ιδεατά η Κυβέρνηση να κάνει μια ουσιαστική αναμόρφωση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
    Είναι λυπηρό γιατί εν έτει 2021 παρατηρούμε με το προωθούμενο νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο μια οπισθοδρόμηση δίχως καμία πρόνοια προς τη νομοθέτηση για διαφορετικού τύπου οικογένειες που αποτελούν όμως κομμάτι της κοινωνίας μας.

    Τα παιδιά με λοατκι+ γονείς είναι υπαρκτά. Όμως, ενώ είναι υπαρκτά, οι οικογένειές τους είναι αόρατες. Ενώ είναι υπαρκτά, στερούνται βασικών δικαιωμάτων από το κράτος. Είναι παιδιά που, στην ελληνική πραγματικότητα, δεν μπορούν να έχουν και τους δύο γονείς τους στην εκπαίδευση, σε ιατρικές πράξεις, στην ασφάλιση, στην κληρονομική διαδοχή. Είναι παιδιά που, σε περίπτωση θανάτου του βιολογικού – αναγνωρισμένου θεσμικά γονέα, μπορεί να καταλήξουν σε μακρινούς συγγενείς ή σε ιδρύματα, αντί να συνεχίσουν να ζουν με το μη βιολογικό γονέα τους.

  • 29 Μαρτίου 2021, 09:24 | Αλεξανδρα

    ΑΥΤΌ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΌ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΊ. Η ΣΥΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΩΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ .ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ.ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΈΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΒΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΑ.ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑΙ, ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΌΤΗΤΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΧΙ ΤΟΥ ΘΥΤΗ.ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ.ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΙΣΧΥΟΝ ΝΟΜΟΣ ΣΩΣΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΝ ΜΈΣΩ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΛΟΓΩ Covid 19 ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ Ή ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ,ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΉΤΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ.ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΊΟΥ ΤΩΡΑ.ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ,ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ.

  • 29 Μαρτίου 2021, 09:53 | Εμμανουηλ Κ

    Δυστυχώς, με τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου παραγκωνίζεται το συμφέρον του τέκνου που μέχρι σήμερα ήταν ακρογωνιαίος λίθος του οικογενειακού μας δικαίου το οποίο αξιολογείτο από τον αρμόδιο φυσικό δικαστή κατά περίπτωση και καθιστούσε το οικογενειακό μας δίκαιο το πλέον προοδευτικό της Ευρώπης. Επίσης επιχειρούνται φωτογραφικού τύπου ρυθμίσεις, για την εξυπηρέτηση του σκοπού των οποίων στο σχέδιο περιλαμβάνονται ψυχολογικές, αόριστες και δυσαπόδεικτες έννοιες όπως η συναισθηματική διατάραξη σχέσεων γονέων και τέκνων. Περαιτέρω, παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών όπως αυτά έχουν εκφραστεί μέχρι τώρα από διεθνείς συμβάσεις (ενδεικτικά αποκλεισμός/περιορισμός επικοινωνίας με το τέκνο μόνο σε περίπτωση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης για εγκλήματα σε βάρος του τέκνου). Επιπλέον, εισάγεται μαθηματικό τεκμήριο του 1/3 του χρόνου του παιδιού (όχι στη διατροφή όπως θα περίμενε κανείς) το οποίο δεσμεύει καταλυτικά τη κρίση του φυσικού δικαστή να κρίνει εξατομικευμένα.
    Το νομοσχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με σωρεία διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, την ΕΣΔΑ και την Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεως κατά των γυναικών κτλ.
    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρέκαμψε το πόρισμα της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Τέντε (Επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), δεν διαβουλεύτηκε με δικαστές, δικηγόρους ψυχιάτρους και λοιπούς επιστημονικούς φορείς.
    Η οριζόντια επέμβαση του νομοθέτη στην οικογενειακή ζωή των πολιτών θα ωθεί τους πολίτες να προσφεύγουν μαζικά στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα για τους λόγους που εξηγήσαμε ανωτέρω.

  • 29 Μαρτίου 2021, 07:51 | ΓΙΩΡΓΟΣ Π.

    Τα παιδια εχουν αναγκη απο την ισοχρονη συμμετοχη και των 2 γονεων, οπως και ενα σταθερο τοπο διαμονης.ο «μπαμπακας» ,οπως με λενε τα παιδια μου, πρεπει και οφειλει να ειναι διπλα στα παιδια του και οχι αποξενωμενος.Αυτα τα παιδια ειναι το μελλον της χωρας μας.

  • 28 Μαρτίου 2021, 23:01 | Χρήστος

    Μετά την διακοπή συμβίωσης γονέων, καμία μεταβολη κατοικίας να γίνεται ανεκτή !
    Δώστε ένα τέλος σε αυτές τις άτυπες «αρπαγές» των ανηλίκων !

  • 28 Μαρτίου 2021, 22:05 | Γιώργος Κ.

    Συν επιμέλεια, κοινή ανατροφή και φροντίδα, όπου εξασφαλίζεται μέσα από την ισόχρονη φυσική παρουσία και την εναλλασσόμενη κατοικία, ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων.
    Ο νόμος έχει αντίστοιχα αντικείμενο, να ΔΙΑΤΗΡΉΣΕΙ τις σχέσεις του παιδιού με τους γονείς του αλλά και να τις ΠΡΟΑΓΕΙ μοναδικά με τον καθένα ξεχωριστά.
    Επίσης, αντικείμενο είναι να εξαλειφθεί η συναισθηματική κακοποίηση, η εργαλειοποίηση, η γονική αποξένωση και η κάθε μορφή βίας, όπου θα διαφυλάσσεται με την πιστή εφαρμογή και τήρηση του Νόμου και των άρθρων του, από τους δικαστικούς-εισαγγελικούς λειτουργούς.

  • 28 Μαρτίου 2021, 10:15 | ΠΑΝΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

    ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ. ΠΡΟΤΙΣΤΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΗ ΑΝΤΡΟΦΗ,ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΖΟΥΝ Η ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΜΑΖΙ!!!ΛΥΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΓΩΝΕΩΝ!!

  • 28 Μαρτίου 2021, 02:49 | Chris

    Το νομοσχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, την ΕΣΔΑ και τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεως κατά των γυναικών κτλ.

    «Το νομοσχέδιο παρέκαμψε πλήρως το πόρισμα Ι. Τέντε (ε.ε. Αρείου Πάγου), δεν διαβουλεύτηκε με κανέναν από τους ειδικούς, ενώ οι διατάξεις του, όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, προωθήθηκαν από ομάδες συμφερόντων συγκεκριμένων κατηγοριών πατεράδων με εκκρεμείς οικογενειακές υποθέσεις. Περαιτέρω, οι ομάδες αυτών των συμφερόντων διακατέχονται και προωθούν μια απαράδεκτη για το νομικό μας πολιτισμό ρητορεία, επιτίθενται σε βάρος των μητέρων και των φεμινιστριών που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο με προσβλητικές εκφράσεις, και προάγουν το μίσος. Φτάνουν δε στο σημείο να διοργανώνουν εκδηλώσεις, δημοσιεύματα και υποτιθέμενες αναλύσεις προκειμένου να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να πείσουν την κοινωνία ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει έμφυλο πρόσημο και ότι οι γυναίκες ασκούν βία εξίσου. Η αντιστροφή αυτή της πραγματικότητας, η παραχάραξη της ιστορίας και η νέα καταγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας αντιστοιχεί στα νέα ακροδεξιά μορφώματα που έχουν καταλάβει δημόσιο λόγο για διάφορα θέματα διεθνώς».

    Τα παραπάνω αναφέρουν σε εκτενές κείμενο όχι μόνο εκπρόσωποι της Ένωσης Δικηγόρων, αλλά το σύνολο των οργανώσεων που σχετίζονται με τα θέματα έμφυλων διακρίσεων, προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού κ.λπ.
    https://www.efsyn.gr/node/286240

  • 28 Μαρτίου 2021, 01:56 | ΑΚ

    Δεν μπορεί να υπάρχει αυτός ο όρος , όπου το παιδί συνήθως διαμένει. Το παιδί μπορεί να μένει στα σπίτια και των δύο γονέων τους . Αυτό είναι το σωστό Είναι ξεκάθαρη η επιστημονική άποψη .

  • 27 Μαρτίου 2021, 17:59 | Μπατσακουτσας Δημήτρης

    Θα πρεπει να προστεθει :
    Για την αναμόρφωση και την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ των σχεσεων γονέων με τέκνο μετα την διασπαση του γαμου ή συμβιωσης είναι η από κοινου και εξίσου ανατροφή του τέκνου. Γονεας ή Τρίτος ο οποίος δεν εφαρμόζει ή δεν επιθυμει αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον του τέκνου σύμφωνα με ΑΚ 1511 και Ν.2101/1992

  • 27 Μαρτίου 2021, 13:48 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΡΟΥΣΗ ΣΑΚΚΙΩΤΗ

    Έχοντας υπάρξει παιδί χωρισμένων γονιών το νέο νομοσχέδιο της απο κοινού επιμέλειας ακούγεται αρκετά ιδανικό αλλα δεν μπορώ παρα να σκεφτώ οτι πρίν δοθεί η απο κοινού επιμέλεια θα πρέπει να καθοριστούν εξαιρέσεις σε:
    -Γονείς που είναι κακοποιητικοί προς τα τέκνα ή τον σύντροφο τους.
    -Γονείς που είναι εθισμένοι σε ουσίες.
    -Γονείς που έχουν ψυχολογικές ασθένειες.
    Στις παραπάνω περιπτώσεις προτείνω την κηδεμονία στον άλλο γονέα ή σε τρίτους που θα είναι πιο σωστό το περιβαλλον και όντως πιο συμφέρον για την υγιή εξέλιξη του ή των τέκνων.

    Σαν αποτέλεσμα θα πρότεινα πριν εφαρμοστεί ο νόμος της κοινής επιμέλειας και οι 2 γονείς να περνάνε αξιολόγηση ψυχολογική και παρακολούθηση απο κοινωνικούς λειτουργούς για μία φορά το μήνα για ένα χρόνο και κατόπιν 1 φορά το 6μηνο με δυνατότητα απο τους κοινωνικούς λειτουργούς να επέμβουν άμμεσα σε περίπτωση κακοποίησης (με την ευρεία έννοια του όρου).

  • 27 Μαρτίου 2021, 12:09 | ΑΝΝΑ ΤΣΑΤΤΑΡΟΥ-ΜΙΧΑ

    Προς εκπλήρωση του σκοπού του προτεινόμενου Ν/Σ, ίσως θα είναι καλό να επεκταθεί το αντικείμενό του και στην εξάλειψη των διακρίσεων μεταξύ έγγαμων και διαζευγμένων γονέων, καθώς και μεταξύ γονέων με πλήρη Γονική Μέριμνα και γονέων με τον πυρήνα της Γονικής Μέριμνας, στο Νόμο ΑΣΕΠ.
    Ο Νόμος ΑΣΕΠ παρέχει ειδική προστασία για διορισμούς πολυτέκνων, τριτέκνων και γονέων τέκνων ΑΜΕΑ. Όμως εξαιρεί από την προστασία αυτήν, τους χωρισμένους που δεν έχουν επιμέλεια.
    Δε λαμβάνει υπόψη πως στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως η έχουσα την επιμέλεια μητέρα δεν εργάζεται και δε σκοπεύει να εργαστεί σύντομα, επικαλούμενη ακριβώς τις πολλαπλές ή τις ειδικές ανάγκες ανατροφής. Ως εκ τούτου ο πατέρας, που έχει κι αυτός τον πυρήνα της Γονικής Μέριμνας, διατρέφει με δικαστική απόφαση και το παιδί και τη μητέρα, πληρώνοντας ξεχωριστά επιδόματα. (Πολλές φορές το αιτιολογικό αυτό περιγράφεται και στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης ή έστω καθομολογείται από τη μητέρα και εμφαίνεται στα πρακτικά της δίκης.) Ειδικά όταν ο πατέρας διατρέφει και τη μητέρα για να μπορεί αυτή να ανατρέφει το παιδί, έχει δύο φορές λόγους να προστατεύεται ως προς την επαγγελματική του αποκατάσταση. Το ίδιο ισχύει όταν το επίδομα που πληρώνει ad hoc για τη διατροφή των τέκνων, είναι εξαιρετικά υψηλό λόγω του μεγάλου αριθμού των τέκνων ή λόγω της ιδιότητος ΑΜΕΑ κάποιου τέκνου. (Πάλι αναφέρεται συχνά στο σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων, οπότε αποδεικνύεται εύκολα.)
    Επιπλέον, η επικοινωνία του πατέρα (συνήθως) με τα 3+ τέκνα του ή με το ΑΜΕΑ τέκνο του, έχει πολλές ειδικές πρακτικές δυσκολίες, που αναδεικνύονται ιδιαίτερα όταν η εργασία του είναι στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή χωρίς ελεύθερα απογεύματα και Σάββατα.
    Συνεπώς, και η κατηγορία αυτή των γονέων έχει ειδική ανάγκη για εργασιακή αποκατάσταση με υψηλό βαθμό ασφάλειας και ελεύθερα απογεύματα και Σάββατα. Ο Νόμος ΑΣΕΠ, αντί να απαιτεί μόνο την ύπαρξη επιμέλειας, θα μπορούσε να απαιτεί εναλλακτικά την ύπαρξη Γονικής Μέριμνας συν την υποχρέωση καταβολής επιδομάτων διατροφής που να εμπεριέχει στο σκεπτικό της, την πολυτεκνία-τριτεκνία ή την κάλυψη των αναγκών ενός παιδιού ΑΜΕΑ.

  • 27 Μαρτίου 2021, 01:52 | Μαρία Κ.

    Η αναμόρφωση των σχέσεων αυτών δεν μπορεί να προέλθει με οριζόντιο τρόπο, ειδικά όταν δεν εξυπηρετούν το συμφέρον του τέκνου.

    > ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΊΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΑΙ ΗΡΕΜΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ.

    > Είναι προσβολή απέναντι στις μητέρες αυτή η απαξίωση και η ύβρης ότι δήθεν όλες εγκληματούμε και αποξενώνουμε τα παιδία από τους πατεράδες τους. Ποιά αποξένωση ακριβώς με 2 ημέρες την εβδομάδα και διαμονή ΣΚ εναλλάξ? Δεν θα χάσουμε τα παιδιά μας. Ας το ξεχάσετε. Αν ήθελαν παραπάνω ας προσπαθούσαν ενεργά εντός του γάμου τους.

    > Οι όποιες παραβάσεις (αδικαιολόγητη άρνηση καταβολής διατροφής, παρεμπόδιση επικοινωνίας από τον έχον την επιμέλεια) να βρίσκουν γοργά και ανέξοδα τον νομικό δρόμο και την λύση

    > Άμεση λειτουργία των ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ. Το πλαίσιο υπάρχει. Παράλληλη στήριξη από Κοινωνικούς Φορείς.

    > Σύσταση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ όπου θα παρουσιάζει τα προσωπικά οικονομικά δεδομένα των γονέων στους δικαστές (τραπεζικοί λογαριασμοί, Ε1, Ε9, κλπ) για να σταματήσει ο πόλεμος ύψους διατροφών βασισμένες σε ψευδή οικονομικά στοιχεία

    > ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ LOCKDOWN ΕΠΟΧΗ!!!!!!

    > Εμπιστοσύνη στο έργο των ΔΙΚΑΣΤΩΝ

    > Η επικοινωνία των πατεράδων ας μετατραπεί λοιπόν σε υποχρέωση από δικαίωμα. Προς τι τόσα δικαιώματα, άνευ ανάλογων υποχρεώσεων?

    > Δυστυχώς ήδη διαφαίνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο φύλων -με αφορμή το νομοσχέδιο- ότι η αναμόρφωση των σχέσεων των γονέων οδεύει προς πλήρη καταστροφή.

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ !

  • 26 Μαρτίου 2021, 23:44 | Νίκος

    Υπαρχει η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχουνε οι διεθνής συμβάσεις ολοι πι ειδικοί ειναι υπέρ της Συνεπιμελειας εσείς κ.Υπουργε όπως λετε η αναμόρφωση του πικογενειακου δικαίου θα ειναι μονο και μονο προς το συμφέρον του παιδιού τότε τολμήστε και κάντε το …Συνεπιμελεια εναλασσομενη κατοικία ίσος χρόνος με τους δυο γονείς για το καλό των παιδιών μας

  • 26 Μαρτίου 2021, 21:41 | Ελίνα

    Αντικείμενο του νόμου θα έπρεπε να είναι και η δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων, καθώς και η υποβοήθηση των δικαστών στο δύσκολο έργο τους από ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγοι, ψυχίατροι, παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί) μέσα από την ενίσχυση του ρόλου ειδικών δομών που θα συμβάλουν ουσιαστικά και αμερόληπτα στην εξεύρεση του πραγματικού συμφέροντος του κάθε παιδιού.

  • 26 Μαρτίου 2021, 18:41 | Στρατος Τασσος

    Είναι εγκληματικό να χωρίζεις ένα παιδί από μια οικογένεια και να το αποκόβεις από ανθρώπους που το αγαπάνε και το θέλουν στην ζωή τους, στερώντας του ξαδέρφια θείους θείες παππούδες και γιαγιάδες. Υπάρχουν παιδιά παρατημένα σε ορφανοτροφεία και παιδιά χωρίς κανέναν δικό τους, και προσπαθουμε ξοδεύοντας εκατομμύρια η πολιτεία να τους βρει το ποιο καλά σπιτικά.
    Εμείς (οι χωρισμένοι μπαμπάδες) που είμαστε ΠΑΡΟΝ.. εδώ και αγαπάμε το παιδιά μας , μας τα αποκόβεται από την ζωή μας, μας καταντησαται επισκέπτη για λίγες ώρες την εβδομάδα και 2 σαββατοκύριακα το μήνα.
    Κάνατε τα παιδιά μας ορφανά με νεκροζόντανους πατέρες.
    Και όλα αυτά για να συνεχιστεί να συντηρείται ένα σάπιο σύστημα που ταΐζει δικαστάς και δικηγόρους. Όλοι ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει.. και εσείς δεν κάνετε τίποτα για αυτό. Αντί να δώσετε ένα τέλος σε αυτήν την παρόδια .. συνεχίζεται στην λάθος ρωτά και ταΐζεται το τέρας που έχετε δημιουργήσει περισσότερο για να μην καταρρεύσει …
    Είμαι σίγουρος ότι δεν σας ψήφισε κανένας για να βοηθήσετε ένα λόμπι δικηγόρων. Σας ψήφισε ο λαός για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά του.. είσαστε ικανός να το δώσετε ?? η ξεπουληθήκατε??

    Τα παιδιά θέλουν και τους 2 γονείς τους. Συνεπιμέλεια, ίσο χρόνο και με τους δυο γονείς εναλλασσόμενη κατοικία.

  • 26 Μαρτίου 2021, 17:18 | Χ. Π. Δικηγόρος

    «Η επίδοση εγγράφων…που ασκεί την γονική μέριμνα»

    Δεν προκύπτει κανένας λόγος για την άνω προσθήκη, αφού η διάταξη αφορά στη νόμιμη κατοικία του ανηλίκου και όχι στα περί επιδόσεων.

  • 26 Μαρτίου 2021, 15:24 | ΚΥΡΙΑΚΗ Χ.

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ
    η αναμόρφωση των σχέσεων μεταξύ γονέων και τέκνου μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο, την ακύρωση του γάμου ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης
    ΚΑΙ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:
    1. ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ (Κοινή γονική μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα στους γονείς είτε είναι παντρεμένοι, είτε ζουν μαζί είτε όχι. Μόνο για κακή άσκηση της γονικής μέριμνας να μπορεί ο δικαστής ν’ αφαιρεί ένα γονιό από τη ζωή του παιδιού)
    2. ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ 50/50 ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ
    3. ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
    4. ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ- ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ
    5. ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ-ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ ΜΕ ‘Η ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ (ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ )
    6. ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
    7. ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ‘Η ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ‘Η ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΓΟΝΕΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
    8. ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΣ (ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΝΑΙΤΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΓΑ ‘Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΦΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΤΟΥΣ ΡΙΖΕΣ -ΤΟΝ ΕΝΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΙΟ).
    9. ΑΜΕΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ίσος χρόνος δικαιώματα και υποχρεώσεις και στους δύο γονείς, δικαστικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, πλάνα ανατροφής «Parenting Plans», «αντικειμενικές αξίες» διατροφής τέκνων, φιλική δικαιοσύνη, οικογενειακά δικαστήρια) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΟΤΑΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΚΟΠΟΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΓΟΝΕΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ -ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΦΗ ΒΑΡΙΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ-ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΣΧΡΩΝ ΨΕΥΔΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΣ
    10. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΩΝ ΓΟΝΕΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΡΗΤΑ ΟΤΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ (Π. Χ. ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΓΟΝΕΩΝ) ‘Η ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ :
    Α. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
    Β. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ , ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ,ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
    Γ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
    Δ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
    ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

  • 26 Μαρτίου 2021, 14:59 | ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Για να επιτευχθεί ο σκοπός του παρόντος προτεινόμενου Νόμου, θα πρότεινα να προστεθεί και ένα επιμέρους αντικείμενο: η απάλειψη των διακρίσεων μεταξύ έγγαμων και διαζευγμένων γονέων καθώς και μεταξύ γονέων με πλήρη Γονική Μέριμνα και γονέων με τον πυρήνα της Γονικής Μέριμνας (χωρίς επιμέλεια), στο Νόμο ΑΣΕΠ.
    Ο Νόμος ΑΣΕΠ διευκολύνει για διορισμό τους πολύτεκνους, τρίτεκνους και γονείς παιδιών ΑΜΕΑ, εξαιρώντας όμως τους χωρισμένους που δεν έχουν επιμέλεια. Δε λαμβάνει υπόψη πως στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως η έχουσα την επιμέλεια μητέρα δεν εργάζεται και δε σκοπεύει να εργαστεί σύντομα, ακριβώς λόγω των πολλαπλάσιων αναγκών ή των ειδικών αναγκών ανατροφής, ενώ ο πατέρας που έχει κι αυτός τον πυρήνα της Γονικής Μέριμνας, διατρέφει με δικαστική απόφαση και το/τα παιδί/-ιά και τη μητέρα, πληρώνοντας ξεχωριστά επιδόματα. Ειδικά όταν ο πατέρας διατρέφει και τη μητέρα για να μπορεί εκείνη να ανατρέφει το παιδί -πράγμα που συνήθως φαίνεται από το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων ή και τα εν γένει πρακτικά της δίκης- έχει δύο φορές λόγους να προστατεύεται. Επιπλέον, η επικοινωνία του γονέα που δε διαμένουν κυρίως μαζί του τα παιδιά, με τα 3+ τέκνα του ή με το ΑΜΕΑ τέκνο του, έχει πολλές ειδικές πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες αναδεικνύονται όταν αυτός εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, δηλ. χωρίς ελεύθερα απογεύματα-Σάββατα.
    Γι’ αυτό πιστεύω πως και οι πολύτεκνοι-τρίτεκνοι γονείς καθώς και οι γονείς παιδιών ΑΜΕΑ, με κριτήριο και μόνον τη Γονική Μέριμνα, έχουν ανάγκη παροχής προτεραιότητας για διορισμό σε ορισμένες θέσεις στο Δημόσιο Τομέα.

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:37 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Αναμόρφωση;

    Στρατόπεδα αναμόρφωσης είχε σε κομμουνιστικά καθεστώτα και έχει ακόμα και σήμερα στην κομμουνιστική Κίνα. Ρόλος του κράτους είναι να καθορίσει τις σχέσεις γονέων και τέκνων;

  • 25 Μαρτίου 2021, 16:36 | Μητερα

    Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι δυστυχως όπως φαίνεται οι προεκλογικές δράσεις.
    Άπειρα τα παραδείγματα μονόπλευρης στάσης του υπουργού δικαιοσύνης που φτάνουν έως απειλές προς το μέρος του αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που έταξε στους μπαμπάδες.
    Τι παιχνίδια είναι αυτά?
    Είναι δυνατόν απροκάλυπτα να αποφεύγεται κάθε είδους επαφής και συζήτησης με γυναικείες οργανώσεις, να καταπνίγεται ο αντίλογος παντού ακόμη και σε ΜΜΕ, να αδιαφορούν για τα τόσα υπαρκτα παραδείγματα ενδοοικογενειακής βιάς και τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει μόνη μια μητέρα?

    Το συμφέρον κάθε τέκνου αξιολογείται ξεχωριστα.ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΟΤΈ ΊΔΙΟ.
    Κανένας δεν υποτιμά το ρόλο ενός γονεα ΌΤΑΝ είναι παρών,ΌΤΑΝ ενδιαφέρεται, στερείται, πασχίζει για το παιδί του.
    Ο ήδη υπάρχων νόμος επαρκεί φτάνει να υπάρχουν καταλληλα δικαστηρια, εξειδικευμένοι δικαστές, και με ολα τα πρόσφορα μέσα να αξιολογείται το καλύτερο για το συμφέρον κάθε παιδιού.

    ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΎΝΤΑΙ ΚΆΠΟΙΟΙ ΤΌΣΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΎΝ ΑΠΌ ΤΟ ΝΟΜΟΘΈΤΗ ΝΑ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΏΣΕΙ ΌΛΑ?

    Η μέριμνα για την τηρηση των νόμων λείπει. ΕΚΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΤΕ δεν φταίει ο νόμος.

  • 24 Μαρτίου 2021, 23:53 | Νικόλαος

    Συνεπιμελεια ίσον 50 50 σε όλα.
    Το προτεινόμενο ως τώρα είναι πλασματική ονομασία.
    Χωρίς τεκμήρια.
    Μεγαλώσαμε όλοι σε οικογένειες . Τα παιδιά μας χρειάζονται και τους δύο γονείς για την ομαλή ψυχοσυναισθηματικη τους ανάπτυξη.
    Το ότι χρειάζεται επιμόρφωση το δικαστικό σώμα είναι εμφανής δείκτης της αποτυχίας της ζυγαριάς τους.
    Η κοινωνία μας έδειξε και έχει αποδείξει με την ύπαρξη της χιλιάδες χρόνια, την αλήθεια.
    Γράφουμε συνεπιμελεια εναλλασσόμενη κατοικία . Οι δικαστές επικυρώνουν.
    Τα αποξενωμένα παιδιά μας αναλαμβάνουν ομάδες υγιών ψυχολόγων . Θέττουν στόχους με τους αποξενωμενους γονείς, συνεργάζονται .
    Οι αποξενωτες απομακρύνονται .
    Με την βοήθεια των ψυχολόγων βοηθούνται να επανενταχθούν στην κοινωνία μας. Οι ψυχολόγοι κρίνουν πότε και αν μπορούν να επανέλθουν στην ζωή των ελπίδων μας, σας των παιδιών πολιτών μας.
    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

  • 24 Μαρτίου 2021, 21:33 | Κωνσταντίνος R

    Δεν είναι δεκτή παρέκκλιση από την κοινή επιμέλεια παρά μόνο για λόγους κακής άσκησης αυτής ή αν παραβιάζονται συμφωνίες και αποφάσεις. Η κατανομή της γονικής μέριμνας πρέπει να είναι ισόχρονη σε ποσοστό ½ για κάθε γονέα, εκτός αν οι γονείς αποφασίσουν διαφορετικά και πάντως όχι λιγότερο από 1/3 του συνολικού χρόνου τουλάχιστον.Ο κάθε γονέας πρέπει οπωσδήποτε να προσάγει ενώπιον του δικαστηρίου «γονικό προγραμματισμό ανατροφής τέκνου» όπου θα προβλέπει τα σχετικά με την ανατροφή του παιδιού, σχολείο, δραστηριότητες, δαπάνες, υγεία κλπ έτσι με βάση την πρόταση αυτή κάθε γονέα το δικαστήριο θα μπορέσει να αποφασίσει ορθότερα και μόνο επί των σημείων διαφωνίας κάθε υποθέσεως, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού ως κανόνα.Το δικαστήριο μόνο κατ εξαίρεση και για πολύ ακραίες περιπτώσεις αδυναμίας ή αδιαφορίας ή ακαταλληλότητας θα μπορεί να αναθέσει τη γονική μέριμνα μονο σε ένα γονέα. Η τελολογική και συστηματική ανάλυση της παρ. 3 του σχεδίου οδηγεί στην ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλεια μόνο κατ εξαίρεση. Να αναγραφεί ρητά η φράση « κατ εξαίρεση» στον αριθμό 3 τελευταία παράγραφος

    Τα παιδιά, εντός ή εκτός γάμου έχουν δικαίωμα να μεγαλώνουν με φυσική παρουσία και με τους δύο τους γονείς ΙΣΟΧΡΟΝΑ και ΙΣΟΤΙΜΑ και πάντως ΟΧΙ λιγότερο απο το 1/3 του συνολικού χρόνου ανά ημέρες με διανυκτέρευση ανά γονέα .

    Οι γονείς χωρίζουν μεταξύ τους. ΟΧΙ τα παιδιά από τους γονείς.

  • 24 Μαρτίου 2021, 18:39 | Άγγελος Ζυρνόβαλης

    Αντικείμενο του νόμου αποτελεί Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ των σχέσεων γονέα – τέκνου μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο, την ακύρωση του γάμου ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης.

    (Αναμόρφωσης χρήζουν οι σχέσεις των γονέων μεταξύ τους, μετά την μεταβολή στην μεταξύ τους σχέση. Η σχέση γονέα τέκνου δεν πρέπει να επηρεάζεται, και να παραμένει σχέση γονέα – τέκνου)

  • Υπεβλήθη στις αρμόδιες αρχές η πιο κάτω αναφορά ως προς το υπο διαβούλευση νομοσχέδιο.

    ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
    Η εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης προσπάθεια συμμόρφωσης με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τα κοινωνικά δικαιώματα οδηγεί σε ακόμα περισσότερη παραβίασή τους.
    Σας είναι γνωστό ότι στην Ελληνική Δημοκρατία δεν λειτουργούν οικογενειακά δικαστήρια, δεν υπάρχουν δικαστικές κοινωνικές υπηρεσίες. Σε εφαρμογή ενός νομολογιακού εθίμου αποκλειστικής επιμέλειας, πάντα, κατά κανόνα, αφαιρείται ένας από τους γονείς από την ανατροφή των παιδιών του και τα μεγαλώνει αυτά ένας από τους γονείς, σχεδόν πάντα η μητέρα.
    Προσπαθώντας να εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις, τις πολιτικές των κρατικών οργανισμών και τις οδηγίες της Ένωσης, όπως για παράδειγμα την οδηγία 1158/2019, τη 18η Μαρτίου 2021 κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση πριν τη ψήφιση από τη Βουλή σχέδιο νόμου για μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο.
    Στο όνομα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σχέδιο νόμου, φέρνει τους έλληνες πολίτες σε χειρότερη θέση από αυτή που βρίσκονται σήμερα.
    • Αντί να εξασφαλιστεί ότι το παιδί θ’ ανατρέφεται και από τους δύο γονείς στη περίπτωση διαζυγίου, διατηρείται η επιμέλεια κοινή στους γονείς αλλά η φροντίδα του προσώπου υποχρεωτικά ex lege, πάντα, ασκείται από το «γονέα με τον οποίο το τέκνο διαμένει».
    • Καταργείται η συναινετική, με σύμφωνο κοινής επιμέλειας, εναλλασσόμενη κατοικία του τέκνου αφού απαιτεί το νομοσχέδιο να οριστεί «γονέας με τον οποίο το παιδί διαμένει».
    • Αντί να εξομοιώνονται όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου και αναγνωρίστηκαν, για τα παιδιά που π.χ. ο πατέρας ζήτησε να γίνουν εξετάσεις DNA συνεχίζει μόνο η μητέρα τους να τα ανατρέφει.
    • Αντί ως τόπος κατοικίας του παιδιού να είναι ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων, ο «γονέας με τον οποίο το παιδί διαμένει» μόνος καθορίζει το τόπο κατοικίας του παιδιού και μόνο για τη μεταβολή του, αφότου ο ένας τον καθορίσει, χρειάζεται η συμφωνία και των δύο γονέων.
    • Αντί για ανατροφή και από τους δύο γονείς προβλέπεται η επικοινωνία με τον δευτερεύοντα γονέα.
    • Αντί να έχουν ίσες διανυκτερεύσεις με ελάχιστο το 35 % με κάθε γονέα, προβλέπεται κατά τεκμήριο το 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας με τον ένα γονέα. Πρακτικά αυτό σημαίνει τρείς ώρες Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα, δύο Σάββατα βράδυ την εβδομάδα, πέντε μέρες τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα και δέκα μέρες το καλοκαίρι.
    • Χωρίς να προβλέπονται μηχανισμοί όπως η εξίσου απονομή χρόνου από τη δικαιοσύνη, τα parenting plans, οι πίνακες διατροφής τέκνων, η φιλική δικαιοσύνη, προβλέπεται υποχρεωτική διαμεσολάβηση που μπορεί να τη διατάξει το δικαστήριο στη μέση μιας δίκης αυξάνοντας το κόστος και το χρόνο.
    Με τη νομοθετική πρωτοβουλία, αντί να εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές που συνιστούν διεθνείς οργανισμοί και εφαρμόζονται όλες οι χώρες, νομοθετείται μια νομολογία δεκαετιών που θέλει την ανατροφή του παιδιού από ένα γονέα που θα λέγεται «αυτός που συνήθως το παιδί διαμένει» αντί γονέας με επιμέλεια, όπως σήμερα λέγεται.
    Η κατάσταση θυμίζει τις πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην είσοδό της στη ζώνη του Ευρώ. Αντί να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά στάνταρ, νομιμοποιούνται αποκλίνουσες εσωτερικές πρακτικές, δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις, χορηγούνται ψευδή στοιχεία. Μόνο που το τίμημα στην περίπτωση αυτή είναι η παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου γονέων και κυρίως του παιδιού. Οι διεθνείς συμβάσεις συνάπτονται για να εφαρμοστούν πραγματικά και όχι προσχηματικά.
    Παρακαλούμε για τη προσοχή και τις ενέργειές σας. Η εκ μέρους σας έκφραση γνώμης κατά πόσο η επικείμενη νομοθετική αλλαγή είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές και αξίες της Ένωσης καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις είναι κρίσιμη.
    Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής
    http://www.synepimelia.gr

  • 24 Μαρτίου 2021, 14:50 | Δημος Καραογλου

    Η προστασία της παιδικής ηλικίας από την πολιτεία αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και καθήκον των γονέων. Οι σχεσεις των γονέων πρεπει να οριοθετούνται όταν χωρίζουν,είτε συνεχιζουν να εχουν καλη σχεση, ειτε οχι. Ακόμα και οταν βρισκονται σε συγκρουση μεταξυ τους -για οποιο λογο- η πολιτεία οφείλει να προστατεύει την παιδική ηλικία του πλεον αδυναμου που είναι το παιδί καθώς και την σχέση του παιδιού με κάθε γονέα του χωρις διακρίσεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η αναθεώρηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη,ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα φαινόμενα που εχουν επίκεντρο το παιδί και την απώλεια της παιδικής ηλικίας του με τον ένα γονέα του. Η γονεϊκή ιδιότητα είναι δικαίωμα και υποχρέωση και δεν πρέπει να αφαιρείται με κριτήρια τα οποία ενυπάρχουν, είτε στο υποσυνείδητο καποιων γονιών, είτε στη νομολογία των δικαστηρίων.
    Η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί μετά εφαρμογή του νόμου 1329/1983 υπηρξε προβληματική, ως αναφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων μετα το διαζύγιο. Στην περίπτωση τυχόν διαζυγίου στην πραξη εχει εκτραπεί στο φαινόμενο της αποκλειστικής επιμέλειας, ως κανονα, στη καθημερινότητα γονεων και παιδιών. Η κατάσταση αυτή κοινωνικά εχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα μετατρεποντας τον ένα γονέα σε μονοκρατορα με πλήρη δικαιώματα επί του παιδιού και της ζωής του και του άλλου γονέα σε επισκέπτη ή μακρινό συγγενή.

    Η σύγχρονη πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, καθιστά αναγκαία την νομοθετική μεταρρύθμιση στις σχέσεις γονέων και τέκνων μετά το διαζύγιο, αλλά και για τα παιδιά εκτός γάμου δεδομενου μαλιστα οτι η συγχρονη πραγματικότητα εχει μεταβληθεί.Το ισχύον νομικό πλαίσιο (1983) σε σχέση με το διαζύγιο και τις σχέσεις γονέων και παιδιών δεδομένης της νομολογίας είναι αναχρονιστικό, εκτος πραγματικότητας και δεν εξασφαλίζει στο παιδί τα δικαιώματα του (ΔΣΔΠ) ενώ προσβάλλει την προσωπικότητα και των δυο γονέων, θεωρώντας τον ενα ακατάλληλο για ανατροφή παιδιών και τον άλλο ικανό μόνο γι αυτό.Δεδομενου και του φαινομενου των παραβιασεων δικαστικών αποφασεων χωρίς συνεπειες (ουσιαστικά), των καταχρηστικών δικαιωματων που η νομολογία καθιερωσε χωρις κριτηρια σε ενα γονέα οδηγησαν σε ακραία φαινόμενα αποξενωσης των παιδιών απο τον αλλο γονέα. Η απωλεια της γονεικής ιδότητας ως καθιερωμενου νομολογικά κανόνα δεν συναδει στις δημοκρατίες και αποτελει διακριση λογω φύλου.

    Περαν αυτού όλοι σχεδόν οι ειδικοί επιστήμονες ψυχολόγοι κλπ αλλά και η κοινή λογική προτείνουν την κοινη ανατροφή. Τα παιδιά χρειάζονται δύο γονείς στην καθημερινότητα ανεξάρτητα απο την οικογενειακή κατάσταση που οι γονεις βρισκονται ως ζευγάρι. Σε σχεση με το παιδί είναι αναγκαίοι και οι δυο.

    Πουθενά στο νόμοσχέδιο δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στους γονείς, ουτε επιβαλλεται κατι σε καποιον/α, αφήνει όλες τις επιλογες και ανοίγει κι άλλες επιλογες στο δικαστή.Όμως τιθεται ζητημα εφαρμογής, λογω της νομολογίας που εχει αναπτυχθεί και της «δικαστικής συνήθειας» που μέχρι τώρα είναι γεγονός.Δίνοντας σε αλλα άρθρα(πχ 2,5,14 δηλαδη με τα νέα 1511 και 1532), κριτηρια στο δικαστή τον οδηγεί ο νομοθέτης στο ποιός πρέπει να είναι ο κανόνας και ποιες οι εξαιρέσεις.Ωστε να αποφευγχθεί η επαναληψη της «κατα συνηθειας» νομολογίας.

    Αν δούμε όμως την γενική κατεύθυνση αποτελεί μαζί με τις κυρώσεις ενα παιδευτικό εργαλείο για να προλαμβανει εκατερωθεν λανθασμένες συμπεριφορές των γονέων. Υπο αυτή την εννοια είναι θετική η νομοθετηση και αποτελεί μεταρρύθμιση του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου, γεγονός που είναι απόλυτα αναγκαίο.  

  • 24 Μαρτίου 2021, 12:43 | Σωκράτης Καραμπατέας

    Υπάρχει σαφές πρόβλημα στο «Αντικείμενο» του νόμου! Ο στόχος θα έπρεπε να είναι να αναμορφωθεί ο τρόπος απονομής δικαιοσύνης σε ζητήματα επιμέλειας μιας και η άνιση κατανομή δύναμης και χρόνου επαφής με το παιδί δημιουργεί γονείς δυνάστες-αποξενωτές. Άρα η δύναμη που παρείχετο μέχρι τώρα στον ένα από τους δυο με τις ευλογίες των δικαστών θα πρέπει με σαφείς οδηγίες να απαγορευτεί.

  • 24 Μαρτίου 2021, 11:19 | Έλενα ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Πολλά ζευγάρια ακόμα και κατά τη διάρκεια του γάμου δυσκολευονται να βρουν λύσεις για θέματα του παιδιού και να αποφασίσουν μαζί. Είναι δυνατό ζευγάρια που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη και έχουν χωρίσει με άσχημο τρόπο να βρουν λύσεις ???είναι αδύνατο.. Το αποτέλεσμα είναι να γεμίσουν τα πινακια με υποθέσεις Οικογενειακου και το παιδί να είναι εγκλωβισμένο και παγιδευμένο μέχρι την έκδοση της απόφασης(αφού έχει προηγηθεί η αποτυχημένη προσπάθειατου διαμεσολαβητη και των συζητήσεων των δικηγόρων του ζευγαριου). ΑΝ υπήρχε συνεννόηση δεν θα υπήρχε αντιδικία, κανένας νόμος δεν μπορει να το αλλάξει αυτό .
    Η αυθαίρετη καιαντισυνταγματικη και ανεφάρμοστη θέσπιση του 1/3 θα μετατρέψει το παιδί σε βαλίτσα .. ΑΚΟΜΑ και ένας μεγάλος άνθρωπος δεν θέλει τόσο συχνή αλλαγή καθημερινότητας του. Τα παιδιά θα χάσουν την σταθερότητα περιβάλλοντος και όταν λέω σταθερότητα αναφέρομαι τόσο χωροταξικά όσο συναισθηματικά και πρακτικά. Τονπαιδι πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα πως θα γίνει αυτό όταν ζει ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς αντικρουομενους κοσμους(αλλά όρια θέτει ο ένας γονέας αλλά ο άλλος, αλλιώς θέλει να το διαβάζει ο ένας γονέας αλλιώς ο άλλος, και άλλα πάρα πάρα πολλα) . Ένα παιδί πρέπει να μεγαλώνει με ενιαίο πρόγραμμα με κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθούν οι γονεις επειδή αυτό είναι ανέφικτο λόγω της κόντρας των γονέων (το οποίο δεν αλλάζει αυτό με νομο) θα πρέπει το παιδί να μεγαλώνει με τον πιο κατάλληλο γονέα που θα επιλεγεί ο δικαστής βάσει των συγκεκριμένων συνθηκών πράγμα που σέβεται το ισχύον δίκαιο.
    Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε περιπτώσεις αντιδικίας και όχι σε περιπτώσεις εξωδικαστικης επίλυσης των σχέσεων αυτών .
    Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις που ο ένας από τους δύο γονείς είναι κακοποιητικος αλλά ο αλλος γονέας για λόγου ηθικούς, κοινωνικούς δεν έχει υποβάλει μηνυση , αυτό θα πρέπει να το λαμβάνει υπόψη του ο δικαστης.( Εφόσον βέβαια αποδεικνύεται η ανω συμπεριφορά . ) . Να βάλουμε ένα τέλος στο μεγαλ ωμά κακοποιητικων παιδιών λόγω του κακοποιητικου περιβάλλοντος που επικρατεί σπίτι τους ανεξαρτήτως ποινικής καταδίκης ή όχι.

  • 23 Μαρτίου 2021, 19:19 | Ιωάννης Κατράς

    Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 1357 του ΑΚ. Μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ (ΕΔΔΑ 5.9.2019 – προσφ. 57854/18 ΕλλΔνη 2019, σ. 1537), πρέπει να καταργηθεί και το κώλυμα γάμου εκ πλαγίου που εξακολουθεί να υφίσταται στο άρθρο 1357 του ΑΚ, σε αντίθεση με το άρθρο 2 § 2 του ν. 4356/2015 για το σύμφωνο συμβίωσης όπου έχει καταργηθεί. Έτσι, πρέπει να ορισθεί πλέον ότι: » Κωλύεται ο γάμος με συγγενείς εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή».

  • 23 Μαρτίου 2021, 16:07 | ΗΛΙΑΝΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Το συμφέρον κάθε παιδιού είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση γιαυτο ο δικαστης καλείται να επεξεργαστεί τα δεδομένα (συνθήκες παιδιού και γονεων). Μπορώ να σας πω πόσα ακόμα σημαντικά κριτήρια που αποβλέπουν στην εύρεση λύσης προς το συμφέρον του τέκνου και τα οποία δεν περιλήφθηκαν στον ανω νόμο .επίσης πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ αποφασίζει σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων.ΌΤαν υπάρχει αντιδικία είναι ουτοπικό και εκτός πραγματικότητας κάθε συνεννόηση μεταξύ τους .Η κατάσταση η οποία είναι επιβλαβής τόσο για το παιδί όσο και για τον γονέα κατά τη διάρκεια του γάμου θα συνεχιστεί και μετά τον γάμο. Αν οι γονεις δεν μπορούν να τα βρουν μόνοι τους ώστε να υπάρχει αρμονία στη ζωή του παιδιού τότε το παιδί θα ζει σε δύο διαφορετικούς κόσμους με καταστροφική συνέπεια γι αυτό.ΑΠο έναν νόμο δεν θα επιβληθεί η συνεννόηση στους γονείς. Η ΠΡΑΞΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

  • 22 Μαρτίου 2021, 16:44 | ΑΘΗΝΑ

    Διόρθωση «Αντικείμενο του νόμου αποτελεί η παρα – μόρφωση των σχέσεων μεταξύ γονέων και τέκνου μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο, την ακύρωση του γάμου ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης και η πλήρης αποδιοργάνωση των μονογονεϊκών οικογενειών».

  • 22 Μαρτίου 2021, 10:56 | Μιχαήλ

    Καλημέρα σας. Ο συγκεκριμένος νόμος θα έχει ισχύ μόνο στην περίπτωση που υιοθετηθεί το 2079/2015 ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα α) χρόνος 50 % για τον κάθε γονέα με το ανήλικο τέκνο
    β)εναλλασσόμενη κατοικία
    γ)plans parenting
    δ)κατάργηση διατροφής και ισομερή κατανομή μηνιαίων οικονομικών εξόδων διαβίωσης ανήλικου τέκνου.

  • Η προστασία της παιδικής ηλικίας από την πολιτεία αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και καθήκον των γονέων. Οι σχεσεις των γονέων πρεπει να οριοθετούνται όταν χωρίζουν,είτε συνεχιζουν να εχουν καλη σχεση, ειτε οχι. Ακόμα και οταν βρισκονται σε συγκρουση μεταξυ τους -για οποιο λογο- η πολιτεία οφείλει να προστατεύει την παιδική ηλικία του πλεον αδυναμου που είναι το παιδί καθώς και την σχέση του παιδιού με κάθε γονέα του χωρις διακρίσεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η αναθεώρηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη,ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα φαινόμενα που εχουν επίκεντρο το παιδί και την απώλεια της παιδικής ηλικίας του με τον ένα γονέα του. Η γονεϊκή ιδιότητα είναι δικαίωμα και υποχρέωση και δεν πρέπει να αφαιρείται με κριτήρια τα οποία ενυπάρχουν, είτε στο υποσυνείδητο καποιων γονιών, είτε στη νομολογία των δικαστηρίων.
    Η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί μετά εφαρμογή του νόμου 1329/1983 υπηρξε προβληματική, ως αναφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων μετα το διαζύγιο. Στην περίπτωση τυχόν διαζυγίου στην πραξη εχει εκτραπεί στο φαινόμενο της αποκλειστικής επιμέλειας, ως κανονα, στη καθημερινότητα γονεων και παιδιών. Η κατάσταση αυτή κοινωνικά εχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα μετατρεποντας τον ένα γονέα σε μονοκρατορα με πλήρη δικαιώματα επί του παιδιού και της ζωής του και του άλλου γονέα σε επισκέπτη ή μακρινό συγγενή.
    Η σύγχρονη πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, καθιστά αναγκαία την νομοθετική μεταρρύθμιση στις σχέσεις γονέων και τέκνων μετά το διαζύγιο, αλλά και για τα παιδιά εκτός γάμου δεδομενου μαλιστα οτι η συγχρονη πραγματικότητα εχει μεταβληθεί .Το ισχύον νομικό πλαίσιο (1983) σε σχέση με το διαζύγιο και τις σχέσεις γονέων και παιδιών δεδομένης της νομολογίας είναι αναχρονιστικό, εκτος πραγματικότητας και δεν εξασφαλίζει στο παιδί τα δικαιώματα του (ΔΣΔΠ) ενώ προσβάλλει την προσωπικότητα και των δυο γονέων, θεωρώντας τον ενα ακατάλληλο για ανατροφή παιδιών και τον άλλο ικανό μόνο γι αυτό.

  • 21 Μαρτίου 2021, 23:52 | Ρ. Γ.

    Μήπως η σωστή σειρά θα ήταν να ερευνηθεί η πραγματική αιτία των προβληματικών σχέσεων; Γιατί αδιαφορείτε για την ενδοοικογενειακή ΒΙΑ;!

  • 21 Μαρτίου 2021, 12:56 | Βασιλική

    Προσθήκη στον <> η ρύθμιση σχέσεων γονέων – τέκνου ακόμη κι αν αυτό δεν έχει αποκτηθεί εντός γάμου ή συμβίωσης και υπό την προϋπόθεση ότι έχει αναγνωριστεί εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας (προς εναρμόνιση με το άρθρο 9 – αντικατάσταση άρθρου 1515 ΑΚ).

  • 20 Μαρτίου 2021, 23:40 | Δήμητρα Μπουκουβάλα-δικηγόρος/διαμεσολαβήτρια

    Θα έπρεπε στο αντικείμενο του νόμου να συμπεριλαμβάνεται και η αναμόρφωση των σχέσεων μεταξύ γονέων και τέκνου που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του.

  • 20 Μαρτίου 2021, 22:18 | ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ

    Εκτός από τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια των χωρισμένων γονέων ο πατέρας Από που προστατεύεται ;;όταν τον υποχρεώνει να πληρώνει διατροφή 250 ευρώ ενώ τα εισοδήματά του είναι πολύ χαμηλά; λόγω αδηναμίας και πολλών Οικονομικών προβλημάτων που διανύει η Ελλάδα μας ,covid 19,δεν πήραν κανένα μέτρο για την προστασία των πατεράδων και των ανήλικων τέκνων μας. να χρηματοδοτήσει το κράτος τους πατεράδες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις διατροφές των ανιληκων τέκνων τους. Πού είναι η μέριμνα του Κράτους της κοινωνικής πρόνοιας να πάρει μέτρα για την προστασία των χωρισμένων γονέων που έχουν ανήλικα τέκνα και αδυνατούν Οι πατεράδες να ανταπεξέλθουν στις διατροφές κάθε μήνα των ανήλικων τέκνων τους;

  • 20 Μαρτίου 2021, 16:57 | ΔΚ

    Η προστασία της παιδικής ηλικίας από την πολιτεία αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και καθήκον των γονέων. Οι σχεσεις των γονέων πρεπει να οριοθετούνται όταν χωρίζουν,είτε συνεχιζουν να εχουν καλη σχεση, ειτε οχι. Ακόμα και οταν βρισκονται σε συγκρουση μεταξυ τους -για οποιο λογο- η πολιτεία οφείλει να προστατεύει την παιδική ηλικία του πλεον αδυναμου που είναι το παιδί καθώς και την σχεση του παιδιού με κάθε γονέα του χωρις διακρισεις, στερεοτυπα και προκαταληψεις. Η αναθεωρηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη ωστε να αποφευγονται δυσαρεστα φαινομενα που εχουν επικεντρο το παιδί και την απωλεια της παιδικής ηλικίας του με ένα γονέα του. Η γονεϊκή ιδιοτητα είναι δικαίωμα και υποχρέωση και δεν πρεπει να αφαιρείται με κριτήρια τα οποία ενυπάρχουν είτε στο υποσυνείδητο καποιων γονιών, είτε στη νομολογία των δικαστηρίων.
    Η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί μετά από μια πολύ καλή αλλαγή,  του 1983, ως αναφορά στην ισοτητα των γονέων στο γάμο.Στην περίπτωση όμως τυχον διαζυγίου  στην πραξη εχει εκτραπεί στο φαινόμενο της αποκλειστικής επιμέλειας, ως κανονα, στη καθημερινότητα γονεων και παιδιών. Η κατάσταση αυτή κοινωνικά εχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα μετατρεποντας τον ένα γονέα σε μονοκρατορα με πλήρη δικαιώματα επί του παιδιού και της ζωής του και του άλλου γονέα σε επισκέπτη ή μακρινό συγγενή.Η σύγχρονη πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, καθιστά  αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό και σε νομικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ γονέων και παιδιού μετά το διαζύγιο, αλλά και για τα παιδιά εκτός γάμου.Το ισχυον νομικό πλαίσιο(1983)σε σχεση με το διαζύγιο και τις σχέσεις γονέων και παιδιών δεδομενης της νομολογίας είναι αναχρονιστικό, εκτος πραγματικότητας και δεν εξασφαλιζει στο παιδι τα δικαιωματα του (ΔΣΔΠ) ενώ προσβάλλει την  προσωπικότητα και των δυο γονέων, θεωρωντας τον ενα αχρηστο για ανατροφή παιδιών και τον αλλο ικανο μονο γι αυτό.

  • 20 Μαρτίου 2021, 09:55 | Ιωάννης Κατράς

    1. Οι διατάξεις των άρθρων 1-2 είναι περιττές, καθώς δεν εισάγουν κάποιον κανόνα δικαίου. Αυτά που αναφέρονται σε αυτές μπορούν να περιληφθούν στη Αιτιολογική Έκθεση.
    2. Όσον αφορά τη συνοδευτική έκθεση, αυτή είναι εντελώς ανεπαρκής, αφού απλώς επαναλαμβάνει με άλλα λόγια το κείμενο των διατάξεων. Θα πρέπει να συμπληρωθεί με τον λόγο (αιτιολογία) που προτείνεται η κάθε ρύθμιση και το τι συνέπειες έχει η κάθε νέα ρύθμιση.
    3. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ άρθρου 1505 § 3 του ΑΚ
    Αν και με την Αιτιολογική Έκθεση του ν. 4356/2015 για το σύμφωνο συμβίωσης, έχει κριθεί ότι η διάταξη του άρθρου 1505 § 3 του ΑΚ (που αφορά τον επώνυμο του τέκνου), είναι αναχρονιστική και αντίθετη στην ισότητα των φύλων, δεν προβλέπεται τροποποίηση του άρθρου 1505 του ΑΚ. Να σημειωθεί ότι υπάρχει διαφωνία σε νομολογία και θεωρία ως προς το αν εφαρμόζεται ή όχι η διάταξη του άρθρου 1512 ΑΚ για καθορισμό του επωνύμου από το δικαστήριο (βλ. π.χ. ΑΠ 1985/1986 ΝοΒ 1987/1383. Αντίθετα, Μ. Σταθόπουλος σε Απ. Γεωργιάδη/Μ. Σταθόπουλου: ΑΚ, άρθ. 1505, αριθ. 18, Γ. Λαδογιάννης σε ΣΕΑΚ, άρθ. 1505, αριθ. 2, Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη: ΟικογΔ, έκδ. 2018, ΙΙ, σ. 262. Βλ. και Γ. Δασκαλόρη: ΟικογΔ, έκδ. 2001, ΙΙ, σ. 260, Α. Κοτζάμπαση: ΕγχΟικογΔ, έκδ. 2021, § 23.ΙΙ.1, σ. 239). Οδηγό για νέα ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει η ρύθμιση του άρθρου 10 του ν. 4356/2015.
    Έτσι, προτείνουμε να τροποποιηθεί και η διάταξη του άρθρου 1505 § 3 του ΑΚ ως εξής:
    «Αν οι γονείς παραλείψουν να δηλώσουν το επώνυμο των τέκνων τους ή διαφωνούν ως προς αυτό, το τέκνο θα έχει σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων του. Πρώτο τίθεται το επώνυμο με αρχικό που προηγείται στο αλφάβητο. Αν το επώνυμο του ενός ή και των δύο γονέων είναι σύνθετο, το επώνυμο του τέκνου θα σχηματιστεί με το πρώτο από τα δύο επώνυμα».
    4. Τροποποίηση άρθρου 592 αριθ. 1 του ΚΠολΔ: Πρέπει να τροποποιηθεί η παραπομπή στον ν. 3719/2008 και να τεθεί ο ν. 4356/2015.
    5. Ενσωμάτωση ν. 4356/2015: Νομίζω ότι οι διατάξεις του ν. 4356/2015, που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης, θα πρέπει να ενσωματωθούν στον Αστικό Κώδικα.

  • 19 Μαρτίου 2021, 12:01 | ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Υπάρχουν και τέκνα τα οποία έχουν γεννηθεί όχι απλώς εκτός γάμου, αλλά και χωρίς καν συμβίωση των γονέων. Φαίνεται σαν να μη περιλαμβάνονται στα τέκνα εκτός γάμου, για τα οποία γίνεται λόγος παρακάτω.