ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ Άρθρο 1 Σκοπός

Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.

  • 1 Απριλίου 2021, 21:09 | Κατερίνα Β.

    Συνεπιμελεια..ΙΣΟΣ ΧΡΌΝΟΣ…ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ..Για το καλό των παιδιών μας

  • 1 Απριλίου 2021, 21:42 | Ιωάννης

    Να μπούν οι λέξεις ισόχρονη παρουσία των γονέων, εναλλασόμενη κατοικία και ίσα νομικά δικαιώματα μεταξύ των γονέων. Να αφαιρεθεί η φράση ο γονέας με τον οποίο συνήθως διαμένει το παιδί.

  • 1 Απριλίου 2021, 21:32 | Δημήτρης

    Το καλό και συμφέρον του παιδιού είναι κοινή επιμέλεια
    Ίσος χρόνος και για τους δύο γονείς με Ελαχιστο χρόνο επικοινωνιας 1/3 για το κάθε γονέα.
    Εναλλασσόμενη κατοικια
    Τόπος κατοικίας του τέκνου η τελευταια κοινή κατοικια του ζευγαριού πριν το διαζυγιο.‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.Άρθρο 13 χρόνος επικοινωνίαςΟ χρόνος επικοινωνίας θα πρέπει να είναι 50-50 και για τους δύο γονείςνα ξεκινάει από το 50-50 και να πηγαινει στο Ελαχιστο υποχρεωτικό 1/3Υποχρεωτικό ελάχιστος χρόνος επικοινωνίας για τον κάθε γονέα 1/3, λιγότερος χρόνος επικοινωνίας μονο αν δε θέλει ο γονέας.‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 1 Απριλίου 2021, 21:11 | ΜΑΡΙΑ

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    1. Το Οικογενειακό μας Δίκαιο είναι παιδοκεντρικό, θέτει δηλαδή στο επίκεντρο το συμφέρον του τέκνου, που αποτελεί αόριστη νομική έννοια και οφείλει να λαμβάνεται υπόψη τόσο από τους γονείς κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας όσο και από το δικαστήριο κατά τη λήψη απόφασης. Και ως αόριστη νομική έννοια με αξιολογικό περιεχόμενο οφείλει να εξειδικεύεται από το δικαστήριο με βάση τα ιδιαίτερα γνωρίσματα κάθε επιμέρους περίπτωσης. Αντιθέτως, το νομοσχέδιο αυτό οριοθετεί εκ των προτέρων την αόριστη νομική έννοια του συμφέροντος του παιδιού, ορίζοντας ότι αυτό εξυπηρετείται άνευ ετέρου από την συμμετοχή και των δύο γονέων στη ζωή του (άρθρο 5 του νομοσχεδίου), γεγονός που όπως καθίσταται αντιληπτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ιδίως σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης κάθε μορφής. Περιορίζεται ως εκ τούτου και καθοδηγείται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση η δικαστική κρίση.
    2. Ανατρέπει την παιδοκεντρική λογική του οικογενειακού δικαίου, καθώς θέτει στο επίκεντρο την ισότητα των γονέων υπό την εξισωτική, ισοπεδωτική της μορφή – κατ’ ουσία προάγοντας τις επιδιώξεις και το συμφέρον του «θιγόμενου» από το προηγούμενο καθεστώς γονέα – εισάγοντας εκ πλαγίου την ισόχρονη διαμονή με καθέναν από τους δύο γονείς («ασκούν από κοινού και εξίσου», άρθρο 5) , με εναλλασσόμενη κατοικία. Η τελευταία όμως δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του τέκνου σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά αντίθετα μπορεί να συντείνει στην αποσταθεροποίησή του, ιδίως σε περιπτώσεις π.χ. μεγάλης απόστασης μεταξύ των σπιτιών, απόκλισης του βιοτικού επιπέδου σε καθένα από τα δύο σπίτια, έντονης συγκρουσιακής σχέσης μεταξύ των γονέων και αδυναμίας λήψης από κοινού αποφάσεων για θέματα που αφορούν το παιδί κ.α. Γίνεται αντιληπτό ότι πίσω από την επιμονή στο αίτημα για ισόχρονη διαμονή και εναλλασσόμενη κατοικία, λανθάνουν κίνητρα οικονομικά, δεδομένου ότι η ρύθμιση αυτή θα μειώσει το ύψος των καταβαλλόμενων διατροφών.
    3. Ιδιαίτερα προβληματική εμφανίζεται η ρύθμιση σχετικά με τον χρόνο επικοινωνίας. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι: «ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας», με αυστηρές προϋποθέσεις απόκλισης. Η ρύθμιση αυτή αφήνει ευρύ περιθώριο για παραβίαση της ιδιωτικότητας τόσο του παιδιού όσο και του έτερου γονέα. Ορίζεται ακόμη πως: «αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν δεν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αν δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα, παραβλέποντας ακόμα και τις αποφάσεις του Πρωτόδικου Δικαστηρίου όσο και του Εφετείου, θεωρώντας τις αποφάσεις τους μη επαρκείς, ακόμα κι αν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για τα ως άνω εγκλήματα, το τέκνο θα αναγκάζεται να έρθει σε επαφή με τον θύτη γονέα. Ακόμα και σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας και σε περιπτώσεις σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης, το παιδί υποχρεούται να έρχεται σε επαφή με τον θύτη. Στις περιπτώσεις αυτές όμως, είναι πιθανό η σχετική αντιδικία να καταλήξει σε αμετάκλητη δικαστική απόφαση ακόμα και μετά από 10 έτη, καθ΄ όλη τη διάρκεια των οποίων ο θύτης θα ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας του με το παιδί.
    4. Πίσω από το νομοσχέδιο λανθάνει η αμφιλεγόμενη και επιστημονικά καταδικαστέα θεωρία του «Συνδρόμου Γονικής Αποξένωσης», στο οποίο αναφέρονται συχνά οι οργανώσεις, αλλά και κυβερνητικές πηγές που προώθησαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξαρχής. Ο όρος «Σύνδρομο» ή «Διαταραχή Γονικής Αποξένωσης» κατασκευάστηκε το 1980 από τον Δρ. Richard Gardner, και αναφέρεται στα αισθήματα αποστροφής που αισθάνεται ένα παιδί προς τον γονέα του μετά από διαζύγιο των γονέων και σε περιπτώσεις δικαστικής διαμάχης, και σύμφωνα με τον Gardner οφείλονται σε μια προσπάθεια χειραγώγησης του παιδιού από τον άλλο γονέα και υποβολής προς αυτό των αρνητικών συναισθημάτων. Το σύνδρομο πρωτοεμφανίστηκε σε δικαστικές αίθουσες στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής γονέων (πατέρων) που κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους, και αργότερα η χρήση του διευρύνθηκε και σε άλλες περιπτώσεις αντιδικίας μεταξύ γονέων, με σκοπό την υποτίμηση της αξιοπιστίας των λεγομένων των θυμάτων, παιδιών και μητέρων. Το σύνδρομο δεν έχει γίνει δεκτό από κανέναν επίσημο φορά ψυχικής υγείας παγκοσμίως και στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης.
    5. Ο ίδιος ο Gardner μεταξύ άλλων, υποστήριζε πως τα παιδιά είναι εκ φύσεως σεξουαλικά και μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλικές συναντήσεις με «αποπλάνηση» του ενήλικα. Για τη σεξουαλική κακοποίηση έλεγε: «πείτε στο παιδί ότι η σεξουαλική κακοποίηση από έναν πατέρα είναι φυσιολογική. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να καθοδηγηθούν ώστε να εκτιμήσουν ότι οι σεξουαλικές συναντήσεις μεταξύ ενήλικων και παιδιών δεν θεωρούνται καθολικά ως κατακριτέες πράξεις. Μπορεί να ειπωθεί στο παιδί ότι για κάποιες κοινωνίες μια τέτοια συμπεριφορά ήταν και θεωρείται φυσιολογική». Ο Gardner επίσης, για τις μητέρες που ανακαλύπτουν ότι ο σύζυγός τους κακομεταχειρίζεται το παιδί τους σεξουαλικά, επιρρίπτει την ευθύνη της κακοποίησης που υφίσταται το παιδί από τον πατέρα στη μητέρα, επειδή εκείνη δεν εκπληρώνει τις σεξουαλικές του επιθυμίες. Προτείνει τέλος οι θεραπευτές, να βοηθήσουν τις μητέρες παιδιών θυμάτων ασέλγειας, να εκπληρώσουν τις σεξουαλικές επιθυμίες των ανδρών.
    6. Επιπλέον, στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου, η προσθήκη της διάταξης «εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής» θέτει σοβαρά προβλήματα, καθώς αποτελεί διατύπωση που αφήνει ευρύ περιθώριο εκτίμησης και αφήνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο να καταστρατηγηθεί στην πράξη η επιταγή να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του παιδιού, η οποία απορρέει και από διεθνείς συμβάσεις. Το ζήτημα που τίθεται είναι πως δεν αναφέρονται καν προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα και η ασφάλεια της γνώμης του τέκνου, βάλλοντας εμμέσως κατά του ενός γονιού, ιδίως της μητέρας, διότι μέσω αυτής νομοθετικής ρύθμισης, υπονοώντας ότι χειραγωγεί το παιδί στο να εκφραστεί αρνητικά ή να διαμορφώσει αρνητικά συναισθήματα για τον άλλο γονέα . Φυσικά λανθάνει κι εδώ η αμφιλεγόμενη και επιστημονικά καταδικαστέα θεωρία του συνδρόμου γονικής αποξένωσης.
    7. Περιλαμβάνει σωρεία άλλων προβληματικών διατάξεων και αντινομιών. Ενδεικτικά , στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου: η προσθήκη στο άρθρο 56 ΑΚ της διάταξης αναφορικά με την επίδοση των εγγράφων σε οποιονδήποτε εκ των γονέων του τέκνου. Σε αυτή την τροποποίηση δημιουργούνται δύο παράδοξα:
    1. Η επίδοση μπορεί να γίνει προς γονέα με τον οποίο το τέκνο δεν έχει καμία επαφή ή επικοινωνία κι έτσι, να μη λάβει καν γνώση της επίδοσης κάποιου εγγράφου, γεγονός που μπορεί να επιφέρει δυσχέρειες στη δικονομική θέση του τέκνου ή του αντιπροσώπου του. 2. Είναι δυνατόν ο γονέας που θέλει να στραφεί κατά του τέκνου διεκδικώντας κάποια αξίωση, να επιδίδει στον εαυτό του το σχετικό έγγραφο ως νόμιμος εκπρόσωπος του τέκνου. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί αυτή η ρύθμιση.
    8. Συνολικά το νομοσχέδιο δείχνει να προσεγγίζει την οικογένεια ως έναν ουδέτερο χώρο, απαλλαγμένο από έμφυλες ιεραρχήσεις και σχέσεις εξουσίας, αδιαφορώντας για τους έμφυλους ρόλους που τα υποκείμενα εντός της επιτελούν.
    9. Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση διαφέρει ουσιωδώς από το νομοσχέδιο που είχε προταθεί από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που συγκροτήθηκε στις αρχές του προηγούμενου έτους και αποτελούνταν από νομικούς εγνωσμένου κύρους. Αντιθέτως, το νομοσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα αιτήματα και τις επιδιώξεις ενός πολύ ισχυρού λόμπι οργανώσεων, που θέτουν στο επίκεντρο τα δικαιώματα του πατέρα και προωθούν ως κεντρικό αίτημα τη συνεπιμέλεια με εναλλασσόμενη κατοικία και ισόχρονη διαμονή του τέκνου με καθένα από τους δύο γονείς, με συνέπεια φυσικά τη συνακόλουθη μείωση των καταβαλλόμενων διατροφών.
    10. Η συνεπιμέλεια όπως έχει αποδειχθεί, τόσο με βάση τα πορίσματα των επιστημόνων ψυχικής υγείας όσο και με βάση πραγματικές υποθέσεις που αντιμετώπισε η νομολογία των δικαστηρίων, μπορεί να έχει θετικά οφέλη για τα παιδιά μόνο εφόσον οι σχέσεις των γονέων είναι ομαλές και είναι σε θέση να συναποφασίζουν σε συναινετική βάση για το παιδί τους. Η συνεπιμέλεια πρέπει να είναι συναινετική, όχι υποχρεωτική!

  • 1 Απριλίου 2021, 20:15 | Ελισάβετ

    Για το συμφέρον του παιδιού πρέπει να βγάλετε ένα δημοψήφισμα δίκαιο! 50-50 συνεπιμέλεια… ίσος χρόνος και υποχρεώσεις μαζί με δικαιώματα. Θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Δεν είναι επισκέπτης ο ένας γονιός.. είναι εγκλημα να παραμείνει ο υπάρχουσα κατασταση έτσι.

    Συνεπιμελεια ΤΩΡΑ!!! Μην ακούτε τις μητέρες που έχουν κάνει επάγγελμα τη μητρότητα. Χανουν τα συμφέροντα τους για αυτό έχουν τρελαθεί. ΊΣΟΣ ΧΡΌΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΎΟ ΓΟΝΕΊΣ!!!

  • 1 Απριλίου 2021, 20:41 | ΜΠΑΜΠΑΣ

    Άρθρο 3. Nα οριστεί Τόπος νόμιμου Κατοικίας του Τέκνου η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του. Επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο και στις δύο κατοικίες των γονέων του.

    Άρθρο 5 Παρ 2. Το συμφέρον του τέκνου να ορίζεται από την ισόχρονη και ισότιμη, κοινή και εξίσου ανατροφή του και από τους δύο γονείς του.
    Άρθρο 5 Παρ 4. Εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών με παρουσία κατάλληλα εκπαιδευμένων επιστημόνων.

    Άρθρο 7. Κοινή γονική Μέριμνα ,Επιμέλεια και Φροντίδα του τέκνου, την οποία εξακολουθούν και ασκούν από κοινού και εξίσου και μετά το χωρισμό των γονέων τους.

    Άρθρο 8. Η κατανομή της γονικής μέριμνας πρέπει να ορίζεται ισόχρονη σε ποσοστό 1/2 για κάθε γονέα, καθώς και στις δαπάνες του τέκνου.

    Άρθρο 10. Να ορίζεται ότι ο καθένας από τους γονείς μπορεί να ασκεί τις αξιώσεις διατροφής του τέκνου κατά του άλλου γονέα ή υπόχρεου.

    Άρθρο 12. Από κοινού και εξίσου η επιμέλεια σε σημαντικά ζητήματα.
    Να προστεθεί:Τόπος κατοικίας του τέκνου μετά τον χωρισμό των γονέων, ορίζεται ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας τους.
    Να προστεθεί μετά από οριστική δικαστική απόφαση σε ότι αφορά την μεταβολή της κατοικίας

    Άρθρο 13. Τα έξοδα μετακίνησης να μην βαραίνουν μόνο τον γονέα που επικοινωνεί με το τέκνο του αλλά και τον άλλο γονέα.

    Άρθρο 14. Να προστεθεί :H τακτική ψευδών καταγγελιών να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    Άρθρο 18. Να συμπεριληφθεί στο νόμο: Δικαστικές Αποφάσεις που ρύθμισαν την γονική μέριμνα, επικοινωνία οι οποίες έχουν επιδοθεί μέχρι την έναρξη του παρόντος νόμου, μπορούν να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των γονέων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη του παρόντος νόμου.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:04 | Georgi Petrou

    Τέσσερα πράγματα θα πετύχει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο:
    1) να αποφασίζει για το παιδί, χωρίς να ρωτάει τον παιδί
    2) την δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας
    3) ακόμη περισσότερες δικαστικές διαμάχες
    4) τεράστιο ψυχικό κόστος στα παιδιά. Δεν κάνω λόγο για τους γονείς, γιατί ας πούμε ότι το νομοσχέδιο αφορά τα παιδιά

    Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο.
    Τίποτα δεν γίνεται με το ζόρι.

    Δεν έχω αυταπάτες ότι κάποιος θα διαβάσει αυτές τις γραμμές, αλλά θέλω να έχω καθαρή τη συνείδησή μου. Ως εκ τούτου, εξηγώ αναλυτικά.

    1) αποφασίζει κάποιος για τι παιδί, χωρίς να ρωτάει τον παιδί

    Θα πρέπει το παιδί να εξετάζεται στο δικαστήριο, με μόνο κριτήριο αν μπορεί να μιλάει. Το παιδί δεν είναι χαζό. Το παιδί είναι μικρό, αλλά σε καμία περίπτωση χαζό. Οπότε πρέπει να ακούγεται η άποψή του ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

    Θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός διορισμός τουλάχιστον τριών παιδοψυχολόγων για τουλάχιστον δέκα συνεδρίες ο καθένας με τέτοιο τρόπο ώρες να μην ξέρει ο ένας ποιος είναι ο άλλος. Και να υπάρξουν ισάριθμες εκτιμήσεις.
    Το παιδί έχει δικά του προσωπικότητα και δική του κρίση. Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς γιατί ένα παιδί δεν πηγαίνει στον άλλο γονέα; Μη σκεφτόμαστε εύκολα και βολικά ότι του βάζουν λόγια. Μήπως ο άλλος γονέας δεν αξίζει να είναι γονέας; Ρωτάω μήπως; Μήπως με την συμπεριφορά του κακοποιεί το παιδί; Και δεν εννοώ σωματικά. Μήπως;

    2) Δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

    Όσοι ασχολείστε έστω και λίγο με τα νομικά, θα ξέρετε ότι η ενδοοικογενειακή βία και ειδικά η στρεφόμενη σε βάρος γυναικών και παιδιών, έχει τεράστια ποσοστά μη καταγγελίας. Και γιατί να καταγγείλει άλλωστε, όταν η νομοθεσία είναι υπέρ του δράστη Και γιατί να καταγγείλει κάποιος όταν δεν έχει τη δυνατότητα να αποδείξει την καταγγελία του; Θα πρέπει δηλαδή να έχει γίνει μπλε στο ξύλο. Γιατί αλλιώς είναι ο λόγος μου ενάντια στο λόγο σου και στην περίπτωση που θα γίνει μπλε στο ξύλο πάλι είναι ο λόγος σου ενάντια στον λόγο μου. Εάν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μία τομή στη νομοθεσία, θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα ηχητικής καταγραφής και βίντεο στη σχετική νομοθεσία , ώστε τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας να μπορούν να στηρίξουν την καταγγελία τους με απτές αποδείξεις και επιπλέον για να μην έχει κανένας το πάτημα να λέει μετά ότι η καταγγελία είναι ψεύτικη. Αλλά αυτή τη στιγμή η νομοθεσία ευνοεί το δράστη. Το ξέρετε και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά.
    Μέχρι να την βρούμε νεκρή την γυναίκα και η γειτονιά να πέσει από τα σύννεφα για άλλη μια φορά.
    Για αυτό και οι καταγγελίες των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας είναι πολύ λίγες σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά. Γιατί υπάρχει αδυναμία απόδειξης, γιατί υπάρχει ο φόβος της επόμενης ημέρας, γιατί υπάρχουν οι απειλές για την οποία καταγγελία, γιατι οι εύποροι μπαμπάδες απειλούν ότι αν γίνει καταγγελία,θα βάλουν τους καλύτερους δικηγόρους και θα πάρουν τα παιδιά. Ποια γυναίκα θα τολμήσει να καταγγείλει περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ειδικά εάν υπάρχει τεκμήριο ως προς την επικοινωνία. Θα τρώνε ξύλο και θα λενε και ευχαριστώ. Έτσι όπως είναι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνει αμετάκλητη απόφαση για να επηρεαστεί η επικοινωνία. Δηλαδή σε τουλάχιστον τέσσερα με έξι χρόνια καθώς Η πράξη είναι πλημμέλημα και παραγραφή είναι στα πέντε χρόνια που μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα οχτώ. Οπότε στην καλύτερη περίπτωση μία γυναίκα θα πρέπει ή να τρώει ξύλο συνέχεια ή θα πρέπει να δίνει τα παιδιά με την βούλα του νόμου στο δράστη μέχρι να γίνει αμετάκλητη η καταδίκη και έχει ο Θεός.
    Επίσης πόσα συναινετικά διαζύγια δεν είναι και τόσο συναινετικά. Απλά έπεσε η απειλή από τον δράστη ότι σε περίπτωση καταγγελίας το διαζύγιο θα πάει κατά αντιδικία και μέχρι τότε θα της ψήσει το ψάρι στα χείλη.
    3) ακόμη περισσότερες δικαστικές διαμάχες

    Για κάποιον λόγο οι γονείς οδηγήθηκαν στο διαζύγιο. Δεν μας ενδιαφέρει ο λόγος. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι για να φτάσουν στο διαζύγιο, υπήρχαν κάποιες διαφορές και διαφωνίες οπότε σε ένα ποσοστό περίπου 90% ξεκινάμε με δύο ανθρώπους οι οποίοι διαφωνούν εξ ορισμού. Και ερχόμαστε να τους υποχρεώσουμε νομικά να συμφωνήσουν σε θέματα για τα οποία έχουν διαφωνήσει ήδη στο παρελθόν όσο ήταν παντρεμένοι. Μα αν συμφωνούσαν τότε θα ήταν ακόμα παντρεμένοι. Βάζουμε δύο ανθρώπους με το ζόρι να συμφωνήσουν υποχρεωτικά που θα πηγαίνει το παιδί σχολείο, πού θα πηγαίνει το παιδί δραστηριότητες, πού θα πηγαίνει το παιδί ξένη γλώσσα, πού θα πηγαίνει οπουδήποτε. Και το αποτέλεσμα θα είναι ή περισσότερες εντάσεις ή κάποια μορφή παζαριού του στυλ «εγώ σε άφησα να αποφασίσεις πού θα πηγαίνει αγγλικά, οπότε εσύ πρέπει να με αφήσεις να αποφασίσω πού θα πηγαίνει σχολείο. Αυτό είναι το συμφέρον του παιδιού; Αν δεν μπορούν να αποφασίσουν, θα πρέπει να αποφασίζει ένας. Όχι κοινή απόφαση με το ζόρι. Με το ζόρι δεν γίνεται τίποτα

    Και τώρα έρχεται ο γονέας του παιδιού, ο οποίος δεν ζήτησε κοινή επιμέλεια κατά την διαδικασία του διαζυγίου διότι τον βόλευε να μεγαλώνει το παιδί άλλος, να έχει τις υποχρεώσεις άλλος και αυτός να έχει μόνο δικαιώματα εκτός από την υποχρέωση καταβολής διατροφής, και έρχεται αυτός ο γονέας τώρα όποιος δεν ζήτησε επιμέλεια πριν έρχεται ζητάει τώρα. Γιατί; Τι άλλαξε; Γιατί δεν της ζήτησε κοινή επιμέλεια στην αρχή; Μήπως τον βολεύει αυτή η κατάσταση; Μήπως το πραγματικό κίνητρο είναι η εκδίκηση;
    4) τεράστιο ψυχικό κόστος στα παιδιά. Δεν κάνω λόγο για τους γονείς, γιατί ας πούμε ότι το νομοσχέδιο αφορά τα παιδιά. Όμως αυτό το νομοσχέδιο δεν κοιτάει το συμφέρον του παιδιού αυτό το νομοσχέδιο κοιτάει το συμφέρον των γονέων.

    Όταν το παιδί έχει μεγαλώσει βλέποντας τον ένα γονέα να χτυπάει τον άλλον, όταν το παιδί έχει μεγαλώσει βλέποντας τον ένα γονέα να βρίζει και να απειλεί τον άλλον, αυτό το παιδί δεν μπορεί να υποχρεωθεί να αγαπάει και τους δύο γονείς. Δεν υπάρχει τέτοιο τεκμήριο. Παιδί είναι, δεν είναι χαζό. Δεν μπορούμε βάσει τεκμηρίου να υποχρεώσουμε ένα παιδί να αγαπάει. Η αγάπη και ο σεβασμός κερδίζονται, δεν τεκμαίρονται. Τεκμήριο είναι αυτό που πληρώνουμε στην εφορία για το αυτοκίνητο, δεν είναι τεκμήριο η αγάπη του παιδιού προς τον ένα ή τον άλλο γονέα. Ξαναλέω παιδί είναι, μικρό είναι, δεν είναι όμως χαζό.

    Πραγματικά το συμφέρον του παιδιού είναι να έχει ένα ήσυχο περιβάλλον να μεγαλώνει. Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες, ευχολόγια και πολύ εκδίκηση του ενός γονέα προς τον άλλον. Ελάτε στη θέση ενός παιδιού, το οποίο αναγκάζεται να πηγαίνει από δω και από κει, το οποίο αναγκάζεται να μένει σε εναλλασσόμενη κατοικία,το οποιο αναγκάζεται να βλέπει τους γονείς του να διαφωνούν για το πού θα πάει σχολείο. Γιατί αν υποθέσουμε ότι η απόσταση των σπιτιών μεταξύ τους είναι 20 χιλιόμετρα (λέω ένα νούμερο στην τύχη) πού θα πάει το παιδί σχολείο; Πιο κοντά στον έναν ή στον άλλον; Και υποχρεώνουμε δύο άτομα που δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν έξω είναι μέρα ή νύχτα, τους υποχρεώσουμε να συμφωνήσουν σε τέτοιου είδους θέματα. Και το παιδί στη μέση. Μα μην ξέρει πού θα πάει σχολείο. Να μην ξέρει πού θα μείνει. Και ποια είναι η ψυχολογία του;
    Κατά τα άλλα, κοιτάμε το συμφέρον του παιδιού και όχι των γονέων.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:56 | Σοφία Μαρινάκη

    ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

    ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

    ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    Άρθρο 13 χρόνος επικοινωνίας

    Ο χρόνος επικοινωνίας 50-50
    Ελαχιστος χρόνος επικοινωνίας για το κάθε γονέα υποχρεωτικά 1/3
    Εκτος και επιθυμεί λιγότερο.

    ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 1 Απριλίου 2021, 20:01 | Σωτήρης

    κυριε υπουργε κυριε πρωθυπουργε
    θα μπορεσει το παιδι μου να μεγαλωσει και με τους
    δυο γονεις το ιδιο κοντα του??
    δεν ρωταω εγω
    το παιδι μου ρωταει.
    συνεπιμελεια τωρα και χωρις αστερισκους!

  • 1 Απριλίου 2021, 20:56 | Χρήστος

    2 γονείς, μια ψυχή !
    ΙΣΟΤΗΤΑ στα πάντα. Τέρμα πια με τον έναν γονέα να είναι του Σαββατοκύριακου! Λυπηθείτε τα παιδιά μας. Κατάντια όλα αυτά τα χρόνια που στερήθηκαν τόσα παιδιά από τους γονείς τους και κάθε άλλο συγγενικό τους πρόσωπο
    ΙΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλους τους ικανούς γονείς !!!

  • 1 Απριλίου 2021, 20:43 | Κυριακή

    -ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ
    και στους 2 γονείς σε όλους τους τομείς
    στην ανατροφή των παιδίων τους μετά την διάσταση
    η διαζυγιο.
    -ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ με ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ 50-50
    και με εναλλασσόμενη κατοικία.
    -ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ της ΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ της ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ των παιδιών
    απο τον γονέα που έχει την επιμέλεια
    με ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ Δικαστηρίου.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:42 | Παιδί χωρισμένων γονέων

    Τα παιδιά θέλουν σταθερότητα! ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ!Ως παιδί χωρισμένων γονέων λέω αρκετά!Και αυτός ο νόμος ειναι βραχνας σε σχέση με ρον προηγούμενο.Ως ενηλικας πλεον μου λειπει η σταθερότητα μου λείπουν οι σταθερες σχεσεις που θα μπορούσε να έχω με συνομίληκούς μου.Μην καταστρέψετε τα παιδιά.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:23 | ΝΙΚΟΣ ΘΕΙΟΣ

    Άρθρο 3. Nα οριστεί Τόπος νόμιμου Κατοικίας του Τέκνου η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του. Επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο και στις δύο κατοικίες των γονέων του.

    Άρθρο 5 Παρ 2. Το συμφέρον του τέκνου να ορίζεται από την ισόχρονη και ισότιμη, κοινή και εξίσου ανατροφή του και από τους δύο γονείς του.
    Άρθρο 5 Παρ 4. Εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών με παρουσία κατάλληλα εκπαιδευμένων επιστημόνων.

    Άρθρο 7. Κοινή γονική Μέριμνα ,Επιμέλεια και Φροντίδα του τέκνου, την οποία εξακολουθούν και ασκούν από κοινού και εξίσου και μετά το χωρισμό των γονέων τους.

    Άρθρο 8. Η κατανομή της γονικής μέριμνας πρέπει να ορίζεται ισόχρονη σε ποσοστό 1/2 για κάθε γονέα, καθώς και στις δαπάνες του τέκνου.

    Άρθρο 10. Να ορίζεται ότι ο καθένας από τους γονείς μπορεί να ασκεί τις αξιώσεις διατροφής του τέκνου κατά του άλλου γονέα ή υπόχρεου.

    Άρθρο 12. Από κοινού και εξίσου η επιμέλεια σε σημαντικά ζητήματα.
    Να προστεθεί:Τόπος κατοικίας του τέκνου μετά τον χωρισμό των γονέων, ορίζεται ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας τους.
    Να προστεθεί μετά από οριστική δικαστική απόφαση σε ότι αφορά την μεταβολή της κατοικίας

    Άρθρο 13. Τα έξοδα μετακίνησης να μην βαραίνουν μόνο τον γονέα που επικοινωνεί με το τέκνο του αλλά και τον άλλο γονέα.

    Άρθρο 14. Να προστεθεί :H τακτική ψευδών καταγγελιών να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    Άρθρο 18. Να συμπεριληφθεί στο νόμο: Δικαστικές Αποφάσεις που ρύθμισαν την γονική μέριμνα, επικοινωνία οι οποίες έχουν επιδοθεί μέχρι την έναρξη του παρόντος νόμου, μπορούν να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των γονέων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη του παρόντος νόμου.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:21 | Τασος Τσαρας

    Κοινωνία χωρίς παιδιά δεν γίνεται …
    Τώρα … τι κοινωνία θέλετε για το μέλλον??

    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 50 – 50 … για παιδιά με σταθερότητα , για υγιεί παιδιά,
    για παιδιά χωρίς ψυχολογικά τραύματα… για γονείς με όρεξη για ζωή ..

    Για ένα υγιείς μέλλον για την κοινωνία μας

    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 50 – 50

  • 1 Απριλίου 2021, 20:36 | Παππούς

    Με το υπάρχον νομικό καθεστώς, οι μητέρες αρπάζουν τα παιδιά και μετά στην ουσία οι πατέρες εκβιάζονται για να βλέπουν λίγες ώρες τα παιδιά τους. Τα παιδιά δέχονται ένα οδυνηρό πλήγμα και μια μεγάλη πληγή που τα συνοδεύει εφ όρου ζωής και συνήθως εκδηλώνεται από την εφηβεία και μετά.

    Αποκόπτονται σχεδόν πλήρως και από την επιμέρους οικογένεια του πατέρα. Το άλλο μισό γενεαλογικό τους δένδρο δηλ το οποίο έχουν ανάγκη.

    Η μόνη λύση, για την ψυχική ισορροπία των παιδιών, είναι η συνεπιμέλεια 50/50 με ισόχρονη εναλλαγή κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθούν συν τω χρόνω οι προστριβές μεταξύ των γονέων, θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων οι γονείς να συνεργάζονται και θα σταματήσει η εκμετάλλευση και εργαλειοποίηση των παιδιών που είναι αθώα θύματα..

  • 1 Απριλίου 2021, 20:35 | SOPHIA SPILIOTOPOULOS

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
    ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
    ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1920

    ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
    στη διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου
    «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων
    και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου»
    ———-
    ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
    31 Μαρτίου 2021
    Το Νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά
    και παραβιάζει το Σύνταγμα και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο
     Η προστασία του συμφέροντος του παιδιού αποτελεί αποκλειστικό κριτήριο για τη νομοθέτηση σε ζητήματα που αφορούν παιδιά, καθώς και για τις σχετικές με παιδιά αποφάσεις δικαστηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και των γονέων. Αυτό επιβάλλουν υπερνομοθετικοί κανόνες: του Συντάγματος, επικυρωμένων από την Ελλάδα διεθνών συμβάσεων και του ενωσιακού δικαίου, και ιδίως:

    • το άρθρο 4 παρ. 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 21 παρ. 1 του Συντάγματος,
    • η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ),
    • η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού,
    • η Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW),
    • η Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης),
    • το άρθρο 24 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, για τα ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου.

     Ως προς τις σχέσεις των χωρισμένων γονέων με τα τέκνα τους, οι υπερνομοθετικοί κανόνες απαιτούν την κατά περίπτωση, εξέταση του συμφέροντος του τέκνου, δηλαδή, την ελαστικότητά του. Δεν επιτρέπουν γενικές, υποχρεωτικές ρυθμίσεις για όλα τα τέκνα και όλους τους γονείς, καθώς τέτοιες ρυθμίσεις θίγουν το συμφέρον του παιδιού.

     Η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, που επιβάλλεται εκ του νόμου, γενικά και αυτόματα, προσβάλλει το συμφέρον του παιδιού και παραβιάζει υπερνομοθετικούς κανόνες, και ιδίως τους κανόνες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως αποφαίνεται η Διεθνής Επιτροπή που ελέγχει την τήρηση αυτής της Σύμβασης και όπως υπενθυμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας έμφαση, βάσει του άρθρου 24 του Χάρτη ΘΔ, στην ανάγκη εξατομικευμένης, κατά περίπτωση, εξέτασης του συμφέροντος κάθε παιδιού .

     Το ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο ανταποκρίνεται πλήρως στις υπερνομοθετικές επιταγές. Επιβάλλει ως γνώμονα κάθε απόφασης των γονέων ή του δικαστηρίου το συμφέρον του συγκεκριμένου τέκνου (άρθρο 1511 ΑΚ). Παρέχει και τη δυνατότητα κοινής άσκησης της γονικής μέριμνας, εφόσον οι γονείς συμφωνούν και ορίζουν τον τόπο διαμονής του τέκνου (άρθρο 1513 ΑΚ). Έτσι, εξασφαλίζει σε κάθε συγκεκριμένο παιδί το αναγκαίο για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξή του σταθερό και ελεύθερο συγκρούσεων περιβάλλον .
     Ο Ν. 1329/1983 παραμένει προοδευτικός, καθώς αναμόρφωσε τις σχέσεις γονέων και τέκνων κατά τις επιταγές των άρθρων 2 παρ. 1, 4 παρ. 1 και 2, 5 παρ. 1 και 21 παρ. 1 και 3 του Συντάγματος, καθώς και της ΕΣΔΑ και της CEDAW , και προέτρεξε της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθέτησε η Γεν. Συνέλευση των Η.Ε. 6 χρόνια αργότερα (1989).

     Κατοχύρωσε έτσι την ελαστικότητα της έννοιας του συμφέροντος του τέκνου και κατέστησε το Οικογενειακό Δίκαιο παιδοκεντρικό, όπως επιβάλλουν οι υπερνομοθετικοί κανόνες.

     Το Νομοσχέδιο καταργεί την ελαστικότητα του συμφέροντος του τέκνου και τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του Οικογενειακού Δικαίου. Ειδικότερα και ενδεικτικά:

    • Καταργεί την εξατομικευμένη, κατά περίπτωση, έρευνα του συμφέροντος κάθε παιδιού και επιβάλλει την υποχρεωτική, εκ του νόμου, από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας από τους χωρισμένους γονείς (άρθρο 7 Ν/Σ). Την από κοινού άσκηση της επιμέλειας (τη λεγόμενη «συνεπιμέλεια») εισάγει διαμέσου της κοινής άσκησης τη γονικής μέριμνας, της οποίας η επιμέλεια αποτελεί μέρος, καθώς και έμμεσα, με την απαίτηση της επικοινωνίας κατά το 1/3 τουλάχιστον του χρόνου (άρθρο 13 Ν/Σ). Αυτό συνεπάγεται εναλλασσόμενη διαμονή του παιδιού, που σε συγκρουσιακά διαζύγια επιδρά αρνητικά στον ψυχισμό και την εξέλιξή του .

    • Επιβάλλει τη συνέχιση της άσκησης της γονικής μέριμνας και από τον κακοποιητή γονέα, από κοινού με το θύμα του, ή τη συνέχιση της επικοινωνίας του με το παιδί που κακοποίησε, έως την αμετάκλητη καταδίκη του (άρθρα 13 και 14 Σ/Ν).

    • Ποιος θα τολμήσει όμως να τον καταγγείλει; Κι αν τολμήσει, πώς θ’αποδείξει την κακοποίηση και πώς θα προστατευτεί; Ποια θα είναι η διάρκεια της δίκης; Πόσες καταγγελίες θα ευδοκιμήσουν; Ποιο το τίμημα για το παιδί και τον κακοποιημένο γονέα;

    • Επιβάλλει άκαμπτη, μηχανιστική, δυσεφάρμοστη, ερήμην του συμφέροντος του τέκνου, ρύθμιση της επικοινωνίας του γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο (τεκμήριο 1/3 του (τίνος;) χρόνου) που δεν αρμόζει σε σχέσεις με παιδιά (άρθρο 13 παρ. 1 Ν/Σ).

    • Εισάγει την έννοια της «γονικής αποξένωσης», που στοχοποιεί κυρίως τη μητέρα και καταδικάζεται απόλυτα ως επιστημονικά αστήρικτη και επικίνδυνη από διεθνή ελεγκτικά όργανα, τα οποία ζητούν από τις κυβερνήσεις να οργανώσουν καμπάνιες ενημέρωσης όσων ασχολούνται με παιδιά και της ευρύτερης κοινής γνώμης, ώστε να μη χρησιμοποιείται. Η έννοια αυτή διατρέχει το Σ/Ν, όπως επιβεβαιώνει η Εισηγητική ΄Εκθεση.

    • Επιβάλλει άκαμπτα, υποχρεωτικά για τα δικαστήρια κριτήρια του συμφέροντος του τέκνου, που μάλλον το συμφέρον των γονέων εξυπηρετούν, εμφανίζοντας τα παιδιά ως ιδιοκτησία τους. Βασικό δόγμα του Σ/Ν είναι ότι το συμφέρον του τέκνου «εξυπηρετείται πρωτίστως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του», χωρίς αναφορά στην καταλληλότητα κάθε γονέα για το έργο αυτό Ετσι, αυτοματοποιείται αθέμιτα η δικαστική κρίση (άρθρα 1, 5 και 13 Ν/Σ).

    • Εισάγει κυριολεκτικά αυτόματο διαζύγιο, που λύνει το γάμο και με ψηφιακή κοινή δήλωση, η οποία είναι απρόσωπη, χωρίς να έχει ελεγχθεί δικαστικά υπό ποιές συνθήκες έγινε η συμφωνία ή η ψηφιακή δήλωση, αν εκφράζει την πραγματική βούληση και των δύο συζύγων και αν εξυπηρετεί το συμφέρον του συγκεκριμένου παιδιού (άρθρο 4 Σ/Ν).

    • Η διαμεσολάβηση ενέχει τον κίνδυνο υποχώρησης του ασθενέστερου μέρους (συνήθως της μητέρας) σε βάρος του παιδιού, ιδίως σε περιπτώσεις συγκρουσιακών γονικών σχέσεων, όπου έχει δημιουργηθεί ανισορροπία δυνάμεων, και συνεπώς, αδυναμία διαπραγμάτευσης.

    • Αντί να ιδρύσει σώμα οικογενειακών κοινωνικών λειτουργών, με κατάλληλη στελέχωση και επαρκή χρηματοδότηση, που θα συνεπικουρούν τα δικαστήρια και θα στηρίζουν γονείς και παιδιά, συνεργζόμενοι με παιδοψυχιάτρους και ψυχολόγους, εισάγει «΄Εκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης στην ΕΣΔΙ» στα οποία θα διδάσκονται εν ενεργεία δικαστές και εισαγγελείς από δικαστικούς λειτουργούς, καθηγητές ΑΕΙ και ειδικούς επιστήμονες, ιδίως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς (άρθρα 16 και 17 Ν/Σ). Απαιτείται, δηλαδή, οι δικαστές να γίνουν ξαφνικά και ταχύρρυθμα ψυχίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί; Και δεν έχει γίνει αντιλητό το βασικό, ότι δηλαδή, έτσι θίγεται η λειτουργική ανεξαρτησία τους;

     Τέτοιες ρυθμίσεις βλάπτουν τα παιδιά και τον ασθενέστερο γονέα, συνήθως τη μητέρα, αυξάνουν τις δικαστικές διενέξεις, περιορίζοντας όμως ταυτόχρονα τον δικαστικό έλεγχο του συμφέροντος κάθε παιδιού και την προστασία του ασθενέστερου, λόγω κακοποίησης ή άλλου λόγου, γονέα. Θίγουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και περιορίζουν το έργο των δικαστών. Έτσι, παραβιάζουν το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο και καθιστούν την Ελλάδα υπόλογη σε διεθνή ελεγκτικά όργανα.

     Για τους σοβαρούς αυτούς λόγους,
    καλούμε και πάλι την Ελληνική Κυβερνηση,
    να αποσύρει το Νομοσχέδιο, στο σύνολό του
    και αν αυτό δεν γίνει,
    καλούμε τα μέλη τους Βουλής των Ελλήνων,
    αναλογιζόμενα την ευθύνη τους ενώπιον του Ελληνικού Λαού,
    να καταψηφίσουν το Νομοσχέδιο

    Η Πρόεδρος του Δοικητικού Συμβουλίου

    Ειρήνη Φερέτη

  • 1 Απριλίου 2021, 20:00 | Γιώργος

    Άρθρο 3. Nα οριστεί Τόπος νόμιμου Κατοικίας του Τέκνου η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του. Επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο και στις δύο κατοικίες των γονέων του.

    Άρθρο 5 Παρ 2. Το συμφέρον του τέκνου να ορίζεται από την ισόχρονη και ισότιμη, κοινή και εξίσου ανατροφή του και από τους δύο γονείς του.
    Άρθρο 5 Παρ 4. Εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών με παρουσία κατάλληλα εκπαιδευμένων επιστημόνων.

    Άρθρο 7. Κοινή γονική Μέριμνα ,Επιμέλεια και Φροντίδα του τέκνου, την οποία εξακολουθούν και ασκούν από κοινού και εξίσου και μετά το χωρισμό των γονέων τους.

    Άρθρο 8. Η κατανομή της γονικής μέριμνας πρέπει να ορίζεται ισόχρονη σε ποσοστό 1/2 για κάθε γονέα, καθώς και στις δαπάνες του τέκνου.

    Άρθρο 10. Να ορίζεται ότι ο καθένας από τους γονείς μπορεί να ασκεί τις αξιώσεις διατροφής του τέκνου κατά του άλλου γονέα ή υπόχρεου.

    Άρθρο 12. Από κοινού και εξίσου η επιμέλεια σε σημαντικά ζητήματα.
    Να προστεθεί:Τόπος κατοικίας του τέκνου μετά τον χωρισμό των γονέων, ορίζεται ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας τους.
    Να προστεθεί μετά από οριστική δικαστική απόφαση σε ότι αφορά την μεταβολή της κατοικίας

    Άρθρο 13. Τα έξοδα μετακίνησης να μην βαραίνουν μόνο τον γονέα που επικοινωνεί με το τέκνο του αλλά και τον άλλο γονέα.

    Άρθρο 14. Να προστεθεί :H τακτική ψευδών καταγγελιών να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    Άρθρο 18. Να συμπεριληφθεί στο νόμο: Δικαστικές Αποφάσεις που ρύθμισαν την γονική μέριμνα, επικοινωνία οι οποίες έχουν επιδοθεί μέχρι την έναρξη του παρόντος νόμου, μπορούν να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των γονέων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη του παρόντος νόμου.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:10 | ΑΠΟΞΕΝΩΜΕΝΟΣ ΘΕΙΟΣ

    Άρθρο 3. Nα οριστεί Τόπος νόμιμου Κατοικίας του Τέκνου η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του. Επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο και στις δύο κατοικίες των γονέων του.

    Άρθρο 5 Παρ 2. Το συμφέρον του τέκνου να ορίζεται από την ισόχρονη και ισότιμη, κοινή και εξίσου ανατροφή του και από τους δύο γονείς του.
    Άρθρο 5 Παρ 4. Εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών με παρουσία κατάλληλα εκπαιδευμένων επιστημόνων.

    Άρθρο 7. Κοινή γονική Μέριμνα ,Επιμέλεια και Φροντίδα του τέκνου, την οποία εξακολουθούν και ασκούν από κοινού και εξίσου και μετά το χωρισμό των γονέων τους.

    Άρθρο 8. Η κατανομή της γονικής μέριμνας πρέπει να ορίζεται ισόχρονη σε ποσοστό 1/2 για κάθε γονέα, καθώς και στις δαπάνες του τέκνου.

    Άρθρο 10. Να ορίζεται ότι ο καθένας από τους γονείς μπορεί να ασκεί τις αξιώσεις διατροφής του τέκνου κατά του άλλου γονέα ή υπόχρεου.

    Άρθρο 12. Από κοινού και εξίσου η επιμέλεια σε σημαντικά ζητήματα.
    Να προστεθεί:Τόπος κατοικίας του τέκνου μετά τον χωρισμό των γονέων, ορίζεται ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας τους.
    Να προστεθεί μετά από οριστική δικαστική απόφαση σε ότι αφορά την μεταβολή της κατοικίας

    Άρθρο 13. Τα έξοδα μετακίνησης να μην βαραίνουν μόνο τον γονέα που επικοινωνεί με το τέκνο του αλλά και τον άλλο γονέα.

    Άρθρο 14. Να προστεθεί :H τακτική ψευδών καταγγελιών να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    Άρθρο 18. Να συμπεριληφθεί στο νόμο: Δικαστικές Αποφάσεις που ρύθμισαν την γονική μέριμνα, επικοινωνία οι οποίες έχουν επιδοθεί μέχρι την έναρξη του παρόντος νόμου, μπορούν να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των γονέων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη του παρόντος νόμου.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:10 | ΖΩΗ Π.

    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΦΥΛΑΚΗ ΜΑΣ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΕΣ.ΤΟ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΕΙ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:31 | Λ.Β.

    Περί χρήσης και νοήματος των λέξεως και των όρων.

    Άρθρο 56
    ‘Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.’
    Γενική αναφορά, ακόμα και για μη ‘χωρισμένους’ γονείς. (Αν για παράδειγμα ο ένας είναι αποσπασμένος σε άλλη πόλη κλπ).
    Από αυτό τι απορρέει; πιθανών ότι ο ανήλικος θεωρείται ότι έχει μία ‘κυρίως’ κατοικία. Και που χρησιμεύει αυτό; Εκεί ίσως που δηλώνει κάποιος την κατοικία του.
    Επίσης ότι υπάρχει και ο μεριμνών γονέας με τον οποίο ο ανήλικος ασυνήθως (παρά τα συνηθισμένα;) διαμένει.
    Όταν όμως οι γονείς ‘χωρίζουν’, και αν προηγουμένως έχουν την ίδια κατοικία, τότε σε κάποιο χρονικό σημείο ένας εκ των δύο θα αλλάξει κατοικία. Σε εκείνο το σημείο, πως θα καθοριστεί ‘ο γονέας με τον οποίο ο ανήλικος συνήθως διαμένει’ ;

    Άρθρο 1441, Συναινετικό διαζύγιο
    ‘να ρυθμίζεται η κατανομή της γονικής μέριμνας και ιδίως η επιμέλεια των τέκνων, ο τόπος διαμονής τους, ο γονέας με τον οποίο διαμένουν, η επικοινωνία τους με τον άλλο γονέα και η διατροφή τους.’
    Γιατί να καθορίζεται ‘ιδίως η επιμέλεια’, αφού αν οι γονείς συναινούν σε κοινή και εξίσου (και αδιάσπαστη και ισότιμα και ισόχρονα; ) μέριμνα, η επιμέλεια περιλαμβάνεται;
    Σε αυτή την περίπτωση δεν θα δηλώνουν τον γονέα με τον οποίο τα τέκνα ‘συνήθως διαμένουν’, αλλά εκείνον ‘με τον οποίο διαμένουν’. Άρα με τον άλλο δεν θα ‘διαμένουν’; Θα θεωρείται ότι ‘φιλοξενούνται’ αν διανυκτερεύσουν;
    Επίσης ο όρος ‘επικοινωνία’ αφορά μόνο τον ‘άλλο γονέα’, που δεν διαμένουν.

    Άρθρο 1513, Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου – διάσταση των συζύγων
    ‘Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.’
    Εδώ ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο, είναι ο προφανώς ο ‘εκάστοτε γονέας΄, αφού το 1516 αφορά και τους δύο γονείς.

    Άρθρο 1514, Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    1. ‘Κατά παρέκκλιση του άρθρου 1513 του Αστικού Κώδικα, οι γονείς μπορούν με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας να ρυθμίζουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών, διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα.’
    [Γιατί η κατανομή της μέριμνας είναι ‘ιδίως‘ η άσκησή της μόνον από τον ένα; ]
    Εδώ το τέκνο διαμένει πάλι μόνο με τον ένα γονέα, άρα ‘επικοινωνία’ θεωρείται ότι έχει ο άλλος γονέας’. Άρα αυτά είναι μέρος της κατανομής της μέριμνας; Ή αφορούν την άσκηση της μέριμνας από έναν μόνο; ‘…στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν… ‘. Το κόμμα πριν το ‘και’ δεν βοηθάει.

    Άρθρο 1519, Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    ‘Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο’
    Για άλλη μια φορά, η ‘επικοινωνία’ αφορά αυτόν που δεν διαμένει με το τέκνο. Μόνο που εδώ, ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο έχει και την επιμέλεια. Και η επικοινωνία είναι μόνο δικαίωμα και όχι υποχρέωση.

    Άρθρο 1520, Προσωπική επικοινωνία
    ‘Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται, τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του.’
    Επειδή η ‘διαμονή του τέκνου’ δεν μπορεί να είναι εφικτή κάπου που ‘δεν διαμένει’, θα πρέπει να εισαχθεί ή έννοια της ‘προσωρινής’ διαμονής, ή της ‘ασυνήθους΄ διαμονής. Η δε επικοινωνία να αφορά όχι μόνο τον μη έχοντα την επιμέλεια, αλλά και τον ‘άλλο γονέα’ γενικώς (αυτόν που το τέκνο ασυνήθως, δηλαδή παρά τα συνηθισμένα, διαμένει). Αν πάλι διαμένει ‘εξίσου’ (ισόχρονα;) και στους δύο, τότε ο όρος ‘διαμένει’ θα έχει την έννοια της απλής δήλωσης διεύθυνσης κατοικίας, όπου αυτό χρειάζεται ; Και ό όρος επικοινωνία θα αφορά και τους δύο γονείς, ή κανέναν, ή αυτόν που δεν θα αναφερθεί στην παραπάνω δήλωση; Αν δε η επικοινωνία είναι μεγαλύτερη από το τεκμήριο του 1/3 και φτάσει το ½, και αν αυτό συμπεριλαμβάνει το συνολικό χρόνο, άρα και τις διανυκτερεύσεις κατά ½, τότε δεν θα υπάρχει πλέον ό όρος ‘συνήθως’;
    Θα μπορούσε άραγε σύμφωνα με τα παραπάνω το τέκνο να διαμένει κατά τα 2/3 με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια; (Ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας, 1519). Τότε θα υπάρχει δικαίωμα ‘επικοινωνίας’ με τον γονέα που του έχει ανατεθεί ή επιμέλεια;

    Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω χρειάζονται επαναδιατύπωση και αποσαφήνιση των χρησιμοποιούμενων ‘όρων’, πράγμα το οποίο δεν θα το επιχειρήσω καν, αλλά θα τo αφήσω σε εμπειρότερους εμού.
    Αν και θα ήταν απλούστερο και πιο ωφέλιμο για όλους να διαχωριστεί σαφώς η φυσική από τη νομική επιμέλεια και να διατυπωθεί απλώς ότι:
    • η γονική μέριμνα παραμένει αδιάσπαστη μετά τη λύση του γάμου κλπ,
    • ότι διασπάται (ή αφαιρείται) κατ’ εξαίρεση,
    • ότι η κύρια έκφανσή της, δηλαδή η νομική επιμέλεια, αφαιρείται μόνο (και προφανώς in concreto) σε σοβαρές περιπτώσεις,
    • ότι όταν η μέριμνα παραμένει αδιάσπαστη, θα πρέπει να αποφασίζεται συναινετικά ή από τον δικαστή ο τρόπος λειτουργίας της εναλλασσόμενης κατοικίας,
    • ότι ο (απάνθρωπος) όρος επικοινωνία αφορά μόνο την περίπτωση αφαίρεσης νομικής επιμέλειας [η φυσική επιμέλεια δεν μπορεί να αφαιρεθεί από κάποιον που είναι με το παιδί του έστω και για λίγες ώρες, εκτός αν η επικοινωνία γίνεται υποχρεωτικά παρουσία τρίτου προσώπου ο οποίος και την αναλαμβάνει]

  • 1 Απριλίου 2021, 20:15 | Γιώργος Γεωργιάδης

    Ο σκοπός ενός νόμου και το αντικείμενο του (άρθρα 1-2 ) είναι αναγκαίος καθώς ερμηνεύονται με αυτά από τον δικαστή όλα τα επόμενα άρθρα του νομου στην βαση του σκοπου του νομοθετη. Επι του σκοπού κανείς γονιός δεν μπορεί να διαφωνήσει ή να προτεινει κατι αλλο. Η ενεργός παρουσία και των δύο γονέων είναι υποχρέωσή τους και κυρίως δικαίωμα του παιδιού όπως προβλεπουν οι ΔΣΔΠ (ΑΡΘΡΟ 18) , οι οδηγιες του Ευρωπαϊκού συμβουλίου και της ΕΕ καθώς και το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Περαν αυτού οι ειδικοί επιστήμονες ψυχολόγοι κλπ αλλά και η κοινή λογική. Τα παιδιά χρειάζονται δύο γονείς στην καθημερινότητα ανεξάρτητα απο την οικογενειακή κατάσταση που οι γονεις βρισκονται ως ζευγάρι. Σε σχεση με το παιδί είναι αναγκαίοι και οι δυο.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:09 | Γεωργιος Νικολης

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ-ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ

    Άρθρο 3 – Κατοικία Ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 56 ΑΚ

    Το άρθρο 56 ΑΚ τροποποιείται ως εξής:

    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του την γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, Ο ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ. ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί τη γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.

    Άρθρο 4 – Συναινετικό Διαζύγιο-Αντικατάσταση άρθρου 1441 Α.Κ.
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 1441 αντικαθίσταται ως εξής:

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    Στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 1441 Α.Κ. πρέπει να προβλεφθεί η χρήση σχεδίων ανατροφής του τέκνου. Με τα σχέδια αυτά που θα εκδίδονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα ρυθμίζονται τα βασικά τουλάχιστον ζητήματα που αφορούν την ανατροφή των τέκνων όπως ενδεικτικά (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιδιωτική ή δημόσια εκπαίδευση, εξωσχολικές δραστηριότητες, επιλογή θρησκεύματος και αρχές ανατροφής του τέκνου). Τα σχέδια αυτά θα αξιοποιούνται προκειμένου να οδηγήσουν τους γονείς στην συναινετική διευθέτηση και την χρήση του θεσμού της διαμεσολάβησης ή σε περίπτωση διαφωνίας, θα προσδιορίζουν το περιεχόμενο αυτής (της διαφωνίας) προς δικαστική επίλυση.

    Άρθρο 5 – Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

    Η 2η παράγραφος του άρθρου 1511 τροποποιείται ως εξής:

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ΙΣΟΧΡΟΝΗ και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεων του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησης της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωση του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    Άρθρο 7 – Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και διάστασης των συζύγων –Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1513 Α.Κ.

    Το άρθρο 1513 Α.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:
    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου-διάσταση των συζύγων

    Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνας. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο, ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ Η ΕΝΑΛΛΑΞ, επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.

    Άρθρο 8 – Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1514 ΑΚ

    Η παρ. 2 του άρθρου 1514 Α.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:

    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΛΟΓΟΥ, και ιδίως αν ο ένας γονέας ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. 3500/2006 Η ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Η ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΖΩΗΣ Η ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.

    Άρθρο 12 – Από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σε σημαντικά ζητήματα – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1519 Α.Κ.

    Ο τίτλος και το άρθρο 1519 Α.Κ. αντικαθίστανται ως εξής:
    Άρθρο 1519 ΑΚ Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου

    Όταν η ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ασκείται από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για τα ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για τα ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη ΟΡΙΣΤΙΚΗ δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο, ΙΔΙΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.
    Ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.

    Άρθρο 1520 Α.Κ. (Άρθρο 13) Δικαίωμα Επικοινωνίας – Αντικατάσταση άρθρου 1520 ΑΚ

    Η παρ. 1 του άρθρου 1520 ΑΚ πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:

    Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται, τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε καθημερινή βάση. Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται ΚΑΤ΄ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας, ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ Η ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΒΑΣΗ, εκτός αν ο γονέας που δεν διαμένει με το τέκνο επιθυμεί μικρότερο χρόνο επικοινωνίας. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

    Άρθρο 14 – Συνέπειες κακής άσκησης-Αντικατάσταση άρθρου 1532 Α.Κ.

    Η παρ. 2 του άρθρου 1532 ΑΚ πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένεια του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, ζ. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακής βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, η. ΟΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ, ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΟΝΕΑ.

    Πηγές
    1 https://www.synigoros.gr/?i=kdet.el.news.691823
    2 https://elpse.com/wp-content/uploads/2020/07/ELPSE-KEIMENO-GIA-TH-SYNEPIMELEIA.pdf

  • 1 Απριλίου 2021, 20:03 | Καρανδρέα Ι.

    Oχι στον νόμο που θυματοποιεί θύτες!!!Και καθιστά θύτες τα θύμαυα!!!Οχι στο ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ!!!Οχι αλλη ενδοοικογενειακή βία σε εμας και τα παιδιά μας!!!Πονάμε!

  • 1 Απριλίου 2021, 20:09 | Σταματινα Μ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:59 | Αθανάσιος Ψαράς-Χατζηγεωργίου

    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (και όχι απλής παρουσίας) και των δύο γονέων στην ανατροφή του και την εκπλήρωση της ΚΟΙΝΗΣ ευθύνης τους έναντι αυτού.

    —–ΣΧΟΛΙΟ—-

    Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και τον δύο γονέων επιτυγχάνεται με την κατά τεκμήριο ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ του τέκνου. Είναι αναγκαία συνθήκη να μπορεί το τέκνο να διαμένει ΙΣΟΧΡΟΝΑ και ΕΝΑΛΑΣΣΟΜΕΝΑ στις οικίες των δύο γονέων.

    Η ΔΙΑΜΟΝΗ του τέκνου στην κατοικία του γονέα είναι εκείνο το γεγονός που ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ στην πραγματικότητα την συμμετοχή του συγκεκριμένου γονέα στην ΑΝΑΤΡΟΦΗ του τέκνου (με την συμμετοχή αυτή βέβαια να ελέγχεται ως προς την ουσιαστικότητά της).

    Κάθε άλλη μορφή επικοινωνίας τέκνου-γονέα απογυμνωμένη από την δυνατότητα χρονικά επαρκούς διαμονής του τέκνου στην οικία του γονέα, υποβιβάζει τον συγκεκριμένο γονέα σε απλό επισκέπτη (στην καλύτερη περίπτωση.. δάσκαλο).

    Το τέκνο έχει ανάγκη και τους δύο γονείς στη ζωή του ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και ΙΣΟΧΡΟΝΑ.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:38 | Βασιλικη Μ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:03 | Αλεξανδρα Μ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:52 | Κ.Π

    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ!!!!!Αμετακλητα όχι!!!!!Γυναικες και παιδια σε χέρια κακοποιητών!

  • 1 Απριλίου 2021, 20:32 | Μανωλια Σ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:54 | Μαριανθη Μ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:17 | Μαρινα Μ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:59 | Βίκυ Κεβρεκιδου

    Ενα θα πω, εχω παιδι 5 ετών και ο μπαμπάς του δεν ξέρει καν το χρώμα του

  • 1 Απριλίου 2021, 20:38 | Γεωργια Σακαρικου

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ-ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ

    Άρθρο 3 – Κατοικία Ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 56 ΑΚ

    Το άρθρο 56 ΑΚ τροποποιείται ως εξής:

    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του την γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, Ο ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ. ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί τη γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.

    Άρθρο 4 – Συναινετικό Διαζύγιο-Αντικατάσταση άρθρου 1441 Α.Κ.
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 1441 αντικαθίσταται ως εξής:

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    Στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 1441 Α.Κ. πρέπει να προβλεφθεί η χρήση σχεδίων ανατροφής του τέκνου. Με τα σχέδια αυτά που θα εκδίδονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα ρυθμίζονται τα βασικά τουλάχιστον ζητήματα που αφορούν την ανατροφή των τέκνων όπως ενδεικτικά (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιδιωτική ή δημόσια εκπαίδευση, εξωσχολικές δραστηριότητες, επιλογή θρησκεύματος και αρχές ανατροφής του τέκνου). Τα σχέδια αυτά θα αξιοποιούνται προκειμένου να οδηγήσουν τους γονείς στην συναινετική διευθέτηση και την χρήση του θεσμού της διαμεσολάβησης ή σε περίπτωση διαφωνίας, θα προσδιορίζουν το περιεχόμενο αυτής (της διαφωνίας) προς δικαστική επίλυση.

    Άρθρο 5 – Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

    Η 2η παράγραφος του άρθρου 1511 τροποποιείται ως εξής:

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ΙΣΟΧΡΟΝΗ και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεων του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησης της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωση του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    Άρθρο 7 – Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και διάστασης των συζύγων –Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1513 Α.Κ.

    Το άρθρο 1513 Α.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:
    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου-διάσταση των συζύγων

    Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνας. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο, ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ Η ΕΝΑΛΛΑΞ, επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.

    Άρθρο 8 – Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1514 ΑΚ

    Η παρ. 2 του άρθρου 1514 Α.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:

    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΛΟΓΟΥ, και ιδίως αν ο ένας γονέας ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. 3500/2006 Η ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Η ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΖΩΗΣ Η ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.

    Άρθρο 12 – Από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σε σημαντικά ζητήματα – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1519 Α.Κ.

    Ο τίτλος και το άρθρο 1519 Α.Κ. αντικαθίστανται ως εξής:
    Άρθρο 1519 ΑΚ Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου

    Όταν η ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ασκείται από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για τα ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για τα ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη ΟΡΙΣΤΙΚΗ δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο, ΙΔΙΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.
    Ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.

    Άρθρο 1520 Α.Κ. (Άρθρο 13) Δικαίωμα Επικοινωνίας – Αντικατάσταση άρθρου 1520 ΑΚ

    Η παρ. 1 του άρθρου 1520 ΑΚ πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:

    Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται, τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε καθημερινή βάση. Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται ΚΑΤ΄ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας, ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ Η ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΒΑΣΗ, εκτός αν ο γονέας που δεν διαμένει με το τέκνο επιθυμεί μικρότερο χρόνο επικοινωνίας. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

    Άρθρο 14 – Συνέπειες κακής άσκησης-Αντικατάσταση άρθρου 1532 Α.Κ.

    Η παρ. 2 του άρθρου 1532 ΑΚ πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένεια του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, ζ. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακής βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, η. ΟΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ, ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΟΝΕΑ.

    Πηγές
    1 https://www.synigoros.gr/?i=kdet.el.news.691823
    2 https://elpse.com/wp-content/uploads/2020/07/ELPSE-KEIMENO-GIA-TH-SYNEPIMELEIA.pdf

  • 1 Απριλίου 2021, 20:35 | Εμμανουελα Μ.

    Τα παίδια εχουν ανάγκη κ τους δυο γονείς
    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:03 | Μινιεστρης Ν.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:39 | Γιαννης Μ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:31 | Μιχαλοπουλος Γ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:07 | Μισαιλιδης Κ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:49 | Μικεντη Δ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:02 | Μ.Μ

    Ως συμβολική αξία, η νομική αρχή της κοινής επιμέλειας (νομικής και φυσικής), της κοινής λήψης/διαμοιρασμού σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή του παιδιού επικοινωνεί στο παιδί, στον άλλον γονέα, στο σχολείο και στις αρχές – στον κόσμο – ότι και οι δύο γονείς έχουν την ευθύνη για την διαμόρφωση της προσωπικότητάς του σε έναν λειτουργικό ενήλικα, ότι και οι δύο γονείς είναι εξίσου σημαντικοί στην ζωή του παιδιού, ότι και οι δύο είναι αναγκαίοι για την ευημερία του παιδιού και ότι κανένας δεν πρέπει να απορριφθεί ή να μειωθεί έχοντας δευτερεύοντα ρόλο.
    πηγή:https://www.cnn.gr/ellada/story/259543/energoi-mpampades-to-nomosxedio-gia-ti-synepimeleia-xreiazetai-simantikes-allages

  • 1 Απριλίου 2021, 20:59 | Μητσιου Β.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:55 | Γιαννης Μ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

    Τα παιδια εχουν αναγκη κ απο τους δυο γονεις.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:37 | Μητρουδης Χ.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:49 | Παρασκευη

    Απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα! Ο υπάρχων νόμος 1329/1983 του Α.Δ., από τους πλέον προοδευτικούς της Ευρώπης, είναι αυτός που εισήγαγε την κοινή γονική μέριμνα και την έννοια της συναινετικής συνεπιμέλειας και αφαιρούσε την έννοια του αρχηγού της οικογένειας που παραπέμπει στην πατριαρχία. Ήταν προϊόν μακροχρόνιων γυναικείων αγώνων, μας μετέφερε από το μεσαίωνα στη σύγχρονη εποχή και είχε σαν γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Οι νόμοι δεν παλιώνουν, ανανεώνονται και συμπληρώνονται. Το δίκαιο μας, όπως και το ευρωπαϊκό, στηρίζεται μέχρι σήμερα στο ρωμαϊκό, στον ιουστινιάνειο κώδικα και στην Γ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν θεραπεύει το συμφέρον του παιδιού, αντ΄ αυτού δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη δυσχερή κατάσταση για τα παιδιά και τις μητέρες, στην περίπτωση των συγκρουσιακών διαζυγίων ή χωρισμών, που στην Ελλάδα είναι η πλειοψηφία. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλες, ώστε να δώσουμε φωνή στις γυναίκες που δεν έχουν. Σε όλες αυτές τις γυναίκες που περιμένουν μάταια τις αποφάσεις των δικαστηρίων, που ζουν στην ένδεια και τη φτώχια αυτές και τα παιδιά τους. Σε αυτές τις γυναίκες που πέφτουν κατά κόρον θύματα ενδοοικογενειακής βίας, από την οποία δε γλιτώνουν ούτε μετά το διαζύγιο. Εισάγει ακραίες συντηρητικές ρυθμίσεις που στην πράξη θα εφαρμοστούν σε βάρος των παιδιών και των γυναικών. Οι διατάξεις προσκρούουν ευθέως σε διεθνείς συμβάσεις και αν τυχόν ψηφιστεί θα καταδικαστεί η Χώρα από τα διεθνή δικαστήρια. Συγκεκριμένα : α) Ο κακοποιητικός γονέας μόνο με αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου δεν ασκεί δικαιώματα επικοινωνίας και τη γονική μέριμνα το οποίο πρακτικά σημαίνει 8-10 έτη κακοποίησης (αντιβαίνει στη σύμβαση της Κωσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία και στη Χάρτα για τα Δικαιώματα του Παιδιού). β) Εισάγεται αυθαίρετα ως ελάχιστη επικοινωνία 1/3 του χρόνου του παιδιού αφαιρώντας την υποχρέωση αξιολόγησης από τα αρμόδια δικαστικά όργανα, χωρίς να προκύπτει αν αφορά στον ελεύθερο ή στον πραγματικό χρόνο. Στη περίπτωση που αφορά στον πραγματικό χρόνο είναι άτοπο καθώς πρόκειται για 8 ώρες την ημέρα. Είναι δε σαφές ότι η τόσο εκτεταμένη επικοινωνία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διατροφών ή την κατάργηση των διατροφών των παιδιών. Άλλωστε μόνο η αναιτιολόγητη μη καταβολή της διατροφής θα ποινικοποιείται, γεγονός που, με τις υπάρχουσες συνθήκες θα διευκολύνει τη μη καταβολή της. γ) Εισάγονται αυθαίρετα υποχρεώσεις των γονέων έναντι των παππούδων και των γιαγιάδων, τις οποίες συνδέει ο νομοθέτης με λόγο αφαίρεσης της γονικής μέριμνας. δ) Εισάγονται αόριστες και δυσαπόδεικτες έννοιες στηριζόμενες σε ανυπόστατα ψυχολογικά κριτήρια και καταστάσεις όπως “διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης, και πρόκληση διάρρηξης σχέσεων” τις οποίες τις καθιστά λόγους αφαίρεσης της γονικής μέριμνας. Με άλλα λόγια ενώ το νομοσχέδιο επιβάλλει την επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς, στην πράξη προβλέπει την αυθαίρετη αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας. ε) Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο απαιτεί τη συμφωνία των γονέων σε κεφαλαιώδη ζητήματα της γονικής μέριμνας, όπως εκπαίδευση του παιδιού και υγεία, καθόλου δεν επιλύει τις αντιδικίες των γονέων αντίθετα τις γιγαντώνει, καθώς είναι βέβαιο ότι τα ζητήματα αυτά θα αποτελούν πεδίο μάχης. στ) Ο νομοθέτης δεν προβλέπει καμία μέριμνα για την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων. ζ) Η αναδρομική ισχύς του νομοσχεδίου, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, για τις οικογένειες που έχουν ήδη ρυθμίσει τις σχέσεις τους, με προφανείς συνέπειες για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Γι αυτό: 1. Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. 2.Να συσταθούνάμεσα οικογενειακά δικαστήρια, που θα συνεπικουρούνται από τις κατάλληλες ψυχοκοινωνικές δομές, στελεχωμένες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ψυχιάτρους παιδιού και εφήβου, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς.3. Όταν υπάρχει καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, να αναστέλλεται το δικαίωμα στη γονική μέριμνα και την επικοινωνία, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα (Ιούλιος ’20) από τη Γαλλική Βουλή.4. Να προβλεφθεί από την πολιτεία ειδική μηνιαία οικονομική στήριξη των ανέργων ή χαμηλού εισοδήματος χωρισμένων γονέων που έχουν την επιμέλεια παιδιού, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 παρ. 1 του Συντάγματος, -όπως εξ άλλου αναφέρεται και στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού-, στα πλαίσια της προστασίας των ανηλίκων από τη φτώχια (μακροχρόνια οικονομική κρίση, χαμηλοί μισθοί, μεγάλη καθυστέρηση και μη εκτέλεση αποφάσεων για διατροφή), όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στις χώρες της Ευρώπης και της ΕΕ. Για πραγματική άσκηση δημογραφικής πολιτικής

  • 1 Απριλίου 2021, 20:34 | Μετσιος Η.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:14 | Φώτης Καλατζής

    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:05 | Μερκουρης Η.

    Το άρθρο θα πρέπει να είναι:
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου της ενεργού ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ

  • 1 Απριλίου 2021, 20:02 | Ε.Κ.

    Το νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά οδηγεί σε επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν μετά από ένα διαζύγιο. Το παιδί/Τα παιδιά εργαλειοποιούνται εντός ενός προβληματικού σχήματος. Ο σκοπός που φαίνεται να εξυπηρετεί το παρόν νομοσχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί πως είναι ο εφησυχασμός του ενός εκ των δύο γονέων και κατά κύριο λόγο του πατέρα ο οποίος τείνει να έχει σπανιότερα την αποκλειστική επιμέλεια των τέκνων. Ωστόσο σε περιπτώσεις όπου διακυβεύεται η ψυχική ισορροπία και η ανάπτυξη ενός παιδιού σε ένα υγειές περιβάλλον, δεν υπάρχει περιθώριο για νομοθετήματα τα οποία αποσκοπούν απλώς στο να «κάνουν το χατίρι» στον ένα γονέα. Επιπρόσθετα, η τάση οπισθοδρόμησης και συντηρητισμού είναι εξίσου έκδηλη με τις γυναίκες να βρίσκονται έρμαια κακοποιητικών συντρόφων καθώς καθίσταται όλο και λιγότερο εφικτή η απαγκίστρωσή τους από ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον.

  • 1 Απριλίου 2021, 20:14 | Γεωργία Πονηρελλη

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ-ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ

    Άρθρο 3 – Κατοικία Ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 56 ΑΚ

    Το άρθρο 56 ΑΚ τροποποιείται ως εξής:

    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του την γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, Ο ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ. ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί τη γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.

    Άρθρο 4 – Συναινετικό Διαζύγιο-Αντικατάσταση άρθρου 1441 Α.Κ.
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 1441 αντικαθίσταται ως εξής:

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    Στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 1441 Α.Κ. πρέπει να προβλεφθεί η χρήση σχεδίων ανατροφής του τέκνου. Με τα σχέδια αυτά που θα εκδίδονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα ρυθμίζονται τα βασικά τουλάχιστον ζητήματα που αφορούν την ανατροφή των τέκνων όπως ενδεικτικά (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιδιωτική ή δημόσια εκπαίδευση, εξωσχολικές δραστηριότητες, επιλογή θρησκεύματος και αρχές ανατροφής του τέκνου). Τα σχέδια αυτά θα αξιοποιούνται προκειμένου να οδηγήσουν τους γονείς στην συναινετική διευθέτηση και την χρήση του θεσμού της διαμεσολάβησης ή σε περίπτωση διαφωνίας, θα προσδιορίζουν το περιεχόμενο αυτής (της διαφωνίας) προς δικαστική επίλυση.

    Άρθρο 5 – Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

    Η 2η παράγραφος του άρθρου 1511 τροποποιείται ως εξής:

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ΙΣΟΧΡΟΝΗ και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεων του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησης της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωση του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    Άρθρο 7 – Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και διάστασης των συζύγων –Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1513 Α.Κ.

    Το άρθρο 1513 Α.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:
    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου-διάσταση των συζύγων

    Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνας. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο, ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ Η ΕΝΑΛΛΑΞ, επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.

    Άρθρο 8 – Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1514 ΑΚ

    Η παρ. 2 του άρθρου 1514 Α.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:

    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΛΟΓΟΥ, και ιδίως αν ο ένας γονέας ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. 3500/2006 Η ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Η ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΖΩΗΣ Η ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.

    Άρθρο 12 – Από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σε σημαντικά ζητήματα – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1519 Α.Κ.

    Ο τίτλος και το άρθρο 1519 Α.Κ. αντικαθίστανται ως εξής:
    Άρθρο 1519 ΑΚ Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου

    Όταν η ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ασκείται από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για τα ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για τα ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη ΟΡΙΣΤΙΚΗ δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο, ΙΔΙΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.
    Ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.

    Άρθρο 1520 Α.Κ. (Άρθρο 13) Δικαίωμα Επικοινωνίας – Αντικατάσταση άρθρου 1520 ΑΚ

    Η παρ. 1 του άρθρου 1520 ΑΚ πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:

    Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται, τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε καθημερινή βάση. Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται ΚΑΤ΄ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας, ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ Η ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΒΑΣΗ, εκτός αν ο γονέας που δεν διαμένει με το τέκνο επιθυμεί μικρότερο χρόνο επικοινωνίας. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

    Άρθρο 14 – Συνέπειες κακής άσκησης-Αντικατάσταση άρθρου 1532 Α.Κ.

    Η παρ. 2 του άρθρου 1532 ΑΚ πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένεια του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, ζ. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακής βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, η. ΟΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ, ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΟΝΕΑ.

    Πηγές
    1 https://www.synigoros.gr/?i=kdet.el.news.691823
    2 https://elpse.com/wp-content/uploads/2020/07/ELPSE-KEIMENO-GIA-TH-SYNEPIMELEIA.pdf

  • 1 Απριλίου 2021, 20:53 | ΚΥΡΙΑΚΗ Χ.

    Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΙΑΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ( όπου μπορεί να την βρει όποιος ενδιαφέρεται) ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΓΛΑΦΥΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

    Το πραγματικό συμφέρον του τέκνου…)
    Ανοιχτή επιστολή
    Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, αξιότιμε κύριε υπουργέ της δικαιοσύνης, αξιότιμοι, κυρίες και κύριοι βουλευτές, με την επιστολή μου αυτή θέλω να σας εκθέσω τους προβληματισμούς, τους φόβους και την αγωνία μου, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που αφορά την αναμόρφωση των σχέσεων μεταξύ γονέων και τέκνου μετά το διαζύγιο και τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων. Αρχικά θέλω εκ των προτέρων να ζητήσω συγγνώμη για τη γλώσσα και το ύφος της επιστολής μου που ενδεχομένως χρειαστεί να χρησιμοποιήσω – καθώς στόχος της παρούσας επιστολής είναι να γίνετε κοινωνοί ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος που αφορά την επικοινωνία του τέκνου με το γονέα που δεν έχει την επιμέλεια – το οποίο ίσως ξεφύγει απ’ το επίσημο ύφος που συνηθίζεται σε τέτοιου τύπου επιστολές.
    Ονομάζομαι Μαρία Κουρή, εργάζομαι ως δασκάλα ειδικής αγωγής και είμαι μητέρα τριών γιών. Επίσης είμαι γιαγιά ενός αγοριού 2 χρονών. Ο γιος μου έχει χωρίσει, την επιμέλεια έχει αναλάβει η μητέρα του παιδιού και όπως αντιλαμβάνεστε – εφόσον γράφω για το συγκεκριμένο θέμα – ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα στην επικοινωνία με το παιδί του.
    Αξιότιμοι, κυρίες και κύριοι, με την επιστολή μου αυτή σε αυτό ακριβώς το θέμα θέλω να εστιάσω. Όχι συγκεκριμένα στην περίπτωση του γιου μου, αλλά γενικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χωρισμένοι γονείς – συνήθως οι πατεράδες, αλλά και αρκετές μητέρες – στην επικοινωνία με τα παιδιά τους όταν δεν έχουν την επιμέλεια. Πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα μείζονος σημασίας, όπως ήδη γνωρίζετε. Όμως – και σας μιλάω εκ πείρας – άλλο σημαίνει γνωρίζω κι άλλο αντιλαμβάνομαι… συναισθάνομαι…συμπάσχω… Για να καταλάβετε όμως τη σοβαρότητα του ζητήματος, για το οποίο καλείσθε να νομοθετήσετε ΔΙΚΑΙΑ, πρέπει ή να βρεθείτε στη θέση ενός πατέρα που βιώνει τον πόνο της απομάκρυνσης απ’ το παιδί του, ή να ακούσετε τις ιστορίες ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από γενικές εκφράσεις όπως, προβλήματα στην επικοινωνία, εργαλειοποίηση παιδιών, γονεϊκή αποξένωση. Ακούστε λοιπόν μερικές…
    • Μητέρα παιδιού τεσσάρων ετών επισημαίνει στη νηπιαγωγό του παιδικού σταθμού που πηγαίνει ο μικρός ότι έχει την αποκλειστική επιμέλεια και να μην επιτρέψει για κανένα την επαφή του παιδιού με τον πατέρα του σε περίπτωση που ο τελευταίος το επιδιώξει κατά τη διάρκεια που εκείνο βρίσκεται στον παιδικό. Το παιδί εν τω μεταξύ, όπως διαπιστώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει πολλά προβλήματα συμπεριφοράς. Ένα πρωινό το φέρνει η γιαγιά του στο σταθμό φανερά σοκαρισμένη. Εξομολογείται έντρομη ακόμη, ότι το παιδί τη ξέφυγε στο δρόμο, φωνάζοντας ότι θα πάει να βρει το μπαμπά του! Τα συμπεράσματα δικά σας…
    • Πατέρας πάει να πάρει το παιδί του για την προκαθορισμένη ώρα επικοινωνίας. Βγαίνει η μητέρα του παιδιού και τον ενημερώνει ότι είναι άρρωστο και δεν μπορεί να το πάρει. Της ζητά να μπει στο σπίτι να το δει για λίγο, κάτι που προβλέπεται στη δικαστική απόφαση (λες και χρειάζεται δικαστική απόφαση για να περάσει κάποιος άνθρωπος λίγο χρόνο με το παιδί του, όταν έχει αρρωστήσει). Δεν του το επιτρέπει. Της ζητά λεπτομέρειες για τη υγεία του παιδιού (διάγνωση, φάρμακα…ότι τέλος πάντων θέλει να μάθει ένας πατέρας για το παιδί του που αρρώστησε). Του πετά ένα απαξιωτικό <> και του κλείνει κατάμουτρα την πόρτα. Για να μη δώσει συνέχεια ο άνθρωπος και επιβαρύνει την ψυχολογία του παιδιού του, τρέχει στο νοσοκομείο. Εκεί μετά από αρκετό ψάξιμο βρίσκει το γιατρό που εξέτασε το παιδί, ο οποίος τον διαβεβαιώνει ότι δεν είναι κάτι σοβαρό και τον ενημερώνει ότι το παιδί θα επανεξεταστεί την τάδε του μηνός. Στο μεσοδιάστημα οποιαδήποτε προσπάθεια απ’ την πλευρά του πατέρα να ενημερωθεί απ’ τη μητέρα για την υγεία του παιδιού του δεν έχει αποτέλεσμα. Ένα καλά είναι και κλείσιμο του τηλεφώνου, πριν προλάβει να πει δεύτερη κουβέντα. Να επισκεφθεί και να δει το παιδί του από κοντά, ούτε λόγος…απαγορεύεται… Αντιλαμβάνεστε την αγωνία του. Πρόκειται για το πρώτο του παιδί το οποίο είναι μόλις 10 μηνών. Απευθύνεται στην αστυνομία για βοήθεια, ώστε να μπορέσει να δει το παιδί του. Του λένε πως δεν μπορούν να μεσολαβήσουν. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μήνυση αλλά του συστήνουν να μην το κάνει γιατί θα τον κατηγορήσουν ως δικομανή. Απευθύνεται στην εισαγγελία. Κάποιος εισαγγελέας ευαισθητοποιείται και του δίνει εισαγγελική εντολή η οποία του δίνει το δικαίωμα να παρευρεθεί στην επανεξέταση του παιδιού του στο νοσοκομείο και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του. Φτάνει στο νοσοκομείο τη μέρα και ώρα που γνωρίζει ότι το παιδί θα είναι εκεί. Το μωρό τον αναγνωρίζει και απλώνει τα χεράκια του. Η πρώην σύζυγος μπαίνει στη μέση και του απαγορεύει να αγγίξει το παιδί του. Τον σπρώχνει και τον βρίζει χυδαία μπροστά στα έκπληκτα μάτια όσων τυχαίνει να βρίσκονται στο χώρο. Το μωρό συνεχίζει να απλώνει τα χεράκια του και να χαμογελάει στο μπαμπά του. Η γιαγιά του που το κρατάει αγκαλιά το απομακρύνει από το χώρο για να μην βλέπει τον πατέρα του. Έρχεται η ώρα της εξέτασης. Ο γιατρός βλέποντας ότι υπάρχει εισαγγελική εντολή, επιτρέπει στον πατέρα να παρευρεθεί. Η μητέρα του παιδιού όμως αρνείται πεισματικά, σχεδόν εμμονικά, φωνάζοντας έξω οι ξένοι… Ο πατέρας αναγκάζεται να αποχωρήσει βλέποντας το παιδί του να κλαίει λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε. Η μητέρα αντίθετα δεν πτοήθηκε από το κλάμα του παιδιού της και συνέχισε να φωνάζει μέχρι να χαθεί από τα μάτια της ο πατέρας του παιδιού της. Αποτέλεσμα…ο πατέρας κατάφερε να δει το παιδί του, να το αγκαλιάσει… να το φιλήσει…μετά από 15 μέρες.
    • Πατέρας πάει να πάρει το ενάμιση χρονών παιδί του, για την προκαθορισμένη εβδομαδιαία επικοινωνία. Αφού αποχαιρετά η μητέρα το παιδί, το βάζει στο ειδικό καθισματάκι και κλείνει την πόρτα. Πριν προλάβει να απομακρυνθεί, η μητέρα αρχίζει να χτυπά με δύναμη την πόρτα του αυτοκινήτου ζητώντας να αποχαιρετήσει το παιδί. Ο μικρός αρχίζει να κλαίει. Ο πατέρας ζητά από τη μητέρα να σταματήσει να προκαλεί ένταση. Εκείνη, παρόλο που το παιδί συνεχίζει να κλαίει, χτυπά την πόρτα του αυτοκινήτου με περισσότερη δύναμη. Ο πατέρας αναγκάζεται να ανοίξει την πόρτα ελπίζοντας ότι θα σταματήσει η ένταση. Η μητέρα αρπάζει το μωρό από το αυτοκίνητο και κατευθύνεται προς το σπίτι της. Ο πατέρας την ακολουθεί παρακαλώντας την να του δώσει το παιδί. Την ίδια στιγμή βγαίνει από το σπίτι η γιαγιά του παιδιού και επιτίθεται στον πατέρα χτυπώντας τον στο πρόσωπο. Η μητέρα, εκμεταλλευόμενη τον αιφνιδιασμό του πατέρα, του ρίχνει κλωτσιά στα γεννητικά όργανα, κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά της…! Ένα στημένο σκηνικό, με στόχο να αποθαρρύνουν τον πατέρα να βλέπει το παιδί του…με στόχο να προκαλέσουν την οργή του ώστε να χάσει τον έλεγχο, να ανταποδώσει τα χτυπήματα και να τον κατηγορήσουν για ενδοοικογενειακή βία. Αποτέλεσμα, μηνύσεις εκατέρωθεν, ένα πληγωμένο παιδί, ένας απεγνωσμένος πατέρας που δεν μπορεί να δει ούτε να προστατέψει το παιδί του και…τρέχα να βρεις το δίκιο σου σε μία χώρα που η δικαιοσύνη δηλώνει απούσα σε τέτοιες περιπτώσεις…!
    Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, θα μπορούσα να γεμίσω τόμους με τέτοιες ιστορίες, καθώς υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Μια έρευνα στο διαδίκτυο αν κάνετε εξάλλου, θα το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, ότι το τελευταίο βρίθει από αφηγήσεις παρόμοιων ιστοριών, άλλων πιο ήπιων και άλλων πιο σκληρών απ’ αυτές που σας περιγράφω. Εγώ επέλεξα ενδεικτικά κάποιες απ’ αυτές. Όλες όμως, πιστέψτε με, έχουν κοινό παρονομαστή την αντίληψη ότι επιμέλεια σημαίνει ιδιοκτησία…! Μία αντίληψη και πρακτική, που προκαλεί πολύ πόνο στον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, αλλά πολύ περισσότερο, έχει τεράστιες επιπτώσεις στον ψυχισμό και την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού που βιώνει τέτοιες καταστάσεις.
    Όταν λοιπόν από δω και πέρα ακούτε εκφράσεις όπως προβλήματα στην επικοινωνία, θα έχετε κατά νου έναν γονιό που δεν μπορεί να δει το παιδί του, έναν γονιό που δεν μπορεί να βρίσκεται δίπλα του όταν αυτό αρρωσταίνει, ένα γονιό με το ρολόι στο χέρι μην τυχόν και αργήσει να παραδώσει το παιδί στην ώρα του, ένα γονιό που δεν μπορεί να ενημερωθεί για την υγεία και την πρόοδο του παιδιού του, ένα γονιό που δεν μπορεί να χαρεί το παιδί του, ένα γονιό που υπομένει κοροϊδία, αδικία, προσβολές, βία αρκεί να βλέπει το παιδί του, έναν γονιό που μπορεί να κάνει να δει το παιδί του και μήνες, έναν γονιό που στέκει έρμαιο σε αυτό το θέατρο του παραλόγου καθώς δεν υπάρχει καμία κοινωνική πρόνοια κανένας θεσμός που να μπορέσει να τον βοηθήσει…για το αυτονόητο…να βλέπει το παιδί του…να είναι μέρος στη ζωής του…να το χορτάσει με την αγάπη του!
    Όταν λοιπόν από δω και πέρα ακούτε εκφράσεις όπως εργαλειοποίηση του παιδιού, θα έχετε κατά νου έναν γονιό (τον έχοντα την επιμέλεια) που χρησιμοποιεί το παιδί του για να εκδικηθεί τον πρώην σύντροφο, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο – πολλές φορές μπροστά στο παιδί, αδιαφορώντας για το κακό που του προκαλεί, λειτουργώντας σαν να είναι υπεράνω νόμου, γιατί ο νόμος στις…κόπιες δικαστικές αποφάσεις<>, ποτέ δεν τιμωρεί τον έχοντα την επιμέλεια (δηλαδή στις πλείστες των περιπτώσεων τη μητέρα)
    Όταν λοιπόν ακούτε από δω και πέρα εκφράσεις όπως γονεϊκή αποξένωση θα έχετε κατά νου ένα παιδί που το κράτησαν μακριά από τον πατέρα του, ένα παιδί που έκαναν πλύση εγκεφάλου ώστε να μάθει να μισεί τον πατέρα του, ένα παιδί που αρνείται να δει τον πατέρα του τελικά, πού μεγαλώνει έχοντας μέσα στην ψυχή του το θυμό και τον πόνο που νιώθει κάθε παιδί όταν θεωρεί ότι ο μπαμπάς του δεν θέλει να είναι κοντά του.
    Αξιότιμοι, κυρίες και κύριοι, τώρα γνωρίζετε ότι πίσω από τις κενές συναισθήματος και εικόνων γενικές εκφράσεις βρίσκονται παιδιά που κακοποιούνται συναισθηματικά, βρίσκονται γονείς που πονάνε… Τώρα γνωρίζετε ότι πίσω από το αίτημα για συνεπιμέλεια βρίσκονται άνθρωποι που παλεύουν για το αυτονόητο…να ΕΊΝΑΙ ΓΟΝΕΊΣ…που ζητούν ΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ!
    Για όλους αυτούς τους λόγους απευθύνω έκκληση σε όλους εσάς, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό δικαιοσύνης, τους βουλευτές, όλους τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας. ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΔΙΚΑΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΈΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΎ, που δεν είναι άλλο απ’ το να μεγαλώνει ισότιμα και ισόχρονα και από τους δύο γονείς. Νομοθετείστε ξεκάθαρα με σαφείς όρους που δεν επιδέχονται δεύτερες και τρίτες ερμηνείες, οι οποίες μπορούν να ανοίξουν παραθυράκια ώστε να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, νομοθετείστε χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος, χωρίς να παίζετε με τις λέξεις ώστε να εξυπηρετηθούν τα συντεχνιακά συμφέροντα…νομοθετείστε έτσι ώστε να διασφαλίσετε το μεγάλωμα του παιδιού σε ένα υγιές μη τοξικό περιβάλλον. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και το επιθυμητό, καθώς υπάρχουν τα πάντα εκεί έξω. Καλοί μπαμπάδες και καλές μαμάδες πού βρίσκουν τρόπο, να μείνουν καλοί γονείς, εφόσον χωρίσουν. Υπάρχουν καλές μαμάδες και κακοί μπαμπάδες. Υπάρχουν καλοί μπαμπάδες και κακές μαμάδες. Νομοθετείστε έτσι ώστε να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν το συμφέρον του παιδιού τους, είτε πρόκειται για κακή μαμά είτε πρόκειται για κακό μπαμπά, να βοηθηθούν…να υποχρεωθούν να δεχτούν βοήθεια…να φοβηθούν ότι θα χάσουν το παιδί τους αν δεν συνεργαστούν…
    Η ηρεμία του παιδιού και το μεγάλωμα του σε ένα ασφαλές περιβάλλον με συμμετοχή και των δύο γονέων. Αυτό και μόνο αυτό πρέπει να είναι το μέλημα του νομοθέτη. Αυτό και μόνο αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και το επιθυμητό όσων ενδιαφέρονται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΈΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΎ.
    Τίποτα λιγότερο…τίποτα περισσότερο…!