Άρθρο 64 Απόδοση ή παράδοση τέκνου – Τροποποίηση παρ. 2 και κατάργηση παρ. 3 άρθρου 950 ΚΠολΔ

Στο άρθρο 950 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η παρ. 2 αντικαθίσταται, η παρ. 3 καταργείται και το άρθρο 950 διαμορφώνεται ως εξής:

 «Άρθρο 950

  1. Με την απόφαση με την οποία διατάζεται η απόδοση ή παράδοση τέκνου καταδικάζεται ο γονέας που έχει το τέκνο να εκτελέσει αυτή την πράξη και με την ίδια απόφαση, για την περίπτωση που δεν την εκτελέσει, απαγγέλλεται αυτεπαγγέλτως χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ υπέρ του αιτούντος την απόδοση ή παράδοση και σε προσωπική κράτηση έως ένα έτος. Αν το τέκνο δεν βρεθεί, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 861 έως 866.
  2. Αν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, το δικαστήριο που ρυθμίζει το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο καθορίζει τα χρονικά διαστήματα αυτής και απειλεί, και αυτεπάγγελτα, σε βάρος εκείνου που εμποδίζει κάθε φορά την επικοινωνία, για κάθε παράβαση, χρηματική ποινή έως δέκα χιλιάδες (10,000.00) ευρώ και προσωρινή κράτηση έως ένα (1) έτος. Η παρεμπόδιση του δικαιώματος της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο βεβαιώνεται με έκθεση δικαστικού επιμελητή, ο οποίος παρευρίσκεται κατά τον ορισθέντα χρόνο έναρξης της επικοινωνίας.».
  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 23:13 | Κωνσταντινος

    Είμαι υπέρ της μεταρρύθμισης του άρθρου 64. Επιτέλους κάποιος δείχνει να καταλαβαίνει τις διαστάσεις του προβλήματος αυτού. Βάλτε το μαχαίρι στο κόκκαλο

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 23:18 | Ελπίς Ζ

    Να αποσύρεται την τροποποίηση!

    Να ΜΗΝ Υποκύψουμε στην αγριότητα της πατριαρχίας!

    …Άλλη μία Γυναικοκτονία στην Κυπαρισσία σήμερα,1/9/21. Έσκαψαν το τσιμέντο και βρήκαν πτώμα – Ενδείξεις ότι πρόκειται για 42χρονη Ρουμάνα που αγνοείται.
    Το μυστήριο της εξαφάνισης της 42χρονης Ρουμάνας Μόνικας Γκιους – Η γυναίκα βίωνε ενδοοικογενειακή βία.
    …Είχε καταγγελθεί στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» η οποία και είχε ασχοληθεί με το θέμα, βίωνε συχνά ενδοοικογενειακή βία και από τον πρώην σύζυγο και πατέρα των τριών παιδιών της, αλλά και από τον σύντροφό της.

    …Μετά την πρωτοφανή έξαρση της έμφυλης βίας θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιληφθεί στο ΕΣΔΙΦ ο στόχος της νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία» και η εισαγωγή του στον ποινικό κώδικα ως διακριτό έγκλημα. Ο όρος «γυναικοκτονία» αφορά σύμφωνα και με το EIGE τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους και κατ’ επέκταση των πατριαρχικών αντιλήψεων, των έμφυλων διακρίσεων και των στερεοτύπων φύλου. Σύμφωνα και με τις διατάξεις της Σύμβασης της Κων/πολης, τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και την οδηγία της πρόσφατης έκθεσης του Ε.Κ. (για τον “Αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά και τα δικαιώματα γονικής επιμέλειας”) που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις Επιτροπές FEMM και JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προστεθεί η βία με βάση το φύλο στη λίστα των εγκλημάτων στην ΕΕ (Eurocrimes), είναι απαραίτητο στο ΕΣΔΙΦ να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το θέμα.

    … Κύριε Πρωθυπουργέ είναι ώρα ευθύνης – τι περιμένετε για να ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ το Πατριαρχικό Νομοσχέδιο Οικογενειακού Δικαίου Τσιάρα μετά τις τραγικές συνέπειες, όπου έχουν εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα οι Γυναικοκτονίες ειδικά τους μήνες πριν και μετά από την ημερομηνία ψήφισης του Πατριαρχικού ΝΟΜΟΥ ΤΣΙΑΡΑ!
    Πόσες γυναικοκτονίες, ενδοοικογενειακή βία, δολοφονίες μανάδων και ορφανά παιδιά. (9 Γυναίκοκτονίες σε 8 μήνες).

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 23:00 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΠΑΚΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΣΤΗ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 23:58 | Μητέρα

    Υπάρχει σαφής βιοκοινωνική υπεροχή της μητέρας, αναφορικά με τα μικρά παιδιά, όπως έχει διαμορφωθεί στη νομολογία των Δικαστηρίων και προκύπτει τόσο από τις έρευνες εγνωσμένου κύρους και διεθνούς φήμης παιδοψυχιάτρων, όσο και από την τοποθέτηση της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος… Το ίδιο ισχύει σε όλο το ζωικό βασίλειο… Η υπεροχή αυτή αυτή ευτελίζεται σκοπίμως ,αυτό με το οποίο συντάσσεστε προκειμένου να νομοθετηθεί η μισογυνίστικη άποψη ότι οι μητέρες, αυτές ξαφνικά είναι αποξενώτριες όλης της οικογένειας των πρώην συζύγων (γιαγιάδων, θείων κλπ, οι οποίοι με βάση το νομοσχέδιο είναι ανώτεροι των γονέων) και “τρώνε” τις “υπέρογκες” διατροφές των 150-200 €, οπότε με βάση τη σχετική ρήτρα του νομοσχεδίου, οι μητέρες θα κατηγορούνται ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ των πρώην συζύγων ως αποξενώτριες!Η μητέρα, η οποία φέρνει με πόνο και κίνδυνο, ακόμα και με απώλεια της ζωής της μία, δύο ίσως και πολλές ζωές στον κόσμο, υποβιβάζεται και λογοδοτεί σε όλη της οικογένεια του πρώην συζύγου ως αποξενώτρια!Ντροπή και αίσχος που τους ενισχύετε με περαιτέρω απαραδεκτες τροποποιήσεις!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 23:23 | ΝΜ

    Τσ θύματα είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, οι οποίες γλίτωσαν από κακοποιητικούς γάμους και τώρα εξαναγκάζονται πάλι να έχουν επαφή κακοποιητές και με έναν επιμελητη του οποίου δε θα είναι πελάτισες εκεινες!Ο νοων νοείτο! Πόσο πιο απλά να το πούμε ότι αναγκάζοντας πρώην συζύγους και παιδια που δεν επιθυμούν να έχουν επικοινωνία, γιατί προηγήθηκαν σοβαρά πράγματα μεταξύ τους, μεταφέρεις την προ του γάμου τοξικότητα και μετά από αυτόν, εις βάρος των παιδιών! Ποιος νοήμων άνθρωπος πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον των παιδιών κάτι τέτοιο; Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το δήθεν συμφέρον του παιδιού για να διαπραχθεί έγκλημα σε βάρος της ηρεμίας τους… Μην ξεχνάτε ότι στο όνομα της δήθεν “ΕΙΡΗΝΗΣ” έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πόλεμοι!Βάλτε παραμέτρους κι εξαιρέστε θύματα βίας!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 23:58 | Κωστας Διαλυνας

    Ναι στην τροποποιηση.
    Αυστηρες ποινες γιατι πολλοι γονεις θεωρουν οτι τα παιδια τα εχουν κανει μονοι τους ή οτι ειναι ιδιοκτησιες τους. Βαριες ποινες και αμεσα εκτελεστες. Τερμα στην χειραγωγηση και στις ψευδεις κατηγοριες.
    Απαραδεκτα και παιδαριωδη πολλα επιχειρηματα που γραφονται εδω μεσα κυριως απο μητερες.Γιατι φοβουνται εαν ειναι σωστες και τηρουν τις αποφασεις; Ποιος νοημων ανθρωπος θα πιστεψει οτι ολοι οι πατεραδες ειναι κακοποιητικο, αδιαφοροι,ασελγουν στα παιδια τους και δεν πληρωνουν διατροφες;; Ακυρωνουν το ανδρικο φυλο λες και δεν εχουν πατερα,αδελφο,γιο ! Τελος στη αποξενωση !

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 23:28 | Ρένα

    Το συμφέρον του παιδιού “τσαλαπατήθηκε” και “φιμώθηκε”, όπως ακριβώς και “η φωνή” του στα “Δικαστήρια, η οποία “φωνή” των παιδιών σύμφωνα με τις «οδηγίες» σας θα λαμβάνεται υπόψη, μόνο εφόσον δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης. Ωστόσο επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό αντίκειται σε Διεθνείς Συμβάσεις και η Χώρα μας αναμένεται να καταδικαστεί και να γίνει διεθνώς περίγελος… Θα μου πείτε “λεπτομέρεια» αλλά σας το αναφέρω γιατί κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι στην πραγματικότητα!
    Θα έχει το κάθε παιδάκι έναν ανθρωπο που θα λειτουργεί ώς «μπαμπούλας» και δε θα μπορεί να εκφράσει τα θέλω του για να μην πληρώσει η μαμά του τα υπέρογκα πρόστιμα ή ακόμα και να φυλακιστει!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 22:32 | Δ.Λ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ παρ.2 και κατάργηση Παρ3 άρθρου950ΚΠολδ.
    Μετά από 6.000 παραβάσεις δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας μονό στο νομό Αττικής το 2019 καταγεγραμμένες στη ΓΑΔΑ και 18.000 παραβάσεις σε όλη τη χώρα έρχεται η τροποποίηση Άρθρο 64 Απόδοση ή Παράδοση τεκνού να δώσει τέλος στον αποξενωτή Γονέα που χωρίς συναισθήματα και κύριος χωρίς υπευθυνότητα απέναντι στο Γονικό του ρολό να δώσει ΤΕΛΟΣ.
    Η αθλιότητα και η υποκρισία με τη συνδρομή της πολιτείας μέχρι σήμερα έφτασε στο τέλος της.
    Ήρθε η ώρα κάποιες συντεχνιακές ομάδες να βγάζουν πιο έντιμα το ψωμί τους και όχι σε βάρος της ψυχής των παιδιών μας.
    Η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται μόνιμα κατηγορουμένη στο ΕΔΑΔ.
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ . ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 22:45 | Φωτεινή Β

    ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΩΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, πάση θυσία, ακόμη και εις βάρος των παιδιών. ΑΥΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΕ!Ενισχύστε τους κι άλλο!Καταπατήστε δικαιώματα παιδιών γυναικων ανελεειτα οπως κάνατε και στο έκτρωμα νομοσχέδιό σας!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 22:55 | Βασίλης Πανοσκάλτσης

    Η πρωτοβουλία αυτή προσπαθεί να περιορίσει το έγκλημα της γονεϊκής αποξένωσης και επομένως είναι ορθή! Οι υποστηρικτές της γονεϊκής αποξένωσης και εκείνοι που την εφαρμόζουν στην πράξη (παρεμπόδιση επικοινωνίας με τον παρία γονέα) είναι υποστηρικτές της παιδικής κακοποίησης και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργέ και Υφυπουργέ Δικαιοσύνης, Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης είναι σαφές ότι έχετε αντιληφθεί το «πρόβλημα» – δηλαδή το επικρατούν αίσχος – και κινείσθε στην σωστή κατεύθυνση. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην ρίζα του κακού. Και η ρίζα του κακού είναι η παρανοϊκή αποκλειστική επιμέλεια! Ξεριζώστε λοιπόν την ρίζα του κακού, εφαρμόστε πλήρως την πραγματική συνεπιμέλεια και λυτρώστε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τα Ελληνόπουλα από το άγος της ανατροφής τους ως ορφανά, αλλά με ζώντα τον παρία γονέα!!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 22:12 | Αλίκη Γεωργαντά

    Η τροποποίησή σας εξαντλείται στα δικαιώματα των πατεράδων και όχι των παιδιών, τα οποία είναι ΨΥΧΕΣ και όχι ποσοστά χρόνου των γονέων, των γιαγιάδων, των θείων, των τεταρτοξάδελφων κοκ… Προφανέστατα δεν υπάρχουν εξαιρέσεις θυμάτων βίας και βάζετε κι εναν επιμελητη υπερ του πατέρα με αμεσο αντίκτυπο στην ψυχή του παιδιού και οι μάνες φυλακη!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 22:52 | Ποπη Καρρα

    Πολυ σωστη η τροποποιηση.Οχι στην αποξενωση των παιδιων. Αυστηρες ποινες στον γονεα που αποξενωνει. Συντομευση των διαδικασιων.Αμεση εφαρμογη.
    Συγχαρητηρια κε Μητσοτακη και κε Τσιαρα !

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 22:40 | Γιάννα Ν.

    Ενώ σε όλα τα δυτικά κράτη του κόσμου ο πατέρας «δικάζεται» – εάν δεν Ασκήσει την Ορισθείσα Δικαστική Απόφαση Επικοινωνίας τέκνων – ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ της πατριαρχίας, ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ- ΓΙΑΤΙ; Αυτό αποτελεί κακή άσκηση γονικής μέριμνας!Πρέπει να καταγράφεται και αυτό απο εμιμελητη!Σε περίπτωση που δεν ασκεί απο επιλογή του το δικαίωμα της επικοινωνίας να προσμετρούνται οι περιπτώσεις και να του αφαιρειται η γονικη μέριμνα λόγω αδιαφορίας!Μόνο άθλιες τροποποιήσεις για να καταρρακώσετε Μάνες με επιβλαβεις συνέπειες στα παιδάκια;

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 22:02 | Δήμητρα

    Τι άλλο να περιμένουμε;Μήπως να επιβάλλουν και την «ΜΠΟΥΡΓΚΑ» στην
    ΕΛΛΑΔΑ;Ελεεινή τροποποίηση!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 22:32 | Πολύκαρπος Αθανασίου

    Θα Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πόσες μανάδες και παιδιά αφήνετε απροστάτευτους.
    Φοβόμαστε για τις κόρες μας κσι για τις εγγονούλες μας!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 22:00 | Θάλεια

    Τα πραγματικά νούμερα που ήταν ΚΑΤΑ της υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας και του Πατριαρχικού νόμου Τσιάρα Μητσοτάκη θα τα Διαπίστωσει η κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές,παρέα κι οι τροποποιησούλες υπέρ των ολίγων!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 22:10 | Θ.Β.

    Οι μονογονεϊκές οικογένειες και ειδικά οι μανάδες που αντιμετωπίζουν βία, ζητάνε να Αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροποποίηση Άρθρο 64 – μία συνέχεια της κουλτούρας του Αντιευρωπαϊκού, Πατριαρχικού Νομοσχεδίου Τσιάρα το οποίο μας επιστρέφει στην εποχή του 60, με πλέον τραγικές συνέπειες στις οικογένειες και παιδιά.
    Οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο είναι οπισθοδρομικές χωρίς υποστήριξη και προστασία της οικογένειας, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σειρά διεθνών συμβάσεων.
    Αυτό έρχονται να ενισχύσουν κι οι εν λόγω τροποποιήσεις σας!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 21:31 | Κωνσταντίνος Μάνος

    H άθλια τροποποίησή σας,Αναγάγει Δικαστικούς Επιμελητές του γυμνασίου σε Δικαστές;
    Δηλαδή, Δικαστικός Επιμελητής = Μπόγιας;
    Ειδικά σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το παιδί εκτός από τον κακοποιητή γονέα, τώρα αποκτά και προσωπικό παιδονόμο τον Δικαστικό Επιμελητή, δημιουργώντας επιπλέον ψυχολογική βία.
    Ακόμα και του γυμνασίου να μην είναι κάποιοι είναι δυνατον να διαχειριζονται τόσο λεπτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τόσο λεπτό ζήτημα των τέκνων;
    Το οτι είμαι αρσενικού γένους δε σημαίνει οτι θα στηρίξω κάτι τόσο άθλιο!Ποτέ δε θα έθετα τα παιδιά μου σε τέτοιες διαδικασίες!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 21:51 | Μαρία-Ελένη Σ.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ υπέρ της πατριαρχικής κουλτούρας που έχουν διαμορφώσει οι Κύριοι Μητσοτάκης και Τσιάρας.Άλλη μία πρωτοτυπία Οικογενειακού Δικαίου που δεν Υπάρχει σε καμιά δημοκρατική δυτική χώρα Όπου η διαδικασία παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων Γονέων γίνεται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ από τους γονείς και όχι μεταφέροντας τις κρατικές λειτουργίες της δικαιοσύνης σε ιδιώτες δικαστικούς επιμελητές.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 21:12 | Ελευθερία

    Το 950 πρεπει να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η να διαμορφωθεί «ως οποίος αδικαιολόγητα παρεμποδίζει επικοινωνία και οποίος αδικαιολόγητα δεν παραδίδει το τέκνο …όπως ισχύει στην περιπτωση για την διατροφή».

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 21:43 | ΠΑΝΑΓΙΩ ΠΑΠΑΤΟΛΗ

    Συμφωνώ να τιμωρούνται αυστηρά οι αποξενωτές γονείς,οι οποίοι δεν τηρούν τις δικαστικές αποφάσεις και η τιμωρία να είναι άμεση οχι να περιμένει ο αποξενωμένος γονέας πέντε χρόνια την εκδίκαση των μυνήσεων για παραβίαση της επικοινωνίας. τότε η δικαιοσύνη γίνεται συνεργός του αποξενωτή. Τιμωρία παραγειγματική ΑΜΕΣΑ.Η δικαιολογια οτι δήθεν δεν θέλει το παιδί είναι ο ορισμός της γονικής αποξένωσης και το δικαστήριο πρέπει να διατάζει άμεσα ψυχιατρική παρακολούθηση και ψυχοθεραπεία.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 21:04 | Ανδριάνα

    Πολλοί γονείς έχουν δημιουργήσει μεγάλα πρόβλημα στα ίδια τους τα παιδιά.οταν το στίγμα των γονιών τους φυγουν ζητάνε βοήθεια από τους πρώην συζύγους. Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν? Αφού έγινε η δουλειά που ήθελαν να μην έχουν καμία επαφή με τον άλλο γονέα. Τώρα τι έγινε πρέπει να τον υποδουλωσουμε εντελώς και να τον κάνουμε να έχει τύψεις?
    Όχι λοιπόν ας τελειώσει όλο αυτό.τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά θέλουν και τους δύο γονείς τους και θέλοντας,και μη πρέπει να συνεργαστούν και οι δυο με την σύμφωνη γνώμη και των δύο. Τα παιδιά σας είναι συμβουλευτείτε κάποιον παιδοψυχολογο οι γονείς όχι τα παιδιά…. πρέπει να γίνει και αυτό.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 21:04 | Ανέτα

    Κάπου διάβασα πως μετά το διαζύγιο το νου μας στα παιδιά…
    Δείξτε λοιπόν πως το ότι χωρίσατε σαν ζευγάρι δεν σημαίνει πως πρέπει να καταστραφεί η κάθε παιδική ψυχούλα που είναι ανάμεσα σας.αφηστε εγωισμους και την εκδίκηση έξω από αυτό που έχει δημιουργηθεί τόσα χρόνια.
    Δώστε χρόνο στα παιδιά με τους γονείς μπορεί να μην αξίζουν οι γονείς αλλά αφήστε τα παιδιά να κρίνουν το ποιος αξίζει και το ποιος όχι σαν γονιός και όχι σαν σύζυγος…
    Ευτυχώς βλέπω πως υπάρχει διάθεση να αλλαχτεί αυτή η συνήθεια τόσων χρόνων…

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 20:35 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΜΛΕΛΗΣ

    Η κοινή ανατροφή είναι δικαίωμα των παιδιών και υποχρέωση της πολιτείας να το διασφαλίσει.

    Ορθή νομοθετική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης.

    Ο σωστός γονέας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως από τη συγκεκριμένη τροποποίηση, ενώ ο γονέας που ασκεί καταχρηστικά την επιμέλεια και παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου.

    Οι γονείς ΟΦΕΙΛΟΥΝ για τα παιδιά τους και για την κοινωνία να είναι σωστοί και ΝΟΜΙΜΟΙ.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 20:58 | Λεωνίδας Κ

    Συμφωνώ απόλυτα με την έκθεση του δικαστικού επιμελητή ως απόδειξη της παρεμπόδισης επικοινωνίας γονέα τέκνου. Θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την τήρηση των αποφάσεων επικοινωνίας.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 20:06 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΤΟΛΗ

    Η παραβίαση της επικοινωνίας πρέπει να τιμωρείτε πάραυτα και όχι να χρονίζει, γιατί έτσι εξέρχεται η γονική αποξένωση.Οι δικαστικές αποφάσεις όταν δεν είναι εκτελεστέες άμεσα δεν ταιριάζουν σε κράτος δικαίου. Όταν ο αποξενωτής γονέας βάζει το τέκνο να λέει ότι δεν θέλει επικοινωνία ειναι ο ορισμός της γονικής αποξένωσης. Σε πολιτισμένα κράτη το δικαστήριο ορίζει ψυχιατρική εξέταση.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 20:59 | Σπύρος Ν.

    Θεωρώ ότι η μεταρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας είναι μάστιγα σήμερα. Ελπίζω το νέο μέτρο να επιταχύνει τις σχετικές δικαστικές διαδικασίες και να βοηθήσει στην τήρηση των αποφάσεων. Το κόστος και η διαθεσιμότητα των δικαστικών επιμελητών παραμένει ένα ερωτηματικό, αλλά αναμένουμε διευκρινήσεις μετά τη ψήφιση.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 19:47 | Karaggianis Georgios

    Ορθή η τροποποίηση του άρθρου και απαραίτητη για την ουσιαστική πραγμάτωση των αποφάσεων επικοινωνίας στα πλαίσια των νέων ρυθμίσεων. Η άμεση καταγραφή της παραβιάσεως από δικαστικό επιμελητή είναι πρακτική λύση, επιβοηθητική για την προστασία του δικαιώματος επικοινωνίας. Βεβαίως η τελική κρίση παραμένει η κρίση του δικαστηρίου για το αδικαιολόγητο ή μη της παραβιάσεως και για την καταλληλότητα ή μη του γονέα. Συνεπώς το επιχείρημα ότι δήθεν ευνοείται ο κακοποιητικός γονέας είναι αναληθές και άσχετο με την πραγματικότητα. Στόχος είναι η ύπαρξη και των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού και εξυπηρετείται ορθά από αυτή τη ρύθμιση.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 19:08 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Σωστή η τροποποίηση ώστε να σταματήσει το ‘ΠΑΙΧΝΊΔΙ» της μη τήρησης των δικαστικών αποφάσεων και σκόπιμη παρεμπόδιση της Προσωπικής Επικοινωνίας με φυσική παρουσία και με τηλέφωνο και διαδίκτυο.Άμεση εφαρμογή

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 18:33 | Υποψήφιος πατέρας

    Στην ορθή κατεύθυνση η τροποποίηση.
    Σωστοί γονείς που θέλουν μόνο το καλό των παιδιών τους δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 18:45 | Elisavet Efstratiou

    …ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ υπέρ της πατριαρχικής κουλτούρας που έχουν διαμορφώσει οι Κύριοι Μητσοτάκης και Τσιάρας.
    …Άλλη μία πρωτοτυπία Οικογενειακού Δικαίου που δεν Υπάρχει σε καμιά δημοκρατική δυτική χώρα – Όπου η διαδικασία παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων Γονέων γίνεται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ από τους γονείς και όχι μεταφέροντας τις κρατικές λειτουργίες της δικαιοσύνης σε ιδιώτες δικαστικούς επιμελητές επιβαρύνοντας με επιπλέον έξοδα τους πολίτες.

    …Σε όλα τα κράτη στις παραβιάσεις επικοινωνίας τέκνων συμπεριλαμβάνονται και οι πιθανές εξαιρέσεις.

    …Αναγάγει Δικαστικούς Επιμελητές του γυμνασίου σε Δικαστές;
    Δηλαδή, Δικαστικός Επιμελητής = Μπόγιας;
    Ειδικά σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το παιδί εκτός από τον κακοποιητή γονέα, τώρα αποκτά και προσωπικό παιδονόμο τον Δικαστικό Επιμελητή, δημιουργώντας επιπλέον ψυχολογική βία.

    …Οι μονογονεϊκές οικογένειες και ειδικά οι μανάδες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, ζητάνε να Αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροποποίηση Άρθρο 64 – μία συνέχεια της κουλτούρας του Αντιευρωπαϊκού, Πατριαρχικού Νομοσχεδίου Τσιάρα το οποίο μας επιστρέφει στην εποχή του 60, με πλέον τραγικές συνέπειες στις οικογένειες και παιδιά.
    Οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο είναι οπισθοδρομικές χωρίς υποστήριξη και προστασία της οικογένειας, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σειρά διεθνών συμβάσεων.

    … (Θα Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πόσες μανάδες και παιδιά αφήνετε απροστάτευτους.
    Δείτε: Στατιστικές Ελλάδας για μονογονεϊκές οικογένειες:

    74.438 μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούμενες από πατέρα με παιδιά στο ίδιο νοικοκυριό και
    389.337 μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούμενες από μητέρα με παιδιά στο ίδιο νοικοκυριό.)

    …Τι άλλο να περιμένουμε – Μήπως να επιβάλλουν και την «Μπούργκα« στην Ελλάδα.

    …ΠΧ. Ενώ σε όλα τα δυτικά κράτη του κόσμου ο πατέρας «δικάζεται» – εάν δεν Ασκήσει την Ορισθείσα Δικαστική Απόφαση Επικοινωνίας τέκνων – ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ της πατριαρχίας, ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ-

    …Τα Πραγματικά στοιχεία Υπέρ ή Κατά της τροποποίησης της ηλεκτρονικής διαβούλευσης είναι – Αναξιόπιστα και άκυρα όταν το ίδιο άτομο με άλλο όνομα μπορεί να κάνει σχόλια Αμέτρητες φορές – ουδεμία σχέση έχουν οι Ισχυρισμοί υπέρ ή κατά – όπως δυστυχώς χρησιμοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κύριος Τσιάρας στη Βουλή για να υπερασπιστεί την Δήθεν κοινή γνώμη υπέρ της υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας, όπως και για τις δήθεν παραβιάσεις επικοινωνίας τέκνων ΜΟΝΟ από την πλευρά των μαμάδων πριν την ψήφιση του μεσαιωνικού Πατριαρχικού νόμου Τσιάρα ΕΝΩ είναι Πολλαπλάσιες οι περιπτώσεις όπου οι Μπαμπάδες παραβιάζουν τις δικαστικές αποφάσεις Επικοινωνίας.

    .. Τα πραγματικά νούμερα που ήταν ΚΑΤΑ της υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας και του Πατριαρχικού νόμου Τσιάρα Μητσοτάκη θα τα Διαπίστωση η κυβέρνηση στις ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    Το 950 πρεπει να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η να διαμορφωθεί «ως οποίος αδικαιολόγητα παρεμποδίζει επικοινωνία και οποίος αδικαιολόγητα δεν παραδίδει το τέκνο …όπως ισχύει στην περιπτωση για την διατροφή».

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 17:35 | Χρήστος

    Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να έχουν δύο γονείς . Τι πιο απλό;

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 17:28 | Χρήστος

    Οι γονείς ωφειλουν να είναι σωστοί στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Τα παιδιά έχουν δύο γονείς. Όχι στην αποξένωση.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 17:17 | Elpis Ζ

    …ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ υπέρ της πατριαρχικής κουλτούρας που έχουν διαμορφώσει οι Κύριοι Μητσοτάκης και Τσιάρας.
    Άλλη μία πρωτοτυπία Οικογενειακού Δικαίου που δεν Υπάρχει σε καμιά δημοκρατική δυτική χώρα – Όπου η διαδικασία παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων Γονέων γίνεται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ από τους γονείς και όχι μεταφέροντας τις κρατικές λειτουργίες της δικαιοσύνης σε ιδιώτες δικαστικούς επιμελητές επιβαρύνοντας με επιπλέον έξοδα τους πολίτες.

    …Σε όλα τα κράτη στις παραβιάσεις επικοινωνίας τέκνων συμπεριλαμβάνονται και οι πιθανές εξαιρέσεις.

    …Αναγάγει Δικαστικούς Επιμελητές του γυμνασίου σε Δικαστές;
    Δηλαδή, Δικαστικός Επιμελητής = Μπόγιας;
    Ειδικά σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το παιδί εκτός από τον κακοποιητή γονέα, τώρα αποκτά και προσωπικό παιδονόμο τον Δικαστικό Επιμελητή, δημιουργώντας επιπλέον ψυχολογική βία.

    …Οι μονογονεϊκές οικογένειες και ειδικά οι μανάδες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, ζητάνε να Αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροποποίηση Άρθρο 64 – μία συνέχεια της κουλτούρας του Αντιευρωπαϊκού, Πατριαρχικού Νομοσχεδίου Τσιάρα το οποίο μας επιστρέφει στην εποχή του 60, με πλέον τραγικές συνέπειες στις οικογένειες και παιδιά.
    Οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο είναι οπισθοδρομικές χωρίς υποστήριξη και προστασία της οικογένειας, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σειρά διεθνών συμβάσεων.

    … (Θα Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πόσες μανάδες και παιδιά αφήνετε απροστάτευτους.
    Δείτε: Στατιστικές Ελλάδας για μονογονεϊκές οικογένειες:

    74.438 μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούμενες από πατέρα με παιδιά στο ίδιο νοικοκυριό και
    389.337 μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούμενες από μητέρα με παιδιά στο ίδιο νοικοκυριό.)

    …Τι άλλο να περιμένουμε – Μήπως να επιβάλλουν και την «Μπούργκα« στην Ελλάδα.

    …ΠΧ. Ενώ σε όλα τα δυτικά κράτη του κόσμου ο πατέρας «δικάζεται» – εάν δεν Ασκήσει την Ορισθείσα Δικαστική Απόφαση Επικοινωνίας τέκνων, στην Ελλάδα της πατριαρχίας, δεν δικάζεται ο πατέρας, Γιατί;

    …Τα Πραγματικά στοιχεία Υπέρ ή Κατά της τροποποίησης της ηλεκτρονικής διαβούλευσης είναι – Αναξιόπιστα και άκυρα όταν το ίδιο άτομο με άλλο όνομα μπορεί να κάνει σχόλια Αμέτρητες φορές – ουδεμία σχέση έχουν οι Ισχυρισμοί υπέρ ή κατά – όπως δυστυχώς χρησιμοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κύριος Τσιάρας στη Βουλή για να υπερασπιστεί την Δήθεν κοινή γνώμη υπέρ της υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας, όπως και για τις δήθεν παραβιάσεις επικοινωνίας τέκνων ΜΟΝΟ από την πλευρά των μαμάδων πριν την ψήφιση του μεσαιωνικού Πατριαρχικού νόμου Τσιάρα ΕΝΩ είναι Πολλαπλάσιες οι περιπτώσεις όπου οι Μπαμπάδες παραβιάζουν τις δικαστικές αποφάσεις Επικοινωνίας.

    .. Τα πραγματικά νούμερα που ήταν ΚΑΤΑ της υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας και του Πατριαρχικού νόμου Τσιάρα Μητσοτάκη θα τα Διαπίστωση η κυβέρνηση στις ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    Το 950 πρεπει να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η να διαμορφωθεί «ως οποίος αδικαιολόγητα παρεμποδίζει επικοινωνία και οποίος αδικαιολόγητα δεν παραδίδει το τέκνο …όπως ισχύει στην περιπτωση για την διατροφή».

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 17:21 | Ελπίδα ΖΚ

    …ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ υπέρ της πατριαρχικής κουλτούρας που έχουν διαμορφώσει οι Κύριοι Μητσοτάκης και Τσιάρας.
    Άλλη μία πρωτοτυπία Οικογενειακού Δικαίου που δεν Υπάρχει σε καμιά δημοκρατική δυτική χώρα – Όπου η διαδικασία παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων Γονέων γίνεται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ από τους γονείς και όχι μεταφέροντας τις κρατικές λειτουργίες της δικαιοσύνης σε ιδιώτες δικαστικούς επιμελητές επιβαρύνοντας με επιπλέον έξοδα τους πολίτες.
    Σε όλα τα κράτη στις παραβιάσεις επικοινωνίας τέκνων συμπεριλαμβάνονται και οι πιθανές εξαιρέσεις.
    Αναγάγει Δικαστικούς Επιμελητές του γυμνασίου σε Δικαστές;
    Δηλαδή, Δικαστικός Επιμελητής = Μπόγιας;
    Ειδικά σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το παιδί εκτός από τον κακοποιητή γονέα, τώρα αποκτά και προσωπικό παιδονόμο τον Δικαστικό Επιμελητή, δημιουργώντας επιπλέον ψυχολογική βία.
    …Οι μονογονεϊκές οικογένειες και ειδικά οι μανάδες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, ζητάνε να Αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροποποίηση Άρθρο 64 – μία συνέχεια της κουλτούρας του Αντιευρωπαϊκού, Πατριαρχικού Νομοσχεδίου Τσιάρα το οποίο μας επιστρέφει στην εποχή του 60, με πλέον τραγικές συνέπειες στις οικογένειες και παιδιά.
    Οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο είναι οπισθοδρομικές χωρίς υποστήριξη και προστασία της οικογένειας, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σειρά διεθνών συμβάσεων.

    …Τι άλλο να περιμένουμε – Μήπως να επιβάλλουν και την «Μπούργκα« στην Ελλάδα.

    ΠΧ. Ενώ σε όλα τα δυτικά κράτη του κόσμου ο πατέρας «δικάζεται» – εάν δεν Ασκήσει την Ορισθείσα Δικαστική Απόφαση Επικοινωνίας τέκνων, στην Ελλάδα της πατριαρχίας, δεν δικάζεται ο πατέρας, Γιατί;

    …Τα Πραγματικά στοιχεία Υπέρ ή Κατά της τροποποίησης της ηλεκτρονικής διαβούλευσης είναι – Αναξιόπιστα και άκυρα όταν το ίδιο άτομο με άλλο όνομα μπορεί να κάνει σχόλια Αμέτρητες φορές – ουδεμία σχέση έχουν οι Ισχυρισμοί υπέρ ή κατά – όπως δυστυχώς χρησιμοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κύριος Τσιάρας στη Βουλή για να υπερασπιστεί την Δήθεν κοινή γνώμη υπέρ της υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας, όπως και για τις δήθεν παραβιάσεις επικοινωνίας τέκνων ΜΟΝΟ από την πλευρά των μαμάδων πριν την ψήφιση του μεσαιωνικού Πατριαρχικού νόμου Τσιάρα ΕΝΩ είναι Πολλαπλάσιες οι περιπτώσεις όπου οι Μπαμπάδες παραβιάζουν τις δικαστικές αποφάσεις Επικοινωνίας.

    .. Τα πραγματικά νούμερα που ήταν ΚΑΤΑ της υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας Και του Πατριαρχικού νόμου Τσιάρα Μητσοτάκη θα τα Διαπίστωση η κυβέρνηση στις ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    Το 950 πρεπει να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η να διαμορφωθεί «ως οποίος αδικαιολόγητα παρεμποδίζει επικοινωνία και οποίος αδικαιολόγητα δεν παραδίδει το τέκνο …όπως ισχύει στην περιπτωση για την διατροφή».

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 17:55 | Elpis Zervas-Kaliviotis

    …ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ υπέρ της πατριαρχικής κουλτούρας που έχουν διαμορφώσει οι Κύριοι Μητσοτάκης και Τσιάρας.
    Άλλη μία πρωτοτυπία Οικογενειακού Δικαίου που δεν Υπάρχει σε καμιά δημοκρατική δυτική χώρα – Όπου η διαδικασία παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων Γονέων γίνεται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ από τους γονείς και όχι μεταφέροντας τις κρατικές λειτουργίες της δικαιοσύνης σε ιδιώτες δικαστικούς επιμελητές επιβαρύνοντας με επιπλέον έξοδα τους πολίτες.
    Σε όλα τα κράτη στις παραβιάσεις επικοινωνίας τέκνων συμπεριλαμβάνονται και οι πιθανές εξαιρέσεις.
    Αναγάγει Δικαστικούς Επιμελητές του γυμνασίου σε Δικαστές;
    Δηλαδή, Δικαστικός Επιμελητής = Μπόγιας;
    Ειδικά σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το παιδί εκτός από τον κακοποιητή γονέα, τώρα αποκτά και προσωπικό παιδονόμο τον Δικαστικό Επιμελητή, δημιουργώντας επιπλέον ψυχολογική βία.
    …Οι μονογονεϊκές οικογένειες και ειδικά οι μανάδες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, ζητάνε να Αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροποποίηση Άρθρο 64 – μία συνέχεια της κουλτούρας του Αντιευρωπαϊκού, Πατριαρχικού Νομοσχεδίου Τσιάρα το οποίο μας επιστρέφει στην εποχή του 60, με πλέον τραγικές συνέπειες στις οικογένειες και παιδιά.
    Οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο είναι οπισθοδρομικές χωρίς υποστήριξη και προστασία της οικογένειας, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σειρά διεθνών συμβάσεων.

    …Τι άλλο να περιμένουμε – Μήπως να επιβάλλουν και την «Μπούργκα« στην Ελλάδα.

    ΠΧ. Ενώ σε όλα τα δυτικά κράτη του κόσμου ο πατέρας «δικάζεται» – εάν δεν Ασκήσει την Ορισθείσα Δικαστική Απόφαση Επικοινωνίας τέκνων, στην Ελλάδα της πατριαρχίας, δεν δικάζεται ο πατέρας, Γιατί;

    …Τα Πραγματικά στοιχεία Υπέρ ή Κατά της τροποποίησης της ηλεκτρονικής διαβούλευσης είναι – Αναξιόπιστα και άκυρα όταν το ίδιο άτομο με άλλο όνομα μπορεί να κάνει σχόλια Αμέτρητες φορές – ουδεμία σχέση έχουν οι Ισχυρισμοί υπέρ ή κατά – όπως δυστυχώς χρησιμοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κύριος Τσιάρας στη Βουλή για να υπερασπιστεί την Δήθεν κοινή γνώμη υπέρ της υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας, όπως και για τις δήθεν παραβιάσεις επικοινωνίας τέκνων ΜΟΝΟ από την πλευρά των μαμάδων πριν την ψήφιση του μεσαιωνικού Πατριαρχικού νόμου Τσιάρα ΕΝΩ είναι Πολλαπλάσιες οι περιπτώσεις όπου οι Μπαμπάδες παραβιάζουν τις δικαστικές αποφάσεις Επικοινωνίας.

    Το 950 πρεπει να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η να διαμορφωθεί «ως οποίος αδικαιολόγητα παρεμποδίζει επικοινωνία και οποίος αδικαιολόγητα δεν παραδίδει το τέκνο …όπως ισχύει στην περιπτωση για την διατροφή».

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 16:24 | ΚΟΤΣΕΛΙΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

    οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι εκτελεστέες ‘αμεσα.Η επιβολή χρηματικών ποινών και φυλάκιση είναι αναγκαία μέτρα γιατί οι αποξενωτές είναι αδίστακτοι και όσο η δικαιοσύνη δεν τους τιμωρεί αποθρασύνονται .Τα τέκνα έχουν ψυχολογικά προβλήματα και για αυτό τον λόγο όταν ο αποξενώτης επικαλείται οτι δήθεν το τέκνο δεν θέλει πρέπει να εξετάζεται υποχρεωτικά από ψυχίατρο.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 16:45 | ΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

    Άκρως Μεροληπτική τροποποίηση!
    Συγγνωμη τα παιδιά που είναι το επίκεντρο,που ακριβώς τα κατατάσσετε;;;

  • Μεταξύ των Άρθρων 950-951 ΚΠολΔ να προστεθεί νέο (Άρθρο 950Α ΚΠολΔ), με τίτλο «Μη καταβολή διατροφής τέκνων», διαμορφωμένο ως εξής:

    « Άρθρο 950Α – Μη καταβολή διατροφής τέκνων
    1. Όταν ο/η υπόχρεος δεν καταβάλει ή καθυστερεί συστηματικά να καταβάλλει τη διατροφή τέκνου/-ων που έχει επιδικαστεί ή καθοριστεί με συμφωνία των γονέων που περιλαμβάνεται στη συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης, με μια απλή αίτηση της/του δικαιούχου (στον ΟΠΕΚΑ ή σε άλλο φορέα που θα καθοριστεί), το κράτος αναλαμβάνει την μηνιαία καταβολή της διατροφής και καταλογίζει εντόκως την οφειλή στον υπόχρεο μέσω της Δ.Ο.Υ.
    2. Για κάθε παράβαση σε περίπτωση μη καταβολής διατροφής, να ισχύουν οι προβλέψεις της παρ. 2 του Άρθρου 950 ΚΠολΔ, δηλαδή απειλή χρηματικής ποινής έως δέκα χιλιάδες (10,000.00) ευρώ και προσωρινή κράτηση έως ένα (1) έτος.»

    Στην Αιτιολογική Έκθεση να αναφερθούν τα παρακάτω: η συγκεκριμένη ρύθμιση θα περιορίσει το φόρτο των Δικαστηρίων και των Υπηρεσιών.
    Επιπλέον κρίνεται σημαντική επειδή η μη καταβολή διατροφής επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των τέκνων και του δικαιούχου γονιού, όμως το κόστος αναγκαστικής εκτέλεσης που προβλέπει το άρ. 951 ΚΠολΔ είναι δυσβάσταχτο και πολλές μητέρες με ανήλικα παιδιά δεν δύνανται να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση (π.χ. κατάσχεση εις χείρας τρίτου, κλπ) ακόμα και όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Επιπρόσθετα στο υψηλό κόστος, η πλειονότητα των μητέρων, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, δεν τολμούν να καταφύγουν σε αναγκαστική εκτέλεση επειδή φοβούνται ότι θα εξαγριωθεί ο δράστης.
    Οι χρηματικές ποινές που προβλέπει η παρ. 2 του Άρ. 950Α, προτείνεται να εισπράττονται επίσης μέσω Δ.Ο.Υ. και να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των δομών στις οποίες θα ανατίθενται η εποπτευόμενη επικοινωνία που προβλέπει η τελευταία παράγραφος του Άρθρου 950 ΚΠολΔ.

  • Στο Άρθρο 950 ΚΠολΔ:
    Α. Να προστεθεί παράγραφος 3, διαμορφωμένη ως εξής: «Το Δικαστήριο που ρυθμίζει το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο απειλεί και αυτεπάγγελτα, σε βάρος του δικαιούχου της επικοινωνίας γονέα, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της δικαστικής απόφασης ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας, για κάθε παράβαση, χρηματική ποινή έως δέκα χιλιάδες (10,000.00) ευρώ και προσωρινή κράτηση έως ένα (1) έτος.»

    Β. Στην παρ. 2, συστήνεται έντονα ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ η φράση: «Η παρεμπόδιση του δικαιώματος της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο βεβαιώνεται με έκθεση δικαστικού επιμελητή, ο οποίος παρευρίσκεται κατά τον ορισθέντα χρόνο έναρξης της επικοινωνίας».
    ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ, απαιτείται να προστεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, ειδικά για τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχει υπόνοια ή ενδείξεις ενδοοικογενειακής βίας ή/και άλλης μορφής βίας που καλύπτεται από το πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης της Κων/πολης (Ν.4531/2018) από τον δικαιούχο της επικοινωνίας εναντίον του άλλου γονιού και/ή του/των τέκνου/-ων. Πρέπει, επομένως, να προστεθεί ξεχωριστή παράγραφος, υπ. αρ. 4α, β και γ, διαμορφωμένη ως εξής:
    «4. α) Η παρεμπόδιση ή μη του δικαιώματος της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο της παρ. 2, καθώς και η τήρηση ή μη των όρων επικοινωνίας της παρ. 3 από τον δικαιούχο επικοινωνίας, δύναται να βεβαιώνεται με διαπιστωτική έκθεση δικαστικού/-ής επιμελητή/-ριας, ο/η οποίος/-α παρευρίσκεται κατά τον ορισθέντα χρόνο έναρξης ΚΑΙ λήξης της επικοινωνίας και, εφόσον απαιτείται, συνεπικουρείται από εξειδικευμένο/-η τεχνικό/-ή σύμβουλο.
    β) Εάν, η διαπίστωση προϋποθέτει επιστημονικές γνώσεις (π.χ. λόγω της μικρής ηλικίας ή άλλων ατομικών χαρακτηριστικών του/των τέκνου/-ων ή του/των γονέα/-ων), τότε, ο/η δικαστικός/ή επιμελητής/-ρια συνεπικουρείται από εξειδικευμένο/-η τεχνικό/-ή σύμβουλο, ο/η οποίος/-α διαθέτει τις γνώσεις αυτές (π.χ. παιδοψυχολόγο/ψυχίατρο, κοινωνική/-ό λειτουργό, διερμηνέα, διερμηνέα νοηματικής γλώσσας) που ορίζεται από τον/την δικαστικό/-ή επιμελητή/-ρια, έχει την αρμοδιότητα της εξακρίβωσης των πραγματικών περιστατικών και συντάσσει τη διαπιστωτική έκθεση, παρουσιάζοντας τα πραγματικά γεγονότα με αντικειμενικό τρόπο.
    γ) Οι δικαστικοί επιμελητές/-τριες, εφόσον κληθούν, οφείλουν να συντάξουν διαπιστωτική Έκθεση που να καλύπτει και τους δύο χρόνους (έναρξη και λήξη της επικοινωνίας) και να είναι άκρως αναλυτική ως προς τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, καταγράφοντας λεπτομερώς τις συμπεριφορές και μη λεκτικές εκφράσεις και αυτολεξεί τις λεκτικές εκφράσεις κάθε μέρους, δηλαδή κάθε τέκνου και κάθε γονιού, καθώς και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Τα ίδια ισχύουν και για τη σύνταξη της διαπιστωτικής Έκθεσης από τεχνικό σύμβουλο που έχει ορίσει ο/η δικαστικός/-ή επιμελητής/-ρια.»
    Στην Αιτιολογική Έκθεση να διευκρινιστεί:
    • Για το σημείο 4α: πρόκειται για την διαπιστωτική έκθεση που περιγράφεται στο Άρ. 1, παρ. 2, σημείο γ του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών (Ν.2318/1995), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 27 του Ν. 4745/2020.
    • Για το σημείο 4β: ο ορισμός τεχνικού συμβούλου από τον/την δικαστικό/-ή επιμελητή/-ρια σε υποθέσεις που, για τη διαπίστωση, απαιτούνται ειδικές, τεχνικές ή επιστημονικές, γνώσεις προβλέπεται στην αιτιολογική έκθεση του Ν. 4745/2020, για το άρ. 27 (βλ. https://www.taxheaven.gr/circulars/34076/sxedio-nomoy-aitiologikh-ekoesh και https://odee.gr/el/arthro-1-toy-kod-dik-epimeliton-kai-eisigitiki-ekthesi).

    Γ. Να προστεθεί τελευταία παράγραφος (υπ. αρ. 4 ή 5, ανάλογα με την απάλειψη ή μη, της πρόβλεψης για σύνταξη διαπιστωτικής έκθεσης-βλ. σημείο Β), διαμορφωμένη ως εξής:
    «Εξαιρείται από τις ανωτέρω ρυθμίσεις κάθε υπόθεση στην οποία υπάρχει υπόνοια ή ενδείξεις ενδοοικογενειακής βίας ή άλλης μορφής βίας που καλύπτεται από το πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης της Κων/πολης (Ν.4531/2018). Για αυτές τις υποθέσεις αναστέλλεται κάθε υποχρέωση τήρησης των όρων της δικαστικής απόφασης που αφορά τη ρύθμιση της επικοινωνίας του φερόμενου ως δράστη γονέα με ΟΛΑ τα τέκνα του (τα οποία μπορεί να προέρχονται και από διαφορετικές/-ούς συντρόφους). Η αναστολή ισχύει από την ημερομηνία υποβολής της μήνυσης (ή της αυτεπαγγέλτως σχηματισθείσας δικογραφίας) έως την έκδοση αμετάκλητης, αθωωτικής, απόφασης.
    Εναλλακτική ρύθμιση είναι δυνατή μόνο κατόπιν αξιολόγησης κινδύνου και ατομικής αξιολόγησης των παιδιών-θυμάτων/μαρτύρων και των ενήλικων θυμάτων που διεξάγονται από τις δομές που προβλέπονται στο Άρ. 22, παρ. 3 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ (Ν.4478/2017) για τον προσδιορισμό ειδικών αναγκών προστασίας. Αποκλειστικά και μόνο για όσες υποθέσεις αξιολογούνται ως χαμηλής επικινδυνότητας για όλα τα θύματα και για τα παιδιά-μάρτυρες, μπορεί με απόφαση δικαστηρίου, να διαταχθεί επικοινωνία μόνο υπό την εποπτεία εξειδικευμένου/-ης επαγγελματία ψυχικής υγείας ή κοινωνικής πρόνοιας (ΟΧΙ υπό την εποπτεία του άλλου γονιού ή προσώπου της επιλογής του). Ο/η επαγγελματίας που εποπτεύει την επικοινωνία οφείλει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να συντάσσει και να υποβάλλει Εκθέσεις στην Αρχή που του/της ανέθεσε την εποπτεία.
    Στην Αιτιολογική Έκθεση να διευκρινιστεί για την τελευταία παράγραφο (4 ή 5): οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποσκοπούν στην προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας (παιδιών και ενηλίκων) από επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση, εκφοβισμό και αντίποινα και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας του φερόμενου ως δράστη, καθώς ακολουθείται ο ορισμός της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ, παρ. (12), όπου αναφέρεται ρητά ότι: «Τα δικαιώματα που θεσπίζονται στην παρούσα οδηγία δεν θίγουν τα δικαιώματα του δράστη. Ο όρος «δράστης» αναφέρεται σε πρόσωπο καταδικασθέν για έγκλημα. Εντούτοις, για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, αφορά επίσης ύποπτο ή κατηγορούμενο πριν από ενδεχόμενη ομολογία της ενοχής ή καταδίκη και χρησιμοποιείται με την επιφύλαξη του τεκμηρίου αθωότητας.»
    Επιπλέον, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ευθυγραμμίζουν το Ελληνικό με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, καθώς θέτουν σε εφαρμογή τμήμα των προβλέψεων των Άρθρων 31 (Επιμέλεια, δικαιώματα επίσκεψης και ασφάλεια) και 51 (Αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου) της Σύμβασης της Κων/πολης και του Άρ. 22 (Ατομική αξιολόγηση των θυμάτων για τον προσδιορισμό ειδικών αναγκών προστασίας) της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 15:29 | Νίκος

    Ο νόμος είναι ένα βήμα πιο κοντά προς την σωστή κατεύθυνση. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει η εργαλειοποίηση των παιδιών!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 14:47 | ΑΝΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

    ΜΑ ΤΙ ΣΧΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌ; ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ!!!

    Τι καλά που είναι! Τι καλά που περνάμε όλοι!
    – Όλοι;
    – Έ ναι όλοι!
    – Το παιδί;
    – Ναι βέβαια είναι τέλεια!
    – Τέλεια να μεγαλώνει χωρίς τον ένα γονιό; Να είναι ορφανό ενώ ο γονιός του ζει; Πως γίνεται;
    – Μα σου είπα! Δεν θέλει να δει τον γονιό του!
    – Μα η Δικαστική απόφαση;
    – Έλα τώρα μην κολλάς αυτά δεν είναι τίποτα! Έτσι να γράφονται! Να έχουμε να λέμε! Του λες ότι ο γονιός του είναι κακοποιητής …. Δυο μάρτυρες να πουν … ξέρεις τώρα… όλα φτιάχνονται…
    – Και καλά έστω ότι το παιδί είναι καλά και του είναι ευχάριστο να μην έχει την ανατροφή του άλλου γονιού, αν εσύ ήσουν στη δική του θέση [του άλλου γονιού], να μην μπορείς να αναθρέψεις το παιδί σου, να μην μπορείς να πας στο σχολείο, να μην μπορείς να έχεις επικοινωνία στην γιορτή του, στα γενέθλιά του θα σου ήταν ευχάριστο; Έλα στη θέση του άλλου γονιού για ένα μήνα να καταλάβεις .
    – Έλα μωρέ εδώ είναι Ελλάδα… έτσι γίνεται….
    ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!
    Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης ΣΥΝΕΧΊΣΤΕ ΝΑ νομοθετείτε στον Πυρήνα του μεγαλύτερου προβλήματος της Ελληνικής κοινωνίας!
    Ένα τεράστιο εύγε στην Κυβέρνηση στον Πρωθυπουργό αξιότιμο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ηγεσία του Υπουργείου της Δικαιοσύνης!!!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 14:23 | Σταμάτης Ψαραδέλης

    Συμφωνώ απόλυτα,

    Συγχαρητήρια στον Νομοθέτη για αυτήν την πρωτοβουλία. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς.

    Κανείς δεν μπορεί να στερεί αυτό το δικαίωμα από τα παιδιά.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 14:03 | ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Οι προωθούμενες νέες ρυθμίσεις δεν αποβλέπουν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης αλλά στην εξυπηρέτηση των λίγων και στην
    περαιτέρω απαξίωση των αδυναμων.Τεκνα και γυναίκες!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 14:58 | Μαρία

    Συγχαρητήρια στον Νομοθέτη για αυτήν την πρωτοβουλία. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς.
    Κανείς δεν μπορεί να στερεί αυτό το δικαίωμα από τα παιδιά.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 14:09 | Παναγιώτης Τ.

    Σταματήστε επί τέλους να εμπαιζετε τον απλό ελληνικό λαό και να στραγγαλίζετε την νοημοσύνη του .

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 14:00 | Χριστίνα

    Έχω να υπενθυμίσω πως τα παιδιά δεν πήρατε την απόφαση να τα κάνετε μόνες σας έχουν και πατέρα ο οποίος έχει υποχρεώσεις απέναντι στα παιδία.ο καθένας στις υποχρεώσεις του να είναι σωστός.
    Υπέρ της τροποποίησης…..

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 14:44 | Ο.Θ

    Τερατούργημα που νομιμοποιει κακοποιητές συνοδεία κιόλας δικαστικού επιμελητή!!!!!!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 14:50 | Νεκταρία Δημητρίου

    Συμφωνώ απόλυτα με το παρακάτω σχόλιο που έγραψε ένας κύριος.

    Τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς, εκεί σταματούν όλα δεν χρειάζεται να συζητήσουμε κάτι άλλο. Όποιος γονέας δεν το τηρεί αυτό να χάνει την γονική μέριμνα αμέσως.

    Δεν χρειάζεται να μπαίνει φυλάκη ούτε να πληρώνει 10000€ ο άλλος γονέας, αρκεί να χάνει την γονική μέριμνα αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν μήνες και χρόνια για να βγει η δικαστική απόφαση. Να γίνεται τάχυστα με προσωρινή διαταγή, δεν πρέπει να καθυστερούν αυτά γιατί ο χρόνος περνάει και το παιδί χάνει τον γονιό του ενώ και οι δύο θέλουν να είναι μαζί.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 14:10 | Αικατερίνη Συρίου

    Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της χώρας μας Κο Κ.Μητσοτάκη και στον καλύτερο υπουργό της κυβέρνησης του Κο Κ.Τσιάρα, για το λόγο ότι προωθούν καινοτόμες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας και την καλυτέρευση της ζωής όλων των Ελλήνων πολίτων.