- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 28 Είδη και προϋποθέσεις ελέγχων

1. Οι Δ.Π.Κ. των υπόχρεων του άρθρου 4, της περ. α’ του άρθρου 6 και της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 8 ελέγχονται υποχρεωτικά. Οι Δ.Π.Κ. των υποπερ. αα΄ έως στστ΄ της περ. γ΄ της παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4557/2018 (Α΄ 139), οι οποίες παραμένουν σε ισχύ μόνο ως προς το είδος, τον τρόπο και τα υποκείμενα του ελέγχου, καθώς και οι Δ.Π.Κ. επί των οποίων υποβάλλονται επώνυμες καταγγελίες ή τίθενται ερωτήματα στο πλαίσιο ερευνών από δικαστικές ή άλλες αρχές, ελέγχονται κατά προτεραιότητα. Οι λοιπές Δ.Π.Κ. και όσες Δ.Π.Κ. της παρούσας κρίνεται περαιτέρω απαραίτητο ελέγχονται στοχευμένα ή δειγματοληπτικά, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 29.
2. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους υποβολής. Αν προκύπτουν ενδείξεις ή νέα αποδεικτικά στοιχεία τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του κακουργήματος της παρ. 2 του άρθρου 39, ο έλεγχος μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τη συμπλήρωση της σχετικής προθεσμίας παραγραφής. Ο έλεγχος της αρχικής Δ.Π.Κ. αφορά στη διαπίστωση του αληθούς περιεχομένου, ανακριβειών και ελλείψεων για τα περιουσιακά στοιχεία που υφίστανται κατά τον χρόνο κτήσης της ιδιότητας. Για τα επόμενα έτη, ο έλεγχος της ετήσιας Δ.Π.Κ. αφορά στη διαπίστωση του αληθούς περιεχομένου, ανακριβειών και ελλείψεων, για τις μεταβολές που επήλθαν στην περιουσιακή κατάσταση κατά το χρονικό διάστημα που αφορά η Δ.Π.Κ.. Ο έλεγχος των ετήσιων Δ.Π.Κ. περιλαμβάνει, σε κάθε περίπτωση, και τη διακρίβωση αν η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφιστάμενων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσης των υπόχρεων σε Δ.Π.Κ. προσώπων. Η Δ.Π.Κ. δεν θεωρείται ανακριβής ή ελλιπής σε περίπτωση μη ουσιώδους ανακρίβειας ή έλλειψης ή εφόσον, ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής Ελέγχου, αποδεικνύεται η νομιμότητα της πηγής προέλευσης ή η εκ παραδρομής λανθασμένη αναγραφή στη δήλωση του στοιχείου που ανακριβώς έχει δηλωθεί.
3. Η Επιτροπή Ελέγχου λαμβάνει υπόψη τεχνικές ανάλυσης επικινδυνότητας και με τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων, όταν απαιτείται. Η Επιτροπή Ελέγχου μπορεί να καταρτίζει και πρόγραμμα συνοπτικών και ειδικών-θεματικών ελέγχων, δίχως να θίγεται η δυνατότητα επέκτασής τους σε τακτικούς σύμφωνα με την παρ. 1.