- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 02:Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης

1. Ως «Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης», κατ΄ αρθρ. 3 και 17 του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Μορφών σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (καλούμενου εφεξής «Προαιρετικό Πρωτόκολλο»), ορίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη.
2. Στην παράγραφο 1 του αρθρ. 1 του Ν. 3094/2003 (ΦΕΚ 10 Α) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: «Ο Συνήγορος του Πολίτη ορίζεται ως «Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης, για την πρόληψη των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας» σύμφωνα με τις διατάξεις των αρθ. 3 και 17 του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου.
3. Κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, o Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης δύναται να συνεργάζεται με άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα της πρόληψης των Βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης, ιδίως με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου – Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές (Αρθ. 2 του Ν. 2716/1999) και το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Ν. 3938/2011).