Άρθρο 99

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 48 του ν.2721/1999 (Α΄112) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Συνιστάται ειδική υπηρεσία στον Υπουργείο Δικαιοσύνης με τίτλο «Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης». Σκοπός και αποστολή της υπηρεσίας αυτής είναι η εξωτερική φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης και της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η φρούρηση των νοσηλευομένων σε οποιοδήποτε θεραπευτήριο καταδίκων και υποδίκων και η συνοδεία αυτών προς ανάκριση, εμφάνιση σε δικαστήριο, ιατρική εξέταση, εκτέλεση έκτακτης άδειας ή άλλου έργου και η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος.»
2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 48 του ν.2721/1999 (Α΄112) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Το Προσωπικό Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης έχει τις ίδιες αρμοδιότητες, εξουσίες, καθήκοντα και υποχρεώσεις με το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στην άσκηση των ανατιθέμενων σε αυτό δια του παρόντος καθηκόντων του, πλην των περιπτώσεων που ασκεί καθήκοντα για την διοικητική υποστήριξη και φύλαξη των Καταστημάτων Κράτησης.»

  • 1 Νοεμβρίου 2012, 02:13 | ΤΟΥΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Είναι κανείς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που πιστεύει ότι η Εξωτερική Φρούρηση των καταστημάτων κράτησης,οι μεταγωγές κρατουμένων στα νοσοκομεία,οι μεταγωγές στα δικαστήρια,η φρούρηση των κρατουμένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και η συνοδεία των κρατουμένων κατά τις έκτακτες άδειες τους από μόλις 1590 Εξωτερικούς Φρουρούς σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας είναι λίγο;
    Αν κάποιος το πιστεύει ας ρωτήσει τους διοικητές των τμημάτων Εξωτερικής Φρούρησης να του απαντήσουν πόσα ρεπό χρωστάνε στους
    υπαλλήλους τους.
    Η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος;
    Η εξωτερική φρουρά είναι μια υπηρεσία που λειτουργεί εδώ και 12 χρονια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με απόλυτη επιτυχία,η επιφόρτιση της με επιπλέον καθήκοντα περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει,δεν θα είναι καλό για κανέναν και περισσότερο για την ασφάλεια των φυλακών να γίνουν οι εξωτερικοί φρουροί οι των φυλακών.Για να έχουμε υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας των υπαλλήλων χρειάζεται εξειδίκευση και όχι υπαλλήλους για όλες τις δουλείες (η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερη της αμάθειας)και την εξειδίκευση οι εξωτερικοί φρουροί την έχουν αν όχι σε τέλειο βαθμό σίγουρα σε πολύ ικανοποιητικό.
    Η έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι πολύ μεγάλη και το γνωρίζουμε όλοι αλλά οι ελλείψεις είναι εξίσου μεγάλες και στα τμήματα φύλαξης και στα τμήματα εξωτερικής φρουράς.
    Ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι οι προσλήψεις αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι στην περίοδο που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν.
    Προτείνω ΑΜΕΣΑ όλοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις των φυλακών αλλά και του Υπουργείου (δεν είναι και λίγοι,όλοι το γνωρίζουμε)να γυρίσουν στις θέσεις για τις οποίες προσλήφθηκαν και τα κενά τους να καλυφθούν από υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων από οργανισμούς που κλείνουν ή συγχωνεύονται(αν κλείσουν ποτέ κάποιοι οργανισμοί γιατί πολλά ακούμε και τίποτα δεν βλέπουμε δυστυχώς),η εξωτερική φρουρά να αναλάβει τα εξωτερικά θυρωρεία που είναι και στον τομέα ευθύνης της (εκτός αν κάποιοι για διάφορους λόγους δεν θέλουν να τα δώσουν),έτσι λύνεται κατά πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του προσωπικού.
    Κλείνοντας θέλω να σας υπενθυμίσω ότι σε ένα υπερευαίσθητο χώρο όπως αυτό των φυλακών που διακυβεύεται η ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου,των υπαλλήλων αλλά και των κρατουμένων δεν χρειάζεται να γίνονται αλλαγές και ειδικά σε μια υπηρεσία που εδώ και 12 χρόνια λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο (ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει).

    Σας ευχαριστώ ΤΟΥΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 23:09 | Π.Ν

    ενσωματωστε τους καλυτερα στην αστυνομια σαν ειδικους φρουρους καλυτερα θα ειναι.ειναι ενα σωμα με 13 χρονια υπηρεσιας κ κανενα περιστατικο διαφθορας κατα την υπηρεσια τους, αν τους στειλετε για εσωτερικες υπηρεσιες εσωτερικα της φυλακης σαν αστυνομικους φρουρους να κανουν τη δουλεια των σωφρονιστικων, τοτε θα παλευουν καθημερινα για τη ζωη τη δικη τους κ των οικογενειων τους απο τις απειλες που θα δεχονται.ασε που θα γεμισετε με μηνυσεις απο 1600 φρουρους.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 23:05 | π.ν

    αυτο το αρθρο ειναι απαραδεκτο! αντι να τους ενσωματωσετε στην αστυνομια η να τους κανετε δικαστικη αστυνομια κ να τους αναβαθμισετε για να τελειωνουν μ αυτο θεμα οι ανθρωποι, τους ταλαιπωρειτε με αρθρα κ νομους σαν αυτό που θα ειναι ταφοπλακα για μια αστυνομικη υπηρεσια που θα κανει τις υπηρεσιες των σωφρονιστικων υπαλληλων.αντι να βγαλετε τους σωφρονιστικους υπαλληλους απο τα γραφεια να πανε να κανουν τι δουλεια τους ζητατε απο αλλους να το κανουν ειναι δυνατον?οι μισοι σωφρονιστικοι υπαλληλοι ειναι στα γραφεια γιατι δεν τους βγαζετε απο εκει?ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΤΟΛΟ Κ ΕΝΟΠΛΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 23:45 | Γ.ΜΑΓΓΟΣ

    Ειναι αδιανοητο ο εξωτερικος ενοπλος φρουρος να κανη την μια ημερα υπηρεσια στην σκοπια ,την επομενη να κανη ενοπλη υπηρεσια για φρουρηση κρατουμενου σε νοσοκομειο,και την επομενη να καλυψει τις συνολικες αναγκες του σωφρονιστικου συστηματος κ’ να ειναι σε επαφη με κρατουμενους μεσα στην φυλακη.Παραδειγμα να φυλας κρατουμενο σε νοσοκομειο,ενοπλος,και μετα να τον βρεις μεσα στην πτερυγα με αλλους κρατουμενους.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ.Ποσα περιστατικα τραυματισμου υπαλληλων εχουμε μεσα στην φυλακη αλλα και εκτος φυλακης.Μηπως τελικα ο ενοπλος εξωτερικος φρουρος πρεπη να κανη οταν κανη φρουρηση κρατουμενου σε νοσοκομειο,μην τυχον εχει αντιπινα μετα στο εσωτερικο τις φυλακης ?
    Επισης οι εξωτερικοι φρουροι προσληφθηκαν για να ασκουν το αστυνομικο εργο που εκανε η αστυνομια πριν την αποχωρηση το 2001,απο τα καταστηματα κρατησης.Πως ειναι δυνατον ο ενοπλος εξωτερικος φρουρος να κανη φυλαξη στην σκοπια (αποτροπη αποδρασης-ριψη ναρκωτικων)-ενοπλη φρουρηση κρατουμενου σε νοσοκομειο-μεταγωγες σε δικαστηρια-νοσοκομεια-συνοδεια κρατουμενων σε ειδικες αδειες,και μετα απο ολα αυτα να κανη και εσωτερικη υπηρεσια αοπλος.Η Υπηρεσια Εξωτερικης Φρουρησης ειναι ειδικη υπηρεσια,ενοπλη,ενστολη,συγκεκριμενου σκοπου,με προσωπικο ειδικης εκπαιδευσης ωστε να εκτελει αστυνομικα καθηκοντα.Ειναι ισως η μοναδικη ενστολη-ενοπλοι υπηρεσια που δεν την αγγιξε η διαφθορα, στα 12 χρονια που εκτελει τα καθηκοντα τις.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 23:56 | Μ.Μ

    Ειναι λαθος αυτος ο νομος.να μην περασει.Υπαρχουν φυλακες που ο σκοπος ειναι ορατος απο τους κρατουμενους(στις περισοτερες).Πως το πρωι θα ειμαι σκοπια κ την αλλη μερα θα ειμαι στο κλεισιμο της φυλακης κ την επομενη μεταγωγη; Πρεπει να καταλαβετε οτι μιλαμε για κρατουμενους κ οχι για παιδια σε σχολειο.κινδυνευουμε καθημερινα μην τα κανετε χειροτερα.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 23:18 | ΤΟΤΟΛΙΔΗΣ ΣΑΚΗΣ

    Μπραβο σας κυριες και κυριοι……Η προχειροτητα και ο ερασιτεχνισμος σε ολο του το μεγαλειο.Αρνουμαι να πιστεψω την ελαφροτητα με την οποια αντιμετωπιζετε το ζητημα των φυλακων.Αρνουμαι να δεχτω οτι δεν μπορειτε να διακρινετε τις ιδιαιτεροτητες της ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ.Αρνουμαινα πιστεψω οτι το Υπουργειο Δικαιοσυνης στρουθοκαμηλιζει και δεν βλεπει την επερχομενη ομηρια που θα κληθει να διαχειριστει στην προσπαθεια του να ενοποιησει 2 ανομιες υπηρεσιες.Κυριες και κυριοι συντακτες του νομοσχεδιου τα πραγματα ειναι απλα και καλο θα ειναι να σταθειτε στο υψος των περιστασεων και να μας απαντησετε ευθεως και χωρις πλαγιες μεθοδους με αρθρα που ως σκοπο εχουν το συφιλισμο της υπηρεσιας μας. 1)ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΝΑ ΕΝΟΠΛΟ ΣΩΜΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ?????? Αν ναι δειξτε το αποσυροντας την προταση της παραγραφου 1 του Αρθρου 99 (την καλυψη των συνολικων αναγκων του σωφρονιστικου συστηματος) που κανει δυσδιακριτο το ρολο της ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ στα καθηκοντα που της εχουν ανατεθει. 2) ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΛΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ???? Αν ναι ειναι ωρα να χρησιμοποιηθει η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ως μεσο ελεγχου των φυλακων αναλαμβανοντας τις πυλες.Καθοριστε συγκεκριμενα καθηκοντα πυλων αντι(καλυψης των συνολικων αναγκων του σωφρονιστικου συστηματος) ΤΟ ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ????? Η σταση σας επι των αρθρων καθοριζει και την κατασταση που επιθυμειτε να επικρατει στις φυλακες της χωρας.Κοφευοντας στις εκκλησεις της ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ για αναδιαρθρωση του ελεγχου των φυλακων καθοριζετε και την σταση του Υπουργειου απεναντι στην κοινη γνωμη.Εαν αντικατασταθουν τα αρθρα 99 και 100 με αοριστες διατυπωσεις πολυ φοβαμαι οτι «ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ…ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ…..ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ……….

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 22:15 | Απόστολος Μακρής

    Ο σχολιασμός μου αφορά το σημείο εκείνο του άρθρου που αναφέρει:

    «η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος». Με την διάταξη αυτή υποτίθεται ότι θα καταστεί δυνατή η κάλυψη των αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος με οριζόντια μετακίνηση υπαλλήλων από την υπηρεσία εξωτερικής φρουράς σε άλλες υπηρεσίες του σωφρονιστικού συστήματος.

    Στην ανάλυσή που ακολουθεί θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως ως εξωτερική φρουρά αποτελεί μια υπηρεσία που στελεχώθηκε με τη μέθοδο της αξιολόγησης αντικειμενικών κριτηρίων υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν τον βαθμό του φρουρού, εκτελούν ένοπλη υπηρεσία όπως το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και τελούν σε πλήρη βαθμολογική αναντιστοιχία με τους υπαλλήλους του σωφρονιστικού συστήματος, είναι εκτός της διαδικασίας της αξιολόγησης που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, από την άλλη όμως οι υπάλληλοι αυτοί δεν αποτελούν ξεχωριστό ένοπλο σώμα, αλλά δημόσιοι κρατικοί υπάλληλοι.

    Η ανάλυση θα προσπαθήσει να καλύψει τις επιπτώσεις αυτής της ρύθμισης από τις δύο τουλάχιστον διαστάσεις που γίνονται από τον γράφοντα αντιληπτές. Η πρώτη αφορά το πεδίο των μικροεργασικών εργασιακών σχέσεων, δηλαδή τα δικαιώματα, τους κινδύνους, τις υπευθυνότητες κλπ, που επιβαρύνουν ατομικά τον υπάλληλο. Η δεύτερη αφορά το μάκροεργασιακό πεδίο, δηλαδή προβλήματα οργανωτικής και διοικητικής διάστασης που αφορούν την υπηρεσία γενικότερα.

    Α) Συγκεκριμένα, ενώ αυτή η ρύθμιση παρουσιάζεται ως διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της εξωτερικής φρουράς στην πραγματικότητα αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων παροχής εργασίας του υπαλλήλου, ενώ δεν προάγει ούτε κατ’ ελάχιστο την εξυπηρέτηση των σκοπών της υπηρεσίας, ούτε βεβαίως τελεί σε συμφωνία με τις αρχές της ορθής διαχείρισης προσωπικού, που επιθυμεί να μην τίθενται σε δοκιμασία οι λειτουργικοί δεσμοί μεταξύ του υπαλλήλου και της φυσικής του ηγεσίας. Επιπλέον σημειώνονται οι εξής παρατηρήσεις: Αφ’ ενός δεν θα πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι ο εξωτερικός υπάλληλος εκτίθεται σε επιπλέον κίνδυνο κάθε φορά που καλείται να μεταχειριστεί κρατουμένους με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που έχει εκπαιδευτεί και εφαρμόζει κατά τα καθήκοντά του στην εξωτερική υπηρεσία. Αφ’ ετέρου, η μέχρι σήμερα ρύθμιση επέτρεπε την παροχή συνδρομής από μέρους της Εξωτερικής Φρουράς σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών για ενίσχυση της ασφάλειας του καταστήματος και για την διεξαγωγή ερευνών, επιτρέποντας την περιορισμένη έκθεση των υπαλλήλων στο εσωτερικό περιβάλλον του καταστήματος κράτησης, καθώς κατά την έρευνα τα κελιά είναι κλειστά. Εφόσον,λοιπόν με την παρούσα ρύθμιση η «συνδρομή» χάνει τον έκτακτο χαρακτήρα της θα πρέπει να ισχύει και αντίστροφα με παροχή συνδρομής από την εσωτερική φύλαξη προς την εξωτερική φρουρά. Διαφορετικά η ρύθμιση αυτή οδηγεί στο εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα της υπαγωγής των προτεραιοτήτων της μιας υπηρεσίας στην άλλη. Δηλαδή, αυτό σημαίνει πως για να ενισχυθούν οι εσωτερικές υπηρεσίες, το προσωπικό της εξωτερικής φρουράς θα απασχοληθεί σε άλλα καθήκοντα θυσιάζοντας είτε την φρούρηση είτε τις ώρες ανάπαυσής του. Εάν δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο τότε θα πρέπει να διατυπωθεί γραπτώς «ότι δεν θα διατίθεται εξωτερικός φρουρός για συνδρομή σε άλλο εργασιακό αντικείμενο εντός του σωφρονιστικού συστήματος την στιγμή που υπάρχει αφύλακτη θέση σε σκοπιά, σε νοσοκομείο ή αλλού ή του οφείλεταιέστω και μία ημέρα ανάπαυσης» (ρεπό). Σε αντίθετη περίπτωση η ρύθμιση αυτή συνιστά δυσμενή διακριτική μεταχείριση εις βάρος του προσωπικού της εξωτερικής φρουράς. Το ζήτημα της διάθεσης του προσωπικού μιας υπηρεσίας, και εν προκειμένω της εξωτερικής φρουράς, για εργασία σε οποιαδήποτε διαφορετική από αυτήν της κύριας και ουσιαστικής αποστολής του είναι πρωτοφανής και απαράδεκτη εάν συμβαίνει χωρίς την συγκατάθεση του υπαλλήλου. Διαφορετικά πρόκειται για μια ρύθμιση αναμφισβήτητα καταχρηστική, συνιστώντας δυσμενής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των υπαλλήλων με σκοπό είτε τον εξαναγκασμό τους σε παραίτηση, είτε μεθόδευση για τον εξαναγκασμό τους να αποδεχθούν κάποια ενδεχόμενη μελλοντική προσφορά αλλαγής της κατάστασής τους που δεν θα την δέχονταν με τίποτα σήμερα.

    Συμπερασματικά, η ρύθμιση αυτή περιπλέκει την ασάφεια του εργασιακού περιβάλλοντος του εξωτερικού υπαλλήλου, του αυξάνει την επικινδυνότητα καθώς τον εκθέτει σε επιπλέον κινδύνους για τους οποίους σαφώς δεν έχει εκπαιδευτεί, ενώ η ανυπαρξία αμοιβαιότητας για συνδρομή από άλλες υπηρεσίες του σωφρονιστικού συστήματος δημιουργεί ένα υπόστρωμα απαξίωσης της προσωπικότητας των υπαλλήλων καθώς υποχρεώνει μόνο αυτούς να βοηθούν και όχι να βοηθιούνται από υπαλλήλους άλλων ομοειδών υπηρεσιών, έστω και με την προαίρεση ότι το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

    Β) Σχετικά με την οργανωδιοικητική διάσταση. Επειδή ακριβώς οι υπάλληλοι αυτής της υπηρεσίας προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ τυγχάνει να έχουν πολύ υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, λόγω όμως της ανυπαρξίας θέσεων ΠΕ Εξωτερικών φρουρών δεν έχουν την αντίστοιχη εξέλιξη, ενώ δεν έχει προχωρήσει ακόμα η διαδικασία ανάδειξης της εσωτερικής ιεραρχίας της υπηρεσίας και τα διοικητικά καθήκοντα ασκούνται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.. Επιπλέον, τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπουν την βαθμολογική εξέλιξη του προσωπικού της Εξωτερικής Φρουράς δεν λαμβάνει υπόψη τα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που έχουν ορισμένοι εκ των υπαλλήλων.

    Ακολούθως, επειδή μέχρι σήμερα απαγορεύεται η μετάταξη του προσωπικού από και προς την εξωτερική φρουρά, αυτός ο αριθμός των εξωτερικών φρουρών με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα μένει εγκλωβισμένος σε υπηρεσιακή στασιμότητα εδώ και 12 συνεχή χρόνια από τον διορισμό τους. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι φρουροί έχουν πολύ ανώτερα προσόντα από αυτά των διευθυντών τους.

    Αυτή εν ολίγοις είναι η πραγματικότητα στην εξωτερική φρουρά και σε αυτό το περιβάλλον έρχονται να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις. Σύμφωνα με το άρθρο 99 οι εξωτερικοί φρουροί θα μπορούν προφανώς με τη διαδικασία της ανάρτησης του προγράμματος ημερησίας υπηρεσίας να μεταβαίνουν για υπηρεσία στο εσωτερικό των καταστημάτων κράτησης. Από το σημείο αυτό και μετά δύνανται να δημιουργηθούν προβλήματα που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, καθώς ο υπάλληλος εξωτερικός φρουρός θα αποτελεί ξένο σώμα σε σχέση με την οργανική ενότητα του προσωπικού της εσωτερικής φύλαξης, δεδομένου ότι είναι υποχρεωμένος να εκτελεί διαταγές του προϊσταμένου της εξωτερικής φρουράς και όχι της εσωτερικής. Ακολούθως, τελεί υπό την πειθαρχική δικαιοδοσία του υπηρεσιακού συμβουλίου της εξωτερικής φρουράς και όχι της εσωτερικής. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούν οι εισηγητές αυτού του άρθρου για το πως φαντάζονται ότι θα πείσουν ή θα επιβάλλουν στους φρουρούς να εκτελέσουν καθήκοντα για τα οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί. Μπορούν να έχουν την απαίτηση της άψογης συμμόρφωσης των φρουρών με τις διαταγές των αρχιφυλάκων της εσωτερικής φύλαξης την στιγμή που αυτοί δεν ανήκουν εκ του νόμου στην φυσική τους ηγεσία; Από την άλλη, είναι δυνατόν προϊστάμενος μιας άλλης υπηρεσίας να διατάξει υπάλληλο άλλης υπηρεσίας να εκτελεί εργασία; Άρα, συμπεραίνεται ότι ο υπάλληλος εξωτερικός φρουρός μεταβαίνοντας στο εσωτερικό του καταστήματος δεν αποκόπτεται από την οργανική και λειτουργική του σύνδεση με την εξωτερική φρουρά, αλλά έρχεται εκεί για να εφαρμόσει τις εντολές της διοίκησής του στην οποία είναι και υπόλογος. Άρα, επεκτείνεται η αρμοδιότητα του διοικητή της εξωτερικής φρουράς και εντός του καταστήματος κράτησης.

    Αυτό είναι ένα αβίαστο και λογικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ερμηνεία της επέκτασης των αρμοδιοτήτων της εξωτερικής φρουράς. Προφανώς, ορισμένοι αντιλαμβάνονται την επέκταση των αρμοδιοτήτων μόνο ως προς το σκέλος της κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας, όμως δεν ερμήνευσαν όπως πρέπει το λειτουργικό κομμάτι του εγχειρήματος. Δηλαδή, θέση εργασίας στο εσωτερικό, αλλά υπό τίνος τις εντολές; και υπό τίνος την πειθαρχική δικαιοδοσία; Η απλή μετάβαση για εργασία σε έναν χώρο χωρίς τη διαδικασία της απόσπασης, ή της μετάταξης δεν μεταβάλλει τον οργανικό και λειτουργικό δεσμό του υπαλλήλου με την φυσική του ηγεσία και τον πειθαρχικό του προϊστάμενο.

    Με βάση αυτή την διαπίστωση, έχουν αναρωτηθεί οι εσωτερικοί υπάλληλοι και προϊστάμενοι εάν θέλουν να έχουν δίπλα τους έναν υπάλληλο που το λιγότερο δεν ενδιαφέρεται για τις εντολές τους, καθώς δεν μπορούν να τον διατάξουν ευθέως; Ακόμα δε περισσότερο ενδιαφέρονται για έναν υπάλληλο που είναι υποχρεωμένος να εκτελεί εντολές άλλου προϊσταμένου; Εκτός βέβαια, εάν δεχθούμε ότι ο εσωτερικός προϊστάμενος θα δίδει πρώτα εντολές στον εξωτερικό προϊστάμενο, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να τις μεταβιβάζει στον εξωτερικό φρουρό, που θα αποστέλλεται για υπηρεσία στο εσωτερικό των καταστημάτων κράτησης.

    Συμπέρασμα, αυτό που περιγράφεται παραπάνω είναι ένας οργανωτικός τραγέλαφος μια οργανωδιοικητική τρικυμία που έρχεται να προστεθεί στον ήδη οργανωτικό τραγέλαφο της εξωτερικής φρουράς η οποία διοικείται εδώ και 12 χρόνια από δανεικούς προϊσταμένους θαρρείς και στερείται υπαλλήλων με ανώτερα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, εμπειρία και ικανότητες. Εκτός βέβαια και εάν ο απώτερος σκοπός είναι η σταδιακή μεταβίβαση της αρμοδιότητας για τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης στην εξωτερική φρουρά και μέσω αυτής στην αστυνομία. Αυτό ας το αναλογιστούν αυτοί που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να προτείνουν αυτή τη ρύθμιση, γιατί μάλλον σκάβουν εν αγνοία τους και τον δικό τους το λάκο. Με αυτήν την ανάγνωση, είμαι βέβαιος πως σε λίγο θα ηχήσουν καμπάνες και για την εσωτερική φύλαξη-φρουρά.

    Ερωτώ λοιπόν όλους τους σεβαστούς αναγνώστες; Τι μέλλον δύναται να έχει μια τέτοια υπηρεσία; Γιατί δεν ετέθη ποτέ μέχρι σήμερα σοβαρά το ζήτημα της οργάνωσης της υπηρεσίας με βάση την αξιοκρατία και τις αρχές της επιστημονικής διοίκησης; Αυτή τη στιγμή γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες του οργανωτικο-διοικητικού κενού της υπηρεσίας μας. Είναι βέβαιο πως εάν αυτή τη στιγμή η εξωτερική φρουρά είχε θέσεις Π.Ε. εξωτερικής φρουράς πολιτικό προσωπικό θα ελάμβανε δικαιωματικά την αρμοδιότητα και για την εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων κράτησης. Επίσης, είναι βέβαιο πως δεν θα υπήρχε ποτέ ο κίνδυνος να φύγει από τον έλεγχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης η αρμοδιότητα των καταστημάτων κράτησης. Αυτά ας τα σκεφτούν οι υπεύθυνοι εκ των συνδικαλιστικών μας ηγεσιών -εσωτερικών και εξωτερικών- που αναλογιζόμενοι το συνδικαλιστικό κόστος φροντίζουν να χαϊδεύουν τα αυτιά των ΔΕ συναδέλφων και δεν προτείνουν πραγματικά ρηξικέλευθες λύσεις, που δύνανται να αναδείξουν την εξωτερική φρουρά σε πρώτης γραμμής σπουδαιότητας, ολοκληρωμένης και αυτοδιοίκητης, κρατικής δημόσιας υπηρεσίας.

    Με τιμή

    Απόστολος Μακρής

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 22:26 | ΠΑΝΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Η αλλαγή του άρθρου 99 που προβλέπει την ευρύτερη συνεισφορά των εξωτερικών φρουρών σε »διάφορες» ανάγκες του εκάστοτε καταστήματος δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει. Από την αρχή της ίδρυσης της υπήρεσιας οι αρμοδιότητες της ήταν ξεκάθαρες και στόχος ήταν η αποδέσμευση της αστυνόμιας από αυτές. τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν έχουν αναλυθεί εκτενώς και από άλλους σχολιαστές ανωτέρω. Όμως θα ήθελα να αναφερθώ και στη »περιβόητη» ενοποίηση που ευαγγελίζεται η ομοσπονδία των σωφρονιστικών και μέσω αυτών των δύο άρθρων, οι προσπάθειες της σίγουρα αποδίδουν, δείχνοντας ότι αυτοί έχουν τη δύναμη στις θέσεις »κλειδιά». Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό ότι ο αριθμός σωφρονιστικών που έχουν θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης
    (είτε με αποσπάσεις, είτε με μετατάξεις) είναι πολυάριθμος. Όμως θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης στις φυλακές υπάρχει μία υπηρεσία, αλλά με μία πολύ σημαντική ΔΙΑΦΟΡΑ. Οι μεταγωγές και η φύλαξη των πύργων ελέγχου της περίφραξης των φυλακών εκτελούνται από διαφορετική ομάδα η οποία δεν έχει καμμία σχέση με τους υπαλλήλους που εργάζονται στους εσωτερικούς χώρους της! Ότι δηλαδή συμβαίνει και εδώ, μόνο που η ομάδα αυτή ονομάζεται Εξωτερική Φρουρά. Άρα λοιπόν είναι ξεκάθαρο το πως πρέπει να λειτουργεί. αυτή η τροποποίηση φέρνει σύγχυση και στις δύο υπηρεσίες και κυρίως στην Εξωτ. Φρουρά η οποία μέχρι σήμερα επιτελεί το έργο της με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η υποβάθμιση που συνεπάγεται από αυτή την αλλαγή είναι δεδομένη! Ας σκεφτούν καλά λοιπόν οι υπεύθυνοι που διαμορφώνουν αυτό το νόμο ότι οδηγούν στο »καιαδα» την υπηρεσία αυτή. Δύστυχώς η άμεση συνέπεια αυτής της αλλαγής θα είναι η »λαστιχοποίηση» των αρμοδιοτήτων, ο ευτελισμός των Εξωτ. Φρουρών, η ελεύθερη κατά βούληση »περιφορά» τους »από δω και από κει» και τέλος μεταμόρφωσή τους σε είλωτες χωρίς κανένα δικαίωμα και χωρίς καμμία εξέλιξη ή διοικητική ανέλιξη. Κρίμα γιατί η υπηρεσία αυτή έχει αποδείξει ότι έχει συντελέσει φοβερά στην ασφάλεια των φυλακών, ενώ τα κρούσματα διαφθοράς είναι από ανύπαρκτα εώς σχεδόν μηδαμηνά! Φοβάμαι όμως ότι διατάξεις τέτοιου είδους οδηγούν σε άλλους δρόμους…..,σαν τους »δρόμους» που έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν πολλοί υπάλληλοι κοντινής υπηρεσίας. Ελπίζω στην κατανόηση και βελτίωση της διάταξης αυτής, ώστε οι αρμοδιότητες της Εξωτ. Φρουράς να παραμείνουν όπως είχαν.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 21:02 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΛΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ.ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΥΡΙΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ? ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ 1600 ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ? ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑ ΘΑ ΛΥΣΕΤΕ? ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΨΕΤΕ? Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ? ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΦΥΛΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΕΠΟ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ Η ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΑ ΦΥΛΑΕΙ ¨ΑΥΤΗ΄΄ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΕΣΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝΕ ΣΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 21:09 | Γιωργος Ξ

    Εξω-τερικη Φρουρα …μια υπηρεσια που συσταθηκε πριν 12 χρονια για να αντικαταστησει την αστυνομια στα καθηκοντα που ειχε εκτος των τοιχων των Ελληνικων Καταστηματων Κρατησης το λεει αλλωστε και η ονομασια της Υπηρεσιας <>.Οι αντρες και οι γυναικες που την στελεχωνουν εχουν εκπαιδευτει σε σχολες της αστυνομιας ειναι ενοπλοι με ειδικη στολη (για να ξεχωριζουν ως υπηρεσια) και με συγκεκριμενα καθηκοντα (για τα οποια εχουν εκπαιδευτει).Ποιος αραγε προσπαθει με αυτο το νομοσχεδιο την διαλυση μιας υπηρεσιας με μηδαμινη διαφθορα..ακομματιστη …που εχει ομοψυχια και παρουσιαζει ενα ομοιογενες συνολο? Με ποιο σκεπτικο ο ιδιος ανθρωπος το πρωι θα φοραει τη στολη του εξωτερικου φρουρου (με το οπλο που δυστυχως ο ιδιος εχει αγορασει) και το ιδιο βραδυ θα βαζει τη στολη του σωφρονιστικου υπαλληλου ή του νοσοκομου ή του υπαλληλου γραφειου ή ακομα και του μπογιατζη γτ ετσι θα προσταζουν οι » αναγκες του σωφρονιστικου συστηματος». Μηπως νομιζετε κυριοι οτι ειμαστε καμια δεκαρια χιλιαδες υπαλληλοι που καθομαστε καθημερινα χωρις να επιτελουμε εργο? Δυστυχως ειμαστε μονο 1600 περιπου ατομα για την καλυψη ολων των φρουρων της Ελλαδος..δεν καλυπτουμε καλα καλα της αναγκες του εργου για το οποιο εκπαιδευτηκαμε..οχι να κανουμε και ολες τις δουλειες του σωφρονιστικου συστηματος.Εμεις οι εξωτερικοι φρουροι ελπιζουμε οτι στο τελος θα πρυτανευσει επιτελους η λογικη και αυτα τα αρθρα που καταρακωνουν μια υπηρεσια θα αποσυρθουν.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 20:38 | ΝΙΚΟΣ 40

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΣΕ Ο Λ Α. ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΟΦΡΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 20:16 | Φρουρός

    Κύριοι,ας είμαστε επιτέλους λίγο ειλικρινείς.Η εξωτερική Φρούρα παρουσιάζει πολλές ελλείψεις,όπως και η σωφρονιστική υπηρεσία.Το ουσιώδες θέμα λοιπόν είναι πως οι δύο αυτές υπηρεσίες θα λύσουν το πρόβλημα υποστελέχωσης. Το να βάλεις κάποιον που εκτελεί αστυνομικά καθήκοντα εντός της φυλακής εγκυμονεί πολλούς κινδύνους που παραπάνω περιγράφτηκαν εντελεχώς. Με δεδομένο ότι η Εξ. Φρουρά ήδη έχει απεμπολέσει πολλά από τα καθήκοντα της,υποστηρίζεται από την δημιουργία της από την ΕΛ.ΑΣ μόνιμα σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό,έμψυχο δυναμικό προτείνω αντί να προσπαθήσετε να νεκραναστήσετε μια υπηρεσία θανατόνοντας μια άλλη,συγχωνεύτε την με στην ΕΛ.ΑΣ και επίτελους απεμπλακείτε από μικροσυνδικαλιστικές επιδιώξεις εκατέρωθεν.Σε οτί αφορά την σωφρονιστική υπηρεσία «βοηθήστε» την με προσωπικό που δεν θα θέλει η δεν θα μπορεί να αποροφηθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 18:37 | Γεωργιος Μ.

    Δεν θα μακρηγορήσω με τα θέματα που έχουν ήδη προαναφερθεί μια που το post της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ με καλύπτει επί των πλείστων.

    Θέλω να προσθέσω την φωνή μου και την αγωνία μου προς τους νομοθετούντες, μια που από την ημέρα θέσπισης της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης, έχουν απολέσει αυτή στην τύχη και την μοίρα της.
    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή είναι γνωστά (Υλικοτεχνική υποδομή, Εκπαίδευση, Ιεραρχία και προπαντός λειψανδρία από καταβολής της) αλλά δεν είναι του παρόντος…

    Εφιστώ την προσοχή σας! Δεν είναι εφικτό υπάλληλος με αστυνομικά καθήκοντα που μετέχει σε μεταγωγή με τις όποιες εντάσεις και κινδύνους αυτή εξελίσσετε, την επόμενη μέρα να συγχρωτίζεται με τους μεταγώμενους εντός του καταστήματος κράτησης.

    Παρακαλώ όπως να μας προστατέψετε από αυτή την παράλογη «συγχώνευση» δύο ετερόκλητων υπηρεσιών που θα θέση σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων όσο και το μέλλον της Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.

    Ευχαριστώ

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 16:56 | ΝΤΟΥΡΑΚΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΣΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ,ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ »ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ.ΠΟΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ;ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.ΠΟΤΕ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΦΩΤΙΕΣ;ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ.ΑΛΛΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ.ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΑΡΕΜΦΕΡΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΟΠΩΣ Η ΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 16:08 | Χρήστος Τ.

    Λέγοντας «και η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος» εννοείται προφανώς την εγκατάληψη ενός νευραλγικού τομέα, αυτού της εξωτερικής φρούρησης. Θέλετε, πιστεύουμε, να λύσετε ενα πρόβλημα άλλα δυστηχώς πέφτετε στην παγίδα που σας στήνουν κάποιοι με σκοπό την επίτευξη προσωπικών τους στόχων.
    Είναι αδύνατο ο εξ.φρουρός τη μια μέρα να μετάγει κρατούμενο ο οποίος κατα την μεταφορά του ειναι απείθαρχος με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος μεταγωγής να του κάνει αναφορά και την επόμενη μέρα να του ανοίξει το κελί για να προαυλιστεί.
    Κύριοι δεν ΛΥΝΕΤΑΙ το πρόβλημα, το ΓΙΓΑΝΤΙΩΝΕΤΑΙ…

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 16:14 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ

    Θα ήθελα να αναφέρω μερικά από τα προβλήματα μέσω ερωτημάτων της Εξωτερικής Φρουράς του
    Γενικού Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής.
    1ο από το 2000 έχουμε αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά μας.Εννοώ και τις μεταγωγές και φύλαξη κρατουμένων σε ένα απο τα μεγαλύτερα Εφετεία της Χώρας.Αντιλαμβάνεστε τον αριθμό. Ή δη έχει μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων λόγω της μετάθεσης τους στο Γενικό κατάστημα της Νιγρίτας, που αυτό σημαίνει παραβίαση το συσχετισμού συνοδού – κρατουμένου. Η αστυνομία έχει επιβαρυνθεί ήδη με τα κέντρα διαμονής των λαθρομεταναστών και των διευρυμένων ,επιβαρυμένων καθηκόντων.
    Πως είναι δυνατόν μια επιβαρυμένη υπηρεσία να φορτωθεί με πρόσθετα καθήκοντα που έρχονται σε αντίθεση με αρμοδιότητες που αντικαταστούν τα καθήκοντα της ΕΛΑΣ.
    Μην αντιμετωπίζετε μια κατάσταση με προχειρότητα χωρισ να σας απασχολούν οι συνέπειες…Μην διαλύετε τα πάντα στο βωμό των ανούσιων ιδιοτελών σκοπών. Έχουμε απαξιωθεί ηθικά και μισθολογικά την στιγμή που σε άλλες χωρες δίνουν κίνητρα και σέβονται το επάγγελμά μας.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 16:32 | ΚΩΣΤΑΣ Δ.

    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ..ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΧΙ ΩΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΛΑ ΩΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΣΤΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ)ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ…Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΧΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ…ΘΕΛΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ (ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ)ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΟ..ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ…ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ…ΘΕΛΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΥΡΙΛΑ…ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΟ ΚΡΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ…ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ…ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ…

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 16:14 | ΤΣΟΥΜΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

    Είναι αδιανόητο ένας εξωτερικός φρουρός που την μια μέρα καταστέλλει με χρήση ήπιων μέσων για την αποτροπή απόδρασης με χημικά κτλ ή με δραστική χρήση του ατομικού και υπηρεσιακού οπλισμού σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν.2721/99 περί οπλοφορίας και οπλοχρησίας να αντιμετωπίζει απόπειρα αναρρίχησης του εξωτερικού μαντρότοιχου,την άλλη μέρα να κληθεί να καλύψει σωφρονιστικές ανάγκες εντός του καταστήματος και να έρθει αντιμέτωπος μέσα στην πτέρυγα με κατάδικους που εμπόδισε να αποδράσουν την προηγούμενη.Η υπηρεσια ειναι κατι διαφορετικο απο την σωφρονιστικη υπηρεσια..ειναι αδιανοητο να μεταφερεις μεταγωγη καποιον επικινδυνο κρατουμενο,και την αλλη μερα να τον συναντας προσωπο με προσωπο στον εσωτερικο μερος της φυλακης,.δεν πρεπει να ισοπεδωθουν ολα.εξαλλου εδω και 12 χρονια η υπηρεσια εχει δωσει παρα πολλα πραγματα και χωρις να υπαρχουν και πολλα μεσα.Αν οι εωτερικοι θελουν ατομα-το ιδιο θελουμε και εμεις..και ασ κοιταξουν να καλυψουν τα κενα απο τους χιλιαδες υπαλληλους που ειναι σε εφεδρεια η που θα βγουν.
    οι εξωτερικοί φρουροί προσλαμβάνονται κ εκπαιδεύονται σαν τους ειδικούς φρουρούς της ελληνικής αστυνομίας καί διέπονται απο διαφορετικούς κανονισμούς υπηρεσίας αντίστιχους με της ελληνικής αστυνομίας, προσλήφθηκαν για να ασκούν το αστυνομικό έργο που έκανε η αστυνομία πρίν την αποχώρηση της απο την εξωτερική φρούρηση των καταστημάτων κράτησης το 2001,πώς είναι δυνατόν ένας εξωτερικός φρουρός-αστύνομικος τών φυλακών στην ουσία ένοπλος, να κάνει υπήρεσια εσώτερικη?
    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΧΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ,..

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 15:39 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αν η <> στα καθήκοντα της Εξωτερικής Φρουράς του πεδίου «και η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος» γίνεται για την υποβοήθηση-αναπλήρωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, γίνεται με εντελώς λάθος τρόπο.
    Αυτό μπορεί να γίνει άνετα και άμεσα με την επάνοδο στα νόμιμα καθήκοντα των σωφρονιστικών που αυτή τη στιγμή είναι <> σε αλλότρια καθήκοντα διοικητικών (σε καταστήματα κράτησης ή υπουργεία) , συντηρητών (υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ψυκτικών κ.λ.π.) ,νοσοκόμων(χωρίς καμία εκπαίδευση γι’αυτό το ευαίσθητο καθήκον ) , καθώς και με τη μετάταξη για τα πιο πάνω αναφερόμενα καθήκοντα (διοικητικά, τεχνικά, παραιατρικά ) με υπαλλήλους άλλων υπουργείων, που κινδυνεύουν μάλιστα με απόλυση .
    Η Εξωτερική Φρουρά έχει ελλείψεις ,θέλει συμπλήρωση για το έργο της με νέες , άμεσες προσλήψεις ,τις οποίες μάλιστα αναγνωρίζει και το ίδιο το υπουργείο , με την αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων του κλάδου Εξ. Φρούρησης κατά 300, στο άρθρο 82 του ιδίου σχεδίου νόμου για τα Ναρκωτικά

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 15:35 | Αντώνης

    ΠΡΟΣΟΧΗ στους νομικούς του Υπουργείου. Εγώ σαν νομικός θεωρώ ότι ο όρος «κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος» ενδέχεται να φέρει στίγματα αντισυνταγματικότητας. ΠΟΥΘΕΝΑ στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν υπάρχουν υπάλληλοι γενικών καθηκόντων. Οι αρμοδιότητες πρέπει νάναι οριοθετημένες.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 14:50 | Γιώργος Κωστίκας

    Το έγκλημα στην Χώρα μας οργανώνεται και αποθρασύνεται, σε σημείο τέτοιο που να χτυπάει ένοπλες μεταγωγές κρατουμένων μέσα στα νοσοκομεία. Η Πολιτεία λοιπόν θα έπρεπε να αντιδράσει και να θωρακίσει και να εκπαιδεύσει την Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης.
    Δυστυχώς όμως είστε ανίκανοι να αντιληφθείτε την σοβαρότητα της κατάστασης. Ειδάλλως πώς να ερμηνεύσει κανείς τα άρθρα 99 & 100.
    Είναι δυνατόν αντί να προχωρήσουμε σε εξειδίκευση του αστυνομικού προσωπικού των Εξωτερικών Φρουρών , την μία μέρα θα εκτελούν επικίνδυνες μεταγωγές και την άλλη μέρα θα είναι ανάμεσα στους κρατουμένους στις πτέρυγες μια φυλακής ;
    Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με αυτό τον τρόπο καθίσταται το μοναδικό ένοπλο Σώμα των φυλακών, όμηροι μεταξύ των κρατουμένων ; Είναι δυνατόν οι συνάδελφοι που χτυπήθηκαν από κακοποιούς στην μεταγωγή, την επόμενη μέρα να είναι ανάμεσα τους ; ή ακόμα χειρότερα να είναι την προηγούμενη μέρα μεταξύ των κρατουμένων και αμέσως μετά να κληθούν να τους συνοδεύσουν σε μεταγωγή ; δεν αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο της διαφθοράς ή του φόβου που θα διακατέχει στο εξής αυτούς τους υπαλλήλους ;
    Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτό τον τρόπο το μόνο που καταφέρνετε είναι να βολέψετε κάποιους ανθρώπους είτε «δικούς σας» είτε «κάποιων άλλων» που ξαφνικά από μια μάχιμη υπηρεσία θα βρεθούν σε θέσεις γραφείων και πολιτικού (άοπλου) προσωπικού; Με ποια κριτήρια θα επιλέγονται ; με ποια διαδικασία ; Για μια μετάταξη ενός υπαλλήλου χρειάζεται απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου και απόφαση Υπουργού, ενώ στην ΔΙΚΗ ΣΑΣ διάταξη θα αρκεί η απόφαση ενός προϊσταμένου οργανικής μονάδας ; Καταλαβαίνεται ότι έτσι προωθείται η προσωπική πολιτική των συνδικαλιστών, των πολιτικών και των επίορκων (διαφθορά) σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο των Φυλακών ;
    Αν πραγματικά θέλατε να ενισχύσετε την σωφρονιστική υπηρεσία θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε μετατάξεις προσωπικού από οργανισμούς που κλείνουν, σε ανακατάταξη του προσωπικού, στην ανάθεση των θυρωρείων των Φυλακών στους ένοπλους Εξωτερικούς Φρουρούς για την αποτροπή αποδράσεων.
    Τώρα διαφαίνεται ότι ο στόχος σας είναι το ρουσφέτι και το βόλεμα κάποιων συναδέλφων που από ένοπλοι υπάλληλοι θα βρεθούν σε άοπλες και πιο βολικές καρέκλες. Ελπίζω μόνο να μείνετε καιρό στο Υπουργείο για να δείτε τα αποτελέσματα των διατάξεων αυτών.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 14:26 | ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

    Η Προτεινόμενες διατάξεις των άρθρων 99 και 100 εάν υλοποιηθούν θέτουν σε κίνδυνο άμεσα τη ζωή όλων των εξωτερικών φρουρών και εμποδίζουν την εξωτερική φρουρά στην άσκηση των καθηκόντων που της έχουν ανατεθεί. Τα δυο αυτά άρθρα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκοπεύουν να λύσουν. Η Ομοσπονδία Εξωτερικών Φρουρών έχει κάνει της προτάσεις της και νομίζω πως πρέπει να ληφθούν υπόψη από την ηγεσία του Υπουργείου.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 14:57 | Δ.Α.

    Η λειψανδρια της σωφρονιστικης υπηρεσιας δεν λυνεται με την διαλυση της εξωτερικης φρουρας.το επαγγελμα του εξ.φρουρου ειναι ιδιαιτερο,δυσκολο,επικηνδυνο,και απαιτει προσωπικο με ιδιαιτερα στοιχεια οπως το ακεραιο του χαρακτηρα την υπευθυνοτητα την αυταπαρνηση κ αγαπη για την συγκεκριμενη δουλεια,κατι που εχει στην συντριπτικη του πλειοψηφια το προσωπικο εξ.φρουρησης.Μετα απο πανω απο 12 χρονια υπαρξης της υπηρεσιας δωστε της την δυνατοτητα να εξελιχθει κ οχι να διαλυθει,μπειτε στον κοπο εσεις που προτεινεται αυτες της αλλαγες να ελενξεται τον ογκο υπηρεσιων που εχει εκτελεσει η εξ.φρουρα τοσσα χρονια κ τα αποτελεσματα αυτων.Επισης ελενξτε τα κρουσματα διαφθορας που υπαρχουνε ολλα αυτα τα χρονια στην υπηρεσια εξ.φρουρας κ συγκρινετετα με αυτα της σωφρονιστικης υπηρεσιας για τα ιδια χρονια,η αναλυση τους θα δειξει πολλα.Η εναλαγη ρολου αναμεσα σε εξ.φρουρο την μια μερα κ σωφρονιστικο υπαλληλο την επομενη ειναι εγκληματικη για την ασφαλεια του προσωπικου, το γιατι δεν θελει ιδιαιτερη αναλυση.Εαν θελεται να καλυψεται τα κενα της σωφρονιστικης υπηρεσιας αποσπαστε προσωπικο απο υπηρεσιες που καταργουνται κ φερτε πισω κ οσους σωφρονιστικους βρισκονται δεξια κ αριστερα σε γραφεια κ.λ.π.Αλλωστε κ η εξ.φρουρα εχει κενα κ ελλειψης σε προσωπικο,εστω δωστε την δυνατοτητα της επιλογης σε αυτους που θελουνε να συνεχισουνε σαν εξ.φρουροι κ σε αυτους που θελουνε να ενταχθουνε στην σωγρονιστικη υπηρεσια.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 13:15 | ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ, ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Ο ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ.ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΩΣ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΟΠΛΟ,ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ; Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ,ΑΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 11:46 | ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ 99 ΚΑΙ 100 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ. ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ‘ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ’ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΕΡΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ. Η’ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ’ ΜΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΩΜΙΣΤΕΙ, ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ.Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΑΓΙΚΗ.Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΗΔΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ, ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΑΞΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞ.ΦΡΟΥΡΟΥΣ.ΗΔΗ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΞΗ , ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΓΩΓΗ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΥΤΑ Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ.
    ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 99 ΚΑΙ 100.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 06:04 | τασος

    η προσληψη μας ελεγε εξωτερικος φρουρος καταστηματων κρατησης με την αναλογη εκπαιδευση.η εσωτερικη φυλαξη απατει αλλη εκπαιδευση.πως ειναι δυνατον να ειμαστε μεσα στην φυλακη και μετα με το οπλο στο νοσοκομειο για φυλαξη?δεν συναδουν μαζι αυτα τα δυο. θα μπαινουμε μεσα με κουκουλες?η θα ειμαστε σαν προβατα προς σφαγη?αυτο το αρθρο θα κανει τα πραμματα χειροτερα παρα θα βοηθεισει.

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 03:53 | Χρήστος

    Κατανοώντας την ανάγκη της Ελληνικής Συντεταγμένης Πολιτείας να καλύψει άμεσα τις υπάρχουσες κενές θέσεις υπαλλήλων, τόσο στα υπάρχοντα, όσο και στα νέα καταστήματα κράτησης, που πρόκειται να λειτουργήσουν, καθώς και την ανάγκη κάλυψης των κενών διοικητικών θέσεων, αλλά και των κενών θέσεων της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας, επαινώ και στηρίζω την προσπάθεια ανεύρεσης μιας γρήγορης και οικονομικά συμφέρουσας λύσης.
    Όντας μάχιμος υπάλληλος εξωτερικής φρούρησης επί 12 έτη και 3 μήνες (1η σειρά), αλλά και ταυτόχρονα κάτοχος πανεπιστημιακών και άλλων τίτλων που στο σύνολό τους αποκτήθηκαν μετά την πρόσληψή μου στην Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης, ήτοι δύο πτυχίων ΑΕΙ (ο ένας απόλυτα συναφής [Προεδρικό Διάταγμα Υπ.Αριθμ.159 (ΦΕΚ 199 01.10.2009, Τεύχος Α)] με το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και το γενικότερη διοίκηση του δημόσιου τομέα (ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ, πτυχίο που σύμφωνα με το ανωτέρω Π.Δ., δίνει πρόσβαση σε θέσεις ΠΕ Σωφρονιστικού ή ΠΕ Συμβούλου Φυλακών ή ΠΕ Διοικητικού/Οικονομικού, αλλά και στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων, ως σύμβουλοι για την ανάλυση κοινωνικών προβλημάτων των διαδίκων, στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, ως σύμβουλοι και αναλυτές, σε δημόσιους, ιδιωτικούς και κοινωνικούς φορείς, ως σύμβουλοι κοινωνικής επανένταξης αποφυλακισμένων, ή σε μονάδες αποτοξίνωσης και κοινωνικούς φορείς) και δύο μεταπτυχιακών τίτλων ΑΕΙ, (ο ένας από Οικονομικό Πανεπιστήμιο, σχετικός με τον τομέα της Διοίκησης Νοσοκομείων, όπως αυτά που υπάρχουν και στις φυλακές και πρόκειται σύντομα να αναβαθμισθούν με αξιέπαινη πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου και ο άλλος σχετικός με τα θέματα ισότητας του Φύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τομέα τον οποίο καλύπτει και ο ίδιος ο τίτλος του Υπουργείου του οποίου είμαι υπάλληλος, συν δύο ξένες γλώσσες, Αγγλικά, Ιταλικά, επίσημα πιστοποιημένες σε άριστο επίπεδο, συν επίσημα πιστοποιημένη γνώση Η/Υ, συν πιστοποιημένη συμμετοχή ως εισηγητής και σύνεδρος σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, αλλά και ψυχολογίας, καθώς και διοίκησης, συν δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων, συν πιστοποίηση εξειδίκευσης για θέση ΠΕ Συμβούλου από έτερο ελληνικό ανώτατο ίδρυμα), έχω να θέσω κάποιες γόνιμες προτάσεις, αλλά και ορισμένες εποικοδομητικές ενστάσεις:
    1.Προτείνω να εφαρμοστεί η οριζόντια και κάθετη κινητικότητα και στους Υπαλλήλους Εξωτερικής Φρούρησης, όπως προβλέπεται από τον νόμο για την Θέσπιση του Ενιαίου Μισθολογίου (Ν.4024/2011, Άρθρο 5).
    Από την υιοθέτηση και εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης, θα ωφεληθούν πρωτίστως οι κάθε είδους Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως τα νέα καταστήματα κράτησης, οι οποίες θα επανδρωθούν σε δεινούς οικονομικά καιρούς από εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη, χωρίς περαιτέρω κόστος νέων προσλήψεων και δευτερευόντως, εξειδικευμένοι υπάλληλοι, όπως εγώ, οι οποίοι αγωνίστηκαν εργαζόμενοι την νύχτα στην σκοπιά και παρακολουθώντας όλη την επόμενη ημέρα επί σειρά ετών μαθήματα κοινωνιολογίας και εγκληματολογίας, ώστε να εξειδικευτούν ακόμη περισσότερο για την δουλειά τους με αποτέλεσμα, μάλιστα, να φθάσουν να αποφοιτήσουν πρώτοι των πρώτων, όπως και εγώ και παραμένουν παγιδευμένοι(για να μην πω και ακούσια αργόμισθοι απέναντι στο κράτος, που τους εκπαίδευσε για να του προσφέρουν τα βέλτιστα και όχι τα ελάχιστα), λόγω της παλιότερης απαγόρευσης μετάταξης των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης.
    Σε αυτή την κατεύθυνση και στα πλαίσια της γόνιμης προσπάθειας της Κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση, την μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Κρατικού μηχανισμού , προτείνω, να γίνει πιο συγκεκριμένη η αόριστη έκφραση «και η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος» ήτοι να αντικατασταθεί από την έκφραση : » και η κάλυψη των συνολικών αναγκών των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης» και να ακολουθηθεί με κόμα από την έκφραση » και πιο συγκεκριμένα η κάλυψη θέσεων ΠΕ Κοινωνιολόγων, ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων και Ανηλίκων, ΠΕ και ΤΕ Διοικητικού/Οικονομικού, ΠΕ Εγκληματολόγων, ΠΕ Νομικών, ΠΕ Ψυχολόγων, ΠΕ και ΤΕ Υγείας-Πρόνοιας, ΤΕ Ηλεκτρονικών, ΤΕ Ηλεκτρολόγων, ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού της Κεντρικής Υπηρεσίας, των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και των καταστημάτων κράτησης» .
    Σαφέστατα, για να μπορέσει να γίνει αυτό και πάντοτε σύμφωνα με τις επιταγές του Ν.4024/2011, θεωρώ αναγκαία και επιτακτική την προσθήκη ενός ακόμη Άρθρου στο παρόν Νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση και το οποίο θα προβλέπει και θα επιτρέπει ξεκάθαρα την μετάταξη των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης σε προσωποπαγείς θέσεις ΠΕ-ΤΕ, ως ανωτέρω και με βάση τα κατοχυρωμένα και αναγνωρισμένα από το κράτος επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τα κατεχόμενα από τους υπαλλήλους πτυχία και την συνάφεια αυτών με το αντικείμενο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την κάλυψη τακτικών υπηρεσιακών αναγκών, για την εύρυθμη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.
    Λόγω της παλαιότερης απαγόρευσης του δικαιώματος της μετάταξης, η οποία προβλεπόταν στον ιδρυτικό νόμο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης, ακόμη και η γενικευμένη αναφορά σε ανάληψη άλλων καθηκόντων ακούγεται, όπως παρατηρούν και άλλοι συνάδελφοι τουλάχιστον ανέφικτη, και ίσως πέρα από τα όρια του υπάρχοντος ιδρυτικού νόμου, ο οποίος και τίθεται υπό τροποποίηση με το παρόν νομοσχέδιο.
    Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο απαιτείται και ένα ακόμη Άρθρο (που θα τροποποιεί το παλαιότερο άρθρο που απαγορεύει τις μετατάξεις) στο παρόν νομοσχέδιο, το οποίο θα παρέχει το δικαίωμα μετατάξεως συμπληρώνοντας, μετά από τελεία :»Για το προσωπικό εξωτερικής φρούρησης, που κατέχει πτυχία ΠΕ και ΤΕ, συναφή με τα αντικείμενα των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτά περιγράφονται στο Άρθρο 99 του παρόντος νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά και λοιπές διατάξεις,επιτρέπονται, κατ’ εξαίρεση και κατόπιν αιτήσεως του υπαλλήλου, μετατάξεις σε προσωποπαγείς θέσεις ΠΕ και ΤΕ, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας, του Σωφρονιστικού Συστήματος, των Υποθηκοφυλακείων και των Δικαστηρίων της χώρας».
    Μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο δύνανται να καλυφθούν, με τον πλέον οικονομικό τρόπο, τα κενά τα οποία δημιουργούνται, λόγω της αποχώρησης των υπαλλήλων-στελεχών του Υπουργείου που συνταξιοδοτούνται, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που περνά η χώρα και η οποία δεν επιτρέπει άμεσες νέες προσλήψεις, οι οποίες θα επέφεραν και επιπλέον κόστος στον κρατικό μηχανισμό.Μόνο, έτσι, εκείνοι που αποφοίτησαν πρώτοι από σχολές συναφείς με τις θέσεις στελεχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα εργάζονται στις πλέον ταιριαστές θέσεις και θα αποδίδουν τα βέλτιστα αναμενόμενα από την Πολιτεία και δεν θα παραμένουν ως παροπλισμένα πλοία στην σκοπιά.
    Σπεύδω να προσθέσω, μάλιστα, ότι η με τέτοιο τρόπο στελέχωση, τέτοιου είδους θέσεων, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού οι συγκεκριμένοι μεταταγμένοι υπάλληλοι, θα απωλέσουν τα μηνιαία νυχτερινά τους και το επίδομα επικινδυνότητας, ποσό που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 200 ευρώ μηνιαίως.
    Αυτό το τελευταίο, σε συνδυασμό με την απώλεια των ευεργετικών διατάξεων περί συνταξιοδοτήσεως, από την στιγμή που θα φύγει κάποιος από την εξωτερική φρουρά, θα αποτελέσει, βεβαίως, ανασταλτικό παράγοντα, για μια μαζική τάση φυγής και μετάταξης, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα παρατηρηθεί, αφού στο σύνολο των εξωτερικών φρουρών είναι ελάχιστοι εκείνοι που κατέχουν τέτοιου είδους πτυχία, δηλαδή συναφή με τα αντικείμενα ενασχόλησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
    Αυτό το αναφέρω, διότι σίγουρα πολλοί θα σπεύσουν να αναρωτηθούν πως θα λειτουργεί η εξωτερική φρουρά φυλακών, εάν φύγουν με μετάταξη ορισμένοι συνάδελφοί τους.Αυτοί, που έχουν αυτά τα τυπικά προσόντα είναι ελάχιστοι, αλλά και απαραίτητοι σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, πιστεύω,σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς.
    Ολοκληρώνοντας, θα προσθέσω, ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί και η άνιση εις βάρος των πτυχιούχων εξωτερικών φρουρών μεταχείριση, σε σχέση με τους συναδέλφους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι δικαιούνται μετάταξη και απόλυτα δίκαια σπεύδω να προσθέσω, όπως θα έπρεπε να ΄συμβαίνει και στην δική μας ΥπηρεσίαΆλλωστε είμαστε κι εμεί πλέον κρατικοί υπάλληλοι, ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο και ανέκαθεν διοικούμενοι με τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα.Δεν είμαστε σώμα ασφαλείας, αλλά ένοπλο, ένστολο ιδιαίτερο σώμα, όπως μας περιγράφει ο νομοθέτης στον ιδρυτικό νόμο της Υπηρεσίας μας.

    2.Για το δεύτερο τμήμα του παρόντος Άρθρου 99 έχω να σχολιάσω και να προτείνω τα ακόλουθα:
    Θεωρώ αδιανόητο για κάποιον, ο οποίος δεν μετατάσεται επισήμως σε θέση ΔΕ-ΤΕ ή ΠΕ Διοικητικου, ΠΕ Σωφρονιστικού ή άλλη παρόμοια, να χάνει τις εξουσίες που του προσδίδει ο νόμος με τον οποίο προσελήφθη και να χρησιμοποιείται σε περισσότερους του ενός κλάδους.
    Επίσης, θεωρώ αδιανόητο το να αναγκάζεται ένας ολόκληρος ένστολος και ένοπλος κλάδος (ενός, έστω, ιδιαίτερου σώματος), χωρίς μετάταξη, να προσφέρει υπηρεσίες εντελώς ξένες από την εκπαίδευση (Υπηρεσιακή και άλλη) και τον αρχικό του προορισμό και μάλιστα με την μορφή πάρεργου (γιατί εκεί μοιάζει να παραπέμπει η λέξη υποστήριξη, η οποία πιθανόν, όπως φαίνεται και από τους προλαλήσαντες,αφήνει και χώρο για ερωτήματα και μομφές του τύπου: ποιος θα διαλέγει αυτόν που υποστηρίζει και με ποια κριτήρια και κάτω από ποιο καθεστώς).
    Ακόμη πιο άτοπο, ίσως και συνάμα εξαιρετικά επικίνδυνο μοιάζει αυτό που πιθανόν κρύβει η προσθήκη της λέξης Φύλαξη, η οποία κατ’ εμέ ερμηνεύεται ως χρήση των εξωτερικών φρουρών και ως εσωτερικών φυλάκων, δηλαδή σωφρονιστικών, κατά περίπτωση.
    Ο αληθινός κίνδυνος βρίσκεται στα όσα έχουν επισημάνει και άλλοι προλαλήσαντες συνάδελφοι: δεν γίνεται να είσαι την μία ημέρα επάνω στην σκοπιά ή στο νοσοκομείο ή στην μεταγωγή ένοπλος και να αποτελείς το αντίπαλο δέος για τον κρατούμενο και την άλλη ημέρα να βρίσκεσαι μέσα στις πτέρυγες άοπλος και να κλείνεις κελιά, περικυκλωμένος από εκείνους που σε μισούν θανάσιμα και φυσιολογικά θα έλεγα, αφού εσύ τους εμπόδισες εδώ και 12 χρόνια από την απόδραση και την ανάκτηση της ελευθερίας τους με αυτόν τον τρόπο.
    Για να τεκμηριώσω τα ανωτέρω, θα θυμίσω σε όλους μας τις περιπτώσεις ξυλοδαρμού συναδέλφων εξωτερικών φρουρών, εκτός ωρών υπηρεσίας, από ανθρώπους κρατουμένων, που είχαν φρουρήσει παλαιότερα σε νοσηλευτικά ιδρύματα.
    Εκτός αυτού, όμως, με τέτοιου είδους χρήση των εξωτερικών φρουρών,είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα διαφθοράς σε ένα ειδικό (έστω) ένοπλο σώμα, το οποίο τα έχει καταφέρει με τον καλύτερο τρόπο, μέχρι σήμερα, εργαζόμενο με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.
    Η λύση βρίσκεται και πάλι στις μετατάξεις.Αυτή την φορά, όμως, στις μετατάξεις άοπλου-μη αστυνομικού προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις υπηρεσίες-οργανισμούς που συγχωνεύονται ή κλείνουν λόγω μνημονίου, προς την Σωφρονιστική Υπηρεσία.Δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις που θα επιβαρύνουν τον προυπολογισμό.
    Αν δεν γίνεται και αυτό, τότε η λύση πρέπει να αναζητηθεί στην καλύτερη ανακατανομή του προσωπικού της αδελφής Υπηρεσίας (Σωφρονιστικής) και της απαλλαγής της, ίσως, από κάποια διοικητικά καθήκοντα, τα οποία θα αναλάβουν μετατασόμενοι εξωτερικοί φρουροί.
    Θεωρώ, λοιπόν, ότι η λέξη φύλαξη πρέπει να διαγραφεί από όλα τα άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου, άρα και από το άρθρο 99.
    Η όποια προσφορά της εξωτερικής φρουράς στο αποκαλούμενο φυλακτικό έργο πρέπει να περιορίζεται πάντα στους εξωτερικούς χώρους των φυλακών και ίσως και στις πύλες εισόδου των καταστημάτων κράτησης, από τις οποίες θα αποδεσμευτούν πολυάριθμοι συνάδελφοι της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας και θα μπορούν να διατεθούν στην εσωτερική φύλαξη των πτερύγων.Έτσι θα βοηθήσουμε κι εμείς ενεργά την αδελφή Υπηρεσία, που, όντως, αντιμετωπίζει πρόβλημα αποχωρήσεων συναδέλφων και οφείλουμε να την στηρίξουμε.
    Εδώ, μάλλον, θα πρέπει να θυμίσω και κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την λέξη φύλαξη και αφορά καθαρά στην λέξη φρούρηση και βρίσκεται στον ιδρυτικό νόμο της εξωτερικής φρουράς Ν. 2721/99, κεφ Ζ, Άρθρο 48, Παραγραφος 2):
    «Ως εξωτερική φρούρηση νοείται…..η προστασία των καταστημάτων από οποιαδήποτε εκτός αυτών προσβολή».
    Η λέξη «εκτός» είναι ξεκάθαρη και καθορίζει την έννοια της ύπαρξης της εξωτερικής φρουράς και περιγράφει σαφώς τα καθήκοντά της. Άλλο το εκτός και άλλο το εντός.Οι ερμαφρόδιτες καταστάσεις εγκυμονούν πιθανά προβλήματα και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για αυτές, όπως επισημαίνει τόσο η Ομοσπονδία μας, όσο και πολλοί εξαίρετοι συνάδελφοι.
    Η πρόταση μου λοιπόν είναι ξεκάθαρη: να γραφεί, αντί του «πλην των περιπτώσεων που ασκεί καθήκοντα για την διοικητική υποστήριξη και φύλαξη των Καταστημάτων Κράτησης», το εξής :»πλην των περιπτώσεων που έχουν μεταταχθεί σε θέσεις ΠΕ Σωφρονιστικού, ΠΕ Διοικητικού/Οικονομικού κλπ, όπως αυτές αναφέρονται στο παρόν Άρθρο 99, Παραγραφος 1″.
    Όσο για την φύλαξη που προτείνω να διαγραφεί, αντιπροτείνω μια περαιτέρω προσθήκη στην πρώτη παράγραφο του Άρθρου 99, περί φρουρήσεως και των πυλών των καταστημάτων κράτησης.
    Σας αφήνω εκφράζοντας απεριόριστο σεβασμό και συναδελφικούς χαιρετισμούς τόσο στους φίλους της εξωτερικής φρουράς, όσο και στους φίλους της αδελφής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας και με την ελπίδα, ότι κάτι συνεισέφερα στην παρούσα διαβούλευση για τον εκσυγχρινισμό του Σωφρονιστικού Συστήματος.
    Χρήστος

  • 31 Οκτωβρίου 2012, 03:21 | ΜΠΑΜΠΗΣ Θ.

    Πιστευω πως οι αλλαγες που σχεδιαζονται οσον αφορα τα (παραπανω -αυξημενα )καθηκοντα της Εξωτερικης φρουρας θα δημιουργησουν πολλα προβληματα!Τιθονται ερωτηματα μεγαλης σημασιας οπως
    1)Αν καταρχας η εξωτερικη φρουρα ειχε αναλαβει ολες τις μεταγωγες(παννελαδικα η διανομαρχιακα)οπως προβλεπεται ειναι σιγουρο πως δεν θα περισσευε κανεις οπως δεν περισσευει και τωρα και αυτο θα αποδειχτει στο μελλον αν γινουν ολα αυτα πραξη.
    2)Απο οσο εχω παρακολουθησει(σε εκπομπες) και εχω συζητησει δεν γνωριζω φυλακες σε αλλες χωρες ευρωπαικες προσωπικο οπως της εξωτερικης φρουρας να εχει αμεση σχεση με τους κρατουμενους καθημερινα.Τα καθηκοντα ειναι συγκεκριμενα και ξεχωριστα και για τις δυο κατηγοριες προσωπικου ασχετα σε ποιο υπουργειο ανηκουν γιατι αυτο δεν το γνωριζω.
    3)Θα μπορουσε το υπ.δικαιοσυνης να κανει μια ερευνα σε αυτο το θεμα (ισως και να εχει γινει δεν το γνωριζω)το τι ισχυει σε αλλες χωρες και αν λειτουργει αποτελεσματικα.
    4)Αν λοιπον εφαρμοστουν τα αυξημενα γενικα καθηκοντα φυλαξης,διοικητικα καθηκοντα σε συνδυασμο με τα ηδη υπαρχοντα θα σταματησουν οι συνταξιοδοτησεις προσωπικου και ολα θα πανε κατ’ευχην?
    5)Η καθημερινη επαφη του εξωτερικου φρουρου με τον κρατουμενο ενα ειναι σιγουρο πως θα καταφερει να του αλλαξει αμεσως την ψυχολογια.Αραγε θα ειναι ετοιμος, σε εγρηγορση και ψυχραιμος οπως επιβαλλεται?Δεν θα ξερει σε τι πλαισιο δουλευει,θα σκεφτεται πως τη μια μερα θα πρεπει να φερθει με σεβασμο ,διπλωματια στον κρατουμενο και οτι αλλο χρειαζεται και για το οποιο δεν εχουνε εκπαιδευτει και την αλλη μερα να εφαρμοσουνε αυτα για τα οποια προσληφθηκανε και εκπαιδευτηκανε και εφαρμοζουνε ως επι το πλειστον πολυ καλα και θα ηταν ευτυχισμενοι αν υπηρχε και ακομη περισσοτερη υποστηριξη
    6)Τι ωραριο θα απασχολουνται?(8ωρο,6ωρο η ισως και μεικτο).Πειθαρχικα που θα ανηκουν?Θα φοβουνται να κανουν αναφορα σε κρατουμενο η θα εχουν το φοβο αναφορας απο κρατουμενο?Και πως θα κανει μεταγωγη την επομενη μερα χωρις να σκεφτεται τι μπορει να γινει?(επιπτωσεις κλπ..)
    7)Ας ερθουμε τωρα στο ερωτημα που ειναι καιριο γιατι γνωριζουμε πως καθε φυλακη δεν ειναι ιδια, καθε φυλακη εχει τις ιδιαιτεροτητες της,σε εκταση,σε διαταξη,σε μεσα ασφαλειας που εχουν τοποθετηθει,σε αριθμο προσωπικου και το πιο σημαντικο απο ολα σε αριθμο κρατουμενων και αν ειναι υψιστης επικυνδυνοτητας η λιγοτερο.Ποιος λοιπον θα δωσει την απαντηση στο πως θα καλυφτουνε τα κενα σε περιοδους εορτων,καλοκαιρινων αδειων, αναρρωτικων,στις σκοπιες,στις περιπολους περιξ των φυλακων αλλα το πιο βασικο στις νοσηλειες κρατουμενων επι ολιγων ημερων και τελος στις στασεις εξεργεσεις αν οι εξ.φρουρα ταυτοχρονα εργαζεται και ως προσωπικο σωφρονισμου για το οποιο δεν εκπαιδευτηκε?
    8)Καθε φυλακη το προσωπικο που την απαρτιζει δεν ειναι παντα απο το ιδιο μερος.Πως θα λειτουργησει ο υπαλληλος στην υπηρεσια του οταν θα ξερει οτι την μια μερα ειναι μεσα στο προαυλιο κανοντας 6ωρο και την επομενη σκοπος 8ωρο και δεν θα μπορει να παει στον τοπο του, να δει την οικογενεια του, να κανονισει καποιες υποχρεωσεις του,λογω του οτι θα ειναι εξουθενωμενος η δεν θα μπορει να ανταπεξελθει οικομι νομικα απο εξοδα καυσιμων και διοδιων?Δεν πρεπει να ξεχναμε πως ο υπαλληλος δεν ειναι μηχανη ειναι και ανθρωπος και υποκειται οπως ολοι σε σωματικη ,ψυχικη κουραση ,καιαναλογα και την ιδιοσυγκρασια του ατομου χωρις αυτο να αναιρει οτι στη δουλεια ξεχνας τα παντα και λειτουργεις καθαρα επαγγελματικα.
    9)Τι στολες θα φοραει η εξ.φρουρα?Μια η δυο?Με διακριτικα διαφορετικα?Ποιος θα τους προστατεψει απο τους κρατουμενους που θα τους μαθουν (εχουν τον τροπο πιθανον αυτοι ,λογω ελευθεριας σκεψεως, λογω ελευθερου χρονου στη φυλακη και γιατι ειναι καλοι ψυχολογοι οπως λενε)ποιοι εχουν οπλισμο, πως συμπεριφερονται,που μενουν κλπ…
    10)Γιατι να δημιουργηθουν υπαλληλοι δυο ταχυτητων οπου η εξ.φρουρα ειναι εκτεθειμενοι σε πυρα σκληρων κακοποιων που θελουν να απελευθερωσουν κρατουμενο,που εχουν το βαρος της χρησης οπλισμου οσο ευκολο ακουγεται στην πραξη εχει διαφορα,και να κινδυνευει και απο ομηρια η τραυματισμο εντος της φυλακης?Τι νοημα εχει λοιπον μια τετοια εξελιξη της εξ.φρουρας οπου αλλοι θα εκτελουν ενοπλη υπηρεσια και αλλοι οχι αλλα στατιστικα με περισσοτερο κινδυνο σωματικης ακεραιοτητας στον ιδιο εργασιακο χωρο?
    11)Προτασεις υπαρχουν και καλες,οπως η αναληψη των θυρωρειων,διοικητικων θεσεων,προσληψεις ορισμενου χρονου και σε περιοχες με καινουργιες φυλακες για να ανοιξουν και αλλες πτερυγες με το κριτηριο της εντοπιοτητας η της παραμεθοριου οπως(ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ,ΔΡΑΜΑ ΚΛΠ),μεταταξεις απο αλλες υπο συνχωνευση η καταργηση υπηρεσιων,οπως και προσληψεις μεσω ΟΑΕΔ για διοικητικες θεσεις φυλακων η μεσω προγραμματων ΕΣΠΑ αν μπορει και ειναι εφικτο να γινει.
    12)Αν ειναι λοιπον να γινει αυτη η ενοποιηση η αναληψη παραπανω καθηκοντων απο την εξ.φρουρα οι υπαλληλοι της παλι θα προσφερουν το καλυτερο ατομικως και συλλογικως.Τα προβληματα ομως που θα δημιουργηθουν θα ειναι πολλα.Ισως ειναι λοιπον καλυτερα στο μελλον και στις καινουργιες φυλακες η σε αυτες που ειναι υπο κατασκευη να προσλαμβανονται η να τις στελεχωσουν μονο ΦΡΟΥΡΟΙ(εχοντας ολοι οπλισμο,αλλα και εκπαιδευση σωφρονισμου κρατουμενων) που θα ειναι η ψυχη και το σωμα της φυλακης και θα εχουν ολο το αυξημενο εντος και εκτος φυλακης υπηρεσιακο εργο στις πλατες τους.
    13)Τελος θα πρεπει ολοι οι υπαλληλοι να εχουν την ιδια αντιμετωπιση και εξελιξη.Δεν νοειται υπαλληλοι στην ιδια υπηρεσια να ειναι πτυχιουχοι και σε καποιους να επιτρεπεται μεταταξη και σε αλλους να απαγορευεται.

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 23:39 | ΓΙΩΡΓΟΣ.ΤΖ.

    …..»και την καλυψη των συνολικων αναγκων του σωφρονιστικου συστηματος»

    Λαθος διαταξη με τις απροβλεπτες συνεπειες στην λειτουργια και την ασφαλεια των καταστηματων κρατησης και του προσωπικου της Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.
    Οπως γνωριζετε η εξωτερικη φυλαξη των καταστηματων κρατησης και οι μεταγωγες αυτων, πριν αναλαβει η Υ.Ε.Φ.Κ.Κ ηταν αρμοδιοτητες της ΕΛ.ΑΣ.
    Φανταστειτε λοιπον το προσωπικο της ελληνικης αστυνομιας, να εκτελει αναγκες σωφρονιστικης υπηρεσιας και τις συνεπειες αυτου.
    Ακριβως με το ιδιο σκεπτικο και την ιδια σοβαροτητα πρεπει να αντιμετωπιστει θεμα.

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 22:59 | Μ.Π.

    Απαραδεκτο!πως ενας εξωτερικος φρουρος θα κανει σωφρονισμο ενος κρατουμενου το πρωι και μετα τον ιδιο κρατουμενο θα πρεπει με ασφαλεια για εκεινον και τους πολιτες να τον μεταγαγει στο νοσοκομεια και δικαστηριο.το αρθρο αυτο ειναι ατοπο και απαραδεκτο. Θετει την ασφαλεια και του προσωπικού και του καταστήματος σε τεράστιο κίνδυνο!?Ερωτηση μια απο τις εκατονταδες που σκεφτομαστε.ο δ/κτης θα παιρνει αποφασεις ο δ/ντης ο αρχιφύλακας ή ο υπαρχυφυλακας για το που σε ολο το σωφρονιστικο συστημα θα διατειθονται?θα οπλοφορουν μεσα στο καταστημα?αφου ειναι ενοπλο σωμα!η εκπαιδευση μας ειναι για να καταστελνουμεκαι να διασφαλιζουμε την ασφαλεια σε καθε καταστημα κρατησης και οχι να σωφρονιζουμε και να ταιζουμε κρατουμενους.
    Εχουμε αστυνομικα καθηκοντα και εκπαιδευση. Μερικοι εξωτερικοι φρουροι εχουν περασει εκπαιδευση απο τα ΜΑΤ για καταστολη ειδικων συνθηκων. Πως θα καταστειλει μια κατασταση και μετα θα μπαινει και θα ειναι ολα καλα?να ειστε σιγουροι οτι δεν θα ειναι!
    Πως θα βαλουμε χειροπεδες σε εναν κρατουμενο και μετα θα πηγαινουμε να τον ταιζουμε!αν γινει κατι στην μεταγωγη και θελουμε να διασφαλησουμε την ασφαλεια με καθε τροπο μετα τι θα γινει οταν μπουμε στην κυκλιδα?η ασφαλεια δεν διασφαλιζεται του εξωτερικου φρουρου!Σιγουρα θα κινδυνεύσει η ζωη του!Αποσυρετε το αρθρο 99 και 100.
    Να ειστε σιγουροι δεν λυνεται αλλα δημιουργειτε προβληματα!
    Σας μιλαει ενας απο τους 1700 μαχιμους εξωτερικους φρουρους με πανω απο 1000 μεταγωγες εμπειριας!Ευχομαστε να σας φωτισει ο να πραξετε το σωστο.

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 21:02 | μ.π

    καλύτερα αυτοι οι υπάλληλοι να ενσωματωθούν στην αστυνομία αφου ειναι το ίδιο,με το ίδιο σκεπτικό παρτε κ αστυνομικούς κ βάλτε τους μεσα στις φυλακές να γυρισουμε στις παλιες εποχες παλι. απαραδεκτο το αρθρο.

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 21:24 | Βασίλειος Νίκου

    Η συγκεκριμένη προσθήκη στο άρθρο «και η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος» εκτός του οτι ερχεται σε πλήρη αντίθεση με ολο το υπόλοιπο άρθρο είναι και επικίνδυνο,δεν μπορεί ο εξωτερικός φρουρός λόγω της φύσης της εργασίας του -ένοπλη υπηρεσία- που είναι για τους κρατούμενους οτι ακριβώς και ο αστυνομικός,φανταστείτε λοιπόν τις αντιδράσεις των κρατουμένων οταν τη μια μέρα θα τους πηγαίνουν μεταγωγές ή θα αποτρέψουν μια απόπειρα απόδρασης ή θα κάνουν σύλληψη σε προσπάθεια εισαγωγής οτιδήποτε μέσα στη φυλακή,και την επόμενη μέρα να είναι μέσα στη φυλακή και να κάνει καταμέτρηση κρατουμένουν.
    Η συγκεκριμένη προσθήκη είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και σκοπό.

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 21:49 | γιωργος αγιαννιτοπουλος

    κυριοι,
    αναλογιστειτε τις επιπτωσεις των αρθρων που προωθουνται προς ψηφιση.
    προκειται να επελθει μεσαιωνας στο σωφρονιστικο συστημα.
    ειναι αρθρα επιεικως απαραδεκτα, αντιεπαγγελματικα, τα οποια δεν πρεπει να ψηφιστουν.
    Πώς θα μπορέσει ο εξωτ. φρουρος που τη μία μέρα συγχρωτίζεται και συνδιαλέγεται με τους κρατούμενους την επόμενη μέρα να τους μετάγει και να ασκήσει την απαιτούμενη σε κάποιες περιπτώσεις βία; Και μετά πώς θα μπορέσει να ξαναμπεί στην πτέρυγα;
    Πώς θα κάνει χρήση του όπλου του – αυτού που του δίνει η πολιτεία για να διαφυλάξει την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, την ασφάλεια του κρατούμενου και την προσωπική του ασφάλεια από τις συνέπειες μιας απόδρασης – σύμφωνα με το άρθρο 50, του Νόμου 2721/99.
    αναλογιστειτε πριν αποφασισετε……..

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 19:23 | ΤΣΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Μια ευλογη ερωτηση που βγαινει απο την αναγνωση του αρθρου αυτου
    -Πως ειναι δυνατον ενας εξωτερικος φρουρος ο οποιος εκτελει ενοπλη υπηρεσια στις υπερυψωμενες σκοπιες,μεταγωγη των κρατουμενων,φυλαξη τους στα νοσοκομεια,ΜΕΤΑ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΆ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ????????????
    Ο συντακτης του αρθρου αυτου εχει ειλικρινα γνωση τι αρμοδιοτητες εχει ο Εξ. Φρουρος?
    Γνωριζει οτι ειμαστε Ενοπλοι?
    Ας μας δωθουν λοιπον προς φυλαξη τα εξωτερικα θυρωρεια.Αλλα προς θεουν μην μπερδευεται την εξωτερικη φρουρα με την σωφρονιστικη υπηρεσια ειναι δυο εντελως υπηρεσιες με εντελως διαφορετικα καθηκοντα,πριν απο 12 χρονια την δουλειας μας την εκτελουσε η ΕΛ.ΑΣ,θα μπορουσε λοιπον νοημον νους να πει στους Αστυνομικους να μπουν μεσα στα καταστηματα κρατησης και να εκτελεσουν αλλες αρμοδιοτητες.
    Πρέπει να αποσυρθει αυτο το αρθρο,εγκυμονει πολλους κινδύνους.

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 15:04 | ν.π

    ποιος ο λογος μετα η εξωτερικη φρουρα να εχει αστυνομικα καθηκοντα? αν βαλετε εξωτερικο φρουρο περαν της πυλης μετα θα ερχεται σε επαφη με τους κρατουμενους καθημερινα κ θα εχει σοβαρα προβληματα στο κυρίως αστυνομικο του εργο, τις μεταγωγες τα δικαστηρια τα νοσοκομεια και σε καποιες φυλακες που οι σκοπιες φαίνονται απο τα προαύλια οι φρουροι που θα κανουν υπηρεσια εκεί θα εχουν σοβαρό προβλημα, γιατι οπως ειναι γνωστο οι κρατουμενοι με τους αστυνομικους κ τους εξωτερικους φρουρους που ειναι το αντιστοιχο σωμα στις φυλακες εχουν προβλημα.θα τους απειλουν θα τους βριζουν καθε μερα. μη προχωρησετε σ αυτο νομο ειναι λαθος.

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ

    Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Νόμος περί ναρκωτικών και άλλες διατάξεις» κατά το μέρος που αφορά τα καθήκοντα της Υπηρεσίας της Εξωτερικής Φρούρησης, (άρθρα 99 και 100), είναι απαράδεκτο, άσχετο με την πραγματικότητα και αντίθετο με την έννομη τάξη:
    Η Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης είναι ειδική υπηρεσία, ένοπλη, ένστολη, συγκεκριμένου σκοπού, με προσωπικό ειδικής εκπαίδευσης. Κάθε μετάταξη από και προς τον κλάδο ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης απαγορεύεται ρητά, τόσο στον ιδρυτικό νόμο (Ν.2721/1999 αρ. 48 επ.), όσο και στις μεταγενέστερες τροποποιήσεις (Ν. 3388/2005, ειδικότερα παρ.10 αρ.1). Η απόλυτη αυτή απαγόρευση θεμελιώθηκε και νομολογιακά με αμετάκλητες αποφάσεις Ακυρωτικού Δικαστηρίου (113,114/2008 ΔΕφΑ, Θ’ Τμήμα Ακυρωτικού Σχηματισμού). Αντί άλλου, η δικαιολογητική βάση της απόλυτης αυτής απαγόρευσης εκτίθεται στις αιτιολογικές εκθέσεις των νόμων, αλλά και στο σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων. Η διάταξη αυτή ανήκει στον πυρήνα της φύσης των καθηκόντων των εξωτερικών φρουρών, τους οποίους και προστατεύει, ακριβώς γιατί εξυπηρετεί τον ειδικό σκοπό για τον οποίο συστάθηκε η Υπηρεσία. Κάθε παρεμφερές καθήκον, που στο πέρασμα των χρόνων προστέθηκε στο βασικό σκοπό, είναι απόλυτα συναφές με αυτόν και δεν το αντιστρατεύει.
    Η προσθήκη με το νέο σχέδιο νόμου του γενικού καθήκοντος της «κάλυψης των συνολικών (μάλιστα) αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος», ουσιαστικά καταργεί τον σκοπό της Εξωτερικής Φρουράς, θίγοντας τον πυρήνα του. Δεν πρόκειται περί μίας απλής ανάθεσης ενός αλλότριου, αλλά έστω παρεμφερούς καθήκοντος, αλλά ουσιαστικά περί μετάταξης από μία κατηγορία και ειδικότητα σε μία άλλη, εντελώς άσχετη και μάλιστα αλληλοαντικρουόμενη. Η – «συγκεκαλυμμένη» – μετάταξη αυτή ρητά απαγορεύεται, διότι διασαλεύει την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας. Τα ιδιαίτερα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί με τους νόμους στους υπαλλήλους της Εξωτερικής Φρουράς, η ειδική εκπαίδευση αυτών, η οποία συντελείται μάλιστα με μέριμνα και δαπάνες της Υπηρεσίας, αποσκοπούν στο να μην στερηθεί η Υπηρεσία από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία (ad hoc Ακυρωτικό Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 114/2008, σκ.3). Η ανάθεση λοιπόν, αλλότριων καθηκόντων για την κάλυψη γενικών και αόριστων αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος, ισοδυναμεί ουσιαστικά με μετάταξη σε άλλο κλάδο, την οποία διαχρονικά ο νομοθέτης απαγόρευσε ρητά, ακριβώς επειδή έκρινε ότι τα συγκεκριμένα καθήκοντα του ειδικού αυτού σώματος δεν συνάδουν με αλλότρια και ότι μόνο η σωστή εκτέλεση αυτών διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.
    Αντίθετη νομοθετική εκδοχή ουσιαστικά καταργεί την Υπηρεσία της Εξωτερικής Φρούρησης. Αν όμως κάποια Υπηρεσία παραμένει υγιής, διαφανής και με προσωπικό υποδειγματικών αρετών και αποτελεσματικότητας, αυτή είναι η Εξωτερική Φρούρηση, την οποία δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Υπουργός έχει διάθεση να διαλύσει.
    Με τις προτεινόμενες διατάξεις των άρθρων 99 και 100, ουσιαστικά θεσμοθετούνται οι πελατειακές τακτικές μεταξύ φυσικής ηγεσίας και υπαλλήλων της Υπηρεσίας.
    Χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, χωρίς αρχική στόχευση και με δεδομένες τις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας, και την επιθυμία κάποιων, που καλώς ή κακώς θα θέλουν να μετακινηθούν από τη σκληροτράχηλη δουλειά τους σε πιο ήπιες υπηρεσίες, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για, σύμφωνα με τον νόμο, επίτευξη του σκοπού τους. Ό,τι προστάτευε η μέχρι στιγμής άκαμπτη νομοθεσία εκχωρείται, άνευ άλλου, στη φυσική και πολιτική ηγεσία.
    Προ του νόμου 4024/2011, τα επίσημα στοιχεία έδειχναν ότι παραπάνω από τις μισές (ποσοστό 57%) προβλεπόμενες για την ασφάλεια των φυλακών θέσεις Εξωτερικών Φρουρών ήταν κενές!! Η λειψανδρία είναι η μεγαλύτερη μάστιγα ΚΑΙ της Υπηρεσίας μας. Οι μεταγωγές, οι φυλάξεις, οι συνοδείες, τα νοσοκομεία καλύπτονται με προσωπική αυταπάρνηση των ένοπλων Εξωτερικών Φρουρών. Περαιτέρω, υφίσταται και «ποιοτικό» επιχείρημα: Η αδυναμία ενός ένοπλου Φρουρού να μετατραπεί την αμέσως επόμενη ημέρα σε ουσιαστικό σύνοικο με τον κρατούμενο. Αναλυτικά έχουμε εκθέσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την πλήρη δυσαρμονία των δύο ρόλων. Έχουμε καταθέσει ακόμη και τους καθ’ όλα βάσιμους φόβους μας για τη «διάβρωση» της, μέχρι σήμερα ανέγγιχτης από τη διαφθορά Υπηρεσίας μας, καθώς τα αισθήματα του φόβου και της αυτοσυντήρησης θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο. Αυτοί που η νομοθεσία θωράκισε και φρόντισε να είναι αποστασιοποιημένοι, να μη συμμετέχουν στην καθημερινότητα των κρατουμένων, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις και τους όποιους κινδύνους επιφυλάσσει το ιδιαίτερο λειτούργημα του Εξωτερικού Φρουρού και να μπορούν να ασκήσουν τα αστυνομικά καθήκοντα που απορρέουν από αυτό, παραδίδονται βορρά στους κρατούμενους.
    Η κατάσταση στις φυλακές είναι τραγική. Κινδυνεύει πλέον η ζωή μας σε κάθε βάρδια, σε κάθε μεταγωγή, σε κάθε περιπολία. Η τόσο αόριστη νομοθετική πρόβλεψη για «…κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος…», θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή μας.
    Επειδή οι σκοποί που με το νομοσχέδιο αυτό δύνανται να εξυπηρετηθούν δεν μας είναι άγνωστοι, αντίθετα και οι ίδιοι έχουμε πολλές φορές αναγνωρίσει τη χρησιμότητά τους. Χωρίς προσήλωση σε στεγανά, με επίγνωση των νέων δεδομένων και με σεβασμό στο λειτούργημά μας, πολλάκις έχουμε προτείνει λύσεις, αυτό που συνηθίζετε να λέτε «ισοδύναμα μέτρα».
    Μιλούμε μόνο για ειλικρινή συνεννόηση προς εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων, σύννομων, πρακτικά εφαρμόσιμων, κοινώς αποδεκτών, αντί αυτών που προτείνετε με τα άρθρα 99 και 100 του νομοσχέδιου αυτού.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων, 99 και 100.

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 13:06 | Βασίλειος Νίκου

    Λέγοντας «και η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος» είναι τελείως αόριστο,δεν διευκρινίζεται ποιές είναι αυτές οι ανάγκες του σωφρονιστικού συστήματος,ποιος θα κρίνει για την καλυψή τους και με ποιο κριτήριο,δηλ. ένα εξωτερικός φρουρός θα εγκαταλείπει τη σκοπιά του για να καλύψει κάποια αλλη ανάγκη,θα γίνονται οι μεταγωγές των κρατουμένων με λιγότερους φρουρούς επειδή μπορεί να προκύψει κάποια «ανάγκη» μέσα στη φυλακή;
    Πως μπορεί τη μια μέρα να κάνει ο εξωτερικός φρουρός ένοπλη υπηρεσία με μεταγωγές σε δικαστήρια,νοσοκομεία και την επόμενη να μοιράζει φάρμακα στους κρατουμένους,γιατί έτσι έκριναν κάποιοι οτι υπάρχει «υπηρεσιακή ανάγκη».
    Είναι τέτοια η φύση της υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης όπως λέει και το ποιο πάνω άρθρο «έχει τις ίδιες αρμοδιότητες, εξουσίες, καθήκοντα και υποχρεώσεις με το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στην άσκηση των ανατιθέμενων σε αυτό δια του παρόντος καθηκόντων του» που δεν μπορεί να καλύψει ανάγκες στο εσωτερικό των καταστημάτων κράτησης,είναι σα να λέμε σε ένα αστυνομικό επειδή υπάρχει ανάγκη στο εσωτερικό της φυλακής να έρθει να την καλύψει,είναι φύση αδύνατο.
    Απο την άλλη εαν υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο εσωτερικό των φυλακών αυτό μπορεί να μειωθεί εαν το προσωπικό των σωφρονιστικών υπαλλήλων που ασκεί καθήκοντα γραφείου επιστρέψει στη θέση του και τις κενές θέσεις στα γραφεία τις καλύψουν με προσωπικό απο μετατάξεις υπαλλήλων απο υπηρεσίες οι οποίες κλείνουν.
    Δεν μπορεί να μπένει σε κίνδυνο η ασφάλεια κανενός,είτε αυτός είναι πολίτης,κρατούμενος,εξωτερικός φρουρός για κανένα μα κανένα λόγο και κυρίως για κάλυψει «αναγκών» στις οποίες τις περισσότερες φορές τις εφευρίσκουν.

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 03:11 | αργύρης δήμου

    Χωρίς αστυνομικά καθήκοντα δε νοείται η παρουσία της ΕΞ.ΦΡΟΥΡΑΣ στα Κ.ΚΡΑΤΗΣΗΣ! Πως θα επιβάλλει τον νόμο και την τάξη στον τομέα ευθύνης της, πέραν των ορίων νόμιμης αμύνης??????? πως θα χρεώνεται τον κρατουμενο και θα επιβαλλεται σε αυτον για να εξέλθει του καταστήματος???? πως θα εποπτεύει αποτελεσματικά τρίτους που έχουν πιθανό σκοπό την τέλεση αδικήματος προς τον τομέα ευθύνης της ΕΞ.ΦΡΟΥΡΑΣ?????? Γιατί και ποιός αναζητά την αποσάθρωση και αποδόμηση της ΕΞ.ΦΡΟΥΡΑΣ??? Χωρίς το νομικό-διοικητικο-θεσμικό πλαίσιο των σωμάτων ασφαλείας δε δύναται η υπηρεσία της ΕΞ.ΦΡΟΥΡΑΣ να λειτουργήσει επαρκώς και να σταθεί στο ύψος της ευθύνης που της αναλογεί! δε νομίζω ΚΑΝΕΝΑΣ πολειτιακός παραγοντας να έχει υπόψην του κάτι τέτοιο, οπότε θεωρείται δεδομένο ότι η ΔΙΑΛΥΣΗ της ΕΞ.ΦΡΟΥΡΑΣ δε θα περάσει!!!!!

  • 29 Οκτωβρίου 2012, 17:07 | ΘΩΜΑΣ

    Ερωτήσεις που αφορούν το άρθρο 99.

    1.Τι εννοείτε με την πρόταση »και η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος»;.

    2.Τι εννοείτε με την πρόταση »πλην των περιπτώσεων που ασκεί καθήκοντα για την διοικητική υποστήριξη και φύλαξη των Καταστημάτων Κράτησης»;.

    3. Γνωρίζετε ότι η Εξωτερική Φρουρά είναι ένοπλο Σώμα και ότι πιθανή εκτέλεση υπηρεσίας στο εσωτερικό των Καταστημάτων Κράτησης από τους Εξωτερικούς Φρουρούς θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα από αυτά που ελπίζετε ότι θα λύσει;

    Δεν είναι δυνατόν ένοπλος που θα πρέπει να αποτρέψει πιθανές αποδράσεις και διάφορες έκνομες ενέργειες να είναι άοπλος μεταξύ κρατουμένων με κίνδυνο όχι μόνο σωματικό αλλά και διαφθοράς καθώς θα είναι ο μόνος που θα είναι ανάμεσα στον κρατούμενο και την ελευθερία του σε περίπτωση μεταγωγής του.

    Επίσης είναι δύσκολο να επιφορτιστεί μια υπηρεσία το ρόλο δυο η και τριών διαφορετικών υπηρεσιών. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, είναι σαν να ζητάμε από έναν ναύτη να οδηγεί άρμα μάχης να πετά αεροπλάνο να οδηγεί φρεγάτα και να είναι και καταδρομέας.

    4. Πιστεύω πως μια τόσο σημαντική για την εσωτερική ασφάλεια της Χώρας υπηρεσία θα έπρεπε να αναβαθμιστεί και εξοπλιστεί κατάλληλα για να μπορεί να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αποδράσεις και άλλες έκνομες ενέργειες όπου απαιτείται η παρουσία ένοπλου ένστολου προσωπικού,τι στιγμή μάλιστα που η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί συνταρακτικά.

    Σας ευχαριστώ.

  • 29 Οκτωβρίου 2012, 15:55 | ΝΙΚΟΣ Θ.

    Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση του υπουργείου καταλαβαίνω ότι αναιρείται η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 101!
    Απορώ πως αφού η εξωτερική φρουρά δεν μπορεί να στελεχώσει ούτε τους βαθμοφόρους της αλλά έχει και αποδεδειγμένα στις περισσότερες φυλακές έλλειψη προσωπικού,πως θα μπορέσει να βοηθήσει διοικητικά και έστω επικουρικά την σωφρονιστική υπηρεσία;
    Ποιος θα λέει που πρέπει να πάνε οι εξωτερικοί φρουροί,ο διευθυντής που θα γνωρίζει τις εσωτερικές ελλείψεις ή ο διοικητής που θα πρέπει να χρησιμοποιεί το προσωπικό για φύλαξη και μεταγωγές;
    Η εξωτερική φρουρά δημιουργήθηκε για να φύγει η αστυνομία από τις φυλακές και τώρα η συνδρομή τους θα είναι μόνιμη…
    Άρα η υποβάθμιση μιας υπηρεσίας που δουλεύει άψογα και φαίνεται από τα νούμερα των μεταγωγών και της σωστής φύλαξης γίνεται για να καλύψει όλες τις τρύπες και τις «δουλείες» που θα χρειάζονται τα σωφρονιστικά καταστήματα…
    Οι εξωτερικοί φρουροί έχουν μια εκπαίδευση για κάποιο συγκεκριμένο λόγο,γι΄αυτό και δεν μπορούν να κάνουν μετατάξεις.
    Διοικητικούς υπαλλήλους στο ευρύτερο δημόσιο είναι το πιο εύκολο να βρεις(με μετατάξεις,αποσπάσεις).
    Η σωφρονιστική υπηρεσία χρειάζεται άμεσα προσλήψεις και όχι μπαλώματα.
    Είναι λυπηρό να μη μπορεί το υπουργείο να διεκδικήσει προσλήψεις για τέτοιες υπηρεσίες που αποδεδειγμένα αφορούν την ασφάλεια και όχι τη γραφειοκρατία.

  • 29 Οκτωβρίου 2012, 13:29 | γιωργος πατρα

    παρακαλω οπως μου διευκρινησετε τον τροπο
    που η υπηρεσια εξωτερικης φρουρησης θα στμβαλει στο
    συνολο των αναγκων του σωφρονιστικου συστηματος
    οταν ο σκοπος της ειναι η φρουρηση των κρατουμενων σε καθε αναγκη αυτων οπως νοσοκομεια, μεταγωγες, ειδικες αδειες, δικαστηρια κλπ.
    εφοσον εχει τα ιδια καθηκοντα αρμοιοτητες, εξουσιες
    με την ΕΛ.ΑΣ. στο εργο της, πως θα πρεπει να ασκει
    τα καθηκοντα της εντος του Καταστηματος Κρατησης?
    πως θα γινεται η φυλαξη την μια ημερα και η
    φρουρηση την επομενη?
    πως θα διασφαλισουμε την ομαλη λειτουργια
    της φυλακης με τετοιο σχεδιασμο οτα την μια
    ημερα ο κρατουμενος σε εχει διπλα του ως σωφρονιστικο
    και την επομενη θα πρεπει να τον συνοδευσης
    σε μεταγωγη με ασφαλη μετρα πχ. χειροπεδηση?

  • 28 Οκτωβρίου 2012, 23:43 | αργύρης δήμου

    η ΕΞ.ΦΡΟΥΡΑ είναι αστυνομική υπηρεσία με κύρια αποστολή την πρόληψη και καταστολή παραβατικών-έκνομων-εγκληματικών ενεργειών και πράξεων στον τομέα της ευθύνης της. Τα περισσότερα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει περιέχουν συμπλοκές ακραίας βίας και έντασης λόγω του αιφνιδιαστικού τους χαρακτήρα. Η στρατιωτική της οργάνωση και το αυτοτελές της διοικητικής και δικαστικής της ορμοδιότητας εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, την ικανότητα και το ηθικό του προσωπικού. Σε περίπτωση που διάγει υπό ασαφές καθεστώς διοίκησης και καθηκόντων, με αναλλαγές σε ένοπλη και άοπλη υπηρεσία με διοιητικές αρμοδιότητες που δε συνάδουν με την αποτροπή και καταστολή παραβασεων αλλά αποδομούν και απαξιώνουν το προσωπικό της ΕΞ.ΦΡΟΥΡΑΣ και απο ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΝΝΟΜΟΥ ΤΑΞΕΩΣ τα μετατρέπουν σε υπαλλήλους απροσδιορίστων καθηκόντων και αμφιβόλου αντιμετώπισης, ποιος μπορει να ελέγξει και να εξασφαλίσει την τάξη και την ασφάλεια στον τομέα της ευθύνης της ΕΞ.ΦΡΟΥΡΑΣ? Πιστεύω ότι αυτό το αίτημα αποσχηματίζει την ομαλή λειτουργία της ΕΞ.ΦΡΟΥΡΑΣ και εγκυμονεί άμετρους κινδύνους στον χώρο των καταστημάτων κράτησης και στις πάσης φύσεως μεταγωγες-συνοδείες των κρατουμένων.

  • 28 Οκτωβρίου 2012, 19:13 | ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Σε εντελώς λάθος κατεύθυνση η διάταξη.Είναι εγκληματική και θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις.Κατά πρώτον υπάρχει λάθος σκέψη στους υπεύθυνους που νομίζουν ότι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης είναι πλεονάζοντες,Κύριοι συντάκτες του νομοσχεδίου υπήρχε έλλειψη 40% των οργανικών θέσεων πριν τις καταργήσετε,ζητήστε τα στοιχεία από τα τμήματα των εξωτερικών φρουρών ανά την ελληνική επικράτεια (φρουρήσεις στα Κ.Κ.,μεταγωγές στα νοσοκομεία και δικαστήρια,φρουρήσεις στα νοσοκομεία κτλ)για να δείτε την αλήθεια.
    Δεύτερον μήπως μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα πως την μια ημέρα θα κάνουμε αστυνομικά καθήκοντα στα καταστήματα κράτησης και την άλλη ημέρα θα εκτελούμε σωφρονιστικά καθήκοντα εντός καταστήματος κράτησης αναλογιστήκατε ποτέ τι σημαίνει αυτό;;;;
    Λύσεις για την υποστελέχωση υπάρχουν όπως οι υποχρεωτικές μετατάξεις προς τα καταστήματα κράτησης κάντε λοιπόν κάτι τέτοιο και ενισχύστε αντί να διαλύσετε τον ρόλο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης της μοναδικής ένστολης και ένοπλης υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία μπορεί να δώσει τα θεμέλια της Δικαστικής Αστυνομίας.

  • 28 Οκτωβρίου 2012, 00:30 | ΠΑΛΗΟΚΑΡΥΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Το άρθρο 99 και το άρθρο 100 του νομοσχεδίου, κατά τη γνώμη μου οδηγεί το σημερινό σωφρονιστικό σύστημα αντί για ένα βήμα μπροστά δώδεκα χρόνια πίσω.
    Πιο συγκεκριμένα στα προαναφερόμενα άρθρα και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας επιχειρείται η ανάθεση «γενικών καθηκόντων» σε υπάλληλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης. Για τη πράξη αυτή ελάχιστα λαμβάνεται υπ’ όψιν και με περισσή ελαφρότητα – ας μου συγχωρεθεί ο όρος – αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της «ειδικής υπηρεσίας» – όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1, του άρθρου 48, του Νόμου 2721/99 – Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, κατά την εκτέλεση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς καθηκόντων, «έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες, εξουσίες, καθήκοντα και υποχρεώσεις με το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας» σύμφωνα με την παράγραφο 4, του άρθρου 48, του Νόμου 2721/99. Καλούνται λοιπόν υπάλληλοι που επί δώδεκα συναπτά έτη εκτελούσαν πλήρως αστυνομικά καθήκοντα, ξαφνικά να τα αποποιούνται αυτά και να γίνουν είτε διοικητικοί, είτε υπάλληλοι με καθήκοντα της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας και την επόμενη να ξαναγίνονται Εξωτερικοί Φρουροί.
    Με το δεδομένο αυτό, προαναγγέλλεται η μεγαλύτερη ομηρία που έχει συμβεί ποτέ σε Καταστήματα Κράτησης, καθώς οι 1592 υπάλληλοι Εξωτερικής Φρούρησης θα καταστούν διπλά όμηροι.
    Όμηροι της Υπηρεσίας για το πότε, πως και που θα διατίθεται ο καθένας Εξωτερικός Φρουρός, δημιουργώντας «προύχοντες», «αυλές» και «αυλοκόλακες» και «πελατειακές σχέσεις» μεταξύ Διεύθυνσης – Διοίκησης κάθε καταστήματος και υπαλλήλων. Αυτό μοιραία θα οδηγήσει σε «σπάσιμο» της ομοιογένειας που απαιτείται για την άσκηση των κύριων καθηκόντων των Εξωτερικών Φρουρών, όπως πχ οι μεταγωγές, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.
    Όμηροι στα χέρια των κρατούμενων τους οποίους επί δώδεκα χρόνια μετάγουν σιδηροδέσμιους, με ότι συνεπάγεται αυτό και αποτελώντας κυριολεκτικά το «τελευταίο εμπόδιο» για την ελευθερία. Αλήθεια το σκέφτηκε αυτό κανείς από τους συντάκτες των συγκεκριμένων άρθρων; Πόσο ζυγίζει στην παλάντζα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» η ασφάλεια των λειτουργών του κράτους;
    Πώς θα μπορέσει ο υπάλληλος που τη μία μέρα συγχρωτίζεται και συνδιαλέγεται με τους κρατούμενους την επόμενη μέρα να τους μετάγει σιδηροδέσμιους και να ασκήσει την απαιτούμενη σε κάποιες περιπτώσεις – ελπίζουμε ελάχιστες – βία; Και μετά πώς θα μπορέσει να ξαναμπεί στην πτέρυγα ή στο προαύλιο;
    Πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απειλές για τον ίδιο και την οικογένειά του, από τον κρατούμενο που – έχει τη δυνατότητα και μπορεί – σχεδιάζει να αποδράσει κατά τη διάρκεια μεταγωγής, όταν θα ξέρει ότι την επόμενη μέρα θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο;
    Πώς θα κάνει χρήση του όπλου του – αυτού που του δίνει η πολιτεία για να διαφυλάξει την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, την ασφάλεια του κρατούμενου και την προσωπική του ασφάλεια από τις συνέπειες μιας απόδρασης – σύμφωνα με το άρθρο 50, του Νόμου 2721/99.
    Μια απλή ανάγνωση του Προεδρικού Διατάγματος 215/06 «Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης.», θα μπορούσε να πείσει και τον πιο «κακόπιστο», για τους λόγους για τους οποίους ΔΕΝ δύναται ένας Εξωτερικός Φρουρός, ο οποίος εκπαιδεύτηκε και γαλουχήθηκε υπηρεσιακά, ώστε να εκτελεί αστυνομικά καθήκοντα, να αναλάβει καθήκοντα μιας άλλης υπηρεσίας, της οποίας ο σκοπός και η αποστολή της είναι εντελώς διαφορετικά και απέχουν παρασάγγας από αυτά των Εξωτερικών Φρουρών. Δεν μπορεί το μοναδικό κριτήριο για κάτι τέτοιο, να είναι η σύμπτωση ότι και οι δύο υπηρεσίες ασκούν καθήκοντα στον ίδιο χώρο, ούτε η πιθανή αριθμητική υπεροχή σε κάποια Καταστήματα Κράτησης. Αυτά που θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν, είναι πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια του προσωπικού, των κρατουμένων και του κοινωνικού συνόλου και μετά το τι καθήκοντα εκτελούνται από τις δύο υπηρεσίες, η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, εάν επαρκεί το προσωπικό ένθεν κακείθεν για να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα αυτά και τέλος εάν με την προτεινόμενη διάταξη θα παρέχονται καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες. Φοβάμαι πως με την προτεινόμενη διάταξη όχι μόνο η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν θα αναβαθμιστεί, αλλά αντίθετα θα ανοίξει ένας νέος κύκλος βίας και ταραχών εντός των Καταστημάτων Κράτησης που στόχο θα έχουν τους επί δωδεκαετίας «δεσμώτες» και εκφραστές της «νόμιμης βίας του κράτους» έναντι των κρατουμένων, Εξωτερικούς Φρουρούς που εσείς με τα συγκεκριμένα άρθρα καθιστάτε «πρόβατα επί σφαγή».
    Ποιος σας πληροφόρησε ή ποιος ήταν εκείνος ο υπηρεσιακός παράγοντας που είπε ότι οι υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς είναι αρκετοί και περισσεύουν; Για σκεφτείτε πόσες μεταγωγές εκτελούνται καθημερινά από τα καταστήματα κράτησης στα δικαστήρια και στα νοσοκομεία. Για να μεταχθεί ένας (1) κρατούμενος χρειάζονται δύο (2) τουλάχιστον συνοδοί και ένας οδηγός. Για να φυλαχθεί ένας κρατούμενος στο νοσοκομείο χρειάζονται τουλάχιστον δύο (2) άτομα. Εάν λοιπόν κάνετε τους πολλαπλασιασμούς σας καθημερινά, θα δείτε ότι ούτε το προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς δεν επαρκεί.
    Πάραυτα και προς εκτόνωση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Σωφρονιστική Υπηρεσία λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων της τελευταίας τριετίας, θα μπορούσε η Εξωτερική Φρουρά να αναλάβει καθήκοντα που συνάδουν με το ένοπλο της υπηρεσίας και τα αστυνομικά καθήκοντα της, όπως είναι τα Εξωτερικά Θυρωρεία των Καταστημάτων Κράτησης – όπου σήμερα απασχολείται ικανός αριθμός υπαλλήλων της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας – στα οποία γίνεται ο έλεγχος όλων των εισερχομένων, ατόμων και ειδών, στα Καταστήματα Κράτησης.
    Κλείνοντας θέλω να πω ότι όλα τα παραπάνω βασίζονται στην εμπειρία μου ως «μάχιμος» υπάλληλος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, όπως άλλωστε είναι και το σύνολο των συναδέλφων μου, οι οποίοι καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην εκτέλεση του καθήκοντος με τα ελάχιστα που τους παρέχονται από την πολιτεία.
    Μπορείτε να εκλάβετε το παραπάνω κείμενο όχι μόνο σαν κριτική επί του άρθρου άλλα και σαν κραυγή αγωνίας, ενός Εξωτερικού Φρουρού.

  • 27 Οκτωβρίου 2012, 20:58 | Νεράιδας Δημήτριος

    …και η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος.»

    Είναι αδιανόητο ένας εξωτερικός φρουρός που την μια μέρα καταστέλει με χρήση ήπιων μέσων για την αποτροπή απόδρασης με χημικά κτλ ή με δραστηκή χρήση του ατομικού και υπηρεσιακού οπλισμού σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν.2721/99 περί οπλοφορίας και οπλοχρησίας να αντιμετωπίζει απόπειρα αναρρίχησης του εξωτερικού μαντρότοιχου,την άλλη μέρα να κληθεί να καλύψει σωφρονιστικές ανάγκες εντός του καταστήματος και να έρθει αντιμέτωπος μέσα στην πτέρυγα με κατάδικους που εμπόδισε να αποδράσουν την προηγούμενη.

  • 27 Οκτωβρίου 2012, 19:30 | Νεράιδας Δημήτριος

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ,ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ.
    Α) Άμεση ενίσχυση των καταστημάτων κράτησης και των υπηρεσιών της εξωτερικής φρούρησης και της εσωτερικής φύλαξης με μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού από υπηρεσίες του δημοσίου που βρίσκονται υπό κατάργηση ή συγχώνευση. Αυτό το προσωπικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση των θέσεων εργασίας διοικητικών και βοηθητικών καθηκόντων στις εν λόγω υπηρεσίες που μέχρι σήμερα καλύπτονται από φυλακτικό προσωπικό. Προτείνεται δηλαδή η άμεση αντικατάσταση του προσωπικού εξ.φρούρησης και εσωτ.φύλαξης από θέσεις εργασίας σε αντικείμενα όπως: γραμματειακή υποστήριξη, οδηγών, υδραυλικών, νοσοκόμων, βοηθών φαρμακείου, οπλουργών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, μαγείρων κλπ. Επιπλέον, μέρος αυτών των υπαλλήλων που έχει τα κατάλληλα προσόντα θα μπορούσε κατόπιν προετοιμασίας να χρησιμοποιηθεί και σε θέσεις εσωτερικής φυλάξεως.
    Β) Αξιοποίηση του προσωπικού του κλάδου ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης που έχει αυξημένα τυπικά προσόντα(ΠΕ-ΤΕ) ώστε να εργαστεί σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης,στις οποίες υπάρχει έλλειψη υπαλλήλων με τα παραπάνω τυπικά προσόντα.

  • 27 Οκτωβρίου 2012, 15:29 | ανδρεασ αργυροπουλος

    καλημερα απο το ομορφο ναυπλιο.μια πολη που φιλοξενει 2 φιλακες κρατουμενων (αγροτικες, δικαστικες) οι οποιες φιλοξενουν 700 κρατουμενους συνολικα.σαν εξωτερικη φρουρα εχουμε αναλαβει την φιλαξη στα νοσοκομεια, τα δικαστηρεια κ την φιλαξη στις σκοπιες εκτος της δικαστικης φιλακης.ο αριθμος των μεταγωγων ανερχονται σε 2900 το χρονο κατι το οποιο αποδυκνιει τον ειδη μεγαλο ογκο εργασιας που εχουμε σαν φρουρα.θεωρω παραλογο κ απαραδεκτο να εχουμε την τοσο μεγαλη επιφορτηση με αυτο το αντικειμενο των μεταγωγων κ επιπλαιον να πρεπει να καλυψουμε κ τις γενικοτερες αναγκες της φιλακης.σαν υπηρεσια θεωρω οτι θα επρεπε να ειμαστε ξεχωρηστο κομματι του υπ δικαιωσυνης με συνεχη εκπαιδευση απο την αστυνομια (παραμφερες επαγγελμα κ υπηρεσια).επισης εγκυμονει κυνδηνους το να παω μεταγωγη εναν κρατουμενο να προσπαθησει να φυγει να το αποτρεψω ωσ οφειλω κ καποια μερα να παω για φιλαξη στην κικληδα κ να τον συναντησω εκει….ασκουμε καθαρα αστυνομικα καθηκοντα κ οχι δημοσιουπαλληλικα.γιαυτο ποιο πολυ θα ταιριαζε να αναλαβουμε τις μεταγωγες κ εκτος νομων (φιλακη σε φιλακη) παρα το πρωιο να ειμαστε φρουρα με αστυνομικα καθηκοντα κ το βραδυ να γηνομαστε σοφρωνηστικοι υπαλληλοι κ να ανοιγοκλεινουμε κελια….

  • 27 Οκτωβρίου 2012, 15:36 | Π. Ν

    πλην των περιπτώσεων που ασκεί καθήκοντα για την διοικητική υποστήριξη και φύλαξη των Καταστημάτων Κράτησης.» Δηλαδή οι εξωτερικοί φρουροί θα κάνουν υπηρεσίες στο εσώτερικο των καταστημάτων κράτησης? θα κάνουν δλδ υπηρεσία στο χώρο κράτησης εσώτερικα μαζί με τους κρατούμενους?μα αυτοί δέν είναι σωφρονιστικοί υπάλληλοι,είναι ένστολο κ ένοπλο σώμα, δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους κ την ασφάλεια των οικογενειών τους τη μία να πηγαίνουν μεταγωγές τους κρατούμενους με χοιροπέδες στα δικαστήρια κ στα νοσοκομεία κ την άλλη να πηγαίνουν να κάνουν υπηρεσία σαν σωφρονιστικοί υπάλληλοί?οι εξωτερικοί φρουροί προσλαμβάνονται κ εκπαιδεύονται σαν τους ειδικούς φρουρούς της ελληνικής αστυνομίας καί διέπονται απο διαφορετικούς κανονισμούς υπηρεσίας αντίστιχους με της ελληνικής αστυνομίας, προσλήφθηκαν για να ασκούν το αστυνομικό έργο που έκανε η αστυνομία πρίν την αποχώρηση της απο την εξωτερική φρούρηση των καταστημάτων κράτησης το 2001,πώς είναι δυνατόν ένας εξωτερικός φρουρός-αστύνομικος τών φυλακών στην ουσία ένοπλος, να κάνει υπήρεσια εσώτερικη?

  • 26 Οκτωβρίου 2012, 19:44 | ΘΩΜΑΣ

    Τι εννοείτε με τον όρο »κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος». Γνωρίζεται ότι η Εξ φρουρά είναι ένοπλο Σώμα. Ποιες οι καινούριες αρμοδιότητες αυτής;

  • 26 Οκτωβρίου 2012, 11:18 | Πούλιος Ιωάννης

    Κύριοι , δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό χωρίς να αναγνωριστούν και τα επιπλέον προσόντα (πτυχία ΑΕΙ , ΤΕΙ και άλλων σχολών) των εξωτερικών φρουρών για την εφαρμογή της τροποποίησης του συγκεκριμένου άρθρου με την παρακάτω προσθήκη «…και η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος.» . Π.χ. Υπάρχουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν ως φυλακτικό προσωπικό και εκτελούν με ημερήσια διαταγή του διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος καθήκοντα νοσοκόμου χωρίς να διαθέτουν το απαραίτητο πτυχίο ή τίτλο σπουδών . Θα έχουμε το τραγελαφικό συμβάν ο πτυχιούχος εξωτερικός φρουρός να κληθεί να κάνει χρέη φυλακτικού προσωπικού και ο σωφρονιστικός υπάλληλος του φυλακτικού θα «κάνει» τον νοσοκόμο χωρίς να έχει τα προσόντα .
    Ομοίως το ίδιο συμβαίνει και με διοικητικούς υπαλλήλους που διορίστηκαν ως φυλακτικό σωφρονιστικό προσωπικό ενώ υπάρχουν πτυχιούχοι εξωτερικοί φρουροί της ΑΣΟΕ και ΤΕΙ διοίκησης .
    Δεν είναι δίκαιο και σωστό ( το νόμιμο θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια με ανάλογες προσφυγές των θιγμένων έχων το νόμιμο συμφέρον ) να μην εκμεταλλεύεται το κράτος και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης το καταρτισμένο , με χρήματα του Ελληνικού λαού , προσωπικό που διαθέτει στον βωμό μικροσυμφερόντων που εκμεταλλεύονται την αναξιοκρατία .