- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 5

Το άρθρο 16 του Ν. 1756/1988 (ΦΕΚ Α΄ 35), όπως είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 52 παρ. 2 του Ν. 3689/2008 (ΦΕΚ Α΄164), αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Την εισαγγελία διευθύνει ο εισαγγελέας, ο οποίος φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της και έχει αναλογικά και κατά περίπτωση τις αρμοδιότητες που αναφέρονται στην παρ. 7 του άρθρου 15.
Αν στην ίδια εισαγγελία υπηρετούν περισσότεροι εισαγγελείς την διεύθυνση ασκεί ο αρχαιότερος, για τον οποίο δεν συντρέχουν τα κωλύματα της παρ. 6 του άρθρου 15 και ο οποίος έχει τα προσόντα που αναφέρονται στην ίδια παράγραφο.
2. Η εισαγγελία εφετών Αθηνών και οι εισαγγελίες πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης διευθύνονται από τον εισαγγελέα που εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από τις ολομέλειες των οικείων εισαγγελιών, οι οποίες συνέρχονται αυτοδικαίως για το σκοπό αυτό ανά διετία την 11η πρωϊνή ώρα του τρίτου Σαββάτου του μηνός Σεπτεμβρίου. Αν κατά την συνεδρίαση αυτή δεν υπάρχει η απαρτία, οι ολομέλειες συνέρχονται την ίδια ώρα του επόμενου Σαββάτου και η εκλογή γίνεται από τα παρόντα κατά τη συνεδρίαση μέλη.
Υποψήφιοι είναι υποχρεωτικά οι πέντε (5) αρχαιότεροι εισαγγελείς της εισαγγελίας εφετών Αθηνών, οι δέκα (10) αρχαιότεροι εισαγγελείς της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών και οι πέντε (5) αρχαιότεροι εισαγγελείς της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Η εκλογή διενεργείται από τριμελή εφορευτική επιτροπή, αποτελούμενη από το νεότερο εισαγγελέα και τους δύο νεότερους εκ των υπηρετούντων αντεισαγγελέων. Τα ονόματα των εκλογίμων αναγράφονται κατ’ αλφαβητική σειρά σε ένα ψηφοδέλτιο και κάθε μέλος της ολομέλειας εκφράζει την προτίμησή του σε έναν μόνο υποψήφιο με σταυρό προτίμησης δίπλα από το όνομά του.
Διευθύνων την εισαγγελία εκλέγεται ο υποψήφιος που έλαβε τις περισσότερες ψήφους και ο αμέσως επόμενος σε αριθμό ψήφων εκλέγεται αναπληρωτής του. Αν υπάρξει ισοψηφία διενεργείται κλήρωση από την εφορευτική επιτροπή.
3. Η θητεία των ανωτέρω είναι διετής και αρχίζει την 1η Οκτωβρίου του έτους της εκλογής και λήγει την 30η Σεπτεμβρίου του μεθεπόμενου έτους.
Οι εισαγγελείς που διευθύνουν τις άνω εισαγγελίες δεν επιτρέπεται να μετατεθούν, εκτός αν υπέπεσαν σε πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη ή αν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει, με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ότι επιβάλλεται η μετάθεση τούτων για υπηρεσιακούς λόγους, οι οποίοι ειδικά και ρητά αναφέρονται στην απόφαση.
Αν οι ανωτέρω δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους από πρόσκαιρο κώλυμα, αναπληρώνονται από τους αναπληρωτές τους. Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή καθ’ οιονδήποτε τρόπον εξόδου των από την υπηρεσία διενεργείται αναπληρωματική εκλογή, για την οποία εφαρμόζεται αναλόγως η διαδικασία της παραγράφου 2. Η θητεία του εκλεγόμενου με αναπληρωματική εκλογή διαρκεί μέχρι το χρόνο λήξεως της θητείας του θανόντος ή καθ’ οιονδήποτε τρόπον εξελθόντος από την υπηρεσία.
Σε περίπτωση προαγωγής των άνω εκλεγμένων, αυτοί παραμένουν στη θέση τους και ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους.
Είναι ασυμβίβαστη η θέση του διευθύνοντος την εισαγγελία με την ιδιότητα μέλους του διοικητικού συμβουλίου δικαστικών ενώσεων.
4. Δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι όσοι έχουν τα κωλύματα και όσοι δεν έχουν τα προσόντα που αναφέρονται στην παρ. 6 του άρθρου 15 του παρόντος.».