- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 4

Οι παράγραφοι 2, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 15 του Ν. 1756/1988 (ΦΕΚ Α΄ 35), όπως είχαν τροποποιηθεί με το άρθρο 52 παρ. 1 του Ν. 3689/2008 (ΦΕΚ Α΄164), αντικαθίστανται ως εξής:

« 2. Το πολιτικό και διοικητικό εφετείο Αθηνών, το πολιτικό εφετείο Θεσσαλονίκης, τα πρωτοδικεία, πολιτικά και διοικητικά, Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά και τα Ειρηνοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, διευθύνονται από τριμελές συμβούλιο.

3. Το συμβούλιο αποτελείται:

α) για το πολιτικό και διοικητικό εφετείο Αθηνών και το πολιτικό εφετείο Θεσσαλονίκης, από έναν πρόεδρο εφετών, ως πρόεδρο και δύο εφέτες, ως μέλη,
β) για τα πολιτικά και διοικητικά πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, από έναν πρόεδρο πρωτοδικών, ως πρόεδρο και δύο πρωτοδίκες, ως μέλη και
γ) για τα ειρηνοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, από έναν ειρηνοδίκη Α΄τάξεως, ως πρόεδρο και δύο ειρηνοδίκες, ως μέλη.

4. Ο πρόεδρος και τα μέλη των συμβουλίων, καθώς και οι αναπληρωτές τους, εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τις ολομέλειες των οικείων δικαστηρίων, οι οποίες συνέρχονται αυτοδικαίως για το σκοπό αυτό ανά διετία την 11η πρωϊνή ώρα του τρίτου Σαββάτου του μηνός Σεπτεμβρίου. Αν κατά την συνεδρίαση αυτή δεν υπάρχει η απαρτία που προβλέπεται από την διάταξη της παραγράφου 5 (εδάφια α και β) του άρθρου 14, οι ολομέλειες συνέρχονται την ίδια ώρα του επόμενου Σαββάτου και η εκλογή γίνεται από τα παρόντα κατά τη συνεδρίαση μέλη.
Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του συμβουλίου είναι υποχρεωτικά οι δέκα (10) αρχαιότεροι πρόεδροι του πολιτικού και διοικητικού εφετείου Αθηνών, οι πέντε (5) του πολιτικού εφετείου Θεσσαλονίκης, οι είκοσι (20) αρχαιότεροι πρόεδροι του πολιτικού πρωτοδικείου Αθηνών, οι δέκα (10) αρχαιότεροι πρόεδροι του διοικητικού πρωτοδικείου Αθηνών, οι δέκα (10) αρχαιότεροι πρόεδροι του πολιτικού και διοικητικού πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και Πειραιά και οι δέκα (10) αρχαιότεροι ειρηνοδίκες των ειρηνοδικείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Για τις θέσεις των μελών του συμβουλίου υποψήφιοι είναι υποχρεωτικά οι αρχαιότεροι εφέτες, πρωτοδίκες, ειρηνοδίκες, που υπηρετούν στα παραπάνω δικαστήρια και σε αριθμό ίσο με το ¼ των αντίστοιχων οργανικών θέσεων.
Η εκλογή διενεργείται από τριμελή εφορευτική επιτροπή, αποτελούμενη από το νεότερο πρόεδρο και τους δύο νεότερους εκ των υπηρετούντων δικαστών, με χωριστά ψηφοδέλτια για τον πρόεδρο και τα μέλη, στα οποία έχουν αναγραφεί κατ’ αλφαβητική σειρά τα ονόματα των εκλογίμων. Κάθε μέλος της ολομέλειας εκφράζει την προτίμησή του σε έναν μόνο υποψήφιο πρόεδρο με σταυρό προτίμησης δίπλα από το όνομά του και έως δύο σταυρούς προκειμένου για μέλη.
Πρόεδρος του συμβουλίου εκλέγεται ο υποψήφιος που έλαβε τις περισσότερους ψήφους και ο αμέσως επόμενος σε αριθμό ψήφων εκλέγεται αναπληρωτής του. Μέλη του συμβουλίου εκλέγονται οι δύο πρώτοι κατά σειρά ψήφων και οι δύο επόμενοι αναπληρωτές τους. Αν υπάρξει ισοψηφία διενεργείται κλήρωση από την εφορευτική επιτροπή.
5. Η θητεία του συμβουλίου είναι διετής και αρχίζει την 1η Οκτωβρίου του έτους της εκλογής και λήγει την 30η Σεπτεμβρίου του μεθεπόμενου έτους.
Ο πρόεδρος και τα τακτικά μέλη του συμβουλίου δεν επιτρέπεται να μετατεθούν, εκτός αν υπέπεσαν σε πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη ή αν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει, με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ότι επιβάλλεται η μετάθεση τούτων για υπηρεσιακούς λόγους, οι οποίοι ειδικά και ρητά αναφέρονται στην απόφαση.
Αν οι ανωτέρω δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους από πρόσκαιρο κώλυμα, αναπληρώνονται από τους αναπληρωτές τους. Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή καθ’ οιονδήποτε τρόπον εξόδου από την υπηρεσία α) του προέδρου και των τακτικών μελών του συμβουλίου, διενεργείται αναπληρωματική εκλογή, για την οποία εφαρμόζεται αναλόγως η διαδικασία της παραγράφου 4, β) των αναπληρωματικών μελών του συμβουλίου, τη θέση τους καταλαμβάνουν, αντίστοιχα, οι αμέσως επόμενοι κατά σειρά ψήφων δικαστές. Η θητεία των ανωτέρω λήγει μαζί με τη θητεία των λοιπών μελών.
Σε περίπτωση προαγωγής του προέδρου και των τακτικών μελών του συμβουλίου, αυτοί παραμένουν στη θέση τους και ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους.
Είναι ασυμβίβαστη η θέση προέδρου και μελών του συμβουλίου με την ιδιότητα μέλους του διοικητικού συμβουλίου δικαστικών ενώσεων.

6. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι ως πρόεδροι και ως μέλη συμβουλίων, όσοι:
α) έχουν τιμωρηθεί με οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ή έχει κινηθεί εναντίον τους η διαδικασία για να τεθούν ή έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 α του παρόντος,
β) εκκρεμεί εναντίον τους ποινική δίωξη ή έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή πλημμέλημα που τελέστηκε με δόλο,
γ) έχουν κριθεί μη προακτέοι στον επόμενο βαθμό από αυτόν που κατέχουν ή είχαν κριθεί οποτεδήποτε στο παρελθόν μη προακτέοι,
δ) είναι ή ήταν στο παρελθόν πρόεδροι ή τακτικά μέλη συμβουλίων στον ίδιο βαθμό δικαιοδοσίας.
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ευδόκιμη δικαστική υπηρεσία, όπως τούτο προκύπτει από τις συνταχθείσες γι’ αυτούς εκθέσεις επιθεωρήσεως. »