- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 1

Η παράγραφος 3 του άρθρου 49 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α) Οι προαγωγές στις θέσεις του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του Προέδρου και του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο, ύστερα από γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιλέγει τους προακτέους μεταξύ εκείνων που έχουν τα νόμιμα προσόντα. Τη γνώμη ζητεί ο παραπάνω Υπουργός, δε δεσμεύεται όμως από αυτή κατά την υποβολή της εισήγησής του προς το Υπουργικό Συμβούλιο
β) Πριν ζητηθεί η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, το Υπουργικό Συμβούλιο με εισήγηση του ως άνω Υπουργού προεπιλέγει έξι εκ των δικαστικών λειτουργών που έχουν τα τυπικά προσόντα κατά περίπτωση. Στη συνέχεια ο Υπουργός απευθύνεται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία μετά από ακρόαση των υποψηφίων, με επιδίωξη ομοφωνίας ή πάντως με πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων πέμπτων των μελών της, εκφράζει θετική γνώμη για τρεις από τους προεπιλεγέντες έξι.
γ) Οι προαγωγές στις θέσεις των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και των Αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο, ύστερα από γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιλέγει τους προακτέους μεταξύ εκείνων που έχουν τα νόμιμα προσόντα. Τη γνώμη ζητεί ο παραπάνω Υπουργός, δεν δεσμεύεται όμως από αυτή κατά την υποβολή της εισήγησής του προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Διάσκεψη των Προέδρων, δύναται να καλεί σε ακρόαση κάποιον ή κάποιους από τους κατά νόμο υποψηφίους, εφ’ όσον το κρίνει απαραίτητο για τη διαμόρφωση της γνώμης της. Η Διάσκεψη των Προέδρων, με επιδίωξη ομοφωνίας ή πάντως με πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων πέμπτων των μελών της, εκφράζει θετική γνώμη για αριθμό υποψηφίων τριπλάσιο απ’ αυτούς που πρόκειται να επιλεγούν.
δ) Για την πλήρωση των θέσεων οι οποίες πρόκειται να μείνουν κενές στις 30 Ιουνίου κάθε έτους, ο Υπουργός κινεί τις προβλεπόμενες στα παραπάνω εδάφια α΄, β΄ και γ΄ διαδικασίες το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο κενωθεί κάποια από τις παραπάνω θέσεις κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους, η κίνηση της σχετικής διαδικασίας από τον Υπουργό γίνεται μέσα σε δύο μήνες από την κένωση της θέσης και η προαγωγή του δικαστικού λειτουργού ανατρέχει στη λήξη της δίμηνης αυτής προθεσμίας.
ε) Η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής παρέχεται μέσα σε δύο μήνες από τότε που ζητήθηκε. Η διαδικασία των προαγωγών μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς την παραπάνω γνώμη, αν για οποιοδήποτε λόγο παρέλθει άπρακτη αυτή η δίμηνη προθεσμία. Μπορεί δε και να παραλειφθεί εντελώς αν λόγω διάλυσης της Βουλής ή για άλλο νόμιμο λόγο δεν είναι δυνατόν να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων».