- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 16: ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1.  Η έναρξη λειτουργίας των Περιφερειακών Γραφείων Ενδικοφανών Προσφυγών και των Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών, που συνιστώνται με τον παρόντα νόμο, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκδίδεται μέσα σε έξη (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση είναι δυνατόν να ορισθεί δοκιμαστική, σε επίπεδο έδρας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και για ορισμένη ή ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων, λειτουργία των Επιτροπών, ώστε σταδιακά η λειτουργία τους να επεκταθεί στις έδρες όλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας και για όλες τις κατηγορίες υποθέσεων (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ) της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.

2.  Στην ενδικοφανή προσφυγή του παρόντος νόμου, υπόκεινται οι διοικητικές πράξεις που εκδίδονται ή οι παραλείψεις που συντελούνται από ………………… και μετά.

3.  Διοικητικές προσφυγές που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μέχρι τη χρονολογία που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, εξακολουθούν να υπόκεινται στις διοικητικές προσφυγές, που προβλέπονται από τις ισχύουσες, κατά το χρόνο της έκδοσης ή της συντέλεσής τους αντιστοίχως, διατάξεις και εξετάζονται από τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις αυτές, αρμόδια διοικητικά όργανα.

4.  Από της συμπληρώσεως τριμήνου από της ενάρξεως λειτουργίας των Ανεξαρτήτων Διοικητικών Επιτροπών στις οποίες αφορά η υπουργική απόφαση της παραγράφου 1, παύει η εφαρμογή των διατάξεων που καθορίζουν άλλα όργανα και άλλες διαδικασίες για την εξέταση διοικητικών προσφυγών, ως προς τις κατηγορίες υποθέσεων, που υπάγονται στον παρόντα νόμο, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 10 § 2 του νόμου αυτού.

5. Μέχρι την ολοκλήρωση του συστήματος της ηλεκτρονικής διακίνησης του όγκου των εγγράφων κάθε Περιφερειακού Γραφείου και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και αρχειοθέτησης των υποθέσεων, κατά κατηγορία, εφαρμόζονται οι ισχύουσες, για τις δημόσιες υπηρεσίες, σχετικές διαδικασίες.