- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

ΤΜΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ – Άρθρο 10: ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

1.  Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά εκτελεστών πράξεων ή παραλείψεων προς έκδοση πράξεων, των διοικητικών αρχών, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1 του παρόντος νόμου, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών που αρχίζει από την κατά νόμο επίδοση της πράξεως ή από την πλήρη γνώση αυτής ή από τη συντέλεση της παραλείψεως, όπως η έναρξη της προθεσμίας και η συντέλεση της παραλείψεως, ορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 66 παρ. 1 και 63 παρ. 2 αντιστοίχως, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

2.  Ειδικώς επί φορολογικών υποθέσεων, η ενδικοφανής προσφυγή του παρόντος νόμου, ασκείται κατά των απορριπτικών, εν όλω ή εν μέρει αποφάσεων της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών ή κατά της τεκμαιρομένης (λόγω παρόδου απράκτου της προθεσμίας) απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής που προβλέπεται στο άρθρο 70 Β του ν. 2238/1994 (Α΄ 151), εφ’ όσον η αμφισβητούμενη από τον υπόχρεο διαφορά του κυρίου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Το ένδικο βοήθημα της προσφυγής ασκείται παραδεκτώς μόνο κατά της απόφασης που εκδίδεται για την ενδικοφανή προσφυγή του παρόντος νόμου ή κατά της τεκμαιρόμενης (από την πάροδο άπρακτης της τρίμηνης προθεσμίας, που ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 13) απόρριψής της.

3.  Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται από εκείνον στον οποίο αφορά η διοικητική πράξη ή η παράλειψη ή του οποίου έννομα συμφέροντα προσβάλλονται με αυτή ˙ πρέπει δε να περιέχει τα ακριβή στοιχεία του προσφεύγοντος και οπωσδήποτε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το Περιφερειακό Γραφείο Ενδικοφανών Προσφυγών στο οποίο απευθύνεται, την προσβαλλόμενη πράξη, απόφαση ή παράλειψη, συγκεκριμένους λόγους, σαφές αίτημα, χρονολογία και υπογραφή.

4.  Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στη γραμματεία της αρχής που εξέδωσε την (αρχική) πράξη ή που παρέλειψε την έκδοση αυτής˙ ενημερώνεται δε ο προσφεύγων για την ημερομηνία συζητήσεώς της, στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κατά την κατάθεση της ενδικοφανούς προσφυγής, ο προσφεύγων ενημερώνεται για την προθεσμία εντός της οποίας η Ανεξάρτητη Διοικητική Επιτροπή οφείλει να αποφανθεί καθώς και για το ότι από την παρέλευση άπρακτης της σχετικής προθεσμίας τεκμαίρεται σιωπηρή απόρριψη της ενδικοφανούς προσφυγής προσβλητή ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων.

Η αρχή στην οποία κατατέθηκε η ενδικοφανής προσφυγή, υποχρεούται να την διαβιβάσει αμελλητί μαζί με τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης, στο κατά τόπο αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο Ενδικοφανών Προσφυγών και εντός το πολύ είκοσι (20) ημερών από την κατάθεση, υποχρεούται να διαβιβάσει τις απόψεις της επί της ενδικοφανούς προσφυγής.

Η παράλειψη της διαβίβασης των παραπάνω στοιχείων, συνιστά ιδιαίτερο πειθαρχικό αδίκημα των αρμοδίων για την ενέργεια αυτή υπαλλήλων.

5. Για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, καταβάλλεται κατά την κατάθεση, με ποινή απαραδέκτου, παράβολο υπέρ ΤΑΧΔΙΚ ύψους 60 ευρώ. Τα ποσά των παραβόλων καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των Περιφερειακών Γραφείων Ενδικοφανών Προσφυγών.