- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 35

Μετά το άρθρο 272 του ΚΔΔ  προστίθεται ΤΡΙΤΟ ΤΜΗΜΑ υπό τον τίτλο  «Διαδικασία επιδίκασης απαιτήσεων» ως  εξής:

«ΤΡΙΤΟ ΤΜΗΜΑ

Διαδικασία επιδίκασης απαιτήσεων

Άρθρο 272Α

Προϋποθέσεις

Όποιος προβάλλει έναντι του δημοσίου ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου απαίτηση για χρηματική παροχή ύψους έως του ποσού των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, δύναται, αντί του οικείου ενδίκου βοηθήματος, να υποβάλει αίτηση για την έκδοση δικαστικής πράξης επιδίκασης, εφόσον η απαίτησή του αφορά οφειλόμενους μισθούς, επιδόματα ή εν γένει αποδοχές, ή την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Άρθρο 272Β

Υποβολή της αίτησης

1. Η αίτηση για την έκδοση πράξης επιδίκασης πρέπει να περιέχει, πλην των στοιχείων της παραγράφου 1 του άρθρου 45, τη νομική βάση της απαίτησης, το ακριβές ποσό αυτής, με τους τυχόν οφειλόμενους τόκους, και σχετικό αίτημα επιδίκασης, υπογράφεται δε από δικηγόρο. Η αίτηση κατατίθεται στη γραμματεία του κατά τόπον αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου και συντάσσεται κάτω από αυτήν έκθεση.

2. Μαζί με την αίτηση για την έκδοση πράξης επιδίκασης κατατίθενται, πέραν του κατά το άρθρο 30 παράγραφος 2 περίπτωση β΄ πληρεξουσίου, όλα τα αποδεικτικά της απαίτησης έγγραφα.

3. Αρμόδιος για την έκδοση πράξης επιδίκασης απαίτησης είναι ο πρόεδρος του κατά τόπον αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου ή ο οριζόμενος από αυτόν πρωτοδίκης.

4. Για την έκδοση της πράξης επιδίκασης δεν γίνεται συζήτηση στο ακροατήριο. Ο  δικαστής αποφασίζει εκ των ενόντων και έχει την ευχέρεια να καλέσει τον αιτούντα για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την αίτηση ή για να συμπληρώσει τυπικές ελλείψεις της.

5. Οι διατάξεις για την ομοδικία, τη συνάφεια και το χωρισμό δικογράφων εφαρμόζονται αναλόγως.5. Οι διατάξεις για την

α, τη συνάφεια και το χω

Άρθρο 272Γ

Κρίση της αίτησης και περιεχόμενο της πράξης επιδίκασης

1. Ο δικαστής εξετάζει, εάν η αίτηση για την έκδοση πράξης επιδίκασης είναι νόμιμη και εάν αποδεικνύονται τα πραγματικά περιστατικά επί των οποίων στηρίζει την απαίτησή του ο αιτών. Η έκδοση πράξης επιδίκασης είναι δυνατή μόνον εάν προκύπτει με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι στοιχειοθετείται η νομική βάση της απαίτησης που επικαλείται ο αιτών, ή εάν έχει ήδη κριθεί με δύναμη δεδικασμένου ότι υφίσταται η απαίτηση του αιτούντος. Εάν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, ο δικαστής απορρίπτει την αίτηση με σημείωση κάτω από αυτήν, στην οποία αναφέρεται με συντομία ο λόγος απόρριψης.

2. Εάν η αίτηση γίνει δεκτή, η πράξη επιδίκασης πρέπει να περιέχει:

α) τον αριθμό και το έτος δημοσίευσής  της,

β) το ονοματεπώνυμο του δικαστή που την εκδίδει,

γ) εισαγωγικό τμήμα, στο οποίο αναφέρεται το ονοματεπώνυμο, η κατοικία και η διεύθυνση εκείνου που ζήτησε την έκδοσή της και το ονοματεπώνυμο του δικαστικού του πληρεξουσίου, καθώς και τα στοιχεία του δημοσίου ή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου κατά του οποίου στρέφεται,

δ) ιστορικό, στο οποίο περιγράφεται το αντικείμενο της αίτησης και μνημονεύεται το αίτημα του αιτούντος,

ε) μνεία για την καταβολή του δικαστικού ενσήμου σύμφωνα με το άρθρο 274,

στ) σκεπτικό, στο οποίο εκτίθενται συνοπτικά οι σκέψεις που οδήγησαν τον δικαστή στην κρίση του,

ζ) επιδίκαση του ποσού των χρημάτων που πρέπει να καταβληθεί και των τυχόν οφειλόμενων  τόκων, καθώς και διάταξη για την επιδίκαση της δικαστικής δαπάνης,

η) τον τόπο και τον χρόνο δημοσίευσης της, και

θ) υπογραφή του δικαστή.

3. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης δεν αποκλείεται η άσκηση του οικείου ενδίκου βοηθήματος.

4. Η κατάθεση της αίτησης για την έκδοση πράξης επιδίκασης απαίτησης αναστέλλει την παραγραφή της αξίωσης, καθώς και την προθεσμία άσκησης προσφυγής κατά της τυχόν εκδοθείσας διοικητικής πράξης, μέχρις ότου κριθεί οριστικά η τύχη της αίτησης, είτε με την απόρριψή της είτε με την ακύρωση της πράξης επιδίκασης μετά από την άσκηση ανακοπής.

Άρθρο 272Δ

Επίδοση της πράξης επιδίκασης

1. Η πράξη επιδίκασης απαίτησης επιδίδεται με επιμέλεια του αιτούντος στο Δημόσιο ή το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, κατά του οποίου στρέφεται, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την έκδοσή της. Αν η επίδοση δεν γίνει μέσα στην προθεσμία αυτή, η πράξη επιδίκασης παύει να ισχύει.

2. Η πράξη επιδίκασης απαίτησης αποτελεί εκτελεστό τίτλο.

Άρθρο 272Ε

Ανακοπή

1. Το Δημόσιο ή το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, κατά του οποίου στρέφεται η πράξη επιδίκασης, έχει το δικαίωμα να ασκήσει ανακοπή ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την επίδοσή της. Το δικόγραφο της ανακοπής, εκτός από τα στοιχεία που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 45, πρέπει να περιέχει μνεία της προσβαλλόμενης πράξης επιδίκασης και τους λόγους ανακοπής. Ως προς τη διαδικασία εκδίκασης της ανακοπής εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 126 και επομένων του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας .

2. Το δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η ανακοπή, μπορεί να χορηγήσει αναστολή εκτέλεσης της πράξης επιδίκασης κατόπιν αιτήσεως του ανακόπτοντος, εφόσον κρίνει ότι η ασκηθείσα ανακοπή είναι προδήλως βάσιμη. Επί της διαδικασίας αναστολής εκτέλεσης, έχουν ανάλογη εφαρμογή οι ρυθμίσεις των άρθρων 206 και επομένων  του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας .

3. Αν η ανακοπή έχει ασκηθεί παραδεκτώς και οι λόγοι της είναι βάσιμοι, το δικαστήριο ακυρώνει την πράξη επιδίκασης, διαφορετικά την απορρίπτει και επικυρώνει την πράξη.

4. Εάν η κατά την  παράγραφο  1 προθεσμία παρέλθει άπρακτη ή  απορριφθεί η ανακοπή, η πράξη επιδίκασης καθίσταται αμετάκλητη και υπόκειται μόνον σε αίτηση αναθεώρησης. Η διοίκηση υποχρεούται να ανακαλέσει κάθε διοικητική πράξη με περιεχόμενο αντίθετο προς την πράξη επιδίκασης».