Άρθρο 05: Οικογενειακό περιβάλλον και εναλλακτική φροντίδα

3.1. Οικογενειακό περιβάλλον – γονική επιμέλεια και στήριξη

Έχει συσταθεί Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου.

Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του ΥΔΔΑΔ, με τη συμμετοχή δικαστών και ακαδημαϊκών, έχει ως αποστολή να παραδώσει σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου έως το τέλος του έτους 2014.

Η Επιτροπή θα οριστικοποιήσει το κείμενο διατάξεων προηγούμενων Επιτροπών ή Ομάδων Εργασίας Επιπλέον, αντικείμενο επεξεργασίας από την Επιτροπή θα αποτελέσει η εισαγωγή του νέου Οικογενειακού Δικαστηρίου και η υιοθέτηση της κοινής επιμέλειας τέκνων.

Η αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου αποτελεί πολιτική προτεραιότητα του ΥΔΔΑΔ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Α΄ εξαμήνου του 2015.

3.1.1. Ενίσχυση κοινωνικών υπηρεσιών για τη συστηματική ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών και ιδίως των οικογενειών σε κρίση

Η ίδρυση Οικογενειακού Δικαστηρίου με τη συνδρομή επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων θα λειτουργεί και ως Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης των γονέων και των οικογενειών.

3.1.2. Πλαισίωση των δικαστηρίων από κοινωνικές υπηρεσίες σε εφαρμογή του ν.2447/96

3.1.3. Μέτρα για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων περί επιμέλειας και επικοινωνίας παιδιών με τον γονέα με τον οποίο δεν διαβιούν

 Κοινή επιμέλεια τέκνων: Κατά τη διεθνή εμπειρία αλλά και τα διδάγματα της σύγχρονης επιστήμης, η διάσταση ή το διαζύγιο των γονέων δεν θα πρέπει κατ’ ανάγκη να οδηγεί στη διάρρηξη της κοινής επιμέλειας των παιδιών και από τους δύο γονείς, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, όπου η επιμέλεια απονέμεται από το δικαστήριο στον ένα γονέα. Ο κανόνας θα πρέπει να είναι η συνέχιση της κοινής επιμέλειας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού και η διατήρηση των σχέσεών του με τον πατέρα και τη μητέρα του. 

Η υιοθέτηση του θεσμού της κοινής επιμέλειας θα εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για δικαστικές διενέξεις περί επιμέλειας και επικοινωνίας.

Κοινή Επιμέλεια των τέκνων μετά τη διάσταση ή το διαζύγιο των γονέων τους. Πρόκειται για σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση που εντάσσεται στο έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ΥΔΔΑΔ για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου

3.1.4. Ενίσχυση των εισαγγελιών ανηλίκων – επέκταση του θεσμού και στην περιφέρεια

3.2. Παιδιά που απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον – Εναλλακτική φροντίδα – Αναδοχή

Οι δομές Παιδικής Προστασίας των Νέων  Κέντρων  Κοινωνικής Πρόνοιας (ΝΠΔΔ) τα οποία συστάθηκαν με τον N.4109/2013, καθώς και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Παπάφειο Θεσσαλονίκης (Ν.4199/2013), τελούν υπό την εποπτεία του ΥΠ.Ε.ΚΑ.Π., εδρεύουν κατά βάση στην αντίστοιχη έδρα κάθε Περιφέρειας και ο σκοπός τους, βάσει του Ν.4109/2013 και των νέων Οργανισμών λειτουργίας τους, έχει διευρυνθεί ούτως ώστε εφεξής να παρεμβαίνουν σε θέματα προστασίας της οικογένειας, της παιδικής ηλικίας, της νεότητας, της τρίτης ηλικίας, των ατόμων με αναπηρία και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ειδικότερα τα Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σκοπό έχουν την περίθαλψη, τη ψυχοσωματική ανάπτυξη και γενικά τη μέριμνα για μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση των βρεφών και παιδιών που αποδεδειγμένα είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας μέχρι προσαρμογής αυτών σε περιβάλλον που εγγυάται την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη τους (επιστροφή στην οικογένεια ή τοποθέτηση σε ανάδοχη οικογένεια ή υιοθεσία).

΄Οσον αφορά την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, στα υπό διαμόρφωση σχέδια των νέων Οργανισμών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, τα οποία προωθούνται προς κατάρτιση, θα δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας ενδιάμεσων δομών για την κάλυψη όλων των περιστατικών άμεσης προστασίας ευπαθών ομάδων – παιδιών, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι την εξασφάλιση κατάλληλου για αυτά περιβάλλοντος (εισαγωγή σε ίδρυμα, αναδοχή, υιοθεσία κ.ά.)

    Λοιπά ιδρύματα παιδικής προστασίας: Ο σκοπός τους είναι ανάλογος με εκείνων των Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και η λειτουργία τους διέπεται ανάλογα με τη νομική τους υπόσταση (Ίδρυμα ή Σωματείο) από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, του Ν.Δ.1111/1972 και την ιδρυτική τους πράξη. Όσα είναι κληροδοτήματα διέπονται εκτός από την ιδρυτική τους πράξη και από τις διατάξεις του Ν.4182/2013.

3.2.1 Ενίσχυση της πολιτικής αποιδρυματοποίησης και της αναδοχής

Α. ΔΕΣΜΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Α.1. Εναλλακτική φροντίδα

ΣΚΟΠΟΣ

Επέκταση θεσμού αναδοχής και σε παραβατικούς ανηλίκους

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Νομοθετικές παρεμβάσεις για την εφαρμογή του αναμορφωτικού μέτρου της αναδοχής

ΔΡΑΣΕΙΣ

Βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση του Π.Δ. 86/2009 περί Οργάνωσης και Λειτουργίας του θεσμού της Αναδοχής Ανηλίκων με προοπτική τη διεύρυνσή του και σε παραβατικούς ανηλίκους. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται Ειδικό Μητρώο Αναδόχων Γονέων Παραβατικών Ανηλίκων.Σύμπραξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά τις διατάξεις των άρθρων 122, 123 του Ποινικού Κώδικα, του άρθρου 45 Α Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του άρθρου 8 του Π.Δ. 49/79 (στο πλαίσιο εφαρμογής του αναμορφωτικού μέτρου της αναδοχής). Τα Σχέδια των νέων ΠΚ και ΚΠΔ που αναμένεται να υιοθετηθούν εντός του α΄ εξαμήνου του 2015 θα περιλαμβάνουν σχετικές διατάξεις.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΦΟΡΕΑΣ

Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων των Δικαστηρίων Ανηλίκων της Χώρας και Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων Ν.Π.Δ.Δ. εποπτευόμενα από το Υπουργείο ΔΔΑΔ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

΄Εχει καταρτισθεί το νέο σχέδιο Π.Δ/τος και προωθείται προς επεξεργασία από το επισπεύδον Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η δαπάνη αποζημίωσης των αναδόχων οικογενειών θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3.2.2. Δημιουργία δομών άμεσης υποδοχής, υποστήριξης και αξιολόγησης παιδιών που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, για την αποφυγή παρατεταμένης παραμονής τους σε νοσοκομεία ή άλλους ακατάλληλους χώρους.

Ο θεσμός της αναδοχής ανηλίκων ρυθμίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 1655 έως 1665 του Αστικού Κώδικα, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο δέκατο πέμπτο Κεφάλαιο «Αναδοχή ανηλίκου» του άρθρου 12 του Νόμου 2447/1996 «Κύρωση ως κώδικα του σχεδίου νόμου “Υιοθεσία, Επιτροπεία και αναδοχή ανηλίκου, δικαστική συμπαράσταση κλπ”», καθώς και του Π.Δ/τος 86/2009.

Στη χώρα μας, ο θεσμός της αναδοχής υλοποιείται από τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού) και από τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών της χώρας. Η εποπτεία της αναδοχής ρυθμίζεται από το άρθρο 5 του Π.Δ. 86/2009.

Για τη βελτίωση και τη διεύρυνση του ανωτέρω νομοθετικού πλαισίου, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας (ένταξη παραβατικών ενηλίκων στο θεσμό, διεύρυνση του χρόνου αναδοχής, εκπαίδευση υποψηφίων αναδόχων γονέων κλπ.).

3.2.3. Διεύρυνση/ενίσχυση της εφαρμογής του θεσμού της αναδοχής (νομοθετικά και διοικητικά μέτρα)

3.2.4. Ιδρύματα – δομές φιλοξενίας και περίθαλψης για παιδιά:

3.2.4.1. Θέσπιση εθνικών προδιαγραφών για τη λειτουργία των δομών, καταγραφή, πιστοποίηση και αδειοδότησή τους.

3.2.4.2. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών σε εναλλακτική φροντίδα και ιδίως των δικαιωμάτων επιμέλειας, εκπαίδευσης, υγείας, συμμετοχής, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας με τις φυσικές οικογένειες

3.2.4.3. Ενίσχυση μηχανισμών εποπτείας, ελέγχου και αξιολόγησης της λειτουργίας των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας και της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας

3.3. Υιοθεσία

Η υιοθεσία είναι θεσμός παιδικής προστασίας που εφαρμόζεται στη χώρα μας με σκοπό την οικογενειακή αποκατάσταση του απροστάτευτου ανηλίκου.

 Α. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (Ν.2447/1996 «Κύρωση ως Κώδικα του σχεδίου νόμου Υιοθεσία, επιτροπεία και αναδοχή ανηλίκου, δικαστική συμπαράσταση κλπ»), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και ΠΔ 226/1999 «Υπηρεσίες και οργανώσεις αρμόδιες για τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας σε υιοθεσίες ανηλίκων και για την πραγματοποίηση υιοθεσιών ανηλίκων και διαδικασία προπαρασκευής και πραγματοποίησης των εν λόγω υιοθεσιών»), ορίζονται ρητά οι όροι και οι προϋποθέσεις για την διαδικασία της υιοθεσίας, η οποία τελείται πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του ανωτέρω νόμου αποτελούν διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρο 23 και 1542 έως 1588) και η εφαρμογή του νόμου ως προς αυτό εμπίπτει στην αποκλειστική δικαιοδοσία των αρμόδιων πολιτικών δικαστηρίων. Σε κάθε περίπτωση, η υιοθεσία είναι κατεξοχήν νομική πράξη η οποία τελείται και ολοκληρώνεται με δικαστική απόφαση.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας με τον Ν.3765/2009 κύρωσε τη σύμβαση για την προστασία των παιδιών και τη συνεργασία σχετικά με τη διακρατική υιοθεσία που υπογράφηκε στη Χάγη στις 29-5-1993. Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στη χώρα μας από την 1-1-2010.

Β. ΔΕΣΜΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του ΥΠ.Ε.ΚΑ.Π. έχει καταθέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων για τη βελτίωση, επιτάχυνση και ασφαλή διενέργεια του θεσμού της υιοθεσίας. Οι προτάσεις αφορούν σε αλλαγές του Ν.2447/1996, οι βασικότερες εκ των οποίων είναι οι εξής:

  • Ολοκλήρωση της κοινωνικής έρευνας πριν από την παράδοση του παιδιού στους θετούς γονείς
  • Συντόμευση του χρόνου ολοκλήρωσης της κοινωνικής έρευνας
  • Συγχώνευση αρμοδιοτήτων στο ίδιο δικαστήριο για την ταυτόχρονη εξέταση τόσο για την αφαίρεση της επιμέλειας του τέκνου όσο και την έρευνα των προϋποθέσεων της υιοθεσίας
  • Αναβάθμιση του αρμόδιου δικαστηρίου της υιοθεσίας (αντί του Μονομελούς να οριστεί αρμόδιο το Πολυμελές Πρωτοδικείο)
  • Απαγόρευση της δυνατότητας μετάβασης του παιδιού προς υιοθεσία στο εξωτερικό πριν την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης για την ολοκλήρωση της υιοθεσίας.

3.3.1. Λήψη νομοθετικών και άλλων μέτρων για την επιτάχυνση των  διαδικασιών υιοθεσίας

Η διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας της υιοθεσίας αποτελεί μέρος του έργου της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου.

3.3.2. Επανεξέταση θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών υιοθεσιών

3.3.3. Διακρατικές υιοθεσίες

3.4. Βία κατά των παιδιών συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης και της

Παραμέλησης

Α. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Α.1. ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

  • Με το Ν.3094/2003  επαναπροσδιορίστηκαν οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη και επεκτάθηκε η αποστολή του και στο πεδίο της προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού.
  • Στο πλαίσιο προστασίας του θεσμού της οικογένειας εκδόθηκε ο Ν.3500/2006 «για την αντιμετώπιση της ενδοοϊκογενειακής βίας». ο εθνικός νομοθέτης επεδίωξε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στη βάση των αρχών της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της αξιοπρέπειας του ατόμου, ούτως ώστε να θεμελιωθεί η αρμονική συμβίωση των προσώπων στο πλαίσιο της οικογένειας.
  • Με τον Ν.4267/2014 ενσωματώθηκε η Οδηγία 2011/93/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας και άλλες διατάξεις. 

  Α.2. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Στον τομέα της παιδικής προστασίας η χώρα μας έχει προσχωρήσει και έχει         κυρώσει:

  • Τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού, με το Ν.2101/1992. Ειδικότερα, η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 20 Νοεμβρίου 1989, κατοχυρώνει βασικές αρχές και δεσμεύει τις Κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια φιλική για το παιδί κοινωνία.
  • Την Ευρωπαϊκή Σύμβαση που υπογράφηκε στο Στρασβούργο στις 25/1/1996 για την άσκηση των δικαιωμάτων των  παιδιών, με τον Ν.2502/1997.  
  • Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε με το ψήφισμα 54/263 (25-5-2000) της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με το Ν.3625/2007 «Κύρωση, εφαρμογή του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την εμπορία Παιδιών, την Παιδική πορνεία και Παιδική Πορνογραφία και άλλες Διατάξεις».
  • Τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, με τον Ν.3727/2008, με τίτλο «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις»

Β. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: Για τα παιδιά που βρίσκονται σε κρίση, μεταξύ των οποίων και τα κακοποιημένα παιδιά (χωρίς απαραίτητα να προκύπτει από επίσημα στοιχεία, εάν έχουν υποστεί πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης), εφαρμόζονται μέτρα κοινωνικοπρονοϊακού χαρακτήρα, κατά κύριο λόγο μέσω των δώδεκα (12) Παραρτημάτων Προστασίας Παιδιού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας (ΝΠΔΔ) των Περιφερειών της χώρας. Ανάλογο έργο με τα παραπάνω δημόσια ιδρύματα επιτελούν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στα παιδιά που φιλοξενούνται στις παραπάνω δομές, προσφέρονται υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό (όπως ψυχολόγοι, παιδίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.), ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματά τους

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.Α. : Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), Ν.Π.Δ.Δ, εποπτευόμενος φορέας  του Υπουργείου, ως αποστολή έχει το συντονισμό παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων και του δικτύου των φορέων κοινωνικής πρόνοιας σε όλη την επικράτεια και, ταυτόχρονα, παρέχει υπηρεσίες κάλυψης έκτακτων κοινωνικών αναγκών σε ανηλίκους που βρίσκονται σε κίνδυνο ή που αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης.

Επιπροσθέτως,  κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 8 του Ν.3961/2011, εκδόθηκε η αρ. οικ.49540/2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Συντονισμός  Δράσεων  και  υπηρεσιών  παιδικής  προστασίας»,   με την οποία  μεταξύ άλλων θεσμοθετήθηκαν:

α. Η Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας που  λειτουργεί στο ΕΚΚΑ από (1-3-2012) με τη δωρεάν χρήση του σύντομου αριθμού κλήσης 1107 σε 24ωρη καθημερινή βάση. Σκοπός της Γραμμής είναι η παροχή άμεσης ενημέρωσης και επείγουσας συμβουλευτικής ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης στα παιδιά και στους εφήβους για θέματα που τους απασχολούν ή για όσα από αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο και η διασύνδεσή τους με τις κατάλληλες Υπηρεσίες Παιδικής Προστασίας.

β. Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α.) σε κάθε Δήμο της χώρας, αποτελούμενες από κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίες συνεργάζονται με το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α.) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις κοινωνικές Υπηρεσίες του Ε.Κ.Κ.Α. και τις εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων τους. Η ανωτέρω δράση κοινωνικής υποστήριξης θα εξασφαλίσει την προάσπιση του συμφέροντος του παιδιού που βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ: Υπάρχει έλλειψη εθνικών πρωτογενών στοιχείων για την έκταση και τους ιδιαίτερους χαρακτήρες του φαινομένου. Έχουν πραγματοποιηθεί δύο  πρόσφατες έρευνες του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού το 2008-2009 σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Αιγαίου στην γεωγραφική περιοχή του Β. και Ν. Αιγαίου και σε πανελλήνια κλίμακα το 2010-2012 στις Περιφέρειες Αττικής, Κ. Μακεδονίας και Κρήτης στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Balkan Epidemiological Study on Child Abuse and Neglect που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από το 7ο Πρόγραμμα – Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία στην Ε.Ε..

 Ενδεικτικά, στο Β. και Ν. Αιγαίο τα παιδιά δήλωσαν ότι στην οικογένεια έχουν υποστεί μεταξύ άλλων φωνές-33,1%, χτυπήματα-27%, κλείδωμα έξω από το σπίτι-6,2% και, αντίστοιχα, στο σχολείο βρισιές-57,8%, προσβολές-33,3% και χτυπήματα-28,2%. Επίσης παρατηρείται  μεγάλη υποδήλωση των κρουσμάτων, πολλαπλή θυματοποίηση, έλλειψη θεσμικά καθορισμένου Κέντρου Αναφοράς και Επιδημιολογικής Επιτήρησης Κρουσμάτων, έλλειψη κανονιστικού πλαισίου Υποχρεωτικής Δήλωσης Κρουσμάτων, απουσία ενιαίου τρόπου πιστοποίησης και διάγνωσης κλινικά και ενώπιον του Νόμου, έλλειψη νομικής – θεσμικής θωράκισης των επαγγελματιών που καλούνται να πιστοποιήσουν κρούσματα, έλλειψη συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση και διαχείριση των κρουσμάτων.

 ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ: Στα πλαίσια εφαρμογής του νόμου 3500/2006 για την «ενδοοικογενειακή βία», οι αστυνομικοί που επιλαμβάνονται, στο πλαίσιο προανάκρισης, υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, έχουν υποχρέωση εχεμύθειας και, ως εκ τούτου, απαγορεύεται να ανακοινώνουν με οποιονδήποτε τρόπο το ονοματεπώνυμο του θύματος και του κατηγορουμένου, τη διεύθυνση κατοικίας τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία είναι δυνατό να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους. Η παράβαση της υποχρέωσης αποτελεί πλημμέλημα που επισύρει ποινή φυλάκισης. Επιπλέον, οι Υπηρεσίες που επιλαμβάνονται των σχετικών υποθέσεων, έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το θύμα για τη δυνατότητα παροχής αρωγής από αρμόδιους φορείς.

  • Εκπονήθηκε ενημερωτικό εγχειρίδιο με αντικείμενο την παροχή συνδρομής και την καθοδήγηση του έργου των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που έρχονται σε επαφή με θύματα εγκληματικών ενεργειών. Συγκεκριμένα, παρέχεται λεπτομερής ανάλυση των υποχρεώσεων και δράσεων των αστυνομικών οι οποίοι χειρίζονται υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και σε εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος ανηλίκων.
  • Συνεργασία της  Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος γυναικών και ανηλίκων στο οικογενειακό περιβάλλον,  με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο σε εθνικό επίπεδο αποτελεί τον κύριο συντονιστικό φορέα του δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και πληροφόρησης επί θεμάτων πρόνοιας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, παραμελημένα παιδιά και έφηβοι, γυναίκες θύματα εμπορίας και διακίνησης, θύματα ενδοοικογενειακής βίας κ.ά. (Ν. 3106/2003). Στην κατεύθυνση αυτή έχει διαβιβαστεί, σε όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες της Χώρας, συνοπτικό σημείωμα αναφορικά με τη λειτουργία του ΕΚΚΑ, το σκοπό του και τις Υπηρεσίες τις οποίες διαθέτει προκειμένου να ενημερωθούν οι Επιχειρησιακές Υπηρεσίες και σε συντρέχουσα περίπτωση χρησιμοποιήσουν τις παροχές του ΕΚΚΑ προς όφελος του θύματος. 
  • Στην κατεύθυνση της κατά το δυνατόν πληρέστερης ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του αστυνομικού προσωπικού για τον συστηματικότερο και πληρέστερο χειρισμό των υποθέσεων, εκδόθηκε από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας εγχειρίδιο με τίτλο «Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», στο οποίο περιλαμβάνεται παράρτημα με χρήσιμες πληροφορίες για την περαιτέρω καθοδήγηση και αρωγή των θυμάτων από τους αρμόδιους για τον σκοπό αυτό φορείς.
  • Διανεμήθηκαν στο αστυνομικό προσωπικό: α. ενημερωτικό εγχειρίδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο γίνεται καταγραφή και προβολή των παιδουπόλεων και των Κέντρων Παιδικής Μέριμνας ανά την Επικράτεια, με ειδικότερες πληροφορίες και β. δύο οδηγοί πληροφοριών για κοινωνικούς – προνοιακούς φορείς του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μία σειρά από φορείς και υπηρεσίες που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων των πολιτών, ανά την επικράτεια.
  • Διαβιβάστηκε σε όλες τις Υπηρεσίες της Χώρας Εγκύκλιος Διαταγή που αφορά στο Ν.3500/06, με σκοπό την ενημέρωση του προσωπικού περί των διατάξεων του νέου νόμου, προκειμένου ανταποκριθεί πλήρως στην εφαρμογή αυτών, σε συνδυασμό με τα ήδη διαβιβασθέντα έγγραφα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας.
  • Διαβιβάστηκε, επίσης, επικαιροποιημένη διαταγή  «Χειρισμός υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας και απαρέγκλιτη εφαρμογή των προβλέψεων του Ν.3500/2006») για την παροχή κατευθύνσεων στον χειρισμό υποθέσεων, τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Ο.Τ.Α., Γ.Γ.Ι.Φ.) και τον προσήκοντα χειρισμό των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας
  • Η Αστυνομική Ακαδημία έχει συμπεριλάβει στη διδακτέα ύλη, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα, κατά το τρέχον έτος, έλαβαν χώραεισήγησεις στο πλαίσιο επιμορφωτικής διάλεξης για το γνωστικό αντικείμενο της ενδοοικογενειακής βίας στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Αστυνομικής Ακαδημίας  καθώς επίσης και σε σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης αστυνομικού προσωπικού που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης
  • Προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετέχει, επίσης, σε επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες που διοργανώνουν συναρμόδιοι κρατικοί φορείς και Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί σχετικά με θέματα που αφορούν στον ειδικό χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και στον τρόπο επίτευξης εποικοδομητικής συνεργασίας των φορέων για την προστασία των θυμάτων

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΑΜΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ: Στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος  για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών» και με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενηλίκων και ανηλίκων) και των συνεπειών της στα παιδιά τους (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία γυναικών με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση), η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχοντας ρόλο επιτελικό, συντονιστικό και εποπτικό έχει προβεί σε:

    • Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου 61 δομών σε όλη τη χώρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
    • 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900
    • Δημιουργία 39 Συμβουλευτικών Κέντρων (από την Γενική Γραμματεία Ισότητας και τους Δήμους) και 21 Ξενώνων Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας (από τους Δήμους και το ΕΚΚΑ), προσφέροντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής και φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας.
    • Δημιουργία νέος ιστότοπου ( www.womensos.gr), αποκλειστικά για το θέμα της βίας κατά των γυναικών, καθώς και σελίδα  κοινωνικής δικτύωσης (facebook), με στόχο την ευαισθητοποίηση των  νεότερων ηλικιακά ομάδων.
    • Συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες για το σχολικό εκφοβισμό (bulling) και την έμφυλη διάστασή του

Γ. ΔΕΣΜΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Γ.1. Ξενώνες Φιλοξενίας

ΣΚΟΠΟΣ

Πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

  • Λειτουργία δυο Ξενώνων Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας για γυναίκες – μόνες ή με τα παιδιά τους – θύματα βίας (ενδοοικογενειακής ή εμπορίας και διακίνησης)
  • Λειτουργία ενός Καταφυγίου Επείγουσας Φιλοξενίας για γυναίκες σε κρίση – μόνες ή με τα παιδιά τους – κυρίως θύματα βίας (ενδοοικογενειακής ή εμπορίας και διακίνησης)
  • Λειτουργία ενός Ξενώνα Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας για γυναίκες – μόνες ή με τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν οξέα κοινωνικά προβλήματα.

ΔΡΑΣΕΙΣ

  • ·         Παροχή επείγουσας προσωρινής προστατευμένης φιλοξενίας
  • ·         Παροχή κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης
  • ·         Συνεργασία με άλλους φορείς για την υλοποίηση του εξατομικευμένου προγράμματος της κοινωνικής αποκατάστασης των φιλοξενουμένων

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΦΟΡΕΑΣ

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας –

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Πάγια δράση από το 2004

ΠΟΡΟΙ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Κρατικός προϋπολογισμός – ΕΚΚΑ – ΕΣΠΑ

  • Περαιτέρω ενημέρωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου αυτό κρίνεται αναγκαία
  • Επικαιροποίηση εγχειριδίου για την βελτιστοποίηση των πρακτικών αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

3.4.1. Ενίσχυση του μηχανισμού καταγραφής περιστατικών βίας (περιλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της αναγκαστικής εργασίας και της σεξουαλικής κακοποίησης)

Α. ΔΕΣΜΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Α.1. Βαλκανική Επιδημιολογική Μελέτη για την Παιδική Κακοποίηση και Παραμέληση

ΣΚΟΠΟΣ

«Βαλκανική Επιδημιολογική Μελέτη για την Παιδική Κακοποίηση και Παραμέληση»

ΠΟΡΟΙ/ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

2.323.246 €, Invitation FP7-Health-2007-B of the EuropeanUnion Framework Programme for Research and Technological Development (FP7)

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΦΟΡΕΑΣ

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Συντονιστής)

ΔΕΙΚΤΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Επίσημη λήξη προγράμματος 2013 – Εκκρεμεί η διάχυση των αποτελεσμάτων

Α.2. Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αναφοράς και Επιτήρησης

Προγραμματισμένες Δράσεις

Φορείς Υλοποίησης

Υλοποίηση Ερευνών Πεδίου σε εθνικό επίπεδο

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Υπουργείο Υγείας, Βουλή, συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς

Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αναφοράς και Επιτήρησης (Surveillance)

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Υπουργείο Υγείας, Βουλή, συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς

Θεσμική καθιέρωση υποχρεωτικής δήλωσης  Κρουσμάτων και θεσμοθέτηση  Ενιαίου Εθνικού Αρχείου Κρουσμάτων Βίας

κατά Ανηλίκων.

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Υπουργείο Υγείας, Βουλή, συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς / Δεν απαιτούνται πόροι και επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό

Υλοποίηση  του Εθνικού Αρχείου Καταγραφής Κρουσμάτων

Κακοποίησης – παραμέλησης των Παιδιών

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Υπουργείο Υγείας, συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς

Α.3. Καταγραφή περιστατικών βίας

ΣΚΟΠΟΣ

Ενίσχυση Μηχανισμού καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Ενισχύεται ο μηχανισμός καταγραφής περιστατικών βίας.Συντονισμός των αρμοδίων εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Αντίστοιχη πρόβλεψη της αρμοδιότητας στο νέο Οργανισμό του ΥΔΔΑΔ και ειδικότερα στο Τμήμα Πρόληψης Παραβατικότητας και Μετασωφρονιστικής Μέριμνας.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Συντονισμός των αρμοδίων εμπλεκομένων Υπηρεσιών.Υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος VICTOR

ΔΕΙΚΤΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

 Εντός της περιόδου: 2013-2015

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΦΟΡΕΑΣ

 

Συντονισμός Δημοσίων Υπηρεσιών, Αστυνομίας, Δικαστηρίων κ. ά.Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αρμοδιότητα της Δ/νσης Αντεγκληματικής Πολιτικής, Τμήμα Πρόληψης Παραβατικότητας και Μετασωφρονιστικής Μέριμνας.

3.4.2. Ειδική εκπαίδευση των επαγγελματιών που εργάζονται με τα παιδιά για την ανίχνευση και αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών κακοποίησης.

Α. ΔΕΣΜΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Α.1. Ανάπτυξη δομών και προγραμμάτων – εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας

ΔΡΑΣΗ / ΣΚΟΠΟΣ

Φροντιστές παιδιών σε κίνδυνο – Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Έναρξη υλοποίησης Νοέμβριος 2013

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Εταίρος)

ΠΟΡΟΙ &

 ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

12.000€/ European Commission GRUNDTVIG program, Greek State Scholarships Foundation (I.K.Y.)- (National Coordinator for Greece)

ΔΡΑΣΕΙΣ/ΣΚΟΠΟΣ

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ανάπτυξη δομών και προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών και των υπηρεσιών

 

Υπουργείο Υγείας, Βουλή/ Δεν απαιτούνται πόροι και επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό

Θεσμική θωράκιση των επαγγελματιών υγείας (legal immunity) που αναφέρουν/ πιστοποιούν τα κρούσματα κακοποίησης- παραμέλησης παιδιών

3.4.3. Ενίσχυση υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης και την υποστήριξη των θυμάτων, και δημιουργία εξειδικευμένων διατομεακών κέντρων διάγνωσης και διαχείρισης της κακοποίησης-παραμέλησης.  

Α. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Α1. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΟΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

  • Έχουν συσταθεί και λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια εξειδικευμένες Υπηρεσίες  στελεχωμένες με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τους ανηλίκους. Εκεί όπου δεν υφίστανται εξειδικευμένες Υπηρεσίες οι σχετικές αρμοδιότητες ασκούνται κατά περίπτωση από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας.
  • Η Δ/νση Ασφάλειας του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, χειρίζεται, σε επιτελικό επίπεδο, μεταξύ άλλων τα θέματα που αφορούν στην προστασία των ανηλίκων. Ειδικότερα η εν λόγω Διεύθυνση είναι αρμόδια για τη μελέτη-ανάλυση των εγκλημάτων που διαπράττονται από ανηλίκους ή σε βάρος αυτών, για την καθοδήγηση των περιφερειακών Υπηρεσιών στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, καθώς και για τη συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών που αφορούν στις συνήθειες, στα εξωσχολικά ενδιαφέροντα και στους τόπους όπου συχνάζουν οι ανήλικοι.
  • Στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής λειτουργεί, ως εξειδικευμένη υπηρεσία, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης το Τμήμα Ανηλίκων ενώ στις Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας Ηρακλείου Κρήτης και Πατρών λειτουργούν τα Γραφεία Ανηλίκων με ειδικότερες αρμοδιότητες στην αντιμετώπιση τέτοιων εγκληματικών φαινομένων.

Β. ΔΕΣΜΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 

Β1. Δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μέσω της προσωπικής επαφής που θα αναπτύξει το αστυνομικό προσωπικό διαμέσου της διαδικτυακής πύλης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Β2. Περαιτέρω ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού μέσα από τις εκπαιδευτικές δομές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Β3. Δημιουργία και λειτουργία Ειδικών Διακλαδικών- Διατμηματικών Μονάδων Διάγνωσης –Πιστοποίησης Κρουσμάτων Βίας κατά Ανηλίκων απέναντι στο Νόμο

Β.3.1. Ψυχοκοινωνική παρέμβαση στην πόλη του Ρεθύμνου

ΔΡΑΣΗ /ΣΚΟΠΟΣ

Σχέδιο συνολικής ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην πόλη του Ρεθύμνου με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σε εξέλιξη

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Εθνικό Πρόγραμμα)

ΠΟΡΟΙ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

505.812,00 €/European Structural Fund E.S.F (“E.S.P.A.”) .for Greece, SFP/GR, O.P. “DHR”/Call14/ MIS 375809

Β.3.2. Νοτιοανατολικό Δίχτυ Προστασίας

ΔΡΑΣΗ /ΣΚΟΠΟΣ

Νοτιοανατολικό δίχτυ Προστασίας: Πρόληψη της εμπορίας παιδιών και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σε εξέλιξη η συμφωνία επί του προϋπολογισμού – δεν έχει υπογραφεί ακόμα η συμφωνία

επιχορήγησης

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Εθνικό Πρόγραμμα)

ΠΟΡΟΙ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

402.639,93 €/ ISEC, HOMEΝοτιοανατολικόΔίχτυΠροστασίαςISEC/AG/4394, ProgramofDirectorateGeneralHomeAffairs, DirectorateC:Schengen, UnitC.4.: InternalSecurityFundEuropeanCommission

 

 

Β.3.2. Νοτιοανατολικό Δίχτυ Προστασίας

 

 

 

 

Β.3.3.Καταπολέμηση της εκμεταλλευτικής διαμεσολάβησης στη Νότια Ευρώπη

ΔΡΑΣΗ /ΣΚΟΠΟΣ

Αναθεώρηση κοινωνικών πρακτικών ελέγχου με στόχο την καταπολέμηση της εκμεταλλευτικής διαμεσολάβησης στη Νότια Ευρώπη»

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σε εξέλιξη

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Εταίρος)

ΠΟΡΟΙ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

379.831,83 €

ISEC,HOME/2012/ISEC/AG/THB/3932 Program of Directorate General – Home Affairs, Directorate C: Schengen, Unit C.4.: Internal Security Fund European Commission

 Β.3.4.Προσπάθεια κατά της Κακοποίησης και Παραμέλησης των Παιδιών

ΔΡΑΣΗ /ΣΚΟΠΟΣ

Συντονισμένη προσπάθεια σχετικά με την Κακοποίηση και Παραμέληση των Παιδιών (ΚαΠαΠ) μέσω του Ελάχιστου Συνόλου δεδομένων (ΕΣδ)»

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σε εξέλιξη

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Συντονιστής)

ΠΟΡΟΙ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

618.528,25 €

DAPHNE, JUST/2011 2012/ DAP/ AG/3250. Program of Directorate D-Fundamental Rights and Citizenship-DG Justice, Freedom and Security European Commission

 

Β.4. Βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου καταπολέμησης της έμφυλης βίας – γυναικών

ΣΚΟΠΟΣ

Καταπολέμηση έμφυλης βίας κατά των γυναικών (ενήλικων και ανήλικων)

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

 

Η Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή κι εν συνεχεία Ομάδα Διοίκησης Έργου – (ΟΔΕ) για την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών κατέθεσε πόρισμα που έχει ως στόχο μια ολοκληρωμένη νομοθετική αντιμετώπιση  της βίας κατά των γυναικών

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ- ΑΞΟΝΕΣ

-Πρόληψη (εκπαίδευση, εκπαίδευση – ενημέρωση – ευαισθητοποίηση, λήψη υπό πρόταση μέτρων), -Προγράμματα  εστιασμένα στους δράστες βίας – θύτες

Αρωγής θυμάτων βίας (προϋποτίθεται η δημιουργία δομών ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης),

-Ποινική καταστολή.

*Αναπτύσσονται  οι πλευρές που αφορούν κυρίως το κορίτσι (ενδεικτικά αναγκαστικοί γάμοι, ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων)

 

3.4.4. Υιοθέτηση πρωτοκόλλων για την διαχείριση της κακοποίησης/παραμέλησης και τη διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών

Α. ΔΕΣΜΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Α.1. Θεσμοθέτηση ενιαίου Πρωτοκόλλου κρουσμάτων κακοποίησης

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΟΡΟΙ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Θεσμοθέτηση του Ενιαίου Εθνικού Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρουσμάτων Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών

Υπουργείο Υγείας, ΚΕΣΥ, Βουλή

Δεν απαιτούνται πόροι και επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό

Θεσμοθέτηση Εθνικού Πρωτοκόλλου Διάγνωσης, Διαχείρισης Κρουσμάτων για την κακοποίηση και παραμέληση βρεφών και νηπίων

Υπουργείο Υγείας, ΚΕΣΥ, Βουλή

Δεν απαιτούνται πόροι και επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό

Α2. Διαχείριση περιστατικών κακοποίησης & παραμέλησης παιδιών

ΔΡΑΣΗ /ΣΚΟΠΟΣ

Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη διερεύνηση, διάγνωση και διαχείριση Περιστατικών Κακοποίησης & Παραμέλησης Παιδιών

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σε εξέλιξη

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Εθνικό Πρόγραμμα)

ΠΟΡΟΙ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

849.432,00 €

European Structural Fund E.S.F (“E.S.P.A.”) for Greece, SFP/GR, O.P. “DHR”/Call16/ MIS 372071

Α3. Πρωτόκολλο και ενδοοικογενειακή βία

ΔΡΑΣΗ

Δημιουργία διαγνωστικού πρωτοκόλλου για την κακοποίηση και παραμέληση βρεφών και νηπίων και η εισαγωγή του στο Σύστημα Δημόσιας Υγείας

ΣΚΟΠΟΣ

Προστασία βρεφών και νηπίων από την ενδοοικογενειακή βία:

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σε εξέλιξη

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Συντονιστής)

ΠΟΡΟΙ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

549.912,38 €

DAPHNE, JUST/2011-2012/DAP/AG/3283 Program of Directorate D-Fundamental Rights and Citizenship-DG Justice, Freedom and Security- European Commission

3.4.5. Προστασία των ανηλίκων θυμάτων από δευτερογενή θυματοποίηση  

 Α. ΔΕΣΜΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

 Α.1. Ενημερωτική εκστρατεία  Αγωγής Υγείας Παιδιού

ΣΚΟΠΟΣ

Ενημερωτική εκστρατεία  Αγωγής Υγείας του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο

ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση,
  • Εκμάθηση εναλλακτικών μεθόδων ανατροφής και εκπαίδευσης των παιδιών,
  • Υιοθέτηση άλλων γονεϊκών ρόλων και προτύπων,
  • Δημιουργία κοινωνικών δομών υποστήριξης για ευάλωτους
  • πληθυσμούς όπως ζευγάρια σε διάσταση ή διαδικασία διαζυγίου κ.λπ., και
  • Εκπαίδευση των ίδιων των παιδιών ώστε να μην ανέχονται στο παρόν και να μην αναπαράγουν στο μέλλον τη βία μέσα στο σπίτι.

ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Υπουργείο Υγείας

 

  • 18 Δεκεμβρίου 2014, 19:01 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ!ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ, ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2014, 17:36 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θέσπιση της κοινής επιμέλειας όπως σε όλο τον άλλο πολιτισμένο κόσμο. Η μέχρι τώρα κατάσταση αποτελεί ντροπή για τον νομικό μας πολιτισμό. Ειλικρινά απορώ γιατί αργήσαμε τόσο !!!

  • 16 Δεκεμβρίου 2014, 17:02 | Αναστασία

    Μετά από τόσα χρόνια θυσιών και αλλαγών κι από τα δύο φύλα ντρέπομαι με την υπάρχουσα κατάσταση. Που κρίνει τον ένα γονιό πιο ικανό να αγαπάει ή να παρέχει με βάση και μόνο το φύλο. Εμείς οι γυναίκες μετά από αδικίες που έχουμε υποστεί κατά καιρούς από το αντρικό φύλο κατά τα περασμένα χρονιά οφείλουμε να έχουμε την αυτοπεποίθηση να μην απειλούμαστε από τα ΑΛΗΘΙΝΑ δικαιώματα ενός πατέρα. Η μητέρα είναι αναντικατάστατη. Ο φόβος ότι θα παραγκωνιστεί από τον πατερά πηγάζει ΜΟΝΟ από φόβο ότι είναι η ίδια ανεπαρκής. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μειώνουμε την ποιότητα του πατρικού ρόλου. Αλλά να στηρίζουμε τον πατέρα να γίνεται όλο και πιο απαραίτητος. Το αντίθετο έχει αρνητικά αποτελέσματα. Το παιδί αποκτά πίκρα για τη μάνα που εμπόδισε τη σχέση του με τον πατέρα του και ανασφάλεια γιατί η απουσία του πατέρα τον κάνει να φαντάζει σε βάθος χρόνου ιδανικό και πολύ απασχολημένο για να ασχοληθεί με αυτά. Εν πάση περιπτώσει…τα παιδιά θέλουν ΑΓΑΠΗ από όσους πιο πολλούς μπορούν να τ’αγαπούν.

    Μια «αληθινή » φεμινίστρια γιαγιά.

  • 16 Δεκεμβρίου 2014, 07:02 | Δημήτρης Σταύρου

    Ο κανόνας θα πρέπει να είναι η διατήρηση της κοινής επιμέλειας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού και η διατήρηση των σχέσεών του τόσο με τον πατέρα όσο και με τη μητέρα του ακόμα και σε περίπτωση διαζυγίου. Είναι ενθαρρυντικό που κείμενα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (και όχι μόνο) αποτυπώνουν την κοινωνική επιταγή για ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως το συμφέρον του παιδιού και δευτερευόντως το συμφέρον των γονέων ή του ενός γονέα. Η ισότιμη σύμπραξη και των δύο γονέων είναι υποχρέωση των γονέων και δικαίωμα του παιδιού. Το παιδί δεν νοιάζεται για τους λόγους χωρισμού των μεγάλων θέλει να έχει και τους δύο γονείς του, έστω σε διαφορετικά σπίτια.

  • 15 Δεκεμβρίου 2014, 23:58 | Σοφία Ζ.

    Είμαι διαζευγμένη μητέρα δυο αγοριών ηλικίας 8 & 12 ετών. Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στη διαδικασία των συζητήσεων με τον πρώην σύζυγο για την έκδοση του διαζυγίου και την υπογραφή του συμφωνητικού, στο μυαλό μας ήταν δεδομένο ότι τα παιδιά μας θα τα μεγαλώσουμε από κοινού. Ότι η επιμέλεια και ΟΧΙ μόνο η γονική μέριμνα, θα ασκείται και από τους δυο.
    Μετά από 4 περίπου χρόνια, σας διαβεβαιώ ότι μόνο θετικά αποτελέσματα έχει φέρει η υπογραφή αλλά και η τήρηση του σύμφωνου κοινής επιμέλειας.
    Τα παιδιά μας είναι συναισθηματικά υγιή, έχουν και αισθάνονται σταθερότητα, βλέπουν τον μπαμπά τους όποτε το επιθυμούν. Ο μπαμπάς τους μπορεί να μην ζει στο ίδιο σπίτι, ζει όμως τα παιδιά του στην καθημερινότητα τους, στις ανάγκες τους, στις αγωνίες τους, στις χαρές τους, στη λύπη τους. Δεν φωνάζουν μόνο μαμά στην ανάγκη αλλά και μπαμπά. Δεν ζωγραφίζουν με σκούρα χρώματα την οικογένεια αλλά με φωτεινά, δεν ντρέπονται να πουν ότι οι γονείς τους είναι χωρισμένοι γιατί απλά δεν αισθάνονται την έλλειψη κανενός από τους δυο. Ως παιδί -δυστυχώς- χωρισμένων γονιών, έχοντας βιώσει ένα συγκρουσιακό διαζύγιο με αποτέλεσμα να έχω να δω τον πατέρα μου από τα 13 μου, ένα μόνο έχω να πω… ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους Ανθρώπους που επιτέλους έκαναν στην άκρη τα όποια συμφέροντα και αρχίζουν να ενδιαφέρονται ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ για τα παιδιά μας, για τα παιδιά τους, για τα παιδιά ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!! Μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει αυτή η αλλαγή. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.

  • 15 Δεκεμβρίου 2014, 22:55 | Μπουρνελακης Εμμανουήλ

    Συγχαρητήρια σε όσους συνδράμουν στην αναμόρφωση του οικογενειακου δικαίου και στην Ελλάδα. Να προβλέπει ο νομοθέτης εναλασσομενη κατ’ετος επιμέλεια από τους δύο γονείς με σταθερή κατοικία για τα παιδιά. Να αφαιρείται η γονική μέριμνα από εκείνη /ον που εμποδίζει την απρόσκοπτη επικοινωνία παιδιού και γονέα.

  • 15 Δεκεμβρίου 2014, 22:23 | Μπουρνελακης Εμμανουήλ

    Συγχαρητήρια σε όσους συνδράμουν στην αξια επαινου προσπάθεια της επιβεβλημένης από καιρό αναμορφωσης του οικογενειακου δικαίου η οποία πρέπει να γίνει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους λιλιπούτειους μελλοντικούς συμπολίτες. Το συμφέρον των παιδιών και όχι των δικηγόρων επιβάλλεται να έχει ισχύ. Να υπάρχει λογοδοσία σε ανεξάρτητες αρχές, για εκείνους τους δικηγόρους που γράφουν και παρουσιάζουν,απίθανα πράγματα. Να αφαιρείται η γονική μέριμνα σε οποιον/α δυσκολεύει την επικοινωνία του γονέα με τα παιδιά. Υπεύθυνοι για τα παιδιά είναι οι γονείς, όχι ο παππούς, η γιαγιά και οι φίλοι.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 20:31 | Κυριάκος

    Επιτέλους θα ισχύει και στη χώρα μας το αυτονόητο όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν στην κοινή επιμέλεια και θα εκλείψουν οι διαμάχες για οικονομικά και όχι μόνο θέματα που προκύπτουν μετά από ένα χωρισμό.Τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία ενός γονιού και το υγιές μεγάλωμά τους απαιτεί την αγαστή συνεργασία πατέρα-μητέρας για πάντα,οπότε η υιοθέτηση αυτού του νομοσχεδίου οδηγεί προς αυτό το δρόμο.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 07:17 | Στελιος

    Έχω 2 ενήλικα ήδη παιδιά που απέκτησα εντός γάμου και που δεν επικοινωνούμε εδώ και χρόνια, αν και τα σπίτια μας απέχουν λίγα οικοδομικά τετράγωνα μακριά.
    Οι προσπάθειες που έκανα(και κάνω) για να διατηρήσω επικοινωνία και σχέση μαζί τους είναι τιτάνια. Το αποτέλεσμα μηδενικό. Η πρώην σύζυγος έχει καταφέρει, με το περιβάλλον της, να στρέψουν τα παιδιά εναντίον μου, γεμίζοντας τα, παντελώς αναίτια, με μίσος για τον ίδιο τον πάτερα τους, που στιγμή δεν έπαψε έμπρακτα και με πατρικό ζήλο να τα αγάπα.
    Το ίδιο αναίτιο μίσος τρέφουν και για τα ανήλικα ετεροθαλή αδέρφια τους που απέκτησα σε δεύτερο γάμο.
    Τα ανήλικα εκφράζουν την αγάπη τους, που τους καλλιέργησα, για τα ενήλικα ετεροθαλή αδέρφια τους ενώ εκείνα ούτε που θέλουν να τα γνωρίσουν. Αντί για την όποια αδερφική βοήθεια, αγάπη και αλληλεγγύη ,διεκδικούν δικαστικά διατροφές με κατασχέσεις, από μένα, αποστερώντας τα ανήλικα αδέρφια τους ακόμα και από βασικά είδη.
    Το παρωχημένο και ανεπαρκέστατο σύστημα δικαιοσύνης (με τους συντελεστές του και τα εξαπτέρυγά του) χρησιμοποιήθηκε ως πολιορκητικός κριός εκ μέρους της πρώην συζύγου μου (άλλα, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, και πολλών άλλων διαζευγμένων μητέρων) προκειμένου να αποκτήσει την αποκλειστικότητα των παιδιών, αποκλείοντας τον πατέρα.
    Στη συνέχεια, και ως «έπαθλο», μου επιδικάστηκε να καταβάλλω παράλογα υπέρογκες, εξοντωτικές για μένα, χρηματικές διατροφές που συνάμα με αφοπλίζουν και από όποια παιδαγωγική παρέμβαση.
    Οι όποιες δικαστικές αποφάσεις δικαιώματος επικοινωνίας μου με τα τέκνα μου, που εκδόθηκαν, ήταν στο σύνολό τους πρακτικά εντελώς ανεφάρμοστες λόγω έλλειψης καλής θελήσεως και συνεργασίας από τη μητέρα. Αντίθετα μας γέμισαν όλους εντάσεις και ένα σωρό νέες ατέρμονες, ατελέσφορες δικαστικές διαμάχες.
    Η σημερινή νέα οικογενειακή μου κατάσταση-απόδειξη (είμαι σε δεύτερο γάμο εδώ και χρόνια με εξαίρετα σύζυγο και τέκνα) δεν έχει καμιά σχέση με τις περιγραφές των δικαστικών αποφάσεων για το άτομό μου, που εντελώς πρόχειρα, ανεύθυνα και επιπόλαια χαρακτήριζαν απαξιωτικά έναν πατέρα που απλά αναζητούσε να ζει και να επικοινωνεί μαζί με τα παιδιά του.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 13:27 | Βαλμάς Πάνος

    Το ομορφότερο και σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο για τα παιδιά, είναι ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ.
    Όταν αυτά μεγαλώσουν και γίνουν γονείς, με την σειρά τους ζουν και αναπνέουν για τα δικά τους παιδιά.
    Όταν όμως ο μπαμπάς και η μαμά χωρίσουν τι γίνεται?
    Δυστυχώς όλη αυτήν την ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΗ ΑΓΑΠΗ που υπάρχει μεταξύ των παιδιών με τους γονείς τους, έρχεται κάποια διαδικασία που λέγεται (ο Θεός να την κάνει) Δικαιοσύνη και τους απαγορεύει να την εκφράζουν και με τους δύο γονείς τους, με εξαιρέσεις μόνο λίγες ημέρες και ώρες, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει σε αυτόν που του έχουν αφαιρέσει με ταχύτατες και αστείες διαδικασίες και στην συντριπτική πλειοψηφία χωρίς καμία απολύτως σοβαρή αιτία την επιμέλεια, να έχει οποιοδήποτε δικαίωμα λόγου (αν είναι ποτέ δυνατόν) για οτιδήποτε αφορά το σπλάχνο του.
    Τα δράματα που βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια γονείς και παιδιά επειδή η μητέρα αποφάσισε να πάρει το παιδί η τα παιδιά και να μετακομίσει σε μια άλλη πόλη η σε μια άλλη χώρα η ακόμη και σε μια άλλη ήπειρο είναι χιλιάδες και γνωστά σε όλους μας.
    Για όλα όμως αυτά τα δεινά και για άλλα πολλά που επίσης ξέρουμε όλοι μας, υπάρχει ένας και μοναδικός υπαίτιος.
    Η αποκλειστική επιμέλεια.
    Επιτέλους λοιπόν έρχεται μια κυβέρνηση να προωθήσει το αυτονόητο.
    ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ.
    Μπράβο σας που επιτέλους αναγνωρίζεται και δια νόμου πως τα παιδιά θα έχουν ΠΑΝΤΑ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ είτε αυτοί ζουν μαζί, είτε χωριστά.
    Μπράβο σας που επιτέλους αναγνωρίζεται και δια νόμου πως τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ στην καθημερινότητά τους με την ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.
    Μπράβο σας που οδηγείται τους γονιούς στην λογική της συνεργασίας και του αλληλοσυμπληρώματος μεταξύ τους.
    Μπράβο σας που διαφυλάσσετε ως κόρη οφθαλμού την ψυχική υγεία των παιδιών όλων μας και δεν σπρώχνετε τους γονείς σε συγκρουσιακά διαζύγια, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ που νομοθετείτε.
    Μέσα από την καρδιά όλων μας των υγιών σκεπτόμενων γονιών, και κυρίως των παιδιών μας, τα οποία είναι και τα μέχρι στιγμής μεγάλα θύματα της τραγικής υπάρχουσας νομοθεσίας…..ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ για όλα αυτά τα ολόσωστα που νομοθετείτε.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 10:15 | ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΓΟΝΕΑΣ

    θΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΎΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΊ:
    Ο Δρ Νίκος Σπιτάλας ασχολείται τριάντα χρόνια με αυτό το θέμα. Αφιέρωσε τη ζωή του για ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών διαζυγίων:
    http://www.pemptousia.gr/video/to-sindromo-tis-gonikis-apoxenosis/
    http://e-psychology.gr/forensic-psychology/879-syndromo-gonikhs-apoksenosis
    http://www.pemptousia.gr/video/i-prostasia-ton-pedion-ton-diazigion/
    http://spitalas.blogspot.gr/2014/12/tv-9-12-2014.html
    Η κατοικία είναι το παν και όχι η ‘συνεπιμέλεια’. Αυτή η λέξη από μόνη δεν σημαίνει τίποτα.
    Πρέπει να πάψει η απόλυτη ‘εξουσία’ του ένα γονέα.
    Να γίνουν κοινωνικές υπηρεσίες στις γειτονιές για να προλαβαίνουν εξωδικαστική επίλυση.
    Στα δικαστήρια ΔΕΝ λύνεται το θέμα.
    Η διαμεσολάβηση να γίνεται από ειδικούς και όχι από δικηγόρους.
    Να ειδικευθούν οι αστυνόμοι, οι δάσκαλοι, οι ψυχολόγοι, γιατροί και φυσικά οι δικαστές.
    Τα υπουργεία οικονομικών, υγείας, δημόσιας τάξης, εξωτερικών, παιδείας, κτλ, θα πρέπει να εμπλακούν σοβαρά.
    Κάθε μέρα καθυστέρησης είναι καταστροφική για το μέλλον της χώρας και των παιδιών. http://www.sos-sygapa.eu
    http://www.alithinapsemata.gr/greece/greece-news/greece-opinions/767-sterisi-patera-paidi.html
    http://www.dailymotion.com/spitalas
    Ο ΣΥΓΑΠΑ έχει στείλει κατά καιρους 25.000 υπογραφές στα υπουργεία, στους βουλευτές, στους υπουργούς-πρωθυπουργό:
    http://www.ipetitions.com/petition/greekfamilylaw

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 13:44 | ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Μπράβο για την συνεπιμέλεια και το οικογενειακό δικαστήριο. Καιρός ήταν να συμβεί στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 12:31 | ελενα

    πρέπει να γίνουν!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 10:31 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ

    Καλημέρα,και εγώ με την σειρά μου χαιρετίζω αυτήν την προσπάθεια για εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης σε αυτό το θέμα το τόσο ευαίσθητο (των Παιδιών μας) γιατί στο κάτω κάτω της γραφής ο τελικός αποδέκτης των αποφάσεων των «μεγάλων»είναι τα Παιδιά και αυτό έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη τους.Είτε θετικές,είτε αρνητικές.Ευχαριστώ ,καλή συνέχεια

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 01:12 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

    ΝΟΜΟΣ ΑΜΕΣΑ Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 00:39 | ΔΚ

    Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (επέτειος της ίδρυσης της Unicef από τα Ηνωμένα Έθνη) αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να δυναμώσουμε το μήνυμα ότι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών πρέπει να γίνει συνείδηση και προτεραιότητα όλων όσων λαμβάνουν αποφάσεις για τα παιδιά!Η συνανατροφή των παιδιών, η συνδόμηση στον χαρακτήρα και στην προσωπικότητα τους και η συναπόφαση στην καθημερινότητα τους είναι δικαίωμα των παιδιών και υποχρέωση των ενηλίκων γονέων.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 21:06 | Αλέξανδρος

    Καλησπέρα, είμαι ένας χωρισμένος Πατέρας που αντιμετωπίζω την εχθρότητα της πρώην συζύγου, με αποτέλεσμα να μην έχω την παραμικρή επαφή με την 4ων ετών κόρη μου εδώ και τρία χρόνια.

    Ο Πρόεδρος αποφάσισε πως η πρώην σύζυγος μπορεί να πάρει το παιδί που ήταν 38 ημερών και να μετακομίσει σε μία πόλη 500 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονής και γέννησης του παιδιού μας. Μάλιστα μέχρι να πάει τριών ετών δεν είχα το δικαίωμα να το παίρνω για τριήμερα ή σε γιορτές. Το μόνο «θετικό» πως σε οποιαδήποτε επίσκεψή μου στην πόλη διαμονής του, είχα δικαίωμα να το βλέπω ανεξαρτήτου ημέρας…..βέβαια με παρουσία της πρώην.

    Δυστυχώς η οικονομική κρίση που έχει αγγίξει τον κάθε Έλληνα είναι ανασταλτικός παράγοντας τόσο να κάνεις αυτές τις μετακινήσεις, όσο και να ενεργοποιήσεις τους δικαστικούς μηχανισμούς που δικαιούσαι στην περίπτωση που η μητέρα δεν σέβεται τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

    Θεωρώ απαράδεκτο να έχει το δικαίωμα ο γονιός που έχει την επιμέλεια (κατά 99% η μητέρα, ειδικά σε περιπτώσεις σαν την δική μου που η κόρη μου ήταν όταν χωρίσαμε στην ηλικία των 38 ημερών), να μετακομίζει όπου κάνει κέφι, αναγκάζοντας τον άλλον γονέα να πρέπει να μετακινηθεί κάθε φορά 500 χιλιόμετρα για να δει για 2 ώρες το παιδί του και μάλιστα με παρουσία της μητέρας, η οποία για τους δικούς της λόγους και αδιαφορώντας για το καλό του παιδιού, θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά να δημιουργηθεί ένταση.

    Δεν θα έχει καμιά ουσία η συνεπιμέλεια, αν δεν λυθεί το πρόβλημα της μετακόμισης……έχω μια κόρη 4ων ετών και δεν την έχω ακούσει να μιλάει, να γελάει, να περπατάει……δεν έχω ακούσει να με λέει μπαμπά…..ενώ αγνοώ αν γνωρίζει την ύπαρξή μου ή της έχουν πει πως είναι ορφανή.

    Κάθε προσπάθεια συνεννόησης έχει πέσει στο κενό…..ενώ στην παρούσα φάση δεν έχω την οικονομική δύναμη -λόγω ανεργίας- να διεκδικήσω μέσω δικηγόρων την επαφή με την κόρη μου.

    Ειλικρινά δεν νομίζω πως χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο……εγώ πιθανότατα το έχασα το τρένο της επικοινωνίας με το παιδί μου…..κάντε κάτι για τους υπόλοιπους Μπαμπάδες που θα χωρίσουν και θα γίνουν θύματα των αποφάσεων των δικαστηρίων και των Μανάδων που χρησιμοποιούν τα παιδιά ως τρόπο εκδίκησης.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 20:27 | Χατζηθεοδωρίδης Ηλίας

    Τα παραπάνω σχόλια που έγιναν είναι σημαντικά. Ωστόσο, θα ήθελα να διερευνηθεί πως θα συμπεριληφθούν διακρατικές συμφωνίες για διευθέτηση επιμέλειας όταν οι γονείς είναι από δύο διαφορετικά κράτη μέλη της Ευρώπης και μετά το διαζύγιο υπάρχει επαναπατρισμός του ενός γονέα. Σε αυτήν την περίπτωση κάθε υπόθεση εκδικάζεται στην χώρα όπου γεννήθηκαν τα παιδιά. Φυσικά, εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί συνήθως το κράτος όπου γίνεται η δίκη προσπαθεί να υποστηρίξει τον δικό του πολίτη. Έτσι, συμβαίνουν τα εξής:
    1. Η απόλυτη αποξένωση του παιδιού είναι σίγουρη, ιδιαίτερα όταν ο γονέας που έχει την επιμέλεια παρουσιάζει ιδιοτροπίες στον χαρακτήρα του.
    2. Το κράτος που ρυθμίζει την επιμέλεια, ρυθμίζει και άλλα νομικά θέματα που αφορούν στο παιδί, με το σημαντικότερο το ΕΠΩΝΥΜΟ του παιδιού (υποβοηθώντας στην απόλυτη αποξένωση του παιδιού όχι μόνο από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, αλλά και από ολόκληρη την οικογένεια και κουλτούρα του γονέα αυτού).
    Ένα παράδειγμα από Αυστρία: το Αυστριακό κράτος δεν διαχωρίζει ξεκάθαρα τον όρο «επιμέλεια» από «γονική μέριμνα» (καλύτερα, δεν τον διαχωρίζει καθόλου!). Έτσι ο γονέας που έχει την επιμέλεια αντιπροσωπεύει το παιδί του και νομικά και οικονομικά σε όλα τα επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η αλλαγή του επωνύμου αυτόματα μετά από μια απλή αίτηση του γονέα αυτού στο δημαρχείο. Ο άλλος γονέας ερωτάται μετά αλλά μόνο για τυπικούς λόγους, γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη τελικά καθόλου η γνώμη του. Ούτε δικαστικά μπορεί κάποιος να πετύχει κάτι. Αυτό το σημείο το θεωρώ σημαντικό ώστε να πρέπει να ρυθμιστεί και να εναρμονιστεί μεταξύ των κρατών μελών. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να έχουν δικαιοδοσία και τα δύο κράτη μέλη των γονέων, όπως γίνεται και με τους γάμους (π.χ. δεν μπορεί να υπάρξει γάμος του ίδιου προσώπου σε δύο η περισσότερες χώρες με αντίστοιχο αριθμό συζύγων!).
    Τέλος σε τέτοιες περιπτώσεις γάμων η κοινή μέριμνα και η επιμέλεια θα πρέπει να μοιράζεται αυτόματα από την πρώτη στιγμή, αποτρέποντας αυθαιρεσίες γονέων και κρατών που ενισχύονται λόγω της απόστασης και των υπέρογκων εξόδων. Οι υπηρεσίες που αναφέρθηκαν παραπάνω καί από τα δύο εμπλεκόμενα κράτη θα πρέπει να συναποφασίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Για κάθε επιπλέον πληροφορία στο θέμα του ΕΠΩΝΥΜΟΥ είμαι στην διάθεσή σας.

  • Παππούδες, γιαγιάδες και εγγόνια …
    Αυτή η πρόταση όπου τα παιδιά θα ζουν ίσο χρόνο με τον κάθε γονιό τους είναι δίκαια προς τους γονείς και τα παιδιά τους, αλλά και προς εμάς τους παππούδες και τις γιαγιάδες Οι περισσότεροι από μας είχαμε την ευκαιρία να ευτυχήσουμε να δούμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε όλα τα στάδια της ζωής τους, να χαρούμε με την ευτυχία τους, να τους συμπαρασταθούμε στα δύσκολα. Όταν άκουγα κάποιους γονείς που χώριζαν ποτέ μου δεν φαντάστηκα στην πραγματικότητα πόσο πόνο μπορούσε να προκαλέσει το διαζύγιο ιδιαίτερα στα παιδιά και στους οικείους τους. Το προσπερνούσα σαν μια αρνητική είδηση όπως συνηθίζαμε να κάνουμε με τόσες άλλες. Πριν από τρία χρόνια όταν χώρισε ο ένας από τους δύο γιους μου τότε αντιλήφτηκα το πόσο πολύ πόνο και πόσο μεγάλη στενοχώρια μπορεί να προκαλέσει το διαζύγιο στο παιδί μου αλλά και σε εμένα προσωπικά. Και δυστυχώς αυτά τα συναισθήματα είναι μακροχρόνια ειδικά αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά. Κατάντησα να βλέπω τα εγγόνια μου μια φορά κάθε 15 μέρες στην καλύτερη περίπτωση, αφού τις καθημερινές ο γιος μου έχει τα παιδιά του μόλις μια φορά την εβδομάδα και αυτή μόνο 4 ώρες. Και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν χιλιάδες παππούδες και γιαγιάδες που βλέπουν τα εγγονάκια τους να μεγαλώνουν από τις φωτογραφίες. Κάποτε και εγώ και η γιαγιά τους παίζαμε καθημερινά με τα εγγονάκια μας, κάποτε κοιμόντουσαν και κάποιες νύχτες στο σπίτι μας. Ήμασταν στενά συνδεδεμένα μαζί τους και αυτά μαζί μας. Δυστυχώς αυτό το αμοιβαίο αίσθημα χάθηκε μετά το διαζύγιο και ο λόγος είνα:. απλός. Ο χρόνος που έχει τα παιδιά του ο γιος μου είναι αμελητέος. Ποιον να προλάβουν να συναντήσουν τα παιδιά του μέσα σε αυτό το χρόνο αφού και ο ίδιος παραπονιέται ότι είναι τόσο λίγος ο χρόνος που έχει με τα παιδιά του;
    (http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-epistoles/441/231717/pappoudes-giagiades-kai-engonia#sthash.HtGPAjb2.dpuf)

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 13:13 | Γιάννης Καλαφάτης

    Επιτέλους ήρθε η ώρα που η ελληνική κοινωνία έστω και καθυστερημένα αφουγκράζεται όλες αυτές τις παιδικές κραυγές που τόσα χρόνια απεγνωσμένα προσπαθούν να μας πουν το αυτονόητο και λογικό: Μακάρι οι γονείς μας να μην είχαν χωρίσει ποτέ. Παρόλο αυτά εμείς τους αγαπάμε και τους δύο εξίσου. Δεν άλλαξε κάτι στα συναισθήματά μας παρά μόνο στην καθημερινότητά μας. Μην μας στερείτε τους γονείς μας. Τους έχουμε ανάγκη και τους δύο στην καθημερινότητα μας. Έχουμε ανάγκη να μας πηγαίνουν και οι δύο στο σχολείο. Να είναι παρών και οι δύο στις δραστηριότητες μας. Έχουμε ανάγκη το αντρικό-πατρικό πρότυπο εξίσου με το γυναικείο-μητρικό πρότυπο. Να συναποφασίζουν και οι δύο για μας. Για το σχολείο μας, την υγεία μας, τον τόπο κατοικίας μας. Άλλα πράγματα κάνουμε με τον μπαμπά και άλλα με την μαμά. Δεν μπορούν να αλλάξουν ρόλους. Το δοκιμάσανε. Δεν είχε αποτέλεσμα. Δεν είμαστε αντικείμενα ιδιοκτησίας. Έχουμε μια ψυχή ευαίσθητη που δεν χωράει αποξένωση. Δεν θέλουμε άλλοι να κανονίζουν για τις ώρες που θα βρισκόμαστε με τον μπαμπά, που θα μας παίρνει τηλέφωνο. Θέλουμε να το κανονίσει ο μπαμπάς και η μαμά. Θέλουμε να μπορεί ο μπαμπάς να μας πάει για κούρεμα χωρίς να τον απειλεί η μαμά ότι δεν προβλέπεται στην απόφαση καθώς εκείνη έχει την επιμέλεια. Θέλουμε όταν είμαστε με τον μπαμπά και περνάμε όμορφα να ενημερώνουμε την μαμά ότι θα καθυστερήσουμε λίγο χωρίς να απειλεί τον μπαμπά ότι θα φωνάξει την αστυνομία αν αργήσουμε έστω και πέντε λεπτά γιατί έχει την επιμέλεια. Αλήθεια τι είναι αυτή η περιβόητη επιμέλεια που όλοι κόπτονται τόσο πολύ για αυτή παρά για εμάς; Θέλουμε να μην κάνουμε τόσο πολύ καιρό να δούμε τον μπαμπά μας. Μας λείπει. Να ζούμε μισές μέρες με τον μπαμπά και μισές με την μαμά. Έτσι και εμείς θα είμαστε ευτυχισμένα που περνάμε περισσότερο χρόνο με τον μπαμπά που μας έχει λείψει και ο μπαμπάς γιατί στενοχωριέται όταν κάνει καιρό να μας δει αλλά και η μαμά που θα μπορέσει να ξεκουραστεί και να κάνει πράγματα για τον εαυτό της μιας και δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο όταν είμαστε συνέχεια μαζί. Θέλουμε όταν η μαμά έχει δουλειά κα ο μπαμπάς μπορεί να έρχεται να μας παίρνει να πηγαίνουμε βόλτα στο πάρκο. Να μην καθόμαστε σπίτι με την γιαγιά επειδή η μαμά έχει την επιμέλεια μας και δεν μας αφήνει. Τον παππού και την γιαγιά τους αγαπάμε αλλά δεν είναι οι γονείς μας. θέλουμε πάρα πολλά αλλά κανείς δεν μας ρώτησε ως τώρα. Είμαστε ακόμα παιδιά. Δεν μεγαλώσαμε ξαφνικά επειδή χώρισαν οι γονείς μας. Έχουμε δικαιώματα. Απλά δεν μπορούμε να τα διεκδικήσουμε από μόνα μας. 

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 11:33 | Ασημίνα Νικολοπούλου

    Ήθελα ο μπαμπας να με μαλώνει όταν κάνω ζημιά,
    όχι να μου συγχωρεί τα πάντα γιατί τον βλέπω λίγο.
    Ήθελα να μου θυμιζει να πλένω τα δόντια μου,
    όχι μόνο να πληρώνει τις οδοντόκρεμες του μήνα.
    ‘Ηθελα να μπορώ να τον πάρω τηλέφωνο όταν πονάει το αυτί μου
    κι ας μην ήταν μεταξύ 20:00 και 21:00.
    Ήθελα να ξέρω τι φαγητό του αρέσει
    κι όχι να τρώμε μόνο τ’αγαπημένα μου επειδή του λείπω.
    Τον ήθελα σα ρουτίνα
    κι όχι σαν Αη Βασίλη.
    ‘Ηθελα να μαθω σε τι ήταν καλός μικρός
    η μάνα μου πότε δε θα μου έλεγε.
    Ήθελα κι εγώ να φοβάμαι να αργήσω το βραδυ αργά
    σαν τα άλλα παιδιά.
    Δε ζήτησα ένα «μαμαδοποιημένο» μπαμπά.
    Ούτε μια «πατρική» μαμά.
    Ηθελα ΔΥΟ γονείς.Ποτέ δε με ενοιαζε αν κοιμούνται μαζι.

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 07:22 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 23:40 | Στέλλα Κοντοπίδου

    Κοινή επιμέλεια τέκνων: Κατά τη διεθνή εμπειρία αλλά και τα διδάγματα της σύγχρονης επιστήμης, η διάσταση ή το διαζύγιο των γονέων δεν θα πρέπει κατ’ ανάγκη να οδηγεί στη διάρρηξη της κοινής επιμέλειας των παιδιών και από τους δύο γονείς, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, όπου η επιμέλεια απονέμεται από το δικαστήριο στον ένα γονέα. Ο κανόνας θα πρέπει να είναι η συνέχιση της κοινής επιμέλειας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού και η διατήρηση των σχέσεών του με τον πατέρα και τη μητέρα του.
    Δεν μπορώ να διανοηθώ πως εν έτει 2014 για τα εγγόνια μου και για τα περισσότερα παιδιά διαζευγμένων γονέων αποφασίζει μόνο ο ένας γονιός για την τύχη τους, όπως δεν μπορώ να διανοηθώ πως τα εγγόνια μου στερούνται τον ένα από τους δυο γονείς τους επειδή κάποιοι το αποφάσισαν ερήμην τους.Δεν λέω ότι ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλον. Λέω ότι και οι δύο είναι ισάξιοι να δώσουν το καλύτερο στα παιδιά τους. Γιατί τελικά τα παιδιά είναι τα τραγικά θύματα αυτών των αποφάσεων, τα παιδιά είναι εκείνα που ταλαιπωρούνται και βιώνουν το διασυρμό και τη διαμάχη των γονιών τους στα δικαστήρια και όχι μόνο. Αυτά τα βιώνω εγώ ως μάνα και γιαγιά βλέποντας τα εγγόνια μου να ταλαιπωρούνται γιατί κάποιοι αποφάσισαν πως μόνο η μητέρα θα είναι εκείνη που θα αποφασίζει για την τύχη και την ανατροφή τους λες και ο πατέρας τους είναι ανάξιος να συναποφασίζει, ανάξιος να συνανατρέφει τα παιδιά του, άξιος όμως μόνο να καταβάλει την διατροφή. Θεωρώ πως η πολιτεία δεν έχει σκύψει στο συγκεκριμένο θέμα με σοβαρότητα μέχρι σήμερα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η δικαιοσύνη να παίρνει αποφάσεις όμοιες μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο ο άλλος γονέας έχει διακοσμητικό χαραχτήρα στην διαπαιδαγώγηση και ανατροφή των παιδιών του, και χρησιμοποιείται συνεχώς εκβιαζόμενος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επαιτώντας να μείνει λίγο περισσότερο με τα παιδιά του ή την επικοινωνία μαζί τους.Τι καλύτερο από το να είχαν συνεπιμέλεια. Τι καλύτερο να ένοιωθαν ασφάλεια τα παιδιά βλέποντας πως οι γονείς τους συνεργάζονται για το καλό τους. Είμαι πεπεισμένη πως η παρούσα βουλή των Ελλήνων θα ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που θα έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς έστω και διαζευγμένοι να αποφασίζουν από κοινού με κοινό στόχο το καλό των παιδιών τους.

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 12:57 | Σπύρος Αθανασιάδης

    Είναι αναγκαίο για το παιδί αλλά και τους χωρισμένους γονείς να έχει και τους δύο στην καθημερινότητα του. Έτσι κανείς δεν θα φορτώνεται όλες τις ευθύνες αλλά ούτε ο άλλος θα μπορεί να το παίζει αδιάφορος(είτε το θέλει,είτε όχι). Το σημαντικότερο όμως είναι η συμμετοχή και των δύο στην ανατροφή του παιδιού ώστε να προσλαμβάνει το παιδί τα αναγκαία για αυτό διαφορετικά στοιχεία από τους δυο γονείς του. Εξαιρετική και η λύση που δίνει το υπουργείο σχετικά με » βρεφών και παιδιών που αποδεδειγμένα είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας». Προσοχή χρειάζεται στον νομικό – δικαστικό τρόπο που θα αποδεικνύεται αυτό, καθώς και στον τρόπο επανένταξης.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 15:38 | ιωαννης καστανας

    Χιλιάδες γονείς έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτό το νομοσχέδιο για να μπορέσουν να ξαναέχουν ουσιαστική επαφή με τα παιδιά τους.Χιλιάδες παιδιά παρακαλάνε για να μπει ο πατέρας τους στην καθημερινότητα τους.Πρεπει να υλοποιηθεί αυτή την φορά για να μην μεγαλώσει άλλη μια γενιά απο ελληνόπουλα με μπαμπά-επισκεπτη.
    ΚΟΙΝΉ ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ- ΕΝΑΛΛΑΣΣΌΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΊΑ.ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΩΧΡΕΩΣΕΙΣ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 14:44 | Σοφία Τόμπρου

    Πρέπει να μπει τέλος στον αναχρονιστικό τρόπο με τον οποίο σε δέκα λεπτά αποφασίζεται το μέλλον και η ψυχική υγεία των παιδιών. Υπάρχουν γονείς (πατεράδες κυρίως) που στερούνται τα παιδιά τους γιατί οι δικαστές βγάζουν φασόν αποφάσεις. Η από κοινού επιμέλεια θα εξαφανίσει αμέσως το όπλο που έχουν πολλές «μητέρες» για να βγάζουν μαύρα χρήματα από τις διατροφές των παιδιών τους. Επίσης θα σταματήσει την γονική αποξένωση και θα φέρει ψυχική ισορροπία στα παιδιά και θα γίνει αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και οι γονείς θα γλυτώσουν χρήματα από τις πολύχρονες δικαστικές διαμάχες προς όφελος των παιδιών τους

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 14:13 | Καράλης Χρήστος

    Επιτέλους πρέπει να σταματήσει η μονομερής επιμέλεια που καταστρέφει την ψυχική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά αποξενώνονται από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια και τον οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση. Κοινή επιμέλεια για τα παιδιά και μοίρασμα των εξόδων τους για να σταματήσουν οι δικαστικές διαμάχες και προστριβές με μόνους κερδισμένους τους δικηγόρους

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 07:38 | ΔΚ

    Αναγκαία η συνδόμηση και από τους δύο γονείς της ανατροφής του παιδιού με συνεργατικό τρόπο, ώστε να υπάρξει αφενός ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν σε ένα διαζύγιο και αφετέρου ολοκληρωμένη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Η αναντικατάστατη ενεργή συμμετοχή και ισότιμη αλληλεπίδραση και των δύο γονέων με το παιδί ακόμα και στην περίπτωση διαζυγίου,προϋποθέτει κοινή επιμέλεια, οικογενειακά δικαστήρια και μηχανισμό πλαισίωσης -στήριξης του οικογενειακού δικαστή.

  • 7 Δεκεμβρίου 2014, 22:29 | Γκαρτζονίκας Χρήστος

    Επιτέλους ας προχωρήσουμε στο μέλλον, όπου επιταγή του θα είναι η σωστή ανατροφή των παιδιών μας και φυσικά με την συμμετοχή των δύο γονέων, ισότιμα όπως θα έπρεπε να συμβαίνει προ πολλού. Κοινή επιμέλεια, εναλλακτική φροντίδα, σεβασμός στα δικαιώματα του παιδιού, δηλαδή του αυριανού πολίτη, με αρωγό ένα σύγχρονο, υπεύθυνο και διάφανο πολιτειακό σύστημα διαχείρισης. Εύγε λοιπόν!

  • 5 Δεκεμβρίου 2014, 21:47 | Γιώργος Παύλου

    Η διαβούλευση είναι για την διατύπωση προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων σχετικών με το κείμενο της διαβούλευσης.
    Από το κείμενο προκύπτει η πρόθεση
    «τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου»
    «Η Επιτροπή θα οριστικοποιήσει το κείμενο διατάξεων προηγούμενων Επιτροπών ή Ομάδων Εργασίας Επιπλέον, αντικείμενο επεξεργασίας από την Επιτροπή θα αποτελέσει η εισαγωγή του νέου Οικογενειακού Δικαστηρίου και η υιοθέτηση της κοινής επιμέλειας τέκνων.»(το κείμενο στα εισαγωγικά είναι από το κείμενο της διαβούλευσης)

    αλλά και η σοβαρότατη γνώση των λύσεων,
    «Η ίδρυση Οικογενειακού Δικαστηρίου με τη συνδρομή επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων θα λειτουργεί και ως Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης των γονέων και των οικογενειών.»
    «Κοινή επιμέλεια τέκνων: Κατά τη διεθνή εμπειρία αλλά και τα διδάγματα της σύγχρονης επιστήμης, η διάσταση ή το διαζύγιο των γονέων δεν θα πρέπει κατ’ ανάγκη να οδηγεί στη διάρρηξη της κοινής επιμέλειας των παιδιών και από τους δύο γονείς, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, όπου η επιμέλεια απονέμεται από το δικαστήριο στον ένα γονέα. Ο κανόνας θα πρέπει να είναι η συνέχιση της κοινής επιμέλειας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού και η διατήρηση των σχέσεών του με τον πατέρα και τη μητέρα του.

    Η υιοθέτηση του θεσμού της κοινής επιμέλειας θα εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για δικαστικές διενέξεις περί επιμέλειας και επικοινωνίας.

    Κοινή Επιμέλεια των τέκνων μετά τη διάσταση ή το διαζύγιο των γονέων τους. Πρόκειται για σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση που εντάσσεται στο έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ΥΔΔΑΔ για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου» (το κείμενο στα εισαγωγικά είναι από το κείμενο της διαβούλευσης)

    Σε περίπτωση που υπάρχουν ζητήματα στους γονείς
    » … σκοπό έχουν την περίθαλψη, τη ψυχοσωματική ανάπτυξη και γενικά τη μέριμνα για μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση των βρεφών και παιδιών που αποδεδειγμένα είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας μέχρι προσαρμογής αυτών σε περιβάλλον που εγγυάται την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη τους (επιστροφή στην οικογένεια ή τοποθέτηση σε ανάδοχη οικογένεια ή υιοθεσία).» Ως οφείλει προστατεύει τα παιδιά κατα προτεραιότητα και με σκοπό την αποκατάσταση των γονεϊκών σχέσεων.

    Πράγματι οι οικογενειακές διαφορές χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και γνώσης από ειδικούς καθώς αφορά παιδιά. Είναι αναγκαία η ύπαρξη ειδικών δομών και υποστήριξης απο ειδικούς των Οικογενειακών δικαστών στην εκτέλεση αυτής της σοβαρότατης υπηρεσίας. Σαφέστατα την τελική κρίση την έχουν οι δικαστές. Όταν αποφασίζουν με δεδομένο την κοινή επιμέλεια και στο διαζύγιο σαφέστατα το παιδί είναι προτεραιότητα και είναι υποχρέωση των γονέων η συνανατροφή. Έχοντας την υποστήριξη ειδικών σίγουρα μπορούν να κρίνουν και την όποια διαφωνία των γονέών εποικοδομητικά για το παιδί ορίζοντας/ αποφασίζοντας/ μοιράζοντας τις υποχρεώσεις και τα διακαιώματα στους καθύλην αρμόδιους τους γονείς.

    Πράγματι το Υπουργείο δικαιοσύνης όπως προκύπτει (από το κείμενο αυτό του 3.1) , επιθυμεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην έννοια της οικογένειας και μετά τυχόν διαζύγιο, με σαφή στόχο την διατήρηση των οικογενειακών σχέσεων σε σχέση με το παιδί, αναγνωρίζοντας την κοινωνική ανάγκη για συνανατροφή του.

    Επομένως, ως διαζευγμένος γονέας συγχαίρω την ηγεσία του Υπουργείου καθώς από το κείμενο προκύπτει ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ η καλή πρόθεση αλλά και η ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ γνώση των λύσεων,αναμένω όμως και την ΑΝΑΛΟΓΗ επείγουσα υλοποίηση τους. Ελπίζω εγκαίρως για το παιδί μας.

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 10:22 | Αναστασία Παπαμάλη ΕΚΚ

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που συνυπογράφει ο κάθε καλός γονέας.
    Τα παρακάτω δημοσιεύματα το επιβεβαιώνουν:
    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
    http://spitalas.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1745.html?spref=bl
    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
    http://sygapalexandroupolis.blogspot.gr/2012/04/goneis.html
    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
    http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%F3%F5%E3%E1%F0%E1&a=&id=33767332
    http://sygapalarissa.blogspot.gr/2011/08/blog-post_21.html
    http://sygapalexandroupolis.blogspot.gr/2008/09/blog-post_13.html
    ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ
    http://www.sos-sygapa.eu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=13&Itemid=18&lang=el
    Γιατί δεν επιτρέψατε δημοσίευση και άλλων? Τι φοβάστε?

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 08:53 | Μαστραντώνη Μαρία

    Εύχομαι και ελπίζω να ψηφιστούν όλα τα παραπάνω που μοναδικό στόχο και σκοπό έχουν το συμφέρον των παιδιών και μόνο και μάλιστα άμεσα!

    Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν αφενός να σταματήσουν κάποιες μανάδες να χρησιμοποιούν την αποκλειστική επιμέλεια ως όπλο για να πολεμούν και να εκδικούνται τους πρωην συζύγους τους, αλλά θα βοηθήσει πιστεύω και κάποιους πατεράδες να αναλλάβουν τις ευθύνες τους! Ναι…υπάρχουν και οι περιπτώσεις αυτές όπου κάποιοι βολεύονται με τον παρόν νομο και κάνουν τα ελάχιστα προς το/τα παιδί/παιδιά τους!

    Όπως και να’χει, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ενέργειας Τροποποίησης του Οικογενιακού Δικαίαου μόνο καλή μπορεί να είναι. Μέσα από αυτή εμείς σαν γονείς θα γίνουμε καλύτεροι, ξεκινώντας επι τέλους μια κοινή συνεργασία και τα παιδιά μας θα έχουν την φροντίδα ΚΑΙ τον δυο γονιών τους μιας και αυτό είναι που χρειάζονται. Το αυτονόητο δηλαδή!

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 08:58 | Παύλος Γιαννέας

    Επιτέλους η ηγεσία του Υπουργείου μπαίνει στην ουσία της καθημερινότητας της Ελληνικής Οικογένειας προτείνοντας λύσεις. Επιτρέποντας και δίνοντας την δυνατότητα στον Ελληνα Δικαστή να κρίνει στην ουσία προστατεύοντας τα δικαιώματα του παιδιού. Όμως θα πρέπει να συσταθούν οι δικαστικές κοινωνικές υπηρεσίες που θα τον στελεχώνουν ώστε να μην έχουμε μια από τα ίδια. Αυτοί αποτελούν τα μάτια του δικαστή. Καλό είναι να υπάρξουν και εναλλακτικές επιλογές. Έτσι θα εξασφαλίσουμε την σημαντικότατη συμβολή τους στην δίκαιη δίκη καθώς και στην αποτύπωση της πραγματικότητας. Επομένως στην ορθή κρίση.

  • Η Πανελλήνια οργάνωση γονέων του ΕΚΚ, δηλώνει οτι δεν παρουσιάζονται καθαρά και ρητά οι νέες ρυθμίσεις και τροπολογίες που θα φέρουν βελτίωση στα οικογενειακά θέματα ιδίως των διαζευγμένων γονέων. Η πρόταση νόμου που προτείνεται, παρουσιάζεται καθαρά μόνο στα θέματα γάμων ομοφυλόφιλων, πράγμα που δεν αφορά τους διαζευγμένους και προβληματικές οικογένειες. ΔΕΝ αποτελεί ‘οικογενειακό δίκαιο’ και ούτε μπορεί να ονομάζεται έτσι. Η λέξη που προτείνεται σαν ‘συνεπιμέλεια’ δεν έχει ούτε νομική ούτε και κοινωνική βάση ουσίας εφόσον δεν προτείνονται δομές και τρόποι εφαρμογής.
    Η λέξη ‘συνεπιμέλεια’ δεν ισοδυναμεί με εναλλασσόμενη κατοικία εφόσον δεν υπάρχει καν αυτή στο νέο νομοσχέδιο.
    Μόνο η συντονισμένη κοινωνική πολιτική πολλών υπουργείων μαζί, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στο θέμα των διαζευγμένων και των παιδιών τους.
    Οι νόμοι δεν μπορούν να φέρουν τίποτα εκτός από νέες νομικές ενέργειες και αντιδικίες που αποβαίνουν εις βάρος των παιδιών και επί πλέον δημιουργούν το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης (PAS Parental Alienation Syndrome)https://www.youtube.com/watch?v=NMtL4SZDP8c. Η ‘συνεπιμέλεια’ επιβάλλεται στα υπουργεία οικονομικών, εσωτερικών, υγείας, παιδείας, κτλ με την επιβολή στους αρμόδιους την παρουσία των δύο γονέων για τις σημαντικές αποφάσεις στη ζωή των παιδιών. http://europeansocialmovement.blogspot.gr
    Η κακοποίηση των παιδιών των διαζυγίων πραγματοποιείται με την ανοχή της πολιτείας και των δικαστικών χώρων. Η ‘επικοινωνία’ είναι μια καθημερινή τριβή παιδιών με τους γονείς και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τη στερήσει διότι στερεί το γονεικό πρότυπο. Οι δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να έχουν ως γνώμονα την εβδομαδιαία επαφή ως μέγιστο ενώ θα έπρεπε να ήταν το μίνιμουμ. Επίσης, η εκτελεστική εξουσία και η αστυνομία θα πρέπει να εξειδικευθεί και να παίρνει εντολές από εισαγγελείς ώστε να ενεργεί προς το συμφέρον του παιδιού, δηλαδή να συλλαμβάνει τον γονέα που έχει την επιμέλεια και δεν δίνει το παιδί και όχι το αντίθετο. Στη συνέχεια, παρατηρείται οτι αθωώνονται οι μανάδες που εμποδίζουν την επικοινωνία με τον πατέρα με συνέπεια να επιδεινώνεται η κατάσταση.
    Στα παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται τα θέματα:
    1)http://youtu.be/H5pnBC-4fkg
    2)https://www.youtube.com/watch?v=dg0ZF-jiy2U
    3)https://www.youtube.com/watch?v=hb_6d9ZSm8w
    4)https://www.youtube.com/watch?v=hhhvZWfLuD0
    5)http://www.dailymotion.com/playlist/x1gefp_spitalas_children-of-divorce/1
    To 2007, η κυρία Κουντουρά έκανε εισήγηση στην επιτροπή ιτητητας:
    http://www.dailymotion.com/video/xnnt2u_%CE%B5%CF%80i%CF%84%CF%81o%CF%80%CE%B7-i%CF%83o%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%83-%CE%B3i%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B1-%CE%BAo%CF%85n%CF%84o%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%B3i%CE%B1-%CF%83%CF%80i%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B1-1_news
    Η δε γονεική ισότητα (http://goneikisothta.blogspot.gr) παρουσιάζει όλα τα παραπάνω θέματα. Είναι προς τιμή του ΣΥΓΑΠΑ ( http://www.sos-sygapa.eu ) που επιμένει, με τον Πρόεδρό και ιδρυτή των κινημάτων καθηγητή Νίκο Σπιτάλα ( http://spitalas.blogspot.com ).
    Από μελέτες, τα παιδιά των διαζυγίων παρουσιάζουν παραβατικότητα, σχολικά προβλήματα, κατάθλιψη, κτλ.
    http://www.dailymotion.com/video/xpre98_%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7-n%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF-1_people
    kai
    http://www.veoh.com/watch/v4030121PCkjpbPW
    ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΧΕΛΑ
    http://www.veoh.com/watch/v3310506kdD49T6S

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 00:01 | Χρήστος

    Επιτέλους μια κυβέρνηση που λειτουργεί με βάση το συμφέρον των παιδιών. Ελπίζω μόνο να υπάρξει μέριμνα και για τα παιδιά-θύματα του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου προκειμένου να μπορούν ΚΑΙ αυτά να απολαύσουν το δικαίωμα του να έχουν κοντά τους και τους δύο γονείς τους.

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 12:06 | ΔΚ

    Σαφέστατα, ο κάθε γονιός είναι αναντικατάστατος …
    H γονική μέριμνα, που περιλαμβάνει την επιμέλεια, αποτελεί καθήκον και λειτουργικό δικαίωμα των γονέων. Επιπλέον, η από κοινού άσκησή της και από τους δύο γονείς βασίζεται σε κανόνα αναγκαστικού δικαίου.
    Η κοινή επιμελεια με σκοπό την επίτευξη, συνέχιση και βελτίωση της συνεργασίας των γονιών ακόμη και αν δεν είναι μαζί μέσα από τον διάλογο ώστε να συναποφασίζουν εποικοδομητικά προς όφελος των παιδιών τους.
    Είναι αναγκαίες οι προοδευτικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το Οικογενειακό Δίκαιο με το οικογενειακό δικαστήριο, την μεσολάβηση και ειδικότερα την λειτουργία του οικογενειακού Δικαστηρίου εξαρχής σε περιβάλλον κοινής επιμέλειας των παιδιών (συνεπιμέλεια), με μοναδικό γνώμονα την ανατροφή τους μέσα σε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον.

    Στην πράξη αυτό που συμβαίνει με την κοινή επιμέλεια είναι το αυτονόητο «χωρίζουμε σαν ζευγάρι μένουμε πάντα γονείς» που θα θεωρείται ο κανόνας για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα οικογενειακής κατάστασης. (http://youtu.be/uR-gkk_qSSI)

  • Τα Διοικητικά Συμβούλια ΣΥΓΑΠΑ Αθηνών, Αλεξανδρούπολης & Ηρακλείου ενημερώνουν οτι οι προσπάθειες από το έτος 2000 δεν έχουν αποδώσει. Τουναντίον, η κατάσταση έχει χειροτερέψει λόγω της καθυστέρησης απόδοσης δικαιοσύνης, λόγω της ανυπαρξίας εξειδικευμένων δικαστών στην παιδοψυχολογία/παιδοψυχιατρική, λόγω ανυπαρξίας πολιτικής επί του θέματος.
    Ενα εκατομμύριο ζευγ΄λαρια είναι χωρισμένα στην Ελλάδα και κατ’επέκταση ένα εκατομμύριο παιδιά διαζυγίων. Περίπου 300.000 παιδιά εκτός γάμου για τα οποία δεν υπάρχει καμία μέριμνα ακόμα και εάν τα διεκδικεί ο φυσικός πατέρας που τα έχει αναγνωρίσει.
    Τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Τάξης, Εξωτερικών, Οικονομικών, Πρόνοιας, Εργασίας, δικαιοσύνης, δεν έχουν κάνει καμία μεταρρύθμιση για τα φορολογικά ώστε να δηλώνονται τα παιδιά από τους δύο γονείς, να φορολογούνται ή να φοροαπαλλάσσονται οι διατροφές, να μη δικάζονται κάθε δύο χρόνια οι διατροφές, να μη συνεκδικάζονται διατροφές με επικοινωνία, να λογαριάζεται η ενναλλασσόμενη κατοικία των παιδιών στους δύο γονείς και να απαλειφθεί ο όρος γονική μέριμνα. Οι καθηγητές/δάσκαλοι, γιατροί, προπονητές, κτλ να θεωρούν τους δύο γονείς ως ισότιμα για την ενημέρωση και αποφάσεις σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, διασκέδασης των παιδιών. Να παύσουν οι κατασχέσεις/πλειστηριασμοί της περιουσίας που θα είναι μελλοντική των παιδιών. να πάψουν οι ψευδείς ισχυρισμοί περί κακοποίησης. Να υπάρχει πρόνοια για τους άνδρες/μπαμπάδες που είναι άστεγοι/άποροι/άνεργοι και θέλουν την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδιά δίχως να εκβιάζονται με διατροφές. Να τιμωρούνται οι δικηγόροι που παρέχουν ή προφορικά ή γραπτά ψευδείς πληροφορίες για τον άλλο γονέα. Να προστατευθούν τα παιδιά από το Σύνδρομο PAS – Parental Alienation Syndrome που προέρχεται από τις δικαστικές αποφάσεις και την πλύση εγκεφάλου-συκοφαντική δυσφήμιση. Να επεκταθεί ο θεσμός του διαμεσολαβητή στα οικογενειακά θέματα. Να ορισθεί η συνεπιμέλεια/εναλλασσόμενη κατοικία. Να γίνουν κοινωνικές υπηρεσίες μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Να επιταχύνεται η έκδοση απόφασης σε μερικές μέρες και να μην ερωτάται το παιδί μετά αλλά πριν από ειδικές υπηρεσίες. http://www.sos-sygapa.eu

  • Η Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων για Γονεϊκή Ισότητα (http://equalparentinggreece.blogspot.com), χαιρετίζουμε και στηρίζουμε, τον πολιτικό κόσμο, τα στελέχη του ΥΔΔΑΔ και τους υπόλοιπους φορείς, για την έναρξη διαβούλευσης και την σύσταση Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου που καθιστούν Αναγκαία και Κατεπείγουσα τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα και ειδικά στο θέμα της Κοινής Επιμέλειας των Παιδιών, που αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, είναι προτιμότερο να το ονομάζουμε Κοινή Ανατροφή ή Κοινή Φροντίδα των Παιδιών.

    Δυστυχώς στην Ελλάδα το φαινόμενο των συγκρουσιακών διαζυγίων είναι πολύ συχνό και τις περισσότερες φορές με οδυνηρές συνέπειες για τα παιδιά. Εξυπακούεται ότι τα δικαστήρια είναι η χειρότερη εξέλιξη που μπορεί να έχουν δυο γονείς που προτάσσουν πάνω από οτιδήποτε το συμφέρον των παιδιών τους, που στην δικαστική πρακτική εντός των δικαστικών αιθουσών αυτό μεταφράζεται με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των γονέων.

    Ένα παιδί έχει δυο γονείς που λένε και δείχνουν ότι το Αγαπούν. Αλλά υπάρχει ένας/μια δικαστής που ΕΞ-ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ το Παιδί, μέσα από μια πρόχειρη δεκάλεπτη διαδικασία, να μένει με τον ένα για την υπόλοιπη ζωή του…Μπορεί κάποιος να εξηγήσει σε αυτό το Παιδί το ΓΙΑΤΙ ???

    Μια τέτοια διαδικασία είναι η ανάθεση της προσωρινής επιμέλειας του τέκνου (όπου όπως γνωρίζουμε όλοι μας μόνο προσωρινή δεν είναι) σε έναν εκ των δύο γονιών (στο 97% στην Ελλάδα στις μητέρες, σύμφωνα με έρευνα του ΓΟΝ.ΙΣ), με το πρόσχημα του «κατεπείγων» σε ένα υποτίθεται δικαστήριο, το οποίο μέσα σε λίγα λεπτά και συνήθως χωρίς κανένα στοιχείο, απλά και μόνο επειδή ένας εκ των δύο γονιών επικαλείται οτιδήποτε (αναπόδεικτους, φανταστικοί ισχυρισμοί) εις βάρος του άλλου γονιού, οι δικαστές πιθανολογούν ότι οι λόγοι αυτοί έχουν υπόσταση!!!

    Στην συντριπτική τους πλειοψηφία την κάνουν δεκτή και αυτομάτως και ως δια μαγείας, βγαίνοντας από το γραφείο του/της δικαστή (η όλη διαδικασία κρατάει περίπου 10 λεπτά), ο ένας εκ των δύο γονιών ΠΑΥΕΙ να παίζει οποιοδήποτε ουσιαστικό ρόλο στην ΑΝΑΤΡΟΦΗ του παιδιού του, ενώ ουδεμία αξία έχει πλέον ο καθημερινός λόγος του για το παιδί του (ερευνήστε τις Καταγγελίες στον Συνήγορο του Παιδιού) και το παιδί επί της ουσίας χάνει έτσι απλά έναν καθημερινά ενεργό γονιό, ο οποίος περιορίζεται στο δικαίωμα της επικοινωνίας (και μόνο ο όρος αποτελεί ντροπή για το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο, λες και πρόκειται για δύο φίλους από το στρατό και όχι για γονιό με παιδί ή για φυλακισμένους) καταπατώντας το αναφαίρετο Δικαίωμά του να έχει και τους δύο γονείς του απόλυτα ΙΣΟΤΙΜΑ και ΙΣΑΞΙΑ ενεργούς στη ζωή του.

    Ταυτόχρονα όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο και στους γονείς του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του παιδιού και αυτοί είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που χάνουν κάθε επαφή με το εγγόνι τους.
    Γονείς που δεν έχουν την επιμέλεια του παιδιού και οι γονείς αυτών (ανιόντες του παιδιού), υποβιβάζονται σε ανθρώπους και πολίτες Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας, χωρίς ΙΣΑ ΓΟΝΙΚΑ Δικαιώματα.

    Σκεφθείτε το πιο απλό, λογικό και δίκαιο: «Aν χρειάζονται δύο άνθρωποι για να κάνουν ένα μωρό, τότε δύο άνθρωποι πρέπει να φροντίζουν για ένα μωρό».

    Για ακόμη μια φορά χαιρετίζουμε και είμαστε αισιόδοξοι για τις νέες Αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που προωθεί το ΥΔΔΑΔ, ευελπιστούμε με την συγκρότηση και του Οικογενειακού Δικαστηρίου να μπει ένα ΤΕΛΟΣ στις πρακτικές συνέπειες, των απαρχαιωμένων άνισων νόμων που ισχύουν, που προκαλούν δυσκολίες στους Γονείς σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο και στο αδιέξοδο των δικαστικών νομικών μαχών που πρέπει να διανύσουν. Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να σκύψει στα προβλήματα τους.

    Παρακαλούμε,
    μη παραμείνετε απαθείς, σε όλα αυτά που χτίζουν την κοινωνία του αύριο, τώρα είναι η ευκαιρία σας για να επηρεάσετε και να διαμορφώσετε τις αξίες της Ελληνικής κοινωνίας.

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ!

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 17:21 | Ηλίας Τσιριμώκος

    Μέχρι να γίνει κάτι το παιδί μου είδη έχει αρχίσει και ξεχνάει το μπαμπά της!!!Και έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες…..επειδή είμαι πατέρας απλά δεν δικαίου με να είμαι πατέρας…!!!ΚΑΤΕΠΕΙΓΩΝ έπρεπε ναναι …αλλά έχει ο Θεός…στην άλλη ζωή τουλάχιστον άλλος θα αποφασίζει και θα δικάζει…ΌΛΟΥΣ ΜΑΣ.Καλή συνέχεία …»Μπαμπάδες»….αν έχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτή η λέξη…

  • Όπως αναφέρει το κείμενο της διαβούλευσης :

    «Στον τομέα της παιδικής προστασίας η χώρα μας έχει προσχωρήσει και έχει κυρώσει:

    -Τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού, με το Ν.2101/1992. Ειδικότερα, η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 20 Νοεμβρίου 1989, κατοχυρώνει βασικές αρχές και δεσμεύει τις Κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια φιλική για το παιδί κοινωνία.

    -Την Ευρωπαϊκή Σύμβαση που υπογράφηκε στο Στρασβούργο στις 25/1/1996 για την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών, με τον Ν.2502/1997.

    -Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε με το ψήφισμα 54/263 (25-5-2000) της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με το Ν.3625/2007 «Κύρωση, εφαρμογή του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την εμπορία Παιδιών, την Παιδική πορνεία και Παιδική Πορνογραφία και άλλες Διατάξεις».

    -Τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, με τον Ν.3727/2008, με τίτλο «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις»

    Επίσης στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει πολλές συζητήσεις πάνω στην κοινή επιμέλεια και στην αναγκαία τροποποίηση του Οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα αποτέλεσμα αυτών ήταν α) το νομοσχέδιο του 2008 για την τροποποίηση του οικογενειακού που δεν προχώρησε β) Οι ατελείωτες συζητήσεις στο Δίκτυο των ΜΚΟ για την εφαρμογή της ΔΣΔΠ και η εναλλακτική έκθεση τους στον ΟΗΕ (http://www.0-18.gr/gia-megaloys/mko) γ) Η έκθεση στον ΟΗΕ απο τον Συνήγορο του παιδιού (http://www.synigoros.gr/resources/docs/ek8esh-pros-thn-epitroph-dikaiwmatwn-toy-paidioy-toy-ohe.pdf) δ) Πάμπολλες ημερίδες του Συνηγόρου του Παιδιού , των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και άλλων φορέων ε) Έρευνες στα αρχεία των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά, στοιχεία απο καταγραφές της ΓΑΔΑ καθώς και καταγγελίες στον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς , ημερίδες , δράσεις και υπομνήματα του ΓΟΝ.ΙΣ. σε όλα σχεδόν τα Υπουργεία και υπηρεσίες που εμπλέκονται στα ζητήματα της κοινής ανατροφής του παιδιού (Δικαιοσύνης, Παιδείας, Δημοσίας Τάξεως , Εσωτερικών , Εθνικής Άμυνας , Ναυτιλίας , Οικονομικών , ΟΑΕΔ, ΟΓΑ κ.α. )

    Όλα αυτά τα χρόνια γινόταν διάλογος μέσα στην κοινωνία , οι ίδιοι οι γονείς προχωρούσαν σε ζυμώσεις και αλλαγές στην καθημερινότητα τους λόγω της ανάγκης ν΄ ασχολούνται και οι δύο μαζί στην ανατροφή του παιδιού . Ήδη αν πάτε σε μια παιδική χαρά οι μαμάδες και οι μπαμπάδες είναι εξίσου παρόντες , το ίδιο και στα σχολειά .

    Ο διάλογος έχει εξαντληθεί. Τα θέματα είναι γνωστά καθώς και οι λύσεις. Επιτέλους και ίσως και λόγω της κρίσης η παρούσα κυβέρνηση έχει την βούληση να δώσει λύσεις – έστω και καθυστερημένα – παρότι η κοινωνία ήδη το εφαρμόζει .

    Δείτε άλλωστε και το κείμενο του Συνηγόρου του παιδιού στην Έκθεση του στον ΟΗΕ ΚΕΦ 8 σελ . 9 – 13 (http://www.synigoros.gr/resources/docs/ek8esh-pros-thn-epitroph-dikaiwmatwn-toy-paidioy-toy-ohe.pdf)

    ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ … ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑ …

    Καλή συνέχεια στην επιτροπή στο εξαιρετικό έργο που έχει αναλάβει για τα παιδιά και τους γονείς.

    για το Σωματείο γονέων για το Παιδί Ν. Κορίνθου (ΓΟΝΙΣ Κορίνθου)

    (Αρ. μητρώου. Πρωτ. Κορίνθου 1512/14 )

    Πανος Οικονομόπουλος Πρόεδρος ΔΣ

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 00:48 | Πλουτωνας Κλινακης

    Επιτελους υστερα απο πολλες περιπτωσεις παιδιων στην χωρα μας να μεγαλωνουν μονο με τον ενα γονιο,μια πολυ καλη κινηση απο το υπουργειο δικαιοσυνης που χρειαζοταν πολυ η Ελληνικη κοινωνια!
    Η εμπειρια μου ως διαζευγμενος αλλα και η συναναστροφη μου με πολλα χωρισμενα ζευγαρια μου εδειξε οτι με την υπαρχων νομοθεσια τα παιδια γίνονται «ιδιοκτησια» του ενος μονο γονεα μετα τον χωρισμο(κυριως των μαναδων)ως τροπαια,με τραγικες συνεπειες για αυτα και για τους εταιρους γονεις!
    Μπραβο σας!!!Με αυτα τα μετρα θα σταματησετε ολα αυτα τα φαινομενα που τοσο πολυ εχει αναγκη η κοινωνια μας σημερα!
    Τα παιδια μας επιτελους δεν θα χρειαστει να διαλεξουν ξανα ΕΝΑΝ απο τους δυο γονεις τους διοτι πολυ φυσιολογικα ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ και θα τους εχουν παντα στην ζωη τους!Το αυτονοητο δηλαδη που ελειπε απο το οικογενιακο δικαιο.
    ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!

  • 1 Δεκεμβρίου 2014, 20:25 | ΓΟΝΕΙΣ

    Ερώτηση απο: ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ και ο ΣΥΓΑΠΑ ( http://www.sos-sygapa.eu ):
    Γιατί δεν τηρούνται στη χώρα μας τα Ανθρώπινα Διακιώματα, ενώ έχει καταδικαστεί η Ελλάδα τουλάχιστον τρεις φορές (Κοσμοπούλου κατά Ελλάδος, Τσουρλάκης κατά Ελλάδος, Συγγελίδης κατά Ελλάδος)και μάλιστα για το Σύνδρομο Αποξένωσης στην πρώτη περίπτωση από δεκαετίας και θα έπρεπε να είχε συμμορφωθεί, προστατεύοντας την οικογενειακή ζωή αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας. Εξ άλλου, Αγγλοι και άλλοι, έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο Της Χάγης, για να καταδικαστούν οι χώρες που προξενούν την αποξένωση μεταξύ γονέων – παιδιών. Χαρακτηριστικά, κατηγορούν τις χώρες για ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ KAI ΕΓΚΛΗΜΑTA ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ (http://sygapadramas.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html). Σχεδόν όλες οι χώρες έκριναν οτι το συμφέρον του παιδιού είναι να παραμείνει η καθημερινή επαφή και των δύο γονέων με τα παιδιά ακόμα και μετά το διαζύγιο, με κάθε τρόπο ακόμα και εάν υπάρχουν ψευδείς κατηγορίες περί κακοποίησης (http://press-gr.blogspot.gr/2014/08/blog-post_3403.html). Στο site dikastis αλλά και σε άλλα ψυχολογικά sites, βρίσκουμε έρευνες στο θέμα: http://dikastis.blogspot.gr/2013/07/blog-post_3934.html. Επίσης, για την αποξένωση:
    http://sygapadramas.blogspot.gr/2011/10/blog-post_25.html. Καθώς και:
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF_%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82
    Η πλημμελής κατοχύρωση δικαιωμάτων παιδιών εκτός γάμου, των δικαιωμάτων των γονιών, της οικογενειακής θαλπωρής, καθώς και άλλων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταστρατηγούνται στην Ελλάδα από πολλές δεκαετίες και δεν βλέπουμε προτάσεις για λύσεις. Στα Διεθνή Συνέδρια που διοργανώσαμε με συμμετοχή από όλο το κόσμο, καθώς και στα πρακτικά αυτών των συνεδρίων, αποτυπώνονται οι προτάσεις που έχουν κυρίως κοινωνικό προφίλ και ουχί νομικό. Εξ άλλου, αποδείχθηκε οτι με την προσπάθεια νέων νόμων το 2008 και το 2011, όχι μόνο ΔΕΝ λύθηκαν θέματα αλλά επιβαρύνθυκαν οι διαζευγμένοι με νέα προβλήματα (ενδο-οικογενειακή βία, σύμφωνο συμβίωσης, κτλ). Τα δικαστήρια, επίσης, επιφορτίστηκαν, με μόνους οφελημένους τους δικηγόρους. Οι ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ που διοργανώνουμε ΔΕΝ έχουν στηριχθεί από το Κράτος, οι άστεγοι, άνεργοι, με ψυχολογικά προβλήματα διαζευγμένοι γονείς, δεν βρίσκουν λύση και προστασία (http://gonis-sygapa.blogspot.gr).
    Η κατάθλιψη των διαζευγμένων και τα ψυχιατρικά προβλήματα των παιδιών τους, αυξάνουν αντί να μειωθούν, η ενδο-οικογενειακή βία είναι σε καθημερινή βάση και όλοι ζητούν λύσεις σε Σωματεία αντί η Πολιτεία να προσπαθεί να λύσει το θέμα με κοινωνικό τρόπο. Να τιμωρούνται οι πραγματικοί ένοχοι και όχι οι αθώοι που επιδιώκουν την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδιά τους. Οι εγκληματίες είναι αλλού. Μπράβο στο ΣΥΓΑΠΑ (Σύλλογος Για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια) που ανέδειξε το πρόβλημα προ 15 ετών και συνεχίζει να κάνει αποστολικό έργο.

  • 1 Δεκεμβρίου 2014, 16:51 | Αγγελοπουλος Ηλιας

    Συγχαιρω ολους οσους συνεβαλλαν στην τροποποιηση του οικογενειακου δικαιου.
    Επιτελους αποθυματοποιουντε τα παιδια που βιωνουν την αδικη μεταχειριση απο τον μονοπλευρο στην ουσια, νομο ο οποιος τους αναγκαζε να θαψουν τα συναισθηματα τους για τον αποντα γονιο. Σιγουρα δημιουργειται μια νεα γεννια χωρις τα σοβαρα ψυχολογικα βαρη και κοινωνικα προβληματα που επρεπε να κουβαλουν τα παιδια που βιωναν το χωρισμο των γονιων τους.
    Το Οικογενειακο Δικαστηριο συμβαλλει και επιβαλλει την συνεργασια και των δυο γονιων προς οφελος των παιδιων και φυσικα στην αποφυγη ασκοπων, χρονοβορων και δαπανηρων αντιδικιων μεταξυ τους βασανιζοντας ουσιαστικα μονο τα αθωα παιδια.

  • 29 Νοεμβρίου 2014, 15:40 | ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ

    EYXOMAI ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΞΕΝΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΝ ΕΚΔΙΚΕΙΤΕ.ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΙΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΝ ΑΠΟΣΚΟΠΩΝΤΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΜΕΓΑΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙς ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ.ΕΠΙΣΗς ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΞΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΡΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΗΣ «ΜΗΤΕΡΑΣ». Η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ .ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ!ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΘΥΝΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

  • 29 Νοεμβρίου 2014, 09:55 | ΣΥΓΑΠΑ ΓΟΝΕΑΣ

    Από 40ετίας, σε όλο το δυτικό κόσμο, επιχειρούν να βελτιώσουν την κατάσταση που επικρατεί στο διαζύγιο με θέματα επιμέλειας, επικοινωνίας, διατροφής τέκνων. Σε συχνά χρονικά διαστήματα αναπροσαρμόζουν σύμφωνα με τα δεδομένα της χώρας. Ετσι, δημιούργησαν χρονικά: Ειδικά οικογενειακά δικαστήρια με ειδικευμένους δικαστές, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους και ειδικές κοινωνικές υπηρεσίες. Στα Στη βόρεια Ευρώπη, οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν ανεξάρτητα από το δικαστικό χώρο και πριν το διαζύγιο από κρατικούς ή τοπικούς φορείς. Υπάρχει δηλαδή φάκελος που ακολουθεί για να υποβοηθήσει ενδεχομένως το δικαστή αργότερα. Οι δίκες είναι άμεσες και γνωρίζουν ήδη τη γνώμη του παιδιού. Επειδή όμως αυτές οι υπηρεσίες παρεκλίνουν αρκετές φορές (Yugendam) σε πολλά κράτη (ΗΠΑ, κτλ) έγιναν άλλες ενέργειες όπως: Απόδοση ίδιων προνομίων και στους μπαμπάδες με τις μαμάδες ως κοινωνική πολιτική (γονικές άδειες, συνεπιμέλεια, ίσα δικαιώματα σε κατοικία, σχολεία, υγεία σε θέματα παιδιών, φορολογικές ελαφρύνσεις-ισότητα, κτλ). Αργότερα έγινε ο θεσμός της διαμεσολάβησης, των κοινωνικών ελαφρύνσεων και προνοιακών επιδομάτων στους δύο γονείς ασχέτως της επιμέλειας. Σε κάθε υπουργείο, μερίμνησαν για τους δύο γονείς. Μερίμνησαν να τιμωρούν αυστηρά την παρεμπόδιση επικοινωνίας και τις ψευδείς κατηγορίες. Μερίμνησαν να προστατεύσουν τα παιδιά από την πλύση εγκεφάλου που επιβάλει ο γονέας που έχει την αποκλειστική επιμέλεια. Θεωρούν κακοποίηση την επιβολή του Συνδρόμου Γονικής Αλλοτρίωσης-Αποξένωσης PAS-Parental Alienation Syndrome). Φρόντισαν να αναβαθμίσουν τον όρο κατοικία με την εναλλασσόμενη κατοικία. Φρόντισαν να βοηθήσουν τον μονογονέα άνδρα-πατέρα μόνο που δεν έχει την επιμέλεια και να τον θεωρούν μέλος της οικογένειας και όχι ένα ξένο, με κοινωνική πολιτική σε όλα τα υπουργεία που συνεργάζονται μεταξύ τους (υγείας, εσωτερικών, παιδείας, ασφάλειας, εξωτερικών, κτλ). Θεωρούν απαγωγή την μετακόμιση εντός και εκτός της χώρας του γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια-κατοικία. Στα δημοτολόγια, θεωρούν τους γονείς παιδιών εκτός γάμου, ως ίσους με ίδια δικαιώματα με τους άλλους (μη στιγματισμός). Στις εφορίες δηλώνονται αυτόματα οι διατροφές από τους δύο γονείς είτε ως έσοδο από τη μητέρα είτε ως έξοδο από τον πατέρα. Και πολλά άλλα πρόσφορα μέσα ώστε να φαίνεται πολιτιμός. Ούτως ή άλλως, σε κανένα διαζύγιο δεν υπάρχει ιδανικό μέτρο. Προσπαθούν μεταξύ των χειρότερων , να επιβάλλουν το καλύτερο προς το συμφέρον των παιδιών. Μεταξύ των δύο κακών: Αποξένωση-κακοποίηση και διπλή κατοικία, είναι προτιμώτερερο το δεύτερο ως μη χείρον. Στη χώρα μας ούτε καν άρχισε αυτή η συζήτηση. Στη διάθεση του υπουργείου τα στοιχεία μας του SYGAPA ΣΥΓΑΠΑ (www.sos-sygapa.eu)και του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για την Αποξένωση (http://internationalienation.blogspot.gr). Η κατάθλιψη γονέων και παιδιών διαζυγίων με τις αυτοκτονίες είναι το μέλημα κάθε ευνομούμενης πολιτείας που επιθυμεί το καλό των πολιτών και την προστασία τους.

  • 28 Νοεμβρίου 2014, 23:54 | Λάμπρος

    Κατ’ αρχην το πραγματικό συμφέρον το παιδιών σύμφωνα και με έρευνες επιστημόνων δεν είναι να μένει με την μητέρα του, όπως λένε το 99,9% των δικαστικών αποφάσεων, αλλά όπως ορθά αποφάνθηκε η υπ’ αριθμ. 159/2002 δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου:
    « Η παλαιότερα υποστηριζόμενη άποψη τόσο στη νομική θεωρεία όσο και στη νομολογία των Δικαστηρίων, ότι, κατά άγραφο κανόνα, η επιμέλεια των μικρής ηλικίας τέκνων πρέπει να ανατίθεται στη μητέρα τους, ως και του ότι το τέκνο έχει ανάγκη των ιδιαιτέρων περιποιήσεων της μητέρας, φαίνεται να χάνει έδαφος, αφού νεώτερες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η παρουσία της μητέρας είναι μεν αναγκαία για τους πρώτους μετά τη γέννηση μήνες, κυρίως λόγω του θηλασμού, δύναται όμως ο πατέρας, μετά από αυτούς, να καταστεί το πρόσωπο, το οποίο, λόγω του δεσμού του με το τέκνο του, να είναι πλέον κατάλληλο, για την ομαλή ψυχοσωματική του ανάπτυξη»
    Επισης, οι επι το πλείστον δικαστικες αποφάσεις που επιδεικνύουν ιδιαίτερη μεταχείριση προς το ένα φύλο είναι αντίθετες με το Συντάγμα της Ελλάδος του 1975 που κατοχυρώνει βάσει του άρθρου 4, παράγραφος 2 την ισότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους: «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».
    Οι ετήσιες έρευνες του χαμόγελου του παιδίου αποδεικνύνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό κακοποίησης ανηλίκων προέρχεται από τις μητέρες τους.Αυτό είναι αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων που δίνουν την επιμέλεια κατά άγραφο κανόνα στις μητέρες, δίνοντάς τους παράλληλα το ελεύθερο αφού ο πατέρας δεν εισακούεται απο κανέναν γιατί δεν έχει επιμέλεια.
    Θεσπίστε νόμο ώστε να είναι άκρως απαραίτητη η παιδοψυχολογική εκτίμηση πριν την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.Σταματήστε αυτή την καταστροφή των ανήλίκων τέκνων που καταναγκαστικά ζουν σε περιβάλλον που δεν επιθυμούν επειδή τους το επέλεξε ένας δικαστής. Φροντίστε για το πραγματικό συμφέρον τους.Δεν είναι χορηγοί οι μπαμπάδες είναι άνθρωποι που θέλουν να περνάνε όσο περισσοτερο χρόνο μπορούν με τα παιδιά τους και το κράτος κωφεύει όλα τα χρόνια..
    ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ..

  • 28 Νοεμβρίου 2014, 14:30 | ΔΣ ΓΟΝ.ΙΣ.

    Ο μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΓΟΝ.ΙΣ χαιρετίζει την έναρξη διαβούλευσης και την σύσταση της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου που αφορά την αναγκαία μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου και στην Ελλάδα. Είναι καιρός να ακολουθήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις σύμφωνα με τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης Δικαιωμάτων του Παιδιού αλλά και την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Τα ζητήματα αυτά και ειδικά της από κοινού ανατροφής του παιδιού είναι πάνω και πέρα από φύλα αλλά και πάνω και πέρα από πολιτικά , συνδικαλιστικά, συντεχνιακά, οικονομικά ή άλλα συμφέροντα. Άλλωστε μας αφορά όλους πρωτίστως ως γονείς.

    Έχουν προηγηθεί ήδη κράτη όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία, οι Σκανδιναβικές χώρες αλλά και πρόσφατα η Τσεχία, η Σλοβακία κ.α. Είναι ώρα και στην Ελλάδα, μετά την αλλαγή του οικογενειακού Δικαίου το 1983 να γίνει επιτέλους το επόμενο βήμα με τελικό στόχο την ολοκλήρωση του.

    Η οικονομική κρίση, η αύξηση των διαζυγίων, η εκρηκτική αύξηση των παραβιάσεων των δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας τέκνων, οι συχνές μετεγκαταστάσεις του ενός γονιού με το παιδί σε μεγάλες αποστάσεις από την αρχικά συμφωνηθείσα οικογενειακή στέγη ακόμα και σε άλλη χώρα αλλά και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα καθιστούν το βήμα αυτό αναγκαίο πρωτίστως για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Η Διεθνής Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού μας δείχνει το δρόμο στο μέλλον. Το υπέρτερο συμφέρον του παιδιού είναι να έχει και τους δυο γονείς του, καθημερινά και ανεξάρτητα από οικογενειακή κατάσταση. Κάθε παιδί έχει ανάγκη να το ανατρέφουν και οι δύο γονείς του καθώς αυτοί είναι διαφορετικοί και εξίσου αναγκαίοι για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του. Όλοι οι εμπλεκόμενοι και πρώτα από όλα οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα τους το παιδί, το συμφέρον του οποίου υπερτερεί του συμφέροντος κάθε άλλου καθώς και κάθε επιθυμίας ή ανάγκης του ενός ή και των δύο γονέων του.

    Η πολιτεία οφείλει, δια των εκπροσώπων της, να εξασφαλίσει στο παιδί και στους γονείς τη γονεϊκή σχέση κατά προτεραιότητα, πριν ικανοποιήσει οποιαδήποτε άλλη επιθυμία ή ανάγκη των γονέων του. Ιδιαίτερα στο διαζύγιο είναι απαραίτητο να προϋπάρχουν πριν την όποια δικαστική κρίση όλα τα στοιχεία και οι εκθέσεις ειδικών που θα εξασφαλίσουν αφενός την δίκαιη δίκη αλλά και το καλύτερο γονεϊκό πλάνο ανατροφής για το παιδί και τους γονείς. Συχνά αυτό ήδη επιτυγχάνεται στο χωρισμό στην πράξη, είτε αργότερα, είτε από την αρχή με την συνδρομή ειδικών, όπως του Κέντρου Στήριξης Οικογενειακών Σχέσεων του μκο ΓΟΝ.ΙΣ. Ήδη έχουν υπογραφεί στον ΓΟΝ.ΙΣ. πολλές τέτοιες συμφωνίες για κοινή επιμέλεια και με κοινό γονεϊκό πλάνο ανατροφής και λειτουργούν εξαιρε

    Στην περίπτωση όμως που δεν συμφωνήσουν οι γονείς οι εκπρόσωποι της πολιτείας με την σειρά τους οφείλουν να εκτιμούν στην ουσία τις προτεινόμενες προτάσεις και των δύο γονέων, χωρίς προκαταλήψεις και παρωχημένα στερεότυπα, με βεβαιότητα να καταλήγουν όχι ποιος γονιός είναι ο καλύτερος αλλά ποιο σχέδιο είναι ποιό κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί με τους συγκεκριμένους γονείς. Ζητούμενο για όλους θα πρέπει να αποτελεί η λεπτομερέστατη αποτύπωση των δυνατοτήτων και γονεϊκών ικανοτήτων των δυο γονέων σε ένα σχεδόν ισότιμο μοίρασμα του χρόνου φροντίδας του παιδιού με ταυτόχρονο μοίρασμα των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων στους γονείς.

    Κατά τη διεθνή εμπειρία αλλά και τα διδάγματα της σύγχρονης επιστήμης, η διάσταση ή το διαζύγιο των γονέων δεν θα πρέπει κατ’ ανάγκη να οδηγεί στη διάρρηξη της κοινής επιμέλειας των παιδιών και από τους δύο γονείς, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, όπου η επιμέλεια απονέμεται από το δικαστήριο στον ένα γονέα. Ο κανόνας θα πρέπει να είναι η διατήρηση της κοινής επιμέλειας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού και η διατήρηση των σχέσεών του τόσο με τον πατέρα όσο και με τη μητέρα του.

    Τα δεδομένα μας οδηγούν στην υιοθέτηση της άποψης, ότι είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για την διατήρηση της Κοινής επιμέλειας των τέκνων στην περίπτωση του διαζυγίου και εν γένει στην εξασφάλιση της αναγκαίας παρουσίας και των δυο γονέων στην καθημερινότητα του παιδιού σε κάθε περίπτωση. Στόχος είναι η υποχρέωση των γονέων για συν-ανατροφή των παιδιών. Οι συνθήκες ενός χωρισμού πιθανόν να καθιστούν αναγκαία ακόμα και την Δικαστική μεσολάβηση ή και την Δικαστική διαδικασία στα πλαίσια Οικογενειακού Δικαστηρίου. Τα οικογενειακά δικαστήρια είναι η μόνη λύση. Τα θέματα διαζυγίου και ανατροφής των παιδιών χρήζουν ιδιαίτερα προσεκτικής προσέγγισης, με εξειδικευμένους δικαστές στο οικογενειακό δίκαιο που θα πλαισιώνονται και θα υποστηρίζονται από ειδικούς.

    Ο ρόλος του παιδιού, μέσα στο αναδιαρθρωμένο αυτό οικογενειακό πλαίσιο της διαζευγμένης οικογένειας, δεν είναι να γίνει κάτοικος ενός ονειρικού κόσμου που κατασκευάζουν οι ενήλικες για αυτό, αλλά να λάβει ρόλο σκεπτόμενου και δρώντος ατόμου. Μέσα από τις σωματικές και κοινωνικές αλλαγές που βιώνει, καθώς και τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες που ζητούνται από αυτό, καλείται διαρκώς να αναπροσαρμόζεται, κάτι που κάθε άλλο παρά παθητικό το καθιστά.

    Ταυτόχρονα καλούνται και οι γονείς να αναπροσαρμόσουν τόσο τις απόψεις τους για την παιδική ηλικία, όσο και για τον ρόλο του ενήλικα ως προς το παιδί. Η αμφισβήτηση των στερεότυπων και παρωχημένων αντιλήψεων μας οδηγεί στην επανεξέταση των θεσμικών δεδομένων, βάσει των οποίων διαμορφώνονται οι σχέσεις μεταξύ παιδιών και των χωρισμένων γονέων τους, καθώς και της θέσης του παιδιού ευρύτερα στο κοινωνικό πλαίσιο.

    Ο ορισμός τελικά του παιδιού διαζευγμένων γονέων και της εξουσίας που αυτό ασκεί στο οικογενειακό του περιβάλλον, θέτει ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσης όσον αφορά την επιτήρηση, την προστασία, την αυτονόμηση, τη συμμετοχή, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του. Το οικογενειακό δικαστήριο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας το οποίο θα υποστηρίζει τη βελτίωση των προοπτικών όσον αφορά τις διαζευγμένες οικογένειες.

    Η φροντίδα σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη γνώση θα δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο κατανόησης των προβλημάτων που ανακύπτουν. Οι Δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να συνάδουν με την αλήθεια. Δεν χρειαζόμαστε «συνήθεις» αποφάσεις που να ρυθμίζουν την ζωή των παιδιών ως «είθισται» αλλά πραγματικές κρίσεις που να δίνουν λύσεις στις ανάγκες των παίδων. Τα «είθισται» δεν συνάδουν με την αλήθεια και δεν εξυπηρετούν τελικά κανένα.

    Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να διατηρούν μια διαρκείας σχέση αγάπης και στοργής και με τους δύο τους γονείς
    Τα παιδιά έχουν ανάγκη να προστατεύονται από τον κίνδυνο να χάσουν επαφή και επικοινωνία με τον ένα από τους δύο γονείς
    Θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι δύο γονείς με όρους ίσης μεταχείρισης και να προκρίνεται κατά κανόνα η κοινή ανατροφή και κοινή γονική μέριμνα και επιμέλεια (νομική και φυσική) των παιδιών
    Ο κάθε γονέας συμβάλλει με το δικό του μοναδικό τρόπο στην ανάπτυξη των παιδιών του
    Τα οικογενειακά δικαστήρια θα πρέπει να υποστηρίζονται από δημόσιες υπηρεσίες μεσολάβησης
    Η δικαστική αντιδικία δεν μπορεί να αποτελεί την επιθυμητή λύση για την επίλυση θεμάτων που αφορούν τα παιδιά μετά το διαζύγιο.
    Χαιρετίζουμε λοιπόν την πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα του ΥΔΔΑΔ, ως εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και ειδικώς των γονέων που επιθυμούν να συν-ανατρέφουν τα παιδιά τους ανεξάρτητα από οικογενειακή κατάσταση. Στο οργανισμό μας έχουμε μέλη γονείς που βρίσκονται εντός ή εκτός γάμου, σε διάσταση ή διαζευγμένους, γονείς με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ή με παιδιά υιοθετημένα κ.α. Κανείς δεν γεννιέται γονιός, γίνεται. Οι γονείς σήμερα συμμετέχουν ενεργά και οι δύο στην ανατροφή των παιδιών, καθώς αφενός το επιθυμούν, αφετέρου οι συνθήκες εργασίας και των δύο γονιών το επιβάλλουν, ώστε να αντεπεξέλθουν στις πολύπλευρες πια ανάγκες της ανατροφής ενός παιδιού. Όπως ήδη γνωρίζετε, και πέρα από τα υπομνήματα μας και το σχέδιο νόμου που σας έχουν κατατεθεί το 2013 και 2014 είμαστε πάντα παρόντες και στην διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία.

    Ως ενήλικες, ας μην ξεχνάμε, χωρίζουμε σαν ζευγάρι μένουμε πάντα γονείς.
    Δ.Σ. ΓΟΝ.ΙΣ.

    Το παρόν έχει κατατεθεί στο ΥΔΔΑΔ στο γεν. Πρωτ. με αριθμό πρωτ. 97838 καθώς και στα ειδικά πρωτόκολλα της ηγεσίας του ΥΔΔΑΔ ….

    http://www.gonis.org.gr/index.php?pN=%CE%9D%CE%AD%CE%B1&txtWebPageID=530

  • 28 Νοεμβρίου 2014, 12:05 | Γεωργια Δελημπαση

    Επιτέλους το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ δικαίωμα των παιδιών που γεννήθηκαν εντός γάμου και των Γονέων γίνεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    Κανένας δεν αμφισβητεί ότι το παιδί θα πρέπει να διατηρεί μια σχέση και με τους δύο γονείς και να εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της καθημερινής τους ζωής. Η Εναλλασσόμενη Ανατροφή (κοινή επιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία) είναι προς το συμφέρον των παιδιών, άλλωστε αυτό επιτάσσει το Άρθρο 18 παρ.1 της Διεθνής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού που έχει κυρωθεί από την Ελλάδα με το Φ.Ε.Κ. 192/1992.

    Η κοινή επιμέλεια με εναλλασσόμενη κατοικία θεωρείται ως η Πληρέστερη Εκπλήρωση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και στους δύο γονείς σε μια κατάσταση όπου οι σύζυγοι δεν ζουν πλέον μαζί. Το παιδί θα πρέπει να διατηρεί μια σχέση και με τους δύο γονείς και να εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της καθημερινής τους ζωής. ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

    Ελπίζουμε το Οικογενειακό Δικαστήριο να στελεχώνεται από δικαστικούς λειτουργούς και επιστήμονες που γνωρίζουν τι θα πει Γονική Αποξένωση, Συναισθηματική Κακοποίηση και Γονική Χειραγώγηση, τις επιδράσεις καθώς και τις συνέπειες που έχουν όλα αυτά στο παιδί, στους γονείς αλλά και στους ανιόντες τους.

    Μπράβο και στο ΓΟΝ.ΙΣ. για την εξαίρετη δουλειά που κάνει και ανέδειξε όλα αυτά τα χρόνια το Τεράστιο Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διαζευγμένοι γονείς.

  • Για να θεωρηθεί επιτυχημένη η προσπάθεια, θα πρέπει να ερωτηθούν φορείς όπως ο ΣΥΓΑΠΑ (www.sos-sygapa.eu) ο οποίος και έφερε το θέμα προ 15ετίας, στην Ελλάδα. Η εμπειρία του, επιστημονική, νομική, κοινωνική και από τις 35.000 περιπτώσεις που έχει μελετήσει αλλά και από τον διεθνή συντονισμό που διενεργεί με διεθνή συνέδρια και περιπτωσιολογία, αποδεικνύει οτι στόχος θα πρέπει να είναι η καταπολέμιση του Συνδρόμου της Γονικής Αλλοτρίωσης-Αποξένωσης (PAS-Parental Alienation Syndrome), όπως έχει μελετήσει από το 1970 ο Gardner αλλά και άλλοι ψυχίατροι/νομικοί από όλο το κόσμο.
    Πρακτικά:
    Α) Θα πρέπει, συγχρόνως, να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προτάσεις διότι κάθε άλλο μέτρο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από τα προηγούμενα.
    Β) Οικογενειακοί δικαστές και δικαστήρια υπάρχουν σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο όπως και κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής. Πως υπολογίζετε να εφαρμοστούν αφού δεν έχετε εκαιδεύσει την αστυνομία, τους δασκάλους/καθηγητές, τους δικαστές, τους δικαστικούς επιμελητές, τους ψυχολόγους, τους γονείς και άλλους εμπλεκόμενους? Πως θα πραγματοποιήσετε γονική αξιολόγηση για την επίδοση της επιμέλειας στον καταλληλότερο γονέα? Πως θα εκτελούνται οι αποφάσεις? Πως θα πληρώνονται οι διατροφές και ΔΕΝ θα συνεκδικάζονται με την επικοινωνία? Με ποιόν τρόπο θα τιμωρούνται γονείς και δικηγόροι που απευθύνουν ψευδείς κατηγορίες ή/και που θα παρεμποδίζουν την επικοινωνία? Σε ποιόν θα μιλούν τα παιδιά (φυσικά μόνο στην αρχή και ποτέ με καθυστέρηση)? Πως θα επισπέυδονται οι δίκες/αποφάσεις δεδομένου οτι κάθε καθυστέρηση εβδομάδων προκαλεί το Σύνδρομο PAS? Γιατί δεν θέλετε να ενημερώνεστε από καλούς δικαστές που προσπαθούν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν?
    Γιατί δεν επιθυμείτε διάλογο με τον γράφοντα που είναι ο καθ ην αρμόδιος? Γιατί δεν διαβάζετε τα βιβλία μου και τα πρακτικά των συνεδρίων ΣΥΓΑΠΑ? Πως θα λύσετε το θέμα εάν δεν εκτελέσετε άμεσα και συγχρόνως τα παρακάτω?
    Γ) 1) Ειδικές κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, των Περιφερειών, του Κράτους για να επιλαμβάνονται του θέματος στην αρχή του διαζυγίου. 2) Να γίνεται διαμεσολάβηση ώστε να αποφευχθούν τα δικαστήρια. 3) Να ερωτάται το παιδί στην αρχή και όχι αργότερα. 4) Να υπάρχει συνεπιμέλεια (εξαφάνιση του όρου γονική μέριμνα). 5) Να μη συνεκδικάζονται επικοινωνία και διατροφή, η οποία θα πρέπει να γίνεται μία φορά και να αναπροσαρμόζεται με τον τιμάριθμο. 6) Να πληρώνονται οι διατροφές ως κοινωνική βοήθεια από το κράτος και να λαμβάνονται από τις εφορίες. 8) Να λαμβάνονται υπόψη στην εφορία όπως και να δηλώνονται τα παιδιά στους δύο γονείς. 9) Να εκπαιδεύονται οι δάσκαλοι, καθηγητές, ιατροί, ειδικοί για την ψυχολογία γονέων-παιδιών διαζυγίων. 10) Να τιμωρούνται γονείς που αποξενώνουν παιδιά και συκοφαντούν ψευδώς όπως και οι δικηγόροι που συμμετέχουν. 11) Να απαλειφθεί ο όρος γονική μέριμνα και να μπει ο όρος κατοικία. 12) Οι φυσικοί γονείς (που έχουν παιδιά εκτός γάμου) να έχουν ίδια δικαιώματα με τους άλλους.
    Δ) Δεδομένου οτι οι ανιδείκευτοι δικηγόροι προσπαθούν την δικαστηριοποίηση του διαζυγίου και ΟΧΙ στην εξωδικαστική επίλυση, πως θα βάλετε στις νομικές σχολές καθώς και τη σχολή δικαστών τα ψυχολογικά αίτια της αντιδικίας και το Σύνδρομο PAS εφόσον δεν το γνωρίζετε ούτε και εσείς ΚΑΙ ΔΕΝ θέλετε να το γνωρίσετε παρόλο που έχει αναγνωρισθεί από όλο το κόσμο (δικαστήρια και DSM-ψυχολογίας)?
    Δεν καταλάβατε οτι ο χώρα μας εξαφανίζεται από έλλειψη Παιδείας-Πολιτισμού και από σβήσιμο της μνήμης που προκαλεί το PASyndrome?
    Τα παιδιά των διαζυγίων έχουν τρομερά προβλήματα από την έλλειψη του ενός γονέα, από τις νομικές αντιδικίες και την πλύση εγκεφάλου/συκοφαντική δυσφήμιση/προγραμματισμό ενάντια στο γονέα που δεν έχει την επιμέλεια και βλέπει το παιδί σπανίως ΟΧΙ επειδή το επιθυμεί ο ίδιος αλλά εξ αιτίας των δικαστικών αποφάσεων και της κακής εκτέλεσής τους.
    Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΝΕΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.
    Δρ Νίκος Σπιτάλας, καθηγητής, Πρόεδρος ΣΥΓΑΠΑ http://spitalas.blogspot.com

  • Εξετάζοντας το ζήτημα της εφαρμογής του εσωτερικού οικογενειακού δικαίου σε σχέση με την ισότητα των γονέων, ιδίως μετά τη λύση του γάμου ή χωρίς μεταξύ τους γάμο και τα δικαιώματα του παιδιού, διαπιστώθηκε η δυσαρμονία των διατάξεών του με τη Διεθνή Σύμβαση περί δικαιωμάτων του παιδιού η οποία κυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ με το Ν 2101/1992, καθώς και τα εσωτερικά δίκαια των υπολοίπων κρατών της ΕΕ και επίσης η αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες, αύξηση αριθμού διαζυγίων, αύξηση των γεννήσεων παιδιών χωρίς γάμο των γονέων τους ή παιδιών γονέων διαφορετικής εθνικότητας.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
    Η γνωστή ρύθμιση Ν. 1329/1983 όπως ισχύει σήμερα προβλέπει ως απορρέουσα από τη γονεική σχέση τη γονική μέριμνα (εκπροσώπηση, διαχείριση, επιμέλεια του τέκνου) σε αμφότερους τους έγγαμους γονείς αλλά μετά τη διάσπαση της έγγαμης σχέσης η επιμέλεια, η οποία περιλαμβάνει τα σημαντικότερα στοιχεία του βίου ενός παιδιού (διαμονή, εκπαίδευση, καθημερινή φροντίδα) ανατίθεται αποκλειστικά στον ένα γονέα. Ειδικώς για τα τέκνα εκτός γάμου και αυτή ακόμη η γονική μέριμνα ασκείται αποκλειστικά από τη μητέρα εκτός αν η τελευταία συμφωνεί να την ασκεί και ο πατέρας. Σχετικά με τα τέκνα που αποκτήθηκαν κατά την ελεύθερη ένωση των γονέων τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που αφορούν τα τέκνα γεννημένα σε γάμο. Κατόπιν τούτων διαπιστώνεται δυσκολία στην εφαρμογή αυτών των ίδιων των διατάξεων του ΑΚ, ο οποίος ενώ ρητώς στο άρθρο 1511 αναφέρεται στο συμφέρον του τέκνου και την ισότητα των γονέων αυτοανατρέπεται περιλαμβάνοντας τον υπερτροφικό θεσμό της «επιμέλειας» που ασκείται μόνο από ένα γονέα ο οποίος μάλιστα διασταλτικώς και μονομερώς στις ημέρες μας νομολογείται. Εξάλλου και ενώ προβλέπεται στο άρθρο 681Γ παρ. 2 του ΚΠολΔ η ύπαρξη ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες αυτές ουδέποτε ιδρύθηκαν ενώ στην πράξη αντικαθίστανται από τις ήδη υφιστάμενες υπηρεσίες Προνοίας οι οποίες είναι επιφορτισμένες με διαφορετικό έργο και δεν μπορούν να επιτελέσουν και αυτό. Από την πλειονότητα δε των δικαστικών αποφάσεων απαιτείται η προσαγωγή εκθέσεως των ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών την οποία αυτή τη στιγμή εκδίδουν οι ακατάλληλες παραπάνω υπηρεσίες πρόβλημα στο οποίο θα επανέλθουμε εκτενώς με άλλο άρθρο. Παρά το γεγονός ότι προτάσεις προς την κατεύθυνση της συνεπιμέλειας, μεταξύ άλλων της ΜΚΟ ΓΟΝ.ΙΣ της υπογράφουσας και άλλων συναδέλφων, έχουν τεθεί ήδη υπόψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο νομοθέτης μέχρι σήμερα περιορίστηκε στη ρύθμιση του Ν. 3719/2008 που εισήγαγε το θεσμό της ελεύθερης ένωσης. Συνεπώς η λύση του ζητήματος παραμένει εκκρεμής.
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ.
    Σε ότι αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων ανεξαρτήτως του νομικού δεσμού αυτών προτείνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και της επιμέλειας δηλαδή η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ. Η επιμέλεια είναι το ουσιωδέστερο περιεχόμενο της έννοιας της γονικής μέριμνας, περιλαμβάνει κάθε φροντίδα ή μέτρο σχετικό με την πνευματική ψυχική και σωματική ανάπτυξη του ανηλίκου και στοχεύει στην ανάπτυξή του ως προσωπικότητας. Αφού λοιπόν η επιμέλεια είναι η σημαντικότερη έκφανση της γονικής μέριμνας, η άσκησή της και από τους δύο γονείς, δηλαδή η συνεπιμέλεια, είναι η μόνη κατ ουσίαν σύννομη λύση, επειδή όπως προαναφέρθηκε οι Δ.Σ. ως ισχύοντες νόμοι θεσπίζουν το δικαίωμα του παιδιού για ανατροφή του και από τους δύο γονείς. Εξάλλου το ήδη παιδοκεντρικό σύστημα του ΑΚ αλλά και οι Δ.Σ. επιβάλλουν το συμφέρον του παιδιού, ως μέτρο κρίσεως και εφαρμογής των σχετικών διατάξεων, το δε συμφέρον του παιδιού εξυπηρετείται ορθότερα και πληρέστερα από τη συνεπιμέλεια αφού το παιδί απολαμβάνει με αυτόν τον τρόπο τη φροντίδα και των δύο γονέων. Αφετέρου η λύση της συνεπιμέλειας διευρύνει στην ουσία το φάσμα της ενασχόλησης του γονέα που δε ζει με το παιδί εξαιτίας ακριβώς της ασκήσεως των καθηκόντων που αυτή συνεπάγεται. Στην εφαρμογή βεβαίως της διατάξεως περί συνεπιμέλειας και σε τυχόν διαφωνία των γονέων προβλέπεται η συνεργασία τους με τις ήδη προβλεπόμενες ως άνω ειδικές κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν αλλά και εγκύρων μη επιδοτούμενων ΜΚΟ οι οποίες έχουν τη γνώση και την εμπειρία να συμβάλλουν στο ζήτημα αυτό. Εξάλλου και σε περίπτωση που οι γονείς ασκώντας τη συνεπιμέλεια διαφωνούν για το ποιος θα κατοικεί με το παιδί προτείνεται ο καθορισμός από το δικαστήριο του τόπου διαμονής του με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Η λειτουργία των οικογενειακών δικαστηρίων σε περιβάλλον κοινής επιμέλειας εξασφαλίζει την υποχρέωση των γονέων στο δικαίωμα του παιδιού ν ανατρέφεται και από τους δύο γονείς.
    ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ
    Η πρόταση σκοπεί στην επίλυση του προεκτεθέντος προβλήματος με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και την ισότητα των γονέων. Επισημαίνουμε, διευκρινίζουμε και τονίζουμε ότι η λύση της συνεπιμέλειας επί διαζυγίου ή διάσπασης της έγγαμης συμβίωσης είναι σύννομη, στηρίζεται στις υφιστάμενες διατάξεις και μάλιστα το άρθρο 1513 του ΑΚ που ορίζει σαφώς ότι η άσκηση της γονικής μέριμνας, η οποία συμπεριλαμβάνει την επιμέλεια, μπορεί να ανατεθεί από το Δικαστήριο και στους δύο γονείς αν αυτοί συμφωνούν, ορίζοντας συγχρόνως και τον τόπο διαμονής του τέκνου. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις είναι δυνατό το δικαστήριο να αποφασίσει την από κοινού άσκηση της επιμέλειας από τους δύο γονείς και σε περίπτωση διαζυγίου και χωρίς τη συμφωνία τους κατ άρθρο 1513 ΑΚ αν αυτό κρίνει πρόσφορο για το συμφέρον του παιδιού. Ως προς το ζήτημα των δικαιωμάτων των φύλλων από τη συνεπιμέλεια προκύπτει αδιαμφισβήτητα η ισότητα αμφοτέρων των γονέων. Εξάλλου κανένα γυναικείο δικαίωμα δε θίγεται αλλά τουναντίον εξασφαλίζεται η άσκηση του δικαιώματος της προσωπικότητας της γυναίκας ως μητέρας αφού αξιώνει πλέον να μοιράζεται την ευθύνη της ανατροφής του παιδιού ανατροφή του παιδιού με τον πατέρα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και αντιστρόφως δηλαδή εξασφαλίζεται και το δικαίωμα της προσωπικότητας του άνδρα ως πατέρα.
    Σχετικά με το ζήτημα της πρακτικής εφαρμογής του θεσμού της συνεπιμέλειας, αν δηλαδή μπορούν οι γονείς να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν ενόψει των διαταραγμένων προσωπικών τους σχέσεων, επισημαίνουμε ότι οι έννοιες της συνεπιμέλειας και ο τρόπος της λύσεως της διαφωνίας των γονέων υφίστανται ήδη στο ισχύον δίκαιο και έχουν αντιμετωπισθεί και μάλιστα.
    1) η διαφωνία για μερικά ζητήματα της επιμέλειας μπορεί να προκύψει και κατά τη διάρκεια του γάμου οπότε οι δύο σύζυγοι καταφεύγουν στο δικαστήριο για να αποφασίσει, κατ άρθρο 1512 ΑΚ δηλαδή οι διαφωνίες μπορούν να προκύψουν και ανάμεσα σε γονείς που ζουν κανονικά μαζί και ασκούν βεβαίως από κοινού γονική μέριμνα και επιμέλεια.
    2) προϋπόθεση είναι η λειτουργία των αρμοδίων δικαστικών κοινωνικών υπηρεσιών
    3) οι γονείς θα μπορούσαν να συμφωνήσουν αν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση
    4) η συνεννόηση και συνεργασία μπορεί να επέλθει με τη βοήθεια των ειδικών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών οι οποίοι μπορούν να παίξουν ρόλο επιβοηθητικό να ενισχύσουν τους γονείς στο έργο της ανατροφής των παιδιών.
    Εξάλλου υφίσταται ήδη Συμφωνητικό Κοινής Επιμέλειας που έχει περιληφθεί στην ΤΝΠ Ισοκράτης του ΔΣΑ ως υπόδειγμα δικογράφου – συμφωνητικού. Το σύμφωνο κοινής επιμέλειας είναι ιδιωτικό συμφωνητικό που συνοδεύει την αίτηση συναινετικού διαζυγίου, όπου οι δύο γονείς συμφωνούν να ασκούν από κοινού την επιμέλεια του παιδιού και ρυθμίζουν τον τόπο διαμονής τον τρόπο άσκησης της επιμέλειας και κοινής φροντίδας την κατανομή δαπανών των τέκνων. Αποτελεί μάλιστα και αυτό, όπως και το συνηθισμένο ιδιωτικό συμφωνητικό περί αναθέσεως της επιμέλειας αποκλειστικά σε ένα γονέα, μια ισότιμη ιδιωτική συμφωνία. Ήδη δε, έχουν υπογραφεί αρκετά τέτοια συμφωνητικά συνεπιμέλειας και έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις συναινετικών διαζυγίων. Η λειτουργία των οικογενειακών δικαστηρίων με τις παραπάνω προϋποθέσεις θα εξασφαλίσει την από κοινού ανατροφή των παιδιών καθιστώντας τη κοινή υποχρέωση των γονέων. Ας νομοθετήσουμε την κοινή επιμέλεια ως κανόνα για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από οικογενειακή κατάσταση.
    Τελειώνοντας επισημαίνουμε ότι η συνεπιμέλεια των ανηλίκων τέκνων, βασίζεται στις αρχές της νομιμότητας και της ισότητας και αποτελεί εξέλιξη υπαρχόντων θεσμών και διατάξεων, συνεπώς η υιοθέτησή της όχι μόνο δεν δημιουργεί προβλήματα αλλά είναι μονόδρομος για την επίλυση του ζητήματος αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου, όπως προκύπτει στις μέρες μας.

    Ελένη Μητσοπούλου – Δικηγόρος

    http://www.gonis.org.gr/index.php?pN=%CE%9D%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC&txtWebPageID=562