Άρθρο 06 – Τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ του άρθρου 31 Ν. 4139/2013 αντικαθίστανται ως εξής:
«α) Εάν ο κατηγορούμενος δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει θεραπευτικό πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης, αναγνωρισμένου κατά το άρθρο 51 του παρόντος νόμου οργανισμού, ο ανακριτής με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα μπορεί αυτοτελώς ή αντί της προσωρινής κράτησης να επιβάλει ως περιοριστικό όρο την εισαγωγή του σε αντίστοιχο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης.
β) Σε περίπτωση επιβολής προσωρινής κράτησης ο κατηγορούμενος δύναται να δηλώσει στο κατά το άρθρο 10 του Σωφρονιστικού Κώδικα Συμβούλιο της Φυλακής ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης αναγνωρισμένου κατά το άρ. 51 του παρόντος νόμου οργανισμού εντός θεραπευτικών ή ειδικών καταστημάτων κράτησης ή καταστημάτων κράτησης ή τμημάτων αυτών όπου λειτουργεί τέτοιο. Για το σκοπό αυτόν συμμετέχει σε πρόγραμμα διάγνωσης και σωματικής αποτοξίνωσης διάρκειας από μία έως τρείς εβδομάδες, ανάλογα προς τις ανάγκες του, όπως κρίνεται από τον υπεύθυνο του σχετικού προγράμματος. Ειδική επιτροπή οριζόμενη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελούμενη από το ως άνω Συμβούλιο Φυλακής, στη σύνθεση του οποίου προστίθεται ο υπεύθυνος του προγράμματος σωματικής αποτοξίνωσης ή ο υπεύθυνος του προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης του καταστήματος κράτησης, αφού διαπιστώσει την επιτυχή ολοκλήρωση της παραπάνω φάσης, παρέχει τη δυνατότητα στον κατηγορούμενο να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης. Το άρθρο 34 παρ. 3 του παρόντος εφαρμόζεται αναλόγως. Ο χρόνος παραμονής στα ανωτέρω αναφερόμενα καταστήματα υπολογίζεται ως χρόνος προσωρινής κράτησης ή σε περίπτωση καταδίκης σε ποινή κατά της ελευθερίας ως χρόνος έκτισης της ποινής».

2. Το άρθρο 32 παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Σε περίπτωση εγκλημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 31 εκτός των εγκλημάτων του άρθρου 23 και εκτός των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 187Α, 299, 310 παρ. 3, 311, 322, 323, 324, 336 και 380 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί από πρόσωπο που συμμετέχει σε πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης αναγνωρισμένων κατ’ άρθρο 51 οργανισμών, τότε
α) Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, μπορεί με αιτιολογημένη διάταξή του και με έγκριση του εισαγγελέα εφετών να αναβάλει για ορισμένο χρόνο την άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία μπορεί να παρατείνεται, αν λαμβάνει γνώση από έκθεση ή και εκθέσεις του διευθυντή προγράμματος σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης αναγνωρισμένων κατ’ άρθρο 51 του παρόντος νόμου οργανισμών, ότι ο δράστης έχει προσέλθει οικειοθελώς και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την απεξάρτησή του. Αν ο δράστης ολοκληρώσει με επιτυχία το θεραπευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με έγγραφη βεβαίωση και έκθεση του διευθυντή του προγράμματος, το συμβούλιο πλημμελειοδικών, μπορεί να απόσχει οριστικά από την ποινική δίωξη, εφόσον η τελευταία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επανένταξή του στην κοινωνική ζωή. Τα στοιχεία που αναφέρονται στις παραπάνω εκθέσεις του διευθυντή θεραπευτικού προγράμματος είναι απόρρητα και απαγορεύεται η ανακοίνωσή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον ίδιο το χρήστη ναρκωτικών, που υποβλήθηκε σε θεραπεία, επί ανηλίκου δε στον έχοντα την επιμέλεια. Το ευεργέτημα των προηγούμενων εδαφίων παρέχεται μία μόνο φορά.
β) Ο αρμόδιος εισαγγελέας αναστέλλει με διάταξή του την ισχύ εντάλματος σύλληψης προσώπου, που παρακολουθεί θεραπευτικό πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης αναγνωρισμένων κατ’ άρθρο 51 του παρόντος νόμου οργανισμών, εάν το ένταλμα αυτό αφορά εγκλήματα που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο και φέρονται ότι τελέστηκαν πριν από την εισαγωγή του διωκομένου στο παραπάνω πρόγραμμα. Στην περίπτωση που έχει διατηρηθεί η ισχύς του με σύμφωνη γνώμη του προέδρου εφετών ή με βούλευμα, τότε για την αναστολή αποφασίζει το συμβούλιο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η κατηγορία.
γ) Το δικαστήριο που εξέδωσε την οριστική, τελεσίδικη ή αμετάκλητη απόφαση αναστέλλει την εκτέλεση των στερητικών της ελευθερίας και των χρηματικών ποινών, προσώπου που παρακολουθεί θεραπευτικό πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης αναγνωρισμένου κατά το άρθρο 51 οργανισμού εκτός σωφρονιστικών καταστημάτων μέχρι την ολοκλήρωσή του, εάν οι ποινές αυτές αφορούν πράξεις που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο και τελέστηκαν πριν από την εισαγωγή του διωκομένου στο θεραπευτικό πρόγραμμα, εφόσον βεβαιώνεται από τον υπεύθυνο αυτού του προγράμματος η συνεπής παρακολούθησή του εκ μέρους του διωκομένου. Η αναστολή αυτή χορηγείται υπό τον όρο συνέχισης της παρακολούθησης και ολοκλήρωσης του προγράμματος απεξάρτησης και ανακαλείται σε περίπτωση παραβίασης των όρων αυτών.
Με τις ίδιες προϋποθέσεις και με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα αναστέλλεται προσωρινά η εκτέλεση των ανωτέρω ποινών έως ότου εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης αναστολής εκτέλεσης που υποβάλλεται κατά το προηγούμενο εδάφιο.
Εάν για οποιονδήποτε λόγο έχει χωρήσει βεβαίωση της χρηματικής ποινής και των εξόδων, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (ΔΟΥ), αναστέλλεται υποχρεωτικά η λήψη κάθε δυσμενούς ατομικού μέτρου και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης της συναφούς οφειλής ως και κάθε τοκογονία ή προσαύξηση του βεβαιωθέντος ποσού. Για την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου επιμελείται, κατόπιν αιτήσεως του καταδικασθέντος, ο αρμόδιος εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών του δικαστηρίου που εξέδωσε την περί αναστολής απόφαση, ή σε περίπτωση που δεν εξεδόθη τέτοια, ο αρμόδιος εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, η οποία επέβαλε την χρηματική ποινή και τα έξοδα, ενημερώνοντας εγγράφως τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ. Εάν η αναστολή ανακληθεί, ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών ενημερώνει σχετικά τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή η αναστολή των δυσμενών ατομικών μέτρων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης της συναφούς οφειλής ανακαλείται και συνεχίζονται η τοκογονία ή οι προσαυξήσεις του βεβαιωθέντος ποσού. Το παραπάνω ισχύει και στην περίπτωση του άρθρου 33 παράγραφος 1 περίπτωση α΄».

3. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του ν. 4139/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Σε δράστη που κατηγορείται για εγκλήματα της παρ. 1 και απέκτησε την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, την οποία δεν μπορεί να αποβάλει με τις δικές του δυνάμεις εφόσον έχει ενταχθεί σε θεραπευτικό πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης αναγνωρισμένου κατ’ άρθρο 51 του παρόντος νόμου οργανισμού: »

4. Το πρώτο εδάφιο και το στοιχείο α΄ της παρ. 1 του άρθρου 33 ν. 4139/2013 αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Μετά την ολοκλήρωση με επιτυχία θεραπευτικού προγράμματος σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης αναγνωρισμένου κατ’ άρθρο 51 του παρόντος νόμου οργανισμού, που πιστοποιείται εγγράφως από τον επιστημονικό διευθυντή του οικείου προγράμματος:
α) Ανεξάρτητα από τους όρους που θέτουν οι διατάξεις των άρθρων 99 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, στερητικές της ελευθερίας ποινές και χρηματική ποινή που επιβλήθηκαν για εγκλήματα από τα αναφερόμενα στο άρθρο 32 παρ. 1 και τελέστηκαν πριν από την εισαγωγή του στο θεραπευτικό πρόγραμμα αναγνωρισμένων κατ’ άρθρο 51 του παρόντος νόμου οργανισμού, αναστέλλονται υποχρεωτικά για ορισμένο διάστημα, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τρία (3) και ανώτερο από έξι (6) έτη, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται από το δικαστήριο, οι οποίοι πρέπει να σχετίζονται με τη διαπίστωση της διατήρησης της απεξάρτησης. Όσοι έχουν καταδικαστεί μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση αναστολής στο δικαστήριο που εξέδωσε την οριστική, τελεσίδικη ή αμετάκλητη απόφαση. Η παραπάνω αναστολή ανακαλείται μόνο αν δεν τηρηθούν οι όροι της απόφασης. Εάν η αναστολή δεν ανακληθεί η ποινή που είχε ανασταλεί θεωρείται σαν να μην είχε επιβληθεί».
5. Η παρ. 2 του άρθρου 33 ν. 4139/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Όποιος έχει βεβαίωση ολοκλήρωσης προγράμματος απεξάρτησης αναγνωρισμένου κατά το άρ. 51 του παρόντος νόμου οργανισμού θεωρείται ότι κατά την εισαγωγή του για θεραπεία και τουλάχιστον πέντε έτη από αυτήν είχε αποκτήσει την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών».

6. Το άρθρο 34 Ν. 4139/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Αν καταδικαστεί για πράξη του άρθρου 32 παρ. 1 δράστης που κρίθηκε ως εξαρτημένος και δηλώνει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει σε θεραπευτικό πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης αναγνωρισμένου κατά το άρ. 51 του παρόντος νόμου οργανισμού, διατάσσεται η εισαγωγή του σε θεραπευτικό ή ειδικό κατάστημα κράτησης ή σε κατάστημα κράτησης ή σε τμήμα αυτού στο οποίο λειτουργεί τέτοιο πρόγραμμα, όπου συμμετέχει σε πρόγραμμα διάγνωσης και σωματικής αποτοξίνωσης διάρκειας από μία έως τρείς εβδομάδες, ανάλογα με τις ανάγκες του, όπως κρίνεται από τον υπεύθυνο του σχετικού θεραπευτικού προγράμματος. Η ειδική επιτροπή της περ. β’ του άρθρου 31, αφού διαπιστώσει την επιτυχή ολοκλήρωση της παραπάνω φάσης, παρέχει τη δυνατότητα στον κρατούμενο να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης. Ο χρόνος παραμονής στα ανωτέρω καταστήματα υπολογίζεται ως χρόνος έκτισης της ποινής».
2. Εάν κρατούμενος για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη ισχυριστεί ότι είναι εξαρτημένος από ναρκωτικά, δηλώνοντας παράλληλα ότι επιθυμεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης, διατάσσεται από την ειδική επιτροπή της περ. β’ του άρθρου 31 η συμμετοχή του σε πρόγραμμα διάγνωσης και σωματικής αποτοξίνωσης εντός σωφρονιστικού καταστήματος, αναγνωρισμένου κατ’ άρθρο 51 του παρόντος νόμου οργανισμού, διάρκειας από μία έως τρείς εβδομάδες, ανάλογα προς τις ανάγκες του, όπως κρίνεται από τον υπεύθυνο του σχετικού προγράμματος. Η ανωτέρω επιτροπή, αφού διαπιστώσει την επιτυχή ολοκλήρωση της παραπάνω φάσης, παρέχει κάθε δυνατότητα στον κρατούμενο, που διαγιγνώσκεται ως ψυχολογικά εξαρτημένος από τη χρήση ναρκωτικών, να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης που λειτουργεί εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.
3. Εάν σε κατάστημα κράτησης εφαρμόζεται θεραπευτικό πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης αναγνωρισμένων κατ’ άρθρο 51 του παρόντος νόμου οργανισμού, ο κρατούμενος που το παρακολουθεί δεν μετάγεται σε άλλο κατάστημα για όσο διαρκεί η συστηματική παρακολούθηση εκ μέρους του, εκτός εάν παραγγελθεί η μεταγωγή του για λόγους σχετικούς με την ομαλή λειτουργία του καταστήματος κράτησης ή δικαστικούς, οπότε επαναμετάγεται μετά την έκλειψη αυτής της αιτίας. Σε περίπτωση μεταγωγής για λόγους σχετικούς με την ομαλή λειτουργία του καταστήματος κράτησης (άρθρα 72 περ. δ΄ και 76 του Ν. 2776/1999, Α΄ 299) προτιμάται κατάστημα όπου αναπτύσσεται εγκεκριμένο συμβουλευτικό πρόγραμμα, εκτός αν επιβάλλεται η μεταγωγή για σοβαρούς λόγους σε άλλο. Όποιος κρατούμενος έχει κριθεί ως εξαρτημένος κατά τα οριζόμενα παραπάνω και επιθυμεί να παρακολουθήσει θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης, πρέπει να διευκολύνεται ή να μετάγεται σε φυλακή όπου λειτουργεί σχετικό πρόγραμμα και παραμένει αν το παρακολουθεί συστηματικά, εφόσον οι εκάστοτε διαθέσιμοι χώροι το επιτρέπουν.»

7. Το άρθρο 35 του Ν. 4139/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Όποιος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα που αναφέρονται στο άρθρο 32 παράγραφος 1 σε στερητική της ελευθερίας ποινή και την εκτίει στη φυλακή, αν παρακολούθησε εκεί πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης αναγνωρισμένου κατά το άρ. 51 οργανισμού, όπως πιστοποιείται εγγράφως από τον υπεύθυνο του οικείου προγράμματος, μπορεί να απολυθεί με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής και πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου που ορίζεται στα άρθρα 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, με τον όρο παρακολούθησης αντίστοιχου προγράμματος ολοκλήρωσης της απεξάρτησης. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν την πρώτη ημέρα κάθε δεύτερου μήνα τη δικαστική αρχή και να συμπληρώνουν ειδικό δελτίο, στο οποίο αναφέρεται ρητά η συνεχής παρακολούθηση, η συναφής πρόοδος, η σταθεροποίηση και η επιτυχής ολοκλήρωση του. Η αδικαιολόγητη διακοπή της παρακολούθησης του προγράμματος αναφέρεται άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών και το συμβούλιο πλημμελειοδικών προχωρεί σε ανάκληση της απόλυσης.
2. Όποιος καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης για οποιοδήποτε έγκλημα και υποβάλλεται σε θεραπευτικό πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης αναγνωρισμένου κατά το άρ. 51 του παρόντος νόμου οργανισμού, μπορεί με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών του τόπου της κράτησης, ύστερα από γνώμη της οικείας ειδικής επιτροπής του άρθρου 31 στοιχείο β΄, να απολυθεί υπό όρο και πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου που ορίζεται στα άρθρα 105 και επόμενα του Π.Κ., εφόσον το παρακολούθησε με επιτυχία. Το συμβούλιο μπορεί να επιβάλει στον απολυόμενο την υποχρέωση να εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ειδικό θεραπευτικό κατάστημα απεξάρτησης και να υποβάλλεται σε εξετάσεις. Αν από αυτές αποδειχθεί ότι ξανάρχισε τη χρήση ναρκωτικών ή αν αρνείται ή παραλείπει να εξετάζεται, το ειδικό θεραπευτικό κατάστημα υποχρεούται να ειδοποιεί τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, οπότε ανακαλείται η απόλυση με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών.
3. Ο χρόνος παραμονής στο εγκεκριμένο κατά νόμο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης σε κάθε περίπτωση θεωρείται ως χρόνος έκτισης ποινής.
4. Εφόσον εκείνος που καταδικάστηκε έχει απολυθεί υπό όρο, ύστερα από επιτυχή παρακολούθηση εγκεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης, η καταδικαστική απόφαση για εγκλήματα που αναφέρονται στο άρθρο 32, καθώς και το βούλευμα που διατάσσει την απόλυση κατά τις προηγούμενες παραγράφους αναγράφεται μόνο στα αντίγραφα ποινικού μητρώου που προορίζονται για δικαστική χρήση.
5. Σε περίπτωση που ο απολυθείς παρακολουθεί θεραπευτικό πρόγραμμα, εάν για οποιονδήποτε λόγο έχει χωρήσει βεβαίωση της χρηματικής ποινής και των εξόδων, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (ΔΟΥ), αναστέλλεται υποχρεωτικά η λήψη κάθε δυσμενούς ατομικού μέτρου και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης της συναφούς οφειλής ως και κάθε τοκογονία ή προσαύξηση του βεβαιωθέντος ποσού. Για την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου επιμελείται, κατόπιν αιτήσεως του απολυθέντος, ο αρμόδιος εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, ενημερώνοντας εγγράφως τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ. Σε περίπτωση δε ολοκλήρωσης του προγράμματος, μετά και την επιτυχή παρέλευση του χρόνου δοκιμασίας, τα σχετικά χρέη διαγράφονται με τον ίδιο τρόπο. Η με οποιονδήποτε τρόπο έκτιση της ποινής δεν εμποδίζει την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου. Εάν η αναστολή ανακληθεί, ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών ενημερώνει σχετικά τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή η αναστολή των δυσμενών ατομικών μέτρων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης της συναφούς οφειλής ανακαλείται και συνεχίζονται η τοκογονία ή οι προσαυξήσεις του βεβαιωθέντος ποσού».

8. Το άρθρο 51 του Ν. 4139/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«Εγκεκριμένοι οργανισμοί θεραπείας στο πλαίσιο του ποινικού συστήματος.
Εγκεκριμένοι οργανισμοί ή φορείς για την υλοποίηση των δράσεων που μνημονεύονται στα άρθρα 30 -35 είναι οι εξής:
1) Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
2) Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)
3) Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΨΝΑ)
4) Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ)
5) Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών».

  • 27 Μαρτίου 2015, 23:37 | Γρηγορης

    Επιτρεψτε στον καθενα να βαλει 2-3 δεντρακια κανναβης στο σπιτι του(για να μην πω λιγοτερα) για προσωπικη χρηση…ετσι κανεις δεν θα βγαινει να το ψαχνει στη μαυρη αγορα και η παρανομια θα πεσει, θα εξαλειφθει και το αφορολογητο χρημα που διακινειται λογω «παρανομης» αγοραπωλησιας κανναβης, ή ανοιξτε αδειες για νομιμη με προγραμμα και περιορισμους παντα εμπορικη καλλιεργεια και ετσι θα λαμβανει και φορο το κρατος μεσα απο ενα νομιμο κυκλωμα παραγωγης και πωλησης κανναβης, εντος και εκτος ελλαδος ΣΙΓΟΥΡΑ…ειναι ενα απλο φυτο που μονο αποδεδειγμενο καλο κανει και κανενα αποδεδειγμενο κακο, και ειναι κριμα να μπαινουν ανθρωποι στη φυλακη…θεωρειται προθαλαμος για τα βαρεα ναρκωτικα γιατι ειναι απαγορευμενο και ελαφρυ και οχι γιατι προκαλει κατι,και σιγουρα ναρκωτικο δεν ειναι, ισα ισα που αποδεδειγμενα πλεον εχει πολλα οφελη απο ιατρικη και επιστημονικη αποψη οπως και απο βιομηχανικη αποψη…επισης γλυτωνονται εξοδα για το εργο της αστυνομιας, και της συντηρησης των αδικως φυλακισμενων…ειναι πολλα που μπορουν να ειπωθουν αλλα καλυτερα το κρατος να κανει μια σωστη ερευνα, γιατι ειναι ΑΔΙΚΟ να ειναι παρανομο…

  • 27 Μαρτίου 2015, 22:19 | Διονυσης

    Αυτή η πολιτική της απαγορευσης που ακολουθείτε είναι χειρότερη , συγκεκριμένα και έχοντας την ινδική κάνναβη στη λίστα με τις ναρκωτικές ουσίες μια ατοξική ουσία σαν και αυτη… ταυτόχρονα χρησιμοποιείτε απτή μαύρη αγορά ώστε να εχει ο κόσμος πρόσβαση σε άλλες πραγματικά επικίνδυνες ουσίες.Ετσι αναγκάζετε το κόσμο για να βρει λίγο χόρτο πρέπει να νταραβερίζεται με κάθε κακοποιο στοιχείο οπου μπορεί να του πασάρει ένας θεός ξέρει τι.

  • 27 Μαρτίου 2015, 22:16 | Δανιήλ

    Οι τοξικομανεις πρπει να παψει να θεωρουνται εγκληματιες . Το δικαιωμα της αυτοδιαθεσης του ατομου πρεπει επιτελους να αναγνψριστει . Αμεση αποποινικοποιηση ολων των ουσιων , καταπολεμηση των καρτελ ναρκωτικων με το τεραστιο παρεμποριο,νομιμοποιηση της χρησης ινδικη κανναβης με στοχο την εξασφαλιση καλης ποιοτητας για καθε ειδους χρηση. Επισης οι τοξικομανεις να αντιμςρωπιζονται πραγματικα ως ασθενεις και να οδηγουνται σε κεντρα απεξαρτησης .

  • 27 Μαρτίου 2015, 22:09 | Γεώργιος Κιντσάκης

    Πρέπει να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας που έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά. Παράλληλα όμως πρέπει να αυξηθεί και η χρηματοδότηση των δομών απεξάρτησης, γιατί κινδυνεύουν να κλείσουν.

  • 27 Μαρτίου 2015, 19:33 | Paschalis

    Είμαι 37 χρόνων πάσχω από υνομιαλγια και αρθρίτιδα από τα 16 μου . Εν επισκεφτεί πάνω από 30 γιατρούς και ο καθένας και ένα φάρμακο τα οποία κανένα αποτέλεσμα δεν είχα , με την κάνναβης έχω βρει την γιατρειά μου . Δεν είναι ούτε «χασικλης» όπως λάθος αποκαλούνται αυτοί που καπνίζουν κάνναβης ούτε κανένα πρεζόνι , έχω σοβαρα προβλήματα υγείας που μόνο με την κάνναβη βρήκα την ησυχία μου . Γιατί το κράτος μου να με ωθεί στην παρανομία ;;;; Γιατί να μπορεί ο καθένας να μπεκρωπινει ελεύθερα κι εγώ που είμαι άρρωστος να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω το ΦΑΡΜΑΚΟ μου ;;;

  • Βρίσκουμε τις ρυθμίσεις επιτέλους πολύ θετικές, και σε σωστή κατεύθυνση για τους κρατούμενους
    Είναι πολλά χρόνια τώρα που όλη η αγριότητα της καταστολής ξεσπάει επάνω στις πλάτες των αρρώστων ! Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα και διαπλεκόμενα πίσω από αυτό το θέμα.
    Μην ξεχνάμε τους 2 τόνους ηρωίνη πρόσφατα και την εμπλοκή παραγόντων και υψηλά ιστάμενων σε αυτή την υπόθεση…
    Την εμπλοκή των δυνάμεων καταστολής σε εμπόριο ναρκωτικών και το χειροκρότημα που εισέπραξαν από τους συναδέλφους τους
    https://youtu.be/sjFo3NESOiY .Μην ξεχνάμε πόσο άδικο είναι και για τους ίδιους τους ευσυνείδητους αστυνομικούς,μερικοί να παίρνουν βαθμούς συλλαμβάνοντας τους ίδιους και τους ίδιους άρρωστους για χρόνια,και άλλοι επιστημονικά να διαλευκάνουν εγκλήματα και να μένουν στάσιμοι Αυτά και άλλα πολλά μας έκαναν να βγάλουμε το εξής συμπέρασμα ότι δηλ : Σήμερα και με αυτές τις συνθήκες παγκόσμια , όσοι είναι πολέμιοι της αποποινικοποίησης ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ !!!
    Χτυπήστε την ασχήμια ,την διαφθορά ,τους μεγαλεμπόρους ,το μαύρο χρήμα ! Κάντε αποποινικοποίηση ,της κατοχής και χρήσης μικρών ποσοτήτων όλων των ναρκωτικών ,σαν το πορτογαλικό παράδειγμα ,και θα μείνετε στην ιστορία !
    Θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε έρευνες και αποφάσεις μεγάλων οργανισμών ,αντί αυτού σας παρακαλούμε να δείτε τι λένε οι ίδιοι υψηλόβαθμοι αμερικανοι Αστυνομικοί! https://youtu.be/fgxbd-pVgHE

  • 27 Μαρτίου 2015, 18:55 | Γιώργος

    Ως πότε θα καταστρέφονται οικογένειες επειδή ορίζετε τους χρήστες εγκληματίες,
    να βγάζουν λεφτά οι μαφίες των δρόμων και οι ασθενείς να υποφέρουν?

    κ. Αλέξη Τσίπρα σε δηλώσεις σας έχετε αναφερθεί οτι η θέση σας είναι υπέρ της αποποινικοποίησης μην βγαίνετε ψεύτης.

    Η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη

  • 27 Μαρτίου 2015, 18:04 | Γιώργος

    Ως πότε θα καταστρέφονται οικογένειες επειδή ορίζετε τους χρήστες εγκληματίες?

    Ως πότε θα βγάζουν λεφτά οι μαφίες των δρόμων ?

    Ως πότε οι ασθενείς θα υποφέρουν?

    κ. Αλέξη Τσίπρα σε δηλώσεις σας έχετε αναφερθεί οτι η θέση σας είναι υπέρ της αποποινικοποίησης μην βγαίνετε ψεύτης.

    Η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη

  • 27 Μαρτίου 2015, 18:38 | Δημήτρης

    Σχετικά με το Άρθρο 06: Τροποποίηση στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, έχω να προτείνω τα εξής:

    1. Οι χρήστες που έχουν αποκτήσει την έξη των ναρκωτικών θα πρέπει να θεωρούνται ασθενείς και όχι εγκληματίες. Κατ’επέκταση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και ως ασθενείς, δηλαδή θα πρέπει να μην υπάρχει καμία ποινική δίωξη στους χρήστες που έχουν την έξη αλλά να τους δίνετε η δυνατότητα να ενταχθούν σε πρόγραμμα αποκατάστασης και να παρακολουθείται η εξέλιξη τους από κοινωνικούς λειτουργούς.
    2. Χρήστες που έχουν αποκτήσει την έξη και κατηγορούνται με εγκλήματα σχετικά με τα ναρκωτικά π.χ. διακίνηση, μικρό κλοπές, επαιτεία κ.α.. για την κάλυψη της ημερήσιας δώσεις, να μη κατηγορούνται με τον κοινό ποινικό κώδικα αλλά να θεωρούνται οι πράξεις τους αποτέλεσμα της έξης και να εντάσσονται στον αστικό κώδικα. Χρήστες που εντάσσονται σε πρόγραμμα απεξάρτησης και το ολοκληρώνουν επιτυχώς να απαλλάσσονται από τις καταγγελίες
    3. Πλήρη και καθολική αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης.
    3.α. Η ιατρική κάνναβη να μπορεί να συνταγογραφείται και οι ασθενείς να την προμηθεύονται από φαρμακεία.
    3.β. Αποποινικοποίηση της κατοχής, χρήσης και καλλιέργειας ενός συγκεκριμένου αριθμού φυτών. Όχι λιγότερων από 2, όχι περισσότερων από 6.
    3.γ. Να γίνει σχετική νομοθεσία για τη λειτουργία λεσχών, όπου θα μπορούν τα μέλη να καλλιεργούν τα δικά τους φυτά σε χώρο που παραχωρείτε από τη λέσχη (όχι λιγότερων από 2,όχι περισσότερων από 6 φυτά ανά μέλος)
    3.δ. Να επιτραπεί η δυνατότητα μεταποίησης παραγωγής και διάθεσης των παράγωγων της ινδικής κάνναβης όπως λάδι, βούτυρο κ.α..
    3.ε. Να δοθεί άδεια σε αγρότες να καλλιεργούν ινδική κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς η οποία θα αγοράζετε αποκλειστικά και μόνο από το κράτος και από φαρμακευτικές εταιρείες.
    3.στ. Να δοθεί άδεια σε αγρότες να καλλιεργούν ινδική κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς η οποία θα αγοράζετε αποκλειστικά από το κράτος ή από εταιρίες αδειοδοτημένες σχετικά από το κράτος.
    3.ζ. Να δοθεί άδεια για πώληση ινδικής κάνναβης σε εμπόρους και να ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς με τα ποτά. Θα μπορούν να προμηθεύονται μόνο από το κράτος ή από εγκεκριμένους χονδρεμπόρους και το προϊόν θα πρέπει να έχει σφραγίδα του κράτους.
    4. Όσοι χρήστες κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα να απολυθούν αμέσως και να μην υπάρχει καμία παραπομπή στο ποινικό μητρώο. Οι μεν έχοντες την έξη να ενταχθούν σε αντίστοιχα προγράμματα οι υπόλοιποι να συνεχίσουν τη ζωή τους ελεύθεροι.
    5. Όσοι χρήστες διώκονται ή εκκρεμούν δικαστήρια να πάψει η δίωξή τους.

    Η αυτοδιάθεση είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, κανείς δε μπορεί να απαγορεύσει στο άτομο πώς θα διαθέσει τον εαυτό του. Υποχρέωση της κοινωνίας είναι αφενός να προστατεύσει το δικαίωμα αυτό και αφετέρου να αντιμετωπίσει τους ασθενείς ως ασθενείς και όχι σαν εγκληματίες. Η πολιτική της καταπολέμησης των ναρκωτικών επέτυχε με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Η Αμερική αλλάζει, η Ευρώπη αλλάζει. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και μεις και να σώσουμε χιλιάδες ζωές.

  • 27 Μαρτίου 2015, 18:36 | Δημητρης Μπακας

    Ειστε αποτυχημενοι και χειροτεροι απο τους δεξιους,μετανιώνω που σας ψηφισα.Η ζωη μου καταστραφηκε για 4 gr κανναβης .Νομιζα πως θα δουμε προοδο κι οχι μεσαιωνα αλλα δυστυχως ειστε ατολμοι και ψευτοαριστεροι.Τα υπολοιπα τα ειπαν οι προηγουμενοι απο μενα,χαιρετισματα στον σοιμπλε

  • 27 Μαρτίου 2015, 17:50 | τασος

    Νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης είναι το λιγοτερο που πρεπει να γίνει..έπειτα η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικο ναι στην πρωσοπικη χρηση και στην καλλιέργεια δεν θα μας πει κανεις πως να ζήσουμε τις ζωές μας!

  • 27 Μαρτίου 2015, 17:24 | Εμμανουήλ Βασιλόπουλος

    Εκτιμώ ως θετική την γενικότερη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου, ωστόσο πρέπει να αναφέρω κάποια σημεία, που πιστεύω ότι αγνοούνται από τους αρμόδιους όχι από δόλο ή έλλειψη αισθήματος δικαίου αλλά περισσότερο ίσως από την απόσταση που χωρίζει την κοινωνική τους θέση από την πλειονότητα του Λαού.

    Κρίνω ως θετική τη μεταρρύθμιση που αποσαφηνίζει το νομικό πλαίσιο σε σχέση με τους εξαρτημένους διακινητές και τις πράγματι εξοντωτικές μέχρι τώρα ποινές, καθώς και το γεγονός ότι δίνει σαφώς τη δυνατότητα επιλογής της απεξάρτησης.

    Ωστόσο θεωρώ ότι υπάρχει κάποια ηχηρή απουσία από το εν λόγω νομοσχέδιο και αυτό αφορά της αποποινικοποίηση της προμήθειας, κατοχής για προσωπική χρήση όλων των ουσιών και ειδικότερα της καλλιέργειας κάνναβης για προσωπική χρήση.

    Μπορεί τα παραπάνω αδικήματα αυτή τη στιγμή να μην οδηγούν στη φυλακή, ωστόσο η διαδικασία που αντιμετωπίζει ο χρήστης από τις διωκτικές αρχές εώς και την εκδίκαση της υπόθεσης του δεν μπορεί να ΔΙΚΑΙΟ-λογηθεί με κανέναν τρόπο.

    Πρέπει να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν αποσαφηνίζονται οι ποσότητες ουσιών και ο αριθμός φυτών κάνναβης για προσωπική χρήση, με αποτέλεσμα αυτή η…δημιουργική ασάφεια του νόμου να αφήνει στην ευχέρεια των δικαστικών και αστυνομικών αρχών να προσδιορίσουν αν πρόκειται για προσωπική ή όχι χρήση πολλές φορές με λανθασμένες ή ανύπαρκτες γεωπονικές γνώσεις.

    Μέχρι να φτάσει κανείς στο δικαστήριο όμως ήδη έχει στιγματιστεί στον κοινωνικό του περίγυρο, ενώ σχεδόν σίγουρο ότι θα στερηθεί την εργασία του ως αποτέλεσμα της σύλληψης. Η δυνατότητα δε για διορισμό δικηγόρου είναι πρακτικά αδύνατη σε χρήστες που ανήκουν σε χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι οδηγούνται στην καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση, αδυνατώντας να προμηθευτούν από τη μαύρη αγορά για οικονομικούς λόγους.

    Επιπλέον και μόνη η καλλιέργεια οποιουδήποτε αριθμού φυτών κάνναβης, και μάλιστα ανεξαρτήτως γένους του φυτού- εδω θα έπρεπε ο νομοθέτης να γνωρίζει ότι μόνο ολοκληρωμένης ανθοφορίας θηλυκά φυτά κάνναβης έχουν ψυχοδραστικές ιδιότητες αλλά και το ότι σε θηλυκά φυτά θα εξελιχθεί το 1/3 εώς 1/2 του συνολικού αριθμού φυτών που κατέχει κάποιος- επισύρει κατηγορίες διακίνησης, χωρίς να στοιχειοθετείται αυτή η πράξη και παρότι ο νόμος αναγνωρίζει ότι μπορεί να υπάρχει αριθμός φυτών για προσωπική χρήση, τον οποίο όμως δεν προσδιορίζει.

    Πρέπει να επισημάνω ότι γνωρίζω τη διαφωνία του Υπουργού για αποσαφήνιση ποσοτήτων για προσωπική χρήση με το επιχείρημα ότι κάποιος μπορεί να κατέχει μικρή ποσότητα ή μικρό αριθμό φυτών και όμως να έχει σκοπό να διακινήσει.

    Να περιμένουμε ότι σε ένα μελλοντικό νομοσχέδιο θα διώκεται όποιος καλλιεργεί λαχανικά στον κήπο του για μη…καταβολή τέβε και…ας αποδείξει στο δικαστήριο τελικά αν είναι για προσωπική χρήση τα καλλιεργούμενα λαχανικά;

    Νομίζω θα συμφωνήσουμε ότι στη συγκεκριμένη δημιουργική ασάφεια του νόμου, στην οποία επαναλαμβάνω δεν αναγνωρίζω δόλο ή απουσία αισθήματος δικαίου, υπάρχει μια ταξική μονομέρεια: Θα την πληρώσουν οι φτωχοί και όσοι δεν έχουν κρυφά χρήματα από πράξεις διακίνησης και εμπορίας.

    Επιπλέον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των αστυνομικών οργάνων και των δικαστικών λειτουργών ότι ένα φυτό μπορεί να παράγει εώς…ένα κιλό είναι αβάσιμες. Ενώ με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία με βάση το τι θα έβγαζε ένα φυτό ΑΝ όλα πήγαιναν…εξαιρετικά, πόσο μάλλον τι ποσό θα έβγαζε κάποιος ΑΝ το εμπορεύοταν. Και φυσικά όλες αυτές οι εικασίες δεν μπορεί να στοιχειοθετούν διακίνηση.

    Φυτέψτε τομάτες κύριοι/ες, και αν σας αποδώσουν περισσότερα από τα μισά φυτά το ξανασυζητούμε.

    Καίριες θεωρώ τις επισημάνσεις όσων εδώ αναφέρονται στη χρήση κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς, εξακολουθώντας ωστόσο να θεωρώ παράλογη και άδικη την ποινική δίωξη όσων τη χρησιμοποιούν για ψυχαγωγικούς λόγους. Δεν υποστηρίζω τη χρήση καμίας ουσίας ωστόσο στα νοικοκυριά όλων υπάρχουν ουσίες νόμιμες καθ’όλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ψυχοδραστικές και με πιο βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η λύση δεν είναι να τις απαγορέψουμε.

    Εδώ θα πρότεινα τη νομιμοποίηση καλλιέργειας ορισμένου αριθμού φυτών κάνναβης (εως 5 θυληκά, 10 μικτά) μετά από την έκδοση ειδικού παραβόλου (πχ 100-150 ευρώ) στις κατά τόπους ΔΟΥ, τα έσοδα των οποίων θα αποδοθούν για την πρόληψη της προβληματικής χρήσης οποιασδήποτε ψυχότροπης ουσίας.

    Με βάση τα παραπάνω σαν ενεργός πολίτης, που το αίσθημα δικαίου με ωθεί στη συμμετοχή στην παρούσα δημόσια διαβούλευση καλώ το Υπουργείο να:

    1. Αποσαφηνίσει τις ποσότητες ουσιών και τον αριθμό δενδρυλλίων για προσωπική χρήση, προστατεύοντας αθώους και φτωχούς από τη «δημιουργική» ασάφεια των μέχρι τώρα νόμων.

    2. Άσχετα με το αν τελικά τιμωρούνται με φυλάκιση ή όχι οι πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις της προμήθειας, κατοχής και καλλιέργειας για προσωπική χρήση, να λάβουν υπόψιν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στην καθημερινότητα του παραβάτη (στιγματισμός, απώλεια εργασίας, περαιτέρω εμπόδια στην αγορά εργασίας, οικογενειακές εντάσεις σε ήδη επιβαρυμένο από την ανθρωπιστική κρίση οικογενειακό περιβάλλον, οικονομικός στραγγαλισμός) οι διαδικασίες από τη σύλληψη, δίωξη, το αυτόφωρο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης παρ’ ο,τι αυτή μπορεί να μην οδηγεί σε φυλάκιση και να προχωρήσουν στην έστω πταισματοποίηση του αδικήματος ή ακόμα πιο σοφά την αποποινικοποίηση προμήθειας, κατοχής και καλλιέργειας ορισμένων ποσοτήτων για προσωπική κατανάλωση.

    3. Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά από τις ΗΠΑ εώς την Ουρουγουάη και από την Τσεχία εώς την Ισπανία. Συμφωνούμε ότι η αποποινικοποίηση δεν λύνει το πρόβλημα της χρήσης ουσιών, λύνει ένα πρόβλημα κοινωνικής αδικίας στο συγκεκριμένο τομέα στην οποία ο νομοθέτης πρέπει να δώσει τέλος. Για να προσανατολιστούμε ως κοινωνία στην πρόληψη, τη γνώση, την απεξάρτηση, την ένταξη.

  • 27 Μαρτίου 2015, 17:22 | Κων/νος Σπηλιόπουλος

    Ριζική τροποποίηση της νομοθεσίας με γνώμονα την ατομικη ελευθερία και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
    Αποδέσμευση των φυσικών ουσιών και των χρηστών αυτών απο το καθεστώς παρανομίας.

  • 27 Μαρτίου 2015, 17:49 | Αντώνης Τ.

    Αρκετά με την υποκρισία σχετικά με το θέμα της ινδικής κάνναβης. Ο κόσμος το χει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι. Δείτε τα παραδείγματα της Ουρουγουάης, της Πορτογαλίας, της Τσεχίας αλλά και τις δυνατότητες που μας έδειξε το Κολοράντο. Το φυτό με τις χίλιες και μία χρήσεις θα μπορούσε να είναι ένας μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης που ευαγγελίζεστε. Πάρτε το πολιτικό ρίσκο και η χώρα θα βγει κερδισμένη. Δώστε τέλος στο κηνύγι μαγισσών και δημιουργήστε νέες παραγωγικές δυνάμεις. Η Γαλλία φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα κλωστικής κάνναβης, εμείς εδώ θα κηνυγάμε ακόμη όσους πουλάνε καπέλα από κάνναβη; Ρωτήστε τέλος πόσοι συνάνθρωποί μας ανακουφίζονται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ από χρόνια μη ιάσιμα νοσήματα και πρέπει να παίζουν κρυφτούλι με τις αρχές. Σας παρακαλώ δηλαδη…

  • 27 Μαρτίου 2015, 16:16 | Γιάννης Καλ.

    Γιατί πρέπει να συντηρούμε Μαφίες και διεφθαρμένους υπαλλήλους και να μην πηγαίνουν τα χρήματα αυτα στο κράτος?
    Γιατί αν με πιάσουν με 10 γραμμάρια κάνναβης (βοτάνι, χόρτο, ίαμα) να με ξεφτιλίζουν και να χρεώνομαι μερικές χιλιάδες (!) ευρω για τα διαδικαστικά?
    Γιατί πρέπει οι αστυνομικοί να ασχολούνται με αυτό και να πληρώνοντε εργατοώρες?
    Γιατί άνθρωποι που χρειάζονται την κάνναβη για να ζήσουν να μην μπορούν να τη βρουν στο φαρμακείο ή χειρότερα ακομα να μην γνωρίζουν τις ιαματικες της ιδιοτητες λόγω έλλειψης πληροφόρησης?
    Γιατί να μην επωφεληθούμε απο τον τουρισμό που θα έφερνε μια νομιμοποίηση κάνναβης?

  • 27 Μαρτίου 2015, 16:13 | γιώργος κούβακας

    Έγκλημα χωρίς θύμα είναι απαράδεκτο σε μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων. Πλήρης αποποινικοποίηση όλων των ουσιών, φροντίδα για κοινωνική ένταξη εξηρτημένων. Σχετικά με την κάνναβη και δεδομένου ότι η χρήση της όχι μόνον δεν είναι πρόβλημα αλλά σε πολλές περιπτώσεις λύνει προβλήματα υγείας, πλήρης απελευθέρωσή της χωρίς κανέναν περιορισμό σε κατοχή και καλλιέργεια.

  • 27 Μαρτίου 2015, 16:41 | Αναγνωστου Παναγιωτης

    Δεν θα αναφερθω στα θετικα και τα αρνητικα της κανναβης, ειτε φαρμακευτικη ειτε βιομηχανικη ειτε ψυχαγωγικη. Κατα πασα πιθανοτητα τα ξερετε, ή μπορειτε να τα μαθετε πολυ ευκολα. Καθε νοημον ανθρωπος μπορει να καταλαβει οτι η απαγορευση ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα λαθη της ανθρωποτητας. Απλα νομιμοποιηστε το και θα ειμαστε ολοι μαζι σας. Ειμαστε πολυ περισσοτεροι απο οτι φαινεται, ο κοσμος φοβαται λογω της απαγορευσης και δεν βγαινει να μιλησει. Καντε κατι σωστο και θα το αγκαλιασουμε ολοι.

  • 27 Μαρτίου 2015, 15:45 | Dimitris Gi

    Νομιμοποίηση της κάνναβης. Ελεύθερη αυτοκαλλιέργεια, κατοχή και χρήση για θεραπευτικούς και ψυχαγωγικούς λόγους.
    Μη μας μετατρέπετε σε παράνομους επειδή οι επιλογές μας είναι ενάντια σε συμφέροντα λίγων ναρκεμπόρων.
    Ακολουθήστε τα παραδείγματα των ΗΠΑ και χωρών της Ευρώπης. Μη προσπαθείτε να ανακαλύψετε ξανά τον τροχό, υπάρχει και σ όλο τον κόσμο γυρνάει κανονικά.
    Βλέπετε και ελπίζω να διαβάζετε οι νομοθέτες τα σχόλια όλων των συμπολιτών.
    Μη τα αγνοείτε.

    Ραντεβού στην πλ. Συντάγματος στις 9 Μάη, για την διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας.

  • 27 Μαρτίου 2015, 15:37 | Spiros Tsonas

    ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πρόβλεψη για ιατρική χρήση κάνναβης και πλήρη αποποινικοποίηση της κατοχής, χρήσης και αυτοκαλλιέργειας. Επίσης να διατυπωθεί ρυθμιστικό πλαίσιο για καλλιέργεια και εμπορεία, καθώς τα προσδοκόμενα έσοδα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Τυχόν ‘ηθικούς φραγμούς’ σ’αυτά τα θέματα έχουν μόνο οι πάσης φύσεως φονταμενταλιστές και αρκετά τους φάγαμε στη μάπα τόσα χρόνια

  • 27 Μαρτίου 2015, 14:51 | Σώφρων Πολίτης

    Η λύση δεν πρέπει να βασίζεται στο φόβο αλλά στην αλήθεια !
    Ενημερώσου πότε και γιατί η κάνναβη ποινικοποιήθηκε και ποιούς συμφέρει αυτό !
    Ενημερώσου για τους Ευρωπαϊκούς νόμους περί κάνναβης και για τις νέες συνθήκες σε 23 πολιτείες της Αμερικής που επιτράπηκε πλέον η καλλιέργεια της για προσωπική χρήση (κάτω υπό όρους ιατρικούς κυρίως) !
    Ενημερώσου για τα μεγάλα οικονομικά κέρδη (ΦΠΑ , θέσεις εργασίας κτλ) που θα παρέχει η αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς / ψυχαγωγικούς σκοπούς !
    Ενημερώσου για παράλληλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα παρέχει στην χώρα μας η πολύ εύκολη και μη απαιτική καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης για χαρτί (μόνο το 1εκτάριο γης δίνει το χαρτί των 4εκταρίων κομμένων δασών) επίσης πολυμερή υλικά , πλαστικό , βιο-καύσιμα , δόμιση , τροφή κτλ !
    Ενημερώσου για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας / γιορτή Κάνναβης στο Σύνταγμα στις 9 Μαϊού 2015 !
    Γιατί θα πρέπει να διώκεται ποινικά κάποιος που αποφασίζει να διαθέσει το σώμα του και το πνεύμα του (έστω και για διασκέδαση) στην κάνναβη και όχι στο αλκοόλ , ή πιστεύεται οτι το αλκοόλ δημιουργεί λιγότερα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα;;;

  • 27 Μαρτίου 2015, 14:06 | Κώστας

    Η σχετική με την κάνναβη νομοθεσία είναι καταστροφική και άκρως επικίνδυνη σε αντίθεση με την ουσία αυτή καθ’αυτή. Εργαζόμουν επί 15 χρόνια σε εταιρία εξυπηρέτησης αεροσκαφών και έφτασα στο σημείο να είμαι διευθυντής στο αεροδρόμιο κάποιου νησιού. Μετά από περιστατικό κατά το οποίο βρέθηκε στην κατοχή μου (στο σπίτι μου) μικροποσότητα κάνναβης, η καριέρα μου καταστράφηκε καθώς επίσης εξανεμίστηκε και οποιαδήποτε περίπτωση απασχόλησης μου στο αντικείμενο ενός της χώρας και σε μια ηλικία που η αλλαγή καριέρας δεν είναι εφικτή. Αναζητώ αναγκαστικά πλέον δουλειά στο εξωτερικό.
    Να σημειωθεί ότι η χρήση κάνναβης έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα (σε αντίθεση με τα κοινά φαρμακευτικά παυσίπονα) στην ανακούφιση από τους πόνους που μου προκαλεί σοβαρό ορθοπεδικό πρόβλημα (δισκοκήλες στον αυχένα).

  • 27 Μαρτίου 2015, 14:31 | πασχαλης

    Αποποινικοποιηση της χρησης, κατοχης και καλλιεργειας συγκεκριμενου αριθμου φυτων κανναβης χθες.
    Απο ιατρικης αποψης οι δυνατοτητες του φυτου και η ελλειψη παρενεργειων(το πολυ να φας παραπανω και να πεσεις για υπνο) δεν γινεται να αφηνονται στο περιθωριο, δεν αντεχουμε να βλεπουμε δικους μας ανθρωπους να πεθαινουν σιγα σιγα βασανιζομενοι απο χημικες θεραπειες οταν ολοι ξερουμε πως η φυση εχει προνοησει για αυτο.
    Ας μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας
    Επισης η ψυχαγωγικη χρηση δεν περιεχει σοβαρους κινδυνους εφοσον η ποιοτητα της κανναβης ειναι ελεγχομενη

  • 27 Μαρτίου 2015, 13:13 | Κωσταντινος Γ.

    Νομιμοποίηση της Ιατρικής Κάνναβης!
    Μάθετε να ξεχωρίζετε τα βότανα από τα ναρκωτικά!
    Πίστευα ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει την διάφορα αλλά έκανα πάλι λάθος!
    Εγώ θα ρωτήσω και ας μην πάρω απάντηση!
    Την εβδομάδα που δεν θα έχω την Ιατρική Κάνναβη να καταναλώσω για να με δόση την όρεξη μ για να φάω και να συνεχίσω να έχω διάθεση για την πολύτιμη ζωή που μιλάτε όλοι τι θα κάνω?
    Παρακαλώ δώστε στο λαό αυτό που ζήτα, είμαι πολύ μικρός ακόμα για να μην με αφήνετε να συνεχίσω να τρώω και να ζω!

  • 27 Μαρτίου 2015, 13:26 | Asterios

    Αυτή η γελοιότητα με την κάνναβη οφείλει να σταματήσει τάχιστα. Δεν θα αναφερθώ στην ατέλειωτη σειρά των επιχειρημάτων, κάποια από τα οποία έχουν διατυπωθεί σε άλλα σχόλια, αλλά θα αρκεστώ να πω ότι να παίζει η αστυνομία με όσους χρησιμοποιούν κάνναβη τους καουμπόηδες και τους ινδιάνους, ενισχύει το χαρακτηρισμό της γελοιότητας που ανέφερα πιο πάνω.
    Αποποινικοποίηση χθες για ηθικούς λόγους και νομιμοποίηση σύντομα και για οικονομικούς λόγους, είτε ακολουθώντας το πιο «σοσιαλιστικό» μοντέλο της Ουρουγουάης ή το πιο «καπιταλιστικό» του Κολοράντο. Το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προσεγγισθεί επακριβώς καθώς είναι πολυπαραγοντικό και περιλαμβάνει δυσπρόσιτους πολλαπλασιαστές, αλλά οι εκτιμήσεις που -ελπίζω ότι- θα δημοσιευτούν σύντομα σε μια μελέτη που ετοιμάζεται από ομάδα ακαδημαϊκών, θα κάνει πολλά στόματα να ανοίξουν από έκπληξη.
    Ώρα να τελειώνουμε με τις ανήθικες, μικρονοϊκές αγκυλώσεις του παρελθόντος με τη χρήση της λογικής. By the way, προσωπικά δεν είμαι χρήστης κάνναβης ή άλλων ναρκωτικών ουσιών.

  • 27 Μαρτίου 2015, 13:35 | γιωργος

    αποποινικοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση. αφήστε τους ανθρώπους να αποφασίζουν για τη ζωή τους.ας ακολουθήσει επιτέλους το ελληνικό κράτος τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη και σ αυτόν τον τομέα, όχι μόνο στα οικονομικά.

  • 27 Μαρτίου 2015, 13:56 | Παύλος Χρυσαφίδης

    Από το πλήθος και μόνο των σχολίων,αν μη τι άλλο, σχετικά με την ιατρική κάνναβη θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το νομοθέτη η πρόβλεψη της και για την Ελλάδα όπως σε υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Είναι καιρός με γενναία απόφαση να αποποινικοποιηθεί η για προσωπική χρήση (και καλλιέργεια ) της κάνναβης .Οι χρήστες σε καμμιά περίπτωση δεν είναι εγκληματίες και οι έμποροι είναι εκτός συνόρων..συνήθως.Η συνέχιση συντηρητικών πρακτικών στη συγκεκριμένη νομοθεσία δεν θα λύση κανένα πρόβλημα και αυτό είναι αποδεδειγμένο εκτός και αν εθελοτυφλούμε.

  • 27 Μαρτίου 2015, 13:16 | Γεώργιος Κοζης

    Σας παρακαλώ κοιτάξτε σοβαρά το θεμα της ιατρικής κάνναβης .
    Ειναι χρέως σας να δώσετε στον κόσμο αυτο το πολύτιμο δώρο της φύσης.
    Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να αποποινικοποίησετε τα αλλα ναρκωτικά παρα
    Μονο την κάνναβη. Σας καλώ να ενημερωθείτε για την ιατρική χρήση της και το οφέλη της .
    Σταματήστε να αφήνετε τον κόσμο να εχει επαφές με το οργανωμένο έγκλημα και την μαφία . Αποποινικοποίηστε την τωρα!!!! Δώστε στον κόσμο το δικαίωμα της ελεγχόμενης αυτοκαλλιεργειας .
    24 πολιτείες της Αμερικής τρίβουν τα χέρια τους απο τα αποτελέσματα της νέας πολιτικής για την κάνναβη. Το περιοδικό Forbes έφτιαξε ήδη τμήμα που ασχολητε μονο με αυτο . Το ποτάμι δεν γυρίζει πισω . Ας σταματήσουν τουλάχιστον για αυτο το θεμα να λένε οτι ειμαστε 20 χρονια πισω απο την Αμερική .

  • 27 Μαρτίου 2015, 13:21 | Λουίζα

    Πότε επιτέλους θα καταλάβετε πως η μη παροχή Ιατρικής Κάνναβης είναι το λιγότερο εγκληματική; Ντροπή να μην την αναφέρετε καν! Ντροπή!

    Και φυσικά θα έπρεπε να αποποινικοποιηθεί γενικώς η χρήση και η κατοχή και η αυτοκαλλιέργεια κάνναβης. Ιδανικώς θα έπρεπε να νομιμοποιηθεί τελείως όπως έχει γίνει σε διάφορες χώρες προσφάτως, και σε πάμπολλες πολιτείες της Αμερικής, όπως το Κολοράντο, την Ουάσινγκτον, και πολλές άλλες, στις οποίες παράγει πολλά εκατομμύρια δολλάρια επιπλέον στο κράτος σε φόρους και χιλιάδες καινούργιες θέσεις εργασίας.

  • 27 Μαρτίου 2015, 13:09 | Γασπαράκης γίωργος

    Η ουρουγούαη, το κολοράντο, η Ουάσιγκτον, η αλάσκα σας έδειξαν τον δρόμο. Χάνουμε δις. Εσόδων όσο παριστ´ανετε τους δεινόσαυρους. Ξυπνήστε!,

  • 27 Μαρτίου 2015, 12:26 | Σάββας Δεμερτζιδης

    Ή κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό. Ναι στην καλλιέργεια για ιδία χρήση

  • 27 Μαρτίου 2015, 12:31 | Στράτος Ζολώτας

    Και πάλι πασαλείμματα χωρίς ουσιαστική εξέλιξη. Κολλημένοι σε αποτυχημένες πολιτικές. Καμία αναφορά στην Ιατρική Κάνναβη, την ΠΛΗΡΗ αποποινικοποίηση της κατοχής, χρήσης και αυτοκαλλιέργειας. Δυστυχώς είστε πολύ λίγοι.

  • 27 Μαρτίου 2015, 12:38 | Χαράλαμπος Χριστόπουλος

    Το παράδειγμα της Πορτογαλίας αλλά και άλλων χωρών είναι δίπλα μας .Μελετήστε τα ωφέλιμα αποτελέσματα της αποποινικοποίησης και βγάλτε επιτέλους τους χρήστες από το περιθώριο .Όσο για την κάνναβη ,η επιστήμη έχει αποδείξει πως είναι ατοξικό φάρμακο για πολλές ασθένειες .

  • 27 Μαρτίου 2015, 12:54 | Γιώργος Γκιζελής

    Σας παρακαλώ κάντε σύντομα κάτι να μπορεί ο καθένας να καλλιεργεί στο σπίτι του ελεύθερα έναν αριθμό δέντρων κάνναβης για ιατρικούς λόγους.Στην οικογένεια μου, όπως και σε χιλιάδες άλλες, έχουμε προβλήματα υγείας, επιληψία και αυτισμό, αλλά οχι τη οικονομική δυνατότητα να μετακομισουμε σε χώρα που επιτρέπεται η κάνναβη και διαβάζουμε πως εχει εκπληκτικά αποτελέσματα.
    Ειναι εντελώς παράλογο αυτο το φάρμακο να ειναι αποδεδειγμένα κατάλληλο και νόμιμο σε κάποια μέρη του πλανήτη και σε αλλα οχι.

  • 27 Μαρτίου 2015, 12:09 | Αλέξανδρος

    Θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαία η πρόβλεψη (με οποιονδήποτε τρόπο) για την νομιμοποίηση της Ιατρική Κάνναβη. Πρέπει να συμβαδίσουμε με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία πάνω στο θέμα. Είναι τελείως ανώφελο να οδηγούνται ασθενής στο εξωτερικό προς αναζήτηση θεραπείας εν έτη 2015. Ή ακόμη χειρότερα να ζουν στην παρανομία και στην έλλειψη θεραπείας στην χώρα μας. Εφόσον η Ιατρική Κάνναβη είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία είναι υπεράνω της κρατικής (Ελληνικής) γιατί αυτός ο εμπαιγμός ??? Ταλαιπωρείτε τους ασθενής άδικα παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους. Είμαι ασθενής Πολλαπλής Σκλήρυνσης και σας το δηλώνω επίσημα ότι έχω ήδη αρχίσει τις διαδικασίες για να φύγω με την οικογένειά μου στο εξωτερικό. Ευχαριστώ.

  • 27 Μαρτίου 2015, 12:27 | Πάρης

    Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει στον εαυτό του. Επίσης οσο αφορά την ινδική κανναβη μονο ντροπη πρεπει να νιωθουμε που ειναι παρανομη. Ενα φυτο ειναι παρανομο ακου κοσμε. Ενα φυτο που εκτος την διασκέδαση προσφερει απιστευτες φαρμακευτικες ιδιοτητες.

  • 27 Μαρτίου 2015, 11:30 | mixalis

    αποποινικοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση. αφήστε τους ανθρώπους να αποφασίζουν για τη ζωή τους.ας ακολουθήσει επιτέλους το ελληνικό κράτος τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη και σ αυτόν τον τομέα, όχι μόνο στα οικονομικά.

  • 27 Μαρτίου 2015, 01:51 | Νίκος

    Σχετικα με αρ.06. Αρχικα πιστευω πως ειναι απαραδεκτο να εμμενουμε σε συντηρητικες πολιτικες εν ετη 2015 και να θεωρουμε τους χρηστες «ναρκωτικων» εγκληματιες και να αντιμετωπιζονται οπως ακριβως ενας ληστης ή δολοφονος . Σκοπος ειναι η καταπολεμηση του παρεμποριου ναρκωτικων και των «καρτελ» που εχουν στηθει και οχι η φυλακιση των τοξικομανων. Συγκεκριμενα βεβαια στην ινδικη κανναβη , αμεσα πρεπει να γινει η νομιμοποιηση της και η αξιποιηση της για φαρμακευτικους και ψυχαγωγικους σκοπους καθως και να επιτρεπεται η καλλιεργεια της απο ατομα για πρωσιπικη χρηση . Ειναι ενα φυτο που αποδεδειγμενα η χρση του δεν προκαλει σωματικη εξαρτηση και η απομακρυση απο αναχρονιστικες πολιτικες μπορει να οφελησει σε οικονομικο επιπεδο με νεες θεσεις εργασιας (καλλιεργεια , επεξεργασια, διανομη, αποσυμφορηση φυλακων,τουρισμος) αλλα και στην υγεια των χρηστων καθως θα διασφαλιζεται συγκεκριμενη ποιοτητα . Καιρος ειναι α ψηφιστουν νομοι με ουσιαστικες μεταρυθμισεις .

  • 26 Μαρτίου 2015, 16:39 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Πολύ σημαντική η ρύθμιση θα πρέπει όμως από τη στιγμή που ο κατηγορούμενος δεχθεί να μπει σε μια τέτοια μορφή συμμόρφωσης,η οποία είναι αποκλειστικά και μόνο για αδικήματα πέριξ των ναρκωτικών, ο αρμόδιος Εισαγγελέας να έχει άποψη για την ομαλή επανένταξη του κατηγορούμενου στην κοινωνία και να προβλεφθεί επίσης και το τι μπορεί να συμβεί, σε περίπτωση που ξαναεμφανίσει παραβατική συμπεριφορά.

  • 26 Μαρτίου 2015, 13:11 | ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Οι τροποποιήσεις του εν λόγω άρθρου βρίσκονται στην ορθή
    κατεύθυνση, καθότι παρά το γεγονός ότι ο προηγούμενος νόμος
    περί ναρκωτικών έδειχνε τον ‘δρόμο’, εν τούτοις κάποιοι δεν τον
    έβλεπαν και ως εκ τούτου τώρα ξεκαθαρίζει το τοπίο.

  • Εκ μέρους του Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» χαιρετίζουμε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία και επιθυμούμε να συμβάλουμε στη δημόσια διαβούλευσή της με τις παρακάτω προτάσεις μας, που αποβλέπουν στη διευκόλυνση της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισμένων:
    1.Στην ορθή διάταξη του άρ. 6§5 του σ/ν για τη υποχρεωτική αναστολή της λήψης κάθε δυσμενούς ατομικού μέτρου και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές σε ΔΟΥ εξαρτημένων που παρακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα, προτείνουμε να περιληφθούν (ενδεχομένως σε άλλο άρθρο του σ/ν) και οι συναφείς περιπτώσεις αποφυλακισμένων που δεν έχουν προβλήματα με τη χρήση αλλά παρακολουθούν συστηματικά συμβουλευτικά προγράμματα ή προγράμματα κατάρτισης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ, ΟΑΕΔ, ΟΤΑ, κλπ), όπως π.χ. όσων συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα παροχής κοινωφελούς εργασίας.
    2.Στην «ΕΠΑΝΟΔΟ» αντιμετωπίζουμε πολλές περιπτώσεις αποφυλακισμένων, στους οποίους έχουν υποβληθεί διαδοχικά πρόστιμα και προασαυξήσεις από τις ΔΟΥ λόγω μη εμπρόθεσμης υποβολής των ετήσιων φορολογικών τους δηλώσεων εξαιτίας της κράτησής τους και της αδυναμίας τους να αναθέσουν αυτή την υποχρέωση σε τρίτους. Τα ποσά αυτά προστίθενται και προσαυξάνουν κάθε χρόνο με αποτέλεσμα οι αποφυλακισμένοι να βρίσκονται συχνά μπροστά σε ένα σοβαρό και συχνά ανυπέρβλητο οικονομικό πρόβλημα. Προτείνουμε να περιληφθεί διάταξη στο σ/ν που να προβλέπει τη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεών τους, για όσους αποφυλακισμένους δικαιολογημένα δεν μπορούσαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, χωρίς, βέβαια, αυτό να επηρεάζει την κύρια φορολογική τους υποχρέωση.
    Ευχαριστούμε για τη προσοχή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.
    Με εκτίμηση,
    Γ.Νικολόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»
    Φ.Μηλιώνη , Διευθύντρια του Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»

  • 26 Μαρτίου 2015, 11:20 | Δημήτρης Παρασκευάς

    Αποποινικοποίηση της κάνναβης και νομιμοποίηση της αυτοκαλλιέργειας μέχρι 6 φυτά ανά άτομο, όπως και την αναγνώριση Κοινωνικών Λεσχών Κάνναβης μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπου θα καλλιεργούν κάνναβη για τα μέλη τους. Σταματήστε να δημιουργείτε παράνομους από το πουθενά

  • 26 Μαρτίου 2015, 11:36 | Μίνα Παπαμανώλη

    Είναι απαράδεκτο ο (αποδεδειγμένα) χρήστης να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας και να κρατείται μαζί με τον κάθε σεσημασμένο κλέφτη, δολοφόνο κ.λ.π. Όλοι γνωρίζουμε για την τεράστια διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές, με αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται η όποια απόφαση του χρήστη για απεξάρτηση. Ζητάμε το αυτονόητο, ο χρήστης να εκτίει την ποινή του σε μονάδα απεξάρτησης

  • 25 Μαρτίου 2015, 19:18 | μανος

    Να μετατεθούν ή να ξηλωθούν όσοι ήταν εισαγγελείς από το 20004 και μετά σε αθήνα πειραιά και αρχειοθετησαν υποθέσεις δημοσιου συμφεροντος.. λαική δικαιοσύνγ πατού λαικά διικαστηρια για τους απατεώνες

  • 25 Μαρτίου 2015, 19:43 | μανος

    Πολλές υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος αρχειοθετούνται στο πρωτοδικείο αθηνών. Αν ένας πολίτης κάνει μια αναφορά για διαφθορά στο δημόσιο το πιθανότερο είναι να δικάσουν τον ίδιον παρά τον απατεώνα. Το λένε φανερά μην κάνετε αναφορές υπέρ δημοσίου συμφέρντος γιατί όχι μόνο δεν θα πιάσουμε κανέναν απατεώνα, αλλά θα διωχτείτε και ως συκοφάντες….. οι συνένοχοι των κλεφτώνείναι η πλειοψηφία των εισαγγελέων και δικαστών….Επίσης δεν δίνουν προστασία μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος σε κανέναν παρά σε απατεώνες….ντροπή στηνεισαγγελία αθηηνών έχει κουκουλώσει όλα τα σκάνδαλα
    για τονλόγο αυτον να περάσει διάταξη για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος κανείς εισαγγελέας δεν τις αρχειοθετεί αλλά όλες εισαγονται στο δικαστήριο σε ειδικά μεικτά δικαστήρια με ενόρκους. Ετσι θα ξεβρωμίσει ο τόπος αππό τους απατεώνεςντροπή σε αυτους που αθώωσαν τον κλέφτη Παπακωνσταντίνου….ντροπή και φτύσιομο…

  • 25 Μαρτίου 2015, 17:42 | jim

    Τι θα κάνετε για την διαχώρηση σκληρών και μαλακων ναρκωτικών?
    Θα αφησετε τους εμπορους να πλουτιζουν (αλβανία) και τους χρηστες αυτοφωρο?
    Περημενουμε σαρωτικές αλλαγές σε όλα όπως είπατε. Θα προχωρήσετε ή όχι ????

  • 25 Μαρτίου 2015, 12:32 | Ιάσωνας

    Πολύ σημαντική και αναγκαία η προσπάθεια που κάνετε και αξίζει συγχαρητήρια η συγκεκριμένη νομοθετική σας πρωτοβουλία!
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν σκέφτεστε, σε συνεργασία ίσως με το Υπουργείο Υγείας, να αλλάξετε τον ποινικό κώδικα που αφορά στην χρήση Φαρμακευτικής κάνναβης,η οποία έχει πλέον αποδεδειγμένα, ευεργετικές ιδιότητες σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, παραμορφωτικές αρθρίτιδες, καρκίνους, κ.α.
    Καλή επιτυχία!

  • Σε συνέχεια των ορθών μέτρων που υιοθετεί το νομοσχέδιο, η αποποινικοποίηση της κάναβης υπό προϋποθέσεις (πχ, προσωπική χρήση, ελάχιστο ποσότητας, ιδιωτικός χώρος κ.άλ.) θα αποτελούσε επίσης βασικό μοχλό μείωσης του αριθμού των φυλακισμένων, ελάφρυνση του κύκλου εργασιών της αστυνομίας και των δικαστηρίων. Το κυριότερο: θα αποποινικοποιούσε κάποιες από τις πράξεις που στρέφονται κατά του εαυτού.

  • 25 Μαρτίου 2015, 06:23 | Αὐγ. Τσιριμῶκος

    Μὲ τὸν διαχωρισμὸ οὐσιῶν (σκληρὰ-μαλακά) καὶ τὴν ἀποποινικοποίηση τῶν δεύτερων τί γίνεται;

  • 25 Μαρτίου 2015, 00:50 | Giannousakis

    Οι ποινες άνω των 10 ετών για ναρκωντικΑ απολύονται στο 1/3 και πριν. Οποτε ειναι η μονη κατηγορία ποινής που δεν αλλάζει. Θα έπρεπε να ισχύει το 2/5 για να εχει νόημα η εργασία και πάνω απο 10 χρονια. Και οχι μονο για χρήστες αλλα και για αυτους που πραγματικά σωφρονίζονται δουλεύουν και προσφέρουν. Αυτοί δεν πρεπει να εχουν μια ανταμοιβή σε σχέση με αυτους που δεν δουλεύουν ; Δηλαδή αυτοί που θέλουν να βγουν καλύτεροι άνθρωποι με αυτους που βγαίνουν χειρότεροι απολύονται την ίδια ημερομηνία

  • 24 Μαρτίου 2015, 23:37 | Σπύρος Σπυρόπουλος

    Αναρωτιέμαι πότε επιτέλους θα πάψει ο νομοθέτης να αντιμετωπίζει τον χρήστη ουσιών σαν εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου.Είναι πάνω και πριν από οτιδήποτε άλλο,θέμα ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ.Γιατί θα πρέπει να διώκεται ποινικά κάποιος που αποφασίζει να διαθέσει το σώμα του και το πνεύμα του όπως αυτός επιθυμεί-πρόκειται γιά «έγκλημα» χωρίς θύμα!Γιά τους παραπάνω λόγους αιτούμαι-εγώ και πολλοί άλλοι μαζί μου-ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ-ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ της ινδικής κάνναβης καθώς και των υπολοίπων «παράνομων» ουσιών.Σας ευχαριστώ γιά το βήμα που μου διαθέσατε καθώς και γιά τον χρόνο σας.