- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 7 – Μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις

  1. Με πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται ο χρόνος έναρξης των εργασιών των υποθηκοφυλακείων της παρ. 1 του άρθρου 1.  Ο χρόνος αυτός συμπίπτει με το χρόνο μεταφοράς του πρώτου ειδικού ή μη ειδικού άμισθου υποθηκοφυλακείου στην έδρα του νέου υποθηκοφυλακείου. Με επόμενες πράξεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπιστώνεται η μεταφορά και των λοιπών  ειδικών ή μη ειδικών  άμισθων υποθηκοφυλακείων.
  2. Πράξη εκδίδεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επίσης, για κάθε μεταφορά ειδικού ή μη ειδικού άμισθου ή έμμισθου υποθηκοφυλακείου στα υποθηκοφυλακεία της παρ. 2 του άρθρου 1.
  3. Μέχρι την έκδοση των πράξεων μεταφοράς των προηγουμένων παραγράφων, τα υποθηκοφυλακεία εξακολουθούν τις εργασίες τους.
  4. Μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 του παρόντος, καθήκοντα προϊσταμένου υποθηκοφυλακείου ασκεί ο υποθηκοφύλακας με τα περισσότερα έτη υπηρεσίας σε ένα από τα υποθηκοφυλακεία που λειτουργούσαν στην περιοχή αρμοδιότητας του νέου υποθηκοφυλακείου. Αν δεν υπάρχει υποθηκοφύλακας, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί ο υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ με τα περισσότερα έτη υπηρεσίας και ελλείψει αυτού υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ με τα περισσότερα έτη υπηρεσίας. Για τον ορισμό στη θέση προϊσταμένου εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  5. Στα υποθηκοφυλακεία της παρ. 2 του άρθρου 1 προϊστάμενος παραμένει ο προϊστάμενος του υφιστάμενου έμμισθου υποθηκοφυλακείου.
  6. Μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένου διεύθυνσης στο υποθηκοφυλακείο  Αθηνών Α΄ και προϊσταμένων τμημάτων στα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄, Β΄, Γ΄, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πατρών και στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 του παρόντος, οι θέσεις ευθύνης καταλαμβάνονται με πράξη του προϊσταμένου του υποθηκοφυλακείου.
  7. Στον προϊστάμενο του νέου υποθηκοφυλακείου παραδίδονται τα βιβλία και το αρχείο καθώς και ο εξοπλισμός που αποκτήθηκε βάσει του άρθρου 20 παρ. 5 του ν. 2145/1993 και συντάσσεται σχετική έκθεση, η οποία κοινοποιείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
  8. Εντός δέκα ημερών από την έκδοση της έκθεσης παράδοσης – παραλαβής, αποδίδονται στο Δημόσιο τα οφειλόμενα σε αυτό δικαιώματα.
  9. Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.