- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 2 – Διοικητική οργάνωση των υποθηκοφυλακείων

  1. Το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών Α΄ συνιστά υπηρεσία που αποτελείται από τις παρακάτω Διευθύνσεις και Τμήματα:

α)      Διεύθυνση Μεταγραφών, Υποθηκών, Κατασχέσεων και Διεκδικήσεων, ο προϊστάμενος της οποίας είναι κατηγορίας ΠΕ, με τα ακόλουθα τμήματα:

αα. Τμήμα Μεταγραφών, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ

αβ. Τμήμα Υποθηκών, Κατασχέσεων και Διεκδικήσεων, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ

αγ. Τμήμα Παλαιών Τίτλων, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ

β)      Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Μηχανογράφησης, ο προϊστάμενος της οποίας είναι κατηγορίας ΠΕ, με τα ακόλουθα τμήματα:

βα. Τμήμα Μηχανογράφησης, Ενεχύρου, Κτηματολογίου και Αρχείου, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ,

ββ. Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ,

βγ. Τμήμα Διαχείρισης, Οικονομικού και Λογιστικού Ελέγχου, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ

  1. Καθήκοντα Προϊσταμένου της Υπηρεσίας του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών Α΄ ασκεί ο αρχαιότερος Προϊστάμενος Διεύθυνσης.
  2. Τα Υποθηκοφυλακεία Αθηνών Β΄ και Γ΄, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πατρών και το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου λειτουργούν σε επίπεδο Διεύθυνσης, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, και αποτελούνται από τα Τμήματα Α΄ Μεταγραφών, Υποθηκών, Κατασχέσεων και  Διεκδικήσεων, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, και Β΄ Διοικητικής Υποστήριξης και Μηχανογράφησης, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ.
  3. Με εξαίρεση τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄, Β΄, Γ΄, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πατρών και το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, τα υποθηκοφυλακεία του άρθρου 1 του παρόντος, λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ. Ελλείψει υπαλλήλων ΠΕ ή ΤΕ, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ.
  4. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στις παραπάνω παραγράφους, για την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 72 του ν. 2812/2000 (Α΄ 67).
  5. Για τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων της χώρας συνιστώνται 700 οργανικές θέσεις. Οι συνιστώμενες θέσεις κατανέμονται στα Υποθηκοφυλακεία ανά κατηγορία και κλάδο με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  6. Οι υπηρετούντες υπάλληλοι των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων μεταφέρονται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις συνιστώμενες οργανικές θέσεις του υποθηκοφυλακείου όπου υπηρετούσαν. Οι οργανικές θέσεις που  κατέχουν καταργούνται από τη δημοσίευση της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου.
  7. Οι υπάλληλοι των Υποθηκοφυλακείων Χαλανδρίου και Σαλαμίνας μεταφέρονται στα Υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄ και Πειραιά αντίστοιχα με πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.