Άρθρο 1 – Σύσταση και Αρμοδιότητα Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων

  1. Συστήνονται, πλέον των ήδη λειτουργούντων, σαράντα ένα (41) έμμισθα υποθηκοφυλακεία ως εξής:

1) Αγρινίου, με έδρα το Αγρίνιο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αγρινίου Α΄, Αγρινίου Β΄, Βάλτου, Αιτωλικού, Αποδοτίας, Παραχελωίτιδος, Μακρύνειας, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αστακού (Ξηρομέρου), Προσχίου, Εχινού (Κατούνας) και Θέρμου.

2) Αθηνών Β΄, με έδρα το Περιστέρι, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα – Ειδυλλία, Μέγαρα, Φυλή) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ίλιου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) και τον Δήμο Αχαρνών, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ελευσίνας, Μεγάρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Αχαρνών.

3) Αθηνών Γ΄, με έδρα το Κορωπί, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους Ανατολικής Αττικής, πλην του Δήμου Αχαρνών (Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Κρωπία, Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο Μεσογαία, Παιανία, Παλλήνη, Ραφήνα – Πικέρμι, Σαρωνικός, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός) και τον Δήμο Κέας, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Βούλας, Κρωπίας, Μαραθώνα, Σπάτων, Ωρωπού, Κέας, Κερατέας και Λαυρίου.

4) Αλεξανδρούπολης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Έβρου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος, Σουφλίου, Σαμοθράκης και Δικαίων.

5) Άμφισσας, με έδρα την Άμφισσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άμφισσας, , Ευπαλίου, Γαλαξιδίου, Δωριέων, Δεσφίνας, Δωρίδος, Κροκυλείου και Τολοφώνος.

6) Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ερυσσού (Ένωσις), Ιθάκης, Πρόνων και Σαμαίων.

7) Βέροιας, με έδρα τη Βέροια, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας.

8) Βόλου, με έδρα τον Βόλο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βόλου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Αλμυρού, Φερών Βελεστίνου, Νηλείας, Μηλέων, Αργαλαστής, Ζαγοράς και Αχιλείου.

9) Γρεβενών, με έδρα τα Γρεβενά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Γρεβενών, Δεσκάτης και Πενταλόφου.

10) Δράμας, με έδρα τη Δράμα, στο οποίο υπάγεται ο νομός Δράμας, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Δράμας, Νευροκοπίου και Νέστου.

11) Έδεσσας, με έδρα την Έδεσσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πέλλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Εδέσσης, Σκύδρας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης.

12) Ζακύνθου, με έδρα τη Ζάκυνθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από το υποθηκοφυλακείο Ζακύνθου.

13) Ηγουμενίτσας, με έδρα την Ηγουμενίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς.

14) Καβάλας, με έδρα την Καβάλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καβάλας, Παγγαίου, Θάσου και Χρυσουπόλεως.

15) Καλαμάτα, με έδρα την Καλαμάτα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης – Παμίσου, Πύλου, Αβιάς, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας, Δωρίου, Φιλιατρών, Πλαταμωδούς Φλεσιάδος, Θουρίας, Αλαγωνίας, Αμφείας, Βουφράδος, Εύας, Άριος, Καρδαμύλης, Λεύκτρου, Πεταλίδου και Φιγαλείας.

16) Καρδίτσας, με έδρα την Καρδίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Ιθώμης, Μουζακίου, Νεβροπόλεως και Ρεντίνης.

17) Καρπενησίου, με έδρα το Καρπενήσι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρπενησίου, Κτημένων (Φούρνων), Αρακυνθιών (Προύσου), Απεραντιών και Αγραίων.

18) Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καστοριάς, Κλεισούρας, Κορεστειών και Νεστορίου.

19) Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κερκύρας, Μέσης, Επιλιμνίων, Όρους, Λευκίμης και Παξών.

20) Κιλκίς, με έδρα το Κιλκίς, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, , η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κιλκίς, Γουμένισσας, Μουριών και Πολυκάστρου.

21) Κοζάνης, με έδρα την Κοζάνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβιών, Ανασελίτσης και Σιάτιστας.

22) Κομοτηνής, με έδρα την Κομοτηνή, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κομοτηνής και Σαπών.

23) Κορίνθου, με έδρα την Κόρινθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κορίνθου Α, Κορίνθου Β, Νεμέας, Δερβενίου, Ξυλοκάστρου, Σικυώνος, Σολυγείας, Στυμφαλίας και Φενεού.

24) Λαμίας, με έδρα τη Λαμία, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λαμίας, Αταλάντης, Σπερχειάδος, Θερμοπυλών, Δομοκού, Φαλάρων, Ελάτειας, Μακρακώμης, Υπάτης και Αμφίκλειας.

25) Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λάρισας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Κισσάβου (Συκουρίου), και Ολύμπου.

26) Λευκάδας, με έδρα τη Λευκάδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λευκάδας, η οποία , μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λευκάδας, Καρυάς, Βόνιτσας, Απολλώνιων (Βασιλικής) και Σολλίου.

27) Λιβαδειάς, με έδρα τη Λιβαδειά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θήβας, Θίσβης, Θεσπιών, Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου, Ερυθρών, Αμβρυσσού, Αραχώβης και Δαυλείας.

28) Μυτιλήνης, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λέσβου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Μυτιλήνης, Αγιασού, Καλλονής, Μανταμάδου, Παππάδου, Πλωμαρίου, Μυρίνης Λήμνου, Ερεσού, Μηθύμνης και Πολιχνίτου

29) Νάξου, με έδρα τη Νάξο, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ιητών, Πάρου, Ανάφης, Αντιπάρου, Δονούσης, Ηρακλείας, Κουφονησίων, Σικίνου, Σχοινούσης και Φολεγάνδρου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ίου- Φολεγάνδρου, Τραγαίας, Ανάφης και Σικίνου.

30) Ξάνθης, με έδρα την Ξάνθη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ξάνθης και Σταυρουπόλεως.

31) Πολυγύρου, με έδρα τον Πολύγυρο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πολυγύρου, Νέων Μουδανιών, Κασσάνδρας, Αρναίας, Ιερισσού και Συκιάς.

32) Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πρέβεζας, Πάργας και Θεσπρωτικού.

33) Πύργου, με έδρα τον Πύργο, στο οποίο υπάγεται  η περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πύργου, Ολυμπίων, Ωλένης, Κρεστένων, Βώλακος (Επιταλίου), Ανδρίτσαινας, Αρήνης (Ζαχάρως), Αμαλιάδας, Μυρτουντίων (Λεχαινών), Γαστούνης, Βαρθολομίου, Βάρδας,  Λαμπείας, Ελευσίνος (Πελοποννήσου).

34) Ρεθύμνου, με έδρα το Ρέθυμνο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Σπηλίου.

35) Σερρών, με έδρα τις Σέρρες, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σερρών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σερρών, Νιγρίτας, Ροδολιβούς, Σιντικής (Σιδηροκάστρου), Φυλλίδος, Ηρακλείας και Ποροϊων.

36) Σπάρτης, με έδρα την Σπάρτη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σπάρτης, Κροκεών, Επιδαύρου Λιμηράς (Μολάων), Γυθείου, Βοϊών, Γερονθών (Γερακίου), Θεραπνών, Καστορίου, Μονεμβασιάς, Οινούντος (Βρεσθένων), Σελλασίας , Φαρίδος, Οιτύλου και Μελιτίνης.

37) Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.

38) Τρικάλων, με έδρα τα Τρίκαλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τρικάλων, Πύρρας (Πύλης), Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας.

39) Τρίπολης, με έδρα την Τρίπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τριπόλεως Βορείου πλευράς, Τριπόλεως Νοτίου πλευράς, Ορχομενού (Λεβιδίου), Μεγαλόπολης, Τανίας-Δολιανών, Καλτεζούντος, Κλείτορος, Νυμφασίας, Τευθίδος, Τρικολώνων, Τροπαιών, Ψωφίδος, Πάρνωνος, Λυκοσούρας και Καρύταινας.

40) Φλώρινας, με έδρα τη Φλώρινα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.

41) Χαλκίδας, με έδρα τη Χαλκίδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χαλκίδας, Ιστιαίας, Κύμης, Ταμυνέων, Ερέτριας, Αγίας Άννης, Καρύστου, Στύρων, Αυλώνος, Λίμνης, Μαρμαρίου και Σκύρου.

  1. Η χωρική αρμοδιότητα των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων καθορίζεται ως εξής:

1) Το έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών μετονομάζεται σε έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών Α΄, με έδρα την Αθήνα, και περιλαμβάνει τον Κεντρικό, Βόρειο και Νότιο Tομέα Αθηνών. Ειδικότερα, υπάγονται οι Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου –Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Ν. Ερυθραίας, Βύρωνος, Γλυδάφας, Ηλιουπόλεως, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας, Ν. Σμύρνης, Ν. Φιλαδέλφειας, Π. Φαλήρου και Παπάγου.

2) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πειραιά, με έδρα τον Πειραιά, υπάγονται οι περιοχές των Δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Πειραιώς, Περάματος, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζήνας – Μεθάνων και Ύδρας, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Καλαυρίας (Πόρου), Αίγινας, Σπετσών, Ύδρας και Κυθήρων.

3) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης, με έδρα την Θεσσαλονίκη, υπάγεται ο νομός Θεσσαλονίκης, ο οποίος μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Βασιλικών, Νεάπολης, Λαγκαδά, Κουφαλίων και Σόχου.

4) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πατρών, Δύμης (Κάτω Αχαΐας), Φαρρών, Καλαβρύτων, Ακράτας, Αιγιαλείας (Αιγίου), Ερινεού, Τριταίας, Αροανείας και Κλειτορίας.

5) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Άρτας, με έδρα την Άρτα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Άρτας. η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άρτας, Φιλιππιάδας, Τζουμέρκων και Δροσοπηγής.

6) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηρακλείου, Μοιρών, Χερσονήσου, Καστελίου – Πεδιάδος, Βιάνου, Πύργου, Βορρών, Αρκαλοχωρίου και Αρχανών.

7) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ιωαννίνων, Κονίτσης, Ζίτσης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Πραμάντων και Μετσόβου.

8) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Κατερίνης, με έδρα την Κατερίνη, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κατερίνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κατερίνης και Κολινδρού.

9) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ναυπλίου, Άργους, Άστρους, Μάσσητος, Πρασιών και Επιδαύρου.

10) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Νεάπολης Λασιθίου, με έδρα τη Νεάπολη Λασιθίου, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Νεάπολης Λασιθίου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και Τζερμιάδων.

11) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χανίων, με έδρα τα Χανιά, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χανίων, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χανίων, Καστελίου, Κισσάμου, Κανδάνου, Αλικιανού, Ελευθερίου Βενιζέλου, Βάμου, Κολυμβαρίου και Χώρας Σφακίων.

12) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χίου, με έδρα τη Χίο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα  Χίου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χίου, Βολισσού, Καρδαμυλών, Καλαμωτής, Μαστιχοχωρίων και Καλλιμασίας.

13) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σάμου, με έδρα τη Σάμο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σάμου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σάμου, Καρλοβασίου, Χώρας, Μαραθόκαμπου, Πύργου, Ευδήλου και Αγίου Κήρυκου Ικαρίας.

14) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, με έδρα τη Ρόδο, υπάγονται οι νήσοι Ρόδου, Τήλου, Χάλκης, Σύμης, Μεγίστης, Καρπάθου, Κάσου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου και τα υποθηκοφυλακεία Καρπάθου-Κάσου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης.

15) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου, με έδρα την Κω, οποίο υπάγονται οι νήσοι Κω, Λέρου, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λειψών, Πάτμου και Αγαθονησίου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου και τα υποθηκοφυλακεία Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου και Αστυπάλαιας.

  1. Τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία Χαλανδρίου και Σαλαμίνας συγχωνεύονται με τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄ και  Πειραιά αντίστοιχα.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να μεταβάλλεται η έδρα των υποθηκοφυλακείων.
  3. Τα ειδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία καταργούνται, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις μεταβατικές διατάξεις.
  • 4 Ιουλίου 2016, 22:06 | Γιάννης Τσικούρης

    Κύριε Υπουργέ,
    Το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών της περιφερειακής ενότητας Καλύμνου στην είδηση του περιεχομένου του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου κυριολεκτικά κεραυνοβολήθηκε!
    Η κατάργηση των ειδικών άμισθων υποφυλακείων της ευρύτερης περιοχής (Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Αστυπάλαια) σηματοδοτεί για μας ένα πρόσθετο Γολγοθά στην άσκηση της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.
    Τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο
     η συνεχής αποψίλωση του τόπου μας από υπηρεσίες, με πρόσφατη την απομάκρυνση των γραφείων της ΔΕΗ, της Δ.Ο.Υ. κλπ.
     η υποστελέχωση όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα την προβληματική διεκπεραίωση των υποθέσεων μας,
     η υποβάθμιση των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας και οι τεράστιες ελλείψεις υγειονομικού υλικού στο τοπικό νοσοκομείο, το οποίο πλέον στηρίζεται στις συστηματικές δωρεές των απανταχού μεταναστών.
     η έλλειψη ικανοποιητικής ακτοπλοϊκής και από τον ερχόμενο χειμώνα και αεροπορικής σύνδεσης με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.
    Είναι, όπως καταλήγουμε να πιστεύουμε, η συστηματική, μεθοδευμένη προσπάθεια να μην έχουμε ΙΣΟΤΙΜΗ αντιμετώπιση ως πολίτες αυτής της χώρας, στην οποία το σύστημα διοικητικής οργάνωσης του δημοσίου δεν εννοεί να λάβει υπ’ όψιν του τη νησιωτικότητα.
    Η νησιωτικότητα, μια συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια (άρθρο 101Σ) φαίνεται ότι τείνει να γίνει η καταδίκη μας, αφού μετά τη συρρίκνωση του επαγγελματικού μας αντικειμένου λόγω κρίσης, για την παραμικρή εργασία (έρευνα, κατά παρέκκλιση αρτιότητα, πραγματογνωμοσύνη κλπ) για την οποία σχεδόν καθημερινά επισκεπτόμαστε τα υποθηκοφυλακεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου θα πρέπει να μετακινούμαστε σε γειτονικό νησί, με πολυδιάστατο κόστος, το οποίο αδυνατούμε να αναλάβουμε.
    Πως αλήθεια το Κτηματολογικό Γραφείο Κω στο οποίο μας παραπέμπετε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας τεσσάρων επιπλέον Υποθηκοφυλακείων, όταν εδώ και χρόνια δεν έχει την κατά νόμον στελέχωση; Ούτε οι κτηριακές υποδομές επαρκούν, ούτε η στελέχωση υπάρχει, ούτε και η κατάλληλη κατάρτιση του ελλιπούς υφιστάμενου προσωπικού, ώστε να μπορεί να γίνει η σχεδιαζόμενη «αναδιάρθρωση».
    Αν το σκεπτικό σας για την αναδιάρθρωση των υποθηκοφυλακείων είναι η μικρότερη κρατική οικονομική επιβάρυνση, τότε η λειτουργία των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων υπερκαλύπτει την απαίτηση σας, αφού η εύρυθμη λειτουργία τους δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με ένα ευρώ.
    Αν το σκεπτικό σας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, τότε η ανάγκη για μετακίνηση επαγγελματιών και κατοίκων 4 νησιών από και προς την Κω για δεκάδες υποθέσεις, ιδίως σε εποχή οικονομικής κρίσης, αντιβαίνει στην αρχική σας στόχευση
    Αν το σκεπτικό σας είναι η με κάθε τρόπο σύσταση έμμισθων υποθηκοφυλακείων, τότε τουλάχιστον θα μπορούσε να ακολουθηθεί η διοικητική οργάνωση σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και να δημιουργηθεί το 42ο έμμισθο υποθηκοφυλακείο στην έδρα της περιφερειακής ενότητας Καλύμνου.
    Σε κάθε περίπτωση και επειδή το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει, απαιτούμε την απόσυρση των σχετικών διατάξεων και τη διατήρηση των υποθηκοφυλακείων της περιοχής μας όπως αυτά υφίστανται σήμερα .
    Δεν είναι δυνατόν να βιώνουμε καθημερινά μια νέα υποβάθμιση, μια νέα ανατροπή που να μας τιμωρεί για την επιλογή μας να παραμείνουμε στον τόπο μας
    Για τη Μόνιμη Επιτροπή Καλύμνου του ΤΕΕ
    Ο Πρόεδρος
    Γιάννης Τσικούρης

  • 4 Ιουλίου 2016, 22:51 | Αλέξανδρος ‘Αρης

    Καταρχάς συγχαρητήρια στον Υπουργό κ.Παρασκευόπουλο,επιτέλους είναι καιρός να δοθεί τέλος στην ασυδοσία των υποθυκοφυλάκων!Η ισότητα και η αξιοκρατία των υπαλλήλων ήταν αναμφίβολα μια ανάγκη πολλών ετών και όπως είναι ολοφάνερο με το νομοσχέδιο αυτό θα δοθεί μια οριστική λύση!Επιτέλους παρά την σύγκρουση συμφερόντων ήρθε η ώρα να μπεί το μαχαίρι στο κόκαλο!

  • 4 Ιουλίου 2016, 22:46 | Γιώργος Σιταράς

    Αγαπητοί κύριοι
    Οι υπογράφοντες την παρούσα, ο Δήμαρχος Τήνου, ατομικά και εξ ονόματος όλων των κατοίκων της Τήνου και οι επιστήμονες – επαγγελματίες ως θιγόμενοι άμεσα και καίρια από την ρύθμιση που προωθείται, ερχόμαστε να διαμαρτυρηθούμε εντονότατα για το περιεχόμενο του άνω σχεδίου νόμου, σε ό,τι αφορά την Τήνο και κάθε άλλο νησί που θίγεται αναλόγως. Ως νησιά έχουμε δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα κατά τα τελευταία χρόνια (κατάργηση Δ.Ο.Υ. Τήνου, διαρκείς αυξήσεις στον ΦΠΑ, αλλεπάλληλες αυξήσεις στους ναύλους, υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας και πολλά άλλα ών ούκ έστιν αριθμός), κατά παράβαση της συνταγματικής πρόβλεψης περί προστασίας των νησιών:
    Άρθρο 101 ισχύοντος συντάγματος:
    «Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρα κανονιστικά έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών»
    Αν δεν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη συνταγματική ρήτρα στην περίπτωση που θέτουμε υπόψη σας, τότε πιο έντιμο θα ήταν στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης να απαλειφθεί οριστικά αφού η διατήρησή της μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί.
    Α. Στην Τήνο υπάρχει ένα άμισθο Υποθηκοφυλακείο, με Υποθηκοφύλακα και υπάλληλο. Διαθέτει μηχανοργάνωση, άρτια οργάνωση και παρέχει άψογη εξυπηρέτηση στο σύνολο των πολιτών αλλά και των επαγγελματικών ομάδων που αναγκαία έχουν μεγαλύτερη επαφή με αυτό. Στο αρχείο του υπάρχει και το αρχείο των πρώην Δήμων Πανόρμου, Σωσθενείου και Περαίας και οι τίτλοι του ανατρέχουν γύρω στο έτος 1860.
    Β. Με την μετακίνηση του Υποθηκοφυλακείου Τήνου στην Σύρο δημιουργούνται μεγάλα και ανυπέρβλητα ζητήματα, που αφορούν το σύνολο των πολιτών, πλήττουν βάναυσα τις επαγγελματικές ομάδες που προσφεύγουν καθημερινά στις υπηρεσίες του αλλά και δημιουργούν κινδύνους για την ίδια την ασφάλεια των συναλλαγών. Η προτεινόμενη ρύθμιση κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας όχι μόνο ως προς το σκέλος της κονιορτοποίησης της συνταγματικής ρήτρας περί συνταγματικότητας αλλά και ως προς τις ειδικές διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν τους άμισθους Υποθηκοφύλακες και το οικείο προσωπικό (άρθρο 92 παρ. 5 Συντ.) .
    Το βασικότερο όμως είναι να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι μεταξύ των νησιών μεσολαβεί θάλασσα (αυτονόητο θα μας πει κανείς, όμως ο τρόπος που γράφονται τα σχέδια νόμου δείχνει ότι κάποιοι το αγνοούν) και ανυπέρβλητα εμπόδια που έχουν να κάνουν με την ανάγκη μετακίνησης εν μέσω ελλιπέστατης ακτοπλοϊκής σύνδεσης και με την ανάγκη όχι μιας αλλά περισσότερων διανυκτερεύσεων. Αυτή την στιγμή που μιλούμε, τελευταία ημέρα του Ιουνίου, ακτοπλοϊκή ή άλλη σύνδεση μεταξύ Τήνου και Σύρου δεν υπάρχει για τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή (!) αλλά και όποτε υπάρχει η άφιξη στην Σύρο γίνεται μόλις την 16.00 και άρα για οποιαδήποτε εργασία στο Υποθηκοφυλακείο Σύρου είναι δεδομένη η μία (1) ή και οι δύο (2), ίσως και τρεις (3) διανυκτερεύσεις. Επίσης, το πλοίο της επιστροφής προς Τήνο, όποτε υπάρχει, έχει αναχώρηση την 11.30, πράγμα που σημαίνει δύο (2) μόνο εργάσιμες ώρες στην διάθεση αυτού που θα προσφύγει στις υπηρεσίες του Υποθηκοφυλακείου Σύρου, άλλως και νέα διανυκτέρευση.
    Γ. Οι δώδεκα (12) δικηγόροι με έδρα την Τήνο και οι δύο (2) Συμβολαιογράφοι με έδρα την Τήνο (πρόσφατα διεξήχθη διαγωνισμός για την κάλυψη και της τρίτης θέσεως της Τήνου) καθημερινώς προσφεύγουν στις υπηρεσίες του εδώ Υποθηκοφυλακείου για ελέγχους τίτλων και άλλες νομικές εργασίες που εξυπηρετούν την ασφάλεια των συναλλαγών. Αυτό ισχύει και με τα δεκάδες πιστοποιητικά που ζητούν οι ίδιοι ή οι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, κλπ ή οι πολίτες, στα πλαίσια της εκδόσεως οικοδομικών αδειών και για δεκάδες νόμιμες χρήσεις. Και αν για το σύνολο των πολιτών η υιοθέτηση μιας τέτοιας ρύθμισης θα επιφέρει τεράστια ταλαιπωρία και μεγάλα έξοδα, για τους άνω επιστήμονες – επαγγελματίες θα έχει ως αποτέλεσμα την διαρκή ανάγκη μετάβασής τους στην Σύρο, υπό τις άνω συνθήκες της ακτοπλοΐας και των αναγκαίων διανυκτερεύσεων. Άλλως θα έχει ως αποτέλεσμα την φυγή – διαρροή της συγκεκριμένης ύλης προς άλλους τόπους, αφού εύλογα το κόστος δεν θα είναι συγκρίσιμο.
    Δ. Από την προτεινόμενη ρύθμιση μέγα θέμα δημιουργείται και με την ασφάλεια των συναλλαγών. Οι δικαιοπραξίες που συντάσσονται στα Συμβολαιογραφεία της Τήνου, μεταγράφονται αυθημερόν στο Υποθηκοφυλακείο Τήνου, πράγμα αδύνατο όταν η έδρα του Υποθηκοφυλακείου βρίσκεται στην Σύρο. Θα μεσολαβεί τουλάχιστον ένα τριήμερο ή τετραήμερο, στην καλύτερη περίπτωση. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι φτάνοντας ένα συμβόλαιο, εργάσιμη –εννοείται- ώρα στο Υποθηκοφυλακείο Σύρου προς μεταγραφή, 2, 3 ή και 4 ημέρες μετά την υπογραφή του, δεν θα έχει προηγηθεί η εγγραφή ενός βάρους (κατάσχεσης, υποθήκης, διεκδίκησης) δεδομένου ότι στο δίκαιό μας ισχύει η αρχή της χρονικής προτεραιότητας. Ποιος θα προστατεύσει τον καλόπιστο τρίτο από αυτήν την καταστροφή; Και ποιος θα προστατεύσει τον νομικό του σύμβουλο που εγγυήθηκε για το ότι η δικαιοπραξία ήταν ασφαλής; Ας ληφθεί δε υπόψη ότι υπάρχουν περίοδοι που η σύνδεση με την Σύρο λόγο απαγορευτικών δελτίων απόπλου ή απεργιών διαρκείας, καθυστερεί επί σειράν ημερών.
    Χωρίς ίχνος υπερβολής, λοιπόν, δημιουργείται δυνητικός κίνδυνος ανεπανόρθωτης ζημίας των συναλλασσομένων και των επιστημόνων που συμπράττουν για την ασφαλή ολοκλήρωση μιας σύμβασης και όποιος είναι μαχόμενος πάνω στον τομέα των εμπράγματων δικαιοπραξιών το αντιλαμβάνεται πλήρως.
    Ε. Όταν μια ρύθμιση κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας και παραβιάζει τις σταθερές μιας νησιωτικής κοινωνίας επί 160 χρόνια, είναι οπωσδήποτε ερευνητέα η σχέση θυσίας και ωφέλειας που ενδεχομένως θα μπορούσε να την δικαιολογήσει:
    Εδώ υπάρχει ένα άμισθο Υποθηκοφυλακείο που εξυπηρετεί άψογα ένα ζωντανό νησί, την Τήνο (που συμβάλλει ουσιωδώς και με την τουριστική της ανάπτυξη και με το Ιερό της Προσκύνημα, στα κρατικά έσοδα) και δεν κοστίζει τίποτα στο Ελληνικό Δημόσιο.
    Στην θέση του δημιουργείται έμμισθο Υποθηκοφυλακείο, με μίσθωμα, γραφική ύλη, έξοδα γραφείων, κλπ, που θα καταβάλει πλέον το Ελληνικό Δημόσιο και με πλήρη ανατροπή των συνθηκών που υπήρχαν στον τομέα αυτό, μέχρι σήμερα.
    Επομένως με κανένα απολύτως τρόπο δεν δικαιολογείται η αναστάτωση και η ταλαιπωρία μίας νησιωτικής κοινωνίας, με βάση οικονομικούς όρους αφού αποδεδειγμένα το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται από την προτεινόμενη ρύθμιση, όπως εμμέσως πλην σαφώς συνάγεται και από την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε οικονομικοτεχνικού στοιχείου, που θα δικαιολογούσε την προτεινόμενη ρύθμιση.
    Απολύτως καμία προφανής ωφέλεια δεν προκύπτει εκτός αν κάτι άλλο έχει υπόψη του το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή αν εκούσια ή ακούσια υλοποιείται μια πολιτική αφανισμού των νησιών και συγκεντρωτισμού των πάντων στις πρωτεύουσες. Εξοστρακισμού των κατοίκων τους και αφανισμού του επιπέδου της ζωής τους. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί αυτή η επαναληπτική και ανάλγητη λήψη αποφάσεων δυσβάστακτων για τα νησιά; Και πάντα όταν μιλάμε για νησιά θα πρέπει να έχουμε στο νου, την ζωή μας για 12 μήνες τον χρόνο και όχι μόνο για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.
    Το βέβαιο είναι ότι λίγοι, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται το Ελληνικό Δημόσιο, θα επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις αυτές αλλά ακόμη πιο βέβαιο ότι τα δεκάδες νησιά που αφορά η ρύθμιση θα υποστούν ένα ακόμη ύπουλο και αναιτιολόγητο κτύπημα, αυτή την φορά χωρίς ορατή στόχευση. Διότι θα μπορούσε να κατανοήσει κανείς την συγχώνευση δύο ή τριών Υποθηκοφυλακείων του αυτού νησιού, δύσκολα όμως θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό στο οποίο μας υποβάλει η συντεταγμένη πολιτεία, σε ότι αφορά το ένα και μόνο Υποθηκοφυλακείο Τήνου.
    ΣΤ. Επειδή είμαστε ένας ιστορικός τόπος και διαθέτουμε ένα από τα παλαιότερα Υποθηκοφυλακεία της Ελλάδος, στο οποίο βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες συμβόλαια των τελευταίων τουλάχιστον 160 ετών, σας δηλώνουμε ότι είναι παράλογο και παντελώς άδικο να εξοριστεί εκτός Τήνου το ιστορικό αυτό αρχείο, που αποτυπώνει από μια ιδιαίτερη σκοπιά την πορεία μας ως νησιού από τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση, ως σήμερα.
    Γ ι α ό λ ο υ ς α υ τ ο ύ ς τ ο υ ς λ ό γ ο υ ς,
    νομικούς, πρωτίστως συνταγματικής τάξεως, κοινής λογικής, κοινωνικούς, οικονομικούς, γεωγραφικούς και ιστορικούς,
    π α ρ α κ α λ ο ύ μ ε θ ε ρ μ ό τ α τ α
    Να μην συνδέσετε την παρουσία σας στην διακυβέρνηση της χώρας μας, με μία ανάλογη επιλογή, που επιφέρει καίριο πλήγμα στο νησί μας.
    Σας καλούμε όπως επανεξετάσετε το ζήτημα και της Τήνου και των άλλων νησιών, κάνοντας επιτέλους πράξη (έστω και κατ εξαίρεσιν, έστω και σε έναν μόνο τομέα της άσκησης εξουσίας, εδώ και χρόνια) την συνταγματική ρήτρα περί νησιωτικότητας (που θα έπρεπε να αποτελεί τον κανόνα), ιδίως από την στιγμή που η ζημία που γενικότερα θα προκληθεί είναι απείρως μεγαλύτερη, της -ούτως ή άλλως- ανύπαρκτης ωφέλειας, από την υλοποίηση της άδικης, αιφνιδιαστικής, εξοντωτικής για εμάς και ατεκμηρίωτης αυτής ρύθμισης.

  • 4 Ιουλίου 2016, 21:56 | Υπαλληλος αμισθου υποθηκοφυλακειου

    Κύριε Υπουργέ συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας!!!Ανοπομονώ να παει στη Βουλη για να δω την αντιπολιτευση να στηρίζει τις απόψεις που δημοσιως εξεφρασε η ΕΝΩΣΗ ΑΜΙΣΘΩΝ:Α Π Ο Λ Υ Σ Ε Ι Σ ΚΑΙ Ε Λ Α Σ Τ Ι Κ Ε Σ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.Τώρα μπορεί να καταλάβει ο πολίτης -εργαζόμενος την αναγκαιοτητα του νομοσχεδίου.Μπορεί να καταλάβει και τις θέσεις κ τις προτάσεις των εργοδοτών μας.

  • 4 Ιουλίου 2016, 20:51 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΟΥ 2020, ΑΝΤΙ ΤΟΥ 2010.
    ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΟ 2020,ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ.
    ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ, ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΩ ΚΙ ΕΓΩ, ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ,ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ.
    ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΝΗΣΙΑ.

  • 4 Ιουλίου 2016, 20:17 | Φανη Σοφιανου Υποθ/λακας Κυπ/σιας

    Απαντηση στον κ.Βεργο Υποθηκοφυλακα Πατμου.
    Με λυπη μου διαπιστωνω πως ,προφανως, δεν εχετε διαβασει ολα μου τα σχολια επι του σχεδιου Νομου. Αν το κανατε θα διαπιστωνατε πως προτεινω ειδικη μεριμνα για τα νησια μας. Ασφαλως κ τα προβληματα που αντιμετωπιζετε στα νησια εχουν ιδιαιτεροτητες. Περαιτερω, η αναφορα μου στους Δημαρχους δεν απευθυνεται υποχρεωτικα στο δικο σας Δημαρχο. Εχουμε κ εμεις εδω Δημαρχους, ξερετε…..
    Περαν τουτων, ομως, για την εξυπηρετηση των πολιτων υπαρχει το ταχυδρομειο, κουριερ, φαξ, mail κλπ.ο,τι γινεται κ σημερα. Η μισθοποιηση δεν προκειται να το αλλαξει αυτο.
    Κατα τα αλλα σας ευχαριστω για τις παρατηρησεις σας.

  • 4 Ιουλίου 2016, 20:18 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ.
    ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΝΗΣΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΤΟ ΟΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ!
    ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ, ΟΜΩΣ, Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΩΣ ΤΟ 2010 ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ.
    ΤΟ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ.ΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΕΙΤΕ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ, Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

  • 4 Ιουλίου 2016, 20:28 | ΑΚ

    Επιτέλους με αυτό το νομοσχέδιο μπαίνουν σε τάξη πολλά πράγματα. Συγχαρητήρια στον Υπουργό και σε όλους όσους βοήθησαν για αυτό το σχέδιο νόμου.

  • 4 Ιουλίου 2016, 20:19 | ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ Α.

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ (ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ), ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΩ ΧΡΕΗ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑ ΣΕ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΈΔΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΟΥ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ, ΟΠΟΥ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (Δ.Ο.Υ., ΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Κ.Λ.Π), ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ. ΔΕΝ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΡΥΘΜΙΣΗ -ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΑ ΜΗ ΕΙΔΙΚΑ ΑΜΙΣΘΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΘΑΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΑΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ ΣΑΣ, ΤΗΝ ΔΥΣΧΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ, ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!! ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ!!!!!!

  • 4 Ιουλίου 2016, 20:10 | Δήμαρχος Λειψών

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
    Ελάβαμε γνώση και μελετήσαμε επισταμένως τη νομοθετική πρωτοβουλία σας, ήτοι το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας», το οποίο από 28.06.2016 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Οφείλουμε δε να καταθέσουμε την αντίθεση μας για τα όσα δρομολογούνται σε σχέση με τα Υποθηκοφυλακεία του Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Συγκεκριμένα στο σημείο 15 της παρ.2, του άρθρου 1 αναγράφεται ότι καταργούνται τα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία όπως είναι αυτό της Πάτμου από το οποίο εξυπηρετούνται οι Δήμοι Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Πάτμου είναι εύρυθμη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του είναι άμεσες και ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των κατοίκων μας αλλά και τις ανάγκες των κατοίκων των άλλων Δήμων. Τυχούσα συγχώνευση και μεταφορά αυτού στη Κω μόνο μεγάλα προβλήματα αλλά και οικονομικό κόστος θα επιφέρει στους νησιώτες. Ειδικά για το Δήμο μας, που σε μικρό χρονικό διάστημα πρόκειται να κτηματογραφηθεί και να ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο η κατάσταση θα γίνει απελπιστική. Η συγκοινωνία μας προς και από τη Κω είναι δυσχερής και δαπανηρή, ειδικά δε τους χειμερινούς μήνες σχεδόν ανύπαρκτη.
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως ο νομοθέτης θυσιάζει το οργανωμένο σε άρτια λειτουργία και πολύ εξυπηρετικό Υποθηκοφυλακείο Πάτμου, που επιπρόσθετα λειτουργεί και ως κτηματολογικό γραφείο για τον ΟΤΑ Πάτμου, καθότι είναι εντελώς ανέξοδο για το Δημόσιο και δεν προκαλεί κανένα οικονομικό βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό.
    Σημειωτέον δε ότι η κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων της περιοχής μας, όπως αυτό της Πάτμου, αναμένεται να επηρεάσει την ζωή και την επαγγελματική δραστηριότητα των υπαλλήλων που εργάζονται σ’ αυτά, αλλά και των άλλων εμπλεκόμενων επαγγελματιών όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές και μηχανικοί.
    Είμαστε βέβαιοι ότι με τα ανωτέρω στοιχεία που σας παραθέτουμε και αντιλαμβανόμενος τι σημαίνουν θαλάσσιες συγκοινωνίες και τι νησιωτικότητα, θα αφουγκρασθείτε την αγωνία μας και θα αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθότι δεν μπορούν να εξομοιώνονται οι συνενώσεις των Υποθηκοφυλακείων της ηπειρωτικής Ελλάδας με αυτές των νησιών της Δωδεκανήσου και των άλλων νησιωτικών περιοχών.
    Λειψοί 01 Ιουλίου 2016
    Με εκτίμηση
    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΙΨΩΝ
    Φώτιος Μιχ. Μάγγος

  • 4 Ιουλίου 2016, 19:03 | Δημήτρης Σίνας

    Αναρωτιέμαι πότε ο όρος αναδιοργάνωση και μεταρρύθμιση υπηρεσιών στην Ελλάδα θα συνδεθεί με το μόνο πράγμα που δίνει νόημα στους παραπάνω όρους και είναι η μηχανοργάνωση και η ηλεκτρονική πρόσβαση στις υπηρεσίες. Γιατί άραγε η δημιουργία ενός υποθηκοφυλακείου τέρατος στη Θεσσαλονίκη (κυρίως τα υποθηκοφυλακεία της περιοχής γνωρίζω) θα λύσει προβλήματα; Θα γίνει ταχύτερη η διεκπεραίωση των εργασιών που συνδέονται με την λειτουργία τους; Γιατί κάτι που καθυστερεί ή ταλαιπωρεί σήμερα θα γίνεται ευκολότερα σ΄ένα χώρο τεράστιο που θα στεγάζει ορόφους φακέλλων και τόμων, πολλοί των οποίων χρειάζονται μαντικές ικανότητες ή γνώση ιερογλυφικών για να προσπελαστούν από τους άτυχους που θα μπλέξουν στις σελίδες τους; Γιατί η απάντηση σ ένα ερώτημα που χρονίζει στα μικρότερα υποθηκοφυλακεία θα είναι ταχύτερη σ ένα χώρο αδιάφορων, κατά κανόνα, δημοσίων υπαλλήλων; Και πως θα κινείται κάποιος στους διαδρόμους του νέου υποθηκοφυλακείου; Θα διανέμονται χάρτες στην είσοδο ή θα υπάρχει ειδική υπηρεσία ξενάγησης, όπως σε όλα τα οργανωμένα μουσεία του κόσμου; Και η χρήση των υπολογιστών από τους δικηγόρους θα καθορίζεται με χαρτάκι προτεραιότητας όπως στο χωρο των αλλαντικών του Μαρινόπουλου τις παλιές καλές εποχές;
    Νομίζω ότι είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία πρώτα κι αφού δούμε τα αποτελέσματά της τότε κουβεντιάζουμε και για τον αριθμό των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων που χρειάζεται η χώρα. Αντί λοιπόν να αναστατώνουμε τα πάντα για το τίποτα θα ήταν καλύτερο να επιβάλλουμε την ψηφιοποίηση του συνόλου του περιεχομένου των υποθηκοφυλακείων, να θεσμοθετήσουμε την ηλεκτρονική υποβολή των συντασσόμενων συμβολαίων, να καθιερώσουμε την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και όμοια την χορήγηση των κάθε είδους πιστοποιητικών και φυσικά να ανοίξουμε τις βάσεις δεδομένων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων στους επαγγελματίες, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ, για πρόσβαση από τα γραφεία τους, για την εξοικονόμηση χρόνου και χώρου και την απότροπή άσκοπης σπατάλης χρήματος, που ολοένα γίνεται και πιο σπάνιο. Αν αυτά γίνουν, που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει από χρόνια, τότε ξανασυζητάμε για άμισθα έμμισθα και άλλα τέτοια ποιητικά. Μέχρι τότε η συζήτηση αυτή μοιάζει με καυγά για το αν τη διαδρομή Θεσσαλονίκης Αθήνας την κάνεις γρηγορότερα με άλογα ή μουλάρια στην εποχή που τα δεύτερα δεν υπάρχουν και τα πρώτα είναι μόνο για να τα καβαλάνε αριστοκράτες και να πηδάνε εμπόδια για να πολεμήσουν την πλήξη τους!

  • 4 Ιουλίου 2016, 19:48 | ΥπάλληλοςΥποθηκοφυλακείου

    Πολύ θετικό και μπράβο σας!!! Δεν προβλέπεται όμως η τύχη συναδέλφων που υπηρετούν σήμερα στα οριστικά Κ.Γ. Θεσ/κης και Πειραιά (ν. 4277/2014 ΦΕΚ Α’156, άρ. 52). Σήμερα 17 συνάδελφοι του Υποθηκοφυλακείου Θεσ/κης στηρίζουν την λειτουργία του Κ.Γ.Θεσ/κης και επιβάλλεται να γνωρίζουν ποια θα είναι εργασιακά «η επόμενη μέρα». Δηλαδή , θα επιστρέψουν, και αν ναι. πότε στο Υποθηκοφυλακείο Θεσ/κης;
    Eνδιαφέρει επίσης ο αριθμός των οργανικών θέσεων που θα δημιουργηθούν στο Υποθηκοφυλακείο Θεσ/κης καθώς και η δυνατότητα μηχανοργάνωσης των αρχείων των υπηρεσιών που υπάγονται στου Υποθηκοφυλακείο Θεσ/κης , ώστε η υπηρεσία να λειτουργεί με ενιαίο αρχείο και με το σύγχρονο και ευέλικτο μηχανογραφικό σύστημα που χρησιμοποιεί σήμερα του Υποθηκοφυλακείο Θεσ/κης ( που είναι έτη φωτός καλύτερο από του Κ. Γ. Θεσ/κης)

  • 4 Ιουλίου 2016, 19:46 | Δήμος Πάτμου

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Στις 28/6/2016 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , δηλαδή σχέδιο Νόμου με τίτλο: «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»
    Μέσα από τα άρθρα προκύπτει ότι συγχωνεύονται δεκάδες υποθηκοφυλάκεια σε όλη την Ελλάδα.
    Σε ότι αφορά την περιοχή του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου τα νησιά Κως, Λέρος, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Λειψοί, Πάτμος και Αγαθονήσι υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου με έδρα την Κω, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των Υποθηκοφυλακείων Καλύμνου, Λέρου και Πάτμου.
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως ο νομοθέτης θυσιάζει το οργανωμένο σε άρτια λειτουργία και με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες Υποθηκοφυλακείο Πάτμου, που εξυπηρετεί τρεις νησιωτικούς δήμους, ήτοι Πάτμος, Λειψοί και Αγαθονήσι, καθότι είναι εντελώς ανέξοδο για το Δημόσιο και δεν προκαλεί κανένα οικονομικό βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό.
    Σε περίπτωση που υλοποιηθεί η προαναφερόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού θα αναγκάζονται κάτω από τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες να μετακινούνται στην Kω με μια ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
    Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα χάσιμο χρόνου αφού για να μετακινηθεί κάποιος από Πάτμο προς Κω με επιστροφή θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις (3) εργάσιμες ημέρες και υπερβολικά δυσβάστακτο οικονομικό κόστος.
    Επίσης η κατάργηση του άμισθου Yποθηκοφυλακείου Πάτμου αναμένεται να επηρεάσει τη ζωή των εργαζομένων σ΄αυτό καθώς θα πρέπει να μετακομίσουν και να υποστούν τις ανάλογες συνέπειες. Όπως επίσης θα επηρεασθεί προς το χειρότερο η επαγγελματική δραστηριότητα και άλλων εμπλεκομένων επαγγελματιών όπως δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.
    Παράλληλα το νησί της Πάτμου απαξιώνεται για άλλη μια φορά από πλευράς προσφερομένων υπηρεσιών μετά το κλείσιμο των Γραφείων, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ειρηνοδικείου και υποβάθμιση Γραφείου Ι.Κ.Α.
    Να σημειωθεί επίσης ότι στο Υποθηκοφυλακείο Πάτμου λειτουργεί από το 2004 και Κτηματολογικό Γραφείο (Εθνικό Κτηματολόγιο) που αφορά τον ΟΤΑ Πάτμου και επίκεινται και οι κτηματογραφήσεις των Δήμων Λειψών και Αγαθονησίου.
    Κύριε Υπουργέ,
    Στο πλαίσιο της νησιωτικότητας θα πρέπει να στηρίξετε το δίκαιο αίτημά μας για τη μη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου τόσο της Πάτμου όσο και των άλλων νησιών αποδεικνύοντας ότι φροντίζετε τους νησιώτες που γεννήθηκαν και προσπαθούν να επιβιώσουν με μεγάλη δυσκολία σ’ αυτά τα νησιά.
    Θέλουμε να πιστεύουμε πως με τις δικές σας ενέργειες θα αποτραπεί η ψήφιση αυτού του νόμου και και δεν θα ταλαιπωρηθούν κι άλλο οι νησιώτες.
    Ο Δήμαρχος
    Γρηγόρης Στόικος

  • 4 Ιουλίου 2016, 19:24 | δικηγόροι Πάρου

    ΘΕΜΑ: Μεταφορά στη Νάξο του Υποθηκοφυλακείου Πάρου-Αντιπάρου
    Με Νομοσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση η Κυβέρνηση σχεδιάζει να «αναδιοργανώσει» 13 άμισθα Υποθηκοφυλακεία των νησιών των Κυκλάδων και να τα υπαγάγει σε έμμισθα Υποθ/κεία Σύρου & Νάξου. Δεν ακολουθείται «Καλλικρατική» οργάνωση ανά Περιφερειακή Ενότητα, αλλά σχεδιάζεται να υπαχθεί το Υποθ/κείο Πάρου της Περιφερειακής ενότητας Πάρου – Αντιπάρου στην Περιφερειακή ενότητα Νάξου. Ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται άστοχος και το λιγότερο ατυχής, τουλάχιστον όσο αφορά την Πάρο – Αντίπαρο. Ειδικότερα:
    Στην Πάρο υφίσταται από το 1870 & λειτουργεί άμισθο Υποθ/κείο Πάρου-Αντιπάρου, με Προϊσταμένη και δύο εξειδικευμένες υπαλλήλους, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου το Δημόσιο, αντίθετα αποδίδοντας σοβαρά έσοδα στο Δημόσιο, με μηχανοργάνωση, ηλεκτρονική καταχώριση Μερίδων, Βαρών & Διεκδικήσεων. Η Μεταγραφή των Συμβολαιογραφικών Πράξεων γίνεται αυθημερόν & τα αντίγραφα εκδίδονται άμεσα, ενώ ο έλεγχος τίτλων διεξάγεται χωρίς προβλήματα λόγω του γεγονότος ότι ο χώρος που στεγάζεται παρέχει όλες τις ανέσεις και είναι επαρκής.
    Η συμβολή του Υποθ/κείου στη διαδικασία ανάπτυξης & η σημασία του για το θεσμό της ιδιοκτησίας συνήθως αγνοούνται, αλλά είναι καθοριστικές, ιδίως εκεί που δεν υπάρχει Κτηματολόγιο, όπως στην Πάρο.
    Με την υπαγωγή στο Υποθ/κείο Νάξου θα προκύψει σειρά σοβαρών προβλημάτων:
    Ως προς την ασφάλεια των εγγραφών & συναλλαγών που είναι συνυφασμένες με το θεσμό της ιδιοκτησίας & την αρχή της προτεραιότητας εγγραφής του Αστικού Κώδικα:
    α) Καθίσταται αδύνατος ο αυθημερόν «Τελικός Έλεγχος Τίτλων» την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου.
    β) Σε περίπτωση καθυστέρησης μεταγραφής ενός συμβολαίου λόγω της απόστασης μεταξύ των νησιών, ή λόγω απαγορευτικού, υπάρχει ορατός κίνδυνος ανατροπής μιας μεταβίβασης, ή προηγούμενης εγγραφής βάρους (π.χ. Υποθήκης ή Κατάσχεσης).
    Ως προς την ζητούμενη ταχύτητα (άρα & ασφάλεια) των συναλλαγών.
    Δεν θα είναι δυνατή η αυθημερόν μεταγραφή ενός συμβολαίου, ούτε η έκδοση αντιγράφων & πιστοποιητικών.
    Ως προς την οικονομική επιβάρυνση & ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων πολιτών & όλων των επαγγελματιών που σχετίζονται με τη λειτουργία του Υποθ/κείου: Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Δικαστικών Επιμελητών, Μηχανικών, Μεσιτών, κλπ.
    Κάθε συναλλαγή με Υποθ/κείο άλλου νησιού θα σημαίνει έξοδα μετακίνησης (όποτε είναι αυτή δυνατή), έξοδα διαμονής, έκδοση επιπλέον αντιγράφων & πιστοποιητικών με αυξημένο κόστος, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά την εγγύτητα της Πάρου με τη Νάξο, μεσολαβεί θάλασσα που από μόνη της προκαλεί προβλήματα στη μετακίνηση κυρίως λόγω των εγγενών προβλημάτων των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (αραιά δρομολόγια κυρίως το χειμώνα, αλλά και απαγορευτικά απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών).
    Ως προς την δυσχέρεια οργάνωσης & λειτουργίας μιας τέτοιας Υπηρεσίας
    Δεν είναι κατανοητό πώς θα συντελεσθεί η υπαγωγή σε ένα έμμισθο Υποθ/κείο Νάξου των 13 υφισταμένων Υποθ/κείων, ιδίως αυτών της Νάξου, Πάρου & Θήρας με ανάγκη συνεχούς λειτουργίας, μεγάλο κύκλο εργασιών & αντίστοιχα μεγάλο αρχείο, οι ανάγκες των οποίων κατά τη δική μας εκτίμηση (ως των πλέον αρμοδίων), είναι αδύνατη από ένα Υποθ/κείο & έναν Υποθηκοφύλακα υπεύθυνο για όλες τις εγγραφές & όλα τα αντίγραφα.
    Είναι βέβαιο ότι με τη συγχώνευση Γραφείων διαφορετικών ταχυτήτων ή & μεθόδων οργάνωσης & εργασίας, ένα καλά οργανωμένο γραφείο όπως αυτό της Πάρου θα κινδυνεύει να διαλυθεί.
    Η αναγκαία επικοινωνία με το Υποθ/κείο & η άμεση απάντηση σε επείγοντα νομικά θέματα Συμβολαιογράφων & συναλλασσομένων από 13 νησιά, είναι πρακτικά αδύνατη.
    Ως προς την Συνταγματική προστασία της Νησιωτικότητας η οποία αγνοείται πλήρως. Πώς άραγε αναμένεται να λειτουργήσει ομαλά & αποτελεσματικά η κτηματαγορά & η κρίσιμη λειτουργία μεταγραφών στις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών όταν καταργούνται τα νησιωτικά Υποθ/κεία για να συγκεντρωθούν σε μία δημόσια υπηρεσία?
    Πού μπορεί να στεγαστεί μια τέτοια υπηρεσία με αρχεία χιλιάδων τόμων τη στιγμή που ακόμη & το Πρωτοδικείο & η Εισαγγελία Νάξου ασφυκτιούν σε λίγα μικρά δωμάτια ελλείψει κατάλληλου κτιρίου;
    Με ποιο κριτήριο θα πρέπει να μεταφερθεί στη Νάξο το Υποθ/κείο Πάρου τη στιγμή που διεκπεραιώνει υποδειγματικά πολύ περισσότερες εγγραφές & ανάγκες από αυτό της Νάξου, ενώ αντίθετα (εάν έπρεπε κάποιο να κλείσει) αυτό της Νάξου θα έπρεπε να μεταφερθεί στην Πάρο;
    Για ποιο λόγο σχεδιάζεται η αποδόμηση ενός συστήματος που αποδίδει σημαντικούς πόρους στο δημόσιο χωρίς να το επιβαρύνει καθόλου, έτσι ώστε να επαυξάνεται το κόστος των υπηρεσιών που παρέχουν τα επιμέρους Υποθ/κεία στους πολίτες?
    Γιατί αγνοείται ότι τα νησιά τα χωρίζει το πέλαγος άρα η συγκέντρωση κρίσιμων υπηρεσιών σε ένα νησί δεν αντιμετωπίζεται όπως στην ηπειρωτική χώρα όπου απλώς διανύεις λίγα παραπάνω οδικά χιλιόμετρα;
    Γιατί απομειώνεται η αξιοπρέπεια των νησιωτών με τέτοια ακατανόητα & επαχθή μέτρα που απομακρύνουν κάθε δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης;
    Γιατί περιφρονείται η σημασία της ύπαρξης ενός διοικητικού πόλου σε ένα νησί, γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται οικονομική δραστηριότητα και επιβιώνουν δεκάδες επαγγελματίες;
    Γιατί απαξιώνεται η ιστορική σημασία του Υποθηκοφυλακείου Πάρου που αποτυπώνει την ιστορία του νησιού μέσα από τις μεταβιβάσεις ανά τους αιώνες;
    Γιατί πρέπει να σβήσουμε και να ισοπεδωθούμε στο βωμό αμφίβολων αποτελεσμάτων;
    Ποια άλλη προστασία της νησιωτικότητας μας επιφυλάσσεται;
    Η «αναδιοργάνωση» των Υποθ/κείων των νησιών κατά τον παραπάνω τρόπο, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους πολίτες & τους επαγγελματίες, αλλά αντίθετα τους καταδικάζει σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία, έξοδα & ανασφάλεια. Δεν πρόκειται για βελτίωση των συνθηκών ζωής των νησιωτών αλλά για ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω, στη μειονεξία, την ανασφάλεια, στην αύξηση του κόστους ζωής. Τέλος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και με την έλευση του κτηματολογίου στην Πάρο, που οι ανάγκες για έκδοση αντιγράφων συμβολαίων και πιστοποιητικών για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες, οι πολίτες θα ταλαιπωρηθούν αφόρητα προκειμένου να συντάσσουν τις αιτήσεις τους και να καταχωρούν τα δικαιώματά τους.
    Κυρίως όμως η προτεινόμενη αναδιοργάνωση είναι αποδιοργάνωση και πρακτικά ανέφικτη στις Κυκλάδες.
    Ζητάμε, συνεπώς, την τροποποίηση του νομοσχεδίου ως προς τα νησιά των Κυκλάδων, ή τουλάχιστον την εξαίρεση του Υποθ/κείου Πάρου που πρέπει για τους παραπάνω λόγους να παραμείνει στην Πάρο.
    Πάρος, 4 Ιουλίου 2016

    Υπογράφουν:
    Η Υποθηκοφύλακας Πάρου – Ευαγγελία Παπαδοπούλου
    Οι Συμβολαιογράφοι Πάρου – Ευρυδίκη Τσάση, Αμαλία Καλακώνα, Ελευθερία Ιορδάνη, Αγγελική Πρίφτη
    Οι Δικηγόροι Πάρου & Αντιπάρου – Τάσος Θεοχαρίδης, Κατερίνα Θεοχαρίδου, Αθανασία Κεσκινίδη, Κων/νος Φιφλής, Κων/νος Μπαλίκος, Ιωάννης Ανδρεόπουλος, Ελένη Καραδήμα, Κωνσταντίνα Καραχάλιου, Αλεξάνδρα Καρανικόλα, Δήμητρα Κουτουρούσιου, Γεωργία Μελανίτη, Δέσποινα Περίδου, Λεωνίδας Μπογιατζής, Ελισάβετ Τσέρτου, Νεκτάριος Φαρούπος, Θεοδώρα Δημητρίου
    Ο Σύλλογος Μηχανικών Πάρου-Αντιπάρου

  • 4 Ιουλίου 2016, 18:42 | ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΝΙΚΟΣ (ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΑΜΙΣΘΟ)

    Μαθαίνω για κάτι τρίμηνα που παρακράτησαν οι άμισθοι τις εποχές της παχιάς αγελάδας για να ενταχθούν στο κτηματολόγιο. Ακούω κάτι εκατομμύρια ευρώ στα μεγάλα. Ισχύουν ή είναι ψέμματα. Υπουργέ ακούς; Η διαπλοκή θα σε αφήσει; Έχουν χρήματα και πληρώνουν. Τι θα γίνει με τους διευθυντές στο Υπουργείο σου που τους κάλυπταν τόσα χρόνια; Διόριζαν ακούω τα παιδιά τους και τα ανίψια τους. Και τώρα θα γίνουν και δικαστικοί υπάλληλοι. Χαλάλι τους. Πάντως παιδιά δικά σας δεν είναι. Δικά τους παιδιά είναι. Κρατούσαν και κάτι ποσοστά για μηχανογράφηση ακούω, που πήγαν τα λεφτά; Θα τους τα χαρίσετε; Και διόριζαν και υπαλλήλους από τα έμμισθα. Διπλές δουλειές. Και τα δικά μας παιδιά άνεργα. Έκαναν και επιλογές. Αν είχες άποψη σιγά μην έβρισκες απογευματινή δουλειά. Έπρεπε να γίνεις μέρος του συστήματός τους. Έλεος κύριε Υπουργέ. Έκαναν παρεμβάσεις μέσω του Υπουργείου σας και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια για τοποθετήσεις στα έμμισθα. Ήθελαν δικά τους άτομα παντού. Υπουργέ ακούς; Αυτά εγώ μαθαίνω. Κανείς τόσα χρόνια δεν ήξερε τίποτα; Οι υπηρεσίες υπουργέ δεν είπαν τίποτε; Και τους κρατάτε ακόμα;

  • 4 Ιουλίου 2016, 17:41 | ΜΓ

    Κύριε υπουργέ , έχει δημιουργηθεί μία ανισότητα σε πολλά νομοσχέδια που έχουν περάσει . Τα νησιά και οι πολίτες τους είναι πάντα αυτά που αδικούνται. Αντί να προσέχουμε και να βοηθάμε τους κατοίκους σε αυτά, τους περνάμε νομοσχέδια που κάνουνε μέρα με την μέρα πιο δύσκολη την ζωή σε αυτά . Τι θα καταφέρουμε ? Νησιά με κατοίκους αγανακτισμένους που το μόνο που θα περιμένουν είναι πότε θα φύγουν από εκεί. Αν τα νησιά είναι ο πλούτος της Ελλάδας που είναι η αναμενόμενη απάντηση από πολλούς τότε πρέπει να αναθεωρήσετε αν είναι καλό να καταργείται ότι υπάρχει σε αυτά.
    Ευχαριστώ

  • 4 Ιουλίου 2016, 17:45 | Ιουλία Αννα Γεωργιαδου

    Έχοντας ζήσει σε αρκετές πολιτιςμενες χώρες του εξωτερικού, έχω σαφως την εμπειρία ότι όπου οι δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες έχουν ανατεθεί σε υπεύθυνους επιστήμονες κατηρτισμένους στον ειδικό τομέα που εξυπηρετούν , οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν άψογα σε όφελος των πολιτών. Αντιθέτως εδώ παρατηρείται εσωστρέφεια του δημοσίου τομέα, και αυτό το νομοσχέδιο θα αναθέτει σε οιονδηποτε υπάλληλο χωρις νομική κατάρτιση να μας διασφαλίζει την εγκυρότητα των συμβολαίων μας. Εμείς δεν ειμαστε νομικοί να ξέρουμε αν έχουμε πέσει σε δίχτυα κυκλωμάτων που σου πωλούν δασικά ή αλλα παράνομα ακίνητα. Ουκ ολίγες περιπτώσεις που αποκαλύπτεται ότι σπείρες σε συνεργασία με κάποιους απατεώνες δικηγόρους και συμβολαιογράφους μεταπωλούν παράνομα περιουσίες. Στις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν υποθηκοφυλακεία και Κτηματολόγια όπου νομικοί με εξειδίκευση και γνώσεις αποτρέπουν τέτοια περιστατικά. Λάβετε το υπόψιν σας πριν αναθεςετε αυτή την ευθύνη σε μη ειδικούς Ιουλιαννα Γεωργιαδου

  • 4 Ιουλίου 2016, 17:05 | ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΔΙΚ.ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ- ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

    Συμπληρωματικά προς την προηγούμενη ανάρτησή μας προσθέτουμε το όνομα της συναδέλφου Μαρίνου Αγγελικής -Νεκταρίας που προσυπογράφει το κείμενο της ανάρτησής μας και εκ παραδρομής παραλήφθηκε το όνομά της

  • ΘΕΜΑ: «Σχέδιο Νόμου για την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας»

    Κύριε Υπουργέ,

    Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι με το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σύρου στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου και ταυτόχρονα καταργείται το Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο Μυκόνου.
    Η ως άνω συγχώνευση, αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα κατά της νησιωτικότητας, ύστερα και από την αύξηση του ΦΠΑ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση των νησιών μας, τα οποία λόγω του τουρισμού, αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της χώρας.
    Ιδίως, όσον αφορά το νησί της Μυκόνου, στο οποίο υπάρχει έντονη οικονομική δραστηριότητα και γίνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες και άλλες κτηματολογικές πράξεις, είναι αδιανόητο να μεταφερθεί το Υποθηκοφυλακείο σε όμορο νησί.
    Η επιβάρυνση για τους κατοίκους, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους συμβολαιογράφους και τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές και πολίτες του νησιού μας θα είναι τεράστια, γιατί για κάθε μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία όπως γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, τροποποίηση σύστασης, οικοδομική άδεια, νομιμοποίηση αλλά ακόμα και για την παραλαβή ενός και μόνο πιστοποιητικού θα απαιτείται η διανυκτέρευση στη Σύρο λόγω του τρόπου ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων. Δηλαδή για μία τόσο απλή πράξη θα απαιτούνται μεταφορικά, κόστος σίτισης και διαμονής καθώς και πολύτιμος χρόνος τουλάχιστον μίας ημέρας. Όπως καταλαβαίνετε, όλα τα παραπάνω αυξάνουν δραματικά το κόστος μίας απλής πράξης, σε περίπτωση δε μιας πολύπλοκης υπόθεσης, που απαιτεί επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο Υποθηκοφυλακείο, το κόστος καθίσταται σχεδόν απαγορευτικό.
    Θεωρούμε αδιανόητο στον πρωταθλητή τουρισμού της χώρας και έναν από τους βασικούς χρηματοδότες της εθνικής οικονομίας, αντί το κράτος να επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα και στελέχωση των υπηρεσιών, αντιθέτως να εγκαταλείπει εντελώς τη Μύκονο. Όλες οι δημόσιες δομές είναι αποψιλωμένες και τώρα χωρίς καμμία μελέτη θέλετε να μας στερήσετε μία ακόμη υπηρεσία, η οποία μάλιστα πέρα από την προφανή εξυπηρέτηση επαγγελματιών και πολιτών, είναι κερδοφόρα και δίχως τη παραμικρή επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.
    Αντίστοιχα, όταν συγχωνεύτηκαν οι Δ.Ο.Υ. μετά από διαβούλευση, αποφασίστηκε ορθώς να παραμείνουν ως έχουν οι Δ.Ο.Υ. Μυκόνου και Σαντορίνης, λόγω του τεράστιου όγκου των συναλλαγών.
    Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου με την υπ’ αριθμ. 97/2016 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του διαμαρτύρεται έντονα για το σχέδιο νόμου και σας καλεί όπως στο ίδιο σχέδιο νόμου συσταθεί άμισθο ή έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου.

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

    Κωνσταντίνος Π. Κουκάς

  • 4 Ιουλίου 2016, 17:36 | ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ ΑΜΙΣΘΟΥ

    Κύριε Υπουργέ η Ενωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ!!!!! ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ…
    Δεν έγινε καμία συγκέντρωση και η δική μου άποψη, όπως και πολλών συναδέρφων μου, είναι αντίθετη.

    Συγχαίρουμε αυτήν την αναδιοργάνωση των θέσεων των υποθηκοφυλάκων και υπαλλήλων τους, στα κεντρικά των νομών.
    Και το γράφω το τελευταίο, για να ενημερωθούν και οι μη εμπλεκόμενοι( και ας είναι και νομικοί), ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό δημοσίου. Ήδη υπάρχουν υποθηκοφύλακες και πολλοί υπάλληλοι αυτών.Είναι αναδιάρθρωση των υποθηκοφυλακείων, με το ήδη προσωπικό τους.

    Τελευταία θα ήθελα να πω στην Ένωση και στους υπαλλήλους του Πύργου, να δεχτούν αυτό το θαυμάσιο νομοσχέδιο, που θα νοικοκυρέψει αρκετά, όλη αυτή την σπατάλη χρημάτων. Γιατί πανικοβληθήκατε;;;; Γιατί τόσα δημοσιεύματα από εσάς, ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο;

    Και για όσους έβγαζαν πεντοχίλιαρα το μήνα, εις βάρος του δημοσίου, να τα ξεχάσουν, καθώς και όσοι ήταν σε θέσεις νομικής κατάρτισης χωρίς πτυχία.

    Η εποχή μας αλλάζει προς το καλύτερο και μερικούς, ίσως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας, τους αφήσει στο περιθώριο… ένα ακόμη ΜΠΡΑΒΟ Κ.Υπουργέ μας. Ας μπει επιτέλους ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ!

  • 4 Ιουλίου 2016, 17:37 | Υπάλληλοι Υποθ/κείου Λήμνου

    Είμαστε εργαζόμενοι του Υποθ/κειου Λήμνου και μόνιμοι κάτοικοι του ακριτικού αυτού νησιού. Σύμφωνα με το 1ο άρθρο του νομοσχεδίου αυτού το Υποθ/κείο μας συγχωνεύεται με το Υποθ/κείο της Μυτιλήνης στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα της Λέσβου.
    Αν γίνει αυτό εμείς οι κάτοικοι της Λήμνου για κάθε συναλλαγή μας με το Υποθ/κείο θα πρέπει να τα μεταβαίνουμε στη Μυτιληνη, αν και όταν έχει καράβι με ταξίδι 6-7 ωρών και να παραμένουμε εκεί για 2-3 τουλάχιστον ημέρες με το ανάλογο οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία.
    Επίσης εμείς οι υπάλληλοι του Υποθ/κείου Λήμνου θα πρέπει να μετοικήσουμε στη Μυτιλήνη, αφήνοντας εδώ τις οικογένειες μας και τη ζωή μας, αφού σύμφωνα με το άρθρο 3 θα μετατεθούμε στα δικαστήρια και στις δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας της Λέσβου.
    Για όλους αυτούς του λόγους καλούμε τον κ. Υπουργό κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου να εξαιρέσει τη Λήμνο από την συγχώνευση και να μην καταργηθεί το Υποθ/κείο Λήμνου αφού όπως προείπαμε θα δυσκολέψει περισσότερο την ήδη δύσκολη ζωή μας στην ακριτική και απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα Λήμνο.
    Ευχαριστούμε.

  • 4 Ιουλίου 2016, 16:20 | ΔΔΤ

    Είμαι μεσαίος υποθηκοφύλακας με πολλά προβλήματα στη λειτουργία του γραφείου μου.
    Δεν με εκφράζει η συμμετοχή της Ένωσης στη διαβούλευση.
    Δημοσιότητα στα τρίμηνα και το αφορολόγητο 0.25 για να λάμψει η αλήθεια.
    Είστε προκλητικοί κύριοι συνάδελφοι του προεδρείου.

  • 4 Ιουλίου 2016, 16:59 | Γιώργος Καραδήμας

    Κύριε Υπουργέ η ‘Ενωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων συμμετέχει στη διαβούλευση με υπόμνημά της.
    Έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    1) Δεν εκφράζει το σύνολο των συναδέλφων που έχουν απομείνει (δεν έγινε συνέλευση όπως έκαναν οι υπάλληλοι).
    2) Εκφράζει μόνο το προεδρείο που όπως πάντα μάχεται για το προσωπικό οικονομικό του συμφέρον. Είναι μειοψηφία.

  • 4 Ιουλίου 2016, 16:27 | ΜΑΡΙΑ

    Πως γίνεται τα 17 εμμισθα υποθηκοφυλακεία να αποδίδουν στο Δημόσιο περίπου τα ίδια χρήματα με τα 370 άμμισθα; Νέα αριθμητική!!! Εκτός αν αυτό δεν σημαίνει τίποτα…
    Για όσους δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν, με το «θεσμό» του ΑΜΙΣΘΟΥ υποθηκοφύλακα εκχωρήθηκε δημόσια εξουσία σε ιδιώτες. Μαζί με αυτήν και μέρος των εσόδων του Δημοσίου, τα οποία διαχειρίζεται (!) ο άμισθος υποθηκοφυλακας. ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ;
    Όταν κυριαρχεί το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ καλό θα ήταν να αφήσουμε κάπως κατά μέρος τις εντοπιότητες, τους μεγάλους νομούς ή τις ειδικές συνθήκες.
    Άλλωστε όλοι οι δικηγόροι, μηχαικοί, πολίτες δεν επισκέπτονται τακτικά την πρωτεύουσα του νομού τους; Και επειδή κάποιοι αναφέρουν τις δυσκολίες του πολίτη: πόσες φορές στην ζωή του ο πολίτης (ο ίδιος) πηγαίνει στο υποθηκοφυλάκειο; Δεν φεύγει το Κέντρο Υγείας από τον τόπο!
    Το νομοσχέδιο πρέπει να προχωρήσει: εξασφαλίζει διαφάνεια, έσοδα για το κράτος, δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και ορατό σημείο για το κτηματολόγιο.

  • 4 Ιουλίου 2016, 16:44 | ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΗΤΣΟΣ

    Είμαι υπάλληλος ΔΟΥ που παραλαμβάνει τις 3μηνιαίες καταστάσεις άμισθων υποθηκοφυλάκων.
    Τέρμα τα προνόμιά σας. Ο κ. Υπουργός γνωρίζει.

  • 4 Ιουλίου 2016, 16:18 | Μ

    Κε Υπουργέ.
    Διαβάζοντας τα σχόλια αντιλαμβανόμαστε οτι πλέον καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ΑΜΕΣΑ. Δώστε τέλος πλέον σε αυτή τη κατάσταση. Αναλάβετε τις δημόσιες υπηρεσίες τα άμισθα υποθηκοφυλακεια και να είστε σίγουρος οτι θα εκπλαγείτε απο τα χρήματα που θα δείτε να εισρέουν στα δημόσια ταμεία. Ο κόσμος απαιτεί επιτέλους δικαιοσύνη κσι διαφάνεια. Όσο για τους υπαλλήλους να είστε βέβαιος οτι όπως τόσα χρόνια επιτελούσαν άριστα το έργο τους εξυπηρετώντας τους πάντες απαντώντας λύνοντας νομικά θέματα ως μη νομικοί μεν άλλα με πολυετή πείρα η οποία ειναι και ο καλύτερος δάσκαλος έτσι θα συνεχίσουν να πράττουν και στο μέλλον.

  • 4 Ιουλίου 2016, 16:26 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΡΓΟΣ υποθηκοφύλακας Πάτμου

    Η συνάδελφος Υποθηκοφύλακας Κυπαρισσίας, η οποία καλεί το κύριο Υπουργό να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, θα φώναζε το ίδιο αν ήταν υποθηκοφύλακας Πάτμου, διέμενε στη Πάτμο και έπρεπε λόγω συγχώνευσης στα 59 της χρόνια να αφήσει την οικογένεια της, να μεταναστεύσει και να εγκατασταθεί στη Κω σαν πρωτοδιόριστος καθηγητής; άλλο Κυπαρισσία-Καλαμάτα και άλλο Πάτμος-Κως.
    Η ΄΄πραγματική διαρθρωτική αλλάγη΄΄ της λεγόμενης ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ , η οποία όπως ισχυρίζεται δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση είναι επί της ουσίας υπερμνημονιακή σε βάθος χρόνου (βλέπε ΕΚΧΑ ΑΕ,διεθνείς επενδυτές, εκποίηση των πάντων και των υπηρεσιών κλπ).Πρέπει να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο.
    Τέλος οι Δήμαρχοι τουλάχιστον των νησιών μας δεν κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, φωνάζουν για υπαρκτά και πραγματικά προβλήματα, τα οποία εμείς οι νησιώτες τα βιώνουμε και τα νοιώθουμε στο πετσί μας.

  • 4 Ιουλίου 2016, 16:47 | ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΔΙΚ.ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ- ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

    Κάλυμνος, 4-7-2016
    Κύριε Υπουργέ,
    Οι κάτωθι υπογράφοντες ζούμε μόνιμα και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στο νησί της Καλύμνου που αριθμεί σήμερα περίπου 17.000 κατοίκους και αποτελεί έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (που περιλαμβάνει τα νησιά Πάτμος, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια). Αναπτύσσεται στο νησί μας σημαντική επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα, κατοικούμε δε και εργαζόμαστε σ’αυτό 27 δικηγόροι, 4 Συμβολαιογράφοι, 3 Δικαστικοί Επιμελητές και άνω των 50 μηχανικών, όλων των ειδικοτήτων.
    Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αδιαφορώντας για τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, δυστυχώς επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την αδυναμία οποιουδήποτε δεν κατοικεί σε νησί να αντιληφθεί την έννοια της νησιωτικότητας και την ουσία της συνταγματικά κατοχυρωμένης προστασίας της (άρθρο 101Σ), που παραβιάζεται βάναυσα από το έτος 2010 μέχρι και σήμερα. Το παρόν νομοσχέδιο, ως έχει, δημιουργεί προφανή ανισότητα σε βάρος των νησιωτών σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς καθιστά αδύνατη τη δωρεάν εξυπηρέτηση τους από μία ακόμη δημόσια υπηρεσία, μετά την κατάργηση των Δ.Ο.Υ των νησιών μας. Ακόμη και η απλή λήψη ενός πιστοποιητικού ιδιοκτησίας θα σημαίνει για τους Καλύμνιους πολίτες είτε ταξίδι στην Κω (έξοδα μετάβασης και απώλεια ενός ημερομισθίου) είτε οικονομική επιβάρυνσή τους με την ανάθεση της εν λόγω εργασίας σε μεσάζοντα. Είναι αδιανόητο, σοβούσης της σφοδρής οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση να επιβαρύνει περαιτέρω τους κατοίκους των ακριτικών νησιών. Τα πολλαπλά κόστη που θα επιβαρύνουν επιπλέον το μέσο πολίτη (νησιώτη), προφανώς θα αποβούν (μεταξύ άλλων) και εις βάρος της φοροδοτικής του ικανότητας.
    Ταυτόχρονα, η αδυναμία άμεσης πρόσβασης στα Βιβλία του Υποθηκοφυλακείου της περιοχής μας στους επαγγελματίες, που η εργασία μας απαιτεί σχεδόν καθημερινή επίσκεψή μας σε αυτό, για μεν τους μηχανικούς, τους δικαστικούς επιμελητές και τους συμβολαιογράφους δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την άσκηση του επαγγέλματός μας, στο ήδη περιορισμένο αντικείμενό της, για δε τους δικηγόρους καταργεί στην πραγματικότητα το σημαντικότερο τμήμα της εξ αντικειμένου μικρής ήδη δικηγορικής μας ύλης. Ποιος πελάτης για παράδειγμα θα αναθέσει σε δικηγόρο Καλύμνου έρευνα τίτλων ιδιοκτησίας, όταν θα πρέπει να επωμιστεί επιπλέον τα έξοδα της μετάβασής του στην Κω; Πόσες μέρες και πόσα έξοδα θα απαιτηθούν για έναν διορισμένο πραγματογνώμονα μηχανικό προκειμένου να ελέγξει τους τίτλους κτήσης των διαδίκων και να εκπονήσει την πραγματογνωμοσύνη του; Πόση επιπλέον δαπάνη θα προκύψει για την επιβολή κατάσχεσης, όταν για την ολοκλήρωσή της ο δικαστικός επιμελητής πρέπει να μεταβεί σε άλλο νησί; Τα προβλήματα αυτά επιτείνονται με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ένα απαγορευτικό στο Αιγαίο μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες, καθιστώντας προβληματικές τις συναλλαγές.
    Καθίσταται σαφές ότι χωρίς την προηγούμενη ψηφιοποίηση του συνόλου των βιβλίων των υποθηκοφυλακείων και την παροχή δυνατότητας άμεσης πρόσβασης μας σε αυτά (διενέργεια ηλεκτρονικού ελέγχου των τίτλων ιδιοκτησίας, ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών, ηλεκτρονική καταχώρηση συμβολαίων και αγωγών/αποφάσεων/κατασχέσεων/βαρών), το εν λόγω νομοσχέδιο δημιουργεί αδικαιολόγητες ανισότητες σε βάρος των νησιωτών συμπολιτών μας, ενώ οδηγεί στη σταδιακή επαγγελματική μας εξαφάνιση.
    Ήδη η συγχώνευση των Δ.Ο.Υ Καλύμνου και Λέρου με τη Δ.Ο.Υ. Κω έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους και επαγγελματίες των νησιών μας. Ελλείψει κτιριακής υποδομής και κατάλληλης οργάνωσης, τα αρχεία των καταργημένων ΔΟΥ, κι ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια από το κλείσιμό τους, είναι ακόμη πακεταρισμένα ή αγνοούνται διάσπαρτα κάπου στους διαδρόμους του κτιρίου της ΔΟΥ Κω και Ρόδου (δικαστικό). Πώς, αντίστοιχα, το κορεσμένο κτίριο του Κτηματολογικού Γραφείου Κω θα καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας τεσσάρων επιπλέον Υποθηκοφυλακείων; Θα καταλήξουν πάλι τα αρχεία των νησιών μας σε κούτες και αποθήκες, καθιστώντας αδύνατες τις συναλλαγές για τους συμπολίτες μας. Ούτε οι υποδομές υπάρχουν ούτε επαρκής στελέχωση ούτε κατάλληλη κατάρτιση του υφιστάμενου προσωπικού του Κτηματολογίου της Κω, που λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό σύστημα καταγραφής σύμφωνα με τον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου, ώστε να μπορεί να γίνει η σχεδιαζόμενη «αναδιάρθρωση» κατά τρόπο λειτουργικό για την εν λόγω υπηρεσία και είναι δεδομένες οι μεγάλες καθυστερήσεις που θα εμποδίσουν τις συναλλαγές και κατά συνέπεια θα μειώσουν τα έσοδα από τα αντίστοιχα δικαιώματα του δημοσίου. Αντίθετα η παρούσα εύρρυθμη λειτουργία των άμισθων Υποθηκοφυλακείων των νησιών μας, που δεν επιβαρύνουν με ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, συμβάλλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στα κρατικά έσοδα. Εξάλλου, λόγω κρίσης, η ύλη των υποθηκοφυλακείων είναι μικρή, τα αναλογικά δικαιώματα που παρακρατούνται λίγα, άρα μικρό έως ανύπαρκτο το οικονομικό όφελος της μετατροπής τους σε έμμισθα, στην παρούσα συγκυρία.
    Επιπλέον, με την κατάργηση των κατά τόπους Υποθηκοφυλακείων θα καταστεί δυσχερέστερη η κτηματογράφηση της περιοχής μας, που αποτελεί το επόμενο βήμα και έχει σκοπό να καταστήσει ασφαλέστερες τις συναλλαγές. Με ποια ακρίβεια και πόσο ορθά θα κτηματογραφηθεί η περιοχή μας, όταν αυτή θα λάβει χώρα «από μακριά» και από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ούτε καν τα τοπωνύμια των νησιών μας;
    Σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα, ζητάμε να παραμείνουν σε λειτουργία τα άμισθα υποθηκοφυλακεία των νησιών μας και η συγχώνευσή τους να μην πραγματοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε σχεδιασμός για να είναι αποδεκτός θα πρέπει να εξασφαλίζει την επί ίσοις όροις άμεση πρόσβασή μας στα Δημόσια Βιβλία που τηρούνται σε αυτά (όπως αναφέρουμε ανωτέρω).
    Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ζητάμε να επανεξετάσετε το θέμα και να τροποποιήσετε το νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη, με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.
    Βαζανέλλης Νικήτας (δικηγόρος)
    Δίκαρος Βασίλειος (δικηγόρος)
    Ζαΐρης Νικόλαος (δικηγόρος)
    Θεοδωρίδου Ειρήνη (δικηγόρος)
    Ιωάννου-Τρικοίλη Ελένη (υποθηκοφύλακας Καλύμνου)
    Καλικατζάρου Ειρήνη (δικηγόρος)
    Καρδούλιας Δημήτρης (δικηγόρος)
    Κατέρη Θεμελίνα (δικηγόρος)
    Κολυδάκη Καλλιόπη (συμβολαιογράφος-υποθ/κας Αστυπάλαιας)
    Κουρεμέτη Αικατερίνη (συμβολαιογράφος)
    Κυράννη Μαρία (δικαστική επιμελήτρια)
    Μακρυλλού Δέσποινα (δικηγόρος)
    Μαμουζέλλος Γεώργιος (δικηγόρος)
    Μπαλαμπανόγλου Καλλιόπη (συμβολαιογράφος)
    Μπιλλήρη Άννα (δικηγόρος)
    Μπιλλήρης Μιχαήλ (δικηγόρος)
    Μπλάνη Ελένη (δικηγόρος)
    Μπούλιας Κωνσταντίνος (δικαστικός επιμελητής)
    Ολυμπίτης Μανόλης (τοπογράφος μηχανικός)
    Παπάζογλου Γεώργιος (δικηγόρος)
    Πλάτση Μαριάννα (δικηγόρος)
    Ρεπαπής Ιωάννης (δικηγόρος Λέρου)
    Ρήγα Αικατερίνη (δικηγόρος)
    Ρήγα Σεβαστή (συμβολαιογράφος)
    Σάμιος Σταύρος (δικηγόρος)
    Σαράκη Καλοτίνα (δικηγόρος)
    Σταυρόπουλος Ιωάννης (αρχιτέκτων μηχανικός)
    Τρικοίλης Νομικός (δικηγόρος)
    Τσικούρης Ιωάννης (πολιτικός μηχανικός-πρόεδρος ΤΕΕ Καλύμνου)
    Χαλκίτης Δημήτριος – Νεκτάριος (δικηγόρος)
    ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΛυΜΝΟΥ, ΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥΣ (Άγγελος Καλαθιανάκης, Νικόλαος Τσαγκάρης και Εμμανουήλ Μουσελλής αντίστοιχα).

  • 4 Ιουλίου 2016, 15:45 | Ιωάννης Χ.

    Ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των υποθηκοφυλακείων, χωρίς να συνοδεύεται από οποιαδήποτε σχετική μελέτη, θα επιτύχει μόνο τον προσπορισμό εσόδων στους δικηγόρους της έδρας κάθε νέου διατηρουμενου υποθηκοφυλακείου, επί ζημία κάθε άλλου και, εν τέλει, και των πολιτών. Η νησιωτικότητα και οι μορφολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των συγκοινωνιών επιτάσσουν την διατήρηση μεγαλύτερου αριθμού υποθηκοφυλακείων, με ειδική μέριμνα για τα νησιά.

  • 4 Ιουλίου 2016, 15:17 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Κάνω έκκληση μέσω της διαβούλευσης στον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης, που είναι αποδεδειγμένα άνθρωπος νηφάλιος και συνετός, να μην επιμείνει σε αυτήν τη νομοθετική πρόταση, που δημιουργεί τεράστια αναστάτωση σε όλους τους πολίτες και σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και μάλιστα σε μία εποχή που το κυρίαρχο στοιχείο της επιβάλλει σταθερό και ασφαλές οικονομικό περιβάλλον. Για να υπάρχει η σταθερότητα και η ασφάλεια αυτή, βασική προϋπόθεση είναι η διασφάλιση όλων των εμπράγματων συναλλαγών επί των ακινήτων της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από τα υπάρχοντα σήμερα Υποθηκοφυλακεία, καθώς και αυτά που λειτουργούν κατά το νόμο είτε αμιγώς, είτε εν μέρει ως Κτηματολογικά Γραφεία. Με τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου θα επιδεινωθούν, όχι μόνο τα προβλήματα των Υποθηκοφυλακείων υπό την νέα έμμισθη μορφή, που προτείνεται με την διάταξη κυρίως του άρθρου1, αλλά και τα ήδη πολλαπλά προβλήματα του λειτουργούντος Κτηματολογίου που εμφανίζονται καθημερινά προς επίλυση στα Υποθηκοφυλακεία, που λειτουργούν ως Κτηματολογικά Γραφεία. Με την αλλαγή του καθεστώτος και τη γενικευμένη μετατροπή σε όλη την Ελλάδα των Υποθηκοφυλακείων σε δημόσιες υπηρεσίες είναι πλέον ή βέβαιον, ότι όλες οι διορθώσεις των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, ακόμη και των πλέον απλών, θα οδηγούνται προς επίλυση στα Δικαστήρια της χώρας, είτε γιατί οι νέοι Προϊστάμενοι δεν θα γνωρίζουν, είτε γιατί μετατρεπόμενοι σε δημόσιους υπαλλήλους κατά το γνωστό και δοκιμασμένο σύστημα του Δημοσίου, θα αποφεύγουν να αναλάβουν και την παραμικρή ευθύνη. Συνεπώς θα δυσχερανθεί έτι περαιτέρω η ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση του θεσμού του Εθνικού Κτηματολογίου. Όπου στο παρελθόν υπήρξε πρόβλημα, όπως σήμερα εμφανίζεται στο νομό Ηλείας και ειδικά στον Πύργο, παρενέβαινε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έδινε τη λύση. Μπορεί λοιπόν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποκαταστήσει άμεσα το πρόβλημα του νομού Ηλείας και ενδεχομένως και ορισμένων άλλων περιοχών (π.χ. Περιστέρι Αττικής) με βάση την διάταξη του άρθρου 54 του σχετικά πρόσφατου Ν.4356. Αυτό είχε γίνει παλαιότερα με την περίπτωση της Σαλαμίνας και του Χαλανδρίου Αττικής, ώστε να σταματήσει η ατελείωτη ταλαιπωρία των πολιτών, των Δικηγόρων, των Συμβολαιογράφων για τα ακίνητα των περιοχών αυτών.
    Η κατάργηση όλων των Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων της χώρας είναι βέβαιο ότι δεν αποτελεί λύση και σίγουρα αντιβαίνει στη σημερινή δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση της χώρας.
    Δεν πρέπει να αγνοείται το αδιαμφισβήτητο και κρίσιμο στοιχείο που αφορά την γενικευμένη μετατροπή όλων των Άμισθων Υποθηκοφυλακείων του Κράτους σε Έμμισθα (Δημόσιες Υπηρεσίες) και τις αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις από την μετατροπή αυτή.
    Δεν πρέπει επίσης να μην επισημανθεί ότι από τα Άμισθα Υποθηκοφυλακεία το Ελληνικό Δημόσιο, ακόμη και στην σημερινή εποχή της κάθετης πτώσης των εμπράγματων συναλλαγών έχει διασφαλισμένο και μόνο κέρδος, ενώ αντίθετα από τα Έμμισθα δεν υπάρχει η εξασφάλιση αυτή, αφού οι δαπάνες λειτουργίας και μισθοδοσίας του προσωπικού δεν συναρτώνται προς τα έσοδα του Υποθηκοφυλακείου.
    Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω, διότι θεωρώ ότι η ενδελεχής κριτική επί του νομοσχεδίου αυτού, τόσο σε επίπεδο νομικό, όσο και ουσιαστικό δεν είναι πρόσφορη μέσω της διαβούλευσης.
    Συνοψίζοντας θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Υπουργό, πριν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, να εξετάσει παράλληλα και μία άλλη εντελώς διαφορετική εκδοχή για την επίλυση των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Η πρόταση είναι συγκεκριμένη υπό μορφή ολοκληρωμένου νομοσχεδίου με τίτλο «Ειδική εφαρμογή Εθνικού Περιουσιολογίου Ακινήτων και άλλες διατάξεις» και έχει εκπονηθεί από συντακτική ομάδα έμπειρων συναδέλφων Υποθ/κων από όλη την Ελλάδα. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο με την αναλυτική του Αιτιολογική Έκθεση ανταποκρίνεται στις παρούσες δυσχερείς δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, διότι εισάγει και νομοθετεί: 1) τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την προσαρμογή της στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, 2) την περιστολή δημοσίων δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων, 3) τη διαφάνεια, 4) τη δίκαιη οικονομική μεταχείριση των πολιτών, 5) την απαλλαγή των Δικαστηρίων από άσκοπη, χρονοβόρα και περιττή επιβάρυνση υποθέσεων,6) την ενίσχυση των Δικαστηρίων σε υπαλληλικό προσωπικό χωρίς νέους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων, 7) την ταχύτερη αξιοποίηση της απαράδεκτα δεσμευμένης πρακτικά ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, 8)τη φορολογική διαφάνεια και δικαιοσύνη και 9) τη διασφάλιση της συνταγματικά κατοχυρωμένης και νόμιμης ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας κατά τη μετάβαση στο θεσμό του Εθνικού Κτηματολογίου.
    Αυτές τις αυτονόητα αναζητούμενες από κάθε σύγχρονο και ευνομούμενο Κράτος λύσεις και αξίες υπηρετούν και τα 12 άρθρα της νομοθετικής αυτής πρότασης.
    Παρεμβαίνω στην διαβούλευση, γιατί ως Πρόεδρος της Ένωσης από το 2006 ως το 2012, αλλά και στον σχετικά ικανό χρόνο άσκησης μαχόμενης δικηγορίας, έχω ως αρχή μου τον εποικοδομητικό διάλογο, σε συγκεκριμένη όμως και όχι αόριστη βάση και σε περίπτωση διαφωνίας, όχι την αόριστη και στείρα αντιπαράθεση, αλλά την τεκμηριωμένη αντιπρόταση.
    Πιστεύω ότι ο κ. Παρασκευόπουλος, ως Υπουργός Δικαιοσύνης και ως ακαδημαϊκός έχει επιδείξει την σοβαρότητα και το ήθος που αρμόζουν στις ιδιότητες αυτές, κατά συνέπειαν νομίζω, ότι πριν καταλήξει σε οριστικές επί του επίμαχου ζητήματος αποφάσεις και λύσεις αναποτελεσματικές και χωρίς επιστροφή, όπως με μαθηματική ακρίβεια θα προκύψουν από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αν εισαχθεί προς ψήφιση στην Βουλή και γίνει νόμος του Κράτους, θα πρέπει προηγουμένως να εξετάσει και την προτεινόμενη λύση. Ως εικός η διαβούλευση δεν προσφέρεται για έκθεση και ανάλυση της εκτενούς αυτής νομοθετικής πρότασης, που συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη Αιτιολογική Έκθεση και στο αμεσότατο προσεχές διάστημα θα τεθεί υπ΄ όψιν του κ. Υπουργού.

  • 4 Ιουλίου 2016, 15:13 | Πανος

    σε ότι αφορά την επίσημη τοποθέτηση της Ένωσης Αμισθων Υποθηκοφύλακων θα σχολιάσω μόνο τούτο: 1. Αντιλαμβανόμενοι οι Υποθηκοφύλακες ότι πλέον το παιχνίδι για αυτούς έχει χαθεί…ζητούν και ξαναζητούν ακόμα και με μεμονωμένες παρεμβάσεις γνωστών ανωνύμων μέσα στη διαβούλευση να τους δωθεί η δυνατότητα να διοριστούν ως συμβολαιογράφοι….Στις πιο πάνω παραγράφους της τοποθέτησής τους σημειώνουν ΕΝΤΟΝΑ τη δυσαρέσκειά τους στο γεγονός ότι στα ακέφαλα γραφεία χρέη προϊσταμένων εκτελούν ως αναπληρωτές, οι Συμβολαίογράφοι και καταγγέλουν το γεγονός ότι ο ελεκτής είναι και ελεγχόμενος…Μετά από αυτό έχουν το θράσος να ζητούν να διοριστούν ως συμβολαιογράφοι; Τι αποτέλεσμα θα είχε άραγε αυτό; Μήπως ως πρώην Υποθηκοφύλακες να μπορέσουν να αποκτήσουν ξαφνικά πελατεία έναντι του πόστου που κατείχαν; Μήπως τελικά όντως χάνουν πολλά λεφτά σε σχέση με το μισθουλάκο που κόπτονται ότι παίρνουν; Αν αυτό δε σημαίνει «πελατειακό κράτος» και προσπάθεια συνέχισης του, τότε τι είναι; 2. Όλα τα λεφτά από απόψεως timing είναι ότι ακριβώς μετά από το κείμενο που ανέβασε η Ένωση στη διαβούλευση ακολουθεί η τελείως ανάποδη τοποθέτηση Υποθηκοφύλακα από μικρό γραφείο της περιφέρειας ενδεχομένως….3. Και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ γιατί το Δ.Σ. της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων δεν συγκαλεί Γενική Συνέλευση για τα μέλη της; Φοβάται κάτι;;;;;;; Λέω εγώ τώρα….Μήπως τελικά το υπάρχων ΔΣ της Ενώσεως και δεν τελικά και τόσο αντιπροσωπευτικό;;;;;;;;

  • 4 Ιουλίου 2016, 15:09 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ Αμισθος Υποθηκοφυλακας Ωλενης Ν. Ηλειας

    Οι ενοποιησεις Υποθηκοφυλακειων θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα για όλη την Ελλάδα.Ειδικά στον νομό Ηλείας που υπάρχουν 4 ακέφαλα Υποθηκοφυλακεία τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα του νομού (ΠΥΡΓΟΥ,ΑΜΑΛΙΔΑΣ, ΒΑΡΔΑΣ,ΛΕΧΑΙΝΩΝ) συν δύο μη ειδικά τα οποία τηρούν συμβολαιογράφοι(ΛΑΜΠΕΙΑΣ και ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ), αν συγχωνευθουν ολα τα παραπανω με ενα μονο αμισθο υποθυκοφυλακειο το προβλημα που θα κληθει να αντιμετωπισει ο προισταμενος του νεου εμμισθου υποθηκοφυλακειου θα ειναι τεραστιο.Ο ογκος και η φυση των νομικων προβληματων που θα υπαρχουν θα ειναι αδυνατον να διαχειριστουν απο εναν μονον υποθηκοφυλακα.Γι’αυτο αν προχωρησει το νομοσχεδιο θα πρεπει η συγχωνευση ολων να γινει ταυτοχρονα με μια υπουργικη αποφαση,διαφορετικα υπαρχει ο κινδυνος η επιχειρουμενη αναδιοργανωση να αποτυχει κατω απο το βαρους του τεραστιου ογκου ζητηματων που θα κληθει να αντιμετωπισει ενας μονο προισταμενος ο οποιος δεν θα μπορει να συμβουλευεται ομοιου πανεπιστημιακου επιπεδου συνεργατες με συνεπεια τον κυνδυνο λαθων και την ασφαλεια των συναλλαγων.

  • 4 Ιουλίου 2016, 15:55 | ΣΦΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Μετά την κατάργηση και υποβάθμιση υπηρεσιών (Εφορία, Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο, Ταχυδρομείο, Κέντρο Υγείας, Μονομελές Δικαστήριο, ΙΚΑ κ.λ.π.) που εξυπηρετούν τους δημότες και τους επαγγελματίες δικηγόρους, μηχανικούς, φοροτεχνικούς κ.λ.π. της περιοχής μας, αποφασίζουν και την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου.
    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας, η οποία λήγει την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016
    Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας έλαβε μέρος στη διαβούλευση εκφράζοντας τη διαφωνία του για την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος Ερμιονίδας
    Για τους κάτωθι λόγους:
    Το Υποθηκοφυλακείο Μάσσητος, με την ιστορικότητα του λειτουργεί με ίδια έσοδα και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Είναι ένα ιστορικό Υποθηκοφυλακείο με εκατοντάδες χιλιάδες πράξεις στα 160 χρόνια λειτουργίας του.
    Ακόμη και σήμερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, συνεχίζει την δραστηριότητα του με θετικό πρόσημο.
    Δεν μπορεί να συνεχισθεί για άλλη μια φορά η απομόνωση και υποβάθμιση της περιοχής, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο οδικό δίκτυο.
    Τέλος δεν συνάδει με το σχέδιο της αναδιάρθρωσης του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η οποία ολοκληρώνεται μέσα στον Ιούλιο.
    Δημιουργεί 41 νέα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία όταν υπήρχαν μόνο 18, συγχωνεύοντας 281 Υποθηκοφυλακεία με σοβαρότατα προβλήματα στη μεταφορά αρχείων ενοικίαση νέων χώρων και εξυπηρέτηση των πολιτών και επαγγελματικών ομάδων
    Για το λόγο αυτό είμαστε αντίθετοι στο παρόν σχέδιο Νόμου, το οποίο είναι άδικο και αντιαναπτυξιακό και θα δημιουργήσει προβλήματα στις ενεργές κοινωνικές ομάδες, τους επαγγελματίες και δημότες καθώς και στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
    ΚΡΑΝΙΔΙ 4/7/2016
    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ

  • 4 Ιουλίου 2016, 14:57 | Μ.Π.

    Πως ο ιδιωτικός υπάλληλος του υποθηκοφύλακα και ο ίδιος ο υποθηκοφύλακας (ελεύθερος επαγγελματίας) θα προσληφθεί σε νέα θέση νέας Δημόσιας Υπηρεσίας χωρίς ΑΣΕΠ???????? Kύριε Υπουργέ είμαστε και εμείς υπάλληλοι σε συμβολαιογραφεία με χρόνια εμπειρίας, και σε δικηγορικά γραφεία και θέλουμε να διεκδικήσουμε και εμείς την ευκαιρία για τον διορισμό μας στο Δημόσιο. ΑΣΕΠ –ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΙΣΟΤΗΤΑ. ΑΣΕΠ- ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

  • 4 Ιουλίου 2016, 14:01 | Φανη Σοφιανου Υποθ/λακας Κυπ/σιας

    Οι ενοποιησεις πρεπει να γινουν απο κοινου για ολα τα υποθηκοφυλακεια της Ελλαδος με ειδικη επεξεργασια των νησιωτικων περιοχων. Αυτο θα αποβει σε οφελος του Ελληνικου Δημοσιου, διοτι πρωτον θα αρχισουν να εισρεουν χρηματα στο Δημοσιο, με δεδομενη την διαφορετικη εισπρακτικη ικανοτητα του καθε υποθηκοφυλακειου. Αν για παραδειγμα ξεχαστουν τα «μεγαλα» των οποιων ή εισπρακτικη ικανοτητα ειναι μεγαλη κ μισθοποιηθουν τα «μικρα» ποιο το οφελος για το Δημοσιο? Επομενως, για να αποφευχθουν τετοια φαινομενα με μια αποφαση κ. Υπουργε. Το μαχαιρι στο κοκκαλο. Επιπλεον, ο κινδυνος να μεινει το ολο εγχειρημα ημιτελες ειναι μεγαλος αν δεν συμβει μονομιας για ολους. Καντε το κ θα περασετε στην ιστορια ως ενας εκ των λιγων που τολμησαν μια πραγματικη διαρθρωτικη αλλαγη κ μαλιστα χωρις να ειναι μνημονιακη υποχρεωση. Μπραβο σας. Ειμαστε μαζι σας.
    Επιπλεον οσον αφορα τις ενοποιησεις ανα Πρωτοδικειο εχουμε να προτεινουμε οτι ειναι μαλλον προς το συμφερον του Δημοσιου, αφου πολλοι Δημοι εχουν κτηρια που μπορουν να διαθεσουν γ αυτο το σκοπο. Προς οφελος κ του Ελληνικου Δημοσιου αλλα κ των πολιτων. Αντι να διαμαρτυρονται οτι αποψιλωνεται η υπαιθρος ας βαλλουν πλατη κ ας διαθεσουν κτηρια ,που αλλωστε ηδη υπαρχουν. Συνεννοηση κ καλη βουληση χρειαζεται. Εμεις στο δικο μας πρωτοδικειο ηδη γινονται οι απαραιτητες διαβουλευσεις προς αυτη την κατευθυνση. Οι Δημαρχοι αντι να γκρινιαζουν κ να συμπεριφερονται μικροκομματικα να βαλλουν πλατη,,αν θελουν να στηριξουν τον τοπο τους. Βαρεθηκαμε το «αντιπολιτευση για την αντιπολιτευση»!

  • 4 Ιουλίου 2016, 13:49 | Μαρία Γυφτογιάννη

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
    Και Κύριοι της επιτροπής διαβούλευσης επί του σχεδίου νόμου για την αναδιοργάνωση των Υποθ/κείων της χώρας.
    Συμπληρωματικά επανέρχομαι, γιατί όπως θα διαπιστώσετε και εσείς από την κατάθεση απόψεων και σχολίων, όλου του νομικού κόσμου και όλων των εμπλεκομένων προσώπων, που διενεργούνται μέσω αυτής της ανοιχτής διαβούλευσης για την αναδιοργάνωση των Υποθ/κείων αυτής της ιδιότυπης και οιονεί δικαστικής υπηρεσίας προκύπτουν αβίαστα και κατηγορηματικά τα παρακάτω:
    Α) Το Νομικό Καθεστώς που διέπει τα Υποθ/κεία του Κράτους είναι:
    Το ΚΔ της 19/23-7-1941, ο ΑΝ 153/1967, το Νομοθετικό Διάταγμα 811/1971, το Νομ. Διάταγμα 201/1961 (ΦΕΚ 175/61 τ. Α’ Πανδ. Σιφν. 1961), το Βασιλικό Διάταγμα 533/1963 (ΦΕΚ 147/63 τ.Α’), Νόμος 724/1977 (ΦΕΚ 299 τ.Α’), ΠΔ 567/78 (ΦΕΚ 122 τ.Α), Νόμος 325/1976 , Ν. 2464/1998 και Ν.2308/1995 καθώς και σωρεία άλλων διατάξεων Νόμων και κατ’ εξουσιοδότηση εκδιδομένων αποφάσεων Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, και φυσικά από τον ανώτατο Νόμο του κράτους, το Σύνταγμα.
    Από όλες τις προαναφερθείσες διατάξεις συνάγεται de jure και de facto ότι οι έμμισθοι υποθηκοφύλακες που προΐσταντo στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, διακρίνονταν σαφώς και αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα διακριτά από τις λοιπές κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων και ως προς την βαθμολογική τους εξέλιξη και ως προς τα άλλα και τούτο διότι ο υποθηκοφύλακας εκ της ιδιαιτέρας φύσης των καθηκόντων που επιτελεί απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα τόσο για την ασφάλεια των συναλλαγών όσο και για τις σχέσεις του αστικού δικαίου.
    Δηλαδή, ο υποθηκοφύλακας ασκεί προδιαγεγραμμένη από το Νόμο δικαιοδοσία ενεργώντας κατά την άσκηση αυτής, κατ’ ιδίαν κρίση μη υποκείμενος σε εξάρτηση από την εκτελεστική ή άλλη εξουσία του κράτους.
    Ο Υποθηκοφύλακας ασκεί δημόσιο λειτούργημα. Ουδέποτε ταυτίστηκε μέχρι το 2011 τουλάχιστον με δημόσιο διοικητικό υπάλληλο αλλά η επιταγή του νομοθέτη τον ήθελε να αποτελεί πρόσωπο του δικαστικού συστήματος συγκαταλεγμένου μεταξύ των επικουρικών δικαστικών λειτουργών και εξ αιτίας της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων του.
    Με το άρθρο 2 παρ.4, με το άρθρο 6 παρ. α’ και β’ του παρόντος σχεδίου νόμου, προσπαθείτε να υποβαθμίσετε και να υποβιβάσετε τον ρόλο του, ενώ θα έπρεπε να τον αναβαθμίσετε και να τον υποστηρίξετε, αφού με το άρθρο 1 του παρόντος Νόμου αυξάνετε την τοπική αρμοδιότητα και πολλαπλασιάζετε την ευθύνη του.
    Επίσης είναι πασιφανές, ότι μέχρι σήμερα υπήρξε ένα ιδιαίτερο σύστημα επιλογής ή διορισμού των εμμίσθων υποθηκοφυλάκων όπως σας προανέφερα και της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξής του. Άλλωστε αυτό το καθεστώς που ίσχυε από την σύσταση των Υποθηκοφυλακείων του Κράτους διατηρήθηκε και μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001.
    Ο υποβιβασμός και η απαξίωση στον ιδιαίτερο αυτό θεσμό του Υποθηκοφύλακα αποτελεί και νομοθετικό υποβιβασμό, αφού αντίκειται και στο άρθρο 92 παρ.4 και στο 103 παρ. 7 του Συντάγματος (δικαίωμα εξέλιξης και παραμονής στον ανώτατο υπαλληλικό βαθμό) και στο Άρθ. 103 παρ.4 δηλαδή στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών (διότι η προαγωγή ή ο υποβιβασμός δημοσίου λειτουργού που τελεί υπό ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις επιτρέπεται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια).
    Εξ άλλου έχει νομολογηθεί ότι τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία αποτελούν αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες εξαρτώμενες άμεσα από τις δικαστικές αρχές (επιθεώρηση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Περιφέρειας που υπάγεται το αντίστοιχο Υποθηκοφυλακείο).
    Από όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει μέχρι σήμερα τα Υποθηκοφυλακεία προκύπτει η βούληση του νομοθέτη να προστατέψει και να περιβάλει με ειδικές εγγυήσεις το λειτούργημα αυτό.
    Παρακαλώ λοιπόν,
    Α) Όπως αναθεωρήσετε τα σχετικά άρθρα του παρόντος σχεδίου νόμου που αφορούν την υποβάθμιση των εναπομεινάντων επτά (7) εμμίσθων υποθηκοφυλάκων από τη θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης σε προϊστάμενο Τμήματος και δώστε μας την θέση που μας αξίζει και αυτήν που επιτάσσει ο νόμος.
    Β) Διατηρείστε στις οργανικές θέσεις πρώτα όλους τους μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους των υφιστάμενων εμμίσθων υποθηκοφυλακείων και στις πλεονάζουσες τοποθετείστε τους ΙΔΑΧ, δίνοντας και στους πρώτους το δικαίωμα επιλογής κατά το άρθρο 6 παρ. α’ και β’.
    Λάβετε υπόψη σας ότι όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις στα Έμμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, κατέλαβαν αυτές κατόπιν νομίμων και διαφανών διαδικασιών (ΑΣΕΠ, διαγωνισμών ή δικαστικών αποφάσεων), αφού διέθεταν τα απαιτούμενα κατά τη προκήρυξη προσόντα, ενώ οι υπάλληλοι των αμίσθων υποθηκοφυλακείων που θα καταλάβουν τις συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με ταυτόχρονη δέσμευση των κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας διορίζονταν με αποκλειστική επιλογή του αμίσθου υποθηκοφύλακα (συγγενείς, φίλοι, κουμπάροι, γνωστοί και άλλοι συνδαιτυμόνες) είτε διέθεταν σχετικά προσόντα είτε όχι .
    Όσον αφορά το άρθρο 1 παρ. 2.13 για το Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Σάμου και δια της συγχωνεύσεως άλλων έξι (6) αμίσθων υποθηκοφυλακείων που πρόκειται να επιτευχθεί, Σας γνωρίζω τα παρακάτω:
    Σε όλα τα άμισθα υποθηκοφυλακεία του νομού δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος ΙΔΑΧ, ούτε και άμισθος υποθηκοφύλακας (πλην της Υποθηκοφύλακας Χώρας Σάμου), που διευκολύνεται από το παρόν σχέδιο νόμου και αναρωτιέμαι: Με ποιούς υπαλλήλους θα αποφορτίσουμε αυτήν τη καταιγίδα και θα διεκπεραιώσουμε αυτόν τον τεράστιο όγκο εργασιών και εκκρεμοτήτων που θα προκύψει από το νεοσύστατο υποθηκοφυλακείο Σάμου και Μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο μέχρι και την οριστική δομή του κτηματολογίου;;;;;;
    Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι ο Νομός Σάμου αποτελείται από τρία (3) νησιά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μετάβαση των νησιωτών (Αγ. Κηρύκου, Ευδήλου, Φούρνων Κορσεών) προς επίλυση των υποθέσεών τους ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο, όπου η μετακίνηση καθίσταται δυσχερής λόγω των ελλειπών ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
    Άλλη μια προσπάθεια ερήμωσης και εγκατάλειψης των άγονων νησιωτικών περιοχών; Ή προβλέπεται να γίνει άμεση ψηφιοποίηση των αρχείων και των βιβλίων των ανενεργών υποθηκοφυλακείων αυτών, οπότε δεν θα χρειάζεται η επί τόπου μετάβαση ή η οικονομική επιβάρυνσή τους μέσω των δικηγόρων που θα μετακινούνται από τα άγονα αυτά νησιά προς το κεντρικό υποθηκοφυλακείο;;;;;;;;
    Επειδή γνωρίζουμε ότι στην επιτροπή διαβούλευσης για το παρόν σχέδιο νόμου συμμετέχουν εξαίρετοι νομικοί που είναι και άριστοι γνώστες του Νόμου και ιδιαίτερα του ειδικού αυτού καθεστώτος που διέπει μέχρι σήμερα τα Υποθ/κεία της χώρας και
    Επειδή θέλω να πιστεύω ότι ανώτατη πολιτική βούληση είναι η ασφάλεια των συναλλαγών, η εξασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών, η Δικαιοσύνη, η Διαφάνεια, η Δημοκρατία και η τήρηση των Θεσμών,
    Παρακαλώ, όπως αντιμετωπίσετε το παρόν κείμενο με την ιδιαίτερη προσοχή, ευαισθησία και κρίση που σας διέπει και βρείτε δικαιότερη και βιωσιμότερη λύση για το θέμα που έχει ανακύψει.
    Με εκτίμηση
    Μαρία Γυφτογιάννη,
    Υποθηκοφύλακας Εμμίσθου Υποθηκοφυλακείου Σάμου

  • 4 Ιουλίου 2016, 13:40 | Γιώργος ν. Ηλείας

    Κ.Υπουργέ εγώ είμαι αντίθετος με την άποψη της ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.
    Η αλήθεια λέγεται με λίγες λέξεις.
    Να γίνει έλεγχος των μισθών όλων, υποθηκοφυλάκων και υπαλλήλων του Ν, Ηλείας και θα φρίξετε.
    Με τα μισά χρήματα που θα εξοικονομήσετε με την αναδιοργάνωση αυτή, θα έχετε καλύψει τα όσα, με πόνο για τα έσοδα του κράτους, φωνάζουν κάποιοι, ιδιώτες υποθηκοφύλακες και υπάλληλοι!
    Δεν μπορεί να βγάζει μηνιάτικο κάποιος 7000 χιλιάδες ευρώ ή υπάλληλος απόφοιτος σχολείου 2800… λέω τώρα εγώ…. και προκαλώ να γίνει έλεγχος.
    Εύγε για το νομοσχέδιο!!!
    Ήδη προκάλεσε πανικό σε κάποιους!!!!!
    Τι γίνετε, από 6 χιλιάρικα, θα βγάζετε τα νόμιμα τώρα ή όσα τα προσόντα σας αξίζουν κάποιοι και πανικοβληθήκατε;
    Σύριζα όλα και εύγε!!!!!

  • 4 Ιουλίου 2016, 12:25 | Κώστας

    Ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τις υφισταμένες σήμερα υπηρεσίες που ονομάζονται άμισθα υποθηκοφυλακεία ή μήπως αντίθετα ακόμη και σήμερα που η κτηματαγορά έχει σχεδόν εκμηδενιστεί όλα τα άμισθα υποθηκοφυλακεία της Ελλάδος εξακολουθούν να συνεισφέρουν χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό?Φαίνεται ότι περισσεύουν χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε. Διαφορετικά δεν εξηγείται γιατί αδιαφορείτε για τα εξασφαλισμένα δημόσια έσοδα από τα άμισθα υποθηκοφυλακεία,αφού τα καταργείται όλα και στην θέση τους φτιάχνετε εξ αρχής νέες δημόσιες υπηρεσίες.Όσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών όλης της χώρας ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει δημόσια υπηρεσία.Αν γίνουν αυτά τα πράγματα για ένα απλό χαρτί από το υποθηκοφυλακείο θα κάνουμε από 100 ως 150 χιλιόμετρα.Τα βρίσκετε αυτά λογικά ???

  • 4 Ιουλίου 2016, 12:55 | M.N.

    Συγχαρητήρια!
    Επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στην ασυδοσία των υποθυκοφιλάκων και στην απροκάλυπτη κατάχρηση δημοσίου χρήματος! Η ισότητα και η αξιοκρατία των υπαλλήλων ήταν μια ανάγκη πολλών ετών και όπως διαφαίνεται, με αυτό το νομοσχέδιο θα δοθεί μια οριστική λύση πέραν των πιέσεων και των προσωπικών συμφερόντων!

  • 4 Ιουλίου 2016, 12:43 | Παναγιώτα Μίχα Αναπληρώτρια Διευθύντρια Κτηματολογίου Κω

    Με το Ν2308/95 έτσι όπως συμπληρώθηκε με το Ν2664/1998, εισήχθη στη χώρα μας ο θεσμός του Κτηματολογίου.Σε συνδιασμό με τον Ν1647/86 με τον οποίο συστήθηκε ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδος οριοθετήθηκε το πλάισιο εφαρμογής του Εθνικού Κτηματολογίου και ξεκίνησε στη χώρα μας η κτηματογράφηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Στα ως άνω, ορίζεται ότι…<> άρθρο 1 παρ. 3 Ν2664/98.
    Παράλληλα στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Ρόδο και στην Κω (περιλαμβάνεται και το Λακκί της Λέρου) υπάρχει κτηματολόγιο από το 1929, το οποίο ιδρύθηκε με το υπ΄αριθμ. 132/1-9-1929 Διάταγμα του Ιταλού Κυβερνήτη Δωδεκανήσου (με το οποίο κυρώθηκε ο Κτηματολογικός κανονισμός Δωδ/σου και ο οποίος διατηρήθηκε σε ισχυ με το άρθρο 8 του ν.510/1947 περί εισαγωγής εις την Δωδ/σω της Ελληνικής Νομοθεσίας). Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα που λειτουργεί το Κτηματολόγιο Δωδ/σου έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ανάγκες της αγοράς και έχει παράγει νομολογία.
    Για την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, προϋπόθεση είναι η δημιουργία Κτηματολογικών Γραφείων στις αντίστοιχες περιοχές.
    Για την εναρμόνιση των Κτημ/γίων Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προϋπόθεση είναι η μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση των αρχείων τους.
    Στην παρούσα φάση, σας ενημερώνουμε ότι τα Κτημ/για Κω και Ρόδου λειτουργούν ακόμα χειρόγραφα. Τα πρωτόκολλα είναι χειρόγραφα, τα ευρετήρια είναι χειρόγραφα, οι εγγραφές γίνονται στα βιβλία χειρόγραφα, τα ταμεία παρακολουθούνται χειρόγραφα. Είχε ξεκινήσει μια διαδικασία μηχανογράφισης των Κτημ/γιων Δωδ/σου σε συνεργασία με την Κτηματολόγιο ΑΕ (τώρα πλέον ΕΚΧΑ), η οποία σταμάτησε το 2011 λόγω έλλειψης προσωπικού της ως άνω εταιρείας και οικονομικής στενότητας.Στο Κτηματολόγιο Κω υπάρχουν 13 οργανικές θέσεις από τις οποίες είναι καλυμμένες οι 5. Πριν από 90 χρόνια δλδ. το κράτος θεωρούσε ότι στην Κω χρειάζονται 13 άτομα για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο και τώρα λειτουργεί με 5 άτομα και χωρίς καμία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του. Από το 2005 έχει ενσωματωθεί και το υποθηκοφυλάκειο Νισύρου.
    Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το άνω σχέδιο νόμου δημιουργείται στα πλάισια σταδιακής κατάργησης των υποθηκοφυλακείων και της αντικατάστασής τους με Κτημ/κά Γραφεία, αλλά για να καταστεί λειτουργικό το ως άνω εγχείρημα θα πρέπει να υπάρξουν απαραίτητα οι εξής προϋποθέσεις:
    1)Αμεση ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ των Κτηματολογίων Κω και Ρόδου.
    2) Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων και αύξηση αυτών.
    3)Να δημιουργηθούν και στο Κτηματολόγιο Κω Διευθύνσεις με θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι τμημάτων) όπως προβλέπεται και στο Κτηματολόγιο Ρόδου. (Αν ενσωματωθεί στην Κω και το υποθηκοφυλάκειο Πάτμου όπου λειτουργεί Κτηματολογικό γραφείο,ένας προϊστάμενος θα επιμελείται υπηρεσίας η οποία αποτελείται από τρεις διαφορετικές δομές – Κτηματολογικό κανονισμό Δωδ/σου – Υποθηκοφυλάκεια – Κτηματολόγιο ΑΕ???)
    Επίσης θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στα εξής:
    1)Να ληφθεί υπ όψιν η αρχή της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
    2)Να ληφθεί υπ όψιν ότι στην Πάτμο υπάρχει μεγάλος όγκος εργασίας με την εκκλησιαστική περιουσία, η οποία υπόκειται στο εκλησιαστικό δίκαιο ,το οποίο απαιτει εξειδίκευση.ΔΕν είναι τυχαίο που η Πάτμος είναι από τις πρώτες περιοχές που Κτηματογραφήθηκαν και λειτουρεί Κτηματολογικό γραφείο.
    Με μεγάλο αγώνα διαφυλάχτηκε τόσα χρόνια από τους Υποθηκοφύλακες και τους διευθυντές των Κτηματολογικών Γραφείων η εγκυρότητα των δημόσιων εγγραφών, υπηρετήθηκε η αρχή της δημοσιότητας που ορίζει ο ΑΚ έτσι ώστε να διαφυλαχτεί η ασφάλεια των συναλλαγών. Για να αποτελέσει ο ως άνω νόμος εργαλείο ανάπτυξης, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα παραπάνω υπ όψιν.

  • 4 Ιουλίου 2016, 12:29 | D.G

    Επιτέλους ένα νομοσχέδιο, αναμενόμενο εδώ και χρόνια. Θα φέρει διαφάνεια στη διαχείρηση του δημοσίου χρήματος, αφού θα πάψει ο κάθε υποθηκοφύλακας να λειτουργεί ως ελεύθερος επαγγελματίας με ποσοστά επι των εισπράξεων και «τήρηση» βιβλίων εσόδων εξόδων. Είναι γνωστό ότι ο ετήσιος εισαγγελικός έλεγχος στα βιβλία αυτά δεν γίνεται ποτέ σε βάθος. Η εξηπηρέτηση των πολιτών αλλά και των δικηγόρων θα γίνει ταχύτερη και πληρέστερη με την ψηφιοποίηση των αρχείων καιτην ολοκλήρωση των μηχανογραφησής τους. Σε αυτόν τον τομέα θα συμβάλλει και η συγκέντρωση στον ίδιο χώρο όλων των παλαιών αρχείων όλων των υποθηκοφυλακείων της περιοχής που θα συμπτυχθούν. Πολύ συμαντικό είναι η εργασιακή γαλήνη, που θα επιφέρει η εφαρμογή του νομοσχεδίου, για πολλούς υπαλλήλους των άμισθων υποθηκοφυλακείων που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί άνιση μεταχείρηση προς συμφέρον ολίγων.

  • 4 Ιουλίου 2016, 11:48 | Μ.Σ.Β.

    Αν οι «άμισθοι» υποθηκοφύλακες διατείνονται οτι λειτουργούν προς όφελος του δημοσίου (επιεικώς αστείο) μπορούν να το αποδείξουν.

    Μπορούν για παράδειγμα ας πούμε να δημοσιεύσουν τις καταστάσεις εσόδων των υποθηκοφυλακείων Αττικής και Θεσσαλονίκης της τελευταίας δεκαπενταετίας (τουλάχιστον) για να δούμε απο πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έσοδα έχουν απαλλάξει το ελληνικό δημόσιο.

    Κάποια στιγμή η φεουδαρχία πρέπει να τελειώσει ΚΑΙ στην Ελλάδα.

    Ελπίζω το υπουργείο να μην κάνει πίσω πλην των περιπτώσεων των νησιών.

  • 4 Ιουλίου 2016, 11:06 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΛΑΡΑΣ

    Η ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ 300 ΚΤΙΡΙΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ 2.000.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΟΤΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ,ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ»ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  • 4 Ιουλίου 2016, 11:09 | Φανη Σοφιανου Υποθ/λακας Κυπ/σιας

    Η αποψη της Ενωσης Αμισθων Υποθηκοφυλακων δεν μας εκφραζει εμας τους «μικρους κ μεσαιους» υποθηκοφυλακες. Ειμαστε ριζικα κ εκ διαμετρου αντιθετοι. Ιση εργασια κ ισες αμοιβες για ολους. Τωρα, οσον αφορα την επιβαρυνση του κρατικου προυπολογισμου, νομιζω πως το Υπουργειο ειναι σε θεση να γνωριζει καλλιτερα για να προτεινει το παρον νομοσχεδιο.
    Προχωρηστε αμεσα κ Υπουργε στην υλοποιηση του.

  • 4 Ιουλίου 2016, 11:55 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΗΓΑ, δικηγόρος

    Η Κάλυμνος είναι ένα νησί με πολλούς μετανάστες σε όλο τον κόσμο (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και Αυστραλία). Ξέρετε πόσες φορές τα προξενικά γραφεία αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμα και για τη σύνταξη ενός απλού πληρεξουσίου; Δε συζητάμε καν για τις αγοραπωλησίες! Ο πρόξενος (ιδιαίτερα συχνά άμισθος, που δεν έχει ιδέα και ακόμα και τα πληρεξούσια τα στέλλουμε με e-mail από το νησί για να τα αντιγράψει και να εξυπηρετηθούν οι πατριώτες μας) θα πάρει το ΕΝΦΙΑ, θα πάει στην Δ.Ο.Υ., θα επικοινωνήσει με τον μηχανικό για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, θα μπει στο σύστημα να υπολογίσει τις αντικειμενικές κλπ κλπ κλπ;….
    Παρακαλώ, δώστε μου παράδειγμα συμβολαίου που συντάχθηκε στην αλλοδαπή και ολοκληρώθηκε η διαδικασία εντός 3ημέρου!

    Α! Επίσης, ρωτήστε έναν Έλληνα μετανάστη πόσα πληρώνει στο άμισθο προξενείο, που συνήθως πάει, για ένα απλό πληρεξούσιο! Και κάντε τη σύγκριση με τη σύνταξη του ιδίου πληρεξουσίου σε ημεδαπό συμβολαιογράφο! Οι ίδιοι οι άνθρωποι προτιμούν να έρχονται στο νησί τους και να τακτοποιούν τις υποθέσεις τους! Και πιο σύντομα και πιο οικονομικά!

    Κι έπειτα πώς θα γίνεται η έρευνα; Άντε να πούμε ότι όλα γίνονται έτσι, με ένα κλικ, από το εξωτερικό. Πώς ο δικηγόρος θα κάνει την έρευνα; Αν τύχει και χειμώνα με απαγορευτικό…

    Μόνο όσοι κατοικούμε στα νησιά μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει η αποψίλωσή τους! Και -δε θέλω να γίνω μελοδραματική ή γραφική όμως δεν μπορώ και να μην το πω- το να ζεις στα Δωδεκάνησα και να ζεις σχεδόν καθημερινά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις αναχαιτίσεις, να μην έχεις δημόσιες υπηρεσίες, ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα γύρω νησιά και με τον Πειραιά καμία σχέση δεν έχει να ζεις στην Πελοπόννησο!

    Εκτός, βέβαια, αν πρέπει να κλείσουμε όλοι (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, μεσίτες) τα γραφεία μας και να πάμε στις έδρες των Υποθηκοφυλακείων-Κτηματολογικών γραφείων. Ή να μην πάμε καν. Απλώς να κλείσουμε τα γραφεία μας και να παραπέμψουμε τους πελάτες μας στην έδρα των κτηματολογικών γραφείων. Μια χαρά, γιατί όχι; Μας πειράζουν όλους τα Υποθηκοφυλακεία των 3 ταχυτήτων (έμμισθα, άμισθα, μη ειδικά), αλλά κανέναν δεν ενοχλεί η Ελλάδα των 2 ή ακόμα και 3 ταχυτήτων!

    Τέλος, όλοι οι νησιωτικοί δήμαρχοι είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν χώρο για τη στέγαση των νέων υποθηκοφυλακείων/κτηματολογικών γραφείων! Αυτό είναι σαφές! Και έχει ήδη προταθεί και στο παρελθόν, σε σχέση με τη μετακίνηση της ΔΟΥ. Βέβαια το εάν η πρόταση εισακούστηκε, φαίνεται από το αποτέλεσμα-τα γραφεία των ΔΟΥ Καλύμνου, Λέρου μεταφέρθηκαν στην Κω, με τεράστια απώλεια εσόδων!

    Εν πάση περιπτώσει: Κανείς δε θέλει να αποπροσανατολίσει κανέναν. Κι όλοι στην ίδια χώρα ζούμε. Όμως δεν έχουμε -εκ των πραγμάτων και ανεξαρτήτως των προθέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης- τα ίδια δικαιώματα. Γι’ αυτό ο νόμος πρέπει, πάση θυσία, να λάβει υπ’ όψιν του την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών.

  • 4 Ιουλίου 2016, 11:53 | ΕΝΩΣΗ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο συνιστά, στην πραγματικότητα και αντίθετα προς τον τίτλο του, ένα σχέδιο αποδιοργάνωσης του συστήματος καταχώρησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την ήδη επιβαρυμένη οικονομική ζωή της χώρας, καθώς θα επηρεάσει – νομοτελειακά και σε ανυπολόγιστο βαθμό – τρέχουσες συναλλαγές και επενδύσεις επί ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.
    Μία μεταρρύθμιση αναδιοργάνωσης ενός ολόκληρου θεσμού, που υφίσταται και λειτουργεί από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους και αφορά στο θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία, ιδιωτών και Δημοσίου, δεν μπορεί παρά να απαντά κατ’ αρχήν στα κάτωθι βασικά ερωτήματα:

    Α. Επί της ουσίας:

    1. Είναι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επίκαιρο και αναγκαίο;
    2. Θα αποφέρει έσοδα ή θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό;
    3. Ποια είναι η προστιθέμενη αξία της ρύθμισης για τους συναλλασσόμενους πολίτες και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων/ κτηματολογικών γραφείων;
    4. Βοηθά στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ή, αντίθετα, θα προκαλέσει καθυστέρηση της επίτευξης του μεγάλου αυτού εθνικού στόχου;
    5. Καθιστά τα υποθηκοφυλακεία/κτηματολογικά γραφεία εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της παροχής ασφαλούς και ταχείας πληροφορίας για τα δικαιώματα επί των ακινήτων;
    6. Προστατεύει το έννομο αγαθό της περιουσίας και την ασφάλεια των συναλλαγών;
    7. Συνάδει με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ η κατάργηση του θεσμού του άμισθου υποθηκοφύλακα και του επαγγέλματος αυτού, καθώς και η συγκεκριμένη διαδικασία τοποθέτησης στο Δημόσιο αμίσθων υποθηκοφυλάκων και ιδιωτικών υπαλλήλων;

    Β. Επί της διαδικασίας νομοθέτησης:

    1. Έχουν τηρηθεί οι αρχές και οι διαδικασίες της καλής νομοθέτησης όπως αναλυτικά προβλέπονται στο Ν. 4048/2012;
    2. Ποια ομάδα εργασίας επεξεργάσθηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και για ποιο λόγο δεν συγκροτήθηκε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για μία μεταρρύθμιση τέτοιας κλίμακας και σημασίας;
    3. Ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν τη σύντμηση της προβλεπόμενης ελάχιστης διάρκειας της δημόσιας διαβούλευσης (αρ. 6 παρ. 2 Ν. 4048/2012);
    4. Για ποιο λόγο δε συνοδεύεται το προσχέδιο νόμου από αιτιολογική έκθεση στη δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η αναγκαιότητα και σκοπιμότητα της ρύθμισης και κατ’ επέκταση η τήρηση της αρχής της αναλογικότητας (αρ. 2 Ν. 4048/2012).

    Με δεδομένο ότι δεν βρίσκουμε επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, έχουμε να παρατηρήσουμε ειδικότερα τα εξής:

    Α. Επί της ουσίας:

    1. Είναι γνωστό ότι η δραματική πτώση των εμπράγματων συναλλαγών, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, έχει επιφέρει και αντίστοιχη πτώση των εσόδων στα άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι η δαπάνη λειτουργίας των τελευταίων ουδόλως επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον άμισθο υποθηκοφύλακα. Σε αρκετές, λοιπόν, περιπτώσεις τα εισπραττόμενα υπέρ υποθηκοφύλακα δικαιώματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων, μεταξύ των οποίων – και κυρίως – το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού τους. Στην επιδείνωση της κατάστασης αυτής έχουν συμβάλει αποφασιστικά οι ακόλουθοι δύο παράγοντες:
    (α) Η εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 37480/4.5.2012 ΚΥΑ Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία καταργήθηκε το διευθυντικό δικαίωμα του αμίσθου υποθηκοφύλακα να επιβάλλει ελαστικές μορφές εργασίας (μειωμένο ωράριο, εκ περιτροπής εργασία,) στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται επιβεβλημένο λόγω της ανεπάρκειας των εσόδων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της απόφασης αυτής στην πράξη ήταν το μισθολογικό κόστος της λειτουργίας των γραφείων να καταστεί απολύτως ανελαστικό, την ίδια στιγμή που τα έσοδα κατακρημνίζονταν. Σημειωτέον ότι οι υπάλληλοι των αμίσθων υποθηκοφυλακείων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι συνδεόμενοι με τον υποθηκοφύλακα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και δεν διατελούν σε δημοσιοϋπαλληλική ή άλλη εργασιακή σχέση με το Δημόσιο (ΣτΕ 2573/2015). Οι αμοιβές των εν λόγω υπαλλήλων καθορίζονται βάσει συλλογικής σύμβασης εργασίας συναπτόμενης μεταξύ της Ένωσής μας και του σωματείου των υπαλλήλων, ενώ επισημαίνεται ότι η ισχύουσα Σ.Σ.Ε. δεν ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας, αλλά ρύθμιση συλλογικής διαφοράς δυνάμει της ΜΟΝ 5/2015 διαιτητικής απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στον οποίο η Ένωσή μας προσέφυγε σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των αμοιβών του προσωπικού.
    (β) Το γεγονός ότι επί 7 χρόνια το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αντίθετα προς το νόμο και την υπ’ αριθμ. 174/2013 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν προκηρύσσει διαγωνισμό για την κάλυψη των κενών θέσεων αμίσθων υποθηκοφυλάκων. Το αποτέλεσμα είναι άνω των 60 ειδικών αμίσθων υποθηκοφυλακείων να παραμένουν σήμερα χωρίς προϊστάμενο υποθηκοφύλακα και καθήκοντα αυτού να ανατίθενται σε συμβολαιογράφο της περιοχής με μόνο κριτήριο την αρχαιότητα αυτού. Ο τελευταίος μάλιστα προβαίνει ταυτόχρονα τόσο στη σύνταξη συμβολαίων ως συμβολαιογράφος, όσο και στον έλεγχο νομιμότητας αυτών και τη μεταγραφή τους ως υποθηκοφύλακας, με όλα τα αυτονόητα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η σύγκρουση καθηκόντων στην πράξη. Εξυπακούεται δε ότι η παροδική και πρόσκαιρη ανάθεση καθηκόντων σε άλλον επαγγελματία από αυτόν που το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζει, έχει συμβάλει έτι περαιτέρω στην δυσλειτουργία των υποθηκοφυλακείων. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι εκεί όπου παρατηρούνται τα σοβαρότερα προβλήματα λειτουργίας – μέχρι και του βαθμού του να παραμένει κλειστό το γραφείο – είναι περιπτώσεις «χηρευμένων» υποθηκοφυλακείων (Πύργος, Περιστέρι, Ν. Ιωνία κ.α.) χωρίς υποθηκοφύλακα.
    Η δυσλειτουργία, λοιπόν, που διαπιστώνεται στις περιπτώσεις αυτές δεν οφείλεται στον ίδιο τον θεσμό των αμίσθων υποθηκοφυλακείων, αλλά πρόκειται για προβλήματα που τεχνητώς προκαλούνται, απότοκα των μέχρι σήμερα επιλογών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η Ένωσή μας έχει επανειλημμένως και εγγράφως καταθέσει προτάσεις προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων και θα μπορούσαν πράγματι να βρεθούν λύσεις και στα πλαίσια της Ειδικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (υπ’ αριθμ. 44452/2.6.2015, ΦΕΚ Β΄ 1305 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης) με αντικείμενο τη συγχώνευση υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της χώρας. Δυστυχώς και για λόγους που δεν γνωρίζουμε, η ως άνω Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ένωσής μας, συνεδρίασε μία και μόνη φορά, όπου απλώς ετέθησαν τα ζητήματα που θα αποτελούσαν αντικείμενό της.
    Τούτων λεχθέντων, είναι ακατανόητο το άλμα που επιχειρείται από το αρμόδιο Υπουργείο που επιλέγει την κατάργηση του θεσμού των αμίσθων υποθηκοφυλακείων και τη ριζική αποδιοργάνωση του συστήματος καταχώρισης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, σε μία λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Ποια είναι η αναγκαιότητα του άλματος αυτού στο άγνωστο και στο κενό, αντί της στοχευμένης αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων, δεδομένου μάλιστα ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Δικαιοσύνης με μικρές και μελετημένες επεμβάσεις να επιλύσει όλα τα προβλήματα; Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι συγχωνεύσεις των χηρευμένων υποθηκοφυλακείων/ κτηματολογικών γραφείων, ακόμη δε και η κατά περίπτωση εμμισθοποίηση αυτών προβλέπονται ήδη ως δυνατότητες από διατάξεις νόμων.
    Τέλος, η αναγκαιότητα της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε σε μνημονιακή υποχρέωση της Χώρας. Αυτό που προβλέπεται μεταξύ των προαπαιτουμένων του τρέχοντος μνημονίου (Ν. 4336/2015, άρ. 3 παρ. Γ΄) και μάλιστα για τον Σεπτέμβριο του 2016 δεν είναι η αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων, αλλά η υποχρέωση των αρχών «να εγκρίνουν το νομικό πλαίσιο για κτηματολογικά γραφεία σε εθνική κλίμακα με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, την εμπειρία των δύο πιλοτικών γραφείων και την πρόσφατη τεχνική βοήθεια και συμβουλές και να διασφαλίσει την επαρκή οικονομική ανεξαρτησία και διοικητική ικανότητα της υπηρεσίας κτηματολογίου».
    Προς εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής, θα περίμενε, λοιπόν, κανείς νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με την οριστική δομή του Κτηματολογίου και τη μετάβαση σε αυτή σε συμπλήρωση της ήδη εφαρμοζόμενης μεταβατικής διάταξης του αρ. 23 Ν. 2664/1998. Με δεδομένο το στόχο της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, ποια είναι η δικαιολογητική ανάγκη για την εκ βάθρων «αναδιοργάνωση» του θεσμού των υποθηκοφυλακείων;

    2. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου καταργεί στο σύνολό τους τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, η δαπάνη λειτουργίας των οποίων βαρύνει σήμερα αποκλειστικά και μόνο τον άμισθο υποθηκοφύλακα, ενώ το Δημόσιο μόνο οικονομικό όφελος πορίζεται από αυτά. Ο άμισθος υποθηκοφύλακας καλύπτει το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, τις πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες (ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, έξοδα καθαριότητας, αναλώσιμα, βιβλιοδεσία, έξοδα, τα οποία αυξάνονται έτι περαιτέρω όταν το υποθηκοφυλακείο λειτουργεί ως κτηματολογικό γραφείο), ενώ αναλαμβάνει πλήρη προσωπική ευθύνη για κάθε πράξη ή παράλειψη κατά την άσκηση των καθηκόντων του . Αντίθετα, για πράξεις ή παραλείψεις του εμμίσθου υποθηκοφύλακα, καθώς και των υπαλλήλων των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων, ως δημοσίων υπαλλήλων, στοιχειοθετείται αστική ευθύνη του Δημοσίου (αρ. 105 ΕισΝΑΚ).
    Έχει άραγε υπολογισθεί, και με βάση ποια οικονομοτεχνική μελέτη, το κόστος που συνεπάγεται η εγκατάσταση και λειτουργία των νέων εμμίσθων υποθηκοφυλακείων για το Δημόσιο; Επιπλέον, το δημόσιο θα απολέσει, μεταξύ άλλων, και τον ΦΠΑ 24% επί των δικαιωμάτων αμίσθου υποθηκοφύλακα, φόρος που εισπράττεται σήμερα επί των συναλλαγών στα άμισθα υποθηκοφυλακεία και επιφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία. Η είσπραξη ΦΠΑ δε νοείται σε δημόσιες υπηρεσίες και η απώλειά του θα πρέπει να συνυπολογισθεί στη δαπάνη που συνεπάγεται για το Δημόσιο η εμμισθοποίηση των υποθηκοφυλακείων.

    Περαιτέρω πρέπει να επισημανθεί ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει την εκ βάθρων δημιουργία νέων δημοσίων δομών υποθηκοφυλακείων, ενώ το σύστημα μεταγραφών των υποθηκοφυλακείων είναι ήδη σε διαδικασία αντικατάστασής του από το σύστημα του Κτηματολογίου. Μιλούμε λοιπόν για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με δαπάνες για την ίδρυση και λειτουργία νέων δημοσίων υπηρεσιών (δαπάνες μεταφοράς, εγκατάστασης, μισθοδοσίας, λειτουργίας κλπ.), οι οποίες εκ των πραγμάτων έχουν ημερομηνία λήξεως με τη μετάβαση στην οριστική δομή του Κτηματολογίου. Όπως δε προβλέπεται στο άρθρο 6 του προσχεδίου, κατά την έναρξη λειτουργίας της οριστικής δομής των κτηματολογικών γραφείων σύμφωνα με το Ν. 2664/1998, το προσωπικό που σήμερα απασχολείται στα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία δεν παραμένει στην οριστική δομή του Κτηματολογίου και μεταφέρεται σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
    Συνεπώς, η δαπάνη λειτουργίας και ιδίως μισθοδοσίας του ως άνω προσωπικού – ακόμη και αν ήθελε υποτεθεί ότι σήμερα θα καλύπτεται από τα εισπραττόμενα στα υποθηκοφυλακεία δικαιώματα – με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και την έναρξη λειτουργίας οριστικών κτηματολογικών γραφείων στα οποία και θα καταβάλλονται τα δικαιώματα καταχώρισης των πράξεων, δεν θα καλύπτεται από το ποσό των εισπραττομένων στα υποθηκοφυλακεία δικαιωμάτων, αφού αυτά δεν θα υφίστανται πλέον. Η ολοκλήρωση δε του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης τοποθετείται σε ένα πολύ σύντομο χρονικό ορίζοντα, το 2020, όπως οι προβλέψεις αυτές έχουν επανειλημμένως και επισήμως εκφρασθεί (ασχέτως φυσικά του ότι δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές).
    Σταδιακά, λοιπόν, και μέχρι το έτος 2020, τα δικαιώματα που σήμερα καταβάλλονται στα υποθηκοφυλακεία, θα εισπράττονται από τα κτηματολογικά γραφεία που θα ιδρυθούν, το προσωπικό των υποθηκοφυλακείων με βάση το άρθρο 6 θα έχει τοποθετηθεί σε άλλες υπηρεσίες, και άρα η μισθοδοσία του θα βαρύνει απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα. Πρέπει, να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι το προσχέδιο νόμου μόνο προσωρινά δημιουργεί νέες δομές εμμίσθων υποθηκοφυλακείων, οι οποίες μέχρι το έτος 2020 θα έχουν πάψει να λειτουργούν και να έχουν έσοδα και στην ουσία αποτελεί το όχημα για την τοποθέτηση τελικώς σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης του συνόλου του προσωπικού των εργαζομένων στα υποθηκοφυλακεία στης χώρας.
    Στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι η διάρρηξη της υφιστάμενης κατάστασης της μετάβασης στα κτηματολογικά γραφεία από τα υφιστάμενα υποθηκοφυλακεία (αρ. 23 Ν. 2664/1998), της αδιακρίτως τοποθέτησης στο Δημόσιο του συνόλου του προσωπικού των υποθηκοφυλακείων, και της σε επόμενο χρόνο σύστασης οριστικής δομής κτηματολογίου, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΚΧΑ Α.Ε., η οποία και θα είναι πλέον ο αποδέκτης των οικονομικών δικαιωμάτων καταχώρισης των πράξεων, χωρίς να φέρει το βάρος του προσωπικού των υποθηκοφυλακείων που θα έχει μετατοπισθεί στο Δημόσιο, και στελεχώνοντας προφανώς από την αρχή με νέο προσωπικό τα κτηματολογικά γραφεία επιβαρύνοντας εκ νέου το Δημόσιο με νέες προσλήψεις.
    Αυτή η πολύ σημαντική συνέπεια για τον κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο εάν η οριστική δομή του κτηματολογίου περνούσε μέσα από την υφιστάμενη δομή των υποθηκοφυλακείων και αξιοποιούνταν τόσο οι δομές όσο και το προσωπικό των γραφείων και φυσικά η τεχνογνωσία αυτών.
    Εν όψει λοιπόν του δημοσιονομικού κόστους, αλλά και γενικότερα, μας προκαλεί εντύπωση γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιλέγει, με αφορμή την «αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας», να αποσυνδέσει ουσιαστικά την οριστική δομή του κτηματολογίου από την υπάρχουσα δομή των υποθηκοφυλακείων. Η Ένωσή μας έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι για την οριστική δομή του κτηματολογίου είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα δομή των υποθηκοφυλακείων σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, τα οποία άλλωστε από την έναρξη ισχύος του συστήματος του κτηματολογίου το 2003 έχουν καταστήσει αυτό λειτουργικό στις καθημερινές συναλλαγές.
    Η αναδιοργάνωση μιας δομής που δεν θα υφίσταται στο άμεσο μέλλον (2020 κατά τις προβλέψεις του Υπουργείου), η τοποθέτηση στο Δημόσιο του συνόλου του προσωπικού και η δημιουργία νέας οριστικής δομής Κτηματολογίου με νέα υποδομή και στελέχωση, πώς ακριβώς δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό; Στην οικονομοτεχνική μελέτη που κατά νόμο πρέπει να συνοδεύει το παρόν νομοσχέδιο έχει ληφθεί υπ’ όψιν η σημαντικότατη αυτή παράμετρος;

    3. Για όσους συναλλάσσονται με τα υποθηκοφυλακεία ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ΝΠΔΔ (ΙΚΑ κλπ), ανεξάρτητες αρχές και το ίδιο το Δημόσιο, είναι βέβαιο και προφανές ότι οι σχεδιαζόμενες νέες δομές μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν. Πρώτον, διότι ο συγκεντρωτικός σχεδιασμός στις έδρες των νέων γραφείων θα υποχρεώσει τον συναλλασσόμενο, ακόμα και για την αίτηση και λήψη ενός απλού πιστοποιητικού, να διανύει πολύ μεγάλες χερσαίες ή θαλάσσιες αποστάσεις. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα απαιτούσε την προηγούμενη ύπαρξη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής εγγράφων και λήψης πιστοποιητικών. Αντιθέτως, μέχρι σήμερα δεν υφίσταται τέτοια δυνατότητα. Το μόνο που υπάρχει είναι σχετική νομοθετική πρόβλεψη στο Ν. 2664/1998 περί ηλεκτρονικής αποστολής εγγράφων στα λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία και ένα πιλοτικό σχέδιο της ΕΚΧΑ Α.Ε. περί ηλεκτρονικής υποβολής συμβολαιογραφικών εγγράφων στα κτηματολογικά γραφεία. Η τελευταία αυτή δυνατότητα, εκτός του ότι δε θα είναι υποχρεωτική για τους συμβολαιογράφους, αφορά μόνο σε συμβολαιογραφικά έγγραφα και όχι στις λοιπές εγγραπτέες πράξεις στο υποθηκοφυλακείο/ κτηματολογικό γραφείο (δικαστικές αποφάσεις, κατασχετήριες εκθέσεις, διοικητικές πράξεις, δικόγραφα κλπ.). Πώς λοιπόν θα εξυπηρετούνται οι πολίτες όταν λ.χ. στις Κυκλάδες θα υπάρχει μόνο ένα υποθηκοφυλακείο; Έχει άραγε υπολογισθεί η ταλαιπωρία που νομοτελειακά θα σημάνει η διάλυση του τοπικού δικτύου υποθηκοφυλακείων για τους συναλλασσόμενους πολίτες;
    Όμως και για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και για το λεκανοπέδιο της Αττικής, που συγκεντρώνει περίπου το μισό του πληθυσμού της χώρας, συνεπάγεται μεγάλο αριθμό εργατοωρών, καθώς και σημαντική ταλαιπωρία που πρέπει να συνυπολογιστεί, λαμβανομένου υπόψη ότι δεν υπάρχει υποδομή των αστικών συγκοινωνιών που να εξυπηρετεί τα δημιουργούμενα έμμισθα γραφεία με όλους τους εξυπηρετούμενους από αυτά δήμους. Η αποστέρηση των συναλλασσομένων από την άμεση και ευχερή πρόσβαση στα υποθηκοφυλακεία/κτηματολογικά γραφεία αποτελεί διάρρηξη της θεμελιώδους αρχής της χρονικής προτεραιότητας των μεταγραφών, εγγραφών και καταχωρίσεων. Και βέβαια, δεν πρέπει κανείς να παραλείψει την αποτίμηση του χρόνου και της ταλαιπωρίας σε οικονομικό κόστος, το οποίο θα επιβαρύνει τον συναλλασσόμενο και μόνο.
    Η συγκέντρωση του συνόλου των αρχείων των υποθηκοφυλακείων της χώρας στα δημιουργούμενα έμμισθα υποθηκοφυλακεία, εκτός του ότι απαιτεί κτιριακές υποδομές, οι οποίες δεν υπάρχουν και δεν θα διαθέτουν τις κατάλληλες προδιαγραφές, ακόμα και αν υποτεθεί ότι θα εξευρεθούν – άγνωστο πότε – θα οδηγήσει σε ένα πραγματικό χάος, όπου ούτε ο έλεγχος από τους ενδιαφερομένους θα είναι δυνατός, ούτε όμως και η έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων θα είναι εφικτή και ασφαλής. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί ανενεργής η βασική αρχή της δημοσιότητας των μεταγραφών και καταχωρίσεων. Δεδομένου δε ότι τόσο οι διορθώσεις στα ήδη λειτουργούντα μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία όσο και οι δηλώσεις των πολιτών, καθώς και οι ενστάσεις τους στις υπό κτηματογράφηση περιοχές για τις κτηματογραφήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, στηρίζονται στα πιστοποιητικά και τα αντίγραφα των τίτλων που λαμβάνονται από τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων, είναι προφανές ότι κάθε καθυστέρηση ή αδυναμία λήψης από τους ιδιοκτήτες των αντιστοίχων δικαιολογητικών, τους αφαιρεί το δικαίωμα να αποδείξουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους επί των ακινήτων τους και στην ουσία τους αποξενώνει από την ακίνητη περιουσία τους.
    Επιπλέον και οι ελεύθεροι επαγγελματίες συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, μηχανικοί, μεσίτες θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν σε εύλογο χρόνο και με ασφάλεια, ενώ η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που θα συνεπάγεται η εκτέλεση της εργασίας τους θα μετακυλιστεί στον συναλλασσόμενο. Είναι βέβαιο ότι οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περιοχές στις οποίες θα καταργηθούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικές έναντι αυτών που εδρεύουν στις έδρες των σχεδιαζόμενων εμμίσθων υποθηκοφυλακείων.

    4. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο τορπιλίζει το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς η απορρύθμιση του θεσμού των υποθηκοφυλακείων/ κτηματολογικών γραφείων θα επηρεάσει άμεσα τόσο της διαδικασία κτηματογράφησης, όσο και τη λειτουργία του κτηματολογίου, όπου η κτηματογράφηση έχει ήδη περαιωθεί. Προκαλεί απορία το χρονικό σημείο που επιλέγεται αυτό, δεδομένου ότι κατά τα δύο τελευταία έτη το έργο της κτηματογράφησης είναι στην ουσία καθηλωμένο, με περαιωμένο μέχρι σήμερα ποσοστό επιφάνειας της χώρας μόλις 6,25% και με την 4η γενιά κτηματογραφήσεων (65,14% της επιφάνειας) να μην βρίσκεται καν σε διαδικασία κτηματογράφησης. Δεδομένης δε της πολύ πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ 805, 806, 807 και 808/2016) που ουσιαστικά θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την προηγούμενη κύρωση των δασικών χαρτών, προκειμένου η πράξη περαίωσης των κτηματογραφήσεων να μην είναι νομικά πλημμελής, και έχοντας υπόψη ότι μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί μόλις το 0,61% των δασικών χαρτών, καθίσταται σαφές ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να επιδεικνύει ιδιαίτερη επιμέλεια σε ό,τι αφορά στην πρόοδο του έργου του Κτηματολογίου με αποφυγή, φυσικά, οποιασδήποτε πρωτοβουλίας θα μπορούσε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το ήδη πολύπαθο αυτό έργο.
    Η πλήρης αποδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σημαντικότατες καθυστερήσεις στη διαδικασία κτηματογράφησης της χώρας, με ορατό τον κίνδυνο ακόμη και να την μπλοκάρει σε περιοχές όπου θα παρατηρηθούν έντονες δυσλειτουργίες (λ.χ. στα νησιά και τις μεγάλες δομές των αστικών κέντρων). Όταν ιδιώτες αλλά και δημόσιοι φορείς δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν άμεσα και να λάβουν ασφαλή πληροφορία για τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, ώστε να δηλώσουν αυτά εν συνεχεία στην κτηματογράφηση, νομοτελειακά το έργο κινδυνεύει να επηρεασθεί σε βαθμό ανυπολόγιστο. Με αυτά τα δεδομένα ο στόχος ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου (που ήδη τοποθετείται από τα αρμόδια υπουργεία σε ένα χρόνο απολύτως μη ρεαλιστικό) φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί.
    Αλλά και από άποψη οργανωτική, η μετάβαση στο σύστημα του κτηματολογίου από το 2003 έως και σήμερα διενεργείται ομαλά με βάση το άρθρο 23 του Ν. 2664/198 και μάλιστα χωρίς καμία επιβάρυνση της ΕΚΧΑ Α.Ε. αφού ο εξοπλισμός των γραφείων, η εκπαίδευση του προσωπικού και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία του αμίσθου υποθηκοφυλακείου ως κτηματολογικού γραφείου διενεργούνται υπό την απόλυτη ευθύνη και με δαπάνες του αμίσθου υποθηκοφύλακα. Επίσης, οι διορθώσεις των εσφαλμένων αρχικών εγγραφών ενεργούνται ατελώς υπό την αποκλειστική ευθύνη του υποθηκοφύλακα ως προϊσταμένου του κτηματολογικού γραφείου. Αντίθετα, στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν ως κτηματολογικά γραφεία η ΕΚΧΑ Α.Ε. προβαίνει η ίδια στον εξοπλισμό των γραφείων, στην εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ παρέχει ανθρώπινο δυναμικό για την υποστήριξη του νέου συστήματος. Έχει άραγε υπολογισθεί το κόστος της μετάβασης στο σύστημα του Κτηματολογίου μετά την προτεινόμενη κατάργηση των αμίσθων υποθηκοφυλακείων, όταν πλέον το οικονομικό βάρος θα το επωμίζεται αποκλειστικά ο κρατικός προϋπολογισμός;

    5. Τα υποθηκοφυλακεία/ κτηματολογικά γραφεία (land registries) σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν επενδυτικά εργαλεία και εισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη παρέχοντας ασφαλή και αξιόπιστη πληροφορία σχετικά με τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων. Τόσο οι ιδιώτες επενδυτές, όσο και οι διαχειριστές της κρατικής περιουσίας επιδιώκουν στον αμεσότερο χρόνο να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία που παρέχεται από τα Υποθηκοφυλακεία, αλλά και να κατοχυρώσουν την έγκυρη μεταγραφή και καταχώριση συμβολαίων και πράξεων, χωρίς τα μειονεκτήματα της ατέρμονης γραφειοκρατίας και με ασφάλεια δικαίου που μόνο ο νομικός έλεγχος από τον αρμόδιο νομικό επιστήμονα μπορεί να τους εξασφαλίσει. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν ενισχύει το ρόλο του ασφαλούς και λειτουργικού land registry για την οικονομία, αλλά πραγματικά απορρυθμίζει πλήρως το υπάρχον σύστημα καταχώρησης δικαιωμάτων με πραγματικούς κινδύνους για τη λειτουργία της κτηματαγοράς.

    6. Ενδεικτικό, άλλωστε της απορρύθμισης και απαξίωσης που επιχειρείται, είναι και η διάταξη του άρθρου 2 του σχεδίου, όπου προβλέπεται ότι καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ και ελλείψει αυτών ΔΕ! Ακόμη και ο υπάλληλος ΠΕ δεν προβλέπεται από τη διάταξη να διαθέτει πτυχίο νομικής ούτε υποχρεωτική προηγούμενη άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου ή του συμβολαιογράφου. Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ουσιαστικού νομικού ελέγχου των προς καταχώριση-μεταγραφή πράξεων υπάλληλος που δεν διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις για το νομικό αντικείμενο; Εξ ορισμού δε ο υπάλληλος ΤΕ – πολλώ δε μάλλον ο ΔΕ – δεν είναι σε θέση ούτε να κατευθύνει τον πολίτη στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ούτε να ελέγξει την εγκυρότητα συμβολαίων ή να προκρίνει δικαιώματα και να αποδώσει κυριότητα επί ακινήτων ή να εκδώσει αιτιολογημένες αρνήσεις για καταχώριση πράξεων ή να αξιολογήσει το εφαρμοστέο ή μη δικαστικών αποφάσεων.
    Ακόμη, λοιπόν, και εάν ήθελε υποτεθεί ότι η όλη διαδικασία εγκαθίδρυσης και λειτουργίας των νέων δημοσίων δομών υποθηκοφυλακείων ελάμβανε χώρα άμεσα, ομαλά και χωρίς να εμποδίζει τις συναλλαγές (πράγμα για το οποίο μόνο ένα θαύμα απαιτείται), και μόνο το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης θέσης Προϊσταμένου μια υπηρεσίας με αμιγώς νομικό αντικείμενο από μη πτυχιούχο νομικής αποδεικνύει αφενός το πόσο μικρό ενδιαφέρον επιδεικνύει η Πολιτεία για την διαφύλαξη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των πολιτών και του Δημοσίου, αφετέρου την κατηγορία των προσώπων που περισσότερο όλων ωφελούνται από το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
    7. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση προσωποπαγών θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου τόσο: (α) για τους ειδικούς αμίσθους υποθηκοφύλακες (175) όσο και (β) για το προσωπικό τους (720). Γεννώνται λοιπόν τα εξής ζητήματα:
    (α) Πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση του νομικού επαγγέλματος του αμίσθου υποθηκοφύλακα. Η υπηρεσία, ωστόσο, δεν καταργείται, εξακολουθεί να παρέχεται σε έμμισθο καθεστώς. Πώς αυτό είναι συμβατό με τη διάταξη του άρθρου 92 παρ. 4 του Συντάγματος; Και πώς συμβιβάζεται με την αρχή της προστατευμένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου και της χρηστής διοίκησης, όταν μέχρι το 2009 το υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργούσε διαγωνισμό για το διορισμό νέων αμίσθων υποθηκοφυλάκων; Πώς καταργείται ένα επάγγελμα που από το νόμο θεωρείται ελευθέριο και ο εν λόγω επαγγελματίας μετατρέπεται σε υπάλληλο με σχέση ΙΔΑΧ με το Δημόσιο, δηλαδή ούτε καν δικαστικός υπάλληλος όπως οι έμμισθοι υποθηκοφύλακες; Περαιτέρω δε, η επιλογή προϊσταμένων σε θέση ευθύνης εναπόκειται αποκλειστικά στον Υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να περιέχεται καμία πρόβλεψη για τους αμίσθους υποθηκοφύλακες και δη όσους έχουν διορισθεί κατόπιν εξετάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με το Ν.2993/2002. Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι στο σχέδιο νόμου παρέχεται στον καταργούμενο άμισθο υποθηκοφύλακα η δυνατότητα να επαναδιορισθεί δικηγόρος. Γιατί άραγε όχι και συμβολαιογράφος, δεδομένου ότι το επάγγελμα αυτό είναι ακόμη περισσότερο συναφές (τόσο συναφές που: (α) στα μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία χρέη υποθηκοφύλακα ασκεί συμβολαιογράφος και όχι δικηγόρος, β) κατά τη διάρκεια άδειας του αμίσθου υποθηκοφύλακα αυτός αναπληρώνεται από συμβολαιογράφο και όχι δικηγόρο και γ) τα τελευταία χρόνια καθήκοντα υποθηκοφύλακα ασκούν συμβολαιογράφοι και όχι δικηγόροι στα χηρευμένα άμισθα υποθηκοφυλακεία); Γιατί δεν υιοθετήθηκε η δυνατότητα που προβλέπεται στο αρ. 23 παρ. 7 περ. γ’ του Ν. 2664/1998, ήτοι ο άμισθος υποθηκοφύλακας που δεν επιθυμεί να παραμείνει στην οριστική δομή του κτηματολογίου να δύναται να διορισθεί συμβολαιογράφος; ’Αλλως γιατί να μην διοριστούν σε θέσεις κτηματολογικών δικαστών ή ειρηνοδικών λόγω της συνάφειας του αντικειμένου; Η δε εναλλακτική προθεσμία των 20 ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου που προβλέπεται για τον επαναδιορισμό ως δικηγόρων των αμίσθων υποθηκοφυλάκων είναι εκβιαστική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει ισχύ από το χρονικό σημείο που τίθεται στο νομοσχέδιο.
    (β) Μιλάμε, επίσης, για την πρόσληψη στο Δημόσιο 720 ιδιωτικών υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί από τους αμίσθους υποθηκοφύλακες και δη με την ιδιότητα του «γραφέως» και έως σήμερα παρέχουν την εργασία τους ως προστηθέντες αυτού κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Έναντι των συναλλασσομένων ευθύνεται σήμερα μόνο ο άμισθος υποθηκοφύλακας. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, η ευθύνη θα γεννάται αποκλειστικά στο πρόσωπο Δημοσίου. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα ενεργούν πλέον ως όργανα του Δημόσιου, οι δε πράξεις ή παραλήψεις τους θα γεννούν ευθύνη του Δημοσίου (αρ. 105 ΕισΝΑΚ). Πώς λοιπόν δύναται να θεωρηθούν υπάλληλοι του Δημοσίου με την παρέκκλιση οποιασδήποτε διαδικασίας αξιολόγησής τους; Και τι κοινωνικό αντίκτυπο θα έχει η δημιουργία 720 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση, σε μία εποχή που η πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων έχει περιορισθεί δραστικά και στους πλέον ευαίσθητους τομείς της κοινωνίας (υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη κλπ.); Είναι γνωστό ότι οι υπάλληλοι του Ελληνικού Δημοσίου προσλαμβάνονται κατόπιν επιτυχίας τους σε διαγωνισμό, είτε κατόπιν επιλογής, η οποία γίνεται με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και η διαδικασία αυτή υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής (ΑΣΕΠ), ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας που προβλέπονται από ειδική διάταξη νόμου (άρθρο 103 παρ.7 του Συντάγματος).
    (γ) Αλγεινή εντύπωση δε προκαλεί η πλήρως ισοπεδωτική αντιμετώπιση των δημοσιών λειτουργών αμίσθων υποθηκοφυλάκων, τους οποίους το νομοσχέδιο, ως προς την προτεινόμενη υπηρεσιακή τους κατάσταση, εξομοιώνει πλήρως, κατά παράβαση κάθε έννοιας αναλογικής ισότητας και αξιοκρατίας, προς τους ιδιωτικούς υπαλλήλους αυτών, τους οποίους οι ίδιοι είχαν προσλάβει ως γραφείς, πλείστοι εκ των οποίων δεν διαθέτουν καν πανεπιστημιακό πτυχίο.

    Β. ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

    Για μια τόσο σημαντική κατ’ ευφημισμό αναδιοργάνωση – κατ’ ουσία αποδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας – ουδέποτε συνεστήθη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ουδέποτε εκλήθη η Ένωση μας να τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων ρυθμίσεων που περιέχονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν ληφθεί πριν από την ανάρτησή του στη διαβούλευση οι απόψεις των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (Ενώσεων και Συλλόγων Υποθηκοφυλάκων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Δικαστικών Επιμελητών, Ιδιοκτητών, Μηχανικών κλπ); Γιατί μια «μεταρρύθμιση» εθνικής εμβέλειας με άμεση επίπτωση στην οικονομική ζωή της χώρας δεν συνοδεύεται, κατά την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, από αιτιολογική έκθεση, όπου θα αναλύονται οι λόγοι που την καθιστούν αναγκαία, πρόσφορη και ανάλογη του επιδιωκόμενου από αυτήν σκοπού; Γιατί δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις θα επιφέρουν επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και για ποιόν λόγο δεν γίνεται αναφορά στην ύπαρξη οικονομοτεχνικής μελέτης που να αποδεικνύει το ύψος της επιβάρυνσης; Και, βεβαίως, μας προκαλεί απορία η μεγάλη σπουδή που επιδεικνύεται εκ μέρους του Υπουργείου και η συντομότατη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αντί να επιμηκυνθεί στον μέγιστο δυνατό χρόνο (τριών εβδομάδων) , αντιθέτως συντμήθηκε από το προβλεπόμενο στο νόμο διάστημα τριών εβδομάδων σε μόλις μια εβδομάδα.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, επέρχεται νομοτελειακά η διάλυση του θεσμού των υποθηκοφυλακείων της χώρας που από τη σύσταση του ελληνικού κράτους έως σήμερα εγγυάται τις εμπράγματες συναλλαγές επί ακινήτων σε όλη την επικράτεια. Ταυτόχρονα δε ο θεσμός των υποθηκοφυλακείων υποβοηθά το έργο του Κτηματολογίου, καθώς όλες οι διορθώσεις των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών γίνονται με βάση τη νομική πληροφορία που τηρείται στα υποθηκοφυλακεία και με την απόλυτη ευθύνη του υποθηκοφύλακα. Προτείνεται η σύσταση 41 εμμίσθων υποθηκοφυλακείων χωρίς να αναφέρεται τίποτα σχετικά με το πώς από αυτά θα προκύψουν τα οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία, πότε και με ποιο καθεστώς.

  • 4 Ιουλίου 2016, 10:35 | Φανη Σοφιανου Υποθ/λακας Κυπ/σιας

    Προτασεις για την ταχεια υλοποιηση του νομοσχεδιου κ την ευρυθμη λειτουργια των ενοποιημενων υποθηκοφυλακειων.
    1) ενοποιησεις ανα Πρωτοδικειο κ οχι ανα Εφετειο, σε συνεννοηση με τους κατα τοπους Δημαρχους, για την ελαχιστοποιηση των λειτουργικων εξοδων των Υποθηκοφυλακειων, αρα μικροτερη επιβαρυνση για το Δημοσιο, καλλιτερη κ γρηγοροτερη προσβαση των πολιτων, δικηγορων, Συμβολαιογραφων κ Δικαστικων Επιμελητων στα αρχεια των Υποθηκοφυλακειων. Επιπλεον δεν αποψιλωνεται εντελως η υπαιθρος
    2) ευρεση κτηριου καταλληλου σε μεγεθος για την καλυψη των αναγκων του νεοδημιουργημενου υποθηκοφυλακειου, απαξ δια παντος, διοτι οι συνεχεις μετακομισεις δεν ειναι ευδοκιμες λογω της φυσης των αρχειων, αλλα αποτελουν κ σπαταλη χρονου κ χρηματος.
    3) ταυτοχρονη ενοποιηση ολων ανεξαιρετως των υποθηκοφυλακειων διοτι ετσι μονον εξασφαλιζεται η ισοτιμια κ η βιωσιμοτητα. Επισης αποφευγονται περαιτερω παραιτησεις υποθηκοφυλακων, λογω μη βιωσιμοτητος, κ αρα κι αλλα ακεφαλα υποθηκοφυλακεια ανα την επικρατεια, ορα Πυργος Ηλειας κλπ.
    4) ο καθε υποθηκοφυλακας με το υπαλληλικο του προσωπικο τοποθετουνται αμεσα στα νεα υποθηκοφυλακεια κ λειτουργουν τα δικα τους αρχεια, διοτι ειναι οι μονοι που τα γνωριζουν, αρα σποφευγεται το κομφουζιο κ οι καθυσ τερησεις στην εξυπηρετηση των πολιτων, με ταυτοχρονη ταξινομηση του αρχειου τους χωριστα. Προσωπικα, οταν κληθηκα να παρω το αρχειο Αυλωνος με ολη την παλιατζουρα που διαθετει, το εκανα Σ/Κ κ τη Δευτερα ηταν στη διαθεση των πολιτων.
    5) προισταμενος του νεου υποθηκοφυλακειου πρεπει να τοποθετηθει ο εχων οχι μονον παλαιοτητα αλλα κ τιτλους σπουδων. Σε καθε περιπτωση πτυχιο Νομικης. Ποιος θα επιλυει νομικα προβληματα που ανακυπτουν? Ο εχων πτυχιο υπολογιστων?
    6) οι υποθηκοφυλακες να μεταφερουν τον εξοπλισμο των γραφειων τους για περιορισμο της σπαταλης. Κ γραφεια κ βιβλιοθηκες κ ραφια αμετρητα μετρα διαθετουμε…..
    7) να ληφθει ιδιαιτερη μεριμνα για τις νησιωτικες περιοχες σε συνεννοηση με τους τοπικους παραγοντες
    8) μισθοποιηση ολων ανεξαιρετως, οποτε ιση εργασια κ ισες αποδοχες για ολους, αναλογως των προσοντων τους, οποτε καταργουνται ανισοτητες κ απαλειφονται παθογενειες.
    9) δυνατοτητα αποσπασης η μεταταξης εν ευθετω χρονω, λογω της τεραστιας ανατροπης στις ζωες ολων μας

  • 4 Ιουλίου 2016, 10:56 | Π. υποθηκοφυλακείου

    Μάλιστα θα πρέπει πρώτα να απορροφηθούν όλοι οι υποθηκοφύλακες και μάλιστα αυτοί πρώτα που έχουν περισσότερα τυπικά προσόντα, μεταπτυχιακά κλπ.
    Είναι ευνόητο κάποιοι του λυκείου υπάλληλοι να είναι ακατάλληλοι για νομικής κατάρτισης θέσεις υποθηκοφυλάκων.Δεν χωράει κουβέντα.
    Δεν πρόκειται για διαγωνισμός νέων θέσεων δημοσίου, αλλά για αναδιοργάνωση των υπαρχόντων.

  • 4 Ιουλίου 2016, 10:11 | ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
    ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ …ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

    «Συστήνονται, πλέον των ήδη λειτουργούντων, σαράντα ένα (41) έμμισθα υποθηκοφυλακεία, ως εξής:
    37. Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου – Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου»

    Ως Δήμος Τήνου, που εδώ και 5 χρόνια ταυτίζεται με το σύνολο του νησιού, έχουμε υποστεί δεκάδες πλήγματα από πολιτικές αποφάσεις των ετών αυτών. Τις έχουμε αντιπαλέψει αλλά δυστυχώς χωρίς αποτελέσματα. Πρόσφατο πλήγμα που καυτηριάσαμε με έντονο τρόπο, η αύξηση του ΦΠΑ στο νομό.
    Σήμερα πληροφορούμαστε τυχαία ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου, για την κατάργηση (και) του Υποθηκοφυλακείου Τήνου! Πρόκειται για ανιστόρητη και προκλητική απόφαση, που για μια ακόμη φορά αγνοεί επιδεικτικά την συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας. Τελικά, σε αυτό το σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που υποτίθεται ότι ζούμε, υπάρχει Σύνταγμα ή έχει καταντήσει ένα κουρελόχαρτο;

    Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
    Έχουμε ένα άμισθο Υποθηκοφυλακείο, με τον Προϊστάμενο του και έναν εργαζόμενο. Όλοι οι πολίτες και οι επαγγελματικές τάξεις που έχουν αναπόφευκτα σχέση με την Υπηρεσία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, μεσίτες, κλπ), εξυπηρετούνται πλήρως. Υπάρχει μηχανοργάνωση, υπάρχει ηλεκτρονική καταχώρηση των μερίδων και των βαρών και τα αντίγραφα εκδίδονται σε διάστημα λίγης ώρας. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει έξοδα, αντιθέτως σημαντικά έσοδα από τη λειτουργία του. Η μεταγραφή κάθε συμβολαιογραφικής πράξης γίνεται αυθημερόν.

    Ποια θα είναι η νέα κατάσταση:
    Με τη δημιουργία έμμισθου Υποθηκοφυλακείου στη Σύρο, θα προκύψει σειρά εξόδων, πέραν της ανάγκης μίσθωσης μιας …. πολυκατοικίας για να στεγαστούν τα Υποθηκοφυλακεία Τήνου, Σύρου, Άνδρου (3), Κύθνου, Μυκόνου, Μήλου – Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου (10 Υποθηκοφυλακεία).
    Οι πολίτες για ένα απλό αντίγραφο θα πρέπει να υφίστανται σημαντική ταλαιπωρία. Για μία έρευνα τίτλων θα πρέπει να γίνεται μετάβαση στη Σύρο, ασφαλώς με διανυκτέρευση. Αλλά και η μεταγραφή μιας μεταβίβασης δεν θα ολοκληρώνεται αυθημερόν σε καμία των περιπτώσεων, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους διόλου αμελητέους.
    Ο νομοθέτης θυσιάζει όπως φαίνεται το οργανωμένο, σε άρτια λειτουργία και λίαν εξυπηρετικό Υποθηκοφυλακείο Τήνου, που είναι εντελώς ανέξοδο για το Δημόσιο, για να …..αυξηθούν τα έξοδά του και κυρίως για να αποδιοργανωθεί μια ολόκληρη κοινωνία! Εξυπακούεται ότι η ρύθμιση αυτή, εφόσον υιοθετηθεί τελικά, θα εξορίσει εργαζομένους όλων των νησιωτικών υποθηκοφυλακείων και θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε εργαζομένους -επιστήμονες του νησιού μας.
    Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Στο Υποθηκοφυλακείο Τήνου, ένα από τα παλαιότερα της ελεύθερης Πατρίδας, είναι υπό μία έννοια καταγεγραμμένη όλη η σύγχρονη ιστορία της Τήνου και των παλαιών Δήμων της, Πανόρμου, Περαίας, Σωσθενείου και Τήνου. Η ιδέα της μεταφοράς όλου αυτού του αρχείου σε άλλο τόπο, χωρίς να προκύπτει κανένα όφελος από την ενέργεια αυτή, μόνο νέες ταλαιπωρίες και έξοδα για τους συμπολίτες μας, μας δημιουργεί όχι μόνο πικρία μα και αγανάκτηση!

    Ο Δήμος Τήνου καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να αφυπνιστούν και να αντιληφθούν τί σημαίνει θάλασσα και τί νησιωτικότητα. Ο τρόπος που εξομοιώνονται οι συνενώσεις των υποθηκοφυλακείων της στεριανής Ελλάδας με τα νησιά των Κυκλάδων (πολλά από τα οποία δεν έχουν καν σύνδεση με τη Σύρο ή έχουν «στη χάση και στη φέξη»), μας εξοργίζει. Τους καλούμε να αφουγκραστούν την αγωνία μας και να
    υιοθετήσουν σε κάθε περίπτωση εξαίρεση υπέρ των νησιών των Κυκλάδων. Αλλιώς, θα αποδειχθούν επικίνδυνοι τόσο για το στενό όσο και για το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, άξιοι μόνο για να θέσουν την «ταφόπλακα» στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ρήτρα της νησιωτικότητας.

    Ο Δήμαρχος Τήνου

    Σίμος Ορφανός

  • 4 Ιουλίου 2016, 10:15 | Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι και Μηχανικοί Τήνου

    Οι υπογράφοντες την παρούσα, ο Δήμαρχος Τήνου, ατομικά και εξ ονόματος όλων των κατοίκων της Τήνου και οι επιστήμονες – επαγγελματίες ως θιγόμενοι άμεσα και καίρια από την ρύθμιση που προωθείται, ερχόμαστε να διαμαρτυρηθούμε εντονότατα για το περιεχόμενο του άνω σχεδίου νόμου, σε ό,τι αφορά την Τήνο και κάθε άλλο νησί που θίγεται αναλόγως. Ως νησιά έχουμε δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα κατά τα τελευταία χρόνια (κατάργηση Δ.Ο.Υ. Τήνου, διαρκείς αυξήσεις στον ΦΠΑ, αλλεπάλληλες αυξήσεις στους ναύλους, υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας και πολλά άλλα ών ούκ έστιν αριθμός), κατά παράβαση της συνταγματικής πρόβλεψης περί προστασίας των νησιών:
    Άρθρο 101 ισχύοντος συντάγματος:
    «Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρα κανονιστικά έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών»
    Αν δεν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη συνταγματική ρήτρα στην περίπτωση που θέτουμε υπόψη σας, τότε πιο έντιμο θα ήταν στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης να απαλειφθεί οριστικά αφού η διατήρησή της μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί.
    Α. Στην Τήνο υπάρχει ένα άμισθο Υποθηκοφυλακείο, με Υποθηκοφύλακα και υπάλληλο. Διαθέτει μηχανοργάνωση, άρτια οργάνωση και παρέχει άψογη εξυπηρέτηση στο σύνολο των πολιτών αλλά και των επαγγελματικών ομάδων που αναγκαία έχουν μεγαλύτερη επαφή με αυτό. Στο αρχείο του υπάρχει και το αρχείο των πρώην Δήμων Πανόρμου, Σωσθενείου και Περαίας και οι τίτλοι του ανατρέχουν γύρω στο έτος 1860.
    Β. Με την μετακίνηση του Υποθηκοφυλακείου Τήνου στην Σύρο δημιουργούνται μεγάλα και ανυπέρβλητα ζητήματα, που αφορούν το σύνολο των πολιτών, πλήττουν βάναυσα τις επαγγελματικές ομάδες που προσφεύγουν καθημερινά στις υπηρεσίες του αλλά και δημιουργούν κινδύνους για την ίδια την ασφάλεια των συναλλαγών. Η προτεινόμενη ρύθμιση κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας όχι μόνο ως προς το σκέλος της κονιορτοποίησης της συνταγματικής ρήτρας περί συνταγματικότητας αλλά και ως προς τις ειδικές διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν τους άμισθους Υποθηκοφύλακες και το οικείο προσωπικό (άρθρο 92 παρ. 5 Συντ.) .
    Το βασικότερο όμως είναι να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι μεταξύ των νησιών μεσολαβεί θάλασσα (αυτονόητο θα μας πει κανείς, όμως ο τρόπος που γράφονται τα σχέδια νόμου δείχνει ότι κάποιοι το αγνοούν) και ανυπέρβλητα εμπόδια που έχουν να κάνουν με την ανάγκη μετακίνησης εν μέσω ελλιπέστατης ακτοπλοϊκής σύνδεσης και με την ανάγκη όχι μιας αλλά περισσότερων διανυκτερεύσεων. Αυτή την στιγμή που μιλούμε, τελευταία ημέρα του Ιουνίου, ακτοπλοϊκή ή άλλη σύνδεση μεταξύ Τήνου και Σύρου δεν υπάρχει για τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή (!) αλλά και όποτε υπάρχει η άφιξη στην Σύρο γίνεται μόλις την 16.00 και άρα για οποιαδήποτε εργασία στο Υποθηκοφυλακείο Σύρου είναι δεδομένη η μία (1) ή και οι δύο (2), ίσως και τρεις (3) διανυκτερεύσεις. Επίσης, το πλοίο της επιστροφής προς Τήνο, όποτε υπάρχει, έχει αναχώρηση την 11.30, πράγμα που σημαίνει δύο (2) μόνο εργάσιμες ώρες στην διάθεση αυτού που θα προσφύγει στις υπηρεσίες του Υποθηκοφυλακείου Σύρου, άλλως και νέα διανυκτέρευση.
    Γ. Οι δώδεκα (12) δικηγόροι με έδρα την Τήνο και οι δύο (2) Συμβολαιογράφοι με έδρα την Τήνο (πρόσφατα διεξήχθη διαγωνισμός για την κάλυψη και της τρίτης θέσεως της Τήνου) καθημερινώς προσφεύγουν στις υπηρεσίες του εδώ Υποθηκοφυλακείου για ελέγχους τίτλων και άλλες νομικές εργασίες που εξυπηρετούν την ασφάλεια των συναλλαγών. Αυτό ισχύει και με τα δεκάδες πιστοποιητικά που ζητούν οι ίδιοι ή οι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, κλπ ή οι πολίτες, στα πλαίσια της εκδόσεως οικοδομικών αδειών και για δεκάδες νόμιμες χρήσεις. Και αν για το σύνολο των πολιτών η υιοθέτηση μιας τέτοιας ρύθμισης θα επιφέρει τεράστια ταλαιπωρία και μεγάλα έξοδα, για τους άνω επιστήμονες – επαγγελματίες θα έχει ως αποτέλεσμα την διαρκή ανάγκη μετάβασής τους στην Σύρο, υπό τις άνω συνθήκες της ακτοπλοΐας και των αναγκαίων διανυκτερεύσεων. Άλλως θα έχει ως αποτέλεσμα την φυγή – διαρροή της συγκεκριμένης ύλης προς άλλους τόπους, αφού εύλογα το κόστος δεν θα είναι συγκρίσιμο.
    Δ. Από την προτεινόμενη ρύθμιση μέγα θέμα δημιουργείται και με την ασφάλεια των συναλλαγών. Οι δικαιοπραξίες που συντάσσονται στα Συμβολαιογραφεία της Τήνου, μεταγράφονται αυθημερόν στο Υποθηκοφυλακείο Τήνου, πράγμα αδύνατο όταν η έδρα του Υποθηκοφυλακείου βρίσκεται στην Σύρο. Θα μεσολαβεί τουλάχιστον ένα τριήμερο ή τετραήμερο, στην καλύτερη περίπτωση. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι φτάνοντας ένα συμβόλαιο, εργάσιμη –εννοείται- ώρα στο Υποθηκοφυλακείο Σύρου προς μεταγραφή, 2, 3 ή και 4 ημέρες μετά την υπογραφή του, δεν θα έχει προηγηθεί η εγγραφή ενός βάρους (κατάσχεσης, υποθήκης, διεκδίκησης) δεδομένου ότι στο δίκαιό μας ισχύει η αρχή της χρονικής προτεραιότητας. Ποιος θα προστατεύσει τον καλόπιστο τρίτο από αυτήν την καταστροφή; Και ποιος θα προστατεύσει τον νομικό του σύμβουλο που εγγυήθηκε για το ότι η δικαιοπραξία ήταν ασφαλής; Ας ληφθεί δε υπόψη ότι υπάρχουν περίοδοι που η σύνδεση με την Σύρο λόγο απαγορευτικών δελτίων απόπλου ή απεργιών διαρκείας, καθυστερεί επί σειράν ημερών.
    Χωρίς ίχνος υπερβολής, λοιπόν, δημιουργείται δυνητικός κίνδυνος ανεπανόρθωτης ζημίας των συναλλασσομένων και των επιστημόνων που συμπράττουν για την ασφαλή ολοκλήρωση μιας σύμβασης και όποιος είναι μαχόμενος πάνω στον τομέα των εμπράγματων δικαιοπραξιών το αντιλαμβάνεται πλήρως.
    Ε. Όταν μια ρύθμιση κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας και παραβιάζει τις σταθερές μιας νησιωτικής κοινωνίας επί 160 χρόνια, είναι οπωσδήποτε ερευνητέα η σχέση θυσίας και ωφέλειας που ενδεχομένως θα μπορούσε να την δικαιολογήσει:
    Εδώ υπάρχει ένα άμισθο Υποθηκοφυλακείο που εξυπηρετεί άψογα ένα ζωντανό νησί, την Τήνο (που συμβάλλει ουσιωδώς και με την τουριστική της ανάπτυξη και με το Ιερό της Προσκύνημα, στα κρατικά έσοδα) και δεν κοστίζει τίποτα στο Ελληνικό Δημόσιο.
    Στην θέση του δημιουργείται έμμισθο Υποθηκοφυλακείο, με μίσθωμα, γραφική ύλη, έξοδα γραφείων, κλπ, που θα καταβάλει πλέον το Ελληνικό Δημόσιο και με πλήρη ανατροπή των συνθηκών που υπήρχαν στον τομέα αυτό, μέχρι σήμερα.
    Επομένως με κανένα απολύτως τρόπο δεν δικαιολογείται η αναστάτωση και η ταλαιπωρία μίας νησιωτικής κοινωνίας, με βάση οικονομικούς όρους αφού αποδεδειγμένα το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται από την προτεινόμενη ρύθμιση, όπως εμμέσως πλην σαφώς συνάγεται και από την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε οικονομικοτεχνικού στοιχείου, που θα δικαιολογούσε την προτεινόμενη ρύθμιση.
    Απολύτως καμία προφανής ωφέλεια δεν προκύπτει εκτός αν κάτι άλλο έχει υπόψη του το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή αν εκούσια ή ακούσια υλοποιείται μια πολιτική αφανισμού των νησιών και συγκεντρωτισμού των πάντων στις πρωτεύουσες. Εξοστρακισμού των κατοίκων τους και αφανισμού του επιπέδου της ζωής τους. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί αυτή η επαναληπτική και ανάλγητη λήψη αποφάσεων δυσβάστακτων για τα νησιά; Και πάντα όταν μιλάμε για νησιά θα πρέπει να έχουμε στο νου, την ζωή μας για 12 μήνες τον χρόνο και όχι μόνο για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.
    Το βέβαιο είναι ότι λίγοι, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται το Ελληνικό Δημόσιο, θα επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις αυτές αλλά ακόμη πιο βέβαιο ότι τα δεκάδες νησιά που αφορά η ρύθμιση θα υποστούν ένα ακόμη ύπουλο και αναιτιολόγητο κτύπημα, αυτή την φορά χωρίς ορατή στόχευση. Διότι θα μπορούσε να κατανοήσει κανείς την συγχώνευση δύο ή τριών Υποθηκοφυλακείων του αυτού νησιού, δύσκολα όμως θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό στο οποίο μας υποβάλει η συντεταγμένη πολιτεία, σε ότι αφορά το ένα και μόνο Υποθηκοφυλακείο Τήνου.
    ΣΤ. Επειδή είμαστε ένας ιστορικός τόπος και διαθέτουμε ένα από τα παλαιότερα Υποθηκοφυλακεία της Ελλάδος, στο οποίο βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες συμβόλαια των τελευταίων τουλάχιστον 160 ετών, σας δηλώνουμε ότι είναι παράλογο και παντελώς άδικο να εξοριστεί εκτός Τήνου το ιστορικό αυτό αρχείο, που αποτυπώνει από μια ιδιαίτερη σκοπιά την πορεία μας ως νησιού από τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση, ως σήμερα.
    Γ ι α ό λ ο υ ς α υ τ ο ύ ς τ ο υ ς λ ό γ ο υ ς,
    νομικούς, πρωτίστως συνταγματικής τάξεως, κοινής λογικής, κοινωνικούς, οικονομικούς, γεωγραφικούς και ιστορικούς,
    π α ρ α κ α λ ο ύ μ ε θ ε ρ μ ό τ α τ α
    Να μην συνδέσετε την παρουσία σας στην διακυβέρνηση της χώρας μας, με μία ανάλογη επιλογή, που επιφέρει καίριο πλήγμα στο νησί μας.
    Σας καλούμε όπως επανεξετάσετε το ζήτημα και της Τήνου και των άλλων νησιών, κάνοντας επιτέλους πράξη (έστω και κατ εξαίρεσιν, έστω και σε έναν μόνο τομέα της άσκησης εξουσίας, εδώ και χρόνια) την συνταγματική ρήτρα περί νησιωτικότητας (που θα έπρεπε να αποτελεί τον κανόνα), ιδίως από την στιγμή που η ζημία που γενικότερα θα προκληθεί είναι απείρως μεγαλύτερη, της -ούτως ή άλλως- ανύπαρκτης ωφέλειας, από την υλοποίηση της άδικης, αιφνιδιαστικής, εξοντωτικής για εμάς και ατεκμηρίωτης αυτής ρύθμισης.
    Τήνος 30 Ιουνίου 2016

    Ο Δήμαρχος Τήνου
    Οι Δικηγόροι με έδρα την Τήνο
    Οι Συμβολαιογράφοι με έδρα την Τήνο
    Οι Μηχανικοί με έδρα την Τήνο