Άρθρο 1 – Σύσταση και Αρμοδιότητα Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων

  1. Συστήνονται, πλέον των ήδη λειτουργούντων, σαράντα ένα (41) έμμισθα υποθηκοφυλακεία ως εξής:

1) Αγρινίου, με έδρα το Αγρίνιο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αγρινίου Α΄, Αγρινίου Β΄, Βάλτου, Αιτωλικού, Αποδοτίας, Παραχελωίτιδος, Μακρύνειας, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αστακού (Ξηρομέρου), Προσχίου, Εχινού (Κατούνας) και Θέρμου.

2) Αθηνών Β΄, με έδρα το Περιστέρι, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα – Ειδυλλία, Μέγαρα, Φυλή) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ίλιου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) και τον Δήμο Αχαρνών, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ελευσίνας, Μεγάρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Αχαρνών.

3) Αθηνών Γ΄, με έδρα το Κορωπί, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους Ανατολικής Αττικής, πλην του Δήμου Αχαρνών (Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Κρωπία, Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο Μεσογαία, Παιανία, Παλλήνη, Ραφήνα – Πικέρμι, Σαρωνικός, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός) και τον Δήμο Κέας, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Βούλας, Κρωπίας, Μαραθώνα, Σπάτων, Ωρωπού, Κέας, Κερατέας και Λαυρίου.

4) Αλεξανδρούπολης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Έβρου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος, Σουφλίου, Σαμοθράκης και Δικαίων.

5) Άμφισσας, με έδρα την Άμφισσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άμφισσας, , Ευπαλίου, Γαλαξιδίου, Δωριέων, Δεσφίνας, Δωρίδος, Κροκυλείου και Τολοφώνος.

6) Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ερυσσού (Ένωσις), Ιθάκης, Πρόνων και Σαμαίων.

7) Βέροιας, με έδρα τη Βέροια, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας.

8) Βόλου, με έδρα τον Βόλο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βόλου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Αλμυρού, Φερών Βελεστίνου, Νηλείας, Μηλέων, Αργαλαστής, Ζαγοράς και Αχιλείου.

9) Γρεβενών, με έδρα τα Γρεβενά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Γρεβενών, Δεσκάτης και Πενταλόφου.

10) Δράμας, με έδρα τη Δράμα, στο οποίο υπάγεται ο νομός Δράμας, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Δράμας, Νευροκοπίου και Νέστου.

11) Έδεσσας, με έδρα την Έδεσσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πέλλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Εδέσσης, Σκύδρας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης.

12) Ζακύνθου, με έδρα τη Ζάκυνθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από το υποθηκοφυλακείο Ζακύνθου.

13) Ηγουμενίτσας, με έδρα την Ηγουμενίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς.

14) Καβάλας, με έδρα την Καβάλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καβάλας, Παγγαίου, Θάσου και Χρυσουπόλεως.

15) Καλαμάτα, με έδρα την Καλαμάτα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης – Παμίσου, Πύλου, Αβιάς, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας, Δωρίου, Φιλιατρών, Πλαταμωδούς Φλεσιάδος, Θουρίας, Αλαγωνίας, Αμφείας, Βουφράδος, Εύας, Άριος, Καρδαμύλης, Λεύκτρου, Πεταλίδου και Φιγαλείας.

16) Καρδίτσας, με έδρα την Καρδίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Ιθώμης, Μουζακίου, Νεβροπόλεως και Ρεντίνης.

17) Καρπενησίου, με έδρα το Καρπενήσι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρπενησίου, Κτημένων (Φούρνων), Αρακυνθιών (Προύσου), Απεραντιών και Αγραίων.

18) Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καστοριάς, Κλεισούρας, Κορεστειών και Νεστορίου.

19) Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κερκύρας, Μέσης, Επιλιμνίων, Όρους, Λευκίμης και Παξών.

20) Κιλκίς, με έδρα το Κιλκίς, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, , η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κιλκίς, Γουμένισσας, Μουριών και Πολυκάστρου.

21) Κοζάνης, με έδρα την Κοζάνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβιών, Ανασελίτσης και Σιάτιστας.

22) Κομοτηνής, με έδρα την Κομοτηνή, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κομοτηνής και Σαπών.

23) Κορίνθου, με έδρα την Κόρινθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κορίνθου Α, Κορίνθου Β, Νεμέας, Δερβενίου, Ξυλοκάστρου, Σικυώνος, Σολυγείας, Στυμφαλίας και Φενεού.

24) Λαμίας, με έδρα τη Λαμία, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λαμίας, Αταλάντης, Σπερχειάδος, Θερμοπυλών, Δομοκού, Φαλάρων, Ελάτειας, Μακρακώμης, Υπάτης και Αμφίκλειας.

25) Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λάρισας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Κισσάβου (Συκουρίου), και Ολύμπου.

26) Λευκάδας, με έδρα τη Λευκάδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λευκάδας, η οποία , μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λευκάδας, Καρυάς, Βόνιτσας, Απολλώνιων (Βασιλικής) και Σολλίου.

27) Λιβαδειάς, με έδρα τη Λιβαδειά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θήβας, Θίσβης, Θεσπιών, Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου, Ερυθρών, Αμβρυσσού, Αραχώβης και Δαυλείας.

28) Μυτιλήνης, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λέσβου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Μυτιλήνης, Αγιασού, Καλλονής, Μανταμάδου, Παππάδου, Πλωμαρίου, Μυρίνης Λήμνου, Ερεσού, Μηθύμνης και Πολιχνίτου

29) Νάξου, με έδρα τη Νάξο, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ιητών, Πάρου, Ανάφης, Αντιπάρου, Δονούσης, Ηρακλείας, Κουφονησίων, Σικίνου, Σχοινούσης και Φολεγάνδρου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ίου- Φολεγάνδρου, Τραγαίας, Ανάφης και Σικίνου.

30) Ξάνθης, με έδρα την Ξάνθη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ξάνθης και Σταυρουπόλεως.

31) Πολυγύρου, με έδρα τον Πολύγυρο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πολυγύρου, Νέων Μουδανιών, Κασσάνδρας, Αρναίας, Ιερισσού και Συκιάς.

32) Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πρέβεζας, Πάργας και Θεσπρωτικού.

33) Πύργου, με έδρα τον Πύργο, στο οποίο υπάγεται  η περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πύργου, Ολυμπίων, Ωλένης, Κρεστένων, Βώλακος (Επιταλίου), Ανδρίτσαινας, Αρήνης (Ζαχάρως), Αμαλιάδας, Μυρτουντίων (Λεχαινών), Γαστούνης, Βαρθολομίου, Βάρδας,  Λαμπείας, Ελευσίνος (Πελοποννήσου).

34) Ρεθύμνου, με έδρα το Ρέθυμνο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Σπηλίου.

35) Σερρών, με έδρα τις Σέρρες, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σερρών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σερρών, Νιγρίτας, Ροδολιβούς, Σιντικής (Σιδηροκάστρου), Φυλλίδος, Ηρακλείας και Ποροϊων.

36) Σπάρτης, με έδρα την Σπάρτη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σπάρτης, Κροκεών, Επιδαύρου Λιμηράς (Μολάων), Γυθείου, Βοϊών, Γερονθών (Γερακίου), Θεραπνών, Καστορίου, Μονεμβασιάς, Οινούντος (Βρεσθένων), Σελλασίας , Φαρίδος, Οιτύλου και Μελιτίνης.

37) Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.

38) Τρικάλων, με έδρα τα Τρίκαλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τρικάλων, Πύρρας (Πύλης), Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας.

39) Τρίπολης, με έδρα την Τρίπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τριπόλεως Βορείου πλευράς, Τριπόλεως Νοτίου πλευράς, Ορχομενού (Λεβιδίου), Μεγαλόπολης, Τανίας-Δολιανών, Καλτεζούντος, Κλείτορος, Νυμφασίας, Τευθίδος, Τρικολώνων, Τροπαιών, Ψωφίδος, Πάρνωνος, Λυκοσούρας και Καρύταινας.

40) Φλώρινας, με έδρα τη Φλώρινα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.

41) Χαλκίδας, με έδρα τη Χαλκίδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χαλκίδας, Ιστιαίας, Κύμης, Ταμυνέων, Ερέτριας, Αγίας Άννης, Καρύστου, Στύρων, Αυλώνος, Λίμνης, Μαρμαρίου και Σκύρου.

  1. Η χωρική αρμοδιότητα των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων καθορίζεται ως εξής:

1) Το έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών μετονομάζεται σε έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών Α΄, με έδρα την Αθήνα, και περιλαμβάνει τον Κεντρικό, Βόρειο και Νότιο Tομέα Αθηνών. Ειδικότερα, υπάγονται οι Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου –Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Ν. Ερυθραίας, Βύρωνος, Γλυδάφας, Ηλιουπόλεως, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας, Ν. Σμύρνης, Ν. Φιλαδέλφειας, Π. Φαλήρου και Παπάγου.

2) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πειραιά, με έδρα τον Πειραιά, υπάγονται οι περιοχές των Δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Πειραιώς, Περάματος, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζήνας – Μεθάνων και Ύδρας, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Καλαυρίας (Πόρου), Αίγινας, Σπετσών, Ύδρας και Κυθήρων.

3) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης, με έδρα την Θεσσαλονίκη, υπάγεται ο νομός Θεσσαλονίκης, ο οποίος μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Βασιλικών, Νεάπολης, Λαγκαδά, Κουφαλίων και Σόχου.

4) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πατρών, Δύμης (Κάτω Αχαΐας), Φαρρών, Καλαβρύτων, Ακράτας, Αιγιαλείας (Αιγίου), Ερινεού, Τριταίας, Αροανείας και Κλειτορίας.

5) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Άρτας, με έδρα την Άρτα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Άρτας. η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άρτας, Φιλιππιάδας, Τζουμέρκων και Δροσοπηγής.

6) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηρακλείου, Μοιρών, Χερσονήσου, Καστελίου – Πεδιάδος, Βιάνου, Πύργου, Βορρών, Αρκαλοχωρίου και Αρχανών.

7) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ιωαννίνων, Κονίτσης, Ζίτσης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Πραμάντων και Μετσόβου.

8) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Κατερίνης, με έδρα την Κατερίνη, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κατερίνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κατερίνης και Κολινδρού.

9) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ναυπλίου, Άργους, Άστρους, Μάσσητος, Πρασιών και Επιδαύρου.

10) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Νεάπολης Λασιθίου, με έδρα τη Νεάπολη Λασιθίου, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Νεάπολης Λασιθίου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και Τζερμιάδων.

11) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χανίων, με έδρα τα Χανιά, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χανίων, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χανίων, Καστελίου, Κισσάμου, Κανδάνου, Αλικιανού, Ελευθερίου Βενιζέλου, Βάμου, Κολυμβαρίου και Χώρας Σφακίων.

12) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χίου, με έδρα τη Χίο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα  Χίου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χίου, Βολισσού, Καρδαμυλών, Καλαμωτής, Μαστιχοχωρίων και Καλλιμασίας.

13) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σάμου, με έδρα τη Σάμο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σάμου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σάμου, Καρλοβασίου, Χώρας, Μαραθόκαμπου, Πύργου, Ευδήλου και Αγίου Κήρυκου Ικαρίας.

14) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, με έδρα τη Ρόδο, υπάγονται οι νήσοι Ρόδου, Τήλου, Χάλκης, Σύμης, Μεγίστης, Καρπάθου, Κάσου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου και τα υποθηκοφυλακεία Καρπάθου-Κάσου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης.

15) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου, με έδρα την Κω, οποίο υπάγονται οι νήσοι Κω, Λέρου, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λειψών, Πάτμου και Αγαθονησίου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου και τα υποθηκοφυλακεία Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου και Αστυπάλαιας.

  1. Τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία Χαλανδρίου και Σαλαμίνας συγχωνεύονται με τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄ και  Πειραιά αντίστοιχα.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να μεταβάλλεται η έδρα των υποθηκοφυλακείων.
  3. Τα ειδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία καταργούνται, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις μεταβατικές διατάξεις.
  • 5 Ιουλίου 2016, 12:57 | Μάριος Φώσκολος

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Μελετήσαμε το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο περί της αναδιοργανώσεως των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και διαπιστώσαμε ότι, για μία ακόμη φορά, επιχειρείτε σε συνέχεια όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων από το έτος 2010 μέχρι σήμερα να αποδομήσετε ότι έχει απομείνει στα νησιά μας.
    Οφείλουμε δε να καταθέσουμε την αντίθεση μας για τα όσα δρομολογούνται σε σχέση με τo Υποθηκοφυλακείo Τήνου.

    Συγκεκριμένα στο σημείο 37 της παρ.1, του άρθρου 1 αναγράφεται ότι “συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.»

    Η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Τήνου είναι εύρυθμη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του είναι άμεσες και ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των κατοίκων.

    Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία σας, επιχειρείται εκ νέου καταστρατήγηση της νησιωτικότητας και επιδεικνύει από μέρους σας, πλήρη άγνοια του νησιωτικού χώρου και των προβλημάτων που η διάρθρωση του προϋποθέτει, τα οποία εντείνονται και μεγιστοποιούνται, για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, από ανάλογους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

    Ακατανόητος κρίνεται ο σχεδιασμός κατάργησης δομών που δεν επιφέρουν ουδεμία επιβάρυνση στο δημόσιο, ενώ αντιθέτως η νέα διαμόρφωση που επιχειρείται θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, εντείνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των πολιτών.

    Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να λάβετε υπόψη την αγωνία των κατοίκων των νησιών και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

    Μάριος Φώσκολος
    πρώην Δημοτικός Σύμβουλος
    Δήμου Εξωμβούργου Τήνου

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:45 | Π.Ν.Π.

    1. Κάθε προωθούμενο Ν/Σ συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση. Η αιτιολογική έκθεση του Ν/Σ τιτλοφορούμενου <> από την οποία προκύπτουν οι στόχοι και ο σκοπός του Ν/Σ είναι εκπληκτική πραγματικά. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αφήνεται λοιπόν τροφή για σκέψη ως προς τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου Ν/Σ.
    2. Η πολιτεία, με την προώθηση του Ν/Σ, ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ (και θα πρέπει αυτό να ακουστεί και περισσότερο προς τα έξω και ειδικά σε όσους πληρώνουν για να δηλώσουν τα εγγραπτέα δικαιώματα τους) ότι ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο το 2020 ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. Κι αυτό ξεκινώντας με την παραδοχή ότι ζούμε και εργαζόμαστε σε ένα σοβαρό κράτος. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη την παραδοχή αυτή τότε δεν μπορεί να εξηγηθεί από μη ψυχιατρικές επιστήμες για ποιό λόγο αναδιοργανώνεται – αποδιοργανώνεται ολόκληρο το σύστημα των Υποθηκοφυλακείων (που θα γίνουν ΟΛΑ Κτηματολογικά Γραφεία το 2020 κατά τας γραφάς) με μια βαθύτατη και ολοκληρωτική τομή και μάλιστα χωρίς να ακουστεί κανένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους, για χρόνο 3 ετών και μόνο στην καλύτερη περίπτωση.
    3. Το Ν/Σ εκδόθηκε επειδή προφανώς ήταν η ώρα του, λόγω της ιδανικής διοικητικής οργάνωσης που έφτασε να έχει η Πολιτεία, ως προς τον Τομέα των Υποθηκοφυλακείων. Όλοι γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι όταν ήδη στα Υποθηκοφυλακεία λειτουργεί πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα μεταγραφών και εγγραφής λοιπών πράξεων σε πραγματικό χρόνο, όταν κάθε ενσώματο (έγγραφο) έχει σκαναριστεί και κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης του πολίτη του αποστέλλεται στο e-mail του, όταν όλες οι λοιπές διαδικασίες του Υποθηκοφυλακείου είναι αυτοματοποιημένες (κι όλα αυτά με το μέγιστο βαθμό ηλεκτρονικής ασφάλειας των συναλλαγών, την ηλεκτρονική υπογραφή και με πλήρη νομοθετική κατοχύρωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας) τότε η πολιτεία λογικό είναι να προχωρά στην νομοθέτηση του συστήματος που σήμερα βλέπουν – τα ταλαίπωρα – τα μάτια μας. Η μήπως δεν λειτουργεί τίποτε από όλα αυτά και η όποια τυχόν ηλεκτρονική ή (ακόμη και) χειρόγραφη οργάνωση όποιων Υποθηκοφυλακείων (και τουλάχιστον 5-6 που προσωπικά γνωρίζω) αφέθηκε χρόνια τώρα, άλλοτε στο μεράκι κι άλλοτε στην καλή διάθεση και θέληση ΑΜΙΣΘΩΝ Υποθηκοφυλάκων, με την ΦΥΣΙΚΑ ενεργότατη στη διαδικασία αυτή συμμετοχή των υπαλλήλων των Υποθηκοφυλακείων; (Κάντε μια βόλτα σε ΑΜΙΣΘΟ και ΕΜΜΙΣΘΟ Υποθηκοφυλακείο και βρείτε τις διαφορές).
    4.Αν τελικά δεν υπάρχει ήδη πλήρης αυτοματοποίηση των εργασιών των Υποθηκοφυλακείων, οπότε και – ίσως – δεν θα ήταν πια τόσο απαραίτητη η φυσική παρουσία, ο δε πολίτης, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι (αυτοί στην επαρχία πως θα τρέχουν από πόλη σε πόλη;) και οι δικαστικοί επιμελητές πρέπει αυτοπροσώπως να προσέρχονται στην Υπηρεσία για έρευνες ακίνητης περιουσίας και συνεννόηση με τον Νομικό Υποθηκοφύλακα επί νομικών ζητημάτων που προκύπτουν και ακόμη και σε (ορισμένες περιπτώσεις) και για έκδοση αντιγράφων τίτλων, παραγγελία πιστοποιητικών, μεταγραφές πράξεων κλπ. τότε σαφώς γνωρίζετε ότι : α. Τα νησιά εξυπηρετούνται καθημερινά με μετ’ επιστροφής δρομολόγια πλοίων, β. Το οδικό δίκτυο της χώρας ομοιάζει με της Γερμανίας (τα ΕΣΠΑ εκεί πήγαν άλλωστε), γ. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι και δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν, οπότε τους στέλνετε και ταξιδάκι να περάσει κι ώρα τους (σε συνδυασμό με την κατάσταση του οδικού δικτύου ίσως τελικά και άγνωστο που). Και υπάρχει κι άλλο επιχείρημα. Έχοντας συγκεντρώσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των Δημοσίων Υπηρεσιών στο κέντρο (ειδικά ΔΟΥ, ΙΚΑ κλπ.) και συνεχίζοντας την ίδια τακτική διευκολύνετε τον πολίτη – στις μέρες ή εβδομάδες που θα χρειαστεί (ελλείψει και προσωπικού) – να τελειώσει όλες τις δουλειές του σε όλες τις Υπηρεσίες του Νομού του. Κι αυτό εάν ο πολίτης τελικά δεν απευθυνθεί, επί πληρωμή (ήδη συμβαίνει αυτό και στις Δ.Ο.Υ. και αλλού), σε κάποιο γνωστό του ή στο γραφείο του κέντρου που αναλαμβάνει την διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών. Τα χρήματα που ο πολίτης τελικά θα χρειαστεί να δαπανήσει για όλη αυτήν την απίθανη μετακίνηση για να κάνει τη δουλειά του σε μια χώρα ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ελπίζω να μη λείψουν από το πάντα συμπαθές Υπουργείο Οικονομικών (αφού δεν θα προτιμήσει να τα δώσει εκεί). Συγχαρητήρια για την αποψίλωση της επαρχίας λοιπόν, που συνεπάγεται και κλείσιμο των γραφείων των λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών που ασχολούνται με το αντικείμενο και τη μεταφορά της δουλειάς όσο πιο κέντρο γίνεται. Αν υπήρχε αιτιολογική έκθεση ίσως να διακρίναμε από κει το επόμενο βήμα της συγκέντρωσης των Υποθηκοφυλακείων σε επίπεδο Περιφέρειας (αυτό με την προϋπόθεση – ο μη γένοιτο – ότι το Κτηματολόγιο δεν θα ολοκληρωθεί τελικά το 2020, η δε ολοκλήρωση του είναι σαφές ότι θα μετατρέψει τα Υποθηκοφυλακεία σε Αρχειοφυλακεία, επομένως αυτά θα παραμείνουν ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ, όπως συμβαίνει και σήμερα σε περιοχές όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο).
    5. Ως προς τα αντίγραφα συμβολαίων και πιστοποιητικών ή ως προς τη μεταγραφή πράξεων και την πληρωμή των ανάλογων ποσών πάντως φυσικά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και εν τέλει να παραδεχτούμε ότι ήδη σε πολλά Υποθηκοφυλακεία και σήμερα γίνεται αποστολή μέσω Ταχυδρομείου ή Κούριερ και καταβολή ποσών μέσω Τράπεζας (Θα μπορούσαν να συμμετέχουν και τα ΚΕΠ στη διαδικασία ή γενικότερα να επεκταθεί η διαδικασία αυτή) και κάποια στιγμή παίρνεις στα χέρια σου τα έγγραφα, διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί με συντόμευση του χρόνου της λήψης των εγγράφων που ζήτησες. Όμως, ως προς την έρευνα ακίνητης περιουσίας ή την ανάγκη να επισκεφθείς το Υποθηκοφυλακείο (για συμπληρώσεις που ζήτησε ο Υποθηκοφύλακας π.χ. ή για επίλυση νομικών ζητημάτων) ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω (υπ. αρ. 4). Επίσης πρέπει να προβλεφθεί ότι οποιοσδήποτε μπορεί να προβαίνει σε έλεγχο δημοσίων βιβλίων, ακόμη και οι πολίτες που γνωρίζουν καλύτερα την περιουσία τους και μπορούν να δώσουν διευκρινήσεις στους δικηγόρους που θα κάνουν τον έλεγχο και οπωσδήποτε διευρυμένο ωράριο π.χ. 8-2.30 για τον έλεγχο λόγω των αποστάσεων (εφόσον τελικά το Ν/Σ προωθηθεί).
    6. Τελικά το Ελληνικό το κράτος κερδίζει ή χάνει έσοδα από αυτό το Νομοσχέδιο (υποθέτουμε πιθανές σκοπιμότητες του Ν/Σ, λόγω της ανυπαρξίας αιτιολογικής έκθεσης). Φαντάζομαι θα το λέει η μελέτη που με τόση σπουδή καταρτίσατε (;;;) σχετικά με το θέμα αυτό. Ελπίζω, πάντως, ότι, μετά την κατάργηση του Φ.Π.Α., τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που μεταφέρετε στα νέα Υποθηκοφυλακεία και τα δικαστήρια, την ανάληψη από το κράτος όλων των τρεχουσών υποχρεώσεων των Υποθηκοφυλακείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.), τη μίσθωση μεγαλύτερων κτιρίων για τη στέγαση των Υποθηκοφυλακείων (εφόσον υπάρχουν βέβαια και τέτοια μεγάλα κτίρια που να μπορούν να στεγάσουν 7-8-9 Υποθηκοφυλακεία στις νέες έδρες), τουλάχιστον θα έχετε την οικονομική δυνατότητα να παρέχετε λευκές κόλλες Α4 στους Υποθηκοφύλακες, τους δικηγόρους και τους πολίτες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των νέων γραφείων (όπως τουλάχιστον μέχρι σήμερα για όλα αυτά φρόντιζε ο ΑΜΙΣΘΟΣ Υποθηκοφύλακας).
    7. Δημιουργούνται Διευθύνσεις και Τμήματα σε ένα αριθμό ελάχιστων πια εναπομείναντων έμμισθων Υποθηκοφυλακείων. Για ποιό λόγο ο διαχωρισμός; Εκτός κι αν η λογική είναι αργότερα να μείνουν μόνο οι Διευθύνσεις. Τα Τμήματα επίσης σε κάποια Διεύθυνση θα πρέπει να υπάγονται. Έτσι σκέτα, αορίστως και απροσδιόριστα, πως υπάρχουν ως Τμήματα;
    8. Ο έλεγχος των πράξεων προς μεταγραφή και των εγγράφων από μη νομικούς, ιδίως δε σε μια εποχή που η ψηφιζόμενη Νομοθεσία σας είναι αγγλοσαξονικού τύπου (και άγνωστη σε μας) και δημιουργεί την ανάλογη δυσκολία σε όλες τις συναλλαγές (και την ανάλογη ανασφάλεια δικαίου) και οι πράξεις που μεταγράφονται είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκες από ότι μια δεκαετία πριν, απλώς με ξεπερνάει. Η μήπως λόγω ακριβώς αυτής της αγγλοσαξονικού τύπου Νομοθεσίας επιλέξατε κι εσείς ο έλεγχος των πράξεων να γίνεται από μη νομικούς κι όποιος θίγεται να πηγαίνει στα δικαστήρια (που ο πολίτης πλέον δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προσφύγει;).
    9. Από τη δημοσίευση του Νόμου ο Υποθηκοφύλακας μπορεί να παραιτηθεί μέσα σε 20 μέρες και να επιστρέψει δικηγόρος, ενώ η πράξη μεταφοράς Υποθηκοφυλακείου που θα εκδοθεί μπορεί να εκδοθεί οποτεδήποτε (είναι στον αέρα). Αν παραιτηθεί ένας Υποθηκοφύλακας, βασιζόμενος με καλή πίστη στο Νόμο σας, κενωθεί η θέση και το Υποθηκοφυλακείο συνεχίζει τις εργασίες του με αναπληρούντα Συμβολαιογράφο, η δε πράξη μεταφοράς εκδοθεί λ.χ. μετά από 2-3 χρόνια (ή και ποτέ παρόλη την απεριόριστη εμπιστοσύνη που σας έχουμε), πέραν των προβλημάτων που θα προκύψουν στα Υποθηκοφυλακεία, ο παραιτηθείς Υποθηκοφύλακας τι να την κάνει την καλή του την πίστη; Επίσης, ο Υποθηκοφύλακας κατά όμοια με την παραπάνω παρέκκλιση θα έπρεπε να μπορεί να διοριστεί και συμβολαιογράφος, λειτούργημα πολύ πιο συναφές με την τελευταία ιδιότητα του.
    10. Στην Υπηρεσία Υποθηκοφυλακείου Α’ Αθηνών καθήκοντα Προϊσταμένου (ως αρχαιότερος) μπορεί να ασκεί ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης – Ανθρ. Δυναμικού κλπ. και όχι της Διεύθυνσης Μεταγραφών – Υποθηκών κλπ., δηλαδή της ΝΟΜΙΚΗΣ Διεύθυνσης του Υποθηκοφυλακείου;;;;
    11. Δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια για τους Συμβολαιογράφους που ήδη αναπληρώνουν Υποθηκοφύλακες ή που θα αναπληρώσουν λόγω παραίτησης και την ευθύνη αυτών κατά τις σχεδιαζόμενες μετατροπές.
    12. Η μη ομαλή λειτουργία λίγων Υποθηκοφυλακείων λόγω παραιτήσεων, το γεγονός ότι οι Υποθηκοφύλακες απασχολούν υπαλλήλους σε τετράωρα, στην καλύτερη, δίνοντας τους και άδειες άνευ αποδοχών κι όλα αυτά επειδή υπάρχει μειωμένος όγκος συναλλαγών και ανυπαρξία εσόδων σε ΜΙΚΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ (τα περισσότερα), είναι καθαρά αποτέλεσμα της δικής σας (τους) ληστρικής πολιτικής στον τομέα της ακίνητης περιουσίας. Δεν υπάρχουν συναλλαγές εξ αιτίας σας, εξαιτίας της κακής νομοθέτησης, άνευ διευκρινιστικών εγκυκλίων τις οποίες η Διοίκηση ΟΦΕΙΛΕΙ και ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να εκδίδει, εξαιτίας του Ν.4178 (που θα αλλάξει μάλιστα προς το χειρότερο από το ΥΠΕΚΑ), του τρόπου εφαρμογής του Νόμου αυτού, του ΕΝΦΙΑ, της υφαρπαγής κάθε υπεραξίας της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, της υπερφορολόγησης, και της κάθε λογής απιθανότητας που έχετε νομοθετήσει, που τρόμαξαν τους πολίτες και προκάλεσαν οικονομική αφαίμαξη. Ουδείς ενδιαφέρεται όχι μόνο να δώσει στα παιδιά του, αλλά ούτε καν να κληρονομήσει. Ούτε οι Υποθηκοφύλακες σας φταίνε, ούτε οι υπάλληλοι τους ούτε ο προγραμματισμός της ζωής του κάθε ενός απ’ αυτούς. Φταίτε εσείς οι ίδιοι και μόνο και έρχεστε τώρα να νομοθετήσετε (΄΄διορθώσετε΄΄) για όλα τα παραπάνω θεωρώντας πια αχρείαστα τόσα Υποθηκοφυλακεία.
    13. Ο ολοκληρωτικός τρόπος με τον οποίο νομοθετείτε με το συγκεκριμένο Ν/Σ με την κατάργηση των θέσεων και τις μεταφορές Υποθηκοφυλάκων και υπαλλήλων τους σε ΕΜΜΙΣΘΑ Υποθηκοφυλακεία, κατά παράβαση κάθε Συνταγματικής Αρχής (τι να λέμε τώρα, ψιλά γράμματα), ανοίγει τον ασκό του αιόλου ακόμη και για τους άμισθους δημόσιους λειτουργούς. Αναμενόμενο (απλώς ίσως αργότερα το περιμέναμε). Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
    Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι εκείνοι που δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν. (Alvin Tofler). Εμείς πάντως τα καταφέραμε και περάσαμε στον 21ο αιώνα.

  • 5 Ιουλίου 2016, 11:30 | ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ

    Σύμφων με τη 237/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πηνειού (ΑΔΑ: Ω4ΤΝΩΞΑ-ΣΟΙ) με θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης αναφορικά με το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναδιάρθρωση υποθηκοφυλακείων της χώρας» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση», συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
    Αριθμ. Απόφ. 237/2016
    Εισηγούμενη η κα. Πρόεδρος το ανωτέρω θέμα έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο κ. Αλέξιο Καστρινό ο οποίος ανέφερε ότι το Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανήρτησε για δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναδιάρθρωση υποθηκοφυλακείων της χώρας», σύμφωνα με το οποίο προτείνεται η σύσταση σαράντα ενός (41) έμμισθων υποθηκοφυλακείων στην επικράτεια. Οι άμισθοι υποθηκοφύλακες και το προσωπικό των άμισθων υποθηκοφυλακείων τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων της παρ. 6 του άρθρου 2, αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους. Οι υπάλληλοι τοποθετούνται, με κριτήριο τα έτη υπηρεσίας, στο υποθηκοφυλακείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται, σύμφωνα με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου, το υποθηκοφυλακείο στο οποίο υπηρετούσαν. Συγκεκριμένα στο Δήμο Πηνειού αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο υποθηκοφυλακεία, ένα στο Βαρθολομιό και ένα στη Γαστούνη, στελεχωμένα με Υποθηκοφύλακα αμφότερα, τα οποία είναι τα μοναδικά στην περιοχή αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας τα οποία διαθέτουν μόνιμο Υποθηκοφύλακα. Ως εκ τούτου λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση της αναδιάρθρωσης με την οποία προτείνεται η παύση των Υποθηκοφυλακείων Γαστούνης και Βαρθολομιού δηλώνουμε ότι επιθυμούμε τη διατήρηση των υφιστάμενων Υποθηκοφυλακείων Γαστούνης και Βαρθολομιού και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης τη διατήρηση οπωσδήποτε ενός Υποθηκοφυλακείου ανά Καλλικρατικό Δήμο, σύμφωνα με τα κριτήρια που θα καθορίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    Ακολούθως η Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
    Το Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Προέδρου, έλαβε υπόψη του το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο «Αναδιάρθρωση υποθηκοφυλακείων της χώρας» και κατόπιν διαλογικής συζήτησης
    Αποφασίζει Ομόφωνα
    Διατυπώνει τις παρατηρήσεις του για το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Αναδιάρθρωση υποθηκοφυλακείων της χώρας», ως εξής και προτείνει:
    Α. Τη Διατήρηση των υφιστάμενων Υποθηκοφυλακείων Γαστούνης και Βαρθολομιού, δεδομένου ότι είναι τα μοναδικά στην περιοχή αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας τα οποία διαθέτουν μόνιμο Υποθηκοφύλακα.
    Β. Τη διατήρηση οπωσδήποτε ενός Υποθηκοφυλακείου ανά Καλλικρατικό Δήμο, σύμφωνα με τα κριτήρια που θα καθορίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφόσον δεν καταστεί εφικτή η διατήρηση των δύο υφιστάμενων Υποθηκοφυλακείων Γαστούνης και Βαρθολομιού λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης.

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων σε συνεδρίασή του στις 4-7-2016, παρόντος του Δημάρχου και όλων των εμπλεκομένων φορέων, μετά από διαλογική συζήτηση κατέληξε κατά πλειοψηφία στο ακόλουθο ψήφισμα
    Το ΣχΝ του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιοργάνωση των Υποθ/κείων της Χώρας με την πρόβλεψή του για κατάργηση του Υποθ/κείου Θηβών ως και των λοιπών Υποθηκοφυλακείων που υπάγονται στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θηβών ( Θίσβης, Θεσπιών & Ερυθρών) και τη μεταφορά τους στο συσταθησόμενο έμμισθο Υποθ/κείο Λιβαδειάς, δεν λαμβάνει υπόψη του τις ιδιομορφίες της Π.Ε. Βοιωτίας και δεν εξυπηρετεί την ορθολογικότερη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων στην οποία υποτίθεται ότι αποβλέπει.
    Το Υποθ/κείο Θηβών, το οποίο ευρίσκεται στην έδρα του ομώνυμου Πρωτοδικείου, καλύπτει, πέρα από το Δήμο Θηβαίων, το Δήμο Τανάγρας και τη Δ.Ε. Ακραιφνίας του Δήμου Ορχομενού με συνολικό πληθυσμό άνω των 60.000 κατοίκων όπου είναι εγκατεστημένες και πολλές βιομηχανίες, και είναι το μεγαλύτερο σε κίνηση Υποθ/κείο της Π.Ε. Βοιωτίας, αποδίδοντας στο Ελληνικό Δημόσιο την τριετία 2013-2016, παρά τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Χώρας, 350.000€.
    Η κατάργησή του θα εξαναγκάσει τους πολίτες, που υπάγονται στην περιφέρειά του, να μετακινούνται καθημερινά στη Λιβαδειά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, ενώ θα επιφέρει καίριο πλήγμα στους δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Θηβών.
    Αποτελεί δε το νέο, βαρύτερο, βήμα, μετά τη συρρίκνωση της Δ.Ο.Υ., την κατάργηση των Γραφείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την υπολειτουργία του Νοσοκομείου, στην απογύμνωση της Θήβας από κάθε μορφής διοικητικές Υπηρεσίες και λειτουργίες.
    Γεννώνται, έτσι, εύλογες οι υπόνοιες, ότι στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η κατάργηση του Πρωτοδικείου Θηβών, που έχει πολλαπλάσια κίνηση από αυτό της Λιβαδειάς, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Δικαστικό Μέγαρο στο οποίο στεγάζεται περιλαμβάνεται στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ των προς αξιοποίηση- εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου.
    Στην Π.Ε. Βοιωτίας υπάρχουν δύο ισότιμες και ισοδύναμες πόλεις. Η συνεχής υποβάθμιση της Θήβας έναντι της Λιβαδειάς δεν εξυπηρετεί την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων, όπως απαιτούν οι σύγχρονοι καιροί, αλλά καλλιεργεί την ένταση και τη διχόνοια.
    Οι Δημοτικές Αρχές, οι φορείς και οι δημότες του Δήμου Θηβαίων
    Διαδηλώνουμε, ότι δεν θα ανεχθούμε την παραπέρα υποβάθμιση της πόλης και του Δήμου μας και δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση του Υποθ/κείου Θηβών αντιδρώντας με κάθε τρόπο σε αυτήν.
    Προτείνουμε τη διατήρηση των Υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν σήμερα στην Περιφέρεια του Δήμου Θηβαίων (Θηβών, Θίσβης & Θεσπιών) με τη μετατροπή τους σε έμμισθα Υποθηκοφυλακεία.
    Απαιτούμε, τη διαγραφή του Δικαστικού Μεγάρου στο οποίο στεγάζεται το Πρωτοδικείο Θηβών από τον κατάλογο των προς αξιοποίηση- εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου.
    Παρέχουμε την εξουσιοδότηση στο Δήμαρχο Θηβαίων μαζί με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων (δικηγορικός σύλλογος, συμβολαιογράφοι, κ.λ.π.), να επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και να του εκθέσει τις απόψεις μας επί του θέματος. Σε περίπτωση δε, κατά την οποία το Νομοσχέδιο κατατεθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εύλογες, δίκαιες και τεκμηριωμένες απόψεις του Δήμου Θηβαίων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να καλέσει σε πανθηβαϊκό συλλαλητήριο τους δημότες για την αποτροπή της κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Θηβών.
    Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ι.Κόρδατζης και Β.Σωτήρχος που μειοψήφησαν, πρότειναν τη σύσταση ενός έμμισθου υποθηκοφυλακείου στο Δήμο Θηβαίων με έδρα τη Θήβα, στο οποίο θα υπαχθούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία Θήβας, Θίσβης, Θεσπιών και Ερυθρών.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
    ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ.ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ

  • 5 Ιουλίου 2016, 11:11 | rania

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
    Μελέτησα το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο περί της αναδιοργανώσεως των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και διαπίστωσα ότι, για μία ακόμη φορά, επιχειρείτε σε συνέχεια όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων από το έτος 2010 μέχρι σήμερα να αποδομήσετε ότι έχει απομείνει στα νησιά μας.
    Οφείλω δε να καταθέσω την αντίθεση μου για τα όσα δρομολογούνται σε σχέση με τo Υποθηκοφυλακείo Τήνου.
    Συγκεκριμένα στο σημείο 37 της παρ.1, του άρθρου 1 αναγράφεται ότι “συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.
    Η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Τήνου είναι εύρυθμη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του είναι άμεσες και ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των κατοίκων.
    Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία σας, επιχειρείται εκ νέου καταστρατήγηση της νησιωτικότητας και επιδεικνύει από μέρους σας, πλήρη άγνοια του νησιωτικού χώρου και των προβλημάτων που η διάρθρωση του προϋποθέτει, τα οποία εντείνονται και μεγιστοποιούνται, για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, από ανάλογους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
    Ακατανόητος κρίνεται ο σχεδιασμός κατάργησης δομών που δεν επιφέρουν ουδεμία επιβάρυνση στο δημόσιο, ενώ αντιθέτως η νέα διαμόρφωση που επιχειρείται θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, εντείνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των πολιτών.
    Πιστεύω ότι επιβάλλεται να λάβετε υπόψη την αγωνία των κατοίκων των νησιών και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο»

  • 5 Ιουλίου 2016, 11:53 | Γιώργος χ

    «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία σας, επιχειρείται εκ νέου καταστρατήγηση της νησιωτικότητας και επιδεικνύει από μέρους σας, πλήρη άγνοια του νησιωτικού χώρου και των προβλημάτων που η διάρθρωση του προϋποθέτει, τα οποία εντείνονται και μεγιστοποιούνται, για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, από ανάλογους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
    Ακατανόητος κρίνεται ο σχεδιασμός κατάργησης δομών που δεν επιφέρουν ουδεμία επιβάρυνση στο δημόσιο, ενώ αντιθέτως η νέα διαμόρφωση που επιχειρείται θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, εντείνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των πολιτών.
    Πιστεύω ότι επιβάλλεται να λάβετε υπόψη την αγωνία των κατοίκων των νησιών και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο»

  • 5 Ιουλίου 2016, 11:08 | ΠΚ

    Ολόκληρο το νομοσχέδιο καταστρατηγεί τις διατάξεις περί ΑΣΕΠ. Ολες οι θέσεις πρέπει να προκυρηχθούν με δημόσιο διαγωνισμό, με κάλυψη όλων των θέσεων από ΠΕ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, Μηχανικούς, Οικονομολόγους και Πληροφορικής. Γιατί για αλλη μία φορά θριαμβεύει ο συνδικαλισμός και ξεχνάμε τους Επιστήμονες αυτής της χώρας;

  • 5 Ιουλίου 2016, 11:06 | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
    Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ι Κ Ο Σ Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ
    Χ Α Λ Κ Ι Δ Ι ΚΗΣ
    ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Τ.Κ. 63100
    ΤΗΛ. 23710-22397 FAX 23710-21937

    Πολύγυρος 5-7-2016

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκιδικής, αφού κατέγραψε τις απόψεις των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων της Χαλκιδικής που κλήθηκαν προς τούτο (εκπρόσωποι των ΟΤΑ της Χαλκιδικής, Υποθηκοφύλακες Χαλκιδικής, συμβολαιογράφοι Χαλκιδικής κλπ). εκφράζει άποψη – γνώμη επί του προσχεδίου νόμου για τις συγχωνεύσεις των Υποθηκοφυλακείων της χώρας:

    Α.- Εκφράζουμε την κατ΄ αρχήν αρνητική μας θέση απέναντι στο νομοσχέδιο αλλά και την γενικότερη φιλοσοφία του, δεδομένου ότι αυτό επιφέρει βίαιες και δραματικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής των πολιτών της Χαλκιδικής μας, και συγκεκριμένα:

    α) είναι πρακτικά ανέφικτη η συγκέντρωση όλων των αρχείων σε ένα έμμισθο Υποθηκοφυλακείο στην έδρα του Νομού λόγω έλλειψης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, η ολοκλήρωση εγκατάστασης της οποίας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο και προφανώς θα έχει οικονομικό κόστος

    β) η πρόοδος της κτηματογράφησης του Νομού μας δεν υπερβαίνει το 10% με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η συνέχιση και ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας αλλά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την συγκέντρωση όλων των αρχείων στην έδρα του Νομού, λαμβανομένης υπόψη και της χωροταξικής γεωγραφίας των περιοχών του Νομού μας

    γ) το νομοσχέδιο δεν επιλύει ικανοποιητικά το θέμα των υπαλλήλων και δεν παρέχει καμία απολύτως εγγύηση για την συνέχιση του εργασιακού καθεστώτος αυτών. Αντίθετα δημιουργεί επιπλέον προβλήματα αφού τους ωθεί είτε σε απόλυση είτε σε αναγκαστικές μετακινήσεις προς την έδρα του νομού (των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους)

    δ) η κατάργηση των αμίσθων Υποθηκοφυλακείων δεν θα βοηθήσει «οικονομικά» καμία τοπική κοινωνία αλλά ούτε και την κεντρική κυβέρνηση, δεδομένου ότι τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία δεν προκαλούν κανένα απολύτως οικονομικό ή άλλο βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα η δημιουργία 700 νέων «οργανικών» θέσεων για την ένταξη των υπαλλήλων των Υποθηκοφυλακείων σε καθεστώς έμμισθης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα επιβαρύνει ΑΜΕΣΑ τον κρατικό προϋπολογισμό

    ε) τέλος, το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την βιασύνη στην θέσπιση νέων κανόνων αφού αφήνει πάρα πολλά θέματα ακάλυπτα (χωρίς ρύθμιση), δίδοντας την δυνατότητα έκδοσης «υπουργικών αποφάσεων» για την μελλοντική ρύθμισή τους, δυνατότητα που από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις

    Β.- Επειδή η ανωτέρω θέση μας δεν αποσκοπεί σε μια στείρα αρνητική αντιπαράθεσή μας σε κάθε τι «νέο» και προκειμένου να συμβάλλουμε δημιουργικά στον διάλογο για την δημιουργία του «νέου», το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει την αναστολή συζήτησης του νομοσχεδίου στις επιτροπές ή έστω την αναστολή εφαρμογής του νομοσχεδίου σε όποια μορφή και όποιο κείμενο τελικά προκριθεί ως αναγκαίο, μέχρι την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης όλων των περιοχών της χώρας, ούτως ώστε στο χρονικό διάστημα της αναστολής:

    1) να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες ώστε να αναζητηθούν διαδικασίες συναινετικών συγχωνεύσεων αμίσθων Υποθηκοφυλακείων, φυσικά στην προοπτική οικονομικής βιωσιμότητας αυτών, οι οποίες εφόσον επιτευχθούν, να ληφθούν υπόψη στην τελική εφαρμογή του νομοσχεδίου και

    2) να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους άμεσα θιγόμενους (Υποθηκοφύλακες, υπαλλήλους κλπ) να αποφασίσουν με αξιοπρέπεια και καθαρό μυαλό, την συνέχιση του εργασιακού τους βίου, χωρίς πίεση χρόνου και σταθμίζοντας όλους τους νέους όρους και τις συνθήκες που θα δημιουργήσει η νέα χωροταξική διευθέτηση των χώρων εργασίας τους.

    Γ) Καλούμε την Κυβέρνηση και κυρίως το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεκτιμήσει την φιλοσοφία του εγχειρήματος και να μην κρίνει κάθε τι νέο αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά κριτήρια.

    Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκιδικής

  • 5 Ιουλίου 2016, 11:49 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ ΘΗΒΑΣ

    Κύριε Υπουργέ

    To Υποθηκοφυλακείο Θήβας

    Είναι βιώσιμο αφού τα έσοδα καλύπτουν όλα τα λειτουργικά έξοδα και αποδίδει στο Δημόσιο σημαντικά ποσά:

    Ενδεικτικά: Απέδωσε στο Δημόσιο τα έτη της κρίσης 2013,2014,2015 μέχρι 31-3-2016 340.000 ευρώ.

    Η περιοχή Θήβας είναι πολύ δυναμική λόγω των πολλών βιομηχανιών, της περιοχής των Δήμων Θηβών, Σχηματαρίου, Οινοφύτων.

    Η Θήβα είναι κεντροβαρής ως προς όλες τις περιοχές που εξυπηρετεί.

    Το Υποθηκοφυλακείο Θήβας εξυπηρετεί σήμερα το Δήμο Τανάγρας (Σχηματάρι, Οινόφυτα, Δερβενοχώρια, Δήλεσι), Λουκίσια, Ακραίφνιο.

    Με την Ένταξη των μη βιώσιμων Υποθηκοφυλακείων Θίσβης, Θεσπιών, Ερυθρών στο Υποθυκοφυλακείο Θήβας, όλοι οι συναλλασσόμενοι όλων των άνω Δημοτικών Διαμερισμάτων και οικισμών, θα διανύουν σχεδόν τον ίδιο χρόνο για να εξυπηρετούνται από το Υποθηκοφυλακείο Θηβων ,λόγω της κεντροβαρούς θέσης του.

    Η ορθή, βιώσιμη και πρακτική λύση εν προκειμένω είναι να ενταχθούν στο Υποθηκοφυλακείο Θήβας, τα μη βιώσιμα Υποθηκοφυλακεία Θεσπιών, Θίσβης, Ερυθρών,ώστε και οι φορολογούμενοι πολίτες και οι πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες να εξυπηρετούνται καλύτερα χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να διανύουν τεράστιες αποστάσεις( όπως λ.χ από τα Δεβενοχώρια μέχρι τη Λιβαδειά) και το Δημόσιο να έχει έσοδα.

    .Επί πλέον για λόγους ιστορικούς,πολιτισμικούς(ιστορια,Μουσείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος)πολεοδομικούς ,άλλως καλύτερης πρόσβασης, η πόλη των Θηβών κρίνεται από κάθε άποψη πρόσφορη για τη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου της ευρύτερης περιοχής.
    Εμείς κατ ‘αρχάς συμφωνούμε να γίνει έμμισθο το Υποθηκοφυλακείο Θηβών. Είναι πιο σωστό να γίνει πρώτα η κτηματογράφηση, ώστε να μπει στην υπηρεσία κάθε συναλλασσομένου η νέα τεχνολογία και να εξυπηρετούνται οι πολίτες .

  • 5 Ιουλίου 2016, 11:00 | Χρήστος, Δικηγόρος

    Το άρθρο 92 παρ. 4 του Συντάγματος προβλέπει ότι τα άμισθα υποθηκοφυλακεία συστήνονται εφόσον προβλέπει τη σύστασή τους Νόμος. Συνεπώς, εάν δεν υπάρχει η συσταθείσα με Νόμο θέση, μπορούν να καταργηθούν. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο νομοθέτης μπορεί να προβεί στην κατάργηση ΟΛΩΝ των άμισθων υποθηκοφυλακείων, και αυτό για τους ακόλουθους λόγους: α) η πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ αναφέρεται σε περισσότερες από μία αποφάσεις στην «αρχή της ορθολογικής οργάνωσης» των Υπηρεσιών με σκοπό την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία τους και β) η ανάθεση συγκεκριμένων έργων στους Υποθηκοφύλακες αποσκοπεί στην προστασία συγκεκριμένων δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το ελληνικό Σύνταγμα, όπως είναι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στο περιβάλλον, στην προστασία των δασών. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν το νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση με το νέο οργανωτικό σχήμα που προτείνει και την ανάθεση διευθυντικών καθηκόντων σε μη νομικούς εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους.

  • 5 Ιουλίου 2016, 11:32 | ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΩΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΜΙΣΘΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΔΗΛ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΟ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΘΩΣ ΟΛΗ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΑΙΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΓΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Κ.Α. ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΠΧ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ, Κ.Α. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΡΦΑΝΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΕ, ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΗΔΗ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ, ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΜΜΙΣΘΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΥΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ, ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, ΚΛΠ ΕΦΟΣΟΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ.
    ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ; ΘΑ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ; ΤΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ; ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗ ΜΕΤΕΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ, ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ, ΑΣΦΑΛΗΣ, Κ.Α . ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ; ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ [ΑΠΟΓΡΑΦΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΛΠ]
    ΜΕΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ, Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΜΜΙΣΘΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ;;;; ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΟΙΚΟΔΟΜΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ, ΜΗΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ Ή ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ;;

  • 5 Ιουλίου 2016, 10:11 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων, μέσω αναδιάρθρωσης, βλάπτει σοβαρά την τοπική οικονομία.

    Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι με το σχέδιο Νόμου περί υποθηκοφυλακείων το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, καταργούνται όλα τα τοπικά Άμισθα Υποθηκοφυλακεία της χώρας και δημιουργείται ένα και μόνον Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο ανά «Νομό». Στα «υδροκέφαλα» αυτά 56 συνολικά Υποθηκοφυλακεία θα μεταφερθούν όλα τα αρχεία των υφισταμένων Υποθηκοφυλακείων της χώρας, δηλαδή οι τίτλοι ιδιοκτησίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού.

    Με άλλες διατάξεις του σχεδίου αυτού, στα Υποθηκοφυλακεία αυτά θα υπηρετούν μόνον 700 υπάλληλοι, ενώ αυτά θα μπορεί να διευθύνονται ακόμη και από πτυχιούχους ΤΕ ή και σε ορισμένες περιπτώσεις και ΔΕ, και όχι αποκλειστικά από Πτυχιούχους των Πανεπιστημιακών Νομικών Σχολών, όπως αδήριτα επιβάλλει η ανάγκη σύννομης παραφυλακής των ιδιοκτησιακών τίτλων, και αντιμετώπισης των καθημερινά αναφυόμενων νομικών προβλημάτων.

    Η προωθούμενη από το Υπουργείο, νέα αυτή συγκεντρωτική χωροταξία θα αποβεί εντονότατα επιζήμια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας μας, καθόσον θα έχει τα εξής δυσμενέστατα γι΄ αυτούς αποτελέσματα:

    1. Θα αποστερήσει τους κατοίκους – ιδιοκτήτες της περιοχής από κάθε πρόσβαση και εξυπηρέτησή τους σχετικά με την ιδιοκτησία τους.

    2. Θα σωρεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιους αποθηκευτικούς χώρους εκατομμύρια βιβλία και συμβόλαια χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα ελέγχου και ενημέρωσης των στοιχείων τους.

    3. Θα καταστήσει άκρως δυσχερείς έως και ανέφικτες τις αγοραπωλησίες και τις εγγραφές βαρών. Ακόμα και οι γονικές παροχές και οι αποδοχές κληρονομίας θα συντάσσονται αναγκαστικά χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στους τίτλους ιδιοκτησίας και θα καταχωρούνται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

    4. Θα καταστήσει αδύνατη την υποβολή πλήρων και ορθών δηλώσεων ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο, όπως και ενστάσεων και αιτήσεων διορθώσεως προδήλου σφάλματος, αλλά κυρίως θα καταστήσει αδύνατη τη διόρθωση των τεράστιας έκτασης σφαλμάτων των κτηματογραφήσεων, ήδη περαιωμένων η μελλοντικών.

    5. Θα καταστήσει αδύνατη την έκδοση ασφαλών πιστοποιητικών για τα εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών και τη διενέργεια στοιχειωδώς ασφαλών ελέγχων των τίτλων ιδιοκτησίας από τους δικηγόρους.

    6. Γενικότερα θα εκμηδενίσει την επιβεβλημένη ασφάλεια των συναλλαγών και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη σε όλο το σύστημα του ελέγχου και της καταγραφής των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

    Η ήδη απαξιωμένη από την κρίση και τη βαρύτατη φορολογία ακίνητη περιουσία θα υποστεί ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα και θα νεκρωθεί τελείως η ήδη χειμαζόμενη κτηματαγορά.
    Τέλος, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο ο ήδη βεβαρυμένος προϋπολογισμός των ιδιοκτητών με έξοδα μετακινήσεων και απώλεια χρόνου εργασίας.

    Σας καλούμε το συντομότερο δυνατόν να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, για να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και

    Να εκδοθεί ψήφισμα του Δ.Σ. για τη διατήρηση του υποθηκοφυλακείου “Μάσσητος” (Κρανιδίου).
    Να οριστεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία σε συνεργασία με τους κ. Βουλευτές του Νομού Αργολίδας να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την απόσυρση του σ/ν.
    Να καταστεί σαφές, ότι δεν θα δεχθούμε άλλη κατάργηση υπηρεσιών από την Ερμιονίδα. Δεν θα δεχθούμε και άλλη υποβάθμιση.

    Γιάννης Γεωργόπουλος
    Δημοτικός Σύμβουλος
    Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολιτεύσεως
    Δήμου Ερμιονίδας

  • 5 Ιουλίου 2016, 10:15 | Αναστάσιος Κατσαφυλλούδης, Πρωτοδίκης-Κτηματολογικός Δικαστής Ρόδου

    Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα οδηγήσει στο φαινόμενο το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου (ομοίως και στην Κω) να τηρεί τρία διαφορετικά συστήματα δημοσιότητας των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των ακινήτων με αντίστοιχη τήρηση διαφορετικών βιβλίων, με αντίστοιχη υπέρμετρη διοικητική επιβάρυνση της Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο λειτουργίας της ίδιας υπηρεσίας, στα ακίνητα που κείνται στη νήσο της Ρόδου θα εφαρμόζεται ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου (Κυβερνητικό Διάταγμα 132 της 1ης Σεπτεμβρίου 1929 του Ιταλού Κυβερνήτη της Δωδεκανήσου, όπως ισχύει, καθώς με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 510/1947 «περί της εν Δωδεκανήσω εφαρμοστέας Δικαστικής Νομοθεσίας» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 298) διατηρήθηκαν ως τοπικό δίκαιο οι κατά τη δημοσίευση του Νόμου ισχύουσες διατάξεις περί Κτηματολογίου), στα ακίνητα της νήσου Σύμης θα εφαρμόζεται η νομοθεσία του Εθνικού Κτηματολογίου, τηρουμένου και του αρχείου του παλαιού Υποθηκοφυλακείου, ενώ στα ακίνητα της Καρπάθου, Κάσου, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης θα εφαρμόζεται το εξακολουθούν σύστημα μεταγραφών και υποθηκών (μέχρι την μετάβαση στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου). Ήτοι, στο πλαίσιο λειτουργίας της μίας Υπηρεσίας του Κτηματολογικού Γραφείου θα ισχύουν συγχρόνως α) το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο των Υποθηκοφυλακείων, β) το σύστημα του κτηματολογίου, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, και γ) το σύστημα του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου.

  • 5 Ιουλίου 2016, 10:46 | Νίκος Σπηλιόπουλος Δικηγόρος Τήνου

    Κύριε Υπουργέ,
    Προσπαθώ αυτές τις λίγες μέρες να σκεφτώ ποιός λόγος υπάρχει για το νομοσχέδιο αυτό.
    Κατανοώ ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας υπάρχουν προβλήματα με τα Υποθηκοφυλακεία και ότι με το νόμο αυτό προσπαθείτε να δώσετε μία λύση στα προβλήματα αυτά. Δεν μπορώ να κρίνω αν οι λύσεις αυτές είναι σωστές ή λάθος για τις άλλες περιοχές, γιατί η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε όλες τις περιπτώσεις.

    Στην Τήνο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Υποθηκοφυλακείο.
    Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταργηθεί.
    Αν πιστεύετε ότι ως έμμισθο θα είχε περισσότερα έσοδα για το δημόσιο, μπορείτε να το κάνετε έμμισθο. Υπάρχει όμως τέτοιο στοιχείο; Ειδικά για την Τήνο; Επιτρέψτε μου να αμφιβάλω. Πιστεύω προσωπικά ότι το Δημόσιο θα έχει ζημία αν κάνει το συγκεκριμένο Υποθηκοφυλακείο έμμισθο.

    Μετά λοιπόν από πολύ σκέψη κατέληξα ότι η συγχώνευση των περίπου 20 Υποθηκοφυλακείων των Κυκλάδων σε 2 εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την καταιγίδα κατασχέσεων/πλειστηριασμών που πλησιάζει! Σίγουρα θα έχετε ακούσει και εσείς τη γκρίνια των Τραπεζών, των «μεγάλων» δικηγορικών γραφείων και των εταιριών αγοραστών κόκκινων δανείων, ότι τους κοστίζει πολύ η οποιαδήποτε ενέργεια στα Υποθηκοφυλακεία στα νησιά. Τώρα λοιπόν εσείς, μία αριστερή κυβέρνηση, με τη συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων από 20 σε 2 στις Κυκλάδες, μειώνετε το κόστος όλων αυτών ενώ αντίστοιχα αυξάνετε το κόστος της προστασίας του απλού νησιώτη/πολίτη καθώς και το κόστος πρόσβασης του απλού νησιώτη/πολίτη στη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία.

    Θα χαρώ να διαψευστώ και να εξετάσετε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, το κάθε Υποθηκοφυλακείο ξεχωριστά.
    Μακάρι να μας αποδείξετε ότι η διαβούλευση δεν είναι μία τυπική διαδικασία που απλά «πρέπει» να γίνει, χωρίς να έχει κανένα αντίκτυπο, ώστε αφού διαβάσετε τα σχόλια των νησιωτών και των δημόσιων φορέων μας, να επανεξετάσετε τη θέση σας για τα Υποθηκοφυλακεία των νησιών.

    Για μία κυβέρνηση που επαίρεται για το ηθικό της πλεονέκτημα θα είναι λυπηρό να δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες ότι λειτουργεί με τέτοια κίνητρα και με τέτοιους στόχους, δηλαδή για την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και σε βάρος των πολιτών.

    Ελπίζω να μου συγχωρέσετε το θυμωμένο μου ύφος, αλλά πως να κρατηθώ…. Τα χτυπήματα στα νησιά μας είναι τόσο πολλά και συνεχόμενα και μας πλήττουν τόσο καίρια, που ειλικρινά δεν ξέρω πόσο ακόμα θα αντέξουμε να συνεχίσουμε να μένουμε εδώ. Δημιουργείται σε εμάς τους νησιώτες η αίσθηση, ότι δεν βολεύουμε που μένουμε στα νησιά. Ότι ενοχλούμε που μένουμε στα νησιά. Κοστίζουμε πολύ στο κράτος και δεν μας θέλει το κράτος να μένουμε πια εδώ.
    Ότι το κράτος αντί να βελτιώσει τις κρατικές δομές προτιμά να μας υποχρεώσει να μεταναστεύσουμε όλοι στην Αθήνα. Πιο οικονομικό, πιο λίγα έξοδα και τα νησιά έρημα. Αυτό θέλετε; Γιατί αν το θέλετε, πλησιάζετε στο στόχο σας.

  • 5 Ιουλίου 2016, 10:25 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔ-ΙΝ)

    «Διαμαρτυρία Δημάρχου Κεφαλλονιάς και Προέδρου ΠΕΔ-ΙΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΡΙΣΗ, για το Νομοσχέδιο με το τίτλο «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας»»

    Με την ιδιότητα του Δημάρχου Κεφαλλονιάς, διαμαρτύρομαι έντονα για το σκεπτικό και τους σχεδιασμούς που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο με το τίτλο «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας». Δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος να καταργηθούν τα τέσσερα((4) ιστορικά υποθηκοφυλακεία του Νησιού μας (Ληξουρίου, Σάμης, Χιονάτων, Ερύσου), τα οποία εξυπηρετούν άμεσα χιλιάδες πολίτες και συμβάλλουν στην ζωτικότητα ολόκληρων περιοχών της Κεφαλλονιάς.
    Είναι κρίσιμη ανάγκη κάθε περιοχή του νησιού μας να διατηρήσει το Υποθηκοφυλακείο της καθώς η συγχώνευση των υπαρχόντων υποθηκοφυλακείων σε ένα και μοναδικό που θα εδρεύει στο Αργοστόλι θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων (αμφίβολη αξιόπιστη δυνατότητα εξυπηρέτησης όλου του Νησιού, καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση, κίνδυνος απώλειας παλιών και ιστορικών αρχείων, οικονομική αιμορραγία των πολιτών που θα πρέπει να διανύουν χιλιόμετρα για ένα αντίγραφο κ.α.)
    Με την ιδιότητα επίσης του Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ γνωρίζω ότι τα ίδια και ακόμα πιο σημαντικά προβλήματα θα λάβουν χώρα αν υλοποιηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο και στα μικρά νησιά του Ιονίου όπως πχ στους Παξούς και στην Ιθάκη, όπου σε περίπτωση κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων θα υποβαθμιστεί περαιτέρω η ποιότητα ζωής των κατοίκων με πλήθος πρακτικών προβλημάτων πχ έξοδα, ταλαιπωρία, και απώλεια χρόνου για ταξίδια εκτός των νησιών τους για ένα απλό αντίγραφο συμβολαίου.
    Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το νομοσχέδιο αυτό , κινείται εκτός λογικής ακόμα με αυστηρά οικονομικά κριτήρια αφού τα συγκεκριμένα υποθηκοφυλακεία δεν επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο.
    Κατόπιν των παραπάνω ζητούμε την άμεση απόσυρση του ανωτέρω Νομοσχεδίου το οποίο μόνο προβλήματα θα επιφέρει κυρίως στην νησιωτική Ελλάδα.

    Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς-Πρόεδρος ΠΕΔ-ΙΝ
    Αλέξανδρος Παρίσης

  • 5 Ιουλίου 2016, 10:43 | Στανίτσας Διιονύσιος

    Ως Δήμαρχος Ιθάκης κι εκφράζοντας πέραν πάσης αμφιβολίας το κοινό αίσθημα όλων των Ιθακησίων ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ έντονα για τον ακατανόητο και εθνικά επικίνδυνο σχεδιασμό περαιτέρω μείωσης των διοικητικών υπηρεσιών που εδρεύουν στο νησί μας με αποκορύφωμα την εν εξελίξει προσπάθεια κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης διαμέσου της προώθησης του σχετικού νομοσχεδίου με τον τίτλο «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας ».
    Μία ενδεχόμενη απόφασή Σας για κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης μέσω συγχώνευσης θα επιφέρει ακόμα ένα τεράστιο πλήγμα στην ήδη βαλλόμενη πανταχόθεν διοικητική συγκρότηση του νησιού καθώς ήδη έχει καταργηθεί η Δ.Ο.Υ. Ιθάκης , το Ειρηνοδικείο Ιθάκης, το τοπικό κατάστημα Ι.Κ.Α., το τελωνείο, το τοπικό κατάστημα Ο.Τ.Ε., το τοπικό κατάστημα Δ.Ε.Η., οπότε είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η νήσος Ιθάκης δεν αντέχει άλλη μείωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους μόνιμους κατοίκους, στους καταγόμενους από αυτήν καθώς και στους έχοντας επενδύσει στην Ιθάκη κι ότι η επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης κατάστασης στον τομέα της παροχής διοικητικών υπηρεσιών θα οδηγήσει σε περαιτέρω πληθυσμιακή συρρίκνωση κάτι που αντιβαίνει στην ορθή εθνική και συνταγματικά κατοχυρωμένη στρατηγική της στήριξης της νησιωτικότητας.
    Εν όψει δε της έναρξης του Εθνικού Κτηματολογίου και στην νήσο Ιθάκη είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση συμβολαίων και εν γένει τίτλων κτήσεως , απαίτηση στην οποία το Υποθηκοφυλακείο Ιθάκης είναι πανέτοιμο λόγω της άρτιας οργάνωσης του να αντεπεξέλθει ενώ αντίθετα τυχόν μεταφορά των Βιβλίων του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης σε άλλη περιοχή στα πλαίσια συγχωνεύσεων θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων (αμφίβολη αξιόπιστη οργάνωση , καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση, οικονομική αιμορραγία των πολιτών που θα πρέπει είτε να ταξιδεύουν εκτός νησιού είτε να πληρώνουν πληρεξουσίους Δικηγόρους κ.ο.κ. ).Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κατά τους χειμερινούς μήνες το νησί της Ιθάκης δεν συνδέεται καθημερινώς με την Κεφαλονιά (μόνο τρεις φορές την εβδομάδα υπάρχει ακτοπλοική σύνδεση)..
    Ειδικότερα οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης κινείται εκτός λογικής αφού το Υποθηκοφυλακείο του νησιού μας είναι άρτια οργανωμένο και εξυπηρετεί αποτελεσματικότητα τους Ιθακησίους , δεν επιβαρύνει καθόλου οικονομικά το Κράτος , ενισχύει την κρατική παρουσία στο νησί μας και εν γένει είναι συνδεμένο με την ιστορία του τόπου μας ενώ αντίθετα ενδεχόμενη απομάκρυνσή του θα δημιουργήσει πλήθος πρακτικών προβλημάτων αλλά και χειροτέρευσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της π.χ. έξοδα, ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου για ταξίδια κάθε Ιθακήσιου και μη εκτός της νήσου Ιθάκης για μετάβαση στην έδρα του Υποθηκοφυλακείου στο Αργοστόλι (Κεφαλονιά) στο οποίο θα φυλάσσονται όλα τα Βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης για να πάρει ένα αντίγραφο συμβολαίου. Επίσης αποτελεί πλήγμα στους πέντε (5)τοπικούς Δικηγόρους και δύο (2) συμβολαιογράφους, καθώς θα πρέπει για κάθε έρευνα και αίτηση οιοδήποτε πιστοποιητικού να μεταβούν στην έδρα του Υποθηκοφυλακείου Αργοστολίου.
    Συνοψίζοντας ουδείς μπορεί να αντιληφθεί με ορθολογικά αλλά και αυστηρά οικονομικά κριτήρια τι ακριβώς θα εξυπηρετήσει ως προς το δημόσιο συμφέρον τυχόν κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης καθώς κάτι τέτοιο θα καταστήσει ακόμα δυσκολότερη την ζωή των κατοίκων της ιστορικής νήσου χωρίς από την άλλη πλευρά να προσφέρει ο,τιδήποτε στο Κράτος ακόμα και σε αυστηρά λογιστικό επίπεδο. Τέλος να τονισθεί ότι η Ιθάκη αποτελεί διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς διατηρώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο το κάθε νησί την αυτοτέλειά του. Επομένως ζητώ την διατήρηση του, υπάρχοντος από το έτος 1867, Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης ως διακριτής μονάδος κάτι που μετά βεβαιότητας είναι και η βούληση της ολότητας των κατοίκων του νησιού αλλά και των καταγόμενων από αυτό.
    Δήμαρχος Ιθάκης
    Διονύσιος Γερ. Στανίτσας

  • 5 Ιουλίου 2016, 10:53 | Δήμητρα Γκουβά Έμμισθη Υποθηκοφύλακας Ιωαννίνων

    Είμαι έμμισθη Υποθ/κας 20 χρόνια, τα τελευταία δε 10 χρόνια και προϊσταμένη του μεταβατικού Κτημ.Γραφείου. Αναρωτιέμαι, ποιός είναι ο σκοπός του συγκεκριμένου νομοθετήματος και ποιά η ανάγκη ψήφισής του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
    1) Η εξυγίανση του χώρου; Πραγματικά, σε κάποια Υποθηκοφυλακεία, κυρίως άμισθα, έχουν δημιουργηθεί προβληματικές καταστάσεις χρήζουσες εξυγίανσης, ακόμη και επέμβασης της Δικαιοσύνης. Οι καταστάσεις αυτές καμμία σχέση δεν έχουν με τη δομή και τον νόμιμο τρόπο λειτουργίας ενός Υποθηκοφυλακείου, είτε έμμισθου είτε άμισθου, όπως αυτός, ρητά και ξεκάθαρα, προβλέπεται σε διάφορα νομοθετήματα, αλλά οφείλονται αποκλειστικά σε ενέργειες και παραλείψεις των υπευθύνων σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ουσιαστικής εποπτείας και ελέγχου. Εννοείται ότι σ΄αυτά, ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, μόνον, όμως, σ΄αυτά.
    2) Να διευκολυνθεί το έργο του Κτηματολογίου; Πράγματι, είναι αδιανόητο να λειτουργήσουν τόσα Κτημ.Γραφεία όσα τα σημερινά Υποθ/κεία. Όλος ο νομικός κόσμος το καταλαβαίνει και το αποδέχεται αυτό ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι, όμως, διαφορετικό ζήτημα το λειτουργούν Κτημ.Γραφείο και διαφορετικό η διαδικασία της Κτηματογράφησης, η οποία θα ολοκληρωθεί καλύτερα (και πιο ανώδυνα για τους πολίτες και το προσωπικό των Υποθ/κείων) με όλα τα Υποθηκοφυλακεία που υπάρχουν σήμερα. Όταν, βέβαια, ολοκληρωθεί, θα είναι μονόδρομος η δημιουργία, εξαρχής, ελαχίστων Κτηματολογικών Γραφείων, πλήρως μηχανοργανωμένων, στη θέση (σταδιακά) των διάσπαρτων αμμίσθων Υποθηκοφυλακείων της Χώρας.
    3) Να μένουν στα κρατικά ταμεία τα δικαιώματα που παρακρατούν τα άμμισθα Υποθηκοφυλακεία; Τι θα απομένει, αλήθεια, μετά την αφαίρεση των παγίων εξόδων για τη λειτουργία των 41 νέων εμμίσθων Υποθ/κείων (ενοίκια, λογαριασμοί κλπ) και των μισθών των νέων δικαστικών υπαλλήλων; Είναι αδιανόητο να σχεδιάζεται η δημιουργία 41 νέων δημοσίων υπηρεσιών, χωρίς σπουδαίο λόγο και σε βάρος των ήδη ταλαίπωρων Ελλήνων Πολιτών, τώρα που υποστηρίζεται ότι πρέπει ο δημόσιος τομέας να συμμαζευτεί; Ή μήπως νομίζει κανένας ότι αυτό θα γίνει χωρίς κανένα κόστος παρά μόνον οφέλη;
    4) Να τακτοποιηθούν οι (δικαιολογημένα) προβληματισμένοι άμμισθοι Υποθ/κες καθώς και οι προσληφθέντες από αυτούς, χωρίς καμμία διαδικασία και συνήθως χωρίς κανένα προσόν, ώστε να τους κοστίζουν λιγώτερα, ωρυόμενοι υπάλληλοί τους; Μακάρι να γίνεται πάντα αυτό από την κάθε κυβέρνηση, για όλες τις κοινωνικές ομάδες και για όλους τους «προβληματισμένους». Τότε, να φροντίσει η Κυβέρνηση να βολέψει κάπου και όλους τους επιχειρηματίες που λόγω της κρίσης είδαν το πορτοφόλι τους να αδειάζει («επιχειρηματικός κίνδυνος»), καθώς και τους απολυμένους υπαλλήλους τους. Δεν είναι, όμως, έτσι, τα πράγματα. Είναι, αναντίρρητα, μέγιστη υποχρέωση της εκάστοτε Κυβέρνησης να διαφυλάσσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πολιτών, όμως, οι διαρθρωτικές αλλαγές σε μία δομή της Διοίκησης που μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής, πρέπει να αποφασίζονται με γνώμονα, αποκλειστικά, την ορθότερη λειτουργία αυτής.
    5) Η ορθότερη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων; Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων τα Υποθηκοφυλακεία λειτουργούν άριστα, αποκλειστικά χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του ελάχιστου προσωπικό που συνήθως έχουν, αφού είναι, σε μόνιμη βάση, από τις πιο παραμελημένες Υπηρεσίες εκ μέρους του Κράτους. Ενόψει της σύνταξης και ολοκλήρωσης, αργά ή γρήγορα, του Κτηματολογίου, δεν υπάρχει κανένας λόγος, σήμερα, να δημιουργηθεί αυτή η τεράστια και αρνητική αναταραχή και να αποδιοργανωθούν τα πάντα. Όταν ο Νόμος δημιούργησε τα τρία είδη Υποθηκοφυλακείων (έμμισθα, ειδικά άμισθα, μη ειδικά άμισθα) είχε τους λόγους του ( πχ η μείωση κόστους της λειτουργίας τους για το κράτος σε συνάρτηση με τα έσοδα και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας), έστω και αν στην πορεία, έγιναν, όπως συνηθίζεται στον τόπο μας, κάποιες καταστρατηγήσεις. Οι λόγοι έως σήμερα δεν εξέλιπαν, αλλά παραμένουν σημαντικά δεδομένα που δεν επιτρέπεται να αγνοούνται από τις Κυβερνήσεις και κυρίως από τον Νομοθέτη.

    Τί θα μπορούσε να γίνει, ώστε να μιλάμε για αναδιοργάνωση και όχι για αποδιοργάνωση;
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ να παραμείνουν άμισθα τα υφιστάμενα στις πρωτεύουσες των Νομών (αντί να συσταθούν οι 41 νέες δημόσιες υπηρεσίες με την τεράστια οικονομική επιβάρυνση του Κράτους), να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις προϊσταμένων τους και να απορροφήσουν τα περιφερειακά τους, τουλάχιστον τα περισσότερα, λαμβανομένων υπόψιν των ειδικών συνθηκών κάθε περιοχής.
    ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ Α) εάν μεν έχει περάσει η οικονομική κρίση (…) και το Δημόσιο μπορεί να ανταπεξέλθει στην οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει, τότε, ας τα κάνει έμμισθα και αυτά, ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, όμως, όπως αρμόζει στις Αυτοτελείς Δημόσιες Υπηρεσίες και όχι ως τμήματα, όπως, διαβολικά, επιχειρείται στο υπό διαβούλευση νομοθέτημα μόνον και μόνον για να εξοικονομηθούν χρήματα από το επίδομα θέσης (δεν μπορώ να φανταστώ άλλον λόγο για τον οποίο θα γινόταν αυτή η, χωρίς προηγούμενο, υποβάθμιση των Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων). Αλήθεια, ως τμήματα, σε ποια Διεύθυνση θα υπαγόμαστε και ποιος Διευθυντής θα υπογράφει τις πρωτότυπες πράξεις σύμφωνα με το κανονιστικό διάταγμα των Υποθ/κείων του 1941 (ΦΕΚ Α΄ 244); Β) εάν, όμως, η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση του Κράτους συνεχιστεί για χρόνια (που είναι και το πιθανότερο), πρέπει να δοθεί βάρος στην ολοκλήρωση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου και να δρομολογηθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων και η μηχανοργάνωσή τους ώστε να είναι εφικτή η ανώδυνη σταδιακή συγχώνευση των αμίσθων είτε στα υφιστάμενα έμμισθα και σε κάποια νεοσυσταθησόμενα (όχι πάντων 41) είτε απευθείας στα Κτηματολογικά Γραφεία, όπου θα ανοίγουν τέτοια. Τότε, κανείς δεν θα μπορεί να μιλήσει για ταλαιπωρία και εξόντωση των πολιτών. Ευχαριστώ.

  • Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο περί αναδιοργάνωσης των Υποθηκοφυλακείων της χώρας, καταργείται μεταξύ άλλων και το Υποθηκοφυλακείο Πάρου, μεταφέρονται μάλιστα οι υπηρεσίες του στη Νάξο, ενώ και το προσωπικό αυτών των υποθηκοφυλακείων μεταφέρεται στη Νάξο.
    Η πράξη και πρόβλεψη αυτή χωρίς καμία από μέρους μας συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων σε συνδυασμό με τα δυσμενή μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί εις βάρος των νησιών των Κυκλάδων οδηγούν, με μαθητική ακρίβεια, στην ερήμωση των νησιών.
    Τώρα πλέον μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τις δραστηριότητες μας και τους τόπους καταγωγής και διαμονής μας, να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας.
    ΄Αραγε μετά από αυτό, τί άλλο θα ακολουθήσει;
    Μήπως πρέπει να περιμένουμε και την κατάργηση των Ειρηνοδικείων των νησιών; ‘Η και την κατάργηση των Πρωτοδικείων και Εφετείων; δηλαδή Δικαστικός Καλλικράτης;
    Η μέχρι σήμερα στάση μας προφανώς δεν ήταν επαρκής- κατά τις μετρήσεις και εκτιμήσεις σας- για να σας οδηγήσει στην τήρηση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στον δρόμο της λογικής και της εθνικής ευθύνης.
    Οι νησιώτες ωστόσο θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια αποδόμησης του κοινωνικού ιστού της χώρας και της νησιωτικότητας, η οποία είναι ο δικός μας κοινωνικός ιστός εδώ και αιώνες, ακόμη και κάτω από κατοχή. Και βέβαια να στερήσετε τα όποια έσοδα μας έχουν απομείνει.
    ΄Εχετε άραγε σκεφτεί ότι στα νησιά των οποίων καταργείται τα Υποθηκοφυλακεία, ζουν και δρουν επαγγελματικά δεκάδες Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί, Δήμοι και Δημόσιες Αρχές; ΄Εχετε σκεφτεί ότι πέραν των διοικητικών επιπτώσεων πρέπει να τιμωρηθούμε με εξανδραποδισμό και εκτόπιση;
    Οι πολίτες για ένα απλό αντίγραφο θα πρέπει να υφίστανται σημαντική ταλαιπωρία. Για μία έρευνα τίτλων θα πρέπει να γίνεται μετάβαση στη Νάξο, ασφαλώς με διανυκτέρευση. Αλλά και η μεταγραφή μιας μεταβίβασης δεν θα ολοκληρώνεται αυθημερόν σε καμία των περιπτώσεων, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους διόλου αμελητέους.

    Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Στο Υποθηκοφυλακείο Πάρου, ένα από τα παλαιότερα της ελεύθερης Πατρίδας, είναι υπό μία έννοια καταγεγραμμένη όλη η σύγχρονη ιστορία της Πάρου και των παλαιών Δήμων της. Η ιδέα της μεταφοράς όλου αυτού του αρχείου σε άλλο τόπο, χωρίς να προκύπτει κανένα όφελος από την ενέργεια αυτή, μόνο νέες ταλαιπωρίες και έξοδα για τους συμπολίτες μας, μας δημιουργεί όχι μόνο πικρία μα και αγανάκτηση!

    Ο Δήμος Πάρου καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να αφυπνιστούν και να αντιληφθούν τί σημαίνει θάλασσα και τί νησιωτικότητα. Ο τρόπος που εξομοιώνονται οι συνενώσεις των υποθηκοφυλακείων της στεριανής Ελλάδας με τα νησιά των Κυκλάδων. Τους καλούμε να αφουγκραστούν την αγωνία μας και να υιοθετήσουν σε κάθε περίπτωση εξαίρεση υπέρ των νησιών των Κυκλάδων. Αλλιώς, θα αποδειχθούν επικίνδυνοι τόσο για το στενό όσο και για το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, άξιοι μόνο για να θέσουν την «ταφόπλακα» στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ρήτρα της νησιωτικότητας.
    Σας υπενθυμίζουμε ότι στο Υποθ/κείο Πάρου εργάζονται υπάλληλοι που με την κατάργησή τους θα τους οδηγήσετε σε απολύσεις ή θα αναγκάσετε σε μετακινήσεις και αυτών και των οικογενειών τους.
    Σας καλούμε να επανεκτιμήσετε τα όσα αληθινά, νόμιμα, βάσιμα προαναφέρομε και να διαφυλάξετε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των νησιωτών, όχι με λεκτικές εξαγγελίες, τόσο δικές σας όσον και της Κυβέρνησής σας, αλλά με πράξεις και ειδικότερα τώρα με την διατήρηση των Υποθ/κείων στις Κυκλάδες ως έχουν ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

    Ο Δήμαρχος Πάρου

    Μάρκος Ι. Κωβαίος

  • Παρέμβαση του Δήμου Ικαρίας στη διαβούλευση για την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας»
    Κύριε Υπουργέ,
    Με κατάπληξη, απορία, οργή και αγανάκτηση λάβαμε τυχαία γνώση του σχεδίου νόμου που στο άρθρο 1 παράγραφος 2 περίπτωση 13 καταργεί μεταξύ άλλων και τα υποθηκοφυλακεία Ευδήλου και Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.
    Κατάπληξη διότι το σχέδιο νόμου αγνοεί τη θεμελιώδη αρχή της Νησιωτικότητας της χώρας η οποία είναι και συνταγματική και ευρωπαϊκή αρχή αλλά και διότι στην ουσία οι κάτοικοι του Δήμου Ικαρίας μετά το κλείσιμο της εφορίας και του Ειρηνοδικείου Ευδήλου αποστερούνται από οποιαδήποτε δυνατότητα ρύθμισης στον τόπο τους των υποθέσεών τους. Να τονίσουμε την σημασία της παραγράφου 4 του 101 του Συντάγματος «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους». Επισημαίνοντας ότι η απαίτηση αυτή του νομοθέτη πηγάζει από πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών οι οποίες μάλιστα έχουν διογκωθεί εξαιτίας της κρίσης και της λιτότητας. Πέραν τούτου η εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών και υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΗ ανάγκη αυτή να διασφαλίζεται από το κράτος.
    Απορία για ποιο λόγο η γνώση μας προήλθε από τυχαίο γεγονός, όταν μάλιστα η διαβούλευση ολοκληρώνεται σε συντομότατο διάστημα, και όχι αφού είχε προηγηθεί κάποιος διάλογος και όχι με κάποια επίσημη ενημέρωση.
    Απορία διότι δεν υπολογίζεται το τεράστιο κόστος που μετακυλίεται στους πολίτες που θα πρέπει να υποστούν το κόστος μετακινήσεων και διαμονής στη Σάμο σε αντίθεση με το Δημόσιο που τα τέλη θα τα εισπράξει από κάθε πράξη που θα γίνει είτε αυτή γίνει στα υφιστάμενα Υποθηκοφυλακεία είτε στο νέο «υδροκέφαλο» υποθηκοφυλακείο. Αν προστεθεί και ανεπαρκής σύνδεση των νησιών μας, τότε γίνεται αντιληπτό το πόσο πολύ τιμωρούνται οι Ικαριώτες και εν γένει οι νησιώτες αλλά και πόσο πλήττεται καίρια η οικονομική δραστηριότητα στο νησί της Ικαρίας.
    Οργή διότι στο υπό σύσταση νέο Υποθηκοφυλακείο Σάμου που θα μεταφερθούν όλα τα αρχεία των υφισταμένων Υποθηκοφυλακείων του Νομού μεταξύ αυτών και του Δήμου Ικαρίας. Θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας αφού αμέτρητα βιβλία και συμβόλαια, χωρίς πρακτικά καμία δυνατότητα ελέγχου και ενημέρωσης των στοιχείων τους εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συναλλαγών με κίνδυνο πρόκλησης βλαβών σε πολίτες και ακίνητα. Επίσης με αυτή την ρύθμιση θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τους επαγγελματίες. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, λογιστές, θα χρειάζονται 2 μέρες και αρκετά χρήματα για να μεταβούν στη Σάμο και να αποκτήσουν ένα και μόνο χαρτί από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.
    Αγανάκτηση διότι στην ουσία θα σταματήσουν οι συναλλαγές ακινήτων στο νησί μας αφού πρακτικά θα είναι ανέφικτη ή στην καλύτερη περίπτωση δυσχερής η κάθε συμβολαιογραφική πράξη και η ολοκλήρωσή της θα είναι κυριολεκτικά «Γολγοθάς». Αφού για τον προσυμβολαιογραφικό έλεγχο θα χρειάζεται μετάβαση και διαμονή στη Σάμο, όπου και θα πρέπει να ξαναπάει ο ενδιαφερόμενος για την ολοκλήρωση της πράξης με μεταγραφή και ο χρόνος λήψης πιστοποιητικών θα είναι μεγάλος λόγω ακριβώς του τεράστιου όγκου ύλης του Υποθηκοφυλακείου και στην ουσία θα πρέπει ο πολίτης να ξαναπάει στη Σάμο να πάρει τα πιστοποιητικά του. Η οδός αυτή έχει μία και μόνο κατάληξη.. εξαιτίας του χρόνου που θα απαιτείται για ένα απλό χαρτί, και του κόστους στο οποίο θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν αρκετοί πολίτες. Στην ουσία η νομικές υπηρεσίες θα αφορούν μόνο τους έχοντες οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως ελάχιστοι.

    Κύριε Υπουργέ, κατόπιν αυτών σας καλούμε να μην προβείτε στην κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων των νησιών και ιδίως αυτών της Ικαρίας, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 περίπτωση 13, της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου σας υπό τον τίτλο «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας». Παράλληλα ζητάμε έκτος της διατηρήσεως και των δυο υποθηκοφυλακείων, τον διορισμό υποθηκοφύλακα Ευδήλου.

  • 5 Ιουλίου 2016, 09:38 | Π.Α.

    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΠΟΘ/ΚΕΙΟ ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΘ/ΚΕΙΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΗ.
    ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΩΝ;
    ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ;
    ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΩΝ;
    ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ;
    ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ; ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;
    ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ.
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΕΦΕΡΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ-ΕΜΜΙΣΘΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ (ΕΜΜΙΣΘΟ/ΑΜΙΣΘΟ)ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΔΑΠΑΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΑΠΑΝΗΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΕΧΝΙΚΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ(ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ-ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ)ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΙΑ ΥΠΟΘ/ΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΑ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ ΟΨΙΝ ΤΗΝ ΝΗΣΙΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕ ΕΜΜΙΣΘΑ Η ΑΜΙΣΘΑ.
    ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ.

  • 5 Ιουλίου 2016, 09:37 | Ραφαήλ Μωραϊτης

    «Συστήνονται, πλέον των ήδη λειτουργούντων, σαράντα ένα (41) έμμισθα υποθηκοφυλακεία, ως εξής:
    37. Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου – Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου»
    Ζω και εργάζομαι σε ένα Νησί που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί δεκάδες πλήγματα από πολιτικές αποφάσεις των Κυβερνήσεων.
    Ότι προσπαθήσαμε και καταφέραμε το Αθηνοκεντρικό Κράτος τα παίρνει πίσω.
    Ηταν λάθος μας να πιστεύουμε ότι το κατεστημένο του Αθηνοκεντρικού κράτους πίστεψε στην αναγκαιότητα της αποκέντρωσης.
    Με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και ευχαριστώ τον δικηγορικό Συλλογο Σύρου για την ενημέρωση και για τις θέσεις του,γιατί αν περιμέναμε εμείς οι Συμβολαιογράφοι από τον δικό μας Συλλογο να μας ενημερώσει μακράν κοιμόμαστε,ο ανιστόρητος και αγράμματος συντάκτης του προκλητικά για μια ακόμη φορά αγνοεί επιδεικτικά την συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας.
    Οι συντάκτες του νομοσχεδίου αυτού καθώς και τόσον άλλων γνωρίζουν τα Νησιά μας μόνο τον Ιούλιο-Αυγουστο και λίγες μέρες το Πάσχα και μας μακαρίζουν που μένουμε σ΄αυτά.Θεωρούν ότι είμαστε προνομιούχοι που κατοικούμε στα Νησιά μας και πρέπει από το Κέντρο να μας εκσυγχρονίσουν.
    Γι΄αυτό τα τελευταία χρόνια όποια υπηρεσία μπορεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη καταργείται. Παράδειγμα η Δ.Ο.Υ για το καλό μας καταργήθηκε και λειτουργεί στη Συρο και για να μας έρθει ένα έγγραφο απαιτούνται δέκα πέντε μέρες. Θα μου πείτε λειτουργεί το Γ.Ε.Φ Αρμοδιότητες από την Δ.Ο.Υ δεν δίνονται στο ΓΕΦ αλλα ευτυχώς το λειτουργούν δυο δυναμικές υπάλληλοι.
    Ειμαι σαράντα ένα χρόνια συμβολαιογράφος και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο σχεδιάζεται η αποδόμηση ενός συστήματος που λειτουργεί και αποδίδει σημαντικούς πόρους στο δημόσιο χωρίς να το επιβαρύνει καθόλου, και που παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες.
    Αγνοουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου ότι τα νησιά τα χωρίζει το πέλαγος άρα η συγκέντρωση κρίσιμων υπηρεσιών σε ένα νησί δεν αντιμετωπίζεται όπως στην ηπειρωτική χώρα όπου απλώς διανύεις λίγα παραπάνω οδικά χιλιόμετρα ,εκτός αν πράγματι σκέπτονται να μας ενώσουν οδικώς με τούνελ με την Συρο για γέφυρα αποκλείεται .
    Καταργείται ενας διοικητικός πόλος στο νησί μου , γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται οικονομική δραστηριότητα και επιβιώνουν δεκάδες επαγγελματίες.
    Απαξιώνεται η ιστορική σημασία του Υποθηκοφυλακείου του Νησιού μου που λειτουργεί από το 1856 περίπου που αποτυπώνει την ιστορία του μέσα από τα συμβόλαια και τις υποθήκες.
    Δεν έχουμε με το νομοσχέδιο αυτό βελτίωση των συνθηκών ζωής των νησιωτών αλλά είναι ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω, στην ανασφάλεια, και στην αύξηση του κόστους ζωής. Δεν θα με ξαφνιάσει πλέον να δω σε Δημόσια Διαβούλευση νομοσχέδιο για την συγχώνευση των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Νησιά λόγω της λειτουργίας του Ιντερνετ για καλλίτερη και σύγχρονη εκπαίδευση στα παιδιά μας.
    Θα με ξάφνιαζε βέβαια αν έβλεπα σε Δημόσια Διαβούλευση νομοσχέδιο για την συγχώνευση των Μητροπόλεων.
    Πιστεύω ότι το όλο θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Είναι η ύπαρξη και λειτουργία των Νησιών μας.
    Οι βουλευτές του νομού μας πρέπει να μας αποδείξουν ότι είναι Νησιώτες και λειτουργούν σαν Νησιώτες ,εκτός αν κουράστηκαν να εκπροσωπούν τα Κυκλαδονήσια μας, γιατί πράγματι είναι πολλά ,και θέλουν να εκπροσωπούν την Αθήνα η την Σύρο και την Νάξο.
    Ζητάμε, συνεπώς, την τροποποίηση του νομοσχεδίου ως προς τα νησιά μας και την λειτουργία στο καθένα από αυτά «Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων». Καμμία επιβάρυνση στο Δημόσιο δεν δημιουργείται και θα υπάρχει και ένα όφελος για τους πολίτες με την μη επιβολή Φ.Π.Α στις συναλλαγές τους με το έμμισθο υποθηκοφυλάκειο.
    Τήνος 5 Ιουλίου 2016
    Ραφαήλ Μωραϊτης
    Συμβολαιογράφος πρώην Έπαρχος Τήνου

  • 5 Ιουλίου 2016, 09:58 | ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Kύριε Υπουργέ,
    Κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου την 04.07.2016, εκτάκτως, για να αντιδράσει ηχηρά στο νομοθετικό αιφνιδιασμό της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου σας, δια του οποίου επιχειρείται η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Τήνου. Ένα αιφνιδιαστικό σχέδιο νόμου, του οποίου η ανάγνωση μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, η οποία βαθμιαία μετετράπη σε αγανάκτηση.
    Συγκεκριμένα αναφέρεται στο αρ. 1 : «1. Συστήνονται, πλέον των ήδη λειτουργούντων, σαράντα ένα (41) έμμισθα υποθηκοφυλακεία ως εξής:……
    37. Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου».
    Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου –έκτρωμα, του οποίου οι συντάκτες είναι εκτός τόπου, εκτός χρόνου και κυρίως εκτός πραγματικότητας, αφού θεωρούν ότι ο Ελλαδικός χώρος είναι αποκλειστικά ηπειρωτικός. Παραγκωνίζεται για μια ακόμη φορά επιδεικτικά ο νησιωτικός χώρος. Γίνεται κουρελόχαρτο για πολλοστή φορά η συνταγματικά κατοχυρωμένη ρήτρα της νησιωτικότητας!!!
    Και το σπουδαιότερο μετά την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. και την αύξηση του Φ.Π.Α. συντελείται συνειδητά ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος της τοπικής μας κοινωνίας.
    Η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Τήνου δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον Υποθηκοφύλακα και τους δικηγόρους του νησιού, δεν είναι θέμα μιας κλειστής ομάδας ανθρώπων αλλά αποτελεί παντηνιακό πρόβλημα, το οποίο θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του νησιού μας, καθώς η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες, τους υποψήφιους επενδυτές και εν γένει τους κατοίκους και δημότες του τόπου μας θα είναι τεραστία, λόγω της μετάβασης τους στη Σύρο και της αναγκαίας διανυκτέρευσης και διατροφής τους εκεί, αναστέλλοντας de facto, κάθε μορφή συναλλαγών στο νησί μας, οι οποίες σήμερα εμπλέκονται στο Υποθηκοφυλακείο Τήνου.
    Θεωρούμε αδιανόητο αντί να διαφυλάττετε με κάθε τρόπο τη νησιωτικότητα να επιχειρείτε με αμείωτη ένταση να διευρύνετε το πρόβλημα των συμπολιτών μας, υποβάλλοντας τους σε περαιτέρω ταλαιπωρία, απώλεια χρόνου και χρήματος.
    Ως εκ τούτου διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Τήνου και σας καλούμε να ανακαλέσετε το άστοχο αυτό νομοσχέδιο, άλλως, σας καλούμε όπως στο ίδιο σχέδιο νόμου συσταθεί έμμισθο υποθηκοφυλακείο Τήνου.
    Περαιτέρω σας ζητούμε όπως κληθεί αντιπροσωπεία του Δήμου Τήνου και των επαγγελματιών του νησιού, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, για τη διατύπωση απόψεων επί του προχείρου και χωρίς τις απαραίτητες και δέουσες μελέτες και εκθέσεις προκείμενου σχεδίου νόμου.
    Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου κηρύσσει ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) οιονδήποτε κυβερνητικό και τοπικό βουλευτή συναινέσει στην εφαρμογή του ανιστόρητου, παράλογου και προκλητικού αυτού νομοσχεδίου.
    ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝΟΥ
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
    ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΣΙΩΤΟΣ

  • 5 Ιουλίου 2016, 09:32 | Μαρία Καραγιαννοπούλου

    Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα οποία διακρίνονται σε ειδικά (διευθύνονται από Υποθηκοφύλακα) και μη ειδικά (όπου Συμβολαιογράφος εκτελεί και χρέη υποθηκοφύλακα). Ο λόγος δε της ύπαρξης των μη ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων είναι ότι σ’ αυτά, τα οποία λειτουργούν σε κωμοπόλεις, χωριά και μικρά νησιά, τα έσοδα του συμβολαιογραφείου και αντίστοιχα του υποθηκοφυλακείου ΔΕΝ επαρκούν για τη λειτουργία του καθενός ξεχωριστά, ώστε να είναι αυτά βιώσιμα.

    Σε όλα τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία ο Υποθηκοφύλακας δεν λαμβάνει καμμία αμοιβή από το Κράτος, αντίθετα επιβαρύνεται με ΟΛΑ τα έξοδα λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου (ενοίκιο, έξοδα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, τηλεφωνίας, καθαριότητας, αναλώσιμα, μισθούς υπαλλήλων και ασφάλισή τους).
    Ο Υποθηκοφύλακας αμείβεται με βάση διατάξεις νόμων που προβλέπουν τα παρακρατούμενα από αυτόν ποσά από τα έσοδα του Υποθηκοφυλακείου (αφαιρουμένων των εξόδων λειτουργίας του), ενώ όλα τα υπόλοιπα έσοδα του υποθηκοφυλακείου αποδίδονται στο Δημόσιο.

    Όλα αυτά τα χρόνια τα υποθηκοφυλακεία λειτουργούν κανονικά, αποφέροντας στο Κράτος τεράστια έσοδα, λόγω των αρκετών μεταβιβάσεων, αλλά και λόγω των αυξημένων εγγραφών υποθηκών και προσημειώσεων, εξαιτίας της πληθώρας των χορηγηθέντων δανείων (στεγαστικών, επιχειρηματικών καταναλωτικών κλπ) χωρίς καμμία επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού, αφού στο Υποθηκοφυλακείο εισπράττονται επιπλέον δικαιώματα που αποδίδονται απευθείας στο Δημόσιο και στο ΤΑΧΔΙΚ.

    Σημειωτέον δε ότι από τα έσοδα του Υποθηκοφύλακα το Δημόσιο εισπράττει σημαντικά ποσά από το φόρο εισοδήματος, καθώς και από τον Φ.Π.Α.

    Με την έλευση της κρίσης βέβαια από το 2010 και μετά, την επιβολή νέων φόρων στην ακίνητη περιουσία, την πτώση των οικοδομικών εργασιών κλπ., τα έσοδα των Υποθηκοφυλακείων μειώθηκαν σημαντικά.
    Με το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ όλα τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία και αντ’ αυτών συστήνονται 41 έμμισθα και εξαγγέλλονται 700 (!) θέσεις εργασίας (με δαπάνη βέβαια του Κρατικού Προϋπολογισμού), ενώ με τη διαδικασία αυτή ΧΑΝΟΥΝ τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτά (υποθηκοφύλακες και υπάλληλοι), μη εξαιρουμένων των συμβολαιογράφων που διευθύνουν τα μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία, αφού και τα συμβολαιογραφεία θα καταστούν – όπως ήταν πάντα από μόνα τους – μη βιώσιμα!

    Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην ανεργία πολλούς επαγγελματίες και εργαζόμενους και στην πρόωρη συνταξιοδότηση φυσικά όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα, με επιβάρυνση και πάλι του δημόσιου κορβανά!

    Ειδικότερα για τα νησιά των Κυκλάδων, όπου προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία 2 μόνων έμμισθων υποθηκοφυλακείων στη Σύρο και τη Νάξο, μετά τη συγχώνευση 18 (!) άμισθων και κατά παράβαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της νησιωτικότητας, η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα έχει δυσμενέστατες, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα νησιά αυτά (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, λογιστές), οι οποίοι θα πρέπει να ταξιδεύουν και να διαμένουν σε άλλο νησί μία ή και περισσότερες ημέρες, μακριά από την κατοικία τους για μια απλή μεταγραφή, ένα πιστοποιητικό, ή μία έρευνα τίτλων, υποβαλλόμενοι σε επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία σε μια εποχή που ούτως ή άλλως όλοι δοκιμάζονται επαγγελματικά και οικονομικά.
    Για πολλούς μάλιστα θα καταστεί ασύμφορη η άσκηση του επαγγέλματός τους στην έδρα του καταργηθέντος υποθηκοφυλακείου, ώστε θα αναγκαστεί ι να μετοικήσει οικογενειακώς προκειμένου να ασκήσει αλλού το επάγγελμά του.

    Άλλωστε, η μεταφορά των ευαίσθητων αρχείων των Υποθηκοφυλακείων (πολλά χρονολογούνται από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους) σε άλλο τόπο, χωρίς προηγούμενη οργάνωση και ειδικές γνώσεις, θα θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους με πολλαπλές συνέπειες: την ασφάλεια των συναλλαγών, την καθυστέρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και την αποστέρηση από τους Δήμους ενός ανεκτίμητου ιστορικού ντοκουμέντου για την ιστορία, την οικονομία, τις κοινωνικές συνήθειες και τον πολιτισμό του τόπου στον οποίο ανήκουν.

    Ως εκ τούτου κάθε μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης, πριν την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, της ηλεκτρονικής οργάνωσης των υποθηκοφυλακείων και της ψηφιοποίησης των αρχείων τους, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε κατοίκους και επαγγελματίες, χωρίς κανένα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, το δημόσιο συμφέρον ή τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και με τεράστια επιβάρυνσή τους.

  • 5 Ιουλίου 2016, 09:56 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α. ΠΡΙΦΤΗ

    Ως Συμβολαιογράφοι της νησιωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα της Νήσου Πάρου, που ο συνταγματικός νομοθέτης θέλησε να προστατεύεται, όταν η διοίκηση δρα κανονιστικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών (101) και που εσχάτως βάλλεται ποικιλοτρόπως, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας ως προς το νομοσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση για την «αναδιοργάνωση» των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και ειδικότερα για την προτεινόμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Πάρου.

    Καταρχάς με το Νομοσχέδιο αυτό δεν ακολουθείται «Καλλικρατική» οργάνωση ανά Περιφερειακή Ενότητα, αλλά το Υποθ/κείο Πάρου σχεδιάζεται να υπαχθεί στην Περιφερειακή ενότητα Νάξου.

    Με μια πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς ότι δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη μελέτη ούτε για το πως λειτουργεί ήδη ούτε πως θα εφαρμοσθεί ο νέος θεσμός.
    Δημιουργείται σύγχυση, αφού στο υπ’ αρ. 29) νεοιδρυόμενο Υποθ/κείο Νάξου, η Πάρος μνημονεύεται ως υπαγόμενη πλέον σε αυτό, όχι όμως ως εξυπηρετούμενη από το δικό της Υποθηκοφυλακείο, το οποίο παρεμπιπτόντως λειτουργεί από έτος 1870 περίπου, και στο υπ’ αρ. 37) νεοιδρυόμενο έμμισθο Υποθ/κείο Σύρου, προφανώς από παραδρομή, αναφέρεται το Υποθ/κείο Πάρου ως εξυπηρετούν άλλα νησιά υπαγόμενα πλέον στο άνω έμμισθο Υποθ/κειο.

    Οι Συμβολαιογράφοι Πάρου γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της εφαρμογής του υποβληθέντος σε διαβούλευση νομοσχεδίου τόσο για την άσκηση του δικού μας επαγγέλματος όσο και για την άσκηση συναφών επαγγελμάτων (δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, μηχανικών) και την εξυπηρέτηση των νησιωτών και επισημαίνουμε τα εξής:

    Στην Πάρο λειτουργεί άμισθο Υποθ/κείο Πάρου-Αντιπάρου, με ένα ογκοδέστατο αρχείο που χρονολογείται από το 1870 περίπου, με Προϊσταμένη και δύο υπαλλήλους, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου το Δημόσιο, αντίθετα με σοβαρά έσοδα υπέρ του Δημοσίου, με μηχανοργάνωση, ηλεκτρονική καταχώριση Μερίδων, Βαρών & Διεκδικήσεων και σαφώς με περισσότερες εγγραφές από το Υποθηκοφυλακείο Νάξου. Η Μεταγραφή των Συμβολαιογραφικών Πράξεων γίνεται αυθημερόν και τα αντίγραφα και τα πιστοποιητικά εκδίδονται άμεσα.

    Με την υπαγωγή του Υποθ/κείου Πάρου στο νεοιδρυόμενο έμμισθο Υποθ/κείο Νάξου θα προκύψει σειρά σοβαρών προβλημάτων:

    1) Ως προς την ασφάλεια των εγγραφών και συναλλαγών που είναι συνυφασμένες με το θεσμό της ιδιοκτησίας και την αρχή της προτεραιότητας εγγραφής του Αστικού Κώδικα:
    α) Καθίσταται αδύνατος ο αυθημερόν «Τελικός Έλεγχος Τίτλων» την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου.
    β) Σε περίπτωση καθυστέρησης μεταγραφής ενός συμβολαίου λόγω της απόστασης μεταξύ των νησιών, ή λόγω απαγορευτικού, υπάρχει ορατός κίνδυνος ανατροπής μιας μεταβίβασης, ή προηγούμενης εγγραφής βάρους (π.χ. Υποθήκης ή Κατάσχεσης).
    2) Ως προς την ζητούμενη ταχύτητα (άρα και ασφάλεια) των συναλλαγών.
    Δεν θα είναι δυνατή η αυθημερόν μεταγραφή ενός συμβολαίου, ούτε η έκδοση αντιγράφων και πιστοποιητικών.
    3) Ως προς την οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων πολιτών και όλων των επαγγελματιών που σχετίζονται με τη λειτουργία του Υποθ/κείου: Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Δικαστικών Επιμελητών, Μηχανικών, Μεσιτών, κλπ.
    Κάθε συναλλαγή με Υποθ/κείο άλλου νησιού θα σημαίνει έξοδα μετακίνησης (όποτε είναι αυτή δυνατή), έξοδα διαμονής, έκδοση επιπλέον αντιγράφων και πιστοποιητικών με αυξημένο κόστος.
    4) Ως προς την δυσχέρεια οργάνωσης και λειτουργίας μιας τέτοιας Υπηρεσίας
    Δεν είναι κατανοητό πώς θα συντελεσθεί η υπαγωγή στο έμμισθο Υποθ/κείο Νάξου των 13 υφισταμένων Υποθ/κείων, ιδίως αυτών της Νάξου, Πάρου & Θήρας με ανάγκη συνεχούς λειτουργίας και μεγάλο κύκλο εργασιών και αντίστοιχα μεγάλο αρχείο, οι ανάγκες των οποίων κατά τη δική μας εκτίμηση (ως των πλέον αρμοδίων), είναι πρακτικώς αδύνατη από ένα Υποθ/κείο και έναν Υποθ/κα υπεύθυνο για όλες τις εγγραφές και όλα τα αντίγραφα.
    Είναι βέβαιο ότι με τη συγχώνευση Γραφείων διαφορετικών ταχυτήτων ή και μεθόδων οργάνωσης και εργασίας, ένα καλά οργανωμένο γραφείο όπως αυτό της Πάρου θα κινδυνεύει να διαλυθεί.
    Η αναγκαία επικοινωνία με το Υποθ/κείο και η άμεση απάντηση σε επείγοντα νομικά θέματα Συμβολαιογράφων και συναλλασσομένων από 13 νησιά, είναι πρακτικά αδύνατη. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται επιπλέον αντίγραφα και έξοδα για τον πολίτη.
    5) Ως προς την Συνταγματική προστασία της Νησιωτικότητας η οποία αγνοείται πλήρως.
    Η «αναδιοργάνωση» των Υποθ/κείων των νησιών κατά τον παραπάνω τρόπο, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους πολίτες και τους επαγγελματίες, αλλά αντίθετα τους καταδικάζει σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία, έξοδα και ανασφάλεια. Δεν πρόκειται για βελτίωση των συνθηκών ζωής των νησιωτών αλλά για ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω, στη μειονεξία, την ανασφάλεια, στην αύξηση του κόστους ζωής. Κυρίως όμως είναι πρακτικά ανέφικτη, γι’ αυτό ζητάμε την εξαίρεση της Πάρου κατ’ εφαρμογή της συνταγματικά προστατευομένης αρχής της νησιωτικότητας και την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

    Οι Συμβολαιογράφοι Πάρου

    Αγγελική Α. Πρίφτη
    Ελευθερία Ιορδάνη –Μυτιληναίου
    Αμαλία Ευθυμιάτου- Καλακώνα
    Ευριδίκη Τσάση

  • 5 Ιουλίου 2016, 09:02 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

    ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων της χώρας και η συγκέντρωσή τους στις Πρωτεύουσες των νομών έρχεται ως φυσικό επόμενο της όλης πολιτικής που μας έχουν επιβάλλει οι ξένοι δανειστές μας αλλά και της υπογραφής του τρίτου μνημονίου βάσει του οποίου η περιουσία της χώρας μας υποθηκεύεται για τα υπόλοιπα εκατό χρόνια. Είναι πολύ ευκολότερος ο έλεγχος από τους δανειστές μας των υποθηκοφυλακείων με αυτό τον τρόπο της συγκέντρωσής τους και στο τέλος βέβαια το γενικό υποθηκοφυλακείο και το περιουσιολόγιο της Ελλάδας και των Ελλήνων θα καταλήξει κάπου στην Γερμανία ή εν πάση περιπτώσει όπου ο έλεγχος της περιουσίας της Ελλάδας και των Ελλήνων θα είναι ευκολότερος και αποδοτικότερος.
    Η πράξη αυτή όπως άλλωστε έγινε και με τις ΔΟΥ και με άλλες υπηρεσίες δεν έχουν σκοπό και στόχο της εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά στόχο έχουν τον αποτελεσματικότερο έλεγχο από τον Μεγάλο Αδερφό, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της καταρράκωσης της πατρίδας μας και όλων μας μέσα σε αυτή τη συγκυρία και εποχή που ζούμε.
    Και η διαβούλευση βέβαια είναι για το θεαθήναι. Καμία αντίδραση και καμία γνώμη δεν φέρνει πια κανένα αποτέλεσμα. Το ίδιο δεν γίνεται για όλους τους θεσμούς που κάθε τόσο υφίστανται την κακοποίηση και την κατάργηση με στόχο την απομάκρυνση του κράτους και των υπηρεσιών του από τον πολίτη και την μεταφορά τους στα κέντρα των σκοτεινών και απρόσωπων δυνάμεων;

    Δημήτρης Καμιζής
    Πρώην Δήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας

  • 5 Ιουλίου 2016, 09:45 | ΘΕΜΙΣ

    Α. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ.
    Επιτέλους τολμάτε να δώσετε τέλος σε αυτή τη νομική-διοικητική παθογένεια και ομολογουμένως την παγκόσμια προτοτυπία της λειτουργίας στη χώρα τριών ειδών υποθηκοφυλακείων (εμμίσθων,ειδικών αμίσθων και μη ειδικών αμίσθων), που εφηύραν κάποιοι για να βολεύουν τους «ημέτερους» και προφανώς λειτουργούσε σε βάρος του
    δημοσίου συμφέροντος, αφού μεταξύ των άλλων, περιοχές φιλέτα των
    εμμίσθων (δημοσίων) υποθηκοφυλακείων περιέρχονταν-χαριζόταν στα άμισθα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατέχει σήμερα το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού λειτουργούντων υποθηκοφυλακείων που καρπώνονται έσοδα του δημοσίου, μονοπωλιακά.
    Βέβαια, το νομοσχέδιο χρειάζεται βελτιώσεις.Ενδεικτικά, η χωροταξική κατανομή των υποθηκοφυλακείων ταυτίζεται με αυτή των δικαστηρίων προκειμένου καθε υποθηκοφυλακείο να υπάγεται σε ένα μόνο Πρωτοδικείο, για ευνόητους λόγους και δεν εναρμονίζεται με την
    διοικητική διαίρεση και τους Ο.Τ.Α.π.χ. τμήμα της Αρκαδίας υπάγεται
    δικαστηρικά στο Ναύπλιο και ένα άλλο τμήμα της στην Ηλεία. Σε κάθε όμως περίπτωση, η προώθησή του αποτελεί αναγκαίο βήμα για τον τερματισμό ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης των δημοσίων εσόδων που
    μάλλον πολλοί εγνώριζαν αλλά »ποιούσαν τη νήσσαν».Τέλος για να
    υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να δημιουργηθούν και άλλες
    προϋποθέσεις, όπως πλήρης μηχανοργάνωση, ψηφιοποίηση των αρχείων,
    ηλεκτρονική πληρωμή κ.α. έτσι ώστε η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται γρήγορα και χωρίς τη φυσική τους παρουσία.

    Β. Σε ότι αφορά τα σχόλια του Δ.Σ της Ενωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων,
    «αιδώς αργείοι» .Κύριοι, ενημερώστε, ως οφείλετε, τον πολύπαθο έλληνα φορολογούμενο καθώς και τους συναδέλφους σας της περιφέρειας πόσα έχετε εισπράξει τα τελευτάια 20 χρόνια? Πόσα μέλη της οικογένειάς σας ή μέλη της οικογένειας άλλλων υποθηκοφυλάκων, συγγενείς και φίλους έχετε διορίσει στο Υποθηκοφυλακείο που προϊστασθε ή σε άλλα υποθηκοφυλακεία? Πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων, αυτές των τελευταίων διαγωνισμών, πως καταλάβατε τις προνομιακές θέσεις που κατέχετε? Από πότε σας είναι γνωστή η έννοια της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης? Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φαίνεται ηθική και το χειρότερο, προφανώς δεν είναι.

  • 5 Ιουλίου 2016, 09:59 | ΘΩΜΑΣ

    «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Μελέτησα το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο περί της αναδιοργανώσεως των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και διαπίστωσα ότι, για μία ακόμη φορά,
    επιχειρείτε σε συνέχεια όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων από το έτος 2010 μέχρι σήμερα να αποδομήσετε ότι έχει απομείνει στα νησιά μας.

    Οφείλω δε να καταθέσω την αντίθεση μου για τα όσα δρομολογούνται σε σχέση με τo Υποθηκοφυλακείo Τήνου.

    Συγκεκριμένα στο σημείο 37 της παρ.1, του άρθρου 1 αναγράφεται ότι “συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο
    οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου,
    Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.

    Η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Τήνου είναι εύρυθμη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του είναι άμεσες και ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των
    κατοίκων.

    Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία σας, επιχειρείται εκ νέου καταστρατήγηση της νησιωτικότητας και επιδεικνύει από μέρους σας, πλήρη άγνοια του
    νησιωτικού χώρου και των προβλημάτων που η διάρθρωση του προϋποθέτει, τα οποία εντείνονται και μεγιστοποιούνται, για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, από ανάλογους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

    Ακατανόητος κρίνεται ο σχεδιασμός κατάργησης δομών που δεν επιφέρουν ουδεμία επιβάρυνση στο δημόσιο, ενώ αντιθέτως η νέα διαμόρφωση που επιχειρείται
    θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, εντείνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των πολιτών.

    Πιστεύω ότι επιβάλλεται να λάβετε υπόψη την αγωνία των κατοίκων των νησιών και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο»

    Η δυνατότητα επίσκεψης, αυθημερόν, της πρωτεύουσας Σύρου είναι μία και μόνο φορά την εβδομάδα.
    Η δυνατότητα επίσκεψης στην Σύρο με μία διανυκτέρευση είναι επίσης μόνο μία φορά την εβδομάδα.

  • Κύριε Υπουργέ,
    Με κατάπληξη, απορία, οργή και αγανάκτηση λάβαμε τυχαία γνώση του σχεδίου νόμου που στο άρθρο 1 παράγραφος 2 περίπτωση 13 καταργεί μεταξύ άλλων και τα υποθηκοφυλακεία Ευδήλου και Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.
    Κατάπληξη διότι το σχέδιο νόμου αγνοεί τη θεμελιώδη αρχή της Νησιωτικότητας της χώρας η οποία είναι και συνταγματική και ευρωπαϊκή αρχή αλλά και διότι στην ουσία οι κάτοικοι του Δήμου Ικαρίας μετά το κλείσιμο της εφορίας και του Ειρηνοδικείου Ευδήλου αποστερούνται από οποιαδήποτε δυνατότητα ρύθμισης στον τόπο τους των υποθέσεών τους. Να τονίσουμε την σημασία της παραγράφου 4 του 101 του Συντάγματος «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους». Επισημαίνοντας ότι η απαίτηση αυτή του νομοθέτη πηγάζει από πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών οι οποίες μάλιστα έχουν διογκωθεί εξαιτίας της κρίσης και της λιτότητας. Πέραν τούτου η εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών και υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΗ ανάγκη αυτή να διασφαλίζεται από το κράτος.
    Απορία για ποιό λόγο η γνώση μας προήλθε από τυχαίο γεγονός, όταν μάλιστα η διαβούλευση ολοκληρώνεται σε συντομότατο διάστημα, και όχι αφού είχε προηγηθεί κάποιος διάλογος και όχι με κάποια επίσημη ενημέρωση.
    Απορία διότι δεν υπολογίζεται το τεράστιο κόστος που μετακυλίεται στους πολίτες που θα πρέπει να υποστούν το κόστος μετακινήσεων και διαμονής στη Σάμο σε αντίθεση με το Δημόσιο που τα τέλη θα τα εισπράξει από κάθε πράξη που θα γίνει είτε αυτή γίνει στα υφιστάμενα Υποθηκοφυλακεία είτε στο νέο «υδροκέφαλο» υποθηκοφυλακείο. Αν προστεθεί και ανεπαρκής σύνδεση των νησιών μας, τότε γίνεται αντιληπτό το πόσο πολύ τιμωρούνται οι Ικαριώτες και εν γένει οι νησιώτες αλλά και πόσο πλήττεται καίρια η οικονομική δραστηριότητα στο νησί της Ικαρίας.
    Οργή διότι στο υπό σύσταση νέο Υποθηκοφυλακείο Σάμου που θα μεταφερθούν όλα τα αρχεία των υφισταμένων Υποθηκοφυλακείων του Νομού μεταξύ αυτών και του Δήμου Ικαρίας. Θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας αφού αμέτρητα βιβλία και συμβόλαια, χωρίς πρακτικά καμία δυνατότητα ελέγχου και ενημέρωσης των στοιχείων τους εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συναλλαγών με κίνδυνο πρόκλησης βλαβών σε πολίτες και ακίνητα. Επίσης με αυτή την ρύθμιση θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τους επαγγελματίες. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, λογιστές, θα χρειάζονται 2 μέρες και αρκετά χρήματα για να μεταβούν στη Σάμο και να αποκτήσουν ένα και μόνο χαρτί από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.
    Αγανάκτηση διότι στην ουσία θα σταματήσουν οι συναλλαγές ακινήτων στο νησί μας αφού πρακτικά θα είναι ανέφικτη ή στην καλύτερη περίπτωση δυσχερής η κάθε συμβολαιογραφική πράξη και η ολοκλήρωσή της θα είναι κυριολεκτικά «Γολγοθάς». Αφού για τον προσυμβολαιογραφικό έλεγχο θα χρειάζεται μετάβαση και διαμονή στη Σάμο, όπου και θα πρέπει να ξαναπάει ο ενδιαφερόμενος για την ολοκλήρωση της πράξης με μεταγραφή και ο χρόνος λήψης πιστοποιητικών θα είναι μεγάλος λόγω ακριβώς του τεράστιου όγκου ύλης του Υποθηκοφυλακείου και στην ουσία θα πρέπει ο πολίτης να ξανάπαει στη Σάμο να πάρει τα πιστοποιητικά του. Η οδός αυτή έχει μία και μόνο κατάληξη.. εξαιτίας του χρόνου που θα απαιτείται για ένα απλό χαρτί, και του κόστους στο οποίο θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν αρκετοί πολίτες. Στην ουσία η νομικές υπηρεσίες θα αφορούν μόνο τους έχοντες οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως ελάχιστοι.

    Κύριε Υπουργέ, κατόπιν αυτών σας καλούμε να μην προβείτε στην κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων των νησιών και ιδίως αυτών της Ικαρίας, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 περίπτωση 13, της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου σας υπό τον τίτλο «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας». Παράλληλα ζητάμε έκτος της διατηρήσεως και των δυο υποθηκοφυλακείων, τον διορισμό υποθηκοφύλακα Ευδήλου.

  • 5 Ιουλίου 2016, 09:15 | Νικος Παπαδόπουλος

    Π Ρ Ο Σ

    Αξιότιμο Κύριο Πρωθυπουργό της Ελλάδος

    ………….…

    Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Μελετήσαμε το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο περί της αναδιοργανώσεως των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και διαπιστώσαμε ότι, για μία ακόμη φορά, επιχειρείτε σε συνέχεια όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων από το έτος 2010 μέχρι σήμερα να αποδομήσετε ότι έχει απομείνει στα νησιά μας, από τα οποία προσδοκάτε την είσπραξη του μεγαλύτερου μέρους των κρατικών εσόδων.

    Η συνεχόμενη απαξιωτική πρακτική σας απέναντι στους νησιώτες και η πλήρης αδιαφορία σας για την επιβίωσή μας οδηγεί, με μαθητική ακρίβεια, στην ερήμωση των νησιών.

    Προφανώς δεν αρκεί μόνον η κατάργηση του, εκ του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της νησιωτικότητας, ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ- το οποίο συνεχίζει να ισχύει σε όλα τα άλλα ευρωπαικά συμπλέγματα και νησιά – προκειμένου να υλοποιήσετε το σχέδιο της εξόντωσής μας. Δεν αρκούσε ούτε η απίστευτη φορολόγηση των εισοδημάτων μας και η εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών.

    Τώρα πλέον μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τις δραστηριότητες μας και τους τόπους καταγωγής και διαμονής μας, να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας.

    ΄Αραγε μετά από αυτό, τί άλλο θα ακολουθήσει;

    Μήπως πρέπει να περιμένουμε και την κατάργηση των Ειρηνοδικείων των νησιών; ‘Η και την κατάργηση των Πρωτοδικείων και Εφετείων; Δηλαδή Δικαστικός Καλλικράτης;

    Η μέχρι σήμερα στάση μας απέναντι στην λαίλαπα των νομοθετημάτων που μας επιβάλλατε προφανώς δεν ήταν επαρκής- κατά τις μετρήσεις και εκτιμήσεις σας- για να σας οδηγήσει στην τήρηση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στον δρόμο της λογικής και της εθνικής ευθύνης.

    Οι δικηγόροι ωστόσο θα συνεχίσουμε, όπως και εκ του όρκου μας είμαστε υποχρεωμένοι, να προασπίζομαστε το Σύνταγμα στο οποίο όπως και εσείς έχουμε ορκιστεί, αλλά και τηρώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησής σας, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, να αποδομήσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας και την νησιωτικότητα, η οποία είναι ο δικός μας κοινωνικός ιστός εδώ και αιώνες, ακόμη και κάτω από κατοχή. Και βέβαια να στερήσετε τα όποια έσοδα μας έχουν απομείνει.

    ΄Εχετε άραγε σκεφτεί ότι στα νησιά των οποίων καταργείται τα Υποθηκοφυλακεία, ζουν και δρουν επαγγελματικά δεκάδες Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί; ‘Η μήπως επειδή μέλη της κυβερνήσεώς σας θεωρούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες «φοροφυγάδες, και πλουσίους» πέραν των διοικητικών και ποινικών επιπτώσεων πρέπει να τιμωρηθούμε με εξανδραποδισμό και εκτόπιση, όχι για λόγους ιδεολογικούς όπως στο παρελθόν, αλλά για λόγους ταξικούς;

    Σας υπενθυμίζουμε ότι στα Υποθ/κεία εργάζονται υπάλληλοι που με την κατάργησή τους θα τους οδηγήσετε σε απολύσεις ή θα αναγκάσετε σε μετακινήσεις και αυτών και των οικογενειών τους. Γνωρίζετε δε ότι τα άμισθα Υποθ/κεία που καταργείται κανένα βάρος δεν προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε ο μόνος λόγος της συρρίκνωσης αυτών είναι όσα προαναφέραμε και βέβαια η ανυπαρξία δικηγόρων στα νησιά και η ύπαρξη των εμμίσθων δικηγόρων των Τραπεζών και των χρηματοοικονομικών οργανισμών. ΄Όπως επίσης γνωρίζετε την κακή ενδοεπικοινωνία και συγκοινωνία των νησιών καθώς και την απομόνωση κάποιων από αυτά, τα οποία σε συνδυασμό με τα προσχεδιαζόμενα θα επιφέρουν όσα παραπάνω αναφέρουμε.

    Σας καλούμε να επανεκτιμήσετε τα όσα αληθινά, νόμιμα, βάσιμα προαναφέρομε και να διαφυλάξετε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των νησιωτών, όχι με λεκτικές εξαγγελίες, τόσον δικές σας όσον και της κυβέρνησης σας, αλλά με πράξεις και ειδικότερα τώρα με την διατήρηση των Υποθ/κείων στις Κυκλάδες ως έχουν ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

    ΑΠO ΤΟΝ

    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΡΟΥ

  • 5 Ιουλίου 2016, 08:11 | Γιάννης Φανουράκης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Μελέτησα το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο περί της αναδιοργανώσεως των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και διαπίστωσα ότι, για μία ακόμη φορά, επιχειρείτε σε συνέχεια όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων από το έτος 2010 μέχρι σήμερα να αποδομήσετε ότι έχει απομείνει στα νησιά μας.

    Οφείλω δε να καταθέσω την αντίθεση μου για τα όσα δρομολογούνται σε σχέση με τo Υποθηκοφυλακείo Τήνου.

    Συγκεκριμένα στο σημείο 37 της παρ.1, του άρθρου 1 αναγράφεται ότι “συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.

    Η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Τήνου είναι εύρυθμη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του είναι άμεσες και ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των κατοίκων.

    Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία σας, επιχειρείται εκ νέου καταστρατήγηση της νησιωτικότητας και επιδεικνύει από μέρους σας, πλήρη άγνοια του νησιωτικού χώρου και των προβλημάτων που η διάρθρωση του προϋποθέτει, τα οποία εντείνονται και μεγιστοποιούνται, για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, από ανάλογους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

    Ακατανόητος κρίνεται ο σχεδιασμός κατάργησης δομών που δεν επιφέρουν ουδεμία επιβάρυνση στο δημόσιο, ενώ αντιθέτως η νέα διαμόρφωση που επιχειρείται θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, εντείνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των πολιτών.

    Πιστεύω ότι επιβάλλεται να λάβετε υπόψη την αγωνία των κατοίκων των νησιών και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

  • 5 Ιουλίου 2016, 08:36 | Α.Σ.

    Είμαι Υποθηκοφύλακας σε επαρχιακή πόλη την τελευταία δεκαετία. Διορίσθηκα ύστερα από επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό, ενώ ήμουν ήδη Δικηγόρος παρ’ Εφέταις. Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η πλήρης απαξίωση των τίτλων σπουδών μας, της επαγγελματικής εμπειρίας μας και της ουσιαστικής συνδρομής μας τόσο στη διασφάλιση των συναλλαγών, όσο και στην πρόοδο για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο επικουρούμε παράλληλα. Η αντιμετώπιση μας ως απλούς ΠΕ υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου με αβέβαιη κατάληξη, δηλαδή όχι απαραίτητα σε Υποθηκοφυλακείο, αλλά σε οποιαδήποτε δικαστική υπηρεσία, αποτελεί τουλάχιστον προσβολή της προσωπικότητάς μας και παραβίαση του άρθρου 92παρ.4 και 5 του Συντάγματος.

  • 5 Ιουλίου 2016, 08:11 | Α.Α

    ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!!
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ «ΠΑΝΗΓΥΡΙ» ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ.ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΠΟΛΗ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ ΕΔΩ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ, ΧΡΕΩΝΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ «ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ» ΔΙΚΟ ΤΗΣ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΒΕΒΑΙΑ, ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΣΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ, ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΠΕΤΑΕΙ ΕΞΩ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ» ΤΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΣ». ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΔΡΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΣΑ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
    ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΕΔΩ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΑΝΟΙΓΕ ΟΤΙ ΩΡΑ ΗΘΕΛΕ( ΜΕΤΑ ΤΙΣ 10 πμ ΠΑΝΤΑ) ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΧΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ!!!
    ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΕΠΕΒΑΛΛΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ ΚΟΥΡΑΖΟΤΑΝΕ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΦΩΝΑΖΕ » ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΕΙΜΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΚΑΝΩ»
    ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΠΟΥ, ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ;;;;;;
    ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ;;;;;
    ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ
    ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
    ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 5 Ιουλίου 2016, 08:43 | Πέτρος Κουσουνάδης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Μελετήσαμε το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο περί της αναδιοργανώσεως των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και διαπιστώσαμε ότι, για μία ακόμη φορά, επιχειρείτε σε συνέχεια όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων από το έτος 2010 μέχρι σήμερα να αποδομήσετε ότι έχει απομείνει στα νησιά μας.

    Οφείλουμε δε να καταθέσουμε την αντίθεση μας για τα όσα δρομολογούνται σε σχέση με τo Υποθηκοφυλακείo Τήνου.

    Συγκεκριμένα στο σημείο 37 της παρ.1, του άρθρου 1 αναγράφεται ότι “συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.»

    Η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Τήνου είναι εύρυθμη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του είναι άμεσες και ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των κατοίκων.
    Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία σας, επιχειρείται εκ νέου καταστρατήγηση της νησιωτικότητας και επιδεικνύει από μέρους σας, πλήρη άγνοια του νησιωτικού χώρου και των προβλημάτων που η διάρθρωση του προϋποθέτει, τα οποία εντείνονται και μεγιστοποιούνται, για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, από ανάλογους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

    Ακατανόητος κρίνεται ο σχεδιασμός κατάργησης δομών που δεν επιφέρουν ουδεμία επιβάρυνση στο δημόσιο, ενώ αντιθέτως η νέα διαμόρφωση που επιχειρείται θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, εντείνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των πολιτών.

    Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να λάβετε υπόψη την αγωνία των κατοίκων των νησιών και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

    Κουσουνάδης Πέτρος,
    Δημοτικός Σύμβουλος
    της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης
    Κοινό Τηνίων

  • Κύριε Υπουργέ,

    Η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Ερέτριας και η συγχώνευσή του στο νέο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Χαλκίδας, σύμφωνα με το άρθρο 1 «Σύσταση και Αρμοδιότητα Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων», παράγραφος 1-41, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην τοπική κοινωνία και στους πολίτες γενικότερα.
    Το Υποθηκοφυλακείο Ερέτριας εξυπηρετεί τον Καλλικρατικό Δήμος Ερέτριας, που περιλαμβάνει γεωγραφικά τις πόλεις Ερέτρια, Αμάρυνθο, Γυμνό και τις τοπικές κοινότητες Άνω Βάθεια, Καλλιθέα και Σέττα.
    Η μετάβαση από τα χωριά του Δήμου μας στην Χαλκίδα απαιτεί τη χρήση αυτοκινήτου ή λεωφορείου του ΚΤΕΛ, τα δρομολόγια του οποίου δεν είναι τόσο συχνά και η εξυπηρέτηση των πολιτών που θα έχουν οιουδήποτε είδους συναλλαγή με το Υποθηκοφυλακείο θα δυσχεραίνεται ιδιαίτερα και θα καθίσταται οικονομικά ασύμφορη για όσους διαθέτουν μέσο μετακίνησης και σχεδόν αδύνατη για εκείνους που δεν έχουν.
    Η Ερέτρια ως έδρα του Δήμου μας, στεγάζει όλες τις αναγκαίες Δημόσιες Υπηρεσίες, έχει ισχυρή εμπορική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς, γεγονός που την καθιστά αυτόνομη. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται έντονα δικηγόροι, τράπεζες, συμβολαιογράφοι, μεσίτες αγοραπωλησίας ακινήτων, οι οποίοι έχουν οργανώσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα στην πόλη της Ερέτριας και θα πληγούν ανεπανόρθωτα με τη κατάργηση του υποθηκοφυλακείου Ερέτριας.
    Επίσης ο Δήμος μας αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, έχει πολλές παραθεριστικές κατοικίες, διαθέτει πολλά και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ο πληθυσμός του αυξομειώνεται από 13.500 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους έως και 40.000 με τους παραθεριστές και επισκέπτες, καθιστώντας τον έτσι, ίσως το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Νήσου Εύβοιας.

    Τέλος πιστεύουμε ότι η διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου Ερέτριας δεν βλάπτει σε τίποτα την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση ενώ αντίθετα η κατάργησή του θα συντελέσει στο μαρασμό της Τοπικής Κοινωνίας που ήδη πλήττεται από την οικονομική ύφεση που περνάει η πατρίδα μας.

    Με εκτίμηση

    Αμφιτρίτη Αλημπατέ
    Δήμαρχος Ερέτριας

  • 5 Ιουλίου 2016, 08:10 | Βιδάλης Ιωάννης

    Για το άρθρο 1,παράγραφο 1.37.
    για μία ακόμη φορά, επιχειρείτε σε συνέχεια όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων από το έτος 2010 μέχρι σήμερα να αποδομήσετε ότι έχει απομείνει στα νησιά μας, από τα οποία προσδοκάτε την είσπραξη του μεγαλύτερου μέρους των κρατικών εσόδων.

    Η συνεχόμενη απαξιωτική πρακτική σας απέναντι στους νησιώτες και η πλήρης αδιαφορία σας για την επιβίωσή μας οδηγεί, με μαθητική ακρίβεια, στην ερήμωση των νησιών.

    Προφανώς δεν αρκεί μόνον η κατάργηση του, εκ του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της νησιωτικότητας, ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ- το οποίο συνεχίζει να ισχύει σε όλα τα άλλα ευρωπαικά συμπλέγματα και νησιά – προκειμένου να υλοποιήσετε το σχέδιο της εξόντωσής μας. Δεν αρκούσε ούτε η απίστευτη φορολόγηση των εισοδημάτων μας και η εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών.

    Οι πολίτες για ένα απλό αντίγραφο θα πρέπει να υφίστανται σημαντική ταλαιπωρία. Για μία έρευνα τίτλων θα πρέπει να γίνεται μετάβαση στη Σύρο, ασφαλώς με διανυκτέρευση. Αλλά και η μεταγραφή μιας μεταβίβασης δεν θα ολοκληρώνεται αυθημερόν σε καμία των περιπτώσεων, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους διόλου αμελητέους.

    Ο τρόπος που εξομοιώνονται οι συνενώσεις των υποθηκοφυλακείων της στεριανής Ελλάδας με τα νησιά των Κυκλάδων (πολλά από τα οποία δεν έχουν καν σύνδεση με τη Σύρο ή έχουν «στη χάση και στη φέξη»), ειναι εξοργιστικός. Αφουγκραστείτε την αγωνία και υιοθετήστε σε κάθε περίπτωση εξαίρεση υπέρ των νησιών των Κυκλάδων. Αλλιώς, θα θέσετε την «ταφόπλακα» στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ρήτρα της νησιωτικότητας.

  • 5 Ιουλίου 2016, 08:41 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Προσωπικά λυπάμαι που για μια ακόμα φορά σ’αυτή τη χώρα εμφανίζεται το φαινόμενο του «τσουβαλιάσματος». Τελικά φαίνεται οτι είναι πολύ εύκολο, ισως και βολικό να το κάνουμε αυτό. Μιλάω για τους «κακούς» υποθηκοφυλακες και για τους «καλούς» υπαλλήλους. Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτηλό μας ρε παιδιά!! Ολοι μας ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι πράγματα!! Ισως να έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι είναι έτσι τα πράγματα γιατί …ισως και να μας…συμφέρει!! Ως γνωστόν το νόμισμα εχει πάντα 2 όψεις. Θέλει τόλμη να τις δεις και τις δύο και να προσπαθήσεις να μείνεις αντικειμενικός.
    Πιο συγκεκριμενα θέλω να πω τα εξής:
    α) Με το νομοσχεδιο θα διατηρηθούν υπάλληλοι 2 ταχυτήτων(έμμισθοι, άμισθοι) Γιατί;;…
    Στις συνελεύσεις μας (των άμισθων υπαλλήλων) φυσικά ακουγόντουσαν κατά κόρον οι εξής 3 διεκδικήσεις:
    -Εννιαίος φορέας …..(με έμμισθους και άμισθους υπαλλήλους μαζί!!!)
    -Εκμισθοποίηση………(πια εκμισθοποίηση!!! Αφού θα γίνουμε Ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου)
    -Προστασία των δικαιωμάτων όλων των υπαλλήλων (αυτο πιστεύω ότι γίνεται μερικώς) Για αυτούς τους υπαλλήλους που πληρώνονται κανονικά, καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι η ΜΕΙΩΣΗ του μισθού τους θα είναι πολυ μεγάλη και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη απο το » κατοστάρικο» που ειπώθηκε τη Κυριακή στην συνέλευση.
    β) Πιστεύω πραγματικά οτι με το νεο νομοσχεδιο πραγματοποιείται μια πληρης απαξίωση των υποθηκοφυλάκων. Το επιχείρημα οτι καποιοι κλέβανε για μεγάλο χρονικό διαστημα ή δεν πληρωναν τους υπαλλήλους τους διότι έλεγαν ότι δεν είχαν, δεν νομίζω οτι καθιστά σωστή μια εκδικητικη τιμωρία για το σύνολο των υποθηκοφυλάκων!!! Το ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΜΑ δεν είναι σωστό.
    γ) Τέλως θέλω να πω ότι σε τέτειες περιόδους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ και οχι ο ενας να κακολογεί τον άλλον
    ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ Η ΙΣΧΥΣ
    Ενας ταπεινος υπάλληλος υποθηκοφυλακείου.

  • 5 Ιουλίου 2016, 07:41 | Δεσύπρη Μαρία

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
    Μελετήσαμε το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο περί της αναδιοργανώσεως των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και διαπιστώσαμε ότι, για μία ακόμη φορά, επιχειρείτε σε συνέχεια όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων από το έτος 2010 μέχρι σήμερα να αποδομήσετε ότι έχει απομείνει στα νησιά μας.
    Οφείλουμε δε να καταθέσουμε την αντίθεση μας για τα όσα δρομολογούνται σε σχέση με τo Υποθηκοφυλακείo Τήνου.
    Συγκεκριμένα στο σημείο 37της παρ.1, του άρθρου 1 αναγράφεται ότι “συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.”
    Η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Τήνου είναι εύρυθμη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του είναι άμεσες και ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των κατοίκων.
    Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία σας, επιχειρείται εκ νέου καταστρατήγηση της νησιωτικότητας και επιδεικνύει από μέρους σας, πλήρη άγνοια του νησιωτικού χώρου και των προβλημάτων που η διάρθρωση του προϋποθέτει, τα οποία εντείνονται και μεγιστοποιούνται, για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, από ανάλογους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
    Ακατανόητος κρίνεται ο σχεδιασμός κατάργησης δομών που δεν επιφέρουν ουδεμία επιβάρυνση στο δημόσιο, ενώ αντιθέτως η νέα διαμόρφωση που επιχειρείται θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, εντείνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των πολιτών.
    Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να λάβετε υπόψη την αγωνία μας και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο

  • 5 Ιουλίου 2016, 07:14 | Γρηγόρης Μαρτούλας

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
    Μελετήσαμε το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο περί της αναδιοργανώσεως των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και διαπιστώσαμε ότι, για μία ακόμη φορά, επιχειρείτε σε συνέχεια όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων από το έτος 2010 μέχρι σήμερα να αποδομήσετε ότι έχει απομείνει στα νησιά μας.
    Οφείλουμε δε να καταθέσουμε την αντίθεση μας για τα όσα δρομολογούνται σε σχέση με τo Υποθηκοφυλακείo Τήνου.
    Συγκεκριμένα στο σημείο 37της παρ.1, του άρθρου 1 αναγράφεται ότι “συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.”
    Η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Τήνου είναι εύρυθμη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του είναι άμεσες και ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των κατοίκων.
    Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία σας, επιχειρείται εκ νέου καταστρατήγηση της νησιωτικότητας και επιδεικνύει από μέρους σας, πλήρη άγνοια του νησιωτικού χώρου και των προβλημάτων που η διάρθρωση του προϋποθέτει, τα οποία εντείνονται και μεγιστοποιούνται, για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, από ανάλογους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
    Ακατανόητος κρίνεται ο σχεδιασμός κατάργησης δομών που δεν επιφέρουν ουδεμία επιβάρυνση στο δημόσιο, ενώ αντιθέτως η νέα διαμόρφωση που επιχειρείται θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, εντείνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των πολιτών.
    Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να λάβετε υπόψη την αγωνία μας και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο
    Γρηγόρης Μαρτούλας
    Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση
    «Κοινό Τηνίων»

  • 5 Ιουλίου 2016, 07:57 | hu

    Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση γιατί τα περισσότερα υποθηκοφυλακεία έχουν πτωχεύσει λόγω ανυπαρξίας συναλλαγών και δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε υποθηκοφύλακες ούτε υπαλλήλους και η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Μέχρι και την καθολική έναρξη του κτηματολογίου το 2020 οπότε και θα καταστεί πλήρως δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή πράξεων για καταχώριση (ενώ θα παραμείνει η δυνατότητα για αποστολή εγγράφων με το ταχυδρομείο) καθώς και ο έλεγχος τίτλων εξ αποστάσεως από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και δεν θα έχει αντικείμενο η συζήτηση που γίνεται για υποθηκοφυλακεία που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, να συσταθούν τα νέα υποθηκοφυλακεία ανά πρωτοδικείο και κατά περίπτωση ανά νησί. Μέχρι και το 2020 να εκπαιδευθούν οι παλαιοί υπάλληλοι υποθηκοφυλακείων σε χρήση υπολογιστή και στο τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης και κατόπιν , υστερα από αξιολόγηση να μπορούν να εργασθούν σε κτηματολογικά γραφεία ή δικαστήρια.

  • 5 Ιουλίου 2016, 07:40 | Νικολόπουλος Κωνσταντίνος, πολ.μηχανικός

    Για το ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΗΝΟΥ
    Η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Τήνου, μετά από 160 χρόνια ζωής και προσφοράς, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το νησί. Πλήττει τον κάθε πολίτη. Για κάθε πιστοποιητικό και αντίγραφο συμβολαίου θα υπάρχει ανάγκη μετακίνησης αφού οι νομοθέτες μας εκλαμβάνουν ότι στεριανή και νησιωτική Ελλάδα είναι ένα και το αυτό. Τίθενται και ζητήματα ασφάλειας των συναλλαγών και φυσικά μιας ακόμη σοβαρής οικονομικής επιβάρυνσης για τους πολίτες. Όλα αυτά είναι εξοργιστικά επειδή γίνονται σε βάρος νησιών αλλά ειδικά εδώ και επειδή το Δημόσιο έχει ζημία από την μεταβολή αυτή, δημιουργούνται μεγάλα ερωτήματα ποίους ωφελεί η συγκεκριμένη μεταβολή και πού αποσκοπεί…

  • 5 Ιουλίου 2016, 07:27 | Μπουλέρου Βασιλική

    Η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Τήνου είναι εύρυθμη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του είναι άμεσες και ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των κατοίκων.
    Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία σας, επιχειρείται εκ νέου καταστρατήγηση της νησιωτικότητας και επιδεικνύει από μέρους σας, πλήρη άγνοια του νησιωτικού χώρου και των προβλημάτων που η διάρθρωση του προϋποθέτει, τα οποία εντείνονται και μεγιστοποιούνται, για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, από ανάλογους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
    Ακατανόητος κρίνεται ο σχεδιασμός κατάργησης δομών που δεν επιφέρουν ουδεμία επιβάρυνση στο δημόσιο, ενώ αντιθέτως η νέα διαμόρφωση που επιχειρείται θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, εντείνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των πολιτών.
    Πιστεύω ότι επιβάλλεται να λάβετε υπόψη την αγωνία μας και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο

  • 5 Ιουλίου 2016, 00:38 | Τέλλος Κομνηνός

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ !

    Καταρχάς τα θερμά συγχαρητήρια από έναν απλό πολίτη ! Σας αξίζουν πολλά μπράβο που τολμάτε και αγγίζετε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι!
    Για έναν περίεργο λόγο όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί σας, έκρυβαν τα προβλήματα του συγκεκριμένου χώρου κάτω από το χαλί… Είναι πασιφανές ότι τα Υποθηκοφυλακεία χρειάζονταν βαθιά μεταρρύθμιση από το 1980. Αυτό που συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο να μένουν όλα πίσω, είναι πραγματικά αξιοπερίεργο.

    Σίγουρα θα ακούσετε ή θα ακούσατε πολλά. Ο καθένας θα σας μιλήσει είτε με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον, είτε με γνώμονα την τσέπη του, είτε με γνώμονα τα προβλήματα του χώρου του όπως αυτός τα βλέπει από το δικό του οπτικό πρίσμα. Το ζήτημα δεν είναι αν θα σας κάνουν μηδενιστική κριτική, αλλά αν σας είπαν εδώ στην δημόσια διαβούλευση κάποια σοβαρή ΠΡΟΤΑΣΗ τεκμηριωμένη για το καλό αυτού του τόπου !

    Αυτό που είναι κύριε Υπουργέ επιτακτική ανάγκη είναι να προστατεύσετε το δημόσιο συμφέρον και να νιώσει ο πολίτης ότι υπάρχει πραγματικό κράτος. Κράτος σοβαρό και πειθαρχημένο και όχι κράτος μπάτε σκύλοι αλέστε.

    Πρέπει λοιπόν (με όλο το σεβασμό) εκτός από την ψήφιση του νομοσχεδίου
    να ενημερώσετε ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ που πήγαιναν όλα αυτά τα χρόνια τα λεφτά που πλήρωνε για την μεταγραφή των εγγράφων. Αιμορραγούσε ή δεν αιμορραγούσε το κράτος τόσα χρόνια που διατηρούσε άμισθα υποθηκοφυλακεία? Μπορείτε να πείτε δημόσια ως παράδειγμα τι αμοιβή έπαιρνε ετησίως το 2007 ένας Υποθηκοφύλακας του Λεκανοπεδίου ? Έχανε αυτή η χώρα ένα σκασμό εκατομμύρια ή ψευδώς ακούγεται από δω και από κει ότι αν δεν υπήρχαν 300 ιδιωτικά μαγαζιά με ένα σωρό δαπάνες, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά ? Ισχύει ή δεν ισχύει ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι αμοιβές ξεπερνούσαν ίσως και 50 φορές τον μισθό του Προέδρου Της Δημοκρατίας ? Είναι αλήθεια όλα αυτά που ακούγονται για το χώρο αυτό ? Πρέπει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά ? Αυτά κύριε Υπουργέ πρέπει να τα μάθει ο ΠΟΛΙΤΗΣ γιατί αφενός είναι κάτι που το δικαιούται και αφετέρου τότε θα καταλάβει πόσα βαθιά μεταρρύθμιση είναι αυτό το νομοσχέδιο για αυτή την χώρα.

    Οι απόψεις βεβαίως βεβαίως είναι όλες σεβαστές. Δημοκρατία έχουμε και ένας άνθρωπος με πραγματική παιδεία πρέπει να ακούει κάθε άποψη με σοβαρότητα! Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που ζητώ να γίνει σεβαστή και η προσωπική άποψη στην δημόσια διαβούλευση, ότι δηλαδή κάποια στιγμή τα συμφέροντα και οι συντεχνίες πρέπει να βάζουν και λίγο νερό στο κρασί τους, όταν πρόκειται για το συμφέρον της πατρίδας μας…

    Πολλοί είναι αυτοί οι σοφοί που σχολιάζουν υποθετικά το ΑΥΡΙΟ αλλά κανείς τους δεν σχολιάζει το ΧΘΕΣ… Διάφοροι Συμβολαιογράφοι, Υποθηκοφύλακες, Δικηγόροι, Δικαστικοί Επιμελητές, ομιλούν σαν μέχρι χθές να δούλευαν όλα ρολόι και τώρα ξαφνικά θα ταλαιπωρηθεί ο πολίτης. Αυτό είναι κάτι το υποκριτικό (για να μην πω μεγάλη γελοιότητα) και δεν συνάδει με την επιστημονικότητα του χώρου. Αρκεί μόνο να επισκεφτείτε ένα προς ένα το κάθε γραφείο και θα διαπιστώσετε πόσο δραματικά, πόσο τραγικά και πόσο κωμικά είναι τα πράγματα.

    Από ότι φάνηκε στους σχολιασμούς, ορισμένοι θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν καμιά τριακοσιαρία γραφεία (με πρόσχημα την τάχα ταλαιπωρία του πολίτη), με ελαστικές μορφές εργασίας (για να εκτοξεύσουν την ανεργία από το 35% στο 40 και στο 45%) θέλουν να βάζουν μόνοι τους τα κριτήρια για το αν ένα κτήριο πληρεί τις προυποθέσεις που πρέπει να έχει μια υπηρεσία (έχοντας γραμμένη στα παλιά τους τα υποδήματα την ομοιομορφία και την ομοιογένεια του χώρου), θέλουν τα γραφεία να φυλάσσουν δημόσια έγγραφα αλλά όπως και δήποτε ταυτόχρονα να είναι και ιδιωτικά μαγαζιά που θα πληρώνονται με μπόνους ποσοστών και όχι με κάποιο σταθερό μισθό… Μα τι λέτε κυρίες και κύριοι? Μόνο γέλια προκαλούν αυτά τα σχόλια και το λέει κάποιος δημόσια πολύ σοβαρά. Εγώ από όλες αυτές τις ανοησίες που διάβασα δεν έβγαλα κανένα σοβαρό και ουσιαστικό συμπέρασμα (παρά μόνο ότι ζητάνε κάποιοι να μην αλλάξει τίποτα). Και νομίζω πως κάθε σώφρον άνθρωπος, με όλα αυτά που θα διαβάσει, θα αγανακτήσει και ενδεχομένως να θελήσει να οδηγηθεί και εν τάχει στην βαρβαρότητα !

    Απευθυνόμενος σε όλους τους σχολιαστές που αρνητικά είδαν εξαρχής αυτή την φιλότιμη προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης… Ρωτάω λοιπόν, θέλετε την πραγματική ΑΛΗΘΕΙΑ ? Ας καλέσετε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επιθεωρήσει τα Υποθηκοφυλακεία αυτού του τόπου ένα προς ένα και εκεί ας τον πείσετε ότι η κατάσταση δεν είναι τραγική, δεν είναι δραματική, δεν είναι κωμική … Είμαι σίγουρος πως αν τα δει από κοντά τότε θα διαπιστώσει πως αυτό το νομοσχέδιο είναι πολύ έως πάρα πολύ Light λόγω ότι καλοπροαίρετα προσπαθεί να μεριμνήσει ανθρώπινα για όλους που έχουν δουλέψει στον χώρο αυτό.

    Συνοψίζοντας αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, τα Υποθηκοφυλακεία ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ μεταρρύθμιση, τα λεφτά που πληρώνει ο πολίτης να πηγαίνουν όλα στο κράτος και όχι σε έναν τρύπιο κουβά…. Οποιαδήποτε κριτική πρέπει να γίνει αφού υλοποιήσετε το όραμα σας… Είναι άλλο να δίνουν κάποιοι πραγματικές ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και άλλο να κατακρίνουν μηδενιστικά τα πάντα. Αυτό καθείς το αντιλαμβάνεται και υποψιάζεται για ποιο λόγο συμβαίνει.

    Σας εξέφρασα με σεβασμό τις προσωπικές μου απόψεις και τα προσωπικά μου βιώματα, από το πρίσμα του πολίτη που έχει μεταγράψει συμβόλαια σε διάφορες περιοχές της χώρας… αλλά και από συνείδηση και υπευθυνότητα που έχει κάτσει να ρωτήσει που πήγε ένας σκασμός λεφτά που πλήρωσε για τα υποτιθέμενα δικαιώματα δημοσίου …

    Με Εκτίμηση !

    Υ.Γ ελπίζω κύριε Υπουργέ να συνεχίσετε να αγωνίζεστε με το ίδιο πάθος … Ο τόπος χρειάζεται δικαιοσύνη, χρειάζεται διαφάνεια, χρειάζεται σοβαρή πολιτική ! Επίσης ο τόπος χρειάζεται πολιτικούς και κυβερνήσεις με ήθος, για να πάει πραγματικά μπροστά ! Μόνο και μόνο που αγγίζετε ένα τόσο περίεργο κομμάτι που ποτέ δεν άγγιξε κανείς, φαίνονται οι ειλικρινείς σας προθέσεις !

  • 5 Ιουλίου 2016, 00:55 | ΕΙΡΗΝΗ ΡΑΚΙΝΤΖΗ

    Ειρήνη Ρακιντζή, Υποθηκοφύλακας Κορίνθου Α΄
    Τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας αποτελούν το θεσμό εκείνο που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο νομιμότητας και την καταχώριση σε δημόσια βιβλία των συμβάσεων και εν γένει πράξεων που αφορούν στην σύσταση ή μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων. Πρόκειται για έναν θεσμό που λειτουργεί από της συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εμπραγμάτων συναλλαγών επί ακινήτων και την ομαλή λειτουργία της κτηματικής αγοράς. Σε αυτά προΐσταται πτυχιούχος Νομικής (από το έτος 2002 δε και έπειτα επιλέγεται κατόπιν διαγωνισμού διενεργούμενου από το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης), ο οποίος έχει τη θέση αμίσθου δημοσίου λειτουργού, εποπτευόμενος από τις εισαγγελικές αρχές, φέρει πλήρη και προσωπική την ευθύνη για οποιοδήποτε λάθος ή δυσλειτουργία κατά τη λειτουργία του γραφείου, ενώ είναι απολύτως υπεύθυνος για την κάλυψη κάθε δαπάνης που αφορά στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, αλλά και την εν γένει λειτουργία του υποθηκοφυλακείου. Για τον λόγο αυτό, η λειτουργία των αμίσθων υποθηκοφυλακείων ουδόλως επιβαρύνει το Δημόσιο οικονομικά, ενώ οποιαδήποτε αξίωση τρίτων – συναλλασσομένων ήθελε προκύψει, αυτή υφίσταται έναντι του προσώπου του Υποθηκοφύλακα και ουδέποτε γεννά αστική ευθύνη του Δημοσίου, σε αντίθεση με τους προϊσταμένους των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων, οι οποίοι είναι δικαστικοί υπάλληλοι και για κάθε πράξη ή παράλειψή τους γεννάται ευθύνη του Δημοσίου κατ’ αρ. 105 Εισ.Ν.Α.Κ.). Είναι, λοιπόν, προφανές γιατί ο νομοθέτης επέλεξε το πρότυπο αυτό του αμίσθου καθεστώτος των υποθηκοφυλακείων, απαλλάσσοντας έτσι το Κράτος από κάθε ευθύνη και κόστος λειτουργίας, και οργάνωσε την συντριπτική πλειοψηφία των υποθηκοφυλακείων της χώρας ως άμισθα (378) περίπου τον αριθμό σε σχέση με τα 17 τον αριθμό υπάρχοντα σήμερα έμμισθα υποθηκοφυλακεία.
    Στις περιοχές δε, όπου η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί, όπως και στην περιοχή της αρμοδιότητας του Άμισθου Υποθηκοφυλακείου, του οποίου προίσταμαι, τα Υποθηκοφυλακεία που βρίσκονται στην περιφέρειά αυτών των περιοχών, λειτουργούν ως Μεταβατικά Κτηματολογικά Γραφεία, κατά το ίδιο άμισθο καθεστώς, οι Προϊστάμενοι δε αυτών – Άμισθοι Υποθηκοφύλακες είναι επιφορτισμένοι εκτός από τη έγκυρη καταχώρηση των συμβολαίων στα κτηματολογικά βιβλία, διενεργώντας έλεγχο νομιμότητας και με την διόρθωση των ανακριβών αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, ασκώντας «οιονεί δικαστικό έλεγχο», διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό την προστασία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων και της περιουσίας των πολιτών, τα οποία δικαιώματα και περιουσία προσβάλλονται από τις εσφαλμένες αρχικές κτηματολογικές εγγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου, κατόπιν των νομικών λαθών, αστοχιών και παραλείψεων της κτηματογράφησης κάθε περιοχής, που δυστυχώς είναι πολλές, χωρίς την διόρθωση των οποίων, δεν θα μπορούσε να καταχωρηθεί η πλειοψηφία των εισερχομένων προς καταχώρηση συμβολαίων και λοιπών εγγραπτέων πράξεων .
    Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες αποτελούν εδώ και δεκαετίες το νομικό έργο του Άμισθου Δημοσίου Λειτουργού – Υποθηκοφύλακα, που συνίσταται στην έγκυρη και κατά νόμο μεταγραφή και καταχώρηση συμβολαίων και λοιπών εγγραπτέων πράξεων, με σκοπό την ασφάλεια των εμπράγματων συναλλαγών επί της ακίνητης περιουσίας των πολιτών (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων, Δημοσίου κ.λ.π.), τον οποίο Άμισθο Δημόσιο Λειτουργό, η ίδια η Πολιτεία έχει επιλέξει για την θέση αυτή, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε διαγωνισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους του Ν. 2993/2002, φέροντας πλήρη και προσωπική την ευθύνη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, του ιδίου και των προστιθέντων από αυτόν υπαλλήλων και εκτελώντας τα καθήκοντα του μέχρι σήμερα με ευσυνειδησία και στο ακέραιο παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, που διανύουμε, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων στο υποθηκοφυλακείο. .
    Με το παρόν όμως σχέδιο νόμου επιχειρείται η υποβάθμιση και εν τέλει η αποδόμηση του παραγόμενου μέχρι σήμερα νομικού έργου και επαγγέλματος του Άμισθου Υποθηκοφύλακα –Άμισθου Δημοσίου Λειτουργού με την κατάργηση αφενός του θεσμού του Άμισθου Υποθηκοφύλακα, κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 92 παρ. 4 του Συντάγματος και αφετέρου με την απομάκρυνση αυτών από τις θέσεις ευθύνης, που κατείχαν μέχρι σήμερα, αξιοκρατικά, κατόπιν επιτυχίας τους σε αδιάβλητο διαγωνισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την τοποθέτηση τους σε υπαλληλικές θέσεις με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, παραγνωρίζοντας αδικαιολόγητα όλα εκείνα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που είχαν μέχρι σήμερα για την θέση αυτή του Άμισθου Υποθηκοφύλακα – Προϊσταμένου Υποθηκοφυλακείου, την μακρόχρονη εμπειρία τους στην διοίκηση της δημόσιας υπηρεσίας του Υποθηκοφυλακείου και την εξειδίκευση τους στο εμπράγματο δίκαιο, ως πτυχιούχοι ΠΕ νομικής κατεύθυνσης και στο νομοθετικό πλαίσιο των διατάξεων του Εθνικού Κτηματολογίου, αφού με τις αποφάσεις αυτών ως Προισταμένων των Μεταβατικών Κτηματολογικών Γραφείων διορθώνονται εξωδικαστικά οι αρχικές ανακριβείς κτηματολογικές εγγραφές, δίνονται νομικές λύσεις και κατευθύνσεις στα άπειρα νομικά θέματα και προβλήματα, που ανακύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας του Εθνικού Κτηματολογίου, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό και στην ολοκλήρωση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου. .
    Παράλληλα το άρθρο 2 του παρόντος σχεδίου νόμου προβλέπει ότι καθήκοντα Προϊσταμένου των διαφόρων Δ/νσεων και Τμημάτων, που θα δημιουργηθούν, θα έχει πτυχιούχος κατηγορίας ΠΕ , ΤΕ ακόμα και απόφοιτος ΔΕ. Πως είναι δυνατόν οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων και Τμημάτων που θα δημιουργηθούν να μην είναι πτυχιούχοι ΠΕ νομικής κατεύθυνσης, αφού οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Υποθηκοφυλακεία ως Δημόσιες Υπηρεσίες έχουν αμιγώς νομικό χαραχτήρα και εξ αυτού του λόγου άπτονται της ασφάλειας των συναλλαγών? Αν συμβεί αυτό, τότε αυτό, που θα έχετε πετύχει δεν θα είναι η αναδιάρθρωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας αλλά η μετατροπή μιας δημόσιας υπηρεσίας που διασφάλιζε και διασφαλίζει μέχρι σήμερα την νομιμότητα της εμπράγματης συναλλαγής σε μια υπηρεσία χωρίς νομικούς επιστήμονες και χωρίς νομική εξειδίκευση και άρα χωρίς εχέγγυα για την ασφάλεια των συναλλαγών. Σκοπός ενός τέτοιου νομοθετήματος για την αναδιάρθρωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας και την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων από άμισθα σε έμμισθα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι η αποδόμηση και η απαξίωση του νομικού έργου και λειτουργήματος των αμίσθων υποθηκοφυλάκων αλλά η συνδρομή των νομικών αυτών επιστημόνων σε θέσεις ευθύνης στο νέο καθεστώς λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων προκειμένου να διασφαλιστεί η με ασφάλεια δικαίου μεταγραφή και καταχώρηση των συμβολαίων, που μόνο ο νομικός έλεγχος, που γίνεται από τον αρμόδιο μέχρι σήμερα αυτόν νομικό επιστήμονα, μπορεί να τις εξασφαλίσει.
    Τέλος το άρθρο 5 του παρόντος σχεδίου νόμου προβλέπει 20ήμερη αποκλειστική προθεσμία από τη δημοσίευση του νόμου εντός της οποίας οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες υποχρεούνται να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων της χώρας. Η 20ήμερη προθεσμία, που τίθεται είναι υπερβολικά σύντομη, αλλά και άδικη δεδομένου ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από και δια της δημοσίευσης του παρόντος σχεδίου νόμου ποια τελικώς θέση θα καταλάβουμε και πότε. Κατά συνέπεια πως είναι δυνατόν να αποδεχθεί κάποιος μια θέση, που εκ των προτέρων δεν γνωρίζει? Γιατί δεν προβλέπεται και η δυνατότητα του διορισμού των Άμισθων Υποθηκοφυλάκων ως Συμβολαιογράφων, κάτι που προβλέπει ρητά για τους άμισθους υποθηκοφύλακες ο Ν. 2664/1998 για τα οριστικά κτηματολογικά γραφεία, την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις Συμβολαιογράφων που δεν έχουν πληρωθεί από τον διαγωνισμό που διενεργείται για τον σκοπό αυτόν?. Εκ της ιδιότητας τους και της ενασχόλησης τους κατά κόρον με τον έλεγχο νομιμότητας των προς καταχώρηση συμβολαιογραφικών πράξεων, οι Υποθηκοφύλακες έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν το συμβολαιογραφικό λειτούργημα

  • 4 Ιουλίου 2016, 23:21 | ΕΠΑΡΧΟΣ Π.Ε. ΠΑΡΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΖΑΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους νησιώτες κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των 13 άμισθων Υποθηκοφυλακείων των νησιών των Κυκλάδων και την υπαγωγή τους στα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία Σύρου & Νάξου.
    Το άμισθο Υποθηκοφυλακείο Πάρου-Αντιπάρου λειτουργεί από το 1870, χωρίς να επιβαρύνει το Δημόσιο και αποδίδει σοβαρά έσοδα στο Ελληνικό Κράτος ενώ ταυτόχρονα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου.
    Το Σύνταγμα της πατρίδας μας αναφέρει την προστασία της νησιωτικότητας την οποία η Κυβέρνηση σας αγνοεί παντελώς και συνεχιζόμενα.
    Προφανώς κάποιοι καρεκλοκένταυροι έχουν βάλλει στόχο τα νησιά μας.
    Τα χτυπήματα είναι απανωτά, κυνικά και βάρβαρα ( αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, μείωση των ενδοκυκλαδικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων, δραματική μείωση στην χρηματοδότηση των άγονων αεροπορικών γραμμών ).
    Την ίδια στιγμή το Κέντρο Υγείας Πάρου είναι υποστελεχωμένα και οι 15000 μόνιμοι κάτοικοι των νησιών Πάρου και Αντιπάρου δεν έχουν παιδίατρο , παθολόγο, ορθοπεδικό, γυναικολόγο. Άρα για ποια δημόσια και δωρεάν υγεία μιλάμε ;
    Ταυτόχρονα κάποιοι αγνοούν ότι τα νησιά περιβάλλονται από θάλασσα και η αναγκαστική μετακίνηση σε άλλο νησί απαιτεί επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
    Κύριε Υπουργέ,
    Έχετε συνταγματική υποχρέωση να στηρίζετε τους νησιώτες και όχι να τους καταδιώκετε όπως δυστυχώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια .
    Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι πρέπει να διορθώσετε ένα ακόμη λάθος που πάτε να κάνετε σε βάρος των νησιών μας.
    Σας ζητώ στο σχέδιο νόμου να συσταθεί άμισθο ή έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Πάρου.
    Με εκτίμηση,
    Ο Έπαρχος Περιφερειακής Ενότητας Πάρου
    Κων/νος Ν. Μπιζάς

  • 4 Ιουλίου 2016, 23:10 | Ζαννής Παναγιωτακόπουλος

    Είμαι νέος δικηγόρος από το νησί της Μυκόνου. Τα νησιά όσο όμορφα και τουριστικά είναι το καλοκαίρι τόσο δυστυχώς απομονωμένα είναι το χειμώνα. Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση τους κατά τους χειμερινούς μήνες περιορίζεται σε ένα καράβι την ημέρα, που συνήθως σκοπό έχει την σύνδεση του εκάστοτε νησιού με την πρωτεύουσα. Ωσαύτος, το κόστος μεταφοράς με καράβι έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση την δική μου αλλά και των συναδέρφων μου, η μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού γραφείου στη Σύρο / Νάξο, θα μας αναγκάσει να μεταφέρουμε είτε τις έδρες μας στην Σύρο/ Νάξο είτε να αυξήσουμε υπέρμετρα το κόστος για τον εκάστοτε πελάτη μας. Ως προς την πρώτη επιλογή, αυτή συνεπάγεται και την μετακίνηση των οικογενειών μας σε άλλο τόπο, εγκαταλείποντας γνωστούς και φίλους και φυσικά τους εντολείς μας. Η δε δεύτερη επιλογή, θα μας οδηγήσει στον αφανισμό, καθότι ένας δικηγόρος Μυκόνου (ή οποιουδήποτε άλλου νησιού) θα είναι αφενός ακριβότερος απο τον αντίστοιχο Συριανό/ Ναξιώτη και αφετέρου απο θέμα χρόνου σαφώς βραδύτερος. Ήδη σήμερα, η αναχώρηση μου προς το νησί της Σύρου μπορεί να γίνει μόνο με το μεσημεριανό καράβι της γραμμής και η επιστροφή μου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο έως τις 11.30 ώρα το πρωί, άλλως υποχρεούμαι να διανυκτερεύσω και δεύτερη μέρα. Συνακόλουθα, ήδη με την αύξηση του ΦΠΑ και την μείωση του φόρτου εργασίας όλοι οι νέοι δικηγόροι των νησιωτικών περιοχών, αναγκαζόμαστε να κάνουμε μεγάλες θυσίες για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους υπολοίπους. Σας παρακαλώ εξηγήστε σε όλους μας το λόγο που τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία μας θα πρέπει να μετατραπούν σε έμμισθα; Εξηγήστε μας γιατί ενώ εμείς «σφίγγουμε το ζωνάρι» το δημόσιο μας μεγαλώνει και απαιτεί απο μας όλο και περισσότερα; Λυπάμαι που μας υποχρεώνεται να αστικοποιηθούμε. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να θάψω τα όνειρα μου. Λυπάμαι που πρέπει να σταματήσω να κάνω σχέδια για την ζωή μου και να την ορίζω μόνος μου.

  • 4 Ιουλίου 2016, 23:12 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΣΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ

    Συγχαρητήρια στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στο επιτελείο του που επεξεργάστηκε το παρόν σχέδιο νόμου. Πρόκειται για διαρθρωτική αλλαγή που την είχε ανάγκη ο χώρος και κανείς μέχρι τώρα δεν την είχε επιχειρήσει, τουλάχιστον ολοκληρωμένα. Είναι τοποθετημένο σε σωστή βάση και κινείται στη σωστή κατεύθυνση, διότι η αναδιάρθρωση της υφιστάμενης δομής των Υποθ/κειων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου επιτυγχάνονται μια σειρά απαραίτητων τομών, που αποφέρουν αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών και του Δημοσίου.
    • Αυξάνονται τα έσοδα του Δημοσίου μέσω της μείωσης των δαπανών και όχι μόνο.
    • Διευκολύνεται η μετάβαση προς την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
    • Επιφέρει διαφάνεια στις συναλλαγές και τις διασφαλίζει.
    • Εξαλείφει αδικίες καθώς και ανισότητες πού υφίστανται στον κλάδο και αποκαθιστά την εργασιακή γαλήνη.
    • Εγγυάται θέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανόμενων και των Υποθηκοφυλάκων.
    Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία εξαναγκάζονται σε ελαστικές μορφές εργασίας, σε πολλές των περιπτώσεων σε υποβαθμισμένους χώρους εργασίας, με ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
    Κύριε Υπουργέ, κύριε γενικέ, με την μεταρρύθμιση που επιχειρείτε με το παρόν σχέδιο νόμου εκτός όλων των άλλων υπάρχει και μία πολύ σημαντική παράμετρος.
    Μετά την εφαρμογή του θα υπάρξει και πάλι κανονικότητα στην ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
    Προχωρήστε αποφασιστικά. Οι εργαζόμενοι στα ειδικά άμισθα Υποθ/κεία είναι στο πλευρό σας και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία σας.

  • 4 Ιουλίου 2016, 22:59 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΞΕΚΑΛΑΚΗ

    Γεωργία Ξεκαλάκη, Υποθηκοφύλακας Αγίας Παρασκευής-Αττικής

    Διαβάζοντας κανείς το σχέδιο νόμου παρατηρεί αμέσως ότι έχει συνταχθεί από μη νομικούς, οι οποίοι δεν έχουν γνώση περί της φύσης, λειτουργίας και αποστολής των Υποθηκοφυλακείων. Η συνοπτική αναδιάρθρωση του θεσμού των Υποθηκοφυλακείων σε 8 μόνο άρθρα όχι μόνο προδίδει μία προχειρότατη προσέγγιση του θεσμού και της λύσης που προτείνεται, αλλά οδηγεί σε επικίνδυνες νέες δομές που παραβλέπουν το λόγο ύπαρξης των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, ο οποίος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι άλλος από τη διασφάλιση της νομιμότητας των μεταγραφών και της προστασίας της περιουσίας του πολίτη.

    Με έρεισμα και πρόφαση τα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν τα Υποθηκοφυλακεία, όπως και όλους τους τομείς άλλωστε της ελληνικής οικονομίας, αποδομείται ο νομικός θεσμός των εν λόγω υπηρεσιών και θυσιάζεται η ασφάλεια των συναλλαγών με την απομάκρυνση των νομικών Υποθηκοφυλάκων από θέσεις ευθύνης και τη δημιουργία μεγαθήριων υπηρεσιών που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καθημερινή γραφειοκρατία που συναντά κανείς στα ήδη έμμισθα Υποθηκοφυλακεία.

    Ειδικότερα:

    1. Στο άρθρο 1 προβλέπεται η λειτουργία 41 νέων έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και η διεύρυνση της τοπικής αρμοδιότητας υφιστάμενων 15 εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων.

    Σκοπός του Νομοθέτη οφείλει να είναι η καλύτερη διευκόλυνση του πολίτη και η ασφάλεια των συναλλαγών. Με την κατάργηση τόσων Υποθηκοφυλακείων στην Ελληνική ύπαιθρο και κυρίως στα νησιά, όχι μόνο τίθεται σε δεύτερη μοίρα η επαγγελματική ζωή των Υποθηκοφυλάκων και υπαλλήλων αφού ουσιαστικά το σχέδιο νόμου τους ωθεί σε παραίτηση, προκειμένου να μην μετακομίσουν αυτοί και οι οικογένειές στους σε άλλο νησί ή πόλη, αλλά και δυσχεραίνει σε υπέρμετρο βαθμό τις συναλλαγές του απλού πολίτη καθόσον για μία απλή κατάθεση συμβολαίου προς μεταγραφή ή αίτησης για χορήγηση πιστοποιητικού θα υποχρεούται να ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα για να βρεθεί στο αρμόδιο έμμισθο υποθηκοφυλακείο.

    Σημειώνεται ότι δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής εγγράφων και λήψης πιστοποιητικών από τα Υποθηκοφυλακεία δεν υφίσταται.

    Το σχέδιο νόμου δεν λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο το πρόβλημα της νησιωτικότητας και της γενικότερης απόστασης μεταξύ τόπου κατοικίας του πολίτη και έμμισθου υποθηκοφυλακείου, αλλά και της οικονομικής επιβάρυνσης που θα έχει ένα τέτοιο σχήμα όχι μόνο για τους επαγγελματίες του κλάδου (συμβ/φους, δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές, μηχανικούς, μεσίτες), αλλά και για τον απλό πολίτη. Ουδεμία πρόβλεψη ελήφθη για την επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητα όλων αυτών των επαγγελματιών και την απομόνωση που ήδη υφίστανται τόσο τα νησιά, όσο και η γενικότερη ύπαιθρος.

    Στην Αθήνα το έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών θα απορροφήσει τόσα Υποθηκοφυλακεία που θα οδηγήσει, όπως πολλοί ήδη έχουν σχολιάσει, σε ένα τερατούργημα, σε μία μαζική υπηρεσία που αδυνατώ ως νυν Υποθηκοφύλακας και Προϊσταμένη Μεταβατικού Κτηματολογικού Γραφείου να φανταστώ πως είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει τον νομικό έλεγχο μεταβιβάσεων και τη διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών σε μία τόσο διευρυμένη περιφέρεια.
    Η δημιουργία μίας τέτοιας υδροκέφαλης δημόσιας υπηρεσίας στελεχωμένη μάλιστα από προϊσταμένους μη νομικούς, πτυχιούχους ΠΕ, ΤΕ, ή ακόμα και αποφοίτους ΔΕ θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αποδόμηση της νομικής φύσης του Υποθηκοφυλακείου και στην μετατροπή του από μία δημόσια υπηρεσία που διασφαλίζει την νομιμότητα της εμπράγματης συναλλαγής σε μία υπηρεσία απρόσωπη, χωρίς νομική εξειδίκευση και στελέχωση.

    2. Στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι καθήκοντα Προϊσταμένου μεταγραφών, υποθηκών κλπ θα έχουν όχι οι ήδη Υποθηκοφύλακες νομικοί και πλέον αρμόδιοι στον εν λόγω τομέα, αλλά οιοσδήποτε πτυχιούχος ΠΕ, ΤΕ ακόμα και απόφοιτος ΔΕ.

    Με απλά λόγια αξιότιμε κύριε Νομοθέτη όταν ο συμβολαιογράφος, δικηγόρος, μηχανικός, δικαστικός επιμελητής ή απλός πολίτης μεταβαίνει στο Υποθηκοφυλακείο για νομική του υπόθεση θα συμβουλεύεται επί θεμάτων εμπραγμάτου δικαίου και κτηματολογίου τον απόφοιτο οιασδήποτε σχολής πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης ή ακόμα και τον απόφοιτο λυκείου;;;

    Έχετε ποτέ επισκεφθεί Μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο για να διαπιστώσετε, όπως καθημερινά βιώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου και οι απλοί πολίτες, σε τι νομικές αστοχίες και λάθη έχει οδηγήσει η περίφημη κτηματογράφηση της χώρας;

    Ως Υποθηκοφύλακας και Προϊσταμένη Μεταβατικού Κτηματολογικού Γραφείου σας ενημερώνω ότι στα δύο συμβόλαια που έρχονται για μεταγραφή το ένα δεν δύναται να καταχωρισθεί διότι από τον νομικό έλεγχο της κτηματολογικής βάσης προκύπτουν λάθη που πρέπει πρώτα να διορθωθούν από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου είτε δικαστικώς, είτε εξωδικαστικώς (με αποφάσεις διόρθωσης που εκδίδουμε εμείς οι Προϊστάμενοι).

    Τα νομικά θέματα και προβλήματα που ανακύπτουν σε καθημερινή βάση είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν από μη νομικούς. Αυτό το θεωρώ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Όπως αυτονόητο θεωρώ το γεγονός ότι οι Υποθηκοφύλακες πτυχιούχοι νομικής σχολής, κάτοχοι οι περισσότεροι μεταπτυχιακών τίτλων στο εξωτερικό και το εσωτερικό και με προηγούμενη δικηγορική εμπειρία τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού θα τοποθετηθούν ως νομικοί σε θέσεις ευθύνης, ως Προϊστάμενοι και Τμηματάρχες των διαφόρων διευθύνσεων. Τούτο όμως δεν προβλέπεται στο σχέδιο νόμου.

    Σας υπενθυμίζω ότι οι Υποθηκοφύλακες έχουν διορισθεί με απόφασή Σας αξιότιμε κύριε Υπουργέ κατόπιν επιτυχίας τους σε αδιάβλητο διαγωνισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τα πρόσωπα αυτά ορκισθήκανε να υπηρετούν την νομιμότητα και αποτελούν δημόσιους λειτουργούς σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος στους οποίους η Πολιτεία εμπιστεύθηκε την στρογγυλή σφραγίδα του Κράτους. Και είμαι σίγουρη κύριε Υπουργέ ότι επίσης γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι από τους Υποθηκοφύλακες που το Υπουργείο Σας έκρινε νομικά άξιους να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη έχουν ήδη επιτύχει και στις αντίστοιχες εξετάσεις των Συμβολαιογράφων.

    Στο σημείο αυτό περιττό να αναφερθεί ότι οι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων με τους οποίους μας εξισώνει το σχέδιο νόμου δεν έχουν περάσει από εξετάσεις ΑΣΕΠ ή οποιαδήποτε άλλη κρίση και φέρουν τη ιδιότητα του ιδιωτικού υπαλλήλου.

    Δεν είναι, λοιπόν, λογική και δίκαιη η απομάκρυνση των νομικών Υποθηκοφυλάκων από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν αξιοκρατικά και αδιάβλητα. Το νέο σύστημα που σχεδιάζεται ως στόχο οφείλει να έχει την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των περιουσιακών δικαιωμάτων του πολίτη στηριζόμενο στην νομική εμπειρία τόσων χρόνων που κατέχουν οι Υποθηκοφύλακες ως οι πλέον εξειδικευμένοι νομικοί σε θέματα εμπραγμάτου δικαίου και κτηματολογίου.

    3. Στο άρθρο 5 παρ. 1 τίθεται 20ήμερη αποκλειστική προθεσμία από τη δημοσίευση του νόμου εντός της οποίας οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες και οι υπάλληλοι των άμισθων υποθηκοφυλακείων υποχρεούνται να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα.

    Η 20ήμερη προθεσμία όχι μόνο είναι υπερβολικά σύντομη, αλλά και καταχρηστική δεδομένου του ότι δεν γνωρίζουμε ποια θέση θα καταλάβουμε.
    Το σχέδιο νόμου μας υποχρεώνει να δηλώσουμε αν θα αποδεχτούμε μία θέση την οποία ΔΕΝ γνωρίζουμε. Μόνο κατόπιν σύνταξης και κοινοποίησης του σχετικού οργανογράμματος της υπηρεσίας τίθεται θέμα αποδοχής ή όχι μίας θέσης.

    Η δε εναλλακτική της επιστροφής στη δικηγορία που προβλέπεται στην παρ. 2 δεν μας εξασφαλίζει επαγγελματικά λόγω της ανυπαρξίας δικηγορικής ύλης, του δικηγορικού υπερπληθωρισμού και των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πλέον οι δικηγόροι.

    Απορίας άξιον είναι, ωστόσο, γιατί ο Νομοθέτης δεν προβλέπει τη δυνατότητα διορισμού των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων ως Συμβολαιογράφων, πρόβλεψη που ρητά αναφέρεται στον Ν. 2664/1998, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι οι περισσότεροι άμισθοι Υποθηκοφύλακες έχουν επιτυχώς περάσει και τις αντίστοιχες εξετάσεις των Συμβολαιογράφων. Οι Υποθηκοφύλακες ρόλο έχουν βάσει της κείμενης νομοθεσίας να ελέγχουν την νομιμότητα των προς μεταγραφή συμβολαίων και λοιπών εγγράφων (δικαστικών αποφάσεων, διοικητικών πράξεων κλπ) και ως οι πλέον καταρτισμένοι και αρμόδιοι στο χώρο δικαιωματικά πρέπει να έχουν την επιλογή εξάσκησης του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος.

  • 4 Ιουλίου 2016, 22:43 | ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ

    Κ Υπουργέ ,
    Oι κάτωθι υπογράφοντες Μηχανικοί της Νήσου Πάτμου, αφού λάβαμε γνώση και μελετήσαμε με πολύ προσοχή τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλ, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 28/6/2016 οφείλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για τα όσα αναφέρονται και πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε σχέση με τα υποθηκοφυλακεία του Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου και ειδικά το Άρθρο 1 – Σύσταση και Αρμοδιότητα Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων στο οποίο αναγράφεται ότι καταργούνται τα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία όπως είναι αυτό της Πάτμου από το οποίο εξυπηρετούνται οι Δήμοι Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Πάτμου είναι εύρυθμη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του είναι άμεσες και ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των κατοίκων μας αλλά και τις ανάγκες των κατοίκων των άλλων Δήμων.
    Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αδιαφορώντας για τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, δυστυχώς επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την αδυναμία οποιουδήποτε δεν κατοικεί σε νησί να αντιληφθεί την έννοια της νησιωτικότητας. Το παρόν νομοσχέδιο, ως έχει, δημιουργεί προφανή ανισότητα σε βάρος των νησιωτών σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο των Μηχανικών που δραστηριοποιούνται στην Πάτμο.
    Ακόμη και η απλή λήψη ενός πιστοποιητικού ιδιοκτησίας θα σημαίνει για μας είτε ταξίδι στην Κω (έξοδα μετάβασης και απώλεια ενός ημερομισθίου) είτε οικονομική επιβάρυνσή τους με την ανάθεση της εν λόγω εργασίας σε μεσάζοντα. Είναι αδιανόητο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση να επιβαρύνει περαιτέρω τους κατοίκους των ακριτικών νησιών.
    Τα πολλαπλά κόστη που θα επιβαρύνουν τους κατοίκους του νησιού μας αλλά και η αδυναμία άμεσης πρόσβασης στα Βιβλία του Υποθηκοφυλακείου της περιοχής μας για την εύρεση συμβολαιογραφικών πράξεων , τη λήψη πιστοποιητικών κυριότητας , αποσπασμάτων κτηματολογικών διαγραμμάτων τα οποία είναι προαπαιτούμενα για την πληρότητα των φακέλων προς έκδοση των αδειών δόμησης για τα οποία απαιτείται σχεδόν καθημερινή επίσκεψή μας σε αυτό, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την άσκηση του επαγγέλματός μας, στο ήδη περιορισμένο αντικείμενό της.
    Προστίθεται λοιπόν άλλο ένα έξοδο που επιβαρύνει πολίτες και μηχανικούς, αφού ήδη σήμερα είναι απαραίτητη η μετάβασή μας στην Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Καλυμνίων για την έκδοση αδειών Δόμησης, λήψη αντιγράφων παλιών οικοδομικών αδειών και στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Καλύμνου, στη Ρόδο για τις υπόλοιπες υπηρεσίες, υγειονομικό , περιφερειακη υπηρεσία τουρισμού, εφορεία αρχαιοτήτων κ.λπ.
    Εκτός από το κόστος, δημιουργούνται επιπλέον καθυστερήσεις στην ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση διεκπεραίωσης των υποθέσεων μας που προέρχεται από τις ανωτέρω διασκορπισμένες υπηρεσίες στην περιοχή με αποτέλεσμα ο χρόνος για τη διεκπεραίωση μιας υπόθεσης να φθάνει σε επίπεδα μη ανεκτά για τον πιθανόν ενδιαφερόμενο πελάτη. Μέχρι και η πιο απλή συμβουλή για τις δυνατότητες ενός ακινήτου θα είναι πλέον οικονομικά και χρονικά ασύμφορη.
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως ο νομοθέτης θέλει να καταργήσει το οργανωμένο και πολύ εξυπηρετικό Υποθηκοφυλακείο Πάτμου, που λειτουργεί και ως κτηματολογικό γραφείο για τον ΟΤΑ Πάτμου, εφόσον είναι εντελώς ανέξοδο για το Δημόσιο και δεν προκαλεί κανένα οικονομικό βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό, τη στιγμή μάλιστα που άλλες υπηρεσίες είναι πλήρως αποδομημένες και πάσχουν από έλλειψη προσωπικού.
    Θεωρούμε ότι με τα ανωτέρω στοιχεία και αντιλαμβανόμενος τι σημαίνουν θαλάσσιες συγκοινωνίες και τί νησιωτικότητα, θα κατανοήσετε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται και θα αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
    Οι μηχανικοί
    Τασσοπούλου Αικατερίνη (Πολιτικός Μηχανικός)
    Κυρώζης Αχιλλέας (Πολιτικός Μηχανικός)
    Παναγάκη Σταματία (Αρχιτέκτων Μηχανικός)
    Ματθαίου Κωνσταντίνος (Αρχιτέκτων Μηχανικός)
    Παπαναστασίου Σπύρος (Αρχιτέκτων Μηχανικός)
    Μανιώτης Θεόδωρος (Αρχιτέκτων Μηχανικός)
    Κωνσταντινίδης Δημήτριος (Αρχιτέκτων Μηχανικός)
    Παπαλεξόπουλος Αρτέμιος (Αρχιτέκτων Μηχανικός)
    Ζαφείρης Ευάγγελος (Πολιτικός Μηχανικός)
    Πελώνης Παναγιώτης (Τοπογράφος Μηχανικός)
    Καμίτση Καρίν Ναταλί (Αρχιτέκτων Μηχανικός)

  • 4 Ιουλίου 2016, 22:20 | Στέλλα Α.

    πολύ χαίρομαι που επιτέλους θα κοπούν αυτά τα τεράστια προνόμια (ας τα ονομάσω έτσι…) που έχουν όλοι οι «άμισθοι» υποθηκοφύλακες. Ντροπή! τόσα χρόνια έτρωγαν στο όνομα του ελληνικού λαού, πλούτιζαν σε βάρος μας και δεν εξυπηρετούσαν και τον κόσμο, στέλνοντάς τον στα δικαστήρια να λύνει τις διαφωνίες του υποθηκοφύλακα. Εκτός αυτού, ας μας πούνε αν απέδιδαν νόμιμα ποσοστά στην εφορία. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι στην ελίτ των αμίσθων που πλούτισαν. Και επιτέλους άμισθος σημαίνει χωρίς καμία αμοιβή όχι με ποσοστά επί των εγγραφών. Αν επιμένουν να κρατήσουν τον τίτλο του αμίσθου, ας μείνουνπραγματικά χωρίς μισθό και χωρίς ποσοστό για καμιά εικοσαετία μπας και συμψηφίσουν τα χρήματα που έφαγαν μέχρι σήμερα. ΜΠΡΑΒΟ ΥΠΟΥΡΓΕ.
    Απλά το ζήτημα με τα νησιά είναι λίγο ευαίσθητο. Θα πρότεινα να ξεκινήσει άμεσα η ψηφιοποίηση όλων των τίτλων ώστε να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης νησιού από το σπίτι του.

  • 4 Ιουλίου 2016, 22:15 | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

    Με τεράστια απογοήτευση αναγνώσαμε, ότι στο σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πύργου στο οποίο υπάγονται και όλα τα Υποθηκοφυλακεία Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας (Αμαλιάδας, Γαστούνης, Βαρθολομιού, Λεχαινών, Βάρδας- σημειωτέον ότι τα Λεχαινά και η Βάρδα λειτουργούν και ως κτηματολογικά γραφεία).
    Η ως άνω συγχώνευση, αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα, ύστερα και από την αύξηση του ΦΠΑ και από το ασφαλιστικό και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση της περιοχής μας και στην αποδυνάμωση επίσης τόσο των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα ταλαιπωρούνται με αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων ακόμα και για την παραλαβή ενός απλού πιστοποιητικού όσο και για πολλές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κλπ), των οποίων οι καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεσα συνδεδεμένες με το Υποθηκοφυλακείο. Η απόσταση για παράδειγμα από τη Βάρδα μέχρι τον Πύργο είναι 50χλμ, από την Αμαλιάδα μέχρι τον Πύργο 30 χλμ, πράγμα που αυτονόητα επιδεινώνει σε ασύλληπτο βαθμό την ευχερή και ομαλή διεκπεραίωση των εργασιών τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών, οι οποίοι θα πρέπει να δαπανούν περισσότερες ώρες εργασίας στο δρόμο παρά στην πραγματική τους εργασία. Δημιουργούνται έτσι πολίτες και επαγγελματίες δεύτερης κατηγορίας, αφού οι προνομιούχοι θα είναι οι κοντινοί του μοναδικού Υποθηκοφυλακείου και οι υπόλοιποι θα ταλανίζονται δαπανώντας χρόνο και χρήμα. Τα δε υπάρχοντα Υποθηκοφυλακεία καλύπτουν πολύ μεγάλο εύρος του νομού και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό κατοίκων και επαγγελματιών, αφού πρόκειται για περιοχές με σημαντική δραστηριότητα. Η επιβάρυνση για τους κατοίκους, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους συμβολαιογράφους και τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές και πολίτες της περιοχής του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας θα είναι τεράστια, γιατί για κάθε μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία όπως γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, τροποποίηση σύστασης, οικοδομική άδεια, νομιμοποίηση, έλεγχο τίτλων, εγγραφή προσημειώσεων αλλά ακόμα και για την παραλαβή ενός και μόνο πιστοποιητικού θα απαιτείται η μετάβαση στον Πύργο. Δηλαδή για μία τόσο απλή πράξη θα απαιτούνται μεταφορικά, καθώς και πολύτιμος χρόνος τουλάχιστον μίας ημέρας. Όπως καταλαβαίνετε, όλα τα παραπάνω αυξάνουν δραματικά το κόστος μίας απλής πράξης, σε περίπτωση δε μιας πολύπλοκης υπόθεσης, που απαιτεί επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο Υποθηκοφυλακείο, το κόστος καθίσταται σχεδόν απαγορευτικό. Σημειωτέον ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας έχει πολύ μεγάλο αριθμό υποθέσεων και είναι ένα από τα Πρωτοδικεία με μεγάλη κινητικότητα, γι αυτό και είναι έντονη και επιβεβλημένη η ανάγκη διατήρησης Υποθηκοφυλακείου εντός των ορίων του.
    Για μια τόσο σημαντική κατ’ ευφημισμό αναδιοργάνωση – κατ’ ουσία αποδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας – ουδέποτε συνεστήθη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ουδέποτε εκλήθησαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να τοποθετηθούν επί των συγκεκριμένων ρυθμίσεων που περιέχονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν ληφθεί πριν από την ανάρτησή του στη διαβούλευση οι απόψεις των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (Ενώσεων και Συλλόγων Υποθηκοφυλάκων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Δικαστικών Επιμελητών, Ιδιοκτητών, Μηχανικών κλπ); Γιατί μια «μεταρρύθμιση» εθνικής εμβέλειας με άμεση επίπτωση στην οικονομική ζωή της χώρας δεν συνοδεύεται, κατά την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, από αιτιολογική έκθεση, όπου θα αναλύονται οι λόγοι που την καθιστούν αναγκαία, πρόσφορη και ανάλογη του επιδιωκόμενου από αυτήν σκοπού; Και, βεβαίως, μας προκαλεί απορία η μεγάλη βιασύνη εκ μέρους του Υπουργείου και η συντομότατη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αντί να επιμηκυνθεί στον μέγιστο δυνατό χρόνο (τριών εβδομάδων), αντιθέτως συντμήθηκε από το προβλεπόμενο στο νόμο διάστημα τριών εβδομάδων σε μόλις μια εβδομάδα.
    Σε κάθε περίπτωση, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας προτείνει την σύσταση Υποθηκοφυλακείου ανά Δήμο άλλως την σύσταση Υποθηκοφυλακείου ανά έδρα Πρωτοδικείου και είναι εντελώς αντίθετος με την προωθούμενη ρύθμιση, η οποία αντί να διευκολύνει, επιδεινώνει τα μέγιστα το κοινό συμφέρον, επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμη ενέργεια.