- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 15 – Μέτρα επιείκειας

1. Η παρ. 3 του άρθρου 236 και η παρ 4. του άρθρου 237 Ποινικού Κώδικα καταργούνται.

2. Προστίθεται άρθρο 263Β στον Ποινικό Κώδικα, με τίτλο: «Μέτρα επιείκειας», το οποίο έχει ως εξής:

«1. Αν ο υπαίτιος των πράξεων των άρθρων 236 παρ. 1 και 2 και 237 παρ. 3 ή ο συμμέτοχος στις πράξεις των άρθρων 235, 237 παρ. 1. και 2 και 239 έως 261 συμβάλλει ουσιωδώς, με αναγγελία στην αρχή, στην αποκάλυψη της συμμετοχής στις πράξεις αυτές υπαλλήλου ή δικαστικού λειτουργού απαλλάσσεται από την ποινή για τις συγκεκριμένες πράξεις. Αν δεν έχει ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με αιτιολογημένη διάταξή του απέχει από την άσκηση της ποινικής δίωξης και υποβάλλει τη δικογραφία στον εισαγγελέα εφετών, ο οποίος ενεργεί σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφο 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

2. Υπάλληλος, υπαίτιος για την τέλεση των πράξεων των άρθρων 235 έως 261 ή συμμέτοχος στις πράξεις αυτές, ο οποίος συμβάλλει ουσιωδώς, με αναγγελία στην αρχή, στην αποκάλυψη της συμμετοχής στις πράξεις αυτές άλλων υπαλλήλων, απαλλάσσεται από την ποινή για τις συγκεκριμένες πράξεις αν το πρόσωπο που καταγγέλλεται κατέχει θέση σημαντικά υπερέχουσα της δικής του ή αν με την καταγγελία συμβάλλει ουσιωδώς στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς. Αν δεν έχει ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με αιτιολογημένη διάταξή του απέχει από την άσκηση της ποινικής δίωξης και υποβάλλει τη δικογραφία στον εισαγγελέα εφετών, ο οποίος ενεργεί σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφος 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο υπάλληλος τιμωρείται με μειωμένη στο μέτρο του άρθρου 44 παρ. 2 ποινή.

3. Αν κάποιος από τους υπαιτίους των εγκλημάτων των άρθρων 235 έως 261 προσφέρει αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή στις πράξεις αυτές ατόμων που διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί, το δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα, διατάσσει την αναστολή της ασκηθείσας ποινικής δίωξης και την άμεση παραπομπή της δικογραφίας στη Βουλή. Την παραπάνω αναστολή μπορεί να διατάξει και το δικαστήριο. Με το ίδιο βούλευμα ή απόφαση μπορεί να διαταχθεί και η άρση ή αντικατάσταση των μέτρων δικονομικού καταναγκασμού που είχαν ταχθεί. Εάν η Βουλή δεν κρίνει τα στοιχεία επαρκή για την κίνηση ποινικής διαδικασίας σε βάρος του Υπουργού ή Υφυπουργού, το βούλευμα ή η απόφαση ανακαλείται και η ανασταλείσα ποινική δίωξη συνεχίζεται. Εάν η Βουλή αποφασίσει την κίνηση ποινικής διαδικασίας σε βάρος του Υπουργού ή Υφυπουργού κατά το άρθρο 86 Συντ., ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται από την ποινή για τις πιο πάνω πράξεις. Στην περίπτωση που τα στοιχεία κρίνονται επαρκή από τη Βουλή, αλλά η κίνηση της ποινικής διαδικασίας δεν είναι εφικτή επειδή έχει επέλθει παραγραφή του αδικήματος, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, επιβάλλεται ποινή μειωμένη στο μέτρο του άρθρου 44 παρ. 2. Για τις ανάγκες εφαρμογής αυτής της παραγράφου, η Βουλή πρέπει να αποφασίσει εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών.