- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 11 – Αρμοδιότητες

1. Ο Εθνικός Μηχανισμός έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης βάσης αυτού. Όλοι εμπλεκόμενοι φορείς κατά την αποτύπωση των δράσεών τους οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις και τις συστάσεις εθνικών και διεθνών οργάνων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του παιδιού. Κατά το στάδιο της εκπόνησης του Σχεδίου Δράσης ορίζονται οι δείκτες υλοποίησης της κάθε δράσης.
β. Την διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών κατά τη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης. Ο Εθνικός Μηχανισμός μεριμνά για τη συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία της διαβούλευσης.
γ. Την προώθηση και προβολή του Σχεδίου Δράσης
δ. Την παρακολούθηση της υλοποίησής του Σχεδίου Δράσης. Για τον σκοπό αυτό εκπονεί ενδιάμεσες εκθέσεις για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, βάσει επικαιροποιημένων στοιχείων που αποστέλλουν οι φορείς υλοποίησης, εντός των οριζομένων από τον Εθνικό Μηχανισμό προθεσμιών. Οι ενδιάμεσες εκθέσεις δημοσιοποιούνται.
ε. Την αξιολόγηση του Σχεδίου Δράσης. Ειδικότερα, αποτιμάται ο βαθμός υλοποίησής του, τα αποτελέσματά του με βάση τους δείκτες υλοποίησης, καθώς και η συνολική αποτελεσματικότητά του. Η έκθεση αξιολόγησης του Σχεδίου Δράσης υποβάλλεται στο Συνήγορο του Πολίτη/Βοηθό Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
στ. Την προετοιμασία του εκάστοτε επόμενου Σχεδίου Δράσης
2. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπογράφεται από όλους τους αρμόδιους Υπουργούς.