Άρθρο 05 – Συνέπειες της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου

1. Από την καταχώρισή της στο Ληξιαρχείο η διόρθωση του φύλου του προσώπου ισχύει έναντι όλων. Δικαιώματα, υποχρεώσεις και κάθε είδους ευθύνη του προσώπου, που δημιουργήθηκαν πριν από τη διόρθωση του φύλου, εξακολουθούν να υφίστανται. Διατηρούνται επίσης οι αριθμοί φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
2. Αν το πρόσωπο που διόρθωσε το καταχωρισμένο φύλο του έχει παιδιά, είτε γεννημένα σε γάμο, είτε γεννημένα σε σύμφωνο, είτε γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους, είτε υιοθετημένα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται. Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα.

  • 12 Ιουνίου 2017, 12:39 | Αλέξανδρος Π

    Οι αλλαγές ίσως να ήταν θεμιτές σε ένα άξιο, υπεύθυνο και ικανό κράτος που ελάμβανε την ευθύνη για όλα τα προβλήματα(τις συνέπειες στην ψυχολογική σφαίρα του ατόμου, στην κοινωνική του υπόσταση και στην προσπάθεια διαμόρφωσης της προσωπικότητας του) που θα προκύψουν στα μπερδεμένα ατομα που θα προβούν στην αλλαγή φύλου…
    Αυτό είναι ακόμη πιο απαραίτητο σε ατομα νεαρότερης ηλικίας!!

  • 12 Ιουνίου 2017, 12:20 | Ευτύχιος

    Ποιος μας εγγυάται ότι λίγο πριν την πραγματοποίηση της θητείας τους δεν θα καταφύγουν πολλοί φυγόπονοι ανδρες στην γραφειοκρατική «αλλαγή φύλου» ώστε να γλιτώσουν τη θητεία τους?? (αναιρώντας ίσως μελλοντικά αυτή την απόφαση τους)
    Αυτό θα οδηγήσει σε ένα κράτος χωρίς στρατό!!

    Επίσης πώς θα μπορέσουν πρωην γυναίκες, έχοντας «μετατραπεί» μεσω της γραφειοκρατικής διαδικασίας σε άνδρες να γραφτούν στους στρατολογικούς καταλόγους και να υπερασπιστούν τη χώρα μας, ενάντια στο στρατό άλλων χωρών??

    Είναι φανερό πώς το νομοσχέδιο αυτό είναι τουλάχιστον παράλογο….

  • 12 Ιουνίου 2017, 11:31 | Αντώνης

    η συνέπεια είναι να παραβιάζεται η υποτιθέμενη μυστικότητα, δηλαδή ο γιατρός που θα συνταγογραφεί νέα φάρμακα και εξετάσεις θα βλέπει και τις αλλαγές φύλου; αφού ο ΑΜΚΑ μένει ο ίδιος; ή ο έφορος στη ΔΟΥ;

  • 11 Ιουνίου 2017, 23:37 | Δημήτρης Ο.

    Δεν ξέρω θα παίξει κάποιο ρόλο η έκφραση της άποψης μας εδώ, ζούμε σε μια χώρα που οι κυβερνήσεις αποτελούν θίασο ηθοποιών που τα όχι γίνονται ναι και οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν αποτελούν ποτέ δεσμεύσεις και τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, παρόλαυτα επειδή κάποτε θα δώσουμε λόγο για τις επιλογές μας και θα πέσουν οι μάσκες και θα μας ζητηθούν ευθύνες από τα παιδιά που θα καταστρέψουμε με τις λάθος επιλογές μας, γι’αυτό θέλω να αντιδράσω με αυτό μου το σχόλιο.
    Αφήστε την φύση ελεύθερη, έχει ήδη αποφασίσει το φύλο του καθενός μας πολλές χιλιάδες χρόνια τώρα. Κάποιες ασθένειες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ρόλο της υγιούς κατάστασης και να αποτελέσουν κανόνα κατ’εκτιμηση ή κατά την άποψη του καθενός και ανατροπή όλες της δημιουργίας. Οι προσωπικές απόψεις και αντιλήψεις είναι σεβαστές και μη κατακριτέες όμως αποτελούν προσωπικές απόψεις. Φθάνει πια με τις παρεμβάσεις μας έχουμε καταστρέψει τον όμορφο πλανήτη μας.
    Θα έρθει η ώρα που ο καθένας θα πληρώσει για τις απόψεις του και τις ενέργειες του. Το τίμημα θα είναι απείρως μικρότερο αν παραμείνει προσωπική επιλογή και προσωπικός τρόπος ζωής, παρά αν παρασύρει με τις απόψεις του και άλλους πολλούς ή λίγους σε λάθος επιλογές κατά την δική του εκτίμηση και ανατροπή της δημιουργίας του κόσμου.

    Ευχαριστώ
    Ας μείνουμε αληθινοί

  • 11 Ιουνίου 2017, 21:31 | Βασίλης Σταθόπουλος

    Οι τυχόν αναφορές σε προσωπικές «διευκολύνσεις» είναι ψευδεπίγραφες, καθόσον η κατά δήλωση αλλαγή του φύλου δεν αίρει την κοινωνική διαφοροποίηση συμπεριφοράς (δηλαδή εάν αποκαλέσεις κάποιον «διαφορετικά» από ότι κατά ταυτότητα θα σου κάνει μήνυση; -αστείο-).
    Άρα που θα αναζητηθούν τα κίνητρα της ψήφισης του νομοσχεδίου –αποφεύγοντας να αριθμηθούν τα προβλήματα εφαρμογής, ήτοι το «δένδρο»- διότι το «δάσος» είναι η εξόφληση πολιτικών επιταγών:
    «Από συνέντευξη-ομολογία του κ. Τσίπρα στο περιοδικό antivirus magazine για την νομική αναγνώριση της ταυτότητος του φύλου:
    -«Δεν τα χρωστούσαμε μόνο στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και στους εαυτούς μας…»
    Ουσία:
    Επειδή το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιορίζεται στην κατοχύρωση της ισότητας των ανθρώπων που είναι ούτως ή άλλως κατοχυρωμένη συνταγματικά αλλά προσπαθεί να διαμορφώσει μια νέα «κοινωνική ηθική»
    Επειδή τα φύλα είναι δύο (2) χρωμοσωμικά, ανατομικά και φαινοτυπικά, πλην συγκεκριμένων χρωμοσωμικών διαταραχών (σύνδρομο Klinefelter κλπ)
    Επειδή η «διαφορετικότητα» είναι επιθυμία ψυχισμού και όχι τυχόν ύπαρξη τρίτου φύλου (εάν υφίσταται θα ήταν κρίσιμο να ορίσει ο νομοθέτης τα «χαρακτηριστικά» του και να τα περιλάβει στο νομοσχέδιο)
    Επειδή η Πολιτεία επιθυμεί να διαπαιδαγωγήσει ανήλικους, μη σεβόμενη την ελευθερία συνείδησης και τις κοινωνικές, φιλοσοφικές και θρησκευτικές αντιλήψεις των γονιών τους,
    Επειδή η διαπαιδαγώγηση δε των παιδιών στην ανάπτυξης της ταυτότητας του φύλου τους συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικότητας, δεν μπορεί τελικά να αποσυνδέεται από τη βιολογία και την ιατρική φυσιολογία,

    ο κύριος και μακροπρόθεσμος στόχος ψήφισης του νομοσχεδίου είναι ο κοινωνικός μετασχηματισμός εκ θεμελίων της Ελληνικής κοινωνίας σε ένα ουδέτερο «ανθρώπινο μείγμα» αποστεωμένο από κάθε είδους προσωπικές πεποιθήσεις και χαρακτηριστικά, δηλαδή «ταυτότητα προσωπικότητος» με προφανή τη δυνατότητα διαχείρισής του αλλά και οι επιμέρους στοχεύσεις ή και τα «παράπλευρα» επιπρόσθετα πολιτικά οφέλη που είναι εμφανώς μέχρι στιγμής:
    (α) η νομιμοποίηση απαλλαγή στράτευσης, όχι μόνον για λόγους «συνείδησης» αλλά ψηφοθηρικούς λόγους και
    (β) η άνευ νομικής τροποποίησης, παράκαμψη άρνησης υιοθέτησης από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, καθόσον θα εμφανίζονται ως «ετερόφυλα» κατά ταυτότητα

  • 11 Ιουνίου 2017, 18:00 | Κωνσταντίνος Κ.

    Είναι σημαντικό ότι εξακολουθούν να παραμένουν οι ευθύνες και υποχρεώσεις του ατόμου πριν και μετά την αλλαγή.

  • 10 Ιουνίου 2017, 21:42 | Κωνσταντίνος

    Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα προηγούμενα. Άραγε, γιατί να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία;
    Αφήστε τον καθένα να είναι ό,τι θέλει στον μικρόκοσμό του και μην ταλανίζεται άλλο τη ρημαγμένη και κατάκοπη τούτη κοινωνία. Οι προτάσεις αυτές αποδυκνείουν περίτρανα το παράλογο του όλου νομοσχεδίου. Θα γίνουν όλα αυτά για να μη γίνει τίποτα;!;
    Τελικά όλα γίνονται μόνο και μόνο για να χτυπηθεί με κάθε τρόπο ο Ελληνισμός και ο Ελληνικός τρόπος ζωής. Τίποτα απο αυτά δεν έχει ανθρωπιστικό ή ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει όσους ήδη νιώθουν διαφορετικά. Όλα δείχνουν να γίνονται για να καταστρατηγηθεί η Ελληνική οικογένεια, το απ’ αιώνων φρούριο της Γλώσσας, της Πατρίδας της Πίστεως.

  • 10 Ιουνίου 2017, 12:17 | Β.

    Εσείς που εισάγετε το νόμο αυτό, τη σύγχυση που πρόκειται να επικρατήσει μετά την έναρξη ισχύος του νόμου δεν τη σκέφτεστε??? Εδώ δεν μπορείτε να κάνετε καλά ένα Δημόσιο, ένα σωρό ανάγκες του εξαντλημένου Έλληνα, τα δημόσια έργα και μερικούς Ευρωπαίους που όποτε γουστάρουν μας φορτώνουν μνημόνια. Το αν θα υπάρξουν διεμφυλικά άτομα σας πείραξε??? Ποιόν πάτε να κοροιδέψετε ρε??

    Νομίζετε πως επειδή οι Έλληνες έχουν εξαντληθεί από τα μνημόνια τόσα χρόνια δεν θα κρατήσουν ψηλά κάθε αίσθημα αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και υπερηφάνειας είτε αυτή είναι εθνική είτε για το τι φύλο γεννήθηκαν????

    Και το κυριότερο δεν θα κρατήσουν ψηλά κάθε αίσθημα θείου νόμου ο οποίος έπλασε σοφά 2 φύλα και όχι 3 ή 4 ή περισσότερα τα οποία θα κατασκευάσετε και θα μας τα πασάρετε…

    Σκεφτείτε το…

  • 10 Ιουνίου 2017, 09:03 | ΜΑΡΙΑ

    ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΕΩΡΩ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΗΔΗ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΝ. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΔΗ ΤΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ.

    ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ!

  • Οι προτάσεις της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας ως προς το Άρθρο 5:

    Στην Παράγραφο 1 του Άρθρου θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική εξαίρεση ώστε να μην διατηρείται μετά τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου η όποια στρατολογική υποχρέωση.

    Η Παράγραφος 2 αναφέρει πως στη ληξιαρχική πράξη του τέκνου “δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα”.

    Η παραπάνω διάταξη, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την Παράγραφο 3 του Άρθρου 4 (μιας και θα συνεχίσει να καταγράφεται το όνομα του τρανς ατόμου που ήταν καταχωρισμένο πριν τη διόρθωση) αλλά και σε ευθεία αντίθεση με την αρχή της Μυστικότητας που περιγράφεται στο Άρθρο 6.

    Επιπλέον, καμία αναφορά δε γίνεται στα τέκνα που μπορεί να αποκτήσει το τρανς άτομο μετά τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου. Το σχέδιο νόμου θα πρέπει να κάνει σαφές πως στις περιπτώσεις αυτές, η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού που γεννιέται μετά τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου θα πρέπει να αναφέρει το διορθωμένο όνομα του τρανς γονιού. Προτείνουμε την εξής αναδιατύπωση:

    Άρθρο 5, Παράγραφος 2: “Οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των παιδιών του ατόμου τροποποιούνται κατάλληλα ώστε να απεικονίζουν τα πραγματικά στοιχεία του/των γονέα/ων του. Οι μεταβολές αυτές, και στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών και όποιες άλλες απαραίτητες διορθώσεις σε άλλα έγγραφα, προστατεύονται από τις διατάξεις του Άρθρου 6 περί Μυστικότητας.”

    Τέλος, θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία σχετικά με τα ασφαλιστικά δικαιώματα του προσώπου.

    Σήμερα, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν επιτρέπει την καταχώρηση εξετάσεων που θεωρούνται έμφυλες σε άτομα “του άλλου φύλου”. Συγκεκριμένα, παραδείγματος χάριν, δεν είναι δυνατή η καταχώρηση συνταγής γυναικολογικών εξετάσεων όταν το φύλο του προσώπου είναι ‘άνδρας’.

    Είναι μεγάλης σημασίας για την υγεία των τρανς ατόμων, και ειδικά με δεδομένες τις έντονες διακρίσεις και τον μεγάλο αποκλεισμό της τρανς κοινότητας από την αγορά εργασίας, να προβλεφθεί από το νόμο η άρση κάθε εμποδίου στην ασφαλιστική κάλυψη ιατρικών εξετάσεων ή άλλων ιατρικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης και της τροποποίησης του ίδιου του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    Προτείνουμε στην Παράγραφο 1 του Άρθρου 5 να προστεθεί πρόταση: “Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δε θα επηρεάζει αρνητικά την πρόσβαση ενός ατόμου σε δωρεάν ή μειωμένου κόστους υπηρεσίες υγείας σχετικές με το φύλο ή τα χαρακτηριστικά του φύλου.”.

    Εκ μέρους της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας,
    Φίλιππος Παγάνης, Πρόεδρος

  • 9 Ιουνίου 2017, 09:24 | Βασίλης Τ.

    Διαφωνώ απόλυτα με αυτό το αντισυνταγματικό, παράλογο, αντίθεο και καταστροφικό νομοσχέδιο.
    Οι συντάκτες και οι υποστηρικτές του θα έχετε όλη την ευθύνη για τις συνέπειες που θα επιφέρει στην κοινωνία μας.

  • 8 Ιουνίου 2017, 09:11 | Χάρης

    Ποτέ δεν μου άρεσαν το κουτσομπολιό και η κριτική αλλά τώρα απλά δεν συμμετέχω.
    Η κόρη μας δεν θέλει πια να την αποκαλούμε με το όνομα το αγορίστικο με το οποίο την βαφτίσαμε και έχει διαλέξει ένα άλλο κοριτσίστικο όνομα για τον εαυτό της. Στην αρχή μου ήταν πολύ δύσκολο να την φωνάζω αλλιώς. Τώρα μπορώ να την αποκαλώ όπως εκείνη θέλει αλλά το πάω «σιγά σιγά» διότι θέλω να προστατεύω και την ισορροπία στο σπίτι. Βλέπω ότι το παιδί έχει ανακουφιστεί και χαίρεται μέσα του που την έχω αποδεχθεί.

    Στο σχολείο υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα έντονο αρνητισμό από τους καθηγητές, αλλά δυσκολεύονται. Έχω συζητήσει το θέμα με τον διευθυντή και μου έχει πει ότι δεν θεωρεί καλό για το παιδί να το λένε με το κοριτσίστικο όνομα. Του είπα ότι έχω χαρτί από ψυχίατρο που παρακολουθεί διεμφυλικά άτομα στην Αθήνα αλλά δεν δέχτηκε ούτε να το κοιτάξει το έγγραφο. Δεν επέμεινα διότι δεν έχω και εγώ ακόμη τα εργαλεία να διαχειριστώ όλη αυτή την κατάσταση. Αλλά τους μίλησε και το παιδί και με την καινούρια χρονιά θα πάει η ψυχοθεραπεύτρια του με τον Συνήγορο του Πολίτη για να μιλήσουν στο σχολείο.

    Τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά για εμάς εάν υπήρχε το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τα διεμφυλικά άτομα και στην Ελλάδα. Διότι καταλαβαίνω και κάποιους καθηγητές που μπορεί να κατανοούν ότι η μικρή θέλει να τη φωνάζουν με άλλο όνομα, αλλά να φοβούνται και να νιώθουν εκτεθειμένοι.

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/lifestyle/article/348148/o-gios-mou-einai-koritsi/#ixzz4jODZFqlb
    Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

  • 7 Ιουνίου 2017, 23:22 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

    Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας για τον παραλογισμό και την παραφροσύνη που επιχειρούν να εισαγάγουν στην δημόσια ζωή του τόπου μας οι «αρμόδιοι» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο περί νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.
    Κύριε Υπουργέ, η επικρατούσα θρησκεία στην πατρίδα μας είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, σύμφωνα και με το ισχύον Σύνταγμα. Ο νομοθέτης είναι υποχρεωμένος να σέβεται την πίστη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το νομοσχέδιο αυτό προσβάλλει βάναυσα την πίστη μας και τον ίδιο τον Θεό-Δημιουργό του ανθρώπου, που όρισε για τον καθένα μας το βιολογικό του φύλο, μέσα από το οποίο μπορούμε να καλλιεργούμε πλήρως τα χαρίσματα, τα οποία Εκείνος μας δώρισε. Αλήθεια, θεωρείτε πρόοδο το να μπορεί ο καθένας, με μια απλή δήλωση στο δικαστήριο, να δηλώνει διαφορετικό φύλο απ’ αυτό που πραγματικά είναι, και αυτό να αναγνωρίζεται επίσημα; Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι κάτι τέτοιο είναι υποτιμητικό για το ίδιο το πρόσωπο που το επιδιώκει και προσβλητικό για τον Θεό; Η Πολιτεία αλλά και όλοι μας οφείλουμε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας από επιλογές και αποφάσεις καταστρεπτικές για την προσωπικότητά τους και όχι να τις ενισχύουμε, κατοχυρώνοντάς τες θεσμικά! Για παράδειγμα, εάν ένα κορίτσι έχει έναν δυναμισμό που χαρακτηρίζει κυρίως τα αγόρια, εμείς του «βάζουμε ιδέες» να δηλώσει επίσημα ότι είναι αγόρι; Για ποιον λόγο; Για να διχάσουμε την προσωπικότητά του; Θα μπορούσαμε να το βοηθήσουμε να αναδείξει τον δυναμισμό του, στα πλαίσια του βιολογικού φύλου που του χάρισε ο Θεός, προτρέποντάς το να υπηρετήσει τους συνανθρώπους του ως νοσηλεύτρια ή παιδαγωγός παιδιών με ειδικές ανάγκες.
    Ως πολύτεκνοι οικογενειάρχες εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας και για μια άλλη παράμετρο του σοβαρότατου αυτού θέματος: Με το νομοσχέδιο αυτό εισάγεται «από την πίσω πόρτα» η δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης! Σε ένα τέτοιο «ζευγάρι», εάν ένας άνδρας ζητήσει «διόρθωση φύλου» και καταχωριστεί επίσημα στην ταυτότητα ως γυναίκα, στα επίσημα έγγραφα του «ζευγαριού» αυτού θα φαίνεται πως ο ένας είναι άνδρας και ο άλλος «γυναίκα», δηλαδή «ανδρόγυνο»! Θα τους δοθεί λοιπόν η δυνατότητα να υιοθετήσουν και παιδιά! Και θα καταστεί η «οικογένεια» αυτή για τα παιδιά αυτά η ψυχοσωματική καταστροφή τους, σύμφωνα με μαρτυρίες και εμπειρίες παιδιών που έζησαν σε τέτοιες «οικογένειες» σε χώρες του εξωτερικού!
    Κύριε Υπουργέ, δεν σκέπτεσθε τις συνέπειες του εγχειρήματός σας; Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι με την αλαζονεία και την αυθάδεια μας προκαλούμε την οργή του Θεού; Είμαστε βέβαιοι πως – κατά βάθος – κι εσείς αισθάνεσθε άβολα και προβληματίζεσθε για το νομοσχέδιο αυτό. Τούτο φαίνεται καθαρά και από το γεγονός ότι η όλη διαδικασία θα περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα. Αλήθεια, τι είναι αυτό που φοβάστε; Μήπως την κατακραυγή του κόσμου;
    Ως Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων λέμε ΟΧΙ σε νόμους – εκτρώματα, των οποίων η ψήφιση σπιλώνει την υπόληψη του ευσεβούς και ηρωικού μας Έθνους και δυναμιτίζει την συνέχεια και πρόοδό του!

  • 7 Ιουνίου 2017, 16:41 | Γιώργος

    Φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό σχετικά με τις συνέπειες που έχει στα παιδιά η αλλαγή ταυτότητας φύλου.

    Μήπως πρέπει να προβλεφθεί κάτι για τα τέκνα, ειδικά αυτά που θα αποκτηθούν ΜΕΤΑ την αλλαγή; Στα δημόσια και άλλα έγγραφα όπου υπάρχουν οι λέξεις «πατέρας» και «μητέρα», τί θα γράφεται στην περίπτωση που και οι 2 γονείς δηλώνουν το ίδιο φύλο;

    (Δεν έχω αντίρρηση με το νόμο, αλλά για να πώ την αλήθεια δεν θα ήθελα να ήμουν παιδί με δύο μητέρες ή δύο πατέρες, ειδικά σε ορισμένες «πολυπολιτισμικές» γειτονιές).

  • 5 Ιουνίου 2017, 22:00 | Γιάννης

    Οι συνέπειες στην κοινωνία θα είναι τραγικές.
    Υπονομεύονται οι καθημερινές παραγωγικές διεργασίες μέσω της σύγχυσης που θα επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων πολιτών και των υπηρεσιών-εργασιών τους.
    Υπονομεύεται η ασφάλεια της χώρας καθότι θα δοθούν τρόποι-κίνητρα αποφυγής της στράτευσης.
    Επίσης κρατικοί υπάλληλοι θα βρεθούν σε πρόβλημα (άρα και οι κρατικές διαδικασίες) για λόγους συνειδήσεως.
    Με αυτά τα «δικαιώματα» υπονομεύεται καίρια η δομή της ύπαρξής μας ως άνθρωποι και κατ’ επέκταση η κοινωνία μας.

  • 2 Ιουνίου 2017, 19:04 | Χρήστος Μπονατάκης

    Η σύγχυση εννοιών και πραγμάτων που επιχειρείται, είναι πράγματι πρωτοφανής.

    Υποστηρίχτηκε (2 Ιουνίου 2017, 11:08) ότι, όταν στο παρόν σχέδιο νόμου προβλέπεται μη μεταβολή στοιχείων στη ληξιαρχική πράξη του παιδιού εκείνου που μεταβάλει το φύλο του, κάτι τέτοιο συνιστά:
    «παραβίαση του 8 της ΕΣΔΑ (ιδιωτική και οικογενειακή ζωή)» και ότι:
    «Δεν μπορούμε να λέμε ότι το πιστοποιητικό γέννησης είναι απλά μία φωτογραφία του αρχικού γεγονότος, καθώς αυτή έχει μεταβληθεί»!

    α) Το πώς παραβιάζεται η …«ιδιωτική και οικογενειακή ζωή», μοιάζει σαφώς με προπαγανδιστικό και υποκειμενικό συμπέρασμα.
    Γεγονός όμως είναι ότι εάν σε ένα παιδί, το οποίο δεν φταίει ούτε έχει επιλέξει τίποτα, του μεταβάλει κάποιος τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξεώς του, κάτι τέτοιο, συνιστά σίγουρα ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ και της ζωής του γενικότερα.

    Ας μην παραθεωρείται και το γεγονός, ότι μία μεταβολή φύλου ενός ανθρώπου, για το παιδί το οποίο ενδεχομένως έχει, ΜΟΝΑΧΑ ΩΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ, καθ’ ότι:

    Όπως όταν ένας πατέρας εγκαταλείπει το παιδί του, μία τέτοια ενέργεια αν μη τι άλλο έχει σοβαρότατες συνέπειες στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και άρα στην ίδια του την προσωπικότητα και το μάλλον του (συνεπάγονται για τον πατέρα έως και ποινικές κυρώσεις)• δεν θα ισχύει αυτό πολύ περισσότερο στην περίπτωση …«μεταβολής» φύλου του γονιού του;
    Πράγματι, τι μονομερής προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; (τα οποία τείνουν να ταυτιστούν …με τη βούληση)

    Ένας «χρηστώς» και λογικώς σκεπτόμενος γονιός γνωρίζει, ότι όταν ένα παιδί έχει πατέρα (και δεν είναι ας πούμε ορφανό ή ο γονιός του βρίσκεται μακριά), ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ …ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ!

    β) Η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως ενός παιδιού, συνιστά όντως μία φωτογραφική, κατά τη στιγμή της γέννησης, απόδοση των στοιχείων του παιδιού.
    Εάν μεταβληθούν τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης του τέκνου εκείνου που μετέβαλε το φύλο του, τότε τα στοιχεία, δεν θα ανταποκρίνονται στα πραγματικά στοιχεία του παιδιού εκείνου.
    Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε λόγο για «παραχάραξη» των εγγράφων-στοιχείων του παιδιού αυτού και μάλιστα, χωρίς τη θέλησή του.

    Δεν μπορούμε επίσης να κάνουμε λόγο για «μεταβολή» μίας …φωτογραφίας!!
    Εάν φωτογραφηθεί κάποιος να βρίσκεται σε ένα σημείο, το να αλλάξει μετά θέση κάτι τέτοιο, δεν προκαλεί …μεταβολή των στοιχείων της φωτογραφίας!!!
    Έλεος!

    Ο μόνος τρόπος να θεμελιωθεί το παρόν νομοσχέδιο (ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ), είναι με άφθονη παραχάραξη εννοιών, παραχάραξη πραγμάτων, νόμων, παραχάραξη δικαιωμάτων και όση πιο πολύ ακόμα παραχάραξη γίνεται…

  • 2 Ιουνίου 2017, 11:08 | Χάρης

    οκ κ. Πετρο μπαίνω στο ψητό :
    Απαγόρευση αλλαγής των εγγράφων στα έγγαμα πρόσωπα. Και αυτή δεν περιέχονταν στο σχέδιο νόμου που παρέδωσε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεν υπήρχε στην έως τώρα υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ επίσης, στην απόφαση 2048/2015 του ΣτΕ επίσης αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αποφεύγουν την διάλυση του έγγαμου βίου. Πέραν αυτού, δεν μπορούμε σε μία δημοκρατική κοινωνία να βάζουμε μία κατηγορία ανθρώπων, τους έγγαμους, να επιλέγουν μεταξύ δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως δεν μπορούμε να τους βάζουμε να επιλέγουν αν προτιμούν να έχουν δεξί ή αριστερό χέρι. Μπορεί να γίνεται κατανοητό το γεγονός, ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει πολιτικό γάμο ομοφύλων (αν και γι’ αυτό δεν έχουμε ακόμη τελική απόφαση: εκκρεμεί η απόφαση στον Άρειο Πάγο και συνεπώς πρέπει να σεβαστούμε την ανεξάρτητη δικαιοσύνη), όμως όταν μπαίνει μία σαφής απαγόρευση που ξαναλέω έως τώρα δεν υπήρχε, αυτό δημιουργεί αμφιβολίες και ερωτηματικά εάν πράγματι όπως διατείνεται η Κυβέρνηση επιθυμεί την νομοθέτηση του πολιτικού γάμου ομοφύλων. Δείχνει μάλλον την διάθεση να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.

    δ) Στο σχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση εάν το πρόσωπο έχει τέκνα, τότε δεν μεταβάλλεται ως προς το φύλο και το μικρό όνομα η καταχώριση του/της γονέα. Αυτό είναι σχήμα οξύμωρο καθώς με αυτόν τον τρόπο θα παραβιάζεται η μυστικότητα (που προβλέπεται σε άλλο άρθρο), ενώ έχουμε παραβίαση του 8 της ΕΣΔΑ (ιδιωτική και οικογενειακή ζωή). Δεν μπορούμε να λέμε ότι το πιστοποιητικό γέννησης είναι απλά μία φωτογραφία του αρχικού γεγονότος, καθώς αυτή έχει μεταβληθεί, ούτε να λέμε μία τρανς γυναίκα πατέρα, και έναν τρανς άντρα μητέρα. Αυτά τα είχαμε πει και με την ευκαιρία του συμφώνου που σε σχετικό άρθρο του είχαμε επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης μη έμφυλης γλώσσας, ώστε να μην περιορίζονται δικαιώματα.
    http://t-zine.gr/i-paremvasi-tou-syd-stin-ekdilosi-tou-tmimatos-dikeomaton-tou-syriza-gia-ti-nomiki-anagnorisi-tis-taftotitas-fylou/

  • 1 Ιουνίου 2017, 17:00 | Φώτης Α.

    Επειδή λοιπόν σχολιάζουμε ΝΟΜΟΥΣ:

    α) Το κράτος διατηρεί σε μια δημοκρατία (κι όχι θεοκρατία όπως διάφοροι εδώ μέσα κι αλλού επιθυμούν σφόδρα να γίνει η Ελλάδα) το ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ νομοθέτησης για τις σχέσεις του με τους πολίτες του, οπότε και για τις σχέσεις του με τους τρανς/ίντερσεξ πολίτες του.
    Άρα το ΚΡΑΤΟΣ (μέσω της Βουλής) θα νομοθετήσει για την προστασία αυτών των ανθρώπων και την ισότητα/ισονομία των πολιτών.

    β)Φυσικά και υπάρχουν δικαστήρια, αλλά αυτά ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΝΤΑΙ στις αποφάσεις τους από ένα ΣΑΦΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ για τους ΛΟΑΤ πολίτες.

  • 1 Ιουνίου 2017, 13:21 | Πέτρος

    Προς Χαρης 18 Μαΐου 2017, 08:52

    Τί σχέση έχει το νομοσχέδιο (και το κράτος) με την περίπτωση που περιγράφετε;
    Επειδή το έβριζε η γυναίκα του και τον μισούσαν οι δικοί του πρέπει να θεσμοθετηθεί η περίπτωση; Ας κινηθεί νομικά εναντίον τους αν θέλει, δικαστήρια υπάρχουν.
    Και γιατί παντρεύτηκε ο άνθρωπος αυτός αφού ήξερε την δυσφορία με το φύλο του;

    Ψηφίζουμε με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΌ γνώμονα την δυνητική θυματοποίηση του οποιουδήποτε; Απο πότε; Το θέμα δεν είναι συναισθηματικό αγαπητέ. Νόμους σχολιάζουμε όχι προσωπικές ιστορίες. Αφήστε αν έχετε την καλοσύνη τις ταινίες και τις συνεντεύξεις.

  • 1 Ιουνίου 2017, 08:45 | Φώτης Α.

    Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του φανατικού θρησκόληπτου ανθρώπου είναι ότι ενώ αρνείται τα δικαιώματα στους συνανθρώπους του, την ίδια στιγμή παραπονιέται ότι του αρνούνται εκείνου τα δικαιώματά του.

    Ενώ καταδιώκει συμπολίτες του, ισχυρίζεται ότι καταδιώκεται ο ίδιος.

    Την ώρα που συμπεριφέρεται εξαιρετικά προσβλητικά, νομίζει ότι είναι εκείνος ο προσβεβλημένος.

    Salman Rushdie

  • 31 Μαΐου 2017, 19:27 | Φίλιππος

    Παρακαλώ να με ενημερώσετε για το: 1ον πόσο κακό είναι να παραμένω όπως γεννήθηκα και να μην δέχομαι όλη αυτή την προπαγάνδα του ότι δηλ. δεν είναι φυσιολογικό να είμαι άνδρας. 2ον πόσο κακό είναι να είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας και όχι αλλοδαπός. 3ον πόσο κακό είναι να είμαι ορθόδοξος Χριστιανός και όχι μουσουλμάνος, Βουδιστής, Ινδουιστής ή κάτι άλλο. 4ον γιατί τελικά εγώ σαν μειονότητα όπως με παρουσιάζετε δεν έχω τα δικαιώματα των μειονοτήτων. 5ον υπάρχει πραγματική δημοκρατία στην Ελλάδα ή στο όνομα της Δημοκρατίας επιβάλετε η στυγνή δημαγωγία – ολιγαρχία – Χούντα. Περιμένω εναγωνίως απαντήσεις στις κατ΄ εμέ εύλογες ερωτήσεις μου. Ευχαριστώ πολύ.

  • 30 Μαΐου 2017, 23:30 | Βιολέττα Ρέλλου

    Απορούμε πώς ένα τόσο σημαντικό θέμα για ολόκληρη τη ζωή και την ευτυχία του ανθρώπου αντιμετωπίζεται τόσο επιπόλαια και μάλιστα με μια απλή δήλωση χωρίς ούτε καν προϋπάρχουσα χειρουργική επέμβαση, ιατρική εξέταση και ψυχολογική διάγνωση. Και μόνο το γεγονός ότι μπορεί κάποιος για δεύτερη φορά να αλλάξει φύλο (ποιο άραγε από τα πάμπολλα επινοημένα και χαρακτηρισμένα από ποιους;)φανερώνει τη σύγχυση που επικρατεί στον ψυχισμό αυτών των ατόμων που χρήζουν κρατικής προστασίας, μέριμνας και διαφώτισης και όχι φιλελεύθερης δήθεν νομιμοποίησης καταστροφικών και ενδεχομένως αμετάκλητων επιλογών. Έχετε επίσης αναλογιστεί την εκμετάλλευση του νόμου παντοιοτρόπως από διάφορους επιτήδειους όταν δεν υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια για μια τέτοια δήλωση; Η ενοχή επίσης του νομοθέτη αποκαλύπτεται από τη μυστικότητα της δήλωσης που όχι μόνο δεν εξυπηρετεί αλλά περιπλέκει, ανατρέπει και υπονομεύει ανθρώπινες σχέσεις. Εν κατακλείδι σας προτρέπω να ανατρέξουμε στη σοφία των προγόνων μας, που κι αυτή βλέπω να τη διαγράφουν νεόκοποι «φωστήρες».
    Το θείον και οι νόμοι, ευ μεν αγόντων, εισίν ωφέλιμοι, κακώς δε αγόντων ουδέν ωφελούσιν. Σόλων, αρχαίος Αθηναίος νομοθέτης & φιλόσοφος
    Νόμος πονηρός ανομίαν παρεισφέρει. Μένανδρος, αρχαίος Έλληνας ποιητής
    Περισσότεροι νόμοι, λιγότερη δικαιοσύνη. Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 30 Μαΐου 2017, 15:43 | Χρήστος Μπονατάκης

    Ως συνέπεια του σχεδίου νόμου μεταξύ άλλων, προκύπτει και η ενδεχόμενη, δυνατότητα υιοθεσίας ενός παιδιού από ομόφυλο «ζευγάρι», καθ ότι έπειτα από τη » μεταβολή» φύλου ενός εκ των 2 ατόμων, επισήμως θα φαίνονται ως …ετερόφυλο!!
    Αναφορικά με την αναδυόμενη ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ περί ίσης ικανότητας ανατροφής παιδιών από ομόφυλα «ζευγάρια», ναι μεν κανείς δεν αρνείται ότι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να επιθυμεί (ανθρώπινο είναι) να «προσφέρει», όπως λέμε, σε ένα παιδί, όμως έτσι:

    α) Παρέχει στο παιδί εκ προοιμίου ένα ΝΟΣΗΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, το οποίο θα είναι νοσηρό, όχι κατ αναλογία άλλων, πράγματι νοσηρών οικογενειακών καταστάσεων τις οποίες συναντά κανείς παντού (και οι οποίες δύνανται φυσικά κι αυτές να οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες), αλλά λόγω ότι έτσι ένα παιδί, μεγαλώνοντας γαλουχείται και εκκεντρίζεται σε ιδεολογικής-φιλοσοφικής φύσεως (τάχα όμως ως καθ όλα φυσικά) ΠΡΟΤΥΠΑ, τα οποία ευθύς εξ αρχής «παραχαράσουν» το ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ και κατά συνέπεια, την ίδια την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ!

    Αν μη τι άλλο, αυτές οι ψυχοκοινωνικές προϋποθέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, συνιστούν για ένα παιδί, πρότυπα ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗΣ:

    • για την ίδια τη φύση,
    • για την έμφυτη ετεροφυλοφιλία (σε ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη),
    • για την επιστήμη (πχ. Φυσιολογία, ανθρωπολογία, ανατομία),
    • για το θεμέλιο μιας κοινωνίας-την οικογένεια,
    • για την υγιή, γενικότερα, παιδαγωγική προσέγγιση,
    • αν μη τι άλλο για τα Χρηστά Ήθη,
    • για τα ανθρώπινα δικαιώματα,
    • για τη γονεϊκότητα,
    • για την ίδια του την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ,
    • για την ψυχή, την προσωπικότητά του και τις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ της.
    β) Το να λέμε επίσης ότι τα παιδιά αυτά δεν θα καταλαβαίνουν το πασιφανές, δηλαδή ότι …κάτι δεν πάει καλά (όσο καλή …«πλύση εγκεφάλου» και αν υφίστανται από μικρά), συνιστά «στρουθοκαμηλισμό» εξ’ ορισμού!

    γ) Θα παραδεχόταν κάλλιστα, ακόμα και ένας ομοφιλόφιλος, τρανσ κτλ (κάτι που πολλοί ήδη το κάνουν), ότι το να μεγαλώνει ένα παιδί σε ομόφυλη «οικογένεια», είναι κάτι που το εκθέτει-καταδικάζει εξ’ αρχής στη ζωή του, πράγματι σε ατελείωτα όντως ψυχοκοινωνικά αδιέξοδα και προβλήματα.

    δ) Αλήθεια, υπάρχει κανείς που να τ’ αγαπάει και ταυτόχρονα, να τα εμπλέξει-εκθέσει συνειδητά σε μία τέτοια δοκιμασία, κατάσταση και ζωή;;

    Κάτι τέτοιο, απέναντι σε παιδιά των οποίων η ζωή μόλις ξεκινά, θα μπορούσε να πει κανείς, συνιστά πραγματικό μίσος!

    Μήπως τελικά έτσι, το μόνο που (ασυνείδητα έστω) επιθυμεί είναι να ικανοποιήσει-πραγματώσει τα προσωπικά του όνειρα και ιδεολογήματα ή φιλοσοφίες, κατ’ ουσία όμως, «χρησιμοποιώντας» αυτά τα αθώα, ανυποψίαστα και ανήμπορα να αμυνθούν παιδάκια;

    ε) Κατ ακρίβεια, ας μην εμπαίζουμε τουλάχιστο εαυτούς και τα υποψήφια …θύματα-παιδιά, η ιδεολογία περί υγιούς ομόφυλου οικ.περιβάλλοντος, συνιστά απλά ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ!!

    Έρευνες με επιστημονική μεθολογία και επιστημονικά συμπεράσματα κοινώς αποδεκτά …απλώς δεν υπάρχουν!

    Οι λεγόμενες «έρευνες» που επικαλούνται κάποιοι ελάχιστοι, αφορούν είτε έρευνες όπου τα παιδιά ερωτώνται για προβλήματα και την άποψή τους για τους «γονείς» και πολλά από αυτά, απαντούν εννοείται με θαυμασμό, ή ενίοτε θετικά μεν αλλά με αμηχανία.

    Είτε καταρτίζοντας ερωτηματολόγιο (ενδιαφέρον εδώ, το ποιος και με τι κριτήρια το συντάσσει) το οποίο όμως συμπληρώνουν …οι ίδιοι οι «γονείς»!!!

    ΠΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ …ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

    Στις λίγες τέλος περιπτώσεις, όπου παιδιά-ΠΛΕΟΝ ΕΝΗΛΙΚΟΙ (όπως απαιτείται για έγκυρη επιστηνονικώς κι υπεύθυνη έρευνα) που μεγάλωσαν σε ομόφυλες «οικογένειες» και μίλησαν για την «εμπειρία» και τις συνέπειες στη ζωή τους, προκύπτουν σοβαρότατες ενστάσεις ως προς τους κινδύνους και τις τραγικές επιπτώσεις που μία τέτοια ανατροφή και οικογενειακό περιβάλλον-πρότυπο μπορεί να προκαλέσει!
    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Η Dawn Stefanowicz (ακτιβίστρια πλέον για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ!), η οποία συζητώντας και με περίπου άλλα 50 άτομα με το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον, μεταξύ άλλων αναφέρει:

    «Πολλοί από εμάς παλεύουμε με την δική μας σεξουαλικότητα και την αίσθηση του φύλου, λόγω των επιδράσεων στα οικιακά περιβάλλοντα που μεγαλώνουμε». (http://www.briefingnews.gr/kosmos/paidi-gkei-gonion-proeidopoiei). ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ: «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ», είναι διαθέσιμο στο http://www.dawnstefanowicz.org

  • 28 Μαΐου 2017, 23:08 | Χρήστος Μπονατάκης

    Το άρθρο αναφέρει ότι «η διόρθωση του φύλου του προσώπου ισχύει έναντι όλων».

    Κάτι τέτοιο όμως στην πράξη, είναι ιδιαίτερα προβληματικό.
    Όταν κανείς «μεταβάλει» το φύλο του γραφειοκρατικά και άνευ χειρουργικής επέμβασης, για πολλούς παραμένει πάντοτε το φύλο που είχε πριν τη «μεταβολή».

    Υπάρχουν σαφώς περιπτώσεις όπου ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ κανείς, όχι απλά δυσκολεύεται, αλλά και υποχρεώνεται από αυτή του τη συνείδηση (και με κάθε κόστος) να αρνηθεί πχ. την ικανοποίηση -και άρα την αποδοχή της «μεταβολής» αυτής και την ισότιμη μεταχείριση- αιτημάτων από άτομα τα οποία έχουν «μεταβάλει» το φύλο τους.

    Πχ. Ομόφυλο «ζευγάρι» (έχοντας προβεί ο ένας απ τους 2 σε «μεταβολή» φύλου και ως εκ τούτου, επισήμως …«ετερόφυλο») που προσέρχεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία για γάμο, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να τελεστεί το Μυστήριο.

    Μπορεί κάποιος μεν να διαφωνεί, αλλά όπως πχ. δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει έναν ιμάμη να δέχεται ως Θεό τον Χριστό, γιατί τότε ο ιμάμης …παύει να είναι μουσουλμάνος, έτσι δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει κι έναν Ορθόδοξο Ιερέα, να αποδεχτεί και να τελέσει ομόφυλο γάμο (ακόμα κι αν το «ζευγάρι» παρουσιάζεται ως «ετερόφυλο») διότι τότε, παύει να είναι Ορθόδοξος!

    Μπορεί εάν επιθυμεί κάποιος, να έχει τις δικές του απόψεις, όμως αυτές, εάν δεν απηχούν τη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εννοείται ότι μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, πάντως όχι ορθόδοξες! Ενώ έτσι ο ίδιος, ουσιαστικά απομακρύνεται έως και χωρίζει τον εαυτό του από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Στις δε περιπτώσεις όπου κάποιος θελήσει να εξαπατήσει την Εκκλησία και αποκρύψει την …πραγματική του ταυτότητα τελώντας ορθόδοξο γάμο, εάν όντως επιθυμεί(;) να συμμετέχει σε Μυστήριό Της, για τη βαρύτητα μίας τέτοιας ενέργειας οφείλει να έχει πάντοτε υπόψιν τι συνέβη σε μία περίπτωση που αναφέρεται στην Κ. Διαθήκη (Πράξεις ε, 1-11), όπου ένα ζευγάρι επιχείρησε να εξαπατήσει «το Πνεύμα το Άγιο» και την Εκκλησία! (και της οποίας η διδασκαλία φυσικά …δεν μεταβάλλεται)

    Ένα άλλο παράδειγμα αδυναμίας εφαρμογής του άρθρου για λόγους συνειδήσεως, θα μπορούσε να είναι πχ. το ιατρικό επάγγελμα, καθ ότι πολλοί είναι εκείνοι (απλοί πολίτες, μουσουλμάνοι κ.α.) που θα αρνιόντουσαν για λόγους συνειδήσεως, σε κάποιον που προηγουμένως έχει προβεί γραφειοκρατικά στη μεταβολή φύλου, να χορηγήσουν πχ. τη σχετική ορμονο-«θεραπεία», ή και να τον χειρουργήσουν για τον ίδιο πάντα σκοπό και δεδομένου, ότι με βάση τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν3418)
    αρθρ. 2, παρ. 5:
    «Ο ιατρός, ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΝΟΜΙΜΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ στις οποίες αντιτίθεται συνειδησιακά…»
    Και αρθρ. 3, παρ. 1:
    «Κάθε ιατρός απολαύει κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, επιστημονικής ελευθερίας και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΟΥ…»

    Άλλο παράδειγμα, θα ήταν κάλλιστα οι υπηρεσίες υιοθεσιών παιδιών, καθ ότι: πώς μπορεί άραγε να επιβληθεί σε έναν υπάλληλο, το να προωθήσει αίτηση υιοθεσίας, ή το να «παραδώσει» ένα ανυπεράσπιστο βρέφος στα χέρια ομόφυλου «ζευγαριού», το οποίο παρουσιάζεται ως » ετερόφυλο»; Μεσαίωνας!

    Άλλο όντως άτοπο παράδειγμα, θα ήταν ένα τραγελαφικό υποθετικό ερώτημα: Άραγε η μεταβολή αυτή θα ισχύει …και για το Άγιο Όρος;;; Θα επιχειρηθεί δηλαδή να επιβληθεί στην Ιερά Κοινότητα να δέχεται γυναίκες οι οποίες έχουν δηλώσει …άντρες;;

    Ο κατάλογος βεβαίως των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων είναι ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ!

    Είναι λοιπόν πασιφανές ότι εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο (που θα ήταν και το πιο λογικό-συνετό αλλά και το νόμιμο με βάση τα Χρηστά Ήθη, Συντ. 5, 1• Αστ. Κωδ. 178/281) και αν δεν προβλεφθούν σχετικές, για λόγους συνειδήσεως, εξαιρέσεις (δηλαδή ένας άνθρωπος …απλώς δεν μπορεί να πράξει αλλιώς), κάτι τέτοιο, εκτός από τα ΑΤΟΠΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ και τη σύγχυση που θα επιφέρει στους πολίτες, θα υπονομεύσει τελικά ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΘΩΩΝ με μοναδικό ουσιαστικά έγκλημά τους …τα φρονήματά τους!!

  • 26 Μαΐου 2017, 14:08 | Φώτης Α.

    ΔΕΝ συγκρίνεται η ιθαγένεια με το φύλο, γιατί η πρώτη είναι νομικός ΔΕΣΜΟΣ με το εκάστοτε κράτος. Οπότε είναι λογικό το κάθε κράτος να θέτει προϋποθέσεις για την απόκτησή της.

    ΟΥΤΕ η ηλικία συγκρίνεται με το φύλο, νομίζω ότι ΕΠΙΤΗΔΕΣ το κάνετε μερικοί μερικοί εδώ μέσα να προσπαθείτε να δημιουργήσετε σύγχυση για ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ νομικά θέματα και την αντιμετώπισή τους από τον νομοθέτη.

    Αλήθεια ΓΙΑΤΙ κάνετε copy & paste τα ΙΔΙΑ και τα ΙΔΙΑ με την ηλικία και την ιθαγένεια, δεν βαρεθήκατε να αντιγράφετε ο ένας από τον άλλον και να παπαγαλίζετε τα ΙΔΙΑ και τα ΙΔΙΑ;

  • 25 Μαΐου 2017, 17:53 | Θεοδόσης

    Γιατί μόνο τό φύλο; Δέν εἶναι «ρατσιστικό» αὐτό; Γιατί νά μήν μπορεῖ ὁ Ἕλληνας νά δηλώσει:

    1) Ὅτι εἶναι γιαπωνέζος ἤ ἀμερικανός ἤ γερμανός;

    2) Ὅτι εἶναι ὄχι 40 ἐτῶν ἀλλά 65, ὁπότε βγαίνει στή σύνταξη (!)

    3) Ὅτι εἶναι ὄχι 25 ἐτῶν ἀλλά 10, ὁπότε δικαιοῦται ὡς προστατευόμενο ἀνήλικο μέλος νά παίρνει τή σύνταξη τοῦ ἀποθανόντος πατέρα του κ.ο.κ.!

  • 24 Μαΐου 2017, 15:09 | Φώτης Α.

    α) Πλάκα έχετε κάποιοι που γράφετε σε πολυτονικό, νομίζοντας ότι προσδίδετε έτσι σοβαρότητα στα κατά τα άλλα αστεία σχόλιά σας.

    β) Από πότε παντρεύεται κάποιος άνθρωπος εν έτει 2017 ΧΩΡΙΣ να δει τον σύντροφό του πρώτα γυμνό; ΠΟΥ ζείτε μερικοί; Στο 1957;

    γ) Λίαν αμφιβάλλω ότι ένα τρανς άτομο θα ήθελε τρανσοφοβικούς στη ζωή του, οπότε τσάμπα ανησυχείτε (υποκριτικότατα βέβαια) κάποιοι για λυμένα ζητήματα.

    δ) ΝΑΙ είναι η απάντηση ΚΑΙ στις 5 ερωτήσεις κ. Βασίλη.
    Είτε σας αρέσει, είτε όχι, ΝΑΙ είναι η απάντηση!
    FYI, ΗΔΗ ο Καναδάς έχει φτιάξει wc στις ΔΗΜΟΣΙΕΣ υπηρεσίες του για τα ίντερσεξ άτομα!

  • 24 Μαΐου 2017, 15:22 | Φώτης Α.

    α) Πλάκα έχετε κάποιοι που γράφετε σε πολυτονικό, νομίζοντας ότι προσδίδετε έτσι σοβαρότητα στα κατά τα άλλα αστεία σχόλιά σας.

    β) Από πότε παντρεύεται κάποιος άνθρωπος εν έτει 2017 ΧΩΡΙΣ να δει τον σύντροφό του πρώτα γυμνό; ΠΟΥ ζείτε μερικοί; Στο 2057;

    γ) ΝΑΙ είναι η απάντηση ΚΑΙ στις 5 ερωτήσεις κ. Βασίλη.
    Είτε σας αρέσει, είτε όχι, ΝΑΙ είναι η απάντηση!
    FYI, ΗΔΗ ο Καναδάς έχει φτιάξει wc στις ΔΗΜΟΣΙΕΣ υπηρεσίες του για τα ίντερσεξ άτομα!

  • 24 Μαΐου 2017, 10:14 | ΒΑΣΙΛΗΣ Α.

    Ὅπως θέλει ὁ νομοθέτης νά εἶναι “δικαίωμα” κάποιου/ας νά ἀλλάξει φύλο, ἐξίσου εἶναι δικαίωμα καί τοῦ ἄλλου/ης νά γνωρίζει αὐτές τίς ἀλλαγές. Δέν φταίει κάποιος νά παντρευτεῖ γυναίκα καί αὐτή νά τοῦ βγεῖ α) εὐνούχος, ἤ β)γυναίκα μέ στῆθος καί γεννητικά ὄργανα ἀνδρός! Tragic…

    Ἀπορίες:

    Ἄνδρας πού δηλώνει γυναίκα:

    • θά μπορεῖ νά συμμετέχει σέ γυναικείους ἀθλητικούς ἀγῶνες;
    • θά πηγαίνει σέ γυναικείους θαλάμους στά νοσοκομεῖα;
    • θά πηγαίνει στίς γυναικεῖες τουαλέτες;
    • θά φυλακίζεται στή γυναικεία πτέρυγα τῶν φυλακῶν;
    • θά ἀπαλλάσσεται τῆς στρατιωτικῆς θητείας;

  • 20 Μαΐου 2017, 14:45 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΕΑΣ

    Η δίόρθωση του κυρίου ονόματος των γονέων είναι αδύνατη νομικά μέχρι σήμερα.-

  • 18 Μαΐου 2017, 16:12 | Φώτης Α.

    Χάρη, σε ευχαριστώ προσωπικά για το λινκ, πολύ κατατοπιστικό!

  • 18 Μαΐου 2017, 08:52 | Χάρης

    Τι ήταν αυτό που σε βοήθησε/ώθησε/ανάγκασε να μιλήσεις ανοικτά για την ταυτότητα φύλου σου;
    Ο πόνος που ένιωθα όταν ήμουν άντρας. Η πρώην γυναίκα μου με «χτυπούσε» με τα λόγια της. Με αποκαλούσε συνεχώς γκέι και με στόλιζε με διάφορα άλλα επίθετα. Δεν άντεχα άλλο να παριστάνω τον άντρα, ενώ δεν ήμουν. Αρχικά, είχα σκοπό να ζήσω και να γεράσω μαζί της για να είμαι κοντά στα παιδιά μου, αλλά λόγω της άσχημης συμπεριφοράς της, δεν τα κατάφερα.

    Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του κοντινού σου περιβάλλοντος όταν έμαθε για την ταυτότητα φύλου σου;
    Εχθρικές. Δεν είχα κανέναν δίπλα μου. Για να καταλάβεις, πήγαινα μόνη μου στα χειρουργεία για να κάνω την αλλαγή φύλου. Έβγαινα από τα χειρουργεία και δεν είχα έναν άνθρωπο εκεί δικό μου να με περιμένει. Έτσι αναγκάστηκα να πληρώσω μια κοπέλα για να βρίσκεται στο δωμάτιο μαζί μου σε περίπτωση που χρειαστώ κάτι, αλλά και για ψυχολογική υποστήριξη.

    http://city.sigmalive.com/article/17249/dyo-gkei-kai-dyo-trans-fotografizontai-kai-miloyn-sti-city?utm_source=facebook

  • 15 Μαΐου 2017, 18:07 | Χρήστος Μπονατάκης

    Σωστό χάος!
    Εκτός του ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι αντιφατικό με το άρθρο περί μυστικότητας, η λεγόμενη ισχύ «έναντι όλων» διαταράσσει την ομαλότητα στην κοινωνία, αλλά μπορεί να οδηγήσει έως και σε άδικες-παράλογες ΔΙΩΞΕΙΣ κάποιων ανθρώπων ή ολόκληρης κοινωνικής ομάδας (ίσως κάποιοι βέβαια, αναμένουν διακαώς τον ερχομό αυτών των ημερών).
    Με το νέο νομοσχέδιο μπορεί κανείς να προβεί σε μεταβολή φύλου και ταυτόχρονα να παραμείνει και να φαίνεται (ένδυση, χαρακτηριστικά κτλ) καθ’ όλα άντρας!
    Αναρωτιέμαι πχ. τι θα γίνει όταν αυτός απευθυνόμενος σε κάποιο δημόσιο λειτουργό (ή σε οποιοδήποτε απλό πολίτη του οποίου η συνείδηση δεν του επιτρέπει να αντιμετωπίσει πχ. έναν άντρα ως γυναίκα) και συνομιλώντας μαζί του, εκείνος απαιτήσει να προσφωνηθεί ως κυρία, αξιότιμη κτλ.
    Τι θα γίνει δηλαδή, εάν ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ κάποιος δεν ανταποκριθεί στο αίτημα του έχοντος κάνει τη λεγόμενη μεταβολή φύλου!
    Φυσικά, δεν αναμένεται να πάει κανείς να κάνει το προαναφερθέν «πείραμα» σε …τζαμί!!! Διότι μετά, θα ήταν υποχρεωμένος (εάν διατηρούσε μετά από αυτό τη …σωματική του ακεραιότητα) να μηνύσει όλη την μουσουλμανική κοινότητα η οποία φυσικά θα αντιδρούσε!

    Στην παρ. 2 επίσης αναφέρεται ότι «Αν το πρόσωπο που διόρθωσε το καταχωρισμένο φύλο του έχει παιδιά ……………………τα δικαιώματα και οι ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ(!) του από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται».
    Εδώ ακριβώς αντικατοπτρίζεται η απόλυτη σύγχυση αλλά και το σκοτάδι συνειδήσεως που έχει επικαλύψει τους μανιωδώς προωθούντες τέτοια νομοσχέδια.
    Το σχέδιο νόμου λέγοντας «υποχρεώσεις» έναντι των παιδιών προφανώς εννοεί μονάχα υλικής φύσεως (παροχή τροφής, στέγης κτλ). Παρόμοιες όμως υποχρεώσεις έχει κανείς και απέναντι στα …ζωάκια του!
    Όταν ένα παιδί έχει πατέρα (και δεν είναι ας πούμε ορφανό), ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΣΤΕΡΗΣΕΙ!
    Αναλόγως και όταν ένας πατέρας εγκαταλείπει το παιδί του, συνεπάγονται έως και ποινικές κυρώσεις και το σημαντικότερο, μία τέτοια ενέργεια αν μη τι άλλο έχει σοβαρότατες συνέπειες στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και άρα στην ίδια του την προσωπικότητα και το μάλλον του. Δεν θα ισχύει αυτό πολύ περισσότερο στην περίπτωση μεταβολής φύλου ενός γονιού;
    Εάν μεταβάλει (όπως λέγεται ως τεχνικός όρος) ένας …πατέρας το φύλο του, πράγματι ΠΕΘΑΙΝΕΙ αυτό που το παιδί ήξερε σαν πατέρα (παρ’ ότι δεν πέθανε πραγματικά) και τελικά θα λέγαμε ότι ΑΣΕΛΓΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΚΑΤ’ ΟΥΣΙΑ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΥΠΟ ΓΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ (μητέρα πάντως όχι αφού μητέρα έχει)• ως κάτι δηλαδή που δεν είναι και να συνδεθεί μάλιστα πάλι μαζί του όπως πριν …σαν να μην τρέχει τίποτα!
    Αλήθεια, είναι αυτό αποδεκτό ΗΘΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ «ΧΡΗΣΤΩΣ ΚΑΙ ΕΜΦΡΟΝΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ» (ορισμός για τα ΧΡΗΣΤΑ ΗΘΗ ΩΣ ΠΗΓΗ ΔΙΚΑΙΟΥ!) της χώρας μας ώστε να νομοθετηθεί τέτοιο έκτρωμα;;
    Τα δικαιώματα των παιδιών πώς διασφαλίζονται; Οι υποχρεώσεις απέναντι στο παιδί σε αυτή την περίπτωση πώς εξακολουθούν να ισχύουν;;

    Η τελευταία παράγραφος κατά την οποία η αλλαγή φύλου του γονιού δεν συνεπάγεται μεταβολή της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεώς του, μοιάζει περισσότερο να προσπαθεί τελικά ο νομοθέτης να πείσει τις συνειδήσεις του κόσμου (του εαυτού του;) και των παιδιών τα οποία …κακοποιεί (με βάση την ιατρική έκθεση-«καταπέλτη» του Αμερικανικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, με τίτλο «Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» (https://www.acpeds.org/the-college-speaks/position-statements/gender-ideology-harms-children), ότι τάχα ….«φροντίζει» για τα παιδιά αυτά και για το μέλλον τους!!
    Ως πατέρας 4 παιδιών πιστεύω, ότι μία μεταβολή φύλου ενός ανθρώπου που έχει παιδί, ΜΟΝΑΧΑ ΩΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΔΕΧΘΗ) ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ.
    Πράγματι, σωστό χάος!

  • 15 Μαΐου 2017, 16:13 | Φώτης Α.

    Ειλικρινά ευχαριστώ τους διαχειριστές της σελίδας αυτής για την απόσυρση των 1-2 υβριστικών σχολίων, έδειξαν ότι εφαρμόζουν πλήρως τους όρους συμμετοχής, έστω μετά από καταγγελίες άλλων χρηστών.
    Κατανοώ τον φόρτο εργασίας και το ότι είναι δύσκολη η παρακολούθηση όλου αυτού του όγκου των σχολίων.

  • 12 Μαΐου 2017, 14:56 | Φώτης Α.

    Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr

    Κι ΟΜΩΣ δημοσιεύσατε το ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ σχόλιο του «κυρίου» Πασχάλογλου, παραβιάζοντας τους ΙΔΙΟΥΣ τους όρους συμμετοχής που εσείς αναφέρετε στην σελίδα αυτή!
    Παρακαλώ σε ΑΜΕΣΗ απόσυρση του εν λόγω σχολίου και κάθε άλλης υβριστικής αναφοράς!

  • 12 Μαΐου 2017, 14:02 | Φώτης Α.

    Μα είναι δυνατόν να αφήνετε οι διαχειριστές σχόλια με υβριστικές λέξεις (σαφώς αναφερόμενες!), επειδή δεν αναφέρονται ολόκληρες;
    Κι άλλες αθλιότητες περί «αναρχοάπλυτων»;

  • Στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου παρ’ ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του από τη γονική μέριμνα τυχόν υπάρχοντος βιολογικού ή υιοθετημένου τέκνου δεν επηρεάζονται, στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα. Δηλαδή η καταχώριση του φύλου του/της γονέα θα έχει αλλάξει, θα παραμένει η καταχώριση στο φύλο και το γένος που καταχωρίστηκε. Τούτο είναι παράδοξο, καθώς με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται το Άρθρο 8 της ΕΣΔΑ (παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του προσώπου). Προτείνουμε την ακόλουθη διατύπωση:

    Άρθρο 5 – Συνέπειες της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου.

    Εάν το πρόσωπο που διόρθωσε το καταχωρισμένο φύλο του έχει παιδιά, είτε γεννημένα σε γάμο, είτε γεννημένα σε σύμφωνο, είτε γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους, είτε υιοθετημένα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται. Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών αλλάζει η καταχώριση του κυρίου ονόματος και του προσαρμοσμένου επωνύμου, σύμφωνα με τη νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης του γονέα, εντός τριάντα (30) ημερών.

    Εκ μέρους του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ),
    Μαρίνα Γαλανού.

  • 10 Μαΐου 2017, 02:32 | Νικόλ

    Έγω ήθελα να ρωτήσω, αν ένα πρόσωπο είτε γυναίκα, είτε άντρας, έχει προσληφθεί ως μόνιμο ένστολο προσωπικό, π.χ. στο στρατο και θελήσει να προβεί σε διόρθωση της ταυτότητας φύλου του, τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; θα απολυθεί από την υπηρεσία; ή θα συνεχίσει να εργάζεται κανονικά στην υπηρεσία;

  • 9 Μαΐου 2017, 16:22 | Φώτης Α.

    Καταπληκτικό αυτό το «είστε το 1%, τουλάχιστον στην Ελλάδα».
    Θυμίζει εντόνως το κλασσικό κι αγαπημένο των υπερσυντηρητικών: «δεν υπάρχουν γκέι ή/και τρανς στην Ρωσία, στην Τσετσενία, στο Ιράν κτλ».
    Πείτε κι άλλα τέτοια, εξαρτήστε τα ανθρώπινα δικαιώματα από το ποσοστό των διαφορετικών από εσάς ανθρώπων και ΠΑΝΤΑ θα υπάρχει η ηχηρή απάντηση: κι ΕΝΑΣ να χρειάζεται προστασία, το κράτος οφείλει να του την δώσει κι αν σέβεται τον εαυτό του ως σύγχρονο κράτος, θα του την δώσει!

  • 8 Μαΐου 2017, 17:10 | Aggelaki

    Ως απάντηση στον «Ιωάννη»:
    Δεν έχουν όλα τα παιδάκια στα δημόσια έγγραφά τους ένα μπαμπά και μία μαμά, υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις, οπότε μην ανησυχείτε για αυτό.
    Το ότι το ποσοστό όπως αυθαίρετα λέτε είναι 1% τι σημαίνει κύριέ μου? Ότι αυτό το 1% δεν έχει τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα με τον καθένα μας? Αυτό λέτε?

  • 7 Μαΐου 2017, 16:53 | Γιώργος

    Καθώς δεν είναι δυνατό να τροποποιηθούν όλες οι διατάξεις που θεσπίζουν ρυθμίσεις συνδέοντάς τες με το φύλο, πρέπει να θεσπισθεί ως γενικός κανόνας ότι το πρόσωπο, το οποίο «εισέρχεται» νομικά σε άλλο φύλο, πρέπει (εκτός από τα δικαιώματα) να υπέχει όλες τις υποχρεώσεις που θεσπίζονται γι’ αυτό το φύλο. Έτσι, γυναίκα που, νομικώς, καθίσταται άντρας, πρέπει να εκπληρώνει και στρατεύσιμη και εφεδρική στρατιωτική υποχρέωση, όπως και οι άντρες, με τις προϋποθέσεις που τίθενται στην κείμενη νομοθεσία. Συμπερασματικά, όποιος έχει δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις.

  • Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 του νομοσχεδίου, “δικαιώματα, υποχρεώσεις και κάθε είδους ευθύνη του προσώπου, που δημιουργήθηκαν πριν από τη διόρθωση του φύλου, εξακολουθούν να υφίστανται”. Η διατύπωση είναι εξαιρετικά ατυχής, καθώς στην πορεία από άρρεν προς θήλυ το άτομο είχε (ως άρρεν αρχικά) στρατιωτική υποχρέωση και, με βάση την συγκεκριμένη διάταξη, θα εξακολουθήσει να την έχει και ως θήλυ, ενώ θα έχει διαγραφεί από τα μητρώα αρρένων και τους στρατολογικούς καταλόγους! Θα πρέπει λοιπόν να επαναδιατυπωθεί η διάταξη έτσι ώστε να προστεθεί η επιφύλαξη σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνδέονται αναπόσπαστα με το αρχικά καταχωρηθέν φύλο, ώστε να μην προκύψουν άτοπες υποχρεώσεις.
    Στην δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι η διόρθωση καταχωρισμενου φύλου του γονέα δεν μεταβάλει την ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου. Ενω δηλαδή θα μεταβάλλεται η αναγραφή του γονέα στο δημοτολόγιο, ενώ η οικογενειακή μερίδα του τέκνου θα περιλαμβάνει την διόρθωση καταχωρισμένου φύλου του γονέα του, η ληξιαρχική πράξη του τέκνου θα μένει ανεπηρέαστη, ερχόμενη σε αντίθεση με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του ίδιου τέκνου! Είναι κατανοητό ότι σκοπός είναι να μην δημιουργηθούν ερωτηματικά και προβλήματα στα παιδιά, αλλά η λύση δεν είναι να δημιουργούνται αντιφατικές προς το δημοτολόγιο ληξιαρχικές καταστάσεις! Η “αποσιώπηση” της διόρθωσης καταχωρισμένου φύλου του γονέα από την ληξιαρχική πράξη του τέκνου είναι μια παρέμβαση του νομοθέτη στο δικαίωμα σεβασμού της οικογενειακής ζωής του ατόμου και η στρέβλωση της πραγματικής οικογενειακής του κατάστασης. Είναι μια παράλογη προσπάθεια να διατηρηθεί, σε πείσμα προς την πραγματικότητα, η αντίληψη ότι τα παιδιά έχουν “μητέρα και πατέρα”, ενώ αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί από την ίδια την ζωή. Κατά τη γνώμη μου η διάταξη είναι αντίθετη στο άρθρο 8 της Ε.Σ.Δ.Α.

  • 4 Μαΐου 2017, 15:59 | Χριστίνα Παπαδοπούλου

    Σχόλιο στο άρθρο 4 επί της διαδικασίας.

    Αναφέρεται ότι στη ληξιαρχική πράξη και σε άλλα δημόσια έγγραφα δεν θα φαίνεται πουθενά η αλλαγή στα στοιχεία. Τι γίνεται στην περίπτωση τρανς άνδρα, που θα περάσει από στρατολογία; Θα πάρει Γιώτα 5 αλλά με ποια αιτιολογία; Δεν είναι κι αυτό ένα δημόσιο έγγραφο στο οποίο πρέπει να γίνει σεβαστή η μυστικότητα;

  • 4 Μαΐου 2017, 13:37 | Ολυμπία

    Ως προς το άρθρο 5 παρ. 2 θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άρνηση διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης των τέκνων του προσώπου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ίδια την έννοια της «διόρθωσης» του καταχωρισμένου φύλου, η οποία παραπέμπει όχι στην απόκτηση «νέου φύλου» λόγω μεταβολής/αλλαγής αυτού (η οποία ίσως δικαιολογούσε τη διατήρηση του προγενέστερου φύλου στις ληξιαρχικές πράξεις των τέκνων του προσώπου), αλλά σε μια, μέσω της διόθρωσης, αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής εκδήλωσης της προσωπικότητας του ατόμου, η οποία αναπόφευκτα (ΚΑΙ για λόγους ασφάλειας δικαίου) θα πρέπει να καταλαμβάνει κάθε δημόσιο έγγραφο του προσώπου.

  • 4 Μαΐου 2017, 13:48 | Ανδριανός Παππάς

    Έχει νόημα στην συγκεκριμένη παράγραφο να διευκρινιστεί τι γίνεται με τις στρατιωτικές υποχρεώσεις ατόμου που ήταν άνδρας και αλλάζει το φύλο του σε κάτι άλλο, ή αντίθετα ατόμου που αλλάζει το φύλο του σε άνδρας.
    Ομοίως και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση όπου υπάρχει νομική διαφοροποίηση μεταξυ ανδρών και γυναικών.

  • Πώς διασφαλίζεται ότι «Δικαιώματα, υποχρεώσεις και κάθε είδους ευθύνη του προσώπου, που δημιουργήθηκαν πριν από τη διόρθωση του φύλου, εξακολουθούν να υφίστανται.», όταν παράλληλα προβλέπεται μυστικότητα;

    Να σκεφτούμε ένα πρακτικό παράδειγμα:

    Η ηλεκτρική εταιρεία Ε έχει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον Α, ο οποίος προβαίνει σε διόρθωση φύλου και πλέον ονομάζεται Β. Αν η Β δεν καταβάλει το αντίτιμο του ρεύματος που κατανάλωσε, ποιον θα εναγάγη η Ε;

    Εκ της συμβάσεως μπορεί να εναγάγη τον Α, γιατί με αυτόν συνεβλήθη, αλλά Α πλέον δεν υπάρχει. Αν μεν η Β παραλάβη την αγωγή και παραστή ως Α, απόλλυται η μυστικότητα, γιατί κάπως πρέπει να νομιμοποιηθή. Αν, ενεργώντας κακόπιστα, δεν την παραλάβη, ο Α ερημοδικάζεται, αλλά πώς θα εκτελεστή μια απόφαση εις βάρος της Β; Που πλέον θα έχη διαφορετικό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (αλλά ίδιο ΑΦΜ);

  • 4 Μαΐου 2017, 09:18 | Ιωάννης

    «Δικαιώματα, υποχρεώσεις και κάθε είδους ευθύνη του προσώπου, που δημιουργήθηκαν πριν από τη διόρθωση του φύλου, εξακολουθούν να υφίστανται». Δηλαδή αυτή που θα γίνει «αυτός» δεν θα έχει υποχρέωση να στρατευτεί; Ή το αντίθετο, αυτός που θα γίνει ‘αυτή» θα πάει κανονικά στρατιώτης;
    «Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα». Τα παιδιά στα δημόσια έγγραφά τους θα έχουν ένα μπαμπά και μία μαμά, όπως είναι και το φυσικό, όμως στη ζωή τους θα έχουν δύο «μπαμπάδες» ή δύο «μαμάδες»!Και περιμένετε να μεγαλώσουν αυτά τα παιδάκια φυσιολογικά; Μήπως το επόμενο βήμα σας θα είναι η καταχώρηση του «γονέα 1» και «γονέα 2», αντί για Πατέρας και Μητέρα, γιά να μην νοιώθουν «άσχημα» αυτά τα παιδιά, που σημειωτέον είναι σε ποσοστό 1% και λιγότερο, τουλάχιστον στη Χώρα μας!

  • 4 Μαΐου 2017, 00:43 | Φοίβος Γεωργόπουλος

    Η εφαρμογή της παραγράφου 2 στην πράξη μοιάζει δύσκολη. Ο γονέας που θα έχει προβεί στη διόρθωση φύλου δεν θα μπορεί να αποδείξει την ιδιότητά του αυτή λόγω του ότι τα προσωπικά του στοιχεία που θα προκύπτουν από τα δημόσια έγγραφα θα διαφέρουν από τα στοιχεία που θα εμφανίζονται στα έγγραφα του τέκνου. Μόνος δρόμος για την απόδειξη της ταυτοπροσωπίας θα είναι η προσκόμιση των απαραίτητων σχετικών εγγράφων (π.χ. της δικαστικής απόφασης) πράγμα το οποίο, πέραν άλλων δυσκολιών που θα μπορούσε να δημιουργήσει, έρχεται σε αντίφαση με την πρόνοια του νόμου για μυστικότητα της διόρθωσης φύλου.
    Πέραν όμως των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από τις διατάξεις για τη γονική μέριμνα μπορεί να ανκύψουν και προβλήματα στο κληρονομικό δίκαιο. Με ποια στοιχεία θα εκδίδεται το πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών;
    Ίσως σκοπός του νομοθέτη είναι να αποτρέψει το φαινόμενο δύο γονέων του αυτού φύλου, σε αυτή την προσπάθεια όμως το αυτό πρόσωπο θα εμφανίζεται στα προσωπικά έγγραφα των συγγενών του με διαφορετικά στοιχεία από αυτά που θα υπάρχουν στα δικά του προσωπικά έγγραφα.

  • 3 Μαΐου 2017, 22:09 | Δημήτρης Χιωτακάκος

    Ποιός ενδιαφέρεται για τις συνέπειες που θα έχουν τα άτομα που θα συνηδητοποιήσουν κάποια στιγμή στην ζωή τους ότι τα οδηγήσατε σε λάθος επιλογή με την βλακεία που σας δέρνει;
    Ποιός θα τους πειστρέψει το αφερεθέν μόριο ή την αφαιρεθήσα μήτρα;

    Δεν φτάνει να λαμβάνει κανείς την απόφαση απο μόνος του όπως γινόταν μέχρι τώρα; (σε αυτές τις λίγες … αποροελάχιστες-στατιστικά περιπτώσεις). Υπάρχει λόγος να σπρώξτε τον κοσμάκη σε δήθεν φυσικές επιλογές που δεν «προτιμήθηκαν» απο την πλειοψηφία της ανθρωπότητας ανα τους αιώνες;

  • 3 Μαΐου 2017, 13:07 | Γιάννης

    Ο ΑΜΚΑ ενσωματώνει ψηφίο «φύλου». Το 10ο ψηφίο του ΑΜΚΑ, στους μονούς αριθμούς δηλώνει άνδρα, στους ζυγούς δηλώνει γυναίκα. Αν δεν αλλάξει ο ΑΜΚΑ θα αποκαλύπτει τη διόρθωση ή, τέλος πάντων, την ύπαρξη κάποιου προβλήματος και συνεπώς καχυποψίας.