Άρθρο 03 – Διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου – Προϋποθέσεις

1. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα.
2. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα.
3. Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να μην είναι έγγαμο.
4. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

  • 23 Μαΐου 2017, 14:03 | Φάνης Κ.

    «… το σύστημα δημοκρατίας πάσχει όταν θεμελιώδη θέματα αφήνονται σε εκπροσώπους… »

    The last time I checked, είχαμε ΕΜΜΕΣΗ δημοκρατία, που εκφράζεται μέσω της Βουλής και της νομοθετικής της εξουσίας (με αιτιολογικές εκθέσεις νομοσχεδίων κι όλα τα απαραίτητα νομικά).
    Οπότε αυτή η πρεμούρα με τα δημοψηφίσματα εδώ μέσα μόνο ύποπτη μου φαίνεται, έχει ευθύ στόχο την καταπίεση των μειονοτήτων.
    ΔΕΝ θα αφήσουμε να εξαρτηθούν τα δικαιώματά μας από «αμαθείς πλειοψηφίες», που θέλουν κ να ψηφίσουν για μας, ενώ ιδέα ΔΕΝ έχουν ούτε για τους ΛΟΑΤ ανθρώπους, ούτε για τα (νομικά) ζητήματα που τους απασχολούν!

  • 23 Μαΐου 2017, 10:20 | Κώστας

    Λίγη απλή λογική. Δεν μπορεί η προπαγάνδα ελάχιστων να δημιουργεί τέτοια επικίνδυνη νομική ευκολία σε θεμελιώδη ανθρωπολογικά θέματα.
    Είναι απαράδεκτο και δεν νομίζω ότι στον 21ο αιώνα ανακαλύψαμε μια διόρθωση σε βασικό συστατικό της υπόστασης που κανένας δεν τόλμησε να κάνει στο παρελθόν.
    Είναι κατάντημα ενός απόλυτα υλιστικού τρόπου σκέψης.
    Εάν πρέπει να μιλήσει το σύνολο του λαού σε ένα τόσο βασικό θέμα, σίγουρα θα απορριφθεί και πιστεύω ότι το σύστημα δημοκρατίας πάσχει όταν θεμελιώδη θέματα αφήνονται σε εκπροσώπους που δρουν με σκοπιμότητες και ειδικά σε αυτό, σίγουρα δεν εκφράζουν τη βούληση του λαού.

  • 23 Μαΐου 2017, 10:24 | Χάρης

    Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναθεωρήσει την Πράξη Αναγνώρισης Φύλου, δήλωσε η Τερέζα Μέη.

    Μιλώντας αποκλειστικά στη στήλη «Ερωτήσεις και Απαντήσεις του PinkNews General Election», η κυρία May είπε ότι η διαδικασία αλλαγής της καταχώρισης του φύλου θα πρέπει να απομακρυνθεί από τους ιατρικούς ελέγχους. Η Πράξη Αναγνώρισης Φύλου προς το παρόν επιτρέπει σε άτομα με διάγνωση της ονομαζόμενης «δυσφορίας φύλου» να αποκτήσουν νέο πιστοποιητικό γέννησης, αλλά η διαδικασία είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική.

    Τα άτομα, που θα πρέπει να έχουν περάσει στη φάση μετάβασης τουλάχιστον για δύο χρόνια, παρουσιάζουν τα στοιχεία τους στην Επιτροπή Αναγνώρισης Φύλου, που, αφού εξετάσει την περίπτωση, ενδεχομένως χορηγήσει ένα Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου.

    «Αυτή τη στιγμή αναθεωρούμε την Πράξη, προκειμένου να λάβει υπόψη ζητήματα, τα οποία έχουν τεθεί σχετικά με το πώς λειτουργεί», είπε η κυρία May σχετικά με πιθανές αλλαγές στη νομοθεσία του 2004. «Γνωρίζω ότι για κάποια τρανς άτομα, η νομική διαδικασία αλλαγής φύλου μπορεί να είναι βασανιστική, οπότε χρειάζεται να γίνουν αλλαγές. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να απομακρυνθούμε από την τρέχουσα εστίαση σους ιατρικούς ελέγχους προς ένα σύστημα που θα λειτουργεί καλύτερα για τα τρανς άτομα».

    Επίσης στις Ερωτήσεις και Απαντήσεις του PinkNews, η κυρία May ερωτήθηκε σχετικά με την πιθανή εισαγωγή των διαβατηρίων Φύλου Χ, όπως γίνεται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ατόμων που δεν ταυτοποιούνται ως αρσενικοί ή θηλυκοί. Η Πρωθυπουργός είπε: «Ως μέρος του Τρανς Σχεδίου Δράσης διεξάγουμε μία αναθεώρηση των προαπαιτούμενων όσον αφορά το φύλο σε κυβερνητικά έγγραφα, καθώς γνωρίζω ότι αυτό αποτελεί ανησυχία για τα τρανς άτομα και τα άτομα με διαφορετική ταυτότητα φύλου. Η νομική αναγνώριση μιας νέας τρίτης κατηγορίας είναι ένα ευρύτερο θέμα από την απλή αλλαγή διαβατηρίων και χρειάζεται να εξεταστεί σοβαρά από την Κυβέρνηση προτού προτείνουμε οποιεσδήποτε αλλαγές».

    Σε απάντηση των σχολίων της κυρίας May, η Bex Stinson, Επικεφαλής της Τρανς Ενσωμάτωσης του Stonewall, είπε στο PinkNews: «Το Όραμα για Αλλαγή, ένα πενταετές σχέδιο που δημιουργήθηκε για και από τρανς άτομα, θα υποστηρίξει τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε για τη δημιουργία πλήρους ισότητας για τα τρανς άτομα. Προσβλέπουμε στην επόμενη Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει αυτούς τους στόχους και να υιοθετήσει τις συστάσεις του σχεδίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα τρανς άτομα είναι ελεύθερα να ζήσουν ως οι αυθεντικοί εαυτοί τους μακριά από διακρίσεις και νομικούς περιορισμούς».

    Όταν ερωτήθηκε για την έλλειψη τρανς υποψηφίων στο Συντηρητικό Κόμμα, η κυρία May είπε: «Είναι υπέροχο το ότι έχουμε τρανς μέλη που θέλουν να κατέβουν στις εκλογές. Συγχαίρω την ομάδα Συντηρητικών ΛΟΑΤ+ για τη δουλειά που κάνουν στην ενίσχυση και υποστήριξη όλων των ΛΟΑΤ υποψηφίων. Πρόσφατα σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο στην επιλογή ενός πιο διαφορετικού φάσματος υποψηφίων – κάτι το οποίο εγώ προσωπικά υποστήριξα ενώ ήμουν ακόμη Πρόεδρος του Κόμματος πριν από 15 χρόνια. Είναι ο λόγος που βοήθησα στη δημιουργία τουWomen2Win το 2005 και που έχω υποστηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες διεύρυνσης των πιθανών υποψηφίων μας. Τουλάχιστον στις τελευταίες Γενικές Εκλογές είχαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή ΛΟΑΤ υποψηφίων από οποιοδήποτε άλλο κόμμα και σε αυτές τις εκλογές έχουμε επιλέξει ορισμένους εκπληκτικούς νέους υποψηφίους. Επομένως, δεν έχω αμφιβολία ότι θα δούμε να επιλέγονται τρανς υποψήφιοι στο μέλλον».

    © T-zine.gr με πληροφορίες από Pink News

  • 23 Μαΐου 2017, 06:03 | Φάνης Κ.

    «Η Εκκλησία οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση στον λαό για το εάν παραμένουν ανεκτές στους κόλπους της φαρισαϊκού τύπου πρωτοβουλίες, που αντιβαίνουν στις δηλώσεις της Ιεράς Συνόδου και που μόνο στόχο έχουν τον εντυπωσιασμό των φανατικών “πιστών”»

    Τέλος, θα βοηθούσε να είναι ξεκάθαρο εάν θεωρεί πως κινήσεις που ταυτίζονται με την ακροδεξιά και νεοναζιστική ατζέντα, μπορούν ταυτόχρονα να συμβαδίζουν με τη διδασκαλία της και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

    Υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ιεράς συνόδου στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης στις αρμόδιες επιτροπές στη Βουλή το 2015, η εκκλησία «ΔΕΝ έρχεται να διδάξει άρνηση στο δικαίωμα του κράτους να ρυθμίσει τις σχέσεις του με τους πολίτες».

    Η Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει τη θεσμοθέτηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί με στόχο την προάσπιση της ισονομίας των ΛΟΑΤ πολιτών, μεταξύ των οποίων η νομοθετική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου και η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου ώστε να διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες.
    ——————————————————————–
    Αφού ΔΕΝ έχει αλλάξει την ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της η εκκλησία, δηλαδή την εκφρασμένη και κατά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης το 2015 ότι «ΔΕΝ έρχεται να διδάξει άρνηση στο δικαίωμα του κράτους να ρυθμίσει τις σχέσεις του με τους πολίτες», γιατί μαζεύεστε διάφοροι στην διαβούλευση και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι εκφράζετε την εκκλησία;;

  • 22 Μαΐου 2017, 20:10 | Φώτης Α.

    http://www.lifo.gr/videos/lifo_picks_people/145600

    Η ομιλία του ανοιχτά gay αστυνομικού Μιχάλη Λώλη για την ανάγκη κατοχύρωσης των LGBT δικαιωμάτων παγκοσμίως.

    Ως μια απάντηση στις (εν μέρει υποκριτικές) ερωτήσεις «γιατί η (κάθε) πολιτεία οφείλει να προωθεί και να ψηφίζει προστατευτικές διατάξεις για τα LGBT άτομα».

  • 22 Μαΐου 2017, 18:27 | Φώτης Α.

    α) Εκει που οι γκέι κι οι τρανς έχουν ελευθερη παρουσία και δικαιώματα, εκεί ΟΛΟΙ οι πολίτες βρισκονται σε καλυτερη θέση γενικότερα. Τρανά παραδείγματα πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο κτλ.

    β) Αν εφαρμόζαμε όρους «πλειοψηφίας» στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι γυναίκες ίσως δεν θα ψήφιζαν ως το 1975 μιας και δεν είχαν «ωριμάσει οι συνθήκες ακόμα» κι οι μειονότητες γενικά δεν θα είχαν ποτέ επαρκή δικαιώματα.
    Σε κάθε περίπτωση, ΟΥΔΕΝΑ δικαίωμα της πλειοψηφίας επηρεάζεται με την ε-π-έ-κ-τ-α-σ-ή του και σε μια μειονότητα.

    γ) Κανένα παιδί δεν πανικοβάλλεται όταν του πεις ότι «τις πιο πολλές φορές ένας άντρας αγαπάει μια γυναίκα, αλλά κάποιες φορές κάποιοι άντρες αγαπούν έναν άντρα και θέλουν να περάσουν μαζί την ζωή τους».
    Μόνο οι ΕΝΗΛΙΚΕΣ «φρικάρουν» με αυτή την τόσο απλή σκέψη, τα παιδιά είναι ΟΚ με αυτό, γιατί τα παιδιά ΔΕΝ μισούν, εμείς οι ενήλικες τους μαθαίνουμε το μίσος.
    Ο ομοφυλόφιλος είναι φυσιολογικός, δηλαδή υπάρχει στη φύση, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα (και στο ανθρώπινο και στο ζωικό «βασίλειο»). Το ότι δεν προκύπτει τεκνοποίηση μέσα από την ερωτική πράξη του ομοφυλόφιλου, δεν αποδεικνύει ότι είναι κάτι αφύσικο αυτή η πράξη. Με αυτή την λογική θα ήταν αφύσικη κι η ερωτική πράξη των άτεκνων ζευγαριών, που αδυνατούν να κάνουν παιδιά για βιολογικούς λόγους.
    Ο ομοφυλόφιλος δεν προκύπτει σαν «τραυματισμένος» έπειτα απο κακοποίηση. Η κακοποίηση μπορεί να προκαλέσει πολλά τραύματα, αποστροφή στην ερωτική πράξη, ψυχρότητα, κατάθλιψη κτλ, όχι όμως ερωτική έλξη στο ίδιο φύλο. Η ομοφυλοφιλία είναι εγγεγραμένη σαν προδιάθεση από τη στιγμή της γέννησης, δεν μπορείς να την αλλάξεις παρά μόνο να την καταπιέσεις, να την αρνηθείς ή να την απωθήσεις και όλες οι «θεραπείες» σε κάτι τέτοιο οδηγούν (όπως η απαγορευμένη σε πολλές χώρες κι απαράδεκτη επιστημονικά «conversion therapy»)
    Αυτά προς απάντηση της α-π-έ-ρ-α-ν-τ-η-ς ασχετοσύνης που βλέπω σε ορισμένα σχόλια.

    Τώρα παρακαλώ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ την λέξη «ομοφυλόφιλος» με την λέξη «τρανς ή ίντερσεξ» στο σχόλιο γ) και θα καταλάβετε γιατί ΠΡΕΠΕΙ να ψηφιστεί το παρόν νομοσχέδιο και γιατί θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία!

  • 20 Μαΐου 2017, 15:33 | Νεκταριος Κανιας

    Ήθελα να ρωτήσω: Μέχρι πόσες φορές μπορεί κάποιος/α να αλλάξει το φύλο του/της;
    Γιατί δεν έχει συνέπειες στην υιοθεσία παιδιών αφού είχε δωθεί το παιδί με άλλες συνθήκες; Ξέρουμε πόσο δύσκολα δίνεται ένα παιδί προς υιοθεσία.
    Πρόταση: Να υπάρχουν εξετάσεις απο ψυχίατρο ψυχολόγο και παθολόγο και να αποφασίζεται η νομιμοποίηση αλλαγης φύλου απο επιτροπή. Δεν μπορεί ο πολίτης να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει και το κράτος να αποδέχεται χωρίς να ελέγχει.
    Αυτοπροσδιορίζομαι λοιπόν ψυχοπαθής ή παράλυτος με 81% αναπηρία. Κόψτε μου επίδομα χωρίς να περάσω απο επιτροπή. Εφόσον η αλλαγή φύλου μπορεί να επειρεάσει υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος πρέπει τουλάχιστο να ελέγχεται. Κατα την ταπεινη μου αποψη.

  • 20 Μαΐου 2017, 14:23 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΕΑΣ

    Νομίζω ότι Πιστοποιητικό Υγείας από Υγειονομική Επιτροπή (στην οποία να συμμετέχει ψυχίατρος) είναι απαραίτητο.

  • 20 Μαΐου 2017, 13:32 | Χρήστος Ζ.

    Το φύλο κάθε ανθρώπου καθορίζεται από την φύση και όχι από τον ίδιο τον άνθρωπο ή από άλλους ανθρώπους. Τη φυσική τάξη των πραγμάτων ορίζει ο ΘΕΟΣ, Ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ της Oρθοδόξου πίστεως. Οφείλουμε να μην εναντιωνόμαστε στο θέλημα του Θεού. Η «αλλαγή φύλου» με απλή δήλωση συνιστά ύβρι κατά του Δημιουργού και εκτρωματική ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας.
    Με την «συλλογιστική» του Νομοθέτη γιατί να αλλάζει μόνο το φύλο; Δεν είναι ρατσιστικό αυτό ; Γιατί να μην μπορεί ο Έλληνας να δηλώσει:
    1) Ὅτι είναι γιαπωνέζος ή αμερικανός ή γερμανός;

    2) Ὅτι είναι ὄχι 40 ἐτῶν ἀλλά 67, οπότε βγαίνει στη σύνταξη (!)

    ΥΓ Προς κ. Φώτη Ζ.
    Ποιος νομίζετε ότι είστε και μιλάτε εκ μέρους του «Νομοθέτη» ; Μήπως είστε εις εκ των συντακτών του νομοθετικού εκτρώματος ή μήπως είστε Κυβερνητικός εγκάθετος και επιχειρείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, «νουθετώντας» τους αντιδραστικούς ιδεολογικούς αντιπάλους του νεοταξικού καθεστώτος, λειτουργώντας σαν Κομισάριος της αλήστου μνήμης Ε.Σ.Σ.Δ. ;
    Μήπως θα νομιμοποιήσετε και το «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» των παιδεραστών να συνουσιάζονται με παιδιά του Δημοτικού Σχολείου ;;;;

  • 19 Μαΐου 2017, 22:13 | Νίκος

    Ωραιότατη δημοκρατία είναι αυτή που βιώνουμε… Τι δεν σας αρέσει, που η μειοψηφία έχει περισσότερα δικαιώματα από την πλειοψηφία; Που εδώ και δεκαετίες έχουμε ολιγαρχία και έχει καταργηθεί κάθε όρος δημοκρατίας; Ή επειδή κάθε 4 χρόνια έχουμε εκλογές νομίζουμε ότι έχουμε και δικαιώματα; Kάποιοι έχουν χάσει τα λογικά τους και κάνουν ότι τους λέει η διεφθαρμένη ευρώπη. Ναι αυτή η χρεοκοπημένη ευρώπη που θέλει τους λαούς να τους οδηγήσει σε συνθήκες ζούγκλας, ο καθένας κάνει ότι γουστάρει, να είναι αυτό που θέλει να είναι και άλλες τέτοιες μπούρδες της νέας εποχής κλπ κλπ. Δεν θα την πληρώσει ο λαός επειδή στο όνομα της δημοκρατίας γίνονται τέτοια διεστραμμένα πράγματα. Αυτό το πράγμα που πάει να ψηφιστεί είναι ξεκάθαρα αντίθεο όπως και το σύμφωνο συμβίωσης. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, προσβάλλει και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την δημόσια αιδώ. Αλλά μάλλον ο Φώτης που δεν έχει βάλλει γλώσσα μέσα μάλλον δεν γνωρίζει τι θα πει αιδώ, αλλά μάλλον ούτε ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μάλλον τα ψεύτικα…άντε μη πω τι, είναι τα μόνα που δίνουν υπόσταση και αξία στον άνθρωπο. Το χειρότερο είναι όπως είπε ο Ντοστογιέφσκι ότι χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται. Άρα δεν θα υπάρχει περιορισμός σε κάθε ηθική σαπίλα ντυμένη με το ένδυμα του ψευτοπροοδευτισμού. Πρόοδος σου λέει μετά. Ποια πρόοδος;;; Εκατομμύρια χρόνια πίσω. Ποιο αποτυχημένος πολιτισμός από αυτόν που έκτισε ο δυτικός πολιτισμός δεν υπάρχει. ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ. ΛΕΦΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ! Νοημα ζωης δεν εχουν! Δεν ξέρουν γιατί ζουν! Ας πλησιάσουμε τον Χριστό και θα δείτε πως όλα θα αλλάζουν!!!

  • 19 Μαΐου 2017, 22:02 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

    ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΒΙΩΝΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΣΥΓΧΥΣΗ: ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΗΘΙΚΗ – ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ….. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΦΥΛΟΥ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΝΟΣ ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟΥ ΑΤΟΜΟΥ; ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΗΘΙΚΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ.
    ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ Η ΑΒΥΣΣΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ. ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ. ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ….
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ…..
    Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ……

  • 18 Μαΐου 2017, 21:26 | Λίτσα

    Το φύλο προσδιορίζεται από το DNA (χρωμόσωμα ΧΧ ΧΥ).
    Το DNA βρισκεται σε κάθε κύτταρο. Η βλακεία της νέας πολιτικής ορθότητας θέλει να επιβάλλει με χουντικό τρόπο τις διαστροφές της. Ολα όμως θα καταρρεύσουν γιατί ο κόσμος σας πήρε αμπάρι και σας σιχάθηκε!

  • 17 Μαΐου 2017, 23:19 | Φωτω Κιλουκιωτου

    ηθελα να ξερω , όλοι εσείς που σχολιαζετε περί Θεού, εκκλησίας κλπ, εχετε ιδέα, πως ο Θεός εδωσε στον ανθρωπο το ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟ? την ελευθερία δηλαδή να αποφασίζει μόνος του για το ποιος θελει να είναι και με ποιον τροπο επιθυμεί να ζησει την ζωη του?

  • 17 Μαΐου 2017, 17:49 | Άννα

    «3. Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να μην είναι έγγαμο.»

    Αυτή η προϋπόθεση είναι προβληματική.
    Καταπατά την προστασία της οικογένειας και εισάγει διάκριση κατά των εγγάμων. Θα δημιουργήσει στην πράξη πολύ περισσότερα προβλήματα στους παντρεμένους ανθρώπους που θα θέλουν με τη στήριξη του/της συζύγου τους να προβούν σε διόρθωση του φύλου τους παρά στην πολιτεία που μπορεί εκ των υστέρων να ακυρώνει τους γάμους αυτούς ως ανυπόστατους, μέχρι να έρθει η ώρα που το ΕΔΔΑ θα ανοίξει το πράσινο φως για την αναγνώριση δικαιώματος γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια.

    Επίσης ως προς την προϋπόθεση της δικαιοπρακτικής ικανότητας ορθό θα ήταν να υπάρχει πρόβλεψη για τα ανήλικα παιδιά που προχωρούν σε διόρθωση με τη συγκατάθεση των γονέων τους.

    Είναι θετική λοιπόν η κίνηση, επιδέχεται όμως βελτιώσεων.

    Το όλο θέμα δεν έχει να κάνει με την πατρίδα ούτε με τη θρησκεία (τα οποία όπως είναι αναμενόμενο επικαλούνται μερικοί), αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ουδέτερη διαδικασία προστασίας ευάλωτων μειοψηφιών ως προς το δικαίωμά τους να ζουν με τον τρόπο που επιλέγουν ελεύθερα. Άπτεται λοιπόν το ζήτημα των ατομικών ελευθεριών και της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας.

  • 17 Μαΐου 2017, 15:05 | Φώτης Α.

    Μια ημέρα, πίσω στο 1860, η 21 ετών Χέρκιουλιν Μπάρμπιν πήγε στον γιατρό με έναν έντονο πόνο χαμηλά στη βουβωνική χώρα. Το ραντεβού αυτό άλλαξε όλη της ζωή ριζικά κι όχι προς το καλύτερο. Είχε πάει στο γιατρό για να ανακουφιστεί απλώς από τον πόνο, αλλά έφυγε με μια συγκλονιστική διάγνωση. Παρ’ ότι κατά τη γέννησή της είχε αναγνωριστεί ως γυναίκα, στην πραγματικότητα ήταν ίντερσεξ.

    Τα ίντερσεξ άτομα τότε (και μέχρι αρκετά πρόσφατα) αποκαλούνταν ερμαφρόδιτα αλλά ο όρος έχασε τη δημοτικότητά του καθώς θεωρήθηκε παραπλανητικός αλλά και ότι στιγμάτιζε τα άτομα αυτά. Στα ελληνικά χρησιμοποιήθηκε ανεπίσημα και ο όρος μεσοφυλικός αλλά κυριαρχεί ο όρος ίντερσεξ.

    Πίσω στα μέσα του 19ου αιώνα και στην επαρχιακή Γαλλία τα στοιχεία του ερμαφροδιτισμού – έστω – δεν ήταν πολύ γνωστά. Η αποδοχή της Μπάρμπιν – ενός ίντερσεξ ατόμου που είχε περάσει τις δυο πρώτες δεκαετίες της ζωής της ως γυναίκα (και όλοι συνέχιζαν να την αναγνωρίζουν ως τέτοια) δεν ήταν προτεραιότητα.

    H Χέρκιουλιν γεννήθηκε το 1838, στο Σεντ Ζαν Ντ’ Ανζελί, μια μικρή πόλη στη δυτική Γαλλία (σημ: ως ημέρα γέννησης της έχει οριστεί η 8η Νοέμβρη που σήμερα αποτελεί και την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των ιντερσεξ ατόμων). Ο πατέρας της πέθανε λίγο μετά τη γέννα της. Η Μπάρμπιν μέσω μια φιλανθρωπικής υποτροφίας παρακολούθησε ένα οικοτροφείο κοριτσιών. Η μητέρα της ήταν φτωχή κι όταν η Μπάρμπιν μεγάλωσε αρκετά την έβαλε να δουλεύει μαζί της ως υπηρέτρια σε πλούσια σπίτια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Όταν μπήκε στην εφηβεία, sύμφωνα με το αφιέρωμα του timeline.com, οι αλλαγές που επήλθαν στο σώμα της είχαν ως αποτέλεσμα να την αποξενώσουν οι συμμαθήτριές της. ‘Τα χαρακτηριστικά μου είχαν μια σκληρότητα που δύσκολα δεν θα παρατηρούσε κανείς’, έγραψε η ίδια στο ημερολόγιό της. Ανέπτυξε μεγάλη τριχοφυΐα στα μάγουλα, το σαγόνι και πάνω από τα χείλη της. Τις έκοβε με ψαλίδι για να μην τραβάει την προσοχή και να αποφύγει τις κοροϊδίες. Έχοντας επίγνωση των διαφορών της από τα άλλα κορίτσια φορούσε μακριά ρούχα για να μην φαίνονται οι τρίχες στα χέρια της και απέφευγε το κολύμπι με τους φίλους της στην παραλία.

    Την έλκυαν οι γυναίκες. Στα 18 της χρόνια έγινε δασκάλα και ερωτεύτηκε μια συνάδελφό της, τη Σάρα. Ζήτησε να τη βοηθήσει με το φόρεμά της (αυτά τα αποσπάσματα του ημερολογίου της είναι ιδιαίτερα ρομαντικά: ‘θα την έντυνα και με μια ανυποψίαστη ευτυχία θα χαλάρωνα τις χαριτωμένες μπούκλες των φυσικά κυματιστών μαλλιών της’) και η οικειότητα μεταξύ τους προχώρησε. Μέχρι που έγινε σχέση. Η δημόσια αγάπη τους που χαρακτηριζόταν από εγκαρδιότητα, φιλιά και τρυφερούς χαρακτηρισμούς έγινε αντικείμενου περιέργειας και σχολιασμού στο σχολείο και την κοινότητα. Στο τέλος για να προστατεύσει την φήμη της οικογένειας η μητέρα της Σάρα τις διέταξε να το τελειώσουν. Συνέχισαν ως εραστές, αν και πιο διακριτικά. Αυτό που σηματοδότησε το τέλος της σχέσης ήταν το μοιραίο ραντεβού με το γιατρό.

    Αυτό που ακολούθησε ήταν γραφειοκρατία. Οι γιατροί κανόνισαν να αλλάξει το νομικό της καθεστώς και να αναγνωριστεί ως άντρας. Πρότειναν το Άμπελ Μπάρμπιν ως πιο αρρενωπό για την αντικατάσταση του Αλεξίνα που μέχρι τότε χρησιμοποιούσε. Η μητέρα της Σάρα έμεινε έκπληκτη από τα αποτελέσματα και ένιωσε συμπόνια για τον φίλο – πλέον – της κόρης της. Παρ’ όλα αυτά η σχέση αυτή τελείωσε.

    Στη συνέχεια ξεκίνησαν τα δύσκολα. Στην αρχή σχεδόν κανείς δεν αναγνώριζε τον Άμπελ στην πρώτη εμφάνισή του στην εκκλησία με αντρικά ρούχα. Σύντομα έγινε το θέμα συζήτησης ολόκληρης της πόλης. Η μεταμόρφωση της Μπάρμπιν, όπως την αποκαλούσαν, έγινε επίσης το αγαπημένο θέμα κουτσομπολιού στην παραλία. Μερικοί κουτσομπόληδες, όπως λέει η ίδια, ‘με είδαν σαν έναν αληθινό Δον Ζουάν, κι έλεγαν ότι είχα φέρει παντού ντροπή και ατιμία κι ότι κέρδισα από την κατάστασή μου καθώς την χρησιμοποίησα για να συνάπτω κρυφά ερωτικές σχέσεις με γυναίκες’.

    Ο Τύπος της εποχής φυσικά ασχολήθηκε με το θέμα κι εφημερίδες ακόμη και του Παρισιού άρχισαν να γράφουν για το ‘κορίτσι που ήταν, απλά, ένας νεαρός άνδρας’.
    Το ότι σήμερα γνωρίζουμε την ιστορία της Μπάρμπιν το οφείλουμε στον Μισέλ Φουκό, ο οποίος ανακάλυψε τα ημερολόγιά της στα αρχεία του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής τη δεκαετία του ’70.
    Περιγράφει την ιστορία ενός ατόμου που βρέθηκε ‘υπό την τυραννία της κοινωνίας για το φύλο και την αναπόφευκτη επιμονή ότι κάθε άτομο πρέπει να έχει ένα. Και οι επιλογές ήταν μόνο δύο’.

    Μέχρι τα τέλη της τρίτης δεκαετίας της ζωής της, η Μπάρμπιν αναζητούσε μόνιμη δουλειά αλλά την απέρριπταν επανειλημμένα. Μάλιστα μια γυναίκα την έκρινε πολύ αδύναμη για να γίνει ακόλουθος. (‘Δυστυχώς έλεγε την αλήθεια’, γράφει η Μπάρμπιν). Μέχρι το τέλος της ζωής της, η Μπάρμπιν έζησε στην απόλυτη μοναξιά, στη σκοτεινή σοφίτα ενός κτιρίου σε μια φτωχική γειτονιά του Παρισιού.

    Βρέθηκε νεκρή στα 30 της μόλις χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1868. Αυτοκτόνησε εισπνέοντας τους καπνούς μια καρβουνόσομπας. Ήταν το θύμα μιας κοινωνικής κατασκευής που δεν είχε καθόλου χώρο για εκείνη.

    Τα ημερολόγιά της βρέθηκαν πάνω σε ένα τραπέζι. Ήταν το ένα από τα συνολικά τέσσερα έπιπλα της Μπάρμπιν. Οι τελευταίες τις λέξεις ήταν για την ‘παράξενη και διπλή ύπαρξή της’. Στον κόσμο που την απέρριψε, την εξευτέλισε και στο τέλος την λυπήθηκε, έγραψε:

    «Πρέπει κανείς να σας λυπάται περισσότερο από εμένα, ίσως. Κοιτάζω από ψηλά την απόλυτη μιζέρια σας, από τη γειτονιά των αγγέλων. Διότι, όπως είπατε, η θέση μου δεν είναι στη στενή σας σφαίρα. Εσείς έχετε τη γη, εγώ έχω απεριόριστο χώρο. Αλυσοδεμένοι εκεί κάτω με τα χιλιάδες δεσμά των χυδαίων υλικών σας αισθήσεων, τα πνεύματά σας δεν μπορούν να βυθιστούν σε αυτόν τον απέραντο Ωκεανό του απεριόριστου, όπου χαμένη για μια ημέρα στις άγονες ακτές σας, η ψυχή μου πίνει βαθιά».

  • 17 Μαΐου 2017, 10:58 | Γιώργος

    Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις;
    Χωρίς κόστος αποφεύγεις την στρατιωτική ή την εναλλακτική θητεία.Και μη μου πείτε ότι δεν γίνεται δεκαετίες να αποφεύγεις το στρατό με την επίκληση ψυχολογικών προβλημάτων που τα βεβαιώνουν γιατροί; Ποιός θα έχει πρόβλημα να δηλώσει γυναίκα για να αποφύγει τη θητεία την στιγμή που διαφημίζεται η ομοφυλοφυλία; Γιατί να υπάρχει αυτή η αυθαιρεσία σε βάρος της πλειοψηφίας;Γιατί το κράτος να μην βεβαιώνει την αλλαγή φύλου αλλά να αποδέχεται την επιθυμία ως γεγονός;
    Με την ίδια λογική πρέπει να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες πολλών μειονοτήτων για αυτοπροσδιορισμό πχ των Κρητών. Θέλουμε ως οργανωμένη πολιτεία αυτές τις διασπάσεις που ευνοούν μόνο όσους θέλουν την οικονομική και ιδεολογική χειραγώγηση μας;
    Οι νέες αυτές αξίες δεν είναι δοκιμασμένες στο χρόνο όπως οι παραδοσιακές που κρατούσαν συνεκτική την κοινωνία σε πλήθος οξύτατων συλλογικών προβλημάτων. Υπήρχε βέβαια καταπίεση των μειοψηφιών αλλά σήμερα μπορούμε να είμαστε σε ισορροπία:να διαφυλάξουμε την συνοχή με σεβασμό στις μειονότητες. Φοβάμαι ότι τέτοιες πολιτικές θα διαλύσουν την κοινωνία μας όπως μέχρι τώρα έχουν διαλύσει τα αγωνιστικά αντανακλαστικά της απέναντι στα μνημόνια που τα θεωρεί ατομικό πρόβλημα και όχι συλλογικό. Επιπλέον διαλύουν και την προσωπικότητα όλων όσων αντιτίθενται στο βιολογικό τους φύλο.Αυτό δείχνει η εμπειρία όσων προετοιμάζονται ορμονολογικά και ψυχολογικά στα ελληνικά νοσοκομεία για εγχείρηση αλλαγής φύλου στο εξωτερικό. Γιαυτό και πρέπει η αλλαγή φύλου να μην θεωρηθεί απλή διοικητική διαδικασία αλλά μια πολύπλευρη και οδυνηρή πορεία με αμφίβολα αποτελέσματα.

  • 16 Μαΐου 2017, 17:34 | Φώτης Α.

    A) Ως προσωπικότητα νοείται «το σύνολο των ιδιοτήτων ικανοτήτων και καταστάσεων, που αφενός μεν προκύπτουν από την υπόσταση του ανθρώπου ως ελλόγου και συνειδητού όντος, αφετέρου δε εξατομικεύουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο»

    Αριστόβουλος Μάνεσης, Ατομικές Ελευθερίες, 1982.

    B) Σε ΚΑΜΙΑ όμως περίπτωση η επίκληση των «χρηστών ηθών» Δ-Ε-N μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την έμμεση ε-π-ι-β-ο-λ-ή προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς που είναι δυνατόν να α-λ-λ-ο-ι-ώ-σ-ο-υν την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.

    Κώστας Χρυσόγονος, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα,Β έκδοση , 2002.

  • 16 Μαΐου 2017, 16:58 | Φώτης Α.

    α) TI σημαίνει χώρα με «ορθόδοξη συνείδηση»;
    Δεν είναι αυτός ένας τρόπος ΕΜΜΕΣΗΣ νομοθέτησης μέσω των θρησκευτικών πεποιθήσεων, κάτι που θα ήταν ΑΠΟΛΥΤΩΣ αντισυνταγματικό στην Ελλάδα;
    Σε κάθε περίπτωση, όσοι νομίζετε ότι έχετε έννομο συμφέρον, μπορείτε να προσφύγετε στα δικαστήρια.
    Λίαν αμφιβάλλω ότι θα «δικαιωθείτε», μπορείτε να προσπαθήσετε πάντως όπως έκαναν κάποιοι μητροπολίτες προσφεύγοντας στο ΣτΕ για το σύμφωνο συμβίωσης δείχνοντας και πάλι ότι τους ενδιαφέρει ο περιορισμός των δικαιωμάτων των μειοψηφιών κι η διακυβέρνηση της χώρας μέσω «θρησκευτικών διαταγμάτων» δικής τους έμπνευσης κι η συνεχής καταπίεση των μειονοτήτων που διαφωνούν μαζί τους.

    β) Το ξαναέγραψα για τα «χρηστά ήθη»: η επίκλησή τους νοείται κυρίως σε προσπάθεια περιορισμού δικαιωμάτων, ΟΧΙ σε επέκτασή τους, όπως γίνεται με το παρόν νομοσχέδιο.
    Είναι θέμα ισότητας κι ισονομίας των πολιτών να προωθηθούν και να ψηφιστούν οι εν λόγω διατάξεις. Αφορούν ΚΑΙ την νομική σχέση του τρανς πολίτη με το ελληνικό κράτος, αλλά κατ’ ουδένα τρόπο επηρεάζουν την νομική θέση των πολιτών, που τυχόν διαφωνούν με τις ρυθμίσεις αυτές. Με ΠΟΙΑ έννοια θα θεμελιωθεί σε δικαστήριο ότι «χειροτερεύει η θέση σας ως πολίτες» με την ψήφιση μέτρων υπέρ των τρανς πολιτών;

    γ) Φυσικά και έχετε δικαίωμα στην ένσταση, σας εμπόδισε κάποιος να μιλάτε; Ο νομοθέτης απλά δεν θα κάνει δεκτές τις ενστάσεις σας, αναπτύσσοντας την αιτιολογία ΥΠΕΡ των διατάξεων που επιθυμεί να ψηφιστούν στην αναλυτική αιτιολογική έκθεση, που θα συνοδεύσει το παρόν νομοσχέδιο.

    δ) Αυτό το «επιχείρημα» με τα παιδιά που «κινδυνεύουν από τους νέους ορισμούς» κτλ να το πάτε κι αυτό στα δικαστήρια. Αν ήταν να εφαρμόζουμε «όρους πλειοψηφίας» στα ανθρώπινα δικαιώματα, ΔΕΝ θα είχαμε προχωρήσει ούτε στην συνταγματική ισότητα ανδρών-γυναικών, ούτε στον πολιτικό γάμο, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο θετικό (κοινωνικό) μέτρο. ΑΝ περιμέναμε πάντα να διαμορφώνονται κοινωνικές πλειοψηφίες πρώτα, τότε θα μείνουμε πολύ πίσω νομικά. Ο νομοθέτης οφείλει να ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ της κοινωνίας!

  • 16 Μαΐου 2017, 14:18 | Κυριάκος Παπαδόπουλος

    Οι πιστοί άνθρωποι δεν απαιτούν νομοθεσία με βάση την ορθοδοξία, αλλά επιθυμούν μία χώρα με ορθόδοξη συνείδηση.

    Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι τα δικαιώματα της διεμφυλικής μειοψηφίας εμπίπτουν μέσα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως εκ τούτου, όσοι δεν έχουν το αυτό πρόβλημα δεν έχουν το δικαίωμα ένστασης, ή (ακόμη χειρότερα) άποψης.

    Διερωτώμαι, ωστόσο, οι θεματικές εβδομάδες και η γενικά η είσοδος των νέων ορισμών τύπου «διαφορετικότητας» στα δημόσια σχολεία, στα οποία μαθητεύει η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών αυτής της χώρας, συμβαδίζει με την επιθυμία της πλειοψηφίας, η οποία εν τέλει δεν φαίνεται να διαθέτει την «ωριμότητα» που οραματίζονται κάποιοι, ή μήπως απορρέει από τα (επιπλέον) «δικαιώματα» της μειοψηφίας που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ανενόχλητη, προσπαθώντας να συμπαρασύρει την πλειοψηφία στις δικές της αντιλήψεις;

    Εν ολίγοις, δεν έχουμε δικαίωμα στην άποψη, δεν έχουμε δικαίωμα στην ένσταση, πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα της μειοψηφίας, αλλά… οι νέοι ορισμοί μπορούν να εισβάλλουν στα σχολεία μας και, χωρίς τη συγκατάθεσή μας και παρ’ όλες τις αντιρρήσεις μας, να τους διδάσκονται τα παιδιά μας υποχρεωτικά.

    Σε ποια δημοκρατία το είδατε αυτό να γίνεται;

  • 16 Μαΐου 2017, 13:34 | ΝΙΚΟΣ

    ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΡΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • 15 Μαΐου 2017, 18:59 | Φώτης Α.

    Αναρωτήθηκαν ποτέ αυτοί που ζητούν να νομοθετεί ελληνικό το κράτος με βάση «την ορθοδοξία» ότι είναι υπέρ μιας θεοκρατίας (τύπου Ιράν ή Σαουδικής Αραβίας), με ΜΟΝΗ διαφορά το θρήσκευμα;
    Από τη μια (θα) είναι χριστιανισμός, στην άλλη (θα) είναι ισλαμισμός και την μια και στην άλλη περίπτωση θα μας κυβερνούν «θρησκευτικά συμβούλια κι αρχιερείς με το αλάθητο».

    Μήπως, λέω μήπως, ήρθε επιτέλους ο καιρός να προχωρήσει ΚΙ η Ελλάδα σε νομοθετήματα, όπως το παρόν, που είναι υπέρ της ΚΟΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ του κράτους και της πραγματικής ανεξιθρησκίας, πέρα και πάνω από οποιοδήποτε δόγμα, αλλά για το καλό ΟΛΩΝ των πολιτών;

  • 14 Μαΐου 2017, 10:35 | ΠΑΓΩΝΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ

    Κε Κυριάκο Παπαδόπουλε , εσύ τι κάνεις για να διευκολύνεις τη ζωή των ανήμπορων ανθρώπων που επικαλείσαι : ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ .
    Αρνείσαι έστω και την παραμικρή διευκόλυνση που θα δώσει αυτό το νομοσχέδιο σε μερίδα ανθρώπων , όπως είναι τα τα παιδιά μας .
    Ξέρεις τι σημαίνει ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ; Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα του ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ , γιατί να μην υπάρχει αυτό το δικαίωμα και στη χώρα μας ;
    Δεν καταλαβαίνω σε τι εμποδίζει αυτό το νομοσχέδιο , τους υπόλοιπους ανήμπορους ανθρώπους να εξυπηρετηθούν , μακάρι στο μέλλον με ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις να εξυπηρετηθούν και εκείνοι .

  • 14 Μαΐου 2017, 10:08 | ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

    Μπράβο σε όλους αυτούς που έχουν την τόλμη να φέρουν αυτό το σχέδιο νόμου για ψήφιση απο την Ελληνική Βουλή . Δεν είναι δυνατόν στήν Ελλάδα του 2017 να υπάρχουν διακρίσεις κατά των Τράνς ανθρώπων .

  • 14 Μαΐου 2017, 10:27 | ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΓΩΝΗΣ

    Κε Κυριάκο Παπαδόπουλε , εσύ τι κάνεις για να διευκολύνεις τη ζωή των ανήμπορων ανθρώπων που επικαλείσαι : ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ .
    Αρνείσαι έστω και την παραμικρή διευκόλυνση που θα δώσει αυτό το νομοσχέδιο σε μερίδα ανθρώπων , όπως είναι τα τα παιδιά μας .
    Ξέρεις τι σημαίνει ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ; Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα του ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ , γιατί να μην υπάρχει αυτό το δικαίωμα και στη χώρα μας ;
    Δεν καταλαβαίνω σε τι εμποδίζει αυτό το νομοσχέδιο , τους υπόλοιπους ανήμπορους ανθρώπους να εξυπηρετηθούν , μακάρι στο μέλλον με ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις να εξυπηρετηθούν και εκείνοι .

  • 13 Μαΐου 2017, 20:00 | ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Τό σχέδιο Νόμου για αυτοπροσδιορισμού του φύλου του ανθρώπου, ανεξαρτήτως του βιολογικού φύλου, φρονώ -σύμφωνα με το άρθρο 14, παρ 1. του ισχύοντος Συντάγματος- ὀτι αποτελεί «ύβριν» προς τη φύση του ανθρώπου, «Ὕβριν» προς τον Δημιουργόν Θεόν καί βαρειά προσβολή όλων των Ἑλληνικών Συνταγμάτων._

  • 13 Μαΐου 2017, 15:20 | Γιώργος Στεφάνου

    Το φύλο κάθε ανθρώπου καθορίζεται από την φύση και όχι από τον ίδιο τον άνθρωπο ή από άλλους ανθρώπους. Τη φυσική τάξη των πραγμάτων ορίζει Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ, Ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ της ορθοδόξου πίστεως. Οφείλουμε να μην εναντιωνόμαστε στο θέλημα του Θεού. Η ταυτότητα του φύλου πρέπει να συμπίπτει με το βιολογικό φύλο και γι αυτό δεν χρειάζεται να γίνεται διάκριση και ξεχωριστή αναφορά σε αυτές τις έννοιες. Το φύλο ενός ανθρώπου δεν πρέπει να αλλάζει για την πολιτεία ακόμα και αν το άτομο έχει υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου. Στα άτομα που έχουν υποστεί αυτή την επέμβαση δεν πρέπει να επιτραπεί από την πολιτεία ο γάμος, η κηδεμονία ανήλικων παιδιών και η τεκνοθεσία αλλά ούτε πρέπει να αναγνωρίζονται από την πολιτεία γάμοι ή πράξεις νομιμοποίησης σχέσεων ζευγαριών που έχουν τελεστεί σε άλλες χώρες. Η μόνη σχέση που πρέπει να αναγνωρίζεται από ένα ορθόδοξο κράτος είναι η σχέση ενός άντρα που γεννήθηκε αγόρι και μιας γυναίκας που γεννήθηκε κορίτσι, με τις δεσμεύσεις που θέτει η εκκλησία (π.χ. να μην είναι συγγενείς κ.λ.π.).

    Υ.Γ.: Μεγάλη η θλίψη μου για την ηθική κατάπτωση της χώρας αλλά η χριστιανική μου πίστη δε μου επιτρέπει να μην τα εκφράσω.

  • 13 Μαΐου 2017, 11:02 | γιωτα

    και οι ανήλικοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου τους με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων ή κηδεμόνων τους. Σε περίπτωση που αυτοί δεν συμφωνούν, η συγκατάθεση για την διαδικασία να δίνεται από φορέα υποστήριξης του παιδιού. Είναι άδικο να καταδικάζεται ένα παιδί και να υφίσταται όλο τον κοινωνικό αποκλεισμό μέχρι τα δεκαοχτώ του χρόνια: bullying στο σχολείο, στο δρόμο κλπ.

  • 13 Μαΐου 2017, 11:28 | γιωτα

    για το Άρθρο3.:
    Άρθρο 4, Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική διαδικασία ή επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία

  • 12 Μαΐου 2017, 14:19 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΑΤΑΚΗΣ

    Ειδικότερα το συγκεκριμένο άρθρο είναι γεμάτο προπαγανδιστικές εκφράσεις και αντανακλά όλη τη νοσηρότητα που διέπει το σύνολο του σχεδίου νόμου.
    Η ταυτότητα φύλου εξ’ ορισμού, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΦΥΛΟΥ. Γι αυτό και ονομάζεται …ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ!
    Για παράδειγμα, δεν μπορεί κάποια στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας να ανταποκρίνονται στον κάτοχό της και κάποια όχι. Δεν. Δεν μπορεί πχ. για κάποιον που έχει ύψος 1.70, η ταυτότητα να γράφει ότι αυτός είναι 2.20!
    Κατά απόλυτη συνέπεια και ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη του καθενός, στην περίπτωση που κανείς ενώ είναι άντρας, παρά ταύτα αισθάνεται γυναίκα, δεν μπορούμε να μιλάμε για …ταυτότητα γυναίκας, καθ’ ότι δεν ταυτίζονται ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ με εκείνα της γυναίκας, ακόμα και αν ενδεχομένως, το άτομο αισθάνεται ότι τον αντιπροσωπεύουν περισσότερο.
    Εάν όμως προβεί σε χειρουργική επέμβαση, τότε παρά τη δικαιολογημένη ένσταση πολλών αναφορικά με την επιλογή για μεταβολή ενός τόσο θεμελιώδους στοιχείου του ανθρώπου, τότε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι, εκτός από την αυτοσυνειδησία του, ταιριάζει και σωματικά με το φύλο που αισθάνεται (εν προκειμένω γυναίκα) και άρα, μπορεί κανείς τότε να κάνει (καταχρηστικά βέβαια) λόγο για ταυτότητα. (κατ’ ακρίβεια πρόκειται για άντρα ο οποίος ΜΕΤΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ).
    Είναι δηλαδή άτοπη η χρήση της παραπλανητικής φράσεως «ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ(!) μεταξύ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ(!) φύλου και ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΜΕΝΟΥ(!) φύλου».
    Πολύ περισσότερο η φράση περί «ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ(!) του ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΜΕΝΟΥ(!) φύλου του».
    Δεν νοείται διόρθωση φύλου, νοείται ΜΕΤΑΒΟΛΗ. Η λέξη διόρθωση θα μπορούσε να νοηθεί μονάχα στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση όπου ένα βρέφος γεννηθεί με ασαφή χαρακτηριστικά φύλου.

    Στην παράγραφο 3 επίσης αντανακλάται η υποκρισία των προωθούντων το νομοσχέδιο κατά το οποίο, ένα άτομο οφείλει να μην είναι έγγαμο, προφανώς για αποφυγή συγχύσεως του έγγαμου βίου του συζύγου και ανέντιμη συμπεριφορά απέναντί του. Την ίδια ώρα όμως επιτρέπεται εάν αυτός έχει παιδιά και δεν θεωρείται ότι αυτή η αλλαγή φύλου είναι ΑΝΕΝΤΙΜΗ και ότι ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ (ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ) ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ!!!!
    Ενώ τέλος, η παράγραφος 4 πραγματικά ΘΑ ΞΑΦΝΙΑΖΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, καθ’ ότι αδιαφορεί παντελώς εάν ο βουλόμενος να μεταβάλει το φύλο του είναι ψυχασθενής. ΕΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ, των οποίων την ύπαρξη οι ψυχίατροι (όλων των απόψεων) επισημαίνουν με έμφαση!!

    Η υπάρχουσα άρα νομοθεσία που απαιτεί χειρουργική επέμβαση για αλλαγή ταυτότητας φύλου καλύπτει από κάθε άποψη το εν λόγω ζήτημα.
    Κάθε απόκλιση πάντως από το φύλο που πραγματικά είναι κανείς, είναι και χαρακτηρίζεται επιστημονικώς ως «διαταραχή ταυτότητας φύλου».
    Φαίνεται πάντως να εφαρμόζεται εκείνο το οποίο διατυπώνει η Δρ. Michelle Cretella, Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Παιδιάτρων: «Ζούμε σε μια εποχή όπου Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΥΧΝΑ ΩΘΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ και ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΕΥΔΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ»! (https://www.acpeds.org/normalizing-gender-dysphoria-is-dangerous-and-unethical)
    Τελικά δεν μιλάμε για πρόοδο, αλλά για ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟ και ταυτόχρονα, για ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ που θα πρέπει, αν ψηφιστεί, να ζούνε σε μία κοινωνία όπου παρόμοιες καταστάσεις θα προβάλλονται πλέον στους πολίτες και τα παιδιά τους ως κάτι το φυσιολογικό.
    Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που συνιστά ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ και όχι επιστήμη.
    Η ιδεολογία περί κοινωνικού/βιολογικού φύλου δεν έχει να κάνει στο σύνολό της με επιστήμη, ενώ πολλά απ’ τα …«ΔΟΓΜΑΤΑ» της είναι αντίθετα με τα ΜΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΙΜΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΧΡΗΣΤΑ ΗΘΗ!

  • 12 Μαΐου 2017, 09:11 | Χαρης

    Για όσους/όσες σχολιάζουν για κάτι που δεν γνωρίζουν

    ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊΤΕ!

    http://www.alphatv.gr/shows/informative/360moires/webtv/taytotita-fyloy-kai-sexoyalikotita

  • 11 Μαΐου 2017, 18:49 | Φώτης Α.

    Απάντηση για τα περί «ορθόδοξου έθνους» κτλ:

    Στο ΔΙΚΑΙΟ υπάρχει μόνο η έννοια των «χρηστών ηθών» κι ΟΧΙ αναφορές σε νομοθέτηση με βάση την θρησκεία.

    Στα «χρηστά ήθη» γίνεται συνήθως επίκληση, όταν/αν προταθεί κάποιο νομοσχέδιο που ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ την ελευθερία (οπότε προσπαθείς να αποδείξεις ότι ο νόμος θέλει να σου απαγορεύσει να κάνεις μία πράξη, η οποία δεν αντίκειται στα χρηστά ήθη και συνεπώς το κράτος δεν έχει δικαίωμα να σου την απαγορεύσει ).

    Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το εν λόγω νομοσχέδιο ΑΥΞΑΝΕΙ τις προσωπικές ελευθερίες, επομένως δεν είναι σώφρον να επικαλεστεί κάποιος τα «χρηστά ήθη» για να φέρει αντιρρήσεις.
    Σε κάθε περίπτωση, όποιος/α νομίζει ότι έχει έννομο συμφέρον, ας προσφύγει στη δικαιοσύνη.

  • 11 Μαΐου 2017, 17:37 | Υπερήφανοι Γονείς Ελλάδας

    Με αισθήματα χαράς και ανακούφισης καλωσορίζουμε το σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ως γονείς τρανς παιδιών, περιμέναμε πολύ καιρό το νομοσχέδιο αυτό που θα βελτιώσει τη ζωή των παιδιών και των οικογενειών μας. Χωρίς να θεωρούμε πως είναι τέλειο, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε πως αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα.

    Θα θέλαμε ωστόσο να επισημάνουμε δύο αδύναμα κατά την άποψή μας σημεία που έχουμε εντοπίσει στο σχέδιο νόμου, με την ειλικρινή πρόθεση να συμβάλουμε και από τη δική μας πλευρά στη βελτίωσή του:

    Το πρώτο σημείο αφορά τον αποκλεισμό των ανήλικων τρανς από την διαδικασία. Πιστεύουμε ότι και οι ανήλικοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου τους με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων ή κηδεμόνων τους. Σε περίπτωση που αυτοί δεν συμφωνούν, η συγκατάθεση για την διαδικασία να δίνεται από φορέα υποστήριξης του παιδιού. Είναι άδικο να καταδικάζεται ένα παιδί και να υφίσταται όλο τον κοινωνικό αποκλεισμό μέχρι τα δεκαοχτώ του χρόνια: bullying στο σχολείο, στο δρόμο κλπ. To έχουν βιώσει τα παιδιά μας, το έχουμε βιώσει ως οικογένειες, και πραγματικά, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί σε κανένα παιδί, σε καμία οικογένεια.

    Το δεύτερο σημείο αφορά τη μη μεταβολή του ΑΜΚΑ. Γνωρίζουμε ότι το δέκατο ψηφίο του αφορά τον προσδιορισμό του φύλου: μονός αριθμός για τους άνδρες, ζυγός αριθμός για τις γυναίκες. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 5 (Συνέπειες), το οποίο σαφώς αναφέρει ότι η διόρθωση φύλου δεν πρέπει να αποκαλύπτεται από κανένα έγγραφο, θα πρέπει ο ΑΜΚΑ να αλλάζει ώστε να μην παραβιάζεται η μυστικότητα και το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

    Με αυτές τις πρώτες παρατηρήσεις και με την επιφύλαξή μας για περαιτέρω επισημάνσεις στο άμεσο μέλλον, θέλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όσους και όσες εργάστηκαν και εργάζονται για τη σύνταξη, διόρθωση, κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που αφορά τις ζωές των παιδιών μας, τα οποία δικαιούνται να ζήσουν ως ισότιμα μέλη μιας ευνομούμενης κοινωνίας.

    Υπερήφανοι Γονείς Ελλάδας

  • 11 Μαΐου 2017, 16:20 | Φώτης Α.

    Κυριάκο, α) η Βουλή ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ, άρα εκφράζει την άποψή της μετά από έγκριση του λαού,

    β) δημοψηφίσματα για ανθρώπινα δικαιώματα δεν συνηθίζονται στην ηπειρωτική Ευρώπη, αυτή είναι εξάλλου η έννοια του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, ότι ψηφίζεται για να προστατέψει κάποιους/να καλυτερεύσει τη ζωή τους, οπότε δεν είναι λογικό ΝΟΜΙΚΑ να τίθεται στην κρίση της «αυθαίρετης πλειοψηφίας του λαού», αλλά καλύτερα στην κρίση του ΕΙΔΙΚΟΥ νομοθέτη, μετά από πορίσματα ακόμα πιο ειδικών (π.χ. οικονομολόγων, ψυχολόγων, ιατρών κτλ) ΚΑΙ εκτενείς αιτιολογικές εκθέσεις κάθε νομοσχεδίου.

    γ) οι θρησκευόμενοι διεκδικείτε το δικαίωμα να νομοθετείτε βάσει των θρησκευτικών σας πιστεύω; ΑΥΤΟ θα ήταν απαράδεκτη διάκριση υπέρ σας, εντελώς αντισυνταγματική! Το Σύνταγμα προβλέπει την ΙΣΟΤΗΤΑ κι ΙΣΟΝΟΜΙΑ των πολιτών, άρα η ΚΑθΕ μειοψηφία είναι ΙΣΗ μαζί σου, έχει (θεωρητικά/νομικά έστω) τα ΙΔΙΑ δικαιώματα με σένα και ΔΕΝ μπορείς να της τα στερήσεις λόγω των πιστεύω σου, θρησκευτικών ή μη.

    γ) το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ που ξαναέγραψα είναι ότι ΟΥΔΕΝΑ πολίτη εμποδίζει το παρόν νομοσχέδιο να διεκδικήσει δικαιώματα. Το ότι υπάρχει γραφειοκρατία είναι μια θλιβερή (ελληνική κι ευρωπαϊκή) πραγματικότητα. Αντί να χαίρεσαι λοιπόν που για ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ πληθυσμού λύνεται αυτό το ζήτημα (έστω εν μέρει προς το παρόν) με την απλή δήλωση στο ληξιαρχείο, αναφέρεις το τι μπορεί να πάθουν οι ανήμποροι στην χώρα μας. Ας λύσουμε λοιπόν τα προβλήματα ΚΑΙ των ανήμπορων, ανάπηρων κτλ.
    Περιμένοντας πρώτα να λύσουμε ΟΛΑ τα προβλήματα, δεν θα προχωρούσαμε σε καμμια νομοθέτηση υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, θα είχαμε μείνει νομικά ακόμα στο 1950, πριν π.χ. την ισότητα ανδρών – γυναικών, πριν καν την ψήφο των γυναικών κ.ο.κ.

  • 11 Μαΐου 2017, 16:26 | Ειρήνη Συμεωνίδου

    Η μόνη προϋπόθεση που μπορεί να υφίσταται είναι η οικειοθελής βούληση του ατόμου να αλλάξει το καταχωρηθέν φύλο του σε αντίθετο απ αυτό που του αποδόθηκε στη γέννηση ή σε μικτό/ρευστό φύλο, ή σε καταχώρηση άνευ φύλου. Ειδικά για τα intersex ατομα γνωρίζουμε από τις σχετικές έρευνες πως περίπου το 1/3 αυτών ταυτοποιείται στο αποδοθέν στη γέννηση φύλο, περιπου 1/3 ταυτοποιείται στο αντιθετο απο το αποδοθέν φύλο και 1/3 αυτων ταυτοποιείται κάπου αναμεσα στα γνωστα φύλα (A/Θ) και εκφράζεται διττά. Υπάρχει τέλος και ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων που ταυτοποιούνται ως αφυλα.

    Πέραν αυτών, οτιδήποτε άλλο τεθεί ως «προϋπόθεση» ουσιαστικά λειτουργεί περιοριστικά και καταπιεστικά για το άτομο και αντιβαίνει στο δικαίωμα της ταυτότητας, της ελευθερίας της εκφρασης και της αυτοδιάθεσης του. Οι όροι 2 και 3 του αρθρου ειναι απαράδεκτοι και εν δυνάμει κακοποιητικοί.Δεν μπορεί να λέμε στο άτομο Ἑχεις δικαίωμα να εισαι ο εαυτός σου, αρκεί να μην εισαι παντρεμένος», ουτε μπορουμε να λέμε στα παιδιά «Εισαι μικρός αρα δεν εχεις δικαίωμα να μας πεις τι γνωρίζεις οτι είσαι. Μεχρι να μεγαλώσεις, θα είσαι αυτό που σου λέμε εμείς οτι εισαι»
    Ειναι πραγματικά τραγικά αυτά, και μόνο που τα σκέφτηκε κάποιος…

    Προφανως συμφωνω πολύ με τις παρατηρήσεις του ΣΥΔ και του κου Σωτηροπουλου.

  • 11 Μαΐου 2017, 15:53 | Βαΐα

    Κατ’ αρχάς, ελπίζω να προχωρήσει η ψηφοφορία του παρόντος νομοσχεδίου, το οποίο είναι ένα τεράστιο βήμα για την τρανς κοινότητα. Ο καθένας/μία έχει το δικαίωμα να αναγνωρίζεται από την έννομη τάξη με τον τρόπο που ο ίδιος/α αντιλαμβάνεται τον/την εαυτό/η του/της, όσο και εάν επιμένει η εκκλησία στην πολιτική που ασκεί.

    Θα ήθελα να επισημάνω ένα σημείο καθαρά διαδικαστικό:

    Ο ανήλικος/η λόγω μη πλήρους δικαιοπρακτικής ικανότητας δε μπορεί να κάνει την αίτηση στο δικαστήριο για αλλαγή της ταυτότητας φύλου. Με αναλογία δικαίου και εφαρμόζοντας τις διατάξεις του αστικού κώδικα, θα μπορεί ο/η γονέας να προβεί σε αυτή την αίτηση;

  • 11 Μαΐου 2017, 11:14 | Προδρομος

    Επιτέλους ένα ακομα βήμα μπροστά στο σεβασμό των ανθρωπινων δικαιωμάτων.

  • 11 Μαΐου 2017, 10:31 | Κυριάκος Παπαδόπουλος

    Φώτη μέσα σε μιάμιση σειρά συνοψίζεις την σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

    Δεν έχουμε, λες, θεοκρατία. Ποτέ δεν είχαμε Φώτη.
    Δεν είμαστε χώρα με επίσημη θρησκεία, αλλά με επικρατούσα, άρα δεν έχουμε θεοκρατία, απλώς είμαστε θρησκευόμενος λαός.

    Λαός, όχι μια κάποια πλειοψηφία, πόσω μάλλον μειοψηφία.

    Είμαστε μια χώρα, που θέλει να λέγεται κυρίαρχη Ευρωπαϊκή χώρα και όχι ευρωπαϊκή αποικία όπου η ασέβεια κατοχυρώνεται με νόμους.
    Εδώ η Δημοκρατία έχει ετυμολογία, δεν είναι απλώς μια ξένη λέξη. Λες λοιπόν, Φώτη σε ένα παραλήρημα ειλικρίνειας, ότι:
    «το νομοσχέδιο θα περάσει και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία (θα το στηρίξει ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κι άλλοι!)».
    Αυτή είναι η Δημοκρατία σου; Η Δημοκρατία μας; Η «μεγάλη πλειοψηφία» του κομματικού κόσμου;

    Διαβάζω πάλι από τον Αντρέα, ότι:
    «…δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να εξυπηρετηθούμε στην τράπεζα , στο αεροδρόμιο , στις δημόσιες υπηρεσίες , στο σχολείο ,στο ταμείο για την καρτα για τα λεοφωρεία κλπ κλπ .
    Να μην μπορούμε να πάρουμε το πτυχίο της ξένης γλώσσας και κανένα άλλο πτυχίο στο επιθυμητό για εμάς όνομα , ούτε καν δίπλωμα οδήγησης.»

    Αντρέα, δεν έχεις πρόβλημα να εξυπηρετηθείς σε καμία υπηρεσία. Απλώς δε μπορείς να το κάνεις με τους δικούς σου όρους. Και θεωρείς ότι σε εμποδίζει ένα δύσκαμπτο και συντηρητικό κατεστημένο, που αρνείται να αναγνωρίσει το δικαίωμά σου να είσαι ό,τι δηλώσεις.
    Ενδεχομένως να μην λαμβάνεις υπόψιν, ότι αυτή τη στιγμή που αλληλογραφούμε, υπάρχουν ανήμποροι άνθρωποι, οι οποίοι εξαναγκάζονται να αποδεικνύουν αυτή την πραγματική ανικανότητά τους όποτε τους ζητηθεί, μήπως και μπορέσουν με κάποιον τρόπο να εξυπηρετηθούν. Γι’ αυτούς τους ουκ ολίγους ανθρώπους, δεν υπάρχουν όροι ύπαρξης, υπάρχει μόνο η γραφειοκρατία, άπειρες ώρες αναμονής, αγωνίας και διαδρομών πήγαινε-έλα, χωρίς εγγυήσεις ότι στο τέλος θα εγκριθεί η ανικανότητά τους. Αυτοί οι άνθρωποι, Αντρέα, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και ίσως να μη μπορέσουν ποτέ, όσα ονόματα και αν αλλάξουν.

  • 11 Μαΐου 2017, 08:48 | Φώτης Α.

    Το να αποκτήσουν νομικά δικαιώματα οι τρανς συμπολίτες μας ΔΕΝ εμποδίζει ΚΑΝΕΝΑΝ άλλο να ζήσει τη ζωή του/της όπως θέλει ΟΥΤΕ στο ελάχιστο.

    Άρα γιατί κάποιο θέλετε να εμποδίσετε αυτούς τους συνανθρώπους μας να ζήσουν τη ζωή τους με τα ίδια δικαιώματα που εσείς έχετε δεδομένα;!;

  • 11 Μαΐου 2017, 07:08 | Φώτης Α.

    ΑΣΤΕΙΑ τα σερί μηνύματα (γραμμή πήρατε από το κατηχητικό σας;) περί «ορθοδοξίας» και «νόμου του θεού» κι άλλα τέτοια γραφικά.

    ΔΕΝ έχουμε θεοκρατία στην Ελλάδα όσο κι αν το επιθυμούσατε λίγοι ακραίοι, το νομοσχέδιο θα περάσει και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία (θα το στηρίξει ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κι άλλοι!)

  • 11 Μαΐου 2017, 00:36 | Φώτης Α.

    Κα Πατρίτσια, ελπίζω το υπουργείο να λάβει ΣΟΒΑΡΑ υπόψη του τις ανησυχίες σας και την αναλυτική άποψή σας για το θέμα που σας αφορά τόσο.

    Αναφορικά με την στρατιωτική θητεία: κακώς τίθεται θέμα, υπάρχουν δυνατότητες Ι5 για ΠΟΛΥ ελαφρύτερα ζητήματα από τις έμφυλες ταυτότητες.

    Το «επιχείρημα» ότι κάποιος θα «αλλάξει φύλο» για να γλιτώσει την θητεία, είναι τουλάχιστον αστείο, παραπέμπω στην καταπληκτική δήλωση τρανς ατόμου στο φόρουμ αυτό: «όποιος πιστεύει ότι θα δηλώσω γυναίκα για να μην πάω στρατό, τότε ΔΕΝ ξέρουν ΤΙ σημαίνει να προσπαθείς να πείσεις τους άλλους ότι ΔΕΝ είσαι και ΔΕΝ αισθάνεσαι το φύλο που φαίνεσαι εξωτερικά».

  • 10 Μαΐου 2017, 19:38 | Ειρήνη

    Απαράδεκτο! Τίποτα άλλο.-

  • 10 Μαΐου 2017, 19:13 | Ρωξάνη

    Προσπαθώ να φανταστώ μια τέτοια κοινωνία… Εφιάλτης!

  • 10 Μαΐου 2017, 19:29 | Άννα

    Πότε είπαμε έχουμε εκλογές;

  • 10 Μαΐου 2017, 19:37 | Μίλτος

    Εμείς κρατάμε τις παραδόσεις! Πείτε μας και συντηρητικούς. Καύχημά μας!

  • 10 Μαΐου 2017, 19:43 | Νικόλας

    Να μας λείπει τέτοια πρόοδος!

  • 10 Μαΐου 2017, 19:47 | Λυδία

    Δεν θέλουμε τέτοιο νόμο για την Πατρίδα μας.

  • 10 Μαΐου 2017, 19:39 | Νεκτάριος Π.

    Θα αστειεύεστε φυσικά ότι θα ψηφίστε τέτοιο νομοσχέδιο.

  • 10 Μαΐου 2017, 19:13 | Ακυλίνα

    Η Εκκλησία λέει όχι. Άρα και πολλοί έλληνες!

  • 10 Μαΐου 2017, 19:48 | Λουκάς ο ιατρός

    Η ιατρική λέει όχι.

  • 10 Μαΐου 2017, 18:31 | Αθηνά

    «Άρσεν και θήλυ εποίησεν ο Θεός».