Άρθρο 03 – Διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου – Προϋποθέσεις

1. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα.
2. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα.
3. Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να μην είναι έγγαμο.
4. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

  • 3 Ιουνίου 2017, 08:52 | Α.Μ

    Το φύλο κάποιου δεν μπορεί να καθορίζεται από «τη βούληση, την προσωπική αίσθηση του σώματος και την εξωτερική του εικόνα», γιατί υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που το καθορίζουν. Οι σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός είναι φυσικά δικό του θέμα, αλλά το φύλο του όχι. Και αν ο ίδιος θέλει να επέμβει στη φύση του γιατί «αισθάνεται διαφορετικά από αυτό που είναι», τότε δεν μπορεί αυτό να αντιμετωπίζεται ως φυΑ.ΜΑσιολογική κατάσταση.

  • 3 Ιουνίου 2017, 05:17 | Αλέξανδρος

    Τα «επιστημονικοφανή» μου δεδομένα παρατέθηκαν μόνο για να απορρίψουν το σαθρό επιχείρημα πως τα φύλα είναι μονό δύο και ακλόνητα προκαθορισμένα από το DNA του εκάστοτε ατόμου.
    Και για να τονίσουν πως «το σχέδιο του Θεού» (αν υπάρχει) είναι σίγουρα πολύ πιο προχωρημένο και πολύπλευρο από τη φαντασία μερικών!

    Και ότι αφού δεχτούμε το ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΉΤΗΤΟ επιστημονικό δεδομένο της ύπαρξης φύλων πέρα του δίπολου ΧΧ/ΧΥ, θέλει πια πολύ μικρή προσπάθεια για να καταλάβουμε πως το φύλο μπορεί να είναι ΚΑΙ (μόνο) θέμα αντίληψης ή προσωπικής προτίμησης.

    Όσο για το αν είναι θέμα παθολογίας ή όχι, η επιστήμη έχει αποφανθεί πολλές δεκαετίες πριν.
    Όπως όλες τις αποκλίνουσες καταστάσεις/συμπεριφορές (ακόμα και αυτές που δεν βλάπτουν σε τίποτα το κοινωνικό σύνολο), η ψυχιατρική θεώρησε αρχικά και τη διεμφυλικότητα παθολογία.
    Με τα χρόνια οι ψυχίατροι κατάλαβαν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παρά να μετριάσουν την δυσφορία αυτών των ατόμων και παρέδωσαν τα σκήπτρα στους ενδοκρινολόγους και τους πλαστικούς για επιπλέον βοήθεια.
    Αυτοί με τη σειρά τους έκαναν εξαιρετική δουλειά και έτσι φτάσαμε σήμερα στην ανάγκη της νομικής κατοχύρωσης των ατόμων που ολοκλήρωσαν (ή και όχι) τη μετάβασή τους.

    Το θέμα των ίντερσεξ ατόμων είναι πιο πολύπλοκο, αλλά καταδεικνύει ακόμα περισσότερο την επιβολή φύλου από τρίτους (γονείς ή γιατρούς κτλ.) και πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι αυτή. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να μπορούν να διατηρήσουν και τα δύο φύλα ή και κανένα, αν το επιθυμούν.

    Η ερώτηση αν θα συνεχίσουν να λένε οι γιατροί το φύλο του παιδιού κατά τη γέννα είναι αστεία! Αν δεν το έκαναν, πάλι οι γονείς θα έβγάζαν από μόνοι τους τα συμπεράσματά τους (ενίοτε λάθος) με μοναδικό γνώμονα τα γεννητικά όργανα του παιδιού. Οι γιατροί, προς αποφυγήν μελλοντικών εκπλήξεων, θα έπρεπε ίσως απλά να χρησιμοποιούν λιγότερο κατηγορηματική γλώσσα: αντί «αγόρι/κορίτσι!!» ας λένε «εκ πρώτης όψεως το βρέφος είναι γένους θηλυκού/αρσενικού.»

  • 3 Ιουνίου 2017, 01:50 | Δημήτρης

    Κατάπτυστο….για πρώτη φορά τόση, απίστευτη προχειρότητα στην προσέγγιση του ανθρώπινου προσώπου σε ένα νομοσχέδιο…. Η διαταραχή φύλου συνιστά ψυχική διαταραχή και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

  • 2 Ιουνίου 2017, 22:51 | Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ.

    Οι προσωπικές λυπητερές ιστορίες των ανθρώπων, σαν αυτές που γράφουν ή σαν αυτές που δίνουν με λινκ κάποιοι σχολιαστές της διαβούλευσης, δεν φτιάχνουν νόμους. Ούτε, βεβαίως, φτιάχνονται νόμοι αν κάποιοι …παραπλεύρως ωφελούμενοι παρεμβαίνουν με σεντόνια σε διαβουλεύσεις. Δίπλα μας, παραδίπλα μας και απέναντι και παραπέρα, διαδραματίζονται καθημερινώς χιλιάδες λυπητερές ιστορίες ωστόσο δεν είδα να σκαρώνονται νόμοι γι αυτές. Πολύ περισσότερο δεν σκαρώνονται νόμοι για την προσωπική αίσθηση που έχει ο καθένας μας για την ηλικία, για το χρώμα, για το φύλο του.

    Κάπου ένα φρένο κύριε Υπουργέ, εκτός κι αν το νομοσχέδιο που προτείνετε λύνει όλα τα μελλοντικά προβλήματα και θέματα που η ψήφισή του συνεπάγεται.

    Για παράδειγμα: με δεδομένο το απόρρητο της κατά δήλωση αλλαγής φύλου, και μιας και υπήρξατε υφυπουργός Αθλητισμού, τι προβλέπεται για τις περιπτώσεις που μία κατά δήλωση -σύμφωνα με το νομοσχέδιό σας- γυναίκα συμμετέχει σε γυναικεία αθλήματα και με άνισους όρους ανταγωνίζεται σε αθλητικές διοργανώσεις τις αθλήτριες; Εκεί είστε οκέυ με την ανισότητα που καταδικάζετε; Θα μεταθέσετε την ευθύνη στους αθλητικούς συλλόγους, αυτοί θα βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα; Και αν τολμήσουν να διατυπώσουν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις, πόσες μηνύσεις θα φάνε περί εκδηλώσεων ρατσισμού»;

    Τόση προχειρότητα και τόση σπουδή, για ποιο λόγο;

  • 2 Ιουνίου 2017, 21:05 | Καλλιόπη Προκοπάκη

    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
    Υποθέτω ότι η δυνατότητα «διόρθωσης» φύλου θα έχουν όσοι πάσχουν από την ψυχιατρική διαταραχή που ονομάζεται «Διαταραχή Ταυτότητας Φύλου» ή «Δυσφορία Φύλου». (Διαφορετικά η νομοθεσία καταργεί τον σκοπό ύπαρξής της, αφού ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει!).
    Σε άλλες χώρες, η σχετική νομοθεσία απαιτεί την αναγνώριση ύπαρξης κλινικής (γενετικής/οργανικής) ή ψυχοπαθολογικής κατάστασης, που ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ από ειδικό επαγγελματία (Meyer-Bahlburg HFL. Arch Sex Behav,2010;39(2):461)
    To 2008 η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία χαρακτήρισε την Διαταραχή Ταυτότητας Φύλου ως «Σοβαρή ιατρική κατάσταση» (American Medical Association. Removing financial barriers to transgender patients, 2008).
    Σήμερα είναι καθολικά αποδεκτό το γεγονός ότι οι διαφυλικοί(transgender) ασθενείς και ιδιαίτερα όσοι απευθύνονται σε κλινικές αλλαγής φύλου,παρουσιάζουν αυξημένη ψυχοπαθολογία και ψυχοκοινωνική ευαλωτότητα, με εντυπωσιακά αυξημένη συχνότητα των διαταραχών του Φάσματος του Αυτισμού. Ενδεικτικά παραθέτω κατωτέρω κάποιες (από τις πάρα πολλές και διαφορετικών οπτικών) κλινικές και ανασκοπικές μελέτες:
    1.Psychosocial and psychological vulnerability in adolescents with Gender Dysphoria:»a Proof of Principle» study. Bechard M, VanderLaan DP, Wood H, et al, 2016
    2.Gender Dysphoria and Autism Spectrum Disorders: A systematic review of the litterature. Glidden D, Bouman WP, Jones BA, et al, 2016
    3. Initial Guidelines for co-occuring Autism Spectrum Disorder and Gender Dysphoria or incongruence in Adolescents. Strang JF, Meagher H, Kenworthy L, et al, 2016
    4.Gender Dysphoria. Zucker K, Handbook of Developmental Psychopathology,2014
    5. Two years of gender identity service for minors: overrepresentation of natal girls with severe problems in adolescent development. Katiala-Heino R, Sumia M,et al, 2015
    6. Mental health and GenderDysphoria: a review of the litterature. Dhenje C, Vlerken RV, Heylens G, et al, 2016
    ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΙΑΤΡΙΚΗ/ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ για την «διόρθωση» φύλου,πρώτα απ’ όλα για την υγεία των ιδίων των αιτούντων, που πιθανόν χρειάζονται κατάλληλη ιατρική/ψυχολογική βοήθεια και όχι αλλαγή ονόματος!

  • 2 Ιουνίου 2017, 18:48 | Χρήστος Μπονατάκης

    Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου παρουσιάζονται ΛΙΑΝ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ μεταξύ τους και ΠΡΟΤΟΦΑΝΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ.

    «Δικαιοπρακτική ικανότητα είναι η ικανότητα του ατόμου να λαμβάνει νομικά έγκυρες αποφάσεις και να συνάπτει δεσμευτικές συμβατικές σχέσεις. Καθιστά το άτομο υποκείμενο δικαίου και κάτοχο νόμιμων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
    Η δικαιοπρακτική ικανότητα έχει μεγάλη σημασία, διότι επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής, από την επιλογή του τόπου κατοικίας έως το εάν το άτομο θα παντρευτεί και ποιον, αλλά και από την υπογραφή συμβάσεων εργασίας έως το δικαίωμα ψήφου». (FRA – Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
    http://fra.europa.eu/en/publication/2013/legal-capacity-persons-intellectual-disabilities-andpersons-mental-health-problems

    Αστικός Κώδικας – Άρθρο 131
    «δήλωση της βούλησης είναι άκυρη αν, κατά το χρόνο που έγινε, το πρόσωπο δεν είχε συνείδηση των πράξεών του ή βρισκόταν σε ψυχική ή διανοητική διαταραχή που περιόριζε αποφασιστικά τη λειτουργία της βούλησής του».

    Ακόμα, «Η ψυχική ή διανοητική διαταραχή που περιορίζει αποφασιστικά τη λειτουργία της βούλησης του δηλούντος είναι εκείνη που μειώνει σημαντικά την ικανότητα για αντικειμενικό έλεγχο της πραγματικότητας και αποκλείει τον ελεύθερο προσδιορισμό της βούλησης με αντικειμενικούς υπολογισμούς και την ικανότητα αντιστάσεως σε υποβολή από άλλους».
    Ο δηλών, με άλλα λόγια, δεν έχει «έλλογη κρίση, που να επιτρέπει τον ελεύθερο προσδιορισμό της βούλησης με λογικούς υπολογισμούς» – ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ 1041/2011.

    Ο νόμος άρα, ΘΕΩΡΕΙ ΑΚΥΡΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΕΣ των ενηλίκων, οι οποίοι κατά τη στιγμή που τις σύναψαν, βρίσκονταν σε ψυχική ή διανοητική διαταραχή.

    Δεδομένου λοιπόν ότι απαιτείται «πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα» για τη «διόρθωση» (δηλ. γραφειοκρατική μεταβολή) φύλου, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ «ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ»!!!

    Και αυτό διότι είναι γεγονός ότι ικανό ποσοστό ατόμων τρανσέξουαλ, ομοφυλοφιλικών κτλ, συνοδεύεται από μία έντονη ψυχοπαθολογία, κάτι που επιβεβαιώνει και επισημαίνει το σύνολο των ψυχιάτρων και μάλιστα όλων των απόψεων.
    (Απορίας άξιο το πώς δεν μνημονεύονται πουθενά σχετικές επίσημες ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ψυχιατρικές τοποθετήσεις, παρά το ότι το ζήτημα άπτεται απολύτως των αρμοδιοτήτων τους και παρά το ότι Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΕΠΕΝΔΥΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΦΑΝΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ!)

    Ως εκ τούτων, όταν το φύλο ενός ατόμου δεν «αντιστοιχεί στη βούληση και στην προσωπική αίσθηση του σώματος», όπως αναφέρεται, αυτό ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ και τότε φυσικά, αυτή ακριβώς η ψυχοπαθολογία είναι που εν πολλοίς, ευθύνεται που το άτομο οδηγείται σε αυτή την απόφαση (εμμονή)• γεγονός για το οποίο το παρόν νομοσχέδιο (και η κυβέρνηση), φαίνεται να αδιαφορεί προκλητικά!

    Και φυσικά, η δικαιοπρακτική ικανότητα σε αυτές τις περιπτώσεις ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ (πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία τέτοιας θεμελιώδους για την προσωπικότητά τους, απόφαση και αλλαγή.

    Βεβαίως, είναι κατανοητοί οι λόγοι που εμποδίζουν («βραχυκυκλώνουν») το σχέδιο νόμου (και την κυβέρνηση) να εισάγει στη διαδικασία «αλλαγής» φύλου, τη γνωμάτευση …ψυχιάτρων!!
    (Πρόκειται εν γένει για έναν κλάδο ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, που φυσικά, κάθε άλλο παρά οποιαδήποτε διασύνδεση ή ρόλο επιθυμείται να διατηρήσει με το εν λόγω ζήτημα• κάτι βέβαια, πρακτικά αδύνατο)

    Τα παραπάνω στο σύνολό τους, συνιστούν ένα ενδεικτικότατο πρακτικό παράδειγμα, ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ενός ζητήματος.

    Θα προσέθετα ότι:
    όση ψυχοσωματική και οντολογική «παραχάραξη» συνιστά μία «μεταβολή» φύλου, ΑΛΛΗ ΤΟΣΗ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ «ΜΕΤΑΒΟΛΗ», ΝΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ!

  • 2 Ιουνίου 2017, 08:10 | Ν.Μ.

    Το φύλο κάποιου δεν μπορεί να καθορίζεται από «τη βούληση, την προσωπική αίσθηση του σώματος και την εξωτερική του εικόνα», γιατί υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που το καθορίζουν. Οι σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός είναι φυσικά δικό του θέμα, αλλά το φύλο του όχι. Και αν ο ίδιος θέλει να επέμβει στη φύση του γιατί «αισθάνεται διαφορετικά από αυτό που είναι», τότε δεν μπορεί αυτό να αντιμετωπίζεται ως φυσιολογική κατάσταση.

  • 2 Ιουνίου 2017, 08:03 | Πέτρος

    Προς Αλέξανδρος 2 Ιουνίου 2017, 05:06

    Οπότε με βάση τα επιστημονικοφανή δεδομένα σας, πείτε μου ποιος ο λόγος να ξεχωρίζουμε κατά την γέννα τα παιδιά; Γιατί να ανακοινώνει ο γιατρός στην μαμά και στον μπαμπά το φύλο; Δεν είναι ένας τρομακτικός κομφορμισμός αυτός;

    Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω αν όλοι οι τρανς ανοίκουν στις κατηγορίες που περιγράφετε, γιατί τότε να μην απαιτείται η προσκόμιση κάποιου ιατρικού αποδεικτικού που να τους πιστοποιεί ώς intersex για παράδειγμα; Αφού τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα γιατί (εσείς και το νομοσχέδιο) μιλάτε για το «πώς νοιώθουν» και όχι για το «πώς είναι»; Είναι επιστημονική αυτή η διατύπωση; Τι φοβάστε αφού τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν μετά τόσης βεβαιότητος;

  • 2 Ιουνίου 2017, 07:41 | Φώτης Α.

    «Παρακολουθώντας τον γιο μου να μεταμορφώνεται σε γυναίκα»

    Η ιστορία του Llyr και της οικογένειας του, που στηρίζει την απόφαση του να προχωρήσει σε διαδικασία μετάβασης φύλου!

    http://www.lifo.gr/articles/lgbt_articles/147047

  • 2 Ιουνίου 2017, 05:06 | Αλέξανδρος

    Παρακαλούνται όλοι αυτοί οι (κατά φαντασίαν ευσεβείς αλλά κατ’ ουσίαν) μίζεροι μισάνθρωποι που μαγευτήκαν εδώ μέσα για να σώσουν την ανθρωπότητα από την αμαρτία, όταν τους τελειώνουν τα αποστομωτικά θρησκευτικά επιχειρήματα του τύπου «θα πέσει φωτιά να μας κάψει,» ας μην πιάνουν στο στόμα τους και την επιστήμη. Φτάνει που κακοποιούν τις διδαχές του Χριστού, ας μην διαστρεβλώνουν και τις βασικές αρχές της βιολογίας, για να υποστηρίξουν την μισαλλοδοξία τους!

    Στη φύση τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα και ασαφή από το σχήμα ΧΧ=κοριτσάκι και ΧΥ=αγοράκι.

    Ας αφήσουμε κατά μέρος τους μύκητες και τα φυτά για να μην πανικοβληθείτε οι στενόμυαλοι και ας πιάσουμε το βασίλειο των ζώων, στο οποίο ανήκουμε και οι άνθρωποι.

    Στα σεξουαλικά ήδη λοιπόν μπορεί να υπάρχουν:
    θηλυκά με ΧΧ και αρσενικά με Χ (έντομα),
    θηλυκά με ZW και αρσενικά με ZZ (πουλιά),
    θηλυκά που είναι θηλυκά γιατί αναπτύχθηκαν σε θερμό περιβάλλον και αρσενικά που είναι αρσενικά γιατί αναπτύχθηκαν σε ψυχρό (ερπετά),
    θηλυκά που είναι θηλυκά γιατί έχασαν σε μία μονομαχία ανδρικών μορίων (διάφορα ήδη σκωλήκων),
    αρσενικά που είναι αρσενικά γιατί γεννήθηκαν θηλυκά αλλά άλλαξαν φύλο επειδή το τελευταίο αρσενικό στο κοπάδι τους πέθανε (διάφορα ήδη ψαριών),
    αρσενικά που ομοιάζουν και φέρονται ως θηλυκά για να πλησιάζουν τα θηλυκά χωρίς ανταγωνισμό (διάφορα ήδη ψαριών ή μαλακίων όπως οι σουπιές)
    και θηλυκά που ομοιάζουν και φέρονται σαν αρσενικά για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα (διάφορα ήδη ζώων με κυριότερο παράδειγμα τις στικτές ύαινες).

    Αλλά επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί πιθανόν να φανούν «κινέζικα» σε μερικούς, ας περάσουμε και στους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ καθ’ εαυτούς:

    Ένας άνθρωπος μπορεί σήμερα να είναι άνδρας παρότι γεννήθηκε γυναίκα, επειδή έχει έλλειψη συγκεκριμένου ενζύμου και ανέπτυξε ανδρικά γεννητικά όργανα στην εφηβεία του.

    Μπορεί κάποιος να είναι γυναίκα παρότι φέρει τα ΧΥ χρωμοσώματα διότι έχει οργανισμό αναίσθητο στα ανδρογόνα και συνεπώς γυναικείο σώμα. Ή γιατί το συγκεκριμένο χρωμόσωμα Υ δεν έχει το γονίδιο SRY, οπότε το αποτέλεσμα είναι και πάλι το ίδιο (γυναικείο σώμα).

    Αντίθετα μπορεί κάποιος να είναι άνδρας παρότι φέρει δύο χρωμοσώματα Χ, επειδή το ένα από τα δύο ΕΧΕΙ το γονίδιο SRY όποτε το σώμα του είναι ανδρικό.

    Και υπάρχουν βέβαια και συνάνθρωποί μας με επιπλέον ή λιγότερα χρωμοσώματα: ΧΧΥ(άνδρας) ή Χ (γυναίκα) και αρκετές άλλα παραδείγματα.

    Όταν λοιπόν υπάρχουν ΤΟΣΕΣ περιπτώσεις που το γονοτυπικό και το φαινοτυπικό φύλο ΔΕΝ συμβαδίζουν, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως, παρότι παίζουν ρόλο, ούτε το DNA ούτε τα γεννητικά όργανα ενός ανθρώπου καθορίζουν το φύλο του.

    Απ’ αυτή τη συνειδητοποίηση το να φτάσεις να καταλάβεις πως κάποιος είναι γυναίκα ή άνδρας απλά γιατί έτσι αισθάνεται είναι ένα πολύ μικρό βήμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ανοιχτό μυαλό και μια ζεστή καρδιά!

  • 1 Ιουνίου 2017, 22:23 | Φώτης Α.

    Οι ΝΕΕΣ μορφές οικογένειας (ανύπαντρες μητέρες, άγαμοι πατέρες που φροντίζουν τα παιδιά τους, γάμοι χωρίς παιδιά, ομόφυλοι γάμοι κτλ …) αντιπροσωπεύουν πια το 56,1% των νοικοκυριών, ενώ το 1980 η λεγόμενη «παραδοσιακή» οικογένεια αντιπροσώπευε το 75% των νοικοκυριών.

    Να κι ένα λινκ για μη «παραδοσιακό» ζευγάρι με παιδιά, που ζει στην πολύ προηγμένη κοινωνία του Portland, της πολιτείας του Oregon στις ΗΠΑ:

    http://www.lifo.gr/now/world/147069

    Προσπαθήστε λοιπόν μερικοί να καταλάβετε ΠΟΣΟ έχουν αλλάξει τα πράγματα γύρω σας πια!
    Κι ότι ματαιοπονείτε με το να αρνείστε την νέα κοινωνική πραγματικότητα, που έχει φτάσει όχι μόνο στην (προοδευτική) Ευρώπη, αλλά ακόμα και στην Λατινική Αμερική.

    Καιρός είναι να ακολουθήσει αυτόν τον (νομικό) εκσυγχρονισμό κι η Ελλάδα.

  • 1 Ιουνίου 2017, 15:16 | Χάρης

    ΟΜΙΛΙΑ – 4Η ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ – Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΥ
    Είναι φέτος η τέταρτη μας πορεία περηφάνιας που έχει σαν σύνθημα το «ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ». Τη βάση της Χριστιανικής θρησκείας και το κέντρο της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού. ΑΓΑΠΗ. Αυτό ζητούν τα παιδιά μας «ΑΓΑΠΗ». Και μας διαμηνύουν «Δεχθείτε μας, είμαστε κανονικοί άνθρωποι, ελευθερώστε μας από τις ενοχές που μας επιβάλατε σαν γονείς και σαν κοινωνία.»
    Ας τους απαντήσουμε με μια μεγάλη συγγνώμη γιατί δεν καταφέραμε να ανιχνεύσουμε τα αισθήματα τους. Πώς ένιωθαν όλα τα χρόνια που βίωναν κάτι που εμείς δεν ξέραμε; Ένιωθαν μοναξιά, εγκατάλειψη, αδιέξοδα, ενοχές, αμαρτωλοί, αβοήθητοι, απόγνωση, απόρριψη, ταπείνωση, καταφρόνηση, γονική ασυνέπεια και αδιαφορία, στέρηση της μητρικής και πατρικής στοργής και αγάπης και έλλειψη της ασφάλειας του οικογενειακού καταφυγίου;
    Να απολογηθούμε γιατί εμείς οι γονείς που αποτελούμε την σημερινή ένοχη κοινωνία, σαν νέοι ηττημένοι από το Μίνωα Αθηναίοι, στέλνουμε τα παιδιά μας βορά στο μινωταυρικό βρυκόλακα. Εμείς που αδιαμαρτύρητα και αδιάφορα επιτρέπουμε στις θρησκευτικές μας αρχές να στέλνουν στο πυρ το εξώτερο τα παιδιά μας σαν αμαρτωλούς και αρρώστους. Εμείς που ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για τα παιδιά μας και εγωιστικά τα απορρίπτουμε διότι δεν ικανοποιούν τις δικές μας λανθασμένες αντιλήψεις και προσδοκίες.
    Ναι, πρέπει να απολογηθούμε στα παιδιά μας για όλα όσα δεν κάναμε για να τους προσφέρουμε μια ομαλή κοινωνική ζωή.
    Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να απαλλάξουμε τα παιδιά μας από αυτό το φάντασμα σπάζοντας το φράγμα και το φόβο της σιωπής. Ας αρχίσουμε να μιλούμε με περηφάνια για τα παιδιά μας. Ας μην σιωπούμε, ας μην κρυβόμαστε σε απόμερες σκοτεινές γωνιές. Ας το φωνάζουμε συνέχεια, ανοικτά και δυνατά προς όλους. Αυτά τα παιδιά είναι κανονικά παιδιά όπως όλα τα άλλα. Ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε, για όλους, μια νέα υγιή κοινωνία χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς φαντάσματα.
    Προτρέπω δε τα παιδιά μας να μιλούν και αυτά στους γονείς, συγγενείς και φίλους χωρίς να ντρέπονται γι’ αυτό που είναι. Όσο ο Μινωταυρικός βρυκόλακας είναι ζωντανός κινδυνεύουμε όλοι. Ας τον αποτελειώσουμε εμείς, σαν νέος Θησέας, αλλάζοντας την κοινωνία και τα λανθασμένα της πιστεύω. Το δικό μας όπλο είναι ο Λόγος, τόσο σαν ομιλία όσο και σαν ο Λόγος του Θεού.

  • 1 Ιουνίου 2017, 12:59 | Καραφυλλίδου Ελένη και λοιποί

    Είναι αίσχος και έλλειψη αγάπης να ψηφίζεται από Ορθόδοξους υποτίθεται Χριστιανούς ένα τέτοιο νομοσχέδιο ή μάλλον σχέδιο που αρμόζει μόνο σε κοινωνία Σοδόμων και Γομόρων.Ποιος μπορεί να βεβαιώσει ότι αυτός που παντρεύομαι λ.χ. δεν είναι άνδρας που πριν ήταν γυναίκα.Η νομοθεσία θα πρέπε να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν τέτοια προβλήματα με άλλα μέσα και τρόπους να βρούνε τον εαυτό τους και όχι να τους σπρώχνει να ζούνε αγκαλιά με την αμαρτία και να χάνουν την ψυχή τους. Υπάρχουν πρόθυμοι άνθρωποι να βοηθήσουν στην ηθική και πνευματική αναγέννηση αυτού του τόπου αλλά δυστυχώς ποτέ δεν τους δίνετε την ευκαιρία και δεν ξέρω αν θα το κάνετε κάποτε πριν να είναι πολύ αργά με την ηθική σήψη που θα έχει εξαπλωθεί στο πληγωμένο σώμα της φτωχής μας πατρίδας.Ευτυχώς για κάποιον που πραγματικά πιστεύει στον Χριστό και την ηθική που μας παρέδωσε λειτουργεί ο πνευματικός νόμος που είναι υπέρτερος απο κάθε άλλο νόμο και όλοι τελικά θα κριθούμε με αυτόν τον νόμο και ο καθένας θα πάρει την θέση που του αρμόζει, θέση δικαίωσης για όσους αγωνίστηκαν κατά της ηθικής σήψης, θέση καταισχύνης για όσους την ευνόησαν.

  • 1 Ιουνίου 2017, 08:14 | Φώτης Α.

    Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του φανατικού θρησκόληπτου ανθρώπου είναι ότι ενώ αρνείται τα δικαιώματα στους συνανθρώπους του, την ίδια στιγμή παραπονιέται ότι του αρνούνται εκείνου τα δικαιώματά του.

    Ενώ καταδιώκει συμπολίτες του ισχυρίζεται ότι καταδιώκεται ο ίδιος.

    Την ώρα που συμπεριφέρεται εξαιρετικά προσβλητικά, νομίζει ότι είναι εκείνος ο προσβεβλημένος.

    Salman Rushdie

    Y.Γ. Φρονώ ότι χρειαζόταν μια επανάληψη το παραπάνω σχόλιο του πασίγνωστου συγγραφέα, μετά τον τόσο θρησκοληπτικό μεσαίωνα που μαζεύτηκε εδώ μέσα!

  • 1 Ιουνίου 2017, 00:04 | Αργύρης Στακιάς

    Η ομοφυλοφιλία είναι ένα πάθος και τίποτα άλλο.Ο Θεός έπλασε μόνο άντρα και γυναίκα.Όλα τα άλλα είναι ψυχικές αρρώστιες-διαστροφές.
    Η εκκλησία μας, αγκαλιάζει τους ομοφυλόφιλους αλλά όχι την ομοφυλοφιλία, όπως ο γιατρός αγαπάει τον άρρωστο και πολεμάει την αρρώστια.
    Σαν κράτος δεν πρέπει να βγάζουμε τον Χριστό έξω από τους νόμους γιατί προκοπή δεν θα δούμε ποτέ.Λυπάμαι γιατί με τέτοιους νόμους διαπιστώνεται ότι η κρίση και ο ξεπεσμός μας σαν έθνος είναι πνευματικός πολύ περισσότερο από οικονομικός.
    Προτείνω την απόσυρσή του καθώς και ο,τιδήποτε άλλο αντιβαίνει στον Θεϊκό νόμο.

  • 31 Μαΐου 2017, 23:52 | Μανώλης

    Πηγαίνετε να δημιουργήσετε πρόβλημα στα παιδιά χωρίς να έχουν.Ντροπή Υπουργέ…
    Δεν συμφωνούμε με το νομοσχέδιο. Θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, δεν έχετε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

  • 31 Μαΐου 2017, 22:27 | Νικόλαος Τριανταφύλλης

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο που αφορά την ταυτότητα φύλου διότι καταργεί την ιερότητα του προσώπου, μπερδεύει τον ψυχισμό του ανθρώπου και προτείνω να αποσυρθεί άμεσα.

  • 31 Μαΐου 2017, 21:55 | Εμμανουηλ π.

    Το καταχωρημένο φύλο κατά την γέννηση είναι καιτο πραγματικό φύλο του κάθε ανθρώπου. Η διόρθωση οδηγεί σε ένα ψεύτικο εξωτερικό φύλο. Οι όποιες διορθώσεις δεν μπορούν να αλλάξουν τη βιολογική υπόσταση του ατόμου.Το αγόρι θα είναι πάντοτε αγόριβιολογικά και χρωμοσωμιακά και το κορίτσι θα είναι πάντοτε κορίτσι αντίστοιχα.Ειλικρινά λυπάμαι όσους πιστεύουν οτι η αλλαγή φύλου και πολύ περισσότερο η απλή αλλαγή στοιχείων θα τους οδηγήσει σε μιά ευτυχισμένη ζωή.

  • 31 Μαΐου 2017, 17:39 | Φώτης Α.

    Οι απειλές προς την κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης και θα ψηφίσουν και το νομοσχέδιο για τους τρανς/ίντερσεξ συμπολίτες μας ΑΠΛΑ θα πέσουν στο κενό.

    Θυμίζω ότι το σύμφωνο συμβίωσης ψηφίστηκε από 190 (!) βουλευτές από ΟΛΑ τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Ένωση Κεντρώων, Το Ποτάμι και το 1/3 της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου ΚΑΙ του αρχηγού της).

    ΠΟΙΟΝ απειλείτε λοιπόν με απαράδεκτες φράσεις του τύπου «το τέλος σας θα είναι άδοξο»; Την ΙΔΙΑ την δημοκρατία;!;

    Τέλος, ΑΛΛΟ «επικρατούσα θρησκεία», ΑΛΛΟ νομοθέτηση με βάση μια θρησκεία, το κράτος έχει ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ!

    Θεοκρατία ΔΕΝ έχουμε, οπότε άδικα γράφετε «επιχειρήματα» για την νομοθέτηση με βάση την θρησκεία στην Ελλάδα, αυτά δεν περνάνε σε χώρα της Ε.Ε. και μάλιστα το 2017.

  • 31 Μαΐου 2017, 15:16 | παρης

    Οχι στην παρανοια αυτη οχι σε καμοια περιπτωση στα παθη του πονηρου οχι και παλι οχι…
    Υ.Γ το »οχι» δεν ειναι σαν του τσιπρ@.

  • 31 Μαΐου 2017, 15:38 | anna maria gerasimou

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΙΔΕΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΟ. ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΨΕΜΜΑ. ΑΛΛΙΩΣ ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΟΙΚΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ, ΤΟ ΥΨΟΣ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΤΛ ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΜΑΣ. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΒΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ.

  • 31 Μαΐου 2017, 15:17 | Λεμονιά Α.

    Κακοφτιαγμένο,πρόχειρο εως εγκληματικό ττο παρόν νομοσχέδιο!Ασέβεια και ύβρις στον Έλληνα ορθόδοξο πολίτη.Δε αντιπροσωπεύει πάρα μικρη ομάδα πολιτων που θέλει να νομιμοποίησει,επιβάλλει ως φυσιολογικό το ανώμαλο ειτε αυτό στηρίζεται σε ψυχική η σωματική ανωμαλία είτε προέρχεται από διεστραμμένες συνήθειες.Παρακαλώ να αποσυρθεί!!!Είναι βιασμός της κοινωνίας,της οικογένεια ς της παιδικής ηλικίας!

  • 31 Μαΐου 2017, 09:50 | Φώτης Α.

    Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του φανατικού θρησκόληπτου ανθρώπου είναι ότι ενώ αρνείται τα δικαιώματα στους συνανθρώπους του, την ίδια στιγμή παραπονιέται ότι του αρνούνται εκείνου τα δικαιώματά του.

    Ενώ καταδιώκει συμπολίτες του ισχυρίζεται ότι καταδιώκεται ο ίδιος.

    Την ώρα που συμπεριφέρεται εξαιρετικά προσβλητικά, νομίζει ότι είναι εκείνος ο προσβεβλημένος.

    Salman Rushdie

  • 31 Μαΐου 2017, 00:06 | Ναούμ

    Το σύνταγμα της Ελλάδας, κύριοι του υπουργείου και της κυβέρνησης, ξεκινάει ως εξής: Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Επίσης, στο άρθρο 3 του συντάγματος αναφέρει τα εξής: «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού». Ο νόμος τον οποίο θέλετε να περάσετε, όπως και το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων, είναι νόμοι που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη των Ελλήνων, με το σύνταγμα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Άρα λοιπόν, μιλάμε για έναν νόμο που καταρχήν προσβάλει κατάφορα, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως η δημοκρατία και η θρησκευτική ελευθερία (αφού με αυτούς τους νόμους χλευάζεται με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο η επικρατούσα θρησκεία αυτής της χώρας). Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι που καθιστούν αυτό το νομοσχέδιο κυριολεκτικά μια πυρηνική βόμβα κατά της φυσικής υπόστασης του ανθρώπου και της οντολογίας του. Καλά θα κάνετε να το πάρετε πίσω αυτό το απάνθρωπο και διεστραμμένο νομοσχέδιο που σκοπό έχει να υπηρετήσει τα αφεντικά της νέας τάξης, υποβιβάζοντας τον άνθρωπο σε υπάνθρωπο. Εάν παραβλέψετε την αγανάκτηση που υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία μας όσον αφορά τις ενέργειές σας πάνω σε θέματα ηθικής και οντολογίας του ανθρώπου, να ξέρετε ότι το τέλος σας θα είναι άδοξο… Τέτοιες φασιστικές συμπεριφορές δεν θα μείνουν ατιμώρητες από τον ελληνικό λαό!!

  • 31 Μαΐου 2017, 00:41 | Ναούμ

    Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Επίσης, στο άρθρο 3 του συντάγματος αναφέρει τα εξής: «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού». Ο νόμος τον οποίο θέλετε να περάσετε, όπως και το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων, είναι νόμοι που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη των Ελλήνων, με το σύνταγμα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Άρα λοιπόν, μιλάμε για έναν νόμο που καταρχήν προσβάλει κατάφορα, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως η δημοκρατία και η θρησκευτική ελευθερία (αφού με αυτούς τους νόμους χλευάζεται με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο η επικρατούσα θρησκεία αυτής της χώρας). Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι που καθιστούν αυτό το νομοσχέδιο κυριολεκτικά μια πυρηνική βόμβα κατά της φυσικής υπόστασης του ανθρώπου και της οντολογίας του. Καλά θα κάνετε να το πάρετε πίσω αυτό το απάνθρωπο και διεστραμμένο νομοσχέδιο που σκοπό έχει να υπηρετήσει τα αφεντικά της νέας τάξης, υποβιβάζοντας τον άνθρωπο σε υπάνθρωπο. Εάν παραβλέψετε την αγανάκτηση που υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία μας όσον αφορά τις ενέργειές σας πάνω σε θέματα ηθικής και οντολογίας του ανθρώπου, να ξέρετε ότι το τέλος σας θα είναι άδοξο… Τέτοιες φασιστικές συμπεριφορές δεν θα μείνουν ατιμώρητες από τον ελληνικό λαό!!

  • 30 Μαΐου 2017, 21:40 | Μ. Ζ.

    Ο όρος «διόρθωση» δεν δείχνει μια διάθεση αλαζονική, υπερφίαλη;
    Είναι σα να λέμε: «έκανε λάθος Αυτός που με δημιούργησε, ας το διορθώσω».
    Έχουμε συνειδητοποιήσει τι επιμένουμε να λέμε;

  • 30 Μαΐου 2017, 20:13 | Κων/νος Τομπρας

    Ο Θεος δημιουργησε τον ανθρωπο και τον διαχωρισε σε δυο φυλα,αρσεν και θηλυ,οπως διαβαζουμε στο βιβλιο της Γενεσεως στο Κεφαλαιο 1 στιχο 27

    καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς.

    Επισης στην Α’ Τιμοθεον επιστολη 1:8-11 διαβαζουμε :

    Οἴδαμεν δὲ ὅτι καλὸς ὁ νόμος, ἐάν τις αὐτῷ νομίμως χρῆται,
    εἰδὼς τοῦτο, ὅτι δικαίῳ νόμος οὐ κεῖται, ἀνόμοις δὲ καὶ ἀνυποτάκτοις, ἀσεβέσι καὶ ἁμαρτωλοῖς, ἀνοσίοις καὶ βεβήλοις, πατρολῴαις καὶ μητρολῴαις, ἀνδροφόνοις
    πόρνοις, ἀρσενοκοίταις, ἀνδραποδισταῖς, ψεύσταις, ἐπιόρκοις, καὶ εἴ τι ἕτερον τῇ ὑγιαινούσῃ διδασκαλίᾳ ἀντίκειται,
    κατὰ τὸ εὐαγγέλιον τῆς δόξης τοῦ μακαρίου Θεοῦ, ὃ ἐπιστεύθην ἐγώ.

    Βρισκομαστε στις εσχατες μερες οπου ο πολεμος του κακου εναντιον του καλου βρισκεται στον μεγιστο βαθμο.Οι κυβερνησεις υπακουοντας στις εντολες των σκοτεινων δυναμεων εκτελει τα σχεδια ξεθεμελιωσης καθε ηθικης εναντια,στις εντολες του Θεου.Το νομοσχεδιο πρεπει αμεσα να αποσυρθει γιατι αντιβαινει στους νομους του Θεου.Αν καποιος εχει διαταραχη φυλου,το θεραπευτηριο ειναι η Εκκλησια του Χριστου,που ο ιδιος ιδρυσε!Μην ξεχνατε ολοι θα δωσουμε λογο στον Θεο,πρωτος και χειροτερος εγω.

  • 30 Μαΐου 2017, 17:01 | Φώτης Α.

    Σχόλια με ΟΛΑ τα γράμματα κεφαλαία (αγενέστατα δηλαδή, σαν να ουρλιάζουν, επειδή στο ίντερνετ τα γραπτά με ΟΛΑ τα γράμματα κεφαλαία σημαίνουν ακριβώς αυτό), θα έπρεπε να ελέγχονται περισσότερο.
    Είναι εμφανές COPY & PASTE της ΙΔΙΑΣ ακριβώς «άποψης» και γράφεται επαναλαμβανόμενα από τα ΙΔΙΑ άτομα, για να φανούν «πολλοί».

    Επιπλέον σχολιασμός ΔΙΧΩΣ κανένα σημείο στίξης, με ΕΝΤΕΛΩΣ ασύνδετο λόγο και σχεδόν παραληρηματικός, πάλι θα έπρεπε να ελέγχεται πιο αυστηρά.
    Δυσκολευόμαστε στην διαβούλευση οι υπόλοιποι σοβαροί άνθρωποι, που θέλουμε να εντοπίσουμε τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ σχόλια για το εν λόγω νομοσχέδιο και να σχολιάσουμε τις επιμέρους διατάξεις με ηρεμία και χωρίς άναρθρες κραυγές περί «κατάργησης της πίστης» από τον νομοθέτη κι άλλα τέτοια γραφικά.

  • 30 Μαΐου 2017, 15:26 | Σπύρος Σ

    Η φύση έχει καθορίσει σαν φυσιολόγικο δύο φύλλα, όλα τα άλλα (εκτός από ανατομικές-παθολογικές περιπτώσεις) είναι διαστροφή από την φύση και κανείς νόμος δεν πρόκειτε να μετατρέψει το παρά φύσην, σε φυσιολογικό.Από εκεί και πέρα ο σεβασμός σε κάθε άνθρωπο,είναι θέμα παιδείας και οι νόμοι που έχουμε είναι αρκετοί να επιβάλουν αυτόν τον σεβασμό όπως και σε κάθε άνθρωπο. Αλλιώς πάμε σε ειδική μεταχείρηση των συγκεκριμένων προσώπων πολιτών και συνεπώς στην αποκοπή τους, ως πολίτες ειδικής μεταχείρισης, από το σύνολο της κοινωνίας.Μετά τα παραπάνω, προτείνω να αποσυρθεί άμεσα, καταλαβένω όμως ότι η διαβούλευση είναι για να δώση μια ψευδαίσθηση «δημοκρατίας» σε αποφάσεις που έχου ληφθεί από λίγους και έχουν άλλους σκοπούς΄, από τους δήθεν ανθρωπιστικούς, δημοκρατικούς και ισότητας.

  • 30 Μαΐου 2017, 09:18 | ΕΙΡΗΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ (ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΦΥΛΟ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΑΝΩΜΑΛΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ…Ο ΟΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΡΗ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝη ΟΡΘΟΔΟΞΗ οΠΩσ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 30 Μαΐου 2017, 09:58 | Φώτης Α.

    Οι δημόσιες διαβουλεύσεις των νομοσχεδίων γίνονται συνήθως για να μιλήσουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα και να βελτιωθούν έτσι κάποιες διατάξεις.

    Κάποιοι θρησκόληπτοι τι νομίζετε ότι κάνετε ακριβώς;
    Πιστεύετε ειλικρινά ότι ο νομοθέτης θα αποσύρει το νομοσχέδιο αυτό, επειδή μερικοί αραδιάζετε μονότονα διάφορα χωρία από την παλαιά διαθήκη ή μιλάτε για «σόδομα»;

    Αν νομίζετε ότι επειδή θα γράψετε πολλές φορές διάφορα τσιτάτα για τις «ελληνορθόδοξες αξίες» κι άλλα τέτοια, θα πείσετε την κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής να μην ψηφίσουν το παρόν νομοσχέδιο, μάθετε ότι κακώς αναλίσκεστε και ματαιοπονείτε.

  • 30 Μαΐου 2017, 09:19 | ΕΙΡΗΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ(ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΦΥΛΟ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΑΝΩΜΑΛΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥ)ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ…Ο ΟΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΡΗ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΩς ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Μαΐου 2017, 16:11 | Φώτης Α.

    Επειδή βλέπω φοβερό copy & paste των ΙΔΙΩΝ νομικά αστήρικτων απόψεων περί αλλαγής ηλικίας κτλ, θα επαναλάβω απλά το δικό μου πρότερο σχόλιο:

    ΔΕΝ συγκρίνεται η ιθαγένεια με το φύλο, γιατί η πρώτη είναι νομικός ΔΕΣΜΟΣ με το εκάστοτε κράτος. Οπότε είναι λογικό το κάθε κράτος να θέτει προϋποθέσεις για την απόκτησή της.

    ΟΥΤΕ η ηλικία συγκρίνεται νομικά με το φύλο!
    Νομίζω ότι ΕΠΙΤΗΔΕΣ το κάνετε μερικοί μερικοί εδώ μέσα να προσπαθείτε να δημιουργήσετε σύγχυση για ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ νομικά θέματα και την αντιμετώπισή τους από τον νομοθέτη.

  • 29 Μαΐου 2017, 12:25 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Αφού καταντήσαμε στις μέρες μας το αυτονόητο (δηλ. όταν γεννιέται άνδρας να παραμένει άνδρας και το ίδιο για την γυναίκα) να είναι ζητούμενο και να νομοθετείται το παράλογο ή κάποιες αφύσικες,κατά κανόνα, διαθέσεις κάποιων τότε λυπάμαι για το μέγεθος της διαστροφής μας (όπως αποδεικνύεται θεολογικός και ιατρικός ότι πρόκειται περί αρρωστημένης κατάστασης του προσώπου)

  • 29 Μαΐου 2017, 12:46 | Βασιλικά Κ

    Πάτε να δημιουργήσετε πρόβλημα στα παιδιά χωρίς να έχουν. Δεν συμφωνούμε με το νομοσχέδιο. Θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

  • 29 Μαΐου 2017, 12:51 | Α. Νταβράζου

    «ΑΡΣΕΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥ ΕΠΟΙΗΣΕΝ Ο ΘΕΟΣ». ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ.

  • 29 Μαΐου 2017, 12:24 | Γεωργία Α

    Μοιάζετε να δέρνετε τον αέρα. Ό,τι και να κάνετε δεν μπορείτε να αλλάξετε την ουσία του ανθρώπου. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι εξωτερικές αλλαγές που μόνο ψυχολογικά προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν στους ανθρώπους. Καλύτερα να τους βοηθήσουμε. Και δεν τους βοηθάμε με το να ψηφίσουμε τέτοιο νομοσχέδιο.

  • 29 Μαΐου 2017, 11:54 | Χ Σ

    Διαφωνώ με το Νομοσχέδιο.
    Ας το καταλάβουν όλοι. Δεν αλλάζει κάποιος φύλο μόνο με κάποιες εξωτερικές αλλαγές στο σώμα του. Το φύλο δεν είναι μονάχα τα όργανα που το χαρακτηρίζουν.
    Η φυγή από αυτό που είσαι δεν είναι λύση.
    Τι θα συμβεί όταν κάποιος εγκληματήσει και αλλάξει φύλο, απλά και μόνο για να αποποιηθεί της ευθύνης; Το έχουμε σκεφτεί;
    Είναι όμως και ένας άλλος προβληματισμός. Ποιος είναι αυτός που θέλει να μετατρέψει αυτή τη χώρα σε ένα απέραντο νοσοκομείο και σε ένα απέραντο νεκροταφείο;
    Σκεφτείτε, πριν προχωρήσετε, τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξεως…

  • 29 Μαΐου 2017, 11:53 | ΕΙΡΗΝΗ Α.

    ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΛΟΥ Κ.Λ.Π. ΑΠΟ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ,ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ
    ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ;
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΟΠΩΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
    ΑΠΕΙΡΗ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ;
    ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!

  • 28 Μαΐου 2017, 20:52 | Πέτρος Ροδίτης

    Αν κάποιος μπορεί να αλλάξει φύλο με μια απλή δήλωση, πως μπορεί αυτό να συμβιβαστεί με τα χρωμόσωμα Ως γνωστόν η φύση καθορίζει το φύλο με βάση τα χρωμόσωμα ΧΧ σε γυναίκες και ΧΥ σε άνδρες. Το φαινότυπο ακολουθεί βάση αυτού του προγραμματισμού Εκτός σπάνιων παθολογικών καταστάσεων.
    Δηλαδή κάποιος μπορεί να αλλάξει φύλο έτσι απλώς το θέλει ή τον συμφέρει;
    Η Ελληνική νομοθεσία θα παραβλέψει αυτή την αρχή;

  • 28 Μαΐου 2017, 19:06 | Ν. Σωτήριος

    To 1/4 αυτών που θέλουν να αλλάξουν φύλο είναι αυτιστικοί (Βλέπετε έρευνες που παρουσιάζει η ψυχίατρος κα. Προκοπάκη Καλ. στα πρακτικά της Επιστημονικής ημερίδας «Ταυτότητα Φύλου», 28/5/2017).

    Δηλαδή θα μπορεί και ένας αυτιστικός να αλλάζει ταυτότητα φύλου έτσι απλά χωρίς διάγνωση ψυχιάτρου;

    Μπορεί να μας πει ο νομοθέτης γιατί αγνοεί την επιστημονική κοινότητα;

  • 28 Μαΐου 2017, 14:07 | Αθηνά Α

    Διαφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο.
    Η νομοθεσία ενός ευνομούμενου κράτους στόχο έχει να βοηθά τον άνθρωπο να αναπτύσσεται και όχι να του καταστρέφει το παρόν και το μέλλον.
    Μελετήστε απροκατάληπτα τις συνέπειες μιας τέτοιας ιατρικής πράξης και θα το καταλάβετε.

  • 28 Μαΐου 2017, 14:36 | Συριοπούλου Ξανθή

    Δαφωνῶ μέ τίς ἐπαίσχυντες προτάσεις, πού εὐτελίζουν τόν ἄνθρωπο. Ἀπαιτῶ νά γίνη σεβαστή ἡ φύση, ἡ δημιουργία καί ἡ ἱερότητα τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου.

  • 28 Μαΐου 2017, 13:44 | Αθανασία Γκότση

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο που αφορά την ταυτότητα φύλου διότι καταργεί την ιερότητα του προσώπου όπως ο Θεός το διαμόρφωσε.

  • 26 Μαΐου 2017, 21:28 | Σταματία Καραγεωργίου

    Γιατί μόνο το φύλο να αλλάζουμε με απλή δήλωση; Γιατί όχι την ηλικία, ή τον τόπο γέννησης; Μέχρι πόσες φορές θα μπορεί κανείς να αλλάξει φύλο; (με απλή δήλωση για να γλιτώνουμε και την ταλαιπωρία) Μπορεί να κάνει κανείς και αντίστοιχες αλλαγές ηλικίας;

  • 25 Μαΐου 2017, 00:50 | nikolaos

    Όλοι είμαστε αμαρτωλοί, Όχι μόνο οι άνθρωποι που αγωνίζονται με τοv τρανσεξουαλισμό.Αν ο Ιησούς περπατούσε τη γη αύριο, βίαιοι άνθρωποι σαν κι εσάς θα τον καρφώσουν και πάλι σε ένα σταυρό , γιατί όπως και όλοι οι βίαιοι άνθρωποι, δεν έχετε καμία σχέση με την αγιότητα της ανθρώπινης ζωής που εκπνέει ο Θεός.
    Το θλιβερό μέρος είναι τότε που το άτομο μεγαλώνει και αγωνίζεται με την ανισότητα του φύλου της ψυχής και του φύλου του σώματος. Χάνουν χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να συμφωνήσουν ποιοι είναι,, παλεύοντας με τον εαυτό τους και με μια κοινωνία που τους απορρίπτει.Η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τους τρανσεξουαλικούς πολίτες από ανθρώπους σαν εσας.

  • 25 Μαΐου 2017, 00:36 | Φώτης Α.

    Έπειτα από μήνες αναμονής, διαδηλώσεων και εκστρατειών, η Ταϊβάν έγραψε ΙΣΤΟΡΙΑ την Τετάρτη αφού γίνεται η πρώτη χώρα της Ασίας που νομιμοποιεί την ισότητα στον ομόφυλο γάμο.

    Την Τετάρτη, το ΑΝΩΤΑΤΟ Δικαστήριο στη χώρα αποφάνθηκε ότι οι ισχύοντες νόμοι που δεν επέτρεπαν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ το δικαίωμα στην ΙΣΟΤΗΤΑ και είναι ΑΝΤΙσυνταγματικοί.

    Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, το κοινοβούλιο έχει πλέον προθεσμία δύο ετών να αλλάξει τους ισχύοντες νόμους ή να ψηφίσει καινούργιους.
    Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, το δικαστήριο ανέφερε πως «η απαγόρευση δύο ανθρώπων του ΙΔΙΟΥ φύλου να παντρευτούν για χάρη της περιφρούρησης των βασικών κανόνων ηθικής συνιστά «διαφορετική αντιμετώπιση» ΧΩΡΙΣ «λογική βάση».

    Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτού του είδους η διαφορετική αντιμετώπιση είναι ΑΣΥΜΒΑΤΗ με το πνεύμα και το νόημα του δικαιώματος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, όπως αυτό προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ταϊβάν.

    Η απόφαση προέκυψε όταν ένας ακτιβιστής ο Chi Chia-wei αμφισβήτησε την απόρριψη της κυβέρνησης της πόλης της Ταϊπέι για την αίτηση γάμου του ίδιου και του συντρόφου του το 2013.

    Πηγή: lifo

    ————————————————————

    Καταλάβατε τώρα μερικοί γιατί τα θέματα ΙΣΟΤΗΤΑΣ των LGBTQI πολιτών είναι απολύτως απαραίτητο να προωθούνται νομοθετικά;
    Επειδή τα δικαστήρια που σέβονται τον εαυτό τους θα ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΠΡΩΤΑ, ούτως ή άλλως αναγκάζοντας την νομοθετική εξουσία να προχωρήσει ΠΙΟ ΓΟΡΓΑ προς την κατεύθυνση της ισότητας και της ισονομίας των πολιτών.

  • 24 Μαΐου 2017, 15:21 | Φάνης Κ.

    http://bipartisanreport.com/2017/04/02/before-european-christians-forced-gender-roles-native-americans-acknowledged-5-genders/

    Before European Christians Forced Gender Roles, Native Americans Acknowledged 5 Genders!

  • 24 Μαΐου 2017, 11:05 | Χάρης

    Ένας σπουδαίος Δικαστής, δικάζοντας με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, κατ’ έφεση, μιαν απόφαση Ειρηνοδικείου η οποία απέρριψε την αίτηση ενός τρανς άντρα που ήθελε απελπισμένα να αλλάξει η ληξιαρχική του εγγραφή από γυναίκα σε άντρα αλλά δεν ήθελε να υποβληθεί σε επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις και ορμονικές θεραπείες, ούτε προσκόμιζε ψυχιατρικό χαρτί «πάθησης», πέραν της διάγνωσης του τρανσεξουαλισμού, εβγαλε μια απόφαση ιστορική για τα Ελληνικά αλλά και Ευρωπαϊκά δεδομένα, η οποία λαμβάνει υπόψη της, εκτός από νομολογία ΕΔΔΑ (που είναι πολύ πιο συντηρητική της απόφασης του Έλληνα Δικαστή) και δηλώσεις του ΟΗΕ, πληθώρα Συμβάσεων και «ήπιου δικαίου» (ψηφισμάτων, κοινών δηλώσεων φορέων κλπ.), καταλήγει, μεταξύ πολλών και στ’ ακόλουθα:

    «Πρώτον, η απαίτηση για χειρουργικό επαναπροσδιορισμό του φύλου, δεν προκύπτει από κανένα νόμο, ούτε διεθνή ούτε Ελληνικό. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εσφαλμένη η αναφορά σε «απόϊατρικοποίηση» και «ιατρική παρέμβαση», διότι η ιατρική αφορά «ίαση», δηλαδή θεραπεία, ενώ στην περίπτωση της χειρουργικής αλλαγής φύλου, δεν υπάρχει κανενός είδους θεραπεία αλλά αντίθετα βαρύτατος ακρωτηριασμός.
    Δεύτερον, εφόσον το αίτημα in abstracto της καταχωρήσεως της αλλαγής φύλου είναι νόμιμο, είναι τουλάχιστον αντιφατικό να υποβάλλεται σε μια πρακτική η οποία πληροί όλα τα χαρακτηριστικά του βασανιστηρίου.
    Τρίτον, απουσία ρητής νομοθετικής διατάξεως του Έλληνα νομοθέτη εφαρμόζονται όλες οι ανωτέρω υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις…»

    Είμαι σε έκσταση που βγήκε τέτοια απόφαση στην Ελλάδα, είμαι περήφανη που Ελληνικό Δικαστήριο τόλμησε να αποκαλέσει ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ (αυτό που πράγματι είναι, δηλαδή) αυτό που επιβάλλουν άλλοι Δικαστές, παγίως επί σειράν ετών, πόσο δε μάλλον είμαι περήφανη που είμαι η δικηγόρος του αιτούντος!
    Παράλληλα, βιώνω και μια πολύ γλυκειά δικαίωση της άποψής μου, κάπως μοναχικής έως σχετικά πρόσφατα, ότι ναι μεν νέα νομοθετική ρύθμιση για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα κάνει τα πράγματα ευκρινέστερα κι ευκολότερα, αλλά ο Νόμος περί ληξιαρχικών πράξεων ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να ερμηνεύεται υπό το φως υπερνομοθετικής σημασίας διατάξεων, και να οδηγεί στη μεταβολή των ληξιαρχικών στοιχείων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις.
    Μέχρι στιγμής, είχαν εκδοθεί μέσα στο τελευταίο έτος (μετά την κατάθεση της Έφεσης αυτής) Αποφάσεις Ειρηνοδικείων οι οποίες έλυναν το ζήτημα στην πράξη, για τα πρόσωπα που δικαιώθηκαν (δεν είναι γνωστό αν υπήρξαν και πρόσωπα που δεν δικαιώθηκαν, μετά την έκδοση των αποφάσεων αυτών), με την εφαρμογή του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.
    Στο άρθρο 8 στηρίχθηκε και το ΕΔΔΑ, σε πρόσφατη απόφασή του, γεγονός που γέμισε πολλούς απ’ όσους ασχολούμαστε με το ζήτημα με δυσαρέσκεια για την συντηρητικότητα που επέδειξε το ΕΔΔΑ πάνω στο ζήτημα. Θα περιμέναμε περισσότερα από το κορυφαίο δικαιοδοτικό όργανο, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.
    Η Μαγιάτική αυτή απόφαση έρχεται νομίζω να κλείσει το ζήτημα της «στάθμισης» που κάνουν οι Δικαστές όταν έχουν μπροστά τους ζητήματα του άρθρου 8 ΕΣΔΑ, δηλαδή προστασίας της ιδιωτικής ζωής (και όπου μπορεί –και συνήθως συμβαίνει- να παρεισφρύουν οι προσωπικές τους αντιλήψεις) και θέτει το ζήτημα για πρώτη φορά (ξεπερνώντας σε τόλμη και το ΕΔΔΑ), και μάλιστα σε επιπεδο κατ’ έφεση κρίσης, στην πιο σωστή, την πιο προστατευτική και δίκαιή του βάση: η προστασία από τα βασανιστήρια είναι ΑΠΟΛΥΤΗ, ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ, ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ.
    Electra Leda Koutra

  • 23 Μαΐου 2017, 19:17 | Κώστας Σ.

    Άφησα σκόπιμα να περάσουν κάποιες μέρες για να μελετήσω το θέμα. Από τη μέχρι τώρα μελέτη μου, καταλήγω στα εξής:
    α. Το νομοσχέδιο είναι ένα πρόχειρο κείμενο με πολλά κενά γιατί αγγίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα σε τόσο λίγες γραμμές. Δεν εξηγεί τίποτα επί της ουσίας. ΠΧ ένας νέος με σώμα άνδρα ο οποίος δηλώνει γυναίκα, θα αποφύγει τη στράτευση? Ή για ποιο λόγω δε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πιστοποιητικό ιατρού?
    β. Ο Θεός έπλασε άνδρα και γυναίκα. Εμείς, ως άνθρωποι, ούτε ενός λουλουδιού το χρώμα δεν είμαστε ικανοί να αλλάξουμε. Έχουμε όμως την απαίτηση να αυτοπροσδιορίζουμε κατά το δοκούν το φύλο μας. Αν είναι δυνατόν. Το θεωρώ ύβρη. Και μετά την ύβρη έρχεται η άτη και στο τέλος η νέμεσις, δηλαδή η τιμωρία. Θέλω να πω ότι είμαστε απλοί άνθρωποι και αυτά τα θέματα, δηλαδή η διόρθωση του φύλου μας, είναι απεριόριστα πάνω από τις δυνατότητές μας. Είναι σα να θέλω να βαφτίσω με νόμο το άσπρο – μαύρο ή αντίστροφα. Εγώ επιθυμώ να το βαφτίσω. Θα ισχύει όμως??? Εκτός αν είμαστε στο σημείο που λόγω της πολλής μας προόδου θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να αλλάζουμε ακόμη και τους νόμους της φύσης.
    γ. Το να μπορεί κάποιος με σώμα π.χ άνδρα, να το αλλάξει και να δηλώσει γυναίκα, απλά είναι ψέμα. Δεκτό ότι κάποιος-α μπορεί να ασφυκτιά μέσα στο σώμα του-ης, αλλά ας βρεθεί άλλος όρος που να βαφτίζει το όποιον επιθυμεί να αλλάξει το φύλο του.

    Μετά τα παραπάνω, προτείνω να αποσυρθεί άμεσα.