- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 86Β – Οργάνωση του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης

1. Οι υπηρεσίες των καταστημάτων κράτησης και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές, , υπάγονται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα θεραπευτικά καταστήματα κράτησης που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 του Ν. 3772/2009, υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 1397/1983 «Εθνικό Σύστημα Υγείας» (Α΄ 143), όπως ισχύει, όσον αφορά τη μέριμνα για τη στελέχωση με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό, την υγειονομική οργάνωση και την υλικοτεχνική υγειονομική υποδομή και εξοπλισμό.
2. Η αποστολή, η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών, οι οργανικές θέσεις του προσωπικού και η κατανομή τους κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, η σχέση εργασίας καθώς και η επιλογή, τα προσόντα διορισμού, η πρόσληψη, η εκπαίδευση, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, οι κλάδοι και οι ειδικότητες των υπαλλήλων και κάθε άλλο συναφές θέμα ρυθμίζονται σε ιδιαίτερο οργανικό νόμο και, μέχρι την έκδοσή του, στον Οργανισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στους Εσωτερικούς Κανονισμούς Λειτουργίας Γενικών Καταστημάτων Κράτησης και Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων, όπου δεν αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος. Στον ίδιο οργανικό νόμο ή Οργανισμό προβλέπεται και ρυθμίζεται η μερική απασχόληση με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ιατρών, νοσηλευτών, θεραπευτών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, εγκληματολόγων και άλλων προσώπων με ειδικές γνώσεις στα καταστήματα κράτησης στα οποία δεν υφίστανται νομοθετημένες θέσεις ή οι υπάρχουσες θέσεις είναι κενές.
3. Η εργασία του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και απαιτητική δημόσια υπηρεσία. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών συμβάλλουν με το παράδειγμα και την εν γένει επαγγελματική συμπεριφορά τους στην ομαλή ένταξη των κρατουμένων, των αποφυλακιζομένων και των προσώπων που τελούν υπό επιμέλεια και επιτήρηση στην κοινωνία.
4. Το προσωπικό οφείλει να συνεργάζεται και να συντονίζει τις ενέργειές του για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης και την ακώλυτη άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Για τον σκοπό αυτό, όλοι οι υπάλληλοι μεριμνούν ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησης τα πρόσωπα αυτά να υποβάλλονται σε μεταχείριση που προσανατολίζεται στην εξασφάλιση της δίκαιης εκδίκασης της υπόθεσής τους, εάν είναι υπόδικοι, και της προσαρμογής τους στον νόμιμο κοινωνικό βίο, εάν είναι κατάδικοι.
5. Στο πλαίσιο της προηγούμενης παραγράφου:
α) οι υπόδικοι διευκολύνονται για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους ενώπιον των δικαστικών αρχών, και
6. Τα όργανα των καταστημάτων κράτησης μεριμνούν προκειμένου να εξασφαλίζεται σε όλους τους κρατουμένους η δυνατότητα να εντάσσονται σε θεσμούς έκτισης των ποινών με τους οποίους αξιοποιείται δημιουργικά ο χρόνος της ποινής και ενισχύονται οι δεσμοί τους με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ιδίως όταν πλησιάζει ο χρόνος για την οριστική ή υπό όρο απόλυσή τους.