- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 80 – Μέριμνα της Πολιτείας για τους απολυομένους

1. Με προεδρικό διάταγμα δημιουργούνται ξενώνες για τους απολυόμενους, υπαγόμενοι στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» συνεργάζεται για τη δημιουργία των ξενώνων αυτών με τους ΟΤΑ και κάθε φορέα δημόσιου ή ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στους ξενώνες αυτούς, οι απολυόμενοι μπορούν να διαμένουν και να διατρέφονται για διάστημα έως δύο μηνών από την απόλυσή τους, εφόσον στερούνται στέγης. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται και τα σχετικά με τη λειτουργία των ξενώνων, το προσωπικό τους και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
2. Με τη συνδρομή του ΟΑΕΔ, των ΟΤΑ, της «ΕΠΑΝΟΔΟΥ» και άλλων κοινωνικών φορέων ή εθελοντών, παρέχεται στους φιλοξενούμενους στους ξενώνες κάθε δυνατή ενημέρωση που αφορά στην εξεύρεση εργασίας και στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και προσανατολισμού.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα σχετικά με την ίδρυση επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας ή προσομοιωμένων επιχειρήσεων ή μονάδων υπό την εποπτεία της Πολιτείας, στις οποίες προσλαμβάνονται απολυθέντες κρατούμενοι κατά προτεραιότητα.