- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 25 – Διατροφή

1. Η κατάλληλη διατροφή των κρατουμένων είναι υποχρέωση του Κράτους και παρέχεται δωρεάν. Η παρασκευή πρωινού, γεύματος και δείπνου γίνεται καθημερινά από το μαγειρείο του καταστήματος ή από μαγειρείο άλλου καταστήματος κράτησης και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν αυτό δεν είναι δυνατό λόγω μη λειτουργίας των μαγειρείων, το συσσίτιο παραγγέλλεται από υπηρεσία εστίασης συμβεβλημένου προμηθευτή με μέριμνα της διαχειριστικής επιτροπής του καταστήματος. Η διαμόρφωση εναλλασσόμενων εβδομαδιαίων προγραμμάτων συσσιτίου των κρατουμένων γίνεται από τον ιατρό του καταστήματος σε συνεργασία με το Συμβούλιο καταστήματος κράτησης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συντάσσει πρότυπα διαιτολογίου σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές ή υγειονομικές σχολές ή Τμήματα Διαιτολογίας ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ.
2. Η ποιότητα, η επάρκεια και η γενική κατάσταση του παρασκευαζόμενου κατά την προηγούμενη παράγραφο συσσιτίου στα καταστήματα κράτησης ελέγχεται και παρακολουθείται καθημερινά από τον Διευθυντή. Κατά τον έλεγχο μπορεί να παρίσταται ιατρός του καταστήματος ή οριζόμενος κατά περίπτωση από τον τοπικό ιατρικό σύλλογο. Η διανομή του συσσιτίου γίνεται σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα του καταστήματος.
3. Ο ιατρός του καταστήματος καθορίζει, με γραπτή γνωμάτευση, ειδική δίαιτα ή συμπληρωματική τροφή σε άτομα ή κατηγορίες κρατουμένων που έχουν ανάγκη, όπως ασθενείς, διαβητικοί, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, σε κατάσταση λοχείας και θηλάζουσες, γυναίκες για όσο διάστημα έχουν μαζί τους τα ανήλικα παιδιά τους, ανήλικοι και υπερήλικες.
4. Πρόνοια λαμβάνεται, κατά το δυνατόν, για ειδικά διαιτολόγια που επιβάλλουν ορισμένες θρησκευτικές, διατροφικές ή άλλες πεποιθήσεις.
5. Επιτρέπεται στον κρατούμενο να προμηθεύεται με δική του δαπάνη πρόσθετα τρόφιμα ή αγαθά για την ικανοποίηση ατομικών του αναγκών με μεσολάβηση των υπηρεσιών του καταστήματος κράτησης. Η παρασκευή φαγητού στον χώρο του καταστήματος από τον ίδιο τον κρατούμενο επιτρέπεται με απόφαση του Διευθυντή για λόγους υγείας, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ιατρού του καταστήματος, ή για συμπλήρωση του παρεχόμενου συσσιτίου λαμβανομένων υπόψη κατά περίπτωση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτό.
6. Η παράδοση ειδών διατροφής σε κρατουμένους κατά το επισκεπτήριο επιτρέπεται κατόπιν ελέγχου τους με απόφαση του Συμβουλίου καταστήματος κράτησης με τη σύνθεση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του παρόντος που ορίζει τα επιτρεπόμενα είδη, τη συχνότητα παράδοσής τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
7. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από γνώμη του ΚΕΣΦΑ καθορίζονται τα επιτρεπόμενα είδη που μπορούν να πωλούνται σε κρατουμένους από τα πρατήρια – καντίνες και τα κυλικεία των καταστημάτων κράτησης, το ποσοστό κέρδους που περιέρχεται στο Ταμείο Κέρδους Σιγαρέττων και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων και την ενίσχυση των απόρων, καθώς και ο τρόπος διάθεσής του.