- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 07 – Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών

1. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνιστάται Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). Η Επιτροπή αυτή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι τριμελής και αποτελείται από α) τον δικαστικό λειτουργό των καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού ως πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον δικαστικό λειτουργό του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, β) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Διαχείριση κρίσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τον νόμιμο αναπληρωτή του και γ) τον Προϊστάμενο του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης με αναπληρωτή του υπάλληλο της ίδια Διεύθυνσης επιθεωρητή του ίδιου Σώματος, ως μέλη. Η Επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα και αποφασίζει με πλειοψηφία. Χρέη γραμματέα επιτελούν υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
2. Η ΚΕΜ παραγγέλλει τις μεταγωγές κρατουμένων εκτός από τις μεταγωγές που γίνονται για λόγους υγείας ή δικονομικούς και συναφείς, προς διευκόλυνση του έργου της ανάκρισης ή προκειμένου να εμφανιστεί o μεταγόμενος σε δικαστήριο ή σε δημόσια αρχή. Αιτήματα παραμονής ή μεταγωγής κρατουμένων οι οποίοι έχουν μεταχθεί για δικονομικούς ή συναφείς λόγους και επικαλούνται λόγους προσωπικούς, οικογενειακούς, εργασίας ή απασχόλησης, εκπαιδευτικούς και συναφείς καθώς και σχετικούς με την παρακολούθηση εγκεκριμένων θεραπευτικών προγραμμάτων, που υποβάλλονται πριν την επαναμεταγωγή τους δεν διαβιβάζονται στην ΚΕΜ και τίθενται στο αρχείο ως νόμω αβάσιμα. Η ΚΕΜ αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από τους φακέλους των κρατουμένων και υπηρεσιακές αναφορές που υποβάλλονται μαζί με τις προτάσεις του Συμβουλίου καταστήματος κράτησης με τη σύνθεση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του παρόντος, ζητεί πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις από το κατάστημα κράτησης και ρυθμίζει κάθε θέμα σχετικό με τις μεταγωγές για τις οποίες έχει αρμοδιότητα, ιδίως την άμεση ή τη σταδιακή εκτέλεση των σχετικών παραγγελιών ή την τροποποίηση ή ανάκλησή τους αν τούτο ζητηθεί αιτιολογημένα από το αρμόδιο Συμβούλιο καταστήματος κράτησης εντός είκοσι ημερών από την έκδοση των σχετικών αποφάσεων.
3. Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος κρατουμένου ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει αίτημα αλλά η μεταγωγή προωθείται από τη διοίκηση, οι αποφάσεις της ΚΕΜ είναι ειδικώς και πλήρως αιτιολογημένες. Αντίγραφο της απόφασης που απορρίπτει αίτηση κρατουμένου χορηγείται στον αιτούντα το συντομότερο δυνατό. Η απόφαση της ΚΕΜ με την οποία απορρίπτεται για τρίτη συνεχόμενη φορά τεκμηριωμένο αίτημα κρατουμένου για μεταγωγή προσβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο με προσφυγή στο οικείο Δικαστήριο Έκτισης Ποινών εντός δέκα ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης σ’ αυτόν. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση τριών συνεχόμενων μεταγωγών του ίδιου κρατουμένου με πρωτοβουλία της διοίκησης με επίκληση λόγων σχετικών με την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος κράτησης. Στην τελευταία περίπτωση η προσφυγή ασκείται ενός δέκα ημερών από την εκτέλεση της τελευταίας διαταγής μεταγωγής. Εάν η προσφυγή γίνει δεκτή, η μεταωγή εκτελείται στην πρώτη περίπτωση ή ο κρατούμενος επιστρέφει στο κατάστημα από το οποίο μετήχθη στη δεύτερη περίπτωση με παραγγελία του εισαγγελέα του Δικαστηρίου Έκτισης Ποινών εκτός αν συντρέχουν λόγοι ασφαλείας ή επείγοντος
4. Κάθε άλλο ζήτημα που αφορά τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΜ ρυθμίζεται στις οικείες διατάξεις του παρόντος Κώδικα.