- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 3 – Υποχρεώσεις θεραπόντων ιατρών ως προς την ηλεκτρονική καταχώριση συνταγών

1. Οι ιατροί των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και οι ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με αυτούς τους φορείς εγγράφονται ως χρήστες της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ) που διαχειρίζεται ο  φορέας «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης – ΗΔΙΚΑ Α.Ε.» για  λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών  Ασφαλίσεων και έχουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται ειδικότερα στις ακόλουθες παραγράφους.

2. Κατά την εγγραφή τους οι ιατροί δηλώνουν:

α) Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο

β) Αριθμό άδειας ασκήσεως επαγγέλματος

γ) Ιατρική Ειδικότητα

δ) ΑΜΚΑ

ε) Αριθμό μητρώου ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ) και ημερομηνία εγγραφής

στ) Ιατρικό σύλλογο στον οποίο ανήκουν

ζ) Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

η) Στοιχεία διεύθυνσης εργασίας

θ)  Κωδικό Υγειονομικής μονάδας

ι) Στοιχεία σύμβασης με Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Οι ιατροί που είναι εγγεγραμμένοι ως χρήστες της ΗΚΕΣ ταυτοποιούνται κατά την είσοδό τους στο σύστημα με την απόδοση στοιχείων ταυτοποίησης. Η εγγραφή και ταυτοποίηση είναι απαραίτητη για την ηλεκτρονική καταχώριση συνταγών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο.

3.  Οι ιατροί, αφού  προβούν στην ταυτοποίηση  του ασθενούς κατά τις γενικές διατάξεις  και ιδίως με την επίδειξη βιβλιαρίου υγείας και την χρήση ΑΜΚΑ, καταχωρίζουν ηλεκτρονικά την συνταγή και συγκεκριμένα καταχωρίζουν τη διάγνωση, ονομασία (εμπορική ονομασία ή δραστική ουσία), δοσολογία, περιεκτικότητα, ποσότητα των συνταγογραφημένων φαρμάκων, κατηγορία συνταγής  και το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου. Οι ιατροί επιλέγουν τη διάγνωση από τη λίστα κωδικοποιημένων διαγνώσεων ή εισάγουν ελεύθερο κείμενο περιγραφής της διάγνωσης και εισάγουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον κατάλογο εγκεκριμένων από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και νομίμως κυκλοφορούντων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, κάνοντας χρήση των γενικών και ειδικών διατάξεων του τρόπου διάθεσης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που ισχύουν για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε περίπτωση που η συνταγή αφορά τη χορήγηση ιδιοσκευασμάτων ή σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που περιέχονται στους πίνακες Α’-Δ’ του άρθρου 1 του ν. 3459/2006, στη συνταγή καταχωρίζεται ειδική σήμανση.

4.   Η συνταγή που καταχωρίζεται ηλεκτρονικά περιέχει στοιχεία του ιατρού (επώνυμο και όνομα, αριθμός μητρώου ΕΤΑΑ, ΑΜΚΑ, στοιχεία διεύθυνσης εργασίας και κωδικό υγειονομικής μονάδας) που την καταχώρισε, την ημερομηνία καταχώρησης και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσής της. Κάθε συνταγή που καταχωρίζεται ηλεκτρονικά χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό κωδικό αριθμό, ο οποίος εμφανίζεται και με την μορφή γραμμωτού κώδικα (barcode). Σε περίπτωση καταχώρισης μίας συνταγής ως επαναληπτικής καταχωρίζονται αυτομάτως οι επαναλαμβανόμενες σχετικές συνταγές, η ημερομηνία καταχώρησης και ορίζονται οι αντίστοιχες  ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσής τους.

5.         Μετά από την επιβεβαίωση της ολοκληρωμένης και επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρισης της συνταγής κατά τα οριζόμενα στο παρόν οι ιατροί εκτυπώνουν αντίγραφο της καταχωρισμένης συνταγής και το  παραδίδουν στον ασθενή. Σε περίπτωση που η συνταγή αφορά τη χορήγηση ιδιοσκευασμάτων ή σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που περιέχονται στους πίνακες Α’-Δ’ του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 οι ιατροί εκτυπώνουν αντίγραφο της συνταγής, το οποίο φυλάσσουν επί τριετία από την καταχώρισή της.

6. Η εκτέλεση της συνταγής πραγματοποιείται εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την καταχώρισή της. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης  συνταγής η εκτέλεση αυτής κατά τα επόμενα στάδια μπορεί να πραγματοποιηθεί πέντε (5) ημέρες πριν και πέντε (5) ημέρες μετά την συμπλήρωση του πρώτου και δεύτερου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της αρχικής συνταγής.

7.         Οι ιατροί μπορούν να ακυρώσουν συνταγή που έχουν καταχωρίσει κατά τα οριζόμενα στο παρόν,  εφόσον αυτή δεν έχει εκτελεστεί.

8.         Οι ιατροί έχουν  τη δυνατότητα επισκόπησης των συνταγών που έχουν καταχωρίσει ηλεκτρονικά οι ίδιοι.

9.         Οι ιατροί υποχρεούνται να διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για την εγγραφή, την ταυτοποίηση και τη σύνδεσή τους με την εφαρμογή ηλεκτρονικής καταχώρισης και εκτέλεσης συνταγών καθώς και για την επεξεργασία, καταχώριση  και εκτύπωση των ηλεκτρονικών συνταγών.