Άρθρο 18 – Διάκριση λόγω γονικής άδειας ανατροφής και υιοθεσίας

Πέρα από τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 έως 4 του παρόντος νόμου, συνιστά διάκριση και η λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση γονέων λόγω άδειας ανατροφής, φροντίδας, υιοθεσίας ή αναδοχής παιδιού.

  • 12 Οκτωβρίου 2010, 05:28 | ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

    Με το νέο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε γονέα που έχει παιδί με αναπηρία άνω του 67% να συνταξιοδοτηθεί 50 ετών και με 25 χρόνια υπηρεσίας.Αυτό το δικαίωμα δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους με την προϋπόθεση ότι ο σύζυγος ή η σύζυγος θα μεταβιβάσει το δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθεί ένας από τους δύο «εκτός από τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και στο ΝΑΤ».
    Σε αυτό το θέμα όσο και να το έχω ψάξει κανείς δεν μπορεί να μου δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες.
    Το θέμα μου είναι το εξής.
    Κατ αρχάς δεν έχω «βαρεθεί» να δουλεύω και θέλω να βγω στην σύνταξη αλλά…Έχω μία κόρη 26 ετών με αναπηρία άνω του 67% (Σύνδρομο Down – Ψυχοκινητική και νοητική υστέρηση).Το παιδί μας και φέτος πηγαίνει σε ειδικό σχολείο.Την επόμενη χρονιά όμως λόγω ηλικίας θα σταματήσει γιατί δεν θα το πάρουνε στο σχολείο και αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο για να απασχοληθεί θα πρέπει να μείνει μόνο στο σπίτι.Εργάζομαι στα ΕΛΤΑ και είμαι 50 ετών και έχω πάνω από τα 25 χρόνια υπηρεσίας για να μπορέσω να συνταξιοδοτηθώ και να μπορώ να ασχοληθώ με το παιδί μου.Η γυναίκα μου εργάζεται στο Δημόσιο και εάν και το επιθυμεί δεν μπορεί να μου μεταβιβάσει το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Αφού υπάρχει ισότητα των 2 φύλων γιατί δεν υπάρχει ισότητα στα δικαιώματα;
    Νομίζω ότι ο Ασφαλιστικός Νομοθέτης θα πρέπει να ξανακοιτάξει το θέμα και να μπορεί η ασφαλισμένη σύζυγος να μεταβιβάσει το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης στον σύζυγό της που είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ασφαλιστικό φορέα π.χ. ΙΚΑ ΤΕΑΜ εάν βέβαια το επιθυμεί.

    Σας ευχαριστώ.