7. Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων Φ.Κ.Α., μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, σε βάθος δεκαετίας.

Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων Φ.Κ.Α., μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, σε βάθος δεκαετίας.

 • 20 Απριλίου 2010, 21:32 | ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Συνταξιοδότηση σε 50χρονο με ανήλικο παιδί βάση της αρχής της Ισότητας

  Απόφαση «βόμβα» του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά δικαιώνει ασφαλισμένο του ΙΚΑ που ζήτησε πρόωρη συνταξιοδότηση σε ηλικία 50 ετών επικαλούμενος την αρχή της ισότητας με τις γυναίκες λόγω ανήλικου παιδιού.
  Όπως προκύπτει από την από την προσφυγή ο ενδιαφερόμενος ζήτησε την πρόωρη συνταξιοδότησή του (λόγω γήρατος) από το ΙΚΑ επικαλούμενος την αρχή της ισότητας των δύο φύλων. Είχε ήδη συμπληρώσει το 50 έτος της ηλικίας του και είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.500 ημέρες εργασίας και έχει δύο τέκνα, εκ των οποίων το ένα ανήλικο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, και δεν λαμβάνει σύνταξη από άλλο φορέα. Η σύζυγός του, δε, είναι εργαζόμενη και υπέβαλαν από κοινού δήλωση φόρου εισοδήματος το 2001.
  Η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίφθηκε από το ΙΚΑ Καλλιθέας με το αιτιολογικό ότι η εν λόγω διάταξη περί διευκόλυνσης της ανατροφής των ανηλίκων τέκνων εφαρμόζεται μόνο στις γυναίκες. Έτσι ο ενδιαφερόμενος προσέφυγε στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά το οποίο εξέδωσε και την σχετική απόφαση.
  Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις λόγω ανήλικου παιδιού χορηγούνται στις γυναίκες σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1902/90 και 1840/51. Η αρχική σύνταξη είναι μειωμένη κατά 1/200 της πλήρους συντάξεως για κάθε μήνα που λείπει από το 55ο έτος της ηλικίας της γυναίκας, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο του κάθε φορά κατωτάτου ορίου συντάξεων.

  Με δεδομένο ότι με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται και στον άνδρα η δυνατότητα υπαγωγής στην συγκεκριμένη ρύθμιση στα πλαίσια του Συντάγματος και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών δημιουργούνται πλέον σοβαρά προβλήματα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αν γίνει ευρύτερη χρήση της απόφασης για πρόωρη συνταξιοδότηση ανδρών στα 50 με ανήλικα παιδιά (κάτω των 18 ετών)
  .-…-.-..-..-.-.-..-.-..-..-.-..-.-..-.-..-.-..-.-..-..-.-.-.
  Β1. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή καθίστανται συνταξιούχοι μετά την 5.1.99 (ημ/νία δημοσίευσης του νόμου), αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους, εφόσον είναι κάτω των 55 ετών κατά την ημ/νία ανάληψης της εργασίας. Η αναστολή καταβολής διαρκεί μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας. Μετά τη συμπλήρωση του ορίου αυτού, το ποσό της σύνταξής τους ή του αθροίσματος των συντάξεών τους (κύριων συντάξεων) που υπερβαίνει τα 733,68 ευρώ καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Το ποσό που εναπομένει μετά την παραπάνω μείωση προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί που προστατεύεται από το συνταξιούχο (δηλαδή είναι ανήλικο , κάτω των 18, ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές κ,λ,π.) και αποτελεί μαζί με τα αρχικά 733,68 ευρώ τη σύνταξη η οποία τελικά καταβάλλεται στο συνταξιούχο.

 • 17 Απριλίου 2010, 14:17 | Maria
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Πάντως η προηγόύμενη ενοποίηση των ταμείων, 2008, δεν νομίζω πως είχε ιδιαίτερα αποτελέσματα αφού συνεχίζουν οι παλαιοί φορείς και τώρα πια τομείς ή κλάδοι να λιτουργούν με οικονομική αυτοτέλεια. Το κόστος λειτουργείας τους δεν έχει μειωθεί. Προτείνω να γίνει μια οικονομική αποτίμηση της προηγούμενης ενοποίησης πριν προχωρήσουν σε επόμενη. Τα Διοικητικά Συμβούλια μειώθηκαν μεν αλλά οι αμοιβές τους αυξήθηκαν!!!

  Το σίγουρο είναι πως στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί πραγματική ενοποίηση των κλάδων/τομέων δεν θα πρέπει να θιγούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

  Το κάθε ταμείο ή ακόμα και τομείς έχουν διαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές (εργαζομένουν και εργοδότη)με αυτό τι θα γίνει? Γιατί αν είναι να συνεχίζουν κάποιοι ασφαλισμένοι να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές από κάποιους άλλους πως μετά θα πέρνουν την ίδια σύνταξη??

  Μαρία

 • 16 Απριλίου 2010, 18:44 | Μαρία
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Έχω μερικές απορίες:

  Σε ποιο από τα τρία ταμεία θα ασφαλιστούν οι βουλευτές;;;;;;;

  Πως γίνεται η ενοποίηση προβληματικών ταμείων να οδηγήσει στη δημιουργία ενός υγιούς;;;;;;

  Γιατί πρέπει να την πληρώνουν πάντα οι νέοι σε αυτό το κράτος;;;;;;;;;

 • 16 Απριλίου 2010, 14:35 | Τόνια Παπά
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Είμαι μηχανικός και δουλεύω ως μισθωτή σε εταιρεία. Το ταμείο μου (ΤΣΜΕΔΕ) είναι υγιές και πιθανόν το πιο πλούσιο ταμείο της χώρας. Ως μηχανικός είμαι υποχρεωμένη να καταβάλω εισφορές ακόμα κι αν δεν έχω δουλειά (όπως λένε στο ΤΣΜΕΔΕ: ασφαλίζουν ιδιότητα κι όχι επάγγελμα), με λίγα λόγια εάν βρεθώ άνεργη (που έχω βρεθεί) ή εάν επιλέξω να μην δουλέψω (και να είμαι σύζυγος π.χ.) είμαι πάραυτα υποχρεωμένη να πληρώνω τις εισφορές μου στο ταμείο σα να δούλευα. Το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει καμία σχέση με το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και τα λοιπά ταμεία στην πολιτική των εισφορών. Επίσης απ’όσο γνωρίζω εάν δουλεύεις σε άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν έχεις δικαιώμα εξαίρεσης εκτός του τομέα της υγείας (ΚΥΤ) που σημαίνει ότι πληρώνεις το ταμείο στην χώρα που ζεις και δουλεύεις αλλά και το ΤΣΜΕΔΕ στην Ελλάδα. Ίσως αυτοί να είναι λίγοι από τους λόγους που το ταμείο είναι τόσο υγιές και τόσο πλούσιο… Δεν θα συνεχίσω με τις παροχές γιατί είναι ίδιες με των άλλων ταμείων (και άρα δεν έχει νόημα να μπω στον ατελείωτο κατάλογο της συμφοράς). Να σημειώσω τέλος ότι οι ασφαλιστικές μου εισφορές μου είναι ιδιαίτερα μεγάλες, καταβάλω πολλά ετησίως στο ταμείο, τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα των άλλων ταμείων! Παρά τις αντιξοότητες προσωπικά αισθάνομαι προστατευμένη από το ταμείο λόγω του ότι είναι υγιές. Θα ήθελα πολλά περισσότερα, αλλά αυτό είναι επόμενο θέμα συζήτησης. Για να καταλήξω.. η σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ (ευτυχώς) είναι μία από τις καλύτερες. Παροχές και περίθαλψη αναλόγως των εισφορών μας δεν έχουμε αλλά τουλάχιστον έχουμε σύνταξη. Θα ήθελα να μου απαντήσετε για ποιό λόγο η σύνταξη των μηχανικών να ακολουθήσει την μείωση των συντάξεων που έχετε σκοπό να επιβάλετε την στιγμή που το ταμείο μας είναι τόσο δυνατό, είναι υγιές, δραστήριο (επενδύει π.χ. τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ), εμείς οι ίδιοι ενισχύουμε μηνιαίως το ΙΚΑ (παροχές σε χρήμα που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί…..), δίνουμε τόσο υψηλές εισφορές ο καθένας μας. Παρακαλώ πολύ να δώσετε μία σοβαρή απάντηση με σοβαρά επιχειρήματα (εάν μπείτε στον κόπο..).
  Ευχαριστώ.

 • 16 Απριλίου 2010, 08:34 | LEONIDAS
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 13/04 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ? ΧΩΡΙΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
  «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»
  Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

  «Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτό, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοση της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.»

  ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ Α.Π.Δ … ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ.
  ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ & ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΦΟΥ Η Α.Π.Δ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ, ΜΕ ΔΙΑΚΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.
  ΓΥΡΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘70 ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΥΝΗΓΟΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΕΝΣΗΜΑ.
  ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΙΚΑ, ΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΑΠΛΑ ΑΙΣΧΟΣ.

 • 15 Απριλίου 2010, 06:07 | Ερρίκος Μελισσινός
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Είναι λάθος να δημιουργηθεί φορέας κοινωνικής ασφάλισης ειδικά για τους αγρότες. Ας φτιαχτούν δύο φορείς κοινωνικής ασφάλισης: Μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων (με τους αγρότες να συμπεριλαμβάνονται στο δεύτερο). Αν δημιουργηθεί ξεχωριστός φορέας για τους αγρότες με αποτέλεσμα αυτός να είναι πλέον ο μόνος φορέας που να αφορά αποκλειστικά μία επαγγελματική τάξη, θα υπάρχει μεγάλη τάση να ευνοηθεί και να έχει ευνοϊκή μεταχείριση, ειδικά μετά από ενδεχόμενα μπλόκα σε δρόμους, τα οποία λογικό είναι να αυξηθούν…

 • 14 Απριλίου 2010, 15:20 | γρυπιωτης νικολαος
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Αντί να «επιδοτήσουν» την υποβολή ΑΠΔ, αυτοί επιδιώκουνε την μη υποβολή της. Μήπως αυτοί που το σκέφτηκαν δεν πήρανε χαμπάρι ότι με το πάτημα ενός κουμπιού, ΑΠΔ – καταβληθείσες εισφορές = οφειλόμενες εισφορές, άρα πάτε πιάστε τους. Δύσκολο να το πιστέψω. Μήπως έχουν πρόβλημα τα φιλαράκια μας και πάμε να γυρίσουμε το σύστημα πίσω? Δηλαδή καταγγελία εργαζόμενου (ο οποίος δουλειά να έχει και με τα υπόλοιπα να μην ασχολείται), έλεγχος (όταν αυξηθεί το προσωπικό μας), καταλογισμός, ενστάσεις, άντε και μιά πτώχευση και όλα καλά?
  Τι σοι διάταξη είναι αυτό το άρθρο 17 του νομοσχεδίου για τα εργασιακά?
  Μας γυρνάει πολλά χρόνια πισω, αντι κα κανουν τα πάντα να υποβαλουν ολοι ΑΠΔ, τωρα θα τους δινει (ασυνεπεις εργοδότες) και διακιολογια απο πάνω οτι πηγαν στο υποκ/μα και δεν τους δεχθηκαν την χειρογραφη ΑΠΔ επειδη δεν είχαν την δυνατοτητα να προσκομισουν εγγυητικη τραπέζης.
  ΑΙΣΧΟΣ.

 • 14 Απριλίου 2010, 15:05 | Katerina
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Για το :Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
  «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις

  ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΑΠΔ πχ 1ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2010 ΜΈΧΡΙ 20/4 ΕΝΩ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 30/4!!!!
  ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΠΔ ΘΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΙΚΑ????
  ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΕΝΝΟΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΟΝΟ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΙΣΟΖΥΓΙΑ, ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΚΛΠ
  ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΙΚΑ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ????? ΑΠΟ ΠΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ???
  ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΒΑΖΕΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.
  ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΟ ΙΚΑ

 • 14 Απριλίου 2010, 12:55 | ΚΑΛΛΙΟΠΗ
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  ΑΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΔ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
  ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΙΣΩ ΜΑΣ ΓΥΡΝΑΤΕ ΟΠΟΥ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΕΝΣΗΜΑ. ΑΙΣΧΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΑΤΑΞΑΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

 • 14 Απριλίου 2010, 11:57 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚAΡ.
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 13/04 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ……
  «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»
  Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

  «Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτό, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοση της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.»

  ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΝΑ 35-40% ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ Α.Π.Δ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ….ΚΑΙ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΠΙΤΟΠΟΥ KAI ΣΤΑ ΥΠΟΚ/ΤΑ… ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ.
  ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΑΦΟΥ Η ΑΠΔ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ, ΜΕ ΔΙΑΚΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΛΕΟΝ.
  ΓΥΡΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘70 ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
  ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΙΚΑ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

 • 13 Απριλίου 2010, 19:08 | Μαρία
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Θα ήταν πολύ ωραία θεωρία η ύπαρξη μόνο τριών ταμείων, αν και μόνο αν, δεν υπήρχαν καθόλου ταμεία. Δεδομένου ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν ταμεία τα οποία είναι κερδοφόρα (όπως το ΤΣΜΕΔΕ) και ταμεία που δεν είναι ικανά να πληρώσουν τις συντάξεις του επόμενου μήνα, οποιαδήποτε λογική ενοποίησης είναι καθαρά για λόγους μπαλώματος. Είναι η γνωστή ελληνική πολιτική αντί να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, ας πληρώσουν τα ΚΟΡΟΪΔΑ (επίσης και η πολιτική «διαίρει και βασίλευε» εφαρμόζεται ακόμα μία φορά).
  Το γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ ήταν το πιο κερδοφόρο ταμείο στην Ελλάδα δεν ήταν τυχαίο.
  1. Δεν έχει εισφοροδιαφυγή. Οι μηχανικοί ασφαλίζουν την ιδιότητα και όχι την εργασία, από την ημέρα που θα εκδοθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ακόμα και άνεργοι ή εργάτες πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ και φυσικά δεν γίνεται συζήτηση για επίδομα ανεργίας.
  2. Έχει την καλύτερη αναλογία εργαζομένων συνταξιούχων 7:1 γιατί πολύ απλά οι μηχανικοί και οι εργολάβοι δεν βιάζονται να βγουν στην σύνταξη όπως οι περισσότεροι Έλληνες, γιατί δεν τους συμφέρει. Οι προ του 1993 ασφαλισμένοι έπαιρναν πολύ μικρές συντάξεις.
  3. Έχει ελάχιστες υγειονομικές παροχές. Στην περιφέρεια δεν υπάρχει ούτε ένας συμβεβλημένος γιατρός ή φαρμακείο με αποτέλεσμα να πληρώνεις κανονικά και να σου επιστρέφουν πενταροδεκάρες μετά από μήνες. Επίσης το ΤΣΜΕΔΕ θεωρεί ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια οπότε δεν πληρώνει ούτε γιατρούς, ούτε φάρμακα, ούτε εξετάσεις. Δίνει μόνο επίδομα φυσιολογικού τοκετού 1760 € (αν δεν απατώμαι).
  4. Τόσα χρόνια ήταν ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΟ. Δεν είχε στο σβέρκο του κανένα τοποθετημένο από την κυβέρνηση που έκανε παιχνίδι με τα χρήματα του ταμείου.
  5. Και παρόλο που έχει ελάχιστες παροχές, έχει ιδιαίτερα αυξημένες εισφορές. Εγώ που είμαι νέα ασφαλισμένη και μισθωτή πληρώνω περισσότερα από κάποιον που πληρώνει ΙΚΑ (και πληρώνω και ΙΚΑ).
  6. Και ναι υπάρχουν εισφορές υπέρ τρίτων. Όπως είναι οι κρατήσεις στα δημόσια έργα οι οποίες επιβαρύνουν τους ίδιους τους ασφαλισμένους του ταμείου και οι εισφορές στην οικοδομική άδεια οι οποίες είναι η ασφάλεια για την εργασία του μηχανικού. Στην πρώτη περίπτωση είναι καθαρά εισφορά προς τρίτους γιατί η δαπάνη αυτή η οποία παρακρατείται από τον ίδιο ασφαλισμένο, αποδίδεται γενικά στο ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς να υπάρχει μείωση στις εισφορές του. Στη δεύτερη περίπτωση είναι απλή ανάλυση κόστους παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις (ή μήπως πιστεύει κάποιος ότι όταν πληρώνει ένα καφέ ή ένα παντελόνι στην τιμή δεν περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές και του εργοδότη και του εργαζόμενου;). Παρεμπιπτόντως, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν εισφορές και για το ΙΚΑ, αλλά δεν είδα κανένα να ενοχλείται, ίσως γιατί εκεί επωφελούνται και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι .
  Και κλείνω με μία απορία. Το ΤΣΜΕΔΕ είναι υποχρεωτικό για όλους τους μηχανικούς (είπαμε ασφαλίζεται η ιδιότητα) είτε είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι ή άνεργοι. Σε ποιο από τα δύο ταμεία θα μπει; Ή σκοπεύετε οι μηχανικοί να πληρώνουμε και τα τρία ταμεία; Αφού ούτως ή άλλως τον ΟΓΑ τον πληρώναμε, τον πληρώνουμε και θα συνεχίσουμε να τον πληρώνουμε όλοι μας.

 • 13 Απριλίου 2010, 11:06 | Μάρκος
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Ποιός ο ρόλος της δημόσιας διαβούλευσης όταν δημοσιεύεται κατά το δοκούν τα σχόλια ακόμα κι όταν αυτά ΔΕΝ είναι υβριστικά αλλά απλώς τεκμηριωμένα;

 • 13 Απριλίου 2010, 09:14 | Κωστας
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  ίγες ημέρες πριν από την πρώτη συζήτηση του Ασφαλιστικού στο υπουργικό συμβούλιο αφενός δεν έχουν αντιμετωπιστεί βασικές διαφωνίες ως προς τις αρχές του νέου συστήματος και το ύψος της δημοσιονομικής… επιδρομής στις αποδοχές και αφετέρου ούτε καν πόσα ασφαλιστικά νομοσχέδια θα κατατεθούν τελικά στη Βουλή. Ειδικά για το τελευταίο φαίνεται ότι κάθε συναρμόδιος υπουργός επεξεργάζεται ένα διαφορετικό σενάριο.

  Από το βασικό σχήμα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας ζητεί εξαιρέσεις και διαφορετική αντιμετώπιση για τους ένστολους το υπουργείο Αμυνας, ενώ και το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει ένα διαφορετικό σχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και την αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών (εξίσωση με τα αντίστοιχα ανδρικά). Και αυτές οι εξαιρέσεις καταδεικνύουν ότι την πληρώνουν, τόσο οικονομικά όσο και συνταξιοδοτικά, οι πιο αδύνατοι, ενώ και αυτή η προσπάθεια κινδυνεύει να υπονομευτεί, όχι τόσο από τις περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά από τις διακρίσεις. Αρα ακυρώνεται η εξαγγελία περί «συστήματος και ενιαίων διατάξεων».

  Διασώθηκαν τα επιδόματα

  Ηδη τα επιδόματα των στρατιωτικών και των αστυνομικών, λιμενικών κ.ά. εξαιρέθηκαν από τις μισθολογικές περικοπές (-12%). Και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος είχε ήδη μια δημόσια αντιπαράθεση με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο για τα όρια συνταξιοδότησης των στρατιωτικών. Κυρίως δε όσων (αρχαιότερων) παραλείπονται από τις προαγωγές και μέχρι σήμερα βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη. Ο κ. Βενιζέλος με αυτή την αφορμή πέτυχε να επικαιροποιηθεί η φιλοδοξία του να φέρει ο ίδιος ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για τους ένστολους αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

  Επίσης διαφορετικό νομοσχέδιο θα καταθέσει και ο κ. Παπακωσταντινου για το Δημόσιο και την αύξηση των ορίων ηλικίας. Τα νέα όρια θα εφαρμοστούν από το 2013 (12 μήνες στα συμβατικά όρια ηλικίας κάθε έτος), με αποτέλεσμα όσες γυναίκες δεν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις «εξόδου» μέχρι το 2012 θα συνταξιοδοτηθούν αναπόδραστα τουλάχιστον 5 (έως 15) χρόνια αργότερα (το 2018 ή τουλάχιστον στο 55ο έτος). Ωστόσο, για τις μητέρες στο Δημόσιο έως τώρα ισχύει η διπλή προϋπόθεση (όριο ηλικίας και ανήλικο) για συνταξιοδότηση, ενώ στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ) τα όρια ηλικίας θα αρχίσουν να αυξάνουν από το 2011 (μητέρες με 5.500 ένσημα, ασφαλισμένες στα ταμεία Τύπου) και για τις λοιπές περιπτώσεις το 2013, αλλά εδώ απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις (ηλικία, ανήλικο και 25 έτη εργασίας).

  Επίσης στον δημόσιο τομέα δεν μπορεί να εφαρμοστεί η βασική σύνταξη (περίπου 360 ευρώ), η οποία θα καταβάλλεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, αφού από την ίδια πηγή θα πληρώνεται και η (κανονική) σύνταξη.

  Με δεδομένη την προαναφερθείσα τριχοτόμηση του Ασφαλιστικού ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος εξήλθε χθες του νοσοκομείου, καλείται τώρα να πείσει τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα ότι τα μέτρα δεν αφορούν μόνο το ΙΚΑ. Να δικαιολογήσει δηλαδή τις εξαιρέσεις και να πείσει ότι δεν είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα οι μόνοι ριγμένοι. Με τη ΓΣΕΕ να σχεδιάζει γενική απεργία ειδικά για το Ασφαλιστικό.

  Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας καλείται να διευθετήσει τις διαφωνίες και μεταξύ των συνεργατών του, του Γ. Κουτρουμάνη, της Αθηνάς Δρέττα κ.ά. αναφορικά με την ηλικία καταβολής της βασικής παροχής (με τη συνταξιοδότηση ή το 65ο έτος), το νέο πλαφόν στις συντάξεις (ήδη δεν εφαρμόζεται το πλαφόν των 2.850 ευρώ το μήνα), το ύψος από το οποίο θα επιβάλλεται η ειδική εισφορά (άνω των 1.800 ευρώ ή χαμηλότερα), ενώ ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί οι οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή νέων ποσοστών αναπλήρωσης (σύνταξης) από 0,9% έως 1,5% το έτος (από 2% που ισχύει σήμερα). *

  http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=150835

  μη κοροιδευτε το κοσμο απο τη στιγμη που παμε για τριχοτομηση του ασφαλιστικου παλι καπιους εκλεκτους θα ευνοησετε

 • 13 Απριλίου 2010, 06:16 | IΙΩΑΝΝΗΣ Α
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Κύριοι,

  Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο τι προβλέπετε για την διαδοχική ασφάλιση.?

  Π.Χ Τα τελευταία 6 χρόνια έχω ασφάλεια Δημοσίου σε συνέχεια μιας μακράς θητείας μου στην ασφάλεια του ΙΚΑ ( 26 πλήρη χρόνα – 7800 ένσημα)δηλαδή 32 χρόνια πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης(ΙΚΑ+Δημόσιο).Είμαι 59 ετών.Σε 3 χρόνια(2013) συμπληρώνω 35 χρόνια πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε ηλικία 62 ετών.
  Ερώτήματα:
  1. Mπορώ να παρατείνω την Υπηρεσιακή μου θητεία μέχρι τα 65 μου χρόνια δηλάδη επιπλέον 3 χρόνια και να αποχωρήσω με ασφαλιστική κάλυψη 38 χρόνων υπηρεσίας.Τί όφελος επιπλέον θα έχω για την παράταση αυτή..?
  2. Ποιός φορέας θα μου απονείμει την κύρια σύνταξη ο πρώτος (ΙΚΑ)που έχω τήν περισσότερη ασφαλιστική κάλυψη η ο δεύτερος (Δημόσιο).Τί κερδίζω η τι χάνω αν είναι ο πρώτος η ο δεύτερος φορέας..?
  3. Αν σταματήσω σε ηλικία 62 ετών(2013) με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη 35 ετών, θα έχω επιπτώσεις στην κύρια σύνταξη..?

  Ευχαριστώ
  Ιωάννης Α

 • 12 Απριλίου 2010, 18:50 | Μάρκος
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Η συνένωση των ταμείων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια σοβαρή λύση για τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος.
  Ως παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω το ΤΣΜΕΔΕ (που υπάγεται πλέον στο ΕΤΑΑ ως «κλάδος μηχανικών»), το οποίο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσο αφορά τη βιωσιμότητα, μιας και διαθέτει μια αναλογιά ασφαλισμένων/συνταξιούχων 7:1, σημαντικότατη ακίνητη περιουσία και αποθεματικά, ενώ έχει και ενεργές επενδύσεις που όσο και αν δεν προσφέρουν στους ασφαλισμένους του υπηρεσίες έχουν σημαντική χρηματηριακή αξία (π.χ. Τράπεζα Αττικής). Παράλληλα δε, η συνεισφορά του κράτους στο προϋπολογισμό του ταμείου είναι ελάχιστη (και που στην πραγματικότητα είναι μικρότερη αφού η κυβέρνηση «βαφτίζει» την εισφορά που πληρώνει κάθει μηχανικός από την αμοιβή του σε έργα, ως δική της). Ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι το ότι με βάση τον τρόπο λειτουργίας του ταμείου (αυτόματη εγγραφή και υποχρεωτική πληρωμή εισφορών με την εγγραφή του ασφαλισμένου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σύνδεση του με τις αμοιβές του ασφαλισμένου κλπ) είναι πολύ δύσκολη η εισφοροδιαφυγή. Η κατάσταση θα ήταν ιδανική, αν υπήρχε ολοκληρωμένο σύστημα μηχανογράφησης το οποίο θα περιόριζε σημαντικά τη σπατάλη – η οποία είναι ιδίον βέβαια ολόκληρου του ασφαλιστικού μας συστήματος.

  Στο προηγούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (το οποίο η παρούσα κυβέρνηση λοιδωρούσε) συνενώθηκε με τ’ άλλα ταμεία των επιστημόνων, με αποτέλεσμα να γίνεται χρήση του αποθεματικού του από το κοινό πλέον ταμείο, οι παροχές του κλάδου υγείας ν’αλλάξουν προς το χειρότερο και οι εισφορές ν’αυξηθούν σημαντικά. Αυτό καταδεικνύει ότι οι συνενώσεις τέτοιου είδους δεν οφελούν τα υγιή ταμεία (όπως το ΤΣΜΕΔΕ) όπως πιθανόν να πιστεύεται, αλλά αντίθετα τα επιβαρύνουν με τα έξοδα των «αδύναμων κρίκων».

  Αντί επομένως το κράτος να προσπαθεί να πάρει από τα υγιή ταμεία (σπρώχνοντας τις συντάξεις και τις παροχές τους προς τα κάτω) και να συνενώνει ασφαλιστικά ασύμβατους κλάδους, θα έπρεπε να εφαρμόσει (κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές) τις επιτυχημένες «συνταγές» ταμείων τα οποία είναι υγιή και βιώσιμα, να προωθήσει την μηχανοργάνωση και να περιορίσει τις σπατάλες. Αυτό θα ήταν πραγματική πρόοδος για την χώρα μας.

 • 12 Απριλίου 2010, 17:16 | Σταμάτης
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Σχετικά όσον αφορά την ασφάληση επαγγελματιών που εδρεύουν σε χωριά κάτω
  των 1000 ή 500 ατόμων και είναι πριν 20 και πλέον χρόνια μέχρι σήμερα
  ασφαλισμένοι στο Ο.Γ.Α. και έχουν έδρα εργασίας στα εν λόγω χωριά και το εισόδημα τους κυμαίνεται, άλλοτε πάνω από το αφορολόγητο και άλλοτε
  κάτω από το αφορολόγητο!Τι προβλέπετε γι’ αυτους???????

  Θα παραμείνουν στο Ο.Γ.Α. ή θα μεταφερθούν στον Ο.Α.Ε.Ε.?????
  Και κυρίως όταν κάποιοι σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να βγουν σε σύνταξη.

 • 12 Απριλίου 2010, 15:22 | Βασίλης Δ.
  Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

  Συμφωνώ με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά όχι με το χρονοδιάγραμμα. Η ενοποίηση πρέπει να γίνει άμεσα και όχι σε βάθος δεκαετίας. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν ταμεία τα οποία να μπορούν να δόσουν άνετα χρήματα για περίθαλψη και συντάξεις στους ασφαλισμένους τους, όπως το ΤΣΜΕΔΕ και κάποια άλλα, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ να μην έχουν την οικονομική άνεση που θα έπρεπε να είχαν. Η μόνη, λοιπόν, λύση είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ΑΜΕΣΑ.