7. Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων Φ.Κ.Α., μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, σε βάθος δεκαετίας.

Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων Φ.Κ.Α., μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, σε βάθος δεκαετίας.

  • 13 Απριλίου 2010, 11:06 | Μάρκος

    Ποιός ο ρόλος της δημόσιας διαβούλευσης όταν δημοσιεύεται κατά το δοκούν τα σχόλια ακόμα κι όταν αυτά ΔΕΝ είναι υβριστικά αλλά απλώς τεκμηριωμένα;

  • 13 Απριλίου 2010, 09:14 | Κωστας

    ίγες ημέρες πριν από την πρώτη συζήτηση του Ασφαλιστικού στο υπουργικό συμβούλιο αφενός δεν έχουν αντιμετωπιστεί βασικές διαφωνίες ως προς τις αρχές του νέου συστήματος και το ύψος της δημοσιονομικής… επιδρομής στις αποδοχές και αφετέρου ούτε καν πόσα ασφαλιστικά νομοσχέδια θα κατατεθούν τελικά στη Βουλή. Ειδικά για το τελευταίο φαίνεται ότι κάθε συναρμόδιος υπουργός επεξεργάζεται ένα διαφορετικό σενάριο.

    Από το βασικό σχήμα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας ζητεί εξαιρέσεις και διαφορετική αντιμετώπιση για τους ένστολους το υπουργείο Αμυνας, ενώ και το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει ένα διαφορετικό σχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και την αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών (εξίσωση με τα αντίστοιχα ανδρικά). Και αυτές οι εξαιρέσεις καταδεικνύουν ότι την πληρώνουν, τόσο οικονομικά όσο και συνταξιοδοτικά, οι πιο αδύνατοι, ενώ και αυτή η προσπάθεια κινδυνεύει να υπονομευτεί, όχι τόσο από τις περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά από τις διακρίσεις. Αρα ακυρώνεται η εξαγγελία περί «συστήματος και ενιαίων διατάξεων».

    Διασώθηκαν τα επιδόματα

    Ηδη τα επιδόματα των στρατιωτικών και των αστυνομικών, λιμενικών κ.ά. εξαιρέθηκαν από τις μισθολογικές περικοπές (-12%). Και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος είχε ήδη μια δημόσια αντιπαράθεση με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο για τα όρια συνταξιοδότησης των στρατιωτικών. Κυρίως δε όσων (αρχαιότερων) παραλείπονται από τις προαγωγές και μέχρι σήμερα βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη. Ο κ. Βενιζέλος με αυτή την αφορμή πέτυχε να επικαιροποιηθεί η φιλοδοξία του να φέρει ο ίδιος ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για τους ένστολους αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

    Επίσης διαφορετικό νομοσχέδιο θα καταθέσει και ο κ. Παπακωσταντινου για το Δημόσιο και την αύξηση των ορίων ηλικίας. Τα νέα όρια θα εφαρμοστούν από το 2013 (12 μήνες στα συμβατικά όρια ηλικίας κάθε έτος), με αποτέλεσμα όσες γυναίκες δεν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις «εξόδου» μέχρι το 2012 θα συνταξιοδοτηθούν αναπόδραστα τουλάχιστον 5 (έως 15) χρόνια αργότερα (το 2018 ή τουλάχιστον στο 55ο έτος). Ωστόσο, για τις μητέρες στο Δημόσιο έως τώρα ισχύει η διπλή προϋπόθεση (όριο ηλικίας και ανήλικο) για συνταξιοδότηση, ενώ στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ) τα όρια ηλικίας θα αρχίσουν να αυξάνουν από το 2011 (μητέρες με 5.500 ένσημα, ασφαλισμένες στα ταμεία Τύπου) και για τις λοιπές περιπτώσεις το 2013, αλλά εδώ απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις (ηλικία, ανήλικο και 25 έτη εργασίας).

    Επίσης στον δημόσιο τομέα δεν μπορεί να εφαρμοστεί η βασική σύνταξη (περίπου 360 ευρώ), η οποία θα καταβάλλεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, αφού από την ίδια πηγή θα πληρώνεται και η (κανονική) σύνταξη.

    Με δεδομένη την προαναφερθείσα τριχοτόμηση του Ασφαλιστικού ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος εξήλθε χθες του νοσοκομείου, καλείται τώρα να πείσει τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα ότι τα μέτρα δεν αφορούν μόνο το ΙΚΑ. Να δικαιολογήσει δηλαδή τις εξαιρέσεις και να πείσει ότι δεν είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα οι μόνοι ριγμένοι. Με τη ΓΣΕΕ να σχεδιάζει γενική απεργία ειδικά για το Ασφαλιστικό.

    Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας καλείται να διευθετήσει τις διαφωνίες και μεταξύ των συνεργατών του, του Γ. Κουτρουμάνη, της Αθηνάς Δρέττα κ.ά. αναφορικά με την ηλικία καταβολής της βασικής παροχής (με τη συνταξιοδότηση ή το 65ο έτος), το νέο πλαφόν στις συντάξεις (ήδη δεν εφαρμόζεται το πλαφόν των 2.850 ευρώ το μήνα), το ύψος από το οποίο θα επιβάλλεται η ειδική εισφορά (άνω των 1.800 ευρώ ή χαμηλότερα), ενώ ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί οι οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή νέων ποσοστών αναπλήρωσης (σύνταξης) από 0,9% έως 1,5% το έτος (από 2% που ισχύει σήμερα). *

    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=150835

    μη κοροιδευτε το κοσμο απο τη στιγμη που παμε για τριχοτομηση του ασφαλιστικου παλι καπιους εκλεκτους θα ευνοησετε

  • 13 Απριλίου 2010, 06:16 | IΙΩΑΝΝΗΣ Α

    Κύριοι,

    Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο τι προβλέπετε για την διαδοχική ασφάλιση.?

    Π.Χ Τα τελευταία 6 χρόνια έχω ασφάλεια Δημοσίου σε συνέχεια μιας μακράς θητείας μου στην ασφάλεια του ΙΚΑ ( 26 πλήρη χρόνα – 7800 ένσημα)δηλαδή 32 χρόνια πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης(ΙΚΑ+Δημόσιο).Είμαι 59 ετών.Σε 3 χρόνια(2013) συμπληρώνω 35 χρόνια πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε ηλικία 62 ετών.
    Ερώτήματα:
    1. Mπορώ να παρατείνω την Υπηρεσιακή μου θητεία μέχρι τα 65 μου χρόνια δηλάδη επιπλέον 3 χρόνια και να αποχωρήσω με ασφαλιστική κάλυψη 38 χρόνων υπηρεσίας.Τί όφελος επιπλέον θα έχω για την παράταση αυτή..?
    2. Ποιός φορέας θα μου απονείμει την κύρια σύνταξη ο πρώτος (ΙΚΑ)που έχω τήν περισσότερη ασφαλιστική κάλυψη η ο δεύτερος (Δημόσιο).Τί κερδίζω η τι χάνω αν είναι ο πρώτος η ο δεύτερος φορέας..?
    3. Αν σταματήσω σε ηλικία 62 ετών(2013) με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη 35 ετών, θα έχω επιπτώσεις στην κύρια σύνταξη..?

    Ευχαριστώ
    Ιωάννης Α

  • 12 Απριλίου 2010, 18:50 | Μάρκος

    Η συνένωση των ταμείων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια σοβαρή λύση για τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος.
    Ως παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω το ΤΣΜΕΔΕ (που υπάγεται πλέον στο ΕΤΑΑ ως «κλάδος μηχανικών»), το οποίο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσο αφορά τη βιωσιμότητα, μιας και διαθέτει μια αναλογιά ασφαλισμένων/συνταξιούχων 7:1, σημαντικότατη ακίνητη περιουσία και αποθεματικά, ενώ έχει και ενεργές επενδύσεις που όσο και αν δεν προσφέρουν στους ασφαλισμένους του υπηρεσίες έχουν σημαντική χρηματηριακή αξία (π.χ. Τράπεζα Αττικής). Παράλληλα δε, η συνεισφορά του κράτους στο προϋπολογισμό του ταμείου είναι ελάχιστη (και που στην πραγματικότητα είναι μικρότερη αφού η κυβέρνηση «βαφτίζει» την εισφορά που πληρώνει κάθει μηχανικός από την αμοιβή του σε έργα, ως δική της). Ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι το ότι με βάση τον τρόπο λειτουργίας του ταμείου (αυτόματη εγγραφή και υποχρεωτική πληρωμή εισφορών με την εγγραφή του ασφαλισμένου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σύνδεση του με τις αμοιβές του ασφαλισμένου κλπ) είναι πολύ δύσκολη η εισφοροδιαφυγή. Η κατάσταση θα ήταν ιδανική, αν υπήρχε ολοκληρωμένο σύστημα μηχανογράφησης το οποίο θα περιόριζε σημαντικά τη σπατάλη – η οποία είναι ιδίον βέβαια ολόκληρου του ασφαλιστικού μας συστήματος.

    Στο προηγούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (το οποίο η παρούσα κυβέρνηση λοιδωρούσε) συνενώθηκε με τ’ άλλα ταμεία των επιστημόνων, με αποτέλεσμα να γίνεται χρήση του αποθεματικού του από το κοινό πλέον ταμείο, οι παροχές του κλάδου υγείας ν’αλλάξουν προς το χειρότερο και οι εισφορές ν’αυξηθούν σημαντικά. Αυτό καταδεικνύει ότι οι συνενώσεις τέτοιου είδους δεν οφελούν τα υγιή ταμεία (όπως το ΤΣΜΕΔΕ) όπως πιθανόν να πιστεύεται, αλλά αντίθετα τα επιβαρύνουν με τα έξοδα των «αδύναμων κρίκων».

    Αντί επομένως το κράτος να προσπαθεί να πάρει από τα υγιή ταμεία (σπρώχνοντας τις συντάξεις και τις παροχές τους προς τα κάτω) και να συνενώνει ασφαλιστικά ασύμβατους κλάδους, θα έπρεπε να εφαρμόσει (κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές) τις επιτυχημένες «συνταγές» ταμείων τα οποία είναι υγιή και βιώσιμα, να προωθήσει την μηχανοργάνωση και να περιορίσει τις σπατάλες. Αυτό θα ήταν πραγματική πρόοδος για την χώρα μας.

  • 12 Απριλίου 2010, 17:16 | Σταμάτης

    Σχετικά όσον αφορά την ασφάληση επαγγελματιών που εδρεύουν σε χωριά κάτω
    των 1000 ή 500 ατόμων και είναι πριν 20 και πλέον χρόνια μέχρι σήμερα
    ασφαλισμένοι στο Ο.Γ.Α. και έχουν έδρα εργασίας στα εν λόγω χωριά και το εισόδημα τους κυμαίνεται, άλλοτε πάνω από το αφορολόγητο και άλλοτε
    κάτω από το αφορολόγητο!Τι προβλέπετε γι’ αυτους???????

    Θα παραμείνουν στο Ο.Γ.Α. ή θα μεταφερθούν στον Ο.Α.Ε.Ε.?????
    Και κυρίως όταν κάποιοι σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να βγουν σε σύνταξη.

  • 12 Απριλίου 2010, 15:22 | Βασίλης Δ.

    Συμφωνώ με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά όχι με το χρονοδιάγραμμα. Η ενοποίηση πρέπει να γίνει άμεσα και όχι σε βάθος δεκαετίας. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν ταμεία τα οποία να μπορούν να δόσουν άνετα χρήματα για περίθαλψη και συντάξεις στους ασφαλισμένους τους, όπως το ΤΣΜΕΔΕ και κάποια άλλα, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ να μην έχουν την οικονομική άνεση που θα έπρεπε να είχαν. Η μόνη, λοιπόν, λύση είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ΑΜΕΣΑ.

  • 10 Απριλίου 2010, 22:37 | Αριάδνη

    Μια είδηση που γνωρίζουν λίγοι:
    Οι χρυσοί συνταξιούχοι στα Επικουρικά Ταμεία των τραπεζών: Έχουν πληρώσει ψίχουλα από το 1980 έως το 1984 (για εισφορές και για εξαγορά πλασματικών ετών, γύρω στα 900 ευρώ ο καθένας). Λαμβάνουν πλήρη σύνταξη από το 1984 έως σήμερα και έχουν εισπράξει άνω των 100.000 ευρώ έκαστος.
    Το Ταμείο που δίνει τέτοιες Επικουρικές συντάξεις έως και 1.000 ευρώ (τριπλάσιες από πολλές κύριες συντάξεις) ονομάζεται και «αυτοδιαχειριζόμενο».
    Αυτοί οι συνταξιούχοι κλέβουν τις εισφορές των νεότερων, πολλοί από τους οποίους είναι και τέκνα τους. Με 20 έτη πλασματικής κυρίως ασφάλισης, λαμβάνουν συμπληρωματική σύνταξη ίση με το 45% της κύριας σύνταξής τους. Αυτό το Ταμείο ονομάζεται Ταπιλτάτ και εδρεύει στην πλατεία Κοτζιά.
    Τούτη τη λεηλασία, αν δεν μπορεί να την αποτρέψει το Υπουργείο σας, τότε πρέπει να την παραπέμψει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

  • 10 Απριλίου 2010, 15:23 | psilos

    Το ενδεχόμενο επέκτασης του αγγελιοσήμου και στο internet, πέραν της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του Τύπου, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να εξομαλύνει τις στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει στην αγορά η ανισομέρεια στην άντληση του πόρου υπέρ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ. Η προοπτική βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, ενώ ήδη ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Γ. Πετρουλάκης έχει απευθύνει ερώτημα προς τη Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ αλλά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την εξής διατύπωση: «Συνιστούν Μέσο Ενημέρωσης οι ιστοσελίδες που δημοσιεύουν ή αναδημοσιεύουν δημοσιογραφική ύλη;».

    Σύμφωνα με πληροφορίες σε διαδικασία διαβούλευσης θα θέσει το θέμα και ο Γ. Κουτρουμάνης, υφυπουργός Εργασίας ο οποίος ήδη από τον Ιανουάριο, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στον δημοσιογραφικό χώρο η πρόταση στη Βουλή του καθηγητή Α. Στεργίου περί κατάργησης του αγγελιοσήμου, είχε εγγυηθεί στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ότι «δεν πρόκειται να θιγεί ο πόρος».

    Το θέμα θεωρείται τόσο σοβαρό όσο και επείγον, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν χαθεί από τα Ταμεία εκατομμύρια ευρώ (το 20% της αξίας της κάθε διαφήμισης στον Τύπο και το 21,5% της αξίας των σποτ στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ) και η κατάσταση λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί δραματική. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετικό καθεστώς αγγελιοσήμου στα ΜΜΕ, δεδομένων των στρεβλώσεων που μπορεί να προκαλέσει, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «κίνητρο» για εισφοροδιαφυγή, ιδιαιτέρως σε κάθετες μονάδες ΜΜΕ οι οποίες διαθέτουν όλων των ειδών τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Διαφωνούν οι διαφημιστές
    Είναι γνωστή η προσπάθεια της ΕΔΕΕ να πείσει τους εκάστοτε υπουργούς, να αλλάξουν τη διάταξη του Ν.2328/1995 που υποχρεώνει τις διαφημιστικές να αποδίδουν αγγελιόσημο (20% του κόστους της διαφήμισης για τον Τύπο και 21,5% για TV και Ραδιόφωνο) και να το καταβάλουν τα ίδια τα ΜΜΕ. Μάλιστα πριν λίγους μήνες η ΕΔΕΕ αποκήρυξε τι?ολόγια με αγγελιόσημο στο internet και ζήτησε από τα μέλη της «τα τιμολόγια αυτά να επιστρέφονται ?ε εξώδικο της κάθε εταιρείας-?έλους της».

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15460&subid=2&pubid=26965173

    μπορουν να μας εξηγησουν πως θα κανουν την ενοποιηση των ταμειων αφου ηδη εχουν υποσχεθει στη συντεχνια των δημοσιογραφων οτι αυτους δε θα τους πειραξουν , αλλα επισης οτι θα συνεχισει ο Ελληνικος λαος να πληρωνει το φορο του αγγελιοσημου . Μ αυτη τη λογικη πρεπει η καθε επαγγελματικη συντεχνια να ζηταει να μπαινει ενας αντιστοιχος φορος στις στις συναλλαγες και να υποχρεωνει του υπολοιπους να πληρωνουν το ταμειο τους.
    Αν ειναι ετσι ο σοσιαλισμος τοτε να αλλαξουμε τον ερμηνεια του ορου στα λεξικα

  • 10 Απριλίου 2010, 12:38 | Μάριος

    Σε βάθος διετίας.

  • 10 Απριλίου 2010, 11:02 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ Κ.

    Δημοσιεύματα σήμερα αναφέρουν οτι απο 1/1/2018 οι συντελεστές αναπλήρωσης/υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης αναμένεται να κυμαίνονται από 0,9% για όσους έχουν 15ετή ασφάλιση και έως 1,6%-1,7% για όσους συμπληρώνουν 40ετία.

    To μέγεθος στις μειώσεις συντάξεων που έρχεται θα είναι μεγάλο και η επιμήκυνση (πλαγίως) στον χρόνο εργασίας επίσης.

    η 35ετία πλέον στην καλυτερη περίπτωση θα εχει 48% αναπλήρωση, απο 70% σήμερα που είναι στο ΙΚΑ και η 37ετία 51% απο 74%.

  • 9 Απριλίου 2010, 21:20 | Νίκος Κανάκης

    Αμεση ενοποίηση με χρόνο προσαρμογης μια τριετία ειναι αρκετή.
    Τα 10 χρόνια είναι υπερβολικά μεγάλος χρονος.

  • 9 Απριλίου 2010, 08:26 | ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ

    ποιος διασφαλιζει οτι τις ασφαλιστικες εισφορές των δημοσιων υπαλλήλων θα τις καταβαλει το κράτος στο ΙΚΑ οταν ενταχθούν σε αυτό?
    με ποιόν τρόπο & πότε αυτές θα καταβάλονται?

  • 8 Απριλίου 2010, 16:40 | Neo

    Γιατί το κράτος θέλει να βάλει το χέρι στα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ. Είδη το ΕΤΑΑ έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το δε ΚΥΤ μέσω του ΕΤΑΑ έχει κάνει τους μηχανικούς / συνταξιούχους να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση.

  • 8 Απριλίου 2010, 13:35 | Kyriakos

    Μερος των αποθεματικων των υποτιθεμενων υγειων ταμειων ειναι οι κρατησεις υπερ τριτων που πληρωνει ο Λαος για συγκεκριμενες συναλλαγες
    Οποιος θελει δικο του ταμειο να το εχει μονο με τις εισφορες του και να μην βαζουν το λαο ( που τον στελνουν στις ουρες του ΙΚΑ ) να πληρωνει υπερ συγκεκριμενων επαγγελματικων η κρατικοδιαιτων συντεχνιων για να απολαμβανουν οι ιδιοι ιδιωτικη υγειονομικη περιθαλψη και ευνοικη συνταξιοδοση , καθως επισης να πληρωνουν οι ιδιοι τους υπαλληλους των ταμειων τους και οχι να επιβαρυνουν τον χρεωκοπημενο κρατικο προυπολογισμο .
    Δεν μπορει οποτε μας συμφερει να ειμαστε υπερ του δημοσιου και οταν ειναι να λαβουμε υγειονομικες υπηρεσιες πρωτοβαθμιας περιθαλψης να μιλαμε για κεκτημενα που στηριζονται στην στυγνη εκμεταλλευση εργαζομενων στον ιδιωτικο τομεα υγειονομικης περιθαλψης , τοτε ξεχναμε το δημοσιο χαρακτηρα της υγειονομικης περιθαλψης

  • 8 Απριλίου 2010, 13:14 | Νικ.Δελ.

    ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ, 1 ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.
    ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, ΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. Π.Χ. 6-7 ΤΟ ΠΟΛΥ.

    ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΕΩΣ 31/12/2017 ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ+ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΙΚΑ, ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 1/1/2018 ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΙΓΕΙ (ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ) ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΩΣ 25ΕΤΗ ΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΝΟΕΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΣΟΥΝ ΕΧΟΥΝ 25-28 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

    ΑΜΕΣΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ+ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ, ΝΕΕΣ+ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΕΠ & ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ.

  • 7 Απριλίου 2010, 20:56 | Αθηνά Μ.

    Συμφωνώ αλλά ο χρόνος ασφάλισης που έχει ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να βγαίνει από το άθροισμα των χρόνων που έχει στο κάθε ασφαλιστικό ταμείο.

  • 7 Απριλίου 2010, 17:53 | ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΛΙΔΑΚΙΣ

    Οι ενοποιήσεις Πετραλιά δεν είχαν αποτελέσματα.
    Δώστε τα δτοιχεία . Το κόστος ανά ασφαλισμένο ανέβηκε. Το να βάλετε χέρι στα αποθεματικά όσων ταμείων μπόρεσαν (παρά την λαίλαπα των κυβερνήσεων) να διατηρήσουν, θα σας λύσει το πρόβλημα για λίγα χρόνια αλλά μετά θα καταρεύσει όλο το σύστημα μαζί.

  • 7 Απριλίου 2010, 16:39 | Νικ.Δελ.

    1 ταμειο κυριας ασφάλισης για όλους, όπως στις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες. όλες οι παροχές στα σημερινα επίπεδα του ΙΚΑ (οχι χαμηλότερα)

    επικουρικα ας υπάρχουν όσα είναι σήμερα (μετα τον νόμο Πετραλιά)

  • 7 Απριλίου 2010, 15:38 | Ιακωβος Σ

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να υπάρχουν παραπάνω από 1 ταμεία. Οι οικονομίες κλίμακως τόσο στην εξυπηρέτηση του κοινού όσο και στις προμήθειές αλλά ο καλύτερος έλεγχος που μπορεί να υπάρχει (αλλό να ελεγχεις 1 φορέα και άλλο χ φορείς) θα το κάνουν πολύ πιο αποδοτικό.

    Θα λυθούν άμεσα πρόβληματα όπως π.χ. η διαδοχική ασφάλιση, η βέλτιστη αξιοποίηση του εξοπλισμού, η ενιαια μηχανογράφιση…
    Επίσης ενώ τα ταμεία είναι δημόσια όλα, εγώ που είμαι στο ΟΑΕΕ δεν μπορώ να πάω στον Ιατρό του ΙΚΑ που ειναι δίπλα μου… αυτό ειναι λίγο παράλογο αφού απλά σχέση εργασίας μου με τον εργοδότη κρίνει σε ποιους ιατρούς μπορώ να πάω και που όχι.

  • 7 Απριλίου 2010, 08:47 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Στη βράση κολλάει το σίδερο, τα θα θα μας έφτασαν εδώ. λίγα λόγια δίκαιες αλλαγές και ριζικές.

  • 6 Απριλίου 2010, 10:26 | ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    αν δεν γίνει ενοποίηση διατάξεων πως θα γίνει ενοποίηση ταμείων (σε 3) με re-engineering ή με όσα παν και όσα έρθουν και στην πορεία βλέπουμε; καλά τα 3 Ταμεία, αλλά με τους δυσμενέστερους όρους ;

  • 6 Απριλίου 2010, 09:28 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ. ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ….
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΟΥΝ 3 ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
    ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΟΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ
    ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ …

  • 5 Απριλίου 2010, 18:34 | Kyriakos

    Ενα ταμειο για ολους τους εργαζομενους ιδιες κρατησεις ιδιες παροχες (ειτε υγειονομικες ειτε συνταξιοδοτικες) .
    Οποια συντεχνια θελει δικο της ταμειο να ειναι νομικο προσωπο ιδιωτικου δικαιου να μην εχει σχεση με τον κρατικο προυπολογισμο να πληρωνει τους υπαλληλους του ταμειου της και μην υποχρεωνει τους υπολοιπους να πληρωνουν εισφορες υπερ τριτων μεσα απο τις συναλλαγες (π.χ. στα δικαστικες συναλλαγες , στις πολεοδομιες , αγγελιοσημο κλπ)
    Δεν ειναι υποχρεωμενος ο λαος να πληρωνει για να εχουν καποιοι ξεχωριστο ταμειο , οποιος θελει ξεχωριστο ταμειο να το εχει μονο με τις δικες του εισφορες .
    Τα επικουρικα ταμεια να εχουν ατομικη μεριδα του καθε εργαζομενου ωστε στη ληξη να λαμβανουν τις εισφορες μαζι με τις αποδοσεις , ετσι ωστε να μην επιβαρυνουν τον κρατικο προυπολγισμο και κατ επεκταση τους υπολοιπους φορολογουμενους πολιτες .

  • 5 Απριλίου 2010, 18:04 | KONSTANTINOS

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ.
    ΟΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΧΑΝ?

  • 4 Απριλίου 2010, 18:40 | Γιώργος Μ

    Ζούμε σε μια εποχή που πολλοί εργαζόμενοι κατα τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου θα έχουν ασφαλιστεί σε 2 ή και 3 ταμεία, πως θα υπολογιστείη σύνταξή τους και πότε θα την πάρουν?
    Η γνώμη μου είναι να οριστεί ο κατώτερη ηλικία .
    1οστα 60 με χρόνια ασφάλισης 37.
    2ο κατώτερη ηλικία 65 και 35 χρόνια ασφάλισης.
    3ο. κατώτερη ηλικία 67 ανεξαρτήτου χρόνια ασφάλισης.
    Ο χρόνος ασφάλισης που έχει ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να βγαίνει από το άθροισμα των χρόνων που έχει στο κάθε ασφαλιστικό ταμείο. Σύνταξη πρέπει να παίρνει από το ταμείο που έχει τις περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές που εχει ο κάθε εργαζόμενος όλα τα χρόνια εργασίας του και όχι μόνο τα τελευταία 5.

  • Ένα παράδοξο που πρέπει να αλλάξει…

    Δεν είναι δυνατών οι εργαζόμενοι, τα στελέχη και οι διοικούντες στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αυτοί δηλαδή που εργάζονται μέσα στα ταμεία να έχουν την ατομική τους ασφάλιση από διαφορετικό φορέα… Αυτό δημιουργεί για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες το εξής παράδοξο:

    Η κυρία που θα τους εξυπηρετήσει στον γκισέ του ταμείου, να μην την ενδιαφέρει η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας της, μιας και εκείνη έχει διαφορετικό ταμείο να την εξυπηρετεί…

    Δηλαδή το μεγαλοστέλεχος του ΟΑΕΕ δεν το ενδιαφέρει ιδιαίτερα τι θα συμβεί στους ασφαλισμένους του με μια απόφαση που πήρε… μιας και δεν τον αφορά άμεσα… γιατί αυτός είναι εξασφαλισμένος από το ΙΚΑ…!!! Έτσι δεν τον ενδιαφέρει π.χ. η ανύπαρκτη προστασία της μητρότητας στον ΟΑΕΕ, μιας και αυτός δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αισθανθεί το πρόβλημα στο πετσί του…!

    Πιστεύω πως αυτό πρέπει να αλλάξει.

    Πρέπει οι εργαζόμενοι στα ταμεία να έχουν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες / προνόμια του ταμείου που εργάζονται, δηλαδή των ασφαλισμένων που εξυπηρετούν και μόνο, έστω και αν αυτό θα αποτελέσει μια εξαίρεση στην εργατική νομοθεσία.

    Πρέπει να πονάνε οι ίδιοι όπως ασφαλισμένοι τους, για να αναγκάζονται να σκέπτονται ανάλογα όταν δεν εξυπηρετούν ή όταν παίρνουν αποφάσεις για τους ασφαλισμένους των ταμείων τους…

    Το ίδιο και με το ΙΚΑ… δεν πρέπει οι εργαζόμενοι εκεί να ασφαλίζονται στο δημόσιο αλλά στο ΙΚΑ…!

    Αυτό νομίζω θα αλλάξει αρκετά πράγματα…

    Ευάγγελος Αχιλλόπουλος
    Lakis@motionfx.gr

  • 2 Απριλίου 2010, 19:17 | Δανιήλ

    Καλησπέρα

    Κατά την άποψη μου πρέπει να γίνει ενοποίηση όλων μα όλων των ασφαλιστικων ταμειων σε ένα καινούργιο φορέα με καινούργιο όνομα, που να μη μεταφέρει από τα παλιά επικίνδυνους συνειρμούς. Εκεί μέσα θα είναι όλοι ενταγμένοι σε διάφορα κλιμάκια ανάλογα με τις εισφορές τους, τη θέση που κατέχουν και το βαθμό επικινδυνότητας του επαγγέλματος τους. Άπαντες ακόμα και τα σώματα ασφαλείας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να επιτευχθεί ένας καλύτερος διαχειριστικός έλεγχος, θα υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και συρίκνωση του τεράστιου δημόσιου τομέα. Πιστεύω πως αυτόν τον τεράστιο φουσκωτό γίγαντα του δημοσίου τομέα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να τον ξεφουσκώνουμε ή ακόμα καλύτερα να τον σκάσουμε μια και καλή. Το καλύτερο ξεκίνημα θα μπορούσε να γίνει από τα ασφαλιστικά ταμεία.Συγχαρητήρια για τη προσπάθεια που καταβάλετε. Συνεχίστε.

    Ευχαριστώ,
    Δανιήλ

  • 2 Απριλίου 2010, 18:33 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗΣ

    Να γίνουν ενοποιήσεις και να ισχύουν τα ίδια σε όλους. Οτι ισχύει στο
    πχ στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ να ισχύει ειτε είναι κάποιος ασφαλισμένος σε ένα
    ταμείο είτε σε δύο είτε σε τρία.Κάποτε πρέπει να σταματίσει οι κοροιδία
    της διαδοχικής ασφάλισης,και η φαιδρή δικαιλογία οτι σε κάθε ταμείο ισχύουν άλλοι νόμοι,άλλα χρόνια και διαφορετικός τρόπος υπολογισμού
    της σύνταξης.Κάποτε πρέπει να γίνουμε ΚΡΑΤΟΣ δικαίου γιατί μεχρι τώρα
    ούτε κρατος είμαστε ουτε δικαίου και αυτό με ευθύνη των πολιτικών που
    το 90 %το μόνο που ήθελαν ήταν να μπουν στην πολιτική για να οικονομίσουν ή οπως λεει ο λαός για να διαγουμίσουν το υποτιθέμενο κράτος και να βολέψουν εαυτούς και αλλήλους εις βάρος του ΛΑΟΥ.
    Δεν είναι δηλαδή δυνατόν { στη σημερινή Ελλάδα είναι} ο ένας ασφαλισμένος με 35 χρόνια σε ένα ταμείο να μπορεί να βγεί στη σύνταξη
    και ο άλλος με 40 χρόνια ΙΚΑ -ΤΕΒΕ {19-21} να μήν μπορεί με διάφορες
    δικαιολογίες του τύπου δεν είσαι 60 ετών κλπ δηλαδή αυτοι οι δυό ανοίκουν σε άλλο κρατος.

  • 2 Απριλίου 2010, 14:19 | Kωστας

    δεν ειναι δυνατον να υπαρξει μια ρυθμιση για εκεινους που εχουν μερικη ασφαλιση σε δυο ταμεια ?
    ημουν υποχρεωτικα ασφαλισμενος στο ΤΕΒΕ ως εταιρος σε μια Ο.Ε απο 1977 εως 1998 (οποτε η εταιρεια διαλυθηκε ), απο το 1987 μεχρι και σημερα ειμαι ιδιωτικος υπαλληλος και κατα συνεπεια ασφαλισμενος στο ΙΚΑ.

    Υπαρχει παραλληλη ασφαλιστικη καταβολη σε δυο ταμεια απο το
    1987 εως 1998. Νομιζω οτι ειναι λογικο αυτη η παραλληλη συνταξη να καταλογισθει με καποιο τροπο στο ΙΚΑ διοτι ετσι και αλλιως θα παρω συνταξη (εαν /εφοσον) απο το ΙΚΑ.

    Ισως και να χρειαζεται καποιος αναλογισμος αλλα τελος παντων ειναι απαραδεκτο καποιος να υποχρεωνεται να καταβαλλει χωρις να υπαρχει ανταποδοτικοτητα.

  • 2 Απριλίου 2010, 12:46 | Φρειδερίκος Φελλίνι

    Σας παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας την ελεύθερη επιλογή ιατρού στα νέα ενοποιημένα ταμεία!

    Για παράδειγμα, εγώ που είμαι ασφαλισμένος στο ΟΠΑΔ και, πρέπει να ομολογήσω, πολύ ευχαριστημένος από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το 9 μηνών γιο μου, θα μπορέσω να συνεχίσω με τον ίδιο θεράποντα ιατρό, όντας ασφαλισμένος στο νέο ταμείο μισθωτών;
    Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των ελευθεροεπαγγελματιών αυτών ιατρών από τα νέα ταμεία; θα τους ενσωματώσετε στους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς ή τα νέα ταμεία θα μπορούν να μην τους κάνουν νέα σύμβαση; και σε αυτή την περίπτωση (όπου πολλοί νέοι γιατροί θα έχουν οικονομικό πρόβλημα πλέον), εγώ γιατί να υποχρεωθώ να αλλάξω γιατρό; (και όχι μόνο παιδίατρο – και παθολόγο και καρδιολόγο κτλ…)

    Και αν υποθέσουμε οτι αγνοούμε τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, πώς θα εξυπηρετηθούμε όλοι εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις υπάρχουσες δομές; (π.χ. του ΙΚΑ;! ή του ΕΣΥ;!που τα τακτικά ραντεβού πάνε 1,5 και 2 μήνες μακριά;) Έστω και μόνο οι νέοι συμβεβλημένοι να σταλούν απευθείας στο υπό δημιουργία ταμείο, έστω και σε σταδιακή ενσωμάτωση μέχρι το 2018, το σύστημα χωρίς στελέχωση θα καταρρεύσει!

    Κάπου διάβασα οτι θα μπορούν τα νέα ταμεία να διαπραγματεύονται απευθείας τις συμβάσεις τους με ιδιώτες γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια κτλ. Θα ισχύσει; Και με ποιες διαδικασίες; (διαφανείς ελπίζουμε!). Αν είναι αλήθεια είναι μια πολύ καλή ιδέα, φτάνει να τύχει και της ανάλογης προσοχής στην υλοποίηση…

    Τα νέα ταμεία θα πρέπει λαμβάνοντας υπόψιν τις λίστες ιατρών των τωρινών ταμείων, αλλά και την προτίμηση των ασφαλισμένων τους για θεράποντα ιατρό ανά ειδικότητα, να καλέσουν τους ιατρούς για νέα σύμβαση. Με αυτό τον τρόπο και η μετάβαση θα γίνει απρόσκοπτα και ο «οικογενειακός γιατρός» θα καθιερωθεί σταδιακά και το ήδη υπερφορτωμένο ΕΣΥ ή ΙΚΑ δεν θα βουλιάξει από δυσαναλογία προσωπικού – ασφαλισμένων.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

  • 2 Απριλίου 2010, 11:09 | ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ

    καλλημερα σας και καλλη ανασταση σε ολους και σε ολλα.κατα την προσωπηκη μου αποψη θα προτεινα ενα εθνικο ταμειο συνταξιοδοτησης για ολους τους ελληνες πολητες επεισης θα πρωτεινα και ενοιαια ιατροφαρμακευτηκη περιθαλψη για ολους .απλα να παραμεινη το καθεστος των δυνατοτητων πληρωμης
    πχ εγω προσωπικα δεν εχω την δυνατοτητα να πληρωνω 430 ευρο στο τεβε καθε μηνα ενω καποιος αλλος εισως να μπορει να δωσει και περισοτερα θα πρωτεινα λοιπων να μεινουν οι βαθμιδες πληρωμων οπως εχουν και αναλογα με το τι πληρωνει ο καθενας μας με το αναλογο ποσο να συνταξιοδοτηται..
    τωρα οσοι εργαζωμενοι κυριως του ικα η ασφαληση πληρωνεται απο τον εργοδοτη εδω θα πρωτεινα μεγαλες αλλαγες για την εισφοδιαφυγη..καταρχην οι εργαζωμενοι θα πρεπει να αναλαβουν τις ευθηνες τους και να πληρωνουν μονοι τους τις συνταξεις τους . οι περισοτεροι δουλευουν με υψηλοτερο μεροκαμματο χωρις τα ενσυμα αλλοι κυριως στον τουριστηκο τομεα εχουν ρημαξει τον ΟΑΕΔ ενω εγαζωνται κανονικα και τον χειμωνα και γενικοτερα το ταμειο του ΙΚΑ εχει χρεωκοπηση απο λαθος μεχρι σημερα επιλογες με αποτελεσμα να λειτουγει εις βαρος τις αναπτυξης και τις οικονομιας.για αυτο θα πρωτεινα αυξηση των μισθωτων αυτων παραλληλα με την απαγκυστρωση των εργωδοτων τους και την αναλυψη των ευθηνων τους απο τους ιδιους..ευχαριστω και συγνωμη αν δυσαρεστω καποιους απλα εκφραζω την προσωπικη μου αποψη απο το βημα αυτο….
    ΚΑΛΛΗ ΑΝΣΤΑΣΗ.

  • 2 Απριλίου 2010, 08:01 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΛΑ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ.

  • 2 Απριλίου 2010, 08:52 | ΚΩΣΤΑΣ

    Επειδής ο καθένας λέει ότι του κατέβει γιατί δεν καταργήται το ΙΚΑ και να ενταχθούν όλοι στο Δημόσιο?

    Γιατί να καταργηθεί το Δημόσιο? και να ενσωματωθεί στο Χάλια ΙΚΑ?

  • 1 Απριλίου 2010, 21:38 | Νίκος Ράπτης

    Η ενοποίηση των ταμείων θα επιφέρει τεράστια ζημία σε υγειή ταμεία των οποίων τόσο οι μηχανισμοί όσο και οι ασφαλιζόμενοι έπραξαν τα δέοντα (σωστές επενδύσεις, προστασία περιουσίας, ορθολογική χρήση). Δεν μπορώ να καταλάβω π.χ γιατί να ενοποιηθεί το δικό μου ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ,το οποίο ήδη έχει ενοποιηθεί με αυτό των Γιατρών, Φαρμακοποιών και Δικηγόρων αν δεν απατώμαι) με ταμεία στυλ ΙΚΑ, ΤΕΒΕ τα οποία πνέουν τα λοίσθια. Γιατί εγώ θα πρέπει να πληρώσω την άθλια δομή των ταμείων αυτών και την τεράστια εισφοροδιαφυγή που τα διακρίνει και να ρισκάρω ακόμα περισσότερο στο μέλλον να μην πάρω σύνταξη; Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με οποιαδήποτε ενοποίηση. Όποιος πλήρωσε ας πάρει σύνταξη. Όποιος δεν πλήρωσε , όπως έστρωσε να κοιμηθεί, όσο σκληρό κι αν ακούγεται!

  • 1 Απριλίου 2010, 20:45 | Βασίλειος Μαρούδης

    Αν και αυτή η κυβέρνηση δεν συγκρουστεί με τα συμφέροντα των εργοδοτών, τότε σίγουρα δεν θα υπάρχει ούτε ανάπτυξη-γενικά- αλλά ούτε και ανάκαμψη των ασφαλιστικών ταμείων. Σε αντίθεση με το ζήτημα της ανεργίας που στατιστικά μειώνεται ακόμα και αν υποαπασχολείται κάποιος, το ζήτημα των ταμείων είναι πραγματικό γιατί μεταφράζεται σε χρήμα. Άρα περισσότεροι εργαζόμενοι, θα οδηγήσουν σε περισσότερες εισφορές. Το ζήτημα είναι τί γίνεται με το είδος της εργασίας. Ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών προφανώς δεν φέρνει χρήμα στο ΙΚΑ. Αλλά και το δημόσιο χρησιμοποιεί «μπλοκάκηδες». Άρα εκεί δεν ενισχύεται το δημόσιο ταμείο (και δεν επιβαρύνεται βέβαια και ο δημόσιος τομέας). Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση είναι το μπλοκ παροχής υπηρεσιών να χρησιμοποιείται ΜΟΝΟΝ από ελεύθερους επαγγελματίες, και όσοι εργάζονται υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας να είναι ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. Να απαγορευθεί επίσης η παράλληλη χρήση μπλοκ σε ανθρώπους με σύμβαση αορίστου χρόνου, καθώς έτσι διεκπεραιώνουν δουλειά που θα μπορούσε να καλύψει ένας άνεργος γλιτώνοντας μέρος των εισφορών, και στερώντας φυσικά μία θέση εργασίας. ΕΛΕΟΣ με τους διπλοθεσίτες. Αλλά δυστυχώς κύριοι φοβάμαι ότι ούτε κι εσείς έχετε τα κότσια να τα βάλετε και με σωματεία και με τους εργοδότες (πχ. ποιος θα τα ‘βαζε με μεγαλοεκδότες ή δημοσιογράφους- μπορεί να ανακαλύψουν άλλωστε κανένα «αναψυκτήριο» πάλι). Αν αισθάνεστε καθαροί και σίγουροι προχωρήστε χωρίς «αριστερίστικες» φαμφάρες και χωρίς κρυφοκαπιταλιστικές πολιτικές. Απ’αυτά χόρτασε ο ελληνικός λαός. Εάν βέβαια ο στόχος είναι η εξαθλίωση των εργαζομένων και αυτό λοιπόν μοιάζει να γίνεται με τις προτάσεις της ΕΕ, τότε να ξέρετε ότι πρώτα τα ταμεία θα πληγούν. Όσο πιο «ανταγωνιστικοί» γίνουμε τόσες εισφορές θα χάσουμε. Το θέμα είναι ένας έλεγχος της προσφερόμενης εργασίας και των θέσεων ώστε να καλύπτονται περισσότεροι άνθρωποι (μην μειώσετε τις πανεπιστημιακές θέσεις για να ασκήσετε τον έλεγχο, το δικαίωμα στην γνώση είναι αναφαίρετο) . Επίσης μάλλον πρέπει να μπει ένα τέρμα στην δωρεάν εργασία που προσφέρουν οι φοιτητές κατά την διάρκεια της πρακτικής τους σε ιδιώτες που γλιτώνουν μισθούς και εισφορές. Όλες οι εφημερίδες εν μέσω κρίσεως καλύπτουν ανάγκες με «παιδάκια» που ονειρεύονται να γίνουν δημοσιογράφοι και προσφέρουν τζάμπα εργασία για να τελειώσουν την σχολή. Και παλιά αυτό γινόταν με τα εργαστήρια δημοσιογραφίας τώρα το «πακέτο» δωρεάν εργαζομένων έρχεται από ΑΕΙ των ΜΜΕ.

  • 1 Απριλίου 2010, 20:15 | Thomas Papachristou

    Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο του νομοσχεδίου. Το γεγονός ότι θα ισχύσει σε βάθος χρόνου το αδυνατεί και ενδεχομένως να αλλοιωθεί στ μνέλλον λόγω πιέσεων. Η βασική ιδέα που θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα είναι: όλοι οι μισθωτοί που προσφέρουν την ίδια εργασία και έχουν τις ίδιες απολαβές εν ενεργεία θα πρέπει να έχουν και την ίδια σύνταξη. Σήμερα, ισχύει το παράδοξο σε Οργανισμούς – Δημόσιο, μισθωτοί που προσφέρουν την ίδια εργασία, που αμοίβονται με τον ίδιο τρόπο κατά τη σύνταξη να έχουν διαφορετικές απολαβές, ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο (π.χ. δημόσιο και ΙΚΑ). Η αδικία ως προς αυτό είναι ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών και το πλαφόν που ισχύει σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλειας, πληξν δηομοσίου. Τι θα γίνει μ’ αυτό; Για άλλη μια φορά ΝΟΜΟΣ για όλους πλην δημοσίου.

  • 1 Απριλίου 2010, 17:50 | ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Ενας ασφαλιστικος φορεας για ολους τουςΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΟΧΙ ξεχωριστα μισθωτοι και επαγγελματιες.
    Αν εχετε ξεχωριστα ταμεια δυσκολευετε την μετακινηση εργαζομενων.
    Ειμαι 24 χρονια στο ΙΚΑ , ανεργος 50 χρονων διοτι εκλεισε
    η πολυεθνικη που εργαζομουν τα γραφεια της στην ΕΛΛΑΔΑ.
    ΒΡΗΚΑ αρκετες δουλειες με ΤΠΥ ,αρα πρεπει να παω στον ΟΑΕΕ……..και φυσικα με το υπαρχον συστημα ,αλλα και με ΤΟ
    ΕΠΟΜΕΝΟ , απο αυτα που ακουω , δεν συμφερει.
    ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΛΑ……..ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,και οσους
    περισσεουν ,και ειναι αρκετοι , σπιτι τους.

  • 1 Απριλίου 2010, 15:38 | bob

    Ενα ταμείο καλά οργανωμένο να στελεχωθεί με παιδιά τσακάλια και να φύγουν αυτοί οι άχρειστοι υπάλληλοι που τούς έβαλαν αυτοί οι άθλιοι οι πολιτικοί να ενταχθούν και αυτοί μέσα και όχι να παίρνουν με οκτώ χρόνια σύνταξη να πληρώνονται οι εισφορές τους για τα χρόνια που απασχολούνται και να παιρνουν τηυ σύνταξη που τους αναλογεί όταν έλθει η ώρα τους.Αυτοί που κατέστρεψαν την ελλάδα να αφήσουν τις εκπτώσεις και οτι ισχύει να ισχύει για όλο το κόσμο,είναι η τελευταία ευκαιρία για την ελλάδα.Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο κοροιδία θα πάρει τα στυλιάρια απο πουρνάρι και θα κατέβει κάτω χωρίς κηδεμονίες και οργανώσεις και θα πλακώσει τους πολιτικούς,συνδικαλιστές και μεγαλοδημοσιογράφους.

  • 1 Απριλίου 2010, 15:38 | bob

    Ενα ταμείο καλά οργανωμένο να στελεχωθεί με παιδιά τσακάλια και να φύγουν αυτοί οι άχρειστοι υπάλληλοι που τούς έβαλαν αυτοί οι άθλιοι οι πολιτικοί να ενταχθούν και αυτοί μέσα και όχι να παίρνουν με οκτώ χρόνια σύνταξη να πληρώνονται οι εισφορές τους για τα χρόνια που απασχολούνται και να παιρνουν τηυ σύνταξη που τους αναλογεί όταν έλθει η ώρα τους.Αυτοί που κατέστρεψαν την ελλάδα να αφήσουν τις εκπτώσεις και οτι ισχύει να ισχύει για όλο το κόσμο,είναι η τελευταία ευκαιρία για την ελλάδα.Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο κοροιδία θα πάρει τα στυλιάρια απο πουρνάρι και θα κατέβει κάτω χωρίς κηδεμονίες και οργανώσεις και θα πλακώσει τους πολιτικούς,συνδικαλιστές και μεγαλοδημοσιογράφους.

  • 1 Απριλίου 2010, 09:09 | Κυριακος

    η ενοποιηση των ασφαλιστικων ταμειων κινειται προς την σωστη κατευθυνση
    αλλωστε η υπαρχουσα διαρθρωση ουσιαστικα λειτουργησε μονο προς οφελος των πολιτικων-κομματικων-γραφειοκρατικων-επαγγελματικων συντεχνιων
    που εφεραν σ αυτη την κατασταση το ασφαλιστικο συστημα της χωρας και οχι υπερ των λαικων ταξεων.
    Οποιος θελει δικο του ταμειο να αποκοπει τελειως απο τον κρατικο προυπολογισμο και να ειναι βιωσημο μονο με τις εισφορες των μελων του και επισης να μην υπαρχει κανενας φορος υπερ τριτων-αγγελιοσημο απ αυτους που ηδη πληρωνει η υπολοιπη κοινωνια για το ασφαλιστικο ταμειο καποιων συντεχνιων .

  • 1 Απριλίου 2010, 07:54 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΛΟΥΣΗΣ

    Προτάσεις σχετικά με Ασφαλιστικά Ταμεία:

    1. Να καταργηθεί η δεσμευση καταβολής των τρεχουσών εισφορών που υπάρχει στην περίπτωση πληρωμής δόσεων από ρύθμιση, γιατί ετσι δεν εξοφλούνται ούτε τα παλαιότερα και χάνεται η ρύθμιση πράγμα που αποσυντονίζει και προβληματίζει τον εργοδότη – επιχειρηματία. (Δηλ. κάποιος έχει χρήματα μόνο για την πληρωμή δόσης της ρύθμισης και δεν έχει για τις τρέχουσες υποχρεώσεις και δεν μπορεί να πληρώσει τις παλιές οφειλές). Ετσι χάνει παλαιότερες εισφορές το ταμείο και διαιωνίζεται το πρόβλημα των οφειλών.
    2. Το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα που υπάρχουν και χωρίς ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ. Αρα μειωμένη ανταγωνιστικότητα και δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι και εργοδότες.
    3. Εκσυγχρονισμός των διοικητικών υπηρεσιών των Ασφαλιστικών Ταμείων τα οποία λειτουργούν με συνθήκες και νοοτροπία μεσοπολέμου.

  • 1 Απριλίου 2010, 07:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠ.

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ
    Η λύση είναι ένα σύστημα απλό και δίκαιο.
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ:
    1) Ένα ταμείο για όλους.
    2) Πολλά επίπεδα (π.χ. 10-15) καταβολής εισφορών.
    3) Ελεύθερη επιλογή επιπέδου εισφορών πάντοτε (Μπορώ σήμερα να πληρώσω το πρώτο επίπεδο και τον άλλο μήνα το 15ο αν έχω τα λεφτά)
    4) Μαθηματικός τύπος κοινός για όλους, που θα δίνει το ποσό της σύνταξης με βάση τις εισφορές που πλήρωσα σε κάθε επίπεδο.
    5) Υποχρεωτική εισαγωγή στο σύστημα στο 18ο έτος για όλους.
    6) Τα πρώτα 5 ή 7 χρόνια θα μπορούσε να υπάρχει ένα εισαγωγικό επίπεδο χαμηλών ασφαλίστρων εθελοντικά.
    7) Καταβολή σύνταξης για όλους στα 65.
    8) Αν κάποιος θέλει μπορεί να σταματήσει να πληρώνει από τα 60 (π.χ γιατί είναι άνεργος σ’αυτή την ηλικία), αλλά η καταβολή της σύνταξης θα γίνεται από τα 65.

  • 1 Απριλίου 2010, 06:09 | GIANNHS

    ΑΜΕΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΑ…ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΠΙΣΠΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

  • 1 Απριλίου 2010, 06:10 | Σ. Χατζής

    Εγώ προτείνω

    1. Ένα βασικό ταμείο για όλους, που θα δίνει μια βασική σύνταξη με μικρή εισφορά και επιδότηση και από το κράτος (π.χ. ώστε να πιάνουν όλοι μια ελάχιστη σύνταξη ανεξαρτήτως πόσο δούλεψαν στην ζωή τους). Το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ουσιαστικά επί τη βάσει της αρχής της αλληλεγύγης των γενεών. Αυτή η μορφή ασφάλισης θα είναι και η μόνη υποχρεωτική δια νόμου.

    2. Από εκεί και πέρα, κάθε επαγγελματικός σύλλογος να μπορεί να ιδρύει το δικό του αυτόνομο ταμείο, που θα ελέγχεται από ανεξάρτητη αρχή ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα στην λειτουργία του. Το ταμείο αυτό θα παρέχει επιπλέον σύνταξη στα μέλη του, που θα είναι ανταποδοτική/κεφαλαιοποιητική: όσο πληρώσεις, τόσο παίρνεις στο τέλος. Έτσι, π.χ., οι μηχανικοί θα μπορούν να διατηρήσουν το ΤΣΜΕΔΕ, ως ένα τέτοιο ανεξάρτητο επικουρικό ταμείο, και θα ασφαλίζονται σε αυτό όποιοι μηχανικοί το επιθυμούν.

    3. Εναλλακτικά του (2), ή συμπληρωματικά αν κάποιος έχει την οικονομική άνεση, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν και ιδιωτική επικουρική ασφάλιση.

  • 31 Μαρτίου 2010, 23:44 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!!!!! ΞΑΝΑ ??
    ΧΑ ΧΑ !!!
    ΟΣΟ ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ.
    ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ???
    ΦΑΓΑΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΜΠΑΛΩΣΕΤΕ.
    ΨΑΞΤΕ ΠΡΩΤΑ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΣΗΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ.

    ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΟΙ.

    ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
    ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ!!! ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΕΙ.

    ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

    ΜΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΕΠΕΝΔΥΤΗ.!!!

    ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ (ΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ)!!!

    ΠΟΙΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ Η ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ???
    (ΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ??)

    Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ !!!

  • Δεν είναι δυνατόν αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες να είναι στο ίδιο Φ.Κ.Α. Οι υποχρεώσεις τους και οι ευθύνες τους είναι εντελώς διαφορετικές. Όπως και τα ρίσκα και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι που αναλαμβάνουν είναι εντελώς άλλου μεγέθους.

    Έτσι τα «ταμεία» (Φ.Κ.Α.), κατά την γνώμη μου, πρέπει να είναι τέσσερα. Τα υπάρχοντα τρία του νόμου συν ένα νέο, αυτό των «Εργοδοτών».

    Σε αυτό το ταμείο θα μπαίνει όποιος έχει καλύψει μισθολογικά, από την επιχειρηματική του δράση, τουλάχιστον έναν εικονικό εργαζόμενο που πληρώθηκε για τουλάχιστον 35χρονια εικονικής εργασίας με το 125% του βασικού μισθού.

    Παράδειγμα,

    Αν κάποιος «εργοδότης» (ο οποίος σήμερα χαρακτηρίζεται αυτοαπασχολούμενος) προσλάβει δέκα υπαλλήλους και τους απασχολήσει για 3,5 χρόνια και η μέση αμοιβή τους αντιστοιχεί στο 125% του βασικού μισθού, όπως θα προκύπτει από τις μισθολογικές καταστάσεις, ένα πόσο της τάξης των 700.000 Ε με όλες τις εισφορές (των εργαζομένων και του εργοδότη υπολογισμένες), αυτό θα αντιστοιχεί σε 35 χρόνια εικονικής εργασίας.

    (10 εργαζόμενοι Χ 14 μήνες) Χ 3,5 χρόνια = 490 εργατομήνες

    14 μήνες Χ 35 χρόνια = 490 εργατομήνες.

    Άρα οι δέκα εργαζόμενοι όταν απασχολούνται για 3,5 χρόνια αντιστοιχούν σε ένα «εικονικό εργαζόμενο» που εργάστηκε 35 χρόνια.

    Ο «αυτοαπασχολούμενος» θα μεταβαίνει αυτόματα στο ταμείο των εργοδοτών. Θα μπορεί όμως αν το επιλέξει ακόμα και να διατηρήσει αυτό των αυτοαπασχολούμενων (αλλά πλέων όχι υποχρεωτικά, αλλά επικουρικά) συνεχίζοντας να πληρώνει τις εισφορές του.

    Δηλαδή από την στιγμή που κάποιος επιχειρηματίας κατάφερε και απασχόλησε τουλάχιστον ένα ακόμα πολίτη αυτής της χώρας για μια «ζωή» (35 χρόνια εργασίας) αυτόματα να έχει άλλη αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους.

    Αυτό το ταμείο δεν θα έχει εισφορές κανενός είδους και θα παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για μια ζωή. Η χρηματοδότηση του θα είναι από το δημόσιο και θα απορρέει από τον πλούτο που παράγει για την χώρα η επιχειρηματικότητα.

    Αυτό που θα έχει όμως θα είναι ένα point system που θα επιβραβεύει ή θα κόβει παροχές (το ύψος της σύνταξης), αναλόγως την αξιοπιστία του εργοδότη έναντι των εργαζομένων του και των υποχρεώσεων του έναντι του δημοσίου.

    Αν κάποιος καταφέρει και μπει σε αυτό το ταμείο θα έχει πέραν της βασικής του σύνταξης (όπως προτείνεται από το σχέδιο) και μια επιπλέον από το δημόσιο, όπου οι δυο μαζί θα του εξασφαλίζουν ένα βασικό επίπεδο ζωής, της τάξης των 850 Ε.

    Από εκεί και πέρα αναλόγως πόσες «εικονικές τριακοπενταετίες» έχει πληρώσει σε «εργαζόμενους» με μια κλίμακα αντιστρόφως γεωμετρική (για δυο 1100 E, για τρεις 1230 Ε κτλ.) να μπορεί να φτάσει σε μια οροφή σύνταξης των π.χ. 3.000 Ε μηνιαίως αν έχει λ.χ. 20 τριακοπενταετίες. Δηλαδή αν ένας εργοδότης έχει δώσει δουλειά σε άλλους είκοσι πολίτες αξίας 13.500.000 Ε, να μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη ανάλογη της προσφοράς του…

    Αυτό το ποσό θα απομειώνεται μέχρι και θα εξαφανίζεται αν ο εργοδότης έχει οφειλές π.χ. στο ΙΚΑ ή αν δεν τήρησε την εργατική νομοθεσία σωστά στον ενεργό επιχειρηματικό του βίο.

    Δικαιούχοι θα είναι: σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης ο υπόλογος, στην περίπτωση Ο.Ε. – Ε.Ε. είναι ο διαχειριστής που είναι μέτοχος με πάνω από το 33% και στην περίπτωση Α.Ε. – Ε.Π.Ε. ο Διευθύνων Εκτελεστικός Σύμβουλος που είναι μέτοχος με πάνω από το 33% της επιχείρησης.

    Η ιδέα έχει τρεις στόχους

    Ο πρώτος στόχος είναι, να αφαιρέσει τον βραχνά του ΟΑΕΕ και των εισφορών του, από τους επιχειρηματίες. Ένας βραχνάς που σκοτώνει την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας. Που σαν αποτέλεσμα έχει, επιχειρηματίες που ρίσκαραν, πέτυχαν για λίγα χρόνια να έχουν μια υγιή επιχείρηση, τόλμησαν, έδωσαν δουλειά, αλλά σε μια στραβοτιμονιά ή μια οικονομική κρίση, όχι μόνον να μην έχουν ελπίδα ποτέ να πάρουν σύνταξη, όχι μόνο να τους κυνηγά ο ΟΑΕΕ να τους βάλει φυλακή ή να τους εκποιήσει το σπίτι τους (αν δεν τους το έχουν ήδη πάρει οι τράπεζες…), αλλά να μην μετράται καθόλου η προσπάθεια τους όλα τα χρόνια που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους υπαλλήλους τους και στο κοινωνικό σύνολο και να κινδυνεύουν να πεθάνουν στο παγκάκι χωρίς σύνταξη και χωρίς καμία επιβράβευση της προσπάθειας τους (της έστω και αποτυχημένης), όπου όμως απολογιστικά έδωσε εργασία σε τόσους ανθρώπους. Έτσι να μην ωθείτε ο επιχειρηματίας στην λαμογιά, μιας και θα γνωρίζει πως το σύστημα δεν θα καραδοκεί να τον σκοτώσει στην πρώτη αποτυχία του, αλλά αντίθετα θα τον προστατέψει αν είναι συνεπής. Με αυτών των τρόπο θα προάγουμε την τίμια επιχειρηματικότητα και θα αλλάξουμε την νοοτροπία του «φάε τώρα, γιατί κανένας δεν θα είναι δίπλα σου αν αποτύχεις».

    Ο δεύτερος στόχος είναι προφανείς, είναι η επιβράβευση της αξιοπρεπούς επιχειρηματικότητας και αντίστροφα η τιμωρία της ασυνεπούς επιχειρηματικότητας.

    Και ο τρίτος στόχος είναι σαφώς η προώθηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί ως κίνητρο στο υποσυνείδητο των επιχειρηματιών σαν μια έμμεση, μέσω της εργασίας που θα δίνουν, εξασφάλιση/αποταμίευση σε περίπτωση αποτυχίας τους.

    Τελικά η ιδέα θα οδηγήσει στην απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, που τόσο πολύ, έχουμε ανάγκη.

    Σημείωση: Όλα τα παραπάνω ποσοστά / νούμερα είναι ενδεικτικά και χρίζουν περεταίρω μελέτης αποτελούν όμως ένα καλό σημείο εκκίνησης.

    Ευάγγελος Αχιλλόπουλος
    Lakis@motionfx.gr

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ασφάλιση σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος συνεισφέρει με βάση τις δυνατότητές του (=εισόδημα) αλλά ΟΛΟΙ λαμβάνουμε τις ίδιες παροχές. Επομένως, δεν έχει καμία απολύτως λογική να διαφοροποιούμε τους εργαζομένους με βάση το επάγγελμα ή τη σχέση εργασίας που τυχαίνει να έχουν (αγρότες, επαγγελματίες, μισθωτοί, δημοσιογράφοι, κλπ.). Μοναδικό κριτήριο δεν μπορεί να είναι άλλο από το εισόδημά τους και μόνο. Αν θέλουμε πραγματικά μια δίκαιη ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ασφάλιση τότε οφείλουμε να δημιουργήσουμε ΕΝΑ και μοναδικό ταμείο για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους πολίτες, από τον πρόεδρο της δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο. Ο καθένας θα συνεισφέρει με βάση το εισόδημά του και όλοι θα έχουμε ισότιμη πρόσβαση στις ίδιες παροχές.

  • 31 Μαρτίου 2010, 19:38 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗΣ

    Συμφωνώ να γίνουν ενοποιήσεις αλλά να αρθούν ΑΜΕΣΑ καί όλες οι κομπογιαννίτικες και όχι μόνο αδικίες της διαδοχικής ασφάλισης τόσο οι οικονομικές οσο και οι θεσμικές χρόνια, ηλικία κλπ διαφορετικά ολα θα είναι μονο για να πάρει άλλη μια φορά το κράτος από τα συνήθη κορόιδα

    και οτι και να ακούσω ότι και να μου πείτε θα ειναι απλώς δικαιολογίες.

  • 31 Μαρτίου 2010, 18:39 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΝΑΔΑΚΗΣ

    Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένα ασφαλιστικό ταμείο και οι εισφορές να αποδίδονται από τους ίδιους τους ασφαλισμένους (όπως π.χ. το ΤΕΒΕ) σε όλες τις σημερινές ασφάλειες (π.χ. ΙΚΑ). Έτσι γλιτώνουμε την εισφοροδιαφυγή, αφού ο καθένας θα πληρώνει υποχρεωτικά, για να μπορεί να έχει βασική περίθαλψη και βασική σύνταξη. Να υπάρχει μια ελάχιστη εισφορά που θα είναι υποχρεωτική για τον κάθε ασφαλισμένο και θα του αποδίδεται μαζί με το μισθό αν δεν είναι αυτοαπασχολούμενος από τον εργοδότη του και αν εκείνος επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα να δίνει μεγαλύτερη εισφορά για μεγαλύτερη σύνταξη και για καλλίτερης ποιότητας νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία, στο εξωτερικό κλπ. όπως δηλ. με τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

  • 31 Μαρτίου 2010, 16:34 | σταυρος απο λαρισα

    ενα ασφαλιστικο ταμειο για ολο τον κοσμο…..
    μια συνταξη βασικη κατωτερη για να ζει καποιος (1.000 πχ) και ανωτατη με σημερινα δεδομενα…2.200,ε…δεν χρειαζεται κανεις στα 65 του παραπ[ανω χρηματα για να ζησει…
    μια συνταξη και δυο η τρεις…οπως καποιοι κυριως πολιτικοι…..και αλλοι…ευχαριστω…