AΡΘΡΟ 12 Χρησιμοποίηση Πλεονάσματος και Διανομή Κερδών

1) Τα κέρδη διατίθενται τουλάχιστον κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, και τουλάχιστον κατά ποσοστό 40% για τις καταστατικές δραστηριότητες της Κοιν.Σ.Επ.. και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το υπόλοιπο διανέμεται στα μέλη – φυσικά πρόσωπα της Κοιν.Σ.Επ., εκτός αν άλλως οριστεί με ομόφωνη απόφαση των μελών.

2) Η διανομή των παραπάνω κερδών γίνεται με βάση την εισφορά του κάθε μέλους στην Κοιν.Σ.Επ., εκτός αν άλλως οριστεί με ομόφωνη απόφαση των μελών.

3) Η διανομή διενεργείται κατά τα παραπάνω τουλάχιστον ετησίως, εκτός αν το καταστατικό επιτρέπει την ανά τρίμηνο προδιάθεση ποσών προς τα μέλη. Εάν με το κλείσιμο της χρήσης δεν προκύψουν κέρδη ή προκύψουν λιγότερα από τα διανεμηθέντα, τα μέλη υποχρεούνται άμεσα σε ανάλογη επιστροφή.

  • 28 Μαρτίου 2011, 11:17 | Κ. Παπαγεωργίου

    Χρησιμοποιούνται οι όροι πλεονάσματα και κέρδη χωρίς να ορίζεται η έννοια κάθε όρου.
    Ίσως βοηθούσε η διάκριση που γίνεται στον νόμο 2810/2000

  • 23 Μαρτίου 2011, 18:45 | Γιάννης Στεφάνου

    Κίνηση ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ για την δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την ίδρυση σωματείου και συνεταιρισμού ανέργων http://anonymoi-anergoi.blogspot.com

    Ακολουθούν οι προτεινόμενες αλλαγές στα άρθρα 1, 7, 8, 10, 12 13

    AΡΘΡΟ 12 Χρησιμοποίηση Πλεονάσματος και Διανομή Κερδών
    2) Η διανομή των παραπάνω κερδών γίνεται με βάση {{ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ: την εισφορά ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ: τον αριθμό τίτλων συμμετοχής}} του κάθε μέλους στην Κοιν.Σ.Επ., εκτός αν άλλως οριστεί με ομόφωνη απόφαση των μελών.

  • 21 Μαρτίου 2011, 02:15 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α ΡΟΥΣΣΟΣ

    Υπάρχει η παράγραφος 3:
    «3) Η διανομή διενεργείται κατά τα παραπάνω τουλάχιστον ετησίως, εκτός αν το καταστατικό επιτρέπει την ανά τρίμηνο προδιάθεση ποσών προς τα μέλη. Εάν με το κλείσιμο της χρήσης δεν προκύψουν κέρδη ή προκύψουν λιγότερα από τα διανεμηθέντα, τα μέλη υποχρεούνται άμεσα σε ανάλογη επιστροφή.»

    Η ΠΡΌΤΑΣΗ ΜΟΥ
    ————–
    Να διαγραφεί εντελώς το «εκτός αν το καταστατικό επιτρέπει την ανά τρίμηνο προδιάθεση ποσών προς τα μέλη. Εάν με το κλείσιμο της χρήσης δεν προκύψουν κέρδη ή προκύψουν λιγότερα από τα διανεμηθέντα, τα μέλη υποχρεούνται άμεσα σε ανάλογη επιστροφή» και να αντικατασταθεί από το » και με βάση τα αποτελέσματα χρήσης του αμέσως προηγούμενου έτους»

    και άρα να έχουμε την ακόλουθη
    τροποποιημένη παράγραφο 3
    «3) Η διανομή διενεργείται κατά τα παραπάνω τουλάχιστον ετησίως,και με βάση τα αποτελέσματα χρήσης του αμέσως προηγούμενου έτους.»

    ΤΟ ΣΚΠΕΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΥ
    Η ίδια η φύση και οι επιδιωκόμενοι σκοποί των Κοιν.Σ.Επ. και του παρόντος σχεδίου Νόμου δεν έχουν κέντρο βάρους την διανομή κερδών στα μέλη και η πιθανή διατήρηση της φράσης «εκτός αν το καταστατικό επιτρέπει την ανά τρίμηνο προδιάθεση ποσών προς τα μέλη» θα αποτελεί διαρκή πηγή κινδύνου παρεκτροπής των μελών και υπονόμευσης της συνοχής του κάθε Κοιν.Σ.Επ. υπό το βάρος των αυξημένων και πιεστικών οικονομικών αναγκών του κάθε μέλους. Η περίπτωση δε της ανάγκης επιστροφής διανεμηθέντων κερδών ενώ είμαι μια καθαρή λογιστική διαδικασία , συγχρόνως εκτιμώ από εμπειρία ότι θα είναι μια ετελέσφορη διαδικασία στην πράξη η οποία διαδικασία , όπου και όποτε απαιτηθεί να εφαρμοστεί , θα βάλει σε αδικαιολόγητη δοκιμασία την συνοχή και την συνέχεια ύπαρξης του εκάστοτε Κοιν.Σ.Επ.
    Με την πρόταση μου επιτυγχάνεται η πρόληψη ανεπιθύμητων παρενεργειών όπως οι ανωτέρω.