- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

ΑΡΘΡΟ 7 Σύσταση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης

1. Η σύσταση της Κοιν.Σ.Επ. η σχέση των μελών της, η λειτουργία της, καθώς και η λύση της, διέπονται από το Ν. 1667/1986 (ΦΕΚ Α΄ 1986), εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο.

2. α) Η σύσταση της Κοιν.Σ.Επ. προϋποθέτει υπογραφή καταστατικού τουλάχιστον από 7 (επτά) πρόσωπα και τήρηση της διαδικασίας ίδρυσης ενός αστικού συνεταιρισμού.

β) Για τη σύσταση δύναται να γίνει χρήση προτυποποιημένου καταστατικού, το οποίο συμπληρώνεται από τους ιδρυτές της Κοιν.Σ.Επ.. Το προτυποποιημένο καταστατικό κατά περιεχόμενο ορίζεται με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του παρόντος.

γ) Το προτυποποιημένο καταστατικό της Κοιν.Σ.Επ περιέχει τις απολύτως αναγκαίες σύμφωνα με τον παρόντα νόμο διατάξεις και κατά τα λοιπά παραπέμπει στις διατάξεις των οικείων νόμων. Είναι προσπελάσιμο από το διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο μέτρο που ακολουθείται το προτυποποιημένο καταστατικό, τεκμαίρεται νομιμότητα των διατάξεών του.

3. Η συμμετοχή των νομικών προσώπων στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό του 1/3 των μελών της. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται να ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να συμμετέχουν σε μια Κοιν.Σ.Επ. οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις τους. Η συμμετοχή των ΟΤΑ σε μια Κοιν.Σεπ. περιορίζεται αφ ενός στην εκπροσώπησή τους σε αυτή δια των προϊσταμένων των αρμοδίων διοικητικών ή οικονομικών Υπηρεσιών και αφετέρου στην οριζόμενη από το καταστατικό των Κοιν.Σ.Επ. εισφορά τους. Σε καμία περίπτωση ο εκπρόσωπος των ΟΤΑ δεν μπορεί να λαμβάνει μέρος στη διαχείριση ή τη διοίκηση της Κοιν.Σ.Επ.

4. Η εισφορά των μελών αποτελείται από μετρητά ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο αποτιμητό σε χρήματα. Η εισφορά μπορεί να συναποτελείται και από παροχή υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της Κοιν.Σ.Επ., όμως δε μπορεί να περιορίζεται μόνο σε αυτή.

5. Το ύψος της εισφοράς για την απόκτηση της μερίδας ορίζεται ελεύθερα από το καταστατικό και μπορεί να είναι ίσο για όλα τα μέλη. Επιτρέπεται το καταστατικό να διαφοροποιεί το ύψος της εισφοράς για κάποια μέλη, είτε ιδρυτικά, είτε εισερχόμενα μετά την ίδρυση.

6. Εφόσον μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης εισφέρει στην επιχείρηση δικαιώματα επί ακινήτων, κινητών ή άυλων αγαθών, οι κατά περίπτωση αναγκαίες πράξεις μεταβίβασης απαλλάσσονται από κάθε φόρο και τέλος και κάθε εγγραφή σύστασης ή μεταβίβασης ή άρση ή διαγραφή εμπραγμάτων δικαιωμάτων ή σημειώσεων σε οποιοδήποτε δημόσιο βιβλίο, μητρώο ή κτηματολόγιο και για την καταχώριση των σχετικών δικαιοπραξιών καταβάλλονται μόνο πάγια δικαιώματα εμμίσθων ή αμίσθων υποθηκοφυλάκων μέχρι πεντακόσια ευρώ (500€), αποκλειομένης οποιασδήποτε άλλης επιβάρυνσης ή τέλους. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την θέσπιση των δικαιωμάτων του ανωτέρω εδαφίου, καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

7. Διοικητικό όργανο της Κοιν.Σ.Επ. είναι η Διοικούσα Επιτροπή που διέπεται από το Ν. 1667/1986 υπό την επιφύλαξη του παρόντος νόμου.