- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 80 Ρυθμίσεις για Συλλογικά Όργανα ΦΚΑ

1. « Στο άρθρο 23 παρ. 1 του Ν.3655/2008 προστίθεται εδάφιο (Δ΄) ως ακολούθως :

Δ) Η Τ.Δ.Ε της Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αποτελείται από

α)Έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με βαθμό Α΄ως Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του.

β) Έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με βαθμό Α΄ως μέλος με τον αναπληρωτή του.

γ) Τρεις εκπροσώπους των ασφαλισμένων που προτείνονται ( σε τριπλάσιο αριθμό) ένας από την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ένας από τη Γενική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΓΣΕΕ) ένας από την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΓΣΕΑΕ) με τους αναπληρωτές τους.»

2. To στοιχείο β΄ του εδαφίου Β΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 5 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:

«β) Έναν (1) εκπρόσωπο των ασφαλισμένων του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, ως μέλος. Τον ανωτέρω εκπρόσωπο μαζί με τον αναπληρωτή του, που διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επιλέγει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Σε περίπτωση μη υποβολής της σχετικής πρότασης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προβαίνει στο διορισμό των προσώπων αυτών κατά την κρίση του.

Μέχρι τη λήξη της θητείας των λοιπών μελών της ανωτέρω Επιτροπής, η επιλογή του εκπροσώπου των ασφαλισμένων και του αναπληρωτή του γίνεται μεταξύ των ήδη συμμετεχόντων στην Επιτροπή εκπροσώπων των ασφαλισμένων του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ».

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα εκείνου της δημοσίευσης.

3. Το στοιχείο β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 118 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:

«β) Έξι (6) εκπροσώπους των ασφαλισμένων, που προτείνονται τρεις (3) από την ΑΔΕΔΥ, ένας (1) από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ένας (1) από τους ασφαλισμένους του ενταχθέντος Τ.Π.Ο.Ε.Κ.Ε, που προτείνεται από τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.) και ένας (1) εκπρόσωπος των ασφαλισμένων του Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., που προτείνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π.), με τους αναπληρωτές τους».

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την πρώτη του μεθεπόμενου μήνα εκείνου της δημοσίευσης.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκδίδεται κανονισμός με τον οποίο ρυθμίζονται όλα τα θέματα αρμοδιότητας και λειτουργίας των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

5. Στο τέλος της περίπτωσης γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 74 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α΄), προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ως εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν ορίζονται πρόσωπα τα οποία έχουν την ιδιότητα του ασφαλισμένου του ΤΑΥΤΕΚΩ».

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την πρώτη του τρίτου μήνα μετά το μήνα δημοσίευσης του νόμου αυτού.

6. Στα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διορίζονται ως Κυβερνητικοί Επίτροποι προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης ή Τμήματος της Γ.Γ.Κ.Α. και ως μέλη προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή Τμήματος της Γ.Γ.Κ.Α. ή υπάλληλοι ΠΕ κατηγορίας με πενταετή υπηρεσία στη Γ.Γ.Κ.Α. Οι ίδιες προϋποθέσεις, που απαιτούνται για τα μέλη των Δ.Σ., απαιτούνται και για τα μέλη των Διοικουσών Επιτροπών του άρθρου 29 του ν.3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α΄).

7. Οι διατάξεις του άρθρου 17, παρ. 5 του ν. 3205/2003 (Α, 297) εξακολουθούν να ισχύουν για τους υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου και των άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου, από τη συμμετοχή τους στις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια εποπτευόμενων από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ) Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

Για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τον ΟΓΑ εξακολουθούν να ισχύουν για το διορισμό ως Κυβερνητικού Επιτρόπου και μέλους οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις των Φορέων αυτών.

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διατάξεις που ρυθμίζουν διαφορετικά το θέμα αυτό καταργούνται.