Άρθρο 75 Επιλογή στελεχών των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Για την επιλογή στελεχών των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ισχύουν κατά αναλογία τα προβλεπόμενα από το ΚΕΦ.Β του Ν.3848/2010-ΦΕΚ 71:

α) Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου, που αναφέρονται στα προσόντα Διευθυντών και Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων, τα κριτήρια, τα υποβλητέα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες και τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησής τους, εφαρμόζονται αναλόγως και για την επιλογή των Δ/ντών των Σχολικών Μονάδων, των Υποδιευθυντών και υπευθύνων τομέων των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
β) Όπου στις διατάξεις αυτές αναφέρονται Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια, νοείται το οικείο Α΄ Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, όπου ο Σύλλογος Διδασκόντων, νοείται ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε Σχολικής Μονάδας, όπου Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, νοείται ο Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης, του ΟΑΕΔ και όπου Δ/ντής Εκπαίδευσης, νοείται ο Δ/ντής Εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ.

  • 7 Απριλίου 2011, 20:52 | Δ. Τ.

    Να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο, φυσικά και η επανάληψή του ως παράγραφος στο άρθρο 67, γιατί η οργάνωση και η διοικητική δομή του ΟΑΕΔ δεν έχει σχέση με του Υπουργείου Παιδείας. Ούτε το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει την ίδια σύνθεση. Αλλά και από τεχνικής πλευράς δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον ΟΑΕΔ, όπου επικρατεί, και επικρατούσε πάντα, φανατικός παλαιοκοματισμός,γιατί οι διορισμοί δεν έγιναν ποτέ με αντικειμενικό σύστημα όπως στο στο Υπουργείο Παιδείας.
    Για να γίνουν οι τοποθετήσεις με τις μεταβατικές διατάξεις του 3839, «μαγείρευαν» τα μόρια επτά μήνες! Μια διαδικασία που φυσιολογικά θα μπορούσε ένα μόνο άτομο να την ολοκληρώσει σε μερικές μέρες, γιατί ο νόμος είναι σαφής, «τα στελέχια» του ΟΑΕΔ έψαχναν μήνες για να βρούν τερτίπια να βολέψουν τους «δικούς τους». Άντε τώρα αυτοί να οργανώσουν συνεντεύξεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νόμου 3848. Τραγέλαφος και κοροϊδία. Αλλά οι προθέσεις των εισηγητών είναι προφανείς. Προαποφασισμένα αποτελέσματα με μόνο κριτήριο το κοματικό και νομιμοποίησή τους με εργαλείο τη συνέντευξη.
    Επίσης το υπουργείο Παιδείας προβλέπει μόρια από συμμετοχή σε προγράμματα που το ίδιο οργάνωσε για τους εκπαιδευτικούς του. Αυτά τι σχέση έχουν με τον ΟΑΕΔ;
    Τελικά δεν μπορεί να παίζουν με τους νόμους και να εφαρμόζουν κατά περίπτωση ότι νομίζουν ότι τους βολεύει. Πριν λίγους μήνες έκαναν επιλογές με τον 3839, τώρα θέλουν τον 3848, αύριο μπορεί να ζητήσουν κάτι άλλο. Να εφαρμοστεί ο νόμος 3839, όπως σε όλο το δημόσιο και τέλος στα τερτίπια.

  • 5 Απριλίου 2011, 19:34 | ΚΟΛΟΒΟΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ

    Να αποσυρθεί το άρθρο 75 και να επεξεργαστεί ο ΟΑΕΔ ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιλογής στελεχών για τις ΕΠΑΣ Μαθητείας που θα παίρνει υπ όψη του τις ιδαιτερότητες του θεσμού.
    Η εφαρμογή του 3848 θα δημιουργήσει τραγελαφικές καταστάσεις, με άμεση επίπτωση στο θεσμό της μαθητείας, καθώς η δομή του ΥΠΕΠΘ είναι τελείως διαφορετική απο αυτή της εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ.
    Προσοχή το αποτέλεσμα θα είναι να μην είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και να κινδυνεύει να ακυρωθεί απο προσφυγές που σίγουρα θα γίνουν.
    Το άρθρο είναι αποτέλεσμα μη σοβαρής επεξεργασίας και σκέψης.
    Να αποσυρθεί τώρα. Μπορεί ο ΟΑΕΔ να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την επιλογή στελεχών όπως αρμόζει στη σοβαρότητα του θεσμού και όχι να καταφεύγει σε αντιγραφή.
    Ως εκπειδευτικοί ωφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η αντιγραφή δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.

  • 4 Απριλίου 2011, 16:46 | ΚΟΛΟΒΟΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ

    ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ, ΩΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΕ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ.

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 75 ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ.

    Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

    ΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ.

    ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΩΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΝΤΓΡΑΦΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΩΦΕΛΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 3848/2010, ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ.

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 75 ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ.

  • 1 Απριλίου 2011, 19:19 | Δημήτρης

    Γιατί αυτή η διάταξη τώρα; Τι αντιλήφθηκαν καθυστερημένα οι «κομματικοί ιθύνοντες» στον ΟΑΕΔ; Αφού βιάστηκαν να διακόψουν τις θητείες των διευθυντών στις ΕΠΑ.Σ. με το νόμο 3839/2010 και έκαναν τοποθετήσεις με τις μεταβατικές διατάξεις του ίδιου νόμου, χωρίς βέβαια διαφάνεια-δημοσιοποίηση πίνακα μοριοδότησης, τώρα κατάλαβαν ότι οι επιλογές τους δε θα μπορούσαν να σταθούν στη διαδικασία γραπτών εξετάσεων που ο ίδιος νόμος προβλέπει. Έτσι είδαν ότι με το νόμο του υπουργείου Παιδείας τους δίνετε η δυνατότητα, μέσω της συνέντευξης, να προωθήσουν τους «δικούς τους». Αυτό είναι βέβαιο γιατί το Α΄Υπηρεσιακό συμβούλιο του ΟΑΕΔ συγκροτήθηκε από 4 προσκείμενους στην ΠΑΣΚΕ και 1 στη ΔΑΚΕ και βέβαια όχι με τη διάταξη που αφορά τα ΠΥΣΔΕ. Επίσης ο διευθυντής εκπαίδευσης δεν έχει επιλεγεί με τη διαδικασία του Ν.3848/2010 όπως στο υπουργείο παιδείας. Επιπλέον οι 2 αιρετοί στο Α΄ Υ.Σ. του ΟΑΕΔ μπορεί να είναι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης, τώρα είναι ο ένας, ή ακόμα και εμπειροτεχνίτες! Αυτοί θα κρίνουν την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση καθώς και την προσωπικότητα και τη γενική συγκρότηση του υποψηφίου, κατά την προφορική συνέντευξη!!!
    Τελικά καλύτερα θα είναι, για να μην παιδεύουν άσκοπα κάποιους ανυποψίαστους, να εφαρμόσουν τον τρόπο που εφάρμοσαν ήδη με τις τοποθετήσεις των Διευθυντών στα ΚΕΚ του ΟΑΕΔ: Απευθείας τοποθέτηση των ημετέρων με απόφαση Διοικητή, χωρίς προκήρυξη και «περιττές» διαδικασίες και χωρίς δημοσίευση της απόφασης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΟΑΕΔ Διοίκηση. Απόφαση με αρ. πρωτ. Β103111/ 26-01-2011). Με τέτοιες ενέργειες ενισχύεται η εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς και εμπεδώνεται η πεποίθησή μας περί επικράτησης της αξιοκρατίας και της διαφάνειας πέρα από κομματικές προτιμήσεις!!!