- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 64 Αναγνώριση χρόνων στο ΕΤΑΑ

1. Στο τέλος της παρ. 2α του άρθρου 8 του ν.3518/2006 (ΦΕΚ 272, Α) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ασφαλισμένοι του καταργηθέντα Ειδικού Λογαριασμού Προσθέτων Παροχών (Ε.Λ.Π.Π.), οι οποίοι δεν έλαβαν παροχή από το Λογαριασμό αυτό, λόγω συνταξιοδότησής τους και από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή το Δημόσιο, πλην Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. (σήμερα Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων), οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει εισφορές στον καταργηθέντα Ε.Λ.Π.Π. και δεν έχουν μεταφέρει το χρόνο αυτό σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, αποκτούν δικαίωμα λήψης παροχών από τον καταργηθέντα Ε.Λ.Π.Π. (σήμερα Ειδική Προσαύξηση), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου, αφαιρούμενου τυχόν χρόνου παράλληλης ασφάλισης στον καταργηθέντα Ε.Λ.Π.Π. και σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή το Δημόσιο.

Η καταβολή της Ειδικής Προσαύξησης στα ανωτέρω πρόσωπα αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μετά την υποβολή αίτησης μήνα για αιτήσεις που υποβάλλονται από τη δημοσίευση του παρόντος και εφεξής.»

2. Οι ασφαλισμένοι του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από την ασφάλιση του καταργηθέντα Ειδικού Λογαριασμού Προσθέτων Παροχών (Ε.Λ.Π.Π.) λόγω της υπαγωγής τους στην ασφάλιση και άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, μπορούν με αίτησή τους μετά τη διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, να αναγνωρίσουν στην Ειδική Προσαύξηση και στον κλάδο εφάπαξ βοηθήματος, το χρονικό διάστημα για το οποίο εξαιρέθηκαν από την ασφάλιση του ανωτέρω Λογαριασμού και κλάδου, εφόσον δεν έχουν καταστεί συνταξιούχοι και δεν θα δικαιωθούν σύνταξης από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Το ύψος και ο τρόπος καταβολής των εισφορών για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου ασφάλισης στην Ειδική Προσαύξηση καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Τ.Α.Α.

Χρόνος ασφάλισης στον Ε.Λ.Π.Π. που συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης και σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, για τον οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, θεωρείται χρόνος ασφάλισης στην Ειδική Προσαύξηση, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν έχει δικαιωθεί ή δεν θα δικαιωθεί σύνταξης από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, η Ειδική Προσαύξηση υπολογίζεται αυτοτελώς, σύμφωνα την αναφερόμενη στην παρ. 2β του άρθρου 8 του ν.3518/2006 σχέση, χωρίς τον υπολογισμό διανυθέντος χρόνου ασφάλισης σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα .

3. Η διάταξη της παραγρ. 1 του άρθρου 28 του Ν.2874/2000 (ΦΕΚ 286 Α΄, 29-12-2000) δεν ισχύει για τους πτυχιούχους σχολών του εξωτερικού ασφαλισμένους του Τομέα ΤΣΜΕΔΕ του ΕΤΑΑ, στους οποίους η παρ. 1 του αρθρ. 1 του Π.Δ/τος 18/1988 χορήγησε κατ΄εξουσιοδότηση του άρθρ. 35 παρ. 1(α) του Ν.915/79 (ΦΕΚ Α΄103) δικαίωμα αναγνώρισης ως χρόνου ασφάλισης, του χρόνου επαγγελματικής τους απασχόλησης στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, μετά την απόκτηση του πτυχίου τους και πρίν από την απόκτηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Η αίτηση για την αναγνώριση υποβάλλεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ.2 του αρθρ.1 του ως άνω Π.Δ/τος.

Η εξαγορά του χρόνου που αναγνωρίζεται γίνεται με την καταβολή, για κάθε μήνα, ποσού εξαγοράς υπολογιζόμενου με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) για τους φορείς κύριας ασφάλισης και έξι τοις εκατό (6%) για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, επί του 25πλασίου του Η.Α.Ε., όπως ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Το ποσό της εξαγοράς μπορεί να εξοφληθεί σε 36 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις, πριν ή μετά την συνταξιοδότηση. Η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει μέχρι τέλους του επόμενου της κοινοποίησης της απόφασης μήνα, των δε υπολοίπων δόσεων μέσα στο μήνα που θα είναι απαιτητές.

Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής οποιασδήποτε δόσης από τότε που είναι απαιτητή, επιβαρύνεται αυτή με τις ισχύουσες νόμιμες επιβαρύνσεις

Σε περίπτωση καθυστέρησης τριών (3) συνεχών δόσεων χάνεται το δικαίωμα της τμηματικής καταβολής και το οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται εφάπαξ, αναπροσαρμοστέο βάσει του ισχύοντος κατά την εξόφληση ασφαλίστρου.

Δικαίωμα αναγνώρισης του ανωτέρω χρόνου έχουν όσοι συνυπολογιζόμενου και του χρόνου αυτού θεμελιώνουν δικαίωμα από 1-1-2011.

Ο χρόνος που αναγνωρίζεται κατά τα ανωτέρω δεν μπορεί να είναι περισσότερος από τρία (3) χρόνια.