Άρθρο 45 Έναρξη καταβολής Σύνταξης σε Οφειλέτη

1. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 αντικαθίστανται ως εξής:

«2. Η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα, αν το οφειλόμενο ποσό προσαυξημένο με τα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των τριάντα (30) μηνιαίων συντάξεων κατωτάτων ορίων λόγω γήρατος, όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά για καθέναν ασφαλιστικό οργανισμό.

3. Τα ανωτέρω ποσά οφειλής συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από σαράντα (40). Η πρώτη δόση παρακρατείται από τον πρώτο μήνα που απονεμήθηκε η σύνταξη»

2. Η παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 3863/2010 (Α115) αντικαθίσταται ως εξής :

« Οι προσαυξήσεις του παρόντος άρθρου , καθώς και η προσαύξηση που προβλέπεται από τη διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2α του άρθρου 3 του ν. 3029/2002 (Α160) , όπως αντικαταστάθηκε με τη διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 145 του ν. 3655/2008 (Α58) , δεν ισχύει για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2015 και εφεξής».

  • 1 Απριλίου 2011, 16:13 | nikos karakanhs

    Περισσότερη ευελιξία σε αυτή την οικονομική κρίση ειναι απαραίτητη.Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που δεν μπορούν να βγούν στη σύνταξη, τι νόημα έχει να τους κρατάει το κράτος σε ομηρία όπου υπολειτουργούν τις επιχειρήσεις και σωρεύουν χρέη? Ετσι και αλλιώς δεν θα χτίσουν αυτοί τη νέα οικονομία αλλά οι νεότεροι.

  • 30 Μαρτίου 2011, 14:57 | Hλίας

    Η ρύθμιση οφειλών για την έκδοση σύνταξης είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη.Εκτός και αν με αυτό τον τρόπο αποφεύγει ο ΟΑΕΕ να δώσει συντάξεις.
    Πρόταση ¨ας αφαιρείται ο χρόνος που οφείλεται και να παίνει μικρότερη σύνταξη ο ασφαλισμένος.»

  • 30 Μαρτίου 2011, 13:21 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Αυτη την κυβέρνηση την ψηφίσαμε γιατι θεωρήσαμε οτι τα οξυμένα προλήματα θα τα αντιμετωπίσει με περισσότερη ευαισθησία λόγω σοσιαλιστικών καταβολών. Η δυνατότητα ρύθμισης 8000-9000 οφειλών ίσχυε, το θέμα είναι να μπορεί κανείς να ρυθμίσει μεγαλύτερα ποσά αφού για τον οαεε οι εισφορές φτάνουν τις 5000 το χρόνο στα μεγάλα κλιμάκια. Και γιατί οι δόσεις να μην ξεπερνούν τις 40 ? Δηλαδή εξαναγκάζουμε εναν που χρωσταει και σήμερα απο την επιχείρηση του μπαίνει μέσα να φτάσει πτωχοκομείο. Γιατί ένας 65αρης σήμερα δεν μπορεί ουτε στη νέα οικονομία να μπεί ούτε στην πράσινη ανάπτυξη.

  • 29 Μαρτίου 2011, 17:59 | ΝΙΚΟΣ

    Στη σημερινή τρομερή κρίση ένας υποψήφιος συνταξιούχος του οαεε που ενδεχομένως εκλεισε τη δουλειά του σε ασχημες συνθήκες και που χρωστάει είναι σχεδόν αδύνατο να δανειστεί απο τράπεζα για να πληρώσει τις οφειλές του ή να πουλήσει -εάν διαθέτει – περιουσιακό στοιχείο. Για να μην στέλνει το κράτος ανθρώπους στην αναξιοπρέπεια πρέπει να δίνεται η δυνατότητα οποιαδήποτε οφειλή να ρυθμίζεται και όχι μια οφειλή της τάξης των 30 κατώτατων συντάξεων γιατί ειναι πολύ μικρό το ποσό (9000 ευρώ). Ζητήστε ένα 10% προκαταβολή (που μπορεί κανείς έστω και να δανειστεί απο συγγενείς ) και τα υπόλοιπα να παρακρατούνται απο τη σύνταξη σε 60 δόσεις (5 χρόνια). Εαν καποια στιγμή ο οφειλέτης βρεί χρήματα να μπορεί να πληρώσει το ποσό οποιαδήποτε στιγμή, που θα έχει και κάθε λόγο αφού θα αποκαθίσταται μετά η σύνταξη του.
    Σήμερα οι πρωην επαγγελματίες του οαεε είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς ήταν για δεκαετίες τα υποζύγια του πελατειακού κράτους που στήθηκε, είναι πια γνωστό οτι ο ιδιωτικός τομέας που δούλευε πλήρωνε για ένα υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό δημόσιο. Ας σταματήσουμε να τιμωρούμε ανθρώπους που δούλεψαν μια ζωή και που πολλές φορές προτιμούσαν να πληρώνουν το ΙΚΑ των εργαζομένων τους αντί για τη δική τους ασφάλιση.