- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 2 Κανόνες χρήσης περιβαλλοντικών ισχυρισμών

  1. Απαγορεύεται η χρήση ισχυρισμών στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα,  που υποδηλώνουν για τα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης γενικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, όπως: «φιλικό προς το περιβάλλον», «πράσινο», «φιλικό προς τη φύση», «περιβαλλοντικά ασφαλές», «δεν μολύνει το περιβάλλον». Οι διατυπώσεις αυτές είναι αόριστες και, ως μη εξειδικευμένες, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται.
  2. Απαγορεύεται η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού «οικολογικό» ή «οικο» στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα, κατά τη διάθεση στην κατανάλωση, πώληση και διαφήμιση κάθε είδους προϊόντος, εφόσον σε αυτό δεν έχει εκχωρηθεί ο παραπάνω όρος ή οικολογικό σήμα, είτε βάσει του Κανονισμού ΕΟΚ 880/92, είτε βάσει ιδιωτικού ή δημοσίου συστήματος εκχώρησης, που ισχύει νόμιμα σε Κράτος Μέλος της Κοινότητας ή σε χώρα Ε.Ζ.Ε.Σ. συμβεβλημένη στη συμφωνία περί Ε.Ο.Χ. Οι κατασκευαστές προϊόντων με οικολογικό λογότυπο ή και οικολογικές ενδείξεις ή οι υπεύθυνοι για τη διάθεσή τους στην αγορά, εγκατεστημένοι σε Κράτος Μέλος της Κοινότητας ή σε χώρα Ε.Ζ.Ε.Σ., πρέπει να κατέχουν σχετική βεβαίωση εκχώρησης, βάσει κάποιου συστήματος από τα προβλεπόμενα ανωτέρω.
  3. Επιτρέπεται η χρήση σε προϊόντα  που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, περιβαλλοντικών ισχυρισμών, στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα, μόνον εφόσον οι ισχυρισμοί αυτοί είναι επαρκώς τεκμηριωμένοι  σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του  άρθρου 4 της παρούσας.
  4. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του παρόντος Άρθρου, επιτρέπεται η χρήση, στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα, των όρων «κατάλληλο για λιπασματοποίηση», «κατάλληλο για κομποστοποίηση» ή η χρήση  ισχυρισμών που περιέχουν τους παραπάνω όρους ή τους υπονοούν για μια πλαστική συσκευασία ή ένα πλαστικό αντικείμενο, μόνον εφόσον:
    • α) αυτά συμμορφώνονται αντίστοιχα με τις απαιτήσεις των προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ-13432 «Συσκευασία – Απαιτήσεις για ανακτήσιμη συσκευασία μέσω λιπασματοποίησης και βιοαποδόμησης – Σχήμα δοκιμής και κριτήρια αξιολόγησης για την τελική αποδοχή της συσκευασίας»  και ΕΛΟΤ ΕΝ 14995 «Πλαστικά υλικά – Εκτίμηση της χωνευσιμότητας – Σύστημα δοκιμών και προδιαγραφές» και
    • β) λαμβάνονται υπόψη και οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 7.2 του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO:14021/2001 Περιβαλλοντικά σήματα και δηλώσεις – Αυτοδηλούμενοι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί (Περιβαλλοντική επισήμανση Τύπου ΙΙ).
  5. Σε περίπτωση χρήσης ισχυρισμών, στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα, που υποδηλώνουν διάσπαση, βιοαποικοδόμηση ή/και κομποστοποίηση πλαστικού αντικειμένου ή συσκευασίας, η σύσταση: «μη ρυπαίνετε το περιβάλλον» ή «μην εγκαταλείπετε σκουπίδια/σακούλες …. στη φύση» ή  άλλη ανάλογου περιεχομένου πρέπει να αναγράφεται, τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα, στο ίδιο οπτικό πεδίο και με ισομεγέθεις χαρακτήρες με αυτούς του  αυτοδηλούμενου ισχυρισμού.