Άρθρο 5 Γενικές ρυθμίσεις και έναρξη ισχύος

1.      Οι ρυθμίσεις του  άρθρου 56 του Ν.3691/2008 και του άρθρου 51 του Ν. 3871/2010 εξακολουθούν να ισχύουν.

2.      Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 01:01 | Βίβιαν Γερουλάνου

    Η εντύπωση που προκαλεί ολόκληρο το σ.ν. είναι πως τα προβλήματα του θεσμού της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας ήταν κυρίως προβλήματα ορισμένων «ανεπιθύμητων προσώπων ή συμπεριφορών» (στο Δ.Σ. του ΟΜΕΔ και μεταξύ των Μεσολαβητών και Διαιτητών) και όχι εγγενή προβλήματα των διαπραγματευόμενων πλευρών, της αλλαγής συσχετισμού δύναμης και της οξύτερης, πλέον, σύγκρουσης των συμφερόντων τους σε συνθήκες κρίσης.

    Διαφαίνεται διάθεση επανεκκίνησης του θεσμού της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας, με ριζική αλλαγή πλεύσης, φιλοσοφίας και ρόλου του ΟΜΕΔ, που θα πρέπει πλέον να «κόβει» μισθούς και θεσμικά κατ’ επιταγή του Μνημονίου. Γι’ αυτό το σκοπό, χρειάζεται και τα κατάλληλα πρόσωπα…

  • Προς κάθε ενδιαφερόμενο
    Αγαπητές κες κοι

    Ονομάζομαι ……….. και είμαι πρώην εργαζόμενος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΌΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, εταιρία της οποίας η άδεια ανακλήθηκε με την υπ αριθμ 156/21.09.2009 απόφαση της ΕΠΕΙΑ.
    Ένα χρόνο μετά και παρά τις υποσχέσεις των υπευθύνων παραμένω χωρίς καμία εξόφληση των δεδουλευμένων μου και έχοντας υποστεί σημαντικότατη οικονομική ζημία έχω να σας αναφέρω τα παρακάτω.
    Η απόλυσή μου, μου κοινοποιήθηκε έπειτα από απαίτηση του επόπτη κου Βλαχογιάννη το Νοέμβριο του 2010. Παρ όλες τις συνεχείς ενοχλήσεις μου ακόμα και με εξώδικες επιστολές ο επόπτης κος Βλαχογιάννης και η εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ συνέταξαν ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ (που σας προσκομίζω) που με το οποίο εκβίαζαν εμένα και όλους τους εργαζόμενους να το δεχθώ ειδάλλως δεν θα «πέρναμε μία» όπως κατά καιρούς είχε λεχθεί σε διάφορες συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων και των εποπτών εκκαθάρισης. Συγκεκριμένα σε αυτό το συμφωνητικό και κατά παρατυπία των σχετικών εργασιακών νόμων και διατάξεων με εξανάγκασαν- εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κατάσταση στην οποία είχα περιέλθει- να δεχθώ τα παρακάτω.
    1. Ημερομηνία απόλυσης την 21.09.2009 και όχι την πραγματική ημερομηνία που μου κοινοποιήθηκε η απόλυση ήτοι το Νοέμβριο του 2010 με παράλληλη παραίτησή μου από τα δεδουλευμένα και τις ασφαλιστικές εισφορές (ένσημα) σχεδόν 2 μηνών.
    2. Να παραιτηθώ από την αναλογία δώρου Χριστουγέννων από τις 21.09-16.11.2009.
    3. Να παραιτηθώ από τις δεδουλευμένες ημέρες αδείας τις οποίες δικαιούμουν να πληρωθώ εις το ακέραιο διότι η συγκεκριμένη άδεια που δικαιούμουν να πάρουν είναι κατοχυρωμένη βάσει εργατικού δικαίου. Συγκεκριμένα και ενώ είχα υπόλοιπο 12 ημέρες αδείας με το ιδιωτικό συμφωνητικό που σας προσκομίζω που ζητήθηκε να συνομολογήσω ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ότι δεν είχα καμία ημέρα υπόλοιπο κάτι που όμως δεν αποδεικνύεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις της εταιρίας.
    4. Εκβιάστηκα επίσης να παραιτηθώ από δεδουλευμένες υπερωρίες περίπου 100 ωρών σύμφωνα και με την απαίτησή μου αλλά και με αγωγή που έχω κάνει στην ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ έναντι του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (αρ. κατάθεσης 41020-1084/2010 την 16.02.2010).
    5. Επίσης εκβιάστηκα να μην ζητήσω τους νόμιμους τόκους υπερημερίας που απορρέουν από τις παραπάνω περιπτώσεις.
    Αγαπητοί κύριοι. Σύμφωνα και με τα έγγραφα που σας προσκομίζω αλλά και με σχετική αγωγή που έχω καταθέσει κατά της εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ και του επόπτη εκκαθάρισης έναντι του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (αρ. κατάθεσης 41020-1084/2010 την 16.02.2010) είναι φανερό ότι: Τόσο ο επόπτης εκκαθάρισης της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ όσο και το ΝΠΙΔ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ που ενεργεί για λογαριασμό της εταιρίας (άρθρο 10 παραγρ 1 και 8 του Ν.Δ. 400/70) εκμεταλλευόμενοι την άθλια προσωπική μου οικονομική κατάσταση, αλλά και των άλλων συναδέλφων μου (άνεργος 10 μήνες και χωρίς πόρους) να μας εκβιάσουν ώστε να συνομολογήσουμε γραπτώς, στα αναγραφόμενα του Ιδιωτικού Συμφωνητικού που σας προσκομίζω.
    Παράλληλα η κωλυσιεργία των αρχών έχει βοηθήσει ώστε οι παραπάνω εκπρόσωποι και νόμιμα εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ, να δρουν ανενόχλητοι παραβιάζοντας και καταλύοντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου που υπάρχει στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα και παρά τις ενοχλήσεις μου (και των συναδέλφων μου) στο ΙΚΑ Αμαρουσίου για τα χρωστούμενα ένσημα της περιόδου που παραπάνω αναφέρω και την προσφυγή μου στην επιθεώρηση εργασίας, η υπόθεσή μου ακόμα εκκρεμεί.
    Να σημειώσω εδώ ότι ακόμα η οφειλή της αποζημίωσης από τον επόπτη εκκαθάρισης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ και μας τραβάει από μήνα σε μήνα ενώ η εταιρία μπορεί να αποδεσμεύσει κονδύλια.

    Σας παρακαλώ εφόσον λάβετε γνώση των παραπάνω να προβείτε σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες. Το συμφωνητικό που έχουμε υπογράψει είναι παράνομο και μόνο ως τέτοιο μπορεί να εκληφθεί. Η επίσημη Πολιτεία δια των εκπροσώπων της πρώτα από όλα πρέπει να είναι νόμιμη κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην περίπτωση αυτή.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΕΤΟΣ 2010. Οι ορισμένοι από την εποπτική αρχή δικηγόροι αποτελειώνουν προς ιδίο όφελος ότι ξεκίνησε ο Παύλος Ψωμιάδης.
    Το κράτος και η επίσημη πολιτεία ΑΠΟΥΣΑ και εδώ!
    Είτε επικρατήσουν οι επιχειρησιακές είτε οι κλαδικές συμβάσεις κύριοι το θέμα είναι η ασυδοσία της εργοδοσίας και οι περιπτώσεις απάτης.

    Την καλημέρα μου και ειλικρινά ελπίζω να δημοσιευτεί.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 10:30 | ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

    Μιλάμε για όρους του μνημονίου αλλα οσο το διαβαζω τοσο και δυσκολεύομε να το κατανοήσω.
    Λοιπόν η επαναδιαπραγμάτευή του επιγει και για να γινω ποιο ξεκάθαρος αν δεν συμβολευτουν οι υπουργοι τεχνοκρατες *πατροιωτες* τοτε να ξεχασουν το μελον και το φως στο τελος του τουνελ οπως λενε και τα ΜΜΕ.
    Το ζητημα εδω δεν ειναι να βρουμε μια λυση μεσα στα στενα περιθωρια το οδηγιων της τροικας αλλα να φτοιαξουμε κανονες βαση της ελληνικης πραγματικοτητας και των πραγματικων δεδομενων της ελληνικης οικονομιας.
    Επιτελους ας καταλαβουν μερικοι οτι η ελληνικη οικονομια δεν αντεχει αλλο στενεμα.
    Οσα κινητρα και αν δωθουν αν δεν υπαρξει σχεδιο πραγματοποιησιμο καλυτερα να ξεχασουμε καθε αναπτυξη στη χωρα ή χωρες αυτες.
    ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ χρειαζομαστε και καλους νοικοκυρεους.
    Σφιχτα ζωναρια και πολυ θεληση για δουλεια. Υπουργοι σημερα μονο αυτοι που θα δουλευουν χωρις να χρειαζοντε τοις αποδοχες του δημοσιου.
    Ποσο ακομα θα κραταμε παχουλους και δηνοσαυρους σε αυτη τη χωρα…
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ μου!!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 13:56 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΓΟΥΔΙΑΝΑΚΗΣ

    Ένας εργαζόμενος μιας ειδικότητας με ελαχιστη προυπηρεσία, έχει νόμιμο μισθό Μ και αποδοση Α.
    Άλλος εργαζόμενος της ίδιας ειδικότητας αλλά με το μέγιστο προυπηρεσίας έχει νόμιμο μισθό 1,5 Χ Μ και απόδοση 0,65 Χ Α.
    Ερώτημα προς διαθέτοντες λίγη κοινή λογική:
    Ο Νόμος που επιβάλλει αυτή τη κλιμάκωση των αμοιβών προστατεύει ή καίει το 2Ο εργαζόμενο?
    Παρατήρηση που προλαβαίνει μια πιθανή ένσταση. ΑΝ η πείρα του 2ου εργαζόμενου εξισορροπεί τις άλλες διαφορές, ο εργοδότης θα δώσει την αμοιβή που αξίζει, ακόμη και παραπάνω, χωρίς να χρειάζεται να το επιβάλλει ο νομοθέτης.
    Ανάλλογη είναι και η «προστασία» που δίνεται στους έγγαμους, πολύτεκνους κλπ. Φυσικά απαιτείται η προστασία τους αλλά αυτό θα έπρεπε να γίνεται μέσω κα΄ποιου αναδιανεμητικού μηχανισμού, αλλιώς λειτουργεί σαν αντικίνητρο.