- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 4

Το  άρθρο 17 του Ν.1876/1990 (ΦΕΚ Α/ 27/ 8.3.1990), «για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και άλλες διατάξεις»  αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 17 Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας

1. Ο Οργανισμός  Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.) είναι ανεξάρτητος φορέας και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, των προεδρικών διαταγμάτων και των κανονιστικών πράξεων, που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 18 παρ. 2 του Ν.1876/1990, καθώς και των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του.

2. Σκοπός του Ο.ΜΕ.Δ.  είναι η υποστήριξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με την παροχή υπηρεσιών μεσολάβησης και διαιτησίας προς τις εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις και μεμονωμένους εργοδότες.   Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, ιδίως:  α) οργανώνει υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης της μεσολάβησης και της διαιτησίας, β) διεξάγει ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται κυρίως σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεις εργοδοτών για θέματα συλλογικών διαπραγματεύσεων, εργασιακών σχέσεων και οικονομίας της εργασίας γ) εκπονεί επιστημονικές  έρευνες και μελέτες για θέματα συναφή με τους σκοπούς του και δ) συντάσσει ετήσια έκθεση του έργου του, η οποία υποβάλλεται προς τα Διοικητικά Συμβούλια των: α) Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), β) Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), γ) Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ,) δ) Εθνική  Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), καθώς επίσης προς τον Υπουργό Οικονομικών  και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

3. Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από:

α) ένα εκπρόσωπο του ΣΕΒ, ένα της ΓΣΕΒΕΕ και ένα της ΕΣΕΕ, με τους αναπληρωτές τους,

β)  τρεις εκπροσώπους της Γ.Σ.Ε.Ε., με τους αναπληρωτές τους ,

γ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας, με τον αναπληρωτή του, κάτοχο πτυχίου Πανεπιστημίου με επιστημονική ή επαγγελματική εξειδίκευση στην οικονομία της εργασίας ή τις εργασιακές σχέσεις.

δ) ένα μόνιμο μέλος διδακτικού ερευνητικού  προσωπικού (ΔΕΠ) των Νομικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας, με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι προτείνονται από το Πρυτανικό Συμβούλιο του οικείου Πανεπιστημίου και επιλέγονται με απόφαση πέντε εκ των μελών των περιπτώσεων α’ και β’ σε συνεδρίαση, στην οποία συγκαλούνται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πριν τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα.

ε) ένα πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και έμπειρο σε θέματα οικονομίας ή εργασιακών σχέσεων, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι επιλέγονται με απόφαση πέντε εκ των μελών των περιπτώσεων α’ και β’ σε συνεδρίαση, στην οποία συγκαλούνται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πριν τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα.

στ) Με ομόφωνη απόφαση των μελών των περιπτώσεων α΄ και β΄ επιλέγεται ο Πρόεδρος και  Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.ΜΕΔ. εκ των τακτικών μελών των περιπτώσεων α’, β’, δ’ και ε΄, που λαμβάνεται σε συνεδρίαση, στην οποία συγκαλούνται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πριν τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα,.

4. Για τις περιπτώσεις  α’, β και δ΄  η υπόδειξη από τους αρμόδιους φορείς γίνεται μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την πρόσκληση του Υπουργού  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε περίπτωση, που δεν γίνει υπόδειξη μέσα στην παραπάνω προθεσμία, η υπόδειξη του μέλους της περίπτωσης δ’ γίνεται με την απόφαση πέντε τουλάχιστον εκ των μελών των περιπτώσεων α΄ και β΄ και το διοικητικό συμβούλιο συγκροτείται με όσα μέλη τελικά υποδείχτηκαν.

5.   Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται σε σώμα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.  Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και ο αναπληρωτής Πρόεδρος από τα τακτικά μελή του Διοικητικού Συμβουλίου.

6.    α)  Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής.  Ο επαναδιορισμός των τακτικών μελών είναι δυνατός για μία ακόμη συνεχόμενη τριετία.

β)  Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε νόμιμη συγκρότηση και είναι δυνατή η συμμετοχή του αναπληρωματικού μέλους ως  τακτικού. Εάν ελλείπει τακτικό μέλος, ο  Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλεί με την διαδικασία της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου, τον φορέα από τον όποιο προέρχεται το ελλείπον μέλος να ορίσει άλλο πρόσωπο για  το υπόλοιπο της θητείας του ελλείποντος μέλους.

7.  α) Οι μεσολαβητές και οι διαιτητές αποτελούν δύο αυτοτελή ειδικά σώματα.

Ο ανώτατος αριθμός θέσεων μεσολαβητών και διαιτητών για όλη τη χώρα είναι 38 εκ των οποίων 12 είναι διαιτητές. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες  μπορεί να αυξομειώνεται ο αριθμός κάθε σώματος, χωρίς υπέρβαση του ανωτάτου ορίου των 38 θέσεων.

β) Οι μεσολαβητές και οι διαιτητές ασκούν δημόσιο λειτούργημα χωρίς να έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και απολαμβάνουν πλήρους ανεξαρτησίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, τα οποία οφείλουν να εκτελούν με αντικειμενικότητα και έχουν υποχρέωση να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας του Σώματος Μεσολαβητών Διαιτητών, που εκδίδεται με  απόφαση του Διοικητικού  Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την θετική  απόφαση τουλάχιστον επτά (7) μελών του ( πλειοψηφία 7/9) εκ των οποίων πέντε μέλη των περιπτώσεων α’ και β’  .

8.  α) Οι υποψήφιοι μεσολαβητές πρέπει :

ι)   να έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους,

ιι) να έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου,  νομικών ή οικονομικών επιστημών ή συναφών σπουδών,

ιιι) να έχουν 5ετή αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα εργασιακών σχέσεων .

β)      Οι υποψήφιοι διαιτητές πρέπει:

ι) Να έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους,

ιι) να έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου, νομικών ή οικονομικών επιστημών ή συναφών σπουδών,

ιιι) να έχουν 10ετή αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα εργασιακών σχέσεων.

γ) Συνεκτιμώνται πρόσθετα προσόντα των υποψηφίων, όπως μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και σχετικές δημοσιεύσεις, ιδίως σε θέματα εργασιακών σχέσεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  μπορεί με κανονισμό να καθορίσει επιπλέον προσόντα από όσα αναφέρονται.

9.  Οι μεσολαβητές και οι διαιτητές προσλαμβάνονται με τριετή θητεία, η οποία είναι ανανεώσιμη με δυνατότητα μεταβολής της ιδιότητας του μεσολαβητή ή του διαιτητή κατά την προηγούμενη θητεία τους. Προκειμένου να ανανεωθεί η θητεία τους επανακρίνονται σύμφωνα με όσα ορίζει  ειδικός κανονισμός με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την θετική  απόφαση τουλάχιστον επτά (7) μελών του ( πλειοψηφία 7/9) εκ των οποίων πέντε μέλη των περιπτώσεων α’ και β’  .

10.    α) Ο διορισμός γίνεται μετά από δημόσια προκήρυξη των θέσεων των μεσολαβητών και των θέσεων των διαιτητών.  Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν βιογραφικά σημειώματα, τίτλους σπουδών, σχετικές δημοσιεύσεις και δήλωση σε ποιό από το δύο σώματα προτιμούν να ενταχθούν, καθώς και ό,τι άλλο καθορίζεται με την προκήρυξη.

β) Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από μελέτη των φακέλων των υποψηφίων και ενδεχόμενη προφορική συνέντευξη, επιλέγει τους ικανότερους με την θετική  απόφαση τουλάχιστον επτά (7) μελών του (πλειοψηφία 7/9) εκ των οποίων πέντε μέλη των περιπτώσεων α’ και β’.

11. Με Προεδρικά Διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού  Συμβουλίου του Ο.ΜΕ.Δ. ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια, που αφορά τα θέματα των παραγράφων 3 έως 10  του άρθρου , περιλαμβανομένου του αριθμού των θέσεων μεσολαβητών διαιτητών και του διοικητικού ή άλλου προσωπικού του Ο.ΜΕ.Δ..

12   α)  Μέσα  σε ένα μήνα από την έκδοση του παρόντος  κινείται η διαδικασία συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου με βάση τα προβλεπόμενα στο παρόν. Μέχρι τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού  Συμβουλίου, συνεχίζεται η θητεία του υφιστάμενου σήμερα Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο εξακολουθεί  να λειτουργεί και να ασκεί τα καθήκοντά του,  σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 1 του Ν.1876/1990.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο  αποκλείεται ο ορισμός των  τακτικών μελών του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον έχουν συμπληρώσει έξι (6) έτη συνεχούς θητείας.

β) Μέσα σε ένα μήνα από τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού   Συμβουλίου σύμφωνα με το παρόν, το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή του προβαίνει σε δημόσια προκήρυξη για την πρόσληψη μεσολαβητών και διαιτητών.  Οι μεσολαβητές και οι διαιτητές, που υπηρετούν σήμερα στον Ο.ΜΕ.Δ. εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής μεσολαβητών διαιτητών, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και αυτοί, και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 30η Μαρτίου 2011, οπότε και λύεται αζημίως η σχέση τους με τον Ο.ΜΕ.Δ.

γ)  Τα Προεδρικά Διατάγματα 198/1990 «Λειτουργία και αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας» και 147/1990 « Ορισμός αριθμού Μεσολαβητών – Διαιτητών», καθώς και οι υφιστάμενοι κανονισμοί που έχουν εκδοθεί με βάση το άρθρο 18 παρ. 2 του Ν.1876/1990  εξακολουθούν να ισχύουν, εκτός αντίθετης διάταξης προς τις ρυθμίσεις του παρόντος, μέχρι την καθ’ οιονδήποτε τρόπο τροποποίησή τους.