4. Αλλαγές του σχεδίου- νόμου που θα έχουν άμεση εφαρμογή:

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, για λόγους καλύτερης κατανόησής τους, θα καταγραφούν στο παρόν σημείωμα αρθρωμένες σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά στις αλλαγές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου – νόμου για το Ασφαλιστικό, ενώ η δεύτερη ενότητα αφορά στις αλλαγές εκείνες που θα εφαρμοστούν, όταν ετοιμαστεί με τρόπο ολοκληρωμένο το νέο ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή από το έτος 2018 και μετά. Πρέπει εδώ να σημειωθούν επίσης τρία επιπλέον κρίσιμα στοιχεία. Οι προτεινόμενες αλλαγές συμπίπτουν κατά τα 6,5/7 με τις επτά συστάσεις που απηύθυνε το Εcofin στις 16 Φεβρουαρίου προς την ελληνική κυβέρνηση. Oι συμπτώσεις στο πεδίο της πολιτικής αυτής δεν προέκυψαν από την εκ των υστέρων ευθυγράμμισή μας με το Ecofin, αλλά από την κατανόηση εκ μέρους μας της ανάγκης αυτών των αλλαγών, έτσι όπως είχαν διατυπωθεί ήδη από τις 8 Δεκεμβρίου με τις προτάσεις που καταθέσαμε στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Να υπενθυμισθεί, πως ο διάλογος αυτός ξεκίνησε με κυβερνητική πρωτοβουλία στις 26 Νοεμβρίου του 2009 και ολοκληρώθηκε στις 16 Μαρτίου του 2010, δηλαδή ενάμιση μήνα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε ως κυβέρνηση θέσει. Το δεύτερο στοιχείο αφορά ένα δημοσιονομικό ζήτημα. Με το σύνολο των αλλαγών που προωθούμε στόχευσή μας είναι το 2030 το επίπεδο της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης να παραμείνει σταθερό, όπως ήταν το 2008, δηλαδή στο 4,8% του ΑΕΠ. Δηλαδή το Ασφαλιστικό να κερδίσει από σήμερα μια ολόκληρη δεκαπενταετία. Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο, σχετίζεται με μια πρωτοφανούς εντάσεως δυσκολία: η μεταφορά από το νυν υπάρχον σύστημα στο καινούργιο πρέπει να γίνει χωρίς την ανάγκη εξεύρεσης σημαντικών κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει καμία δυνατότητα. Άρα από τις υπάρχουσες εκδοχές επίλυσης του Ασφαλιστικού, έπρεπε να εντοπίσουμε εκείνη, όπου η μετάβαση θα γινόταν χωρίς σημαντικές επιπρόσθετες δαπάνες.

α) ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. €, συν τα κεφάλαια του ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών), δίχως να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των Φ.Κ.Α.

β) καθορισμός ενιαίων μηχανισμών ελέγχου (της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ, των Φ.Κ.Α.)

γ) συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγείας των Φ.Κ.Α. (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος)

δ) σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (Κ.Ε.Α.)

ε) θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, που έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 (πρότασή μας είναι να συμπεριλάβει το μέτρο αυτό και τους δημοσίους υπαλλήλους)

στ) ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων, που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας

η) απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια έως το 2015. Από 61.4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63.5. Να σημειωθεί πως το 2003 ήταν 62.7 αλλά η πολιτική των εθελουσίων εξόδων της Ν.Δ. κατέβασε τον μέσο όρο στα 61.4 έτη 

θ) κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

ι) νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες

ια) αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης

ιβ) θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την τριακονταπενταετία, και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος)

ιγ) από 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών)

ιδ) ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων (προκείμενου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων)

ιε) ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης, με σχεδιαζόμενη έναρξη εφαρμογής το 2011. Η κινητικότητα στην αγορά εργασίας απαιτεί ρύθμιση των οικονομικών πλευρών της διαδοχικής ασφάλισης, με τρόπο κοινωνικώς δίκαιο για τον ασφαλισμένο. Να σημειωθεί, πως το θέμα της γρήγορης έκδοσης των συντάξεων, επί περιπτώσεων διαδοχικής, νομοθετείται τώρα με το σχέδιο – νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

  • 2 Απριλίου 2010, 16:07 | Νικος

    Σχετικα με την παραγραφο (ιε)περι διαδοχικης ασφαλισης το προβλημα
    δεν ειναι ποτε θα βγει η συνταξη αλλα το ποσα θα παρουμε οταν βγει.
    Προεκλογικα ο κ.υπουργος υποσχεθηκε οτι θα διορθωση την αδικια,
    τωρα ειδε οτι το κοστος ειναι μεγαλο και αρχιζει και τα μαζευει.
    Θα καταντισουμε να περνουμε μετα απο 37!!!!!! χρονια δουλεια λιγοτερα
    χρηματα απο αυτους που εχουν τη βαση.
    Φαινετε εμεις που ειχαμε την ατυχια να ασφαλιστουμε σε παραπανω απο
    ενα ταμειο ημαστε παιδια ενος κατωτερου Θεου.
    Περιμενω απο τον κ. υπουργο να το ξανασκεφθει.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 2 Απριλίου 2010, 10:15 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Καλημέρα σας,
    πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε πρώτα να δείτε την αιτία του «κακού».
    Ποιοί είναι οι λόγοι που το ασφαλιστικό τελεί υπό κατάρευση?
    1. Δυστυχώς η Ελλάδα «γερνάει»
    2. Δεν ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας.
    3. «Μαύρη» – Αδήλωτη εργασία
    4. Απλήρωτες εισφορές
    5. Υπερβολικά έξοδα στον ανύπαρκτο τομέα υγείας.
    6. Πεθαμένοι & αδικαιολόγητοι συνταξιούχοι
    Πιθανών να έχω παραλείψει και μερικούς λόγους.
    Εγώ σαν ιδιωτικός υπάλληλος στα 29 μου χρόνια γνωρίζω ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνταξιοδοτηθώ. Όλοι οι ασφαλισμένοι νίωθουν αδικημένοι. Αν με κάποιο τρόπο μπορούσα να κρατάω εγώ τα χρήματα των εισφόρων μου θα το’κανα!
    Έχω χάσει την πίστη μου στις εκάστοτε κυβερνήσεις και πιστεύω ότι οτιδήποτε γίνεται πλέον από τους «εκπροσώπους» του λαού γίνεται με δόλιο σκοπό.
    Αν η ηγεσία ήθελε να είναι δίκαη κατά την γνώμη θα έπρεπε πρώτα να δεί πού πάνε τα χρήματα του ασφαλισμένου.
    Το σώστο θα ήταν να ξαναγίνει υπολογισμός όλων των συντάξεων που δίνονται και να υπάρξει αναπροσαρμογή είτε προς τα «πάνω» είτε προς τα «κάτω».
    Πόσες συντάξεις πληρώνονται άδικα?
    Πόσοι είναι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές με ελάχιστα έτη εργασίας?
    Να ξαναγίνει υπολογισμός με βάση τα έτη εργασίας και τις συνολικές εισφορές στην καρριέρα κάθε ασφαλισμένου.
    Γίατι πρέπει πάντα στην ελλάδα οι μίσοι πολίτες να πληρώνουν τους άλλους μισούς?
    Δώστε κίνητρα στους έλληνες να πληρώσουν.
    Δείξτε μας ότι υπάρχει κράτος οτι θέλετε να κάνετε κάτι σώστο και όχι μόνο να ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ.
    Δεν είμαστε αχάριστος λαός, έσεις μας κάνατε έτσι!

  • 2 Απριλίου 2010, 09:53 | νικος

    γιατι οι δημοσιοι παιρνουν ολοκληρο εφ απαξ και οχι οπως οι ΙΥ γιατι πληρωνουν τη θητεια με 6,67 και εμεις με 20% γιατι κλεινουν τα μαγαζακια τους στις 1 το μεσημερι γιατι οι γυναικες στο δημοσιο οταν γενουν καθονται 1 χρονο και οι αλλες 6 μηνες προφανως ολοι οι αλλοι ειναι ηλιθιοι για ολα αυτα τα γιατι και αλλα εφτασε το χρεος 300.000.000.000./δισ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ γι αυτα και αλλα αν δεν τα διορθωσετε εσεις θα φταιτε γι αυτο που θα ακολουθησει.Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΣΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

  • 2 Απριλίου 2010, 06:04 | nd

    Η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αναγνωρίζεται όταν κάποιος διορίζεται στο δημόσιο ώστε να υπάρχει η ανάλογη μισθολογική και κυρίως βαθμολογική εξέλιξη.
    Πιστεύω ότι είναι και αυτό μια από της αδικίες της διαδοχικής ασφάλισης.

  • 2 Απριλίου 2010, 06:26 | nd

    …………………………………………………………………………………………………………………………..Η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αναγνωρίζεται όταν κάποιος διορίζεται στο δημόσιο ώστε να υπάρχει η ανάλογη μισθολογική και κυρίως βαθμολογική εξέλιξη.
    Πιστεύω ότι είναι και αυτό μια από της αδικίες της διαδοχικής ασφάλισης…………………………………………………………………………………………………………………..

  • 2 Απριλίου 2010, 05:06 | Σ.Λεμπέσης

    Πως συνάδει το άρθρο ιβ (κίνητρα παραμονής μετά την 35ετία και μετά το 65ο έτος) με την έκρηξη της ανεργίας των νέων?
    Πως συνάδει το άρθρο ιβ (κίνητρα παραμονής μετά την 35ετία και μετά το 65ο έτος) με την πολυπόθητη βελτίωση (ποιοτική & ποσοτική) της παραγωγικότητας/ανταγωνιστικότητας?
    Το ζητούμενο είναι η καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων & μόνον αυτή?

  • 2 Απριλίου 2010, 05:31 | Tolis Lerios

    Opos proanefera, proteino diahorismo tameion gia sintakseis kai iatrikis perithalpsis.

    Episeis, parakalo na eksetasete tin akolouthi protasi gia tin ilikia sintaksiodotisis:

    I ilikia sintaksiodotisis prepei na einai sinartisi tou mesou orou zois atomon pou ehoun idi sintaksiodotithei.

    Paradeigma: ean oi sintaksiouhoi tora zoune (kata meso oro) os ta 80, kai i ilikia sintaksiodotisis einai tora 60 (ara eisfores epi 60-20=40 hronia ergasias), tote, se deka hronia, ean oi _tote_ sintaksiouhoi zoune os ta 90, i ilikia sintaksiodotisis prepei AFTOMATOS na ginei 66.7. Me alla logia, to torino systima kaliptei 20 hronia stin sintaksi vasei esodon apo 40 hronia doulias (epi tou sinolou ton ergazomenon). Se deka hronia, to mellontiko systima tha prepai na kalipsei 23.3 hronia stin sintaksi (3.3 extra hronia) me 46.7 hronia douleias (6.7 extra hronia douleias). Me alla logia, ean to simerino sistima apaitei 2 hronia doulias gia 1 hrono sintaksis, kai to mellontiko sistima prepei na apaitei ton idio logo, 2-pros-1.
    Ta esoda kai ta eksoda prepei na ehoun statheri analogia giati alios to sistima katareei.

    Einai poli simantiko i prosarmogi na einai AFTOMATI — horis komatikes kai politikes paremvaseis. Giati allios, pia kivernisi tha ehei to tharos na anevasei to orio ilikias oste na apofigei tin hreokopia deka hronia sto mellon? Kamia (mei mou peite oti to PASOK einai tharaleo tora — den einai tharaleo, einai pro ton thiron tis katarefsis… tha itan tharaleo ean eihe kanei aftes tis allages to 80, to 90, i prin to 2004… ma den ekane tipote… opos kai i ND, tipota).

    Episis, se perpiptosi dikaiomatos sintaksis meta apo X hronia doulias (aneksartitos ilikias), kai afto to X prepei na einai sinartisi tis ilikias sintaksiodotisis.

    Telos, einai simantiko na katalavete oti «vareia kai anthigiina» epaggelmata prepei na einai mono afta pou mionoun ton meso oro zois. Allios proori sintaksiodotisi den ehei logiki vasi. Antistoihos, anti na ehete pronomiakes liseis gia sigkekrimena epaggelmata (me sintehniakes kai sindikalistikes pieseis), otan mihanopiisete to asfalistiko sistima, tha mporesete na ipologizete ton meso oro zois gia OPOIODIPOTE epaggelma (i migma epagelmaton enos idioti politalantou). Kai analogos, mporeite na kathorisete diaforetiki ilikia sintaksiodotisis gia kathe epaggelma XORIS polikes pieseis, ma me antikimenika kritiria kai AFTOMATI prosarmogi (logou hari, o ergatis pou koubalouse tsouvalia stin plati prin apo 50 hronia ma hrisimopiei mihanimata tora, den einai pia se «anthigiino» epaggelma).

    Elpizo na eksetasete aftes tin protaseis sovara. Den einai dinaton na kataskevasete ena asfalistiko sistima me geres vaseis otan ta eksoda (pou einai apefthias sindedemena me ton meso oros zois) einai aneksartita apo to esoda (pou einai apefthias sindedemena me ta hronia douleias kai sineisforas sta tamia).

  • 2 Απριλίου 2010, 04:07 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΑΦΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΗΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΙΣΧΙΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ

  • 1 Απριλίου 2010, 21:23 | υβονη Ιορδάνογλου

    Το ερώτημα – θέση μου είναι το εξής:
    Προκειμένου περί διαδοχικής ασφάλισης ,κατά την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα του εργαζόμενου,να υπολογίζονται στην ασφαλιστική κλάση που ανήκει ο εργαζόμενος βάσει του χρόνου εργασίας του και ο χρόνος στον οποίον ήταν ασφαλισμένος σε άλλο ασφαλιστικό φορέα. πχ. 15 έτη ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και μετά σε Ταμείο Μισθωτών. Η ασφάλισή του στον ΟΑΕΕ να υπολογίζεται ως προυπηρεσία ώστε να του καταβάλλεται ο βασικός μισθός που θα του αντιστοιχούσε αν είχε εργασθεί τα 15 αυτά χρόνια σε Ταμείο μισθωτών. Έτσι και περισσότερες εισφορές θα πηγαίνουν στο Ταμείο,και οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι καλύτερες και δεν θα υπήρχε εκμετάλλευση του μισθωτού.

  • 1 Απριλίου 2010, 19:48 | χατζηεμμανουηλ γιαννης

    Εφοσον συμφωνα με το συνταγμα ειμαστε ολοι ισοι να εφαρμοστεί για ολους το ιδιο οριο συνταξηδοτησης για ανδρες και γυναικες ( εκτος απο τους πιλοτους πολεμικης αεροποριας). Να γινει ενα ταμειο για ολους και να απαγορευθει δια ροπαλου στους νυν συνταξιουχους των 45-60 ετών να εργαζονται παραλληλα

  • 1 Απριλίου 2010, 17:12 | ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Στο κεφαλαιο ιε)για την διαδοχικη ρυθμιστε τα χρονια σε 2 ταμεια να πιανονται σαν να ειναι ολα μαζι εχω 34 τεβε και 6 ικα και ειμαι 58 χροννων .Γιατι να μην μπορω να βγω με 37 χροννια ανεζαρτητου οριου δεν τα εχω δουλεψει μεγαλη αδικια αυτο.40 χρονια δουλειασ τι στιγμη που αλλοι βγενουν πολη ποιο νωρισ.

  • 1 Απριλίου 2010, 16:22 | ΚΩΣΤΗΣ.Β

    ΘΈΜΑ – Συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και τέως βουλευτών που συνεχίζουν να εργάζονται και να έχουν εισόδημα από την εργασία τους.

    Για λόγους δικαιοσύνης και δημοκρατίας θεωρώ οτι πρέπει να εξομοιωθούν οι όροι που ισχύουν για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με αυτούς του δημοσίου. Δηλαδή σε περίπτωση εργασίας, η σύνταξη να διακόπτεται ή περικόπτεται ούτως ώστε το εισόδημα του εργαζόμενου συνταξιούχου του δημοσίου ή στρατιωτικού ή βουλευτού είναι τουλάχιστον ίδιο με τη σύνταξή του.

  • 1 Απριλίου 2010, 15:43 | Γιαννης Κ.

    κ.ΥΠΟΥΡΤΕ ,ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ν.ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΩΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΗΤΕΡΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 2013

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ 50 ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2011-ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΝΕΡΓΕΣ- ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΩΡΙΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ?

    ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΓΡΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΖΗΤΑΜΕ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ.

  • 1 Απριλίου 2010, 12:16 | Nikos Mulberry

    Μια απορία.. Για την παράγραφο στ).. τι εννοει με το ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων, που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας??

  • 1 Απριλίου 2010, 11:24 | ΓΑΚΗ Ε.

    Είναι βέβαιο ότι η πριμοδοτημένη παράταση του εργασιακού βίου συμφέρει τους αξιωματούχους που ασκούν «υψηλή εποπτεία» και όχι αυτούς που είναι παραγωγικοί και ουσιαστικά διεκπεραιώνουν την δουλειά …

    Είναι επίσης βέβαιο ότι η πρόταση αυτή έγινε από τα μεγαλοστελέχη των υπουργείων , που έχουν παχυλές αμοιβές, συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές, και θέλουν να συνεχίσουν να καπελώνουν τους συναδέλφους τους, προσφέροντας τάχα την εμπειρία τους, ενώ στη ουσία θα μπορούν να λουφάρουν άνετα, μη ελεγχόμενοι, και πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι…

    Το 99% των αξιωματούχων του δημοσίου φεύγει με κλάματα στη σύνταξη, εκμεταλλευόμενοι και την τελευταία ώρα εξουσίας, ουδείς διανοείται να ενοχλήσει το «βούδα» που άλλωστε κατέχει και το αλάθητο του Πάπα…

  • 1 Απριλίου 2010, 10:02 | Τηλέμαχος

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ,
    ΣΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ,ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ,ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ,Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΔΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΚΟ.

    Α)ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΟΛΟΙ ΣΤΑ 65 Ή ΜΕ 37 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.(ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 4ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΩ).
    ΜΥΘΟΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ 50 ΚΑΙ 55 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΟΥΝΤΑΙ.Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΔΙΝΕΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

    Β)ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ,ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΝΟΣΗΛΙΩΝ,ΕΛΕΓΧΩΝ Κ.Α., ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΦΟΡΕΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

    Γ)ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.(ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ).

    ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ,Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ.

  • 1 Απριλίου 2010, 10:15 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΗΔΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ;

  • 1 Απριλίου 2010, 09:05 | ΣΗΦΗΣ Σ.

    Για ποιο λόγο να δωθεί παράταση εργασιακού βίου σε ανθρώπους που διορίστηκαν την 10 ετία του 1970, και πλέον έχουν απαξιοθεί επιστημονικά.
    Για ποιό λόγο να παραταθεί ο εργάσιμος βίος πέραν των 65 ; μήπως αυταπατόπνται κάποιοι ότι θα φωτίσουν τους υπόλοιπους με την πολύτιμη εμπειρία τους ; οι υπάλληλοι των 45 ή 55 ετών είναι άποιροι ;
    Για ποιό λόγο να παραταθεί ο εργασιακός βίος με κίνητρα , όταν δεν θα παρασχεθεί επιπλέον έργο…;
    Είναι δυνατό ένας υπέργηρος υπηρεσιακά υπάλληλος να παράγει έργο και να ελεγχθεί από τον οποιονδήποτε προϊσταμενο…; τη στιγμή που νέα παιδιά με προσόντα , όρεξη για δουλειά προσφέρονται για εργασία και μάλιστα με χαμηλότερο εργασιακό κόστος…;

  • 1 Απριλίου 2010, 09:23 | ΧΑΡΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΛΠ
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, ΝΑ ΕΦΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΝΩΡΙΤΕΡΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

  • 1 Απριλίου 2010, 09:59 | ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Ειμαι διπλ. Ηλεκτρολογος Μηχ. που δραστηριοποιούμαι σε μικρή επαρχιακή πόλη.Το αντικέίμενο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού είναι πού περιορισμένο και για αυτό συνεταιρίστηκα με κάποιον άλλον φίλο και ανοιξαμε επιχείρηση Ο.Ε. ,ειδων θερμανσης κλιματισμού και ηλεκ/κών εγκαταστάσεων. Εγώ είμαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ από το 1990
    και ο συνεταίρος μου στο ΤΑΕ.
    Θα πρέπει να ασφαλιστώ εγώ σε δευτερο ταμείο την στιγμή που ασκώ επάγγελμα απόλυτα συναφές με τα επαγγελματικά μου δικαιώματα και τη μοναδική δαστηριώτητα που μπορούσα να κάνω στον τόπο μου ;
    Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω ;
    Aν υποχρεωθώ να ασφαλιστώ και σε δεύτερο ταμείο θα είναι καταστροφικό για μένα!!!

  • 1 Απριλίου 2010, 09:15 | Κώστας Ανδρέου

    Έχοντας υπόψη τις επανειλημμένες επισημάνσεις τόσο του Υπουργού αλλά και του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ότι δηλαδή «δε θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», έχουμε την άποψη η οποία τεκμαίρεται από τα αναγραφόμενα στο 4ο κεφάλαιο, εδάφιο (ια) των Βασικών Αξόνων της δημόσιας διαβούλευσης περί «αντικινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης» ότι με την άμεση εφαρμογή των αντικινήτρων αυτών θα θιγούν ασφαλέστατα όχι μόνο τα ώριμα αλλά και τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα υπαλλήλων του δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν με 25ετία σύμφωνα με τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις. Φρονούμε λοιπόν ότι για την διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών τα «αντικίνητρα» δεν θα πρέπει να έχουν άμεση ισχύ με την ψήφιση του σχετικού νόμου, αλλά θα πρέπει η εφαρμογή τους να αρχίσει από το 2013, χρονικό όριο το οποίο θεωρείται ότι καλύπτει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπως αυτό διαπιστούται και από τις διατάξεις για την εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

  • 1 Απριλίου 2010, 08:19 | MAIΡΗ Μ

    Δίδεται η ευκαιρία να διορθωθεί έστω και την τελευταία στιγμή η διάκριση για τις γυναίκες με ανήλικα του ιδιωτικού τομέα. Ισχύει ότι για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ η κατάργηση θα ξεκινήσει από το 2011 και για τις ασφαλισμένες στα υπόλοιπα ταμεία από το 2013? Ο νυν υφυπουργός κ. Κουτρουμάνης, που είναι γνωστό ότι γνωρίζει το ασφαλιστικό ίσως καλύτερα από όλους, είχε τονίσει πολλές φορές την αδικία αυτή στα διάφορα κανάλια ως σχολιαστής τότε του Ν. Πετραλιά.
    Επιπλέον γιατί δεν εξαιρούνται (όπως γίνεται σε όλα τα ταμεία πλην του ΙΚΑ) όσες γυναίκες είναι ασφαλισμένες πριν από 1/1/1983?

  • 1 Απριλίου 2010, 07:34 | Ελευθέριος Δ.

    κε.Υπουργέ μήπως την πληρώσουμε πάλι όλοι εμείς που ειμαστε ιδιωτικοι υπάλληλοι και ασφαλισμένοι του ΙΚΑ? με πλήρη αβεβαιότητα για την εργασιακό μας μέλλον? πως γίνεται πάντα όλοι οι ασφαλιστικοί νόμοι να έχουν ως κυριο και άμεσο στοχο αλλαγων το ΙΚΑ… και οι συντεχνίες και μικρές ομάδες επαγγελματιών και διαφόρων άλλων κλάδων να εξαιρούνται ή να παίρνουν μεγάλες περιόδους εφαρμογής των αλλάγων.
    για να δουμε και τώρα.

  • 1 Απριλίου 2010, 07:33 | Κώστας Φ.

    σχετικά με το ε)

    Ελπίζω να μην παραπλανηθείτε και εσείς κ.κ. Υπουργοί
    από τις κακόπιστες και δόλιες εισηγήσεις !

    Απομονώστε τους αρρωστημένους ….ειδήμονες οι οποίοι μοναδικό σκοπό έχουν ακόμα και την…θεσμοθετημένη απαλλαγή τους για τις από το 1993 μέχρι σήμερα παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους που δεν εφάρμοζαν τον σχετικό νόμο και εξαπατούσαν τους πάντες, ακόμα και υπουργούς, δικηγόρους , δικαστές και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, εκβιάζοντας ανυποψίαστους να εγγραφούν , άλλως δεν μπορούσαν να κάνουν έναρξη εργασιών !

    Ασε τις επιπτώσεις από τα ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία περί δήθεν εισφοροδιαφυγής !

    Είναι προφανές ότι μια τέτοια ……θεσμοθέτηση , μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και στους φορείς και στην εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων.

    Η παρακάτω απόφαση τα λέει, όλα και ερμηνεύει τελεσίδικα το πνεύμα και τον σκοπό του νομοθέτη !

    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

    Δικαστήριο: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    Τόπος: ΑΘΗΝΑ

    Αριθ. Απόφασης: 1626

    Ετος: 2006

    Περίληψη

    Παράλληλη ασφάλιση -. Από τα άρθρα 39 και 43 παρ. 1 ν. 2084/1992 συνάγεται ότι ο νομοθέτης θέλησε να καταργήσει την υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση όσων ασφαλισμένων θα υπάγονταν, μετά την 1η-1-1993, στην υποχρεωτική ασφάλιση περισσότερων φορέων κύριας ασφάλισης. Περαιτέρω, από τις ίδιες διατάξεις συνάγεται ότι καταργείται η υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση των ασφαλισμένων εκείνων οι οποίοι για πρώτη φορά πριν από την 1η-1-1993 είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση ενός φορέα κύριας ασφάλισης, μετά δε την πιο πάνω ημερομηνία απασχολήθηκαν με ιδιότητα ή σε απασχόληση υπαγόμενη στην ασφάλιση και άλλου φορέα. Διατηρείται, επομένως, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, η υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση σε περισσότερους φορείς αποκλειστικά για εκείνους τους ασφαλισμένους οι οποίοι μέχρι τις 31-12-1992 ήσαν υποχρεωτικά ασφαλιστέοι στους φορείς αυτούς. Περαιτέρω, από τις ίδιες διατάξεις προκύπτει ότι, εάν προβλέπεται υποχρεωτική ασφάλιση σε περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς, ο ασφαλισμένος, με δήλωση που υποβάλλεται μέσα σε τρεις μήνες από την απόκτηση της ασφαλιστέας ιδιότητας ή την ανάληψη της απασχόλησης, πρέπει να επιλέξει τον φορέα στον οποίο θα ασφαλιστεί υποχρεωτικά. Αν δεν υποβληθεί δήλωση ή η δήλωση υποβληθεί μετά την παρέλευση του τριμήνου, ο ενδιαφερόμενος ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον φορέα απασχόλησής του, πλην της (παράλληλης) ασφαλίσεως στο Τ.Σ.Α.Υ. και στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. η οποία είναι υποχρεωτική.

  • 1 Απριλίου 2010, 07:35 | ΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    H ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης, με σχεδιαζόμενη έναρξη εφαρμογής το 2011 θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός των ρυθμίσεων ως προς περιορισμό του χρόνου απονομής των συντάξεων – που μέχρι σήμερα είναι υπερβολικά μακρύς με αποτέλεσμα τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες των ασφαλισμένων – και την πρόνοια της άμβλυνσης των μεγάλων αδικιών ως προς την τελική σύνταξη σε σχέση με άλλους εργαζομένους με ίδια χρόνια προϋπηρεσίας που είχαν το ίδιο καθεστώς ασφάλισης σε ολόκληρο τον ασφαλιστικό τους βίο.
    Η δημιουργία ενός εξισορροπητικού συστήματος ως προς την οροφή των τελικών συντάξεων ( κυριών και επικουρικών ) θα μπορούσε να βοηθήσει – με την εξεύρεση πόρων- τους ασφαλισμένους που δικαιούνται σύνταξη μέσω της διαδοχικής ασφάλισης

  • 1 Απριλίου 2010, 07:06 | Φίλιππος Α.

    Τι σημαίνει πάλι αυτό:

    ε) θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, που έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 (πρότασή μας είναι να συμπεριλάβει το μέτρο αυτό και τους δημοσίους υπαλλήλους)

    Με μισόλογα κε Υπουργέ θα γίνει η «δημόσια διαβούλευση»; Πόσα ακόμα χρήματα θα ρίξουμε στον κουβά για να πλουτίζουν οι μεγαλοπρομηθευτές των νοσοκομείων; Τι γίνεται με τις υπέρογκες δαπάνες στον κλάδο υγείας; Τι θα κάνετε για τα ιδιωτικά νοσοκομεία που μόλις ακούνε για ασφαλισμένο στο δημόσιο ή ΙΚΑ ή κτλ χρεώνουν μέχρι και σερβ…ς στους άντρες;

    Δηλαδή, κάποιος μηχανικός του δημοσίου που είναι ασφαλισμένος στον ΟΠΑΔ θα πρέπει να πληρώνει και στο ΤΣΜΕΔΕ για να διατηρεί ΑΠΥ; Με ποια λογική και με ποιο ανταποδοτικό όφελος; Δεν φτάνει που από την παράλληλη αποσχόληση το κράτος θα εισπράτει 40% φόρο θέλετε να βάλετε και άλλο χαράτσι; Δεν καταλαβαίνετε πως με αυτό το τρόπο ενισχύετε τη μαύρη εργασία;

    Ευχαριστώ.

  • 1 Απριλίου 2010, 06:19 | anna petroutzakou

    Είμαι υπάλληλος ΝΠΔΔ. Θα υπάρξει ρύθμιση παραμονής στην εργασία πέραν της 35ετίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας;

  • 1 Απριλίου 2010, 05:06 | Παπανικολόπουλος Ιωάννης

    Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Υπουργού για τις δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα στην παράγραφο ΙΙΙ, 2.δ αναφέρεται ότι εξετάζεται ενιαίο καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων. Το καθεστώς αυτό αφορά όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από μια συγκεκριμένη ημερομηνία από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά.Όπως γίνεται αντιληπτό, ΔΕΝ αφορά τους ήδη συνταξιούχους εργαζόμενους του δημοσίου. Αυτό είναι σωστό, γιατί αν γίνει κάτι άλλο και επηρεαστούν όσοι ήδη είναι συνταξιούχοι και εργάζονται:
    α) θα προκύψουν αναταραχές και σύγχυση στον οικογενειακό και οικονομικό τους προγραμματισμό
    β) θα είναι άδικο για όσους στο παρελθόν συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις και τους κανονισμούς που ίσχυαν περί δικαιώματος εργασίας και διαπιστώσουν ότι όλα αυτά ανατρέπονται.

  • 1 Απριλίου 2010, 05:10 | Μυρίδης Δαμιανός

    Προς: Τους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής
    Ασφάλισης

    Θέμα: Πρόταση για εισφοροφιαφυγή – Επαναφορά
    δίκαιης ασφαλιστικής ρύθμισης.

    Αξιότιμοι Υπουργέ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λοβέρδο Ανδρέα
    και Υφυπουργέ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη Γιώργο

    Σας εύχομαι δύναμη για να προωθήσετε την καλύτερη δυνατή λύση που θα βελτιώσει υπέρ των εργαζομένων το ασφαλιστικό σύστημα.

    Η μάστιγα της εισφοροδιαφυγής νομίζω ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την ακόλουθη ρύθμιση. Εάν συλληφθεί εργοδότης να μην ασφαλίζει πλήρως εργαζόμενο, οποιασδήποτε ιδιότητας (ακόμη και λαθρομετανάστη) του επιβάλετε πρόστιμο ίσο με το 150% των αποδοχών του εργαζόμενου που απέκρυψε, με ελάχιστο τις αποδοχές ενός έτους. Από αυτά και χωρίς καμιά άλλη ενέργεια του εργαζόμενου τα 2/3 να δίδονται από το κράτος σαν αποζημίωση και αφορολόγητα στον εργαζόμενο και να εξαγοράζονται τα κλαπέντα ένσημα από τα υπόλοιπα. Ειδικό δικαστήριο θα εκδικάζει σύντομα μέχρι και την τελεσιδικία παρόμοιες υποθέσεις. Να μην υπάρχει καμιά παραγραφή του αδικήματος και οποιαδήποτε συμφωνία του εργαζόμενου που έχει με το εργοδότη ή σχετιζόμενους στενά με αυτόν, να ακυρώνεται ως προς τις υποχρεώσεις του εργαζόμενου εφόσον έχει διαπιστωθεί η ασφαλιστική παράβαση σε βάρος του εν λόγω εργαζομένου. Να μην έχει δικαίωμα να απολύσει ο εργοδότης για ένα χρόνο τον αδικηθέντα εργαζόμενο μετά την διαπίστωση του αδικήματος.

    Η παρουσία, ώρα ανάληψης και διάρκεια εργασίας (ή απουσία για οποιονδήποτε λόγο ) του εργαζόμενου στον χώρο δουλειάς, να δηλώνεται με κατάλληλη φόρμα email ή SMS (με Αριθμό Μητρώου, τόπο και είδος εργασίας του εργαζομένου) σε ένα κατάλληλο κεντρικό όργανο, το αργότερο μέχρι την ώρα ανάληψης εργασίας ενώ κάθε έκτακτη παράταση να δηλώνεται το αργότερο μέχρι την στιγμή που αρχίζει η παράταση. Αν υπάρξει τέτοια νομοθετική ρύθμιση και με μεγάλη δημοσιότητα γίνει γνωστή σε όλους του εργαζόμενους, κανείς εργοδότης δεν θα αποτολμά εισφοροδιαφυγή, αλλά και μη καταβολή ημερομισθίου ή υπερωρίας, γνωρίζοντας ότι ο εργαζόμενος του θα ενεργήσει έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η εις βάρος του αδικία. Αν μάλιστα, το αδίκημα της εισφοροδιαφυγής νομοθετηθεί σαν ποινικό αδίκημα, όπως πρέπει να θεωρείται σαν υπεξαίρεση σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος αλλά και του εργαζόμενου, διωκόμενο αυτεπάγγελτα, η πιθανότητα της εισφοροδιαγυγής θα μηδενιστεί.

    Με την ευκαιρία της επικείμενης τροποποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει να ρυθμιστούν, παρακαλώ να επαναφέρετε και την παρακάτω ρύθμιση, χωρίς μάλιστα ημερομηνία λήξης, που δυστυχώς έπαυσε να ισχύει μετά το 1994.

    Οι εργαζόμενοι που βεβαιωμένα είχαν εργαστεί προ του 1984 σε περιοχές εκτός της εμβέλειας του ΙΚΑ και οι εργοδότες δεν κολλούσαν («νόμιμα» τότε) ένσημα, να έχουν το δικαίωμα οι ίδιοι να εξαγοράζουν τα ένσημα αυτά, όπως ίσχυε μέχρι το 1994. Πολλοί που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία και δεν εξαγόρασαν τα ένσημά τους τότε, είτε δεν είχαν χρήματα, ή δεν το πληροφορήθηκαν έγκαιρα, αφού δεν είχε δοθεί σχετική δημοσιότητα. Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί σε αυτή την κατηγορία, για τους οποίους ο χρόνος αυτός αναγνωρίστηκε σαν εκπαιδευτική προϋπηρεσία για απόδοση κλιμακίου, αλλά δεν αναγνωρίστηκε σαν συντάξιμος επειδή τότε δεν κολλήθηκαν ένσημα ΙΚΑ.

    Παρόμοια ρύθμιση νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει, χωρίς μάλιστα ημερομηνία λήξης, και για όσους βεβαιωμένα εργάστηκαν χωρίς να τους κολληθούν ένσημα και πέρασε ο χρόνος παραγραφής του αδικήματος του εργοδότη τους.

    Εφ’ όσον έχει εξαγγελθεί η προαιρετική παραμονή στην εργασία μετά το 35ο έτος εργασίας, θα πρέπει να τροποποιηθεί και ο υπαλληλικός κώδικας, ώστε να μπορεί και δημόσιος υπάλληλος να παραμείνει στην υπηρεσία και μετά το 35ο έτος υπηρεσίας καθώς και μετά το ανώτατο σημερινό όριο ηλικίας. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία, αν μάλιστα υπάρξουν και σχετικά κίνητρα.

    Στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου ο υπολογισμός της σύνταξης σε πεντηκοστά αντί τριακοστά πέμπτα(τουλάχιστον) για όσους παραμένουν μετά το 35ο έτος, αποτελεί αντικίνητρο παραμονής για τους δημόσιους υπαλλήλους και κίνητρο για έξοδο τους, αλλά και μια κατάφορη αδικία σε βάρος τους, αφού η συνταξιοδοτική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού( λόγω καταβολής της σύνταξης αλλά και της μισθοδοσίας του αντικαταστάτη τους) και των ταμείων (από την πρόωρη καταβολή του μερίσματος) από αυτούς είναι σημαντικά πολύ μικρότερη από το όφελος που θα έχουν από την μικρή αύξηση που θα είχαν στην σύνταξη. Με μέσο χρόνο συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων 20 χρόνια, το κέρδος του προϋπολογισμού είναι περισσότερο από τετραπλάσιο (!!!!) από το κόστος του υπολογισμού της σύνταξης σε τριακοστά πέμπτα αντί σε πεντηκοστά από κάθε χρόνο παραμονής πέραν των 35 ετών. Το ίδιο ισχύει και για τα ταμεία.

    Παρόμοια, αντικίνητρο πρόωρης εξόδου μπορεί να είναι και το εξής: Προτεραιότητα στην εκκαθάριση και πληρωμή της σύνταξης , των ταμείων και του εφάπαξ να εξαρτάται από τα συντάξιμα χρόνια, εκτός της περίπτωσης εξόδου για λόγους υγείας κλπ. Κάθε περίπτωση να κατατάσσεται σε διαφορετική λίστα αναμονής. Πχ να υπάρχουν 4 διαφορετικές λίστες και η κατάταξη να γίνεται με βάση τα συντάξιμα χρόνια. Πχ 1η λίστα για όσους έχουν έως 30 χρόνια, 2η από 30 έως 33, 3η από 33 έως 35, 4η από 35 και πάνω, με ποσοστά κατά προτεραιότητα εκκαθάρισης από κάθε λίστα 10%, 20%, 30% και 40% του συνολικού αριθμού ικανοποίησης αιτήσεων συνταξιοδότησης αντίστοιχα και με ισομερή κατανομή των αιτήσεων για άλλους έκτακτους λόγους πχ. υγείας, κλπ.

    Ένα ακόμη μικρό πρόβλημα υπάρχει με το εφάπαξ των εκπαιδευτικών που λόγω της απαγόρευσης παραίτησης στην διάρκεια του διδακτικού έτους αποχωρούν με κάποιους μήνες πέραν των 35 ετών. Το μέγιστο εφάπαξ αντιστοιχεί σε 420 μήνες, δηλ. 35 ακριβώς χρόνια δημόσιας υπηρεσίας, αλλά οι κρατήσεις για το εφάπαξ συνεχίζονται και πέραν των 420 μηνών για όσους εκπαιδευτικούς αποχωρούν μετά την συμπλήρωση του 35ου έτους, επειδή αυτό έγινε στο μέσο του διδακτικού έτους. Έτσι δημιουργείται άνιση μεταχείριση, αφού εκπαιδευτικοί που έχουν υποστεί διαφορετικές κρατήσεις έχουν ίδιο εφάπαξ, δηλαδή άλλοι με 35 ακριβώς χρόνια και άλλοι με περισσότερα από 35 χρόνια. Ή πρέπει το εφάπαξ να εξακολουθεί να αυξάνει με τους μήνες και μετά τον 420ο μήνα υπηρεσίας, ή να σταματούν οι κρατήσεις για το εφάπαξ μετά τον 420ο μήνα υπηρεσίας. Τώρα μάλιστα που προτείνεται νέα ρύθμιση για την αύξηση του μέγιστου αριθμού των συντάξιμων χρόνων για Δ.Υ. πέραν των 35 ετών, νομίζω οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει σχετική ρύθμιση, γιατί εκτός άλλων λόγων, οπωσδήποτε θα υπάρξει σχετική ακυρωτική δικαστική απόφαση από υπάλληλο που θα προσφύγει στην δικαιοσύνη, αφού αποτελεί προφανώς αντισυνταγματικά άνιση μεταχείριση. Η διατήρηση της ρύθμισης αυτής εκτός της αδικίας, αποτελεί και πρόσθετο κίνητρο εξόδου από την υπηρεσία.

    Κοιν: κ.κ. Έλληνες Βουλευτές, Ευρωβουλευτές,ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΜΜΕ
    Με ιδιαίτερη εκτίμηση
    Μυρίδης Δαμιανός
    Μαθηματικός στο 7ο Γεν. Λύκειο Καλαμαριάς

  • 1 Απριλίου 2010, 03:53 | lakis

    ΠΕΡΑΣΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΑΠΟ ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΙΚΑ-ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ.
    Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
    Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΙ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΕΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ.

    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΣΧΕΘΕΙ;

    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.

  • 31 Μαρτίου 2010, 21:26 | Βασίλης

    Η εργασία συνταξιούχων στο Δημόσιο είναι προκλητική.
    Υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι που βγαίνουν στη σύνταξη και κατόπιν επαναπροσλαμβάνονται ως εργαζόμενοι.
    Πληρώνουν ελάχιστες εισφορές και το κυριότερο καταλαμβάνουν κενές θέσεις εργαζομένων κυρίως νέων.
    Θα πρέπει να θεσπιστεί κάποιο όριο στο χρόνο εργασίας τους (ημέρες ή ώρες) πχ στα ΤΕΙ η μέγιστη απασχόληση συνταξιούχων είναι 4 ώρες την εβδομάδα.
    Παράλληλα αν κάποιος συνταξιούχος εργάζεται θα πρέπει να πληρώνει αντίστοιχες εισφορές για όλους τους κλάδους και όχι μόνο ΙΚΑ αλλά και παράλληλα το ποσό που λαμβάνει ως εργαζόμενος να αφαιρείται από τη κύρια ή επικουρική σύνταξη.

  • 31 Μαρτίου 2010, 20:21 | δακης

    σχετικά με το τεβε-οαεε,
    εγκύκλιος 113 που βάζει όλη την επαρχία στον ΟΑΕΕ αντί ΟΓΑ…

    Κυρίες, Κύριοι, καταλάβετε ότι πολλά μικρομάγαζα και μικτρο/τουριστικές
    εγκαταστάσεις και μικρά ξενοδοχεία που δουλεύουν μόνο εποχιακά το καλοκαίρι δεν αντέχουν να πληρώνουν για 12 μήνες ΟΑΕΕ.
    Επιπροσθέτως είναι άδικο να πληρώνουν τις ίδιες εισφορές με
    επιχειρήσεις είτε της νότιας Ελλάδας είτε μεγάλων πόλεων που
    είτε δουλεύουν περισσότερους μήνες είτε έχουν μεγαλύτερους τζίρους…

    κ. ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΗ, ότι συζητάτε για την Σαμοθράκη (εξαίρεση ΟΑΕΕ)
    να ισχύει για όλη την Ανατ.Μακεδονία/Θράκη !!!
    ή εφόσον δεν υπάρχει εξαίρεση ΟΑΕΕ να υπάρχουν τουλ.3 εισοδηματικά
    επίπεδα διαφοροποίησης των εισφορών….

  • 31 Μαρτίου 2010, 20:25 | Δημήτρης

    Με τον προηγούμενο νόμο (Ν.3655/2008 -άρθρο 147)μπορούσε να παραμεί-
    νει κάποιος στην υπηρεσία μετά την συμπλήρωση 35ετίας καιτου 58ου έτους ηλικίας,αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της εταιρίας ή του εργοδότη.Με τον νέο νόμο θα μπορεί να παραμείνει κανείς στην εργασία του χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη;

  • 31 Μαρτίου 2010, 20:42 | Γεωργια

    Ο νόμος Πετραλιά είχε μια τεράστια αδικία σε βάροςτων γυναικών με ανήλικα παιδιά, που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Η κυβέρνηση με τροποποίηση του νόμου έδειξε να θέλει τουλάχιστον να αποκαταστήσει αυτή την αδικία. Όμως, τώρα ακούγεται και μάλιστα από τον υπουργό ότι θα καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότηση για τις μητέρες ανήλικων παιδιών που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ από 1/1/2011.
    Και διερωτώμαι γιατί όλα τα άλλα ταμεία ακόμα και του δημοσίου θα ξεκινήσουν σταδιακά τις αλλαγές για τις μητέρες ανηλίκων από το 2013 ενώ για τις γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ θα ισχύουν οι αλλαγές δύο χρόνια νωρίτερα;
    Γιατί αυτή η εξαίρεση τη στιγμή που είναι γνωστό ότι γυναίκα ηλικίας άνω των 50 χρονών δύσκολα μένει σε δουλειά στον ιδωτικό τομέα, με την ανεργία να καλπάζει;
    Γιατί πρέπει οι γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ να βρεθούν στην πιο μειονεκτική θέση;
    Προσωπικά έχω ένσημα από το 1979. Δουλεύω επί 31 ολόκληρα χρόνια και διερωτώμαι αν τελικά είναι μεγάλο προνόμιο να μπορέσω να πάρω μια σύνταξη στα 50 χρόνια μου για να κοιτάξω λίγο τα παιδιά μου σε δύσκολες ηλικίες και χωρίς τον φόβο της ανεργίας.
    Ειλικρινά, θέλω να ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει μια τέτοια αδικία για τις μητέρες ανήλικων παιδιών, που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και θα καθορίσει και για αυτές ως χρόνο των όποιων άλλαγών το 2013.
    Ευχαριστώ

  • 31 Μαρτίου 2010, 19:50 | ΜΠΑΡΟΥΝΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ.(ΣΧ.ΕΓΚΎΚΛΙΟΣ 54 ΤΟΥ ΙΚΑ)
    ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ?
    ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ?
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΈΛΕΣΘΕ?
    ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ.

    Παρακαλω πολυ να επανεξεταστει αυτη η αμεση εφαρμογη για το 2011 και να δοθει ο χρονος προσαρμογης που δινεται για ολες τις μητερες ιδιωτικου-δημοσιου το ετος 2013
    Σας ευχαριστω.

  • 31 Μαρτίου 2010, 19:48 | Ειρηναιος Χ.

    Υπαρχουν αναπηρικες συνταξεις μαιμου,οπως λετε.
    Ομως σκεφτηκε, καποιος απο τους »σοφους»ειδικους, τι επιπτωσεις
    εχει στην υγεια ενος πραγματικα ασθενους, με αναπηρικη συνταξη,
    η απειλη της επανεξετασης του απο τις επιτροπες,οταν μαλιστα η
    συνταξη του ειναι οριστικοποιημενη???
    Που ειναι η κοινωνικη ευαισθησια που εξαγγελετε???

  • 31 Μαρτίου 2010, 19:54 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΩΤΣΟΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΟΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ …ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ν.ΣΙΟΥΦΑ/92 ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΤΡΑΤ. ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ,ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΑΜΕ 25ετια,ΣΤΙΣ 31/12/97,ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΜΕ 28 ΜΗΝΕΣ! Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ » ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΤΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ,ΔΗΛ.ΑΝ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 10 ΜΗΝ. Η ΘΗΤΕΙΑ, ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 2,5 ΕΤΗ . ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ Γ.Λ.Κ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ , ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ…..ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ…ΕΧΩ 43 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑ,ΩΣ ΑΝΘΛΧΟΣ, ΠΛΗΡΩΝΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΩ!!! ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ..ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ….. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 31 Μαρτίου 2010, 19:35 | γρυπιωτης νικολαος

    Κύριοι καταργηστε πρώτα τις σκανδαλώδεις διατάξεις συνταξιοδότησεων, αναγνώρισης πλασματικων χρόνων ασφαλισης κ.λ.π. των ενστολων και λοιπών προνομιούχων του ευρυτερου Δημοσιου τομέα και μετά συζητάμε.
    οι του ΙΚΑ & ΤΕΒΕ ασφαλισμένοι πάλι θα την πληρώσουν κυρίως, οι οποίοι εργάζονται και στο ανασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον.
    Οσοι έχουν μονιμότητα & εργασιακη ασφάλεια βρέξει-χιονίσει θα έπρεπε να είχαν τα μεγαλύτερα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και οχι το αντίστροφο όπως συμβαίνει τόσα χρόνια και σήμερα.

    όμως δεν τολμάτε να αγγίξετε πολλούς, μόνο οι του ΤΕΒΕ & του ΙΚΑ θίγονται πρώτοι και πάντα, η εύκολη λεία δηλαδή.

  • 31 Μαρτίου 2010, 18:50 | Στεφανος

    δ) σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (Κ.Ε.Α.)

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ)

    1) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΚΕΠ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ «ΕΡΜΗΣ».
    ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΣ-ΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΠ & ΤΟΝ ΕΡΜΗ.

    2) ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΥΠΟΚ/ΤΑ ΤΟΥ ΙΚΑ Η’ ΣΤΑ ΚΕΠ, ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΣΕΠΕ.

    3) ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 2002, ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ.

    4) ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ Ευρ. Καρ. Ασφ. Ασθεν.(ΕΚΑΑ) και μέσω ΚΕΠ & ΕΡΜΗ ηλεκτρονικά.

  • 31 Μαρτίου 2010, 18:06 | Χρήστος

    «ιε) ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης, με σχεδιαζόμενη έναρξη εφαρμογής το 2011. Η κινητικότητα στην αγορά εργασίας απαιτεί ρύθμιση των οικονομικών πλευρών της διαδοχικής ασφάλισης, με τρόπο κοινωνικώς δίκαιο για τον ασφαλισμένο». Ο πρωθυπουργός προεκλογικά μιλούσε για «θεραπεία των αδικιών της διαδοχικής ασφάλισης». Ωραία ακούγονται και διαβάζονται όλα αυτά. Επί του πρακτέου τώρα. Τελικά τι θα γίνει υπάρχει κάποιος αρμόδιος να απαντήσει. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα προσωπικό. Έχω 40 χρόνια πραγματικής ασφάλισης (από το 1967 ασφαλισμένος) σε δύο ταμεία τελευταίο τον ΟΑΕΕ και είμαι 58 ετών. Σύνταξη πότε θα πάρω στα 60 με 42 χρόνια πραγματικής ασφάλισης; Είναι «τρόπος κοινωνικώς δίκαιος για τον ασφαλισμένο, για ποια κινητικότητα στην αγορά και για ποια θεραπεία αδικών» μιλάμε.
    Πότε ακούμε θα «φεύγεις» με 37 χρόνια αλλά θα χάνεις «κάτι» (δηλώσεις υπουργού) πότε διαβάζουμε με 40 χρόνια ασφάλισης. Μιλάμε για ασφάλιση σε 1 ταμείο ή σε 3 διαφορετικά ταμεία; Έχει αποφασίσει κανείς; Τι τελικά θα ισχύσει; Έχει σκεφτεί κανείς αρμόδιος πως θα ασφαλιστεί ο Χ ασφαλισμένος για 37 χρόνια ή 40 χρόνια σε 1 ταμείο για να πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη και τι λογική σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους είναι αυτή που δεν σέβεται τον πολίτη του που έχει εργασθεί, έχει πληρώσει και ψάχνει ανόητες δικαιολογίες να του στερήσει τα δικαιώματά του; Θα απαντήσει κανείς αρμόδιος;

  • 31 Μαρτίου 2010, 18:02 | στεφανος

    η ετικέτα ασφαλιστικής ικανότητας για την ανανεωση του βιβλιαρίου υγειας του ΙΚΑ όπως επίσης και τα Ατομικα Αποσμάσματα Λογαριασμού Ασφάλισης (ενσημα) να αποστέλονται επιτέλους απευθειας στους ασφαλισμένους και οχι μέσω των εργοδοτών.

    Η βαση δεδομένων του ΑΜΚΑ είναι πρόσφατη και σχεδόν πλήρης και μπορεί να αξιοποιηθεί σχετικά.

  • 31 Μαρτίου 2010, 18:44 | APOSTOLOS GRHGORIADHS

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ:
    Θα ήθελα να ενημερωθώ:α) αν είναι στις προθέσεις σας να εντάξετε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα , τους εργαζομένους στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίες Λυμάτων ( Βιολογικούς Καθαρισμούς ), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης. Οι εργαζόμενοι αυτοί ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως ειδικότητας ,παίρνουνε βάση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας , επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ,επίδομα ειδικών συνθηκών ,πέντε ημέρες επιπλέον άδεια εργασίας το χρόνο , τους χορηγείται γάλα ημερησίως , και υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εξέταση αυστραλιανού αντιγόνου και αντιτετανικού εμβολίου . Κι όμως αυτοί οι εργαζόμενοι ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΝΣΗΜΑ. β) Ειδικότερα, η ειδικότητά μου είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης .Στο κατάστημα του ΙΚΑ όμως με έχουνε ενημερώσει ότι δεν υπάρχει κωδικός για Τεχνολόγο Μηχανολόγο για βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.Το ερώτημά μου είναι: Οι επιτροπές που έχουνε συσταθεί για την κατάρτιση της νέας λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων , έχουνε συμπεριλάβει τους εργαζομένους στους Βιολογικούς Καθαρισμούς , και αν ναι , όλους τους εργαζομένους ή μόνο τους εργάτες? Οι Τεχνολόγοι Μηχανολόγοι εντάσσονται?
    Σας ευχαριστώ , για το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό επικοινωνίας δίνετε τη δυνατότητα σε απλούς πολίτες να εκφράσουνε τις απόψεις τους , να καταθέσουνε τα αιτήματά τους και μακάρι αυτά που είναι δίκαια να εισακουστούνε και να πραγματοποιηθούνε.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένουμε τις αποφάσεις σας.

  • 31 Μαρτίου 2010, 18:04 | DARKDUST

    ιβ) θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την τριακονταπενταετία, και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος

    1) ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 35ΕΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΑ Π.Χ. 3%+ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
    2)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΤΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 37ΕΤΙΑ (ΑΝΕΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ)
    3) ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΙΝΗΤΡΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

  • 31 Μαρτίου 2010, 17:43 | Panagiotis K.

    Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται μέσω του θεσμού της διαβούλευσης να σας επισημάνω το θέμα με τους λεγόμενους «παλαιούς» ασφαλισμένους. Πρόκειται για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 (έχουν δηλ. ένα τουλάχιστον ένσημο ή μέρα ασφάλισης πριν την 1/1/93). Γιατί όλοι αυτοί έχουν μειωμένες εισφορές, δεν το ‘χω ακόμη καταλάβει. Σε μια σειρά επιδομάτων τους δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες παρακρατούνται για όλους εμάς τους υπόλοιπους (να διευκρινήσω ότι εργάζομαι στο δημόσιο ως μόνιμος εκπαιδευτικός). Έχουμε οι ασφαλισμένοι μετά το ’93 περισσότερες παροχές και δεν το γνωρίζω; Θεωρώ ότι αυτό το καθεστώς των δυο ταχυτήτων στο ύψος των εισφορών είναι κοινωνικά άδικο και επιβαρύνει όλους εμάς τους νεότερους ακόμα περισσότερο. Εγώ «κόλλησα» το πρώτο μου ένσημο την 1/10/94. Δεν μπορώ να χωνέψω γιατί θα πρέπει σ’ όλο τον εργασιακό μου βίο να πληρώνω πολύ περισσότερες εισφορές από τον συναδελφό μου που το «κόλλησε» στις 31/12/92…

  • 31 Μαρτίου 2010, 17:03 | ΜΕΝΕΛΑΟΣ

    ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 37 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ?

  • 31 Μαρτίου 2010, 17:53 | Σταύρος Γεωργιάδης

    Υπάρχουν μερικοί ιατροί Νευροχειρουργοί (περίπου 15 στο λεκανοπέδιο)που αποκόμισαν απο τις μίζες τοποθέτησης μοσχευμάτων απο 2.000.000 – 6,5.000.000 ευρώ κατά την περασμένη 8ετία.
    Η πλειονότητα των επεμβάσεων έγινε σε ασθενείς που είχαν απλά ένα πόνο στην μέση και χωρίς να συντρέχει κανένας σημαντικός λόγος.
    Οι Νευροχειρουργοί αυτοί ανήκουν στο ΕΣΥ και κάποιοι είναι τώρα σε σύνταξη.
    Αμεσα, να ανοιχτούν οι λογαριασμοί τους και να δημευτεί η ακίνητη περιουσία που απέκτησαν!
    Να ξεκινήσει το ΣΔΟΕ έρευνα.
    Ζημίωσαν τα ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ τουλάχιστον 1 δίς!

  • 31 Μαρτίου 2010, 17:37 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠ.

    Γιατί το κόστος αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας διαφέρει απο ταμείο σε ταμείο. π.χ. 6,67% στο Δημόσιο, 20% στο ΙΚΑ

  • 31 Μαρτίου 2010, 16:56 | ΕΝΩΣΕΙΣ Δ/ΝΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

    ΚΥΡΙΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΤΕ ΤΗΝ ΡΗΘΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕΧΡΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΩΡΑ ΛΕΤΕ ΤΟ 2011 ΟΙ ΑΣΦΑΛΗΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΥΠΟΣΧΑΣΕΙΣ! ΠΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΗ ΑΜΕΣΑ!ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ! ΚΑΙ ΣΤΥΡΙΞΑΝΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΑΗ,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣΗΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ,

  • 31 Μαρτίου 2010, 16:43 | ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    Παρακαλώ να μου εξηγήσει κάποιος πως είναι δυνατό υπάλληλος της πρώην ΚΥΔΕΠ που έκανε μετάταξη στο Δημόσιο να μισθοδοτείται και μάλιστα με προσαύξηση των αποδοχών του για τα χρόνια που εργάσθηκε στην ΚΥΔΕΠ και παράλληλα να συνταξιοδοτείται από τον πρώην ασφαλιστικό του Φορέα.
    Όταν τόσο απλά πράγματα δεν μπορεί να ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο για πιά εξυγίανση συζητούμε.

  • 31 Μαρτίου 2010, 15:59 | Δημητρα Τ.

    Ηθελα να αναφερθω στα αντικινητρα της προωρης συνταξιοδοτησης για τον ιδιωτικο τομεα.Ειπε ο Υπουργος οτι θα καταργησει την προωρη συνταξιοδοτηση για μητερες ανηλικων ΙΚΑ απο 1-1-2011,ενω για τις αλλες κατηγοριες-ΔΕΚΟ κλπ-απο το 2013.Γιατι αυτος ο δαχωρισμος.Οταν λεει ο Υπουργος οτι δεν θα θιγουν συνταξιοδοτικα δικαιωματα μεχρι το 2013 γιατι εξαιρει αυτη την ομαδα των μητερων σε ενα τομεα εργασιας οπου οι περισσοτερες μητερες διανυοντας την ηλικια των 50 χρονων το 2010 ειμαστε ΑΝΕΡΓΕΣ προσφατα.
    Αντικινητρα δινονται οταν υπαρχει εξασφαλισμενη εργασια,οταν υπαρχει ανεργια ποια ειναι τα αντικινητρα.
    Με την αμεση καταργηση της προωρης συνταξης ΙΚΑ οδηγουμαστε σε οικονομικη εξαθλιωση με ανηλικα παιδια και παιδια που σπουδαζουν εκτος
    κατοικιας .Νομιζω οτι οποια μητερα εχει εξασφαλισμενη εργασια για τα επομενα 5 χρονια δεν θα καταληξει σε μια μειωμενη συνταξη της ταξης του 30% .
    Παρακαλω πολυ να επανεξεταστει αυτη η αμεση εφαρμογη για το 2011 και να δοθει ο χρονος προσαρμογης που δινεται για ολες τις μητερες ιδιωτικου-δημοσιου το ετος 2013
    Σας ευχαριστω.