- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Στέγαση και Επανένταξη»

Περιγραφή

Η μετάβαση από τις δομές επείγουσας στέγασης και τους Κοινωνικούς Ξενώνες σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις προϋποθέτει τη δημιουργία προσιτής και κατάλληλης στέγασης. Η πρόσβαση σε σχήματα στήριξης μισθωμάτων, παράλληλα με την ολική ή μερική κάλυψη λογαριασμών ΔΕΚΟ ή άλλων βιοτικών αναγκών, παραμένουν οι πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης.

Τα προγράμματα στέγασης σε διαμερίσματα,  δημιουργούν συνθήκες επανένταξης για τους ωφελούμενους, αφού η επαφή με τον κοινωνικό ιστό είναι πιο άμεση σε σχέση με το διάστημα κατά το οποίο παρέμεναν σε δομές επείγουσας στέγασης ή σε κοινωνικούς ξενώνες και τα προβλήματα της καθημερινότητας πρέπει να επιλυθούν, σε μεγάλο βαθμό, από τους ίδιους.

 Ωφελούμενοι

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα στοχεύει σε οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων ή έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι και δύναται άμεσα να επανενταχθούν. Επιπλέον, στοχεύει στην επανένταξη γυναικών που φιλοξενούνται σε Ξενώνες για γυναίκες θύματα βίας και σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, εφόσον στερούνται τη δυνατότητα, ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή κατοικία.

Κωδικοποιημένα, οι ομάδες-στόχος του προγράμματος είναι οι κάτωθι:

Κάθε δικαιούχος δύναται να υποβάλλει μια Αίτηση Χρηματοδότησης ανά γεωγραφική ζώνη, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Πίνακας 1: Ποσόστωση του προϋπολογισμού του προγράμματος ανά γεωγραφική ζώνη

Γεωγραφικές ΖώνεςΠοσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος
Λοιπή Ελλάδα25%
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας20%
Περιφέρεια Αττικής55%

 Τα ως άνω ποσοστά δύναται να τροποποιηθούν με βάση τις αιτήσεις χρηματοδότησης και μετά από αιτιολογημένη απόφαση της επιτροπής αξιολόγησης (βλ. Αξιολόγηση και Επιλογή Αιτήσεων Χρηματοδότησης).

 Κάθε Αίτηση Χρηματοδότησης περιλαμβάνει υποχρεωτικά:

Παρεχόμενες υπηρεσίες:

Οι υπηρεσίες που παρέχονται, κατά περίπτωση, στους ωφελούμενους του Προγράμματος, είναι:

  1. στέγαση
  2. κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης
  3. ψυχοκοινωνική υποστήριξη
  4. εργασιακή συμβουλευτική
  5. νομική συμβουλευτική
  6. χρηματοοικονομική διαχείριση
  7. διασύνδεση με αρμόδιες Υπηρεσίες (π.χ. καθοδήγηση για την αξιοποίηση προγραμμάτων, δράσεων ή παροχών στις οποίες θα μπορούσε να ενταχθεί ο ωφελούμενος)Για την υλοποίηση κάθε Σχεδίου ορίζεται υποχρεωτικά από τον δικαιούχο ένας Επιστημονικά Υπεύθυνος και Ομάδα Έργου. Ο δικαιούχος υπογράφει με την ωφελούμενη οικογένεια/άτομο συμφωνητικό, το οποίο περιλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο μερών, καθώς και την αποδοχή του ως άνω Σχεδίου. Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Σχεδίου καταρτίζει εξαμηνιαίο πλάνο υλοποίησης στο οποίο περιγράφονται ξεχωριστά το πλάνο ενεργειών για κάθε μία από τις ανωτέρω παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς επίσης και Σχέδιο Δράσης για κάθε ωφελούμενη οικογένεια ή άτομο, στο οποίο αποτυπώνονται τα ανωτέρω και καταγράφονται λεπτομερώς και συστηματικά στον οικογενειακό/ατομικό τους φάκελο. Στάδια του Προγράμματος

    1. Διαδικασία ένταξης του ωφελούμενου στο Σχέδιο

Η τοποθέτηση των ωφελούμενων σε θέσεις εργασίας επιτυγχάνεται μέσα από τη στοχευόμενη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας ή μέσω άλλων μορφών προώθησης προς την απασχόληση, καθώς και μέσα από τη γενικότερη ενίσχυση των προσόντων τους, με τη διασύνδεσή τους με τους κατάλληλους φορείς κατάρτισης και εύρεσης εργασίας.

Επισης, η διάσταση της κινητικότητας είναι εξαιρετικά σημαντική σε συνδυασμό με την έννοια της επιστροφής στις ρίζες, για τους ωφελούμενους που προέρχονται από περιοχές εκτός αστικών κέντρων. Ενθαρρύνεται η παροχή κινήτρων στην ομάδα αυτή προκειμένου να προβούν σε μικροεπισκευές ιδιόκτητης ή νομίμως παραχωρημένης κατοικίας και μετάβασης σε μη αστικά κέντρα, προκειμένου να ασχοληθούν με αγροτικές εργασίες.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να παρέχουν σε κάθε περίπτωση στο σύνολο των ωφελούμενων σε όλη την διάρκεια του Σχεδίου:

Δημιουργία ατομικού πλάνου επανένταξης που θα εντάσσει τον ωφελούμενο σε συγκεκριμένη κατηγορία επιθυμητής επανένταξης

Καταρτίζεται ανά ωφελούμενο, ενώ οι κατηγορίες δράσεων επανένταξης, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, είναι οι κάτωθι:

Στην σύμβαση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας που καταρτίζεται εγγράφως και κατατίθεται αρμοδίως, αναφέρεται ρητά ότι πρόκειται για εργασία που σχετίζεται με την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Ο χρόνος απασχόλησης μπορεί να είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Ως ποσό χρηματοδότησης υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις, με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Β. Η ενέργεια που αφορά στην υποστήριξη για τη δημιουργία επιχείρησης, αποτελεί μια εναλλακτική δυνατότητα απασχόλησης για τους ωφελούμενους. Προβλέπεται η δυνατότητα αυτοαπασχόλησης, ή δημιουργίας μικρής επιχειρηματικής μονάδας,  ή εναλλακτικά, ενασχόλησης στη παροχή υπηρεσιών (π.χ φροντίδα ηλικιωμένων).

Η υλοποίηση της ενέργειας προϋποθέτει τη δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής, ή συμβουλευτικής σε ολιγομελείς ομάδες γύρω από θέματα:

Voucher κατάρτισης

Σκοπός της ενέργειας είναι η επίτευξη της δομημένης πορείας εισόδου των αστέγων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Το συνολικό κόστος της δράσης δεν θα υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ ανά ωφελούμενο.

Αντικείμενο της ενέργειας αποτελεί η παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Οι ωφελούμενοι της συγκεκριμένης ενέργειας, θα εγγραφούν σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούνται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας».

Οι επιχορηγούμενες ενέργειες εργασιακής ένταξης επιμερίζονται ανά προτεινόμενο Σχέδιο, ως κάτωθι:

 

Πίνακας 2: Ποσόστωση των Επιχορηγούμενων Ενεργειών Εργασιακής Ένταξης ανά Σχέδιο

Επιχορηγούμενες Ενέργειες Εργασιακής ΈνταξηςΠοσοστό ανά Σχέδιο
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

30%

Υποστήριξη στη δημιουργία επιχείρησης /αυτοαπασχόληση, ή δημιουργίας μικρής επιχειρηματικής μονάδας

30%

Απασχόληση στον αγροτικό τομέα

30%

Παροχή υπηρεσιών κατάρτισης μέσω Voucher κατάρτισης

10%

H παραπάνω ποσόστωση μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση της Αρχής Διαχείρισης   εφόσον ο δικαιούχος φορέας τεκμηριώσει το αίτημά του.

Πίνακας 3: Συγκεντρωτικός Πίνακας των Κατηγοριών Επιλέξιμων Δαπανών και των αντίστοιχων Επιλέξιμων Ορίων ανά ωφελούμενο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΟΡΙΑ

 Μεμονωμένα άτομαΟικογένειες
1ος Πυλώνας Ενεργειών: Δαπάνες Στέγασης 
Κάλυψη ενοικίου για διάστημα έως ενός έτους  Έως του ποσού των 180 ευρώ για ένα άτομο, έως 240 ευρώ για δύο ενήλικες μηνιαίωςΈως του ποσού των 280 ευρώ για οικογένεια μηνιαίως
Κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας έως του ποσού των 3.600 ευρώέως του ποσού των 3.600 ευρώ
Δαπάνες οικοσκευής, βασικών αναγκών ένδυσης,  υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας κλπέως του ποσού των 1.500 ευρώέως του ποσού των 2.000 ευρώ
Δαπάνες κάλυψης καθημερινών αναγκών (περιλαμβανομένης σίτισης και καρτών μετακίνησης)έως του ποσού των 200€ μηνιαίωςως του ποσού των 250 ευρώ μηνιαίως
2ος Πυλώνας Ενεργειών: Δαπάνες Εργασιακής Επανένταξης 
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατώτατος βασικός μισθός, όπως ορίζεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις, με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.
Υποστήριξη στη δημιουργία επιχείρησης /αυτοαπασχόληση, ή δημιουργίας μικρής επιχειρηματικής μονάδαςμέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ συνολικά
Απασχόληση στον αγροτικό τομέα μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ συνολικά
Παροχή υπηρεσιών κατάρτισης μέσω Voucher κατάρτισηςμέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ συνολικά

 

Τα οριζόμενα ποσά δεν είναι δεσμευτικά ανά κατηγορία δαπάνης. Ποσοστό έως 20% δύναται να μεταφέρεται ανά κατηγορία από τον δικαιούχο, χωρίς έγκριση από την Αρχή Διαχείρισης. Με απόφαση της Αρχής Διαχείρισης δύναται τα ανωτέρω να τροποποιούνται περαιτέρω, ανάλογα με τις ανάγκες του ωφελούμενου και μετά από αιτιολογημένο αίτημα του δικαιούχου.

Σε  κάθε  περίπτωση  η δαπάνη για τις ενέργειες του κάθε πυλώνα, για τον κάθε ωφελούμενο δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 40% της συνολικής  δαπάνης .

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των ορίων κάθε κατηγορίας δαπάνης, το συνολικό κόστος ανά ωφελούμενο άτομο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ ετησίως, με την εξαίρεση των συμπληρωματικών χρηματοδοτήσεων, όπως περιγράφεται κατωτέρω.

Συμπληρωματική χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες δαπάνες, παρέχεται στις κάτωθι περιπτώσεις :

Επιπλέον, συμπληρωματική χρηματοδότηση παρέχεται σε περίπτωση συνεταιρισμού ή σύστασης εταιρίας ή άλλης επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα αναλάβουν από κοινού ωφελούμενοι κατόπιν ειδικής έγκριση από την Αρχή Διαχείρισης, η οποία θα αποφασίσει και για το συνολικό ποσό χρηματοδότησης, μετά την υποβολή του σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου.