Άρθρο 36: Κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ

1. Η διάταξη του άρθρου 1 ΤΟΥ Α.Ν. 86/1967 (Α΄136) όπως ισχύει, δεν εφαρμόζεται όσον αφορά τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
2. Υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη τίθενται στο Αρχείο με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα. Εκκρεμή ένδικα μέσα δεν εισάγονται για συζήτηση.
3. Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων για τις ανωτέρω παραβάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους διακόπτεται.

  • 8 Ιουνίου 2015, 08:24 | Διονύσιος Ζώης

    Δεν φτάνει που σε μεγάλες βιομηχανίες και εταιρίες οι θέσεις μηχανικών καταλαμβάνονται από υπέργηρους άσχετης ειδικότητας ή στην καλύτερη χαμηλόβαθμης τεχνικής ειδίκευσης. Μας λέτε κιόλας ότι δεν υπάρχουν δουλειές. Μα πως να υπάρχουν όταν το κάθε κατακάθι καταλαμβάνει τέτοιες δουλειές και ορισμένες φορές είναι και πολυθεσίτες ή εργαζόμενοι συνταξιούχοι.
    Και δεν μας φτάνει αυτό αλλά απαιτείται την οικονομική μας εξαθλίωση απλά για να διατηρήσουμε μία ιδιότητα που δεν μας προσφέρει τίποτα πλήρωνοντας παράλογες εισφορές και προσυαξήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ. ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ αυτό διαχρονικό και σχεδιασμένο απέναντι στους πρωτοπόρους της νεολαίας. Που μου παίρνουν στον ΟΤΕ ΔΕΗ Αστυνομία ΕΛΠΕ κ.α. άσχετους ή από Ουγγαρία/Ρουμανία και μου το παίζουν μηχανικοί! Με ποιους θέλετε να προχωρήσει η χώρα; Με τους μέτριους; Και στέλνετε τους καλύτερους έξω;

  • 8 Ιουνίου 2015, 08:26 | Σκοπελίτης Ζαφείριος

    Σας ψηφίσαμε για να απαλλαγούμε από την αναλγησία των προηγούμενων διοικήσεων (Εργασίας, ΕΤΑΑ) αλλά αποδεικνύεστε ολόιδιοι.Ντροπή και οργή…..
    Και δεν θα αναφερθώ σε νομοσχέδια , άρθρα, ερωτήσεις και επερωτήσεις αλλά στο απλούστατο και δημοκρατικότατο: απλώς εφαρμόστε και στο ΤΣΜΕΔΕ ότι και στον ΟΑΕΕ, τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο. Εκτός και αν συνεχίζετε να πιστεύετε ότι οι μηχανικοί ανήκουν ακόμη σε κάποιου είδους ελίτ. Στο κάτω κάτω δεν μπορώ να καταλάβω ποια μαθηματική διάνοια εκεί μέσα στα υπουργεία και τις γραμματείες δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι καλύτερα να ζητήσω κάτι που μπορεί ο άλλος να δώσει παρά να ζητήσω πολλά και να μη λάβω τίποτε.
    Να ξέρετε ότι αν μείνουν έτσι οι εισφορές δεν θα εισπράξετε ούτε ευρώ.

  • 8 Ιουνίου 2015, 08:51 | Ν. Ανδρεδάκης

    Θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση ως εξής:

    Στους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) – Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) που υποαπασχολούνται, με αποδεδειγμένο μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα μικρότερο κάποιου ορίου κατά τα έτη 2012, 2013 και 2014, δίνεται η δυνατότητα καταβολής από 1-1-2015 και μέχρι 3 χρόνια, μειωμένων τακτικών ασφαλιστικών κρατήσεων σε ύψος που δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το 20% του μέσου ετήσιου ατομικού εισοδήματός τους κατά τα ως άνω αναφερόμενα οικονομικά έτη. Για την υπαγωγή ασφαλισμένου στην εν λόγω διάταξη θα πρέπει επιπλέον το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι επίσης μικρότερο από κάποιο όριο τα παραπάνω έτη.

    Η παραπάνω δυνατότητα παρέχεται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του τομέα Ε.Τ.Α.Α. – Μηχανικών και ΕΔΕ μετά από αίτησή του ενδιαφερόμενου. Ο ασφαλισμένος με μεταγενέστερη αίτησή του δύναται να ζητήσει την επάνοδό του στο κανονικό καθεστώς καταβολής των τρεχόντων ασφαλιστικών κρατήσεων.

    Κατά τον ως άνω χρόνο μερικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών δεν επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, αναστέλλεται ο υπολογισμός του χρόνου αυτού στον ασφαλιστικό βίο, χωρίς όμως να θίγεται η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του ασφαλισμένου, ούτε η παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη.

  • Καταργείστε τους μηχανικούς να ξεμπερδεύουμε.

  • 8 Ιουνίου 2015, 08:02 | Βαγγέλης Σκανδάλης

    Θεωρώ απαράδεκτο να ζητάτε από τον κλάδο των Μηχανικών που είναι σε πολύ μεγάλη ύφεση να πληρώνει τόσο μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές ανεξάρτητα από το εισόδημα. Θα πρέπει να ορίσεται για τις ασφαλιστικές εισφορές ένα μικρό πάγιο ποσό υποχρεωτικό ώστε να μπορούν να το πληρώνουν όλοι και από εκεί και πέρα ποσοστό ανάλογα με τα έσοδα. Η για να είναι πιο εύκολα μετρήσιμο να είναι κάποιος ασφαλισμένος κανονικά πληρώνοντας εισφορές 2 ή 3 μηνών και από εκεί και περά όσους περισσότερους μήνες πληρώνει τόσο μεγαλύτερη να είναι η σύνταξή του.

  • 8 Ιουνίου 2015, 08:58 | Καλαμαρά ευγενια

    Θα ήθελα να κανω επισήμανση στη διπλή υποχρεωτικη ασφάλιση για μηχανικούς αφή ενός στο ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ ενώ υπάρχει χαρτί σχετικού επαγγέλματος απο το ΤΕΕ
    Πιστεύω οτι αυτο ειναι άδικο γιατί αφή ενός σου κόβει μεγάλο μέρος απο τη συνταξη του ΤΣΜΕΔΕ και αφή ετέρου σε κανει να μη μπορείς να εισαι συνεπής στις υποχρεώσεις με τελείως άδικο τροπο
    Θα πρεπει να αλλάξει η διάταξη και να ειναι όπως ήταν το 2010

  • Αν επιθυμούσατε να θεραπεύσετε το ασφαλιστικό θα έπρεπε να κάνετε τομές τις οποίες όμως, όπως δείχνετε μέχρι τώρα, δεν είστε αποφασισμένοι να κάνετε.
    Απλώς προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο και να μεταθέσετε το πρόβλημα στις επόμενες κυβερνήσεις και στα παιδιά μας.
    Αυτό που αποδεικνύεται κάθε μέρα είναι ότι δεν διαφέρετε από τους δεξιούς που μόνο φιλελεύθεροι δεν ήταν. Αν ήταν φιλελεύθεροι θα είχαν πάρει τα παρακάτω μέτρα εκτός ίσως από τα (4) και (5).

    Οι τομές που χρειάζονται στο ασφαλιστικό είναι οι εξής:
    1) Σύνδεση της σύνταξης με:
    α) τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει πληρώσει ο καθένας στη διάρκεια όλου του εργασιακού του βίου,
    β) την ηλικία στην οποία συνταξιοδοτείται.
    Εφαρμογή του άνω κανόνα και στους νυν συνταξιούχους!

    2) Σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το καθαρό εισόδημα και όχι ένα στάνταρ ποσό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανέργους.
    Ναι, για όσους δεν το γνωρίζουν και οι άνεργοι μηχανικοί ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ πληρώνουν τις ίδιες εισφορές με τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.

    3) Μηδενισμός των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, 10€/μήνα. Αυτά είναι κοινωνικές παροχές που πρέπει να καλύπτονται από φόρους και όχι ασφαλιστικές εισφορές.

    4) Αν θέλουμε υγεία για όλους, ακόμα και τους άνεργους και τους τεμπέληδες και τους εισφοροδιαφυγόντες, πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές να καλύπτονται από φόρους και όχι από τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι λίγοι.
    Όποιος θέλει καλύτερες υπηρεσίες υγείας να πληρώνει, αλλιώς όλοι στο δημόσιο νοσοκομείο και το δωμάτιο των 8 ατόμων.

    5) Αν επιθυμούμε να χορηγούμε μια ελάνιστη σύνταξη π.χ. 300€ σ’ όλους, ακόμα και σ’ αυτούς που δεν έχουν πληρώσει ποτέ ασφαλιστικές εισφορές, τότε αυτό το έξοδο πρέπει να καλύπτεται από φόρους και μόνο και όχι από ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι λίγοι.

    Οι στόχοι είναι δύο:
    Α) Να καταλάβει ο καθένας ότι όσα βάζει σήμερα σε ασφαλιστικές εισφορές τόσα θα λάβει αναλογικά όταν βγει στη σύνταξη και αναλόγως του πότε θα βγει. Άρα να μην έχει κίνητρο αφενός να εισφοροδιαφεύγει και αφετέρου να βγει νωρίς στη σύνταξη.

    Β) Η υγειονομική κάλυψη και η ελάχιστη σύνταξη για όλους είναι η ένδειξη αλληλεγγύης της κοινωνίας μας. Το ύψος αυτών των παροχών θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τα έσοδα του κράτους από φόρους και όχι το αντίθετο.
    Όχι δηλαδή τόσα χρειαζόμαστε άρα αυξήστε τους φόρους, βάλτε ΕΝΦΙΑ, βάλτε τέλος επιτηδεύματος 650€ σε όλους, αυξήστε τον ΦΠΑ που είναι έμμεσος άδικος φόρος άρα μη αναλογικός ως προς τα εισοδήματα των πολιτών.

  • 8 Ιουνίου 2015, 07:40 | ΜΑΡΙΑ

    Κύριοι, ασφαλίζομαι θέλω δεν θέλω στο ΕΤΑΑ και με ασφαλιστικές εισφορές παράλογες από την αρχή ,τουλάχιστον από όταν εγώ ασφαλίστηκα(2000).Δεν είχα δουλειά αλλά για να βρώ και να δουλέψω έπρεπε να πληρώνω την ασφάλεια και ας ήμουν ένα χρόνο στο ψάξιμο.
    Τώρα πάλι δεν έχω δουλειά αλλα΄πρέπει να πληρώνω ακόμη περισσότερα και ας έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις μου (έχω 3 παιδιά και είμαστε όλοι ανασφάλιστοι),και τα φορολογικά βάρη έχουν αυξηθεί δραματικά.
    Αποδεσμέυστε επιτέλους το πτυχίο από την ασφάλιση.Είμαι μηχανικός και ας είμαι ανασφάλιστη «κύριοι». Τους κόπους μου και τα έξοδα των γονιών μου δεν σας τους χαρίζω!
    Μειώστε τις εισφορές σε λογικά επίπεδα για την κατάσταση του κλαδου μας.
    Και καταργήστε επιτέλους τις κλίμακες. Ποιός σας είπε οτι ένας παλιός θα έχει περισσότερη δουλειά από ένα νεότερο?που το είδατε αυτό το φρούτο?
    Όσον αφορά τους τόκους το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τέτοιους τόκους βάζουν μόνο οι τοκογλύφοι και όχι ένα κράτος στους αδύναμους πλέον πολίτες του.
    Είμαστε ο πρώτος κλάδος που ένιωσε την κρίση στο πετσί μας, έχουμε ήδη πέσει στο γκρεμό και αυτό που ακούτε από μας, είναι ο αντίλαλός μας καθώς ακόμη μας αφήνετε να πέσουμε και μας δίνετε και μία ακόμη να πάμε πιο γρήγορα.

  • 8 Ιουνίου 2015, 07:13 | diompapa

    Να συμπεριληφθούν:
    α. κατάργηση αναδρομικά των αυξήσεων στις εισφορές των μηχανικών που επιβλήθηκαν με το Ν3986/11.
    β. άμεση μείωση των εισφορών των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) στο ύψος των αντίστοιχων των άλλων κλάδων του ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, δικηγόρων).
    γ. κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ, δεδομένου ότι δεν αποδίδεται καμία παροχή από τον ΟΑΕΔ στους ασφακλισμένους του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ).
    δ. κατάργηση της υποχρέωσης πληρωμής των τρεχουσών εισφορών για να διατηρείται η ρύθμιση των ληξιπρόσθεσμων οφειλών για καθαρό φορολογητέο εισοδήματα κάτω των 30.000. (στο εισόδημα αυτό αντιστοιχεί σήμερα φόρος 7800 € + έκτακτη εισφορά).
    ε. Καθιέρωση δυνατότητας ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για ΟΛΟΥΣ τους ασφαλισμένους του ταμείου για την επόμενη πενταετία.

  • 8 Ιουνίου 2015, 07:49 | Ελενη Τασιουλα

    Δε θελω να βγω εκτος θεματος αλλα δε μπορω να μην αναφερω ποσο λυπηρο ειναι που ενας πολιτης, στη συγκεκριμενη περιπτωση μηχανικος, τα τελευταια χρονια ηρθε αντιμετωπος με νομοθεσιες εγκυκλιους κ κοντρα νομοθεσιες κ διευκρινιστικες εγκυκλιους….με νομους που ληγουν κ παιρνουν παρατασεις κ μετα παλι νεους κ παλι νεους που θα ερθουν(βλεπε αυθαιρετα), με νομους που δεν υπαρχει συστημα να τους υποστηριξει (αυθαιρετα κ ενεργειακη αναβαθμιση) με νομους που θα ερθουν κ δεν ερχονται κ οταν ερχονται δεν εφαρμοζονται κ παιρνουν κ αυτοι παρατασεις κ με προγραμματα που δουλευουν κ παγωνουν( μονιμοι ενεργειακοι κ εξ οικονομω) με αυξησεις στα ασφαλιστρα που ερχονται φευγουν κ ξαναρχονται κ ακομα δε ξερουμε αν θα ξαναφυγουν………με υπηρεσιες που υπολειτουργουν κ υπαλληλους ευθυνοφοβους….ΑΙΣΧΩΣ!!!!!! Απο παντου βαλομαστε, δουλειες δεν υπαρχουν κ το ταμειο παιρνει αυξησεις κ ενδεχομενως κ αναδρομικες….Ο κοσμος καιγεται κ…..λεει μια παροιμια….Απλα ειμαστε πολλοι κ χρειαζομαστε ξεκαθαρισμα?????? Ενας ευκολος τροπος να μας στειλετε σπιτια μας κ να πανε τοσα χρονια χαμενα….ΝΤΡΟΠΗ κ ΑΙΣΧΩΣ

  • 8 Ιουνίου 2015, 06:30 | ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

    Να προστεθει και η δυνατοτητα ο Άνεργος Μηχανικος να μπορεί να παιρνει το ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ οπως ολοι οι αλλοι κλαδοι…

  • 8 Ιουνίου 2015, 00:13 | ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΜΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    στην Ελλαδα του 2015 , ανεργοι μηχανικοι και υποαπασχολούμενοι ,πληρωνουν 6000 εως 12000 εισφορες αν θελουν να διατηρησουν την ιδιοτητα του μηχανικου…..
    γιατροι,νομικοι, πολύ λιγοτερα ,αν και είναι στο ιδιο ταμειο!!!!!!!!!!!!!!!!……λεγατε ότι θα το διορθώσετε αυτό το παγκοσμιο παραδοξο , αλλα βλεπω εμπαιγμο…..

  • 8 Ιουνίου 2015, 00:55 | Βασίλειος Κοντοπίδης

    Σαν μηχανικός ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ μαζί με την πλειοψηφία των συναδέλφων μηχανικών ΑΠΑΙΤΩ :

    Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το αν έχουν καταβάλει τις εισφορές τους ή όχι. Και όταν λέμε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εννοούμε τουλάχιστον αυτήν που είχαμε συνηθίσει προ μνημονίου. (Πήγαινα τα παιδιά μου σε ιδιώτη παιδίατρο, πλήρωνα, πήγαινα στο ΤΣΜΕΔΕ και έπαιρνα 20 € για κάθε επίσκεψη)

    Μείωση των δυσβάσταχτων εισφορών σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν προ μνημονίου και απαλλαγή από τις εισφορές για όσους δεν εργάζονται και για όσο διάστημα δεν εργάζονται.

    Επαναφορά του ύψους των συντάξεων στα προ του μνημονίου επίπεδα. Διαφορετικά κλέβετε από τους μηχανικούς τα λεφτά που έχουν ήδη πληρώσει σε εισφορές για τη σύνταξή τους.

    Πρίν τις εκλογές όσοι τώρα διαβάζετε αυτά τα σχόλια δίναμε μαζί τον αγώνα ενάντια την εξαθλίωση που μας επέβαλαν οι «αντιασφαλιστικοί» νόμοι τις προηγούμενης κυβέρνησης. Τι πάθατε τώρα και εφαρμόζετε την ίδια και χειρότερη πολιτική στο ασφαλιστικό. Νομίζετε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός μπορεί να πληρώσει 3000 € το εξάμηνο εισφορές; Η για να το θέσω καλύτερα θεωρείτε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός θα πληρώσει 3000 € το εξάμηνο εισφορές;

    Δυστυχώς όταν κάποιες συλλογικότητες των μηχανικών που εκπροσωπούν χιλιάδες μηχανικούς που συμμετέχουν σε αυτές ζητούν συνάντηση με τον υπουργό παραπέμπονται στους γενικούς γραμματείς του υπουργείου ή σε σύμβουλους του υπουργού. Πως μπορεί ο υπουργός που θα πάρει αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις να αφουγκραστεί και το ύφος των αντιδράσεών μας όταν κάποιος σύμβουλος του μεταφέρει απλά τα αιτήματά μας.

    Κρίμα γιατί από κάποιους υπουργούς περιμέναμε περισσότερα πράγματα. Περιμέναμε να μπουν μπροστά και να προστατεύσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα που με τόσους αγώνες είχαμε κατακτήσει.

    Ελπίζω τα μηνύματα όλων μας να πάνε εκεί που πρέπει…

  • 8 Ιουνίου 2015, 00:13 | ΣΑΒΒΑΣ -ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    ΣΥΓΝΩΜΗ ,ΑΛΛΑ ΕΜΠΑΙΖΕΤΕ 100 000 ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ!!!!
    η κυβερνηση Σαμαρα ,επεβαλε αδικες- ανυπόφορες αυξησεις στις εισφορες ΤΣΜΕΔΕ το 14 (με νομο του 11), με αποτέλεσμα να εχουμε εισφορες 6000 εως 12000 τον χρονο ασχέτως εισοδήματος,ασχετως αν ειμαστε ανεργοι…….
    αναγκασαν 3000 μηχανικους ΗΔΗ να παραδωσουν το πτυχιο τους, και εμας που εχουμε αναγκη την ασφαλεια , να πειναμε και να πληρωνουμε ΤΣΜΕΔΕ 4 και 6000 ηδη!!!!!!…

    δεν κλαιγόμαστε στα πρωιναδικα ,τα ΜΜΕ δεν προβαλουν την καταστροφή μας αλλα οι βουλευτες σας την γνωριζουν….100000 αόρατοι ειμαστε;;;;;

    ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΞΕΓΡΑΦΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΣΜΕΔΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ……..

  • Να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο:

    1) Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).

    2) Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού.

    3) Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.

    Τα παραπάνω αποτελούσαν προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

    Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε ότι μετά από τη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στο Υπουργείο στις 05/03/15, σας καταθέσαμε στις 31-03-2015 Υπόμνημα, στο οποίο περιγράφουμε αναλυτικά την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως μηχανικοί και τις διεκδικήσεις μας, τις οποίες όπως φαίνεται με το παρόν νομοσχέδιο δεν λάβατε καθόλου υπόψη σας.

    Στη συνέχεια παρατίθεται -για μια ακόμη φορά- το εν λόγω υπόμνημα με τις διεκδικήσεις μας.

    Από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών
    Προς το Υπουργείο Εργασίας,
    Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Αθήνα 30 Μαρτίου 2015

    YΠΟΜΝΗΜΑ
    Σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου των μηχανικών

    Θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο μας και να σας ζητήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ακραίας κρίσης που αυτά περιγράφουν. Όλα τα σχετικά ντοκουμέντα είναι στην διάθεσή σας.

    1. Από την οικοδομική δραστηριότητα έχει απομείνει μόνο το 15% σε σχέση με αυτή του 2007 (κατ’ όγκο). Παράλληλα έχει ενταθεί η αποβιομηχάνιση και έχει σχεδόν διαλυθεί η βιομηχανία οικοδομικών υλικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας των μηχανικών και μάλιστα μη καταγραφόμενης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκι.
    2. Αποτέλεσμα της τεράστιας ανεργίας-υποαπασχόλησης είναι πάνω από το 50.000 μηχανικοί να αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές (βλ. ανακοίνωση Προέδρου ΤΕΕ της 27/2/2014). Οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν εξόφλησαν τις εισφορές του Α εξαμήνου το 2014 να φθάνουν 68% του συνόλου.
    3. Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι στην κατηγορία των «ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών» συνωστίζονται άνεργοι, υπο-αυτο-απασχολούμενοι, εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και σε συνθήκες μαύρης εργασίας, πραγματικοί ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ, δηλαδή αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών. Η περίπτωση μάλιστα της μισθωτής εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) αντί με κανονική πρόσληψη έχει ως άμεση συνέπεια και τη μεγάλη διαφυγή ασφαλιστικών εισφορών (των εργοδοτών).
    4. Για να αποφύγουν τη χρέωση με ασφαλιστικές εισφορές πολλοί κυρίως νέοι μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ. Μέχρι το 2014, 3.000 μηχανικοί είχαν ήδη διαγραφεί και σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν ακόμα πολλές εκατοντάδες αιτήσεις. Αυτοί όχι μόνο μένουν ανασφάλιστοι αλλά και χάνουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανικού λόγω της παράλογης υποχρέωσης ασφαλιστικής ενημερότητας.
    5. Επίσης ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μηχανικών ασφαλιζόμενων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ την διετία 2011-2013 έχει μειωθεί κατά 50%, επειδή μεγάλος αριθμός αποφοίτων των πολυτεχνείων δεν γράφεται στο ΤΕΕ και στο ΕΤΑΑ και δεν αποκτά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, προκειμένου να αποφύγει τις δυσβάσταχτες εισφορές και τις επαπειλούμενες κατασχέσεις.
    6. Τα παραπάνω, μέσα σε μόλις 3 χρόνια, τροποποίησαν την αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων από 1:7 σε 1:4. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ληστρικό “κούρεμα” αποθεματικών που επέβαλλε το PSI (από 3,2 δις σε 0,8 δις €), τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους (700 εκατ. €) και τις επενδύσεις σε Τραπεζικές μετοχές (Άττικα κλπ), απειλούν να τινάξουν στον αέρα το κάποτε «υγιές» ταμείο.

    Η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσω του Υπ. Εργασίας κ. Βρούτση προώθησε ενσυνείδητα το σχέδιο ανθρωπιστικής καταστροφής των Μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους επιχειρώντας να απαλλοτριώσει τις περιουσίες των χιλιάδων που αδυνατούν να πληρώσουν τις σκόπιμα αβάσταχτες εισφορές, να διαλύσει το εργασιακό μοντέλο του εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου μηχανικού και του μικρού μελετητικού γραφείου, ώστε να προσφέρει το εξαθλιωμένο πλέον επιστημονικό δυναμικό ως φθηνή εργατική δύναμη σε επερχόμενους τεχνικούς κολοσσούς ελάχιστα ευαίσθητους στις κοινωνικές ανάγκες. Είναι αυτονόητο πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η πλειοψηφία των μηχανικών θα βρεθεί έξω από το επάγγελμα.

    Το σχέδιο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή με:

    1. Δραματική αύξηση των εισφορών (Ν.3986/2011) που επιβάλλονται οριζόντια σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Πχ. Για όσους «νέους» ασφαλισμένους έχουν συμπληρώσει 10ετία και είναι πάνω από 35 χρονών οι εισφορές αυτού του εξαμήνου αγγίζουν τα 499,76 ευρώ το μήνα (3000 ευρώ το εξάμηνο). Αν συνεχιστεί η εφαρμογή αυτού του νόμου οι μηνιαίες εισφορές (σε βάθος χρόνου) θα φτάσουν τα 1140,35 ευρώ.
    2. Αναδρομική εφαρμογή των συγκεκριμένων αυξήσεων από το 2011 (4 χρόνια κρίσης)
    3. Αποστολή στοιχείων ασφαλισμένων οφειλετών στο ΚΕΑΟ με στόχο την κατάσχεση ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων για οφειλές πάνω από 5.000 € (ενός έτους δηλαδή)
    4. Διατήρηση τοκογλυφικών όρων «διακανονισμού» των υφιστάμενων ασφαλιστικών οφειλών με επιτόκιο από 8,5% μέχρι και 16% (ενώ οι τράπεζες δανείζονται με 0,5%!)
    5. Άρνηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ασφαλισμένους που ενώ πλήρωναν επί χρόνια για αυτήν βρέθηκαν σε αδυναμία ανταπόκρισης στις παράλογες υποχρεώσεις που τους επιβλήθηκαν.

    Ασφαλώς η εφαρμογή των παραπάνω δεν θα μπορούσε να γίνει νομότυπα – ακόμη και με τη «μνημονιακή» ερμηνεία του όρου – καθώς τα αρμόδια όργανα (ΔΣ ΕΤΑΑ, ΤΣΜΕΔΕ) αντέδρασαν υπό την πίεση των συναδέλφων. Έτσι χρησιμοποιήθηκε ένα δίκτυο εγκάθετων, με κεντρικά πρόσωπα το Διοικητή του ΕΤΑΑ Σελλιανάκη και τη Διευθύντρια εισφορών ΤΣΜΕΔΕ Λέκκα, το οποίο μερίμνησε σχετικά με εκβιασμούς, διαταγές και απειλές προς υπαλλήλους, αλλά και με εξόφθαλμα (σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις και γελοιογραφικά) παράνομες πράξεις, όπως η τοποθέτηση μεταλλικού κλωβού στην είσοδο του κτιρίου του ΕΤΑΑ ώστε να ελέγχεται η είσοδος συναδέλφων, καθώς και μελών του ΔΣ που θα επηρέαζαν τις επιθυμητές «πλειοψηφίες». Τα μέλη του εν λόγω δικτύου βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους και συνεχίζουν τις προκλήσεις ενεργώντας διώξεις κατά συναδέλφων που ανέπτυξαν συνδικαλιστική-κινηματική δράση κατά των παρανομιών τους.

    Κατόπιν αυτών, οι διεκδικήσεις μας που αποσκοπούν στην άμεση άρση της εκρηκτικής κατάστασης που σας περιγράφουμε, πέραν της γενικότερης συζήτησης που έχουμε ξεκινήσει για το ασφαλιστικό και στην οποία θα σας καλέσουμε, είναι οι εξής:

    1. Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
    2. Κατάργηση του ΚΕΑΟ που υπό το πρόσχημα της είσπραξης εισφορών μεγαλοοφειλετών θέτει στο στόχαστρο τις περιουσίες των συναδέλφων που ανήκουν στον κόσμο της εργασίας (υπενθυμίζουμε ότι υπό το παρόν καθεστώς κάθε άνεργος μπορεί να γίνει «μεγαλοοφειλέτης» μέσα σε ελάχιστα χρόνια κρίσης). Όχι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη σε εφορία-ταμεία-τράπεζες για άνεργους- υποαπασχολούμενους- εργαζόμενους. Αναστολή κάθε δίωξης και αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς το ταμείο.
    3. Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15). Επιπλέον επιβάλλεται να υπάρξει ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού. Σημειώνουμε ότι αυτό το μέτρο θα εξασφαλίσει πόρους στο ταμείο καθώς θα επιτρέψει σε χιλιάδες συναδέλφους να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Το μέτρο των 100 δόσεων δε λύνει το πρόβλημα, πόσο μάλλον όταν “νομιμοποιεί” παράλογες και ανέφικτες υποχρεώσεις.
    4. Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με εξαίρεση τις περιπτώσεις εργοδοτικών οφειλών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες συναδέλφους να δουλέψουν. Σημειώνουμε ότι και αυτό το μέτρο μπορεί να εξασφαλίσει πόρους στο ταμείο.
    5. Άρση των τοκογλυφικών όρων «διακανονισμού» των ασφαλιστικών οφειλών. Κατάργηση των τόκων επί των οφειλών.
    Αναγνώριση των ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών, παροχή αξιοπρεπούς επιδόματος ανεργίας – υποαπασχόλησης, με αναδρομική ισχύ. Ενεργοποίηση του κλάδου προνοιακών παροχών – o οποίος παραμένει αδρανής καθώς ποτέ δεν εκδόθηκε σχετική Υπουργική απόφαση- χωρίς καμία αύξηση των εισφορών.
    6. Προστασία της μητρότητας με δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων τέκνων και τις παροχές που προβλέπονται στα άλλα ταμεία.
    7. Αποκατάσταση συντάξεων και ορίων ηλικίας.
    8. Αποκατάσταση των αποθεματικών του Ταμείου από το PSI και τιμωρία των υπευθύνων για την συγκεκριμένη απώλεια.
    9. Καταβολή στο Ταμείο της οφειλόμενης κρατικής χρηματοδότησης και των αναδιανεμητικών πόρων.
    10. Να παταχθεί η διαφυγή πόρων από το ταμείο μέσω του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας
    11. Αποσύνδεση του Ταμείου από την Τράπεζα Αττικής και απαγόρευση της μετατροπής πόρων του σε χρηματιστικούς τίτλους.
    12. Καθαίρεση και απονομή ευθυνών, με όλες τις προβλεπόμενες νομικές και διοικητικές διαδικασίες, των εγκάθετων μελών της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών του ασφαλιστικού φορέα που έχουν παρανομήσει ή ευθύνονται για την απώλεια πόρων του.

    Η πρόσφατη απόρριψη (για τυπικούς λόγους) της προσφυγής του ΤΕΕ στο ΣτΕ για τις αυξήσεις εισφορών, η από 1/1/2015 εκ νέου αύξηση τους (στις 6.000 € ετησίως) για τους μετά το 93 ασφαλισμένους καθώς και η συσσώρευση των αναδρομικών αυξήσεων από 1/7/2011, δημιουργεί μια κατάσταση εκρηκτική που οφείλει να λυθεί άμεσα με νομοθετικές πρωτοβουλίες, από πλευράς κυβέρνησης στις παραπάνω κατευθύνσεις.

    Κατά τη συνάντηση που είχαμε με τον Σύμβουλο κ. Τεμπονέρα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει διάθεση συνεννόησης, αλλά και έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς του υπουργείου σας για την ακραία κατάσταση που εκθέσαμε. Μας ανησυχεί όμως το γεγονός ότι στα δύο μέχρι σήμερα ψηφισθέντα νομοσχέδια, καμιά ουσιαστική λύση δε δίνεται στις διεκδικήσεις μας, αντιθέτως με το Ν.4321/2015 μέσω της ρύθμισης οφειλών, επιχειρείται να “νομιμοποιηθούν” οι υφιστάμενες ληστρικές αυξήσεις εισφορών, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον απαράδεκτο μηχανισμό του ΚΕΑΟ, οποιαδήποτε αναφορά στην ασφαλιστική ενημερότητα που οδηγεί εκτός επαγγέλματος τις πιο αδύναμες κατηγορίες συναδέλφων και πολλά ακόμα από αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε τα τελευταία χρόνια (ταμείο ανεργίας, διαγραφή οφειλών και μη υποχρέωση εισφορών για όσους δεν είχαν επαρκές εισόδημα κλπ).

    Παρακαλούμε να θεωρήσετε το παρόν υπόμνημα ως ανοικτή επιστολή, καθώς θα κοινοποιηθεί το ίδιο όπως και η απάντησή σας σε χιλιάδες συναδέλφους τους οποίους ενημερώνουμε προσωπικά και τους καλούμε στους κοινούς αγώνες με όλο το εργαζόμενο τμήμα της κοινωνίας.
    Οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό, τα προβλήματα του οποίου εξειδικεύονται στον κλάδο μας με τον πιο ακραίο τρόπο, αλλά και το γεγονός ότι οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν μέτρα για την εξασφάλιση πόρων για τα ταμεία, μας κάνουν να ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά.

    ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

  • Αναλογικές εισφορές ΟΑΕΕ για την σύνταξη σύμφωνα με τα δηλωθέντα κέρδη.

    Απαλλαγή όλων των ασφαλισμένων από εισφορές ασθενείας. Η υγεία είναι μέλημα του κράτους για όλους τους πολίτες. Γιατί οι εισοδηματίες δεν πληρώνουν εισφορές ασθενείας;

    Δεν θα έπρεπε να συνεισφέρουμε σύμφωνα με τα εισοδήματα μας;

    Οι εισφορές όλων των πολιτών να πληρώνονται μέσω της φορολογίας εισοδήματος.

  • 7 Ιουνίου 2015, 14:35 | Γεράσιμος Σαράφογλου

    Το άρθρο δεν αναφέρει τίποτα περί:
    1. μείωσης ύψους εισφορών (πραγματικά, είναι ακατανόητο, ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, ο μεν μηχανικός να πληρώνει 3000€/εξάμηνο, ο δε γιατρός 1615€/εξάμηνο κ’ ο δικηγόρος, πιθανότατα, ακόμα λιγότερα!!!)
    2. ανταποδοτικότητας εισφορών
    3. αποσύνδεσης εισφορών κλάδου υγείας κ’ εισφορών κλάδου σύνταξης
    4. ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας

  • 7 Ιουνίου 2015, 14:43 | Γεώργιος Ι

    Τι αλήθεια ζητάτε από την διαβούλευση ; το πρόβλημα το ξέρετε… οφείλατε τόσα χρόνια να έχετε καινοτόμες προτάσεις για όλα τα θέματα που μαστίζουν τον λαό… Θα περίμενα μια πραγματικά καινοτόμο λύση για το ασφαλιστικό από την αριστερά και αυτό που διαπιστώνων είναι πολύ ανησυχητικό
    Θα μας βάλετε να δουλεύουμε μέχρι τα 67, δεν έχω πρόβλημα σε αυτό ας είναι , αλλά γιατί ο 55 χρόνος να πληρώνει μεγαλύτερη ασφάλεια από τον 35χρονο ;; πως θεωρείτε δεδομένο ότι θα έχει περισσότερη δουλειά από τον νεότερο ;;; αυτή την κλίμακα δεν την καταλαβαίνω, ίσως ταιριάζει σε άλλες εποχές, ίσως ταιριάζει στο δημόσιο, αλλά στον ιδιωτικό τομέα έχει καταστρέψει τους πάνω από 50 χρονών …
    Τι προτείνω ;
    Ίδιο ποσό ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις κλίμακες ασφαλισμένων με εξαίρεση ίσως τους πρώτο ασφαλισμένους για μια 3ετια με μισές ασφαλιστικές εισφορές … το ποσό δεν πρέπει να είναι πάνω από 2000 ευρώ το εξάμηνο, σίγουρα πρέπει να περνά στα έξοδα … όχι ότι τα 2000 είναι λίγα την σημερινή εποχή, την εποχή ειδικά του 26% από το πρώτο ευρώ …
    Σίγουρα πρέπει να αποδεσμευτεί η ιδιότητα του μηχανικού και η εγγραφή στο ΤΕΕ από την εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ..
    Από εκεί πέρα αν κάποιος έχει δουλειά ή δεν έχει, πληρώνει φόρο που από όσο ξέρετε είναι 26% από το πρώτο ευρώ … έτσι και αλλιώς τα ταμεία θα καταρρεύσουν και θα χρειάζονται κρατική στήριξη.
    Επίσης οι δόσεις των διακανονισμών θα πρέπει να περνάνε στα έξοδα γιατί για την μη απόδοση των εισφορών τα αντίστοιχα έτη έχουμε φορολογηθεί και ειδικά τα τελευταία χρόνια με 26% από το πρώτο ευρώ..

  • 7 Ιουνίου 2015, 14:33 | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    1. Κατάργηση διατάξεων Ν.3986/11 για υποχρεωτική αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας.
    2. Κατ’ελάχιστον ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας (το αυτονόητο).
    3. Δεν υπάρχουν δουλειές ούτε για δείγμα και μας ζητάτε να πληρώσουμε 3.000 ευρώ το εξάμηνο εισφορές?
    4. αυτά λέγατε?

  • 7 Ιουνίου 2015, 13:44 | Α.Β.

    Μειώστε τις εισφορές για τους μηχανικούς σε λογικά για την σημερινή κατάσταση επίπεδο και απαλλάξτε από την υποχρέωση καταβολής τους, ακόμα και αυτών των μειωμένων, όσους συνάδελφους έχουν εισοδήματα κάτω από ένα όριο.
    Εφαρμοστέ το πρόγραμμα για το οποίo ψηφίστηκε αυτή η κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο.

  • 7 Ιουνίου 2015, 10:41 | Παπαμικρουλέας Αλέξανδρος

    -Οι μηχανικοί είναι ο μόνος κλάδος στον οποίο ασφαλίζεται η ιδιότητα και όχι το επάγγελμα!! Αποσυνδέστε επιτέλους τα δύο, δε γίνεται κάποιος να πληρώνει εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ χωρίς καν να έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία και να πρέπει αν θέλει να σταματήσει την εργασία του και την ασφάλισή του να διαγραφεί από το ΤΕΕ, να απολέσει δηλαδή την ιδιότητά του ως μηχανικός. Πρέπει να ασφαλίζεται η επαγγελματική δραστηριότητα, όχι η ιδιότητα.
    -Οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ είναι απλά ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ! Σαν να μην έφτανε αυτό, επιβλήθηκαν και ληστρικές αυξήσεις! Και τα αναδρομικά τρέχουν με τοκογλυφικό επιτόκιο! Αν δεν αναπροσαρμοστούν ΑΜΕΣΑ κανείς δε θα μπορεί να ανταποκριθεί (και όχι, η αστεία ρύθμιση που έγινε δεν είναι λύση σε καμία περίπτωση). Θέλουμε να είμαστε ασφαλισμένοι, αλλά με λογικές εισφορές.

  • 7 Ιουνίου 2015, 09:06 | Σπυρος Λάμπρου

    Εχετε στην διαβούλευση (??) ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα για 3 ημέρες εκ των οποίων οι δύο είναι Σάββατο & Κυριακή!!
    Αλήθεια, από το γεγονός αυτό και μόνο, αναρρωτιέμαι αν θέλετε τις θέσεις μας ή αυτά που γράφουμε εδώ ως μηχανικοί πάνε στον κάλαθο αχρήστων.
    Νομίζω κύριοι ότι μας κοροϊδεύετε. Αυτό «μου κάνει» κάτι σαν να γίνεται «για τα μάτια του κόσμου».
    Δείτε και κυρίως μελετήστε τι γράφουν οι συνάδελφοι μηχανικοί αλλά και οι βουλευτές σας. Αν έχει μείνει ακόμα αυτή η δεξιότητα.

  • 7 Ιουνίου 2015, 09:04 | θελετε να φύγουμε όλοι;

    1)Αμεση καταργηση των αναδρομικων εισφορων. Είναι αδύνατο ένας επαγγελματίας με 5ετία με τις δεδομένες συνθήκες να πληρώσει αυτές τις εισφορές.

    2)Δυνατοτητα επιλογης για τους ασφαλισμενους να διαγράφονται και να γράφονται στην ασφάλεια τους όποτε το επιθυμούν και για το χρονικό διάστημα που επιθυμούν όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

    Απογοητευτική η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε αυτά τα θέματα από το νομοσχέδιο.

  • 7 Ιουνίου 2015, 08:47 | ΜΑΝΟΣ – ΛΕΝΑ

    Είμαστε παντρεμένοι με δυο παιδιά.
    Ειμαστε και ΟΙ ΔΥΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ.

    Και μας ζητάτε να δώσουμε στο ΤΣΜΕΔΕ (Ασφαλιστικό ταμείο Μηχανικών)

    12.000 ευρώ (ΔΩΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ) τον χρόνο !!!

    ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ !!!! κ. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ !!!
    ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ !!!! κ. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ !!!

  • 7 Ιουνίου 2015, 08:06 | Ιωαννης Βαρβαρας

    Αν ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ που σας ψήφισαν.

    Αν ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΩ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ που σας ψήφισαν.

    ΤΟΤΕ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΑΣ και ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΜΕ ΝΟΜΟ τον ν.3986/2011 που μας αναγκάζει να ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ στο ΤΣΜΕΔΕ 6.000 ευρώ το χρόνο.

    Βλέπετε το αναγκαστικό προκύπτει ότι από την στιγμή που είμαστε μηχανικοί έχουμε δεν έχουμε εργασία πρέπει να πληρώνουμε αυτό το τεραστιο ποσό.

    Μάλιστα το ταμείο μας είναι το μόνο που στην σελίδα του, στην ηλεκτρονική πληροφόρηση του καθενός στην καρτέλα του, εμφανίζει στο χρονικό διάστημα και μέρχι πότε είμαστε θα ασφαλισμένοι … 31/12/2050!!!!

  • 6 Ιουνίου 2015, 22:21 | Μαρία Κλημεντίδου

    Να πούμε ότι δεν γνωρίζετε τα προβλήματα των μηχανικών…..Τα γνωρίζετε!!!Επισυνάπτω ερώτημα των βουλευτών Συρίζα αλλά υπάρχούν και άλλα παρομοια ερωτήματα τόσο από βουλευτές του Σύριζα όσο και από Ν.Δ. και Α.Ν.Ε.Λ.!

    Αθήνα 2 Απριλίου 2015
    Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
    ΘΕΜΑ: Κατάργηση των διατάξεων των παραγράφων 14 &15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.
    Είναι σε όλους γνωστό ότι ο κλάδος που έχει ίσως πληγεί περισσότερο από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα είναι ο κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας στις Κατασκευέςμε αποτέλεσμα να έχουν έρθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτόν.Εκτός όμως από τις συνθήκες της κρίσης στην Τεχνική παραγωγή, την κατάσταση επιδείνωσαν και μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνετέλεσαν στην οικονομική ασφυξία όλων των επαγγελμάτων και τωνεπαγγελματιών των Μελετών και των Κατασκευών.Με βάση τον νόμο 3986/2011 (Φ.Ε.Κ. 152/1-7-2011), που ψήφισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έγιναν τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώνει κάθε διπλωματούχος μηχανικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.Ενδεικτικά για μηχανικό 5ετίας, οι εξαμηνιαίες εισφορές είναι πλέον της τάξης των 3.000 ευρώ, ενώ για έναν μηχανικό 25ετίας θα φτάσουν σύμφωνα με τον ισχύοντα μνημονιακό νόμο 800 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 5.000 ευρώ το ΕΞΑΜΗΝΟ. Οι εισφορές αυτές μάλιστα ισχύσουν αναδρομικά από την 1.7.2011 σύμφωνα με τον μεταγενέστερο νόμο 4019/2011 (Φ.Ε.Κ. 216/30-9-2011). Η βεβαίωση των οφειλών αυτών, που γίνεται αυθαίρετα από τη διοίκηση του Ταμείου, οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών στην αδυναμία έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την – έτσι και αλλιώς φτωχή- παραγωγή τεχνικών έργων αλλά και από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Οι συγκεκριμένες αυξήσεις σε έναν κλάδο που πλήτεται σφόδρα από την κρίση εξαιτίας της έλλειψης αναπτυξιακών έργων και της “βουτιάς”στην οικοδομή, είναι πλήρως παράλογες, αντισυνταγματικές και έχουν φέρει τους μηχανικούς στα πρόθυρα απελπισίας.Αυτό έχει τις παρακάτω συνέπειες:Οι αυξανόμενες διαγραφές από το ΤΣΜΕΔΕ οδηγούν σε απώλεια της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.Δεν είναι δυνατόν οι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία να έχουν το δικαίωμα ναδιακόπτουν την ασφάλεια τους το διάστημα που δεν εργάζονται, και οι μηχανικοί με την διακοπή της ασφάλειας τους να χάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
    Οι εισφορές επιβάλλεται να πληρώνονται χωρίς να λαμβάνεται υποψιν αν ο μηχανικός είναι σε εργασία ή όχι και αυτο συμβαίνει σε περίοδος οικονομικής δυσπραγίας.
    Ο νόμος της ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις δε βοηθάει την εξόφληση των οφειλών και την ενίσχυση των ταμείων, εφόσον εφαρμόζεται επί των τρεχουσών υπέρογκων εισφορών.
    Την αυξανόμενη μη εγγραφή νέων Μελών στο ΤΕΕ.
    Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί η αδυναμία ένταξης των άνεργων ελεύθερων επαγγελματιών στο Ταμείο Ανεργίας, γεγονός που ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό καιτην παντελή έλλειψη ισοτιμίας έναντι αυτών των επιστημόνων.Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:Εάν και πότε προτίθεστε να προχωρήσετε στην κατάργηση των διατάξεων των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 από την ημερομηνία εφαρμογής τους.
    Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο σας σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην από 26/3/2015 συνάντηση του με εκπροσώπους του ΤΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών για το τρέχων εξάμηνο πρέπει να πληρωθούν μέχρι 30/6/2015
    Πως θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας και της ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους διπλωματούχους μηχανικούς, που δεν είχαν τη δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από το 2011,είτε δεν κατέβαλαν τις αυθαίρετες αναδρομικές αυξήσεις που βεβαίωσε η διοίκηση του Ταμείου.
    Πως θα εξασφαλιστεί η ισοτιμία και η πρόσβαση στο επάγγελμα των μηχανικών που λόγω οφειλών στο ασφαλιστικό τους Ταμείο αδυνατούν να εκδώσουν Εγγυητικές Επιστολές από το ΤΣΜΕΔΕ.
    Οι ερωτώντες βουλευτέςΤσανάκα Αλεξάνδρα
    Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Λίτσα
    Γαϊτάνη Ιωάννα
    Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
    Γιαννακίδης Ευστάθιος
    Γκαρά Αναστασία
    Εμμανουηλίδης Δημήτριος
    Διώτη Ηρώ
    Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
    Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
    Ιωαννίδης Ηλίας
    Καματερός Ηλίας
    Καρακώστα Ευαγγελία
    Καραναστάσης Απόστολος
    Καρασαρλίδου Φρόσω
    Κάτσης Μάριος
    Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα.
    Κουρεμπές Φάνης
    Κυρίτση Αγλαΐα
    Λάππας Σπυρίδων
    Μεϊκόπουλου Αλέξανδρος
    Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
    Μπαξεβανάκης Δημήτρης
    Μπάρκας Κώστας
    Ουζουνίδου Ευγενία
    Ουρσουζίδης Γιώργος
    Πετράκος Αθανάσιος
    Ρίζος Δημήτριος
    Σαμοΐλης Στέφανος
    Σαντορινιός Νεκτάριος
    Σεβαστάκης Δημήτρης
    Σηφάκης Γιάννης
    Σκούμας Θανάσης
    ΣμίαςΧρήστος
    Σταθάς Γιάννης
    Σταμπουλή Αφροδίτη
    Σταύρος Γρηγόρης
    Τριανταφύλλου Μαρία
    Τσίρκας Βασίλης
    Τζήκα-Κωστοπούλου Δανάη
    Φάμελλος Σωκράτης

    Πρέπει να εισακουστούμε ως κλάδος!Δεν είναι δυνατόν να αφεθεί έτσι το άδικο ασφαλιστικό σύστημα των μηχανικών!!

  • 6 Ιουνίου 2015, 18:35 | Ιμχοτεπ

    διόρθωση
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    1. «Καταργείται το αρ. 15 του Ν 3986/11. Η κατάργηση ισχύει αναδρομικά από την έναρξη ισχύος των ως άνω διατάξεων»
    2. «Εκ της Τραπέζης της Ελλάδος ανακεφαλαιοποιούνται τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ στο ύψος της αξίας που είχαν την 1/1/2011″

  • 6 Ιουνίου 2015, 18:05 | Ιμχοτεπ

    Στην πρόταση νόμου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:
    «Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών»
    Θέμα: Εισφορές Μηχανικών ΕΤΑΑ
    Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    Πρόσφατα, η Διοίκηση του ΕΤΑΑ αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 3986/11 που αφορούν στις νέες ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών και προβλέπουν την υποχρεωτική ένταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και με τη συνεχιζόμενη απόδοση εισφορών υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο όμως οι Μηχανικοί δεν μπορούν να ενταχθούν.
    Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι Μηχανικοί δεν αντέχουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, πόσο μάλλον τις αυξημένες, σε πρώτη φάση άνω του 25%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΑΑ, 27.943 Μηχανικοί δεν εξόφλησαν το β” εξάμηνο του 2012 τις εισφορές τους. Ένα ποσοστό 40% των ελεύθερων επαγγελματιών (περίπου 8.000 ασφαλισμένοι) έχουν προβεί σε διακανονισμό με αβεβαιότητα για τη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στην επόμενη δόση και 3.778 εταιρείες δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αυτές Μηχανικών. Πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων διπλωματούχων δεν κάνουν πλέον έναρξη επαγγέλματος για να αποφύγουν τις υπέρογκες εισφορές. Για τον ίδιο λόγο, παρατηρείται κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης και αθρόες αιτήσεις διαγραφής από το ΤΕΕ, προκειμένου να διακοπεί και η ατέρμων διόγκωση χρεών. Ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, η προ τριετίας αναλογία μεταξύ ενεργών και συνταξιούχων, επτά προς ένα, ήδη μετατρέπεται σε δύο προς ένα.
    Το ΤΕΕ, κατά τους προηγούμενους μήνες, κατέθεσε αίτηση αναστολής κατά της επίμαχης διάταξης. Περαιτέρω, η Αναλογιστική Μελέτη κατ’ ανάθεση του ΤΕΕ, του Δρ. Αλέξανδρου Ζυμπίδη, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα συμπεράσματα της οποίας έχουν τεθεί σε γνώση όλων των Αρμοδίων, προβλέπει ότι η αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει τον Ασφαλιστικό Φορέα σε ελλειμματική τροχιά. Τέλος, η Νομική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ αποφάσισε ότι υφίσταται σοβαρό πρόβλημα εφαρμογής της διάταξης του εδ. γ’ παρ. 15 του αρ.44 του Ν. 3986/11 για την Ειδική Προσαύξηση, για την επίλυση του οποίου απαιτείται ιδιαίτερη νομοθετική παρέμβαση δια τυπικού νόμου.
    Σε ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ (άνω των 3 δις), που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με κυβερνητική ευθύνη μετατράπηκαν σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου. Με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου 2011, το ΤΣΜΕΔΕ έμεινε με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Οι απώλειες για το ταμείο ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο €, χωρίς να συνυπολογιστούν η μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (άλλα 500 εκατ. €), αλλά και η υπαγωγή της Attica Bank σε διαδικασία «κουρέματος».
    Η κυβέρνηση και η Τρόικα εμφανίζονται να «αντισταθμίζουν» με τα νέα χαράτσια, υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών, τις απώλειες που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από τις μνημονιακές πολιτικές και κυρίως από την εφαρμογή του PSI και να εξυπηρετούν τα ελλείμματα άλλων ασφαλιστικών φορέων, μιας και ο Κλάδος των Μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα 385 εκ. ευρώ το 2011. Ουσιαστική όμως επίπτωση των αυξήσεων θα είναι η δραματική υποβάθμιση της δημόσιας ασφάλισης, λόγω της αδυναμίας των ασφαλισμένων να καταβάλλουν υπέρογκα αυξημένες εισφορές, καθώς και η επακόλουθη κατάρρευση των εσόδων των ταμείων και η βίαια εξώθηση των λίγων, που θα διατηρήσουν την δυνατότητα, στις αβέβαιες και περιορισμένης επάρκειας ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
    …..
    Αθήνα, 18 -4 – 2013
    Οι προτείνοντες βουλευτές
    Στρατούλης Δημήτρης
    Καραγιαννίδης Χρήστος
    Κουρουμπλής Παναγιώτης
    Μητρόπουλος Αλέξης
    Μπάρκας Κώστας
    Μπόλαρη Μαρία
    Ουζουνίδου Ευγενία
    Πετράκος Αθανάσιος
    Σταθάς Γιάννης
    Φωτίου Θεανώ
    Χαραλαμπίδου Δέσποινα

    Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ (από εμένα)
    1. «Καταργείται το αρ. 15 του Ν 3986/11. Η κατάργηση ισχύει αναδρομικά από την έναρξη ισχύος των ως άνω διατάξεων»
    2. «Εκ της Τραπέζης της Ελλάδος ανακεφαλαιοποιούνται τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ στο ύψος της αξίας που είχαν την 1/1/2012»

  • 6 Ιουνίου 2015, 18:55 | ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ 25ΕΤΙΑΣ

    ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ 25 ΕΤΙΑΣ:
    ΤΣΕΜΕΔΕ 800€Χ12ΜΗΝΕΣ = 9.600€
    ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ = 650€
    ΕΝΦΙΑ = 370€
    ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ = 270€

    ΣΥΝΟΛΟ ΤΑΜΕΙΟΥ – ΤΕΛΩΝ =10.890€

    ΕΞΟΔΑ ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗΣ =12.000€

    ΕΞΟΔΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ 500€Χ12ΜΗΝΕΣ = 6.000€

    ΣΥΝΟΛΟ = 28.890€
    ΦΟΡΟΣ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ 9000Χ26% = 2.340€

    ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΑ ΦΟΡΩΝ = 31.230€
    ΦΠΑ 23% = 7.180€

    ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΣΥΝΟΛΟ = 38.410€

    ΛΟΙΠΟΝ Η ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΕ ΧΡΕΩΝΕΤΕ. Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ.ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΤΑΙ. ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ. ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

  • 6 Ιουνίου 2015, 18:06 | Γεώργιος μίχος

    Παρ’ όλες τις δεσμεύσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση στο ασφαλιστικό των μηχανικών, οι μηχανικοί οδηγούνται σε αφανισμό.
    Δηλαδή είναι απαραίτητη η δημόσια διαβούλευση για να γίνει αντιληπτό ότι
    1) δεν είναι δυνατόν πχ μηχανικοί 5ετίας να πληρώνουν 3000 ευρώ το εξάμηνο ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα την περίοδο που ο οικοδομικός κλάδος έχει υποστεί καθίζηση κατά 80%?
    2) δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί μηνιαία εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ τη στιγμή που δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας?
    Όσο για τις ερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το συγκεκριμένο θέμα, μόνο γέλιο προκαλούν… Κύριοι, αποτελείτε τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σας καλούμε να κυβερνήσετε, όχι να κάνετε ερωτήσεις αντιπολίτευσης.

  • 6 Ιουνίου 2015, 18:04 | Αlex

    δυο σχολια:

    1)Αμεση καταργηση των αναδρομικων εισφορων

    2)δυνατοτητα επιλογης για τους ασφαλισμενους του ΕΤΑΑ χαμηλοτερης ασφαλιστικης κατηγοριας οπως ακριβως δινεται και η δυνατοτητα για τους ασφαλισμενους στον ΟΑΕΕ

    στο παραπανω υπο διαβουλευση νομοσχεδιο δεν βλεπω τιποτα απο τα δυο να λαμβανεται υποψιν.Απαραδεκτο!

  • 6 Ιουνίου 2015, 17:53 | Καμπακη Πενυ

    Η απελευθερωση των αμοιβων των μηχανικων στα πλαισια της ελευθερης αγορας εφερε δραστικη μειωση στο εισοδημα των επαγγελματιων του κλαδου. Η πληρης αδρανοποιηση της κατασκευης στη χωρα τους ισοπεδωσε. Πως ειναι δυνατον να αυξανονται οι ασφαλιστικες εισφορες; γιατι δεν υπαρχει ευελιξια στην επιλογη ασφαλιστικης κατηγοριας τουλαχιστον αυτην την εξαιρετικα δυσκολη χρονικη περιοδο; Πως ειναι δυνατον να θεωρειτε οτι μπορει να ανταπεξελθει ο κλαδος σε αυτες τις απαιτησεις; Μειωση των εισφορων α μ ε σ α !

  • 6 Ιουνίου 2015, 16:18 | Γαλαίος Γιώργος

    Κάντε αυτό που λένε οι βουλευτές σας … αλλιώς προβλέπω ότι πολλοί μηχανικοί θα επιλέξουν να να μην σας στηρίξουν …
    Δείτε τι λένε οι βουλευτές σας:
    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9199247.pdf

    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9199247.pdf

    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9196304.pdf

    και πλήθος άλλων βουλευτών σας.
    Οσο τους αγνοείτε η «αγνόηση» είναι προς το μέρος σας από τους συναδέλφους μηχανικούς.
    3.000 ευρώ για εξαμηνιαία εισφορά στο ΤΣΜΕΔΕ είναι τρελλό ποσό και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειτε να εισπραχθεί από το ταμείο.
    Σκεφτείτε τα 3.000 ευρώ είναι περίπου 1.000.000 σε λεφτά (δρχ) … είναι πολλά τα λεφτά κύριοι.
    ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΑΣ !!!!

  • 6 Ιουνίου 2015, 15:06 | Αποστόλης Βασόπουλος

    Αν θεωρείτε, εσείς αριστεροί άνθρωποι (όπως το θεωρούν οι νεοφιλελεύθεροι), ότι οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί αποτελούμε αναχρονισμό που πρέπει να εκλείψουμε, να μας πείτε με ποιο άλλο τρόπο σκέφτεστε να αξιοποιήσετε το επιστημονικό δυναμικό το οποίο η χώρα ξοδεύτηκε για να παράγει.

    Ωραία, να διαγραφούμε όλοι από το ταμείο και από το επάγγελμα αφού εκεί μας οδηγει αυτή η πολιτική (που εσείς –παρά τις διακηρύξεις σας- δεν τολμάτε να αλλάξετε). Μετά, όμως τι θέλετε να κάνουμε; Να κάνουμε τα πτυχία μας κορνίζα ή να ξεριζωθούμε; Που είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση που προέτασσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα την κάνετε χωρίς μηχανικούς ή μόνο με όσους θα δουλεύουν με όρους Κίνας σε πολυεθνικές; Τέτοια παραγωγική ανασυγκρότηση θέλατε;

  • 6 Ιουνίου 2015, 11:50 | N

    Με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» αρμοδιότητας του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης καταθέτουμε το παρακάτω πλαίσιο, σε συνέχεια της ανοιχτής επιστολής (http://tinyurl.com/okgxklp) προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Στρατούλη στις 25/05/2015:Είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ασφαλισμένων μηχανικών. Ενδεικτικά 36.000 μηχανικοί είναι αυτήν τη στιγμή ανασφάλιστοι, εκ των οποίων ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι νέοι συνάδελφοι.

    Ζητάμε άμεσα να ακυρωθούν οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που επιβλήθηκαν το 2011. Επιπρόσθετα να ληφθεί μέριμνα για το διάστημα από το 2011 μέχρι σήμερα (αναδρομικά).

    Να συμπεριληφθεί ευνοϊκή ρύθμιση για όσους έχουν χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ λίγο πριν συνταξιοδοτηθούν μέχρι ένα όριο οφειλών προκειμένου να μπορούν μέσα από τη σύνταξη να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

    Να υπάρξει μέριμνα για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων για κάλυψη των οφειλών τους που να συσχετίζει τις τρέχουσες εισφορές με το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα προκειμένου να μη χάνεται ο διακανονισμός σε περίπτωση αθέτησης πληρωμής των τρεχουσών εισφορών.

    Να υπάρξει μέριμνα για ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους είτε μέσω της ΚΥΑ, είτε, για όσους δε μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν, μέσω του διαχωρισμού των εισφορών ή μέσω της δυνατότητας πληρωμής 2 μηνιαίων εισφορών.

    Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους νέους μηχανικούς, προκειμένου να μπορούν να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα για ένα χρονικό διάστημα χωρίς την καταβολή εισφορών, με δυνατότητα εξαγοράς στο μέλλον του εν λόγω χρονικού διαστήματος.

    Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι θεωρούμε αυτονόητο ότι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς θα λάβει μέτρα ανακούφισης της μεγάλης μάζας των μηχανικών και δε θα είναι αυτή που θα εφαρμόσει τις αναδρομικές αυξήσεις που δεν οδηγούν μόνο σε εξαθλίωση τους μηχανικούς, αλλά επιπλέον εκπέμπουν και ένα πολιτικό μήνυμα, εντάσσονται σε ένα πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί θα πρέπει να αφανιστούν στο βωμό της ανάπτυξης και παγίωσης των λίγων μεγάλων μελετητικών και κατασκευαστικών ομίλων.

    Ο κλάδος των μηχανικών, κλάδος κρίσιμος για την απαιτούμενη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει εξαθλιωθεί από τις μνημονιακές πολιτικές. Δεν του έχει μείνει τίποτα παρά μόνο η διεκδίκηση της αξιοπρέπειάς του και η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του στο δρόμο.

    Για τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών,
    Ν. Ανδρεδάκης (μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ)
    Θ. Βαμβουρέλλης (μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ)
    Α. Κολοβός (μέλος Δ.Ε. ΤΣΜΕΔΕ)
    Π. Μούζιος (μέλος Δ.Σ. ΕΤΑΑ και Δ.Ε. ΤΣΜΕΔΕ)
    Δ. Φιλιππής (Γραμματέας Αντιπροσωπείας ΤΕΕ)

  • 6 Ιουνίου 2015, 09:31 | Δημόπουλος Σταύρος

    Εκ παραδρομής στο προηγούμενο σχόλιό μου δεν υπάρχει η λέξη ΔΕΝ.

    Αν εφαρμοστεί το άρθρο 36 του παρόντος σχεδίου νόμου, τότε ουσιαστικά οι οφειλές ιδιωτών προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ ΔΕΝ χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης καθώς δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα του Α.Ν.86/1967.

  • 6 Ιουνίου 2015, 08:49 | αποστολης

    θα ηθελα να ρωτησω για τα ατομα με αναπηρια με ποσοστο ανω των 80% με οφειλες στον οαεε ανω των 20000 θα υπαρξει καποια αλλαγη στο ηδη υπαρχων οριο που ισχυει μεχρι τωρα ? ο κυριοσ στρατουλησ ανεφερε στισ 21-05-2015 οτι το οριο αυτο θα ανεβει ευχαριστω πολυ

  • 5 Ιουνίου 2015, 21:53 | Γιάννης Ψειράκης

    Αρχικά να πούμε οτι οι εισφορές του ΕΤΑΑ δεν είναι αναλογικές του εισοδήματος. 1ο φάουλ, που πάλι βολεύει τους μεγαλοεισοδηματίες.
    Κατά δεύτερον, εκ του ΝΟΜΟΥ προβλέπεται πως οι εισφορές υπολογίζονται βασει των συντάξεων του Δημοσίου. Αναπροσαρμογή των εισφορών έχει να γίνει από το 2007. Από τότε ΠΟΣΟ έχει πέσει η σύνταξη; ΓΙατί εδώ και 8 χρόνια δεν έγινε αναπροσαρμογή;
    Τρίτον, ποιός αποφασίζει το ύψος των «φανταστικών» μισθών επί των οποίων υπολογίζονται και οι εισφορές; Εφόσον πλέον μιλάμε για μισθούς 500 ευρώ, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων , πότε θα γίνει εξορθολογισμός των εισφορών;

    Μετά σας «πονάει» που έχουμε διαρροή εγκεφάλων. Λογικό είναι , αφού τόσα ΧΡΟΝΙΑ έχει διαπιστωθεί το ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα των εισφορών ΟΛΩΝ των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να το λύσει.
    Θέλει πολύ μυαλό για κάποιον να επιλέξει αν θα ξενιτευτεί ή αν θα κάτσει εδώ να πληρώνει για να δουλεύει; Να πληρώνει ενώ ΔΕΝ δουλεύει;
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ

  • 5 Ιουνίου 2015, 19:46 | Νίκος

    Υποτίθεται ότι ως κυβέρνηση αντιτίθεστε στα οριζόντια μέτρα (http://tinyurl.com/opo3ph8).

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί:
    -πληρώνουμε υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ανεξάρτητες του εισοδήματός μας,
    -δεν έχουμε αφορολόγητο και φορολογούμαστε με 26% από το πρώτο ευρώ, πολλές φορές επί ανύπαρκτων εισοδημάτων (βλέπε «αντικειμενικές» δαπάνες),
    -πληρώνουμε 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος,
    -πληρώνουμε εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ (σταθερό ποσό) χωρίς καν να έχουμε δικαίωμα στο ταμείο ανεργίας.

    Όλα τα παραπάνω (αν δεν έχω ξεχάσει και τίποτα άλλο) είναι ο ορισμός των οριζόντιων μέτρων και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της παρ. 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος της Ελλάδας («Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»)

    Το ότι δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για το ασφαλιστικό των μηχανικών σε αυτό το σχέδιο νόμου, καθιστά σαφή τη συστράτευσή σας με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων για πλήρη εξόντωση των μηχανικών…
    Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία!

  • 5 Ιουνίου 2015, 17:26 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

    Τι θα γίνει κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ?
    Οδηγείται μία κοινωνική ομάδα (διπλωματούχοι μηχανικοί και εργολήπτες δημοσίων έργων) στην εξόντωση και εσείς δεν κάνετε τίποτα?
    Γνωρίζετε μήπως κάτι από τα ακόλουθα:
    Ο διπλωματούχος Έλληνας μηχανικός δεν δικαιούται να κάνει παύση επαγγέλματος.
    Τα χρόνια των παχυών αγελάδων το ΤΣΜΕΔΕ ήταν το πλέον εύρωστο ταμείο. Αυτό συνέβαινε λόγω των τακτικών και λογικών ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν οι μηχανικοί αλλά και της σοβαρής συμπεριφοράς τους έναντι των συνταγογραφήσεων (αντίθετα με κάποιους άλλους πχ ένα βιβλιάριο συνταγές για όλο το σόι).
    Τα προβλήματα στο ταμείο δημιουργήθηκαν από τα δομημένα ομόλογα και το PSI.
    Παρόλα τα προβλήματα το ταμείο ακόμα στέκεται όρθιο και διατηρεί και το μεγαλύτερο ποσοστό στην μόνη μη συστημική τράπεζα (ΑΤΤΙΚΑ).
    Μοναδικό κριτήριο για τις ασφαλίστηκες εισφορές είναι η παλαιότητα. Δηλαδή ο κακομοίρης με τον μεγαλομηχανικό πληρώνουν ακριβώς τα ίδια χρήματα ανεξαρτήτως εισοδήματος.
    Οι πόροι του ταμείου μπορούν να συνεχίζουν να ενισχύονται μέσω των αναλογικών εισφορών από τον προϋπολογισμό των οικ. αδειών και των δημοσίων έργων (ή μήπως το δεύτερο χαλάει του μεγαλοεργολάβους και το κάνουμε ΓΑΡΓΑΡΑ?)
    30000 μηχανικοί αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ενδεικτικά αναφέρω ζευγάρι μηχανικών άνω τις 15ετίας συνολικές εισφορές άνω των 12000€(+1200€ τέλος επιτηδεύματος). ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ? ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ?
    Γιατί μας ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΤΕ έτσι?

  • 5 Ιουνίου 2015, 16:41 | Μηχανικός έτοιμος να ρίξει μαύρη πέτρα

    Αν θέλετε να εισπράξετε εισφορές απο τους μηχανικούς, επαναφέρετε τις εισφορές στα προ 2011 ύψη. Εμ μπήκε χοντρό χέρι στα αποθεματικά του ταμείου, εμ αυξήσατε τις εισφορές σε μεγέθη εντελώς παράλογα, που μόνο κάποιος άμυαλος μπορεί να πιστεύει πραγματικά ότι υπάρχει πιθανότητα να εισπραχθούν. Εκτός αν ο σκοπός σας είναι να μας διώξετε όλους πια από αυτή τη χώρα.

  • 5 Ιουνίου 2015, 16:18 | μέχρι εδώ

    Κάντε αυτά που λένε οι βουλευτές σας, πολύ απλά. Γνωρίζετε το απελπιστικό θέμα των αυξήσεων του ΕΤΑΑ,όσο κανείς άλλος και δεν κάνετε τίποτα. Αν δεν συμπεριληφθεί κάποια πρόνοια για τους μηχανικούς, τότε από Δευτέρα θα αντιμετωπίσετε το ίδιο κίνημα που αντιμετώπισε και η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Αθήνα 2 Απριλίου 2015

    Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    ΘΕΜΑ: Κατάργηση των διατάξεων των παραγράφων 14 &15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.

    Είναι σε όλους γνωστό ότι ο κλάδος που έχει ίσως πληγεί περισσότερο από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα είναι ο κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας στις Κατασκευέςμε αποτέλεσμα να έχουν έρθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτόν.

    Εκτός όμως από τις συνθήκες της κρίσης στην Τεχνική παραγωγή, την κατάσταση επιδείνωσαν και μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνετέλεσαν στην οικονομική ασφυξία όλων των επαγγελμάτων και τωνεπαγγελματιών των Μελετών και των Κατασκευών.

    Με βάση τον νόμο 3986/2011 (Φ.Ε.Κ. 152/1-7-2011), που ψήφισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έγιναν τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώνει κάθε διπλωματούχος μηχανικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

    Ενδεικτικά για μηχανικό 5ετίας, οι εξαμηνιαίες εισφορές είναι πλέον της τάξης των 3.000 ευρώ, ενώ για έναν μηχανικό 25ετίας θα φτάσουν σύμφωνα με τον ισχύοντα μνημονιακό νόμο 800 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 5.000 ευρώ το ΕΞΑΜΗΝΟ. Οι εισφορές αυτές μάλιστα ισχύσουν αναδρομικά από την 1.7.2011 σύμφωνα με τον μεταγενέστερο νόμο 4019/2011 (Φ.Ε.Κ. 216/30-9-2011). Η βεβαίωση των οφειλών αυτών, που γίνεται αυθαίρετα από τη διοίκηση του Ταμείου, οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών στην αδυναμία έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την – έτσι και αλλιώς φτωχή- παραγωγή τεχνικών έργων αλλά και από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Οι συγκεκριμένες αυξήσεις σε έναν κλάδο που πλήτεται σφόδρα από την κρίση εξαιτίας της έλλειψης αναπτυξιακών έργων και της “βουτιάς”στην οικοδομή, είναι πλήρως παράλογες, αντισυνταγματικές και έχουν φέρει τους μηχανικούς στα πρόθυρα απελπισίας.

    Αυτό έχει τις παρακάτω συνέπειες:

    Οι αυξανόμενες διαγραφές από το ΤΣΜΕΔΕ οδηγούν σε απώλεια της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.Δεν είναι δυνατόν οι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία να έχουν το δικαίωμα ναδιακόπτουν την ασφάλεια τους το διάστημα που δεν εργάζονται, και οι μηχανικοί με την διακοπή της ασφάλειας τους να χάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
    Οι εισφορές επιβάλλεται να πληρώνονται χωρίς να λαμβάνεται υποψιν αν ο μηχανικός είναι σε εργασία ή όχι και αυτο συμβαίνει σε περίοδος οικονομικής δυσπραγίας.
    Ο νόμος της ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις δε βοηθάει την εξόφληση των οφειλών και την ενίσχυση των ταμείων, εφόσον εφαρμόζεται επί των τρεχουσών υπέρογκων εισφορών.
    Την αυξανόμενη μη εγγραφή νέων Μελών στο ΤΕΕ.
    Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί η αδυναμία ένταξης των άνεργων ελεύθερων επαγγελματιών στο Ταμείο Ανεργίας, γεγονός που ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό καιτην παντελή έλλειψη ισοτιμίας έναντι αυτών των επιστημόνων.

    Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    Εάν και πότε προτίθεστε να προχωρήσετε στην κατάργηση των διατάξεων των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 από την ημερομηνία εφαρμογής τους.
    Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο σας σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην από 26/3/2015 συνάντηση του με εκπροσώπους του ΤΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών για το τρέχων εξάμηνο πρέπει να πληρωθούν μέχρι 30/6/2015
    Πως θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας και της ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους διπλωματούχους μηχανικούς, που δεν είχαν τη δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από το 2011,είτε δεν κατέβαλαν τις αυθαίρετες αναδρομικές αυξήσεις που βεβαίωσε η διοίκηση του Ταμείου.
    Πως θα εξασφαλιστεί η ισοτιμία και η πρόσβαση στο επάγγελμα των μηχανικών που λόγω οφειλών στο ασφαλιστικό τους Ταμείο αδυνατούν να εκδώσουν Εγγυητικές Επιστολές από το ΤΣΜΕΔΕ.
    Οι ερωτώντες βουλευτές

    Τσανάκα Αλεξάνδρα
    Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Λίτσα
    Γαϊτάνη Ιωάννα
    Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
    Γιαννακίδης Ευστάθιος
    Γκαρά Αναστασία
    Εμμανουηλίδης Δημήτριος
    Διώτη Ηρώ
    Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
    Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
    Ιωαννίδης Ηλίας
    Καματερός Ηλίας
    Καρακώστα Ευαγγελία
    Καραναστάσης Απόστολος
    Καρασαρλίδου Φρόσω
    Κάτσης Μάριος
    Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα.
    Κουρεμπές Φάνης
    Κυρίτση Αγλαΐα
    Λάππας Σπυρίδων
    Μεϊκόπουλου Αλέξανδρος
    Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
    Μπαξεβανάκης Δημήτρης
    Μπάρκας Κώστας
    Ουζουνίδου Ευγενία
    Ουρσουζίδης Γιώργος
    Πετράκος Αθανάσιος
    Ρίζος Δημήτριος
    Σαμοΐλης Στέφανος
    Σαντορινιός Νεκτάριος
    Σεβαστάκης Δημήτρης
    Σηφάκης Γιάννης
    Σκούμας Θανάσης
    ΣμίαςΧρήστος
    Σταθάς Γιάννης
    Σταμπουλή Αφροδίτη
    Σταύρος Γρηγόρης
    Τριανταφύλλου Μαρία
    Τσίρκας Βασίλης
    Τζήκα-Κωστοπούλου Δανάη
    Φάμελλος Σωκράτης

  • Έχει καμία λογική να πληρώνουν 3000 € το εξάμηνο υποχρεωτικές εισφορές άνεργοι και υποαπασχολούμενοι επιστήμονες?

    http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/06/2015-3000.html

    Πολύ περισσότερο μπορεί αυτό να γίνεται ανεκτό από κυβέρνηση και υπουργούς που τοποθετούνται στην αριστερά?

    Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών τώρα (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).

    https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%87/

    υγ. οι 3 ημέρες διαβούλεσης συμπεριλαμβανομένου του Σ/Κ ας μείνουν ασχολίαστες

  • 5 Ιουνίου 2015, 16:15 | Κώστας Ανδρονικίδης

    Ζητάμε να ακυρωθούν οι αυξήσεις στις εισφορές των μηχανικών που προβλέπονται από τον νόμο 3986/2011. Μόνον πρόσθετα χρέη θα δημιουργήσουν στους ήδη υπερχρεωμένους μηχανικούς και θα ακυρώσουν στην πράξη το μικρό ευεργέτημα της πρόσφατης ρύθμισης.

  • 5 Ιουνίου 2015, 15:12 | K.Αγραφιώτης

    Αναμένουμε και διεκδικούμε από τη νέα κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα τις προθέσεις της για το ζήτημα των εισφορών στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, καθώς τα χρονικά περιθώρια ως την έκδοση των ειδοποιητηρίων για το Α εξάμηνο του 2015 στενεύουν, και να υλοποιήσει μια πολιτική συνεπή και με τις δικές της τοποθετήσεις της προηγούμενης περιόδου, όπως προέκυπτε και από τις κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις (ερώτηση Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ουζουνίδου, Φωτίου).

    • Να καταργήσει, ως πρώτο βήμα, τις μνημονιακές προβλέψεις των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος του 2011, που προέβλεπαν την αύξηση των εισφορών και την υποχρεωτική άνοδο κατηγορίας.

    • Να ορίσει τον συμψηφισμό για όσους έχουν καταβάλει τις αυξημένες εισφορές με τις επόμενες

    • Να διαγράψει τουλάχιστον τις οφειλές που προκύπτουν από τις εισφορές για τον κλάδο υγείας, αφού οι συνάδελφοι που τις οφείλουν δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη εκείνο το διάστημα, και άρα δεν πρέπει να πληρώσουν για παροχή που δεν λάμβαναν (πράγμα που αποδεικνύει και η γνωμοδότηση Μανιτάκη για το ίδιο ζήτημα στον ΟΑΕΕ)

    • Να μεριμνήσει άμεσα, ώστε οι συνάδελφοι που θα επιθυμήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, να ενταχθούν στη βάση των παλαιών χαμηλότερων εισφορών.

    Να ανοίξει ένα συνολικότερο διάλογο για μια ριζική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάασταση και εισφοροδοτική δυνατότητα των ασφαλισμένων, και αναδρομικά για τα χρόνια της κρίσης, ώστε να σταματήσουν να οδηγούνται ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι εκτός επαγγέλματος λόγω της αδυναμίας τους να καταβάλλουν εισφορές. Για το ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε και αναλυτικότερα.

    Η ερώτηση στην βουλή (2 Απριλίου 2013)
    Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

    Σε συνέχεια της υπ΄ Αριθμ. Πρωτ. 1987/21-9-2012 ερώτησης Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις αυξήσεις στις εισφορές των Μηχανικών, επανερχόμαστε διαπιστώνοντας ότι η τρικομματική συγκυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια εξόντωσης των εργαζομένων.
    Σε στενό συντονισμό με τη ηγεσία του ΕΤΑΑ, επιτίθεται στους Μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), θέτοντας σε εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 3986/11 που αφορά στις νέες ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, στις κινητοποιήσεις της 28ης Μαρτίου, επιστράτευσε τα ΜΑΤ για να εμποδίσει την είσοδο των μηχανικών στο Ταμείο τους ενώ, με την πραξικοπηματική συμπεριφορά του Προέδρου του ΕΤΑΑ, επιχειρεί να εμποδίσει την αντιμετώπιση των ζωτικής σημασίας ασφαλιστικών προβλημάτων που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των μηχανικών, στη συνεδρίαση της διοίκησης του ταμείου.
    Παρά τις διαπιστώσεις των Υπουργών για βούλιαγμα των δραστηριοτήτων των Μηχανικών και παρά τις εξαγγελίες για ενεργοποίηση ασφαλιστικού Κλάδου Προνοιακών Παροχών, η Κυβέρνηση εμμένει στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με υποχρεωτική ένταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και με τη συνεχιζόμενη απόδοση εισφορών υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο όμως οι Μηχανικοί δεν μπορούν να ενταχθούν.
    Οι εργαζόμενοι Μηχανικοί έχουν ενημερώσει, επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους την Κυβέρνηση, ότι δεν αντέχουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, πόσο μάλλον τις αυξημένες, σε πρώτη φάση άνω του 25%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΑΑ, 27.943 Μηχανικοί δεν εξόφλησαν το β’ εξάμηνο του 2012 τις εισφορές τους. Ένα ποσοστό 40% των ελεύθερων επαγγελματιών (περίπου 8.000 ασφαλισμένοι) έχουν προβεί σε διακανονισμό με αβεβαιότητα για τη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στην επόμενη δόση και 3.778 εταιρείες δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αυτές Μηχανικών. Πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων διπλωματούχων δεν κάνουν πλέον έναρξη επαγγέλματος για να αποφύγουν τις υπέρογκες εισφορές. Για τον ίδιο λόγο, παρατηρείται κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης και αθρόες αιτήσεις διαγραφής από το ΤΕΕ, προκειμένου να διακοπεί και η ατέρμων διόγκωση χρεών. Ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, η προ τριετίας αναλογία μεταξύ ενεργών και συνταξιούχων, επτά προς ένα, ήδη μετατρέπεται σε δύο προς ένα.
    Το ΤΕΕ, κατά τους προηγούμενους μήνες, κατέθεσε αίτηση αναστολής κατά της επίμαχης διάταξης. Περαιτέρω, η Αναλογιστική Μελέτη κατΆ ανάθεση του ΤΕΕ, του Δρ. Αλέξανδρου Ζυμπίδη, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα συμπεράσματα της οποίας έχουν τεθεί σε γνώση όλων των Αρμοδίων, προβλέπει ότι η αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει τον Ασφαλιστικό Φορέα σε ελλειμματική τροχιά. Τέλος, η Νομική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ αποφάσισε ότι υφίσταται σοβαρό πρόβλημα εφαρμογής της διάταξης του εδ. γΆ παρ. 15 του αρ.44 του Ν. 3986/11 για την Ειδική Προσαύξηση, για την επίλυση του οποίου απαιτείται ιδιαίτερη νομοθετική παρέμβαση δια τυπικού νόμου.
    Σε ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ (άνω των 3 δις), που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με κυβερνητική ευθύνη μετατράπηκαν σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου. Με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου 2011, το ΤΣΜΕΔΕ έμεινε με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Οι απώλειες για το ταμείο ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ¤, χωρίς να συνυπολογιστούν η μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (άλλα 500 εκατ. ¤), αλλά και η υπαγωγή της Attica Bank σε διαδικασία «κουρέματος».
    Η κυβέρνηση και η Τρόικα εμφανίζονται να «αντισταθμίζουν» με τα νέα χαράτσια, υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών, τις απώλειες που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από τις μνημονιακές πολιτικές και κυρίως από την εφαρμογή του PSI και να εξυπηρετούν τα ελλείμματα άλλων ασφαλιστικών φορέων, μιας και ο Κλάδος των Μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα 385 εκ. ευρώ το 2011. Ουσιαστική όμως επίπτωση των αυξήσεων θα είναι η δραματική υποβάθμιση της δημόσιας ασφάλισης, λόγω της αδυναμίας των ασφαλισμένων να καταβάλλουν υπέρογκα αυξημένες εισφορές, καθώς και η επακόλουθη κατάρρευση των εσόδων των ταμείων και η βίαια εξώθηση των λίγων, που θα διατηρήσουν την δυνατότητα, στις αβέβαιες και περιορισμένης επάρκειας ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

    Επειδή από την Αναλογιστική Μελέτη του ΤΕΕ τεκμηριώθηκε ότι η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν. 3986/11, σε συνδυασμό με τις απώλειες που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από τις μνημονιακές πολιτικές και κυρίως από την εφαρμογή του PSI, θα οδηγήσει τον Ασφαλιστικό Φορέα σε ελλειμματική τροχιά.
    Επειδή η εφαρμογή μιας διάταξης, με διαπιστωμένη ελλειμματική προοπτική για τον Ασφαλιστικό Φορέα και με εκκρεμή την Απόφαση αναστολής από το ΣτΕ, συνεπάγεται πολιτικές, δεοντολογικές και ποινικές ευθύνες για τους Αρμόδιους.
    Επειδή η Διοίκηση του ΕΤΑΑ αποφάσισε την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν. 3986/11, που αφορά στις νέες ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, παρά τη διαφορετική ερμηνευτική άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Ταμείου.
    Επειδή οι Μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και ύφεσης στους κλάδους δραστηριοποίησής τους.

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι νέες εξοντωτικές αυξήσεις στις εισφορές των Μηχανικών του ΕΤΑΑ;

    Οι ερωτώντες βουλευτές

    Λαφαζάνης Παναγιώτης

    Στρατούλης Δημήτρης

    Ουζουνίδου Ευγενία

    Φωτίου Θεανώ

  • 5 Ιουνίου 2015, 15:08 | Σπυρίδων Κοντομάρης

    Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις εισφορές των Μηχανικών στο ΕΤΑΑ

    Αθήνα, 18 -4 – 2013

    «…Αναστέλλεται για τα πρόσωπα της περίπτωσης α΄ που συμπληρώνουν μέχρι 30/6/2011 τουλάχιστον τρία (3) έτη ασφάλισης στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), η υποχρεωτική μετάταξη στην επόμενη ασφαλιστική κατηγορία. Ειδικότερα, παρέχεται στους μηχανικούς δικαίωμα επιλογής αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας στο ΕΤΑΑ, από αυτήν που υπάγονται υποχρεωτικά. Το δικαίωμα ασκείται με αίτηση του ασφαλισμένου στο ΕΤΑΑ. Είναι δυνατή η επαναφορά στην προηγούμενη ασφαλιστική κατηγορία με αίτηση του ασφαλισμένου, η οποία μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε…»

    http://www.stratoulis.gr/vouli/%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%BC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD

  • 5 Ιουνίου 2015, 15:38 | Ιωάννα Χαμηλού

    Μα επιτέλους πότε θα κάνετε κάτι για τον κλάδο τον μηχανικών που τόσο παράλογα ασφαλίζεται. Και βασικά δεν ασφαλίζεται, καθώς δεν δύναται να πληρώνουμε αυτές τις εξωφρενικές εισφορές. Δε νοείται όταν ο καθαρός μισθός είναι πλέον στα 850€, τα 500 από αυτά να πηγαίνουν στο ΤΣΜΕΔΕ.

    θα επαναλάβω τα λόγια του συναδέλφου: «Πρέπει άμεσα να καταργηθεί το αρθρο του νόμου 3986/2011 που αφορα τις υπερογκες αυξησεις και να σταματησει η εξοντωση των μηχανικων και να ληφθεί υποψη το πραγματικο εισοδημα για την καταβολη των εισφορων».

  • 5 Ιουνίου 2015, 14:12 | Δημόπουλος Σταύρος

    Για τον άρθρο 36 θα πρέπει να ενημερωθούν και οι σχετικοί νόμοι.

    Ενδεικτικά στο ΦΕΚ 2935Β/2013, απόφαση Αριθμ. Φ.80000/32195/364 (5)
    Διαχωρισμός άμεσα εισπράξιμων και επισφαλών οφειλών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEaosRGzKxO6XdtvSoClrL8-EeHcwhahAsliYHTRwL0-OJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Mmc8Qdb8ZfRJqZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtdxESwWQFG0USwv7K60ica-iByIhHAvP69pqzbSvyv03 ), ένα από τα κριτήρια είναι το αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων φυσικών προσώπων για τα αδικήματα του α.ν. 86/1967 (Α΄ 136) αν το ύψος των οφειλών εμπίπτει στα όρια που προβλέπει ο νόμος για το αξιόποινο και έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α΄ 136), όπως προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4038/2012 (Α΄ 14) και ισχύει μετά την αντικατάσταση του δεύτερου εδαφίου με την παρ. 8 του άρθρου τρίτου του ν. 4087/2012 (Α΄ 196)»

    Αν εφαρμοστεί το άρθρο 36 του παρόντος σχεδίου νόμου, τότε ουσιαστικά όλες οι οφειλές ιδιωτών χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης .

  • Το υπουργειο δεσμεύτηκε οτι μεχρι τελος του Μαιου, θα είχε νομοθετήσει σχετικά με τις υπέρογκες και ληστρικες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, κάτι το οποίο δεν εχει γινει μέχρι τώρα και δεν προβλέπεται στο παρόν σχέδιο. Αθετειτε τις δικες σας δεσμευσεις. Απαραδεκτοι, τα ιδια με τους προηγουμενους.

    Πρέπει άμεσα να καταργηθεί το αρθρο του νόμου 3986/2011 που αφορα τις υπερογκες αυξησεις και να σταματησει η εξοντωση των μηχανικων και να ληφθεί υποψη το πραγματικο εισοδημα για την καταβολη των εισφορων.

  • 5 Ιουνίου 2015, 14:07 | Απελπισμένος νέος μηχανικός

    Να κατατεθεί AMESA τροποποίηση για κατάργηση των ληστρικών αυξήσεων εισφορώντων μηχανικών που επιβήθηκαν με το Ν3986/11!!!!!!!!!!!!!!!
    Ειδάλως θα εξαφανίσετε όλους τους νέους επιστήμονες (οι προ του ’93 ασφαλισμένοι έχουν αστείες αυξήσεις).
    Έχουν περάσει 4 χρόνια και όλο υποσχέσεις ακούμε,αλλά από πράξεις τίποτα!!!!Μας έχετε οδηγήσει στην απελπισία,επιτέλους καταλάβετε το ΕΓΚΛΗΜΑ που έχει επιτελεστεί εναντίον του τεχνικού δυναμικού της χώρας που με τις πράξεις σας οδηγείτε σε αφανισμό και διορθώστε το!!!!!!
    Δεν είναι δυνατόν οι μηχανικοί που είχαμε το υγιέστερο ταμείο να χρεωνόμαστε με εισφορές 500ευρώ το μήνα,με προοπτική ανόδου ασφαλιστικής κατηγορίας ανά 3 χρόνια,φτάνοντας μέχρι του ποσού του 1200 ευρώ το μήνα.Μόνο σε εμάς έγινε αυτό και μάλιστα σε περίοδο κατάρρευσης του κατασκευαστικού τομέα.Αντίθετα,σε άλλους κλάδους (γιατροί,δικηγόροι) είτε οι αυξήσεις είναι μικρές,είτε ανύπαρκτες,είτε έχουν γίνει και μειώσεις.
    Πάρτε το χαμπάρι,δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν αυτές οι εισφορές,ήδη δεν πληρώνονται οι παλαιότερες γιατί απλά δεν γίνεται.