Άρθρο 36: Κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ

1. Η διάταξη του άρθρου 1 ΤΟΥ Α.Ν. 86/1967 (Α΄136) όπως ισχύει, δεν εφαρμόζεται όσον αφορά τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
2. Υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη τίθενται στο Αρχείο με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα. Εκκρεμή ένδικα μέσα δεν εισάγονται για συζήτηση.
3. Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων για τις ανωτέρω παραβάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους διακόπτεται.

  • 9 Ιουνίου 2015, 13:04 | Ελευθερία Τσολάκη,Πολιτικός Μηχανικός

    Αναπαράγω την άποψη της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών γιατί είναι τα ελάχιστα που πρέπει να γίνουν για τον κλάδο των μηχανικών.Από την παρούσα κυβέρνηση απαιτώ εργασία, ασφάλιση-υγεία,παιδεία για όλους.
    Ευχαριστώ
    Να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο:

    1) Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).

    2) Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού.

    3) Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.

    Τα παραπάνω αποτελούσαν προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

    Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε ότι μετά από τη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στο Υπουργείο στις 05/03/15, σας καταθέσαμε στις 31-03-2015 Υπόμνημα, στο οποίο περιγράφουμε αναλυτικά την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως μηχανικοί και τις διεκδικήσεις μας, τις οποίες όπως φαίνεται με το παρόν νομοσχέδιο δεν λάβατε καθόλου υπόψη σας.

    Στη συνέχεια παρατίθεται -για μια ακόμη φορά- το εν λόγω υπόμνημα με τις διεκδικήσεις μας.

    Από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών
    Προς το Υπουργείο Εργασίας,
    Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Αθήνα 30 Μαρτίου 2015

    YΠΟΜΝΗΜΑ
    Σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου των μηχανικών

    Θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο μας και να σας ζητήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ακραίας κρίσης που αυτά περιγράφουν. Όλα τα σχετικά ντοκουμέντα είναι στην διάθεσή σας.

    1. Από την οικοδομική δραστηριότητα έχει απομείνει μόνο το 15% σε σχέση με αυτή του 2007 (κατ’ όγκο). Παράλληλα έχει ενταθεί η αποβιομηχάνιση και έχει σχεδόν διαλυθεί η βιομηχανία οικοδομικών υλικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας των μηχανικών και μάλιστα μη καταγραφόμενης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκι.
    2. Αποτέλεσμα της τεράστιας ανεργίας-υποαπασχόλησης είναι πάνω από το 50.000 μηχανικοί να αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές (βλ. ανακοίνωση Προέδρου ΤΕΕ της 27/2/2014). Οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν εξόφλησαν τις εισφορές του Α εξαμήνου το 2014 να φθάνουν 68% του συνόλου.
    3. Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι στην κατηγορία των «ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών» συνωστίζονται άνεργοι, υπο-αυτο-απασχολούμενοι, εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και σε συνθήκες μαύρης εργασίας, πραγματικοί ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ, δηλαδή αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών. Η περίπτωση μάλιστα της μισθωτής εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) αντί με κανονική πρόσληψη έχει ως άμεση συνέπεια και τη μεγάλη διαφυγή ασφαλιστικών εισφορών (των εργοδοτών).
    4. Για να αποφύγουν τη χρέωση με ασφαλιστικές εισφορές πολλοί κυρίως νέοι μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ. Μέχρι το 2014, 3.000 μηχανικοί είχαν ήδη διαγραφεί και σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν ακόμα πολλές εκατοντάδες αιτήσεις. Αυτοί όχι μόνο μένουν ανασφάλιστοι αλλά και χάνουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανικού λόγω της παράλογης υποχρέωσης ασφαλιστικής ενημερότητας.
    5. Επίσης ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μηχανικών ασφαλιζόμενων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ την διετία 2011-2013 έχει μειωθεί κατά 50%, επειδή μεγάλος αριθμός αποφοίτων των πολυτεχνείων δεν γράφεται στο ΤΕΕ και στο ΕΤΑΑ και δεν αποκτά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, προκειμένου να αποφύγει τις δυσβάσταχτες εισφορές και τις επαπειλούμενες κατασχέσεις.
    6. Τα παραπάνω, μέσα σε μόλις 3 χρόνια, τροποποίησαν την αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων από 1:7 σε 1:4. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ληστρικό “κούρεμα” αποθεματικών που επέβαλλε το PSI (από 3,2 δις σε 0,8 δις €), τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους (700 εκατ. €) και τις επενδύσεις σε Τραπεζικές μετοχές (Άττικα κλπ), απειλούν να τινάξουν στον αέρα το κάποτε «υγιές» ταμείο.

    Η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσω του Υπ. Εργασίας κ. Βρούτση προώθησε ενσυνείδητα το σχέδιο ανθρωπιστικής καταστροφής των Μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους επιχειρώντας να απαλλοτριώσει τις περιουσίες των χιλιάδων που αδυνατούν να πληρώσουν τις σκόπιμα αβάσταχτες εισφορές, να διαλύσει το εργασιακό μοντέλο του εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου μηχανικού και του μικρού μελετητικού γραφείου, ώστε να προσφέρει το εξαθλιωμένο πλέον επιστημονικό δυναμικό ως φθηνή εργατική δύναμη σε επερχόμενους τεχνικούς κολοσσούς ελάχιστα ευαίσθητους στις κοινωνικές ανάγκες. Είναι αυτονόητο πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η πλειοψηφία των μηχανικών θα βρεθεί έξω από το επάγγελμα.

    Το σχέδιο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή με:

    1. Δραματική αύξηση των εισφορών (Ν.3986/2011) που επιβάλλονται οριζόντια σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Πχ. Για όσους «νέους» ασφαλισμένους έχουν συμπληρώσει 10ετία και είναι πάνω από 35 χρονών οι εισφορές αυτού του εξαμήνου αγγίζουν τα 499,76 ευρώ το μήνα (3000 ευρώ το εξάμηνο). Αν συνεχιστεί η εφαρμογή αυτού του νόμου οι μηνιαίες εισφορές (σε βάθος χρόνου) θα φτάσουν τα 1140,35 ευρώ.
    2. Αναδρομική εφαρμογή των συγκεκριμένων αυξήσεων από το 2011 (4 χρόνια κρίσης)
    3. Αποστολή στοιχείων ασφαλισμένων οφειλετών στο ΚΕΑΟ με στόχο την κατάσχεση ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων για οφειλές πάνω από 5.000 € (ενός έτους δηλαδή)
    4. Διατήρηση τοκογλυφικών όρων «διακανονισμού» των υφιστάμενων ασφαλιστικών οφειλών με επιτόκιο από 8,5% μέχρι και 16% (ενώ οι τράπεζες δανείζονται με 0,5%!)
    5. Άρνηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ασφαλισμένους που ενώ πλήρωναν επί χρόνια για αυτήν βρέθηκαν σε αδυναμία ανταπόκρισης στις παράλογες υποχρεώσεις που τους επιβλήθηκαν.

    Ασφαλώς η εφαρμογή των παραπάνω δεν θα μπορούσε να γίνει νομότυπα – ακόμη και με τη «μνημονιακή» ερμηνεία του όρου – καθώς τα αρμόδια όργανα (ΔΣ ΕΤΑΑ, ΤΣΜΕΔΕ) αντέδρασαν υπό την πίεση των συναδέλφων. Έτσι χρησιμοποιήθηκε ένα δίκτυο εγκάθετων, με κεντρικά πρόσωπα το Διοικητή του ΕΤΑΑ Σελλιανάκη και τη Διευθύντρια εισφορών ΤΣΜΕΔΕ Λέκκα, το οποίο μερίμνησε σχετικά με εκβιασμούς, διαταγές και απειλές προς υπαλλήλους, αλλά και με εξόφθαλμα (σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις και γελοιογραφικά) παράνομες πράξεις, όπως η τοποθέτηση μεταλλικού κλωβού στην είσοδο του κτιρίου του ΕΤΑΑ ώστε να ελέγχεται η είσοδος συναδέλφων, καθώς και μελών του ΔΣ που θα επηρέαζαν τις επιθυμητές «πλειοψηφίες». Τα μέλη του εν λόγω δικτύου βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους και συνεχίζουν τις προκλήσεις ενεργώντας διώξεις κατά συναδέλφων που ανέπτυξαν συνδικαλιστική-κινηματική δράση κατά των παρανομιών τους.

    Κατόπιν αυτών, οι διεκδικήσεις μας που αποσκοπούν στην άμεση άρση της εκρηκτικής κατάστασης που σας περιγράφουμε, πέραν της γενικότερης συζήτησης που έχουμε ξεκινήσει για το ασφαλιστικό και στην οποία θα σας καλέσουμε, είναι οι εξής:

    1. Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
    2. Κατάργηση του ΚΕΑΟ που υπό το πρόσχημα της είσπραξης εισφορών μεγαλοοφειλετών θέτει στο στόχαστρο τις περιουσίες των συναδέλφων που ανήκουν στον κόσμο της εργασίας (υπενθυμίζουμε ότι υπό το παρόν καθεστώς κάθε άνεργος μπορεί να γίνει «μεγαλοοφειλέτης» μέσα σε ελάχιστα χρόνια κρίσης). Όχι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη σε εφορία-ταμεία-τράπεζες για άνεργους- υποαπασχολούμενους- εργαζόμενους. Αναστολή κάθε δίωξης και αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς το ταμείο.
    3. Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15). Επιπλέον επιβάλλεται να υπάρξει ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού. Σημειώνουμε ότι αυτό το μέτρο θα εξασφαλίσει πόρους στο ταμείο καθώς θα επιτρέψει σε χιλιάδες συναδέλφους να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Το μέτρο των 100 δόσεων δε λύνει το πρόβλημα, πόσο μάλλον όταν “νομιμοποιεί” παράλογες και ανέφικτες υποχρεώσεις.
    4. Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με εξαίρεση τις περιπτώσεις εργοδοτικών οφειλών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες συναδέλφους να δουλέψουν. Σημειώνουμε ότι και αυτό το μέτρο μπορεί να εξασφαλίσει πόρους στο ταμείο.
    5. Άρση των τοκογλυφικών όρων «διακανονισμού» των ασφαλιστικών οφειλών. Κατάργηση των τόκων επί των οφειλών.
    Αναγνώριση των ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών, παροχή αξιοπρεπούς επιδόματος ανεργίας – υποαπασχόλησης, με αναδρομική ισχύ. Ενεργοποίηση του κλάδου προνοιακών παροχών – o οποίος παραμένει αδρανής καθώς ποτέ δεν εκδόθηκε σχετική Υπουργική απόφαση- χωρίς καμία αύξηση των εισφορών.
    6. Προστασία της μητρότητας με δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων τέκνων και τις παροχές που προβλέπονται στα άλλα ταμεία.
    7. Αποκατάσταση συντάξεων και ορίων ηλικίας.
    8. Αποκατάσταση των αποθεματικών του Ταμείου από το PSI και τιμωρία των υπευθύνων για την συγκεκριμένη απώλεια.
    9. Καταβολή στο Ταμείο της οφειλόμενης κρατικής χρηματοδότησης και των αναδιανεμητικών πόρων.
    10. Να παταχθεί η διαφυγή πόρων από το ταμείο μέσω του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας
    11. Αποσύνδεση του Ταμείου από την Τράπεζα Αττικής και απαγόρευση της μετατροπής πόρων του σε χρηματιστικούς τίτλους.
    12. Καθαίρεση και απονομή ευθυνών, με όλες τις προβλεπόμενες νομικές και διοικητικές διαδικασίες, των εγκάθετων μελών της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών του ασφαλιστικού φορέα που έχουν παρανομήσει ή ευθύνονται για την απώλεια πόρων του.

    Η πρόσφατη απόρριψη (για τυπικούς λόγους) της προσφυγής του ΤΕΕ στο ΣτΕ για τις αυξήσεις εισφορών, η από 1/1/2015 εκ νέου αύξηση τους (στις 6.000 € ετησίως) για τους μετά το 93 ασφαλισμένους καθώς και η συσσώρευση των αναδρομικών αυξήσεων από 1/7/2011, δημιουργεί μια κατάσταση εκρηκτική που οφείλει να λυθεί άμεσα με νομοθετικές πρωτοβουλίες, από πλευράς κυβέρνησης στις παραπάνω κατευθύνσεις.

    Κατά τη συνάντηση που είχαμε με τον Σύμβουλο κ. Τεμπονέρα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει διάθεση συνεννόησης, αλλά και έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς του υπουργείου σας για την ακραία κατάσταση που εκθέσαμε. Μας ανησυχεί όμως το γεγονός ότι στα δύο μέχρι σήμερα ψηφισθέντα νομοσχέδια, καμιά ουσιαστική λύση δε δίνεται στις διεκδικήσεις μας, αντιθέτως με το Ν.4321/2015 μέσω της ρύθμισης οφειλών, επιχειρείται να “νομιμοποιηθούν” οι υφιστάμενες ληστρικές αυξήσεις εισφορών, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον απαράδεκτο μηχανισμό του ΚΕΑΟ, οποιαδήποτε αναφορά στην ασφαλιστική ενημερότητα που οδηγεί εκτός επαγγέλματος τις πιο αδύναμες κατηγορίες συναδέλφων και πολλά ακόμα από αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε τα τελευταία χρόνια (ταμείο ανεργίας, διαγραφή οφειλών και μη υποχρέωση εισφορών για όσους δεν είχαν επαρκές εισόδημα κλπ).

    Παρακαλούμε να θεωρήσετε το παρόν υπόμνημα ως ανοικτή επιστολή, καθώς θα κοινοποιηθεί το ίδιο όπως και η απάντησή σας σε χιλιάδες συναδέλφους τους οποίους ενημερώνουμε προσωπικά και τους καλούμε στους κοινούς αγώνες με όλο το εργαζόμενο τμήμα της κοινωνίας.
    Οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό, τα προβλήματα του οποίου εξειδικεύονται στον κλάδο μας με τον πιο ακραίο τρόπο, αλλά και το γεγονός ότι οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν μέτρα για την εξασφάλιση πόρων για τα ταμεία, μας κάνουν να ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά.

    ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

  • 9 Ιουνίου 2015, 13:11 | ΜΠΡΕΝΤΑ ΚΩΝ/ΝΙΑ

    Έχω φτάσει στα «όρια μου» δεν έχω άλλες «αντοχές». Το μόνο που απομένει είναι η διαγραφή μου από το ΤΕΕ & ΤΣΜΕΔΕ.

  • 9 Ιουνίου 2015, 12:45 | Κατερίνα Γληνού

    Με τόση ανεργία στον κλάδο των μηχανικών είναι τουλάχιστον παράλογο να αυξάνονται οι εισφορές μας και μάλιστα αναδρομικά. Νομίζω ότι είναι κοινή λογική να μην ζητάς παραπάνω λεφτά από αυτούς που ήδη σου χρωστάνε γιατί δεν έχουν.
    Επιπλέον το νόημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι να σου παρέχει ασφάλεια και όχι τρόμο και ανασφάλεια για το τί θα σου συμβεί αν δεν έχεις να πληρώσεις. Το γνωρίζουμε ότι το κράτος και τα ταμεία είναι στο μηδέν αλλά το ίδιο είναι και τα πορτοφόλια μας. Βρείτε αυτούς που χρωστάνε και έχουν να πληρώσουνε αλλά χρησιμοποιούν τεχνάσματα για να το αποφύγουν. Δεν μπορείτε να απαιτείτε από άνεργους μηχανικούς να καλύπτουν τα κενά του ΤΣΜΕΔΕ χωρίς καμιά διευκόλυνση. Οι ρυθμίσεις των οφειλών είναι καταστροφικές, οι προσαυξήσεις παράλογες και εμείς δεν έχουμε δουλειά. Μας αναγκάζετε να διαγραφούμε από το Τεχνικό Επιμελητήριο και να απαρνηθούμε την επαγγελματική μας ιδιότητα δια παντώς για να γλιτώσουμε από το ΤΣΜΕΔΕ.
    Τόσος κόσμος φωνάζει, εσείς δεν ακούτε τίποτα;

  • 9 Ιουνίου 2015, 12:43 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΪΛΙΔΟΥ

    Όλες οι τοποθετήσεις των συναδέλφων παραπάνω είναι σωστές και ενδεικτικές της άθλιας κατάστασης που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι μηχανικοί από την αρχή της κρίσης,φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα όρια της απόγνωσης.
    Άν κάποιοι από εσάς (κυβέρνηση), δεν είστε γνώστες του «τί συμβαίνει τελικά με τους μηχανικούς;», διαβάστε προσεκτικά τις αναρτήσεις των σχολίων του ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ. Επιπλέον, μπορείτε να ενημερωθείτε και από εδώ http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%87/

    – Θα ήταν πολύ χρήσιμο επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι λέγοντας τη φράση «να ληφθούν ΜΕΤΡΑ», δεν εννοούμε, βέβαια, το να μετατεθεί η πληρωμή του ειδοποιητηρίου κατά ένα, όποιο, χρονικό διάστημα.

    – Θα ήταν πολύ χρήσιμο επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι λέγοντας τη φράση «να ληφθούν ΜΕΤΡΑ», δεν εννοούμε, βέβαια, το να πρέπει να παύουμε ΟΡΙΣΤΙΚΑ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ την άσκηση του επαγγέλματός μας λόγω αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών μας εισφορών.

    – Θα ήταν πολύ χρήσιμο επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι λέγοντας τη φράση «να ληφθούν ΜΕΤΡΑ», δεν εννοούμε, βέβαια, το να χρεωνόμαστε με εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ για να δηλώνουμε απλά και μόνο ότι είμαστε άνεργοι χωρίς να δικαιούμαστε οποιαδήποτε από τις παροχές(βλ. επίδομα ανεργίας), αυτό μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας.

    – Θα ήταν πολύ χρήσιμο επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι λέγοντας τη φράση «να ληφθούν ΜΕΤΡΑ», δεν εννοούμε, βέβαια, το να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στο ενιαίο Ταμείο ΕΤΑΑ για το ένα από τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ (εισφορές, παροχές, συνταξιοδότηση).

    Φυσικά και θα μπορούσα να συνεχίσω να παραθέτω στο διηνεκές, αλλά είμαι σίγουρη ότι κάτι θα αντιληφθήκατε για την κατάσταση των μηχανικών, που σίγουρα δεν κρατάμε «κρυμμένα λεφτά στα μπαούλα ή στα θεμέλια οικοδομών».

    Με εκτίμηση
    Δέσποινα Καϊλίδου

    η ΟΡΙΣΤΙΚΑ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ όχι πια αρχιτέκτων μηχανικός

  • 9 Ιουνίου 2015, 12:22 | Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

    Καταργείστε επιτέλους το επίμαχο άρθρο του νόμου 3986/2011 που αφορά τις υπέρογκες αυξήσεις στο ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ.
    Έχετε δεσμευτεί πολλές φορές και το αποτέλεσμα είναι να ΜΗΝ κάνετε τίποτε.
    Το ασφαλιστικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους μηχανικούς με τις ληστρικές αυξήσεις, πέραν της κατάρρευσης της όποιας κατασκευαστικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, είναι τεράστιο.
    Πλέον πρέπει κάποιος να πληρώνει για να ασκεί το επάγγελμα του μηχανικού.
    Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται επιπλέον λόγος διαρροής μηχανικών στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση κεφαλαίων καθώς το Δημόσιο πλήρωσε μέσω της δωρεάν φοίτησης στις Πολυτεχνικές Σχολές.
    Πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και ρεαλισμό:
    -κατάργηση των αναδρομικών εισφορών του ν. 3986
    -αποσύνδεση της άσκησης επαγγέλματος μηχανικού από την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ.
    -Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλίμακαςΕίναι αυτονόητο ότι από τις παράλογες αυξήσεις το κράτος χάνει χρήματα, αφού κανείς πλέον δεν μπορεί να πληρώσει δημιουργώντας μεγαλύτερη δημοσιονομική τρύπα και κοινωνικό πρόβλημα.

  • 9 Ιουνίου 2015, 10:24 | Μιχάλης Χατζέλλης

    Συμφωνώ σε συντριπτικό βαθμό με τους προλαλήσαντες και διατυπώνω το σχόλιο με μόνο σκοπό να ενώσω τη φωνή μου με τους υπόλοπους αγανακτισμένους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν όπως κι εγώ το ίδιο αδιέξοδο.

    ενδεικτικά αναφέρω κι εγώ ότι:
    είναι απαράδεκτο το ότι:
    Ανεβάζετε σε διαβούλευση νομοσχέδιο για 3-4 μέρες με ενδιάμεσο Σαββατοκύριακο
    Δεν τηρείτε στο συγκεκριμένο θέμα τίποτα από αυτά που λέγατε πριν εκλεγείτε
    Δεν λαμβάνετε υπ’ όψιν την πραγματική κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών
    Να βρίσκονται αυτοαπασχολούμενοι εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ έχουν πληρώσει εισφορές για 10,15,20,25,30 …. χρόνια
    Να πληρώνουμε για ταμείο ανεργίας ενώ ουσιαστικά δεν δικαιούμαστε
    Να μην λειτουργεί ο κλάδος κοινωνικών παροχών
    Να υπάρχει ρύθμιση οφειλών με τα επιτόκια που εφαρμόζονται και συνδεδεμένη με τις τρέχουσες εισφορές
    Να μην μπορείς να κάνεις προσωρινή διακοπή στο ταμείο

    Τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό είναι το απαράδεκτα υψηλό χωρίς καμμία διάκριση ύψος φορολογίας και εισφορών που ώς μόνο ορατό στόχο έχει την έξοδό μας από το επάγγελμα και τη διάλυση του ταμείου μας.

  • 9 Ιουνίου 2015, 10:40 | Ε.Β.

    9. προσλήψεις νέων μηχανικών μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο για ουσιαστική επίβλεψη των δημοσίων έργων
    Ε.Β.

  • 9 Ιουνίου 2015, 10:22 | Ε.Β.

    1. Να μειωθούν οι εισφορές ΤΣΜΕΔΕ και να οριστούν αναλογικά με τα εισοδήματα των ασφαλισμένων μηχανικών. Κατάργηση των αναδρομικών εισφορών
    2. να σταματήσει η αφαίμαξη του ταμείου μέσω της τράπεζας Αττικής
    3. να αποκοπεί η δυνατότητα υπογραφής από την ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας
    4. αύξηση του επιδόματος μητρότητας των ελευθέρων επαγγελματιών από τα 200 ευρώ στο ύψος του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων αντίστοιχης ειδικότητας και εξομοίωση του χρόνου καταβολής αυτού με αυτόν των δημοσίων υπαλλήλων
    5. καθιέρωση ασυμβιβάστου της ιδιότητας του μηχανικού συνταξιούχου δημοσίου υπαλλήλου με οποιαδήποτε θέση στο δημόσιο, όταν υπάρχει τόση ανεργία στους νέους μηχανικούς
    6. να τηρείται το ασυμβίβαστο των δημοσίων υπαλλήλων για την συμμετοχή σε μελέτες δημοσίων έργων, καθώς καταπατείται συχνά σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη ανεργία των νέων
    7. Αναλογικές παροχές από το ΤΣΜΕΔΕ με τις καταβαλλόμενες εισφορές και τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων μηχανικών
    8. κατοχύρωση ύψους σύνταξης για τους νέους ασφαλισμένους αντίστοιχης με αυτή των σημερινών συνταξιούχων

    Ε.Β.

  • Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας: “Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.” (άρθρο 4, παρ. 5)

    Πώς ακριβώς εφαρμόζεται αυτή η βασική αρχή όταν εξακολουθείτε να ζητάτε από τους μηχανικούς, που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, να πληρώνουν υπέρογκα ποσά (3.000€ το εξάμηνο!!!) τη στιγμή που δεν έχουν δουλειά;

    Μια άλλη αρχή του Συντάγματος αναφέρει : “Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.” (άρθρο 4, παρ. 2)

    Πώς εφαρμόζεται αυτή η βασική αρχή όταν οι μηχανικοί πληρώνουν πολύ περισσότερο από άλλους κλάδους για τις ίδιες παροχές;

    Όταν ενώ πληρώνουν για τον ΟΑΕΔ δεν έχουν δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας;

    Να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο:

    1) Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).
    2) Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού.
    3) Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.

    Τα παραπάνω αποτελούσαν προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

    Η υπομονή μας έχει ήδη εξαντληθεί. ΥΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ!!!!

    Φυσικά δεν ξεχνάμε και τις υπόλοιπες πολύ σημαντικές διεκδικήσεις μας που είναι αναγκαίο να ικανοποιηθούν άμεσα:

    1) Κατάργηση του ΚΕΑΟ που υπό το πρόσχημα της είσπραξης εισφορών μεγαλοοφειλετών θέτει στο στόχαστρο τις περιουσίες των συναδέλφων που ανήκουν στον κόσμο της εργασίας (υπενθυμίζουμε ότι υπό το παρόν καθεστώς κάθε άνεργος μπορεί να γίνει “μεγαλοοφειλέτης” μέσα σε ελάχιστα χρόνια κρίσης). Όχι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη σε εφορία – ταμεία – τράπεζες για άνεργους – υποαπασχολούμενους – εργαζόμενους. Αναστολή κάθε δίωξης και αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς το ταμείο.
    2) Αναγνώριση των ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών, παροχή αξιοπρεπούς επιδόματος ανεργίας – υποαπασχόλησης, με αναδρομική ισχύ. Ενεργοποίηση του κλάδου προνοιακών παροχών – o οποίος παραμένει αδρανής καθώς ποτέ δεν εκδόθηκε σχετική Υπουργική απόφαση – χωρίς καμία αύξηση των εισφορών.
    3) Άρση των τοκογλυφικών όρων «διακανονισμού» των ασφαλιστικών οφειλών. Κατάργηση των τόκων επί των οφειλών. Δυνατότητα ρύθμισης για προηγούμενες οφειλές εισφορών χωρίς την υποχρεωτική καταβολή της τρέχουσας εισφοράς.

    Κατερίνη Τόνια
    Κουτσουμπός Λεωνίδας
    Μαριάτος Ανδρέας
    Μινοτάκης Στέλιος
    Μολλά Δροσιά
    Παπαγεωργίου Ηλίας
    Ψαλλίδα Γεωργία

    μέλη του Δικτύου Μικρών Αρχιτεκτονικών Γραφείων

  • 9 Ιουνίου 2015, 10:10 | Δημήτρης Κ. Ρόβας

    Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους μηχανικούς.Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει. Δεν πρόκειται να σωθεί με «μέτρα ασπιρίνες». Υπό αυτή την έννοια αυτό που έχει πλέον αξία είναι πως θα αποτρέψουμε τους μηχανικούς από την τάση είτε να εγκαταλείπουν το επάγγελμα είτε να μην εγγράφονται στο ΤΕΕ και να μην το ασκούν. Είναι απαράδεκτο συστημικά μια εμπροσθοβαρής μεταχρονολογημένη υποχρέωση (σύνταξη) να σε αποτρέπει από το να είσαι παραγωγικός στο παρρόν!!(φαύλος κύκλος). Πρέπει να γίνει άμεσα διαχωρισμός των εισφορών που αφορούν την σύνταξη (Σ) και των εισφορών που αφορούν τον κλάδο υγείας (Υ). Η πληρωμή (Υ) να παραμείνει υποχρεωτική και και η πληρωμή (Σ) να είναι προαιρετική ενώ παράλληλα η σύνταξη να υπολογίζεται με βάση το ατομικό αρχείο εισφορών του κάθε ασφαλισμένου. Με αυτό τον τρόπο, επειδή το υποχρεωτικό ποσό θα είναι πολύ μικρό, όλοι θα το πληρώνουν. Όσοι δεν πληρώνουν ακόμη και τότε (π.χ. για 2 συνεχόμενα έτη) να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα (διαγραφή από το ΤΕΕ και αλλαγή επαγγέλματος).

    Αν πάλι δεν θέλουμε σαν κράτος να δώσουμε λύση στο θέμα να το ξέρουμε, να μην κοροιδεύουμε τους νέους που σπουδάζουν και να δώσει το κράτος επιδότηση στην έκδοση του διαβατηρίου τους και επιδότηση στα έξοδα μετάβασης τους στο εξωτερικό για εργασία.

  • 9 Ιουνίου 2015, 10:20 | Γ Ν

    Όπως αναφέρουν οι τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων, ΔΕΝ ζητάμε κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση ως κλάδος όσο αφορά ΤΣΕΜΕΔΕΕΤΤΑ,κάποια εξαίρεση.
    Ζητάμε να μην είμαστε η ΕΞΑΙΡΕΣΗ στο ΕΤΤΑ. Ζητάμε τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!!!ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ για την επιβίωση των μηχανικών,που συνεπάγεται και επιβίωση ασφαλιστικού ταμείου.
    Ένα ταμείο επιβιώνει,(που είμαστε,παρόλη την συνεχή οικονομική
    ασφυξία,ακόμα βιώσιμο και υγιές!!!και παρόλη συνεχή οικονομική αιμορραγία…)όταν επιβιώνουν και οι ασφαλισμένοι
    του ταμείου,εισπράττει όταν εισπράττει ο ασφαλισμένος.
    Με βάση τις ιδιαιτερότητες που έχουμε ως προς την ασφάλισή μας(,που
    γνωρίζετε και από τις επίσημες παρεμβάσεις βουλευτώνσας,πρόσφατα)έχει ως προέκταση την άδεια εξασκήσεως μας και τα πτυχία μας.
    Με την ανεργία και υποαπασχόληση που έχει υποστεί ο κλάδος,οι περισσότεροι χρεωνόμαστε και με εξωφρενικές προσαυξήσεις και αναδρομικά,οι τόκοι τρέχουν και τα ποσά είναι ξαφνικά εντελώς
    δυσανάλογα με την πραγματικότητα,επιπλέον φορολογούμαστε από το
    πρώτο ευρώ με 26% κι ας μην έχουμε βγάλει ούτε τις εισφορές!
    Μιλάτε για ασφυξία από τους δανειστές και από την εσωτερική ολιγαρχία,σας καταλαβαίνουμε απόλυτα την βιώνουμε οι περισσότεροι 4-5 χρόνια,δεν είμαστε όλοι οι μηχανικοί στην ολιγαρχία!!!αφήστε μας να αναπνεύσουμε…
    Η συστηματική,μεθοδευμένη,συνεχής,επιθετική τακτική,με την τοποθέτηση
    όχι τυχαία, ανθρώπων(φιλόδοξων,μισαλλόδοξων,με συγκεντρωτισμό εξουσίας!!!)σε νευραλγικά πόστα,διοικήσεις-υπάλληλοι,(κατέχουν τις θέσεις αυτές και σήμερα ή αναρριχήθηκαν πιο ψηλά)οδήγησε στην αποδόμηση και των αφανισμό των μηχανικών.
    ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΑΝ,ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΠΑΝΩ ΜΑΣ,
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΠΑΝΤΩΣ!!!
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΡΟΝΟΜΟΙΟΥΧΟΙ!!!

    Η πρώτη φορά Αριστερή Κυβέρνηση,θα συμβάλλει στην εμονική εξόντωση των ελλήνων επιστημόνων?Θα υποκύψει κι αυτή στους δανειστές και στην ολιγαρχία-καρεκλοκένταυρους?θυσιάζοντας και αφανίζοντας τους έλληνες μηχανικούς και τις οικογένειες τους?Δείχνοντας μας το δρόμο εξόδου?
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΜΙΑ «ΕΝΤΙΜΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ?ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ…(και για τις εισπράξεις σε αυτούς να πάτε …)
    Α,και για την διαπλοκή σε αυτούς να πάτε,ο συγκεντρωτισμός εξουσίας,
    έλκει την διαπλοκή-πελατειακές σχέσεις,εμάς τι να μας κάνουν?
    Εμείς επιστήμονες-μηχανικοί γίναμε,αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ,διαπράξαμε…σε μια χώρα που μας αφανίζει,μας διώχνει,μειώνει την αξιοπρέπειά μας!

  • 9 Ιουνίου 2015, 10:38 | ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

    Με αφορμή το γεγονός ότι είμαστε καθημερινοί δέκτες παραπόνων και σχετικών επιστολών διαμαρτυρίας πολλών άνεργων συναδέλφων μηχανικών, αλλά και αναλογιζόμενοι τις σημερινές δύσκολες εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε και να δηλώσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς τα μέλη του ΔΣ και τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ – ΤΜΗΕΔΕ (Τομείς Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), για παντελή αδιαφορία και έλλειψη κάθε εν τοις πράγμασι ενδιαφέροντος και συνδρομής στα προβλήματα του κλάδου καθώς και έλλειψη κάθε προσπάθειας υπέρ των μελών.

    Ο σκοπός της διαμαρτυρίας είναι:
    α) η επί της ουσίας εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας που διέπει την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να διασφαλιστούν και να προαχθούν τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα τόσο του ασφαλιστικού ταμείου ΕΤΑΑ – ΤΜΗΕΔΕ, όσο και του μετόχου του, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) μέσω του οποίου εκπροσωπούνται οι εγγεγραμμένοι μηχανικοί. Με την σωστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, οι διαγραμμένοι και οι διαφεύγοντες μηχανικοί, θα επανεγγραφούν στα μητρώα των μελών του ΤΕΕ αποδίδοντας οικονομικό και κοινωνικό όφελος (αύξηση των εισφορών ανά μέλος, μεγαλύτερη και καλύτερη εκπροσώπηση) στο μέτοχο του ασφαλιστικού ταμείου. Η ζημιά του μετόχου, που ανακύπτει από την μη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας, αποτελεί και ζημιά του οργανισμού (ΕΤΑΑ – ΤΜΗΕΔΕ) στον οποίο μετέχει, και το αντίστροφο.
    β) η κοινωνική ωφέλεια που προκύπτει για τους ανθρώπους που δεν εξασκούν κανένα επάγγελμα και δεν διαθέτουν κανένα βιοποριστικό έσοδο για να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που τους επιβάλλεται παρανόμως και κατά παράφραση του νόμου, από το ταμείο. Η υποχρεωτική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους μη έχοντες εργασία πολίτες (άνεργοι – μηχανικοί), ενώ μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, είναι παράνομη και καταχρηστική. Το συγκεκριμένο «φαινόμενο» να καταβάλει εισφορές ένας πιστοποιημένος άνεργος από κρατικό οργανισμό και να παίρνει ταυτόχρονα το επίδομα ανεργίας, το οποίο υποχρεούται να το αποδώσει ως ασφαλιστική εισφορά στον φορέα του, είναι καταχρηστικό, παράνομο και αντισυνταγματικό (άρθρο 5) και δεν υπάρχει πουθενά στην παγκόσμια νομολογία και πρακτική.

    Πιο συγκεκριμένα σας αναφέρουμε τα κάτωθι:
    Α) Στην επίσημη ιστοσελίδα του δικτυακού τόπου του ταμείου και συγκεκριμένα στην ενότητα του «Κλάδου Ασφάλισης», ο δικτυακός τόπος πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους, στην υποενότητα με τίτλο «Ασφαλιζόμενα Πρόσωπα στην Κύρια Σύνταξη» στην παράγραφο 1. επικαλούμενο τον Α. Ν. 2326/40, για την υποχρεωτική καταβολή εισφορών και στους μη έχοντες εργασία μηχανικούς και μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι:
    «1. Τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί κ.λ.π.), σύμφωνα με τον Α. Ν. 2326/40. Η εγγραφή στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ συμπίπτει με την ημερομηνία εγγραφής στο ΤΕΕ και είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως της πραγματικής ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανικού.»

    Αντιπαραθέτοντας το παραπάνω με αυτό της παρ.1 του άρθρο 6 του Α.Ν. 2326/40, ισχύει ότι:
    «1. Μετέχουσιν υποχρεωτικώς του ταμείου πάντες οι δικαιούμενοι να ώσι μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου και αφ` ης ήρξαντο αι καταβολαί των συνδρομών αυτών εις τούτο, ως και άπαντες οι εν Ελλάδι ασκούντες το επάγγελμα του εργολάβου δημοσίων έργων, βάσει πτυχίου του Υπουργείου Συγκοινωνίας, οίτινες εγγράφονται υποχρεωτικώς εις τάς ανά το Κράτος εργοληπτικάς Οργανώσεις.»

    Όπως διαπιστώνεται από την παράθεση των δύο κειμένων, δεν αναγράφεται πουθενά η φράση «ανεξαρτήτως της πραγματικής ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανικού», όπως επίσης και σε κανένα άρθρο του Α.Ν. 2326/40, των τροποποιήσεων αυτού με τον Ν.915/79 ΦΕΚ 103/Α/8.5.79 καθώς και του Ν.3518/06 ΦΕΚ 272/21.12.06, δεν αναγράφεται ή δεν αναφέρεται πουθενά τέτοιου είδους φράση ή έννοια ή υπάρχει η υπόνοια που να παραπέμπει σε μη εργασία, μη απασχόληση και μη άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού.
    Η παρ.1 του άρθρου 6 του Α.Ν. 2326/40 αναφέρεται σε έναρξη των καταβολών, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου που ταυτόχρονα μετέχουν και υποχρεωτικώς στο ασφαλιστικό ταμείο.
    Δηλαδή, είναι άλλο θέμα να:
    – μετέχεις υποχρεωτικώς στον ασφαλιστικό σου φορέα,
    – άλλο πράγμα να καταβάλεις τις συνδρομές σου στο ταμείο από την έναρξη της εγγραφής σου στο ΤΕΕ
    – κι άλλο να καταβάλεις υποχρεωτικώς τις συνδρομές σου ακόμη κι αν δεν εξασκείς το επάγγελμα του μηχανικού

    Η παραπάνω φράση του διαδικτυακού τόπου του ΤΣΜΕΔΕ, σύμφωνα με την σύνταξη της πρότασης, αναφέρεται στην εγγραφή του μηχανικού στο ΤΕΕ η οποία λογίζεται με την ταυτόχρονη εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ.

    Όμως πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι:
    α) Μέχρι την στιγμή της εγγραφής των μηχανικών στο μητρώο μελών του ΤΕΕ, είναι ευνόητο ότι ο μηχανικός δεν εξασκεί και δεν νομιμοποιείται να εξασκεί καμία είδους εργασία που να σχετίζεται με την ειδικότητά του. Υπάρχει πάντα ένας ευνόητος κενός χρόνος για τις περισσότερες των περιπτώσεων και ειδικά στην εποχή αυτή που είναι δύσκολη η εξάσκηση του επαγγέλματος υπό τις παρούσες συνθήκες στην αγορά εργασίας. Επομένως αναφερόμαστε σε αυτονόητη κατάσταση και δεν υπάρχει λόγος να ειπωθεί.
    β) οι πόροι του ταμείου σύμφωνα με τον Ν.3518/06 ΦΕΚ 272/21.12.06 για όλους τους κλάδους που δίνονται στην παρ. 1 του άρθρου 1, προέρχονται από τις εισφορές των παλιών (μέχρι 31.12.1992) και νέων (από 1.1.1993) ασφαλισμένων του ταμείου και είναι:
    – Η μηνιαία εισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών
    – Η μηνιαία εισφορά των μισθωτών
    Ενώ στην παρ.1 του άρθρου 4 του Ν.3518/06 ΦΕΚ 272/21.12.06, στο οποίο περιγράφονται οι πόροι του κλάδου κύριας σύνταξης, αναφέρει:

    «Για τους υπαγομένους για πρώτη φορά στην ασφάλιση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., οι καταβαλλόμενες εισφορές που βαρύνουν μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το χρόνο υπαγωγής τους σε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, ορίζονται για την πρώτη πενταετία ίσες προς το πενήντα τοις εκατό (50%) των πιο πάνω αναφερομένων.»
    Όπως διαπιστώνεται και από αυτό το εδάφιο της παραγράφου, αλλά και όσα αναφέρονται στην κείμενη νομοθεσία, πουθενά δεν αναγράφεται, δεν αναφέρεται ή υπάρχει η έννοια ή η υπόνοια για ασφαλισμένους μηχανικούς που δεν είναι μισθωτοί, δεν ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα ή δεν αυτοαπασχολούνται – δηλαδή είναι άνεργοι-, που να υποχρεούνται να δίνουν ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο. Η νομοθεσία αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι καταβαλλόμενες εισφορές βαρύνουν μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους και όχι άνεργους.
    Συνδυάζοντας τα παραπάνω και καταγράφοντας τον ορισμός της λέξης επάγγελμα, όπως αυτός δίνεται από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (Επάγγελμα χαρακτηρίζεται το «είδος της βιοποριστικής εργασίας», ανεξάρτητα από τον κλάδο παραγωγής μέσα στον οποίο συντελείται ή παρέχεται αυτή – η εργασία – και ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει το άτομο σ’ αυτή), οι πόροι των κλάδων σύμφωνα με τον Ν.3518/06 ΦΕΚ 272/21.12.06, είναι:
    – Η Κύρια Σύνταξη
    – Ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης
    – Ο Κλάδος Εφάπαξ Παροχών
    και προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο και μόνον όταν ο ασφαλισμένος μηχανικός ασκεί επάγγελμα, δηλαδή βιοποριστική εργασία, χωρίς παράλληλα να υποχρεώνεται από καμία νομοθεσία στην άμεση καταβολή ασφαλιστικών εισφορών όταν αυτός δεν εργάζεται.

    Β) Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 5 του Ν.915/5-8/5/79 (ΦΕΚ Α’103):
    «3. Τα μέλη του Δ.Σ. παρακολουθούν την εν γένει πορείαν των εργασιών του Ταμείου και εισηγούνται παν κατά την κρίσιν των μέτρον δυνάμενον να προαγάγη τα συμφέροντα του Οργανισμού, ζητούντα δια του Γεν. Διευθυντού πάσαν αναγκαιούσαν εις αυτά πληροφορίαν.»
    Θεωρούμε ότι τα μέλη του ΔΣ δεν προαγάγουν τα συμφέροντα του Ταμείου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες να εξεταστεί ενδελεχώς η ζημιά που προκύπτει, με την άμεση διαγραφή και διαφυγή των νέων μηχανικών και να παρθούν άμεσα μέτρα για την επιστροφή τους. Τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει το ταμείο, οι δείκτες ανεργίας σε όλους τους κλάδους των μηχανικών και γενικά όλες οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας του κλάδου, δεν έχουν συνυπολογιστεί ώστε να μειωθεί η οικονομική ζημιά που προκύπτει. Αντιθέτως διαιωνίζεται το παλιό αναχρονιστικό νομικό καθεστώς, το οποίο συντάχθηκε σε άλλες εποχές όπου επικρατούσαν και διαφορετικές συνθήκες.
    Οι διαφεύγοντες μηχανικοί από το ΤΣΜΕΔΕ, ακολουθώντας την ισχύουσα νομοθεσία (παρ.1, άρθρο 6 του Α. Ν. 2326/40) θα πρέπει να διαγραφούν πρώτα από τα μητρώα μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για να απαλλαχθούν από τις ασφαλιστικές εισφορές του ταμείου. Αυτό σημαίνει οικονομική και κοινωνική αυξανόμενη ζημιά για το ΤΕΕ (εισφορές μελών, ισχνή εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα). Το ΤΕΕ όμως τυγχάνει ταυτόχρονα να είναι και μέτοχος του ταμείου ασφάλισης ΤΣΜΕΔΕ. Η ζημιά του μετόχου αποτελεί και ζημιά του οργανισμού στον οποίο είναι μέτοχος.
    Ως εκ τούτου, ζητάμε την άμεση εφαρμογή της παρ.1 του εδαφίου ε του άρθρου 4 του Ν.915/79 ΦΕΚ 103/Α/8.5.79, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΣΕΜΔΕ:
    «ε) Αποφασίζει και εισηγείται εις το εποπτεύον τον Οργανισμόν Υπουργείον τας αναγκαίας τροποποιή¬σεις της κειμένης νομοθεσίας και εν γένει επεξεργάζεται τους Κανονισμούς, ως και πάσας τας καταστατικάς δια¬τάξεις, » η οποία και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Τονίζουμε ότι σκοπός πρέπει να είναι η προαγωγή των συμφερόντων του ταμείου προβαίνοντας στις αναγκαίες τροποποιήσεις έτσι ώστε να μην ζημιώνονται οι μέτοχοι του ταμείου (να μην απαιτείται διαγραφή των μηχανικών από το ΤΕΕ για τη διακοπή τους από το ΤΣΕΜΔΕ).

    Γ) Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου N.4144/18.04.2013 (ΦΕΚ 88) άρθρο 30, παρ.1, ισχύει ότι:

    «1. Κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, μπορούν να εγγράφονται ως άνεργοι στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ»
    και από την επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, όπως αναφέρεται στον διαδικτυακό τόπο του οργανισμού
    (http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=605&Itemid=560&lang=el), αλλά και από την επίσης ίδια απάντηση του οργανισμού σε επιστολή του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης (http://www.teetak.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1078:2013-05-17-09-51-02&catid=57:anakoinwseis&Itemid=53), με θέμα «ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ», αναφέρεται:
    «Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4144/18.04.2013 (ΦΕΚ 88) άρθρο 30, παρ.1, οι «κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, μπορούν να εγγράφονται ως άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ». Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, όπως π.χ. μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού από τη δημοσίευση της ως άνω διάταξης και μετά. Αντίθετα, δεν μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού όσοι εκ των ανωτέρω έχουν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας επαγγέλματος στις αρμόδιες ΔΟΥ. Για την εγγραφή των παραπάνω προσώπων στο μητρώο ανέργων απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.» Προκύπτει η αντισυνταγματικότητα της εφαρμογής της νομοθεσίας για την καταβολή των εισφορών από άνεργους μηχανικούς, κατά την διάρκεια της απολαβής του επιδόματος ανεργίας.
    Κατά παράβαση του άρθρο 5 του Συντάγματος, δεν προάγεται επ’ ουδενί το δικαίωμα της ελεύθερης συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, καθώς οι μηχανικοί μη έχοντας εργασία υποχρεούνται για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, δίνουν ολόκληρο το επίδομα ανεργίας τους στο ασφαλιστικό τους ταμείο.

    α) Εάν και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πρακτικές, κατά παράφραση του Α.Ν. 2326/40 και του τροποποιητικού νόμου Ν.915/79 ΦΕΚ 103/Α/8.5.79, πρέπει ο μηχανικός να διαγραφεί από το μητρώο μελών του ΤΕΕ για να μην υποχρεούται να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, τότε στερείται το κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα ελεύθερης συμμετοχής του στα συλλογικά όργανα του ΤΕΕ. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι φορέας πιστοποίησης και συλλογικό όργανο της ειδικότητας των προς εγγραφή μελών του και όχι ασφαλιστικός φορέας.
    β) Το επίδομα ανεργίας που δίνεται στον εγγεγραμμένο μηχανικό στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά και κάθε επίδομα σε άνεργο πολίτη, δίνεται για να ανταπεξέλθει οικονομικά στο κενό διάστημα που δεν υπάρχουν βιοποριστικά έσοδα από την εξάσκηση του επαγγέλματος και μέχρι της στιγμής της ανεύρεσης εργασίας. Η απόδοση του επιδόματος ανεργίας, που λαμβάνει ο ασφαλισμένος και την καταβάλει τελικώς για ασφαλιστική εισφορά δεν συνάδει με το κοινωνικό κράτος και το Σύνταγμα του.

    Ζητούμε την άμεση και σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας από τη Διοίκησης ΤΣΜΕΔΕ (Α.Ν. 2326/40, του τροποποιητικού νόμου Ν.915/79 ΦΕΚ 103/Α/8.5.79 και του Ν.3518/06 ΦΕΚ 272/21.12.06), η οποία θα πρέπει να είναι σε άμεση συνταγματική αρμονία με την πρόσφατη νομοθετική διάταξη του νόμου N.4144/18.04.2013 (ΦΕΚ 88) άρθρο 30, παρ.1, καθώς και την άμεση λήψη μέτρων για την επιστροφή των χιλιάδων διαγραμμένων μηχανικών στα μητρώα μελών του ΤΕΕ, για να προαχθούν τα συμφέροντα τόσο του ΤΣΜΔΕ και των μετόχων του, όσο και των ασφαλισμένων του ταμείου και δει των μη εξασκώντας το επάγγελμα μηχανικών.

    Σχετική Νομοθεσία
    • Σύνταγμα της Ελλάδος, Όπως αναθεωρήθηκε με το Ψήφισμα της 27ης Μαΐου 2008 της Η΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων
    • Α.Ν. 2326/40 «Περί Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων καθώς και από σύνολο διατάξεων που αφορούν τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης »
    • Ν.915/79 ΦΕΚ 103/Α/8.5.79 «Περί τροποποίησης και συμπληρώσεως της νομοθεσίας ΤΣΜΕΔΕ»
    • Ν.3518/06 ΦΕΚ 272/21.12.06 «Αναδιάρθρωση των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ»
    • N.4144/18.04.2013 (ΦΕΚ 88) άρθρο 30, παρ.1 που αναφέρεται στα «Μέτρα για την αποτελεσματικότερη ένταξη / επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας»

  • 9 Ιουνίου 2015, 10:21 | ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

    Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Εργασίας στα τέλη Μαρτίου 2015, μετά την προσφυγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την αρνητική απόφαση που ακολούθησε, για το θέμα των αναδρομικών αυξήσεων στις εισφορές, είχε δεσμευτεί ότι θα ακυρώσει στην πράξη το τυφλό εισπρακτικό σχέδιο επιβολής και μάλιστα αναδρομικά, εξοντωτικών εισφορών και εξωπραγματικών προσαυξήσεων, εις βάρος των διπλωματούχων μηχανικών ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.

    Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για τις ενέργειες από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στον τεχνικό κόσμο της περιοχής μας.

    Σας επισημαίνουμε ότι η υποχρέωση πληρωμής των ασφαλίστρων του τρέχοντος εξαμήνου έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2015 και δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη η πρόθεση του ταμείου σχετικά με τα αναδρομικά των αυξημένων εισφορών.

    Το ΤΕΕ Μαγνησίας, ζητεί η νομοθετική ρύθμισης με την οποία όπως αναφέρθηκε, την περίοδο μετάβασης στο νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών και ασφαλιστικών κατηγοριών του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, δεν θα εφαρμοστούν και θα ακυρωθούν στην πράξη τυχόν καταλογισμοί των εξωπραγματικών αναδρομικών αυξήσεων και εισφορών, των προηγούμενων ετών, να γίνει μέσα στο χρονικό όριο της παράτασης του εξαμήνου, ώστε να μην υποχρεωθούν πιθανώς τα μέλη μας να καταβάλουν αναδρομικές οφειλές.

  • 9 Ιουνίου 2015, 10:14 | ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

    Όπως γνωρίζετε η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας εδώ και χρόνια, έχει χτυπήσει ανελέητα των κλάδο των κατασκευών δημοσίων και ιδιωτικών έργων και όλου το φάσματος γύρω από αυτόν, με αποτέλεσμα χιλιάδες μηχανικοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των εισφορών τους, στο ασφαλιστικό τους ταμείο.

    Παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί κάποιες μικρές παρατάσεις στην καταβολή των εισφορών τους, εντούτοις τα υψηλά ασφάλιστρα που έχουν οριστεί, – και λόγω της οικονομικής στενότητας- αποτελούν εμπόδιο ακόμη και για συναδέλφους μας που πριν την οικονομική κρίση, ήταν τακτικοί στην απόδοση των χρημάτων προς το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ.

    Ωστόσο η Πολιτεία, ενώ θα έπρεπε την δεινή οικονομική κατάσταση των μηχανικών και του κλάδου εν γένει, ανεξαρτήτως υπαιτιότητας που αναμφίβολα οφείλεται στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, εξαντλεί κάθε αυστηρότητα προς τους οφειλέτες συναδέλφους μας, εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες έχουν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, όπου η Διοίκηση εφαρμόζοντας την Υπουργική απόφαση Β/7/ΟΙΚ/13822/1089/2.5.2014 του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας αποστέλλει βεβαιώσεις οφειλής με δικαστικούς επιμελητές παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που είχαμε.

    Στη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι «Για την αποστολή των ειδοποιήσεων στους οφειλέτες του, το Κ.Ε.Α.Ο. αξιοποιεί δύο κύρια κανάλια επικοινωνίας:

    • Ανάρτηση της πρόσκλησης για τακτοποίηση οφειλών και της ατομικής ειδοποίησης στην αντίστοιχη ηλεκτρονική υπηρεσία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΗ» που είναι διαθέσιμη μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς οφειλέτες.
    Με τον τρόπο αυτό αποστέλλονται οι ειδοποιήσεις στους οφειλέτες που είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (π.χ. εργοδότες του Ι.ΚΑ. – Ε.Τ.Α.Μ. που υποβάλλουν Α.Π.Δ., οφειλέτες των Φ.ΚΑ. που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ι.ΚΑ. – Ε.Τ.Α.Μ.).

    • Αποστολή μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή.

    Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο χρησιμοποιούνται και άλλοι τρόποι για την αποστολή της Ατομικής Ειδοποίησης, όπως επίδοση με δικαστικό επιμελητή ή με υπάλληλο του Κ.Ε.Α.0.»

    Αντιλαμβάνεστε ότι το συγκεκριμένο εδάφιο της Υπουργικής Απόφασης, που αναφέρεται στις επιδόσεις με δικαστικό επιμελητή ή με υπάλληλο του Κ.Ε.Α.Ο. είναι έωλο καθώς δεν προσδιορίζεται ποιοί οφειλέτες θα λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις τους με αυτό τον τρόπο, και από ποιο ύψος οφειλής.

    Η γενικόλογη επεξήγηση δε, που ακολουθεί του συγκεκριμένου εδάφιου αφήνει πολλά περιθώρια να εξαχθούν συμπεράσματα ότι ο κάθε υπάλληλος που διαχειρίζεται τις οφειλές να επιλέγει με όποιον τρόπο θέλει –και χωρίς απόφαση της διοίκησης- σε ποιον οφειλέτη θα επιδίδονται βεβαιώσεις οφειλής με δικαστικό επιμελητή, -με ότι αυτό συνεπάγεται- και σε ποιόν με συστημένη επιστολή ταχυδρομείου.

    Θεωρούμε ότι η ερμηνεία της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης κατά την κρίση του εκάστοτε υπαλλήλου, χωρίς ορισμό και σαφές κριτήριο, δημιουργεί μείζον θέμα και άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων και ως εκ τούτου πρέπει άμεσα να καταργηθεί, καθώς οι μηχανικοί μέλη του παραγωγικότερου κλάδου της οικονομία μας, αντιμετωπίζονται ως δύστροποι οφειλέτες του Δημοσίου, ενώ στην πραγματικότητα αδυνατούν ανυπαίτια να ανταπεξέλθουν στις δυσανάλογες με την εργασία τους εισφορές τους.

    Σας υπενθυμίζουμε, ότι ήδη το ΤΕΕ Μαγνησίας, με επιστολές του έχει ζητήσει την κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, από το οποίο εδράζεται η παραπάνω στρεβλή και προσβλητική διαδικασία.

  • 9 Ιουνίου 2015, 08:08 | ΣΥΜΕΩΝ

    Θα ήθελα να υπάρξει και η επιλογή ασφαλιστικού φορέα που επιθυμεί ο ασφαλιζόμενος.ώστε να απαλλαγή από τις επιπλέον εισφορές.

  • 8 Ιουνίου 2015, 21:43 | Αρχιτέκτονας Μ#$@!

    Άγνοια ; Όχι, και οι πέτρες ξέρουν τι πρέπει να γίνει….

    Εμπαιγμός. Για να μην κάνουν τόσους μήνες έστω αυτά τα άτολμα που προεκλογικά έλεγαν , είναι προειλημμένη απόφαση ο αφανισμός των μηχανικών.

    Πέρα από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, στη χώρα αυτή ζουν κι άλλοι άνθρωποι.
    Το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας τιμωρείται!
    Η μοναδική απάντηση στις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές είναι η ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ τους .

  • 8 Ιουνίου 2015, 20:59 | Κώστας Δελήμπασης

    Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι η νομοθετική παρέμβαση για το θέμα του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ περιορίζεται στην κατάργηση των ποινών για τους οφειλέτες ατομικών ασφαλιστικών εισφορών. Κανένα άλλο πρόβλημα δεν εντοπίστηκε από τους σοφούς νομο-παρασκευαστές;

    Ρωτήστε να μάθετε πόσοι νέοι μηχανικοί δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να εγγραφούν στο ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ; Ρωτήστε να μάθετε πόσοι μηχανικοί έχουν σταματήσει να πληρώνουν εισφορές, ή μπαινοβγαίνουν σε ρυθμίσεις τα τελευταία 5 χρόνια.

    Για υπολογίστε πόσοι από αυτούς ίσως και να μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι συνεπείς αν συνέβαινε έστω ένα από τα παρακάτω (κανονικά θα έπρεπε να ισχύουν όλα):
    – οι εισφορές ήταν στα επίπεδα εκείνων των ιατρών και των δικηγόρων (στο ίδιο ταμείο δεν ανήκουν κι αυτοί;
    – οι εισφορές δεν προσδιορίζονταν αυθαίρετα και χωρίς να λαμβάνεται υπ΄όψιν η πραγματική επαγγελματική δραστηριότητα
    – δεν συσσωρεύονταν συνεχώς προσαυξήσεις ακόμα και επί των εισφορών του κλάδου υγείας για τις περιόδους που ο αυτοασφαλισμένος δεν έχει πρόσβαση στις σχετικές παροχές
    – δινόταν η δυνατότητα μερικής ή ολικής ενσωμάτωσης των τρεχουσών οφειλών σε εξυπηρετούμενες ρυθμίσεις, βάσει εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων

    Κάντε τις παραπάνω απλές πράξεις και δείτε ότι το ταμείο θα λάμβανε περισσότερες εισφορές από αυτές που εισπράττει σήμερα. Στο κάτω κάτω αυτό δε σας ενδιαφέρει;

    Φαντάζομαι ότι τα υπόλοιπα περί αξιοπρέπειας, επιβίωσης και εξαθλίωσης των μηχανικών που ανέφεραν πολλοί συνάδελφοι σε προηγούμενα σχόλια, δε σας αγγίζουν ιδιαιτέρως. Άλλωστε από όλους τους εξαθλιωμένους, τους μηχανικούς θα κοιτάξουμε τώρα; Δεν «πουλάει» το θέμα.

    http://www.e-telescope.gr/greece/society-politics/engineers-in-crisis

  • 8 Ιουνίου 2015, 19:24 | avgoust

    Την απελπιστική κατάσταση του κλάδου και το τι πρέπει να γίνει
    τα είπαν πολύ καλά οι υπόλοιποι συνάδελφοι.

    Εγώ θα προσθέσω μόνο αυτό :

    Στρατούλη , Λαφαζάνη, κλπ ,

    Αλλάξτε το εφιαλτικό ασφαλιστικό καθεστώς του ΤΣΜΕΔΕ που έχει καταστρέψει και εξαθλιώσει τους έλληνες μηχανικούς.

    ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ,
    αυτή που βάλατε στις 2 Απριλίου του 2013 στην ερώτησή σας στην βουλή για το θέμα.

  • 8 Ιουνίου 2015, 18:45 | Σπύρος Ποδάρας

    Καταργήστε τις ληστρικές αυξήσεις των εισφορών !!! Όλοι οι μηχανικοί υποφέρουμε και προσπαθούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας μέσα σε πρωτοφανή αναδουλειά.Συν τοις άλλοις η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης απειλεί μεγάλο τμήμα των μηχανικών και των οικογενειών τους. Επιτέλους σκύψτε πάνω στα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο του δημοσίου. Μέχρι τώρα οι πολιτικοί εκώφευαν. Μη συνεχίσετε την ίδια πολιτική.

  • 8 Ιουνίου 2015, 18:14 | Πέτρος Χαρίτος – Ηλ/γος Μηχ/κος

    Θα πρότεινα ότι αναφέρει συνάδελφος και κάτι παραπάνω
    -κατάργηση των αναδρομικών εισφορών του ν. 3986
    -Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλίμακας
    – Μηνιαία καταβολή ασφαλίστρων.
    Παρακαλώ αφουγκραστείτε τα προβλήματα των μηχανικών και ενεργήσετε ανάλογα.

  • 8 Ιουνίου 2015, 18:33 | Μηχ/γος Μηχ/κος

    Ο συνάδελφος Αλέξης θα κάνει κάτι για το θέμα μας;; Ή η «αριστερή» κυβέρνηση θέλει να αφανίσει τους «μικρομηχανικούς» (με τέτοιες υπέρογκες εισφορές) και να αφήσει όλη την πίτα σε εταιρείες και μεγαλοκαρχαρίες;;

  • 8 Ιουνίου 2015, 18:21 | Απελπισμένος μηχανικός

    Όλοι οι μηχανικοί γνωρίζουμε ότι οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με την υπερυψηλή φορολογία οδηγούν την πλειοψηφία των μηχανικών στην καταστροφή, προς όφελος των μεγάλων μελετητικών γραφείων. Η αδυναμία πληρωμής των τόσο υψηλών ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί και το ταμείο «στα βράχια» όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο κ.Σπίρτζης πριν μπει στην κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατό να μην αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι είναι μονόδρομος η άρση των μνημονιακών αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, κάτι που άλλωστε έλεγαν προεκλογικά. Ας ελπίσουμε ότι είναι στις προθέσεις της και δεν το κάνει άμεσα λόγω της διαπραγμάτευσης. Διαφορετικά θα πρόκειται για αισχρή εξαπάτηση των μηχανικών και θα καταταγούν αυτομάτως εκεί που έχουμε κατατάξει και τους προηγούμενους κυβερνώντες. Πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά και συλλογικά για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο και να καλέσουμε και τους λίγους πλέον που μπορούν ακόμη να πληρώνουν εισφορές να μην το κάνουν γιατί πλησιάζει η μέρα που και εκείνοι δεν θα μπορούν να πληρώνουν.

  • 8 Ιουνίου 2015, 18:19 | Πέτρος Πουρνάρας Πολ. Μηχ.

    Στον όλο προβληματισμό σκεφτείτε κάποιον μηχανικό, ο οποίος έχει υθαχθεί σε ρύθμιση με τη νέα αρχή + δόσεις επί Σαμαρά. Αυτός ο ασφαλισμένος-στα πλαίσια της ρύθμισής του-δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το (ενδεχομένως)προσαυξημένο με τα αναδρομικά επόμενο ειδοποιητήριο (α’ 2015)με τις αναδρομικές χρεώσεις του περιβόητου νόμου του 2011, διότι σε καμιά περίπτωση δεν θα έχει να το εξοφλήσει (αν μπορούσε, θα είχε πληρώσει ήδη τις παλαιότερες οφειλές του). Ο νόμος του κ. Σαμαρά αυτήν την εξέλιξη δεν την προέβλεψε, ούτε μπόρεσε ο κ. Βρούτσης ερωτώμενος να δώσει απάντηση. Σας βεβαιώ ότι είναι εντελώς αδύνατο χωρίς έργα (λόγω της βαθειάς ύφεσης) και επομένως επί μακρόν χωρίς προσόδους (έσοδα) να πρέπει να πληρώνουμε ειδοποιητήρια όταν οι εργατοτεχνίτες των φάσεων κατασκευής απλά δεν κολλούν ένσημα (εφόσον δεν υπάρχει δουλειά), ενώ πάμπολλοι τεχνίτες του πρώην ΤΕΒΕ νυν ΟΑΕΕ (υδραυλικοί-ηλεκτρολόγοι)έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν για δύο χρόνια και να απαλλαγούν από το παρανοϊκό φαινόμενο της «δια της βίας» χρέωσης εισφορών (τύπος αυτασφάλισης). Βλέπετε εμείς οι Μηχανικοί δεν μπορούμε να «κλείσουμε» παροδικά, το ΤΕΕ & ΤΣΜΕΔΕ μας διαγράφει οριστικά. Αδικο. Τεράστιο αδιέξοδο παράνοιας: αυτοί που επιβλέπεις να προστατεύονται, αλλά εσύ που ορίστηκες να τους προστατέψεις με τις γνώσεις σου, όχι.

  • 8 Ιουνίου 2015, 17:02 | Κώστας

    Οι κυβέρνηση δεν ακούει. Οι ελευθεροι επαγγελματίες μηχανικοί υποφέρουν. Δεν ζητάνε εισόδημα, ζητάνε ελευθερία να δουλέψουν χωρίς το ανήθικο «διόδιο» της ασφαλιστικής ενημερότητας.

    Κατάργηση της υποχρεωτικής δημόσιας ασφάλισης. Προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση ΤΩΡΑ!
    Σκεφτείτε 40.000 μηχανικοί να ζητούν προσφορά απο ιδιωτική εταιρεία για συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και ασφάλιση. Τα ασφάλιστρα θα ήταν το 1/10 αυτών που πετάμε στη μαύρη τρύπα του δημοσίου σήμερα.

  • 8 Ιουνίου 2015, 17:23 | Γιωργος Ψωμαδάκης

    Για τη διαδικασία : Είναι προσχηματική δεν τη λαμβάνετε υπόψη σας και προχωρείτε σε αυτά που είχατε αποφασίσει προ της δημόσιας «διαβούλευσης» .Εκτονώνει όμως το θυμό που με πνίγει και για το λόγο αυτό -και μόνο- συνεχίζω:
    Με τη γνωστή κατάσταση στις κατασκευές και την οικοδομη οι μηχανικοί στο σύνολό τους πρακτικά είναι άνεργοι.Όσοι από αυτούς έχουν την ατυχία να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως εγώ , δεν έχουν καν τη δυνατότητα να χαρακτηριστούν ως άνεργοι και να τύχουν ελαφρύνσεων, φθηνού ρεύματος κλπ. Με τις νέες εισφορές τα ετήσια υποχρεωτικά ασφάλιστρα είναι 6000Ε. Επειδή συμβαίνει να είναι και η γυναίκα μου μηχανικός, τα ετήσια ασφάλιστρα που πληρώνω είναι 12000 Ε .Σας πληροφορώ οτι ο συνολικός ετήσιος τζίρος όπως διαφαίνεται από την τρέχουσα νέκρα της αγοράς, δεν θα ξεπεράσει το ποσό αυτό. Ερώτηση : αν μου αφαιρέσετε το 26% φόρο προκαταβολικά ,μου χρεώσετε τεκμήρια,μου ζητάτε τον ΕΝΦΙΑ ,το τέλος επιτηδεύματος 500+500 Ε ,εγώ ΠΩΣ θα ζήσω;
    Το φοβερό είναι οτι με την ενοποίηση των ταμειων, άλλες επαγγελματικές κατηγορίες όπως οι δικηγόροι και οι γιατροί έχουν πολύ μικρότερες εισφορές παρά τις δικές τους αυξήσεις.
    Για τις «παροχές» δεν το συζητώ.Το ταμείο δε καλύπτει τίποτα απολύτως.
    Για να έχω την ελπίδα οτι θα διαβαστώ μερικές φορές, συνοψίζω με συμπεράσματα αιτήματα :
    -κατάργηση των αναδρομικών εισφορών του ν. 3986 (-τραγικό!)
    -Κλιμακωτά ασφάλιστρα ανάλογα με τα εισοδήματα.ΔΕΝ είμαστε το ίδιο.
    -αποσύνδεση της άσκησης επαγγέλματος μηχανικού από την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ. Πρόβλεψη για διαδικασία επανένταξης στο επάγγελμα αν κάποιος αποφασίσει να επανέλθει ως ενεργός μηχανικός.
    Κατά τα λοιπά με καλύπτουν απολύτως οι θέσεις των συναδέλφων όπως τις διατύπωσαν παραπάνω ( Δ.Π , ΤΟΜΗ κ.α.)
    Η ανοχή τελειώνει εκεί που αρχίζει η ταπείνωση.Την κατάσταση
    δε μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με λογικές τύπου 100 /600/1200 δόσεις . Ημίμετρα και αναβολές τέλος!

  • 8 Ιουνίου 2015, 17:28 | Σωκράτης Κλαμπατσέας

    Δε θα γράψω τίποτα διαφορετικό ή πρωτότυπο σε σχέση με τους υπόλοιπους.
    Δεν είναι δυνατό να ακούμε για αύξηση των εισφορών τη στιγμή που δουλειές δεν υπάρχουν και μετά βίας μπορούμε (ή δεν μπορούμε καν) να πληρώνουμε τις τρέχουσες στο μέγεθος που είχαν μέχρι τώρα.
    Το λογικό και επόμενο είναι να μην πληρώσουν πάρα πολλοί από τους μηχανικούς και να χάσει και το ίδιο το ταμείο έσοδα.
    ΜΗΝ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ – ΘΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ – Εκτός αν είναι αυτός ακριβώς ο σκοπός.

    Είμαι ένας από τους πολλούς που μέχρι στιγμής δεν είχαν κινητοποιηθεί για το θέμα αυτό. Όπως και πολλοί άλλοι δεν σκοπεύω να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια στη συνέχεια !

  • 8 Ιουνίου 2015, 17:46 | Θανάσης Ηλιόπουλος

    Πέρα από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, στη χώρα αυτή ζουν κι άλλοι άνθρωποι. Το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας (υποθετικά ενεργό στοιχείο της πραγματικής οικονομίας) στην χώρα μας τιμωρείται! Η μοναδική απάντηση στις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές είναι η ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ τους τελικά, αφού δεν μας δίνετε κανένα άλλο περιθώριο…

    Οι εισφορές (όπως σε όλη την ΕΕ) θα έπρεπε να ανεβαίνουν κλιμακωτά βάση εισοδήματος…

  • 8 Ιουνίου 2015, 16:42 | ΓΙΑΝΝΗΣ- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ

    Α) ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ % ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΟΥ
    (ΟΠΟΤΕ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ)
    Β) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΔΛΔ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΧΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ

  • 8 Ιουνίου 2015, 16:06 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    – Θέσπιση ανεισφορολόγητου όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (για παράδειγμα για μηδενικό ή χαμηλό εισόδημα) είτε με υπολογισμό ατομικών εισφορών ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Οι εισφορές πλέον μπορούν να υπολογίζονται ως «κουμπαράς» του ασφαλισμένου στον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης που θα λάβει κάποτε.
    – Το όφελος (πλεόνασμα) από το γεγονός ότι η προηγούμενη γενιά μηχανικών πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές ακόμα και στην ηλικία των 80 ή 85 ετών αντί να παίρνουν σύνταξη (προκειμένου να διατηρούν την υπογραφή και το πτυχίο τους) πρέπει να επιστρέψει στην επόμενη γενιά ασφαλισμένων μηχανικών, που όπως φαίνεται δεν έχει αντίστοιχο αντικείμενο- πεδίο δράσης και αντιμετωπίζει μια εκτεταμένη κρίση. Αντί αυτού, το πλεόνασμα αυτό του Ταμείου υφαρπάζεται από το κράτος και η επόμενη γενιά μηχανικών εξαναγκάζεται σε υπέρογκες εισφορές, ανεξαρτήτως εισοδήματος και εισφοροδοτικής ικανότητας, και επομένως οδηγούνται εκτός επαγγέλματος.

  • 8 Ιουνίου 2015, 16:06 | Αντώνης Μπάτσαλας

    Κύριοι στην Έλλαδα του 2015 δεν είναι μόνο οι απολυμένες καθαρίστριες και οι απολυμένοι της ΕΡΤ (αλήθεια όσοι επαναπροσληφθούν θα επιστρέψουν την αποζημίωση που έλαβαν;) που έχουν ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν οι εισφορές αυτές. Οδηγείται το ταμείο στην κατάρευση.
    Άμεσα να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο:
    1) Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών των μηχανικών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).
    2) Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού.
    3) Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
    Τα παραπάνω αποτελούσαν προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

  • Απο ένα ολικά κατεστραμμενο Αρχιτέκτονα Μηχανικό – απο τον ιδιαίτερα νευραλγικό και παρεξηγημένο μάλιστα χώρο των Νησιών του Αιγαίου (θεωρηθήκαμε «πλούσιοι» και μας περιέκοψαν και απο τις Επιδοτησεις των ΕΣΠΑ) – με ετήσια εσοδα 500-1500 απο το 2009 και μετα – με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση και ανυποληψία να «με ζεί» ο 84χρονος πατέρας μου (ΜΗ δυνάμενος ετσι να βγεί ο ίδιος στην Σύνταξη), που ήδη εχω να καταβάλω εισφορές απο το 2006 :
    – Πλήρης η μερική κατάργηση του Ν.3986/2011,
    – Αναγνώριση ως ΑΝΕΡΓΟΥΣ – με ανάγκη πληρων Υγιειονομικών και Φαρμακευτικών καλύψεων καθως και Επιδόματος Ελάχιστου Εισοδήματος – σε όσους εκ των συναδέλφων έχουν Έσοδα (καθαρά) κάτω του Οριακού Εισοδήματος Πτώχειας (ορίζεται ετήσια απο την ΕΛ.ΣΤΑΤ.) καθως και καθιέρωση Μηδενικών Εισφορών σε βαθος 5ετίας,
    – Υπολογισμός ήδη καταβληθέντων Εισφορών και Παροχή Έκτακτου Βοηθήματος Επιβίωσης του 25% , κατανεμομμένων με ελάχιστο Μηνιαίο 750 Ευρω (ατομικό) – 1500 Ευρω (οικογενειακό) σε 3ετή περίοδο, καθώς και Εισοδηματική Επανεξέταση στα 2 έτη για προγραμματισμό της επόμενης 3ετίας,
    – Εναλλακτική δυνατότητα «παγώματος»- αναστολής της Επαγγελματικής ιδιότητας και καταβολής Ασφαλ. Εισφορών και ταυτόχρονα Παροχής της Ελάχιστης Εγγυημένης Σύνταξης για οσα χρόνια επιλέξει ο δικαιούχος, με αφαίρεση του 60% του ποσού απο τις ήδη Καταβληθείσες Εισφορές, υπολογισμό όμως των ετών αποχής ως Έτη Ανεργίας για να μην χαθεί ο συνυπολογισμός στην 35ετία για την Τελική Συνταξιοδότηση. Οσοι επιλέξουν αυτή την λύση να μπορούν να επανέλθουν στην Ενεργό Επαγγελματική δράση ΧΩΡΙΣ διαδικασίες, πλήν μίας Υπεύθυνης Δήλωσης τους στο Τ.Ε.Ε. και το Ε.Τ.Α.Α.

  • 8 Ιουνίου 2015, 15:05 | Γεώργιος Κ. (Χημ. Μηχ.)

    Ανεργοι και υποαπασχολούμενοι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν «ληστρικές» εισφορές της τάξεως των 3,000ευρώ/6μηνο εν μέσω μέσω πολυετούς οικονομικής εξαθλίωσης στην χώρα με το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας στην ΕΕ. Πόσο λογικό και δίκαιο είναι αυτό?

    Επιπλέον, η μη-κατάργηση των αυξήσεων στις εισφορές που επινόησε ο πρώην υπουργός Βρούτσης, αποτελεί άμεση επιβραβευση εκείνης της πολιτικής που με πάθος αντιμαχόταν -έως προσφάτως- η σημερινή συγκυβέρνηση.

  • 8 Ιουνίου 2015, 15:20 | ΤΟΜΗ (Αυτόνομο Δίκτυο Μηχανικών)

    Οι μηχανικοί όλης της χώρας είναι έτοιμοι για να αντιδράσουν στις νέες αυξήσεις λαιμητόμο για τους μηχανικούς. Η ΤΟΜΗ (Α.Δ.Μ) καλεί ήδη από τον Μάρτιο την ηγεσία του υπουργείου εργασίας να καταργήσει, ως πρώτο βήμα, τις μνημονιακές προβλέψεις των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος του 2011, που προέβλεπαν την αύξηση των εισφορών και την υποχρεωτική άνοδο κατηγορίας.Το κίνημα των μηχανικών επί τριετίας έδωσε έναν εξαιρετικά επίμονο και σκληρό αγώνα για το ασφαλιστικό και δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε τώρα.

    Ανακοίνωση ΤΟΜΗΣ Μαρτίου 2015

    Τη στιγμή που ανακοινώθηκε η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών (“100 δόσεις”), η διαρροή της αρνητικής απόφασης του ΣτΕ για την προσφυγή του ΤΕΕ (εδώ το σκεπτικό) ενάντια στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν ψηφιστεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2011 έχει εύλογα δημιουργήσει νέες ανησυχίες στη μεγάλη μάζα των μηχανικών που έχουν πληγεί σφοδρά από την οικονομική κρίση.
    Αυτή τη στιγμή πάνω από 40 χιλιάδες μηχανικοί είναι ανασφάλιστοι λόγω της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, αυξήσεις τις οποίες είχαν ψηφίσει και οι επικεφαλής της ΠΑΣΚ (σήμερα ΔΗ.ΣΥΜ.) και της ΔΚΜ στο χώρο των μηχανικών, και η εφαρμογή των οποίων είχε παγώσει λόγω των κινητοποιήσεων των μηχανικών και των φορέων τους το προηγούμενο διάστημα. Η εφαρμογή των αυξήσεων επιβλήθηκε πραξικοπηματικά και πριν εκδικαστεί η προσφυγή του ΤΕΕ στο ΣτΕ, το Μάιο του 2014 από τον τότε Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνταν όλη αυτή την περίοδο και ο εγκάθετος πρόεδρος του ταμείου “συνάδελφος” Α. Σελλιανάκης, ο οποίος απέστειλε στις ΔΟΥ λίστα με τους οφειλέτες στο ΕΤΑΑ, συνυπολογίζοντας και τις αυξήσεις αναδρομικά, ενώ έφτασε μέχρι στο σημείο να υποδείξει διώξεις σε βάρος μελών του ΤΕΕ που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή, όλοι οι μηχανικοί, ακόμα και αυτοί που είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις εισφορές τους, εμφανίζονται να έχουν εκκρεμότητες.
    Η ανάδειξη των ευθυνών όσων μας έφτασαν ως εδώ δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα. Αναμένουμε και διεκδικούμε από τη νέα κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα τις προθέσεις της για το ζήτημα των εισφορών στο ΕΤΑΑ, καθώς τα χρονικά περιθώρια ως την έκδοση των ειδοποιητηρίων για το Α εξάμηνο του 2015 στενεύουν, και να υλοποιήσει μια πολιτική συνεπή και με τις δικές της τοποθετήσεις της προηγούμενης περιόδου, όπως προέκυπτε και από τις κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις (ερώτηση Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ουζουνίδου, Φωτίου).
    • Να καταργήσει, ως πρώτο βήμα, τις μνημονιακές προβλέψεις των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος του 2011, που προέβλεπαν την αύξηση των εισφορών και την υποχρεωτική άνοδο κατηγορίας.

    • Να ορίσει τον συμψηφισμό για όσους έχουν καταβάλει τις αυξημένες εισφορές με τις επόμενες

    • Να διαγράψει τουλάχιστον τις οφειλές που προκύπτουν από τις εισφορές για τον κλάδο υγείας, αφού οι συνάδελφοι που τις οφείλουν δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη εκείνο το διάστημα, και άρα δεν πρέπει να πληρώσουν για παροχή που δεν λάμβαναν (πράγμα που αποδεικνύει και η γνωμοδότηση Μανιτάκη για το ίδιο ζήτημα στον ΟΑΕΕ)

    • Να μεριμνήσει άμεσα, ώστε οι συνάδελφοι που θα επιθυμήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, να ενταχθούν στη βάση των παλαιών χαμηλότερων εισφορών.

    Να ανοίξει ένα συνολικότερο διάλογο για μια ριζική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση και εισφοροδοτική δυνατότητα των ασφαλισμένων, και αναδρομικά για τα χρόνια της κρίσης, ώστε να σταματήσουν να οδηγούνται ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι εκτός επαγγέλματος λόγω της αδυναμίας τους να καταβάλλουν εισφορές. Για το ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε και αναλυτικότερα.

    Τα προβλήματα είναι πολύ οξυμένα για να περιμένουν
    Τομή (Αυτόνομο Δίκτυο Μηχανικών)»

  • 8 Ιουνίου 2015, 15:39 | Ι. Ζαλαχώρη

    Ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα δε γίνεται με 40.000 ανασφάλιστους (λόγω ανεργίας) μηχανικούς και με μια πληθώρα νέων που δεν εγγράφονται στο ΤΣΜΕΔΕ γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές (και κατα συνέπεια δουλεύούν «μάυρα»).

    Είναι μονόδρομος να συμπεριληφθούν επομένως:
    α. κατάργηση αναδρομικά των αυξήσεων στις εισφορές των μηχανικών που επιβλήθηκαν με το Ν3986/11.
    β. άμεση μείωση των εισφορών των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) στο ύψος των αντίστοιχων των άλλων κλάδων του ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, δικηγόρων).
    γ. κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ, δεδομένου ότι δεν αποδίδεται καμία παροχή από τον ΟΑΕΔ στους ασφακλισμένους του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ).
    δ. κατάργηση της υποχρέωσης πληρωμής των τρεχουσών εισφορών για να διατηρείται η ρύθμιση των ληξιπρόσθεσμων οφειλών για καθαρό φορολογητέο εισοδήματα κάτω των 30.000. (στο εισόδημα αυτό αντιστοιχεί σήμερα φόρος 7800 € + έκτακτη εισφορά).
    ε. Καθιέρωση δυνατότητας ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για ΟΛΟΥΣ τους ασφαλισμένους του ταμείου για την επόμενη πενταετία.

  • 8 Ιουνίου 2015, 14:05 | ΥπερΑδικημένος

    παροιμία λέει: ¨τα στερνά νικούν τα πρώτα¨ , πολύ- πολύ σύντομα η θιασο κυβέρνηση συριζα θα βρει μπροστά της τα ανήθικα και τα άδικα που σκόπιμα παραβλέπει !

  • 8 Ιουνίου 2015, 14:28 | ΜM

    Να καταργηθούν ΑΜΕΣΑ οι ληστρικές αυξήσεις των εισφορών των Μηχανικών.
    Δεν είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης, όταν το εισόδημά μας έχει πλέον ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΊ, όχι απλά μειωθεί, τη στιγμή οι εισφορές στο ΙΚΑ έχουν μειωθεί πχ το Η.Μ. ΙΚΑ από 65 ευρώ πήγε μόλις στα 25 ευρώ, οι «νέοι»ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ μετά το 93 να πληρώνουν ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ εισφορές δυσαναλογίες με το κόστος διαβίωσης. 500 ευρώ το μήνα εισφορές είναι όσο ο μισθός που προσφέρει η αγορά.
    Στη γειτονική Βουλγαρία οι συνάδελφοι μηχανικοί παίρνουν πάνω από 500ευρώ το μήνα και το κόστος διαβίωσής τους είναι πολύ λιγότερο.
    Και γιατί μόνο οι μηχανικοί από τον ΟΑΕΕ τέτοιες παράλογες αυξήσεις; Μήπως αν μπαίναν και στους δικηγόρους την επόμενη μέρα τα δικαστήρια θα τις έβγαζαν αντισυνταγματικές;

  • 8 Ιουνίου 2015, 13:19 | Ανδρέας Μαριάτος

    ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΑΥΤΗ – ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ- ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ επαναλαμβάνω κι εγώ :

    Να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο:
    1) Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).
    2) Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού.
    3) Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
    ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

  • 8 Ιουνίου 2015, 12:31 | ΜΑΡΙΑ

    Σχετικά με το άρθρο 36:τα ποσά οφειλής για το τμήμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν χρεωθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες ενώ δεν είχαν την αντίστοιχη παροχή λόγω αδυναμίας πληρωμής θα πρέπει να αφαιρούνται από το σύνολο της οφειλής τους.Επίσης μεριμνήστε ΑΜΕΣΑ για το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν διακόψει την επιχείρηση, έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.Πρέπει να αυξηθεί το όριο οφειλής πάνω από τις 20000 όπως είχε εξαγγελθεί.Τουλάχιστον στις 30000 ευρώ για να καλύψει τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης.

  • Να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο:
    1) Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).
    2) Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού.
    3) Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
    Τα παραπάνω αποτελούσαν προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

  • 8 Ιουνίου 2015, 12:04 | λακ

    1.κατάργηση των αναδρομικών εισφορών του ν. 3986
    2.αποσύνδεση της άσκησης επαγγέλματος μηχανικού από την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ.Αυτο μονο στην Ελλαδα γινεται!
    3.ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.Ειμαστε ΑΝΕΡΓΟΙ, παρτε το χαμπαρι και μη στρουθοκαμηλιζετε, αλλα βεβαια δε σας συμφερει να προστεθουν οι χιλιαδες ανεργοι μηχανικοι στο συνολικο αριθμο ανεργων της χωρας.

  • 8 Ιουνίου 2015, 11:12 | uptight

    Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι αυξήσεις που βασίζονται σε επίπεδο αμοιβών που δεν υπάρχει πια, κατόπιν της κατάργησης των ελάχιστων, δεν θα έπρεπε να ισχύσουν ΠΟΤΕ. Φαίνεται όμως ότι για το ΣτΕ τίποτα δεν είναι αυτονόητο, και δυστυχώς ούτε και για μια κυβέρνηση που αποτελείται σε μεγαλύτερο από ποτέ ποσοστό από μηχανικούς!
    Η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε τους ελεύθερους επαγγελματίες σαν εγκληματίες – φοροφυγάδες μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αντί για το αντίθετο που θα έπρεπε να ισχύει. Φαίνεται ότι και η τωρινή εξακολουθεί να πράττει το ίδιο. Κανένα δικαίωμα, καμία απαλλαγή (φαίνεται ότι εμείς δεν αγοράζουμε αγαθά όπως οι μισθωτοί, ούτε και έχουμε ιατρικά έξοδα…), μόνο υποχρεώσεις (26% από το 1ο ευρω, φόρος επιτηδεύματος).
    Η μη κατάργηση των επίμαχων άρθρων θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε – δεν θα μπορεί να πληρώσει ΚΑΝΕΙΣ! Και όσοι διακανονισμοί τρέχουν, μόλις έρθει αυτό το «ραβασάκι» είναι βέβαιο ότι θα παγώσουν. Αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση;
    Πιστεύω ότι το αίτημα για κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15 είναι κάτι που βρίσκει σύμφωνο σύσσωμο τον κλάδο, και είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που μπορείτε να κάνετε.

  • 8 Ιουνίου 2015, 10:54 | ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    «Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα…………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………
    Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».»

    Κατ αρχή φροντίστε ΕΣΕΙΣ να σταματήσει αυτός ο απόλυτος παραλογισμός.

    Δεν είναι δυνατόν ένας ασφαλισμένος που συνεισφέρει με επιπλέον εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ (πχ ωρομίσθιος σε ΤΕΙ χωρίς πλήρες ωράριο να κατατίθενται περίπου 500 € το έτος από το ΤΕΙ για την εργασία του από το ΤΕΙ) και αυτές οι επιπλέον εισφορές να μήν συμψηφίζονται με τα οφειλόμενα από τον ασφαλισμένο, να μήν υπολογίζονται έστω σαν επιπλέον χρόνος εργασίας και να χρεώνονται επιπλέον για αυτές τις ώρες εργασίας αναδρομικές εισφορές με προσαύξηση.

    Δεν είναι δυνατόν να χρεώνεται εισφορές (με αναδρομικά και προσαυξήσεις) για την Ειδική Προσαύξηση, ο ασφαλισμένος που θα βγει στην σύνταξη σε λιγότερο από 20 χρόνια, και άρα δεν θα ωφεληθεί αυτής της Προσαύξησης (περίπου 50 €) στην σύνταξή του.

  • 8 Ιουνίου 2015, 10:24 | Βίκυ Φραγκογιάννη

    Να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο:
    1) Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).
    2) Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού.
    3) Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
    Τα παραπάνω αποτελούσαν προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

  • 8 Ιουνίου 2015, 10:24 | Γιάννης Κουβέλης

    Οι εισφορές των Μηχανικών (ειδικά των «μετά του ’93») είναι υπέρογκες και σε καμία περίπτωση ανταποδοτικές. Οδηγούν στον αφανισμό του κλάδου.

  • 8 Ιουνίου 2015, 10:30 | Λιάνα Παπαδάκη

    Να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο:
    1) Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών των μηχανικών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).
    2) Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού.
    3) Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
    Τα παραπάνω αποτελούσαν προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

  • 8 Ιουνίου 2015, 09:47 | Δ.Π. > 30ετίας

    είστε απαράδεκτοι , μη ρεαλιστές και γενικά μια από τα ίδια που ζούμε τόσα χρόνια :
    1.Ανεβάζετε σε διαβούλευση νομοσχέδιο για 3-4 μέρες με ενδιάμεσο Σαββατοκύριακο
    2. Δεν τηρείτε στο συγκεκριμένο θέμα τίποτα από αυτά που λέγατε πριν εκλεγείτε
    3. Δεν λαμβάνετε υπ’ όψιν την πραγματική κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών
    Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται αυτοαπασχολούμενοι εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ έχουν πληρώσει εισφορές για 10,15,20,25,30 …. χρόνια
    Είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε για ταμείο ανεργίας ενώ δεν δικαιούμαστε
    Είναι απαράδεκτο να μην λειτουργεί ο κλάδος κοινωνικών παροχών
    Είναι απαράδεκτο και μη ρεαλιστικό να υπάρχει ρύθμιση οφειλών με τα επιτόκια που εφαρμόζονται και συνδεδεμένη με τις τρέχουσες εισφορές
    Είναι απαράδεκτο το ύψος των εισφορών και της φορολογίας
    Είναι απαράδεκτο να μην μπορείς να κάνεις προσωρινή διακοπή στο ταμείο
    Είναι απαράδεκτο να είσαι ενεργός μηχανικός και να ταπεινώνεσαι έτσι
    Είναι απαράδεκτο να είσαι κυβέρνηση τόσους μήνες και να μην έχεις κάνει τίποτε για έναν επιστημονικό κλάδο που φέρνει αποδεδειγμένα την ανάπτυξη
    Η ανοχή τελειώνει και η οργή αυξάνεται

  • 8 Ιουνίου 2015, 09:44 | Κυριακος

    Έστω μόνο αυτό: Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας όπως γίνεται για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το οποίο το έχουν υποσχεθεί 2 χρόνια τώρα τα υπουργεία. Έχουμε διαλυθεί.

  • 8 Ιουνίου 2015, 09:47 | Μηχ. Μηχ/κός

    Καταργείστε επιτέλους το επίμαχο άρθρο του νόμου 3986/2011 που αφορά τις υπέρογκες αυξήσεις στο ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ.
    Έχετε δεσμευτεί πολλές φορές και το αποτέλεσμα είναι να ΜΗΝ κάνετε τίποτε.
    Το ασφαλιστικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους μηχανικούς με τις ληστρικές αυξήσεις, πέραν της κατάρρευσης της όποιας κατασκευαστικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, είναι τεράστιο.
    Πλέον πρέπει κάποιος να πληρώνει για να ασκεί το επάγγελμα του μηχανικού.
    Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται επιπλέον λόγος διαρροής μηχανικών στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση κεφαλαίων καθώς το Δημόσιο πλήρωσε μέσω της δωρεάν φοίτησης στις Πολυτεχνικές Σχολές.
    Πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και ρεαλισμό:
    -κατάργηση των αναδρομικών εισφορών του ν. 3986
    -αποσύνδεση της άσκησης επαγγέλματος μηχανικού από την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ.
    -Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλίμακας

    Είναι αυτονόητο ότι από τις παράλογες αυξήσεις το κράτος χάνει χρήματα, αφού κανείς πλέον δεν μπορεί να πληρώσει δημιουργώντας μεγαλύτερη δημοσιονομική τρύπα και κοινωνικό πρόβλημα.

  • 8 Ιουνίου 2015, 09:08 | Νεκτάριος Ντάσιος

    Στην Κύπρο αν δεν εργάζεται ο μηχανικός πληρώνει 100€ το εξάμηνο… Αν εργάζεται τότε αρχίζει με 600€ το εξάμηνο, και πολύ αργά ανεβαίνει.
    Εδώ μας ζητάνε εξωπραγματικές εισφορές. Άφησαν τον κόσμο να χρωστάει, σε όλα τα ταμεία, εξαιτίας της ανικανότητας των υπαλλήλων να ελέγξουν την κατάσταση. Η ευδαιμονία που επικράτησε τα χρόνια πριν την κρίση έκανε μεγάλο κακό… Λογικά έπρεπε όποιος χρωστά ένα χρόνο να το κλείνει το μαγαζί…
    Έτσι η αγορά δούλεψε και δουλεύει με πολλές ταχύτητες (μαύρο χρήμα)… Ο καθένας κατά τις ανάγκες του…
    Πλέον είναι πολύ αργά, πρέπει όλα αυτά τα χρέη να διαγραφούν, να πάνε στα αζήτητα, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό ως οφειλή, προτού να δούμε πολύ κόσμο να πηδάει από τα μπαλκόνια…
    Τι περιμένετε; Πάλι θα υπερισχύσει η λογική της λαμογιάς;

  • 8 Ιουνίου 2015, 09:05 | Μυρων

    Είστε τραγικοί???????????

    Πόσο μωρός μπορείς να είσαι για να νομοθετείς υπέρ αυξήσεων εισφορών στους μηχανικούς όταν όλοι οι μηχανικοί βιώνουν τη χειρότερη περίοδο στο τομέα των κατασκευών???

    Είναι θέμα χρόνου το ταμείο να τα τινάξει πολύ σύντομα, το μόνο που θα κερδίσετε με αυτά τα νομοθετήματα είναι η διαγραφή και άλλων μηχανικών.

    Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών(κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15)και όχι μόνο αλλά ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ 6ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ή ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

    ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ