Άρθρο 11: Οριστικοποίηση συντάξεων αναπηρίας

Οι προϋποθέσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (άρθρο 18 της αριθμ. 57440/1938 Υ.Α., όπως ισχύει, περί «Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ») (ΦΕΚ 33, Β΄) για την αυτοδίκαιη οριστικοποίηση της χορηγούμενης σύνταξης λόγω αναπηρίας που ισχύουν για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους του, εφαρμόζονται και για τους αντίστοιχους ασφαλισμένους Φορέων, Κλάδων και Τομέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εφόσον από τις καταστατικές τους διατάξεις ή άλλες διατάξεις της νομοθεσίας δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη.
Ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και η υποβολή σε εξετάσεις από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές σε χρόνο προγενέστερο της ισχύος της διάταξης αυτής, συνυπολογίζονται για την κατά τα ανωτέρω οριστικοποίηση της σύνταξης λόγω αναπηρίας.

  • 9 Ιουνίου 2015, 09:50 | μαρια χριστοπουλου

    Οριστικοποιηση της συνταξης για την βαρια Μυασθενεια gravis παρακαλω.
    Εχω την ασθενεια 18 χρονια απο μικρη ηλικια ,γιατι ετσι χτυπαει αυτη η ασθενεια τους περισσοτερους μυασθενικους και δε προλαβα να εργαστω,οποτε δεν εχω πολλα ενσημα ουτε ασφαλιστηκα πριν το 1993,τι θα γινει σε αυτες τις περιπτωσεις?
    Η ταλαιπωρια ειναι μεγαλη η συνταξη ειναι 300 ευρω κ η ασθενεια μη αναστρεψιμη.

  • 8 Ιουνίου 2015, 20:26 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΗΡΑ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΚΕΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΩΣΤΑ.. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΥΦΛΟΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΧΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ

  • 8 Ιουνίου 2015, 18:56 | Χριστινα

    Στις παθήσεις μόνιμης αναπηρίας θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η διπολική ασθένεια γιατί είναι ανίατη και μη αναστρέψιμη

  • Προς κ. Χάμου.

    Όπως το διαβάζω και αντιλαμβάνομαι το παρόν άρθρο είναι ακριβώς το 1) που ζητάτε κι εσείς. Αλλά μόνο για όσους είναι ασφαλισμένοι προ του 1993.

  • 8 Ιουνίου 2015, 15:52 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΖΗΡΑΚΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΠΑ ΒΑΡΙΑ αναπηρια ΜΕ %80% ΚΑΙ ΑΝΩ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΑΤΙΚΑ ΕΠΙ 24ωρου ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ , ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΑΛΑΙΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ.-ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΛΕΙΦΘΕΟ ΥΠΟΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ .

    ΕΠΙΣΗΣ ΖΗΤΩ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΙΔΙΩΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 80% , ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ Η ΑΙΤΙΑ ΙΔΙΩΣ ΟΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ Α.Μ.Ε.Α., ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ Α.Μ.Ε.Α. , ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ , ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΙΔΙΟΤΗ Η ΙΔΙΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ , ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

  • 8 Ιουνίου 2015, 12:33 | Χαρούλα Xάμου

    1)Στην οριστικοποίηση των συντάξεων αναπηρίας θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα συνταχθέντα ειδικά ταμεία όπως ΤΑΠΟΤΕ {ΕΛΤΑ – ΟΣΕ ΚΛΠ} διότι σε αυτά δεν αναγνωρίζεται ως ανάπηρος ΕΦ’ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ο συνταξιούχος με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών και την επιβάρυνση στα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων.Στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ σύμφωνα με το αρθρο 18 του κανονισμού ασφαλιστικής αρμοδιότητας π.χ. άνδρες 55 ετών και συνεχή συνταξιοδότηση 7 ετών με εξέταση 3 φορές απο την υγειονομική επιτροπή η σύνταξη αυτοματως ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.Θα πρέπει και στα ενταχθέντα ειδικά ταμεία πχ ΤΑΠ-ΟΤΕ , ΤΑΠΙΛΤ κ.α. που ως σήμερα ισχύει οτι αναφέρει το καταστατικό τους ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αρθρο 18 κανονισμός ασφαλιστικής αρμοδιότητας.
    2)Θα πρέπει ο χρόνος συνταξιοδότησης ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ να προσμετράται για τη συμπλήρωση προυποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω ΓΗΡΑΤΟΣ (αναγνώριση οπου είναι δυνατόν και του χρόνου στρατου,παιδιών κλπ)

  • 8 Ιουνίου 2015, 10:35 | Παναγιωτα

    Με απόφαση ΚΕΠΑ θεμελίωνα,δικαίωμα συνταξιοδότησης με 25 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΤΕ και 80% αναπηρία (ακρωτηριασμός δεξιού άνω άκρου και αγκύλωση 45 μοιρών αριστερού αγκώνα και ανίκανη για καθε εργασία) .Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η οποία ίσχυε για 2 χρόνια συνταξιοδότηθηκα. Για την παράταση της σύνταξης πέρασα εκ νέου από επιτροπή των ΚΕΠΑ μου δίνουν το 80% εφ´ όρου ζωής αλλά ΔΕΝ με θεωρούν ανίκανη για κάθε εργασία, (παρά την ουσιώδους επιδείνωσης της υγείας μου) κριτήριο που το ΤΑΠ ΟΤΕ θεωρεί απαραίτητο για τη συνέχιση της σύνταξης με αποτέλεσμα να μου διακοπεί η σύνταξη. Δεν είναι δυνατό με τις αποφάσεις των ΚΕΠΑ να χάνω την δουλειά , και την σύνταξη μου.

  • 7 Ιουνίου 2015, 09:51 | ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ

    Ειμαι 58 ετών και πάσχω από σακχαρώδη διαβήτη τυπου 1, κινητικό πρόβλημα (ανισοσκελία με διαφορά 6,5 εκατοστών) και καταθλιπτική συνδρομή. Εργαζόμουν στην πρώην ΑΤΕ, απ’ όπου απολύθηκα το 2008 για λόγους υγείας με 30 χρόνια υπηρεσίας. Επειδή από 1/1/2008 το ταμείο σύνταξης ΑΤΕ υπηχθη στο ΙΚΑ, περνώ κάθε 2 χρόνια επιτροπή, με τελευταία φορά τον 4/2013 όπου μου δόθηκε ποσοστό 95% για τρία χρόνια.Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς στο ΙΚΑ, εφ’ όσον είμαι ανω των 55 ετών, λαμβάνω σύνταξη 7 ετη συνεχώς κσαι έχω περάσει επιτροπή πάνω απο 3 φορές, θα έπρεπε η σύνταξή μου να έχει οριστικοποιηθεί. Δυστυχώς επειδή προέρχομαι από ταμείο που υπήχθη στο ΙΚΑ, μου απαντούν, ότι δεν ισχύει για εμας, αυτή η διάταξη του ΙΚΑ. Σημειωτέον, αν το Ταμείο μου δεν είχε υπαχθεί στο ΙΚΑ, δεν θα χρειαζόταν να περάσω από άλλη επιτροπή, πέραν αυτής που πέρασα και αποφάσισε την απόλυσή μου, για λόγους υγείας.
    Παρακαλώ, δείτε κι αυτές τις περιπτώσεις των ταμείων που υπήχθησαν στο
    ΙΚΑ.
    Ισχύουν τελικά για εμας οι διατάξεις του ΙΚΑ;

  • Μπορεί παρακαλώ κάποιος να μας πει τι ισχύει για τους ασφαλισμένους από το 1993 και έκτοτε και γιατί δεν γίνεται αναφορά καθόλου σε αυτούς; Με ποιες διατάξεις βγαίνουν αυτοί στην σύνταξη σε κάθε ταμείο, και γιατί δεν γίνεται εναρμόνιση των διατάξεων και στην περίπτωση των νέων ασφαλισμένων;

  • 6 Ιουνίου 2015, 16:55 | Μιχαλης Β

    Θέλω εδώ να καταθέσω την δική μου τρομαχτική εμπειρία σε σχέση με τις επιτροπές
    Κε.Π.Α . Είμαι πάσχον με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και συγκεκριμένα με την υποτροπιάζουσα
    μορφή της από το 2005 με ποσοστό αναπηρίας 67% . Στην επιτροπή Κε.Π.Α που πέρασα πριν 3 χρόνια το ποσοστό αναπηρίας παρέμεινε το ίδιο και επίσης συνεχίστηκε να παίρνω το Επίδομα Παραπληγίας – Τετραπληγία ( εξωιδρυματικό επίδομα) . Και τώρα στην επιτροπή Κε.Π.Α που
    πέρασα πριν από ένα μήνα το ποσοστό αναπηρίας μου το κατέβασαν στο 25 , μου έκοψαν την σύνταξη μετά από 10 ολόκληρα χρόνια . Το αποτέλεσμα του σοκ που υπέστην ήταν να υποτροπιασω και να χρειαστεί να μου χορηγηθούν 6 γραμμάρια κορτιζόνης ενδοφλέβια η δε κλινική μου εικόνα έχει επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό που έχει υπερβεί την κλινική εικόνα που είχα στην αρχή της νόσου . Πλέων έξω από το σπίτι για να περπατήσω χρειάζομαι μπαστούνι . Και τώρα περιμένω να περάσω από την δευτεροβάθμια επιτροπή , όποτε με καλέσουν , για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας . Το τραγικό είναι ότι ο γιατρός του Νοσοκομείου μου συστήνει να ξεκινήσω άμεσα φυσικοθεραπεία και γω αρνούμαι λέγοντας του ότι θα αρχίσω μόλις ξαναπεράσω από την επιτροπή για να με δουν σε αυτά τα χάλια. Χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο

  • 6 Ιουνίου 2015, 16:13 | Μιχαλης Β

    Θέλω εδώ να καταθέσω την δική μου τρομαχτική εμπειρία σε σχέση με τις επιτροπές
    Κε.Π.Α . Είμαι πάσχων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και συγκεκριμένα με την υποτροπιάζουσα
    μορφή της από το 2005 με ποσοστό αναπηρίας 67% . Στην επιτροπή Κε.Π.Α που πέρασα πριν 3 χρόνια το ποσοστό αναπηρίας παρέμεινε το ίδιο και επίσης συνεχίστηκε να παίρνω το Επίδομα Παραπληγίας – Τετραπληγία ( εξωιδρυματικό επίδομα) . Και τώρα στην επιτροπή Κε.Π.Α που
    πέρασα πριν από ένα μήνα το ποσοστό αναπηρίας μου το κατέβασαν στο 25 , μου έκοψαν την σύνταξη μετά από 10 ολόκληρα χρόνια . Το αποτέλεσμα του σοκ που υπεστην ήταν να υποτροπιασω και να χρειαστεί να μου χορηγηθούν 6 γραμμάρια κορτιζόνης ενδοφλέβια η δε κλινική μου εικόνα έχει επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό που έχει υπερβεί την κλινική εικόνα που είχα στην αρχή της νόσου . Πλέων έξω από το σπίτι για να περπατήσω χρειάζομαι μπαστούνι . Και τώρα περιμένω να περάσω από την δευτεροβάθμια επιτροπή , όποτε με καλέσουν , για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας . Το τραγικό είναι ότι ο γιατρός του Νοσοκομείου μου συστήνει να ξεκινήσω άμεσα φυσικοθεραπεία και γω αρνούμαι λέγοντας του ότι θα αρχίσω, μόλις ξαναπεράσω από την επιτροπή ώστε να με δουν σε αυτά τα χάλια. Έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος.

  • 6 Ιουνίου 2015, 15:14 | Ιωάννης Π.

    Καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε για λόγους ισότητας, στην οριστικοποίηση και τα ανίκανα για εργασία τέκνα.
    Συγγενής μου με σχιζοφρένεια ταλαιπωρείται 26 χρόνια στις επιτροπές και οριστική σύνταξη ακόμα δεν έχει λάβει.

  • 6 Ιουνίου 2015, 11:07 | Φανή

    Στην οριστικοποίηση των συντάξεων αναπηρίας θα πρέπει να επαναληφθεί ότι ισχύει και για τους έχοντες τουλάχιστον ένα εκ των 43 νοσημάτων που είναι χρόνια και δεν επανεξετάζονται. Αυτό το λέω, γιατί ακούστηκε κάποια στιγμή ότι αν ο πατέρας της κόρης μου σταματήσει να είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, μπορεί να της διακοπεί για κάποιο διάστημα η σύνταξή της μέχρι να επανεξεταστεί το ζήτημά της. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ, αλλά νομίζω ότι αν προστεθεί εδώ θα διασφαλιστεί η ισόβια σύνταξη για τα ΑμεΑ με χρόνια και ανίατα νοσήματα.

  • 6 Ιουνίου 2015, 02:06 | Γιώργος Β

    12 χρόνια συνεχόμενης ταλαιπωρίας για την μονιμοποίηση της σύνταξης δεν είναι πάρα πολλά υπουργέ μου
    δηλαδή πότε θα γίνει κάποιος καλά στα 8-9 χρόνια και θα ενταχθεί στη σημερινή αγορά εργασίας…
    ας μειωθούν τα χρόνια ή έστω
    ας επιτραπεί εναλλακτικά η μονιμοποίηση μετά απο εξέταση 5 επιτροπών

  • 5 Ιουνίου 2015, 22:12 | ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Αυτό που θέλω να καταθέσω από την δική μου εμπειρία είναι τα εξής.
    Πάσχω από σκλήρυνση κατά πλάκας περνάω από επιτροπή από το 2006 μέχρι και σήμερα 2015 είναι η τελευταία σύνολο 5 (πέντε επιτροπές) με 67% αναπηρία, το 2019 πρέπει θα ξαναπεράσω από επιτροπή ,παίρνω Επίδομα Παραπληγίας – Τετραπληγίας ( εξωιδρυματικό επίδομα)
    Και σύνταξη γήρατος με ειδικές διατάξεις (4.500)ημέρες ασφάλισης με αιτιολογία (σκλήρυνσης κατά πλάκας).
    Είμαι 50 ετών ασφαλισμένος από το 1980 με 33 χρόνια συνεχούς ασφάλισης γιατί πρέπει να περνάω συνέχεια από επιτροπή και δεν γίνετε να υπαγόμαστε σε αυτές της 42 μόνιμες κατηγορίες αναπηρίας, με τον κίνδυνο να βρεθούμε κάποια στιγμή χωρίς σύνταξη και χωρίς εργασία.

  • 5 Ιουνίου 2015, 18:12 | Mark

    Ολοι όσοι περάσανε απο ΚΕΠΑ (Ανεξαρτήτου ημερομηνίας) και λάβανε ποσοστό άνω του 80% με παθήσεις χρόνιες και δυσίατες ή ανίατες θα πρέπει να οριστικοποιούνται εφ όρου ζωής και χωρίς διαδικασίες επανεξετάσεων οι συντάξεις και τα επιδόματα ασυζητητί.
    Δεν χρειάζεται νομίζω να αιτιολογήσω την αποψή μου.Ολοι οι νοήμονες καταλαβαίνουν το γιατί.

  • 5 Ιουνίου 2015, 15:33 | Ευάγγελος Μιχάλης

    1)Θα μπορούσε μετά από πέντε συνεχόμενα χρονιά κρίσης 67% σε ΔΥ που δεν κάνει χρήση αν. σύνταξης αυτή να δίνεται αυτοδίκαια και οριστικά εφόσον έχει τουλάχιστον 20 χρόνια υπηρεσίας.(

    2)Στις παθήσεις μόνιμης αναπηρίας άνω του 67%,θα πρέπει να περιληφθεί και ο πλήρης διαχωρισμός αορτής -ρήξης και επιδιόρθωσης μέσω μοσχεύματος (συνθετικού-τεφλον),υποθέτω πως δεν μπήκε στον πινάκα επειδή έχει μικρά ποσοστά επιβίωσης ,όταν αυτό συμβαίνει (η επιβίωση) ο διαχωρισμός παραμένει κάνοντας πολύ επικίνδυνη οποιαδήποτε εργασία ειδικά αν υπάρχει υπερτασικό πρόβλημά και μαζί με καρδιακή ανεπάρκεια (μικρή έστω)το ποσοστό εκτοξεύετε,δεν είναι κρίμα αυτοί οι λίγοι επιζήσαντες να ταλαιπωρούνται με περιοδικές επανεξετάσεις;